У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ РИНКУ ТА ЕКОНОМІКО– ЕКОЛОГІЧНИХ

ДОСЛІДЖЕНЬ

Савчук Сергій Іванович

УДК 339.13+669.019

ОЦІНКА ТА АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ І ВИРОБНИКА

НА РЕГІОНАЛЬНИХ РИНКАХ

(на прикладі металургійної промисловості України)

Спеціальність 08.07.01- Економіка промисловості

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Одеса – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України (м. Одеса).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Буркинський Борис Володимирович, Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, директор

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор, академік НАН України Долішній Мар'ян Іванович, Інститут регіональних досліджень НАН України, директор

доктор економічних наук, професор Маковеєв Петро Степанович, Одеський національний політехнічний університет, завiдувач кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Провідна установа: Інститут економіки промисловості НАН України, відділ проблем ефективного використання промислового потенціалу (м. Донецьк)

Захист дисертації відбудеться 11.04.2002 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 41.177.01 в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

Автореферат розісланий 26.02.2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Тараканов М.Л.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Найважливішою передумовою ефективного функціонування виробника в сучасних умовах є знання потреб і особливостей його потенційних ринків збуту, рівня конкурентоспроможності на них як товаровиробника в цілому, так і окремих видів продукції, що ним випускається. Дослідження показують, що саме невірна оцінка даних показників має найбільшу питому вагу (32%) серед основних причин комерційних невдач.

Звідси випливає, що аналізу ринку, конкурентоспроможності на ньому відповідної продукції і виробника повинно бути приділено максимум уваги при організації виробничої і збутової діяльності будь-якого підприємства.

Відбитком важливості вивчення даної проблеми є велика кількість досліджень у зазначеному напрямку, як спеціалістів дальнього зарубіжжя, так і в останні роки вчених-економістів країн СНД. Серед закордонних економістів, що зробили істотний внесок у розробку методів аналізу ринку, дослідження проблем конкурентоспроможності необхідно в першу чергу назвати М.Портера, Ф. Котлера, Дж. Еванса, Б. Бермана, С. Маджаро, А. Дайана, Ф. Букереля і т. ін. Провідними російськими та українськими спеціалістами в цій галузі є такі вчені як Азоєв Г.Л., Буркинський Б.В., Зав'ялов П.С., Ільяшенко С.М., Кретов І.І., Перерва П.Г., Хруцький В.Е., Юданов А.Ю. та деякі інші.

Проведений критичний аналіз літературних джерел показав, що існуючі підходи до вирішення зазначеної проблеми спираються винятково на експертні методи, що знижує рівень об'єктивності одержуваних результатів. Реалізація даних методів найчастіше пов'язана з труднощами організаційного порядку, які обмежують можливості оперативного вирішення задач оцінки та аналізу конкурентоспроможності в поточній діяльності підприємств. Крім того, залишаються вкрай мало розробленими питання безпосереднього використання оцінок рівня конкурентоспроможності продукції та виробника для вирішення різних проблем підвищення ефективності функціонування відповідних суб'єктів господарювання взагалі та на регіональних ринках зокрема.

Сказане визначає актуальність теми дисертаційної роботи, що безпосередньо присвячена розвитку методичного апарата, призначеного для вирішення задач оцінки та аналізу конкурентоспроможності промислової продукції і товаровиробника на різноманітних регіональних ринках, використання отриманих при цьому результатів з метою поліпшення роботи на них.

Очевидно, що актуальність проблеми оцінки рівня конкурентоспроможності промислового товаровиробника та окремих видів його продукції на різних ринках збуту значно зростає для тих галузей, які орієнтовані на роботу з ринками далекого зарубіжжя. Такою галуззю є чорна металургія України, основна частка продукції якої поставляється на експорт.

В цих умовах економічна ефективність функціонування підприємств галузі значною мірою залежить від уміння працювати на різноманітних ринках металопродукції, в основі якого лежить правильна, об'єктивна оцінка конкурентоспроможності продукції та її виробника на потенційних ринках збуту, їх перспективності для конкретного підприємства (галузі). Тому наукова організація роботи металургійних підприємств на зовнішніх ринках може стати одним із напрямків підвищення ефективності функціонування, як окремих вітчизняних виробників металопродукції, так і галузі в цілому, напрямком, реалізація котрого практично не вимагає складної організаційної роботи і значних капітальних витрат.

Зазначені обставини визначають вибір галузі чорної металургії як об'єкта, на прикладі якого в роботі розглядаються питання одержання оцінок конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на різних регіональних ринках збуту, їх аналізу.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України в рамках держбюджетної науково-дослідної роботи за темою “Теоретичні основи формування конкурентоспроможності економіки регіону на перехідному етапі” (номер державної реєстрації 0101U000711). Автором розроблено методичні положення оцінки та аналізу конкурентоспроможності виробника на регіональних ринках.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток методичного інструментарію для вирішення задач оцінки, аналізу та підвищення конкурентоспроможності продукції і виробника на різних регіональних ринках збуту (на прикладі металургійної промисловості України).

Відповідно до зазначеної мети в дисертаційній роботі ставляться і вирішуються наступні задачі:

- провести аналіз сучасного стану чорної металургії України, основних напрямків підвищення економічної ефективності її функціонування і визначити роль і місце в них задач поліпшення роботи на зовнішніх ринках;

- уточнити зміст понять “конкурентоспроможність промислової продукції і виробника на регіональних ринках”;

- виконати аналіз існуючих методів оцінки і вибору ринків збуту промислової продукції;

- сформулювати принципи побудови і використання узагальнених кількісних оцінок конкурентоспроможності промислової продукції на потенційних ринках збуту;

- розробити методи одержання точних і об'єктивних узагальнених оцінок конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на регіональних ринках;

- розробити комплексну методику економічної оцінки та аналізу конкурентоспроможності промислової продукції і виробника в цілому на різноманітних регіональних ринках, їх ранжирування та оптимального вибору;

- одержати узагальнені оцінки конкурентоспроможності окремих видів вітчизняної металургійної продукції та виробника в цілому на різноманітних регіональних ринках, провести їх аналіз.

Об'єкт дослідження - конкурентоспроможність промислової продукції і її виробника.

Предмет дослідження - методичні підходи до вирішення проблем оцінки та аналізу конкурентоспроможності продукції і виробника на різноманітних регіональних ринках збуту.

Методи дослідження. В ході дослідження застосовувалися методи економічного аналізу виробництва, маркетингу промислових підприємств, елементи економіко-математичного моделювання, прийоми обробки даних програмними засобами Excel 97. Методи економічного аналізу виробничої діяльності використовувалися при визначенні одиничних показників конкурентоспроможності металургійних підприємств і окремих видів їх продукції на основних регіональних ринках. Методи маркетингового аналізу застосовувалися при оцінюванні стану потенційних ринків збуту промислової (металургійної) продукції. Економіко-математичні методи використовувалися при розв'язанні задач вибору форми узагальнених показників конкурентоспроможності продукції і виробника на регіональних ринках, оптимального вибору і завантаження потенційних ринків, ранжирування регіональних ринків за рівнем конкурентоспроможності на них окремих видів промислової продукції і її виробників. Засоби Excel 97 застосовувалися для розрахунку конкретних показників конкурентоспроможності металургійної продукції та металургійних підприємств у цілому на різних регіональних ринках. У комплексі зазначені методи і засоби використовувалися при побудові процедури визначення та аналізу інтегральних оцінок конкурентоспроможності виробника (окремих видів його продукції) на можливих ринках збуту.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає в розвитку і поглибленні методів вирішення задач оцінки та аналізу конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на різних регіональних ринках збуту. Основні її положення полягають у наступному:

- у розвиток існуючих трактувань загального поняття “конкурентоспроможність” визначено поняття “конкурентоспроможність промислової продукції на регіональному ринку” і “конкурентоспроможність виробника на регіональному ринку”;

- розроблено методичні принципи побудови і використання інтегральних показників конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на потенційних ринках збуту;

- обгрунтовано і систематизовано комплекс показників оцінки конкурентоспроможності, що відбиває відповідність властивостей промислової продукції та виробничо-економічних можливостей її виробника вимогам різних регіональних ринків збуту, особливостям їх стану і функціонування;

- запропоновано інтегральні показники конкурентоспроможності окремих видів продукції і виробників на потенційних ринках збуту, що враховують специфіку задач її оцінки й аналізу на різних регіональних ринках;

- побудовано економіко-математичну модель оптимального вибору і використання ринків збуту, яка враховує основні економічні критерії функціонування підприємств, умови виробництва і реалізації продукції на різних регіональних ринках;

- розроблено комплексну методику оцінки, аналізу і підвищення конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на різних ринках збуту.

Теоретичне і практичне значення одержаних результатів. Теоретична цінність роботи міститься в розвитку і поглибленні методичної бази оцінки, аналізу та підвищення конкурентоспроможності продукції і виробника на регіональних ринках збуту.

Прикладне значення дисертаційної роботи полягає в застосуванні розроблених методів оцінки та аналізу конкурентоспроможності промислової продукції і виробника для вирішення задач підвищення ефективності роботи підприємств чорної металургії України на внутрішньому й, особливо, на зовнішніх ринках чорного металу.

Методика узагальненої оцінки та аналізу конкурентоспроможності металургійної продукції і виробника на різних регіональних ринках була реалізована й одержала позитивні відгуки на таких найбільших металургійних підприємствах України, як ВАТ “ММК ім. Ілліча” (акт №33/223 від 26.11.2001), ВАТ “Азовсталь” (акт №02160 від 23.04.2001).

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення і прикладні результати дисертаційного дослідження докладались і одержали позитивні оцінки на Першій всеукраїнській науковій конференції “Україна наукова '2001” (25-27 червня 2001 р., м. Дніпропетровськ), міжнародному науково-практичному семінарі “Шляхи подолання антидемпінгових домагань в зовнішньоторговельних відносинах ” (01-05 жовтня 2001 р., м. Форос).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено персональний авторський підхід, отримано здобувачем теоретичні і прикладні результати в галузі розробки методів оцінки та аналізу конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на регіональних ринках. У дисертаційній роботі автором використано лише ті ідеї та методичні розробки, що є результатом особистого наукового внеску в публікаціях, виданих у співавторстві.

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 7 наукових праць загальним обсягом 8,1 д.а., із котрих особисто автору належить 7,9 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел та додатку. Загальний обсяг дисертації складає 183 сторінки, у тому числі: 4 рисунка на 4 сторінках, 33 таблиці на 31 сторінці, бібліографію (118 найменувань) на 10 сторінках і 1 додаток на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми, визначено задачі дослідження та наукову новизну його результатів, охарактеризовано практичну цінність і реалізацію положень дисертації.

У першому розділі дисертаційного дослідження “Сучасний стан і напрямки підвищення економічної ефективності чорної металургії України” проведено аналіз особливостей функціонування чорної металургії України в сучасних умовах, її положення в соціально-економічній системі держави, описано і проаналізовано основні напрямки підвищення ефективності металургійної галузі, що дозволило зробити висновок про особливу актуальність вирішення задач поліпшення роботи на регіональних ринках збуту за рахунок підвищення рівня конкурентоспроможності на них, як окремих видів промислової продукції, так і виробника в цілому.

З метою формування принципових підходів до розробки методів оцінки та аналізу конкурентоспроможності окремих видів продукції і виробника на регіональних ринках уточнено зміст понять “ конкурентоспроможність продукції (виробника) на регіональних ринках”.

Під конкурентоспроможністю продукції на регіональному ринку розуміється відповідність (ступінь відповідності) можливостей її ефективного виробництва і реалізації потребам даного ринку, його стану в цілому, цілям і задачам виробника даної продукції.

Це визначення можна поширити і на випадок конкурентоспроможності деякого підприємства (виробника).

Конкурентоспроможність виробника на регіональному ринку варто тлумачити як ступінь відповідності системі потреб, стану даного ринку можливостей ефективного виробництва і реалізації всієї (або основної частини) номенклатури продукції, що випускається підприємством, цілей і задач його функціонування (економічного розвитку).

Аналіз основних аспектів змісту поняття “конкурентоспроможність на регіональних ринках” дозволив сформулювати напрямок її забезпечення, що для виробника полягає в максимальному і детальному врахуванні в його виробничій і збутовій діяльності на різних ринках відповідності можливостей і перспективних цілей підприємства, продукції, що ним випускається (її споживчих властивостей), потребам і властивостям потенційних ринків збуту.

Другий розділ дисертації “Методичні основи оцінки конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на регіональних ринках” присвячений розробці методичного інструментарію для оцінки та аналізу конкурентоспроможності продукції і виробника на регіональних ринках.

Задача визначення рівня конкурентоспроможності продукції (виробника) на регіональних ринках за своїм змістом близька до задачі оцінки ступеня привабливості ринків збуту для деякого товару або його виробника. У зв'язку з цим був проведений критичний аналіз сучасних підходів до вирішення даної задачі, який показав, що необхідної методичної проробки вони ще не одержали і тому не можуть безпосередньо використовуватися при визначенні конкурентоспроможності продукції і її виробника на регіональних ринках.

Ринок є складною системою, стан якої залежить від напрямку та інтенсивності протікання різноманітних економічних процесів, дії багатьох чинників, що в остаточному підсумку знаходить відображення в необхідності використання для його адекватного опису цілої системи показників.

Оцінка конкурентоспроможності промислової продукції або підприємства на потенційному ринку збуту не повинна бути самоціллю, кінцевим результатом дослідження. Система показників стану ринку, рівня конкурентоспроможності на ньому повинна застосовуватися для вирішення різноманітних задач підвищення ефективності роботи товаровиробника, наприклад, шляхом ранжирування регіональних ринків збуту з позицій їх привабливості та подальшого вибору найбільш вигідних ринків для деякого виробника або конкретного товару (групи товарів). Зазначені задачі за своєю внутрішньою сутністю відповідають задачі вибору деякого найкращого рішення.

Тому при формуванні методичного підходу до оцінки конкурентоспроможності продукції і виробника на регіональних ринках в основу були покладені загальні положення системного аналізу, що застосовуються у випадку вибору деякого найкращого варіанта рішення при аналізі складних систем.

Один із ключових принципів системного підходу при аналізі даної проблеми полягає в розробці та використанні об'єктивних, чітко сформульованих критеріїв, що дозволяють визначити перевагу того або іншого рішення. При цьому, з огляду на те, що стан складного об'єкта (у даному випадку - ринку) описується цілим комплексом змінних (показників), а для однозначного вибору в загальному випадку повинен використовуватися тільки один-єдиний показник, виникає потреба в реалізації операції, що зводить множину одиничних показників до деякого інтегрального показника, який дає їх узагальнену оцінку.

Таким чином, для вирішення проблеми оцінки конкурентоспроможності продукції або виробника на аналізованих ринках, дотримаючись системного підходу, приходимо до необхідності здійснення побудови деякого інтегрального показника, який би зводив множину окремих показників стану ринку, що відбивають рівень конкурентоспроможності на ньому даного товару або підприємства, до єдиного значення деякого показника, який узагальнює ці одиничні показники.

У свою чергу, зазначена проблема може бути розбита на дві взаємозалежні, але багато в чому самостійні задачі.

Перша полягає у формуванні системи одиничних показників, що адекватно описують рівень конкурентоспроможності на даному ринку економічних об'єктів, які аналізуються.

Змістом другої задачі є конструювання форми інтегрального показника для визначення на основі побудованої системи одиничних показників їх узагальненого значення.

Для розв'язання першої із зазначених задач, у роботі була побудована система одиничних показників, що характеризують ступінь відповідності виробничих можливостей деякого виробника стану і потребам потенційних ринків збуту. Вона включає наступні групи показників:

(а) показники відповідності номенклатури і структури виробництва аналізованому ринку;

(б) показники (відносні та абсолютні) досягнутих обсягів реалізації продукції на ринку, що аналізується;

(в) показники економічної ефективності реалізації продукції на даному ринку збуту;

(г) показники технічного рівня аналізованої продукції та продукції, що реалізується на даному ринку.

Крім того, система одиничних показників (а) - (г) для повної характеристики конкурентоспроможності виробника на ринку, що аналізується, повинна бути розширена за рахунок показників, які описують особливості даного ринку як такого, його обсягові властивості і стан ринкового середовища:

(е) показник насиченості ринку;

(ж) показники інтенсивності конкуренції на аналізованому ринку;

(з) показники величини бар'єрів проникнення на даний ринок;

(і) показник рівня стабільності (ризику) ринку;

(к) показники динаміки ринку.

Таким чином, система одиничних показників, що повинна аналізуватися при оцінюванні конкурентоспроможності конкретного товаровиробника на деякому ринку, може бути розділена на дві відносно самостійні множини: (1) показники (а) - (г), що характеризують ступінь відповідності виробничих і економічних можливостей виробника даному ринку, його вимогам і стану, та (2) показники (д) - (к), що описують основні особливості функціонування аналізованого ринку, як такого. У роботі наведено розрахункові співвідношення, що дозволяють визначити кількісні значення даних показників. Деякі з зазначених показників (їх разрахункові формули) у роботі пропонуються вперше.

Аналіз різних аспектів конкурентоспроможності на ринках, можливих задач дослідження оцінок її рівня дозволив сформулювати методичні принципи, котрих необхідно дотримуватись при побудові і використанні інтегрального показника конкурентоспроможності продукції і виробника на регіональних ринках збуту:

1) через велику складність ринку, як об'єкта вивчення, рішення різних прикладних задач його дослідження в загальному випадку передбачає необхідність побудови своїх специфічних систем одиничних показників його стану;

2) при розв'язанні задачі оцінювання рівня конкурентоспроможності продукції і виробника на різних ринках (ступеня привабливості потенційних ринків) у цілому відповідна система одиничних показників повинна включати: (а) показники, що описують основні особливості функціонування ринку; і (б) показники, що характеризують ступінь відповідності властивостей продукції та виробничо-економічних можливостей підприємства вимогам даного ринку;

3) розрахункові співвідношення інтегрального показника конкурентоспроможності повинні мати можливість приведення різних за своїм виміром і діапазоном числових значень одиничних показників до деяких універсальних вимірювачів, що дозволяли б порівнювати величини різних показників при кількісній оцінці їх узагальненого впливу;

4) інтегральний критерій конкурентоспроможності продукції і виробника повинен припускати можливість зміни рівня значущості одиничних показників, які його утворюють;

5) методи визначення інтегрального показника конкурентоспроможності повинні мати засоби, що дозволяють у залежності від цілей і задач здійснюваного економічного аналізу (цілей, які передбачає досягти виробник на ринках, що аналізуються), враховувати і змінювати напрямки впливу одиничних показників конкурентоспроможності на їх узагальнену оцінку;

6) інтегральний показник рівня конкурентоспроможності повинен допускати певну взаємозамінність значень окремих його одиничних показників, а також мати можливість, у залежності від конкретних умов, варіювати ступінь зазначеної взаємозамінності;

7) для комплексного використання можливостей інтегральної оцінки конкурентоспроможності розробка інструментарія для її кількісного визначення повинна супроводжуватися формуванням прийомів і методів застосування даних оцінок для вирішення загальної проблеми підвищення конкурентоспроможності продукції і виробника на ринках збуту, ефективності його роботи.

Використання зазначених принципів повинно підвищити рівень точності, обгрунтованості оцінок конкурентоспроможності, розширити можливості їх застосування при розв'язанні різних задач дослідження ринків і забезпечення конкурентоспроможності на них виробника та окремих видів його продукції.

Для різних умов економічного аналізу конкурентоспроможності промислової продукції і виробника в дисертації запропоновано й обгрунтовано основні форми інтегральних показників, що задовольняють зазначеним принципам.

Рекомендації щодо практичного використання узагальнених показників конкурентоспроможності промислової продукції та виробника на різних ринках можна сформулювати наступним чином: при необхідності проведення достатньо жорсткої оцінки конкурентоспроможності виробника (окремого виду продукції) на потенційних ринках збуту, а також при значній нерівнозначущості одиничних показників конкурентоспроможності, варто використовувати узагальнений показник W1(Pi); в інших випадках перевагу необхідно віддавати інтегральному показнику W*3(Pi):

W1(Pi) =pij)aj, (1)

W*3(Pi) = [aj (pij - pхj)2)]1/2 /Sхл, (2)

де Pi – n-мірний вектор одиничних показників pij, що характеризують стан ринку i та відповідність виробничо-економічних можливостей даного виробника вимогам даного ринку; aj - коефіцієнти значущості одиничних показників j; Sхл - відстань між еталонними точками P0х і P0л, координатами яких є найгірші та найкращі значення одиничних показників pij відповідно.

У третьому розділі дисертаційної роботи “Інтегральна оцінка та аналіз конкурентоспроможності виробників металургійної продукції на регіональних ринках збуту” розглядаються прикладні задачі інтегральної оцінки, аналізу і забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної металургійної продукції та її виробників на основних регіональних ринках збуту чорного металу.

Як конкретні задачі, рішення котрих повинні бути основою підвищення конкурентоспроможності продукції і виробника, розглядаються задачі оптимального вибору і визначення ступеня використання потенційних ринків збуту відповідних видів продукції.

Розроблено комплексну методику оцінки, аналізу і підвищення конкурентоспроможності виробника і його продукції на регіональних ринках, що включає інтегральну оцінку, ранжирування і раціональний вибір цільових ринків, визначення ступеня їх використання (рис.1). У рамках зазначеної методики побудована економіко-математична модель визначення оптимальних ринків збуту, що враховує основні економічні критерії, умови виробництва і реалізації продукції на різних ринках.

На основі використання сформульованих методичних положень, що були подані у виді відповідної методики, проведено інтегральну оцінку та аналіз конкурентоспроможності окремих видів вітчизняної металургійної продукції та виробника на основних регіональних ринках збуту. Отримані результати дали можливість виконати ранжирування даних ринків за ступенем їх привабливості для українських виробників чорного металу.

При кількісній оцінці конкурентоспроможності окремих видів металопродукції на потенційних ринках збуту використовувалися одиничні показники, що характеризують загальний обсяг, економічну ефективність і середню ціну поставок даного виду вітчизняної продукції, рівень конкуренції та стабільність ринків, динаміку обсягів збуту на них.

1 Уточнення базової системи одиничних показників конкурентоспроможності

2 Розрахунок системи одиничних показників конкурентоспроможності 3 Вибір регіональних ринків на основі аналізу окремих показників конкурентоспроможності, при необхідності використання економіко-математичних моделей

4 Побудова ефективної (оптимальної згідно Парето) множини ринків P* 11

5 Аналіз ефективної множини P* і вибір перспективних регіональних ринків збуту

 

6. Отримано рішення ? 11

+

 

Використання

7. економіко-математичних 3

моделей ? +

-

8. Розрахунок інтегральних показників конкурентоспроможності виробника на різних ринках і їх ранжирування

Використання 9. економіко-математичних 3 моделей ? + -

10. Оптимальний вибір ринків на основі аналізу інтегральних показників конкурентоспроможності

11. Вихід

Рис. 1. Блок-схема комплексної процедури оцінки, аналізу і підвищення конкурентоспроможності виробника і його продукції на регіональних ринках

При цьому, як кількісний показник стабільності ринку використовувалося середнє зважене значення коефіцієнта варіації, що розраховувався для часових рядів середньої ціни і обсягів поставок для видів металопродукції, що аналізувались; кількісна оцінка рівня конкуренції на ринку визначалася по відомій формулі як функція від рентабельності реалізації продукції; в якості показників динаміки ринків збуту використовувалися індекси загальних обсягів поставок (у грошовому виразі).

Прикладом кількісної оцінки рівня конкурентоспроможності окремих видів металопродукції на регіональних ринках збуту можуть служити показники, що наведені в таблиці 1.

При визначенні інтегральних показників конкурентоспроможності товстого листа на можливих ринках, поданих у таблиці 1(а), використовувалися одиничні показники динаміки і рівня стабільності ринків, тобто у певній мірі враховувався не тільки сучасний стан, але і передісторія ринків за певний період, особливості їх динаміки. Зазначена інформація, звичайно, впливає на величину інтегральних оцінок конкурентоспроможності в поточний момент часу.

Таблиця 1

Інтегральна оцінка конкурентоспроможності товстого листа

на різних ринках збуту і їх ранжирування

З урахуванням динаміки (а) Статичний варіант (б)

Ринок (країна) Інтегральна кількісна оцінка конкурентоспроможності Порядковий номер у ранжированому списку ринків Інтегральна кількісна оцінка конкурентоспроможності Порядковий номер у ранжированому списку ринків

Китай 0,150 4 0,166 3

США 0,808 1 0,892 1

ОАЕ 0,395 3 0,062 5

Туреччина 0,146 5 0,078 4

Тайвань 0,583 2 0,489 2

У зв'язку з цим викликає інтерес визначення та аналіз інтегральних оцінок конкурентоспроможності тільки на основі показників поточного стану ринків (статичний варіант інтегральних показників). Для розв'язання даної задачі з переліку одиничних показників конкурентоспроможності, що аналізувались, повинні бути виключені показники динаміки і стабільності ринків. Прикладом отриманих при цьому кількісних оцінок конкурентоспроможності металопродукції на ринках збуту, що аналізувались, є наведені в таблиці 1 (б) значення інтегральних показників.

Аналогічні результати, отримані для різноманітних видів металопродукції, показують, що на одних ринках більш високий рівень конкурентоспроможності мають одні види продукції, на інших - інші. У зв'язку з цим є природною та актуальною постановка задачі визначення інтегральних оцінок конкурентоспроможності на ринках усієї (або основної) сукупності видів продукції, що випускається деяким виробником, або, іншими словами, задача оцінки конкурентоспроможності на потенційних ринках збуту не окремих видів продукції, а її виробника в цілому.

Для обчислення інтегрального показника конкурентоспроможності виробника використовувалися практично ті ж одиничні показники, що і при визначенні кількісного значення рівня конкурентоспроможності окремих видів металопродукції. Додатково тут розглядався тільки показник, що характеризує відповідність структури потреб ринку номенклатурі продукції, яка випускається даним виробником.

Результати розрахунку інтегральних показників конкурентоспроможності вітчизняного виробника для різних регіональних ринків збуту (на прикладі ММК ім. Ілліча) приведені в таблиці 2 (відповідно динамічний і статичний варіанти оцінок).

Таблиця 2

Інтегральна оцінка конкурентоспроможності ММК ім. Ілліча

на різних ринках збуту і їх ранжирування

З урахуванням динаміки (а) Статичний варіант (б)

Ринок (країна) Інтегральна кількісна оцінка конкурентоспроможності Порядковий номер у ранжированому списку ринків Інтегральна кількісна оцінка конкурентоспроможності Порядковий номер у ранжированому списку ринків

Китай 0,557 3 0,583 3

США 0,769 1 0,802 1

ОАЕ 0,438 6 0,377 6

Туреччина 0,463 5 0,490 5

Тайвань 0,629 2 0,549 4

Італія 0,354 7 0,308 7

Македонія 0,554 4 0,594 2

Вибір ринків збуту основних експортних видів вітчизняної металургійної продукції (чавун, сляби, гарячекатаний рулон, товстий лист, холоднокатаний рулон і лист), що аналізувались у роботі, визначався двома обставинами. По-перше, зазначені ринки є одними із самих ємних і, по-друге, вони можуть розглядатися як представники найкрупніших регіональних ринків продукції чорної металургії.

Отримані результати оцінки та аналізу конкурентоспроможності окремих видів металопродукції та її виробника добре узгоджуються й у значній мірі уточнюють існуючі уявлення про привабливість розглянутих ринків збуту. Це підтверджує перспективність застосування запропонованого інструментарія для одержання точних і об'єктивних оцінок конкурентоспроможності металургійної продукції на різних регіональних ринках. Їх використання в практичній діяльності буде сприяти розв'язанню задач підвищення конкурентоспроможності металопродукції та підприємств чорної металургії на різних регіональних ринках.

ВИСНОВКИ

У дисертації отримано нові рішення наукової задачі розвитку та удосконалення методичного апарату вирішення задач оцінки та аналізу конкурентоспроможності промислової продукції і виробника (на прикладі металургійної галузі України) на різних регіональних ринках збуту. Отримані в рамках дисертаційного дослідження результати дозволяють сформулювати наступні висновки і рекомендації:

1. В сучасних умовах чорна металургія України займає особливе, багато в чому визначальне положення в соціально-економічній системі держави. Водночас, її стан знаходиться під впливом багатьох негативних чинників.

2. Чорна металургія України в теперішній час у значній мірі орієнтована на роботу з ринками дальнього зарубіжжя. У зв'язку з цим особливу актуальність у сучасних умовах має задача поліпшення роботи на регіональних ринках збуту. Наукова організація даної роботи, яка спрямована на підвищення конкурентоспроможності металопродукції та її виробників на різноманітних ринках збуту, може стати одним із головних напрямків підвищення ефективності функціонування, як окремих вітчизняних підприємств, так і металургійної галузі в цілому.

3. Для вирішення задач підвищення конкурентоспроможності чорної металургії України на різних регіональних ринках розроблено методичний апарат оцінки та аналізу конкурентоспроможності її продукції і підприємств на потенційних ринках збуту, в основі якого лежить розуміння конкурентоспроможності як ступеня відповідності виробничо-економічних можливостей підприємства або споживчих властивостей продукції стану й особливостям функціонування конкретного ринку.

4. Дослідженнями автора встановлено, що ринок як об'єкт аналізу, являє собою складну систему, для адекватного опису котрої необхідно використовувати цілий комплекс показників, що відбивають різноманітні аспекти його функціонування. Тому для вирішення проблеми однозначної оцінки і порівняльного аналізу конкурентоспроможності продукції або виробника на різних регіональних ринках запропоновано здійснити побудову відповідного інтегрального показника, який би зводив множину значень окремих показників, що відбивають рівень конкурентоспроможності на ринку даного товару або підприємства, до деякого узагальненого значення.

5. Проблема розробки інтегральних показників конкурентоспроможності продукції і виробника на регіональних ринках може бути розбита на дві взаємозалежні задачі. Зміст першої із них складається у формуванні системи одиничних показників, які адекватно описують різні аспекти конкурентоспроможності економічних об'єктів, що аналізуються на даному ринку. Метою другої задачі є конструювання форми інтегрального показника (розрахункового співвідношення) для визначення на основі побудованої системи одиничних показників їх інтегрального значення. Сформульовано й обгрунтовано принципи розв'язання зазначених задач, на основі застосування яких розроблено методичний інструментарій визначення й аналізу інтегральних оцінок конкурентоспроможності окремих видів продукції і виробника в цілому на різних регіональних ринках. Даний методичний апарат дозволяє при оцінці конкурентоспроможності в максимальному ступені враховувати особливості стану і функціонування аналізованих ринків збуту, ступеня відповідності їм виробничо-економічних можливостей виробника і продукції.

6. Встановлено, що інтегральні показники конкурентоспроможності мають важливе і самостійне значення в системі економічних показників, що застосовуваються для аналізу ефективності процесів функціонування виробника. Водночас, з метою повного використання їх інформаційного потенціалу вони повинні застосовуватися і для вирішення задач забезпечення (підвищення) конкурентоспроможності продукції і виробника на різних ринках збуту. В зв'язку з цим розроблено комплексну методику оцінки, аналізу і підвищення конкурентоспроможності виробника і його продукції на регіональних ринках, що включає інтегральну оцінку, ранжирування та раціональний вибір цільових ринків, визначення ступеня їх використання. Застосування в рамках даної методики економіко-математичних методів підвищує рівень точності й обгрунтованості результатів її використання.

7. Розроблений автором методичний апарат оцінки, аналізу і підвищення конкурентоспроможності продукції і виробника на регіональних ринках може застосовуватися для різних галузей промисловості. Проте в першу чергу він орієнтований на галузі, які мають високий експортний потенціал. Такою галуззю є чорна металургія України. Для даної галузі проведено інтегральну кількісну оцінку й аналіз конкурентоспроможності окремих видів її продукції на основних ринках чорного металу, їх ранжирування за даним показником. Виконано комплексну оцінку стану найважливіших ринків збуту продукції чорної металургії, привабливості їх для вітчизняного виробника з позиції оцінки його конкурентоспроможності на цих ринках.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Савчук С.І. Сучасний маркетинг. – Одеса: Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, 1996. – 108 с.

2. Савчук С.И. О состоянии дел в металлургии стран, которые не являются членами организации по экономическому сотрудничеству и развитию // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сборник научных трудов –Донецк: Донецкий государственный университет, 1999. – С. 153 -156.

3. Савчук С.И. Методические принципы построения и использования обобщенной оценки привлекательности рынка промышленной продукции // Економіка промисловості. – 1999. - №3(5). – С.142 – 147.

4. Савчук С.И., Диленко В.А., Осипов В.Н. Интегральная оценка состояния рынков промышленной продукции // Управление экономикой переходного периода. – Донецк: Институт экономики промышленности НАН Украины. – 1999. – С. 202 – 210.

Особистий вклад автора полягає у побудові інтегральних показників стану ринків промислової продукції, ступеня їх привабливості для окремого виду продукції і виробника в цілому.

5. Савчук С.И. Интегральная оценка конкурентоспособности металлургической продукции на различных региональных рынках // Економіка промисловості . - №3. - 2000. - С. 51 – 54.

6. Савчук С.И. Современное состояние и направления повышения эффективности черной металлургии Украины // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Вип. 95. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський національний університет, 2001. – С. 57 – 68.

Савчук С.І. Оцінка та аналіз конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на регіональних ринках (на прикладі металургійної промисловості України). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.01 - економіка промисловості. - Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, Одеса, 2002.

Дисертаційна робота присвячена розвитку методичного інструментарію для розв'язання задач оцінки, аналізу та підвищення конкурентоспроможності промислової продукції і виробників на регіональних ринках. Наведено визначення змісту поняття “конкурентоспроможність продукції (виробника) на регіональних ринках”. Розроблено загальні методичні принципи побудови і використання інтегральних показників конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на потенційних ринках збуту. Побудовано відповідну систему одиничних показників конкурентоспроможності. Для різних задач аналізу конкурентоспроможності промислової продукції і виробника на ринках розроблено відповідні форми інтегральних показників конкурентоспроможності. Розроблено методику оцінки, аналізу і підвищення конкурентоспроможності виробника (продукції) на регіональних ринках. Побудовано економіко-математичну модель визначення оптимальних ринків збуту і ступеня їх використання. Виконано інтегральну оцінку та аналіз конкурентоспроможності основних експортних видів вітчизняної металургійної продукції, її виробника на найважливіших регіональних ринках. Прикладні результати роботи були реалізовані на найбільших металургійних підприємствах України.

Ключові слова: конкурентоспроможність продукції і виробника, регіональні ринки, економічний аналіз, металургійна промисловість України.

Савчук С.И. Оценка и анализ конкурентоспособности промышленной продукции и производителя на региональных рынках (на примере металлургической промышленности Украины). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.01 - экономика промышленности. - Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины, Одесса, 2002.

Диссертационная работа посвящена развитию методического инструментария для решения задач оценки, анализа и повышения конкурентоспособности промышленной продукции и производителей на различных региональных рынках сбыта (на примере металлургической промышленности Украины).

В работе проведен анализ особенностей функционирования черной металлургии Украины в современных условиях, который показал, что, с одной стороны, отрасль имеет особое, во многом определяющее положение в социально-экономической системе государства, с другой же стороны - ее состояние характеризуется многими негативными факторами.

Проанализированы возможные направления повышения эффективности металлургической отрасли. Показано, что, наряду с известными стратегическими подходами к решению данной проблемы, связанными с ее масштабным техническим перевооружением, особую актуальность в настоящее время имеет задача улучшения работы на региональных рынках путем выбора таких рынков сбыта, на которых отечественные предприятия и продукция в их современном состоянии имеют максимальный уровень конкурентоспособности.

Дано определение понятию “конкурентоспособность продукции (производителя) на региональном рынке”, его главным моментом является положение, согласно которому конкурентоспособность понимается, как степень соответствия производственно-экономических возможностей производителя (продукции) потребностям и свойствам конкретного рынка сбыта.

Анализ основных аспектов содержания понятия “конкурентоспособность на региональных рынках” позволил сформулировать направление ее обеспечения, которое для предприятия состоит в максимальном и детальном учете в его производственной и сбытовой деятельности на потенциальных рынках сбыта соответствия возможностей и перспективных целей производителя, выпускаемой продукции (ее потребительских свойств) потребностям и свойствам рассматриваемых рынков сбыта.

Проведенный анализ различных аспектов конкурентоспособности на рынках, возможных задач исследования ее оценок позволил сформулировать методические принципы, которым необходимо следовать при построении и использовании интегрального показателя конкурентоспособности продукции и производителя на региональных рынках сбыта. Использование данных принципов должно повысить уровень точности, обоснованности соответствующих оценок конкурентоспособности, расширить возможности их применения при решении различных задач исследования рынков и обеспечения конкурентоспособности на них производителя и отдельных видов его продукции.

Следуя сформулированным принципам, в диссертационной работе предложены и обоснованы основные формы показателей для различных вариантов интегральной количественной оценки конкурентоспособности промышленного производителя и продукции на региональных рынках, которые соответствуют различным условиям и задачам их применения.

Построена система показателей комплексной оценки конкурентоспособности предприятия (продукции) на различных рынках сбыта, которая включает: (1) показатели, характеризующие степень соответствия производственных и экономических возможностей производителя (продукции) данному рынку, его состоянию и (2) показатели, описывающие основные особенности функционирования анализируемого рынка, как такового.

Разработана комплексная процедура интегральной оценки, анализа и повышения конкурентоспособности производителя (отдельных видов его продукции) на возможных рынках сбыта. Для применения в рамках данной процедуры построена экономико-математическая модель оптимального выбора и использования потенциальных рынков сбыта промышленной продукции, учитывающая основные экономические критерии, условия производства и реализации продукции на различных рынках.

Проведены интегральная количественная оценка и анализ конкурентоспособности отдельных видов металлургической продукции отечественного производства на основных рынках черного металла, их ранжирование по данному показателю. Выполнена комплексная оценка состояния важнейших рынков сбыта продукции черной металлургии, их привлекательности для отечественного производителя с позиции его конкурентоспособности на данных рынках.

Методика оценки и анализа конкурентоспособности металлургической продукции и производителя на различных региональных рынках была реализована и получила позитивные отзывы на крупнейших металлургических предприятиях Украины.

Ключевые слова: конкурентоспособность продукции и производителя, региональные рынки, экономический анализ, металлургическая промышленность Украины.

Savchuk S.I. Estimation and analysis of competitiveness of industrial goods and producer in the regional markets (on the example of Ukraine's ferrous metallurgy). – Manuscript.

Thesis aims to obtain an academic degree of the Candidate of Economic Sciences by speciality 08.07.01 - Economy of industry. – The Institute for Market problems and Economic-Ecological Researches of the National Academy of Sciences of Ukraine, Odessa, 2002.

The thesis is devoted to the development of the methodical basics for solving problems of evaluation, analysis and increasing of the competitiveness of industrial goods and producers in the different regional markets. A definition of the contents of the term “competitiveness of goods (producer) in the regional markets” is given. Basic methodical principles for constructing and using of the integral indicators of the evaluation of competitiveness of industrial goods and producers in the potential markets have been worked out. Respective system of unit indicators of competitiveness is constructed. For


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕПАРАТИВНОЇ РЕГЕНЕРАЦІЇ СЕЧОВОГО МІХУРА, ЗШИТОГО СИНТЕТИЧНИМИ І БІОЛОГІЧНИМИ РОЗСМОКТУВАЛЬНИМИ ШОВНИМИ МАТЕРІАЛАМИ (Експериментально-морфологічне дослідження) - Автореферат - 28 Стр.
СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ У ПІСЛЯПРИВАТИЗАЦІЙНИЙ ПЕРІОД - Автореферат - 30 Стр.
Внутрішнє переконання слідчого і його роль при прийнятті процесуальних рішень - Автореферат - 23 Стр.
ВОЄННЕ МИСТЕЦТВО ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ВІЙСЬК ДЕРЖАВ СХІДНОЇ ЄВРОПИ VII – XIII ст.ст. - Автореферат - 25 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ВЗАЄМОДІЙ В СИСТЕМІ "СЕРЕДОВИЩЕ – ІНФЕКЦІЯ – ШКІДНИК – РОСЛИНА" СТОСОВНО ДО КУЛЬТУРИ КАРТОПЛІ - Автореферат - 19 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ ТОРГОВИХ РИНКІВ В УМОВАХ ПЕРЕХІДНОЇ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 23 Стр.
КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ МЕТОДУ ТРАНСМАСТОЇДАЛЬНОГО ШУНТУВАННЯ В ЛІКУВАННІ ГОСТРИХ ТА ХРОНІЧНИХ ЗАПАЛЕНЬ СЕРЕДНЬОГО ВУХА - Автореферат - 23 Стр.