У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВўЯ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ УКРАЇНИ
УКРАЇНСЬКА МЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЧНА АКАДЕМІЯ

Ткаченко Юлія Вячеславівна

УДК: 616.314.25-007. 481-07-08

Прискорений комплексний метод лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами

(експериментально-клінічне дослідження)

14.01.22 – стоматологія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Полтава – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному медичному університеті МОЗ України (ректор – професор Циганенко Анатолій Якович).

Науковий керівник - доктор медичних наук, професор, академік УАННП, Заслужений діяч науки і техніки України

Куцевляк Валерій Ісайович, Харківській державний медичний університет МОЗ України, завідувач кафедри стоматології дитячого віку, дитячої щелепно-лицьової хірургії та імплантології

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук, професор Гризодуб Василь Іванович, Харківська медична академія післядипломної освіти МОЗ України, завідувач кафедри ортопедичної стоматології та ортодонтії

доктор медичних наук, професор Покровський Марк Михайлович, Львівський державний медичний університет МОЗ України ім. Данила Галицького, професор кафедри дитячої стоматології

Провідна установа - Київська медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, кафедра стоматології

Захист відбудеться “26“березня 2002 року о 1500 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 44. 601.01 при Українській медичній стоматологічній академії (36024, м. Полтава, вул. Шевченка, 23).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Української медичної стоматологічної академії (36024, м. Полтава, вул. Шевченка,23)

Автореферат розісланий “5“ лютого 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор медичних наук, доцент Петрушанко Т.О.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність проблеми. Скорочення термінів лікування аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, є актуальною проблемою ортодонтії (І.В. Котова, Т.К. Супив, 1978). Найпоширенішим методом лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, є апаратурно – хірургічний метод (І.Е. Андросова та співавт., 1974, М.Г. Бушан, 1990). Але ведучими його недоліками є: тривалий інерційний період від моменту прикладання сили ортодонтичного апарату до аномалійно розташованого зубу до початку його пересування, утворення великих післяопераційних рубцевих деформацій, тривалість термінів лікування. Для стимуляції ортодонтичного лікування широко використовується лідаза. Відомо, що дія лідази спрямована на гіалуронову кислоту, яка супроводжується реактивними перебудовами не тільки в органічному матриксі кісткової тканини, але й в клітинах, що супроводжується ланцюгом реактивних проявів, що змінюють її міцність (М.Д. Машковский, 1990). Відомі таки методи введення лідази в тканини як електрофорез та ультрафонофорез (І.Е. Андросова, Б.С. Касавина, 1973, А.И. Перцовский, 1974). Але під впливом гальванічного струму та ультразвуку лідаза втрачає свою ферментативну активність (Н.П. Єлінов, А. Ель-Сукари, 1977).

Для оптимізації ортодонтичного лікування широко застосовується лазерне випромінювання, яке має низьку кількість побічних ефектів, має виражені протизапальний, гіпосенсибілізуючий загальні ефекти, ефективно усуває запальні процеси в тканинах пародонта, стимулює обмін речовин в кістковій тканині щелеп, знижує больові ефекти при ортодонтичному лікуванні (С.М. Зуєва, 1990). Велику увагу приділяють методиці лазерофореза. До теперішнього часу лазерофорез, взагалі, та лазерофорез лідази, зокрема, не застосовувався при ортодонтичному лікуванні. В звязку з цим нами була поставлена мета дослідження.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є фрагментом НДР кафедри дитячої стоматології та щелепно-лицьової хірургії ХДМУ: “Комплексне лікування хворих з патологією щелепно-лицьової області”. Державний реєстраційний номер: 01980002619. Автор є безпосередній виконавець теми.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є удосконалення лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, шляхом розробки прискореного комплексного методу лікування з використанням лазерофорезу лідази.

Для досягнення наміченої мети були поставлені задачі:

1.

Вивчити розповсюдженість та динаміку частоти аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами у дітей та підлітків м. Харкова та Харківської області. Отримати прогнозні значення частоти даних аномалій на період до 2004 року.

2.

Експериментально вивчити вплив низькоінтенсивного лазерного випромінювання на ферментативну активність лідази.

3.

Експериментально вивчити проникнення лідази в тканини при її введенні за допомогою метода лазерофорезу.

4.

Експериментально вивчити вплив лазерофорезу лідази на інтактну кісткову тканину щелеп.

5.

Експериментально вивчити вплив лазерофорезу лідази на репаративну регенерацію кісткової тканини щелеп.

6.

Розробити прискорений метод лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами та дати порівняльну характеристику термінів лікування хворих апаратурно-хірургічним та прискореним комплексним методом.

7.

Впровадити в клінічну практику прискорений комплексний метод лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами.

Об’єкт дослідження. Об’єктом даного дисертаційного дослідження є аномалії положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами.

Методи дослідження: В дослідженні використано експериментальні та клінічні методи. Біохімічні дослідження здійснювалися на основі реакції Мак Кліна в модифікації Могілевського. Мікропрепарати нижньої щелепи досліджувались методами світлової та поляризаційної мікроскопії. При клінічному обстеженні ортодонтичних хворих використані загальноклінічні та додаткові методи. Для статистичної обробки отриманих даних використано пакет програмного забезпечення (Statistica 5,0).

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше вивчено вплив гелій-неонового лазеру на ферментативну активність лідази та її проникнення в тканини при введенні за допомогою лазерофорезу. Вивчено вплив лазерофорезу лідази на інтактну кісткову тканину та перебіг репаративної регенерації кісткової тканини. Вивчена розповсюдженість аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами у дітей та підлітків м. Харкова та Харківської області. Вперше розроблена методика лазерофореза лідази, яка дозволяє локально підвищити порозність кісткової тканини, та знизити її резистентність до впливу зовнішніх механічних факторів. Розроблено новий метод лікування хворих з аномаліями положення зубів, обумовлених надкомплектними зубами.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблений прискорений комплексний метод лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, істотно поліпшує динаміку лікувального процесу та дозволяє скоротити терміни лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, в середньому в 1,5 рази за рахунок зберігання ферментативної активності лідази, локального підвищення порозності кісткової тканини щелеп та уповільнення репаративної регенерації на стадії фази формування тканиноспецифічних структур. Це проявляється скороченням інерційного періоду від моменту прикладання сили ортодонтичного апарату до аномалійно розташованого зубу до початку його пересування, скороченням терміну активного періоду лікування при незміненому терміни ретенційного періоду. Розроблені практичні рекомендації для використання прискореного методу лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами. Спосіб лікування впроваджено в клінічну практику кафедри стоматології дитячого віку та дитячої щелепно-лицьової хірургії Харківського державного медичного університету, у стоматологічному відділенні Харківської міської дитячої клінічної лікарні № 23. Матеріали дисертації використовуються в лекціях і на практичних заняттях для студентів стоматологічного факультету Харківського державного медичного університету

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійним науковим дослідженням. Автор самостійно експериментально розроблювала методику лазерофорезу лідази. Приймала безпосередню участь в проведенні біохімічних та гістологічних досліджень за експериментальною частиною роботи. При лікуванні хворих проводила клiнiчнi дослідження, спостерігала хворих протягом всього періоду лікування. Обробка отриманих результатів і аналіз даних клініко-експериментальних досліджень здійснені автором самостійно. В друкованих роботах, опублікованих за темою дисертації, автор брала участь у рівній мірі. В друкованих роботах в співавторстві з В.І. Куцевляком, автор виконувала підбір клінічного та ілюстративного матеріалу, підготовку робот до друку. В друкованих роботах в співавторстві з В.І. Куцевляком, О.В. Самсоновим здобувач проводила лікування хворих з ретенцією зубів, що обумовлена надкомплектними зубами, та аналізувала отримані дані власних клінічних спостережень В друкованих роботах в співавторстві з В.І. Куцевляком, C.О. Скляром та інш. автор здійснювала проведення лазерофорезу лідази хворим з ортодонтичною патологією, підбір літературних джерел.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дослідження повідомлені на ІX та ХІV міжнародній науково-практичних конференціях “Применение лазеров в медицине и биологии” (Харків, 1997, 2000); на конференції молодих вчених ХДМУ “Медицина третьего тысячелетия” (Харків, 2000); на засіданнях Харківського наукового товариства стоматологів (Харків, 2000).

Публікації. За темою наукової роботи опубліковано 7 статей, з них 4 у виданнях, ліцензованих ВАК України, отримано патент України, опубліковано інформаційний лист.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, огляду літератури, 4-х глав власних досліджень, висновків, практичних рекомендацій, переліку літератури Робота містить 167 сторінок, ілюстрована малюнками і таблицями. Перелік літератури містить 223 джерела, з них 58 закордонних .авторів.

ЗМІСТ РОБОТИ

Обєкти і методи дослідження. З метою вивчення розповсюдженості аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, досліджено 12 885 архівних історій хвороб ортодонтичних хворих за період з 1993 до 1999 року віком з 6 до 15 років.

Таблиця 1

Розподіл хворих в контрольній групі

Група хворих | Кількість хворих | Аномалії положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами | Ретенція зубів

Вестибулярне положення | Піднебінне положення | Язичне положення | Діастема | Поворот зубів

1 група

ранній змінний прикус

(6 – 8 років) | 87 | 15 | 5 | 9 | 24 | 8 | 26

2 група

змінний прикус

(9 – 12 років) | 133 | 19 | 13 | 14 | 14 | 23 | 50

3 група

постійний прикус

(13 років та старше) | 22 | 6 | 4 | 0 | 0 | 2 | 10

Всього | 242 | 40 | 22 | 23 | 38 | 33 | 86

Сформована вибірка з 293 історій хвороб ортодонтичних хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами.

Контрольну групу склали 242 хворих (табл. 1) з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами (архівні дані), лікування яких проводилося апаратурно-хірургічним методом (АХМ).

Групу порівняння (табл. 2) склав 51 хворий (власні дані), лікування яких проводилося прискореним комплексним методом (ПКМ) з використанням лазерофореза лідази. Всі дані статистично оброблені.

Таблиця 2

Розподіл хворих в групі порівняння

Група хворих | Кількість хворих | Аномалії положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами | Ретенція зубів

Вестибулярне положення | Піднебінне положення | Язичне положення | Діастема | Поворот зубів

1 група

ранній змінний прикус

(6 – 8 років) | 22 | 2 | 2 | 2 | 6 | 2 | 8

2 група

змінний прикус

(9 – 12 років) | 18 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4

3 група

постійний прикус

(13 років та старше) | 11 | 3 | 2 | 2 | 0 | 2 | 2

Всього | 51 | 8 | 3 | 2 | 9 | 6 | 14

Іn vitro досліджено вплив низькоінтенсивного лазерного випромінювання на ферментативну активність лідази. Випромінювання розчинів лідази в дистильованій воді та 2 % розчині лідокаина проводили при різних експозиціях від 1 до 20 хвилин за допомогою апарата УФЛ-1 типу ЛГ-75.

Довжина хвилі - 0,63 мкм, щільність потужності - 200 мВт/см2. Проникнення лідази в тканини досліджено на 12 кроликах породи Шиншилла. Лідазу вводили в стегновий м'яз інекційно та методом лазерофорезу на протязі 10 хвилин. Тварин виводили з опиту через 15 хвилин, 1 та 2 години. Вплив лідази на інтактну кісткову тканину та перебіг репаративної регенерації після впливу лазерофореза лідази досліджено на 21 кролику породи Шиншилла (табл. 3).

Таблиця 3

Розподіл тварин по групам при дослідженні впливу лазерофорезу лідази на інтактну кісткову тканину та репаративну регенерацію

Серія тварин | Кількість тварин | Що зроблено | Коли виводили з експерименту

Серія 1 | 3 | лазерофорез лідази на протязі 7 днів | через 7 діб

Серія 2 | 6 | компактостеотомія | через 7 діб

через 21 добу

Серія 3 | 3 | лазерофорез лідази на протязі 7 днів + компактостеотомія + лазерофорез лідази на протязі 7 днів | через 16 діб

Серія 4 | 3 | лазерофорез лідази на протязі 7 днів + компактостеотомія + лазерофорез лідази на протязі 7 днів + тижнева перерва + лазерофорез лідази на протязі 7 днів | через 30 діб

Серія 5 | 3 | лазерофорез лідази на протязі 7 днів + компактостеотомія + лазерофорез лідази на протязі 7 днів + тижнева перерва + лазерофорез лідази на протязі 7 днів + 10 днів відбудовний період | через 40 діб

Серія 6 | 3 | контроль | через 40 діб

У першій серії вивчали вплив лазерофореза лідази на інтактну кісткову тканину. В другій серії проводили компактостеотомію і вивчали репаративну регенерацію без впливу зовнішніх факторів. У третій і четвертій серії вивчали репаративну регенерацію після впливу лазерофореза лідази на область компактостеотомії різної тривалості: у 3 серії – одного курсу й у 4 – двох курсів. Для вивчення відновлення кісткової тканини після компактостеотомії і лазерофореза лідази поставлена пята серія експерименту. Тварин виводили з опиту. Випилювали фрагменти щелеп, де проводили вплив лазерофорезу лідази. Матеріал декальциніровали в 5% азотній кислоті, нейтралізували в 5 % розчині алюмокалієвих квасців, промивали в проточній воді, збезводнювали в спиртах зростаючої концентрації, поміщали в суміш Нікіфорова (абсолютний спирт і ефір у співвідношенні 1:1) і укладали в целлоідін.

На мікротомі Reichert виготовляли поперечні зрізи нижньої щелепи товщиною 7-10 мкм, офарблювали їх гематоксиліном і еозином, а також пікрофуксином по Ван Гізон. Для оцінки остеонів і коллагена в міжклітинній речовині кістки поставлена реакція Эбнера. Дослідження виконане за допомогою світлової і поляризаційної мікроскопії. Аналіз і фотографування матеріалу проводили під мікроскопами Rathenow і МБИ-6.

При обстеженні хворих використовували загальноклінічні і додаткові методи дослідження: прицільну рентгенографію та антропометричні методи дослідження моделей щелеп в трансверзальній (за методом Пона та Коркхауза), вертикальній та сагіттальній площині.

Лазерофорез лідази проводили за наступною методикою: порошок лідази (64 УО) розчиняли в 1 мл 2 % лідокаіна. Отриманим розчином інфільтрували перехідну складину в області аномалійно розташованих зубів. Потім, контактним методом проводили опромінення гелій-неоновим лазером (УФЛ-1, типу ЛГ-75).

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЬ

Статистичні дослідження. Встановлено, що з всієї ортодонтичної патології аномалії положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, за 7 років склали 2,27 %. Цей показник має лінійну тенденцію до збільшення. Так у 1993 році - склав всього 2,08 %. У 1999 році - 2,54 %. Тобто за 7 років зріс на 0,46 %. З огляду на характер динаміки цього показника, визначено, що в 2004 року частота аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, може скласти 2,88 %.

Експериментальні дослідження. Обґрунтовано, що випромінювання гелій-неонового лазера не впливає на ферментативну активності лідази (рис. 1)

Однак, у водяному розчині (гр. 1) лідаза втрачає свою активність з 2 хвилини на 50 %. У розчині лідокаина (гр. 2) лідаза зберігає свою активність 64 УО до 10 хвилини.

Було визначено, що випромінювання гелій-неонового лазера поліпшує проникнення лідази в тканини.

При порівнянні максимального змісту лідази (рис. 2) після 10 хвилин лазерофореза й ін'єкції 1000 УО через 15, 60 і 120 хвилин після введення лідази її активність знижується в обох випадках за рахунок утилізації ферменту в тканинах.

Однак при ін'єкційному введенні після 15 хвилин (1) максимальна активність лідази 500 УО визначається в середньому м'язовому шарі, а при лазерофорезі (2) – середньому і глибокому. Після 1 години при ін'єкції лідази (3), її максимальна активність відзначається в середньому шарі і складає 128 УО. При лазерофорезі (4) така ж активність відзначається в середньому і глибокому шарах. Після 2 годин розходжень в активності лідази при ін'єкційному введенні (5) і лазерофорезі (6) не відзначається.

У результаті гістологічного дослідження в контрольній серії отримані дані, що підтверджують існуючі літературні. Компактна кістка нижньої щелепи кролика складається з загальних поверхневої та внутрішньої пластинок. Поміж них розташовані остеони та вставочні пластинки.

В першій серії встановлено, що місцева дія семи процедур лазерофореза призводить до розшарування і розволокнення міжклітинної речовини поверхневої пластинки, змінам мікроархитектоники. Це супроводжується чітким розділенням генеральних пластинок за рахунок утворення великих слабкоокрашених світлоеозінофільних областей. Це приводить до локального підвищення порозності кісткової тканини щелеп і робить її менш резистентної до впливу зовнішніх механічних факторів.

У другій серії до сьомої і двадцять першої доби виявлене активне перебіг процесів репаративної регенерації, характерних для пізньої стадії фази формування тканиноспецифічних структур. У зоні дефекту виявляється остеоід і новоутворені кісткові трабекули з високою щільністю остеобластів по крайовій поверхні. У третій і четвертій серіях установлено, що на 7 добу раневий дефект заповнюється грануляційною тканиною, в основному остеоідом і лише подекуди новоствореними кістковими трабекулами. Тканина, що формується, пронизана судинами капілярного типу, в остеонах компактного шару виявляється великий шар остеоида. На 21 добу виявляється в основному остеоид, що перемежовується невеликими острівцями губчатої кісткової тканини крупнопетлистого типу. Що говорить про уповільнення репаративної регенерації на стадії формування тканиноспецифічних структур. При цьому репаративний остеогенез в області компактостеотомії та дії лазерофореза лідази не порушується і не приводить до дисрегенерації. У п'ятої серії встановлено, що в материнській кістковій тканині йдуть виражені репаративні процеси. В центральних каналах остеонів резорбтивного типу по стінках виявляється новостворена кісткова тканина.

Результати експериментальних досліджень ми застосували в клініці і розробили схему прискореного комплексного методу лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами. 1. Проведення 7 процедур доопераційного етапу лазерофореза лідази через день. Параметри випромінювання: довжина хвилі – 0,63 мкм, щільність потужності – 200 мВт/см2, експозиція 10 хвилин. 2. Виготовлення ортодонтичного апарату. 3. Здача ортодонтического апарата. 4. Проведення оперативного втручання, яке включає і видалення надкомплектного зуба. 5. Проведення післяопераційного етапу лазерофореза лідази на область компактостеотомії з параметрами випромінювання, що й в доопераційному етапі. Кількість процедур 2 курси по 7 процедур через день. Між курсами лазерофорезу лідази перерва не менш ніж 1 тиждень. 6. Проведення активного періоду ортодонтичного лікування. 7. Проведення ретенційного періоду ортодонтичного лікування.

Клінічні спостереження хворих показують, що лікування пацієнтів з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами з застосуванням дооперационного етапу лазерофореза лідази дозволило скоротити до 2-3 днів інерційний період від моменту прикладання сили ортодонтичного апарату до аномалийно розташованого зуба до початку його переміщення.

Комплексне застосування лазерофореза лідази та компатотостетомії дозволило створити сприятливі умови для переміщення зубів за рахунок уповільнення репаративной регенерації на стадії формування тканиноспецифічних структур.

При аналізі середніх вибіркових термінів лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами прискореним комплексним та традиційним апаратурно-хірургічним методами встановлено, що між цими показниками просліджується істотна статистична різниця у різних вікових групах по кожному виду аномалій (табл. 4).

Таблиця 4

Терміни лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами апаратурно-хірургічним і прискореним комплексним методами у різні вікові періоди

Вид аномалії | Вікова група | Середній

термін лікування ПКМ

(міс.) | Середній термін лікування АХМ

(міс.) | t – значення | Ступінь свободи | Висновки

Вестибулярне положення | 6 – 8 років | 5,25 | 7,07 | - 2,263 | 15 | істотна статистична різниця

9 – 12 років | 5,66 | 9,05 | - 5,06 | 20 | істотна статистична різниця

старше 13 років | 7,00 | 11,00 | - 7,48 | 7 | істотна статистична різниця

Піднебінне положення | 6 – 8 років | 5,75 | 7,4 | - 1,63 | 5 | неістотна статистична різниця

9 – 12 років | 6,5 | 9,9 | - 3,63 | 14 | істотна статистична різниця

старше 13 років | 7,25 | 11,2 | - 4,18 | 4 | істотна статистична різниця

Язичне положення | 6 – 8 років | 6,00 | 7,0 | - 1,86 | 9 | неістотна статистична різниця

9 – 12 років | 6,75 | 7,6 | - 5,53 | 3 | істотна статистична різниця

старше 13 років | не зустрічались

(продовження табл. 4)

Діастема | 6 – 8 років | 4,33 | 5,7 | - 4,64 | 28 | істотна статистична різниця

9 – 12 років | 5,33 | 7,0 | - 4,08 | 15 | істотна статистична різниця

старше 13 років | не зустрічались

Поворот зубів | 6 – 8 років | 6,00 | 7,2 | - 1,63 | 8 | неістотна статистична різниця

9 – 12 років | 6,83 | 10,1 | - 5,5 | 24 | істотна статистична різниця

старше 13 років | 7,25 | 11,1 | - 2,25 | 2 | істотна статистична різниця

Ретенція зубів | 6 – 8 років | 5,56 | 7,7 | - 5,85 | 32 | істотна статистична різниця

9 – 12 років | 6,5 | 10,8 | - 6,61 | 50 | істотна статистична різниця

старше 13 років | 8,25 | 12,9 | - 8,47 | 10 | істотна статистична різниця

В віковій групі 6-8 років терміни лікування вестибулярного положення зубів скорочені з 7,07 до 5,25 міс., піднебінного положення – з 7,4 до 5,75 міс., язичного положення зубів – з 7,0 до 6,0 міс., діастеми - з 5,7 до 4,33 міс., повороту зубів – 7,2 до 6,0 міс.; ретенції зубів – з 7,7 до 5,56 міс.

В віковій групі 9-12 років терміни лікування вестибулярного положення зубів скорочені з 9,05 до 5,66 місяців; піднебінного положення - з 9,9 до 6,5 місяців; язичного положення зубів – з 7,6 до 6,75 місяців; діастеми - з 7,0 до 5,33 місяців; повороту зубів – з 10,1 до 6,83 місяців; ретенції зубів - скорочені з 10,8 до 6,5 місяців.

В віковій групі 13 років та старше терміни лікування вестибулярного положення зубів скорочені з 11,00 до 7,00 місяців; піднебінного положення - з 11,2 до 7,25 місяців; повороту зубів – з 11,1 до 7,25 місяців; ретенції зубів - з 12,9 до 8,25 місяців.

Таким чином, в віковій категорії 6-8 років при використанні прискореного комплексного метода лікування досягнуто скорочення термінів лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами в 1,3 рази, у віковій категорії 9-12 років – досягнуте скорочення термінів лікування в середньому в 1,43 рази; а в віці 13 років та старше 1, 55 рази.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що виявляється в розробці нового прискореного методу лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, теоретичному обґрунтуванні його переваг над існуючим аппаратурно-хірургічним методом. Проведені експериментальні та клінічні дослідження дозволили сформулювати наступні виводи:

1.

Розповсюдженість аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, у дітей та підлітків м. Харкова та Харківської області склала в середньому 2,27 % з всієї ортодонтичної патології .

2.

Частота аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, в 1993 році склала 2,08 %, а до 1999 року зросла до 2,54 %, таким чином за 7 років зросла на 0,46 %. Частота аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, в 2004 році може скласти (2,88 0,123) % з загального числа ортодонтичної патології.

3.

Ферментативна активність лідази при лазерному опроміненні її розчинів в лидокаині зберігається на протязі 10 хвилин, а потім з 11 хвилини знижується в 2 рази.

4.

Гелій-неоновий лазер поліпшує проникнення лідази в тканини при введенні її методом лазерофореза. Після введення 1000 УО лідази методом лазерофореза на протязі 10 хвилин через 15 та 60 хвилин її максимальна активність складає 500 та 128 УО та визначається в більш глибоких мязових шарах у порівнянні з інєкційним введенням.

5.

Вплив семи процедур лазерофорезу лідази на інтактну кісткову тканину щелеп, приводить до розволокнення міжклітинної речовини, що сприяє локальному підвищенню порозності кістки та сприяє зниженню її резистентності до впливу зовнішніх механічних факторів.

6.

Репаративна регенерація кісткової тканини щелеп під впливом лазерофорезу лідази перебігає з уповільненням на стадії формування тканиноспецифічних побудов. При цьому репаративний остеогенез в області компактостеотомії та дії лазерофорезу лідази не порушується та не призводить до дисрегенерації. Через 10 днів після припинення впливу лазерофорезу лідази виявлялися виражені репаративні зміни.

7.

В порівнянні з апаратурно-хірургичним методом при використанні прискореного комплексного метода лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, скорочені терміни в середньому в 1,5 рази

8.

В клінічну практику упроваджено ефективний комплексний метод лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, який дозволив поліпшити динаміку лікувального процесу, скоротити терміни лікування в віковій групі 6-8 років в середньому в 1,3 рази; в віковій групі 9-12 років – в 1,43 рази; в віковій групі 13 років та старше – в 1,55 рази.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

В стоматологічну практику для скорочення термінів лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, рекомендується прискорений комплексний метод з використанням лазерофорезу лідази. Для застосування прискореного комплексного методу необхідно: 1. Здійснити докладне клінічне та додаткове обстеження хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами. Зібрати алергологічний анамнез. 2. Одержати чіткі відбитки верхнього та нижнього зубних рядів. Виготовити дві пари контрольно діагностичних моделей. 3. Провести антропометричне дослідження моделей. Скласти план лікування та обрати раціональну конструкцію ортодонтичного апарату в залежності від віку пацієнта та виду аномалії. Конструкція повинна включати необхідні регулюючі частини згідно передбачуваному перебігу лікувального процесу. 4. Виготовити, припасувати та здати ортодонтичний апарат 5. Провести шкіряні проби на лідазу та лідокаін. 6. Провести доопераційний етап лазерофорезу лідази: Порошок лідази (64 УО) розчинити в 1 мл. 2 % розчину лідокаіна. Отриманим розчином інфільтрувати слизову оболонку по перехідній складині в області аномалійно розташованих або ретенованих зубів. Утворене депо лікарської речовини опромінити за допомогою апарату УФЛ – 1, типу ЛГ-75: параметри випромінювання: довжина хвилі – 0,63 мкм, щільність потужності – 200 мВт/см?, експозиція – 10 хвилин. Кількість процедур - 7, через день. Даний етап проводити в період виготовлення ортодонтичного апарату до його накладання або фіксації. 7. Провести оперативне втручання: усунути причину аномалії - надкомплектний зуб і провести компактостеотомію в області аномалійно розташованого зуба. Оперативне втручання по видаленню надкомплектного зуба планується на основі рентгенологічного дослідження, яке визначає його положення відносно комплектних зубів та інших структурних утворень щелеп. 8. Після проведеного оперативного втручання розпочати ортодонтичне лікування. Одночасно розпочати післяопераційний етап лазерофорезу з тими ж параметрами опромінювання. Кількість процедур: два курси по 7 процедур через день з тижневою перервою між курсами. 9. Провести активний період ортодонтичного лікування. 10. Провести ретенційний період ортодонтичного лікування.

Прискорений комплексний метод лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, рекомендовано до широкого використання в практичну охорону здоров’я.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Куцевляк В.И., Ткаченко Ю.В. Динамика частоты аномалий зубочелюстной системы, обусловленных наличием сверхкомплектных зубов, и ее прогнозирование с помощью методов математической статистики // Вісник стоматології. - 2000. - № 3 (27). - С. 23 – 24. Здобувачу належить підбір та аналіз статистичного матеріалу за даними архіву Харківської стоматологічної поліклініки та власних спостережень.

2. Куцевляк В.И., Ткаченко Ю.В. Экспериментально-клиническое обоснование применения лазерофореза лидазы в комплексном лечении аномалий положения зубов, обусловленных наличием сверхкомплектных зубов // Вісник стоматології. - 2000. - № 5 (29). - С. 6 – 9. Здобувачу належить аналіз даних єкспериментального дослідження, узагальнення отриманих даних та формулювання висновків.

3. Ткаченко Ю.В. Статистический анализ сроков лечения аномалий отдельных зубов при наличии и отсутствии сверхкомплектных зубов // Медицина сьогодні і завтра, 2000. - № 1. - С. 143 - 145.

4. Ткаченко Ю.В. Применение лазерофореза лидазы для оптимизации ортодонтического лечение // Експериментальна і клінічна медицина. - 2000. - № 2 . - С. 145– 146.

5. Куцевляк В.И., Самсонов А.В., Ткаченко Ю.В. Комплексное лечение ретенции зубов, обусловленной сверхкомплектными, стимулированное лазерофорезом лидазы. // Мат. Х научн. – практ. конф. “Применение лазеров в медицине и биологии”. – Харьков: ХГУ, 1998. - С. 107 – 108. В підготовці статті Ткаченко Ю.В. належить підбір та аналіз літературних даних, проведення лікування хворих з ретенцією зубів, що обумовлена надкомплектними зубами, та аналіз отриманих даних.

6. Ткаченко Ю.В. Применение гелий-неонового лазера для стимуляции репаративного остеогенеза (краткий обзор литературы) // Вопросы экспериментальной и клинической стоматологии. – Харьков: ХГМУ, 2000. – Вып. 3. - С. 69 – 71.

7. Аппаратурно-хирургическое лечение ретенции зубов / Куцевляк В.І., Скляр С.О., Ткаченко Ю.В., Семернина А.В., Салтыченко М.В. // Вопросы экспериментальной и клинической стоматологии. – Харьков: ХГМУ, 1998. – Вып. 1. - С. 130 – 132. Участь здобувача полягала в проведенні хворим з ретенцією зубів лазерофореза лідази та їх спостереження протягом періоду лікування.

8. Деклараційний патент України № 34773 А, МКІ А61N5/00. Спосіб лікування аномалій положення зубів, що обумовлені наявністю ретенованих надкомплектних / Куцевляк В.І., Ткаченко Ю.В.; Харківський державний медичний університет (UA). - №99073815. Дата прийняття рішення: 06.07.1999. Опубл. 15.03.2001. Бюл. № 2.

9. Куцевляк В.І., Ткаченко Ю.В. Спосіб лікування аномалій положення зубів, що обумовлені наявністю ретенованих надкомплектних зубів: Інформаційний лист / МОЗ України, Харк. держ. мед. ун. – т; № 94. – Київ: Укрмедпатентінформ, 2000. – 2 с.

АНОТАЦІЯ

Ткаченко Ю.В. Прискорений комплексний метод лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.22 - стоматологія. - Українська медична стоматологічна академія, Полтава, 2002.

Дисертація присвячена питанню розробки нового методу лікування хворих з аномаліями положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, з використанням лазерофорезу лідази.

Розповсюдженість аномалій положення зубів, що обумовлені надкомплектними зубами, з всієї ортодонтичної патології склала 2,27 %. Активність лідази при лазерному опромінюванні її розчинів в лидокаині істотно не змінюється. Гелій-неоновий лазер поліпшує проникнення лідази в тканини. Лазерофорез лідази робить кістку менш резистентною до впливу механічних факторів, а її регенерація протікає з уповільненням на стадії формування тканиноспецифічних побудов та не призводить до дисрегенерації.

Клінічними спостереженнями на 51 хворому доведено, що при застосуванні прискореного комплексного метода скорочені терміни лікування: в віковій групі 6-8 років в середньому в 1,3 рази; в віковій групі 9-12 років – в 1,43 рази; в віковій групі 13 років та старше – в 1,55 рази.

Ключові слова: аномалії положення зубів, надкомплектні зуби, лідаза, низькоінтенсивне лазерне випромінювання, лазерофорез.

АННОТАЦИЯ

Ткаченко Ю.В. Ускоренный комплексный метод лечения больных с аномалиями положения зубов, обусловленными сверхкомплектными зубами. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.22 - стоматология. - Украинская медицинская стоматологическая академия, Полтава, 2002.

Диссертация посвящена вопросу разработки нового метода лечения больных с аномалиями положения зубов, обусловленных сверхкомплектными зубами с использованием лазерофореза лидазы. На основе проведенных статистических исследований установлено, что аномалии положения зубов, обусловленных сверхкомплектными зубами, составляют 2,27% от всей ортодонтической патологии. Этот показатель имеет линейную тенденцию к увеличению. В сравнении с 1993 г. (2,08 %) в 1999 г. он составил 2,54 %, таким образом, возрос на 0,46 %. В 2004 году составит (2,88 0,123)%. На основе биохимических исследований доказано, что излучение гелий-неонового лазера, значительно не влияет на ферментативную активность лидазы, и может использоваться для введения ее в ткани. Гелий-неоновый лазер улучшает проведение лидазы в ткани по сравнению с инъекционным ее введением. После введения концентрированного раствора лидазы методом лазерофореза в течение 10 минут через 15 и 60 минут после окончания процедуры ее максимальная активность определяется в более глубоких мышечных слоях по сравнению с инъекционным введением Доказано, что лазерофорез лидазы повышает пластические свойства костной ткани за счет разволокнения ее межклеточного вещества. Использование лазерофорезу лидазы после проведения компактостеотомии позволило замедлить репаративную регенерацию на стадии формирования тканеспецифических структур. Проведенные экспериментальные исследования позволили разработать схему ускоренного комплексного метода лечения больных с аномалиями положения зубов, обусловленных сверхкомплектными зубами и апробировать его в клинике. Клиническими наблюдениями на 51 больном, лечение которых проводилось с использованием ускоренного комплексного метода, установлено, что применение дооперационного этапа лазерофореза лидазы позволило сократить до 2-3 дней инерционный период от момента приложения силы ортодонтического аппарата к аномалийно расположенному зубу до начала его перемещения. Применение лазерофореза лидазы в послеоперационном периоде позволило улучшить динамику лечебного процесса, создать благоприятные условия для перемещения зубов за счет замедления репаративной регенерации на стадии формирования тканеспецифических структур. Установленные сроки лечения больных с вестибулярным, небным, язычным положением зубов, диастемой, поворотом зубов и ретенцией зубов предлагаемым методом. Проведенный статистический анализ с контрольной группой, показал, что использование предлагаемого метода позволило сократить сроки лечения вышеупомянутых аномалий в возрастной группе 6 - 8 лет, в среднем в 1,3 раза, в возрастной группе 9-12 лет – в среднем в 1,4 раза и в возрастной группе 13 лет и старшее – в 1,55 раза.

Ключевые слова: аномалии положения зубов, сверхкомплектные зубы, лидаза, низкоинтенсивное лазерное излучение, лазерофорез.

SUMMARY

Tkachenko Yu.V. Accelerated complex technique for treatment of patients with anomalies of the tooth position caused by the supernumerary teeth. - Manuscript.

Dissertation for scientific degree of candidate of science (medicine) by speciality 14.01.22 - dentistry. - Ukrainian Medical Dental Academy, Poltava, 2002.

An accelerated complex technique for treatment of the patients with anomalies of the tooth position caused by the supernumerary teeth was worked out. The incidence of these anomalies was 2,27 % of all orthodontic diseases and in 2004 would be (2,88 1,23) %. The experimental study allowed establishing that enzyme activity of lydasa at laser irradiation of its solutions in lidocaine was preserved for 10 minutes. Helium-neon laser improves lydasa permeability to the tissues when administered using laserophoresis. Laserophoresis of lydasa increased plastic properties of the bone tissue of the jaws and made it less resistant to the influence of external mechanical factors. Laserophoresis delays reparative regeneration of the bone tissue on the stage of formation of tissue specific structures and does not cause dysregeneration. Clinical study of 51 patients that the use of the accelerated complex technique reduced the term of the treatment: in the group of patients aged 6 - 8 – 1,3 times, in the group of patients aged 9 - 12 – 1,43, in the group over 13 – 1,55 times.

Key words: anomalies of the tooth position, supernumerary teeth, lydasa, low-intensity laser radiation, laserophoresis.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗАСТОСУВАННЯ КРАНIОЦЕРЕБРАЛЬНОЇ ГIПОТЕРМІЇ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ РАННІХ ГЕСТОЗІВ /БЛЮВАННЯ/ ВАГІТНИХ - Автореферат - 21 Стр.
ГНОСЕОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ КОСМОЛОГІЇ РАННЬОГО ВСЕСВІТУ - Автореферат - 24 Стр.
Організаційно-економічний механізм стійкого функціонування підприємств малого бізнесу - Автореферат - 26 Стр.
ТЕРМОЛІЗ І АКТИВАЦІЯ ВИКОПНОГО ВУГІЛЛЯ, СТРУКТУРНО МОДИФІКОВАНОГО В СИСТЕМІ HNO3-Ac2O - Автореферат - 23 Стр.
ОЦІНКА РЕСУРСУ ЕЛЕМЕНТІВ КОНСТРУКЦІЙ З ПОВЕРХНЕВИМИ ТРІЩИНАМИ ПРИ ДІЇ ЗМІННИХ НАВАНТАЖЕНЬ І КОРОЗІЙНИХ СЕРЕДОВИЩ - Автореферат - 25 Стр.
Визначення висот геоїда і аномалій сили ваги за даними супутникової альтиметрії - Автореферат - 18 Стр.
МЕТАБОЛІЧНІ ПОРУШЕННЯ ПРИ АВТОНОМНІЙ НЕЙРОПАТІЇ СЕРЦЯ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ ПЕРШОГО І ДРУГОГО ТИПУ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ - Автореферат - 26 Стр.