У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Павлюк Євген Дмитрович

УДК 311.3:336.748

Статистичний моніторинг валютного ринку

Спеціальність: 08.03.01 — "Статистика"

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеню

кандидата економічних наук

Київ 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі статистики Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Єріна Антоніна Михайлівна,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри статистики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Герасименко Сергій Сергійович

Національна Академія Управління,

завідувач кафедри обліку, аудиту і статистики.

Кандидат економічних наук, доцент

Журахівська Людмила Валентинівна,

Київський інститут інвестиційного менеджменту,

проректор з міжнародних зв’язків.

Провідна організація: Одеський державний економічний університет

Міністерства освіти і науки України, кафедра статистики, м.Одеса

Захист відбудеться “ 13 ” червня 2002 року о 14-00 годині на засіданні Спеціалізованої вченої ради Д 26.006.01 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд.201.

Автореферат розісланий “ 13 “ травня 2002р.

Виконуючий обов’язки

вченого секретаря

Спеціалізованої

вченої ради, доктор економічних наук, професор Моторин Р.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Інтернаціоналізація світової економіки та грошових відносин є каталізатором зростання обсягів валютно-обмінних операцій. Світовий валютний ринок щоденно оперує трильйонами доларів США, виступаючи водночас джерелом як великих прибутків, так і великих збитків. Українська держава, її економічні суб'єкти, поступово інтегруючись у світову економіку через механізми валютних відносин, мають розумітися на принципах функціонування світового валютного ринку, методах та формах оцінки його кон'юнктури. Вивчення закономірностей валютної торгівлі та прогнозування динаміки валютних курсів необхідні для прийняття ефективних управлінських рішень у всіх сферах міжнародних фінансів та бізнесу. Це обумовлює актуальність статистичного дослідження процесів, що відбуваються на світовому та локальному валютних ринках.

Досить висока мінливість значень валютних курсів в часі зумовлює необхідність постійного спостереження за станом ринкової кон’юнктури. Однак, на відміну від простої реєстрації значень валютного курсу та суб’єктивних припущень щодо можливого розвитку подій на ринку, дослідження динамічного ряду оперативних даних (в рамках статистичного моніторингу) з використанням інструментарію статистичних методів надає змогу будувати короткострокові прогнози змін курсу та кількісно оцінювати валютні ризики. Таким чином, статистичний моніторинг валютного ринку виступає суттєвим елементом прийняття управлінських рішень.

Теоретичні аспекти організації, функціонування та регулювання валютного ринку знайшли відображення в наукових працях А.С.Гальчинського, С.Я.Боринця, В.І.Міщенка, С.І.Соколенка, Д.Ю.Піскулова, А.С.Філіпенка. Кон'юнктуру на сучасному вітчизняному валютному ринку досліджували: О.І.Береславська, А. Дроб'язко, В.Лисицький, В.Ющенко. Практика застосування статистичних методів та моделей для вивчення соціально-економічних явищ та процесів, у тому числі валютного ринку, представлена в працях А.М.Єріної, Е.Наймана, Л.В.Журахівської та інші. В цьому ж ряду російські вчені І.К.Беляєвський, А.Ерліх, І.І.Єлисеєва, Г.Д. Кулагіна, В.М.Салін, Є.М.Четиркін, А.А.Френкель, А.Шматов. Прикладні статистичні методи моніторингу валютного ринку в рамках “технічного аналізу” валютного курсу досліджували західні аналітики-практики: George Lane, Donald Lambert, Larry Williams, J.Welles Wilder, John J.Murphy, Tomas R.Demark, Steve Nison, Steven B.Achelis, Robert W.Colby, Thomas A.Meyers, Ted S. Earl, Ned Davis, David R.Aronson та інші.

Обмеженість досліджень даного предмета вітчизняними статистиками, наявність широкого кола дискусійних питань щодо прогнозування валютних курсів у світовій науці, зумовили вибір теми даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри статистики Київського національного економічного університету (тема “Статистичне забезпечення аналізу та прогнозу соціально-економічних явищ та процесів в перехідний період”, державний реєстраційний №0196V007511). Особисто автором розроблено комплекс рекомендацій стосовно організації та проведення статистичного моніторингу валютного ринку.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних засад та практичного здійснення статистичного моніторингу валютного ринку для прийняття управлінських рішень з ефективного управління валютними активами.

Для досягнення поставленої мети були вирішені наступні теоретичні та методологічні задачі:

·

визначено сутність і методологічні засади статистичного моніторингу валютного ринку;

·

дано оцінку інформаційного середовища системи статистичного моніторингу валютного ринку;

·

визначено спектр статистичних методів та моделей, які відповідають природі валютного ринку та дозволяють визначити закономірності його функціонування;

·

встановлено закономірності розподілу коливань валютного курсу як імовірної величини, що дозволяє оцінювати міру ризику змін валютного курсу для відкритих валютних позицій на визначеному інтервалі часу;

·

показано підхід до оцінки ризику валютного портфелю банку та намічені шляхи обмеження його впливу,

·

адаптовано апарат дисперсійного аналізу для оцінки прогнозних властивостей моделей змін тренду.

До захисту подаються:

·

науково-методологічні засади імплементації статистичних методів для моніторингу валютного ринку;

·

система індикаторів тренду і осциляторів валютного курсу;

·

перевірка гіпотези про існування тренду в ряду динаміки валютного курсу за критерієм “висхідних” і “спадних” серій;

·

методика ймовірних втрат від змін валютного курсу на різних інтервалах часу на основі аналізу форми та характеристик розподілу динаміки валютних курсів;

·

принципи прийняття управлінських рішень щодо стратегії спекулятивних дилінгових операцій на основі MACD-аналізу;

·

методика оцінки ризику мультивалютного портфелю банку;

·

статистична модель оцінювання прогнозних властивостей індикаторів розвороту тренду та індикаторів мінливості курсу;

·

методологічні принципи побудови системи статистичного моніторингу валютного ринку.

Об’єктом дослідження є форексний ринок, на якому обмін валютою здійснюється в системі електронних розрахунків по системі SWIFT за ринковими цінами.

Предметом дослідження є спектр статистичних методів і моделей аналізу динаміки, зв’язку та адаптивного прогнозування валютних курсів.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в наступному:

·

Обґрунтовано стохастичну природу закономірностей функціонування валютного ринку і можливість його вивчення статистичними методами.

·

Визначено джерела, конкретний набір, обсяг та періодичність інформації для аналізу стану ринку та прогнозу валютного курсу.

·

Розкрито специфіку валютного ринку України та методологічні підходи до його статистичного моніторингу.

·

Здійснено статистичне оцінювання прогнозних властивостей в класі моделей розпізнавання змін тренду.

·

Теоретично обґрунтовано доцільність використання комплексу методів та моделей для вияву тенденцій та прогнозування змін валютного курсу.

·

Адаптовано систему VaR (Value at Risk) для оцінювання ризику ймовірних втрат портфеля валют від змін курсів.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблений в дисертації комплекс рекомендацій щодо організації та проведення статистичного моніторингу валютного ринку може бути використано у фінансово-банківській сфері на рівні комерційних банків та фінансових компаній в системах прийняття оперативних управлінських рішень, а також на рівні Національного банку України при розробці інструктивно-методичних документів з оцінки та управління валютним ризиком у банківській сфері України.

Результати дослідження використані автором при здійсненні його професійної діяльності в АКБ “Укрсоцбанк”(1997-2002 р.р.). Здійснені особисто автором операції на світовому та національному міжбанківському валютному та грошовому ринках, дозволили отримати чисті доходи в розмірі еквівалентному близько 1,6 млн. грн.(довідка № 17-16/93-7 від 4 квітня 2001 р.).

Рекомендації стосовно аналізу поточного стану кон’юнктури фінансових ринків та моніторингу валютних курсів основних валют дозволили вийти на якісно вищий рівень прийняття оперативних рішень керівництвом акціонерного банку “Енергобанк”(довідка №9/12 від 31 січня 2002 р.).

Наукові розробки автора використані у навчальному процесі в Київському національному економічному університеті при викладанні дисципліни “Статистичне моделювання та прогнозування” (довідка КНЕУ від 15 листопада 2001 року.)

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційної роботи доповідались та обговорювались на науково-практичних конференціях:

1.

Науково-практичний семінар “Statistical Methods in Socioeconomic Researches –Theory and Applications”(м. Краків, Польща, 1999 р.);

2.

11-та міжнародна науково-практична конференція – Стратегія економічного розвитку в умовах глобалізації (м. Чернівці, квітень 2000р.).

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження викладені в п’яти наукових статтях загальним обсягом 3 друк. арк., з них – 3 в наукових фахових виданнях, 2 тези виступів на конференціях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. Повний обсяг роботи становить 157 сторінок друкованого тексту. Робота містить 14 рисунків на 13 сторінках, 23 таблиці на 20 сторінках та 3 додатки, список використаних джерел налічує 160 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, об’єкт, предмет дослідження, а також визначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, їх апробація.

У розділі 1 “Валютний ринок як об’єкт статистичного моніторингу” аналізуються загальні риси валютного ринку, особливості його організації, функціонування, тенденції розвитку, специфіка статистичного моніторингу.

Валютний ринок є складною системою відносин у сфері купівлі-продажу валют і включає в себе субринкові утворення у вигляді регіональних та національних ринків, угоди на яких зазвичай укладаються в мережах сучасних телекомунікаційних засобів. Головними учасниками ринку виступають банки, які здійснюють форексні угоди 24 години на добу, обслуговуючи власних клієнтів – суб’єктів зовнішньоекономічних відносин, а також проводячи спекулятивні операції з метою отримання прибутку або хеджування власних валютних ризиків. Ключовим параметром валютного ринку виступає курс спот як уособлення поточного балансу між попитом і пропозицією. Залежно від виду субринку, його економічної детермінанти та відповідного рівня ліквідності зміни валютного курсу можуть відбуватися майже щосекунди.

Відтоді як міжнародне співтовариство запровадило систему “плаваючих” курсів, виникла потреба у спостереженні за мінливостями світової кон’юктури та прогнозування її розвитку. Це завдання випливає з важливості валютного курсу для економіки кожної окремої країни та збалансованості розвитку світової економіки. Валютний курс є важливим як з макроекономічної, так і з мікроекономічної позицій. Будь-яка держава не зацікавлена у значних й різких коливаннях власної валюти, а тому моніторинг її динаміки перебуває в фокусі постійно уваги центральних банків країн. Результати такого моніторингу дозволяють приймати рішення щодо тих чи інших заходів валютної та грошової політики. На рівні суб’єктів зовнішньоекономічних відносин валютний курс виступає орієнтиром поточної міжнародної вартості, критерієм ефективності реалізації зовнішньоекономічних угод. Проведення моніторингу особливо важливо для професійних валютних торгівців, які виконуючи доручення клієнтів або здійснюючи операції за власний рахунок, наражаються на валютний ризик, а тому повинні добре розумітися на кон’юнктурі ринку та приймати рішення щодо купівлі/продажу, керуючись аналітичними оцінками.

Процес руху валютного курсу в кожному окремому випадку можна розглядати як утворення динамічного ряду, що дає можливість застосувати арсенал відповідних статистичних методів. При цьому, виходячи з практичних потреб, першорядними є розробка та адаптація статистичних моделей для оперативного прогнозування динаміки курсу та оцінки його коливань.

Динамічний процес формування та розвитку валютного ринку України потребує не тільки осмислення тривалої еволюції світової валютної системи, але й використання механізмів та інструментів світового валютного ринку в практиці його українських суб’єктів. Поки що розвиток українського валютного ринку значною мірою стримується об’єктивними загальноекономічними передумовами. При цьому для національного ринку характерні такі риси як:

-

наявність потужної законодавчої бази в сфері валютного контролю та валютного регулювання, яка виступає головним фактором обмеження вільного ринкового курсоутворення;

-

збереження значної залежності внутрішньої валютної стабільності від кредитів міжнародних фінансових організацій (МВФ, ЄБРР тощо);

-

збереження відносної залежності від економічного стану Російської Федерації через наявність тісних фінансово- економічних зв’язків та засобів політичного впливу.

Ці специфічні ознаки мають бути враховані при поточному статистичному моніторингу ринку. За умов відсутності вільного курсоутворення при прогнозуванні ринкових тенденцій на перший план виходять спостереження за динамікою макроекономічних показників, за політикою НБУ щодо валютного регулювання і тактикою його валютних інтервенцій, за станом взаємин з міжнародними фінансовими організаціями.

У розділі 2 “Інструментарій статистичного моніторингу валютного ринку” обґрунтовуються методологічні засади, статистичні методи та моделі дослідження динаміки валютного курсу. Визначено основні задачі статистики щодо організації збору первинної статистичної інформації та поширення оперативних даних про валютні курси, розрахунку середніх показників, аналізу факторів впливу на валютний курс, оцінки мінливості валютних курсів, вивчення динаміки і прогнозування валютних курсів. У контексті інформаційного забезпечення статистичного моніторингу валютного ринку розглядаються питання вдосконалення методології спостереження та аналізу процесів на валютному ринку для прийняття оперативних рішень з управління валютними коштами.

У роботі визначено, що всі відомі засоби моніторингу за валютним ринком в кінцевому підсумку зводяться до двох головних напрямків: фундаментального та технічного аналізу. Перший досліджує вплив макроекономічних факторів на ймовірні зміни валютних курсів, а його методологія більше пристосована для побудови прогнозів із довгим часовим горизонтом. Технічний аналіз використовує інструментарій статистичних методів для оперативного прогнозування найбільш ймовірних напрямків руху валютного курсу. Моделі моніторингу та прогнозування валютного курсу в системі технічного аналізу являють собою різновид моделей автопрогнозу в тому сенсі, що вся необхідна інформація для прогнозу береться з фактичного динамічного ряду. Враховуючи цю особливість, прогноз, зроблений з використанням зазначеного підходу, може вважатись ефективним лише у коротко- та максимум середньостроковому часовому горизонті. Прогнозування курсу на базі системи статистичних індикаторів технічного аналізу відрізняється оперативною складовою і за рахунок цього може бути віднесено до класу адаптивних методів прогнозування, які дозволяють перманентно враховувати надходження нових даних і таким чином коригувати раніше зроблений прогноз.

У роботі показано практичний аспект застосування моделей осцилятора, конвергенції/дивергенції ковзної середньої, індексу відносної сили та меж Болінгера для прогнозування змін тренду. На рис.2 зображено фрагмент моделі осцилятора для курсу EUR/USD, на основі якої було передбачено зміну локального тренду курсу наприкінці 2000р.

Рис. 1. Класифікація статистичних інструментів аналізу, найбільш уживаних у практиці моніторингу

Головною ознакою в прогнозуванні змін тренду була дивергенція (розходження між напрямком руху курсу за фактичними ринковими значеннями та напрямком руху похідного показника – осцилятора) .

Рис. 2. Комбінація графіків “японських свічок” денного поточного курсу світового міжбанківського валютного ринку за період з липня 2000 по лютий 2001р. та похідного графіка осцилятора, побудованого на ковзних середніх з періодами 5 та 10 днів

Як свідчать зображені на рис. 3. дані, практичне застосування моделі МАСD для курсу EUR/USD дозволяє передбачити зміну локального тренду курсу за ознакою перетину повільної ковзної середньої швидкою ковзною середньою. Звертає на себе увагу те, що індикатор реагує на сильні рухи ринку, що в більшості випадків дозволяє уникнути хибних сигналів. Разом із тим індикатор має властивість значної інерційності, що іноді призводить до запізнення сигналу в порівнянні з фактичним рухом ринку.

Рис. 3. Комбінація графіків “японських свічок” денного поточного курсу світового міжбанківського валютного ринку за період з березня 2000 по жовтень 2001р. та похідного графіка МАCD, побудованого на ковзних середніх з періодами 12 та 26 днів.

У розділі 3 “Прогнозування динаміки валютних курсів” досліджені статистичні методи та моделі моніторингу валютного курсу в комплексі від перевірки гіпотези про існування тенденції в ряду динаміки та моделювання ризику ймовірних втрат від змін курсу до прогнозування валютних курсів та оцінки прогнозних властивостей моделей змін тренду.

У роботі показано, що вивчення закономірностей коливань дає змогу визначати підходи до обмеження впливу ризику змін валютного курсу на фінансовий результат банку через оптимізацію розміру внутрішньоденної валютної позиції та позиції o/n (позиції, що переноситься на наступний день). Так, з метою оцінки величини валютного ризику за даними динаміки розраховані характеристики мінливості основного курсу валютного ринку EUR/USD.

Таблиця 1.

Основні кількісні параметри мінливості курсу EUR/USD за емпіричними даними.

Показники | Хвилини

30 | 60 | 120 | 240 | 360 | 480 | 1440

Кількість спостережень | 1894 | 1894 | 653 | 496 | 331 | 251 | 522

Мін R | 0,0001 | 0,0001 | 0,0002 | 0,0002 | 0,0002 | 0,0002 | 0,0036

Макс R | 0,0094 | 0,0172 | 0,0194 | 0,0207 | 0,0228 | 0,0221 | 0,0356

R=max R – min R | 0,0093 | 0,0171 | 0,0192 | 0,0205 | 0,0226 | 0,0219 | 0,032

Середнє R | 0,0018 | 0,0024 | 0,0033 | 0,0046 | 0,0057 | 0,0066 | 0,0110

Медіана | 0,0016 | 0,0020 | 0,0028 | 0,0041 | 0,0050 | 0,0061 | 0,0102

Мода | 0,0015 | 0,0014 | 0,0026 | 0,0026 | 0,0033 | 0,0040 | 0,0080

Середньоквадратичне

відхилення | 0,0011 | 0,0015 | 0,0020 | 0,0027 | 0,0033 | 0,0033 | 0,0044

Коефіцієнт варіації | 0,6111 | 0,625 | 0,61 | 0,587 | 0,579 | 0,5 | 0,4

Асиметрія | 2,1677 | 2,3689 | 2,0371 | 1,7253 | 1,5475 | 1,3264 | 1,3622

Ексцес | 8,5503 | 11,297 | 8,4338 | 5,3665 | 4,1254 | 3,1504 | 2,7869

Аналіз характеристик розподілу свідчить про значну лівосторонню асиметрію та вищий за нормальний ексцес. Разом з тим критерій Колмогорова-Смірнова показує адекватність логарифмічно-нормального розподілу ( Рис 4. ). На основі останнього можливо більш коректно визначати міру ризику застосовуючи p-квантілі.

Рис. 4 Логнормальний розподіл коливань курсу EUR/USD в інтервалі часу до 1 доби (1440 хвилин), побудований за вибірковою сукупністю обсягом 522 спостереження

Аналіз характеристик за логарифмічно-нормальною формою розподілу коливань курсу в інтервалі до 1 доби (1440 хвилин) виявив, що можливі зміни курсу EUR/USD з ймовірністю 95% не перевищать 0,0189 піпсів, з ймовірністю 99% – 0,0244 піпсів; ймовірні втрати на кожні 1000 доларів США становитимуть: 18,9 та 24,4 доларів США відповідно. Наведена оцінка дозволяє достатньо точно визначати гранично-максимальний рівень ризику втрат (із заданим рівнем ймовірності) при підтриманні відкритої валютної позиції протягом певного часу і відповідним чином лімітувати її розмір, виходячи з власної стратегії управління ризиком. Такий підхід можна застосовуватися для оцінки будь-якого курсу валют, який має відносно сталий ряд розподілу.

Поєднання статистичних моделей мінливості та зв'язку окремих курсів валют дозволяє, як показано в роботі, визначати сукупний ризик портфелю валют, що складають валютну позицію.

Для мультивалютної позиції сукупний ризик втрат можливо знайти за формулою: :

де, Varі – оціночний рівень втрат від коливань курсу у визначеному інтервалі часу валютною позицією в i - й валюті з рівнем ймовірності 1-a,

pij – парний коефіцієнт кореляції між курсами валют за відповідними позиціями.

Адаптована модель VaR дає оцінку позиції "під ризиком", подальшим можливим розвитком якої є визначення оптимальної величини позиції засобами лінійного програмування. Однак цей підхід не враховує економічної природи валютної позиції, а тому може використовуватися лише в окремих випадках. Іншим підходом до визначення економічно доцільного розміру валютної позиції в окремих валютах може бути порівняння відносного розміру ймовірних втрат та очікуваних доходів від вкладення активу, сформованого за рахунок валютної позиції. Ще одним засобом оцінки у разі, якщо валютна позиція закладена в робочі активи, є порівняння вартості утримання позиції та вартості альтернативного ресурсозаміщення позиції у відповідній валюті.

Здійснена в роботі перевірка гіпотези про існування тенденцій за критерієм “висхідних” та “спадних” серій показала, що курс валют на певних відрізках часу має тенденцію розвитку, що дозволяє з досить надійними результатами використовувати статистичні методи прогнозування напряму курсу та його ймовірних значень в довірчому інтервалі (методи ковзної середньої або лінійного тренду) . За розрахунками загальна кількість серій в досліджуваному часовому ряді з 522 значень має скласти близько 329. Фактично визначено 275 серій. При цьому тривалість найдовшої серії становила 8 (тобто зафіксовано 8 днів безперервного зниження курсу). Критичне значення для дорівнює 7. Порівняння фактичних даних з теоретичними свідчить про порушення обох критичних нерівностей, отже гіпотеза про відсутність тенденції при рівні істотності в межах 0,050<a<0,0975 відхиляється.

Перевірялася правомірність прогнозування курсу спот за курсом форвард. Значення коефіцієнта асоціації (Аs = -0,0138) свідчить про відсутність зв'язку між змінами курсу форвард та курсу спот, що ставить під сумнів отримання коректних прогнозів майбутніх змін курсу спот на підставі даних про напрям зміни форвардного курсу.

Водночас доведено можливість використання моделей лінійного тренду для короткострокових прогнозів ринкової кон’юнктури валютного ринку. За період з 04.01.99 по 26.02.99 динаміка курсу EUR/USD описується рівнянням тренду: Y = 1,1395 – 0,0018*t. Коефіцієнт Тейла становив 0,0117, а відсоток інтервальних прогнозів, що підтвердилися – 50% (11 і з 22).

Включення до моніторингу моделей осциляторів, і зокрема RSI, дозволяє робити певні прогнозні оцінки щодо ймовірного напрямку руху валютного курсу. В роботі запропоновано підхід щодо вдосконалення прогнозних оцінок та вирішуються завдання перевірки класу статистичних моделей змін тренду на предмет адекватності їх передбачувальних властивостей за допомогою однофакторного дисперсійного аналізу. Дисперсійний аналіз показує, що варіація темпів зростання курсу EUR/USD пов’язана з відмінностями у критичних значеннях індикатора RSI на 16%. Хоча зв'язок і не є досить щільним, однак може слугувати елементом прогнозної оцінки. На відміну від простого висновку технічного аналізу: "входження індикатора в критичну зону сигналізує про ймовірну зміну локального тренду" дисперсійний аналіз дозволяє кількісно описати цю ймовірність та надати кращі управлінські рекомендації. Так, при досягненні індикатором RSI критичної позначки 28,96 можна з більшою ймовірністю прогнозувати продовження спадного тренду фактичного курсу ще принаймні 3 дні. При досягненні значення близько 25 існує ймовірність зміни тренду. При досягненні нижньої критичної позначки 20,26 та меншої можна сподіватися, що на 3-й день курс ймовірно буде зростати. Це зростання в середньому може скласти від 0,01% до 0,98% від дня появи критичного значення. Адаптація моделі дисперсійного аналізу до аналізу закономірностей змін валютного курсу відкриває перспективний напрям прикладних статистичних досліджень.

У роботі зазначено, що аналіз еволюції методів моніторингу валютного ринку дозволяє визначати такі напрями подальшого розвитку:

-

пошук кращого сполучення різних методів, моделей та технік аналізу;

-

тестування дії систем моніторингу (а також окремих моделей) на історичних даних та оптимізація їх побудови зі застосуванням апарату статистики та теорії ймовірностей;

-

пошук новітніх підходів до прогнозування, розвиток та вдосконалення методу нейронних мереж, експертних систем, в тому числі на базі Fuzzy логіки, дослідження міжринкових зв’язків.

Досліджена еволюція валютного ринку, механізми валютної політики в Україні та поточні економічні фактори валютної кон'юнктури, на основі яких визначено тенденції курсу гривні за період – початок 2000р.–кінець 2001р. та здійснено експертне прогнозування на 2002р. Недостатньо розвинутий внутрішній ринок робить уразливим досягнуте в окресленому періоді економічне зростання та валютну стабільність. Серед головних факторів ризику стабільності валютної кон'юнктури відмічено уповільнення світового економічного зростання, неоптимальна товарна структура національного експорту, апреціація реального валютного курсу.

Очікуване скорочення ВВП в країнах-імпортерах української продукції може негативно позначитися на темпах зростання українського експорту, який значною мірою формує ВВП України. В роботі зазначено, що головними статтями експорту залишаються мінеральні продукти, продукція хімічної промисловості, неблагородні метали та вироби з них, а сукупна питома вага цих видів продукції з 1998р. поступово зростає. Саме завдяки окресленим групам експортних товарів в значній мірі формується позитивне сальдо платіжного балансу та відбувається поповнення валютних резервів НБУ. В останні роки частка цих товарів склала більше 40% в загальному обсязі товарного експорту і близько 30% у ВВП. Разом із тим частка високотехнологічних товарів у загальному обсязі експорту залишається незначною. Експорт машин і устаткування становить близько 1/8 у структурі експорту. Ймовірне зниження попиту на український експорт може позначитися на скороченні валютних надходжень, що в свою чергу призведе до погіршення стану платіжного балансу та чинитиме тиск на курс національної валюти.

Проведені в роботі розрахунки індексу реального ефективного обмінного курсу гривні показали, що за перше півріччя 2001р. тривало його зростання (за нашими оцінками, з 1 до 1,088), що означає відносну переоціненість вартості гривні та відповідне погіршення конкурентоспроможності українських товарів. Звичайно, точність оцінки може суттєво викривлятися через недосконале заміщення товарів та послуг субститутів, торговельні обмеження та бар'єри, інші адміністративні засоби регулювання зовнішньої торгівлі, варіація темпів продуктивності праці (ефект Балаша). Між тим утримання стабільності обмінного курсу протягом тривалого часу при збереженні інфляції містить загрозу повторення сценарію розвитку подій на валютному ринку України у 1998р.

На противагу існуючим ризикам може виступити фактор накопичення НБУ валових валютних резервів, які, за нашими розрахунками, на кінець 2001р. могли забезпечити покриття потреб у імпорті терміном до 5,3 тижня, що є одним з найбільш високих показників за останні 4 роки. Крім того, бюджетом 2002 року заплановано надходження від приватизації в розмірі 5,8 млрд. грн.( 1 млрд. дол. США). Впевненості в збереженні фінансової стабільності, незважаючи на існуючі ризики, додає поновлення фінансування з боку МВФ та Всесвітнього банку.

Таким чином, можна передбачати, що в умовах відсутності податкових та структурних реформ та покращання інвестиційного клімату НБУ для збереження поточної валютної стабільності буде змушений підтримувати жорстку валютну політику при одночасному намаганні пом'якшити грошову політику та стимулювати внутрішнє кредитування. Застосування такої політики за нинішнього обсягу золотовалютних резервів та поновлення кредитування з боку МВФ дасть змогу підтримувати валютний курс у межах цільових значень, задекларованих в "Основних напрямках грошово-кредитної політики на 2002р." (затверджено 18.09.2001.). Втім у разі різкого погіршення платіжного балансу НБУ може вдатися до керованої девальвації гривні. Але це не потягне за собою дестабілізацію, в якій менш за усе зацікавлені органи державної влади. Тому найбільш ймовірним сценарієм розвитку подій на валютному ринку у 2002р. можна вважати "керовану" девальвацію гривні з темпами, що приблизно відповідатимуть темпам інфляції.

ВИСНОВКИ

Основні науково-практичні результати дисертаційної роботи дозволяють зробити такі висновки:

1.

Визначено, що статистичний моніторинг валютного ринку являє собою важливий елемент процесу прийняття рішень, пов'язаний з вирішенням питань ефективного управління валютними ресурсами та обмеження валютних ризиків. Він полягає у постійному спостереженні за динамікою валютних курсів та факторами, що на них впливають, статистичній обробці отриманих даних, прогнозуванні найбільш ймовірних напрямків руху валютних курсів та оцінці мінливості курсових коливань. При цьому проведення статистичного моніторингу валютного ринку має враховувати такі методологічні засади:

-

об’єктивний характер розвитку валютних відносин у світовому масштабі;

-

особливості сучасної структури та функціонування ринку, природи та механізму ціноутворення;

-

сучасні тенденції світової економічної та валютно-фінансової інтеграції.

2.

Визначено, що управлінські рішення приймаються на основі інформації, отриманої внаслідок спостережень за динамікою валютного курсу. При цьому специфіка інформаційного середовища системи статистичного моніторингу валютного ринку на відміну від інших полягає в тому, що інформація про валютні курси у вигляді статистичних даних, економічних та політичних подій тощо повинна надходити в режимі реального часу, бути зручною для швидкої статистичної обробки, її склад та обсяг мають слугувати підґрунтям для оцінки поточної ринкової кон'юнктури. На сьогодні проведення моніторингу нерозривно пов'язане з використанням інформаційних ресурсів світових агентств Рейтерз, Блумберг, Доу Джонс Телерейт, які по суті формують інформаційне середовище системи статистичного моніторингу валютного ринку.

3.

Для досягнення завдань моніторингу важливим є обґрунтування статистичних моделей за допомогою яких можна виявити та оцінити закономірності функціонування валютного ринку. При цьому в роботі визначено критерії відбору методів статистичного моніторингу. Останні повинні відповідати меті прогнозування найбільш ймовірного руху курсу (курсів), бути більш пристосованими до слабоінерційних систем та до виконання ультракороткострокових прогнозів (від декількох годин до декількох днів), а також давати змогу перманентно враховувати надходження нових даних і коригувати раніше зроблений прогноз.

4.

Запропоновано класифікацію моделей статистичного моніторингу валютного ринку: індикатори тренду, індикатори розвороту тренду(осцилятори), індикатори мінливості курсу. Доведено ефективність їх використання для оцінки поточної кон'юнктури та прогнозування валютного курсу.

5.

Практичними розрахунками встановлено, що денні коливання основних валютних курсів EUR/USD, USD/CHF, USD/JPY, GBP/USD як імовірних величин мають логнормальний розподіл. Використання техніки VaR (value at risk), що базується на дослідженні форми розподілу, дозволяє визначати з заданою ймовірністю (1-a, a =0,05 або a = 0,01) максимальну міру ризику втрат від змін валютного курсу для відкритих валютних позицій у визначеному інтервалі часу. Проведені розрахунки з процедури зворотного тестування на вибіркових сукупностях обсягом понад 500 одиниць показали достатньо високу точність зроблених оцінок ризику. Показано, що даний інструмент аналізу може слугувати початковим етапом для формування оптимального портфелю валют.

6.

Адаптовано апарат дисперсійного аналізу для оцінки прогнозних властивостей моделей змін тренду (осциляторів) і зокрема моделі RSI (relative strength index). Застосування дисперсійного аналізу дозволяє надати кількісну характеристику стохастичному процесу змін тренду, який виявляють за допомогою осцилятора RSI, що суттєво полегшує формування відповідних управлінських рішень щодо купівлі/продажу валюти.

7.

Виявлено, що статистичний інструментарій моніторингу залежить від режиму валютного курсу, наявності валютних обмежень та адміністративного втручання державних органів (передусім Центрального банку) в процес формування ринкової ціни. Доведено, що за умов вільного курсоутворення застосування статистичних моделей дозволяє вивчати динаміку того чи іншого валютного курсу в напрямах оцінки мінливості, наявності тенденції, оцінки зв'язку. За умов адміністративного регулювання валютного ринку використання моделей оперативного статистичного моніторингу, в тому числі елементів технічного аналізу, недоречно.

8.

Доведено, що в умовах адміністративних обмежень статистичний моніторинг валютного ринку України (і валютного курсу зокрема), повинен зосереджуватися на фундаментальних факторах - основних детермінантах економічного устрою та грошово-валютної політики. Серед них: стан та динаміка платіжного балансу та його складових, рівень та динаміка ВВП, рівень монетизації ВВП, рівень та динаміка інфляції, рівень та динаміка золотовалютних резервів, рівень обслуговування зовнішнього боргу, календар обслуговування зовнішнього боргу, обсяг прямих та портфельних іноземних інвестицій. Поєднання аналізу якісних зрушень в окреслених показниках, втілення конкретних засобів валютно-грошової політики та цільових прогнозних показників державних органів дає змогу визначати можливі наступні кроки НБУ в коригуванні політики з метою досягнення валютно-монетарних орієнтирів і таким чином передбачити наслідки впливу такого коригування для національної валюти.

Список опублікованих праць здобувача за темою дисертації

в наукових фахових виданнях:

1.

Павлюк Є.Д. Узагальнюючі оцінки як інструмент технічного аналізу валютного та грошового ринків//Економіка та підприємництво: Зб. праць молодих вчених. - вип. 4.-К.: КНЕУ.-С.245-255 (0,65 друк. арк.).

2.

Єріна А.М., Павлюк Є.Д. Статистичні аспекти моніторингу кон’юнктури валютного ринку// Наукові записки: Зб. наук. праць. - том 15.-К.: Національний Університет “Києво-Могилянська академія”.-1999.-С.9-13 (0,4 друк. арк., особисто автору належать розробки статистичного моніторингу валютного ринку- 0,2 друк. арк.).

3.

Павлюк Є.Д. Системи моніторингу валютного ринку// Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечение иностранных инвестиций. Региональный аспект: Сборник научных трудов.- Донецк: ДонНУ, 2001.-С.430-434 (0,16 друк. арк.).

в інших виданнях:

4.

Павлюк Є.Д. “Специфіка моніторингу валютного ринку України”// Матеріали 11 міжнародної науково-практичної конференції “Стратегії економічного розвитку в умовах глобалізації”. - Чернівці, 2000,-С.303-306 (0,1друк.арк.).

5.

Antonina Yerina, Yevgeniy Pavljuk. “Elements of Technical Analysis of Exchange Rates”//The scientific seminar “Statistical Methods in Socioeconomic Researches-Theory and Applications”.-Krakow, 2000.-P.103-111 (0,33 друк. арк.).

 

АНОТАЦІЯ

Павлюк Є.Д. Статистичний моніторинг валютного ринку.-Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.01- Статистика. – Київський національний економічний університет, Київ, 2002.

Дисертація містить нові методологічні та практичні підходи щодо імплементації статистичних методів та моделей для статистичного моніторингу валютного ринку.

Виявлено, що статистичний інструментарій моніторингу залежить від режиму валютного курсу, наявності валютних обмежень та адміністративного втручання державних органів в процес формування ринкової ціни. В умовах вільного курсоутворення статистичний моніторинг оперує адаптивними моделями прогнозування та слугує інструментом підтримки прийняття оперативних рішень з управління валютними ресурсами і запобігання валютному ризику. За умов адміністративного регулювання валютного ринку акценти моніторингу зміщуються в бік дослідження основних детермінант економічного устрою та грошово-валютної політики, їх впливу на формування кон’юнктури валютного ринку.

В роботі апробовано систему VaR, що базується на дослідженні форми частотного розподілу змін курсу, для оцінки ризику мультивалютного портфелю валют; запропоновано підхід до вдосконалення системи прогнозних оцінок моделей змін тренду з використанням однофакторного дисперсійного аналізу; визначено специфіку валютного ринку України, особливості моніторингу валютного курсу гривні на основі аналізу фундаментальних факторів, окреслено ймовірний сценарій розвитку валютного курсу гривні на 2002р.

Ключові слова: валютний ринок, валютний курс, статистичні методи та моделі, технічний аналіз, фундаментальний аналіз, індикатори, осцилятори, прогнозування, коливання, валютний ризик.

АННОТАЦИЯ

Павлюк Е.Д. Статистический мониторинг валютного рынка.-Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.01.- Статистика.- Киевский национальный економический университет, Киев, 2002.

Диссертация содержит новые методологические и практические подходы относительно имплементации статистических методов и моделей для статистического мониторинга валютного рынка.

Выявлено, что статистический инструментарий мониторинга зависит от режима валютного курса, наличия валютных ограничений и административного вмешательства государственных органов в процесс формирования рыночной цены. В условиях свободного курсообразования статистический мониторинг оперирует адаптивными моделями прогнозирования и служит инструментом поддержки принятия оперативных решений по управлению валютными ресурсами и снижения валютного риска. В условиях административного регулирования валютного рынка акценты мониторинга смещаются в сторону исследования основных детерминант экономического устройства и денежно-валютной политики, их влияния на формирование конъюнктуры валютного рынка.

В работе апробировано систему VaR, которая базируется на исследовании формы частотного распределения изменений курса, для оценки риска мультивалютного портфеля валют; предложен подход к усовершенствованию системы прогнозных оценок моделей изменений тренда с использованием однофакторного дисперсионного анализа; определена специфика валютного рынка Украины, особенности мониторинга валютного курса гривны на основе анализа фундаментальных факторов, показано вероятный сценарий развития валютного курса гривны на 2002г.

Ключевые слова: валютный рынок, валютный курс, статистические методы и модели, технический анализ, фундаментальный анализ, индикаторы, осцилляторы, прогнозирование, колебания, валютный риск.

ANNOTATION

Pavlyuk E.D. “Statistical monitoring of Foreign Exchange Market”. – Manuskript.

The thesis is submitted for candidate degree; specialization - Statistics. – Kyiv National Economic University, Kyiv, 2002.

The dissertation deals with the new methodological and practical approaches to the implementation of statistical methods and models for statistical monitoring of the foreign exchange market.

The Forex market is the largest financial market in the world, which operates 24 hours by means of an electronic network (including Internet). The basic rule of the Forex market is "Trade following the trend in mind”. The monitoring of the international Forex market situation is carried out by leading information agencies such as Reuters, Dow Jones Telerate, Bloomberg. Due to modern information technologies and wide computer nets business information becomes available to customers (buyers and sellers of currency) in an on-line mode.

The key parameter of Forex market is the exchange rate. The exchange rate, like prices, is determined by the market supply and demand constellation. The constant changing and fluctuating of the exchange rate is cumulated to time cycles with different length and amplitude. The volatility of exchange rate is the main source of currency risk, while its movement foreseeing is the base for successful strategy of currency funds management. While analyzing the trade data a wide range of statistical indicators identifying the direction, changes of direction and volatility of rate move have been applied.

It has been revealed that the statistical monitoring instruments depend on the rate of exchange, existence of exchange restrictions and administrative interference of state organs in the process of market price formation. Under the conditions of free exchange rate formation statistical monitoring operates through the adaptation prognostication models and serves as an instrument for supporting operative decision making in exchange rates management and reducing the currency risk. It has been defined that under the conditions of administrative control of currency market the accents of monitoring shift to investigating the basic determinants of economic structure and currency policy, their influence on the foreign exchange market formation.

Considering the forthcoming rate movements two analytical approaches are distinguished: a fundamental and a technical one. The fundamental approach focuses on basic factors shaping the performance of the economy of a given country. It involves the evaluation of macroeconomic data, particular emphasis beeing put on early indicators of an economic activity. The technical approach abstracting from the casual mechanism of rate formation focuses on various charts and chart patterns to identify the current behavior of market operators, which varies and is modified according to the market data.

Developed on the basis of statistical indicators, the buy/sell rules are widely used in both the foreign exchange and stock markets. They are included in various computer programs, e.g. CompuTrack, BackTrack. Such a type of software is useful to test rapidly changing market conditions. For example, the Nyman's system allows us to study several major exchange rates and cross-rates, gives useful recommendations concerning purchase of the strongest currency at the moment.

The simplest method of studying a trend is the visual method. There is a number of chart types, which expressively show the period of rate


Сторінки: 1 2