У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Смоктій Кирило Вікторович

УДК 658:519.865.012.4 (043.3)

МОДЕЛЮВАННЯ ПОТОКІВ ПЛАТЕЖІВ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного

університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник | доктор економічних наук, доцент

Андрієнко Володимир Миколайович,

Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Амітан Венiамiн Наумович, АТЗТ ДАНКО, віце – президент (м. Донецьк)

кандидат економічних наук, доцент Оліфіров Олександр Васильович, Донецький державний університет економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри комп'ютерних технологій (м. Донецьк)

Провідна установа

Запорізький державний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики (м. Запоріжжя)

Захист дисертації відбудеться 27 листопада 2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, ауд. 101.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул.Університетська, 24.

Автореферат розісланий 25 жовтня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Сучасний етап розвитку економіки України характеризується високою динамікою зміни стану її складових, що обумовлюється переходом від командно-адміністративної форми господарювання до ринкової.

Наслідком таких змін є невизначеність зовнішнього середовища підприємст-ва, що багаторазово збільшує ризики його функціонування та істотно ускладнює процес управління різними видами діяльності: функціональної, адміністративної, господарської, соціальної та іншими. Ефективність управління цими видами діяль-нос-ті залежить від управління фінансами підприємства, що визначають не тільки його економічні показники (рентабельність, обіговість, ліквідність, платоспроможність та інші), але й можливість функціонування у майбутньому. Це потребує пошуку і застосування нових механізмів управління потоками платежів стосовно нових умов, що представляють собою сукупність розподілених у часі надходжень і витрат коштів підприємства, які визначаються різними видами його діяльності.

Проблемам розробки моделей механізмів управління грошовими потоками на підприємстві, що входять до системи його фінансового менеджменту, присвячено багато робіт вітчизняних і зарубіжних вчених і дослідників, зокрема, Амітана В.Н., Андрієнка В.М., Башарина Г.П., Бланка І.О., Брейлі Р., Горбунова О.Р., Данілочкіної Н.Г., Друрі К., Лисенка Ю.Г., Майєрса С., Пушкаря О.І., Унковської Т.Є., Шеремета А.Д. та інших.

Планування потоків платежів як частини грошового потоку підприємства, є одним з найважливіших механізмів його фінансово-господарської діяльності. Воно забезпечує ефективне функціонування підприємства за умов трансформаційного циклу економіки: здійснення усіх видів діяльності, фінансову рівновагу у процесі стратегічного розвитку; підвищення ритмічності здійснення операційного процесу за рахунок раціонального формування від’ємного потоку платежів, скорочення потреби у позиковому капіталі, раціональне й ощадливе використання власних фінансових ресурсів, прискорення обіговості коштів, зниження ризику неплатоспроможності, одержання додаткового прибутку, який утворюється за рахунок грошових активів, зменшення інфляційних втрат. Однак питання моделювання ефективного управління потоками платежів і побудову на їх основі комп’ютерної системи, що є складовою фінансового менеджменту підприємства, розроблено недостатньо, що визначає актуальність проведеного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами. Дисертаційну роботу виконано у відповідності: з держбюджетними і господарськими темами Донецького національного університету: “Дослідження і розробка системи управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України” (шифр і номер держреєстрації – 01-1ВВ/25, 0101U005372), “Моделювання процесів фінансового менеджменту вищого навчального закладу” (шифр і номер держреєстрації – Г-00/42, 0100U005081), “Постачання інтегрованої системи бухгалтерського обліку вищого навчального закладу” (замовник Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, шифр – 00-075-41).

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є моделювання процесів управління потоками платежів підприємства.

Об'єктом дослідження є процеси управління потоками платежів підприємст-ва. Основні результати отримані при дослідженні процесів управління потоками платежів у наступних організаціях: Донецькому національному університеті, Горлівському технікумі при Донецькому національному університеті, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є підвищення ефективності процесів управління потоками платежів підприємства, що функціонує за умов трансформаційного циклу економіки України, за рахунок використання нової концепції організації системи управління потоками платежів, що передбачає створення нових і удосконалення існуючих механізмів управління, підвищення оперативності і вірогідності обробки інформації.

Досягнення мети здійснюється при рішенні поставлених у дисертації задач:

дослідити потоки платежів підприємства і класифікувати їх складові;

розробити та запропонувати концепцію організації системи управління потоками платежів;

виконати моделювання планового, прогнозного та фактичного потоків платежів і розрахунок їх показників для довільного часового відрізку;

синтезувати механізм управління від’ємним потоком платежів;

розробити структуру комплексу інформаційної системи підтримки прийняття рішень у системі управління потоками платежів;

синтезувати модель побудови інтегрованих програмних комплексів.

Теоретичною і методологічною основою дослідження були розробки вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі фінансового менеджменту, системного аналізу, економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації здійснено постанов-ку та вирішення нової актуальної задачі моделювання потоків платежів підприємства щодо нових умов його функціонування.

Новими результатами, що одержано у дисертаційній роботі, є:

концепція організації системи управління потоками платежів підприємства, що базується на основних ідеях контролінгу, реінжинірингу та сучасних інформаційних технологіях і забезпечує ефективне використання платежів підприємст-ва за рахунок оперативності і точності прийнятих рішень, несуперечності і вірогід-ності наданої аналітичної інформації, зниження витрат на її функціонування;

моделі потоків платежів, що застосовуються у процесах планування, прогнозування, аналізу, контролю та регулювання для довільного часового відрізку, які побудовано з використанням теоретико-множинного підходу, що забезпечує розрахунки підприємства з контрагентами з заданими показниками оперативності;

економіко-математична модель механізму управління від’ємним потоком платежів підприємства, яка забезпечує його ефективне планування, контроль і аналіз, що сприяє підвищенню ефективності прийняття рішень;

модель побудови інтегрованого програмного комплексу, який використовує ідеї реінжинірингу і сучасних інформаційних технологій, що знижує трудомісткість при функціонуванні програмного комплексу за рахунок єдиного інформаційного простору, взаємозв'язку і нерозривності всіх операцій, одноразового введення первинних документів, відсутності дублювання процесів обробки інформації;

структура інформаційної системи підтримки прийняття рішень у системі управління потоками платежів підприємства, яка забезпечує синхронізацію процесів обліку договірної діяльності, бюджетування центрів відповідальності та бухгалтерського обліку, у проектуванні якої використано реляційний підхід до розробки інтегрованої бази даних, що забезпечує побудову і функціонування ієрархічних структур предметної області, об’єктно-орієнтований підхід до розробки програмного забезпечення, сучасні апаратні і програмні засоби, які підтримують технологію “клієнт-сервер” і забезпечують одержання оперативної, достовірної, несуперечливої інформації для прийняття управлінських рішень, а також низькі працевитрати щодо її розвитку і модернізації.

Практична значимість отриманих результатів. Запропоновані у дисертації механізми, моделі і засоби їхньої реалізації у системі управління потоками платежів є досить універсальними і придатними для використання на підприємст-вах будь-якої форми власності. Їх застосування дозволяє підвищити ефективність функціонування зазначеної системи за умов нестабільного економічного середовища. Основні результати дослідження були використані при створенні системи управління потоками платежів і інформаційно-обчислювальної системи підтримки прийняття рішень у Донецькому національному університеті, Горлівсь-кому технікумі при Донецькому національному університеті, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі імені М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Економічний ефект від впровадження результатів дисертаційного дослід-ження, підтверджений актами, склав 240 тис. грн.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на Четвертій Всеукраїнській конференції з проблем економічної кібернетики (1999 р., м. Донецьк), на Всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стійкий економічний зріст” (2000 р., м. Донецьк), Всеукраїнській конференції-семінарі “Моделювання процесів фінансового менеджменту ВНЗ” (2000 р., м. Донецьк), на Другій Міжнарод-ній науково-практичній конференції “Математичні моделі й інформаційні технології в соціально-економічних і екологічних системах” (2001 р., м. Луганськ), на V Міжнародній науково-практичної конференції “Наука й освіта” (2002 р., м. Дніпропетровськ), на IX Міжнародній конференції студентів і аспірантів по фундаментальних науках “Ломоносов” (2002 р., м. Москва), на наукових семінарах у Донецькому національному університеті (1998-2002 р.р., м. Донецьк).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 4,14 д.а., з яких автору належить 2,49 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел з 133 найменувань, 3 додатків. Робота викладена на 164 сторінках. Текст дисертації містить 24 рисунків, 6 таблиць.

Основні положення дисертаційної роботи

У дисертаційній роботі розроблено концепцію оперативного управління потоками платежів підприємства, що базується на основних ідеях контролінгу, реінжинірингу і сучасних інформаційних технологіях, яка надає можливість приймати обґрунтовані рішення щодо оплат платежів при відсутності достатньої кіль-кості грошових коштів на його розрахунковому рахунку.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, предмет, об’єкт і методологію дослідження, показано наукову новизну, теоретичну і практичну значимість роботи.

У першому розділі “Методологічні основи моделювання потоків платежів підприємства у трансформаційному циклі економіки” наведено класифікацію потоків платежів підприємства і проаналізовано їх особливості. Досліджено існуючі підходи до управління потоками платежів підприємства, виявлено їх достоїнства і недоліки. За основу розробки концепції організації системи управління потоками платежів обрано потоковий метод. Запропоновано концепцію організації системи управління потоками платежів підприємства, що ґрунтується на оперативному аналізі та контролі планового і прогнозного потоків платежів. Визначено особливості управління оперативним від’ємним потоком платежів у загальній системі управління потоками платежів (рис. 1).

Основними компонентами концептуальної моделі є облікові підсистеми, що формують фактичний стан інформаційного простору підприємства (блоки У1-У8).

Відповідно до фактичного стану інформаційного простору підприємства визначаються невід’ємний і від’ємний прогнозні потоки у розрізі бюджетів центрів

відповідальності (стрілки 1 і 2, рис. 1). Служба контролінгу для довільного часового відрізка розраховує прогнозний (стрілки 3 і 4, рис. 1) і плановий (стрілки 5 і 6, рис. 1) потоки платежів. Проводиться аналіз узгодження цих потоків і синхронізація невід’ємного і від’ємного прогнозних потоків платежів. При необхідності виконуються корегування термінів оплати платежів з від’ємного прогнозного потоку, або керуючі впливи на зовнішнє середовище (стрілка 7, рис. 1) через відповідальні служби підприємства.

Управління оперативним від’ємним потоком платежів у рамках операційного дня представлено на рис. 1 блоками “Класифікатор” (визначення пріоритетів платежів на оплату на підставі їх характеристик) і “Генератор” (визначення варіантів множини платежів, з урахуванням наявності коштів на розрахунковому рахунку підприємства і максимальної ефективності оплати платежів).

На рис. 2 представлено динамічну модель управління потоками платежів. Процеси наведено лініями різних типів і товщини. Крапками визначаються моменти часу, коли відбуваються зміни у системі оперативного управління потоками платежів ( – зміна стану договірних відносин підприємства, – зміна електронного інформаційного простору, – перерахунок прогнозного потоку платежів, – аналіз результатів перерахунків, тощо).

Розглянуті концептуальна і динамічна моделі управління потоками платежів підприємства лежать в основі розробки їх економіко-математичних моделей.

У другому розділі “Моделі механізмів управління потоками платежів підприємства” розроблено моделі планового, прогнозного і фактичного потоків платежів підприємства, механізму оперативного управління від’ємним потоком платежів. Визначено алгоритми розрахунку показників, що характеризують потоки для довільного часового відрізка. Розроблені моделі дозволяють виділяти з загального потоку платежів спеціальні підпотоки, що відповідають визначеним бюджетам центрів відповідальності та статтям цільового використання коштів.

Оскільки невід’ємний потік платежів (надходження коштів) визначається контрагентами, то можливість управління цим потоком підприємством обмежена. Це обумовлює необхідність зосередити увагу на управлінні від’ємним потоком платежів (витрати коштів).

Плановий потік платежів представимо у виді множини :

, | де – множина планового невід’ємного потоку платежів; множина планового від’ємного потоку платежів.

Елемент має структуру:

, |

де – початок і кінець відповідного часового відрізка, для якого вказана планова сума платежу; – сума планового платежу на -му часовому відрізку; – ідентифікатор контрагента, для якого визначений -й плановий платіж; – визначає співвіднесення суми планового платежу з бюджетами центрів відповідальності і відповідними статтями цільового призначення.

Елемент має наступну структуру:

, | (1)

де – кількість бюджетів центрів відповідальності з відповідними статтями цільового призначення для планової суми , ; – ідентифікатор бюджету центра відповідальності, ; – розділ бюджету (дохідний чи видатковий), що визначає множину відповідних статей цільового призначення, ; – стаття цільового призначення коштів, ; – планова сума для зазначених реквізитів бюджету центра відповідальності, .

На множині (1) виконання умови є обов'язковим.

Основним показником, що характеризує плановий потік платежів, є валове значення невід’ємного і від’ємного потоку платежів на відповідному часовому відрізку.

У третьому розділі “Інформаційно-обчислювальна система підтримки прийняття рішень у системі управління потоками платежів підприємства” розглядається побудова оригінальної структури інформаційно-обчислювальної системи підтримки прийняття рішень, що представлена на рис. 3. Вона містить обліковий та оптимізаційний блоки (блок 1 і 2 відповідно), розподілену базу даних (блок 3), зовнішнє середовище (блок 4), підрозділи підприємства (блок 5), банк (блок 6) і касу (блок 7).

Обліковий блок (блок 1) складається з наступних підсистем: “Облік договір-ної діяльності” (блок 1.1), “Облік бюджетів центрів відповідальності” (блок 1.2), “Облік касових операцій” (блок 1.3), “Облік банківських операцій” (блок 1.4) та “Облік розрахунків з контрагентами” (блок 1.5), і виконує функції збору, обробки і збереження інформації. Єдиний інформаційний простір, що реалізовано розподіленою базою даних, дозволяє всім підсистемам функціонувати узгоджено і мати оперативну несуперечливу достовірну інформацію.

Зміна стану інформаційного простору підприємства (блок 3) здійснюється обліковим блоком (блок 1) під впливом інформаційного потоку (стрілка 8), що виникає у підрозділах підприємства (блок 5). Інформаційний потік (стрілка 8) обумовлено взаємодією (стрілка 9) підрозділів підприємства (блок 5) із зовнішнім середовищем (блок 4). Для організації ефективної взаємодії підприємства з юридичними і фізичними особами, що представлено зовнішнім середовищем (блок 4), використовується інформаційний потік (стрілка 10), представлений мережею Internet і Web-сервером підприємства. У функції Web-сервера входить надання оперативної й адекватної інформації зареєстрованим користувачам.

Оптимізаційний блок (блок 2) є ключовим у структурі інформаційно-обчислювальної системи підтримки прийняття рішень і реалізує моделі механізмів.

При розробці програмного забезпечення використано об'єктно-орієнтований підхід, який містить етапи аналізу й оптимізації сформованих на підприємстві бізнес-процесів та інформаційних потоків. Моделювання бізнес-процесів виконувалося з використанням ідей реінжинірингу, що дозволяє підвищити якісні і кількісні показники ефективності системи управління загалом.

Найістотніші результати при проведенні реінжинірингу бізнес-процесів підприємства досягаються при включенні зовнішніх клієнтів (контрагентів) у контур системи його управління. Розвиток комунікаційних засобів зв'язку і сучасних інформаційних технологій дозволяють створювати віртуальні утворення (підприємства), що поєднують технічні, інтелектуальні, інформаційні ресурси і дозволяють одержати поліпшення показників їхньої спільної діяльності у 10-100 разів за рахунок синергетичного ефекту. У дисертаційній роботі формалізовано процес інтеграції програмного забезпечення при побудові віртуальних утворень.

Основні висновки дисертації

У дисертаційній роботі розглянуті теоретичні, методологічні та практичні питання моделювання потоків платежів підприємства:

1. Досліджено і класифіковано потоки платежів підприємства, що є частиною його загального грошового потоку. Потік платежів характеризується динамічним аспектом (майбутній, оперативний, фактичний) і статичним (плановий, прогнозний). Формалізовано взаємозв'язок між категоріями “потік платежів” і “множина договорів”, що дозволило інтерпретувати категорію “заборгованість”. Приведено механізм трансформації різних видів потоків платежів.

2. Сформульовано концепцію організації системи управління потоками платежів, що ґрунтується на оперативному аналізі і контролі планового і прогнозного потоків платежів службою контролінгу підприємства. Визначено мету, задачі і функції, що виконуються службою контролінгу на етапі планування, а також місце управління оперативним від’ємним потоком платежів у загальній системі управління потоком платежів. Представлено схему управління потоками платежів.

3. Розроблено моделі планового, прогнозного і фактичного потоків платежів, що використовуються для надання рекомендацій з прийняття управлінських рішень. Для зазначених моделей визначено методики розрахунку показників, що характеризують потоки для довільного часового відрізку. Розроблені моделі враховують специфіку виділення із загального потоку платежів спеціальних підпотоків, що відповідають визначеним бюджетам центрів відповідальності, статтям цільового використання коштів і їх розділам. Довільність вибору часового відрізка забезпечує необхідну гнучкість при здійсненні діагностики й аналізу фінансово-господарського стану підприємства. Використання сучасних інформаційних технологій і спеціального програмного забезпечення у вигляді інтегрованої системи підтримки прийняття рішень забезпечує необхідний рівень оперативності, вірогідності і несуперечності інформації.

4. Розроблено механізм управління від’ємним оперативним потоком платежів, в основу якого покладено двохстадійний процес виявлення платежів, оплата яких забезпечує підприємству максимальний ефект за умов обмеженого грошового ресурсу. Ефект від оплати платежів визначається відповідно до заданих стратегічних й оперативних цілей підприємства, обумовлених службою контролінгу. Для досягнення зазначених цілей визначено поняття пріоритетності платежу, виділено і формалізовано фактори, що впливають на його значення. Синтезовано оптимізаційні задачи для управління оперативними імперативним і декларативним потоками платежів підприємства, запропоновано метод їхнього вирішення.

5. Реалізація концептуальної моделі здійснюється з використанням інформаційної системи підтримки прийняття рішень у системі управління потоками платежів підприємства, в основі якої лежить інтегрована інформаційна розподілена база даних. При проектуванні інформаційної системи використано наступні інформаційні технології: реляційний підхід при проектуванні інтегрованої бази даних, що забезпечує підтримку структур у виді відносин третьої нормальної форми; об’єктно-орієнтований підхід до розробки програмного забезпечення, сучасні апаратні і програмні засоби, що підтримують n-рівневу технологію “клієнт-сервер”.

6. Запропоновано модель побудови інтегрованих програмних комплексів, яка використовує ідеї реінжинірингу та сучасних інформаційних технологій, що забезпечує функціонування програмного комплексу в єдиному інформаційному просторі, взаємозв'язок і нерозривність всіх операцій, однократне введення первинних документів, відсутність дублювання процесів обробки інформації. Адекватність розробленої моделі підтверджено практикою створення інтегрованої сис-теми управлінського і фінансового обліку, що впроваджено в Донецькому національному університеті, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі, Горлівському технікумі при Донецькому національному університеті.

Список опублікованих автором робіт за темою дисертації

у провідних фахових виданнях

1. Андриенко В.Н., Лев Т.А., Смоктий К.В. Моделирование системы управ-ления платежами предприятия // Вестник Донецкого университета, Серия А, № 2/1998. – С. 192-199 (0,54 д.а.). Особистий внесок автора формалізовано механізм системи управління платежами підприємства, запропоновано методи визначення міри ефективності оплати платежів (0,18 д.а.).

2. Новиков Д.Г., Смоктий К.В. Учет договоров в системе бюджетирования предприятия // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы финансо-вого менеджмента / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. Донецк: ДонГУ, №3, 2000. – С. 41-50 (0,38 д.а.). Особистий внесок автора визначено роль і міс-це блоку контролю в концептуальній схемі системи бюджетування підприємства (0,19 д.а.).

3. Смоктий К.В. Модель управления организациями в виртуальном образо-вании отрасли // Новое в экономической кибернетике: Модели виртуальных образований экономических объектов / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г. Лысенко. Донецк: ДонГУ, №3, 2001. – С.33–40 (0,48 д.а.).

4. Смоктий К.В. Реинжиниринг бизнес-процессов на основе интегрирован-ных программных комплексов // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы реинжиниринга систем управления / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г. Лысенко. Донецк: ДонГУ, №4, 2000. – С. 106 – 114 (0,57 д.а.).

5. Смоктий К.В., Стасюк В.П., Филипов А.В. Моделирование факторов, влияющих на платежную политику предприятия // Новое в экономической кибернетике: Модели контроллинга / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. Донецк: ДонГУ, №4, 1999. – С. 18-29 (0,87 д.а.). Особистий внесок автора виділено фактори, що впливають на платіжну політику підприємства, визначено ме-ханізм обліку багатофакторності, формалізовано фактор “Надійність контрагента” (0,29 д.а.).

6. Смоктий К.В., Стасюк В.П., Черкасова Т.А. Роль и функции учета договоров в системе финансового менеджмента предприятия // Вісник технологічного університету Поділля №4 2000 г. Економічні науки, ч.2 (23). Хмельницький, 2000. – С. 29–32 (0,53 д.а.). Особистий внесок автора визначено функції, що виконуються підсистемою “Облік договорів підприємства”, місце цієї підсистеми в системі фінансового менеджменту підприємства (0,18 д.а.).

7. Смоктій К.В., Новіков Д.Г. Економіко-математичне моделювання перепроектованих бізнес-процесів вищого навчального закладу // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Випуск 12. Том 2 / Відп. ред. О.О. Шубін. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. – С. 203 – 208 (0,35 д.а.). Особистий внесок автора наведено приклад перепроектованих бізнес-процесів (0,18 д.а.).

за матеріалами конференцій

1. Смоктий К.В. Разработка подсистемы планирования платежей предприятия // Материалы IV Всеукраинской конференции по проблемам экономической кибернетики. Общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий государственный университет. – Донецк: ДонГУ, 1999. – С.37-38 (0,09 д.а.).

2. Смоктий К.В. Роль и место подсистемы “Учет договоров с поставщиками/подрядчиками” в системе финансового менеджмента ВУЗа // Моделирование процессов финансового менеджмента ВУЗа. Общая редакция Ю.Г. Лысенко; Донецкий национальный университет. – Донецк: ДонНУ, 2000. – С. 18-19 (0,06 д.а.).

3. Смоктий К.В. Модель программного обеспечения интегрированной системы // Труди Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Частина 2 / Ред кол. Ступін О.Б. (голова), Александров І.О. (заступник голови), та ін. – Донецьк: ДонНУ, 2000. – С. 299-300 (0,09 д.а.).

4. Смоктий К.В. Модель процесса оперативного планирования платежей предприятия // Ломоносов2002: Международная конференция студентов и аспирантов по фундаментальным наукам, МГУ им. М.В. Ломоносова, 9-12 апреля 2002. Сборник тезисов / Под общ. ред. В.Н. Сидоренко и др. – М.: МАКС Пресс, 2002. – С. 216-217 (0,06 д.а.).

5. Смоктий К.В. Модель расчета планируемых поступлений денежных средств для произвольного временного интервала // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта – 2002”. – Том 18. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 44 – 45 (0,12 д.а.).

Анотація

Смоктій К.В. Моделювання потоків платежів підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2002 р.

У дисертаційній роботі досліджені і класифіковані динамічні і статичні аспекти потоків платежів підприємства. Формалізовано взаємозв'язок між категоріями “потік платежів” і “множина договорів”, що дозволило інтерпретувати категорію “заборгованість”. Наведений механізм трансформації різних видів потоків платежів. Запропоновано концепцію організації системи управління потоком платежів, що ґрунтується на оперативному аналізі і контролі планового і прогнозного потоків платежів службою контролінгу підприємства.

Розроблено моделі: планового, прогнозного і фактичного потоків платежів, що використовуються для надання рекомендацій з прийняття управлінських рішень; механізму управління від’ємним оперативним потоком платежів, в основу якого покладений двохстадійний процес виявлення платежів, оплата яких забезпечує підприємству максимальний ефект за умов обмеженого грошового ресурсу; побудови інтегрованих програмних комплексів, що використовує ідеї реінжинірингу та сучасних інформаційних технологій, модель забезпечує функціонування програмного комплексу з заданою швидкодією і вірогідністю.

Запропоновано структуру інформаційної системи підтримки прийняття рішень у системі управління потоками платежів підприємства, в основі якої лежить інтегрована інформаційна розподілена база даних. Обґрунтовано необхідність синтезу віртуального утворення підприємства для віддалених підрозділів і зовнішніх клієнтів для одержання оперативного доступу до релевантної інформації для прийняття ефективних управлінських рішень.

Ключові слова: потоки платежів, модель, пріоритетність, ефективність, реінжиніринг, контролінг , система підтримки прийняття рішень.

Аннотация

Смоктий К.В. Моделирование потоков платежей предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2002 г.

Для трансформационного цикла экономики Украины характерно увеличение интенсивности потоков платежей предприятия в связи с образованием (увеличением) центров ответственности, обладающих делегированными полномочиями по решению вопросов финансово-хозяйственной деятельности. Оставаясь в составе предприятия, центры ответственности формируют свои потоки платежей, что определяет необходимость их отдельного планирования, учета и управления и увеличивает нагрузки на соответствующие административные подразделения: плановый и финансовый отделы, бухгалтерию. Накопление, обработка и выбор релевантной информации для принятия эффективных решений по управлению потоками платежей достигается за счет применения современных информационных технологий и разработки математических моделей экономических механизмов.

В диссертационной работе исследованы и классифицированы динамические (будущий, оперативный, фактический) и статические (плановый, прогнозный) аспекты потоков платежей предприятия, которые являются неотъемлемой частью его общего денежного потока. Формализована взаимосвязь между категориями “поток платежей” и “множество договоров”, что дало возможность интерпретировать категорию “задолженность”. Приведен механизм трансформации разных видов потоков платежей. Предложена концепция организации системы управления потоком платежей, которая основывается на оперативном анализе и контроле планового и прогнозного потоков платежей службой контроллинга предприятия.

Разработаны модели планового, прогнозного и фактического потоков платежей, которые используются для предоставления рекомендаций по принятию управленческих решений; механизма управления отрицательным оперативным потоком платежей, в основу которого положен двухстадийный процесс выявления платежей, оплата которых обеспечивает предприятию максимальный эффект в условиях ограниченного денежного ресурса; построения интегрированных программных комплексов, модель использует идеи реинжиниринга и современных информационных технологий, что обеспечивает функционирование программного комплекса в едином информационном пространстве, взаимосвязь и неразрывность всех операций, однократный ввод первичных документов, отсутствие дублирования процессов обработки информации.

Предложена структура информационной системы поддержки принятия решений в системе управления потоками платежей предприятия, в основе которой лежит интегрированная информационная распределенная база данных. Обоснована необходимость синтеза виртуального образования предприятия для удаленных подразделений и внешних клиентов для получения оперативного доступа к релевантной информации для принятия эффективных управленческих решений.

Ключевые слова: потоки платежей, модель, приоритетность, эффективность, реинжиниринг, контроллинг, система поддержки принятия решений.

Summary

Smokty K.V. The modeling of enterprise's payments flows. – Manuscript.

Thesis for a scientific degree of Economic sciences by speciality 08.03.02 – Economic and mathematical modeling. Donetsk National University of Education and Science Ministry in Ukraine, Donetsk, 2002.

In this research the dynamic (future, operative, actual) and static (scheduled, forecasted) aspects of enterprise’s payments flows are investigated and classified. The transformation mechanism of different payments flows is given. The offered concept of payments flow operative management is based on the operative analysis and control of scheduled and forecasted payments flows provided by a management accounting service.

The following models are developed: scheduled, forecasted and actual payments flows, which are used for giving the recommendations for the administrative decisions acceptance; the management mechanism of an unprofitable operative payments flow; constructions of the integrated program complexes, which use ideas of reengineering and modern information technologies, providing functioning a program complex in the unified information space.

The information system structure of the support decisions acceptance on the field of enterprise’s payments flows control system is offered. It is based on the integrated distributed information database. The necessity of synthesis of the virtual enterprise’s formation for the removed divisions and external clients with objective of operative access reception to the relevant information for making effective administrative decisions is proved.

Key words: payments flows, model, priority, efficiency, reengineering, management accounting, support decision making system.