У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НЕРЕТ ВАЛЕРІЙ ІЛЛІЧ

УДК629.735.017.1.06: 629.735.051.83

ПІДВИЩЕННЯ ЖИВУЧОСТІ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ СВІТЛОТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ АЕРОПОРТІВ

05.22.20 – експлуатація та ремонт засобів транспорту

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному авіаційному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – кандидат технічних наук, професор

Казак Василь Миколайович, Національний авіаційний університет, завідувач кафедри.

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор

Новіков Володимир Стефанович, Національний авіаційний університет, завідувач кафедри

кандидат технічних наук, доцент

Борисенко Валерій Євгенович, заступник начальника метрологічного центру Міністерства оборони України

Провідна установа – АНТК “Антонов” Міністерства промислової політики України, м. Київ

Захист відбудеться “20” червня 2002р. о 1100 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.03 Національного авіаційного університету (03058, м. Київ, пр. Космонавта Комарова, 1).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, м. Київ-058, пр. Космонавта Комарова, 1.

Автореферат розісланий “20” травня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Запорожець О.І.

Д 26.062.03, д.т.н., професор

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Дотримання високого рівня безпеки і регулярності польотів забезпечується на всіх стадіях літаководіння. Технологічне обладнання аеродромних наземних засобів забезпечення польотів особливо чутливе до якості електричної енергії, перерв електропостачання, тому при його проектуванні, виготовленні і експлуатації користуються такими поняттями, як “відмовостійкість” і “живучість”. Забезпечення цих понять технічними і організаційними засобами дозволяє підвищувати регулярність та безпеку польотів.

Актуальність теми. Сьогодні надійність і живучість електропостачання електропиймачів (ЕП) першої категорії особливої групи забезпечується кількістю незалежних джерел електроживлення без урахування їх надійністних характеристик. Проблема забезпечення кількісних показників надійності електропостачання ЕП першої категорії особливої групи аеропорту до теперішнього часу ще не вирішена і актуальність її при зростанні інтенсивності польотів у всьому світі невпинно зростає, бо зростають вимоги до безпеки і регулярності польотів. Тому розробка методики оцінки рівня живучості та показників надійності електропостачання світлосигнальної системи аеродрому (ССА) і заходів щодо збереження живучості високовольтної кабельної мережі (ВКМ) аеродромних вогнів вносить вагому частку у вирішення цієї проблеми. Серед заходів щодо збереження живучості ВКМ аеродромних вогнів необхідно виділити визначення значення основного параметру при експлуатації ВКМ аеродромних вогнів за станом – опору її ізоляції відносно землі, від якого безпосередньо залежить безпека і регулярність польотів повітряних суден (ПС), а також розробку методики сертифікації ВКМ аеродромних вогнів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота є складовою частиною досліджень, які проводяться в Національному авіаційному університеті і спрямовані на подальше вдосконалення систем технічного обслуговування і ремонту (ТО і Р) наземного електрообладнання. Тема роботи знаходиться в межах Державної програми розвитку авіаційного транспорту України на період до 2010 року, розробленої згідно Указу Президента України від 18 жовтня 2000 року № 1143/2000 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України” від 27 вересня 2000 року “Про стан авіаційного транспорту та авіаційної промисловості”. Робота виконувалась в НАУ в ході науково-дослідних робіт.

Мета і задачі дослідження. Мета роботи – розробка методики забезпечення рівня живучості та її складових – показників надійності системи електропостачання ССА і заходів для забезпечення її кількісного рівня. Для досягнення мети необхідно вирішити наступні задачі:

- розробити моделі та методики оцінки живучості системи електропостачання ССА;

- розробити методику технічного діагностування ВКМ при сертифікації ССА;

- розробити рекомендації для підвищення надійності функціонування системи резервування промислової мережі (СРПМ) з дизельними електроагрегатами.

Об’єкт дослідження – процес ТО силового тракту електропостачання ССА.

Предмет дослідження – система ТО силового тракту електропостачання ССА.

Методи дослідження. Для аналізу системи ТО і Р силового тракту електропостачання ССА використовувались основні положення теорії імовірностей та надійності: марковський аналіз та імовірнісно-фізичний метод аналізу надійності, сценарні імовірнісно-детерміновані моделі, фізичне моделювання, методи статистичних рішень.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні сценарної імовірносно-детермінованої моделі оцінки рівня живучості та показників надійності системи електропостачання ЕП першої категорії особливої групи (зокрема, ССА) з урахуванням відмов другої кратності, тривалості перерв централізованого електропостачання та технології виробництва польотів аеропорту.

Практичне значення одержаних результатів. Результати досліджень знайшли практичне застосування на практиці в інструкціях Державного департаменту авіаційного транспорту, а також в учбовому процесі НАУ – видані методичні вказівки: “Технічна експлуатація електрифікованих систем аеропортів”. Методичні вказівки до виконання курсового проекту / Укл.: В.І. Нерет, Ю.К. Величко. – К.: КМУЦА, 2000. – 52 с.

Особистий внесок здобувача. Одноосібно опублікована одна стаття. У статтях по темі дисертації, написаних у співавторстві, особистий внесок автора полягає в тому, що:

- у роботі [3] складені формули підрахунку параметрів потоку відмов пристрою автоматичного вводу резерву з двома вводами і одним виходом на навантаження;

- у роботі [4] розроблена схема пристрою;

- у роботі [1] складені рівняння для груп, випадків у системі резервування промислової мережі.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційної роботи доповідались та отримали позитивну оцінку на НТК, серед яких на наступних міжнародних конференціях:

- Міжнародна науково-технічна конференція “Проблеми проектування, будівництва, механізації і експлуатації аеропортів”, КІІЦА, 19-21 листопада 1985 року;

- ІІ Міжнародна науково-технічна конференція “Методи керування системною ефективністю функціонування електрифікованих і пілотажно-навігаційних комплексів”, КІІЦА, 18-21 травня 1993 року;

- Міжнародна науково-технічна конференція “Авіа–99”, КМУЦА, 20-22 жовтня 1999 року;

- Міжнародна науково-технічна конференція “Авіа–2000”, КМУЦА, 4-6 жовтня 2000 року;

- ІІІ Міжнародна науково-технічна конференція “Авіа–2001”, КМУЦА, 24-26 квітня 2001 року.

На державних НТК:

- Всесоюзний НТК з сучасних проблем проектування аеропортів, ГПІ і НІІ ЦА, Аеропроект, Москва, 1986 року;

- Звітна науково-практична конференція наукових колективів університету за 1994 рік, КМУЦА, 12-14 квітня 1995 року.

Робота в цілому доповідалась на науковому семінарі кафедри “Електроенергетичні системи” та об’єднаному засіданні кафедр НАУ.

Публікації, матеріали дисертаційних досліджень опубліковані у 3 статтях (з яких 1 – індивідуально) в фахових наукових виданнях, у матеріалах та тезах 7 НТК, одному авторському свідоцтві та в 3 науково-дослідних звітах.

Структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів і чотирьох додатків. Повний обсяг дисертації – 148 сторінок, 23 рисунки, 5 таблиць. Список використаних джерел складається з 91 найменування на 9 сторінках, а чотири додатки – на 15 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність вибраної теми, сформульовано мету та основні задачі дисертаційної роботи, визначені її наукова новизна і практична цінність.

У першому розділі виконано аналіз системи електропостачання аеродромних наземних засобів забезпечення польотів, СРПМ з дизельними електроагрегатами, діючою стратегією її ТО і Р на предмет відповідності сучасним вимогам. Виконаний аналіз дестабілізуючої дії деградаційних факторів на СРПМ, ВКМ та вибрані визначальні з них.

Вибрана і обґрунтована модель дослідження і показники для аналізу її оцінки.

Ідентифікація об’єкта дослідження показала, що система ТО і Р силового тракту електропостачання світлосигнального комплексу аеропорту виконується по регламенту. Система ТО і Р ВКМ аеродромних вогнів обслуговується за станом з контролем рівня параметрів. Аналіз силової схеми СРПМ показав, що використання в переважній більшості аеропортів типової структури дає змогу значно збільшити точністні характеристики розрахунків надійності параметру потоку відмов електропостачання ССА за рахунок більш детального розгляду функціональних зв’язків СРПМ, і зробити розрахунки універсальними майже для всіх аеропортів України та країн СНД.

Головний з контрольованих параметрів при експлуатації ВКМ аеродромних вогнів за станом з контролем рівня параметрів – опір ізоляції ВКМ відносно землі до теперішнього часу науково не обґрунтований і встановлений, в керівних документах, значно нижче за рівень електричної міцності ізоляції ВКМ аеродромних вогнів.

З відомих в великих енергетичних системах показників багатокритеріального поняття живучість для аналізу надійності СРПМ обґрунтовано відібраний параметр – параметр потоку відмов функціонування з каскадним розвитком збурення і масовим порушенням електроживлення ЕП. Прогноз стану ізоляції ВКМ виконувався з використанням емпіричних методів.

Аналіз “кривої життя” ізоляції показав, що обмежень для продовження експлуатації ВКМ аеродромних вогнів, що відпрацювали 20-25 років немає, так як теоретично вирахуваний термін наближається до 50 років.

Аналіз 240 авіаційних подій і катастроф в світі, що сталися протягом 1999-2000 років показав безпосередній вплив порушення електропостачання вогнів ССА на безпеку польотів – виявлено 6% випадків від загального числа авіаційних катастроф з людськими жертвами, 19,9 відсотків – виїзди за межі злітно - посадкової смуги. Наведені статистичні дані підтверджують необхідність проведення робіт за вибраним напрямком.

У другому розділі проаналізовані кількісні методи аналізу надійності електропостачання ЕП першої категорії особливої групи аеропортів, встановлено, що на основі значної одноманітності і простоти силової схеми СРПМ для суттєвого підвищення точністних характеристик розрахунків можна відмовитися від формального підходу оцінки їх надійності, врахувати параметри реального потоку централізованого електропостачання – зовнішніх збурень і реконфігурацію СРПМ з дизельними електроагрегатами в залежності від тривалості перерв централізованого електропостачання та технології виробництва польотів аеропорту.

Вектор станів системи Х є випадковою функцією часу , що приймає значення із зліченої множини Х = . Розглядались відмови першої кратності q1 з послідовною можливою відмовою кожного k-го елементу, тоді число станів системи – m= k + 1, а також відмови другої кратності q2 з послідовною можливою відмовою по два елементи (при чому одним з цих двох лементів міг відмовити раніше з так званою невиявленою відмовою, таких як відмова захисту автоматичних вимикачів, помилкове спрацювання пристроїв автоматичного вводу резерву), тоді m= + 1. При сценарному підході виявлялись тільки стани системи ms за визначеним критерієм відмов, причому ms m.

При визначенні критерію відмови СРПМ, яка має на виході дві шини гарантованого електроживлення: ШГЖ1 і ШГЖ2 використані обмеження керівних документів для використання ССА. Встановлено, що при розрахунку надійності електропостачання ССА критерієм відмови електропостачання є відмова однієї з ШГЖ або двох з трьох незалежних джерел електроживлення. Порівнювався цей показник з порушенням регулярності польотів ПС. При розрахунку живучості електропостачання ССА критерієм відмови є відмова обох ШГЖ, як нормативні використовувались значення, отримані за умови забезпечення безпеки польотів 10-6 на одну посадку.

Для складання моделі розглядалась типова схема СРПМ з двома централізованими джерелами електроживлення: ЦДЖ1 і ЦДЖ2, одним автономним дизельним електроагрегатом АДЖ, двома пристроями автоматичного вводу резерву (ПАВР): ПАВР1 і ПАВР2, а також міжсекційним ПАВР.

Для розрахунку надійності електропостачання ССА аналізувалась силова схема СРПМ і відібрані наступні сценарії ms, з відмовами q1 для визначеного критерію відмови:

1. Коротке замикання на виході ПАВР1 або ПАВР2. Тоді буде відключеним захистом одне з ЦДЖ і АДЖ;

2. Коротке замикання на ШГЖ1 або ШГЖ2. Тоді при нормальній роботі захисту та міжсекційного ПАВР буде знеструмленою одна з ШГЖ.

Інші сценарії з відмовами q2 не розглядались на фоні значних величин q1 .

Для всієї СРПМ при розрахунку надійності параметр потоку відмов буде визначатись через шгж: = 4 шгж,

Для розрахунку живучості електропостачання ССА аналізувалась робота СРПМ з відмовами q2 і технології виробництва польотів аеропорту.

Зважаючи на наслідки у випадку відмови секцій шин ШГЖ1 і ШГЖ2, а також на роботу обла-днання (АДЖ приймає навантаження через 15с після сигналу на запуск) умовно розбивались відмови у часі на короткочасні (від 1 до 3с) - Тк, середньої тривалості (від 3 до 20с) - Тс і довгочасні (більше 20с) - Тд.

Розглянуті наступні сценарії ms для розрахунку параметра потоку відмов електропостачання ССА з каскадним розвитком аварії: короткочасних–загальних К і окремих елементів К; середньої тривалості, відповідно, С і С; довгочасних – Д і Д:

1. Співпадання короткочасних і відмов середньої тривалості ЦДЖ:

2. Співпадання довгочасних відмов ЦДЖ з не запуском АДЖ:

Qаджо = до Тдп / 2,

де ТДП – час між перевірками стану АДЖ, що знаходиться в стані резерв.

3. Ремонт в енергосистемі одного з ЦДЖ і відмова АДЖ в роботі:

4. Коротке замикання на ШГП, чи високої напруги – СВШ і відмова захисту:

,

де ТПЗ – час між перевірками стану релейного захисту.

5. Співпадання нормальної роботи захисту при КЗ на одній з ШГЖ і відмови одного з ЦДЖ:

6. Співпадання помилкового спрацювання одного з ПАВР при наявності напруги і відмови одного з ЦДЖ:

 

де ТП –час між перевірками стану ПАВР.

Загальні отримані параметри потоку відмов з ms сценаріїв не повинні перевищувати нормативних значень:

10-2 рік –1;

При невиконанні наведених співвідношень розглядались заходи: обладнання всіх складових СРПМ системою телесигналізації (тоді виключається найвагоміший шостий сценарій), зміна параметрів системи ТО і Р: ТДП, ТПЗ, ТП, а також обладнання дизельних електроагрегатів лічильниками роботи на холостому ході без наступної роботи під навантаженням. В роботі обґрунтовані обмеження верхньої межі параметрів ТДП, ТПЗ, ТП.

Для порівняння різних СРПМ розраховувались коефіцієнти деградації D (qi).

У третьому розділі розроблені заходи щодо підвищення живучості електропостачання аеродромних вогнів. Частина дисертаційної роботи, яка включає визначення параметра – опору ізоляції ВКМ відносно землі є експериментальною.

Для досліду було відібрано двадцять зразків кабелю, що знаходився в експлуатації, марки 10322 з двох різних партій виробництва 1980 року колишньої ЧССР, яким обладнані більше тридцяти відсотків аеродромів країн СНД. Для експериментів була зібрана установка вихідною потужністю до 600 Вт, що дозволяє, подавати на зразок кабелю регульовану змінну синусоїдальну напругу значеннями до 6 кВ, частотою 50 Гц . Зразок включався на синусоїдальну змінну напругу послідовно з баластовим опором з високовольтних конденсаторів, що імітують діапазон реальних розподілених ємностей для найбільш короткої і довгої ВКМ, відповідно, 1 і 10 км.

Знімалася залежність струму пропалу у функції часу: Iпр=f(t), яка приведена на рис. 1 (тут приведений початковий етап, загальний безперервний наробіток склав 190 годин).

Рис. 1 Залежність струму пропалу Іпр через ушкоджену ізоляцію кабелю 10322 від часу t при сталій напрузі джерела живлення.

В усіх досліджуваних 20-ти зразках значення струму, при якому спостерігався процес загоєння ізоляції було в межах 60,7 mА. При визначенні мінімального опору ізоляції ВКМ у процесі експлуатації за розрахункове значення струму було прийнято 5 mА.

Розрахована імовірність відшукання зразків зі струмом заживлення менше 5mА – Р = 0,0012. Тобто визначені значення струму є характерними для цієї марки кабелів.

Продовження терміну служби ВКМ може здійснюватися на основі контролю параметрів, критеріїв надійності і економічності, тому що відмови ВКМ пов’язані з регулярністю і безпекою польотів.

Алгоритм технічного діагностування ВКМ аеродромних вогнів при сертифікації:

1. Аналізується статистика відмов ВКМ, представлена службою, і визначається ступінь вірогідності їхніх першопричин, приведених у статистичних даних..

2. Аналізуються статистичні значення параметрів потоків передумов до відмов за останні 3 роки експлуатації; ушкоджень ізоляції кабелів (), муфт () і штепсельних рознімань ().

3. Опір ізоляції ВКМ потужністю до 16 кВт повинен бути 1 МОм, а вище – 2 МОм.

4. Вибірково виконується випробування трьох ВКМ – заземлення ВКМ біля одного, а потім другого виводу регулятор яскравості в номінальному режимі, при якому спостерігається збільшення робочої напруги на кожній ділянці кабелю у 2 рази.

Виконана класифікація термінів, на які продовжується термін служби ВКМ в залежності від повноти витриманих ВКМ випробувань.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що виявляється в удосконаленні сценарної імовірносно-детермінованої моделі оцінки рівня живучості та показників надійності системи електропостачання ЕП першої категорії особливої групи з урахуванням відмов другої кратності, тривалості перерв централізованого електропостачання та технології виробництва польотів аеродрому. Модель призначена для розробки рекомендацій по забезпеченню рівня живучості та показників надійності системи електропостачання ЕП першої категорії особливої групи.

1. Розрахунки по розробленим методикам показують, що надійність електропостачання ССА другої категорії ІКАО вище, аніж його живучість. Отриманий параметр потоку відмов 0,032 рік-1 при розрахунку надійності підтверджує це ствердження, тому що порушення регулярності польотів за інших причин в десятки разів частіші;

2. Розрахунок живучості системи електропостачання ССА в порівнянні з орієнтованими значеннями, отриманими за умови забезпечення кількісного рівня безпеки польотів, показав, що діючі СРПМ потребують впливу через показники системи ТО і Р. Аналіз складових розрахунку живучості дає напрямки для прийняття першочергових заходів по підвищенню рівня безпеки польотів;

3. Розрахунки живучості енергопостачання ССА за створеною методикою показали, що для дизельних електроагрегатів періодичність ТО і Р може бути зменшеною до рівня, якого потребують контрольно-тренувальні цикли акумуляторних установок, що входять до їх складу.

4. Розроблена методика розрахунку надійності і живучості електропостачання ССА може бути використана для будь-якого ЕП, особливо при визначенні кількості необхідних незалежних джерел електроживлення.

5. Діагностичний параметр, що використовується сьогодні для оцінки технічного стану ВКМ – мінімальне значення опору ізоляції ВКМ є необхідним, але не достатнім для прийняття рішення про можливість продовження строку служби кабельних мереж ССА;

6. За випробувальний режим з діючими напругами по довжині ВКМ доцільно прийняти заземлення ВКМ біля одного, а потім другого виводу РЯ в номінальному режимі, при якому спостерігається збільшення робочої напруги на кожній ділянці кабелю у 2 рази;

7. Доповнення при сертифікації аналізу стану ВКМ – по параметрах імовірнісно-фізичним аналізом статистичних даних передумов до відмов реалізує стратегію технічного контролю за станом з контролем рівня надійності.

У додатках приведені алгоритми розрахунку живучості системи електропостачання світлосигнального комплексу аеропорту, спеціалізована програма розрахунку живучості системи електропостачання світлосигнального комплексу аеропорту, інформаційне вікно розрахунку живучості системи електропостачання світлосигнального комплексу аеропорту, приклад розрахунку надійністних показників високовольтної схеми аеропорту для розрахунку живучості СРПМ.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Казак В.М., Нерет В.І. Дослідження надійності електропостачання світлосигнальної системи аеродрому // Вісник ЦНЦ ТАУ. – 2001. – №4. – С. 44-47.

2. Нерет В.И. Методика диагностирования кабельных сетей аэродромов // Вісник КМУЦА.– 2000. – № 3-4. – С. 247-250.

3. Величко Ю.К., Нерет В.И. Методика оценки надежности УАВР // Энергетика. Изв. ВУЗов СССР. – 1985. – №8. – С. 36-38.

4. А.С. 1746047 СССР, МКИ F02 № 17/00. Автоматическая система управления резервным дизель-электрическим агрегатом и его электронагревателем / К.В. Макаров , В.И. Нерет, А.В. Соломенцев, И.Ф. Шешин. – № 4773330; Заявлено 25.12.89; Опубл. 07.07.92, Бюл. № 25. – 10с.

5. Величко Ю.К., Нерет В.И. Исследование надежности систем электроснабжения аэропортов и рекомендации по использованию УАВР и режимов работы дизель-генераторов // Всесоюзный НТК по современным проблемам проектирования аэродромов. – М.: ГПИ и НИИГА Аэропроект. – 1986. – С. 37.

6. Нерет В.И. Анализ недостатков автоматики дизель-генераторов аэропортов и методы их устранения // Проектирование, строительство, эксплуатация и механизация аэропортов. – К.: КИИГА. – 1989. – С. 121-123.

7. Нерет В.И. Диагностирование кабельных сетей светосигнальных систем аэропортов // Звітна науково-технічна конференція наукових колективів Київського міжнародного університету ЦА за 1994 рік. – К.: КУЦА. – 1995. – С. 61.

АНОТАЦІЯ

Нерет В.І. Підвищення живучості електропостачання світлотехнічних систем аеропортів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.22.20 – експлуатація та ремонт засобів транспорту. Національний авіаційний університет, Київ, 2002.

Дисертація присвячена проблемі забезпечення рівня живучості та кількісних показників надійності електропостачання електроприймачів. Розроблена методика розрахунку надійності і живучості високо резервованої системи електропостачання електроприймачів першої категорії особливої групи аеропорту на основі імовірнісно – детермінованих моделей, в якій обґрунтовано формулюється критерій відмови мережі. Розроблена методика визначення параметру – опору ізоляції високовольтної мережі аеродромних вогнів відносно землі при експлуатації її за станом з контролем рівня параметрів. Розроблена та науково обґрунтована методика сертифікації високовольтних кабельних мереж аеродромних вогнів.

Ключові слова : електропостачання, живучість, імовірнісно-детермінована модель, опір ізоляції мережі аеродромних вогнів.

АННОТАЦИЯ

Нерет В.И. Повышение живучести электроснабжения светотехнических систем аэропортов. – Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата технических наук по специальности 05.22.20 – эксплуатация и ремонт средств транспорта. Национальный авиационный университет, Киев – 2002.

Диссертация посвящена проблеме обеспечения уровня живучести и количественных показателей надежности электроснабжения электроприёмников.

Разработана сценарная вероятностно-детерминированная модель с учётом отказов второй кратности, продолжительности перерывов централизованного электроснабжения и технологии производства полётов аэропорта. Были решены следующие задачи: разработана методика оценки живучести электроснабжения светосигнальной системы аэропорта (ССА); разработаны рекомендации для повышения надёжности функционирования системы резервирования промышленной сети (СРПС) с дизельными электроагрегатами, питающей ССА; разработаны методики технического диагностирования высоковольтных кабельных сетей (ВКС) ССА при их сертификации. Рассмотрены количественные методы анализа надёжности электроснабжения ЭП первой категории особой группы аэропортов, выбраны и обоснованы показатели для анализа надёжности этих систем.. Определены критерии отказа СРПС и разработаны методики для оценки надёжности и живучести электроснабжения ССА. Намечены пути для обеспечения нормативных показателей надёжности.

Разработана методика сертификации ВКС : обоснован критерий отказа ВКС; определены минимальные значения параметра – сопротивления изоляции ВКС относительно земли ; разработан алгоритм технического диагностирования ВКС при сертификации.

Ключевые слова: электроснабжение, живучесть, вероятностно-детерминированная модель, сопротивление изоляции сети аэродромных огней.

ANNOTATION

V. Neret The Increase of Airport Lighting Systems Survivability. – Manuscript.

This dissertation is for Ph.D. in speciality 05.22.20 – The Explotation and Repair of Transport Means.– National Aviation University, Kyiv, 2002.

The dissertation is dedicated to the problem of numerical values providing of power supply reliability of electrical receivers.

The methodology of calculation of highly-reserved system reliability and survivability of the first category electrical receivers power supply of special group airports on the basis of probability determinated models, in which the failure criteria of industrial network reservation system is formulated, has been developed in this work. Also the methodology of the parameter identification of network explotation of airport lights with the control of the parameter level – network isolation resistance with respect to the ground has been developed in the dissertation. The methodology of certification of high voltage cable networks of airport lights has been worked out in the work too.

Key-words: power supply, survivability, probability-determinated model, isolation resistance of airports lights network

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НЕРЕТ ВАЛЕРІЙ ІЛЛІЧ

УДК629.735.017.1.06: 629.735.051.83

ПІДВИЩЕННЯ ЖИВУЧОСТІ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ СВІТЛОТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ АЕРОПОРТІВ

05.22.20 – експлуатація та ремонт засобів транспорту

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2002

Підписано до друку _______________. Формат 6084/16. Папір офсетний. Офсетний друк. Ум. фарбовідб. 10. Ум. друк.арк. 2,09. Обл..-вид.акр.2.25. Тираж 100 прим. Замовлення №____. Вид. № _____.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДОГОВІР СТРАХУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Автореферат - 24 Стр.
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕфективнОстІ ІнформацІЙноЇ пІдТрИМки ПРИЙНЯТТЯ рІшенЬ в автоматизованИх системах ОБСЛУГОВУВАННЯ ПОВІТРЯНОГО РУХУ З ЕЛЕМЕНТАМИ ШТУЧНОГО Інтелекту - Автореферат - 17 Стр.
ІСТОРИЧНІ РОМАНИ РАЇСИ ІВАНЧЕНКО ПРО ДАВНЮ РУСЬ - Автореферат - 29 Стр.
Психологічні детермінанти адаптації військовослужбовців строкової служби до особливих умов діяльності - Автореферат - 27 Стр.
ЕКОЛОГІЧНИЙ ПАТОМОРФОЗ ТА ОСОБЛИВОСТІ МОРФОГЕНЕЗУ НИРКОВОКЛІТИННОГО РАКУ У ХВОРИХ ІЗ ЗАБРУДНЕНИХ РАДІОНУКЛІДАМИ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Автореферат - 31 Стр.
Наукове обгрунтування аспектів управління соціально-трудовими відносинами у фармацевтичній галузі - Автореферат - 32 Стр.
МІСТОБУДІВНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТЛОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Автореферат - 24 Стр.