У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОБЩАЯ ХАРАКТИРИСТИКА РАБОТЫ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний транспортний університет

Товкун Дмитро Леонідович

УДК 656.13.658

МЕТОДИ, МОДЕЛІ І СТРАТЕГІЇ

МУЛЬТИМОДАЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ВАНТАЖІВ

Спеціальність: 08.06.01 – економіка, організація і управління

підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ-2002

Дисертація є рукописом.

Робота виконана в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор технічних наук, професор

Левковець Петро Романович, Національний транспортний університет, завідувач кафедри транспортного права, системного аналізу і логістики.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Котелянець Віктор Іванович, Національний транспортний університет, професор кафедри системних методів аналізу в економіці і бізнесі.

кандидат економічних наук Хахлюк Анатолій Миколайович, Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, провідний науковий співробітник відділу зовнішньоекономічних досліджень.

Провідна установа – Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, відділ проблем реформування відносин власності, антимонопольної політики і розвитку підприємництва (м. Київ).

Захист відбудеться “ 23 ” січня 2003 року о 10.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.059.04 при Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий “ 20 ” грудня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Гедз Ю. М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В системі забезпечення і розподілу матеріальних ресурсів транспорт є важливим і невід‘ємним елементом. Транспортні витрати займають значну питому вагу в ціні товарів і матеріальних ресурсів.

На світовому ринку питома вага транспортних послуг в ціні товару становить до 7% для хімічної продукції, до 20% для паперу, до 12% для товарів легкої промисловості.

В цілому для різних секторів економіки, як показали проведені дослідження, питома вага транспортних витрат знаходиться в межах 4-30% від собівартості продукції.

Основним завданням транспорту на сучасному етапі є: забезпечення координації роботи різних видів транспорту на єдиній методологічній основі; забезпечення попиту на перевезення вантажів в умовах системної взаємодії двох і більше видів транспорту; забезпечення безпеки і якості перевезень; створення умов для фінансово-економічного оздоровлення транспортних підприємств і активізації інвестиційної діяльності; розробка науково-методичних і організаційно-технічних засобів супроводження процесів перевезень вантажів за умов взаємодії різних елементів в структурах логістики.

Недостатнє науково-методичне забезпечення міжнародних перевезень вантажів значної ваги надає завданню стосовно розробки моделей і алгоритмів логістичного управління процесами перевезень вантажів в умовах системної взаємодії різних видів транспорту, виробників матеріальних ресурсів і їх споживачів.

За останні роки значного розвитку отримали міжнародні перевезення вантажів авіаційним транспортом. Обсяги міжнародних перевезень вантажів різними видами транспорту як в імпортному так і в експортному напрямках зросли на 30-70%.

На міжнародних перевезеннях започаткований досвід співробітництва з партнерами, які представляють країни з розвиненою ринковою економікою. Дослідження процесів міжнародних перевезень показали, що ще недостатньо вирішуються питання координації перевезень різними видами транспорту, відсутні ефективні засоби прогнозування попиту і пропозиції на обсяги перевезень вантажів, моделі і механізми раціональної взаємодії різних підприємств, зайнятих перевезеннями вантажів, не відповідають сучасним вимогам засоби інформаційного забезпечення перевезень і т.і. Ці та інші завдання науково-методичного супроводження процесів перевезень вантажів вимагають системного їх вирішення на різних рівнях.

Логістика управління перевезеннями вантажів передбачає: формування оптимальної системи управління, вдосконалення взаємодії різних видів транспорту та розмежування прав і відповідальності між державними органами управління і суб‘єктами господарської діяльності, стимулювання високої якості і ефективності перевезення вантажів.

Таким чином проблема вдосконалення мультимодальних перевезень вантажів за рахунок розробки і впровадження методів і стратегій логістики є актуальною і потребує відповідного вирішення.

Вирішенню задач забезпечення ефективності функціонування процесів перевезень вантажів приділена значна увага в працях Воркута А.І., Бакаєва О.О., Кулаєва Ю.Ф., Сича Є.М., Міротіна Л.Б., Смєхова А.А., Чекаловця В.І., Цветова Ю.М., Зайончика Л.Г. і багатьох інших вчених. В той же час комплексному розв‘язанню завдань логістичного управління процесами перевезень ще недостатньо приділяється уваги.

Зв‘язок роботи з науковими програмами, темами. Дисертаційне дослідження виконано згідно з планами науково-дослідних робіт Національного транспортного університету за програмою "Розробка методів, моделей і стратегій розвитку виробництва на базі інвестиційної діяльності" (номер державної реєстрації 0101U002017). Особисто автором в контексті даної програми розроблені моделі і стратегії логістичного управління мультимодальними перевезеннями вантажів (звіт за 2002 рік “Розробка моделей і стратегій мультимодальних перевезень вантажів”).

Мета та задачі дослідження. Метою даної роботи є вдосконалення процесів і забезпечення ефективності перевезень вантажів за рахунок розробки і практичної реалізації моделей, стратегій і алгоритмів організації виробництва і логістичного управління транспортними підприємствами в умовах системної взаємодії їх між собою та із зовнішнім середовищем.

Для досягнення поставленої мети в ході виконання дисертаційної роботи були вирішені наступні основні задачі:

1.Виявити системну сутність та особливості управління мультимодальними перевезеннями вантажів за сучасних умов функціонування транспортних підприємств.

2.Дослідити умови функціонування мультимодальних перевезень, які є базою для визначення основних властивостей механізму управління ними в умовах взаємодії різних видів підприємств транспортної інфраструктури.

3.Виявити проблеми функціонування мультимодальних перевезень вантажів у реальному середовищі та обґрунтувати концептуальні положення їх вирішення за сучасних умов взаємодії транспортних підприємств між собою та із зовнішнім середовищем.

4.Сформувати системний підхід та принципи вирішення завдань забезпечення ефективності логістичного управління процесами міжнародних перевезень вантажів.

5.Запропонувати критерії для оцінки ефективності і якості організації міжнародних перевезень вантажів в умовах забезпечення оптимальної взаємодії і координації в роботі різних видів транспорту.

6.Обгрунтувати стратегії логістичного управління процесами міжнародних перевезень вантажів.

7.Розробити моделі і алгоритми логістичного управління процесами міжнародних перевезень вантажів, які є основою для формування оптимальних управлінських рішень у реальному середовищі функціонування транспортних підприємств.

8.Запропонувати моделі прогнозування основних показників функціонування транспортних підприємств за ринкових умов.

9.Сформувати комплекс нових завдань логістичного управління процесами перевезень вантажів, впровадження яких забезпечить високу ефективність і якість функціонування транспортних підприємств та раціональне використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

Об‘єктом дисертаційного дослідження є процеси мультимодальних перевезень вантажів і управління ними.

Предметом дослідження є організаційно-економічні відносини в механізмі логістичного управління мультимодальними перевезеннями вантажів.

Методи дослідження. Методологічну основу дисертаційного дослідження становлять фундаментальні положення економічної теорії, концептуальні положення соціально-економічного реформування транспортного комплексу України, класичні методи системного аналізу, формалізований опис процесів перевезень вантажів, теорія управління. При вирішенні постановлених в роботі завдань використовувались: історичний метод; методи дедукції, планування експерименту та основи прогнозування; маркетинг та основи логістики; методи математичної статистики і моделювання; розробки вітчизняних вчених стосовно вдосконалення роботи авіаційних і автомобільних перевезень.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у вирішенні теоретичних і практичних завдань щодо вдосконалення процесів мультимодальних перевезень вантажів та забезпечення їх ефективності на сучасному етапі, зокрема:

1. З єдиних системних позицій проведені дослідження процесів мультимодальних перевезень вантажів, що дозволило обґрунтувати актуальність теми роботи та намітити шляхи забезпечення ефективності функціонування транспортних підприємств. Було також встановлено, що провідні країни світу розглядають конкурентоспроможність на ринку своєї продукції спільно з її доставкою конкретним споживачам, що підтверджує необхідність цілеспрямованого розвитку і вдосконалення процесів перевезень.

2. Враховуючи геополітичне становище України у Європі та стратегічне значення транспорту для народногосподарського комплексу показані основні шляхи забезпечення ефективності і якості процесів міжнародних перевезень вантажів і на цій основі запропонований конструктивний підхід суттєвого поліпшення роботи транспортних підприємств.

Розвиток ринку транспортних послуг вимагає зміни суті організаційного обслуговування, що обумовлює перехід від окремих послуг до комплексного транспортного обслуговування на основі розробки і реалізації моделей і методів логістики. Запропонований підхід забезпечує оптимізацію товарообміну за рахунок кооперації та координації роботи промислових, експедиторських і транспортних підприємств.

3. Розроблена математична модель і алгоритми логістичного управління процесами мультимодальних перевезень, які є основою для формування оптимальних управлінських рішень в середовищі логістичного функціонування транспортних підприємств.

4. Запропоновані стратегії логістичного управління процесами мультимодальних перевезень вантажів, які забезпечують оптимальну взаємодію різних видів транспорту та учасників логістичного каналу у реальному середовищі функціонування.

5. Розроблені економіко-математичні моделі для вдосконалення господарської діяльності транспортних підприємств, які задані на множині задач і дозволяють прогнозувати основні показники їх функціонування. Використання цих моделей забезпечує зростання ефективності виробничо-господарської діяльності за рахунок реалізації моделей і стратегій логістики і методичних рекомендацій прогнозування і планування процесів мультимодальних перевезень вантажів.

6. Запропонована модель для оптимізації процесів економічної і фінансової діяльності транспортних підприємств, яка забезпечує зростання ефективності міжнародних перевезень вантажів за рахунок реалізації рівнянь оптимального логістичного управління.

7. Отримала подальший розвиток система і механізми взаємодії підприємств різних видів транспорту за рахунок створення ефективного середовища мотивації високопродуктивної праці, яка базується на економічних реформах, державному регулюванні перевезень, ринкових стратегіях і адаптивній податковій і митній політиці в системі мікроекономічної стабілізації.

8. Запропоновані критерії для оцінки ефективності і якості організації мультимодальних перевезень вантажів в умовах оптимальної координації різних видів транспорту, які створюють основу для оптимізації процесів логістичного управління міжнародними перевезеннями вантажів.

Результати дисертаційного дослідження, що відносяться до пунктів 1, 3, 4, 5 розроблені та запропоновані до використання вперше, а результати 2, 6, 7, 8 є узагальненням та подальшим розвитком існуючих підходів і методик стосовно заданого об‘єкту дослідження.

Наукова гіпотеза досліджень полягає в забезпеченні ефективності мультимодальних перевезень вантажів за рахунок розробки та широкого застосування у практичній діяльності методів, моделей і стратегій логістики.

Практичне значення наукових результатів полягає у тому, що отримані моделі, методи, стратегії і алгоритми доведені до рівня організаційно-економічних і обчислювальних процедур та методик і можуть бути реалізовані на транспортних підприємствах, які функціонують в логістичному ланцюгу. Результати досліджень і практичні рекомендації можуть бути використані керівниками підприємств, які виготовляють матеріальні цінності, транспортниками, підприємствами транспортно-експедиційного обслуговування і кінцевими споживачами матеріальних ресурсів.

Результати дисертаційної роботи впроваджені на ряді авіаційних підприємств, які займаються міжнародними перевезеннями вантажів. Матеріали дисертаційного дослідження використовуються в лекційних курсах і проведенні практичних занять із студентами Національного транспортного університету.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійним науковим дослідженням. За темою роботи опубліковано шість публікацій у фахових наукових виданнях, дві з яких одноосібні [1, 2], а чотири [3, 4, 5, 6] написані у співавторстві. В роботі [3] автором особисто розроблені аспекти логістичного управління мультимодальними перевезеннями вантажів, в [4] автором запропоновані стратегії управління процесами мультимодальних перевезень вантажів, в [5] автором дисертації викладені моделі і алгоритми управління процесами перевезень вантажів, запропонований комплекс нових науково-прикладних задач вирішення яких забезпечує оптимальне функціонування транспортних підприємств і раціональне використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, в [6] представлені наукові результати автора стосовно моделювання виробничих процесів перевезень вантажів і формування на цій основі оптимальних управлінських рішень.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та прикладні положення дисертації доповідались і отримали позитивну оцінку на міжнародній науковій конференції "Перспективи розвитку автомобільного транспорту" (м. Київ, 2002р.), наукових конференціях професорсько-викладацького складу Національного транспортного університету (1998-2002 р.р.), засіданнях наукового семінару "Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту та експлуатації автомобілів” (м. Київ, НТУ, 1997-2002 р.р.).

Публікації. За результатами дослідження по темі дисертаційної роботи опубліковано 6 наукових праць у фахових виданнях ВАК України.

Структура і обсяг роботи. Дисертація викладена на 186 сторінках машинописного тексту, містить 17 таблиць, 37 рисунків і включає вступ, три розділи, висновки, перелік використаних джерел (132 найменування), додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульована мета і задачі, визначено об’єкт і предмет дослідження, викладена наукова новизна та практична цінність отриманих результатів і рекомендацій.

У першому розділі “Проблема забезпечення ефективності перевезень вантажів і основні шляхи її вирішення” - розглянуто теоретичні аспекти по визначенню перспективних напрямків підвищення ефективності логістичного управління процесами міжнародних перевезень вантажів.

Транспортування обумовлює необхідність тісного співробітництва між покупцем і відповідальним за перевезення, оскільки незалежно від виду транспорту - повітряного або сухопутного - перевезення може бути істотним фактором зміни кінцевої вартості товару. Покупець не застрахований від того, що максимально низька ціна товару при закупівлі, без обліку ФОБ завантаження, буде відповідати максимально низьким витратам після виконання відвантажувальних операцій.

Розвиток транспорту, що здійснює зовнішньоторговельні перевезення, тісно пов’язаний з процесами, що відбуваються у світовому господарстві. Попит на послуги транспорту і їхня пропозиція завжди пристосовуються до змін, що відбуваються в виробництві товарів і в характері світової торгівлі.

Протягом багатьох років обробна промисловість організовувала свої запаси в очікуванні замовника або появи покупців виготовленої продукції. У міжнародній торгівлі це означає завчасне відвантаження продукції віддаленим виробникам або торговцям, тобто до того моменту, коли зазначена продукція їм дійсно буде потрібна. Попит був на дешеві, нечутливі до тимчасового фактора, перевезення від обробних заводів до складів на ринках. Це призводило до нерегулярних і ненадійних перевезень.

У сучасних умовах відправнику вантажу зручніше за все мати справу з одним експедитором на всіх етапах руху вантажів від пункту відправлення до пункту призначення.

Перевезення вантажів - складний багатогранний процес цілеспрямованої діяльності людей, що забезпечує задоволення попиту на їх транспортування. З позиції кібернетики перевезення – це керований процес; з погляду організації – багаторівневий процес прийняття рішень; з процедурної точки зору – багатоплановий процес активної діяльності людей.

Удосконалення процесів перевезень, як показали проведені дослідження, вимагає розробки математичних моделей і алгоритмів їхнього функціонування.

Зміни в організації виробничих процесів по всьому ланцюгу від видобутку сировини до одержання готової продукції призвели до появи нових технологічних схем у рамках однієї і тієї ж галузі. Відмінною рисою цих схем є вузька спеціалізація на обмеженому числі видів діяльності, що дозволяє різко підвищити продуктивність праці й організувати масове виробництво стандартизованих виробів (компонентів) з найменшими витратами.

Для розробки алгоритмів удосконалення процесів перевезень вантажів необхідно розглянути транспортний процес у цілому, деталізуючи транспортні технології й адекватні супровідні інформаційні процеси.

Транспортний процес можна розглянути в двох аспектах: з позиції дослідження процедур з рухомим складом (транспортними засобами) і процедур, що включають елементи вантажних і відповідних їм інформаційних операцій, а також технологічних процесів.

Комплексний розгляд процедур з вантажами і транспортними засобами, що належать різним видам транспорту показує, що транспортна технологія перевезення вантажів (ТТ) є багатоелементною.

Мультимодальні перевезення вантажів на сучасному етапі передбачають широке використання методів і моделей логістики, що забезпечують координацію функціонування окремих процесів ТТ на основі критеріїв системної ефективності.

Оптимізація окремих процесів ТТ вимагає вирішення множини задач ціледосягнення, що забезпечує зниження запасів, які перемістилися від виробників, від численних постачальників комплектуючих виробів до виробників кінцевої продукції. Це потребувало підвищення надійності і точності доставки вантажів за часом, переходу до гнучкого, різноманітного, оперативного й індивідуально орієнтованого транспортного обслуговування клієнтури і як наслідок - до зменшення розмірів і збільшення частоти відправлень.

Логістичне управління має на увазі інтеграцію і координацію діяльності по керуванню запасами (наприклад, планування й обслуговування потреби в матеріалах), збереженню і обробці товарів (розміщення складів, упакування товарів і укрупнення вантажних місць) і транспортом (зокрема, змішаними перевезеннями зовнішньоторговельних вантажів) таким чином, щоб ринки обслуговувалися найбільш ефективним і економічним способом.

Логістичне управління полягає в організації необхідних синергічних зв'язків (давньо грец synergia - співробітництво, співдружність) для надання системі емерджентних властивостей (англ. emergence - виникнення, поява нового), тобто таких нових властивостей і можливостей організованого цілого, якими не володіють окремі складові частини системи. Наявність сенергічних зв'язків дозволяє збільшувати загальний ефект до величини більшої, ніж сума ефектів складових частин, якщо вони діють незалежно один від одного.

У системі логістичного керування синергічні зв'язки охоплюють усі контакти між постачальниками і споживачами з погляду на виконання замовлень. Послуга клієнтові стає результатом об'єднаних зусиль складових частин єдиного цілого. Відмінною рисою таких зусиль є їхня взаємозалежність, тому вони сумуються не арифметично, а алгебраїчно, тобто впливають один на одного і на кінцевий системний ефект, а не на оптимізацію окремих власних результатів. Ріст одних витрат компенсується скороченням інших.

Проведенню в життя принципів логістичного керування в максимальному ступені сприяють наступні умови організації роботи.

1. Використання різних видів транспорту, що беруть участь у перевезеннях, які взаємно доповнюють один одного, а не конкурують.

2. Охоплення логістичним керуванням усіх ділянок просування вантажу від його виготовлення до кінцевої реалізації споживачем.

3. Узгодження режимів і партійності перевезень вантажів з режимами роботи та виробниками агрегатів і споживачів, що обслуговуються.

4. Повна відповідальність транспортної фірми за схоронність і якість перевезених вантажів на всіх ділянках транспортування, включаючи доставку їх до виробничих агрегатів, складів, торговельних комплексів і виконання вантажно-розвантажувальних робіт.

5. Здійснення навантажувальних операцій з урахуванням зменшення витрат часу і праці на розвантажувальні операції, щоб мінімізувати сумарні витрати часу і праці на комплексну операцію “навантаження + розвантаження”.

6. Включення в логістичну систему керування сучасних комп'ютерних технологій інформаційного забезпечення міжнародного перевезення, включаючи сучасні (супутникові) системи контролю і спостереження за місцезнаходженням і просуванням вантажів.

Проведені дослідження показали, що ефективність перевезень вантажів може бути досягнута за рахунок комплексного (системного) вирішення множини задач цілеспрямування і ціледосягнення.

У роботі, з позиції системного аналізу представлені основні характеристики об'єкта дослідження, запропоновані підхід і принципи удосконалювання перевезень вантажів на сучасному етапі.

Показано, що істотне поліпшення перевезень вантажів може бути досягнуто за рахунок комплексної розробки і реалізації стратегій керування окремими ланками логістичного каналу на єдиній методологічній основі, з огляду на їхній ієрархічний взаємозв'язок і функціональну спрямованість.

На основі сучасних техніко-економічних засобів і методів проведена декомпозиція загальної задачі “Удосконалювання процесів перевезень” на деяку множину задач, розроблена морфологічна модель їхнього взаємозв'язку і встановлений пріоритет їхнього вирішення.

Отримані результати створюють реальну основу для розробки методичних аспектів забезпечення перевезень вантажів на сучасному етапі функціонування ринку транспортних послуг.

У другому розділі - “Методичні аспекти забезпечення ефективності і якості перевезень вантажів” - розроблені методичні аспекти вирішення задач забезпечення ефективності авіаційних перевезень вантажів на сучасному етапі.

Проведеними дослідженнями встановлено, що сучасні перевезення, у більшості випадків є складними об'єктами взаємодії на ринку транспортних послуг.

Найбільш часто зустрічаються випадки взаємодії споживачів (відправників) вантажів з одним або двома видами транспорту (авіаційний - автомобільний; залізничний - автомобільний; морський (річковий) - автомобільний і т.п.).

Структурна схема взаємодії авіаційного й автомобільного виду транспорту представлена на рис. 1.

З рис. 1 видно, що при перевезеннях, що використовують два види транспорту, реалізована лінійна схема взаємодії, що дає змогу з різною ефективністю реалізувати запропоновані в попередньому розділі стратегії перевезень.

Вибір того або іншого виду транспорту обумовлений відповідними критеріями, видами вантажів і іншими факторами, що виникають у процесі функціонування процесів перевезень.

Таким чином, у процесі перевезень вантажів можуть бути реалізовані два варіанти технологічних процесів: з використанням складу (бази) між різними ланками перевезень і без використання останнього, що накладає додаткові жорсткі умови на формування партій вантажів і роботу відповідних видів транспорту. Проведені дослідження показали, що реалізація згаданих вище варіантів істотно відрізняється по вартості і продуктивності перевезень і вимагає постановки і рішення оптимізаційних задач функціонування логістичної системи.

Виробник товарів (вантажів) (t) | Посере-дники, продавці, експеди-тори і т.п. (t) | Автомо-

більний транс-порт

(t) | Авіацій-ний транс-порт

(t) | Автомо-більний

транспорт

(t) | Спожи-вач

(t)

Склад

База

(t) | Склад

База (t) | Склад

База (t) | Склад

База

(t) | Склад

База (t)

Матеріальні потоки

Інформаційні потоки

Рис. 1. Структурна схема взаємодії авіаційного й автомобільного видів транспорту.

Перевезення обумовлює необхідність тісного співробітництва між покупцем і відповідальним за перевезення, оскільки незалежно від виду транспорту - повітряного або сухопутного - перевезення може з'явитися істотним фактором зміни кінцевої вартості товару. Покупець не гарантований від того, що максимально низька ціна товару при закупівлі, без обліку ФОБ навантаження, буде відповідати максимально низьким витратам після виконання відвантажувальних операцій.

Вантаж підлягає страхуванню за допомогою окремого страхування або відповідно до умов контракту страхові компанії страхують весь вантаж у процесі його руху від виробника до кінцевого пункту призначення.

У другому розділі показано, що істотне поліпшення авіаційних перевезень вантажів може бути досягнуте за рахунок комплексної постановки і вирішення науково-прикладних задач організації і керування процесами перевезень.

На основі розробленої системної методики здійснені дослідження ринку вантажних перевезень, визначені основні фактори нераціональної організації і керування виробничими процесами авіаційних підприємств і запропоновані ефективні шляхи їхнього удосконалення.

Показано ефективність і доцільність взаємодії авіаційного транспорту з іншими видами і сформований комплекс науково-прикладних задач, спрямованих на забезпечення стабільності перевезень вантажів.

Розроблено системну модель логістики авіаційних перевезень вантажів, що забезпечує раціональне формування стратегій поводження на ринку транспортних послуг і оптимальне використання виробничо-технічного потенціалу підприємств і організацій транспортного комплексу.

Основні стратегії управління мультимодальними перевезеннями вантажів характеризуються вартістю їх реалізації і залежать від кількості ланцюгів у логістичному каналі, функціональних та організаційних характеристик.

Для ефективної реалізації сучасних задач оптимізації і керування авіаційними перевезеннями вантажів запропоновані критерії ефективності і якості, що враховують обмеження на трудові, фінансові, матеріальні і паливно-енергетичні ресурси. Досліджено попит та пропозицію авіаційних перевезень і на цій підставі показані основні напрямки їхнього вдосконалення.

Запропоновані методологічні аспекти забезпечення ефективності і якості авіаційних перевезень вантажів є базою для розробки і практичної реалізації алгоритмів оптимального керування й організації виробництва.

У третьому розділі – “Побудова й оптимізація моделей логістики перевезень вантажів” - розроблені методи і моделі прогнозування основних показників перевезень вантажів, які забезпечують високу ефективність удосконалення процесів господарської і економічної діяльності транспортних підприємств.

Проведеними дослідженнями встановлено, що недостатня ефективність функціонування процесів перевезень вантажів викликана з одного боку недостатньою їхньою організацією, а з іншого – відсутністю відповідних ефективних науково-методичних засобів керування й оптимізації перевезеннями вантажів у сучасних умовах.

Фактори організаційного характеру не завжди можна врахувати в процесі реалізації традиційних методів організації і керування перевезеннями вантажів. Ця обставина вимагає розробки і своєчасної реалізації нових методів, моделей, стратегій і алгоритмів організації перевезень вантажів, орієнтованих на широке використання засобів моделювання, оптимізації і прогнозування в реальних умовах їх функціонування.

Фактори науково-методологічного характеру відображають відсутність відповідного наукового супроводу процесів перевезень вантажів, що не дає можливості постановки сучасних ефективних науково-прикладних задач оптимізації і керування.

Забезпечення ефективності функціонування процесів перевезень вантажів вимагає системної постановки і вирішення деякої множини науково-методичних і прикладних задач.

Системною метою функціонування виробничих процесів перевезень вантажів є забезпечення ефективності і якості їхньої доставки у встановлені пункти вчасно і без втрат.

Системна мета шляхом декомпозиції розділяється на множину локальних цілей (економічних, технічних, технологічних, організаційних, соціальних), реалізація яких у реальному середовищі функціонування враховує специфічні особливості конкурентних процесів.

Загальна організаційно-функціональна модель реалізації виконаних досліджень представлена на рис. 2.

Найважливішим етапом вдосконалення роботи транспорту є створення ефективного ринку транспортно-експедиційних послуг. Від його роботи в значній мірі залежить функціонування і розвиток інших галузей економіки держави. Крім того, ефективність роботи транспорту дозволяє контролювати вантажопотоки (імпорт, експорт), що є істотним чинником конкуренції. Це свідчить про стратегічне значення розвитку перевезень вантажів для захисту економічних і національних інтересів держави.

Умовами реалізації системної мети є мотивація проведення реформ на всіх рівнях (державний, регіональний, виробничий) і видах транспорту, розглядаючи транспорт як найважливішу ланку економічної системи України. У цьому плані в роботі запропонована реалізація методів логістичного керування, при якому окремі види транспорту розглядаються в системній єдності.

Для оптимальної координації роботи різних видів транспорту, задіяних у логістичному каналі, сформульовані стратегії, що дозволяють найбільш раціонально забезпечувати доставку вантажів за заданими критеріями функціонування.

Оптимальний вибір необхідних стратегій логістичного керування в конкретних умовах забезпечив зростання коефіцієнта використання потужностей на 25%, доходів на 41,3%, прибутку на 36,7%.

Державне регулювання стратегічних аспектів діяльності передбачає формування вимог до екологічності і безпеки перевезень вантажів, надійності і якості функціонування процесів перевезень, розробки умов, що дозволяють з максимальним ступенем використовувати геополітичний стан держави в досягненні високих кінцевих результатів функціонування транспортних підприємств.

Принципи і задачі вдосконалення процесів перевезень вантажів забезпечують комплексний розгляд процесів перевезень вантажів, з огляду як на внутрішні, так і зовнішні зв'язки на основі єдиних системних критеріїв їхнього функціонування.

Кількісні співвідношення між процесами перевезень і отриманими результатами оцінюються на основі розроблених відповідних математичних моделей. Реалізація математичних моделей, критеріїв оптимізації і методів прогнозування обсягів перевезень дозволила підвищити продуктивність праці в конкретних умовах функціонування на 14,2%, знизити собівартість перевезень на 10,2%.

Механізми регулювання процесів перевезень вантажів передбачають формування такого середовища, в якому могли б бути реалізовані потенційні можливості транспорту з максимальною ефективністю.

На основі результатів проведених досліджень сформульована стратегія розвитку підприємства, отримані моделі й алгоритми оптимізації виробничих процесів і потужностей, показані шляхи адаптації транспортних підприємств до конкретних реальних умов функціонування.

Отримані наукові результати дозволяють сформувати організаційно-технічні й економічні заходи, спрямовані на зростання обсягів перевезень, прибутку, рентабельності, зниження собівартості на розробку чітко визначеної стратегії ведення бізнесу.

Такі заходи включають:

· розробку стратегічного плану розвитку транспортного підприємства, визначення місця його на ринку транспортних послуг і формування процедур для збільшення відповідної частини ринку;

· адаптацію транспортних підприємств до ринкових умов функціонування (створення сучасних відділів маркетингу, фінансів, роботи з клієнтурою). Така структура повинна забезпечити можливість вирішення задач, що стоять перед підприємством;

· моделювання й оптимізацію виробничих процесів і потужностей, що забезпечують прийняття необхідних оптимальних управлінських рішень.

Основною задачею удосконалення процесів перевезень вантажів є формування організаційно-економічного середовища оптимального функціонування транспортних підприємств за рахунок розробки і реалізації моделей і критеріїв оптимізації процесів логістичного управління в реальному організаційно-технологічному середовищі.

Результати моделювання дозволяють оцінити ефективність прийняття тієї або іншої стратегії керування і вибрати найбільш оптимальну на множині заданих критеріїв.

Механізми для забезпечення ефективності перевезень вантажів включають ринкове регулювання, що базується на процедурах ліцензування, сертифікації, приватизації, демонополізації, стимулюванні, конкуренції, прозорості прийнятих рішень (державний рівень) і методах і моделях удосконалювання господарської діяльності (регіональний і виробничий рівні).

Прогнозування обсягів перевезень в імпортному (Y1) і експортному (Y2) напрямках здійснювалась на основі таких прогностичних функцій:

Y1=191448-49538t+521218t2-177617t3+26700t4-

-1851,1t5+48,447t6;

Y2=119779-160567t+86491t2-20237t3+2294,1t4-

-124,7t5+2,61t6. (1)

Регресивні моделі (1) були застосовані в якості математичного інструменту для аналізу та прогнозування господарської діяльності транспортних підприємств і визначення на цій основі необхідних організаційно-економічних рішень логістичного управління.

Реалізація виконаних досліджень підтвердила актуальність, наукову новизну і практичну значимість роботи.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі теоретично узагальнені і розроблені прикладні аспекти вирішення проблеми вдосконалення процесів управління мультимодальними перевезеннями вантажів і одержав подальший розвиток механізм взаємодії і координації авіаційного й автомобільного транспорту.

Узагальнення отриманих результатів досліджень дозволяє зробити такі висновки і рекомендації:

1. Більшість розвитих країн світу на сучасному етапі функціонування розглядають конкурентноздатність своєї продукції разом з її доставкою конкретним споживачам. Це підтверджує актуальність і необхідність удосконалювання міжнародних перевезень вантажів і цілеспрямованого розвитку транспортного потенціалу України й окремих транспортних підприємств.

2. З огляду на геополітичне положення України в Європі і стратегічне значення транспорту для народногосподарського комплексу показані основні шляхи забезпечення ефективності і якості процесів міжнародних перевезень вантажів і на цій підставі запропонований конструктивний підхід удосконалення роботи транспортних підприємств у сучасних умовах.

3. Підвищення ефективності міжнародних перевезень вантажів може бути досягнуте за рахунок комплексного (системного) вирішення множини задач цілеспрямування і ціледосягнення.

Структурна перебудова виробництва вимагає забезпечення надійності перевезень вантажів за графіком за рахунок поліпшення організації взаємодії різних видів транспорту, виробників і споживачів матеріальних ресурсів. Використання моделей логістики забезпечує необхідну координацію в роботі виробників, споживачів матеріальних ресурсів і транспортників незалежно від форм власності.

4. Системна сутність і особливості мультимодальних перевезень вантажів дозволяють сформулювати механізм логістичного керування ними як сукупність форм, методів, моделей, стратегій і алгоритмів керування перевезеннями вантажів, реалізація яких забезпечує позитивний цілеспрямований вплив на економічні процеси підприємств і секторів економіки, що обслуговуються.

Найбільш ефективним засобом підвищення якості й ефективності перевезення вантажів є створення інструментальних засобів (моделей, методів, стратегій, алгоритмів і ін.) логістичного керування процесами взаємодії транспортних і експедиторських підприємств і споживачів транспортних послуг у процесі організації перевезень.

5. Методологічний підхід до логістичного управління міжнародними перевезеннями вантажів, який базується на декомпозиції загальної задачі "Удосконалювання процесів перевезень вантажів" на деяку множину задач - є основою формалізації окремих елементів логістичного каналу. Вирішення множини цих задач забезпечує досягнення заданих цілей на окремих етапах мультимодальних перевезень вантажів.

6. Для реалізації концепції логістичного керування мультимодальними перевезеннями вантажів запропоновані принципи: цілісності, системної орієнтації на високі кінцеві результати діяльності, моделювання, цілеспрямованості.

Запропоновані принципи покладені в основу розробки стратегій логістичного керування мультимодальними перевезеннями вантажів, що забезпечують, на єдиній методологічній основі, взаємозв'язок окремих ланок логістичного каналу, з огляду на їхню функціональну спрямованість.

Установлено, що підвищити ефективність міжнародних перевезень вантажів можливо за рахунок реалізації цілеспрямованої концепції логістичного керування. У практичному плані необхідно розробити форми і методи організації економічних взаємин між споживачами транспортниками і виробниками матеріальних цінностей, що сприяють раціональному розвитку економічної системи і враховують національні, регіональні і виробничі інтереси суб'єктів господарювання.

7. Для ефективного формулювання і реалізації керуючих впливів, спрямованих на забезпечення оптимального рівня функціонування процесів перевезень вантажів запропоновані критерії ефективності і якості, що враховують обмеження на трудові, фінансові, матеріальні і паливно-енергетичні ресурси.

8. На основі розробленої системної методики здійснені дослідження ринку вантажних перевезень (авіаційні перевезення), визначені основні фактори раціональної організації і керування виробничими процесами окремих авіаційних підприємств і запропоновані ефективні шляхи їхнього удосконалення.

Показано ефективність і доцільність взаємодії підприємств авіаційного транспорту з іншими видами і сформований комплекс науково-прикладних задач, спрямованих на забезпечення стабільності перевезень вантажів.

На цій підставі розроблена системна модель логістики авіаційних перевезень вантажів, що забезпечує раціональне формування стратегій поводження на ринку транспортних послуг і оптимальне використання виробничо-технічного потенціалу транспортних підприємств і організацій.

9. Запропоновано нові науково-прикладні задачі ефективного функціонування процесів перевезень вантажів, що є базою формування системних моделей окремих ланок логістичного каналу.

На прикладі конкретного підприємства показана ефективність реалізації стратегій управління перевезеннями вантажів, критеріїв і механізму мотивації праці працівників маркетингової служби. Використання виробничих потужностей зросло на 25 %, прибутку – на 36,7 %, доходів – на 41,3%.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Товкун Д.Л. Состояние и перспективы доставки материальных ресурсов авиатранспортом. //Проблемы системного подхода в экономике: Сб. научн. трудов – К.: КМУГА –1999. – Вып. 3 – с. 117-118.

2. Товкун Д.Л. Способы продвижения товара на рынок. //Проблемы информатизации и управления: Сб. научн. трудов – К.: КМУГА – 1999. – Вып. 4. – С. 50-58.

3. Левковец П.Р., Товкун Д.Л. Технологические и экономические аспекты логистического управления мультимодальными перевозками //Системні методи керування, технологія та організація виробництва й експлуатації автомобілів: Зб. наук. праць. – К.: УТУ, ТАУ. - 2001. – Вип. 12. – С. 262-269.

4. Левковец П.Р., Товкун Д.Л. Формирования стратегии управления процессами мультимодальных перевозок грузов. //Системні методи керування, технологія та організація виробництва й експлуатації автомобілів: Зб. наук. пр. – К.: УТУ, ТАУ. - 2001. – Вип. 11. – С. 129-133.

5. Левковец П.Р., Товкун Д.Л. Управления перевозками грузов и логистика. – К: НТУ, 2002. – 145 с.

6. Левковец П.Р., Товкун Д.Л. Моделирования производственных процессов перевозки //Системні методи керування, технологія та організація виробництва й експлуатації автомобілів. – К.: НТУ, ТАУ. - 2002. – Вип. 13. – С. 198-204.

АНОТАЦІЇ

Товкун Д.Л. Методи, моделі і стратегії мультимодальних перевезень вантажів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. Національний транспортний університет, Київ, 2002.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню і розробці сучасних методів, моделей і стратегій мультимодальних перевезень вантажів.

В роботі узагальнені теоретичні аспекти логістичного управління процесами міжнародних перевезень вантажів. Розроблена математична модель і алгоритми логістичного управління процесами мультимодальних перевезень, які є основою для формування оптимальних управлінських рішень в середовищі логістичного функціонування транспортних підприємств.

Запропоновані стратегії логістичного управління процесами мультимодальних перевезень вантажів, які забезпечують оптимальну взаємодію різних видів транспорту та учасників логістичного каналу в реальному середовищі функціонування.

Розроблені економіко-математичні моделі для вдосконалення господарської діяльності транспортних підприємств.

Запропонована модель для оптимізації процесів економічної і фінансової діяльності транспортних підприємств, яка забезпечує зростання ефективності міжнародних перевезень вантажів за рахунок реалізації рівнянь оптимального логістичного управління.

Запропоновані критерії для оцінки ефективності і якості організації мультимодальних перевезень вантажів в умовах оптимальної координації різних видів транспорту.

Ключові слова: методи, моделі, стратегії, управління, мультимодальні перевезення.

Товкун Д.Л. Методы, модели и стратегии мультимодальных перевозок грузов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. Национальный транспортный университет, Киев, 2002.

Диссертационная работа посвящена исследованию и разработке современных методов, моделей и стратегий мультимодальных перевозок грузов.

Впервые с единых системных позиций проведены исследования процессов мультимодальных перевозок грузов, что позволило обосновать актуальность темы диссертационных исследований. Было также установлено, что развитые страны мира на современном этапе функционирования рассматривают конкурентоспособность своей продукции совместно с ее доставкой конкретным потребителям. Это подтверждает необходимость совершенствования процессов перевозок грузов и целенаправленного развития транспортного потенциала Украины.

Учитывая геополитическое положение Украины в Европе и стратегическое значение транспорта для народнохозяйственного комплекса показаны основные пути обеспечения эффективности и качества международных перевозок грузов и на этом основании предложен конструктивный подход существенного совершенствования работы транспортных предприятий в современных условиях.

Структурная перестройка производства требует обеспечения надежности перевозок грузов по графику за счет улучшения организации взаимодействия различных видов транспорта, производителей и потребителей материальных ресурсов. Использование моделей и методов логистики, как показано в диссертации, обеспечивает оптимальную координацию в работе производителей и потребителей материальных ресурсов и транспортников независимо от форм собственности и их иерархического подчинения.

Основным организатором перевозок и координатором работы различных видов транспорта на рынке транспортных услуг выступают специализированные предприятия.

Развитие рынка транспортных услуг требует изменения сущности организационного обслуживания, что проявляется в переходе от отдельных услуг до комплексного транспортного обслуживания, создания соответствующих организационных структур, реализующих идеи логистики в алгоритмах управления и координации деятельности транспортных предприятий, а в отдельных случаях и в выполнении снабженческих и сбытовых функций предприятий, которые обслуживаются.

Структурная перестройка вызванная интеграционными процессами в рамках ЕС, отмена торговых ограничений отводят транспорту существенную роль и место в экономической системе народнохозяйственного комплекса Украины.

Предложенный в диссертационной работе подход обеспечивает реализацию концепции оптимизации товарооборота за счет кооперации промышленных, экспедиторских и транспортных предприятий.

Разработана математическая модель и алгоритмы логистического управления процессами международных перевозок грузов, являющихся базисом для формирования оптимальных управленческих решений в реальной среде системного функционирования различных видов транспорта.

Предложены стратегии логистического управления процессами мультимодальных перевозок грузов, обеспечивающие оптимальное взаимодействие различных видов транспорта в реальной среде функционирования.

Ключевые слова: методы, модели, стратегии, управление, мультимодальные перевозки.

Tovkun D.L. Methods, models and strategies of multimodal cargo transportations. – Manuscript.

The dissertation on acquiring a scientific degree of economic science candidate on specialty 08.06.01. – economics, organization and management of enterprises. National Transport University, Kyiv, 2002.

Dissertation Work is devoted to research and development of modern methods, models and strategies of multimodal cargo transportations.

The theoretical aspects of logistic management processes of international cargo transportations are generalized in Work. The mathematical model and algorithms of logistic management of multimodal transportations processes, which are the base for creation of the optimum administrative decisions in transport enterprises environment of functioning were work out.

Strategies of logistic management of cargo transportations processes, which provide optimum interaction of different types of transport and participants of the logistic channel in real environment of functioning, are offered.

Economic-mathematical models for improvement of economic activity of the transport enterprises are work out.

The Model for optimization of economic and financial activity processes of the transport enterprises, which provides increases of efficiency of the international cargo transportations by realization of the equations an optimum logistic management, is offered.

The criteria for an estimation of efficiency and quality of multimodal cargo transportations management in conditions of optimum coordination of different types of transport are offered.

Key words: methods, models, strategies, management, multimodal transportation.