У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ПРОМИСЛОВОСТІ

УДК: 330.322 : 338.45

УДАЛИХ ОЛЬГА ОЛЕКСІЇВНА

УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ

В ПРОМИСЛОВОМУ РЕГІОНІ

Спеціальність 08.02.03 – Організація управління, планування

і регулювання економіки

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Інституті економіки промисловості Національної академії наук України (м. Донецьк).

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Червова Лідія Георгіївна,

Інститут економіки промисловості НАН України

(м. Донецьк), завідувачка відділу

проблем управління виробництвом.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Макогон Юрій Володимирович,

Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк), завідувач кафедри міжнародної економіки;

кандидат економічних наук, доцент

Степанова Тетяна Олександрівна,

Донецький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк),

доцент кафедри економіки підприємства.

Провідна установа – Східноукраїнський національний університет імені

Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ), кафедра менеджменту.

Захист відбудеться 22 листопада 2002 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.151.01 в Інституті економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

Автореферат розісланий 21 жовтня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М.Кузьменко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ефективне реформування економіки України неможливе без масштабних інвестицій, що являють собою найважливіший фактор економічного зростання і відновлення. Інвестиційні процеси в Україні характеризуються значною різницею між інвестиційними вкладеннями та інвестиційними потребами, різким скороченням обсягу інвестицій, погір-шенням їх технологічної та відтворювальної структури, обмеженими можливостями фінансування інвестицій із різних джерел, що негативно впливає на процеси відтворення, призводить до зростання ризику та непривабливих умов інвестування в Україні.

У цих умовах ринковий механізм не в змозі перебороти інвестиційну кризу. Підвищення ефективності функціонування економіки вимагає раціонального поєднання ринкових методів саморегулювання і регулюючої діяльності держави. У зв'язку з цим особливого значення набуває державне регулювання інвестиційної діяльності, у системі якого важливе місце займає регіональне управління. Разом із тим досягнення світової економіки у сфері управління інвестиціями ще не знайшли належного відображення ні в законодавчій базі України, ні у практиці регіонального управління.

Слід зазначити, що питаннями підвищення ефективності управління інвестиційною діяльністю займалися вітчизняні та зарубіжні вчені. Разом з тим актуальність даного напряму дослідження в сучасних умовах зростає у зв'язку з ускладненням економічних процесів у регіонах.

Як показав аналіз, у процесі регіонального управління інвестиційною діяльністю недостатньо враховується специфіка інвестування у промислових регіонах, яка пов'язана з особливостями економічного, екологічного і соціального регіонального розвитку. Не одержали раціонального вирішення питання щодо ефективного використання інвестиційного потенціалу регіонів, зниження ризиків інвестиційної діяльності, підвищення привабливості промислових регіонів для вітчизняних і зарубіжних інвесторів.

Актуальність роботи обумовлена також необхідністю узагальнити досвід і розробити практичні рекомендації щодо підвищення ефективності функціонування спеціального режиму інвестиційної діяльності в окремих регіонах, зокрема у Донецькій області.

Теоретична і практична значущість вирішення цих проблем обумовлює актуальність теми дисертації, цілі та задачі дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер-тацію виконано в межах науково-дослідної тематики Інституту економіки промисловості НАН України: “Дослідження і розробка наукових основ регіональної промислової політики” (номер державної реєстрації 0198U002555); “Наукові основи управління державним сектором промисловості” (номер державної реєстрації 0101U001125). У рамках зазначених тем було проаналізовано стан інвестиційних процесів у промислових регіонах України, розроблено пропозиції з удосконалення інформаційного забезпечення інвестиційної діяльності та підготовлено рекомендації щодо вдосконалення управління інвестиційними проектами в таких регіонах.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення процесу управління інвестиційною діяльністю у промислових регіонах у сучасних умовах господарювання.

Для досягнення мети в дисертації поставлено та вирішено такі задачі:

досліджено теоретичні основи процесу інвестиційної діяльності, визначено сутність інвестицій як економічного явища, види інвестицій та джерела їх фінансування;

досліджено причини інвестиційної кризи в Україні, обґрунтовано необхідність активізації інвестиційних процесів у країні в цілому та у промислових регіонах;

обґрунтовано необхідність, визначено місце регіонального управління в системі державного регулювання інвестиційною діяльністю, досліджено сутність, структуру, задачі й основні напрями управління інвестиційною діяльністю в регіоні;

проаналізовано стан інвестиційних процесів у промислових регіонах України, зокрема у Донецькому, виявлено регіональні особливості інвестиційної діяльності в сучасних умовах;

розроблено рекомендації щодо вдосконалення управління інвестиційними проектами в умовах функціонування спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку;

обґрунтовано необхідність використання і розроблено систему гарантування інвестицій від регіональних ризиків;

розроблено економіко-математичне обґрунтування прийняття рішень про використання інвестиційних ресурсів регіону.

Об'єктом дослідження є інвестиційні процеси у промисловому регіоні.

Предметом дослідження є управління інвестиційною діяльністю у промисловому регіоні.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою ди-
сертаційної роботи є положення сучасної економічної науки, які викладені в монографіях і наукових статтях вітчизняних і зарубіжних учених-економістів із проблем інвестиційної діяльності та регіонального управління. У роботі використовувалися законодавчі акти Верховної Ради України, Укази Президента України, постанови Кабінету міністрів України з питань інвестиційної діяльності. Інформаційною базою дослідження стали офіційні матеріали органів статистики України, Донецької області, матеріали регіональних структур управління інвестиційною діяльністю, аналіз яких дозволив виявити особливості інвестиційної діяльності промислових регіонів.

При розв'язанні поставлених у дисертації задач застосовувалися загальнонаукові методи для дослідження та розвитку теоретичних положень щодо управління інвестиційною діяльністю, методи логічного аналізу і системного підходу для розробки заходів з удосконалення управління інвестиційними проектами та розробки системи гарантування інвестицій. Для кількісної оцінки інвестиційних процесів по країні в цілому та по промислових регіонах застосовано методи статистичного та порівняльного аналізу, угрупування та узагальнення даних. У дисертації використано методи економіко-математичного моделювання при визначенні оптимального варіанта використання інвестиційних ресурсів регіону.

Для обробки економічної інформації, побудови таблиць, діаграм, графіків, одержання статистичних характеристик використовувалися сучасні технології фірми Microsoft. Для реалізації економіко-математичної моделі з оптимізації вкладення інвестиційних ресурсів використовувався вбудований апарат математичних і статистичних функцій Microsoft Excel 98.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційного дослідження полягає в розробці науково-методичних положень з удосконалення процесу управління інвестиційною діяльністю у промисловому регіоні. Положення роботи, що відображають елементи наукової новизни, полягають у такому:

уперше:

обґрунтовано необхідність використання інвестиційного маркетингу в регіоні, розроблено систему заходів інвестиційного маркетингу у промисловому регіоні, що містить заходи, які спрямовані на пошук стратегічного інвестора для фінансування інвестиційних проектів, та заходи, спрямовані на пошук сфер вкладення інвестицій, які відповідають регіональним пріоритетам;

запропоновано методичний підхід до зниження ризиків інвестиційної діяльності у промислових регіонах, який заснований на використанні системи гарантування інвестицій, що містить такі елементи: механізм надання гарантій, інститути, що реалізують даний механізм гарантування, джерела фінансових ресурсів для гарантування, а також визначено умови ефективного використання запропонованої системи;

удосконалено:

інформаційне забезпечення інвестиційної діяльності, розроблено схему інформаційного Інтернет-сайту території пріоритетного розвитку, яка містить такі блоки: інвестиційна привабливість території пріоритетного розвитку, правові особливості здійснення інвестиційної діяльності, інвестиційні ресурси території, перелік інвестиційних проектів, запропонованих до реалізації на території;

математичне забезпечення процесу прийняття рішень про вибір об'єктів інвестування, побудовано економіко-математичну модель оптимізації вкладання інвестиційних ресурсів регіону з використанням критерію оптимальності Беллмана.

дістало подальшого розвитку:

теоретичні положення управління інвестиційною діяльністю, які пов'язані із сутністю та особливостями регіонального управління інвестиційними процесами;

визначення тенденцій та особливостей інвестиційної діяльності в регіонах з урахуванням їх економічного, екологічного і соціального розвитку, а також з функціонуванням спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності (на прикладі Донецької області).

Практичне значення одержаних результатів. Результати дослід-ження мають прикладний характер і спрямовані на забезпечення умов активізації інвестиційної діяльності у промисловому регіоні. Використання викладених теоретичних положень і розроблених практичних рекомендацій дозволить удосконалити процес регіонального управління інвестиційною діяльністю, покращити умови інвестування в регіоні, підвищити ефективність використання інвестиційних ресурсів, підвищити інвестиційну активність, збільшити обсяг інвестицій у виробничу і невиробничу сферу економіки регіону.

Практичні розробки, що містяться в дисертації, використовувалися у практиці роботи Управління з питань розвитку територій головного управління економіки Донецької обласної державної адміністрації (довідка про впровадження № від 20.03.2002 р.); виконавчим комітетом Макіївської міської ради при розробці заходів щодо інтенсифікації інвестиційної діяльності в місті на 2002 р., при формуванні інформаційного сайту “Макіївка – територія пріоритетного розвитку” в Інтернеті (акт про впровадження № /7.12-1012 від 09.11.2001 р.); у навчальному процесі Макіївського економіко-гуманітарного інституту при викладанні дисциплін "Інвестиційна діяльність" і "Управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств" (довідка № 01/34 від 18.03.2002 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є особисто виконаною науковою роботою, в якій викладено авторський підхід до розв'язання проблем удосконалення управління інвестиційною діяльністю у промисловому регіоні. Внесок автора в колективні роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні результати доповідались і були схвалені на конференціях різного рівня: Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації” (21-22 травня 1999 р., м. Дніпропетровськ); II Міжнародній науково-практичній конференції “Город, регион, государство: проблемы распределения полномочий” (6-7 жовтня 2000 р., м. Донецьк); Першій Всеукраїнській науково-практичній конференції “Маркетингові дослідження в Україні” (15-19 травня 2001 р., м. Ялта); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Теорія та практика управління у трансформаційний період” (4-6 жовтня 2001 р., м. Донецьк).

Публікації. Найбільш важливі теоретичні та практичні результати досліджень, висновки і пропозиції автора опубліковано в 13 працях, в тому числі: 10 статей у наукових журналах і збірниках наукових праць, 3 – матеріали конференцій. Загальний обсяг публікацій – 2,84 д.а., з яких особисто автору належить 2,6 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновку, додатків. Повний обсяг роботи складає 188 сторінок комп'ютерного тексту, що містить 24 таблиці, 21 рисунок, список використаних джерел із 139 найменувань, 5 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертаційній роботі розвинуто теоретичні положення та розроблено практичні рекомендації, що спрямовані на вдосконалення процесу управління інвестиційною діяльністю та активізацію інвестиційних процесів у промисловому регіоні в сучасних умовах господарювання.

Розділ 1. Теоретичні основи управління інвестиційною діяльністю в сучасних умовах. У розділі досліджено теоретичні основи інвестиційної діяльності, економічну сутність та види інвестицій; проведено аналіз підходів до оцінки інвестиційного клімату держави та регіонів; визначено причини інвестиційної кризи та обґрунтовано об'єктивну необхідність активізації інвестиційної діяльності; визначено місце регіонального управління в системі державного регулювання інвестиційної діяльності; розглянуто сутність, цілі, задачі й основні напрями управління інвестиційною діяльністю у промисловому регіоні. За результатами теоретичних досліджень зроблено нижченаведені висновки.

Інвестиції являють собою капітал, що вкладається в об'єкти виробничого і невиробничого призначення з метою забезпечення його збільшення в майбутньому, а також досягнення ефектів соціального та екологічного характеру. Об'єктивну необхідність активізації інвестиційної діяльності обумовлено найважливішою роллю інвестицій у розвитку економічних процесів. У результаті залучення інвестицій здійснюється впровадження нових технологій, модернізація діючих виробництв, розвиток конкуренції та зовнішньоекономічних зв'язків, збільшується обсяг виробництва товарів і послуг, створюється сучасна виробнича, транспортна, ринкова, інвестиційна інфраструктура, збільшуються надходження в бюджети різних рівнів, зберігаються і створюються нові робочі місця.

Сучасний етап розвитку економіки України супроводжується різким спадом інвестиційної активності. На обсяг інвестицій впливає багато факторів внутрішнього та зовнішнього характеру. Основні причини, що стримують приток інвестицій в Україну, можна групувати таким чином: економічні, політико-правові, організаційні, соціально-психологічні. У сукупності вони призводять до створення несприятливих умов інвестиційної діяльності в країні.

В умовах розширення економічної самостійності регіонів важливе місце в розв'язанні зазначеної проблеми посідає розвиток різноманітних напрямів стимулювання інвестиційної активності методами регіонального управління інвестиційною діяльністю. Особливого значення набуває управління інвестиційною діяльністю у промислових регіонах України, які виступають основними реципієнтами інвестицій у країні.

Управління інвестиційною діяльністю в регіоні – це цілеспрямований прямий та непрямий вплив регулюючих суб'єктів на інвестиційні процеси з метою підвищення інвестиційної привабливості регіону та активізації інвестиційної діяльності.

Прямий вплив регіону на інвестиційну діяльність – це управління інвестиціями із регіональних джерел фінансування. Метою прямого регіонального впливу є поповнення дохідної бази регіонального бюджету, підвищення інвестиційної привабливості регіону, зміни в обсязі та структурі комунальної власності, поліпшення екологічної та соціальної ситуації в регіоні. Непрямий вплив – це регулювання умов здійснення інвестиційної діяльності в регіоні з метою їх покращання. Таким чином, органи міської влади можуть впливати на характер інвестиційного клімату в регіоні та підтримувати системний розвиток інвестиційного процесу.

Напрями здійснення регіонального управління інвестиційною діяльністю такі: сприяння реалізації на території регіону державної інвестиційної політики, розвитку виробничого й інвестиційного потенціалу регіону; розробка інвестиційної стратегії та інвестиційної політики регіону; здійснення заходів з формування сприятливого інвестиційного клімату в регіоні та із залучення інвестицій в регіон; участь у розробці та реалізації перспективних і поточних програм соціально-економічного розвитку регіону; управління інвестиційними проектами.

Об'єкти управління інвестиційною діяльністю в регіоні – це умови формування та використання інвестиційних ресурсів із різних джерел фінансування, інвестиційний комплекс регіону, інфраструктура регіонального інвестиційного ринку. Суб'єктами управління є організаційні структури регіонального рівня, що здійснюють управління інвестиційною діяльністю.

У зв'язку з тим, що управління інвестиційною діяльністю у промисловому регіоні є важливим фактором, що створює привабливі умови для інвес-тування, у сучасних умовах особливе значення одержує його вдосконалення з метою активізації інвестиційних процесів. Підвищення ефективності управління інвестиційною діяльністю в регіоні потребує проведення аналізу інвестиційних процесів, визначення особливостей інвестування у промислових регіонах з метою виявлення основних напрямів удосконалення регіонального управління інвестиційною діяльністю.

Розділ 2. Аналіз інвестиційних процесів у промислових регіонах України. У розділі здійснено аналіз галузевої та територіальної структури інвестицій в основний капітал у промислових регіонах України, розглянуто існуючі джерела фінансування інвестицій і їх використання в сучасних умовах. Розглянуто особливості інвестування в окремому промисловому регіоні. Проведений аналіз дозволив зробити такі висновки.

За період 1990-2000 рр. в Україні обсяг інвестицій в основний капітал скоротився в 4 рази, однак у 2000 р. у порівнянні з попереднім 1999 р. підвищився на 14,4% (табл. ). Тенденція зростання обсягу інвестування в 2000 р. спостерігається в усіх промислових регіонах України, найбільшого зростання досягнуто в Одеській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях. Разом з тим у всіх промислових регіонах обсяг інвестицій в основ-ний капітал значно відстає від обсягу 1990 р., особливо у Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській областях.

Таблиця 1

Динаміка інвестицій в основний капітал у промислових регіонах України

(у порівняльних цінах, млн.грн.) |

1990 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000

Україна | 55368 | 16097 | 12557 | 11449 | 12151 | 12197 | 13955

у % до попереднього року | - | 29,1 | 78,0 | 91,2 | 106,1 | 100,4 | 114,4

у % до 1990 р. | - | 29,1 | 22,7 | 20,7 | 21,9 | 22,0 | 25,2

Області

Дніпропетровська | 5557 | 1784 | 1335 | 1162 | 1133 | 1083 | 1337

у % до попереднього року | - | 32,1 | 74,8 | 87,0 | 97,5 | 95,6 | 123,5

у % до 1990 р. | - | 32,1 | 24,0 | 20,9 | 20,4 | 19,5 | 24,1

Донецька | 5866 | 2027 | 1652 | 1330 | 1497 | 1480 | 1589

у % до попереднього року | - | 34,6 | 81,5 | 80,5 | 112,6 | 98,9 | 107,4

у % до 1990 р. | - | 34,6 | 28,2 | 22,7 | 25,5 | 25,2 | 27,1

Запорізька | 2898 | 809 | 702 | 583 | 688 | 661 | 673

у % до попереднього року | - | 27,9 | 86,8 | 83,0 | 118,0 | 96,1 | 101,8

у % до 1990 р. | - | 27,9 | 24,2 | 20,1 | 23,7 | 22,8 | 23,2

Київська | 2938 | 779 | 611 | 489 | 572 | 490 | 579

у % до попереднього року | - | 26,5 | 78,4 | 80,0 | 116,9 | 85,7 | 118,1

у % до 1990 р. | - | 26,5 | 20,8 | 16,6 | 19,5 | 16,7 | 19,7

Луганська | 3102 | 903 | 647 | 653 | 583 | 513 | 547

у % до попереднього року | - | 29,1 | 71,7 | 100,9 | 89,3 | 88,0 | 106,6

у % до 1990 р. | - | 29,1 | 20,9 | 21,1 | 18,8 | 16,5 | 17,6

Львівська | 1883 | 624 | 538 | 571 | 502 | 482 | 615

у % до попереднього року | - | 33,1 | 86,2 | 106,1 | 87,9 | 96,0 | 127,6

у % до 1990 р. | - | 33,1 | 28,6 | 30,3 | 26,7 | 25,6 | 32,7

Одеська | 3014 | 674 | 495 | 512 | 519 | 602 | 845

у % до попереднього року | - | 22,4 | 73,4 | 103,4 | 101,4 | 116,0 | 140,4

у % до 1990 р. | - | 22,4 | 16,4 | 17,0 | 17,2 | 20,0 | 28,0

Харківська | 3095 | 717 | 721 | 766 | 703 | 582 | 803

у % до попереднього року | - | 23,2 | 100,6 | 106,2 | 91,8 | 82,8 | 137,9

У % до 1990 р. | - | 23,2 | 23,3 | 24,7 | 22,7 | 18,8 | 25,9

Аналіз структури інвестицій в основний капітал у промислових регіонах України (табл. ) показує, що регіоном, який займає перше місце за основними показниками інвестиційної діяльності, є Донецька область, де залучено 11,4% обсягу інвестицій в основний капітал, уведено в дію 11,9% основних фондів, спрямовано на будівельно-монтажні роботи 9,7% коштів.

Таблиця 2

Структура інвестиційних вкладень

по промислових регіонах України в 2000 р., % |

Інвестиції
в основний капітал | Будівельно-монтажні роботи | Уведення в дію основних фондів

Україна | 100 | 100 | 100

області

Дніпропетровська | 9,6 | 8,8 | 10,4

Донецька | 11,4 | 9,7 | 11,9

Запорізька | 4,8 | 3,4 | 5,7

Київська | 4,1 | 4,9 | 3,2

Луганська | 3,9 | 3,1 | 4,4

Львівська | 4,4 | 3,8 | 4,4

Одеська | 6,0 | 8,3 | 5,2

Харківська | 5,8 | 4,1 | 5,3

Інші області | 50,0 | 53,9 | 49,5

Аналіз інвестиційних процесів у Донецькому регіоні показує, що за період з 1985р. обсяг капітальних вкладень в економіку регіону зменшився в 3,4 рази, разом з тим із 1998р. зазначена позитивна тенденція його щорічного зростання. Основна частка інвестицій у 2000 р. – це інвестиції в об'єкти виробничого призначення (88,6% загального обсягу), які направлялися в основному в промисловість (71,4%), транспорт і зв'язок (11,3%). Питома вага інвестицій, що спрямовані у невиробничу сферу, низька (11,4%) та зменшується щорічно, що свідчить про відсутність коштів не тільки для розвитку невиробничої сфери, але і для підтримки діючих об'єктів.

Розподіл інвестицій по галузях економіки свідчить про нерівномірність фінансування різних галузей, що формує ресурсне обмеження для зростання інвестиційної активності і негативно відбивається на можливостях розвитку ряду галузей. Збільшення інвестиційних вкладень у промисловість є позитивним чинником у розвитку економічних процесів. Разом з тим слід зазначити, що вкладення в екологічно небезпечні виробництва (чорна і кольорова металургія, хімічна і нафтохімічна промисловість, вугільна промисловість, які традиційно фінансуються), не сприяють підвищенню інвестиційної привабливості регіону внаслідок зниження екологічного ефекту.

У структурі джерел фінансування інвестицій у Донецькому регіоні перше місце посідають власні кошти підприємств та організацій – 70,2% (їх використання характерно для державних і колективних підприємств). За рахунок державних джерел (8,6% - з Державного бюджету України та 1,8% - з регіонального бюджету) було профінансовано інвестиції загальнодержавних, комунальних підприємств і, у незначному обсязі, колективних підприємств. На приватних підприємствах державне фінансування відсутнє. Інвестиційні банківські кредити (5,4% обсягу інвестицій) направлялися на колективні та приватні підприємства. Кошти населення, за рахунок яких профінансовано 5,6% інвестицій, мають незначну питому вагу на державних і колективних підприємствах, а на приватних підприємствах вони посідають перше місце (в основному, це кошти на індивідуальне житлове будівництво). Іноземні інвестиції становили 8,4% загального обсягу.

Інвестиційна діяльність у промислових регіонах України має загальні тенденції, однак у кожному регіоні існує специфіка інвестування. Донецький регіон має певні особливості економічного, соціального та екологічного характеру, які є важливими передумовами успішного функціонування економіки і створення сприятливого інвестиційного клімату та дозволяють віднести Донецький регіон до групи регіонів пріоритетної інвестиційної привабливості.

Важливою особливістю інвестування в Донецькому регіоні є функціонування спеціального режиму інвестиційної діяльності у спеціальних економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку регіону. Створення пільгових умов оподаткування чинить позитивний вплив на інвестиційні процеси в цьому регіоні. На стадії реалізації в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності знаходяться 148 проектів, для здійснення яких залучено 1119,3 млн.грн. (за станом на 01.01.2002 р.). У структурі інвестиційних проектів 53 проекти забезпечують розширення діючих виробництв, 39 - модернізацію та реконструкцію виробництв, 56 - будівництво нових підприємств. Ними передбачається створення 17726 нових і збереження 35919 діючих робочих місць. За період 2000-2001 рр. кількість інвестиційних проектів, які реалізовані в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності, збільшилась в 3,5 рази, загальний обсяг інвестиційних ресурсів, залучених для реалізації цих проектів, збільшився в 3,7 рази. Частка внутрішніх інвестиційних ресурсів у фінансуванні проектів збільшилась з 38,0% у 1999 р. до 70,8% у 2001 р.

Найбільша кількість реалізованих проектів припадає на великі промислові міста - Донецьк (48 проектів - 31,8% загального обсягу інвестицій), Горлівку (18 проектів - 13,8% інвестицій), Красноармійськ (12 проектів - 15,2% інвестицій), Маріуполь (11 проектів - 10,3% інвестицій). Слід зазначити, що в 2001 р. інвестиційна діяльність у регіоні активізувалась: реалізація інвестиційних проектів у пільгових умовах проводилась у 20 містах і 5 районах, що отримали статус територій пріоритетного розвитку (у 2000 р. тільки в 11 містах і 4 районах області). Разом з тим у ряді міст (Вугледарі, Красному Лимані) не було реалізовано жодного проекту.

Галузева структура інвестицій у спеціальних економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку показує, що основна питома вага припадає на видобуток енергетичних матеріалів (17,0%), металургію і металообробку (16,7%), транспорт і зв'язок (16,6%), хімічну промисловість (14,4%). Таким чином, підтримується традиційно сформована в регіоні структура виробництва. Разом з тим частка ряду галузей, що призначені пріоритетними напрямами інвестиційних вкладень, а саме, охорони здоров'я і соціальної допомоги, виробництва меблів, текстильної промисловості, рибного господарства, виробництва гумових та пластмасових виробів, целюлозно-паперової промисловості, асенізації, прибирання вулиць і переробки відходів, становить менш ніж 1% у загальному обсязі інвестицій.

Аналіз особливостей інвестиційної діяльності в Донецькому регіоні показав, що створення пільгових умов оподатковування в регіоні позитивно впливає на інвестиційні процеси, стимулює приплив інвестицій у виробництво, забезпечує фінансування структурної перебудови економіки, сприяє прогресивному розвитку регіону, забезпечує збереження і створення нових робочих місць.

Разом з тим ряд проблем стримує подальшу активізацію інвестиційних процесів - відносно невеликий перелік пріоритетних видів діяльності, що встановлений для проектів, які реалізуються на територіях пріоритетного розвитку; існуюча межа мінімального розміру інвестицій, на які встановлені пільги; непривабливість для потенційного інвестора невеликих шахтарських міст; нерозвиненість і негнучкість інформаційного забезпечення інвестиційного процесу. У стратегічному плані інвестиційні потреби Донецької області значні, тому необхідна подальша робота щодо залучення інвестицій в регіон.

Отже результати дослідження свідчать, що активізація інвестиційних процесів потребує використання нових нетрадиційних підходів в управлінні інвестиційною діяльністю в регіоні.

Розділ 3. Удосконалення управління інвестиційними проектами у промисловому регіоні. У розділі запропоновано рекомендації щодо вдосконалення управління інвестиційними проектами як одного із провідних напрямів управління інвестиційною діяльністю в регіоні; запропоновано використання інвестиційного маркетингу в регіоні; розроблено пропозиції щодо вдосконалення інформаційного забезпечення інвестиційної діяльності; запропоновано використання та розроблено систему гарантування інвестицій на регіональному рівні; розроблено пропозиції щодо оптимізації інвестиційних вкладень з регіональних джерел фінансування.

Активізація інвестиційних процесів у промисловому регіоні потребує поліпшення інвестиційного клімату, зниження ризиків та підвищення ефективності інвестиційної діяльності. У сучасних умовах важливим механізмом підвищення інвестиційної активності є введення спеціального режиму інвестиційної діяльності для інвесторів, що реалізують інвестиційні проекти на окремих територіях. Підвищення ефективності функціонування такого режиму в Донецькому регіоні передбачає подальше вдосконалення законодавчої бази, що регулює спеціальний режим інвестування, за такими напрямами: відміна межі інвестиційних вкладень, розширення переліку пріоритетних видів інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку, спрощення процедури розглядання та затвердження інвестиційних проектів Радою з питань спеціальних економічних зон та спеціального режиму інвестиційної діяльності в Донецькій області.

З метою вдосконалення управління інвестиційними проектами рекомендується використання в регіоні інвестиційного маркетингу. Інвестиційний маркетинг - це діяльність суб'єкта, яка спрямована на просування інвестиційного проекту на ринку по всіх стадіях інвестиційного процесу, а також на створення і підтримку позитивного відношення потенційного інвестора до окремих проектів підприємств-реципієнтів. Інвестиційний маркетинг на регіональному рівні є системою заходів із розробки і реалізації маркетингової політики управління інвестиційною діяльністю в регіоні з метою забезпечення ефективного функціонування та розвитку підприємств регіону й покращання умов здійснення інвестиційної діяльності (рис. ).

Система заходів із маркетингу інвестиційних проектів, що являє собою найбільш важливу частину, містить заходи двох груп:

заходи, що спрямовані на пошук стратегічного інвестора для фінансування інвестиційних проектів у регіоні (формування банку даних про потенційні інвестиційні проекти в регіоні, цільовий пошук інвесторів з урахуванням цілей маркетингової політики, консультування з питань відповідності інвестиційних проектів світовим стандартам, активне поширення інформації про інвестиційні проекти, презентація регіону-реципієнта як вигідного місця розміщення інвестицій з використанням конкурентних переваг регіону);

заходи, які спрямовані на пошук сфер застосування інвестиційних ресурсів, які відповідають регіональним пріоритетам (визначення пріоритетних напрямів інвестування з урахуванням особливостей економічного, екологічного і соціального розвитку; оцінка впливу проекту на економіку регіону та визначення регіональної ефективності проекту).

Ефективній реалізації інвестиційного маркетингу в регіоні сприятиме покращання процесу інформаційного забезпечення інвестиційної діяльності, а саме, використання мережі Інтернет як доступного інструменту інформування учасників інвестиційного процесу. Інформаційний сайт доцільно формувати за блоками, що наведені на рис. 2.

Надаючи інформацію з перерахованих інформаційних розділів у мережі Інтернет, місцеві адміністрації мають реальну можливість: поліпшити інформаційне забезпечення інвестиційної діяльності; показати потенційному інвесторові конкурентні переваги території пріоритетного розвитку; ознайомити інвестора з інвестиційними проектами, які пропонуються до реалізації на території пріоритетного розвитку; показати позитивне ставлення регіональних органів державної влади до ринкових перетворень і інвестиційних процесів, мати можливість контролю з боку адміністрації за економічною і соціальною ситуацією.

Оцінка інвестиційного клімату в регіоні та розробка маркетингової політики
управління інвестиційною діяльністю

Оцінка та аналіз внутрішніх і зовнішніх умов здійснення інвестиційної діяльності в регіоні, виявлення конкурентних переваг регіону

Розробка маркетингової політики управління
інвестиційною діяльністю

Розробка та реалізація системи заходів із маркетингу інвестиційних проектів

Пошук стратегічного інвестора для фінансування

інвестиційних проектів у регіоні

Пошук інвесторів з урахуванням цілей маркетингової політики

Формування банку даних про потенційні інвестиційні проекти

Консультування з питань відповідності інвестиційних проектів світовим стандартам

Активне поширення інформації про інвестиційні проекти

Презентація регіону як вигідного місця розміщення інвестицій з використанням конкурентних переваг регіону

Пошук сфер вкладення інвестицій, що відповідають

регіональним пріоритетам

Визначення пріоритетних напрямів інвестування відпо-відно до особливостей розвитку регіону

Оцінка впливу проекту на економіку регіону
та визначення регіональної ефективності проекту

Контроль за ефективністю заходів інвестиційного маркетингу, а також коректування маркетингової політики управління інвестиційною діяльністю

Рис. 1. Управління інвестиційними проектами в регіоні з використанням інвестиційного маркетингу

Зниження ризиків інвестиційної діяльності являє собою найважливіший напрямок стимулювання інвестиційної активності. Мінімізувати регіональні інвестиційні ризики можливо шляхом ефективного управління ризиками з використанням системи гарантій. Система гарантій повинна містити такі елементи: механізм надання гарантій; інститути, що реалізують даний механізм гарантування; джерела фінансових ресурсів, які будуть використовуватися для гарантування (рис. 3).

Рис. 2. Схема інформаційного сайту території пріоритетного розвитку

Найбільш перспективним механізмом гарантування інвестицій у сучасних умовах вважається змішаний механізм, в якому одночасно працюють інститути і джерела фінансових ресурсів регіонального і зовнішнього характеру. У результаті його формування інвестори можуть одержати гарантії різних форм: прямі гарантії органів державної влади регіону і недержавних інститутів, прямі гарантії уряду України і міжнародних фінансових і гарантійних організацій, непрямі гарантії органів державної влади регіону й України.

Для ефективного функціонування зазначеної системи необхідна розробка відповідних законодавчого, нормативного, методичного, інформаційного забезпечень.

Механізми | Інститути
гарантування | Джерела фінансування гарантій | Форми гарантування

ВНУТРІШНІЙ МЕХАНІЗМ ГАРАНТУВАННЯ | Недержавні гарантійні агентства | Власні та залучені ресурси гарантування агентств | Прямі гарантії

Регіональні органи державної влади | Регіональний гарантійний фонд | Прямі регіо-

нальні гарантії

Регіональний бюджет | Непрямі
гарантії

ЗОВНІШНІЙ
МЕХАНІЗМ
ГАРАНТУВАННЯ | Органи державної влади України | Державний
гарантійний фонд | Прямі гарантії

Державний бюджет | Непрямі
гарантії

Міжнародні фінансові та гарантійні організації | Ресурси гарантування міжнародних фінансових та гарантійних організацій | Прямі гарантії

Рис. 3. Елементи системи гарантування інвестицій

Підвищенню ефективності управління регіональними інвестиціями буде сприяти вдосконалення математичного забезпечення прийняття рішень щодо вибору варіантів інвестування. Оптимізацію використання обмежених інвестиційних ресурсів регіону необхідно проводити послідовно. Етапи процесу такі: визначення потенційних джерел фінансування інвестицій і обсягу інвестиційної пропозиції; визначення обсягу інвестиційних вкладень, необхідного для економіки, тобто інвестиційного попиту регіону; визначення критерію доцільності фінансування інвестиційних проектів; поєднання інвестиційних ресурсів з інвестиційними проектами відповідно до прийнятого критерію; визначення оптимальної структури розміщення інвестицій.

Прийняття ефективних рішень про вкладення обмежених регіональних інвестиційних ресурсів вимагає вдосконалення використання математичного забезпечення цього процесу.

Інвестиційний попит складається з безлічі проектів, кожному з яких відповідає визначений обсяг необхідних вкладень:

(1)

де Ej – обсяг необхідних вкладень по j-му інвестиційному проекту (),

m – кількість інвестиційних проектів.

Інвестиції, що необхідні для фінансування j-го проекту, складають

, (2)

де Сj – внутрішні джерела фінансування підприємства,

Kij – зовнішні інвестиції з i-го джерела в j-й проект,

- кількість джерел фінансування.

У разі ситуації , підприємство фінансує проект самостійно, але якщо , то проект необхідно розглядати як потенційний для зовнішніх інвестицій.

Обмежений обсяг регіональних інвестиційних ресурсів обумовлює необхідність визначення критерію ефективності їх вкладення, а також розрахунку, відповідно до прийнятого критерію, доцільності фінансування того чи іншого проекту із зовнішніх джерел. У нашому випадку задача полягає в тому, щоб обмежені інвестиційні ресурси вкласти в m проектів з метою одержання максимального інвестиційного прибутку. Інструментом моделювання даного процесу є застосування методів динамічного програмування, які засновані на принципі оптимальності Беллмана.

Базуючись на принципі оптимальності, задачу можна розглядати як покроковий процес управління системою, при цьому, кількість кроків дорівнює кількості проектів (k=1,…,m). Якщо хk – кількість одиниць інвестиційного ресурсу, що виділяється на k–му кроці, то можливий розподіл інвестицій можна зобразити у вигляді вектора Х(х1, х2,…, хk ,…, хm). Позначимо через sk залишок інвестиційного ресурсу після k-го кроку. Обсяг прибутку Zk(sk) від інвестування в кожний проект залежить від попереднього стану sk-1 і управління на k–му кроці хk. Його математично можна виразити як функцію Zk(sk)=fk(sk-1,xk). Цільова функція Z=F(S,X) (сумарний прибуток) залежить від початкового стану (обсягу інвестиційних ресурсів S) і від управління X та складається з обсягу прибутку від інвестування в кожний проект

Z = F(S,X) (3)

Таким чином, задачу можна сформулювати так: визначити таке допустиме управління X, при якому цільова функція (3) приймає найбільше значення.

Для вирішення задачі використовуємо рівняння Беллмана. Здійснюючи зворотний хід та проводячи індуктивні міркування, отримаємо дві послідовності:

- оптимальні обсяги інвестиційних вкладень в j–й проект (j=k, j=1,…,m );

- залишки інвестиційного фонду після закінчення кожного кроку.

При цьому максимальний прибуток становить

При вирішенні задачі необхідно враховувати, що інвестиції фінансуються із різних джерел, обсяг яких завжди обмежений об'єктивними можливостями; інвестиційні ресурси регіону повинні бути вкладені оптимально: у першу чергу, необхідно фінансувати проекти, що дають максимальний ефект для інвестора; підприємство-реципієнт може не погодитись із меншою сумою, що запропонована для фінансування.

ВИСНОВКИ

Результати дослідження дозволяють зробити ряд висновків, підтвердити деякі з існуючих і запропонувати практичні заходи щодо активізації інвестиційних процесів та удосконалення управління інвестиційною діяльністю у промисловому регіоні. Відповідно до загальної мети і конкретних задач основні результати роботи полягають у такому:

1. Проведені теоретичні та практичні дослідження інвестиційної діяльності у промислових регіонах України дозволили виявити причини інвестиційної кризи та підтвердили необхідність активізації інвестиційних процесів. Аналіз підтвердив, що великого значення у створенні привабливих умов інвестування в сучасних умовах набуває державне регулювання інвестиційної діяльності, у системі якого важливе місце посідає управління інвестиційною діяльністю в регіоні - цілеспрямований прямий та непрямий вплив регулюючих суб'єктів на інвестиційні процеси з метою підвищення інвестиційної привабливості регіону та активізації інвестиційної діяльності.

2. На основі аналізу інвестиційної діяльності доведено, що інвестиційна діяльність у промислових регіонах України має загальні тенденції, однак у кожнім регіоні існує специфіка інвестування, що пов'язана з особливостями соціально-економічного розвитку регіону. Донецький регіон займає перше місце за основними показниками інвестиційної діяльності в Україні, він має важливі передумови сприятливого інвестиційного клімату, а саме наявність спеціального режиму інвестиційної діяльності у спеціальних економічних зонах і на територіях пріоритетного розвитку.

3. Розроблено пропозиції щодо використання інвестиційного маркетингу як діяльності суб'єкта з метою просування інвестиційного проекту на ринку по всіх стадіях інвестиційного процесу, а також створення і підтримки позитивного ставлення потенційного інвестора до окремих проектів підприємств-реципієнтів. Інвестиційний маркетинг на регіональному рівні - це система заходів із розробки і реалізації маркетингової політики управління інвестиційною діяльністю в регіоні з метою поліпшення умов здійснення інвестиційної діяльності.

4. Ефективному застосуванню інвестиційного маркетингу в регіоні буде сприяти вдосконалення інформаційного забезпечення інвестиційної діяльності. Розроблено схему Інтернет-сайту території пріоритетного розвитку, яка містить такі блоки: інвестиційна привабливість території пріоритетного розвитку, правові особливості здійснення інвестиційної діяльності, інвестиційні ресурси території пріоритетного розвитку, інформаційна база даних.

5. Запропоновано методичний підхід зниження ризиків інвестиційної діяльності в регіоні, який заснований на використанні системи гарантування інвестицій, що містить елементи: механізм надання гарантій; інститути, що реалізують даний механізм гарантування; джерела фінансових ресурсів, які використано для гарантування. Ефективне функціонування зазначеної системи припускає розробку відповідного нормативного, методичного, інформаційного, правового забезпечення. Тільки в цьому випадку система гарантування інвестицій стане діючим механізмом стимулювання інвестиційної активності в регіоні.

6. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення математичного апарату, що забезпечує прийняття рішень про вкладання обмежених інвестиційних ресурсів, які засновано на використанні критерію оптимальності Беллмана. Використання запропонованої моделі дозволить підвищити ефективність прямого управління регіональними інвестиціями, оптимізувати вкладення у пріоритетні об'єкти інвестування.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації

1.

Удалых О.А. Инвестиционная привлекательность Донецкого региона // Экономические проблемы и перспективы стабилизации экономики Украины. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 1999. – Т. . – С. 316-320.

2.

Удалых О.А. Управление инвестиционной деятельностью в регионе // Економіка промисловості. – 2000. - № 4 (10). - С. 85-88.

3.

Удалых О.А. Стимулирование инвестиционной деятельности путем гарантирования инвестиций на региональном уровне // Экономические проблемы и перспективы стабилизации экономики Украины. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2000. – Т. 1. – С. 256-261.

4.

Удалых О.А. Государственное регулирование иностранных инвестиций // Управление экономикой переходного периода. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2000. – С. 139-145.

5.

Удалых О.А. Макеевка - территория приоритетного развития // Управление экономикой переходного периода. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2001. – С. 86-93.

6.

Балко Е.В, Удалых О.А. Определение оптимальной структуры раз-мещения региональных инвестиций // Экономика промышленности. Экономика Украины в трансформационный период. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2001. – С. 372-379.

Особистий внесок: визначено економічну сутність проблеми оптимального використання інвестиційних ресурсів регіону, розраховано оптимальні варіанти вкладень із регіонального бюджету з використанням запропонованої методики.

7.

Удалых О.А. Информационное обеспечение инвестиционной деятельности // Экономические проблемы и перспективы стабилизации экономики Украины. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2001. – Т.2. – С.73-77.

8.

Должанский И.З., Удалых О.А. Управление инвестиционными процессами с использованием маркетингового подхода // Маркетинг: теорія і практика. – 2001. - № 6. – С. 37-43.

Особистий внесок: висвітлено задачі інвестиційного маркетингу, визначено сутність інвестиційного


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

клініко-патогенетичне обгрунтування глюкокортикоїдної терапії при ускладнених формах гострих респіраторно-вірусних інфекцій у дітей раннього віку з тимомегалією - Автореферат - 25 Стр.
РОЗРОБКА ЗВАРЮВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ І ТЕХНОЛОГІЇ РУЧНОГО ПІДВОДНОГО МОКРОГО ЗВАРЮВАННЯ НИЗЬКОЛЕГОВАНИХ СТАЛЕЙ - Автореферат - 27 Стр.
ІНТЕРЛОКАЦІЙНІ ФОРМУЛИ RFM ТА ЇХ РЕАЛІЗАЦІЯ В СИСТЕМАХ POLYE - Автореферат - 22 Стр.
дослідження перифокальної зони гліом півкуль головного мозку з метою оптимізації їх лікування - Автореферат - 46 Стр.
РОЛЬ СВІТОВОГО СПІВТОВАРИСТВА В УРЕГУЛЮВАННІ ЮГОСЛАВСЬКОЇ КРИЗИ ТА УЧАСТЬ У ЦЬОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ (90-ті роки ХХ ст.) - Автореферат - 29 Стр.
НАЦІОНАЛЬНЕ ЯК ЕКЗИСТЕНЦІЙНИЙ ПРОЕКТ І РУХ ЕКЗИСТЕНЦІЇ У ПРЕДМЕТНОМУ ПОЛІ ПРАЗЬКОЇ ПОЕТИЧНОЇ ШКОЛИ - Автореферат - 29 Стр.
ГРОМАДСЬКІ І ПРИВАТНІ ВИЩІ НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ В УКРАЇНІ (наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.) - Автореферат - 26 Стр.