У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





апрорпап

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

СОРОКІНА ОЛЕНА АНАТОЛІЇВНА

УДК 616.853-052

ОСОБЛИВОСТІ ПОДОЛАННЯ ХВОРИМИ НА ЕПІЛЕПСІЮ

СТРЕСОВИХ СИТУАЦІЙ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ХВОРОБОЮ.

19.00.04 – Медична психологія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата психологічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі психодіагностики

і медичної психології Київського національного університету

ім. Тараса Шевченка Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:

Кандидат медичних наук, доцент Діденко Сергій Васильович,

Київський національний університет ім. Тараса Шевченко,

доцент кафедри психодіагностики і медичної психології.

Офіційні опоненти:

Доктор медичних наук, професор Полюхов Олександр Михайлович,

Інститут геронтології АМН України, м. Київ, завідувач відділом

клінічної фізіології та патології нервової системи;

Кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник

Омелаєнко Ігор Борисович, Інститут психології ім.Г.С.Костюка АПН України,

м. Київ, лабораторія загальної психології, старший науковий співробітник.

Провідна установа:

Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна

Міністерства освіти і науки України, кафедра прикладної

психології, м.Харків.

Захист відбудеться “20” червня 2002 р. об 11 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 26.001.26 в Київському національному

університеті ім. Тараса Шевченка за адресою:

01017, Київ, вул. Володимирська, 60.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського

національного університету ім. Тараса Шевченка

(01017, Київ, вул. Володимирська, 58).

Автореферат розісланий 18 травня 2002р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Кириленко Т.С.

Загальна характеристика роботи

Актуальність дослідження. Розповсюдженість епілепсії у розвинутих країнах становить 5-10 випадків на 1000 населення. В Україні у середньому на епілепсію хворіють 8-10 осіб на 1000 населення. Близько третини хворих мають особистісні зміни. 74% хворих - це дорослі люди працездатного віку, які в процесі свого життя стикаються з проблемами у різних сферах життєдіяльності. Поряд з чисто патологічними порушеннями, що пов’язані з хворобою, хворі зазнають ускладнення у соціальній адаптації, обумовленій негативним відношенням до них з боку суспільства. Багато хто з них підпадає під дискримінацію в зв’язку з існуючими законодавчими актами, які обмежують їх професійну та соціальну активність.

Проблема кризового стану особистості набула сьогодні особливої гостроти через нестабільність розвитку країни: тривала економічна криза призвела до високого рівня безробіття, особливо серед хворих, які не можуть скласти конкуренцію здоровій людині. Суспільна криза не сприяє поліпшенню законодавчого захисту хворого, заперечує вирішенню його соціальних проблем, обмежує поширення психологічної та психотерапевтичної допомоги. У цих умовах, коли суспільство не здатне полегшити життя хворого, він вимушений звернутися до внутрішніх, особистісних ресурсів.

Досвід подолання хвороби, а також ефективність стратегій поведінки людини у кризовій ситуації такої психоневрологічної хвороби як епілепсія потребує детального психологічного аналізу. Теоретичні та емпіричні дані свідчать, що хворі на епілепсію мають специфічні зміни особистості. Це в свою чергу припускає наявність особливостей у їх індивідуальних стратегіях психологічного подолання кризової ситуації хвороби.

Актуальність роботи обумовлена відсутністю практичних розробок та психологічних рекомендацій до реабілітаційної та корекційної роботи серед хворих на епілепсію.

Об’єкт дослідження – способи подолання стресових ситуацій.

Предмет дослідження - особливості способів подолання хворими на епілепсію стресових ситуацій, пов’язаних з хворобою.

Мета дослідження - дослідити особливості життєвого шляху хворих на епілепсію та проаналізувати індивідуальні стратегії подолання стресових ситуацій, пов’язаних з хворобою; розробити основні напрямки психокорекційної та реабілітаційної роботи в межах спеціалізованого стаціонару. Для досягнення мети дослідження було поставлено такі завдання:

1. На основі аналізу існуючих підходів до вивчення стресових ситуацій визначити стратегію дослідження зазначених ситуацій хворими на епілепсію та обґрунтувати засоби її експериментального втілення.

2. Виокремити основні стресові ситуації, пов’язані з хворобою, на життєвому шляху хворих на епілепсію. Описати їх за сферами життєдіяльності хворих на епілепсію.

3. Визначити способи подолання хворими на епілепсію стресових ситуацій, пов”язних з хворобою.

4. Проаналізувати способи подолання хворими на епілепсію стресових ситуацій, пов’язаних з хворобою. Зіставити способи подолання стресових ситуацій з типом нападів та особливостями особистості хворих.

5. Розробити основні напрямки психокорекційної роботи з хворими на епілепсію та членами їх сімей та дати практичні рекомендації стосовно організації реабілітаційної роботи серед зазначеної групи хворих.

Теоретико-методологічна основа дослідження ґрунтується на працях Л.І.Анциферової та К.А.Абульхановой-Славськой, які розвивають діяльнісний підхід; на концепції подолання критичних ситуацій через переживання як форму діяльності Ф.Ю.Василюка, на дослідженнях особистості як системи відношень В.М.Мясіщєва; на працях Б.В.Зейгарнік та Б.С.Братуся, які розкривають закономірності розпаду та розвитку психіки, співвідношення біологічного та соціального в психіці людини; на теорії провідних тенденцій Л.М.Собчік; та на широкому колі патопсихологічних праць з вивчення особистості хворого А.Б.Холмогоровой, В.В.Ніколаєвої, І.Н.Кожуховської; а також на підставах науково-практичних досліджень соціально-реабілітаційної роботи серед психічно хворих, які виконані О.І.Болдирєвим, М.М.Кабановим, С.О.Громовим, В.Н.Вассерманом. Основні підходи до аналізу стресових ситуацій хворих на епілепсію базувались на новітніх дослідженнях в області психології життєвих ситуацій, виконаних Л.Ф. Бурлачуком та О.Ю. Коржовою, коли життєвий шлях особистості вивчається на континуумі здоров’я - хвороба. Таким чином, головні принципи аналізу та інтерпретації даних основані на діяльнісному підході, який розглядає особистість як активного суб’єкта життєдіяльності.

Методи дослідження. Для вирішення задач, які поставлені, було використано біографічний метод та психологічний аналіз історій хвороб; психодіагностичні методи для визначення індивідуально-психологічних особливостей хворих на епілепсію (міжособистісних відношень Лірі, метод колірних виборів, шкали Дембо-Рубінштейн та шкала сензитивної ригідності Залєвського) та патопсихологічний експеримент для уточнення актуального стану інтелектуально-мнестичної та емоційної сфери хворого; при кількісному аналізу отриманих результатів застосовувались методи математичної статистики.

Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає у визначенні, детальному описі та поглибленому аналізі стресових ситуацій, які виникають в зв’язку з захворюванням на епілепсію в різних сферах життєдіяльності хворих; з’ясуванні особливостей індивідуальних стратегій подолання зазначених ситуацій хворими на епілепсію; в співставленні способів подолання стресових ситуацій, пов’язаних з хворобою, з типом нападів, що дозволяє підійти до розв’язання проблеми детермінації стратегій подолання серед хворих на епілепсію. Проведена апробація психодіагностичних методик (“Психологічна автобіографія” Коржової О.Ю., “Оцінка психічної ригідності “ Залєвського Г.В.) на контингенті психоневрологічно хворих.

Практичне значення одержаних результатів. Вперше зроблено поглиблене дослідження особистості життєвого шляху хворого на епілепсію за допомогою біографічного методу, визначено ситуації, які найбільш травмують, узагальнено досвід хворих по подоланню зазначених ситуацій та зроблено психологічний аналіз цього досвіду. Встановлені в процесі дослідження факти і сформульовані на їх основі психологічні висновки можуть бути використані для розробки комплексної програми реабілітаційної роботи серед хворих на епілепсію з метою оволодіння хворими способами продуктивного подолання стресових життєвих ситуацій, пов’язаних з хворобою, поширення власних можливостей та підвищення якості життя.

Зв’язок роботи з науковими програмами. Проведене дослідження розгорталось згідно плану науково-дослідної роботи кафедри психодіагностики та медичної психології Київського Національного Університета імені Тараса Шевченка. Роботу було виконано в стаціонарному відділенні лікувально-діагностичного та наукового центру “Епілепсія” Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні №1.

Надійність і вірогідність результатів дослідження забезпечується низкою заходів. Методологічно обґрунтовуються вихідні позиції дослідження. Використовується сукупність випробуваних психодіагностичних методик, які адекватні меті і завданням дослідження, та враховують особливості епілептичних змін психіки. Зазначені методики дозволяють отримати порівнянні дані, які взаємо контролюються. Застосовуються кількісний та якісний аналіз емпіричних даних; застосовуються методи математичної статистики із залученням сучасних програм обробки даних.

Апробація результатів роботи. Основні теоретичні положення та результати емпіричного дослідження були викладені на 1, П, та 1У Міжнародних конференціях Української протиепілептичної Ліги (Київ, 1996, 1998, 2000рр.); на міжнародній науково-практичній конференції “Епілепсія – нові можливості діагностики та лікування” (Харків, 2001р.); в доповідях на методологічних семінарах в лікувально-діагностичному центрі “Епілепсія” Київської психоневрологічної лікарні №1; дисертаційна робота обговорювалась на засіданнях кафедри медичної психології та психодіагностики Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка (1999, 2000, 2001рр.)

Публікації. Основний зміст дисертації викладено у 6 публікаціях, 3 з них в фахових журналах.

Структура та обсяг дисертації. Структура дисертаційної роботи зумовлена завданням дослідження: складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 151 сторінку, текст дисертації містить: таблиць 9, дендрограм 4. Список використаних джерел складається з 214 найменувань, з них 56 англійською мовою.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі визначено актуальність дослідження, обґрунтовано вибір теми, визначено об’єкт, предмет, мету та завдання дослідження, висвітлено наукову новизну, теоретичне та практичне значення отриманих результатів, публікації.

В першому розділі “Життєві кризи особистості” розглянуті класифікації кризових ситуацій за різними критеріями: по ступеню ускладнення життєвого світу (Ф.Ю.Василюк); за віком (І.С.Кон, Р.А.Ахмєров); тривалістю; дійовою ознакою; за результатом; за зміною життєвих ролей (О.А.Донченко, Т.М.Титаренко). Автори розглядають життєву кризу з ситуаційного, інтерперсонального та індивідуального аспектів, пропонуючи оцінювати кризу як можливість розвитку людини. Зарубіжні дослідники (Дж.Банкрофт, Г.Перрі) підходять до поняття ситуації більш прагматично, розглядаючи її як невдачу спроб подолання чи гостру ситуацію, в якій людина стикається з надзвичайною подією. Г.Перрі серед головних психологічних ознак кризи зазначає наявність події, яка викликає тривалий стрес, переживання горя, почуття втрати контролю над ситуацією, невизначеність майбутнього, тривалість страждання.

Аналіз психологічної літератури з проблеми кризових ситуацій свідчить про розбіжності в поглядах вітчизняних та зарубіжних авторів на сутність суб’єктивних (особистісних) та об’єктивних (ситуативних) її складових. Зарубіжні дослідники для вивчення поведінки в стресовій ситуації використовують поняття coping, переносячи увагу з суб’єкта на цілісну ситуацію, де він існує, та наголошуючи на особливому та мінливому, що властиве конкретній людині в певних умовах (В.Мішель, У.Лер, Г.Томе, Р.Лазарус, С.Фолкмен). Психологічне призначення coping полягає в тому, щоб як можливо краще адаптувати людину до вимог ситуації, дозволяючи їй оволодіти ситуацією, послабити чи пом’якшити ситуативні вимоги, і таким чином, згасити стресогенісь ситуації.

Вітчизняні психологи, визначаючи проблеми життєвого шляху особистості та її вибору, акцентують увагу на ціннісно-смисловій сфері та активності особистості в перебудуванні важких життєвих обставин. Поведінка людини обумовлена не стільки зовнішнім оточенням, скільки її інтерпретацією цього оточення. З таким розумінням ситуації погоджуються дослідники, які оперують поняттям особистісного смислу, що запропонував О.М.Леонтьєв. Особистісний смисл розуміється як оцінка життєвого значення для суб’єкта об’єктивних обставин та його дії в них (Д.Н.Узнадзе, Л.І.Анциферова, Ф.Ю.Василюк та ін.). В.Н.Мясіщев в концепції відношень особистості оперуючи поняттям значущої ситуації, підкреслює уразливість особистості до окремих факторів середовища.

Задовільної системної класифікації способів подолання стресових ситуацій зараз не існує. Неоднозначно оцінюється ефективність як предметно-орієнтованих так й емоційно-експресивних форм подолання. Але не викликає сумнівів те, що опір суб’єкта обставинам може суттєво змінювати свою форму в залежності від того, наскільки погрожуючою та керованою уявляється йому ситуація і як він оцінює свої можливості.

У вітчизняній психології актуальна проблема поведінки особистості у стресі вивчалась лише у контексті подолання екстремальних ситуацій. Виключення складають малочислені роботи, присвячені дослідженню особистості та життєвого її шляху (Л.І.Анциферова, О.В.Лібіна), а також терапії подружніх конфліктів (А.С.Кочарян, Г.С.Кочарян). О.Г.Ксенофонтовою розглянутий вплив особливостей особистості на вибір стратегій опанування. Л.Ф.Бурлачуком та О.Ю.Коржовою запропоновані характеристики як загальних так і часткових стратегій поведінки в різних життєвий ситуаціях (ситуації соматичної хвороби, хірургічного стресу, професійної діяльності).

Ситуація хвороби може бути розглянута як кризова у разі, коли хвороба займає провідне місце в житті людини, підпорядковує собі спосіб життя, мікро- та макросоціальні відносини. Сьогодні різко зростає інтерес до психологічних аспектів психічних (психоневрологічних) захворювань в зв’язку з прагненням подолати деперсоналізаційні тенденції вузкоспеціалізованної медицини. Визначенню якості життя хворих, які страждають на психоневрологічні захворювання, привертається увага в програмах клініко-психологісних досліджень, особливо, це стосується захворювань, які мають чітко виражену соціальну значущість. До таких захворювань цілком можна віднести епілепсію. На цю категорію хворих розповсюджується ряд досить жорстких соціально-трудових обмежень, які знижують якість їх життя.

Другий розділ – “Організація та методичне забезпечення емпіричного дослідження” розпочинається з аналізу проблеми дослідження психологічних особливостей хворих на епілепсію та їх поведінки у різних ситуаціях.

Зарубіжні автори оцінюючи соціальну адаптацію хворих на епілепсію користуються терміном “якість життя” хворого, яке в останні роки все більше входить і до термінологічного апарату вітчизняних психіатрів та медичних психологів. Узагальненим інструментом для кількісної оцінки якості життя хворих на епілепсію є опитувальник QOLIE (Quality of Life in Epilepsy), затверджений Міжнародною протиепілептичною Лігою. Серед зарубіжних авторів активно проводяться робота по дослідженню того, як хвора людина живе з епілепсією (life with epilepsy), вивчаються різні аспекти взаємодії хворого з навколишнім середовищем, які стратегії (емоційно чи поведінкові сфокусовані) він використовує для подолання стресових ситуацій, спричинених хворобою та ін.

Вивчення особистості хворого на епілепсію вітчизняними науковцями проводилось, взагалі, в рамках реабілітаційних програм та мало більш академічний та дослідницький акцент: констатувалась наявність специфічних змін в інтелектуальній, емоційній та поведінкових сферах. Експериментально-психологічні дослідження містили також дані про самооцінку та системи відношень хворих, динаміку експериментально-психологічних показників при різних термінах ремісії нападів та в процесі реабілітації, а також дані про особливості психічної діяльності в залежності від правої чи лівосторонньої локалізації епілептичного осередку. Питаннями про те, як хворий живе із своєю хворобою, займаються здебільш не психологи, а психіатри. В той же час не приділялась увага питанням, як впливають ці зміни на різні сфери життя хворого, чи можливо використовувати деякі з них в якості чинників, які сприяють подоланню перешкод, які завдає хвороба. Проблема ж подолання життєвих ситуацій, пов’язаних з хворобою, залишалась майже зовсім не дослідженою.

Планування та організація експериментального дослідження ґрунтувалось з урахуванням особливостей інтелектуально-мнестичної та емоційно-поведінкової сфер хворих на епілепсію.

Для проведення дослідження було необхідно вирішити наступні дослідницькі проблеми: інтелектуально-мнестичне зниження обмежує дослідницькі можливості колом простих для розуміння та виконання методик; олігофазія, характерна для хворих на епілепсію, не дозволяє використовувати методи, які потребують самостійного розгорнутого самоопису; характерологічні зміни - полярність афекту та егоцентризм - значно підсилюють суб’єктивність надаваної інформації, крім того особливості та ступень цих змін не можуть бути досліджені за допомогою патопсихологічних методик за їх відсутністю. Для вирішення цих проблем побудова дослідження передбачала: використання патопсихологічного експерименту, застосування біографічного методу у формі напівструктурованого інтерв’ю та доступних психодіагностичних методик для визначення індивідуальних особливостей опитуваних хворих.

Основною метою дисертаційної роботи є не визначення розповсюдженості різних стресових ситуацій та способів їх подолання, а опис цих ситуацій та способів. Робота спрямована не на кількісний, а на якісний аналіз проблеми. Оскільки зазначена проблематика мало розроблена, на сьогоднішньому етапі не представляється можливим кількісно дослідити її. Тому логіка дослідження вимагала ретельного опису та типологізації стресових ситуацій та способів їх подолання. Кількісне дослідження зазначеної проблеми – задача подальшої роботи.

Згідно з метою дослідження, яка полягає у визначенні особливостей життєвого шляху хворого на епілепсію, визначенню найбільш травмуючих ситуацій, пов’язаних з хворобою, та аналізі індивідуальних стратегій подолання стресових ситуацій, нами вивчався досвід хворих по подоланню зазначених ситуацій. Це висувало певні вимоги до вибірки хворих: по-перше, для опитуваних характерно, що хвороба контролює їх життя: завдає перешкод при реалізації життєвих планів особистості, негативно впливає на найголовніші сфери діяльності, підпорядковує собі спосіб життя, погіршує мікро та макросоціальні відносини. Тобто ситуація хвороби для людини приймає ознаки кризової та потребує подолання. По-друге, опитувані повинні мати певний рівень особистісної зрілості та здатність до рефлексії власних дій та почуттів, бо психологічному аналізу підлягають різні аспекти опанування: його орієнтованість, емоційний та поведінковий компоненти, ефективність, конкретні стресогенні ситуації, вплив оточуючого середовища. По-третє, етіологія та перебіг захворювання повинні бути різні, щоб охопити по можливості широке поле стресових ситуацій та передбачити реабілітаційні заходи, спрямовані мінімалізаціцю їх впливу на життєдіяльність хворих.

Програма дослідження включала три етапи:

1 Експериментально-психологічне дослідження актуального стану інтелектуально-мнестичної сфери хворих та ступеню вираженості їх характерологічних змін.

2. Аналіз біографій хворих на епілепсію з метою визначення впливу хвороби на основні сфери життєдіяльності, виявлення стресових ситуацій, пов’язаних з хворобою, а також аналізу індивідуальної поведінки в цих ситуаціях. Психологічний аналіз історій хвороб.

3. Визначення особливостей стратегій подолання стресових ситуацій у хворих з різними типами нападів та їх індивідуально-психологічних особливостей.

Патопсихологічний експеримент виявив типові епілептичні розлади мислення та пам’яті хворих (патологічну інертність психічних процесів, докладність і в’язкість мислення, зниження пам’яті, зменшення словарного запасу та ін.). Характерологічні зміни постали у вигляді стенічності, конфліктності, застряванні на негативних переживаннях, ригідності особистісних установок, егоцентризмі, грубості, інколи настирливості та улесливості (переважно у жінок). Отримані результати свідчили, що перед нами досить однорідна група хворих, що дозволило перейти до аналізу життєвого шляху кожного з пацієнтів.

На другому етапі було застосовано біографічний метод. Спочатку нами була зроблена спроба використання методики “Психологічна автобіографія” (Л.Ф.Бурлачук, О.Ю.Коржова, 1998) для дослідження особливостей життєвого шляху хворих на епілепсію. На сьогоднішній день не має даних про застосування цієї методики серед психоневрологічно хворих. Техніка проведення передбачала занесення хворими в бланк обстеження найбільш важливих з точки зору хворого подій минулого та майбутнього життя, а також надання кількісної оцінки цим подіям (радісні від +1 до +5, сумні від -1 до -5).

Але така форма (бланк та кількісна оцінка) виявилася для хворих на епілепсію непридатною. По-перше, більшість хворих має помірне чи виражене інтелектуально-мнестичне зниження, яке ускладнює заповнення бланку та викликає у хворих суперечності з приводу того, які життєві ситуації слід вважати “подіями”. По-друге, олігофазія (основний та найбільш характерний симптом розладу мови в епілептиків) значно уповільнювала та перешкоджала письмовому звіту про життєві події. Збіднення словарного запасу, тривалий час для пошуку необхідного слова викликали дратівливість та відмову продовжувати роботу. По-третє, необхідність диференційованої оцінки значущості подій також викликала труднощі у хворих. Крім того, усвідомлення, що біографія в основному складається з важких, навіть травмуючих подій, значно погіршувала настрій, а схильність епілептиків до застрявання на негативних переживаннях навіть викликала дистимії.

Тому було вирішено проводити напівструктуровану бесіду, при якій можливо не загострювати найбільш драматичні життєві колізії та знизити емоційну напруженість хворого спогадами про досягнення та щасливі події в його житті. Використання такої форми збору даних виявилось продуктивним та довело, що більшість хворих дуже добре пам’ятають не тільки значущі події свого життя та переживання, пов’язані з ними, а також і другорядні деталі, якимось чином пов’язані з їх біографією. Події викладались хворими послідовно та емоційно, тобто автобіографічна пам’ять цих хворих збережена. Збір даних виконувався в формі напівструкторованого інтерв’ю.

При упорядкуванні запитань, які обговорювались з хворим, ми спирались на такі ключові аспекти, які обов’язково повинні бути розкриті в процесі бесіди: об’єктивні життєві труднощі, які спричиняє захворювання на епілепсію; суб’єктивний план (індивідуальне сприйняття) цих труднощів; індивідуальні способи подолання зазначених життєвих труднощів в зовнішньому ( що хворий робить, що говорить оточуючим та ін.) та у внутрішньому планах (що думає про вплив хвороби на власне життя, як він перебудовує свої життєві плани, як опановує власну стурбованість з приводу хвороби та ін.); ефективність способів, які використовує хворий, з метою подолання стресових ситуацій. Для запису бесіди використовувався диктофон, про наявність якого хворого було попереджено.

Для об’єктивної оцінки біографій хворих був застосований такий важливий інструмент дослідження як психологічний аналіз історій хвороби. Він використовувався для отримання об’єктивних даних про хворого, його взаємовідносини в сім’ї, на виробництві, типові для нього способи реагування в критичних ситуаціях та конфліктах; про його спілкування та перебіг хвороби. Таким чином, недоліки автобіографічного методу, а саме його суб’єктивізм та неповнота, були скореговані за рахунок використання джерел об’єктивної клінічної інформації.

На третьому етапі досліджувались індивідуально-психологічні особливості хворих. Так клінічні та патопсихологічні дані свідчать про специфічні зміни в емоційній та особистісній сферах хворих на епілепсію. Перш за все хвороба вносить зміну в мікросоціальний рівень життя хворого, а саме його міжособистісні стосунки. Саме на визначення стилів міжособистісних стосунків була спрямована перша методика: Методика діагностики міжособистісних відношень (Модифікований Л.М.Собчик варіант інтерперсональної діагностики Т.Лірі). Наступна діагностична методика, яка була використана для визначення емоційно - характерологічного стану досліджуваних - Метод колірних виборів (Модифікований Л.М. Собчік колірний тест Люшера). Оскільки методика діагностики міжособистісних стосунків та методика колірних виборів мають єдину інтерпретаційну схему вони доповнювали та контролювали одна одну. Відомо, що хворі на епілепсію характеризуються високою психічною ригідністю, яка проявляється на різних рівнях. Дослідження цієї особливості психіки хворих проводилось за допомогою Томського опитувальника діференційно-діагностичної оцінки психічної ригідності при основних нервово-психічних розладах, розробленого Г.В.Залєвським. На останньому етапі хворому на епілепсію було запропоновано оцінити себе за шкалами Дембо-Рубінштейн, модифікованими з дослідницькою метою. Так як у нашому дослідженні самооцінка хворого на епілепсію виступала опосередкованим показником його адаптованості в різних сферах життєдіяльності, то шкали, запропоновані хворому були такі: здоров’я, характер, сімейне благополуччя, працездатність.

Отримані показники – стиль міжособистісних стосунків, емоційно-характерологічний стан хворих, рівень сенситивної ригідності та рівень самооцінки за шкалами “здоров’я”, “характер”, “сімейне благополуччя” та “працездатність” оцінювали психологічне благополуччя хворих та виступали критерієм ефективності стратегій подолання стресових ситуацій, пов’язаних з хворобою.

Отриманні дані в абсолютному значенні заносились до загальної матриці та були піддані статистичній обробці. Обробка емпіричних даних починалася з одномірного аналізу – визначення статистик, які описують, перш за все середнього арифметичного та стандартного відхилення. Поглиблений аналіз даних проводився за допомогою кореляційного аналізу (коефіцієнти кореляції Пірсона та Спірмена). Кластерний аналіз (методи дальнього і ближнього сусідів) - дозволив виявити ступінь взаємозв’язку між номінальними ознаками, в яких були презентовані способи подолання стресових ситуацій. Це дозволило відокремити стратегії подолання стресових ситуації завдяки групуванню окремих способів, та дало можливість визначити різницю між стратегіями у різних груп хворих. Обробка даних виконувалася за допомогою пакету програм Statistica 95.

Було досліджено 90 хворих. Відокремлена група мала різні соціально-демографічні показники: 33 - чоловіки та 57 - жінки. Середній вік для жінок становив 3110,6 рік, для чоловіків -29,56,9. Середня тривалість хвороби становила відповідно - 11,98,3 та 15,79,7. Вік початку захворювання середній для жінок 18,39,9, для чоловіків -13,89,2 років. Інвалідність на момент дослідження мали 32% хворих. Етіологічні фактори: травма голови –23,3%, судинні порушення –6,7%, алкоголізм –3,3%, органічне ураження головного мозку –3,3%. нейроінфекцій –33,3%, радіаційний фактор –2,2%, фактор не визначено –30%. Рівень інтелектуально-мнестичного зниження: не нижче помірного; ступень характерологічних змін – від нерізкої до вираженої.

У третьому розділі “Способи подолання хворими на епілепсію стресових ситуацій, пов’язаних з хворобою” здійснюється якісний аналіз здобутих даних.

Захворювання на епілепсію можна розглядати як сильну негативну ситуацію, реакції на яку в більшій мірі залежать від самої ситуації, ніж від особистості. Про це свідчать схожі емоційні реакції, які виникають на початку хвороби: відмова вірити у діагноз, почуття безвихідності; злість на хворобу, почуття неповноцінності та приниженості; страх нападу у присутності сторонніх, почуття нездійснення мрії та інші. Емоційні та поведінкові компоненти відношення до епілепсії обумовлені, перш за все, дезадаптивним впливом нападів. Суб’єктивно напади сприймаються як вітальна загроза. Чим більше частота нападів, тим більш виражений їх фруструючий вплив на особистість, вони в решті решт утворюють ситуацію хронічного психоемоційного стресу. Прояв та зміст емоційно-поведінкових порушень у хворих на епілепсію, згідно інформаційній теорії емоцій, відбиває неузгодженість в системі потреб: з одного боку - прагнення дотримуватись соціальних норм, з іншого - постійне та тривожне очікування нападів, сигналу небезпеки для біологічних та соціальних потреб особистості. За думкою Ф. Б. Березіна, така неузгодженість потреб робить неможливим усунення фрустрації, що призводить до інтрапсихічних конфліктів. Особистісний смисл нападів, за О.М. Леонтьєвим, розглядається як психологічна змінна, яка обумовлює когнітивні, емоційні та поведінкові компоненти самосвідомості хворих. Свідомість хворого під впливом сильного афекту обмежується, вона концентрується лише на негативних аспектах події. В поведінці людини деякий час центральне місце займає саморегуляція, а не конструктивна діяльність. Афективна реакція виступає необхідною мотивуючою силою для здійснення подолання.

Хвороба часто примушує відмовитися від деяких цілей, заради яких людина мобілізувала власні зусилля (вища освіта, професія, про яку мріяв, народження другої дитини, спортивна чи театральна кар’єра). Це ураження призводить до зниження самооцінки, потребує перегляду позитивних уявлень про себе. У таких випадках хворі (часто несвідомо) звертаються до прийому “корекції власних очікувань та надій”, що в певній мірі збіднює їх майбутнє. Найчастіше використовується техніка, орієнтована на відновлення позитивного відношення до себе, почуття особистого благополуччя - “порівняння, що іде до низу”. Застосовуючи її, людина порівнює себе з тими, хто знаходиться ще в більш гіршому становищі. Всі ці засоби знецінюють негативний емоційний тиск хвороби, не потребують негативної перебудови відношення до себе. Прийоми “позитивного тлумачення ситуації”, техніки уникання, ігнорування та заперечення хвороби рідко використовуються внаслідок низької ефективності, бо не сприяють опануванню ситуації та не полегшують психологічний стан хворого.

Аналіз автобіографій хворих надав можливість виділення стресових ситуацій у різних сферах життєдіяльності. В трудовій (навчальній) діяльності були визначені такі стресові ситуації, способи емоційного реагування на них та поведінки (див.табл.1).

Дослідження визначило, що більшість хворих на епілепсію мають стійку установку на трудову діяльність і використовують широкий спектр стратегій для контролю над хворобою та збереження роботи. У разі звільнення - пошук іншої, навіть менш кваліфікованої роботи; де може бути використано гнучкий графік роботи, залучання хворого до канцелярської роботи, зменшення обсягу його роботи чи кола обов’язків, праця під керівництвом родичів, можливість виконувати частину роботи вдома, дозвіл залишати роботу в разі поганого самопочуття; пошук надомної праці; робота з партнером; приватна діяльність; спроба компенсувати зниження професійних можливостей ретельністю, добросовісним відношенням до роботи.

Серед чинників, які визначають можливості особистості подолати руйнівний вплив хвороби на життя слід зазначити і такі особливості хворих як витривалість, стенічність у відстоюванні власних інтересів, наполегливість, педантичність, старанність у роботі, які можна вважати умовно компенсаторними.

Таблиця 1

ТРУДОВА (НАВЧАЛЬНА) ДІЯЛЬНІСТЬ

Стресова ситуація | Емоційне реагування | Спосіб подолання

Наявність нападів | Страх нападу у присутності сторонніх

Страх усунення від навчання чи роботи через напади

Страх травми під час нападу

Відмова вірити у діагноз

Сподівання, що можна вилікуватися;

Сором, ніяковість у зв’язку з хворобою | Послідовне лікування у медичних закладах;

Звертання до нетрадиційних заходів лікування;

Звільнення з роботи за своєю ініціативою;

Свідоме приховування хвороби;

Народження дитини з метою позбавлення від нападів

Звільнення з роботи

з приводу хвороби | Почуття неповноцінності;

Почуття приниженості;

Злість на хворобу;

Почуття безвихідності;

Почування себе фізично хворою людиною | Активне залучання до пошуку роботи своїх родичів та знайомих;

Пошук роботи за нижчою кваліфікацією;

Пошук роботи не за фахом;

Вживання алкоголю

Переведення на іншу посаду зі зниженням кваліфікації | Почуття неспроможності;

Почуття нестачі сил;

Почуття безвихідності;

Почуття полегшення | Старанне виконання зобов’язань на новій посаді;

Неможливість

закінчити ВУЗ |

Почуття неспроможності;

Почуття нездійснення мрії;

Почуття неповноцінності | Пошук підтримки в родичів;

Припинення навчання

Неможливість отримати професію, про яку мріяв | Почуття нездійснення мрії;

Злість на хворобу | Навчання в іншому навчальному закладі;

Пошук роботи

В результаті дослідження визначені конкретні стресові ситуації, які характерні для сімейного життя хворих на епілепсію (див.табл.2)

Таблиця 2

СІМЕЙНІ ВІДНОСИНИ

Стресова ситуація | Емоційне реагування | Спосіб подолання

Страх успадкування хвороби | Шкодування, що одружився | Попереднє повідомлення про хворобу партнера;

Уважне спостереження за дитиною

Необхідність повідомляти про хворобу партнера | Нерішучість;

Сором у зв’язку з хворобою;

Страх, що партнер залишить;

Надія на те, що партнер погодиться продовжувати стосунки | Обговорення проблем з рідними;

Прохання, щоб про хворобу партнеру сказав інший член сім’ї;

Надання права вибору стосовно подальших стосунків партнеру;

Людина залишила хворого (хвору) | Важка тривала образа;

Примирення з точкою зору партнера;

Почуття неповноцінності;

Страх встановлення нових стосунків | Вживання до алкоголю;

Звертання по допомогу до рідних;

Звертання до медичного закладу

Неможливість народити іншу дитину через хворобу | Почуття неспроможності;

Почуття нестачі сил;

Почуття нездійснення мрії;

Сподівання, що можна вилікуватись | Послідовне лікування у медичних закладах;

Обговорення проблеми з чоловіком, рідними

Реагування на напади з боку дітей | Почуття провини;

Почування себе фізично хворою людиною | Спокійна відверта розмова з дитиною про власну хворобу;

Звертання по допомогу та підтримку до здорового партнера (родичів)

Значні матеріальні витрати з сімейного бюджету на лікування | Відчуття, що ти тягар для сім’ї | Самостійне зменшення доз;

Припинення лікування;

Самостійна заміна ліків на більш дешеві препарати;

Проходження лікування в стаціонарі

Було визначено стресові ситуації в повсякденному житті, опис яких наведено в табл.3.

У стресових ситуаціях повсякденного життя переважають стратегії приховування хвороби: обмеження кола знайомих; уникання відпочинку в санаторіях, на морі, туристичних мандрівок та ін; урахування способів пересування (у супроводі родичів, на недалекі відстані); відмова від активних видів спорту.

Таблиця 3

ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ

Стресова ситуація | Емоційне реагування | Спосіб подолання

Необхідність дотримуватися режиму | Незручність при привертанні уваги оточуючих до хвороби;

Почуття приниженості; | Звертання до нетрадиційних методів лікування;

Свідоме приховування хвороби;

Відвідування

компаній | Незручність при привертанні уваги до хвороби чи обмежень, пов’язаних з нею | Звуження кола знайомих

Відвідування тільки тих, хто знає про хворобу

Уникання відпочинку в санаторіях, на морі, туристичних мандрівок та ін; урахування способів пересування (у супроводі родичів, на недалекі відстані);

Приховування справжніх причин відмови від алкоголю, тютюну та ін.

Заборона керування

автомобілем | Почуття неповноцінності;

Розуміння небезпеки для себе та оточуючих; |

Приховування хвороби;

Відмова від керування автомобілем

Обмеження у заняттях спортом | Почуття неповноцінності

Нестача почуттів досягнень, азарту, ризику

Почування себе як фізично хворої людини | Відмова від занять спортом

Поїздки на далекі відстані |

Почуття неспроможності

Страх нападу у присутності сторонніх | Відмова від користування літаком

Обмеження числа поїздок

Вирушання в подорож обов’язково з кимсь з родичів

Неможливість відпочивати з ночівлею | Страх нападу у присутності сторонніх | Відмова від такого відпочинку

Відпочинок з обов’язковим

поверненням додому увечері

Неможливість виконувати багато роботи вдома | Почуття втоми, нестачі сил

Почуття, що стала поганою господинею | Розподіл обов’язків серед членів родини

Тип нападу є важливим фактором, який впливає на ступінь соціально-трудової адаптації хворих на епілепсію. Через це аналіз способів подолання було здійснено з урахуванням типа нападів. Як показали його результати, такий розподіл є виправданим, оскільки у групах хворих з різними типами нападів вказані способи формуються у різні стратегії.

Для хворих з безсудомними нападами характерно активне приховування хвороби, навіть від близьких друзів, цьому сприяє те, що інколи зовні епілептичній напад може нагадувати серцевий напад, непритомність, неуважність, миттєву зосередженість та ін. Деякі хворі свідомо підтримують таку точку зору оточуючих, щоб не вдаватися до пояснень, особливо, якщо це трапляється на роботі. Для цієї групи хворих характерна надія, що можна вилікуватися, вони рідко звертаються до нетрадиційних методів лікування й майже ніколи не змінюють самостійно дози. Для них специфічно: відсутність стратегій по подоланню перешкод у сфері міжособистісних стосунків; перевага самостійного пошуку роботи; активне приховування хвороби; вони мають значно менше проблем у виробничій сфері.

Хворі з нічними судомними нападами та денними безсудомними, займаючи проміжне положення між 1 та 3 групою, характеризуються рисами кожної з них. З одного боку – прагнення до приховування хвороби, наче б то вони зовсім здорові, і внутрішнє, глибоко приховане почуття своєї неповноцінності. Тому вони майже ніколи не зменшують самостійно дози, прагнуть до дотримування режиму та переважно лікуються медикаментозними засобами. Сфера сімейних відношень стає значущою та починає відігравати значну компенсаторну роль у подоланні стресових ситуацій, пов’язаних з хворобою. Якщо денні безсудомні напади можна спробувати приховати, якщо вони не порушують трудову діяльність, чи пояснити, то про важкі судомні напади (як правило, тоніко-клонічні) треба обов’язково попередити партнера. Хворі використовують стратегії обов’язкового попередження партнера (а інколи і оточуючих) про хворобу, як і хворі з денними судомними нападами.

Хворі третьої групи з денними судомними нападами мають активно пристосовуватись до хвороби, бо не мають можливості її приховувати. Перебіг захворювання примушує їх пережити болісний момент прийняття власної долі. Для цих хворих властиво активне залучання оточуючих до вирішення проблем з роботою. Самостійних пошуків вже недостатньо, бо з таким типом нападів утриматися на роботі дуже важко. Тому до пошуку роботи залучаються рідні, а хворі погоджується на роботу зі зниженням кваліфікації. Для цієї групи характерний емоційно насичений кластер, який відображує широку гаму їх складних переживань, пов’язаних з хворобою. Це довго тривалі почуття негативного забарвлення. Вони пов’язані з суб’єктивним відношенням до хвороби, відчуттям свого стану (почуття фізично хворої людини, почуття нестачі сил), з почуттями, які виникають при взаємодії з найближчим оточенням хворого (образа на партнера; страх, що партнер покине, дізнавшись про хворобу), так і з іншим віддаленим оточенням (звуження кола знайомих, страх нападу у присутності сторонніх). Крім того такі почуття проецируються і на майбутнє (страх успадкування хвороби дітьми, почуття нездійснення мрії).

Виокремленні групи можна розподілити по ступеню психологічного неблагополуччя: найменш благополучна група, яка має найвищі показники стресу (за даними тесту Люшера, рівнем самооцінки) – хворі з нічними судомними та денними безсудомними нападами, хоча такі хворі можуть успішно приховувати своє захворювання. На другому місці – хворі з безсудомними нападами. Вони мають середні показники стресового стану, ці хворі можуть приховувати власне захворювання, хоча і не так успішно, як хворі з нічними нападами. У хворих з денними судомними нападами показники стресового стану мінімальні. Їх суб’єктивна оцінка власної життєвої ситуації вище, ніж у інших групах. При цьому хворі з денними судомними нападами майже не мають можливості приховувати хворобу. Таким чином, чим менш хворий на епілепсію приховує свою хворобу від оточуючих, тим він більше психологічно благополучний, не дивлячись на те, що об’єктивно стан його здоров’я може бути значно гіршим. Тому реабілітаційна робота з хворими на епілепсію повинна бути спрямована перш за все на подолання страху відчуження з боку оточуючих у разі викриття їх хвороби.

Нами не знайдено змістовних психологічних досліджень, присвячених проблемам стигматизації хворих на епілепсію. Проведене дослідження наголошує на наявності порушень соціальних контактів та тенденцію до приховування хвороби тими, хто страждає на епілепсію. Майже для кожного хворого діагноз “епілепсія” виглядає ярликом, який може значно погіршити його життя. Діагноз позначає, що життя людини змінюється, бо вона починає жити в режимі регулярного прийому ліків, який триває місяці, навіть роки. Дуже часто напади викликають страх з боку знайомих, впливають на стосунки з ними, інколи призводять до повного розриву. Люди, хворі на епілепсію, часто вимушені доводити іншим, що вони не є людьми другого сорту і спроможні вести нормальний спосіб життя.

Проведене дослідження переконливо довело, що хворі на епілепсію стикаються з негативним відношенням оточуючих до себе. Це ставлення обумовлено наявністю в суспільстві різних соціальних стереотипів по відношенню до таких хворих. Існує точка зору на епілепсію як невиліковну хворобу, яка обов’язково призводить до слабоумства та деградації особистості, не дозволяє працювати та перешкоджає утворенню шлюбу і народженню дітей. Від цих стереотипів не вільні як оточуючі, так і самі хворі. Проблема приховування власної хвороби дуже актуальна. Тим чи іншим чином вона відбивається на всіх сферах життєдіяльності хворого. Тому один з найважливіших напрямків психотерапевтичної роботи полягає у розвіюванні стереотипів стосовно епілепсії та формуванню продуктивного відношення до хвороби та лікування.

Дослідження переконливо показало, що захворювання на епілепсію призводить до фрустрації провідної діяльності хворих - праці (навчання). Аналіз автобіографій хворих підтвердив виражену установку на трудову діяльність і виявив широкий спектр різноманітних стратегій, спрямованих на пошук (отримання, збереження) роботи. Цей цінний досвід обов’язково повинен бути опрацьований на групових дискусіях серед хворих, можливо за участю фахівців (юристів, соціальних працівників, представників центрів зайнятості, товариства інвалідів). Трудова діяльність перешкоджає прогресуванню хвороби, появі важких психічних змін та формуванню антисоціальних установок особистості.

Пошук конструктивних форм поведінки хворого в сім’ї може здійснюватися в груповій формі. Важливо, щоб молоді люди, які захворіли недавно, набували досвіду життя з хворобою, передбачаючи можливі майбутні труднощі. Обов’язкова умова, щоб досвід був позитивний, сприяв адаптації. Перешкодами як для групової, так і для індивідуальної психотерапевтичної роботи може бути низький інтелект та виражені зміни особистості за епілептичним типом.

Майже у кожному випадку відношення до хворого з боку оточуючих багато в чому визначається власним відношенням хворого до нападів. Тому психотерапевтична робота повинна бути спрямована на перебудову систему установок хворого таким чином, щоб ця система обов’язково включала


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 25 Стр.
ПРОЕКТУВАННЯ ТЕСТIВ ДЛЯ ПОСЛIДОВНОСНИХ ФУНКЦIОНАЛЬНИХ СХЕМ, ЩО РЕАЛIЗОВАНI У ПРОГРАМОВАНIЙ ЛОГIЦIПРОЕКТУВАННЯ ТЕСТIВ ДЛЯ ПОСЛIДОВНОСНИХ ФУНКЦIОНАЛЬНИХ СХЕМ, ЩО РЕАЛIЗОВАНI У ПРОГРАМОВАНIЙ ЛОГIЦIМОДЕЛІ ТА АЛГОРИТМИ ГЕНЕРАЦІЇ ТЕСТІВ ДЛЯ ЦИФРОВИХ СИСТЕМ, ЩО - Автореферат - 24 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ МЕХАНІЗМІВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЧОРНОМОРСЬКИХ ЕКОСИСТЕМ ШЕЛЬФУ ТА ПЕЛАГІАЛІ - Автореферат - 49 Стр.
Соціально-економічні системи розвинутих країн: основи типологізації - Автореферат - 25 Стр.
ТЕПЛООБМІН ТА АЕРОДИНАМІКА ПУЧКІВ ТРУБ З РОЗРІЗНИМ ОРЕБРЕННЯМ - Автореферат - 23 Стр.
УПРАВЛІННЯ ГАЗОТРАНСПОРТНИМИ КОМПАНІЯМИ НА ЗАСАДАХ МАРКЕТИНГУ ТА ЛОГІСТИКИ - Автореферат - 27 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ ВИСОКОЕФЕКТИВНОГО ГІДРОРІЗАННЯ ТОНКОСТІННИХ ВИРОБІВ З НЕМЕТАЛЕВИХ КОМПОЗИТІВ - Автореферат - 55 Стр.