У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Софронова Ірина Вадимівна

УДК: 615.1:614.27:615.371.003.13:339.13

ОПТИМІЗАЦІЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ імунобіологічними ПРЕПАРАТАМИ ДЛЯ АКТИВНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ

Cпеціальність 15.00.01 – технологія ліків та організація

фармацевтичної справи

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата фармацевтичних наук

Харків 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі менеджменту та маркетингу у фармації Національного фармацевтичного університету Міністерства охорони здоров'я України

Науковий керівник:

доктор фармацевтичних наук, професор

МНУШКО ЗОЯ МИКОЛАЇВНА,

Національний фармацевтичний університет, завідуюча кафедри менеджменту та маркетингу у фармації

Офіційні опоненти: доктор фармацевтичних наук, професор

ДмитрІєвський Дмитро Іванович

Національний фармацевтичний університет,

завідувач кафедри організації та економіки фармації

доктор фармацевтичних наук, професор

Пономаренко Микола Семенович

Київська медична академія післядипломної освіти

ім. П.Л.Шупика МОЗ України,

завідувач кафедри організації та економіки

фармації

медицині

Провідна установа: Львівський державний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів, кафедра організації та економіки фармації

Захист відбудеться "13"грудня 2002 р. о 1200 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.605.01 при Національному фармацевтичному університеті за адресою: 61002, м. Харків, вул. Пушкінська, 53.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного фармацевтичного університету (61168, м. Харків, вул Блюхера, 4).

Автореферат розісланий "9" листопада 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Малоштан Л.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Інфекційні хвороби займають одне з перших місць у структурі загальної захворюваності населення України. Економічна криза, зниження рівня життя населення, незадовільні екологічні умови призвели до напруженої санітарно-епідеміологічної ситуації в країні. Це стосується також і керованих інфекцій, тобто інфекцій, які можна попередити методом специфічної імунопрофілактики, таких як дифтерія, кашлюк, правець, кір, краснуха та деякі інші. Ефективність заходів імунопрофілактики в значній мірі залежить від збалансованої системи забезпечення населення та лікувально-профілактичних закладів (ЛПЗ) імунобіологічними препаратами (ІБП) для активної імунізації. Нездатність функціонування старої системи постачання вакцинами в сучасних ринкових умовах, обмеженість асортименту вітчизняних вакцин, необхідність імпорту більшості ІБП для імунізації, недостатнє фінансування закупівель необхідних вакцинних препаратів свідчать про недосконалість організації системи постачання даною групою препаратів, що є однією з причин несприятливого епідемічного стану в країні.

Проблеми лікарського забезпечення вакцинопрофілактики населення України висвітлювалися в роботах О.П. Сельникової, Л.М. Мухарської, О. Ш. Коротко, А.М.Сердюка та ін. Проте, комплексні дослідження щодо оптимізації забезпечення населення ІБП для активної імунізації за напрямами, що викладені в даній роботі, не проводилися. Усе вищевказане обумовило необхідність та актуальність дисертаційної роботи, визначило її мету та завдання, структуру та логіку.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Національного фармацевтичного університету (номер державної реєстрації 0198U007009).

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження – розробка і впровадження науково-обгрунтованих рекомендацій щодо оптимізації системи забезпечення населення України ІБП для активної імунізації людини.

Для здійснення поставленої мети були визначені наступні задачі:

·

вивчити та узагальнити дані наукової літератури щодо застосування ІБП для активної імунізації людини, проаналізувати основні принципи організації імунізації населення за кордоном;

· проаналізувати епідеміологічну ситуацію в Україні щодо керованих інфекційних захворювань, дослідити діючу систему медикаментозного забезпечення вакцинопрофілактики населення, визначити рівень задоволення потреб населення на вакцини за останні роки;

· провести маркетингові дослідження вітчизняного ринку вакцин;

· провести аналіз ефективності виробництва вакцин в Україні;

· дослідити стан та розробити заходи щодо удосконалення інформаційного забезпечення процесу постачання та розподілу вакцин;

· розробити методичні підходи до оцінки економічної ефективності використання препаратів для імунізації;

· запропонувати рекомендації з удосконалення управління закупівлями і формуванням запасів вакцин.

Об'єкти дослідження: діяльність організацій-учасників процесу постачання вакцинами: санітарно-епідеміологічних станцій (СЕС), обласного аптечного складу, підприємств з виробництва вакцин, комерційних фірм.

Предмет дослідження: процес забезпечення населення препаратами для активної імунізації, виробництво вакцин на підприємстві, діяльність щодо закупівлі та розподілу вакцин.

Методи дослідження: У роботі використані: логічний, порівняльний, фармакоепідеміологічні методи (кількісні та якісні — при вивченні, аналізі та розробці рекомендацій по удосконаленню системи забезпечення вакцинами), методи фармакоекономічного аналізу (при визначенні економічної ефективності використання вакцин), методи маркетингових досліджень (при аналізі ринку вакцин, визначенні інформаційних потреб в системі постачання та розподілу вакцинних препаратів), методи економічного аналізу (при розрахунках ефективності виробництва вакцин), методи економіко-математичного моделювання (при прогнозуванні обсягів продажу вакцин), логістичні методи (при моделюванні системи управління запасами вакцин).

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше проведено комплексне дослідження з оптимізації системи забезпечення населення і ЛПЗ України ІБП для активної імунізації людини на основі використання маркетингових підходів та методів фармакоекономічного аналізу.

Вперше проведені комплексні дослідження системи забезпечення населення вакцинними препаратами. Визначено рівень задоволення попиту на вакцини.

Здійснено маркетинговий аналіз асортименту вакцин в Україні, визначена фірмова структура ринку, встановлені канали руху вакцин.

Обгрунтовані та розроблені рекомендації з використання стратегії маркетингу в системі забезпечення населення та ЛПЗ ІБП для активної імунізації.

Вперше створена автоматизована інформаційна маркетингова система (АІМС) "Вакцини" для задоволення інформаційних потреб та удосконалення діяльності організацій-учасників процесу постачання вакцинних препаратів.

Обгрунтовані підходи та вперше створені моделі визначення фармакоекономічної ефективності використання ІБП для імунізації.

Удосконалені методичні підходи до прогнозування продажу вакцин на підставі економіко-математичного моделювання та управління запасами вакцинних препаратів з використанням логістичного підходу.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані результати досліджень є основою для оптимізації системи забезпечення населення України ІБП для активної імунізації людини в умовах ринкової економіки.

За підсумками досліджень розроблені та впроваджені у діяльність органів управління охорони здоров`я, органів Державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України, фармацевтичних фірм, у навчальний процес вищих навчальних закладів (ВНЗів) наступні матеріали:

·

методичні рекомендації з організації маркетингової діяльності санітарно-епідеміологічної станції (затверджені ПК "Фармація" МОЗ України і АН України протокол № 3 від 17.11.99 р. і Вченою Радою НФАУ протокол № 4 від 25.11.99 р.) впроваджено у роботу обласних СЕС (акти впровадження від 11.05.2000 р., 05.05.2000 р.), використовуються у навчальному процесі ВНЗів (акти впровадження від 01.04.2000 р., 14.03.2000 р.);

· АІМС "Вакцини", (інформаційний лист "Створення та експлуатація АІМС "Вакцини", затверджений ПК "Фармація" МОЗ України і АН України 20.10.99 р., протокол № 2) впроваджена у практику роботи ДП "Укрвакцина" (акт впровадження від 01.04.2000 р.), Харківської, Чернігівської обласних СЕС (акти впровадження від 18.02.2000 р., 22.05.2000 р.), ДОРП "Обласний аптечний склад" (акт впровадження від 30.08.01 р.), застосовується у навчальному процесі ВНЗів (акти впровадження від 11.10.99 р., 01.04.2000 р., 10.09.01 р.);

·

фармакоекономічний аналіз використання препаратів для активної імунізації (методичні рекомендації) (узгоджені МОЗ України, затверджені ПК "Фармація" МОЗ України і АН України 19.09.01 р., протокол № і Вченою Радою НФАУ протокол № 2 від 26.09.01 р.) використовуються в роботі Управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації (акт впровадження від 03.01.02 р.), Фармацевтичних управлінь Харківської та Сумської облдержадміністрацій (акти впровадження від 24.12.01 р., 26.12.01 р.), АТ "Фармація" Київського місьвиконкому (акт впровадження від 28.12.01 р.), Луганського ОКВП "Фармація" (акт впровадження від 24.12.01 р.), у навчальному процесі ВНЗів (акти впровадження від 25.12.01 р., 03.12.01 р.);

· інформаційний лист "Моделювання системи управління запасами лікарських засобів (на прикладі вакцинних препаратів)" (затверджені ПКФармація" МОЗ України і АН України 21.11.01 р., протокол № ) використовуються у роботі Харківського ДОРП "Обласний аптечний склад" (акт впровадження від 11.12.01 р.), РК "Крим-фармація" (акт впровадження від 28.12.01 р.), Фармацевтичних управлінь облдержадміністрацій (акти впровадження від 24.12.01р., 26.12.01р.), АТ "Фармація" Київського місьвиконкому (акт впровадження від 28.12.01 р.), Луганського ОКВП "Фармація" (акт впровадження від 24.12.01 р.), у навчальному процесі ВНЗів (акти впровадження від 25.12.01 р., 03.12.01 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертантом особисто отримані наступні результати:

·

проведено аналіз наукової літератури за визначеним напрямком;

· розроблені рекомендації щодо використання маркетингових підходів у системі забезпечення населення вакцинами;

· створена АІМС "Вакцини", сформований банк даних щодо асортименту вакцин, виробників, їх представництв, посередницьких фірм;

· розраховані показники ефективності виробництва вакцин ЗАТ "Біолік";

· обгрунтовані і розроблені моделі оцінки економічної ефективності використання вакцинних препаратів на основі фармакоекономічного аналізу;

· здійснено прогнозування обсягів реалізації вакцин на підставі економіко-математичного моделювання;

· обгрунтовані і розроблені моделі систем управління запасами вакцин.

В наукових працях, опублікованих у співавторстві з З.М. Мнушко, М.І. Лазарєвим дисертантом особисто проведені дослідження ринку вакцин, розроблена АІМС, розраховані показники виробництва вакцин, створені моделі фармакоекономічної оцінки використання вакцин, проведено аналіз руху і прогнозування обсягів продажу вакцин, складені моделі систем управління запасами вакцин, що використовується для оптимізації системи забезпечення населення ІБП для активної імунізації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення роботи викладені і обговорені на науково-практичній конференції “Актуальні проблеми фармацевтичного маркетингу” (Харків, 1999), V Національному з'їзді фармацевтів України (Харків, 1999), науковій конференції молодих вчених та студентів (Харків, 2000), IV міжнародній науково-практичній конференції "Маркетинг: теорія і практика"(Ялта, 2000), міжнародній науково-практичній конференції "Исследование и оптимизация экономических процессов" (Харків, 2000).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 14 робіт. З них 5 статей у наукових фахових виданнях, 5 тез доповідей на науково-практичних конференціях, 2 методичні рекомендації, 2 інформаційних листи.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, п'яти розділів, загальних висновків, списку використаних джерел та додатків. Викладена на 187 сторінках машинопису, у тому числі 19 рисунків (8 стор.), 10 таблиць (4 стор.), і 12 додатків (33 стор.). Список використаної літератури налічує 184 джерела, у тому числі 26 зарубіжних.

Основний зміст роботи

Фармакоепідеміологічні аспекти імунізації населення

Встановлено високий рівень захворюваності населення України на керовані інфекційні хвороби, що є передумовою для підвищення уваги до заходів специфічної профілактики населення як перспективного і ефективного напрямку. Ефективність системи забезпечення закладів охорони здоров'я необхідними препаратами для вакцинації є запорукою успіхів імунопрофілактики інфекційних захворювань. На підставі узагальнення даних наукової літератури визначені фармакотерапевтичні принципи використання та класифікація ІБП для активної імунізації людини, проаналізовані концепції і особливості організації імунопрофілактики населення в зарубіжних країнах. На підставі опрацювання напрямків вітчизняних досліджень з проблем забезпечення населення лікарськими засобами, встановлено, що комплексних досліджень з удосконалення постачання препаратами для специфічної імунопрофілактики людини до цього часу не проводилося.

Вищевикладене доводить необхідність досліджень, спрямованих на оптимізацію системи забезпечення населення України ІБП для активної імунізації.

Дослідження організації проведення імунопрофілактики керованих інфекцій в Україні

Дослідження існуючої системи організації проведення імунізації населення в Україні є основою для визначення оптимальних умов та факторів створення досконалої системи забезпечення населення необхідними вакцинами. Виділені і проаналізовані основні складові процесу організації імунопрофілактики населення країни (рис.1) на основі використання документального, статистичного і логічного методів.

Проведені маркетингові дослідження асортименту препаратів для активної імунізації, представлених на фармацевтичному ринку України, визначена глибина асортименту, канали руху і фірмова структура ринку. Встановлено, що серед вакцин, зареєстрованих в Україні, 61,2становлять препарати фірм-виробників країн дальнього зарубіжжя, 22,4 % — препарати виробництва Росії, 16,4% ѕ вакцини вітчизняного виробництва. При дослідженні глибини асортименту препаратів для імунопрофілактики окремих захворювань визначено, що найбільша кількість позицій пропонується для профілактики дифтерії, правця і вірусного гепатиту В (в тому числі комбіновані вакцини).

Для моніторингу рівня забезпечення населення вакцинами, визначення основних недоліків і проблем було проведено анкетне опитування керівників епідеміологічних відділів обласних СЕС як основного органу контролю постачання препаратами для активної імунізації. За результатами опитування були виявлені такі проблеми, як перебої в поставках, відсутність недоторканого запасу вакцин, недоліки в інформаційному забезпеченні тощо. Серед основних причин цих проблем вказується недостатнє фінансування закупівель вакцин. Також визначені критерії окремих характеристик вакцин при прийнятті

рішення щодо їх закупівлі. Встановлено, що, найбільше значення має ефективність і ціна вакцинного препарату (по 15,2 %), найменше – виробник (6,6%).

Збір та аналіз маркетингової інформації є важливим фактором на всіх етапах дослідження ринку лікарських засобів. Отже, запорукою успішного функціонування в умовах ринкової економіки є своєчасне отримання адекватної інформації для прийняття управлінських рішень щодо постачання препаратами. В результаті проведеного опитування виявлена потреба в технічних засобах обробки інформації і програмному забезпеченні. Із запропонованого переліку завдань, які доцільно вирішувати з використанням комп'ютерів, виділені контроль поставок та розподілу вакцинних препаратів, використання інформаційно-пошукових систем, діловодство. З метою задоволення визначених інформаційних потреб нами розроблена АІМС "Вакцини", яка працює в системі управління базами даних Microsoft Access і призначена для удосконалення інформаційного забезпечення установ, що задіяні у процесі постачання населення вакцинами, а саме: епідеміологічні відділи СЕС, аптечні склади, посередницькі фірми тощо. Запропонована система містить банк даних про вакцини, їх реєстрацію в Україні, загальні відомості, показання, спосіб вживання, дози, протипоказання, побічні ефекти, деякі маркетингові характеристики вакцин (торгова назва, форма випуску, виробник, ціни). Процес руху інформації з використанням АІМС "Вакцини" (рис. 2) складається зі збору початкової інформації, яка надходить з різних підрозділів організації, таких як відділи постачання, збуту, складу, бухгалтерії.

Рис.2. Рух інформації з використанням АІМС "Вакцини"

Отримані дані систематизуються і заносяться до відповідних таблиць і далі використовуються при запуску сформованих запитів для отримання певних систематизованих даних та подальшого їх аналізу. На основі запитів формуються підсумкові звіти, які за вибором користувача можна представити у вигляді таблиць, списків, діаграм чи графіків.

Таким чином, АІМС "Вакцини" є інструментом для систематизації та зберігання даних, а також потужним засобом для їх швидкого пошуку, групування та одержання необхідної інформації, її аналізу, оформлення підсумкових звітів, а також прийняття ефективних управлінських рішень з метою оптимізації постачання населення ІБП для активної імунізації.

Дослідження ефективності та прибутковості виробництва вакцин в Україні здійснювалося на основі аналізу виробничо-збутової діяльності ЗАТ "Біолік" (м. Харків). На підставі результатів проведеного АВС-аналізу асортименту препаратів, що випускаються, а також оцінки розрахованих в рамках маржинального аналізу показників (рентабельності, точки беззбитковості, рівня безпеки, операційного важеля) встановлено, що вакцинні препарати є економічно прибутковими і перспективними для вітчизняного виробництва, що є підгрунтям для подальшого його налагодження в країні та відповідає інтересам споживачів і суспільства в цілому.

Фармакоекономічний аналіз використання вакцинних препаратів

Одним із шляхів вирішення проблеми фінансування лікарського забезпечення вакцинації населення є проведення фармакоекономічного аналізу використання препаратів для активної імунізації. Він дозволяє обгрунтувати фінансові асигнування на реалізацію заходів специфічної імунопрофілактики, здійснити вибір найбільш економічно виправданого вакцинного препарату, що сприятиме економії коштів.

Основою фармакоекономічного аналізу є оцінка співвідношення вартості заходів імунопрофілактики та їх ефективності. Впровадження програм імунізації вимагає значних інвестицій, серед яких витрати на закупівлю, транспортування і зберігання вакцин, а також медичне обслуговування. Крім того, вакцинація не завжди гарантує стовідсотковий захист від хвороби та існує ризик, що щеплена людина може захворіти, що обумовлює необхідність дослідження епідеміологічної ефективності вакцин. Також процес вакцинації може викликати негативні поствакцинальні реакції, які іноді вимагають лікування, що робить доцільною оцінку безпеки вакцинних препаратів. З урахуванням вищевказаних факторів визначені складові стратегії проведення комплексного фармакоекономічного аналізу заходів специфічної імунопрофілактики інфекційних захворювань.

На підставі виділення, аналізу і систематизації витрат, які доцільно враховувати при проведенні імунізації, розроблена модель визначення вартості вакцинації (рис. ), яка є основою проведення фармакоекономічного аналізу заходів специфічної імунопрофілактики інфекційних захворювань. Розрахована вартість вакцинації проти основних керованих інфекцій (табл. 1) з використанням найбільш поширених вакцин, зареєстрованих в Україні. При цьому враховані кратність вакцинації, вартість вакцини і допоміжних засобів, особливості дозування препаратів, а також вартість послуг медичного персоналу.

Таблиця 1

Результати фармакоекономічного аналізу використання вакцин

Захворю-вання Вакцина /Виробник Форма випуску Вартість вакцинації, умов. од. Показник ефективності витрат (за методикою порівняльного аналізу)

діти дорослі

Дифтерія АКДП, АДП,АДП-М "Біолік"(Україна) 1амп/1доза 1 амп/2 доз 1 амп/2 доз 1:26,1 1:18,9

Правець 3,17 ѕ 1:12,9

Кашлюк 1:6,8 ѕ

Кір Вакцина корова (Росія) 1 амп/1доза 2,44 1:0,6 1:7,7

Римевакс "СмітКляйн Бічем" 1амп/1доза 2,64 1:0,5 1:7,0

Рувакс 1фл+1шпр/1доза 12,52 1:0,1 1:1,2

"Авентіс Пастер" 1фл/10доз 2,64 1:0,5 1:7,0

Епідемічний паротит Вакцина паротитна (Росія) 1 амп/1 доза 2,04 1:2,1 ѕ

Гепатит В Heberbiovac НВ "Heber Biotec S.A." 1 фл/ 1 доза (дит.) 14,46 1:3,4 ѕ

1 фл/ 1 доза 16,47 1:3,0 1:3,9

Енджерікс-В "СмітКляйн Бічем" 1 фл/ 1 доза (дит.) 12,36 1:4,0 ѕ

1 фл/ 1 доза 17,67 ѕ 1:3,6

Еувакс В "АвентісПастер" 1фл/1 доза (дит.) 14,46 1:3,4 ѕ

1фл/1 доза 17,07 ѕ 1:3,8

Грип Ваксігрип "Авентіс Пастер" 1шпр/1доза 8,26 1:0,2 1:1,8 1:9,4* 1:0,2 1:3,1 1:10,2*

1шпр/1 доза (дит.) 6,76 1:0,2 1:2,2 1:11,5* ѕ

Флюарікс "Глаксо СмітКляйн" 1шпр/1доза 6,06 1:0,2 1:2,4 1:12,9* 1:0,3 1:4,2 1:14,1*

Інфлувак "Солвей Фарма" 1шпр/1доза 4,76 1:0,3 1:3,2 1:16,6* 1:0,4 1:5,4 1:18,1*

Примітка: *- легка, середньотяжка, тяжка форма перебігу хвороби

Розрахунки демонструють значне перевищення вартості імунізації вакцинами виробництва дальнього зарубіжжя, у порівнянні з вітчизняними і російськими. Також, на загальну вартість вакцинації впливає форма випуску препарату – вакцини в однодозовій упаковці є значно дорожчими.

При визначенні економічної ефективності вакцин слід враховувати, що особливістю цієї групи препаратів є їх призначення не для лікування захворювання, а для запобігання його виникненню. Тому в даному випадку економічний ефект від використання вакцин дорівнює економії всіх видів витрат, що пов'язані з захворюванням. Нами складена модель розрахунку втрат від захворювання людини як складової проведення фармакоекономічної оцінки використання препаратів для імунізації.

На підставі узагальнення принципів, підходів і методів економічної оцінки лікувально-профілактичних заходів запропоновані рекомендації щодо вибору методу фармакоекономічного аналізу залежно від цілей і умов дослідження. Розроблені та обгрунтовані моделі оцінки економічної ефективності застосування вакцин з використанням різних методів фармакоекономічного аналізу.

Загальна оцінка економічної ефективності вакцинопрофілактики потребує проведення комплексних досліджень на основі епідеміологічних, клінічних, статистичних та економічних оцінок захворюваності та лікування, що потребує багато часу, коштів та спеціалістів певного рівня. У той же час сьогодні існує потреба в швидкій та доступній для широкого використання методиці визначення економічної ефективності профілактичних заходів охорони здоров'я. З цією метою нами запропонована та опрацьована методика порівняльної оцінки економічної ефективності використання препаратів для активної імунізації людини, яка грунтується на методі "вартість-прибуток", і основана на співставленні вартості вакцинного препарату і медикаментозного лікування захворювання. Результатом аналізу є показник ефективності витрат, який дорівнює відношенню середньої вартості медикаментозного лікування одного хворого до вартості вакцини. Отриманий показник відображає суму заощаджених коштів на кожну грошову одиницю, вкладену у вакцинацію (дані табл.1). Наведені результати свідчать про високу економічну ефективність витрат на вакцинацію, оскільки значення показника для більшості захворювань перевищує одиницю. Крім того, даний показник для окремого захворювання змінюється в залежності від ступеня тяжкості хвороби. Така велика різниця в значеннях показника обумовлена різким збільшенням вартості лікування тяжких форм перебігу захворювання. У деяких випадках показник менше одиниці, що обумовлено високою вартістю вакцин зарубіжного виробництва. Отже, можна зробити висновок, що індивідуальна вакцинація за власні кошти може бути економічно невиправданою для людини, чим, взагалі, і можна пояснити низький рівень вакцинації населення країни необов'язковими видами щеплень. Проте, враховуючи збитки, які несе суспільство через високу інфекційну захворюваність населення, виходом з цього становища може бути фінансування імунізації працівників безпосередньо підприємством, страховими компаніями або державою.

Удосконалення управління постачанням препаратами для активної імунізації

Створення ефективної системи управління закупівлями і формування запасів необхідних препаратів для активної імунізації залежить від ритмічної діяльності оптово-посередницьких підприємств. Нами досліджена діяльність Харківського ДОРП "Обласний аптечний склад", який є активним учасником процесу постачання населення і ЛПЗ вакцинами. Проаналізовані дані щодо обсягів надходжень, продажу і рівня запасів вакцин за останні три роки, виділені особливості їх руху на складі і недоліки постачання. Встановлено, що взагалі рух вакцинних препаратів на складі відрізняється частим зниженням рівня запасу до нульового та виникненням дефіциту, нерівномірністю попиту, періодами різкого підвищення обсягів реалізації вакцин після періоду дефіциту, (що пояснюється накопиченням замовлень), списанням деяких вакцин (таких як протигрипозні). Останнє пов'язано з коротким періодом використання вакцин, обмеженими термінами придатності.

Для оптимізації процесу постачання вакцинами запропонована методика прогнозування обсягів їх продажу як базового елементу для створення ефективної системи закупівлі і розподілу цих препаратів. Прогнозування здійснювалося методом економіко-математичного моделювання у середовищі прикладної автоматизованої системи Statgraphics Plus for Windows, яка надає користувачеві широкий спектр методів автоматичного аналізу часових рядів даних, забезпечує широкий набір засобів візуалізації даних і дає можливість економії часу завдяки автоматизації всіх розрахунків. Показано доцільність прогнозування на основі поліноміальної регресії для побудови короткострокових прогнозів. Для довгострокового прогнозування обсягів продажу вакцин запропонований ARIMA-аналіз (autoregressive integrated moving average models ѕ ARIMA) часових рядів, базовими складовими якого є авторегресійні процеси, процеси зі змінною середньою і ступінь інтегрування. Довгострокові прогнози можуть використовуватися для оптимізації закупівельної діяльності і створення системи формування запасів.

Процес реалізації препаратів вимагає постійної наявності на складі певних товарних запасів. Формування оптимального рівня запасів має на меті забезпечувати безперебійні поставки препаратів, і водночас не допускати затоварювання складу та списання препаратів. Аналіз руху вакцин на складі, а також особливості цієї групи як товару (специфічні умови зберігання і транспортування, невеликі терміни придатності, тривалий цикл виробництва, нерівномірний попит) обумовлює необхідність використання логістичного підходу до управління запасами з метою ефективного забезпечення споживачів.

Виділені та проаналізовані основні витрати, пов'язані з організацією складування фармацевтичних товарів, які підрозділяють на дві групи: витрати на забезпечення поставок і витрати на зберігання товару на складі. Аналіз витрат показав, що взагалі по складу більш прибутковою є періодична закупівля товару, ніж формування великого обсягу запасу. Але разом з цим слід відмітити невелике співвідношення між групами витрат (1/1,3), що доводить необхідність індивідуального підходу до формування запасів окремого препарату, враховуючи конкретну ринкову ситуацію і особливості досліджуваної групи.

Процес моделювання системи управління запасами вакцинних препаратів проведений за такими етапами:

·

збір первинних даних (обсяги продажу, рівень запасів, структура і обсяги надходжень препаратів, строки поставки, затримки поставки тощо);

· визначення оптимального розміру замовлення;

· вибір типу системи управління запасами;

· розрахунок параметрів системи (потреба, гарантійний запас, максимальний бажаний запас, пороговий рівень запасу тощо);

· графічне моделювання системи управління запасами з ілюстрацією параметрів системи та урахуванням можливих ситуацій щодо постачання.

На підставі аналізу руху вакцинних препаратів на складі нами складені і рекомендовані для використання два типи моделей управління запасами:

·

модель системи з двома фіксованими рівнями запасів і відсутністю фіксованої періодичності замовлення. Регулюючими параметрами є пороговий рівень запасу, і верхній ѕ максимальний бажаний. Система орієнтована на розмір середньомісячної реалізації препарату, момент замовлення залежить від досягнення поточного запасу порогового рівня. Інтервал між замовленнями є лише орієнтиром для розрахунку максимального рівня запасу. Введення параметру гарантійного запасу є елементом страхування при затримці поставки;

· модель — різновид системи з фіксованою періодичністю замовлення. Вона розрахована на вакцинні препарати, замовлення на які можуть оформлюватися тільки через певні тривалі проміжки часу. Регулюючими параметрами цієї системи є тривалість періоду поновлення замовлень і максимальний рівень запасу. Розмір початкового замовлення в цьому випадку опирається на прогноз обсягу реалізації препарату на цей період і враховує рівень поточного запасу на складі на момент замовлення. На випадок затримання поставки передбачений гарантійний запас.

ВИСНОВКИ

1. Запропоновані науково-обгрунтовані підходи до оптимізації системи забезпечення населення ІБП для активної імунізації на основі використання принципів фармакоекономічного аналізу та методів маркетингових досліджень.

На підставі вивчення та аналізу даних наукової літератури обгрунтована необхідність проведення удосконалення організації лікарського забезпечення вакцинопрофілактики населення в силу високого рівня захворюваності на керовані інфекційні хвороби. Наведена класифікація та основні аспекти використання вакцин. Проаналізовані концепції та виділені особливості організації імунопрофілактики населення в зарубіжних країнах.

2. Проаналізована система організації імунопрофілактики населення та встановлено рівень медикаментозного забезпечення активної імунізації в Україні, досліджено рівень вакцинації населення. Визначені основні причини недостатньої забезпеченості населення вакцинами, а саме обмежене фінансування закупівель, не завжди раціональне використання виділених коштів та недосконала система інформаційної підтримки процесу постачання вакцинами.

3. В рамках маркетингових досліджень проведений аналіз асортименту вакцин в Україні, визначена насиченість і фірмова структура ринку вакцин. Встановлено, що в асортименті вакцин 61,2% становлять імпортні, 22,4% - російські і 16,4% ѕ вітчизняні вакцини. Максимальна глибина асортименту у групі вакцин для профілактики дифтерії, правця, кашлюку і гепатиту В (в тому числі комбіновані вакцини).

4. Обгрунтовано значення збору та аналізу інформації в системі постачання населення вакцинами. Розроблена автоматизована інформаційна маркетингова система "Вакцини" для удосконалення довідково-інформаційного та маркетингового обслуговування процесу забезпечення вакцинними препаратами.

5. З метою визначення ефективності виробництва вакцин проведено аналіз його основних економічних показників на прикладі ЗАТ "Біолік". Результати АВС-аналізу асортименту препаратів і маржинального аналізу показали, що вакцини є препаратами прибутковими і перспективними для вітчизняного виробництва: їх рентабельність становить від 29,5 % до 87,7 %, показник рівня безпеки і операційний важіль свідчать про низький виробничий ризик.

6. Обґрунтовані і запропоновані підходи до визначення економічної ефективності імунопрофілактики населення. Запропоновані моделі економічної оцінки застосування препаратів для активної імунізації з використанням різних методів фармакоекономічного аналізу, обгрунтовані критерії вибору методу аналізу.

Розроблена методика та складена модель визначення витрат на вакцинацію. Розрахована вартість вакцинації проти основних керованих інфекцій з урахуванням вартості вакцин і кратності вакцинації згідно Національного календаря обов'язкових профілактичних щеплень. Запропонована і опрацьована методика порівняльної оцінки економічної ефективності вакцинації на основі співставлення вартості медикаментозного лікування захворювання і вартості вакцини. Для основних керованих інфекцій розраховано показник ефективності витрат на вакцинацію, який використовується для оцінки економічного ефекту вакцинації порівняно з вартістю лікування захворювання, а також вибору більш вигідного вакцинного препарату.

7. Обгрунтована і запропонована методика економіко-математичного моделювання прогнозування обсягів продажу вакцинних препаратів за допомогою поліноміальної регресії і ARIMA-аналізу з використанням прикладної комп'ютерної системи STATGRAPHICS Plus for Windows.

8. З метою оптимізації постачальницької діяльності фармацевтичних оптово-посередницьких організацій, що займаються забезпеченням препаратами для специфічної імунопрофілактики, запропонована методика моделювання систем управління запасами вакцин з використанням логістичного підходу.

9. Результати досліджень викладені у методичних рекомендаціях і інформаційних листах, затверджених ПК "Фармація" та погоджених з МОЗ України, і впроваджені в практичну діяльність організацій, які є учасниками системи забезпечення населення препаратами для активної імунізації, на державному і регіональному рівнях.

основний зміст дисертації викладено в публікаціях:

1.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Організація імунізації населення за кордоном // Клінічна фармація.-1998.-Т.2, №1.- С.63-67 (особистий внесок: літературний пошук, аналіз і систематизація інформації, написання статті).

2.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Організація імунізації населення України // Клінічна фармація.-1998.-Т.2, №3.-С.75-79 (особистий внесок: літературний пошук, аналіз системи проведення імунізації, написання статті).

3.  Мнушко З.Н., Софронова И.В. Исследование рынка профилактических иммунобиологических препаратов в Украине // Провизор.- 1998. -№ 23.-С.15-16 (особистий внесок: вивчено структуру асортименту вакцин, написання статті).

4.  Мнушко З., Софронова И. Создание, возможности и специфика работы АИМС "Вакцины" // Провизор.-1999.-№ 9.-С.16-18 (особистий внесок: обгрунтування необхідності створення АІМС, виділення завдань, розробка АІМС, написання статті).

5.  Софронова І., Мнушко З. Методичні підходи до фармакоекономічної оцінки застосування вакцинних препаратів // Ліки України.- 2000.-№10.-С.9-10.

6.  Софронова І., Мнушко З. Методичні підходи до фармакоекономічної оцінки застосування вакцинних препаратів // Ліки України.- 2000.- № .-С.8-10 (особистий внесок: літературний пошук, узагальнення підходів, розробка моделей, здійснення фармакоекономічних розрахунків, написання статті).

7.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Оптимізація інформаційного обслуговування санітарно-епідеміологічних станцій // Досягнення сучасної фармації та перспективи її розвитку у новому тисячолітті: Матеріали V Національного з'їзду фармацевтів України.- Х.: Вид-во УкрФА.- 1999.- С. 749-750.

8.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Впровадження маркетингових підходів у систему лікарського забезпечення населення вакцинними препаратами // Технический прогресс и эффективность производства: Сб. науч. работ.- Вып.122.- Ч 1.-Х: ХГПУ.- 2000.-С.193-195.

9.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Дослідження ринку вакцин в Україні // Актуальні проблеми фармацевтичного маркетингу: Тез.доп. наук.-практ. конф.-Харків.- 1999.-С.47-49.

10.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Організація маркетингової діяльності санітарно-епідеміологічної станції // Маркетинг: теорія і практика: Тез.доп. IV міжнар. наук.-практ. конф., Ялта, 24-27 травня 2000 р.-Луганськ.- 2000.-С.27-28.

11.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Фармакоекономічна оцінка імунопрофілактики населення // Вчені України - вітчизняній фармації: Матеріали наук.-практ. конф.- Харків: Вид-во НФАУ.- 2000.-С.371-373.

12.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Методичні рекомендації з організації маркетингової діяльності санітарно-епідеміологічної станції. -Х.: НФАУ, 1999.- 24 с.

13.  Мнушко З.М., Софронова І.В. Фармакоекономічний аналіз використання препаратів для активної імунізації (методичні рекомендації).-Х.: НФАУ, 2001.-24 с.

14.  Створення та експлуатація АІМС "Вакцини": Інформац. лист /Укл.: З.М. Мнушко, І.В. Софронова. – Х.: НФАУ, 1999.- 4с.

15.  Моделювання системи управління запасами лікарських засобів (на прикладі вакцинних препаратів): Інформац. лист / Укл.: З.М. Мнушко, І.В. Софронова, М.І. Лазарєв.- Х.: НФАУ, 2001- 4 с.

Софронова І.В. Оптимізація забезпечення населення України імунобіологічними препаратами для активної імунізації. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.01 – технологія ліків та організація фармацевтичної справи. – Національний фармацевтичний університет, Харків, 2002.

Дисертаційна робота присвячена розробці науково-обгрунтованих рекомендацій щодо оптимізації забезпечення населення препаратами для активної імунізації з використанням комплексного підходу. Вивчена система організації імунопрофілактики населення та медикаментозного забезпечення імунізації в Україні, досліджено рівень вакцинації населення. Проведені маркетингові дослідження ринку вакцин в Україні. Розроблена автоматизована інформаційно-маркетингова система "Вакцини" для удосконалення довідково-інформаційного та маркетингового обслуговування процесу постачання вакцинними препаратами. Проведена оцінка ефективності виробництва вакцин.

Запропонована методика порівняльної оцінки економічної ефективності вакцинації з урахуванням вартості медикаментозного лікування захворювань і вартості вакцини.

Проведено економіко-математичне моделювання прогнозування обсягів продажу вакцин. Здійснено моделювання системи управління запасами вакцин з використанням логістичних підходів.

Ключові слова: вакцини, імунізація, постачання, виробництво, маркетинг, інформація, фармакоекономіка, обсяги продажу, запаси.

Софронова И.В. Оптимизация обеспечения населения Украины иммунобиологическими препаратами для активной иммунизации. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата фармацевтических наук по специальности 15.00.01- технология лекарств и организация фармацевтического дела. – Национальный фармацевтический университет, МЗ Украины, Харьков, 2002.

Диссертационная работа посвящена разработке научно обоснованных рекомендаций к решению задач оптимизации обеспечения населения препаратами для активной иммунизации.

В диссертации проведен анализ заболеваемости населения управляемыми инфекционными заболеваниями в Украине, обобщены фармакотерапевтические принципы использования иммунобиологических препаратов для активной иммунизации, изучены принципы организации иммунизации за рубежом. Проанализирована система медикаментозного обеспечения специфической профилактики инфекционных заболеваний в Украине. Исследован уровень обеспеченности населения вакцинными препаратами. Определены основные причины недостаточного уровня снабжения препаратами для иммунизации, а именно ограниченное финансирование закупок вакцин, не всегда рациональное использование выделенных средств и несовершенная система информационной поддержки процесса снабжения вакцинными препаратами.

В рамках маркетинговых исследований проведен анализ ассортимента вакцин, зарегистрированных в Украине. Определены насыщенность и фирменная структура рынка. Установлено, что в присутствующем на рынке ассортименте препаратов для иммунизации 61,2% составляют импортные, 22,4% - российские и 16,4% - отечественные вакцины. Наибольшее количество вакцинных препаратов предлагается для профилактики дифтерии, столбняка, колюша и гепатита В (включая комбинированные вакцины).

Обосновано значение сбора и анализа информации на всех этапах обеспечения населения иммунобиологическими препаратами для активной иммунизации. Разработана и предложена для внедрения в практическую деятельность автоматизированная информационная маркетинговая система (АИМС) “Вакцины”, являющаяся инструментом для систематизации и хранения данных, средством для их быстрого поиска, группировки, превращения и получения необходимой информации для дальнейшего анализа, оформления итоговых отчетов и принятия эффективных управленческих решений по координации маркетинговой деятельности организаций, участвующих в процессе снабжения вакцинными препаратами. для усовершенствования справочно-информационного и маркетингового обслуживания. АИМС содержит массив сведений о вакцинах на рынке Украины: общие сведения, клиническое использование, а также некоторые маркетинговые характеристики.

С целью исследования эффективности производства вакцин в Украине проведен АВС-анализ выпускаемых ЗАО “Биолек” препаратов. На основе оценки рассчитанных в рамках проведения маржинального анализа показателей производственно-сбытовой деятельности (рентабельности, маржинального дохода, уровня безопасности), установлен достаточно высокий уровень прибыльности производства вакцин для фармацевтического предприятия.

Разработаны и предложены подходы к проведению экономической оценки использования препаратов для активной иммунизации. На основе обобщения и изучения основных методов фармакоэкономического анализа разработаны и предложены модели оценки экономического эффекта от применения вакцин с обоснованием использования каждого из методов анализа. Разработана методика и составлена модель определения стоимости вакцинации против основных управляемых инфекционных заболеваний. Предложена методика сравнительной оценки экономической эффективности вакцинации на основе сопоставления стоимости вакцинации и стоимости медикаментозного лечения заболевания. Для основных управляемых инфекций рассчитаны стоимость вакцинации и показатель эффективности затрат на вакцинацию.

Обоснована и предложена методика экономико-математического моделирования прогнозирования объемов продаж вакцинных препаратов с помощью полиномиальной регрессии и анализа авторегрессионных интегрированных процессов скользящей средней (ARIMA) с использованием современной прикладной компьютерной системы STATGRAPHICS Plus for Windows.

С целью оптимизации снабженческой деятельности фармацевтических оптовых организаций, занимающихся обеспечением учреждений здравоохранения препаратами для специфической иммунопрофилактики, предложена методика моделирования системы управления запасами вакцин с использованием логистических подходов.

Ключевые слова: вакцины, иммунизация, снабжение, производство, маркетинг, информация, фармакоэкономика, объемы продаж, запасы.

Sofronova I.V. Optimization of the provision of population of Ukraine with immunobiological medicines for active immunization. - Manuscript.

The thesis for Candidate Degree in Pharmacy (PhD) in speciality 15.00.01 – Drug Technology and Pharmacy Organization.- National University of Pharmacy, Ukrainian Ministry of Health, Kharkov, 2002.

The thesis is devoted to the development of the methodical approaches to optimization of the provision of population with medicines for active immunization.

The marketing research of the market of vaccines has been conducted. For improvement of inquiry and information service the computer-assisted marketing information system “Vaccines” has been elaborated. The efficiency of the domestic vaccines production has been carried out.

The systematic methods of approach to economic appraisal of use of vaccines had been elaborated. The method of comparative appraisal of economic effectiveness of vaccination by correlation of the cost of vaccine and the cost of medical treatment has been proposed.

The economic-mathematical modeling of forecasting of vaccines sale has been carried out. The modeling of manage systems by vaccine's stocks with use of the logistic methods has been conducted.

Key words: vaccines, immunization, provision, production, marketing, information, pharmacoeconomics, sale volume, stocks.