У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти України

Мнстерство освти Украни

ОДЕСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГЙ

Борта Алла Василвна

УДК 664.723:664.784

УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГ ПСЛЯЗБИРАЛЬНО ОБРОБКИ НАСННВО КУКУРУДЗИ

Спецальнсть: 05.18.03 — первинна обробка збергання продукц

рослинництва

А в т о р е ф е р а т д и с е р т а ц

на здобуття наукового ступеня кандидата технчних наук

Одеса — 1998

Дисертацiя є рукописом.

Робота виконана в Одеськiй державнiй академiї харчових технологiй Мнстерства освти Украни

Науковий кервник — доктор технiчних наук, доцент

Станкевич Георгй Миколайович, Одеська державна академiя харчових технологiй завдувач кафедри технолог елеваторно промисловост.

Офiцiйнi опоненти — доктор технiчних наук, професор

Шаповаленко Олег ванович, колективне орендне пдпримство “Кивмлин”, заступник директора;

— кандидат технчних наук,

Шашкн Аркадй Борисович, Одеське обласне дочрне пдпримство ДАК “Хлб Украни”, заступник директора.

Провiдна установа — Одеський сльськогосподарський нститут,

Мносвти Украни, кафедра механзац та

автоматизац сльскогосподарського

виробництва,м. Одеса.

Захист вiдбудеться “24” грудня 1998 р. о 13 год.

на засiданнi спецiалiзованої вченої ради Д 41.088.02 при Одеськiй державнiй академiї харчових технологiй за адресою:

270039, м. Одеса, вул. Канатна, 112.

З дисертацiєю можна ознайомитись у бiблiотецi Одеської державної академiї харчових технологiй за адресою:

270039, м. Одеса, вул. Канатна, 112.

Автореферат розiслано “23” листопада 1998 р.

Вчений секретар

спецiалiзованої вченої ради Л.Г.Вннкова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальнiсть теми. Головним резервом пiдвищення виробництва зерна поряд з агротехнiчними заходами пiдготовка високоякiсного насннвого зерна. Важлива роль у виконанн цього завдання належить хлбоприймальним i зернообробним пiдпримствам. Вони повинн забезпечити х безперебйне приймання, правильне, суворо об’ктивне визначення якостi, не допускаючи знеособлення високоякiсного зерна при розмiщеннi. Цi пiдпримства повиннi також забезпечити свочасну обробку всього зерна i насiння, що заготовляються, та не допустити х втрат i погршення якостi при зберганн.

Насннва кукурудза надходить на обробку в качанах при досить високiй вологостi, звичайно понад 30%, тому високочутливою до умов транспортування, вантажно-розвантажувальних операцй та режимiв сушiння. Негативний вплив на процес сушiння качанв насннво кукурудзи спричиня наявнiсть самообрушенного зерна. Кiлькiсть його при надходженнi кукурудзи на хлбоприймальн пiдпримства досяга 3%, а при розвантаженнi автомобiлiв i подальшому транспортуваннi вона збiльшуться до 5...6%. При попаданi такого зерна в сушильні камери опр шару кукурудзи у качанах збiльшуться в 3,0...3,5 рази. Це призводить до суттвого збльшення експозиц сушiння, погршення якостi зерна, значних перевитрат палива i електроенергi, зниження продуктивност сушарного цеху (в розрахунку на дванадцятикамерну сушарку приблизно на 30...50 т/добу). Тому необхiдно домагатися максимального вiдбору самообрушенного зерна та органзац його окремо обробки.

Самообрушена зернова маса явля собою сукупнiсть зерен основно культури рiзно крупностi i виповненостi, рiзноманiтних домшок мiнерального i органiчного походження, мкроорганiзмв, повiтря мжзерно-вого простору, iнколи шкiдникiв зернових мас. Присутнiсть в зерновй масi настiльки рiзноманiтних компонентiв нада й специфiчних властивостей, що необхiдно враховувати при визначенн режимв обробки та збергання.

Неоднорднсть якостi окремих качанв знижу стйксть кукурудзи при зберганн. До iстотних особливостей, що впливають на стйксть качанв кукурудзи при зберганн вдносяться: спiввiдношення маси зерна i стрижня, зародка i iнших частин зернини, гiгроскопiчнi властивостi стрижня, обгорток, ниток, квткових оболонок та зерна, а також шпаруватсть i теплопровднсть насипв кукурудзи.

Мета задач дослдження. Метою дано роботи удосконалення технологi пслязбирально обробки насння кукурудзи, що забезпечить пдвищення виходу насння та зниження енерговитрат на його сушння.

Для досягнення цi мети були сформульован наступнi завдання:—

дослiдити теплофiзичні характеристики та уточнити деякi фiзико-технологiчнi властивостi самообрушу i насiння кукурудзи; —

вивчити закономрнiсть кiнетики сушiння i нагрвання насiння кукурудзи в щiльному шар;—

розробити математичну модель сушiння насннво кукурудзи у шар пiдвищено товщини при рiзноманiтних варiантах його продування; —

розробити режими сушiння самообрушу кукурудзи для рiзних пристров i умов сушiння;—

дослдити ефективнсть роботи основного технологiчного та транспортного обладнання кукурудзо-калiбрувальних заводiв;—

удосконалити технологiчну схему лiнi обробки самообрушу насннво кукурудзи та технологiю пiслязбирально обробки; —

розробити рекомендацi промисловост.

Наукова новизна одержаних результатв полягає у:—

встановленн теплофiзичних та уточненн деяких фiзико-технологiчних властивостей самообрушу i насiння кукурудзи;—

розвитку модельних уявлень про кiнетику сушiння насннвого зерна кукурудзи в рiзних умовах сушiння та встановленнi закономрностей;—

розробц математично модел процесу сушiння насннвого зерна кукурудзи в умовах щльного шару камерних сушарок з змнним напрямком продування та в бункерах активного вентилювання з радi-альним продуванням;—

розробц режимв сушiння самообрушу кукурудзи в рiзних пристроях i умовах сушiння;—

визначенн ефективност роботи основного технологiчного обладнання кукурудзо-калiбрувальних заводiв;—

обогрунтуванн технологiчно схеми обробки насннвого зерна кукурудзи.

Практичне значення одержаних результатв. На основi проведених дослiджень розробленi режими сушння самообрушу насннво кукурудзи в рзномантних умовах сушння.

Одержана кiлькiсна характеристика ефективностi роботи технологiчного обладнання на рiзних етапах технологiчно схеми обробки насннво кукурудзи та розроблено рекомендац по вдосконаленню.

Особистий внесок здобувача. Здобувачев належать в дисертацiйнiй роботi дослiдна частина (методичне забезпечення, постановка i проведення дослiджень), а також аналiз та узагальнення результатв експериментальних дослджень.

Апробаця результатв дисертац. Основнi результати дослiджень були обговорен та дстали позитивну оцнку на 56–58-й наукових конференцях ОДАХТ (м. Одеса, 1996–1998) Другй нацiональнй науково-практичнй конференцi “Хлiбопродукти-97” (м. Одеса, 1997).

Публкац. За результатами дисертацйно роботи опублiковано 5 статей в наукових працях ОДАХТ.

Структура та обсяг роботи. Дисертацiя складається iз вступу, п’яти глав, загальних висновкiв i рекомендацiй, списка використаної лiтератури та додаткiв. Робота викладена на 192 сторiнках машинописного тексту, з них 179 сторнок займають змст, 15 рисункв, 38 таблиц, список лiтератури з 144 найменувань, в тому числi 10 iноземних та 3 додаткв.

ОСНОВНИЙ ЗМIСТ РОБОТИ

У вступ обгрунтовано актуальнiсть поставленого завдання дослiджень в свiтлi проблем, що стосуються технолог первинно обробки та збергання насннво кукурудзи.

У першому роздiлi розглянуто питання, що стосуються характеристик, властивостей, режимв та засобв сушiння i збергання наснво кукурудзи. Наведено аналiз сучасно технологi обробки насннво кукурудзи.

Визначено та обгрунтовано мету задач дослджень.

У другому роздiлi “Органiзацiя експериментальних дослiджень” наведено коротку характеристику об’ктiв дослiджень, показано схему проведення експериментальних дослiджень, обгрунтовано комплекс дослджуваних показникiв та викладено методи методики х визначення. Послідовнсть проведення основних етапiв дослiджень вдображено на рис. 1.

Згдно методолог системного пдходу по об’кту, що вивчався, роботу почали з дослдження фзико-технологчних властивостей та теплофзичних характеристик самообрушу насннво кукурудзи, як дозволили визначити основн напрямки його обробки практичного застосування.

Рис. 1. Схема проведення дослджень

Подальш експериментальн дослдження були пов’язан з розробкою режимв сушння самообрушу насннво кукурудзи для переобладнаних камер камерних сушарок та бункерв активного вентилювання. Були отриман крив сушння, температурн крив та складено математичний опис кнетики сушння нагрвання самообрушу. Обробку отриманих результатв проводили на ЕОМ з використанням розробленого пакету прикладних програм статистичного та регресйного аналзу. У просушеному самообрушу визначали насннв якост: силу росту та схожсть.

На заключному етап дослджень було проведено аналз ефективност роботи основного технологчного та транспортного обладнання кукурудзокалбрувальних заводв. Були дан рекомендац по удосконаленню технологчно схеми лн обробки самообрушу насннво кукурудзи та технологчно схеми пслязбирально обробки насннво кукурудзи.

У третьому роздiлi “Результати експериментальних дослджень” викладено результати дослiджень фiзико-технологiчних властивостей i теплофiзичних характеристик самообрушу наснво кукурудзи.

Серед основних показникiв, що характеризують властивостi зерново маси, важливу роль грають фiзико-технологiчнi властивостi (ФТВ). Вони визначають особливостi процесiв очищення, сушiння та збергання зерна. Результати дослiджень фiзико-технологiчних властивостей насння гiб-ридно кукурудзи та самообрушу наведено у табл. 1. з таблицi видно, що ФТВ насннво кукурудзи залежать вiд вологостi i засмченост. Було встановлено межi коливання основних показникiв, як характеризують технологiчнi властивостi рiзних гiбридiв кукурудзи в широкому дiапазонi змiни вологостi зерна (вiд 14% до 34%).

Для складнання матеральних та теплових балансв при визначенн режимв сушння збергання насння кукурудзи повинна бути вдомою залежнсть об’мно маси самообрушу вд вологост та температури. На основ проведених експериментальних дослджень отримано рвняння, що дозволя розраховувати об’мну масу самообруша кукурудзи в залежност вд його вологост W та температури

= 565,925 + 1,745 W + 1,549 – 0,165 W, кг/м3

На основ результатв ситового аналзу побудовано диференцйн крив, як дозволили дати характеристику ступен засмченост самообрушу кукурудзи та обгрунтувати режими його очищення.

Таблиця 1

Фзико-технологчн показники зерна насннво кукурудзи

(псля обмолоту) |

| Коефцнти зовншнього тертя

Назва гбриду | W,

% | Натура, кг/м3 | Кут природ-нього вдкосу, | Коефц.

внутрш-нього тертя, |

спокою по |

руху | Шпару-ватсть, %

град. | град. | стал | гум | пластмас | 30 | 35

Луч 330 | 14 | 648 | 40 | 0,83 | 0,27 | 0,27 | 0,23 | 0,73 | 0,53 | 39

Одеська 10 | 14 | 702 | 37 | 0,75 | 0,21 | 0,29 | 0,19 | 0,57 | 0,23 | 39

Корсар | 15 | 718 | 40 | 0,83 | 0,23 | 0,27 | 0,18 | 0,49 | 0,73 | 40

Днпровський 310 | 16 | 658 | 42 | 0,90 | 0,27 | 0,25 | 0,21 | 0,66 | 0,76 | 42

Одеська 10 | 31 | 590 | 48 | 1,11 | 0,38 | 0,47 | 0,49 | 0,49 | 0,71 | 45

Днпровський 310 | 32 | 597 | 49 | 1,15 | 0,42 | 0,47 | 0,47 | 0,47 | 0,96 | 45

Корсар | 34 | 630 | 50 | 1,19 | 0,53 | 0,47 | 0,45 | 0,63 | 0,67 | 47

Днпровський 310 (самообруш) | 18 | 617 | 44 | 0,97 | 0,36 | 0,40 | 0,36 | 0,47 | 0,95 | 42

Луч 330 (самообруш) | 23 | 556 | 47 | 1,08 | 0,32 | 0,32 | 0,29 | 0,73 | 0,53 | 44

Збергання зерна у елеваторах i складах часто супроводжуться небажаним процесом самозгрвання, який можна прогнозувати за математичними моделями розвитку теплових процесв у зернових масах. Для розрахунку оптимальних режимiв теплообмнних процесiв, що вiдбуваються при сушнн i зберган зерна кукурудзи, також необхiдно знати його теплопровдн та теплоiнерцйн властивост, що визначаються такими теплофiзичними характеристиками (ТФХ) як питома тепломнсть с, коефiцiнти температуропровдностi а, теплопровдностi та теплово активност . На теплофiзичні характеристики колодних капiлярно-пористих матерiалiв, до яких належить зерно кукурудзи, впливають багато факторв, основними з яких температура матерiалу i його вологiсть.

Метою наступного етапу експериментальних дослiджень було визначення теплофiзичних характеристик самообрушу насннво кукурудзи i закономрност х змiни вiд вологостi i температури.

Пiсля проведення дослджень в дiапазонi змiни вологостi W = 13... ...28 % i температури = 5...30 0C та визначення значень c, а, та був проведений множинний регрессiйний аналiз, статистична оцiнка одержаних даних, а також одержанi емпiричні залежностi ТФХ самообрушу насiннво кукурудзи вiд факторв W i :

? = 60,7135 + 54,3107w – 6,5823 – 0,51715w, Дж/(кг·К);

? = (560,1397 – 16,5586w + 0,001741 + 0,2672w)10–9, м/с;

=0,04856 + 0,01006w – 0,0001274 – 0,0001313w2 +

+ 0,000011362 + 0,00001396w, Вт/(м·К);

=15,4720 + 123,3225w – 2,6452 – 0,3397w2+

+ 0,063882 + 0,08083 w, Дж/(м·К·с0,5)

Коефцнти регрес визначили на ЕОМ методом найменших ква-дратв. Отриман рвняння з 95 % надйнстю адекватно вдображають експериментальн дан.

З графчно нтрепретац отриманих рвнянь (рис. 2) видно, що теплофзичн коефцнти суттво залежать вд вологост самообрушу, а питома тепломнсть — незначно вд температури. З пдвищенням вологост температури питома тепломнсть, коефцнти теплопровдност та теплово активност збльшуються. Коефцнт температуропровдност практично не залежить вд температури, а при збльшенн вологост — зменшуться.

Отриман данi можуть бути використанi для визначення оптимальних режимiв збергання.

Рис. 2. золн залежност ТФХ вд вологост W та температури самообруша

У четвертому роздiлi “Дослiдження закономрностей сушiння насння кукурудзи” були одержан кiлькiсн характеристики впливу температури швидкостi агента сушiння, а також початково вологостi самообрушу наснво кукурудзи на кiнетику його сушiння, нагрівання та на змну при цьому його насннвих достонств.

Для з’ясування кльксного характеру спльного впливу вологостi самообрушу та параметрв повiтря (температури i швидкостi) на процес сушiння зерна кукурудзи було проведено вдповдн дослдження за нелнйним багатофакторним планом експериментв типу B3. Сушння проводили на експериментальнй установц в лабораторi кафедри технологi елеваторно промисловостi.

Псля реалзац дослдв була проведена х первинна обробка отримано результати у вигляд табличних залежностей W вд t. На другому етап обробки в кожному дослд розраховували на ЕОМ за розробленою програмою кнетичн величини N, A, b та Wкр.

Для математичного опису кiнетики сушiння використали метод зведено швидкост сушння (рвняння Г. Н. Фiлоненко)

y = – ( ) = ,

що вимага визначення на пiдставi експериментальних даних швидкост сушiння в першому перiодi N, критичного Wкр i рвноважного Wр вологовмсту, масообмнних коефiцiнтiв А i ,а також показника степеня m.

Псля обробки експериментальних даних були отриман регресйн залежност параметрв N, А, та Wкр, вд режимв сушння:

N = 8,659188 – 31,5383 v + 52,8287v2 + 0,0005798 W0t + 0,1259tv;

A= 43,6683 – 0,1720 W0 + 0,004408W0t;

= –0,009153W0 – 0,02108 t + 0,0002217 W0t;

Wkp= 25,6299 + 0,2034W0 – 36,66875v + 65,76625v2

Статистична оцнка показала, що отриман рвняння з надйнстю 95адекватно описують експериментальн дан та можуть бути використан для розрахунку тривалост сушння самообрушу t при рзних режимах сушння.

Аналз отриманих рвнянь показав, що швидксть сушння самообрушу N суттво залежить вд усх розглянутих факторов W0, t та v. Причому залежнсть N вд v носить суттво нелнйний характер. Значущим також коефцнт парно взамод b12, що говорить про суттвсть сумсного впливу на швидксть сушння початково вологост зерна температури сушильного агента. Цей сумсний вплив вдчуваться для кнетичних коефцнтв A та , що пдтверджуться значущстю коеф-цнта регрес b12 у рвняннях для A та . Значення критично вологост залежить переважно вд початково вологост самообрушу та швидкост сушильного агента.

Крм кнетики сушння у цих же дослдах вивчали закономрнсть нагрвання самообрушу насннво кукурудзи у процес сушння у щль-ному шар, який характерним для переобладнаних камер камерних сушарок та бункерв активного вентилювання.

Для зглажування експериментальних даних по нагрiванню зерна та узагальнення закономiрностей кiнетики нагрвання провели апроксимацiю кривих нагрiвання по модифiкованому нами рiвнянню Н.Ф.До-кучаєва та М.С.Смирнова:

= 0 + t/(A + Bt)

Прийнята форма рiвняння кiнетики нагрiвання дала задовiльну збiж-нiсть з експериментальними даними. Результати вивчення кiнетики нагрiвання було узагальнено та отримано рiвняння регресiї для залежностей коефiцiєнтiв ? та ? вiд вологост W0 та температури t вигляду

?, ? = b0 + b1W0 + b2t +b3v+ b12W0t + b13W0v + b23tv

Так як температура нагрвання самообруша при сушнн у щльному нерухомому шар рзною по висот шару, то для опису кнетики нагр-вання нами отримана система рвнянь, яка математичним описом кне-тики процесу сушння нагрвання самообрушу кукурудзи при змнних умовах сушння та дозволя розрахувати режими сушння при заданих значеннях вологост самообруша, швидкост агента сушння та гранично припустимо температури нагрвання зерна.

Аналiз експериментальних кривих сушiння та температурних кривих показав, що процес сушiння в елементарному шар до досягнення гранично припустимо температури матерiалу протка при постiйнiй швидкостi вологовддачi. Температура зерна при цьому iнтенсивно зроста. Постйнсть швидкостi сушiння очевидно обумовлються випаровуванням в основному поверхнево вологи, а також iнтенсифкацю внутрiшньо дифузi вологи внаслiдок рiзкого зростання температури зерна. Швидкiсть сушiння зерна з пiдвищенням температури сушильного агента зроста по лiнйному закону.

Для визначення режимв сушння самообрушеного зерна кукурудзи в промислових сушарках складено математичну модель процесу сушння, яка базуться на вивчених нами кнетичних закономрностях та врахову конструктивн особливост сушарок.

Рвняння математичних моделей сушння були складен для бункерв активного вентилювання з радальним продуванням шару самообрушу та для щльного шару пдвищено товщини при сушнн в переобладнаних камерах камерних сушарках.

Доповнивши рвняння кнетики сушння нагрвання самообрушу балансовими рвняннями по теплот та волоз для елементарного шару було складено процедуру ступеневого розрахунку режимв сушння, який поляга у послдовному (за часом та простором) розрахунку тепло- масопереносу в тонкому шар, по висот якого змна вологост температури незначна. При цьому було розраховано розподлення параметрв зерна та сушильного агента по висот шару та визначена тривалсть сушння в умовах змни напрямку продування та перодичного перемшування самообрушу.

Отримана математична модель дозволила також розраховувати процес сушння самообрушу з використанням вдпрацьованного сушильного агента. Внаслдок цього нами були уточнен товщина шару, а також час змни напрямку продування, що дозволя знизити нервномрнсть сушння зерна та запобгти зволоженню зерна при перенасиченн вологою вд-працьованного сушильного агента.

Аналз сушння самообрушу кукурудзи при рзних режимах вимагав вивчення впливу параметрв сушння на його бологчн показники, що визначають насннв якост. З вказаною метою вивчено яксть самообрушу гбридного насння кукурудзи вологтю 17...41Сушння самообрушу проводили на лабораторнй установц у щльному шар при швидкост сушильного агента в сушильнй камер 0,1...0,5 м/с та його температур 35...55С. В дослдах вивчали енергю пророщування, схожсть та силу росту. Остання з високою ступнню корелю з польовою схожстю. Було встановлено умови сушння, що збергають насннву яксть просушеного самообрушу.

У п’ятом роздiлi “Обгрунтування технологiчно схеми пiслязбирально обробки насннво кукурудзи” було проведенено аналiз технiчного рiвня технологiчного i транспортного обладнання кукурудзокалiбрувальних заводiв (ККЗ) продуктивнстю 5 тис. тонн з метою визначення най-бiльш характерних вузьких мiсць на iснуючих ККЗ (деяк результати аналзу наведен в табл. 2 та 3).

Технiчне переозброння ККЗ дозволя забезпечити пiдвищення технiчного рiвня машин i обладнання для обробки насiння кукурудзи з тим, щоб збiльшити загальний вихiд насiння на 3...5 %, в тому числi вихiд насiння класу на 15...20 %. Продуктивнсть технологiчних лiнiй заводу пiсля технiчного переозброння повинна забезпечувати поточну обробку качанв кукурудзи, при цьому травмування насiння при обробцi повинне

Таблиця 2

Характеристика фракцйного складу гбридного насння кукурудзи

ККЗ | Назва

гбриду | Фракц | Загальне число фракцй | Загальний вихд, %

Луганський | РОСС 20 ЕМВ | 1, 2 | 2 | 56

Миронвський | Одеська експеримент. | 1, 2, 3, 4 | 4 | 53

Могилв-Подльський | Колективний 21 ОАТВ | 1, 2, 3 1, 2, 3 | 3 3 | 54

Новокаховський | Молдавський 41/1

Надднстровський 50 1р

Борисфен 1п

ОД-10-П

ОД-10-1р

ДМ-20 3 1 | 1, 2, 3

1, 2, 3, 4

1, 2, 3, 4

1, 2, 3

1, 2, 3, 4

2, 3 |

4 |

61

Таблиця 3

Травмування насння кукурудзи на рзних длянках ККЗ (%) |

Кукурудзокалбрувальн заводи

Мсце вдбору зразкв | Луган-ський | Миро-нв-ський | Могилв- Подль-ський | Ново-кахов-ський | Блгород-Днстров-ський | Чубов-ський

псля МКПУ– | 2–– | 11,25 | 8,5

псля Р8-УЦС-1 | 18–––––

до КСК-1 | 17 | 1,5 | 5 | 6––

псля КСК-1 | 20 | 1,5 | 5–––

псля КСК-1 1––– | 3––

псля КСК-1 2––– | 4––

псля КСК-1 3––– | 6––

до БПС-1– | 1–– | 12 | 6,5

псля БПС-1– | 1,5–– | 9 | 8

до У1-БПС–– | 4–––

псля У1-БПС–– | 7–––

до нор–– | 5– | 10 | 3,8

псля нор–– | 6,5– | 7,5 | 5,5

псля “Petkus”––– | 3––

после ДВК-25 | 17–––––

знизитись не менше нж в 2 рази, питоме споживання електроенергi i палива скоротитися на 10...15

Стислий аналiз показав, що на багатьох дiючих ККЗ Украни необхдна змiна низькопродуктивного обладнання на високопродуктивне, або модернiзацiя дiючого обладнання для пiдвищення ефективност його роботи та забезпечення необхдно якост обробки насiння.

В старих технологiчних схемах на деяких заводах не передбачався вiдбiр самообрушу, що погршувало процес сушiння качанв i знижувало вихiд сортового насiння. Не була розроблена технологiя обробки млкозерно кукурудзи, тому з вдходв, одержаних в технологiчному процесi, вона не видiлялась, що також знижувало вихiд сортового насiння на 2...3 %. При реконструкцi чи модернiзацi технологiчного процесу ККЗ в цiлому або окремих його технологiчних лiнiй цi питання необхiдно вирiшити.

Таким чином, видно, що для :

1) пiдвищення ефективностi роботи кукурудзомолотарок необхiдно провести наладку i вдрегулювати режими роботи;

2) полiпшення якостi калiбрування, необхiдно провести правильний пiдбiр сит залежно вiд гiбридiв, що обробляються;

3) зниження травмування насiння, рекомендуться установлення гумових прокладок в мiсцях змiни напрямку руху насння i регулювання робочих органiв машин;

4) пiдвищення ефективностi сушiння качанв в камерних сушарках передбачити вiдбiр i окрему обробку самообруша в модернзованих бункерах активного вентилювання або переобладнаних камерах камерних сушарок .

ВИСНОВКИ

1. Встановлено кльксн закономрност змни теплофзичних характеристик самообрушу кукурудзи вд його вологост та температури. Уточнено фзико-технологчн властивост самообрушу насння кукурудзи.

2. Встановлено закономрност кiнетики сушiння i нагрвання насiння кукурудзи в щiльному шар та складено х математичний опис який дозволя визначити тривалсть сушння самообрушеного насння кукурудзи в рзних умовах його обробки.

3. Розроблено математичну модель сушiння насннво кукурудзи у шар пiдвищено товщини при рiзноманiтних варiантах його продування, яка дозволила встановити оптимальн режими сушння самообрушу насннво кукурудзи для бункерв активного вентилювання та переобладнаних камер камерно сушарки.

4. На основ дослдження ефективност роботи основного технологiчного та транспортного обладнання кукурудзо-калiбрувальних заводiв удосконалена схема технологчного процесу обробки самообрушу кукурудзи.

5. Розроблено засоби зменшення травмування насння кукурудзи на рзних етапах його обробки та транспортування, а також запропоновано певн кути нахилу самопливв даметри сит для пдвищення ефективност очищення самообрушу.

6. Розроблено рекомендац по полпшенню ефективност роботи технологчного та транспортного обладнання на ККЗ.

7. Проведена промислова апробаця розроблених режимв сушння у переобладнаних камерах камерних сушарок.

8. Економчний ефект вд упровадження рекомендовано технолог обробки насннво кукурудзи склада 65916 грн. з строком окупност протягом п’яти рокв.

СПИСОК ОПУБЛIКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦI

1. Будюк Л.Ф., Станкевич Г.М., Борта А.В. Вдосконалення кукурудзокалбрувальних заводв. // Наук. прац “Удосконалення снуючих розробка нових технологй для хорчово та зернопереробно промисловост“. – Одеса: ОДАХТ, 1997. – С. 16-24.

2. Будюк Л.Ф., Борта А.В. Современные проблемы кукурузокалибровочных заводов. // Наук. прац “Проблеми та перспективи розвитку виробництва та споживання хлбопродуктв”. – Одеса: ОДАХТ, 1997. – Т.4. – С. 27-28.

3. Будюк Л.Ф., Борта А.В., Шевернов А.В. Исследование эффективности основного технологического оборудования кукурузо-калибро-вочного завода. // Наук. прац “Проблеми та перспективи розвитку виробництва та споживання хлбопродуктв”. – Одеса: ОДАХТ, 1997. – Т.4. – С. 29-30.

4. Борта А.В. Физико-механические и теплофизические свойства семян кукурузы. // Наук. прац “Проблеми та перспективи розвитку виробництва та споживання хлбопродуктв”. – Одеса: ОДАХТ, 1997. – Т.4. – С. 33-35.

5. Борта А.В., Станкевич Г.М. Дослдження властивостей самообруша кукурудзи як об’кта сушння та збергання. // Наук. прац “Удосконалення снуючих розробка нових технологй для харчово та зернопереробно промисловост“. – Одеса: ОДАХТ, 1998. – С. 50-51.

АНОТАЦЯ

Борта А.В. Удосконалення технолог пслязбирально обробки на-сннво кукурудзи. — Рукопис.

Дисертаця на здобуття наукового ступення кандидата технчних наук за спецальнстю 05.18.03 — первинна обробка та збергання продуктв рослинництва. — Одеська державна академя харчових технологй, Одеса, 1998.

Дисертацю присвячено питанням дослдження фзико-техноло-гчних властивостей та теплофзичних характеристик самообрушу насннво кукурудзи. Отримано математичний опис закономрностей сушння нагрвання насннвого зерна кукурудзи при змнних режимних параметрах. Розробленно режими сушння самообрушу насннво кукурудзи для рзномантних пристров та умов сушння: камерних сушарок та бункерв активного вентилювання. Розроблено рекомендац по удосконаленню технологчно схеми пслязбирально обробки насн-нво кукурудзи. Основн результати роботи знайшли промислове впро-вадження при сушнн та пслязбиральнй обробц самообрушу насннво кукурудзи.

Ключов слова: насннва кукурудза, самообруш, кнетика, сушння, моделювання, обробка.

АННОТАЦИЯ

Борта А.В. Совершенствование технологии послеуборочной обработки семенной кукурузы. — Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.18.03 — первичная обработка и хранение продуктов растениводства. — Одесская государственная академия пищевых технологий, Одесса, 1998.

Диссертация посвящена вопросам исследования физико-технологи-ческих свойств и теплофизических характеристик самообруша семенной кукурузы. Получено математическое описание закономерностей сушки и нагрева семенной кукурузы для переменных режимных параметров. Разработаны режимы сушки самообруша семенной кукурузы для различних устройств и условий сушки: камерных сушилок и бункеров активного вентилирования. Разработаны рекомендации по совершенствованию технологической схемы послеуборочной обработки семенной кукурузы. Основные результаты работы нашли промышленное применение при сушке и послеуборочной обработке самообруша семенной кукурузы.

Ключевые слова: семенная кукуруза, самообруш, кинетика, сушка, моделирование, обработка.

ABSTRACT

Borta A.V. Advances in technologica1 productivity of after-harvesting treatment of seed maize. – Manuscript.

Dissertation for the degree of Cand. Sci. (Engineering) under the specialty 05.18.03 – Primary Treatment and Storing of Plant Growing Products. – Odessa State Academy of Food Technologies, Odessa, 1998.

The dissertation is devoted to investigation of physica1 and technological and thermophysical properties of self-hulled kernels of seed maize. Developed are conditions of drying of self-hu11ed kernels of seed maize for various drying arrangements and conditions that is chamber dryers and aerated bins. Kinetics of a mechanism of drying of seed maize at variable conditional parameters is described mathematically. Efficiency of operation of basic process and transportation equipment of maize-sizing plants is studied. Recommendations on the improvement of the process of after-harvesting treatment of seed maize are given. Basic results of studies done have found use in drying and after-harvesting treatment of self-hulled kernels of seed maize.

Key words: seed maize, self-hulled kernel, drying, treatment, simulation, processing.

Пдписано до друку 20.11. 1998 р. Формат 60х90/16. Обл.-вид. арк. 1,0. Тираж 100 прим. Зам. № 461. Одеська державна академя харчових технологй. 270039, м. Одеса, вул. Канатна, 112.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Вплив структури поверхні фібринового згустку на процеси взаємодії з компонентами фібринолітичної системи - Автореферат - 27 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СХЕМИ ТА ОСНОВНИХ ПАРАМЕТРІВ РІЗАЛЬНОГО ПРИСТРОЮ РИСОЗБИРАЛЬНОГО КОМБАЙНУ ОБЧІСУВАЛЬНОГО ТИПУ - Автореферат - 19 Стр.
КЛІНІКО – ІМУНОЛОГІЧНА І МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ХРОНІЧНОГО ГАСТРОДУОДЕНІТУ У ДІТЕЙ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ КОМПЛЕКСУ ПАТОГЕНЕТИЧНОЇ ТЕРАПІЇ - Автореферат - 26 Стр.
Удосконалення прес-форм для лиття деталей взуття - Автореферат - 20 Стр.
РОЛЬ І МІСЦЕ ПРОМЕНЕВОЇ ТЕРАПІЇ В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ РАКУ ЯЄЧНИКІВ - Автореферат - 50 Стр.
Вища школа України в умовах лібералізації суспільного життя 1953 – 1964 рр. - Автореферат - 25 Стр.
СТВОРЕННЯ НА ОСНОВІ ТЕОРІЇ R-ФУНКЦІЙ МЕТОДІВ І ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ РОЗВ'ЯЗАННЯ ЗАДАЧ ПОВЗУЧОСТІ ПЛАСТИН СКЛАДНОЇ ФОРМИ - Автореферат - 16 Стр.