У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

київський національний економічний УНІВЕРСИТЕТ

Сирмаміїх Ірина Вікторівна

 

УДК 311.3: 658.56

Безперервний статистичний контроль якості металургійної продукції

08.03.01 - Статистика

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі вищої математики Приазовського державного технічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Сударєв Василій Петрович,

Приазовський державний технічний університет,

професор кафедри вищої математики.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Єріна Антоніна Михайлівна,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри статистики.

кандидат економічних наук, доцент

Головко Віктор Анатолійович,

Державний комітет статистики України,

перший заступник голови.

Провідна установа: Харківський національний університет ім.В.Н. Каразіна, кафедра статистики та обліку і кафедра маркетингу, Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться “ 14 ” червня 2002 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.01 в Київському національному економічному університеті за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд.317.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд.201.

Автореферат розісланий “ 13 ” травня 2002 р.

В. о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради

доктор економічних наук, професор Р.М. Моторин

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У сучасних умовах господарювання і переходу України до ринкової економіки без корінного підвищення якості продукції не може бути вирішена жодна значна наукова, виробнича чи соціальна проблема. Більш того, для всіх країн світу забезпечення високої якості продукції поставлено в ряд пріоритетних економічних проблем. На підтвердження такої думки свідчить Указ Президента України “Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції” (№113/2001 від 23 лютого 2001року), в якому, з метою підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції, забезпечення захисту інтересів споживачів, сприяння входженню України в європейський та світовий економічний простір, розглянуті питання щодо здійснення державної підтримки розвитку фундаментальних та прикладних досліджень у сфері управління якістю, впровадження на підприємствах систем управління якістю, відповідних до стандартів Міжнародної організації із стандартизації (ISO - International Standard Organization) серії 9000-2000.

В умовах масового виробництва (характерного для металургії) важко об'єктивно оцінити всі параметри якості продукції чи технологічного процесу, експериментально виявити ступінь впливу одних факторів на якісні і кількісні показники готової металургійної продукції, оскільки практично неможливо зафіксувати на постійному рівні значення інших факторів. Досить надійну оцінку показників якості такої продукції дають методи статистики. Значний внесок у розвиток статистичних методів внесли праці П.Л.Чебишева, А.А.Маркова, А.М.Ляпунова, А.Н.Колмогорова, А.Я.Боярського, Г.А.Брянського, Я.І.Лукомського, А.В.Головача, А.М.Єріної, В.П.Сударєва та ін.

Статистичні методи є обов'язковим елементом комплексної системи управління якістю продукції та розглядаються як важлива умова рентабельного управління якістю і засіб підвищення ефективності виробничих процесів. Вони включені в міжнародний стандарт ISO 9000 - 2000 і рекомендовані для широкого застосування. Статистичні методи є також інструментами наукового підходу в системі загального управління якістю TQM (Total Quality Management). Проблема їх використання в управлінні якістю продукції знайшла відбиток у дослідженнях А.Н.Колмогорова, М.Кнотека, Ю.К.Бєляєва, Б.В.Гнеденко, В.С.Мхітаряна, Е. Шиндовського, Д. Хіммельблау, І.В. Семеняк, В.Я. Запсельського, В.П.Сударєва та ін.

На сучасному етапі використання статистичних методів для контролю якості металургійної продукції пов'язано з певними труднощами:

по-перше, недостатньо розроблена методологічна основа статистичного аналізу масових металургійних процесів;

по-друге, досвід використання методів статистики в дослідженнях масових виробничих процесів чорної металургії поки ще низький.

Тому розробка практичних рекомендацій щодо застосування безперервного статистичного контролю якості металопродукції є актуальною проблемою не тільки практичного, але і теоретичного характеру.

Причиною недостатнього впровадження статистичних методів управління якістю продукції є низький рівень державних та галузевих стандартів, які встановлюють правила приймання і методи контролю якості продукції.

Важливість для України питань підвищення якості металургійної продукції, наявність вищезазначених і деяких інших проблем обумовили вибір теми дисертаційного дослідження, її актуальність і своєчасність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до напрямків:

Ш

науково - дослідної роботи Приазовського державного технічного університету: “Розробка теоретичних і технологічних основ виробництва високоякісних низьколегованих сталей” (№ державної реєстрації 0100V002579).

Автор брала участь у виконанні розділів роботи, присвячених загальним питанням дослідження масових виробничих процесів, проаналізувала і відібрала істотні фактори, що впливають на механічні властивості сталі. Усі необхідні розрахунки були зроблені автором особисто.

Ш

науково - дослідної роботи Приазовського державного технічного університету: “Наукові основи системи управління виробничими запасами з розробкою методики і програми її реалізації” (№ державної реєстрації 01974002536).

Автор розглядала питання обґрунтування необхідності використання статистичних методів при контролі якості металопродукції, застосування яких дозволяє поліпшити організацію складування і скоротити внутрішньозаводські запаси.

Ш

науково - дослідної роботи кафедри вищої математики Приазовського державного технічного університету: “Стохастичні дослідження процесів виробництва”.

Автор брала участь у виконанні окремих розділів роботи, присвячених загальним питанням дослідження масових виробничих процесів.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розробці наукових основ і практичних рекомендацій щодо застосування безперервного статистичного контролю якості металургійної продукції.

Визначена мета дослідження зумовила постановку та розв’язання наступних задач:

Ш

проведено аналіз використання статистичних методів контролю якості продукції;

Ш

на основі вітчизняного та світового досвіду виявлено тенденції розвитку наукових основ щодо застосування статистичних методів управління якістю продукції;

Ш

визначено особливості та теоретично обґрунтовано основні положення методології статистичного аналізу металургійних процесів;

Ш

встановлено об'єктивну необхідність безперервного статистичного контролю якості металургійної продукції;

Ш

на основі якісного і кількісного аналізу виявлено основні фактори, що впливають на механічні властивості листового прокату;

Ш

розроблено статистичні моделі, конкретні пропозиції і методичні рекомендації щодо застосування безперервного статистичного контролю якості металопродукції;

Ш

розроблено стандарт підприємства по безперервному статистичному контролі якості металургійної продукції (на прикладі листопрокатного виробництва);

Ш

перевірено адекватність результатів дослідження на практиці.

Об'єктом дослідження є спектр статистичних методів і статистичний інструментарій контролю якості металургійної продукції, що забезпечують об'єктивну і досить надійну оцінку показників якості.

Предметом дослідження є якість металопрокату, що відповідає вимогам міжнародних стандартів.

Методи дослідження. Для розв’язання поставлених задач була використана система методів, що включає наукове узагальнення, економічний і системний аналіз (при формуванні інформаційної бази для безперервного статистичного контролю якості металопродукції); методи статистичного оцінювання параметрів і перевірки гіпотез (при характеристиці основних параметрів розподілу показників якості, при вирішенні проблем однорідності статистичних сукупностей у часі і просторі); методи групувань, графічний метод, кореляційний і регресійний аналіз (при вивченні взаємозв'язків між показниками механічних властивостей прокату, хімічним складом листової сталі, температурними режимами прокатки).

При обробці вихідної інформації на ЕОМ поряд зі стандартними програмами Excel використовувалися програми, що були розроблені за алгоритмами автора з урахуванням особливостей поставлених задач.

Наукова новизна результатів дослідження. Наукова новизна полягає у новому теоретичному обґрунтуванні галузевого стандарту на статистичні методи управління якістю металопродукції.

У рамках проведеного дослідження одержані такі наукові результати:

Ш

визначено основні принципи взаємозв'язку і взаємної обумовленості споживчої та виробничої сторін якості металопродукції;

Ш

науково обґрунтована і розширена за рахунок технологічних факторів прокатного виробництва інформаційна база показників виробничої якості в системі управління і безперервного статистичного контролю якістю продукції чорної металургії;

Ш

аргументовано об'єктивну необхідність і ефективність безперервного статистичного контролю якості металургійної продукції;

Ш

сформульовано методичні рекомендації щодо створення інформаційної бази для безперервного статистичного контролю якості металопродукції;

Ш

науково обґрунтовано методику статистичного контролю якості листової сталі за механічними властивостями залежно від вуглецевого еквіваленту і технологічних факторів прокатного виробництва;

Ш

розроблено наукові рекомендації по застосуванню безперервного статистичного контролю якості металургійної продукції, що відповідають міжнародним стандартам ISO серії 9000-2000;

Ш

розроблено стандарт підприємства на безперервний статистичний контроль якості листового прокату.

Практичне значення отриманих результатів. Практичне значення дисертаційного дослідження полягає в тому, що теоретичне осмислення сучасних тенденцій в області управління і контролю якістю продукції доведено до рівня практичних рекомендацій по статистичним методам безперервного контролю якості металопрокату.

Практична цінність дослідження підтверджується тим, що результати дослідження впровадженні у виробництво на ВАТ “Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча” з очікуваним економічним ефектом 43 тис. грн. (довідка від 20.12.2001р.), а також використовуються у навчальному процесі зі студентами технічних і економічних спеціальностей (довідка від 03.12.2001р.).

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дисертації доповідалися автором і обговорювалися на міжнародній науково-практичній конференції - “Проблеми і перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації” (м. Дніпропетровськ, 1999); на Всеукраїнських наукових конференціях - “Інформаційні технології в науці і освіті” (м. Черкаси, 1997), “Проблеми управління якістю” (м. Київ, 2001); на науково-технічній конференції “Теорія і практика сталеплавильного виробництва” (м. Маріуполь, 1999); на IV, V регіональних науково-технічних конференціях (м. Маріуполь, 1997,1998); на ІІ, IV підсумкових науково - практичних конференціях викладачів МГІ (м. Маріуполь, 2000, 2002).

Публікації. За результатами виконаного дослідження опубліковано 10 робіт загальним обсягом 1,76 д.а. (автору належить 1,66 д.а.), з них 3 наукові праці у фахових виданнях.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Робота нараховує 210 сторінок, містить 25 рисунків на 13 сторінках, 26 таблиць на 15 сторінках, список використаних джерел складається з 189 найменувань на 16 сторінках, 15 додатків на 23 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність дослідження, визначені мета і задачі, наукова новизна і практичне значення одержаних результатів, подано відомості про апробацію основних положень дисертаційного дослідження, його структуру та обсяг.

У розділі 1 “Економіко-статистичні проблеми управління якістю продукції” на основі аналізу попередньої наукової спадщини розкриваються економічні аспекти категорії “якість продукції”, досліджуються існуючі статистичні методи контролю якості продукції, визначаються місце, значення та особливості застосування цих методів в умовах металургійного виробництва.

На сучасному етапі підвищення якості промислової продукції є найважливішим джерелом зростання ефективності суспільного виробництва. Теоретичне обґрунтування і методологічне вирішення питань, пов'язаних з економічною стороною проблеми якості, - важлива умова реалізації задачі безперервного його підвищення. До їх числа відноситься питання визначення якості як економічної категорії. Проаналізовано різні підходи стосовно цього поняття (Азгальдов Г.Г., Глічев А.В., Боярський А.Я., Сінько В.І., Львов Д.С., Сіськов В.І.) та з’ясовано, що з категорією “якість продукції” тісно зв'язана категорія “споживча вартість”, тому їх треба розглядати у взаємозв'язку. На основі цього в дослідженні визначені основні принципи взаємозв'язку і взаємної обумовленості споживчої (механічні властивості) і виробничої (плавочний хімічний склад, технологічні і організаційні фактори) сторін якості металопродукції.

До управління якістю необхідний системний підхід. Проведений у першому розділі, аналіз показав, що система управління якістю повинна бути гнучкою, сприйнятливою до ринкових перетворень, націленою на високі кінцеві результати, у зв'язку з чим вона повинна періодично переглядатися, обновлятися нарівні з переглядом і відновленням асортименту продукції, зниженням її собівартості, поліпшенням її якості.

Аналіз зарубіжного досвіду свідчить, що впровадження програм удосконалення систем якості проходить більш ефективно там, де діє більш надійний контроль. Зазначається, що для здійснення контролю якості продукції і управління якістю використовуються різні методи, але найбільш важливими є статистичні. У своєму розпорядженні статистика має велику кількість прийомів і методів досліджень, що використовуються залежно від об'єктів дослідження і поставлених цілей. При статистичних дослідженнях кожний з цих методів може використовуватися самостійно, чи в комплексі. Вибір системи контролю ґрунтується на конкретних умовах виробництва і вимогах замовника. З цього випливає, що не може бути такої системи, що була б оптимально пристосована для усіх вимог споживачів і умов виробництва. Тому в дисертації проводиться аналіз існуючих систем, методів управління і контролю продукції, розглядаються характерні риси статистичного вивчення металургійних процесів.

Опираючись на літературний аналіз, автор визначає, що при контролі якості металургійної продукції статистичними методами особливе місце займають кореляційно - регресійні моделі. Проте в наукових працях, присвячених статистичному аналізу масових виробничих процесів і статистичному контролю якості металургійної продукції кореляційно - регресійними методами, все ще залишаються дискусійними питання загальнометодологічного характеру: формування репрезентативної, випадкової, незалежної, однорідної статистичної сукупності; формування системи факторних і результативних ознак. Вирішення в дисертації цих питань визначає ії значимість.

У розділі 2 “Формування статистичних сукупностей для дослідження якості листового прокату” формується однорідна у просторі і у часі, репрезентативна, випадкова і незалежна статистична сукупність.

При організації і впровадженні безперервного статистичного контролю якості металопродукції за механічними властивостями залежно від плавочного хімічного складу в дисертації був реалізований наступний спосіб формування вибірки. Одиницею сукупності виступає партія-плавка. При контролі якості прокату за механічними характеристиками необхідно перевіряти кожну партію-плавку. Інформація про значення факторів і ознак, що підлягають вивченню, накопичується на ЕОМ до деякого досить великого обсягу. Далі по отриманій вибірці інформація обробляється за спеціальною програмою (статистично встановлюється однорідність, випадковість, незалежність значень показників металопродукції і визначаються їх основні параметри розподілу). А потім оцінюється якість однорідної продукції (робиться підбір моделі, перевіряється її адекватність). І тільки після цього за допомогою отриманих рівнянь здійснюється перевірка якості продукції в кожній партії-плавці поточного виробництва .

Кожна 10-я партія-плавка контролюється двома методами: статистичним (за допомогою рівнянь регресії) і руйнуючим (механічними випробуваннями). При цьому в ході контролю самі рівняння можуть уточнюватися, якщо виникають зміни у показниках якості металопродукції і не збігаються результати контролю, але вже за інформацією накопиченої по всім попереднім плавкам, які контролювалися руйнуючими методами.

Для статистичного моделювання відбиралися партії, що утворювали однорідну групу за низкою ознак (одна марка сталі, незмінна технологія). Плавки з порушенням технології, після холодного ремонту печей і дослідні в процесі аналізу виключалися з розгляду як ті, що не відображають нормальне протікання технологічного процесу і представляють неоднорідну за цією ознакою групу.

У дисертаційній роботі базовою маркою сталі, на якій проводилися статистичні дослідження, була сталь 08кп товщиною 2.0 - 3.9 мм, що поставляється по ДСТУ 2834 – 99 (ГОСТ 16523). Застосовується дана марка сталі в автомобільній промисловості для виготовлення кузовів автомобілів і деяких інших виробів. Відповідно до державного стандарту марка сталі 08кп може поставлятися споживачеві за хімічним складом і механічними властивостями.

Необхідність інтеграції України у світове економічне співтовариство зажадало приведення системи управління якістю продукції у відповідність з міжнародними стандартами, а також філософії загального управління якістю TQM. У зв'язку з цим при формуванні інформаційної бази потрібні були нові методологічні підходи щодо відбору факторів, які впливають на споживчі властивості металу і можуть бути представлені трьома блоками: плавочний хімічний склад (вміст вуглецю, марганцю, та ін.), технологічні (температура кінця прокатки, температура змотки, ступінь обтиснення та ін.) і організаційні (технічне обслуговування обладнання, наукова організація праці, культура виробництва) фактори.

У результаті якісного аналізу прокатного виробництва були відібрані факторні ознаки, що визначають зміни результативних ознак. З'ясовано, саме механічні властивості металів і сплавів залежать від хімічного складу (вмісту вуглецю, марганцю, кремнію, миш'яку, нікелю, азоту, хрому, міді, фосфору, сірки) і термічних режимів їх обробки (температури кінця прокатки і температури змотки). Тим самим інформаційна база показників виробничої якості в системі управління і безперервного статистичного контролю якістю продукції чорної металургії була розширена за рахунок технологічних факторів прокатного виробництва.

Перевірка гіпотези щодо належності спостережень, які “різко виділяються”, до досліджуваної генеральної сукупності дозволила виключити значення факторних і результативних ознак, що помітно відрізняються від загального рівня. Такі відмінності могли виникнути внаслідок помилок даних реєстрації чи порушень технологічного процесу.

Проведений, за допомогою статистичних критеріїв (критерії серій, Пірсона), попередній аналіз дозволив відібрати для побудови кореляційних залежностей результативні ознаки (тимчасовий опір, границя текучості, відносне подовження) та факторні ознаки (температуру кінця прокатки, температуру змотки, вміст вуглецю, марганцю), так як дані цих показників можна вважати випадковими і незалежними величинами, що мають асимптотичні нормальні розподіли. Проведений кількісний статистичний аналіз показників механічних властивостей свідчить, ще і про стабільність технологічного процесу.

Дослідження однорідності сукупності в часі та у просторі було проведено в два етапи: перший, якісний, на стадії постановки задачі, а другий, кількісний, на стадії підготовки та аналізу вже зібраної вихідної інформації дослідження. Несуперечність гіпотез однорідності середніх і дисперсій у просторі, доведених за допомогою критеріїв відношень правдоподібності, дозволила об'єднати плавки однієї марки сталі, виплавлених на однотипних печах. Статистичну сукупність можна вважати однорідною і в часі, тому що розбіжності між дисперсіями і середніми рівнями досліджуваних факторів і ознак по місяцях, виявилися несуттєвими. Однорідність сформованих вибіркових статистичних сукупностей визначеної марки сталі у просторі і у часі підтверджує правомірність застосування методів кореляції і регресії при контролі якості металопродукції.

У розділі 3 “Розробка методики безперервного статистичного контролю якості листового прокату” опираючись на сформовану в другому розділі інформаційну базу контролю металургійної продукції здійснюється аналіз взаємозв'язків між відібраними показниками, розглядається методика і організація безперервного статистичного контролю якості листового прокату.

У цілому металургійне виробництво характеризується високим ступенем безперервності виробничих процесів. На підприємствах чорної металургії працюють доменні печі з безперервною подачею сировини і видачею готового продукту, цілком автоматизовані установки безперервного лиття заготівлі з киснево-конвертерним процесом, безперервні прокатні стани і т.д. Безперервність контролю якості металургійної продукції є однією з основних умов підвищення ефективності виробництва, оскільки скорочується часовий інтервал між виготовленням і відвантаженням партії металопродукції споживачам.

Безперервний статистичний контроль застосовується з метою об'єктивної оцінки показників механічних властивостей металопродукції на основі їх кореляційних залежностей. При цьому даний контроль – це статистичний приймальний контроль, який здійснюється в умовах безперервного виробництва. Оскільки сутність контролю полягає в необхідності перевірки кожної партії-плавки, то необхідною умовою застосування безперервного статистичного контролю є встановлений (стабільний) технологічний процес виробництва металопродукції.

Досліджуючи, на прикладі марок сталі 08кп, товщиною 2.0-3.9 мм, Ст3кп, Ст5кп, парні взаємозв'язки між показниками механічних властивостей прокату і плавочним хімічним складом (вміст вуглецю, марганцю), температурними режимами прокатки (температура кінця прокатки, температура змотки) автором виявлено, що всі кореляційні залежності між факторними і результативними ознаками або є лінійні, або незначно відрізняються від них.

Колінеарність між температурою кінця прокатки і температурою змотки є підставою для виключення одного з факторів із рівняння регресії. Виходячи з того, що більш об'єктивну інформацію про термодеформаційні режими прокатки дає температура змотки, у роботі для побудови регресійних рівнянь був залишений саме цей фактор.

Низький ступінь взаємозв'язку між показниками механічних властивостей металопрокату і хімічним складом, незначущість параметрів регресійних моделей при факторах вуглецю [С, %] та марганцю [Мn, %] зумовили автора перейти від плавочного хімічного складу сталі до вуглецевого еквіваленту (Сэкв, %) за формулою:

Сэкв = С + Кс * [Мn + Si,], де

Кс – коефіцієнт вуглецевого еквіваленту, обумовлений для кожної марки сталі залежно від вмісту в ній вуглецю, марганцю, кремнію.

При дослідженні багатофакторних залежностей показників механічних властивостей листового прокату () залежно від вуглецевого еквіваленту (СЭКВ) і температури змотки (ТСМ) для марки сталі 08 кп були отримані такі результати:

1. Найбільш значимі статистичні оцінки коефіцієнтів рівняння регресії отримані для лінійних моделей;

2. Лінійні моделі більш адекватні;

3. Отримані статистичні моделі (табл.1) відповідають усім вимогам міжнародних стандартів та галузевого стандарту ОСТ 14-1-34-90, нині діючого на металургійних підприємствах України, а тому можуть бути рекомендовані для атестації якості металопродукції.

Аналогічні результати були отримані і при дослідженні інших марок сталі.

Узагальнюючи отримані при дослідженні теоретичні та практичні висновки щодо застосування статистичного контролю якості продукції масових металургійних процесів, автор дійшов висновку, що безперервний статистичний контроль якості металургійної продукції повинен бути у вигляді (рис. 1):

Формування інформаційної бази.

Перевірка однорідності, випадковості, незалежності інформаційної бази.

Побудова моделей контролю якості.

Перевірка їх адекватності.

Розробка стандарту підприємства.

Організація статистичного безперервного контролю продукції.

Формування контрольної вибірки

за даними руйнуючого контролю.

контроль точності контролю |

контроль стабільності контролю |

контроль точності технологічного процесу |

контроль стабільності технологічного процесу

Рис. 1 Схема безперервного статистичного контролю якості.

Узагальнюючи висновки, отримані в розрахунково-аналітичній частині дисертаційної роботи при дослідженні марок сталі 08кп, Ст3кп, Ст5кп, і, згідно схеми (рис.1), автором були сформульовані наступні рекомендації щодо застосування безперервного статистичного контролю якості металопродукції:

1. При формуванні інформаційної бази відбираються партії за такими ознаками:

- одна марка сталі;

- незмінна технологія;

- однотипні сталеплавильні агрегати.

Допускається об'єднання статистичних даних, отриманих з різних однотипних печей.

Не розглядаються плавки з порушенням технології, після холодного ремонту печей і дослідні зі зміною технології.

Зібрана інформація про якість продукції готується для математико-статистичної обробки на ЕОМ. Для цього:

1) проводиться якісний аналіз. У цьому зв'язку необхідно:

· ув’язати інформацію про виробничу і споживчу якість продукції;

· визначити і скласти набір параметрів виробничої і споживчої якості для даного виду металопродукції;

· порівняти ці параметри з діючими стандартами.

2) вся інформація для обробки на ЕОМ представляється в матричному виді;

3) визначається однорідність сукупності значень по кожній ознаці виробничої і споживчої якості продукції;

4) встановлюється незалежність між окремими значеннями ознак виробничої і споживчої якості продукції;

2. При оцінці показників якості листового прокату можуть використовуватися залежності механічних властивостей (границя текучості, тимчасовий опір і відносне подовження) від плавочного хімічного складу (у вигляді вуглецевого еквіваленту) і температури змотки.

Допускається розгляд інших реєстрованих показників, але тільки після первинної обробки вихідної інформації.

3. При побудові багатофакторних залежностей достатнім буде використання лінійних багатофакторних моделей.

Рівняння регресії мають бути адекватні на рівні значимості 0,05, а статистичні залежності - відповідати відомим логічним зв'язкам показників якості з технологічними факторами. В іншому випадку, можна збільшити обсяг вибірки чи сформувати нову.

4. Статистичний метод контролю можна застосовувати при величині множинного коефіцієнта кореляції (R) не нижче 0,4 (відповідно до діючого на металургійних підприємствах України галузевого стандарту ОСТ 14-1-34-90).

Усі отримані в дисертаційній роботі висновки і рекомендації відповідають вимогам міжнародних, державних стандартів і вимогам, що пропоновані до досліджень масових статистичних закономірностей процесів виробництва методами статистики. Побудовані моделі можуть бути використані для контролю якості листового прокату і дозволяють легко визначати значення границі текучості, тимчасового опору і відносного подовження визначеної марки сталі без проведення механічних випробувань.

Для практичного використання отриманих рівнянь множинної регресії була складена таблиця, за допомогою якої за даними хімічного аналізу (C, Mn, Si) і температури змотки можуть бути визначені відповідні значення механічних характеристик.

Критеріями для приймання партії продукції є контрольні нормативи (приймальні числа), які дорівнюють встановленим значенням контрольованих параметрів.

Для практичного впровадження розроблені методики статистичного контролю з урахуванням висновків, отриманих у ході статистичного дослідження якості листового прокату при вирішенні питань формування однорідних у часі і просторі статистичних сукупностей, побудови кореляційних залежностей, був розроблений стандарт підприємства “Безперервний статистичний контроль механічних властивостей по кореляційному зв'язку між параметрами”, у якому містяться наступні розділи:

1. Область застосування.

2. Нормативні посилання.

3. Основні положення методики контролю.

4. Забезпечення вимог нормативної документації.

5. Порядок контролю механічних властивостей.

6. Контроль надійності оцінки механічних властивостей.

7. Відповідальність.

8. Таблиця для розрахункових значень механічних властивостей (границі текучості, тимчасового опору, відносного подовження) листового прокату.

9. Значення приймальних чисел для визначення механічних властивостей.

10. Лист реєстрації змін.

11. Лист зміни регресійних рівнянь.

Додатково в розроблений автором стандарт були включені “Лист реєстрації змін” та “Лист зміни регресійних рівнянь”, у які заносяться уточнені за допомогою ЕОМ рівняння регресії і значення приймальних чисел. Для уточнення регресійних рівнянь використовуються результати механічних випробувань кожної десятої партії-плавки.

Визначено, що впровадження безперервного статистичного контролю якості металопродукції дозволить:

? Забезпечити необхідні точність і стабільність контролю якості металопродукції по механічним характеристикам;

? Скоротити обсяг проб, що відбираються на контроль якості;

? Зекономити час і засоби в результаті скорочення обсягу робіт;

? Поліпшити організацію контролю і складування;

? Знизити вартість технічного контролю готової продукції;

? Покращити управління і контроль технологічних процесів виробництва;

? Прискорити відвантаження металу споживачам.

ВИСНОВКИ

У дисертації приведені теоретичні узагальнення, статистичні дослідження і запропоновано нове рішення наукової задачі удосконалення контролю якості металургійної продукції за рахунок впровадження безперервного статистичного контролю відповідного вимогам міжнародних стандартів.

1. Показано, що система управління якістю охоплює всі етапи життєвого циклу продукції, одночасно забезпечуючи стійкі прямі і зворотні зв'язки по всьому циклу виробництва і споживання продукції. Система управління якістю повинна періодично переглядатися, обновлятися нарівні з переглядом і відновленням асортименту продукції, зниженням собівартості, поліпшенням її якості і відповідати вимогам міжнародного стандарту ISO серії 9000-2000.

2. Встановлено, що статистичні методи дозволяють безперервно спостерігати, вивчати і контролювати процес і якість продукції; сприяють скороченню витрат часу на контрольні операції і підвищенню ефективності контролю; дають можливість одержати більш об'єктивні і надійні середні оцінки показників якості металопродукції, ніж прямі руйнуючі методи. Крім того, застосування статистичних методів обумовлено вимогами стандартів ISO серії 9000-2000.

3. Розроблено методику безперервного статистичного контролю якості металургійної продукції, яка заснована на дослідженні залежностей між механічними властивостями, хімічним складом (у вигляді вуглецевого еквіваленту) і технологічними факторами. При цьому велика увага приділена питанням постановки дослідження, зокрема, формуванню однорідної статистичної сукупності і вибору статистично значимих факторів. Для оцінки якості металургійної продукції запропоновані такі факторні ознаки, як значення вуглецевого еквіваленту і температури змотки, а результативні - границя текучості, тимчасовий опір, відносне подовження. Ці показники можуть бути використані при контролі, тому що проведені розрахунки показали, що вони є випадковими, незалежними величинами з асимптотичними нормальними розподілами.

4. Розроблено рекомендації по застосуванню безперервного статистичного контролю якості металопрокату, відповідно до яких при формуванні однорідної вибірки допускається розгляд усіх реєстрованих показників, але тільки після первинної обробки вихідної інформації; відбирати партії необхідно однієї марки сталі, виплавлені по одній технології; допускається об'єднання статистичних даних, отриманих з різних печей (однотипних).

5. На основі кореляційно – регресійного аналізу отримані рівняння регресії, що характеризують залежність границі текучості, тимчасового опору, відносного подовження від вуглецевого еквіваленту і температури змотки. Показано, що отримані регресійні рівняння відповідають усім вимогам міжнародних та державних стандартів, і можуть бути використані для атестації листопрокатної продукції по механічним властивостям, тому що об'єктивно відображають якісні і кількісні співвідношення між досліджуваними величинами.

6. На основі міжнародних стандартів ISO серії 9000-2000 розроблено стандарт підприємства на безперервний статистичний контроль механічних властивостей листового прокату, що встановлює порядок контролю механічних властивостей сталі марки 08 кп, товщиною 2.0 - 3.9 мм.

7. Апробування розроблених у дисертації положень і рекомендацій в умовах реального виробництва показала їх правомірність і можливість використання, оскільки розрахункові дані збігаються з фактичними.

 

Список опублікованих праць

Основні положення дисертаційного дослідження знайшли відображення у наступних публікаціях автора:

у наукових фахових виданнях:

1. Сирмаміїх І.В. Моделювання статистичного контролю якості металопродукції по вуглецевому еквіваленту// Технічний прогрес та ефективність виробництва: Вісник Харківського державного політехнічного університету. Зб. наук. праць. -Вип. 91. – Харків: ХДПУ, 2000. - С.109-111. - 0.21 д.а.

2. Сирмаміїх І.В. Особливості статистичного контролю якості металопродукції //Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект. - Донецьк: ДонНУ, 2001. - С. 551-553. - 0.2 д.а.

3. Сирмаміїх І.В. Методика безперервного статистичного контролю якості металопродукції // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. - Вип. 108. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. – С. 28-33. - 0,25 д.а.

в інших виданнях:

4. Сирмаміїх І.В. Проблеми контролю якості металопродукції з допомогою регресійних моделей// Тези доповідей Першої Всеукраїнської наукової конференції “Проблеми управління якістю”. – К.: Українська асоціація якості, Міжгалузевий центр якості “ПРИРІСТ”, 2001. - С.46. - 0,15 д.а.

5. Сударєв В.П., Сирмаміїх І.В. Безперервний статистичний контроль якості металопродукції // Матеріали тез Всеукраїнської конференції молодих науковців “Інформаційні технології в науці та освіті”. - Черкаси: ЧДУ, 1997. - С.207. - 0,1 д.а. (особисто автору належить 0,05 д.а.). - Автором запропоновані моделі безперервного статистичного контролю якості металопродукції.

6. Сударєв В.П., Сирмаміїх І.В. Послідовний статистичний аналіз рядів динаміки // Тези доповідей IV регіональної науково - технічної конференції. – Т. 3. - Маріуполь: ПДТУ,1997. - С.50. - 0,1 д.а. (особисто автору належить 0,05 д.а.). - Автором проаналізовано ряди динаміки масових виробничих процесів за допомогою критеріїв відношення правдоподібності при перевірці складних статистичних гіпотез.

7. Сирмаміїх І.В. Інформаційні технології статистичного контролю якості металопродукції // Тези доповідей науково - технічної конференції по теорії і практиці сталеплавильного виробництва. - Маріуполь: ПДТУ,1999. - С.36.- 0,1 д.а.

8. Сирмаміїх І.В. Розвиток управління якістю продукції на українських підприємствах // Економічний вісник Національної гірничої академії України. - Дніпропетровськ, 1999.- Т2.- С.59 - 61.- 0,22 д.а.

9. Сирмаміїх І.В. Економічні аспекти категорії “якість продукції” // Матеріали 2 підсумкової (1999р.) науково-практичної конференції викладачів МГІ. - Маріуполь: МГІ, 2000 - С.54- 57.- 0,24 д.а.

10. Сирмаміїх І.В. Аналіз парних кореляційних залежностей показників механічних властивостей при контролі якості металопродукції // Матеріали ІV підсумкової (2001р.) науково-практичної конференції викладачів МГІ. - Маріуполь: МГІ, 2002 – С.35– 37. - 0,19 д.а.

Анотація

Сирмаміїх І.В. Безперервний статистичний контроль якості металургійної продукції. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.03.01 – Статистика. - Київський національний економічний університет, Київ, 2002.

Розглядаються питання застосування статистичних методів при безперервному контролі якості металопродукції.

У роботі обґрунтована необхідність застосування статистичних методів при дослідженні і контролі основних показників якості металургійної продукції.

У дисертації розглядаються основні підходи до формування незалежної і випадкової, однорідної в просторі і в часі інформаційної бази безперервного статистичного контролю якості металопродукції.

Досліджено взаємозв'язки плавочного хімічного складу сталі, технологічних факторів прокатного процесу з показниками споживчої якості продукції. Побудовані статистичні моделі залежності механічних властивостей від вуглецевого еквіваленту і температури змотки. Показано, що отримані моделі відповідають усім вимогам міжнародних і державних стандартів, і за допомогою розробленої в дисертації схеми безперервного статистичного контролю дозволяють здійснювати надійний і ефективний контроль якості листової сталі. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення контролю якості металургійної продукції статистичними методами.

На основі стандартів ISO серії 9000-2000 розроблений стандарт підприємства, що встановлює порядок застосування безперервного статистичного контролю якості тонколистової продукції.

Ключові слова: споживча якість, виробнича якість, незалежність і випадковість результатів спостереження, однорідність статистичної сукупності в просторі, однорідність статистичної сукупності в часі, безперервний статистичний контроль, стандарт підприємства.

Аннотация

Сырмамиих И.В. Непрерывный статистический контроль качества металлургической продукции. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.01 - Статистика. - Киевский национальный экономический университет, Киев, 2002.

В диссертации приведены теоретические обобщения, статистические исследования и предложено новое решение научной задачи усовершенствования контроля качества металлургической продукции за счет внедрения непрерывного статистического контроля соответствующего требованиям международных стандартов.

Освещая вопросы, связанные с экономическим аспектом качества продукции, в работе делается вывод, что это понятие является комплексным, в котором тесно переплетены проблемы производства и потребления. В связи с этим определяются основные принципы взаимосвязи потребительского и производственного качества металлопродукции.

Рассматриваются вопросы применения статистических методов при непрерывном контроле качества металлопродукции. В работе обоснована необходимость применения статистических методов при исследовании и контроле основных показателей качества металлургической продукции. Установлено, что статистические методы позволяют непрерывно наблюдать, изучать и контролировать процесс и качество продукции, способствуют сокращению затрат времени на контрольные операции и повышению эффективности контроля, позволяют получать более объективные и надежные средние оценки показателей качества металлопродукции, чем контроль качества металлопродукции прямыми разрушающими методами.

В диссертации представлены основные подходы к формированию независимой и случайной, однородной в пространстве и во времени информационной базы непрерывного статистического контроля качества металлопродукции. Для оценки качества металлургической продукции предложены в качестве результативных признаков такие статистические показатели, как предел текучести, временное сопротивление, относительное удлинение, а в качестве факторных - углеродный эквивалент и температура смотки. Причем, впервые при статистическом контроле качества металлургической продукции используется температура смотки. Эти показатели могут быть использованы при контроле, так как проведенные расчеты показали, что они являются случайными, независимыми величинами с асимптотически нормальными распределениями.

На основе исследования взаимосвязей плавочного химического состава стали, технологических факторов прокатного процесса с показателями механических свойств стали построены статистические модели потребительского качества продукции, характеризующие зависимость предела текучести, временного сопротивления, относительного удлинения от углеродного эквивалента и температуры смотки. Показано, что полученные модели удовлетворяют всем требованиям международных и государственных стандартов; позволяют, с помощью разработанной в диссертации схемы непрерывного статистического контроля, осуществлять надежный и эффективный контроль показателей качества листовой стали.

Предложены рекомендации по усовершенствованию контроля качества металлургической продукции статистическими методами, в которых содержатся предложения по формированию информационной базы и построению многофакторных моделей статистического контроля качества.

На основе международных стандартов ISO серии 9000-2000 разработан стандарт предприятия на непрерывный статистический контроль механических свойств листового проката марки 08кп, устанавливающий порядок контроля механических свойств стали марки 08 кп, толщиной 2.0 - 3.9 мм. Апробация разработанных в диссертации положений и рекомендаций в условиях реального производства показала их правомерность и возможность использования в дальнейшем, так как объективно отражают качественные и количественные соотношения между исследуемыми величинами.

Выводы, рекомендации и разработанные методики могут быть использованы и в других отраслях производства.

Ключевые слова: потребительское качество, производственное качество, независимость и случайность результатов наблюдения, однородность статистической совокупности в пространстве, однородность статистической совокупности во времени, непрерывный статистический контроль, стандарт предприятия.

Annotate

Sirmamiih I.V. Continuous statistic control of metallurgical products quality. – Manuscript.

Thesis for a candidate degree in economics by speciality 08.03.01 - Statistics. - Kiev National Economic University, Kiev, 2002.

The issues of statistic methods usage during continuous control over quality of metallurgical products are considered.

This work is proving the necessity of usage of statistic control over the basic metallurgical products quality indices.

The basic approaches to formation of independent and accidental, homogeneous in space and time information database of continuous control over metallurgical products quality.

Herein the correlation of heat chemical structure of steel, technological factors of rolling process with indices of consumption quality of goods is considered. Statistic models of dependence of mechanical behaviour from carbon equivalent and temperature of winding are built. It is shown that given models fit all the international requirements and state standards, and with the help of the plan of continuous control over metallurgical products quality developed in this dissertation will ensure effective and safe control over quality of sheet steel. The recommendations of improving the control over the metallurgical products quality with statistical methods are given. Based on the ISO standard 9000-2000 series a company standard is developed, which sets the sequence of usage of continuous statistic control over thin sheet products quality.

Key words: consumption quality, production quality, independence and accidence of the observation results, homogeneity in space, homogeneity in time, continuous statistic control, company standard.