У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПРИ ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ

Шкурат Іван Вікторович

УДК 324:35.074

становлення та розвиток

Політичних виборів в Україні

(управлінський аспект)

25.00.01 – теорія та історія

державного управління

автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українській Академії державного управління при Президентові України.

Науковий керівник – | доктор філософських наук, професор

Ребкало Валерій Андрійович,

Українська Академія державного управління

при Президентові України,

завідувач кафедри політології.

Офіційні опоненти: | доктор філософських наук, професор

Рибачук Микола Филимонович,

Центральна виборча комісія,

член Центральної виборчої комісії;

доктор наук з державного управління, доцент

Чукут Світлана Анатоліївна,

Українська Академія державного управління

при Президентові України,

професор кафедри інформаційної політики.

Провідна установа – | Національний інститут стратегічних досліджень, відділ політичних і гуманітарних досліджень, м. Київ.

Захист відбудеться 11 червня 2002 р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.810.01 в Українській Академії державного управління при Президентові України за адресою: 03057, м. Київ, вул. Ежена Потьє, 20.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Української Академії державного управління при Президентові України (03057, м. Київ, вул. Ежена Потьє, 20).

Автореферат розісланий 10 травня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.К.Майборода

загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Зростання ролі народу як єдиного джерела влади й державотворення в Україні вимагає дослідження проблем, пов’язаних з удосконаленням процесів політичних виборів.

В умовах посилення впливу вибору громадян на прийняття політичних рішень і формування демократичної правової держави особливої актуальності набувають питання щодо оптимізації технологій виборчих процесів.

Демократія, як політичний режим, передбачає формування представницьких органів влади за допомогою виборів. Історичний досвід свідчить про посилення їх ролі у житті суспільства, оскільки за суттю вони є механізмом контролю й участі громадян в управлінні державою.

Завданням демократичної держави є забезпечення політичної стабільності, здійснення владних повноважень, визначення політичного курсу, що відповідає потребам і сподіванням широких верств населення й здійснюється через інститут виборів до органів державної влади й місцевого самоврядування. За умов недостатньо розвинутих структур громадянського суспільства й стабільної правової держави вибори виконують надзвичайно важливу роль сполучної ланки між політичною і громадською сферами суспільства.

За десять років незалежності Україна пройшла кілька етапів модернізації виборчої системи – від мажоритарної абсолютної до змішаної відносної більшості. Це є ознакою зміцнення демократичних засад політичної системи країни й утвердження повноцінно функціонуючих політичних інститутів у суспільстві. У теорії виборчого права один із найважливіших аспектів, що традиційно розглядаються експертами й законодавцями, є зв’язок між становленням інститутів демократії, правами людини й парламентаризмом.

Становлення й розвиток політичних виборів тісно пов’язані з розвитком державного управління. Демократія, як спосіб функціонування політичної системи суспільства, базується на визнанні народу головним джерелом влади, його права брати участь у вирішенні суспільних і державних справ і наділенні громадян широким колом політичних прав і свобод, що передбачає обрання представницьких органів державної влади й місцевого самоврядування шляхом загальних, рівних і прямих виборів при таємному голосуванні. Вибори – головний інструмент формування, визнання, підтвердження легальності політичної системи й політичного режиму. Визначення загальних принципів, тенденцій формування, історичних закономірностей, соціально-технологічних механізмів політичних виборів є надзвичайно актуальним для галузі науки “державне управління”.

Проблеми вдосконалення виборчого законодавства України, розвитку виборчої системи, підвищення політико-правової культури учасників виборчого процесу передбачають обов’язкове врахування як історичних, національних традицій, так і передового досвіду світової виборчої практики. Особливої актуальності набуває подальше вдосконалення методології дослідження й оптимізації виборчих процесів, аналіз технологій виборчої кампанії. Головним пріоритетом розвитку політичних виборів нашої країни є національні й суспільні інтереси на користь держави, суспільства й кожного окремого громадянина.

У дослідженні дисертант виходив із широкого розуміння поняття державного управління, що склалося в західній і вітчизняній науковій думці, основою якого є право, політологія і менеджмент, а відтак розглядається як наука управління суспільними процесами. Призначення державного управління полягає в упорядкуванні й урегулюванні життєдіяльності й відносин особистості, колективу, держави й суспільства, установлення їх раціональних взаємозв’язків шляхом застосування державної влади.

Політичні вибори, у контексті даного дослідження, розглядаються як суспільно-управлінське явище, як процес і як політичний інститут.

Незважаючи на значний доробок, мало дослідженими залишаються сфери управлінських засад оптимізації виборчих процесів, формування політико-культурних уподобань виборців, теорії і методології дослідження динаміки виборчих процесів, їх технологій. Саме цим проблемам присвячена дана робота.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження безпосередньо пов’язаний з виконанням комплексного наукового проекту Української Академії державного управління при Президентові України “Державне управління та місцеве самоврядування” (ДР-ОК № 0200U004103) за темою: “Моніторинг соціально-політичної ситуації в Україні: методологічні і методичні засади”. Автор є співвиконавцем зазначеного напряму проекту. Основна проблематика дисертаційної роботи пов’язана із заходами з реалізації Концепції підвищення правової культури учасників виборчого процесу та референдумів в Україні, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 р. № 88. Результати досліджень, покладені в основу дисертації, використані в роботі Консультативно-методичного центру Академії.

Мета й завдання дослідження. Метою дослідження є виявлення сутнісних і функціональних особливостей становлення й розвитку політичних виборів в Україні, визначення ролі державного управління в їх функціонуванні й вироблення практичних пропозицій і рекомендацій щодо подальшої їх трансформації в умовах демократизації суспільних процесів.

Враховуючи необхідність напрацювання нових наукових знань, поглиблення теоретичного осмислення й узагальнення цієї проблеми та вироблення рекомендацій політичного й управлінського характеру в дисертації поставлено такі завдання:

-

категоріально уточнити поняття “політичні вибори”, “виборчі технології” в контексті галузі науки “державне управління”;

-

на основі авторського підходу визначити сутність і обгрунтувати типологію виборчих технологій, що застосовуються під час проведення виборчих кампаній;

-

проаналізувати функціональні особливості політичних виборів у демократичному суспільстві з позиції галузі науки “державне управління”;

-

виявити умови й фактори ефективності технологій виборчої кампанії і їх роль у формуванні іміджу суб’єктів виборчого процесу;

-

дослідити основні етапи становлення виборчої системи в Україні з часів становлення державності на її теренах і змоделювати тенденції її подальшої модернізації;

-

узагальнити управлінські механізми оптимізації виборчих процесів в Україні, зокрема, у поглибленні їх конституційно-правового забезпечення та підвищення політико-правової культури громадян.

Об’єктом дослідження обрано політичні вибори, як один із головних механізмів формування представницьких органів державної влади в демократичному суспільстві.

Предметом дослідження є аналіз становлення та розвитку політичних виборів в Україні (управлінський аспект).

Гіпотеза дослідження базується на припущенні, що при різнобічному аналізі стану, проблем, перспектив розвитку політичних виборів, з урахуванням вітчизняного й зарубіжного досвіду, історичного підходу й демократизації суспільних відносин, будуть виявлені евристичні можливості діючої в Україні моделі виборчого процесу, сформульовані концептуальні основи й управлінські принципи й конкретні рекомендації щодо її трансформації і прогнозування.

Методи дослідження. Для реалізації мети й завдань дослідження використано системний аналіз, що дозволив виявити особливості політичних виборів як складової політичної системи й ролі державного управління в їх удосконаленні; за допомогою порівняльного методу здійснено пошук в історичному досвіді аналогів і детермінант сучасної виборчої системи в Україні, спостереження динаміки виборчого процесу; використаний структурно-функціональний метод дає змогу зрозуміти зміст і особливості технологій політичних виборів, спрогнозувати розвиток можливих виборчих ситуацій; математично-статистичний аналіз дозволяє уявити складну динаміку виборчих процесів у вигляді спрощених схем, виявити тенденції формульованості прогнозних варіантів.

Окрім загальнонаукових, використано методи пізнання політичної реальності. До них належать наступні: біхевіористські методики, теорія груп, теорія ігор і методів прийняття рішень тощо.

Для моделювання оптимальної виборчої системи використовувався програмний комплекс підтримки прийняття рішення “Стратегія прориву”.

У процесі дослідження здійснено порівняльний аналіз конституційно-правових актів органів державної влади України та інших країн світу, а також джерельний аналіз філософської, політологічної, юридичної і соціологічної літератури. Це зумовило основи міждисциплінарного характеру роботи й дозволило виявити ряд принципів, методів, закономірностей політичних виборів, технологій ухвалення суспільних і державно-політичних рішень.

Наукова новизна одержаних результатів. У вітчизняній політико-управлінській науці запропонована робота є однією з перших спроб комплексного дослідження сутності, стану й шляхів розвитку політичних виборів в умовах реформування сучасного українського суспільства. У даному контексті сформульовано такі основні результати виконаного дослідження:

- уперше запропоновано визначення поняття виборчих технологій як сукупності засобів і методів виборювання, оновлення й утримання політичної влади в демократичному суспільстві, що спираються на механізми взаємодії різних соціальних груп, соціальних інститутів громадянського суспільства з урахуванням правових, політичних, матеріальних, духовних та інших чинників, з метою стабілізації суспільно – політичної ситуації у країні, рекрутування нової політичної еліти, легітимації влади, реалізації волі більшості на управління державою;

- поняття “технологія” як механізм управління й організації суспільного життя по відношенню до політичних виборів витлумачено як: спеціально організовану область знань про способи й процедури оптимізації діяльності учасників виборчого процесу в умовах зростаючої взаємозалежності, підвищеного динамізму і оновлення суспільних процесів; спосіб здійснення діяльності на основі її раціонального розчленування на виборчі процедури і операції з їх подальшою координацією і синхронізацією та вибору оптимальних засобів, методів їх виконання; метод управління виборчим процесом, що забезпечує систему їх відтворення в певних параметрах – прозорість, неупередженість, рівність у правах усіх учасників, таємність голосування, періодичність тощо;

- систематизовано існуючі підходи і запропоновано власну класифікацію виборчих технологій за наступними ознаками: використовуваний інструментарій і методологія; масштаб виборів; ціль виборчої кампанії; ступінь включеності в управлінські процеси; “антитехнології” або “брудні” виборчі технології.

Набули подальшого розвитку наступні теоретичні положення:

-

політичні вибори - це правова форма завоювання і оновлення представницьких інститутів влади; ключовий інститут легітимації існуючої політичної системи й політичного режиму; соціальна технологія демократичного суспільства, що сприяє підвищенню ефективності державного управління; механізм політичної безпеки держави;

-

у державотворчому процесі демократичного суспільства політичні вибори є механізмом реалізації прав громадян на участь в управлінні державою і при цьому вони виконують наступні функції: реалізація народного суверенітету; створення функціонуючої представницької системи; артикуляція інтересів різних соціальних груп; мирна конкуренція інтересів різних груп населення, що представлені політичними партіями; легітимація і стабілізація політичної системи; інституціалізація відносин представництва; рекрутування в політичну еліту кращих представників суспільства; найбільш легітимного механізму формування державних інститутів; політичної соціалізації і ресоціалізації особистості;

-

ефективність виборчих технологій у сучасних умовах українського суспільства залежить від наявності: команди професіоналів; матеріально-фінансових ресурсів; організаційної структури; доступу до засобів масової інформації, особливо електронних; підтримки впливових людей; морально-вольових якостей політичного лідера;

-

виборча система України пройшла шлях від мажоритарної абсолютної більшості до змішаної відносної більшості (моделювання модернізації виборчої системи показує, що для посилення державного управління суспільними процесами оптимальною може бути чутлива до інновацій мажоритарна виборча система відносної більшості, а якщо ставиться за мету мінімізація негативних наслідків управління, то в нагоді може стати пропорційна виборча система, як більш консервативна до змін);

-

виборча система, виборчі правила, процедури та інші заходи й методи, що застосовуються під час виборчої кампанії, як управлінський інструментарій, впливають на стабільність політичної системи й розвиток демократії в країні і у свою чергу залежать від чіткості й виваженості правових норм, рівня політико-правової культури учасників виборчого процесу.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення й висновки дисертаційного дослідження дозволяють розширити наукові уявлення щодо розуміння історії, теорії і практики політичних виборів, технологій їх проведення, взаємного впливу на державну владу й державне управління, розвитку демократії та громадянського суспільства в Україні.

Отримані результати, фактичний матеріал і теоретичні узагальнення можуть бути використані в подальшій науковій розробці проблем політичних виборів, при викладанні курсів “Політологія”, “Державне управління”, “Виборчі технології”, “Політико-правова культура виборів” і спецкурсів з політичної реклами, порівняльної політології тощо.

Запропоновані пропозиції і практичні рекомендації будуть корисними політичним діячам, державним службовцям, членам виборчих комісій, членам політичних партій, громадських організацій та іншим учасникам виборчого процесу під час підготовки й участі у виборчій кампанії.

Теоретичні висновки можуть застосовуватись у сфері інформаційної підтримки органів державної влади, особливо для подальшої розробки й удосконалення виборчого законодавства.

Результати дослідження були використані під час підготовки матеріалів Робочої групи з удосконалення виборчого законодавства Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (довідка про впровадження результатів наукових досліджень № 06-2/17-1354 від 27 червня 2001 р.) та в роботі інформаційно-аналітичного відділу Української Академії державного управління при Президентові України (акт про реалізацію наукових досліджень від 30 жовтня 2001 р.).

Апробація результатів дисертації. Матеріали дослідження висвітлювались у виступах на міжнародних науково-практичних конференціях “Вибори Президента України – 99: проблеми теорії і практики” (Київ, березень 2000 р.), “Розвиток демократії в Україні” (Київ, вересень 2000 р.), науково-практичній конференції Української Академії державного управління при Президентові України за міжнародною участю “Суспільні реформи та становлення громадянського суспільства в Україні” (Київ, травень 2001 р.), всеукраїнських науково-практичних конференціях “Політична культура демократичного суспільства: стан і перспективи в Україні” (Київ, лютий 1998 р.), “Безпека української нації на порозі XXI сторіччя” (Київ, травень
1998 р.), щорічній науково-практичній конференції Львівського філіалу Української Академії державного управління при Президентові України (Львів, січень 2001 р.) і отримали позитивну оцінку.

Основні результати й висновки дисертації обговорювались на засіданнях кафедри політології Української Академії державного управління при Президентові України (1998 р., 1999 р., 2000 р., 2001 р.).

Публікації. Результати дисертаційного дослідження викладені у 12 наукових працях автора загальним обсягом 5,2 друкованих аркушів, із яких 7 опубліковано в наукових фахових виданнях.

Структура й обсяг дисертації визначається метою і завданням дослідження. Дисертація містить вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел (171 найменування), 8 додатків. У роботі вміщено 8 таблиць (4 у додатках) і 28 рисунків (24 у додатках). Загальний обсяг дисертації становить 214 сторінок, з них обсяг основного тексту – 174 сторінки.

Основний зміст

У вступі обгрунтовано актуальність, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання і гіпотезу дослідження, розкрито наукову новизну, практичне значення, апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – “Теоретико-методологічні засади дослідження політичних виборів” – аналізується стан досліджуваної проблеми. Зокрема, визначено й охарактеризовано політичні вибори як наукове поняття й соціально-управлінське явище, визначено місце і роль держави та державного управління в процесі їх становлення, проаналізовано наукові праці, що мають безпосереднє відношення до даної проблематики. Дається аналіз основних наукових методів дослідження, що сприяли досягненню поставленої мети й завдань. Для з’ясування сутності політичних виборів досліджується їх історична генеза, принципи й правила за умови дотримання яких вибори виконують свої соціальні функції.

У контексті даного дослідження політичні вибори розглядаються як процес завоювання, оновлення або підтвердження повноважень на певний визначений термін представницьких органів влади, що відбувається в правових межах визначених конституцією і законами; соціальна технологія демократичного суспільства, що сприяє легітимації і стабілізації політичної системи; механізм участі громадян в управлінні державою.

З’ясовано, що проблеми функціонування й розвитку представницької демократії аналізувались у працях Платона, Арістотеля, Д.Локка, Ш.Монтеск’є, Н.Макіавеллі, І.Бентама, Д.Міла, А.Дайсі, Ж.-Ж.Руссо, Е.Сієса, М.Вебера, М.Дюверже, Д.Сарторі та інших.

Дослідженню різних аспектів виборчих процесів присвячені роботи російських дослідників, зокрема В.Амеліна, Г.Атаманчука, К.Гаджиєва, Г.Голосова, О.Єгорової-Гантман, А.Ковлера, Д.Левчика, В.Маклакова, А.Максимова, А.Панаріна, І.Патрушева, С.Устименка, Н.Федоркіна, А.Цуладзе та інших.

В Україні наукові підходи щодо шляхів становлення виборчої системи, удосконалення виборчого законодавства розвивають учені В.Авер’янов, В.Бабкін, В.Журавський, І.Курас, С.Ківалов, В.Медведчук, Н.Нижник, М.Орзіх, В.Погорілко, М.Рибачук, Ф.Рудич, М.Ставнійчук, В.Тодика, В.Цвєтков, В.Шаповал, Ю.Шемшученко та інші.

Окремі методологічні проблеми вдосконалення проведення політичних виборів розглядались у працях Б.Андресюка, А.Білоуса, В.Бондаренка, І.Варзаря, Д.Видріна, Б.Гаєвського, М.Головатого, В.Кременя, В.Литвина, М.Мельника, М.Пірен, В.Ребкала, С.Рябова, В.Троня, Л.Шкляра, В.Яцуби та інших.

Значна кількість робіт Г.Почепцова присвячено теорії і практиці комунікації, управління громадською думкою, іміджології, виборчим технологіям.

Вагомим науковим внеском у реформування державної влади, державного управління й становлення громадянського суспільства в Україні є роботи В.Бакуменка, В.Бебика, В.Князєва, В.Лугового, П.Надолішнього, Н.Нижник, О.Оболенського, А.Пойченка, В.Ребкала, В.Рижих, І.Розпутенка, С.Чукут, В.Шамрая, Г.Щокіна та інших.

Соціологічним аспектам виборів присвячені роботи О.Вишняка, В.Королька, С.Макеєва, О.Нельги, О.Петрова, М.Погребинського, В.Полторака, В.Скуратівського, Ю.Сурміна, М.Чурилова, Ю.Яковенка та інших.

Аналізу основних історичних етапів становлення виборчої системи України присвячено роботи М.Грушевського, Д.Дорошенка, О.Субтельного, А.Слюсаренка, М.Томенка, С.Рябова та інших.

Останнім часом з’явилися роботи українських і російських учених, в яких з позицій системного підходу осмислюється й інтерпретується категоріально-політологічна основа аналізу політичних виборів. Зокрема, грунтовно розглядаються теоретичні й оцінювальні підходи до політичних виборів, їх зміст, принципи, функції та умови за яких вони виконують свої функції. Аналіз цих досліджень дає можливість для реалізації обгрунтованої методології вивчення гносеологічних і онтологічних аспектів функціонування політичних виборів у демократичних суспільствах чи тих, що здійснюють перехід до демократії.

Теоретико-методологічною основою розробки й дослідження політичних виборів є наукові методи, зокрема системний підхід, сутність якого найбільш повно розкривається через низку методів, що в сукупності і єдності складають системний підхід: історичний, що відповідає на питання, як, яким чином виникли політичні вибори, які етапи пройшли у своєму розвитку; функціональний – вказує на те, які функції виконують політичні вибори; структурний – розкриває внутрішню організацію процесу політичних виборів, спосіб взаємодії його складових; комунікаційний – розкриває зв’язок інституту політичних виборів з іншими інститутами держави й громадянського суспільства як по горизонталі, так і по вертикалі; системно-управлінський – визначає зміст стратегічних і тактичних управлінських рішень на основі визначення й урахування зовнішніх і внутрішніх змін, що впливають на досягнення цілей та ефективність проведення політичних виборів.

Крім того при дослідженні були застосовані інші методи: метод моделювання допомагає спрогнозувати можливі результати виборів, залежно від обраної виборчої системи; біхевіористські методики як об’єкт дослідження розглядають політичну поведінку індивідуумів при проведенні виборів в умовах конкуренції різних партій; застосування теорії груп щодо політичних виборів дає можливість дослідити, які групи і яким чином борються за прийняття тих чи інших законів і постанов, що регулюють і регламентують хід виборчого процесу, діяльність політичних партій тощо.

Вибори керівників, прийняття колегіальних рішень суспільного значення практикувалися в Україні з часів перших державних утворень. Виборні начала були властиві українському козацтву від самого його виникнення в XVI ст. Вплив виборчих традицій Україна відчувала також від суміжних держав, під чиїм підпорядкуванням перебували в різні часи окремі її території, зокрема Австро-Угорщини, Річі Посполитої, Російської Імперії. За часів СРСР представницькі органи, якими були Верховна Рада й ради інших рівнів, мали обмежену керівну роль. Вибори були перетворені на майже ритуальну процедуру обов’язкового засвідчення громадянами лояльного ставлення до системи. У 80 – 90-ті рр. ХХ ст. розвиток і реформування виборчої системи в Україні пройшли кілька основних етапів, що продовжуються й сьогодні. Враховуючи, що для підвищення ефективності державного управління в Україні надзвичайно важливо мати стабільний уряд, який був би підтриманий парламентською більшістю, можна прогнозувати подальшу модернізацію виборчої системи, що буде залежати від реальної розстановки політичних сил у парламенті.

Суспільна довіра в електоральному процесі – вирішальна умова вільних і чесних виборів. І саме тому демократичні вибори визначаються низкою принципів: загальності; рівного виборчого права; безпосередньості; змагальності; таємності голосування; суспільного контролю за виборами; свободи виборів і добровільної участі в них громадян; рівності можливостей у передвиборній боротьбі; обмеження терміну виборів.

Сучасний стан розвитку суспільства характеризує принципову зміну ролі політичних виборів, що пов’язується з виконанням таких функцій: реалізації народного суверенітету – як форми волевиявлення народу; створення ефективної представницької системи здатної повною мірою забезпечити інтереси громадян; проголошення й узгодження інтересів різних соціальних і політичних сил; легітимації і стабілізації політичної системи; регламентації та інституціалізації представницьких відносин; демократичного принципу формування політичної еліти; легітимації механізмів і принципів формування й функціонування інститутів державної влади; політичної активізації особистості, як умови формування суспільної довіри громадян до представницьких органів влади. Вибори втрачають ці свої функції, якщо їх проведення буде залежати від свавілля окремих осіб.

Отже, особливості сучасного розвитку політичних виборів полягають у тому, щоб на основі історичного минулого українського народу й міжнародних надбань виборчої теорії і практики створити таку виборчу систему, яка б сприяла консолідації суспільства на вирішення проблем державотворення й запобіганню конфліктів між народом і владними структурами та між різними гілками державної влади.

У другому розділі – “Сутність і особливості технологій політичних виборів” – з’ясовується зміст поняття “технологія” як механізму управління і організації суспільного життя в цілому, так і в контексті політичних виборів. Аналіз і узагальнення форми й змісту виборчих технологій, введення нових складових дозволили дисертанту розробити їх типологію. Так, залежно від використовуваної методології та інструментарію, пропонується п’ять типів виборчих технологій: конституційно-правові; організаційно-політичні; інформаційно-комунікативні; психолого-іміджмейкерські; опитувальні та інші соціологічні.

За масштабом в Україні можна розрізняти технологію: проведення референдуму загальнонаціонального значення; виборчої кампанії з виборів Президента України; виборчої кампанії з виборів до Верховної Ради України; проведення референдуму Автономної Республіки Крим; виборчої кампанії з виборів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим; виборчої кампанії з виборів депутатів сільських, селищних, міських, районних у містах, районних, обласних рад; виборчої кампанії з виборів сільських, селищних, міських голів; проведення місцевих референдумів.

Дослідження мотивації участі у виборчій кампанії дає підстави стверджувати, що виборчі технології можна розрізняти наступним чином: мета кампанії – участь, а не перемога; мета кампанії – досягнення часткової, відносної, повної чи абсолютної перемоги.

Залежно від ступеня включеності в управлінські процеси, виборчі технології поділяються на два типи: дослідницькі виборчі технології; регулюючі виборчі технології.

Окремо можна виділити “антитехнології” або “брудні” технології, спрямовані на досягнення приватного чи швидкого результату, ігноруючи при цьому загальні й довготермінові наслідки.

У результаті аналізу практики виборчих кампаній з’ясовано, що виборча кампанія – це зусилля, що здійснюються протягом визначеного законом періоду, з метою мобілізації підтримки виборцями кандидата, партії і спрямовані на успіх у день виборів. Проаналізовано, як кандидатам об’єктивно оцінити свої можливості, зробити правильний вибір і ефективно використати ресурси, що є в розпорядженні, основними з яких визначено: час, кошти, людей, які допомагають кандидатам, і їх творчі можливості.

Дисертантом розглянуто і з’ясовано підходи до складання плану виборчої кампанії, який повинен містити три основні елементи: оцінку політичної ситуації і політичну орієнтацію; стратегію кампанії; тактику кампанії.

Системно досліджено використання адмінресурсу (вплив органів виконавчої влади й місцевого самоврядування на перебіг виборчого процесу) у виборчих кампаніях і встановлено, що він може бути позитивним і негативним.

У процесі аналізу досвіду західних країн виявлено, що на зміну класичним політичним партіям, які різняться за соціальними, класовими чи іншими ознаками ідуть групи професіоналів, які володіють сучасними механізмами формування й управління громадською думкою. Такі групи будуть формуватися потужними економічними структурами, яким необхідний контроль за інститутами влади.

Аналізуються характерні індивідуально-типологічні риси, притаманні потенційному, ідеальному й реальному кандидатам на виборні державні посади, що відповідають об’єктивному образу, певній моделі (форми, оцінок, норм, позицій), що склався у свідомості виборців, які в сукупності й складають імідж кандидата.

З’ясовано, що для визначення свого кандидата партія або група підтримки повинна здійснити наступні процедури: визначити образ ідеального кандидата, наявний у тих або інших цільових груп виборців; виробити власну уяву про ідеального кандидата, що враховує як вимоги до нього виборців, так і свої власні вимоги; зробити огляд потенційних кандидатів, зібрати необхідні дані й сформувати їх узагальнені образи; зіставити свій образ ідеального кандидата зі своїми образами потенційних кандидатів, виділити з безлічі потенційних кандидатів того, кого вона починає розглядати як реального кандидата; з урахуванням власного уявлення (і уявлення виборців) образу ідеального кандидата, дійсних якостей (властивостей, рис, характеристик) реального кандидата створити відповідний образ, призначений для “запуску” в електоральний процес.

На основі аналізу результатів соціологічних досліджень встановлено, що є кілька рівнів формування уявлень про образ кандидата. Перший рівень – морально-етичні якості: чесність, непідкупність, принциповість, загострене почуття справедливості, відповідальність за свої слова й учинки, сміливість і рішучість при захисті інтересів виборців. Другий рівень – компетентність, ділові якості: знання потреб виборців і загальної ситуації в країні, знання закону, здатність виділити головне й другорядне, наявність досвіду управління, уміння зрозуміло донести свої ідеї і пропозиції до виборців. Третій рівень – “пробивні здібності” кандидата: знання порядку роботи державних закладів, уходження до коридорів влади, уміння налагоджувати потрібні знайомства, цілеспрямованість і наполегливість у досягненні визначеної мети, характер лідера (уміння об’єднати й повести за собою людей). Четвертий рівень – зовнішні дані: особиста привабливість, солідність і презентабельність, вишуканість манер.

Аналіз діяльності українських політичних партій показав, що вони йдуть шляхом створення зв’язків “лідер-партія”. Це пояснюється тим, що реакція виборців на конкретних політиків, у своїй більшості, емоційна й тому більш суттєва для впливу на електорат.

Таким чином, з’ясовано, що політичні вибори як механізм демократії спираються на відповідні технології діяльності, покликані забезпечити найважливішу область взаємодії громадянського суспільства й держави – передачу владних повноважень представникам суспільства шляхом процедури виборів. У результаті цілеспрямованої політичної діяльності досягається результат: для держави – створення дієвих органів влади через процедури, окреслені в законодавстві; для суспільства – найбільш повна реалізація соціальних функцій виборів; для кандидатів – отримання в рівній боротьбі з політичними конкурентами свого права представляти інтереси жителів округу в державних органах; для виборців – реалізація свого права участі в управлінні країною, визначенні її зовнішньо- і внутрішньополітичного курсу.

У третьому розділі “Управлінські засади оптимізації політичних виборів в Україні” – з’ясовано, що роль державного управління у відношенні до політичних виборів виявляється у двох основних аспектах. По-перше, це організаційно-правове забезпечення виборчого процесу, що полягає в організації і максимальному спрощенні самого процесу й процедури виборів, прагненні зробити їх зрозумілими, прозорими й недорогими. При цьому необхідно дотриматись основних принципів і стандартів політичних виборів. А по-друге, необхідно забезпечити підвищення політико-правової культури учасників виборчого процесу. Із цією метою здійснено аналіз міжнародних норм (принципів і стандартів) демократичних виборів, що є основою національного виборчого законодавства. При цьому встановлено, що країни самі визначають: виборчу систему; структуру представницького органу; структуру й порядок виборів органів місцевого самоврядування; систему вотування при виборах представників до різних органів влади; систему контролю й міри відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Результати аналізу світового досвіду свідчать про існування різних підходів до організації процесу виборів, зокрема урядового і його різновидів – судового, багатопартійного й експертного. Для України характерно поєднання експертного й багатопартійного підходів. Так, Верховна Рада України призначає на посаду членів Центральної виборчої комісії (ЦВК), які є визнаними фахівцями з питань організації виборчого процесу, за поданням Президента України. До складу ЦВК із правом дорадчого голосу можуть входити представники партій і виборчих блоків партій, до складу окружних і дільничних виборчих комісій обов’язково включаються представники партій (блоків) у встановленому законом порядку. З одного боку, дане поєднання сприяє прозорості виборчого процесу, а з іншого –вимагає додаткових зусиль з підготовки членів виборчих комісій.

Фінансування виборів народних депутатів України здійснюється виключно за рахунок коштів Державного бюджету України й коштів виборчих фондів партій (блоків), від яких кандидатів у депутати зареєстровано в багатомандатному окрузі; кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатних округах. Фінансування виборів Президента України здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України та коштів особистих виборчих фондів кандидатів у Президенти України. Потребує подальшого вдосконалення процедура контролю надходження й кількості використаних коштів під час виборчої кампанії.

Визначено залежність між числом зібраних підписів на підтримку претендентів на кандидатів у Президенти України під час президентських перегонів 1999 р. і кількістю незарахованих порівняно з результатами голосування. З’ясовано, що тільки за п’ятьох із п’ятнадцяти зареєстрованих кандидатів проголосувало на виборах більше виборців, ніж було зібрано підписів на їх підтримку (умовно – “реальні кандидати”; кандидати, які набрали менше голосів виборців, ніж було зібрано підписів на їх підтримку, – “просто кандидати”). Найбільша кількість незарахованих підписів у реальних кандидатів становить 16,25% (середня – 13,26%). Найменша кількість незарахованих підписів у просто кандидатів становить 23,64% (середня – 41,58%). Із цього можна зробити висновок, що кількість браку (до 20%) у процесі збору підписів, можна вважати закономірною, але якщо відсоток є більшим від зазначеної кількості, то це свідчення серйозних порушень і зловживань при зборі підписів. Враховуючи, що на виготовлення підписних листів витрачено бюджетні кошти, а ідея збору підписів, як механізм захисту від “несерйозних” кандидатів і “брудних” технологій, не спрацювала, дисертантом запропоновано альтернативою збору підписів на підтримку претендента на кандидата в Президенти України ввести грошову заставу, як ефективніший і дієвіший інструмент визначення реальних кандидатів. Це, на думку дисертанта, має оптимізувати витрати державних коштів на проведення виборів і зробить їх прозорішими й конструктивнішими.

Розглянуто специфіку державного управління і його вплив на забезпечення конституційного права громадян вільно обирати й бути обраним до представницьких органів влади. У процесі аналізу виборчих процесів з’ясовано, що виборчі закони, спосіб підрахунку голосів, правила й процедури виборчої кампанії завжди сприяють одним політикам на противагу іншим. І тому вибір на користь однієї з існуючих систем (мажоритарної, пропорційної, змішаної) не тільки зумовлює результати голосування, але й визначає ефективність роботи парламенту й уряду.

У результаті аналізу стану політичної культури в українському суспільстві на основі існуючих соціологічних досліджень встановлено, що більшість українців (65%) певною мірою цікавляться політикою, а 10% населення політика цікавить особливо. Президентські й парламентські вибори, що відбулися в Україні за роки незалежності засвідчили, що виборці орієнтуються переважно на особистість, а не на партію чи блок партій, які висунули свого кандидата. Участь населення у виборах (70-75%) є свідченням його високої політичної активності й політичної культури. Але, для 25% наших співвітчизників характерний абсентеїзм – байдуже ставлення до здійснення своїх політичних прав, одним із методів подолання якого є політико-правова просвіта громадян.

З’ясовано, що формування політико-культурних уподобань виборців має здійснюватись з урахуванням української ментальності й ураховувати наступні принципи: орієнтації на демократичну, правову державу в якій носієм суверенітету і єдиним джерелом влади є народ; висвітлення історичних виборчих традицій нашого народу; максимальне використання можливостей самоосвіти, самовиховання; розвитку політичної діяльності громадян і забезпечення умов для активної участі у виборчому процесі; розробки загальнонаціональних проектів заохочення електорату до участі у виборах із метою підтримки центристських партій і блоків; максимально можливого залучення міжнародних спостерігачів і експертів до контролю за виборчим процесом; цілеспрямованого, відкритого й демократичного поповнення політичної еліти України кращими представниками науково-технічних, культурних, освітянських і підприємницьких сфер через участь у виборах. Особливу орієнтацію необхідно зробити на здібну молодь.

Встановлено, що держава є становим хребтом і оболонкою суспільства, а тому політична боротьба, конкуренція програм і кандидатів під час проведення політичних виборів може відбуватися тільки у визначених правових межах. Водночас за результатами виборів визначаються не тільки обрані посадові особи й формуються представницькі органи, а й закладаються основи внутрішньої і зовнішньої політики держави на наступний політичний цикл.

ВИСНОВКИ

Узагальнення результатів дослідження дає можливість зробити низку висновків і пропозицій, що мають відповідне теоретичне й конкретно-прикладне значення. Проведене дослідження підтвердило гіпотезу, покладену в його основу, і дозволяє зробити висновки, що й виносяться на захист.

1.

У державотворчому процесі українського суспільства політичні вибори є механізмом реалізації прав громадян на участь їх в управлінні державою. Така правова форма виборювання й оновлення влади на сучасному етапі є фундаментальним інститутом легітимації існуючої політичної системи й політичного режиму, виступає складовою соціальних технологій демократичного суспільства, що сприяє підвищенню ефективності державного управління й забезпеченню політичної безпеки держави.

2.

Виборчі технології як система засобів, методів і принципів оновлення й утримання політичної влади в демократичному суспільстві базується на механізмах взаємодії різних соціальних груп, соціальних інститутів громадянського суспільства відповідно до правових, політичних, матеріальних, духовних та ідеологічних засад, із метою забезпечення стабільності суспільно-політичного розвитку, формування нової політичної еліти, легітимації влади, реалізації волі більшості на управління суспільством. Поняття “технологія” в контексті здійснення політичних виборів треба розглядати як спеціально організовану область знань про способи й методи оптимізації діяльності учасників виборчого процесу; спосіб здійснення діяльності на основі її раціонального розчленування на виборчі процедури; механізм управління виборчим процесом, що забезпечує його відтворення в певних параметрах – загальність, прозорість, неупередженість, рівність у правах усіх учасників, таємність голосування, періодичність тощо.

3.

У демократичному суспільстві політичні вибори виконують наступні функції: реалізацію народного суверенітету; створення ефективної представницької системи; артикуляцію інтересів різноманітних соціальних груп; забезпечення умов мирної конкуренції інтересів різних груп населення, представлених політичними партіями; легітимацію і стабілізацію політичної системи; інституціалізацію відношень представництва; рекрутування в політичну еліту кращих представників суспільства; легітимного механізму формування державних інститутів; політичної соціалізації і ресоціалізації особистості.

4.

Будь-яка виборча система є недосконалою, оскільки будь-яке представництво не відображає повною мірою реального стану інтересів і уподобань у суспільстві. Головне при проведенні виборів – це обрання, делегування громадянами владних повноважень своїм представникам. Особливість сучасного розвитку політичних виборів полягає в тому, щоб на основі історичного досвіду минулого українського народу й міжнародних надбань виборчої теорії та практики створити виборчу систему, яка б сприяла консолідації суспільства на вирішення проблем державотворення та запобіганню конфліктів між народом, владними структурами й різними гілками влади.

5.

Ефективність виборчих технологій у сучасному українському суспільстві залежить від наявності: а) команди професіоналів; б) матеріально-фінансових ресурсів; в) організаційної структури; г) доступу до засобів масової інформації, особливо електронних; д) підтримки впливових людей; ж) морально-вольових якостей політичного лідера.

6.

Виборча система України пройшла шлях від мажоритарної абсолютної більшості до змішаної відносної більшості й буде продовжувати змінюватись. Моделювання подальшої модернізації виборчої системи показує, що для покращання державного управління суспільними процесами оптимальною буде мажоритарна виборча система відносної більшості. Оптимальність пропорційної виборчої системи пов’язується з мінімізацією деструктивних виявів адміністративного впливу.

7.

Дослідивши вплив виборчої системи, виборчих правил, процедур та інших заходів і методів, що використовуються в процесі виборчої кампанії, на стабільність політичної системи, покращання державного управління й розвиток демократії у країні рекомендуються наступні пропозиції:

-

модернізація виборчої системи в напрямі мажоритарної відносної більшості сприятиме стійкості державної виконавчої влади й посиленню ролі місцевого самоврядування;

-

з метою посилення контролю над дотриманням виборчого законодавства, особливо за надходженням і використанням коштів виборчих фондів політичних партій (блоків), запровадити інститут представників Центральної виборчої комісії при виборчих штабах політичних партій (блоків);

-

з метою підвищення політико-правової культури учасників виборчого процесу доцільно запровадити наступні заходи: включення державними теле- й радіокомпаніями спеціальних навчальних, інформаційно-аналітичних програм про перебіг виборчого процесу; проведення науково-практичних семінарів, конференцій, круглих столів із залученням представників політичних партій (блоків), органів державної влади, громадськості; проведення спеціальних тренінгів, лекцій для учасників виборчого процесу; запровадження в навчальних закладах усіх рівнів обов’язкових спецкурсів з теорії і практики політичних виборів; випуск наукової, навчальної і довідкової літератури з даної проблематики.

8. Головне завдання держави, державного управління на сучасному етапі полягає в тому, щоб забезпечити суспільну довіру до результатів виборів, як з боку своїх громадян, усіх учасників виборчого процесу, так і з боку міжнародної спільноти через механізми активного залучення їх до виборчого процесу на всіх етапах.

9. Результати дослідження можуть стати підгрунтям для інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади, подальшого вдосконалення виборчого законодавства України, підвищення політико-правової культури учасників виборчого процесу.

Список опублікованих автором праць

за темою дисертації

1.

Шкурат І.В. Виборчі технології як фактор активізації адміністративної реформи // Вісн. УАДУ. – 1998. – № 1. – С. 118-126.

2.

Шкурат І.В. Залежність електоральних вподобань виборців від рівня їх політичної культури // Вісн. УАДУ. – 1999. – № 1. – С. 154-163.

3.

Шкурат І.В. Технологія побудови іміджу політичного лідера під час виборчої кампанії // Вісн. УАДУ. – 1999. – № 2. – С. 147-156.

4.

Шкурат І.В. Виборчі технології як механізм досягнення політичного результату // Вісн. УАДУ. – 1999. – № 3. – С. 189-198.

5.

Шкурат І.В. Реформа виборчої системи в Україні // Зб. наук. пр. УАДУ. / За заг. ред. В.І.Лугового, В.М. Князєва. – К.: Вид-во УАДУ, 1998. – Вип. 1. – С. 216-222.

6.

Шкурат І.В. Ресурси кандидата – як вирішальна передумова перемоги на
Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТЕХНОЛОГІЯ ОДЕРЖАННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ МИЙНИХ ЗАСОБІВ ПОЛІФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ДІЇ - Автореферат - 21 Стр.
ДЕДУКТИВНО-ПАРАЛЕЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ НЕСПРАВНОСТЕЙ НА МОДЕЛЯХ ЦИФРОВИХ СИСТЕМ, ЩО РЕКОНФІГУРУЮТЬСЯ - Автореферат - 24 Стр.
КАСКАДНО-СТОХАСТИЧНИЙ МЕТОД НЕЙТРИННОЇ ДІАГНОСТИКИ ВНУТРІШНЬОРЕАКТОРНИХ ПРОЦЕСІВ І ПАЛИВОВМІСТНИХ МАС - Автореферат - 22 Стр.
РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СПОРТСМЕНІВ ВИСОКОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ - Автореферат - 26 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ПРИКОРДОННОГО РЕГІОНУ (на прикладі Західного регіону України) - Автореферат - 23 Стр.
КОРЕКЦІЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ШКОЛЯРІВ, ЩО ПРОЖИВАЮТЬ В ЗОНАХ РАДІАЦІЙНОГО ЗАБРУДНЕННЯ - Автореферат - 27 Стр.
МЕТОД ДОВГОСТРОКОВОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПРОГНОЗУ МАКСИМАЛЬНИХ ВИТРАТ ВЕСНЯНОГО ВОДОПІЛЛЯ (на прикладі річок басейнів Верхнього Дніпра, Західної Двіни і Німану) - Автореферат - 23 Стр.