У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УДК 330.115.658.512

Павленко Тетяна Володимирівна

МОДЕЛІ ВИБОРУ ПРІОРИТЕТІВ У

ЛОГІСТИЧНОМУ УПРАВЛІННІ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

А в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м.Донецьк)

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор Гузь Микола Григорович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри математики і математичних методів в економіці (м.Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Вітлінський Вальдемар Володимирович, Київський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економіко-математичних методів (м.Київ)

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Жорняк Тетяна Степанівна, Інститут економіки промисловості НАН України, завідувач відділу проектування програмних комплексів (м.Донецьк)

Провідна установа – Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики (м.Харків)

Захист дисертації відбудеться “23 ”жовтня 2002 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .051.01 по захисту дисертацій у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м.Донецьк, вул. Челюскінців, 198а, ауд.101.

З дисертацією можна ознайомиться в бібліотеці Донецького національного університету (83055, м.Донецьк, вул.Університетська, 24).

Автореферат розісланий “21”вересня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Трансформація економіки України викликала появу нових, нетрадиційних підходів до управління у виробництві та споживанні. Теоретико-методологічною основою реформування національної економики стала розробка нових наукознавчих теорій, серед яких особливе місце посідає теорія логістики. Принципову новизну логістичного підходу становлять взаємозв`язок та інтеграція у єдину систему процесів управління виробництвом, транспортно-складським господарством, запасами, фінансовим капіталом, персоналом, інформаційними потоками, які вважалися до недавнього часу економічно незалежними. Таким чином логістика є синтезом управлінських рішень, що приймаються у менеджменті, фінансах, підприємництві та маркетингу. Вона дозволяє поєднувати економію витрат з гнучким реагуванням на пріоритети споживачів та забезпечує організаційне, економічне, технологічне та інформаційне поєднання потокових процесів товарообміну і відтворювання.

В національній економіці суттєве значення відіграє металургійний комплекс. Тому дослідження логістичних процесів на підприємствах металургійного комплексу, починаючи від добутку і підготовки залізорудної сировини, що суттєво впливають на якість металовиробів, та закінчуючи процесами збуту готових виробів на основі взаємовигідного поєднання пріоритетів виробників та споживачів, сприяє підвищенню їх ефективності.

Науковими дослідженнями сутности логістичних процесів займаються вітчизняні та зарубіжні вчені Б.О.Анікін, О.М.Гаджинський, М.П.Гордон, М.Г.Гузь, П.Друкер, М.Е.Залманова, А.А. Колобов, Л.Б.Міротін, В.Є.Ніколайчук, О.О.Новіков, О.И.Семенен- ко, В.И.Сергєєв, Г.Стивенсон та інші.

Але у сучасному стані досліджень відсутні праці з використанням формальних методів та процедур в задачах управління логістичними процесами. Тому дослідження проблем виробництва, споживання, фінансів, маркетингу, логістики, яке здійснюється на основі кількісних методів, сприяє підвищенню гнучкості виробничих систем та швидкій адаптації їх до зміни умов мікро- та макросередовища, є актуальним.

Зв'язок з науковими програмами, планами і темами. Дисертація виконана згідно з держбюджетною темою Донецького національного університету "Моделювання динаміки виробничо-економічних систем" Г-00/54, номер держрєєстрації – 0100U001971, у якій пошукач брав участь як виконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка методів та моделей вибору пріоритетів у логістичному управлінні металургійним підприємством, які дозволяють підвищити якість управління.

Для досягнення зазначеної мети в дисертаційній роботі вирішено наступні задачі:

розглянуто теоретичні основи логістичного управління у сучасних умовах;

виділено логістичні функції в управлінні виробництвом;

розглянуто особливості логістичного управління в металургійному виробництві;

проведено аналіз методів та критеріїв оцінки якості залізорудної сировини;

запропоновано концепцію системи вибору пріоритетів у логістичному управлінні металургійним підприємством;

виконано моделювання логістичних функцій в управлінні металургійним підприємством:

- формалізація пріоритетів в логістичному управлінні;

·

моделювання процесів усереднення потоків залізорудної сировини;

· моделі оптимального планування процесів в доменному та агломераційному виробництві металургії;

· моделі оптимізації поставок сировинних ресурсів;

розроблено принципові схеми управління логістичними процесами;

запропоновано инструментальні засоби реалізації логістичних функцій управління;

визначено ефективність управління запасами залізорудної сировини.

Наукова новизна. В диссертації виконано постановку та вирішення актуальної задачи моделювання вибору пріоритетів у логістичному управлінні металургійним підприємством. Одержано наступні нові наукові результати:

концепція системи вибору пріоритетів в логістичному управлінні підприємством, що базується на принципах системності та інтеграції різнорідних процесів життєдіяльності підприємства у єдину систему та дозволяє підвищити якість управління;

розширено коло показників ризику, які враховують особливості виробничих процесів у металургії та сприяють підвищенню якості металовиробів, що є певним внеском у теорію економічного ризику;

моделі усереднення потоків сировинних ресурсів, які враховують невизначеність та витрати, що дозволяє регулювати якість готових виробів у металургійному виробництві на стадії його підготовки;

моделі оптимізації поставок сировинних ресурсів, які діють стабілізуюче на динаміку логістичних процесів та дозволяють підвищити маневреність і гнучкість управління;

схема логістичного управління, яка автоматизує логістичні функції управління, що дає можливість оперативно реагувати на непогодженість у логістичних ланках.

Об`єкт дослідження. Об`єктом дослідження у дисертаційній роботі є логістичні процеси функціонування підприємств металургійного комплексу.

Предмет дослідження. Предметом дослідження у дисертації є моделювання вибору пріоритетів у логістичному управлінні металургійним підприємством.

Теоретичну і методологічну основу дослідження складають праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем економічної теорії, управління в металургії, ринкової економіки, маркетингу, логістики, фінансів, економіко-математичного моделювання, інформаційних технологій прийняття управлінських рішень.

Практична цінність результатів дослідження, отриманих в дисертації, полягає в наступному.

Розроблений комплекс моделей і методів логістичного управління у виробничій системі дозволяє в умовах нестабільного економічного середовища, посилення конкуренції, на основі кібернетичних принципів системності та інтеграції функцій приймати оптимальні рішення. Використання результатів дослідження забезпечує підвищення гнучкості та стабільності в управлінні, зниження витрат при виборі рішень.

Економічний ефект від впровадження результатів дослідження у виробництво склав 530 тис.грн.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися:

на Міжнародній науково-практичній конференції "Ризикологія в економіці та підприємництві" ( 27-28 березня 2001р., м.Київ);

на Другій міжнародній конференції “Математичні моделі та інформаційні технології в соціально-економічних та екологічних системах”(18-19 квітня 2001р., м.Луганськ);

на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету та Інституту економіки промисловості НАН України.

Практичні результати дисертації розглядались на засіданнях науково-технічної ради ВАТ "Алчевський металургійний комбінат".

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 11 наукових робіт загальним обсягом 4,2 д.а., з яких особисто автору належить 3,7 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку літератури із 148 найменувань, додатку і викладена на 155 сторінках друкованого тексту, що включає 7 таблиць, 19 рисунків.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність дослідження, визначено мету, задачі, об`єкт та предмет дослідження, сформульовано наукову новизну отриманих результатів, наведено практичне значення роботи.

У першому розділі “Методологічні основи вибору пріоритетів в логістичному управлінні” розглядаються теоретичні основи логістичного управління, особливості моделювання логістичних процесів в металургії, проведено аналіз показників ризику в процесах підготовки залізорудної сировини та сформульовано принципові положення концепції вибору пріоритетів в логістичному управлінні (рис.1).

Інфор- мація Початкова множина альтернатив Критеріальний простір Простір Пріоритетів Зовнішнє середовище

Підхо-ди Парні порівняння Корисність вариантів Характерис- Тичні влас- тивості Мікро- середо- вище Макро- середо- вище

Бінарні співвідно шення Еквівале- нтність Ординалістська Н,П, НВ, М, К, МП, С, НШ, А Ресурси, обмеження, тощо

Толерант- ність Кардиналістська

Струк- тура Статика Динаміка Ієрархія

Функ-ції пе- реваги Стале значення Лінійний зріст Однорівневі структури Багаторівневі структури

Логарифмічний зріст

Експонента

Парабола Домінан- тні Хол- лар- хії

Коливання переваг

Катастрофи Повні Не- пов-ні

Механі- зми Парнодомі- нантні Критеріально- екстремізаційні

Рис. 1. Концепція вибору пріоритетів в логістичному управлінні

Концепція передбачає визначення структури необхідної інформації про альтернативи вибору рішень; підходи до формалізації пріоритетів на якісному та кількісному рівнях; особливості вибору пріоритетів на мікро- та макрорівнях, при різних організаціях логістичних систем управління; характеристичні властивості альтернатив: наслідування (Н), погодження (П), незалежність від відкинутих альтернатив (НВ), монотонність (М), константність (К), мультиплікаторність (М), суматорність (С), незалежність вибору від шляху (НШ), адаптивність (А); функції переваги при статичному та динамічному виборі; механізми вибору тощо.

При розгляданні показників ризику наведено як традиційні в теорії ризику показники (ймовірне відхилення, дисперсія, коефіцієнт варіації та інші), так і показники, що обумовлені особливістю металургійного виробництва (інтервал кореляції, відношення мір коливання ознак, рівень усереднення та інші).

Математичний опис якісних показників усереднення та однорідності залізорудної сировини здійснюється з використанням автокореляційної функції (АКФ):

,

де - інтервал кореляції;

- вагові коефіцієнти компонент АКФ, =1,

дисперсії середнього складу матеріала від одного випробуємого масива q до іншого аналогічного масиву:

,

,

де - дисперсія середнього складу матеріала від куска до куска. В металургії досліджуються коливання складу залізорудних матеріалів малих порцій, які звуть елементарними порціями або кусками.

При цьому критерій ефективності має вигляд:

I=min,

де =-- різниця середньоквадратичних відхилень у складі агломерату заліза (l=1) та кремнію (l=2) у разі роботи без усереднення та з усередненням;

m - кількість початкових матеріальних потоків;

- об`єм i - го виду залізорудної сировини, що знаходиться на складі;

- вартість однієї тонни i–го виду залізорудної сировини;

- вартість однієї тонни коксу;

- вартість однієї тонни передільного чавуну;

- зміна витрат коксу;

- зміна продуктивності доменної печі.

У другому розділі "Моделі вибору пріоритетів у логістичному управлінні" розглянуто актуальні у металургійному виробництві задачі:

-формалізація пріоритетів у логістичному управлінні;

-моделі усереднення потоків сировинних ресурсів;

-моделі оптимізації поставок залізорудної сировини;

-моделі оптимізації складу доменної та агломераційної шихти.

Формалізація пріоритетів для стаціонарних логістичних процесів здійснюється з використанням наступних математичних структур:

1. Матриця парних порівнянь альтернатив:

S = ,

де aik=si /sk - порівняльна характеристика i-го та k-го логістичних елементів.

2. Головний власний вектор V :

SV= ?max V ,

де ?max - максимальне власне значення матриці S .

3. Індекс погодженості:

E = .

У табл.1 наведено інформацію про вибір динамічних пріоритетів, в табл.2 – характеристичні властивості функцій вибору альтернатив на основі підходів теорії вибору та корисності.

Таблиця 1. Динамічні пріоритети

Вид функції Опис функції Характер переваг

const Стале значення на відрізку Сталість переваг

а1(t)+a2 Лінійна функція на деякому відрізку, обернена функція Лінійне підвищення переваги однієї альтернативи над другою

в1lnt + b2 Логарифмічний зріст Швидке підвищення переваги однієї альтернативи над другою до деякого момента t, післе якого настає повільне підвищення

с1ect +c2 Експоненціальний зріст або зменшення Повільне підвищення або зменшення переваги альтернатив до деякого моменту t, післе якого настає швидке підвищення або зменшення

d1tn sin(t+d2)+d3 Коливна функція Коливання переваг із зростаючою або убуваючою амплітудою

ktstr Функція, що має розриви Край різкі зміни переваг (катаст- рофи)

Таблиця 2. Раціональний вибір

Назва Позначення Формальний опис

Наслідування Н С(Хў)КС(C)ЗCў, CўНC

Погодження С ЗС(Ci)НС(ИCi)

Незалежність від відкинутих альтернатив О С(Cў)=С(C)ЮС(C)НCўНC

Монотонність М C1 НC2 ЮС(C1)НС(C2)

Константність К CўНCЮ{С(C)ЗCў№Ж, С(Cў)=С(C)ЗCў}

Мультиплікаторність МП С(C1ЗC2 )=С(C1 )ЗС(C2 )

Суматорність СМ С(C1 ИC2 )=С(C1)ИС(C2 )

Незалежність вибору від шляху П С(C1ИC2 )=С(С(C1)ИС(C2))

Адаптивність A С(C2 ) Н С(C1) З C2

Коливання складу елементів у потоці агломерату описується у вигляді наступної моделі:

 

де - середня величина витрат матеріалу j-го потоку у сухій масі ;

, - середньоквадратичне відхилення відсоткового складу

l-го елементу та "летючих" елементів L у j–му потоці;

- коефіцієнт варіації витрат j – го потоку при поданні в шихту;

- середній склад i-го елементу в потоці агломерату;

- взаємокореляційна функція складу l-го елементу та

"летючих" елементів L у j–му потоці;

- середній збиток (недолік) l-го елементу

у j–му потоці.

У свою чергу коливання та формуються при проходженні j-го матеріального потоку через усереднювальну систему:

де m1 - число потоків, що входять до штабелю;

- доля i-го материалу у j-му потоці аглошихти;

D1 - інтервал кореляції додаткових коливань;

D2 - розмір накопичень, що надходять з торця штабелю;

? - коефіцієнт, шо характеризує співвідношення між інтервалом кореляції та місткістю штабелю;

Q - місткість штабелю.

- коефіцієнт усереднення заліза (l=1) та кремнію (l=2), коли i-ий потік проходить крізь штабель.

Особливості розрахунку коефіцієнта усереднення залежать від технологічної схеми формування штабелю і визначаються наступним чином:

1. Пошарове формування штабелю автострілою:

,

де - доля l – того матеріалу у формуємому штабелі;

d - кількість шарів у штабелі;

- величина масива, що випробується.

2. Формування штабелю грейферним перевантажувачем:

,

де - доля l - того матеріалу у формуємому штабелі;

- вага вагону даного матеріалу;

D - середня кількість вагонів, що розвантажуються на одному фронті розгрузки;

q - кількість фронтів розгрузки, що використовуються для формування штабелю;

р - кількість зрізів при заборі штабелю.

На рис. 2 наведено графіки залежностей коефіціента усереднення від параметрів штабелю, що одержано при обробці практичного материалу.

У третьому розділі "Методи та механізми логістичного управління на металургійному підприємстві" розглянуто питання вибору стратегічних пріоритетів, основні схеми і ефективність управління логістичними процесами. Логістичну систему з позицій кібернетичного підходу можна структурувати, як систему, що складається з множини логістичних елементів, якими можуть бути підприємницькі структури. Вони перетворюють вхідні матеріальні потоки. Наведено принципову схему логістичного управління підприємством, структурну схему управління ВАТ "Алчевський металургійний комбінат". В розділі розглядаються інструментальні засоби реалізації логістичних рішень.

Ефективність роботи металургійного виробництва, особливо доменного цеху, в значній мірі залежить від рівня запасів залізорудної сировини, що поступає на підприємство та його усереднення. Регулювання рівня запасів здійснюється на приймально-усереднювальних складах аглофабрик, що є першим модулем у логістичній системі металургійного комбінату з повним циклом виробництва.

Управління запасами залізорудної сировини пов`язане з проблемою досягнення оптимальної рівноваги між двома конкуруючими факторами: мінімізацією капіталовкладень у запаси та максимізацією рівня надійності виробництва.

Рис.2. Графіки залежностей коефіцієнта усереднення від параметрів

штабелю

.

Підвищуючи інвестиції в запаси, підприємство тим самим зменшує фінансові можливості інвестування в інші напрямки. Цей факт викликає бажання зменшити вкладення у закупівлю сировини до мінімуму (так званий режим роботи "з колес").

Фактично підготовка залізорудної сировини до запікання на сучасному металургійному підприємстві передбачає формування на рудному подвір`ї проміжної концентратної суміші з концентратів, залізоутримуючих добавок, вапна.

Аналіз показав, що після попереднього усереднення у штабелі коливання середнього складу заліза в агломераті зменшено на 7%, а середньоквадратичне відхилення основності в агломераті зменшено на 3,9%. Це дозволяє зменшити витрати кокса на виробництво однієї тонни чавуну на 0,92% та підвищити при цьому продуктивність доменної печі на 1,3%.

Позначимо через P – прибуток; K – вкладений капітал та Е – ефективність. Маємо:

.

При середньомісячному випуску чавуну приблизно 180000 т будемо мати:

Строк окупності Т з врахуванням прогнозу місячного прибутку R за рахунок зменшення собівартості чавуну складає:

У таблиці 3 наведено розрахунок дисперсії складу заліза у штабелі вагою 54896т.Із наведених даних витікає, що головний вплив на остаточні коливання середнього складу заліза після штабелю здійснюють два компоненти - вапно (60%) та шлам (20%). Це виникає з-за нерівномірного дозування їх у штабель.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

1. Розглянуто теоретичні основи функціонування логістичних систем в ринкових умовах та виконано класифікацию логістичних процесів. Моделювання логістичних функцій є нетрадиційним підходом до управління у виробництві та споживанні, який дозволяє використовувати принципи, методи і засоби організаційно-аналітичної оптимізації, адекватні механізми нової риночної моделі господарювання.

2. Виділено логістичні функції в управлінні виробництвом. Оптимальне рішення на основі моделювання логістичних функцій управління є синтезом управленських рішень, що приймаються у виробництві, менеджменті, фінансах, підприємництві та маркетингу.

3. Розглянуто особливості логістичного управління у металургії, які полягають у виявленні джерел та причин коливань складу агломерата в усіх ланках логістичної системи від стадії добутку руди до виробництва готових виробів.

4. Процес підготовки залізорудної сировини необхідної якості є об`єктом підвищеного ризику, що обумовлено гірничогеологічними факторами, складністю та масштабністю технології переробки сировини. Розглянуто показники ризику, як відомі у ризикології, так і показники, які є особливими у металургії.

5.Розроблено концепцію вибору пріоритетів у логістичному управлінні металургійним підприємством. Логістичному підходу притаманні наступні основоположні принципи: об`єктом логістики є деякий багатоланковий і багаторівневий потоковий процес; системна цілісність, яка включає різнорідні складові потокового процесу.

6. Виконано моделювання логістичних функцій в управлінні металургійним підприємством. Моделювання задач погодження рішень по взаєпов`язаних ланках логістичної системи дозволяє досягти зниження фінансових витрат на основі вибору Парето-оптимальних рішень. Методи формальної теорії управління запасами гнучко враховують мікросередовище на основі аналізу якісних показників готових виробів. Моделі усереднення потоків залізорудної сировини дозволяють враховувати часові коливання логістичних процесів та фактор ризику.

7. Структура логістичної системи може бути представлена у вигляді системи, що складається з множини логістичних елементів, які перетворюють вхідні фінансово-матеріальні потоки. Це дозволяє розробляти схеми управління, які спроможні підвищити ефективність функціонування. Однією з них є слідкуюча система управління, яка реалізує кібернетичнй принцип зворотного зв`язку.

8. Розроблено інструментальні засоби реалізації логістичних функцій управління. Головною функцією інтегрованих логістичних систем є систематизація розробок з методів вибору рішень на принципово новій основі. Підключення до інтегрованої системи експертних процедур з функціями конкретного користувача та прикладних комп`ютерних систем вирішує багато проблем, що виникають у сфері логістики.

9. Результати дослідження використані на ВАТ "Алчевський металургійний комбінат". Економічний ефект склав 530тис.грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ

РОБІТ З ТЕМИ ДИСЕРТАЦІЇ

Опублікованих у провідних наукових спеціалізованих виданнях

1. Павленко Т.В. Моделювання фінансово-логістичних функцій в управлінні //Модели управления в рыночной экономике /Сб.науч.ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко: Донецк: ДонНУ, спец.вип., 2000.- С.96-108.

2. Павленко Т.В. Формализация приоритетов в логистике // Экономическая кибернетика. Міжнародний науковий журнал. - №5-6, 2001г.- С.64-70.

3. Павленко Т.В. Современные инструментальные средства реализации логистических функций управления // Новое в экономической кибернетике: Модели экономических процессов трансформационной экономики /Сб.науч.ст. под общ.ред.Ю.Г.Лысенко, Донецк: ДонНУ, №4, 2001. - С.146-155.

4. Павленко Т.В. Количественное измерение риска в процессах усреднения железорудного сырья //Модели управления в рыночной экономике /Сб.науч.ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко: Донецк: ДонНУ, 2002.- С.16-26.

5. Павленко Т.В. Моделирование логистических функций в электронном маркетинге // Новое в экономической кибернетике: Виртуальное управление /Сб.науч.ст. под общ.ред.Ю.Г.Лысенко, Донецк: ДонНУ, №1, 2002. - С.57-64.

6. Павленко Т.В. Концепция выбора приоритетов в логистическом управлении //Новое в экономической кибернетике: Моделирование в логистике /Сб.науч.ст. под общ.ред.Ю.Г.Лысенко, Донецк: ДонНУ, №2, 2002. - С.57-64.

7. Павленко Т.В. Моделирование логистических функций внешнеэкономической деятельности /Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Ч2. –Донецк, 2002. - С.587-589.

8. Гузь Н.Г., Павленко Т.В. Механизмы управления финансово-логистическими процессами // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы финансового менеджмента /Сб.науч.ст. под общ.ред.Ю.Г.Лысенко, Донецк: ДонНУ, №3, 2000.- С.57-64 (пошукачем розроблено постанову та підходи до моделювання логістичних функцій).

9. Гузь Н.Г., Павленко Т.В. Моделирование логистических процессов в металлургии /Вісник Східноукраїнського національного університету, №9(43), 2001. - С.39-43 (пошукачем розкрито особливості вирішення логістичних задач у металургії та розроблено моделі усереднення залізорудної сировини).

Опублікованих за матеріалами конференцій

1. Гузь Н.Г., Павленко Т.В. Моделирование логистических процессов в металлургии //Матеріали другої міжнародної конференції “Математичні моделі та інформаційні технології в соціально-економічних та екологічних системах”(18-19квітня 2001р.), м. Луганськ. - С.8-11 (пошукачем розроблено моделі вирішення логістичних задач у металургії).

2. Павленко Т.В. Управление запасами металлургического сырья на основе законо- мерностей усреднения // Ризикологія в економіці та підприємництві / Збірник наукових праць за матеріалами науково-практичної конференції 27-28 березня 2001року, м.Київ, 2001. - С.306-307.

АНОТАЦІЯ

Павленко Т.В. Моделі вибору пріоритетів у логістичному управлінні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. – Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, 2002.

У дисертації розглядається актуальна проблема удосконалення логістичного управління на основі економіко-математичного моделювання. Принципову новизну логістичного підходу становлять взаємозв`язок та інтеграція у єдину систему процесів управління виробництвом, транспортно-складським господарством, запасами, фінансовим капіталом, персоналом, інформаційними потоками, що вважалися до недавнього часу економічно незалежними. На основі аналізу логістичних функцій та особливостей моделювання логістичних процесів на металургійному підприємстві сформульовано основні положення концепції вибору пріоритетів у логістичному управлінні.

У дисертації виконано моделювання логістичних функцій в управлінні металургійним підприємством: формалізація пріоритетів в логістичному управлінні; моделювання процесів усереднення потоків залізорудної сировини; моделі оптимального планування процесів в доменному та агломераційному виробництві металургії; моделі оптимізації поставок сировинних ресурсів.

Розроблено принципові схеми управління логістичними процесами, запропоновано інструментальні засоби реалізації логістичних функцій управління, визначено ефектив- ність управління запасами залізорудної сировини, розроблено логістичну систему управління металургійним комбінатом.

Ключові слова: логістика, пріоритет, моделювання, металургійний комплекс.

АННОТАЦИЯ

Павленко Т.В. Модели выбора приоритетов в логистическом управлении. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности: 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. – Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, 2002.

В диссертации рассматривается актуальная проблема совершенствования логистического управления на основе экономико-математического моделирования. Принципиальную новизну логистического подхода составляют взаимосвязь и интеграция в единую систему процессов управления производством, транспортно-складским хозяйством, запасами, финансовым капиталом, персоналом, информационными потоками, которые считались до недавнего времени экономически независимыми. Рассмотрены особенности моделирования логистических процессов в металлургии, проведен анализ показателей риска в процессах подготовки железорудного сырья, сформулированы принципиальные положения концепции выбора приоритетов в логистическом управлении.

При рассмотрении показателей риска рассмотрены как традиционные в теории риска показатели (вероятное отклонение, дисперсия, коэффициент вариации и др.), так и показатели, обусловленные особенностью металлургического производства (интервал корреляции, отношение мер колеблемости признаков, степень усреднения и др.).

Математическое описание качественных показателей усредненности и однородности железорудного сырья осуществляется с использованием дисперсии среднего состава материала и автокорреляционной функции.

В диссертации выполнено моделирование логистических функций в управлении металлургическим предприятием: формализация приоритетов в логистическом управлении; моделирование процессов усреднения потоков железорудного сырья; модели оптимального планирования процессов в доменном и агломерационном производстве металлургии; модели оптимизации поставок сырьевых ресурсов.

Формализация приоритетов для стационарных логистических процессов осуществляется с использованием следующих математических структур: матрицы парных сравнений альтернатив, главного собственного вектора, индекса согласованности. В динамике выбор осуществляется на основе информации о динамических приоритетах, а также подходов, развиваемых в теории полезности и рационального выбора решений.

Разработана принципиальная схема управления логистическими процессами, предложены инструментальные средства реализации логистических функций управления, определена эффективность управления запасами железорудного сырья, разработана логистическая система управления металлургическим комбинатом. Логистическую систему с позиций кибернетического подхода можно структурировать как систему, состоящую из множества логистических элементов, преобразующих входящие в них материальные потоки, в качестве которых могут быть внутрифирменные структуры. Рассмотрена задача управления запасами металлургического сырья, связанная с проблемой достижения оптимального равновесия между двумя конкурирующими факторами: минимизацией капиталовложений в запасы и максимизацией уровня надёжности производства. На приёмно-усреднительном складе выбираются объём штабеля и число гряд в нём, при которых коэффициент усреднения будет наибольшим и соответственно рассчитывается объем запасов железорудного сырья.

Ключевые слова: логистика, приоритет, моделирование, металлургический комплекс.

Annotation

Pavlenko T.V. Choice of priorities models in logistic management. – Manuscript.

Thesis on competition for the candidate degree of economic science by speciality 08.03.02 – Economic and mathematical modeling. Donetsk National University, 2002.

Dissertation explores the problem of optimizing logistic management using economic and mathematical modeling. The principle novelty of logistic approach consists of interconnection and integration into the whole system of management processes. These processes cover production, transportation and stocks, inventory, financial capital, human resources, information flows, which have been considered as economic independent till nowadays. The basics of concept of priority choice in logistic management were developed on the base of logistic functions analysis and features related with modeling of logistic processes in metallurgical complex.

There are such directions of modeling of logistic functions in management of metallurgical complex performed in dissertation as: formulizing of priorities in logistic management, modeling of processes of averaging ironstone raw, models of optimal planning of processes in blast-furnace and agglomerate production, optimization models of raw materials supply.

Principle schemes of logistic processes management were developed, tools of realization logistic management functions were proposed, effectiveness of ironstone raw inventory management was defined, logistic management system of iron and steel works was developed.

Key words: logistic, priority, modeling, metallurgical complex.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПОМІЩИЦЬКІ МАЄТКИ ПРАВОБЕРЕЖЖЯ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ 1831-1917 років (за матеріалами володінь графів Потоцьких) - Автореферат - 35 Стр.
ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТРАДИЦІЇ У РЕЛІГІЙНОМУ МИСТЕЦТВІ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 26 Стр.
РОЗРОБКА ЖИВИЛЬНИХ СЕРЕДОВИЩ ДЛЯ КУЛЬТИВУВАННЯ КУЛЬТУР КЛІТИН - Автореферат - 25 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ І РОЗРОБКА КВАЛІФІКАЦІЙНИХ КРИТЕРІЇВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ І ВИКОРИСТАННЯ МЕДИЧНИХ КАДРІВ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я - Автореферат - 29 Стр.
еколого-геохімічний аналіз і оцінка поселенських ландшафтів Чернівецької області - Автореферат - 18 Стр.
ШЛЯХИ АКТИВІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ОБМЕЖЕНОСТІ РИНКУ ПОЗИКОВОГО КАПІТАЛУ - Автореферат - 29 Стр.
МЕТОДИ І ВИМІРЮВАЛЬНІ СИСТЕМИ ОПЕРАТИВНОГО ВИЗНАЧЕННЯ ІНТЕГРАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ТА ДОННИХ ВІДКЛАДІВ - Автореферат - 54 Стр.