У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ РИНКУ ТА ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНИХ

ДОСЛІДЖЕНЬ

Рильков Віталій Олексійович

УДК 338.45:658.58.003.13

РЕЦИКЛіНГ ПРОДУКЦІЇ МАШИНОБУДУВАННЯ:

ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ

08.07.01 - Економіка промисловості

Автореферат

дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

Одеса – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

член-кореспондент НАН України

БУРКИНСьКИЙ Борис Володимирович,

Інститут проблем ринку та економіко-

екологічних досліджень НАН України,

директор

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

ГРУЗНОВ Іван Іванович,

Одеський національний політехнічний

університет, професор кафедри

економіки підприємств

кандидат економічних наук, доцент

ЄГУПОВ Юрій Артемович,

Одеський державний економічний

університет, доцент кафедри

економіки підприємств

Провідна установа: Інститут економічного прогнозування НАН України, відділ технологічного прогнозування та інноваційної політики

(м. Київ)

Захист відбудеться "_30_" _січня_ 2003 р. о _14_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.177.01 в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

Автореферат розісланий "_28_" _грудня_ 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Тараканов М.Л.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Найбільш характерними особливостями сучасного стану української економіки є: (а) високий рівень фізичної і моральної зношеності основних виробничих фондів, застарілі технології виробництва і низька конкурентоспроможність продукції вітчизняної промисловості на внутрішньому і зовнішньому ринках; (б) нераціональна галузева структура економіки, що склалася в результаті тривалої системної економічної кризи; (в) низький відтворювальний потенціал економіки, підірваний важким фінансово-економічним становищем більшості промислових підприємств країни і несприятливим інвестиційним кліматом.

Неодмінною умовою подолання економічної кризи в Україні є пріоритетний розвиток машинобудування і відновлення його ведучих позицій у системі галузей економіки країни. Одним з механізмів, спрямованих на рішення цих задач у сформованих умовах, може служити рециклінг машин і устаткування – нове явище в економіці, що виникло в останні десятиліття ХХ-го століття.

На відміну від рециклінгу матеріалів, що припускає організацію безвідхідного чи маловідхідного виробництва і багаторазового використання залучених у виробничий кругообіг природних ресурсів, рециклінг техніки передбачає зміну самої ідеології створення, виробництва, експлуатації, а також обслуговування, ремонту і відновлення ресурсномісткої техніки, спрямованої на забезпечення можливості її використання протягом двох і більш "стандартних" життєвих циклів.

Проблемами оптимальності терміну служби, ефективності ремонту техніки та оновлення виробничого апарату займалися такі відомі вчені, як Акбердін Р.З., Власов Б.В., Вегер Л.Л., Колегаєв Р.Н., Палтерович Д.М., Селіванов А.І., Соболєв М.Г., Чорний А.И., Якобсон М.О. та інші. Але при загальному підході до зростання терміну служби техніки, її відновлення на основі збереження базових складових рециклінг техніки як економічний феномен практично не досліджений сучасною економічною наукою.

Торкаючи інтереси багатьох суб'єктів економіки, від підприємств-виробників і підприємств-споживачів такої техніки, до підприємств суміжних галузей економіки і держави в цілому, рециклінг техніки являє собою складне багатопланове явище народногосподарського рівня. Оцінка економічної доцільності переходу на рециклінг тих чи інших видів техніки існуючими методами економічного аналізу ефективності господарських заходів утруднена принциповою значимістю як прямих, так і непрямих, віддалених економічних наслідків рециклінгу, що традиційно є одним з найбільш слабких місць відомих методичних підходів. Складності оцінки ефективності рециклінгу техніки пов'язані також і з тим, що в цій проблемі органічно переплітаються такі важливі питання економіки як ефективність виробництва, оптимальні терміни служби техніки і відновлення виробничого апарату, зниження матеріалоємності, енергоємності і фондоємності продукції і цілий ряд інших.

Всі ці обставини визначили необхідність дисертаційного дослідження та обумовили вибір його теми, цілей і задач.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконувалася відповідно до плану науково-дослідних робіт Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України в рамках держбюджетної НДР "Теоретичні основи формування конкурентноспроможної економіки регіону на перехідному етапі" (номер державної реєстрації 0101U000711). Здобувачем виконаний аналіз рециклінгу техніки як нового економічного явища, сформульована система понять економіки рециклінгу і методологічні принципи економічної оцінки його ефективності, розроблений методичний підхід до побудови системи народногосподарських і галузевих економічних оцінок ефективності рециклінгу техніки на основі моделей міжгалузевого балансу і методу "витрати – випуск".

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розвиток категоріально-понятійного апарату економіки рециклінгу техніки, розробка методологічних принципів та методичного підходу до комплексної економічної оцінки його ефективності.

Для досягнення зазначеної мети були поставлені наступні наукові та прикладні задачі:

·

аналіз відтворювального потенціалу машинобудування, промислового виробництва та економіки України в цілому на сучасному етапі й обґрунтування практичної актуальності дослідження проблеми ефективності рециклінгу техніки;

· формування системи понять економіки рециклінгу і дослідження основних аспектів проблеми економічної оцінки його ефективності;

· розробка методологічних принципів економічної оцінки рециклінгу техніки;

· розробка методичного підходу до економічної оцінки народногосподарської ефективності рециклінгу техніки;

· розробка методичного підходу до економічної оцінки галузевої і внутрішньогосподарської ефективності рециклінгу техніки з позицій її виробника і споживачів;

· апробація запропонованого методичного підходу на прикладі задачі економічної оцінки ефективності рециклінгу залізничних вагонів-цистерн виробництва ВАТ "Азовмаш".

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дисертаційного дослідження є загальнотеоретичні та методичні принципи і підходи до економічної оцінки ефективності великих народногосподарських заходів. Предметом дослідження є показники економічної оцінки ефективності рециклінгу продукції машинобудування та методи їх розрахунку.

Методи дослідження. У процесі виконання дисертаційної роботи були використані методи економічного та економіко-статистичного аналізу, а також апарат коефіцієнтів прямих і повних витрат міжгалузевих балансів для аналізу сучасного становища машинобудування і промисловості України та тенденцій відтворювальних процесів в економіці країни в цілому; моделі міжгалузевого балансу, метод "витрати – випуск" і елементи матричної алгебри для побудови народногосподарських і внутрішньогосподарських економічних оцінок ефективності рециклінгу техніки; методи порівняльної оцінки собівартості, індексного аналізу і "витрати – випуск" для оцінки ефективності рециклінгу продукції ВАТ "Азовмаш" на прикладі рециклінгу залізничних вагонів-цистерн; метод багаторазових розрахунків на ЕОМ для урахування фактора невизначеності вихідних даних при визначенні економічних оцінок рециклінгу залізничних вагонів-цистерн.

Наукова новизна отриманих результатів. Наукова новизна результатів дисертаційної роботи полягає в розвитку теоретичних положень і методичних підходів до економічної оцінки ефективності рециклінгу продукції машинобудування.

До нових наукових результатів відносяться наступні положення дисертаційного дослідження:

·

кількісна оцінка негативних тенденцій динаміці ефективності громадського виробництва України, використання основних факторів виробництва та відтворювального потенціалу економіці країни;

· обґрунтування необхідності дослідження рециклінгу техніки як нового економічного явища, що торкає всі сторони суспільного виробництва й особливо актуального в умовах кризового становища економіки;

· формування системи понять економіки рециклінгу техніки і виявлення основних аспектів проблеми економічної оцінки його ефективності (рециклінг техніки у вузькому і широкому смислі, економічна ефективність рециклінгу, народногосподарські і галузеві аспекти рециклінгу, міжгалузеві, природоохоронні та інші наслідки рециклінгу);

· методологічні принципи побудови економічних оцінок ефективності рециклінгу техніки, включаючи принцип множинності оцінок у розрізі суб'єктів економіки різного ієрархічного рівня (народногосподарські, галузеві і внутрішньогосподарські оцінки), з урахуванням їх позицій у системі міжгалузевих зв'язків (оцінки для виробників, споживачів і суміжників), у залежності від числа факторів, що враховуються (одно- і багатофакторні, часткові і інтегральні оцінки); принцип єдності методологічної, методичної та інформаційної бази побудови оцінок та ін.

· система взаємообумовлених показників економічної ефективності рециклінгу техніки і методичний підхід до їх визначення на основі моделі міжгалузевого балансу, методу "витрати – випуск", методу індексного аналізу та інструменту матриць прямих і повних витрат, що задовольняють сформульованим методологічним принципам побудови таких оцінок;

· економічні оцінки ефективності рециклінгу залізничних вагонів-цистерн виробництва ВАТ "Азовмаш".

Практичне значення отриманих результатів. Практична значимість отриманих результатів складається в розробці простого в практичному застосуванні та ефективного методичного підходу до комплексної економічної оцінки ефективності рециклинга техніки. Застосування зазначеного підходу на стадії прийняття принципових рішень про доцільність рециклінгу техніки як ведучої ідеології її створення, виробництва, експлуатації та утилізації забезпечує можливість проведення відповідного економічного аналізу на основі загальноприйнятої системи статистичної звітності, стандартних пакетів прикладних програм, що реалізують методи матричної алгебри та аналізу міжгалузевих зв'язків, а також істотно знизити трудомісткість розрахунково-аналітичних робіт.

Методичні положення з економічної оцінки ефективності рециклінгу продукції машинобудування знайшли практичне застосування в діяльності ВАТ "Азовмаш" (м. Маріуполь, акт № 34 від 21.09.01).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження і наукові публікації, у яких викладені основні положення і результати дисертації, є самостійно виконаними науковими працями, у яких знайшли відображення теоретичні погляди здобувача і розроблені їм методичні підходи в області удосконалювання методів економічного аналізу ефективності великих народногосподарських заходів у машинобудуванні в цілому і рециклінгу техніки зокрема. В науковій публікації, що видана в співавторстві, в дисертації використані тільки ті положення, які є результатом особистого дослідження автора.

Апробація результатів дослідження. Основні наукові положення дисертаційної роботи доповідалися і одержали позитивну оцінку на наукових семінарах Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, науково-практичних конференціях: IV міжнародної науково-практичної конференції "Наука й освіта 2001" (м. Дніпропетровськ, 2001), VIII міжнародної науково-практичної конференції "Теорія і практика управління з погляду тисячоліть" (м. Київ, 2001), Другої міжнародної науково-практичної конференції "Економічні проблеми виробництва і споживання екологічно чистої продукції" (м. Суми, 2001).

Публікації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження опубліковані в 7 друкованих працях, у тому числі 5 наукових статтях у спеціалізованих фахових виданнях. Загальний обсяг друкованих праць складає 3,5 авторські аркушів, з яких 3,2 авторських аркушів належить особисто автору.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота викладена на 172 сторінках і складається з вступу, трьох розділів і висновків. Містить 11 таблиць, з яких 1 таблиця на окремій сторінці, і 21 малюнок. Список використаних джерел включає 149 найменувань на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертації, визначені мета і задачі, об'єкт і предмет дослідження, дана характеристика використаних методів, наукової новизни основних положень і практичної значимості результатів роботи.

У першому розділі "Рециклінг техніки в системі актуальних задач економічної теорії і практики" проведений аналіз сучасного стану машинобудування і промисловості України, рециклінгу техніки як комплексного явища в економіці, основних методологічних і методичних положень економічної теорії ефективності і визначені задачі по їх удосконалюванню стосовно до задачі економічної оцінці ефективності рециклінгу техніки.

Одним з найбільш важких наслідків економічної кризи в Україні є підрив відтворювального потенціалу країни, що виявляється в зниження питомої ваги машинобудування в промисловості; погіршенні співвідношення проміжного продукту і ВВП та зниженні частки нагромадження в кінцевому продукті; росту витратності промислового виробництва і зниженні його рентабельності; різкому скороченні інвестицій в основний капітал, непорівнянності потреб економіки у відновленні основних фондів і наявних інвестиційних ресурсів країни.

У сформованих умовах рециклінг техніки, що зародився в останні десятиліття й узагальнює ідею рециклінгу ресурсів на рівень систем машин і устаткування, може служити одним з ефективних інструментів подолання відзначених кризових явищ.

Рециклінг техніки (у широкому смислі) – це сукупність процесів її створення, обслуговування і ремонту, що забезпечують можливість і здійснення повного відновлення всіх споживчих властивостей даної техніки відповідно до сучасних вимог після реалізації нею одного чи декількох "стандартних" життєвих циклів при якісно більш низькому рівні споживання матеріальних і енергетичних ресурсів протягом усього сукупного терміну служби техніки.

Упровадження рециклінгу надає багатоплановий та неоднозначний вплив на економіку країни і окремі її ланки. Рециклінг торкається економічних інтересів виробників та споживачів такої техніки, змінюючи технологію виробництва і розширюючи сферу збуту продукції підприємств машинобудування, поліпшуючи фінансові умови технічного переозброєння для споживачів техніки. Рециклінг значно впливає на діяльність підприємств суміжних галузей – постачальників сировини, матеріалів і комплектуючих, істотно скорочуючи питому матеріалоємність машин і устаткування, та ін.

Перехід на рециклінг техніки припускає істотну зміну ефективності суспільного виробництва за рахунок зміни рівня та структури ресурсоспоживання і, зокрема, зниження матеріалоємності та енергоємності кінцевого суспільного продукту. З урахуванням цього рециклінг може мати істотне природоохоронне значення, обумовлене можливим зниженням викидів забруднень у навколишнє середовище внаслідок зниження попиту на продукцію "брудних" виробництв (металургії, паливно-енергетичного комплексу).

Аналіз природи рециклінгу техніки дозволив сформулювати основні вимоги до машин і устаткування, до яких застосується рециклінг, і ввести поняття КЖЦ-техніки, тобто техніки з кратним життєвим циклом. Це висока матеріалоємність і енергоємність техніки, тривалий життєвий цикл, наявність конструктивних і технологічних можливостей значного подовження терміну служби базових деталей і вузлів та проведення повного циклу ремонтних робіт, невисокі темпи науково-технічного прогресу і модульність конструкції цієї техніки.

Проблема економічної оцінки ефективності рециклінгу техніки тісно переплітається з такими добре відомими економічній науці проблемами як проблеми оцінки ефективності суспільного виробництва, великих господарських заходів, технічного переозброєння і відновлення парку машин, упровадження нової техніки і нової продукції, оптимального терміну служби машин і устаткування, матеріалоємності виробництва і раціонального використання ресурсів, а також з рядом інших.

Найменш розробленими проблемами економічної теорії ефективності є проблеми урахування непрямих наслідків здійснюваних заходів, тобто наслідків, що виявляються в суміжних галузях економіки в короткостроковій і тривалій перспективі; розробки несуперечливої системи макро- і мікроекономічних показників ефективності та забезпечення єдності методологічної і методичної бази розрахунку таких показників.

В задачі економічної оцінки ефективності рециклінгу техніки зазначені складові є одними з найбільш значимих.

На першій стадії аналізу ефективності рециклінгу техніки правомірною у зв'язку з різноманітністю і складністю наслідків його впровадження є якісна економічна оцінка ефективності рециклінгу на рівні виявлення його економічної доцільності. Така оцінка повинна враховувати весь спектр найбільш важливих наслідків упровадження рециклінгу як мікроекономічного, так і народногосподарського рівнів, і мати вигляд кількісної оцінки.

В другому розділі "Модель міжгалузевих зв'язків як основа оцінки ефективності рециклінгу техніки" виявлені методологічні особливості оцінки ефективності рециклінгу техніки та кумулятивного ефекту; запропонований методичний підхід до побудови його міжгалузевої моделі, що включає правила формування моделі і визначення матриці коефіцієнтів прямих витрат; визначена система показників ефективності рециклінгу та методи їх розрахунку; обговорені основні припущення методики економічної оцінки ефективності рециклінгу техніки.

Комплексний характер рециклінгу техніки як економічного явища, багатоплановість його впливу на економіку в цілому й окремі її ланки обумовлюють необхідність розробки не єдиного показника, а цілісної системи показників ефективності рециклінгу. Зазначена система показників повинна характеризувати і враховувати:

·

ефективність рециклінгу в розрізі різних суб'єктів господарювання та різних ієрархічних рівнів суб'єктів економіки (виробники техніки, споживачі, суміжники; окремі підприємства і галузі, економіка в цілому);

· галузеву структуру економіки та структуру міжгалузевих взаємодій у системі з метою відображення прямих і непрямих, віддалених наслідків упровадження рециклінгу;

· особливості використання різних факторів виробництва, характер споживання яких видозмінюється з упровадженням рециклінгу техніки;

· особливості впливу рециклінгу на стан навколишнього середовища і структуру природоохоронної діяльності в економіці.

З урахуванням складного і довгострокового характеру впливу рециклінгу техніки на економіку оцінки ефективності рециклінгу повинні відповідати вимогам методології якісного аналізу ефективності великих господарських заходів і суспільного виробництва та базуватися на усереднених, нормативних та/чи прогнозних значеннях первинних показників.

Множинність оцінок ефективності рециклінгу техніки, вимога взаємозумовленості і несуперечності оцінок, що випливає з цього, зокрема, однофакторних і інтегральних, диктує необхідність єдності методології, методичного підходу та інформаційного базису розрахунку всієї системи таких показників.

У роботі на основі моделі простого відтворення обґрунтовується правомірність використання як показники ефективності суспільного виробництва при оцінці ефективності рециклінгу співвідношення витрат невідтворених природних і трудових ресурсів, з одного боку, і кінцевого споживання сектора "Домашні господарства" і сальдо експорту-імпорту, з іншого. Показується, що такі (прямий і зворотній) показники, засновані на вартісній чи енергетичній оцінці всіх складових моделі, цілком відповідають ідеології визначення ККД фізичних процесів і машин. З урахуванням цього як показники народногосподарської ефективності рециклінгу техніки пропонується використовувати показники, що характеризують зміну зазначених показників, тобто їх індекси.

Вимогам, пропонованим до оцінок ефективності рециклінгу техніки, відповідає економіко-математичний апарат міжгалузевих балансових моделей. Для застосовності цього апарата для рішення поставленої задачі висунута ідея "занурення" рециклінгу в економічну систему шляхом виділення в міжгалузевій моделі двох груп галузей.

Перша група "галузей" характеризує специфіку господарської діяльності і взаємодії галузей, безпосередньо залучених у рециклінг, у розрізі всіх стадій життєвого циклу техніки. Це такі галузеві агрегати, як НДР, ОКР, ТПВ, виробництво КЖЦ-техніки, експлуатація нової техніки, її відновлення (рециклінг), експлуатація відновленої КЖЦ-техніки, її утилізація.

Другий галузевий блок характеризує структуру "інших" галузей економіки в розрізі основних факторів виробництва, включаючи ті з них, що залучені в рециклінг. Це галузі, що виробляють матеріально-технічні та паливно-енергетичні ресурси, засоби праці; сектори "Домашні господарства", природоохоронної діяльності, "природне середовище" та інші.

Відповідно до методу "витрати – випуск" взаємозв'язки виділених галузей економіки описуються за допомогою системи балансових рівнянь, що у матричній формі мають наступний вид:

X = AЧ X + Y,

де X – вектор валового випуску; А – матриця коефіцієнтів прямих витрат; Y – вектор кінцевого продукту.

При визначених природних припущеннях зазначена система рівнянь має єдине рішення:

X = (E-A)-1ЧY = BЧY,

де B = (E-A)-1 = C+E; E – одинична квадратна матриця; C – матриця коефіцієнтів повних народногосподарських витрат.

Тоді показником народногосподарської ефективності виробництва може служити показник

Тут jo – індекс галузі кінцевого споживання; i – індекс галузі; I – множина індексів галузей.

Для випадку структурованого кінцевого продукту економіки запропонований аналог даного показника у виді

де Ko – множина індексів галузей, що виробляють кінцеву продукцію; aj– питома вага продукції галузі j у кінцевому випуску галузей Ko.

Модифікації цих показників, засновані на коефіцієнтах матриці С, мають ту ж структуру.

Таким чином, вибором підмножин галузей Ko і Io , де Io Н I, досягається співвіднесення необхідних елементів кінцевого продукту з витратами певних видів "ресурсів".

Індекси зазначених показників, що відбивають зміну ефективності суспільного виробництва в зв'язку з упровадженням рециклінгу техніки, характеризують ефективність самого рециклінгу:

, ,

де однією крапкою позначені показники ефективності кінцевого випуску суспільного виробництва до впровадження рециклінгу, а двома крапками – після.

Розрахунок показників внутрішньогосподарської та галузевої ефективності рециклінгу заснований на відомому співвідношенні міжгалузевого балансу:

де zj – валовий внутрішній продукт галузі j, що включає (у залежності від складу виділених галузей) амортизацію, оплату праці, чистий доход і т.п.

Зокрема, для галузі (підприємства) j показник ефективності виробництва має вид:

чи

де z'j – чистий доход даної галузі.

Зазначений показник легко узагальнюється на випадок групи галузей, а індекси цих показників характеризують зміну ефективності відповідних виробництв і, отже, ефективності рециклінгу техніки.

Для урахування зміни структури й обсягів кінцевого випуску, викликаних переходом на рециклінг, запропоновано використовувати індексні показники наступного вигляду:

де lб і lр - співвідношення валового випуску до кінцевого продукту (або їх елементів) до і після упровадження рециклінгу відповідно.

У третьому розділі "Оцінка ефективності рециклінгу продукції важкого і транспортного машинобудування на прикладі продукції ВАТ "Азовмаш" проведений аналіз стану та виявлені соціально-економічні передумови рециклінгу вагонного парку країн СНД і, зокрема, залізничних вагонів-цистерн; побудовані модель і досліджена на її основі економічна ефективність рециклінгу залізничних вагонів-цистерн виробництва ВАТ "Азовмаш". Установлено госпрозрахункова і народногосподарська ефективність рециклінгу залізничних вагонів-цистерн та працездатність запропонованого методичного інструментарію.

Аналіз тенденцій динаміки вантажопотоків і вагонного парку країн СНД свідчить про колапс вантажоперевезень, що насувається, з умов, що в найближчі роки не відбудуться кардинальні зміни в стані рухомого складу (див., наприклад, приведені на рис. дані з парку залізничних вагонів-цистерн Росії). Тільки в Росії дефіцит залізничних вагонів-цистерн у 2005 році прогнозується в обсязі 22-103 тисячі.

Рис. Тенденції зміни парку вагонів-цистерн Росії

У той же час важке фінансове становище залізниць, що зберігається, низька рентабельність вантажоперевезень, велика вартість вагонів і тривалі строки окупності інвестицій у рухомий склад практично виключають можливість усунення дефіциту вагонного парку за рахунок нових вагонів. У цих умовах рециклінг рухомого складу є єдино можливою альтернативою для вирішення виниклої проблеми в короткий термін.

В Україні (ВАТ "Азовмаш", м. Маріуполь) сконцентровані основні потужності країн СНД по виробництву вагонів-цистерн практично усіх видів. В останні роки в країні розроблена й освоєна технологія рециклінгу залізничних вагонів-цистерн.

Порівняльний аналіз ефективності виробництва нових і відновлення старих цистерн (на прикладі моделей 890 і 15-1443-06) виявив більш високу ефективність рециклінгу. При цьому основними факторами ефективності є економія основних матеріалів (майже в 5 разів), напівфабрикатів і комплектуючих (у 6 і 3 рази відповідно), що в сукупності дозволило знизити собівартість відновлених цистерн майже вдвічі в порівнянні із собівартістю нової аналогічної продукції.

З метою комплексного аналізу ефективності рециклінгу вагонів-цистерн та виявлення його народногосподарських наслідків була розроблена агрегована міжгалузева модель рециклінгу і використані викладені вище методи розрахунку показників ефективності. У зазначеній моделі як другий галузевий блок застосовані галузеві агрегати, прийняті Держкомстатом України. Це дозволило використовувати в розрахунках офіційні дані міжгалузевого балансу України.

Таблиця.

Потреби у валовому продукті галузей на одиницю продукції

кінцевого споживання

"Галузь" Варіант 1 без рециклінга Варіант 2 з рециклінгом Варіант 3 з рециклінгом

НДР та ОКР – 0,000048 0,000032

Виробництво нової техніки 0,002114 0,001056 0,001056

Експлуатація нової техніки 0,035226 0,017606 0,017606

Відновлення техніки (рециклінг) – 0,001056 0,000528

Експлуатація відновленої техніки – 0,017606 0,017606

Промисловість 2,601017 2,599891 2,599853

Будівництво 0,008188 0,008184 0,008184

Сільське господарство 0,793123 0,793075 0,793066

Транспорт 0,209706 0,209254 0,209251

Торгівля 0,359621 0,359508 0,359503

Інші галузі 0,101657 0,101706 0,101705

Послуги 0,303817 0,303773 0,303767

Домашні господарства 1,681975 1,682116 1,682100

, , 6,096444 6,094881 6,094258

Розрахункові показники, що характеризують народногосподарський аспект ефективності рециклінгу, приведені в таблиці, де варіант 2 відповідає випадку рівності цін на нові і відновлені цистерни, а варіант 3 – співвідношенню цін на нові і відновлені цистерни як 2 до 1.

При цьому інтегральні індекси ефективності рециклінгу ( ) для варіантів 2 і 3 склали 0,999743 і 0,999641 відповідно.

Аналіз ефективності рециклінгу з позицій виробника знайшов більш високу ефективність виробництва вагонів-цистерн з урахуванням рециклінгу (для варіанта 3 значення відповідного індексу дорівнює 0,733). Для споживачів вагонів-цистерн обидва варіанти ефективні, і значення зазначених показників склали 0,9941 і 0,955 відповідно.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі досліджена в новій постановці наукова задача і розроблено методичний підхід до її рішення, що знайшло вираження в системі базових понять економіки рециклінгу і комплексу показників ефективності, міжгалузевої моделі рециклінгу техніки та методів економічної оцінки його ефективності.

На основі проведених досліджень автором дисертації сформульовані наступні наукові положення і висновки:

1. Знайшло підтвердження, що сучасний стан економіки України характеризується низкою негативних тенденцій, що свідчать про підрив відтворювального потенціалу країни. Найбільш тривожні з них – це значне зниження питомої ваги машинобудування в структурі промисловості і подальше падіння рентабельності виробництва в галузі; украй низький рівень інвестицій в основний капітал галузей машинобудівного комплексу та інноваційної діяльності.

На рівні промисловості і економіки в цілому зазначені тенденції виявляються в погіршенні співвідношення проміжного продукту і валової доданої вартості, збільшенні податкового преса на галузі матеріального виробництва, рості матеріалоємності й енергоємності кінцевого продукту суспільства і, отже, у зниженні ефективності суспільного виробництва в цілому.

2. Одержали подальший розвиток, теоретичне та практичне узагальнення ідеї рециклінгу природних і виробничих ресурсів на рівень систем машин і устаткування, так званий рециклінг техніки. В той же час рециклінг техніки як економічне явище практично не досліджений економічною наукою.

3. В дисертації автором рециклінг техніки пропонується визначати як сукупність процесів її створення, обслуговування і ремонту, що забезпечують можливість і здійснення повного відновлення всіх споживчих властивостей даної техніки відповідно до поточних вимог після реалізації нею одного чи декількох "стандартних" життєвих циклів при якісно більш низькому рівні сукупного споживання матеріальних і енергетичних ресурсів протягом усього терміну служби техніки.

4. Дисертантом доведено, що в умовах економічної кризи і стагнації виробництва рециклінг техніки має потенціал стимулюючого економіку інструмента, що сприяє розширенню номенклатури продукції, що випускається, і послуг, що надаються, росту попиту на продукцію машинобудування й обсягів виробництва, економічному оздоровленню виробників і споживачів техніки, що піддається рециклінгу.

5. Запропоновано рециклінг техніки, що надає багатобічний і неоднозначний вплив на багатьох учасників економічного процесу, має яскраво виражені внутрішньогосподарські, галузеві і народногосподарські наслідки соціального, економічного і природоохоронного характеру, розглядати як захід народногосподарського масштабу. До оцінки ефективності рециклінгу техніки застосовні методологія оцінки ефективності великих народногосподарських заходів та ефективності суспільного виробництва.

6. Автором доведено, що одним з найменш розроблених питань сучасної економічної теорії ефективності господарських заходів є урахування непрямих наслідків здійснюваних нововведень. У той же час у випадку рециклінга техніки значимість таких наслідків апріорі представляється найбільш істотною, що визначає актуальність розвитку існуючих методів економічного аналізу в зазначеному напрямку.

7. Установлено, що природа рециклінгу техніки та його впливу на економіку висовують необхідність множинності оцінок ефективності рециклінгу в розрізі основних суб'єктів економіки, чиїх інтересів торкається рециклінг, і основних факторів виробництва, характер використання яких піддається зміні внаслідок рециклінгу. Необхідність побудови несуперечливої системи оцінок ефективності рециклінгу техніки, у свою чергу, висуває на перший план вимоги єдності методологічної, методичної та інформаційної бази розрахунку відповідних показників.

8. У роботі обґрунтовується можливість та ефективність застосування методу "витрати – випуск" і моделей міжгалузевого балансу як інструментарію, що задовольняє зазначеним вимогам. Для його практичного застосування запропонована ідея "занурення" рециклінгу техніки в міжгалузеву модель економіки та розроблені необхідні для її реалізації методичні положення.

9. Розгляд рециклінгу техніки у вигляді спеціально структурованої міжгалузевої моделі економіки дозволяє дати конструктивне визначення економічної ефективності функціонування економіки з фіксованою галузевою і технологічною структурою за аналогією з поняттям ККД технічних систем. При цьому як корисний продукт обґрунтовується правомірність використання сукупного кінцевого продукту невиробничого призначення, а як витрати – витрати невідтворених, первинних, природних ресурсів. Для оцінки ефективності рециклінгу техніки, у такому випадку, пропонуються індексні показники, що дозволяють зіставляти значення показників ефективності економіки з урахуванням рециклінгу і без нього.

11. У роботі запропонована система часткових і інтегральних показників ефективності, що базуються на матрицях коефіцієнтів прямих та повних витраті, що дозволяють охарактеризувати ефективність рециклінгу техніки на внутрішньогосподарському, галузевому і народногосподарському рівнях, а також у розрізі довільної сукупності факторів (елементів витрат). При цьому використовується як єдина інформаційна база розрахунків, так і єдиний методичний підхід до розрахунку всіх оціночних показників.

12. Апробація запропонованого методичного підходу на прикладі оцінки ефективності рециклінгу залізничних вагонів-цистерн показала його практичну ефективність, а також здатність розробленої системи показників виявляти та кількісно характеризувати на єдиній методичній і інформаційній основі ефективність рециклінгу техніки з позицій різних суб'єктів економіки й у розрізі необхідних факторів виробництва.

13. Дослідженнями автора доведено, що стан рухомого складу залізниць країн СНД і, зокрема, парку залізничних вагонів-цистерн характеризується як передкризовий, що співпадає с думкою фахівців галузі. Для цього періоду характерно наступ терміну масового списання рухомого складу внаслідок його фізичного зносу; відсутність бюджетного та внутрішньогосподарського фінансування для поповнення його парку.

14. Аналіз ефективності рециклінгу залізничних цистерн, проведений на основі міжгалузевої моделі рециклінгу та статистичних даних, що характеризують техніко-економічні показники виробництва нових вагонів-цистерн і відновлення старих в ВАТ "Азовмаш", а також даних міжгалузевого балансу економіки України, підтвердив висновок про ефективність рециклінгу для виробника, про залежність величини економічного ефекту у споживача вагонів-цистерн від співвідношення цін на нові і відновлені цистерни, установлювані виробником, і комплексного економічного ефекту на рівні народного господарства в цілому, що виражається в підвищенні ефективності суспільного виробництва.

ПУБЛІКАЦІЇ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Рыльков В.А. К вопросу об экономической оценке технологических сдвигов в производстве // Вісник Сумського державного аграрного університету. Науково-методичний журнал. Серія "Економіка та менеджмент". Випуск 2. – 2001. – С. 359-362.

2. Рыльков В.А. К сравнительной экономической оценке производства и рециклинга железнодорожных цистерн // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті. Збірник наукових праць. Випуск 7. – Одеса: ОДМУ, 2000. – С. 159-175.

3. Рыльков В.А. Оценка экономической эффективности рециклинга техники на основе метода "затраты – выпуск" // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 41. – Дніпропетровськ: "Наука і освіта", 2000. – С. 11-31.

4. Рыльков В.А. Рециклинг как идеология управления развитием техники в XXI столетии // Теорія і практика управління організацією з погляду тисячоліть. Матеріали VIII Міжнародної науково-практичної конференції 24-26 травня 2001 р. – К.: Політехніка, 2001. – С. 210-211.

5. Рыльков В.А. Рециклинг продукции машиностроения. Экономические аспекты проблемы эффективности // Механізм регулювання економіки, економіка природокористування, економіка підприємства та організації виробництва. Випуск 3'2000. – Суми: Вид-во СумДУ, 2000. – С. 174-181.

6. Рыльков В.А. Экономика рециклинга техники: теоретические аспекты // Тези доповідей четвертої міжнародної конференції "Наука і освіта 2001". Том 5. Економічні науки. – Дніпропетровськ: "Наука і освіта", 2000. – С. 5-6.

7. Рыльков В.А., Алехин А.Б. К оценке состояния воспроизводственного потенциала экономики Украины на основе межотраслевых моделей // Економіка: проблеми теорії та практики. – Вип. 145. – Дніпропетровськ, ДНУ, 2002. – С. 91-111. Особистий внесок: аналіз тенденцій динаміці відтворювального потенціалу машинобудування та економіки України в цілому за останнє десятиріччя на основі статистичних даних.

Рильков В.О. Рециклінг продукції машинобудування: економічна оцінка ефективності. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.01 – Економіка промисловості. – Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, Одеса, 2002.

Дисертація присвячена дослідженню рециклінга техніки як комплексного економічного явища і розробці методів оцінки його ефективності.

У роботі запропонований поняттєво-категоріальний апарат економіки рециклінгу техніки; виявлені методологічні особливості економічної оцінки його ефективності; обґрунтовані можливість та доцільність використання апарату міжгалузевого балансу економіки як основного інструменту аналізу ефективності рециклінгу техніки на рівні окремих суб'єктів господарювання, галузей промисловості і народного господарства в цілому; запропоновані система показників ефективності рециклінгу техніки та методи їх розрахунку на основі міжгалузевої моделі економіки.

На прикладі рециклінга залізничних вагонів-цистерн показана його економічна ефективність на рівні виробника і споживачів, а також на рівні народного господарства в цілому; продемонстрована практична ефективність запропонованого методичного підходу.

Ключові слова: рециклінг продукції машинобудування, оцінка економічної ефективності, міжгалузеві балансові моделі, ефективність реціклингу залізничних вагонів-цистерн.

Рыльков В.А. Рециклинг продукции машиностроения: экономическая оценка эффективности. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.01 – Экономика промышленности. – Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины, Одесса, 2002.

Диссертация посвящена исследованию рециклинга техники как комплексного экономического явления и разработке методов оценки его эффективности.

Современному состоянию машиностроения Украины характерны глубокий затяжной спад производства, высокая степень изношенности основных производственных фондов, устаревшие технологии и низкая конкурентоспособность выпускаемой продукции, тяжелое финансово-экономическое положение и неуклонное сокращение удельного веса в структуре промышленного производства страны.

Следствием указанных изменений явились негативные тенденции изменения воспроизводственного потенциала отечественной экономики. Это, прежде всего, ухудшение соотношения объемов промежуточного потребления и валовой добавленной стоимости; повышение уровня материалоемкости и энергоемкости общественного продукта, т.е. уровня затратности производства; снижение доли накоплений в структуре конечного продукта промышленности и валового общественного продукта; увеличение налогового пресса в машиностроении и снижение доходности промышленного производства; резкое сокращение инвестиций в основной капитал машиностроения и инновационной деятельности как в машиностроении, так и в промышленности в целом.

В этих условиях рециклинг техники, зародившийся в последние десятилетия, представляющий собой новую идеологию развития технических систем и направленный на повышение эффективности общественного производства и более рациональное использование ресурсов, заслуживает первостепенное внимание экономической науки и, в частности, теории эффективности производства.

Проблема экономической оценки эффективности рециклинга техники тесно переплетается с такими хорошо известными экономической науке проблемами как проблемы оценки эффективности общественного производства, хозяйственных мероприятий, технического перевооружения и обновления парка машин, внедрения новой техники и новой продукции, оптимального срока службы машин и оборудования, материалоемкости производства и рационального использования ресурсов.

Одной из наименее разработанных проблем экономической теории оценки эффективности хозяйственной деятельности является проблема учета и измерения косвенных последствий осуществляемых мероприятий, т.е. последствий, проявляющихся в смежных отраслях экономики в краткосрочной и длительной перспективе. В рециклинге техники указанная составляющая является одной из наиболее значимых.

В диссертации предложен понятийно-категориальный аппарат экономики рециклинга техники; выявлены методологические особенности экономической оценки его эффективности; обоснована возможность и целесообразность использования аппарата межотраслевого баланса экономики как основного инструмента анализа эффективности рециклинга техники на уровне отдельных субъектов хозяйствования, отраслей промышленности и народного хозяйства в целом; предложены система показателей эффективности рециклинга техники и методы их расчета на основе межотраслевой модели экономики.

В основу расчета указанных показателей положены матрицы коэффициентов прямых и полных затрат, а также математические модели межотраслевого баланса и отраслевых цен. Предложена методика определения семейства одно- и многофакторных показателей народнохозяйственной, отраслевой и внутрихозяйственной эффективности, имеющих смысл прямых или полных затрат определенной совокупности одних продуктов (ресурсов) для производства единицы определенной совокупности других (конечных) продуктов, а также индексов указанных показателей.

Все предложенные показатели рассчитываются на основе единой системы моделей и исходных данных, что обеспечивает их непротиворечивость, полную взаимообусловленность и согласованность между собой.

На примере рециклинга железнодорожных вагонов-цистерн показана его экономическая эффективность на уровне производителя и потребителей цистерн, а также на уровне народного хозяйства в целом; продемонстрирована практическая эффективность предложенного методического подхода.

Ключевые слова: рециклинг продукции машиностроения, оценка экономической эффективности, межотраслевые балансовые модели, эффективность рециклинга железнодорожных вагонов-цистерн.

Rylkov V.A. Recycling of the machinery products: economical estimation of the efficiency. – Manuscript.

Thesis for Candidate's of Economical Science by specialty 08.07.01 – Economy of industry. – The Institute for Market Problems and Economic & Ecological Researches of the National Academy of Sciences of Ukraine, Odessa, 2002.

The thesis is dedicated to the research of machinery recycling as a combined economical occurrence and to the development of methods of estimation of its efficiency.

The conceptual-categorical apparatus of machinery recycling economy has been offered in the dissertation; the methodological peculiarities of the economical estimation of its efficiency have been discovered; there has been grounded the possibility and advisability of usage of an apparatus of balance of economy of different branches of industry to be the main instrument for analyzing of machinery recycling efficiency taking the individual subjects of management, branches of industry and the national economy as a whole; the system of efficiency indexes of machinery recycling has been proposed as well as the methods of their calculation on the basis of the model of economy of different branches of industry.

On the example of tank wagons' recycling the economical efficiency of the recycling is shown on the level of manufacturer and tank wagons' customers as well as on the level of the national economy as a whole; the practical effect from the methodical approach is shown.

Keywords: machinery recycling, estimation of economical efficiency, balance models of different branches of industry, effect from recycling of railway tank wagons.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРИНЦИПИ ПРОЕКТУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ І ЛОКАЛЬНОЇ СИСТЕМ ОРГАНІЗАЦІЇ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ - Автореферат - 36 Стр.
МАРКЕТИНГ ВИНОГРАДУ І ВИНА - Автореферат - 46 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ СТАРШОКЛАСНИКІВ ДО ВИБОРУ МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ У НАВЧАЛЬНО-ТРУДОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 30 Стр.
АГРОБІОЛОГІЧНА ОЦІНКА ПЕРСПЕКТИВНОГО СОРТИМЕНТУ ЯБЛУНІ ДЛЯ ПОДІЛЛЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 30 Стр.
ПОДРУЖНЯ ДЕЗАДАПТАЦІЯ ЯК КОМПЛЕКС СЕКСОЛОГІЧНИХ, НЕВРОТИЧНИХ І МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ Причини, механізми розвитку, клініка, психотерапія - Автореферат - 38 Стр.
ТЕХНОЛОГІЧНІ ЗАХОДИ ПОСИЛЕННЯ КОНТРОЛЮ НАД БУР - Автореферат - 23 Стр.
ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНА МІЦНІСТЬ ПОЛІМЕРНИХ ІЗОЛЯТОРІВ ВИСОКОЇ НАПРУГИ. ОПТИМІЗАЦІЯ КОНСТРУКЦІЇ ТА СИЛОВИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Автореферат - 20 Стр.