У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.В. Докучаєва

Ушаков Владислав Валерійович

УДК 658.152:639.2.06

РОЗВИТОК ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ПІДПРИЄМСТВ ОКЕАНІЧНОГО РИБАЛЬСТВА

Спеціальність 08.07.02 – Економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економіки підприємства Керченського морського технологічного інституту Департаменту рибного господарства Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

НОВІК Людмила Іванівна,

Ялтинський інститут менеджменту Міжнародного науково-технічного університету,

завідувач кафедри економіки та менеджменту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

ПЕРЕБИЙНІС Василь Іванович,

Полтавська державна аграрна академія,

завідувач кафедри менеджменту та права

кандидат економічних наук, доцент

САДИКОВ Мурат Абдикасович,

Харківський державний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, доцент кафедри організації виробництва

і агробізнесу

Провідна установа: Кримський державний аграрний університет Міністерства аграрної політики України, кафедра економіки, м. Сімферополь

 

Захист відбудеться 30 травня 2002 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.803.01 у Харківському державному аграрному університеті за адресою: 62483, м. Харків, п/в “Комуніст ”, учбове містечко ХДАУ, корп.1, к.213.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного аграрного університету за адресою: 62483, м. Харків, п/в “Комуніст ”, учбове містечко ХДАУ, корп.1.

Автореферат розісланий 30 квітня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.В. Македонський

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Створення сприятливих умов залучення та ефективного використання інвестицій необхідне для забезпечення сталого функціонування господарюючих суб'єктів у довгостроковій перспективі. Розвиток інвестиційної діяльності є особливо актуальним для України в умовах трансформаційного періоду, оскільки етап формування передумов економічного росту характеризується об'єктивною потребою у збільшенні інвестицій.

В умовах економічної кризи, яка супроводжує реформування економіки України, значно знизились інвестиційні можливості суб’єктів господарювання, особливо фондомістких підприємств, зокрема у сфері океанічного рибальства. Такий капіталомісткий сектор не може успішно функціонувати і розвиватися при відсутності необхідних для цього умов – високих темпів і значних масштабів відновлення основного капіталу. Цим обумовлюється необхідність обґрунтування доцільних напрямків, джерел та умов стимулювання накопичення інвестиційних ресурсів і підвищення ефективності їх використання з урахуванням сучасної специфіки функціонування підприємств. Це визначає актуальність обраної теми дослідження стосовно підприємств океанічного рибальства.

Загальні питання щодо управління інвестиційною діяльністю, її планування та ефективності розглядаються в роботах таких вітчизняних та іноземних вчених, як І.А. Бланк, З.Н Борисенко, В.М. Глазунов, Л.Дж. Гітман, М.Д. Джонк, В.Г. Золотогоров, А.Б. Ідрисов, С.В. Картишев, М.І. Книш, В.В. Ковальов, Я.С. Мелкумов, А.В. Мертенс, Д. Норткотт, Б.А. Перекатов, А.А. Пересада, Р.Н. Холт, Я. Хонко, Є.М. Четиркін, В.Д. Шапіро, У. Шарп. Існують різні підходи як у трактуванні головних понять інвестиційної діяльності, так і в методах аналізу її ефективності, що взагалі недостатньо враховують існуючі умови трансформаційного періоду. Стосовно рибного господарства, зокрема підприємств океанічного рибальства, питання інвестиційної діяльності розглядаються в працях Я.М. Азизова, В.А. Борисова, Л.В. Зубрицького, І.К. Кавера, В.Ф. Корельского, М.С. Стасишена, М.П. Сисоєва, Г.А. Тактарова, Г.І. Чернявського, В.П. Яковлева і багатьох інших. Але це епізодичні публікації, які висвітлюють лише деякі аспекти функціонування підприємств океанічного рибальства, переважно загальні підходи до пошуку джерел фінансування інвестицій. Отже, питання розвитку інвестиційної діяльності в цій сфері поки що не відображені в комплексному вигляді в сучасних наукових і прикладних дослідженнях, зокрема немає методичного забезпечення оцінки можливостей накопичення інвестиційних ресурсів та ефективності їх використання з урахуванням галузевої специфіки виробничо-фінансової діяльності підприємств.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження пов'язане з бюджетною науково-дослідною роботою кафедри економіки підприємства Керченського морського технологічного інституту на 1999-2000 рр. за напрямком “Підвищення ефективності підприємств рибогосподарського комплексу” (розділ “Проблеми інвестиційної діяльності в рибному господарстві України”) і на 2000-2001 рр. (розділ “Економічне обґрунтування державних інвестицій у сфері океанічного рибальства України”). Тема дисертації є також складовою частиною науково-дослідної роботи за темою “Удосконалення методів конструювання і проектування рибальських тралів” (номер державної реєстрації – 0100U001108) у частині оцінки можливостей самофінансування океанічного рибальства – рибальських суден різних типів.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка науково-методичних основ оцінки стану і ефективності інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства України та комплексу заходів щодо її розвитку в умовах трансформаційного періоду.

Для досягнення цієї мети в роботі передбачається вирішення наступних задач:

-

визначити економічну суть поняття “інвестиції”, виходячи з умов трансформаційного періоду;

-

визначити особливості інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства та причини її кризового стану;

-

проаналізувати специфіку нормативно-законодавчої бази, яка регулює інвестиційну діяльність у сфері океанічного рибальства;

- визначити фактори, які обумовлюють відтворювальні процеси на підприємствах океанічного рибальства України;

- виявити джерела формування інвестиційних ресурсів цих підприємств;

- оцінити інвестиційний потенціал підприємств океанічного рибальства;

- проаналізувати основні тенденції в інвестиційній сфері підприємств океанічного промислового флоту України;

- розробити комплекс заходів щодо розвитку інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства України в умовах трансформаційного періоду;

- здійснити апробацію результатів досліджень на підприємстві океанічного рибальства України.

Об'єктом дослідження є інвестиційна діяльність підприємств океанічного рибальства України.

Предмет дослідження – особливості та закономірності розвитку інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства у взаємозв'язку з їх відтворювальними процесами.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні принципи діалектичного методу пізнання, системного підходу, наукової абстракції, аналізу та синтезу, дедукції й індукції.

Для досягнення мети дослідження застосовувалися такі методи: абстрактно-логічний (для виявлення сутності інвестицій як економічної категорії), монографічний (при вивченні практики інвестиційної діяльності в океанічному рибальстві, принципів її законодавчо-нормативного регулювання в Україні та його особливостей в океанічному рибальстві), середніх, абсолютних і відносних величин, порівняння, графічний (у статистичному аналізі динамічних рядів показників), оцінки ефективності інвестиційних проектів (при удосконаленні методики її розрахунку), балансові та економіко-математичні (при побудові детермінованих, регресійних і трендових моделей), системного аналізу (у дослідженні доцільності та можливостей структурної трансформації в галузі як організаційної основи розвитку інвестиційної діяльності), варіантних розрахунків (у виявленні особливостей оподаткування лізингу).

Наукова новизна одержаних результатів. Наукову новизну роботи визначає розробка системи регулювання інвестиційної діяльності підприємств вітчизняного океанічного рибальства. У процесі дисертаційного дослідження отриманий ряд наукових результатів:

-

уточнено економічну сутність поняття “інвестиції” в умовах трансформаційного періоду та специфіку інвестиційної діяльності у сфері океанічного рибальства як об’єкта дослідження;

-

вперше досліджено питання застосування різних методів нарахування амортизації активної частини основного капіталу підприємств океанічного рибальства України та обґрунтовано на цій підставі необхідність впровадження критерію їх придатності;

-

вперше розроблені економічні показники “інвестиційний грошовий потік” і “коефіцієнт відтворювальної здатності (акумулювання інвестиційних ресурсів)” як критерії оцінки інвестиційного потенціалу підприємств океанічного рибальства;

-

удосконалено обґрунтування складових елементів стратегії розвитку інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства України в умовах трансформаційного періоду;

-

дістало подальший розвиток обґрунтування організаційного механізму стимулювання інвестиційної діяльності у вигляді інтеграції підприємств рибної галузі для нормалізації галузевих відтворювальних процесів.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження в сукупності складають методичний інструментарій оцінки стану й ефективності інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства України з урахуванням їх галузевої специфіки. Практичне значення результатів дослідження полягає в їх використанні в економічній роботі підприємства океанічного промислового флоту (виробниче об’єднання “Керчрибпром”) для розробки інвестиційної стратегії та прийняття ефективних інвестиційних рішень (акт впровадження № 1/4117 від 25.12.2001 р. ), а також у впровадженні в навчальний процес при викладанні курсу “Економіка рибного господарства” у Керченському морському технологічному інституті (довідка № 459 від 10.04.2002 р.).

У процесі дослідження одержані такі прикладні результати:

-

розроблено пропозиції по удосконаленню законодавчо-нормативного регулювання інвестиційної діяльності в океанічному рибальстві України, зокрема по зниженню податкового тиску;

-

розроблено методику оцінки бюджетної ефективності державної інвестиційної підтримки підприємств рибної галузі;

-

удосконалено методику визначення ефективності інвестицій у підприємства океанічного рибальства з урахуванням як умов трансформаційного періоду, так і галузевих особливостей їх виробничо-фінансової діяльності;

-

визначено можливості застосування лізингу в оновленні океанічного промислового флоту України і необхідність змін у його оподаткуванні;

-

розроблено методику визначення ефективності кредитування оборотного капіталу підприємств океанічного рибальства як засобу накопичення їх відтворювальних ресурсів.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати та прикладні розробки, які містяться в дисертації та наведені в авторефераті, одержані автором особисто. На основі дослідження особливостей відтворювальних процесів та їх впливу на інвестиційну діяльність підприємств океанічного рибальства України автором розроблено комплекс фінансово-економічних, законодавчо-нормативних та організаційно-правових заходів щодо розвитку інвестиційної діяльності в цій сфері. В праці, що опублікована за темою дисертації в співавторстві з науковим керівником (№ 1 в списку опублікованих наукових праць), особистий внесок здобувача полягає в визначенні ряду аспектів змісту економічної категорії “інвестиції” та в його уточненні відповідно до умов трансформаційного періоду в економіці.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження були викладені та обговорені на конференціях:

1. Наукові конференції професорсько-викладацького складу Керченського морського технологічного інституту по секції “Економіка” (1999, 2001 рр.);

2. Науково-практична конференція “Міжнародне і міжрегіональне економічне співробітництво в Чорноморському басейні”, м. Феодосія (1999 р.);

3. Міжнародна наукова конференція Харківського державного автодорожнього технічного університету “Проблеми теорії і практики становлення соціально орієнтованої ринкової економіки”, м. Харків (1999 р.);

4. Науково-практична конференція Кримського інституту економіки і господарського права “Республіка Крим: проблеми розвитку регіону”, м. Сімферополь (2000 р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 11 статей загальним обсягом 2,89 друк. арк. (у тому числі 5 – у наукових журналах, 3 – у збірниках наукових праць, 3 – у матеріалах конференцій).

Структура дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків, загальний обсяг становить 228 сторінок друкованого тексту. Роботу ілюстрованоа 14 рисунками на 7 стор., 31 таблицею на 25 стор. і 9 додатками на 31 стор. Список використаних джерел представлений на 17 стор. і включає 196 найменувань.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми, показані ступінь дослідження розглянутих питань і зв'язок роботи з науковими програмами, формулюються мета та завдання дослідження, визначаються його предмет і об’єкт, відображаються наукова новизна та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Концептуальні основи інвестиційної діяльності і її особливості у рибному господарстві України в умовах трансформаційного періоду” робиться спроба розкрити зміст економічної категорії “інвестиції” у взаємозв'язку з категорією “капітал”, виходячи з особливостей його прояву в умовах трансформаційного періоду. У сучасній економічній літературі існує безліч визначень поняття “інвестиції”, але всі вони недостатньо відбивають внутрішню складність цієї економічної категорії. Тому для більш повного відображення специфіки інвестицій як економічної категорії, однозначного тлумачення їх сутності та призначення пропонується розглядати інвестиції з фінансового боку як одноразові витрати економічних ресурсів з метою досягнення ефекту. “Економічне” визначення інвестицій у цьому зв’язку може носити “ринковий” (“цільовий”) характер: інвестиції – це одноразові витрати на створення нового виробництва (продукту), на підтримку й удосконалення діючого виробництва (випуску базового продукту), його соціальної сфери та на забезпечення вимог держави.

Виявлено специфіку інвестування в океанічному рибальстві, яка складається у тому, що в сучасних умовах економічний ефект від інвестицій – одержання комплексу соціальних, економічних, екологічних вигод, виходячи з того, що стійкий розвиток галузі обумовлює необхідність збереження природно-ресурсного потенціалу, що використовується.

Економічна специфіка океанічного рибальства полягає в тому, що воно не є самодостатньою галуззю і його конкурентноздатність забезпечується при створенні державою системи економічного сприяння. При дослідженні розвитку океанічного рибальства України визначено першопричини відтворювальних деформацій та його інвестиційної кризи в умовах трансформаційного періоду: істотне втручання держави в хід усіх відтворювальних процесів на підприємствах, а також тривалий екстенсивний розвиток матеріально-технічної бази призвели до зниження ефективності інвестицій, їх обсягів і як наслідок – темпів оновлення флоту та збільшення його зношеності. Тому через децентралізацію інвестиційного процесу в умовах трансформаційного періоду об'єктивно виникли деформації у відтворювальних процесах, зокрема значно скоротилась інвестиційна активність при нестачі внутрішніх відтворювальних джерел підприємств.

Частка загального вилову України, яка припадає на підприємства океанічного рибальства, складає понад 80 %, отже при існуючому виробничому потенціалі вітчизняного океанічного рибальства можна досягти високого рівня продовольчого забезпечення населення країни. Тому відновлення океанічного промислового флоту є основним напрямком розвитку рибогосподарського комплексу.

Оскільки перехід економіки до нового якісного стану вимагає удосконалення всього економічного механізму господарювання, в тому числі інвестиційної діяльності, необхідною є науково обґрунтована розробка оптимальних напрямків і форм, джерел і економічних умов відтворення основного капіталу підприємств океанічного рибальства України в умовах трансформаційного періоду.

Визначено, зокрема, напрямки та механізми удосконалення амортизаційної політики підприємства океанічного рибальства. На умовному прикладі досліджено можливості застосування різних методів амортизації з урахуваннями особливостей функціонування океанічних суден промислового флоту. Виявлено, що діюча система амортизації, яка передбачена податковим законодавством, не створює умови для своєчасного, економічно обґрунтованого відновлення основного капіталу, а інші методи також мають чимало недоліків. При визначенні доцільної системи амортизації для подолання відтворювальних диспропорцій підприємств необхідно порівнювати динаміку її нарахування з відповідною сумою коштів, які потенційно можуть бути спрямовані на інвестиційні цілі, що й виступає як критерій придатності методу амортизації.

За результатами дослідження законодавчих норм, які регулюють господарську діяльність підприємств океанічного флоту України, виявлено їх недостатню відповідність галузевій специфіці функціонування океанічного рибальства в системі національного господарства. Тому пропонується внести в них ряд змін і доповнень у напрямку скорочення рівня оподаткування при відтворенні основного капіталу. Це є важливим чинником і умовою росту інвестиційної активності в капіталомісткій сфері океанічного рибальства як елемент державної політики формування сприятливого інвестиційного клімату.

В другому розділі “Аналіз та оцінка факторних взаємозв'язків інвестиційної діяльності і відтворювальних процесів підприємств океанічного рибальства України” досліджено особливості відтворювальних процесів на підприємствах Керченського регіону – на виробничому об'єднання (ВО) “Керчрибпром” і виробничо-пошуковому підприємстві (ВПП) “Південрибпошук” за період 1995-2000 рр. Виявлено закономірності формування та використання внутрішніх інвестиційних ресурсів, що обумовлено тенденціями виробничо-фінансової діяльності підприємств. Виявлено, що навіть у сучасних умовах підприємства океанічного рибальства потенційно мають можливості самофінансування, тобто достатній рівень інвестиційної привабливості, але при максимальному використанні продуктивності технологічного устаткування та зміні комерційної практики реалізації рибної продукції (при її реалізації на зовнішніх ринках за світовими цінами або на внутрішньому ринку).

Узагальнено причинно-наслідковий взаємозв'язок відтворювальних процесів підприємств океанічного рибальства (нестача обігових коштів, фінансування з боку іноземних партнерів, спад виробництва та постачання продукції в Україну, зниження платоспроможності та інвестиційної привабливості) в співвідношенні з макроекономічними процесами в Україні (зростання податкового тиску, цін на ресурси виробництва та споживчих цін).

Для дослідження процесів формування внутрішніх ресурсів відтворення основного капіталу підприємств виділено джерела надходжень – доходи грошового характеру (вхідний грошовий потік); вихідний грошовий потік також поділяється на різнорідні елементи – витрати грошового характеру. Різниця вхідного та вихідного грошових потоків являє собою потенційні внутрішні інвестиційні ресурси (табл. 1).

Таблиця 1

Формування внутрішніх ресурсів відтворення основного капіталу

ВО “Керчрибпром” и ВПП “Південрибпошук” в 1995-2000 рр.

Найменування показників | 1995 р. | 1996 р. | 1997 р. | 1998 р. | 1999 р. | 2000 р.

ВО “Керчрибпром”

1.Виторг від реалізації продукції на внутрішньому ринку, тис. грн. | 4138,1 | 4790,4 | 6015,6 | 5791,2 | 4914,6 | 8186,4

2. Виторг від реалізації майна, тис. грн. | 0,1 | 1034,7 | 50,3 | 467,0 | 5,6 | 33,3

3. Доходи від оренди майна, тис. грн. | 22,0 | 36,9 | 84,1 | 210,9 | 110,6 | 142,1

4. Інші грошові надходження, тис. грн. | 63,2 | 833,8 | 387,6 | 855,0 | 808,6 | 763,8

5. Вхідний грошовий потік – разом (п.1+п.2+п3+п.4), тис. грн. | 4223,4 | 6695,8 | 6537,6 | 7324,1 | 5839,4 | 9125,6

6. Нараховано податків і зборів, тис. грн. | 1569,1 | 2501,9 | 3432,7 | 2379,5 | 2301,5 | 2169,4

7. Те ж, % до вхідного грошового потоку | 37,2 | 37,4 | 52,5 | 32,5 | 39,4 | 23,8

8. Витрати, які не компенсовані виторгом від експорту продукції (за винятком амортизації, податків і зборів), тис. Грн. | 1892,7 | 4136,7 | 220,4 | 1707,3 | -2091,6 | 9491,1

9. Нараховано амортизації, тис. грн. | 667,3 | 2373,3 | 5875,3 | 6089,8 | 7742,9 | 6418,2

Продовження табл.1

Найменування показників | 1995 р. | 1996 р. | 1997 р. | 1998 р. | 1999 р. | 2000 р.

10. Те ж, у % до вхідного грошового потоку (п.9:п.5) | 15,8 | 35,4 | 89,9 | 83,1 | 132,6 | 70,3

11. Використання прибутку на споживання, тис. грн. | 53,2 | 1691,1 | 1317,2 | 1736,7 | 2685,4 | 937,3

12. Інвестиційний грошовий потік (п.5-п.6-п.8-п.11), тис. грн. | 708,4 | -1633,9 | 1567,3 | 1500,6 | 2944,1 | -3472,2

13. Те ж, % до амортизації (п.12:п.9) | 106,2 | -68,8 | 26,7 | 24,6 | 38,0 | -54,1

ВПП “Південрибпошук”

1.Виторг від реалізації продукції на внутрішньому ринку, тис. грн. | 5349,2 | 5781,6 | 4990,8 | 5877,6 | 5181,6 | 3233,4

2. Виторг від реалізації майна, тис. грн. | 135,7 | 367,4 | 55,8 | 0,0 | 8,0 | 356,9

3. Доходи від оренди майна, тис. грн. | 31,1 | 1041,4 | 502,4 | 1266,8 | 2010,8 | 3399,8

4. Інші грошові надходження, тис. грн. | 23,3 | 232,7 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 58,6

5. Вхідний грошовий потік – разом (п.1+п.2+п3+п.4), тис. грн. | 5539,3 | 7423,1 | 5549,0 | 7144,4 | 7200,4 | 7048,7

6. Нараховано податків та зборів, тис. грн. | 2366,8 | 3259,4 | 2867,2 | 3361,2 | 3136,1 | 2113,4

7. Те ж, у % до вхідного грошового потоку (п.6:п.5) | 42,7 | 43,9 | 51,7 | 47,0 | 43,6 | 30,0

8. Витрати, які не компенсовані виторгом від експорту продукції (за винятком амортизації, податків і зборів), тис. грн. | 2039,9 | 643,3 | -823,7 | 2536,7 | 1886,4 | 13205,7

9. Нараховано амортизації, тис. грн. | 698,6 | 2473,6 | 4316,5 | 6011,2 | 6355,7 | 6766,0

10. Те ж, % до вхідного грошового потоку (п.9:п.5) | 12,6 | 33,3 | 77,8 | 84,1 | 88,3 | 96,0

11. Використання прибутку на споживання, тис. грн. | 101,3 | 204,7 | 115,4 | 356,4 | 1120,4 | 510,9

12. Інвестиційний грошовий потік (п.5-п.6-п.8-п.11), тис. грн. | 1031,3 | 3315,7 | 3390,1 | 890,1 | 1057,2 | -8781,3

13. Те ж, у % до амортизації (п.12:п.9) | 147,6 | 134,0 | 78,5 | 14,8 | 16,6 | -129,8

Як це видно з табл. 1, за результатами дослідження особливостей відтворювальних процесів підприємств океанічного рибальства розроблено критерії грошової оцінки їх внутрішнього інвестиційного потенціалу – інвестиційний грошовий потік та коефіцієнт відтворювальної здатності (акумулювання внутрішніх інвестиційних ресурсів). Ці показники дозволяють оцінити умови та можливості відтворення основного капіталу підприємств океанічного рибальства, виходячи зі специфіки їх функціонування (зокрема рух коштів), і висвітлюють процес формування власних джерел інвестицій.

За коефіцієнтами відтворювальної здатності, розрахованими за період 1995-2000 рр., встановлено недостатній ступінь формування амортизаційного фонду. Це не дозволяє вирішити проблему відтворення основного капіталу за рахунок власних джерел підприємств. Грошових надходжень від господарської діяльності не вистачає навіть для погашення першочергових зобов'язань (по заробітній платі, податках і зборах). Ступінь використання потенційних джерел фінансування інвестицій складає в середньому 21,6 % у ВО “Керчрибпром” і 8,4 % у ВПП “Південрибпошук”.

Сучасний стан інвестиційної сфери підприємств океанічного рибальства характеризується незначними коефіцієнтами оновлення (0,016-0,018) та вибуття (0,028-0,038); вибуття основних фондів не компенсується інвестиціями на їх відновлення; інвестиції спрямовуються переважно (близько 90 %) у невиробничу сферу. Інерційне прогнозування вартості та рівня зношеності основного капіталу підприємств дозволяє стверджувати, що к 2004 р. практично зруйнується їх матеріально-технічна база (рівень зносу складе 84,6 % у ВО “Керчрибпром” і 95,2 % у ВПП “Південрибпошук”).

Проведене дослідження є важливою передумовою обґрунтування напрямків подолання інвестиційної кризи й активізації інвестиційної діяльності у сфері океанічного рибальства. Виявлені відтворювальні диспропорції підприємств цієї сфери актуалізують низку взаємозалежних законодавчих, фінансових, організаційних питань, від комплексного вирішення яких будуть залежати перспективи розвитку океанічного рибальства України.

У третьому розділі “Обґрунтування напрямків розвитку інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства України” пропонується організаційний механізм здійснення інвестиційної діяльності, висвітлюються джерела її матеріально-фінансового забезпечення, обґрунтовуються основні принципи регулюючого впливу держави. На підставі узагальнення факторів, які впливають на стан відтворювальних процесів підприємств океанічного рибальства, розроблено стратегію розвитку інвестиційної діяльності в умовах трансформаційного періоду (її цілі, етапи, засоби реалізації). На першому етапі інвестиції слід здійснювати в незначних обсягах з метою подолання відтворювальних деформацій і забезпечення переходу до другого етапу, який буде пов’язаний зі значною активізацією інвестування.

Усі наступні висновки та пропозиції конкретизують елементи цієї стратегії: розроблено методичне забезпечення розрахунку бюджетної ефективності інвестицій у сферу океанічного рибальства, яке враховує її технологічні взаємозв'язки у рибної галузі; запропонована методика розрахунку ефективності кредитування приросту оборотного капіталу, яка враховує існуючу специфіку виробничої діяльності підприємств флоту; удосконалено методику розрахунку ефективності інвестицій за показником чистого приведеного доходу; розроблено пропозиції щодо інтегрування підприємств галузі та впровадження лізингу.

Бюджетну ефективність пропонується визначати за приростом грошових податкових надходжень від технологічно взаємозалежних підприємств рибної галузі. Запропоновано використовувати детерміновану та регресійну (за даними досліджуваних підприємств) моделі, за допомогою яких можна здійснити достовірне прогнозування величини грошових податкових надходжень від реалізації рибної продукції в Україні.

, (1)

де NPVбюдж – бюджетний ефект від державних інвестицій у підприємство океанічного рибальства;

Еtдоб, Еtтран, Еtпорт, Еtобр, Еtторг, Еtтар – приріст грошових податкових надходжень у t-періоді відповідно від підприємств океанічного рибальського флоту, підприємств приймально-транспортного флоту, від морських портів, від берегових обробних підприємств, від торговельно-збутових організацій, від підприємств тарного виробництва;

Пt – величина сплачених процентів (у випадку кредитування);

Иt – величина державних інвестицій у t-періоді;

It – індекс інфляції споживчих цін у t-періоді;

t – період часу, t=0…N.

Приріст податкових надходжень від підприємств океанічного рибальства можна розрахувати, використовуючи балансовий метод:

, (2)

де Qэ , Qу – приріст обсягів рибної продукції у натуральному виразі, яка реалізується відповідно на зовнішніх і внутрішньому ринках;

pэ , ру – ціна реалізації одиниці рибної продукції відповідно на зовнішніх і внутрішньому ринках;

dп , dс – частка податків та зборів відповідно в прибутку та в собівартості продукції;

с – собівартість одиниці продукції;

Н – приріст заборгованості по податках та зборах у t-періоді, Н = Н2 – Н1

(Н1 – заборгованість на початок t-періоду, Н2 – заборгованість на кінець t-періоду).

, (3)

де Ву – виторг від реалізації продукції на внутрішньому ринку.

Методичне забезпечення для покращення економічного обґрунтування інвестиційних рішень підприємств океанічного флоту, розроблене з погляду максимального урахування галузевих особливостей виробничо-фінансової діяльності, а також умов трансформаційного періоду (динаміки інфляції та цін). Для визначення грошового потоку від інвестицій (NPV) пропонується використовувати балансовий метод, який враховує механізм руху коштів підприємств флоту:

, (4)

або

, (5)

де В – очікуваний доход від реалізації проекту, сума виторгу за період;

?Дt – приріст дебіторської заборгованості в t-періоді;

i, i’ – середні рівні інфляції доходів та витрат в t-періоді проекту;

С – реальні поточні витрати (без амортизаційних відрахувань);

?Кt – приріст кредиторської заборгованості в t-періоді;

Н – податкова ставка (по оподаткуванню прибутку);

А – амортизаційні відрахування;

Z – коефіцієнт індексації балансової вартості основних засобів ();

r – реальна (без урахування інфляції) ставка дисконту;

k – номінальна ставка дисконту.

Підвищення інвестиційного потенціалу підприємств, яке є передумовою залучення інвестицій, доцільно здійснити на основі організаційно-структурних перетворень підприємств. Економічний механізм взаємодії суб'єктів господарювання в рибній галузі доцільно змінити в напрямку організаційно-економічної інтеграції в межах технологічного циклу виробництва рибної продукції (“виробництво – транспортування – перевантажування – переробка – збереження – реалізація”) з обов’язковим включенням фінансових структур. Концентрація, оптимальний розподіл та ефективне використання інвестиційних ресурсів в інтегрованій групі забезпечать підвищення інвестиційної привабливості підприємств океанічного рибальства та пов’язаних з ними підприємств рибної галузі. Така інтеграція є об'єктивно необхідною для збереження та підтримки ринкової ніші підприємств вітчизняної рибної галузі при значній відкритості внутрішнього ринку, для підвищення їх конкурентноздатності в забезпеченні продовольчої безпеки країни.

Механізм забезпечення взаємодії підприємств рибної галузі, фінансових інститутів і держави зображений на рис. 1.

Рис. 1. Проект інтегрованої системи взаємодії підприємств у рибній галузі

Сукупність інформаційних і матеріально-фінансових потоків, яка представлена на рис. 1, обумовлена змістом взаємодії функціональних елементів даної інтегрованої системи:

1)

науковий блок – прогнози сировинної бази, дослідження ринків збуту, здійснення інновацій (1) на основі інформації від інших блоків (2);

2)

фінансовий блок – акумуляція коштів і кредитування учасників групи, клірингові, факторингові та страхові операції (3);

3)

виробничий блок – погашення кредитів фінансовому блоку (4), постачання продукції інфраструктурному блоку (5);

4)

інфраструктурний блок – матеріально-технічне забезпечення основного виробництва (6), погашення кредитів фінансовому блоку (4);

5)

держава – податкові пільги і компенсації (7), постачання рибної продукції для державних потреб, факторинг (8).

Досліджено можливості застосування фінансового лізингу суден океанічного флоту України: його вартісні аспекти, можливі схеми з погляду капіталомісткості й оподаткування. Для стимулювання фінансового лізингу кількісно обґрунтовано доцільність віднесення витрат на придбання об'єкта лізингу до складу основного капіталу лізингодавця (тобто внесення відповідних змін у законодавство).

Обґрунтовано необхідність поповнення оборотного капіталу підприємств океанічного рибальства України на основі кредитування, що дозволить збільшити обсяги реалізації рибної продукції на внутрішньому ринку, сформувати додаткові грошові ресурси для фінансування інвестицій. Розроблено методичне забезпечення розрахунку приросту оборотного капіталу та ефективності його кредитування.

, (6)

, (7)

де – приріст оборотного капіталу при одержанні кредиту;

– ефективність кредитування (відносний приріст оборотних коштів), од.;

Пэ – продукція, яка реалізована в Україні, в натуральному виразі;

д – зовнішньоторговельна ціна реалізації одиниці продукції в національній валюті за курсом;

г – ціна реалізації одиниці продукції на внутрішньому ринку (без ПДВ);

т – витрати транспортного судна по доставці одиниці продукції (або фрахтова ставка за перевезення одиниці вантажу, якщо транспортне судно зафрахтоване судновласником).

Ст – процентна ставка в річних по кредиту, частка од.;

Т – термін кредиту, місяців.

Це дає змогу обчислити необхідну суму фінансових ресурсів, яку можна мобілізувати, виходячи з наявної інформації про усі складові цієї моделі.

 

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі представлені теоретичне узагальнення та вирішення наукової проблеми розвитку інвестиційної діяльності, що полягає в розробці науково-методологічних основ і методичного забезпечення системи регулювання інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства України в сучасних умовах. Результати проведеного дослідження дають можливість зробити такі висновки:

1.

Встановлено, що в сучасній економічній літературі існують різні підходи до визначення поняття “інвестиції”. З погляду всебічного відображення сутності цієї категорії “фінансове” визначення інвестицій, на нашу думку, має бути таким: інвестиції – це одноразові витрати економічних ресурсів з метою одержання ефекту. “Економічному” визначенню інвестицій можна надати “ринковий” (“цільовий”) характер: інвестиції – це витрати одноразового характеру на створення нового виробництва (продукту), на підтримку й удосконалення діючого виробництва (випуску базового продукту), його соціальної сфери та на забезпечення вимог держави.

2.

Специфіка океанічного рибальства, зокрема функціонування його основного капіталу, визначає необхідність створення відповідної системи економічного сприяння. Вплив умов трансформаційного періоду на інвестиційну діяльність в океанічному рибальстві України виявився в децентралізації інвестування при нестачі внутрішніх інвестиційних ресурсів. Тому одним з пріоритетних завдань розвитку галузі виступає відновлення основного капіталу (його частка в структурі активів підприємств океанічного рибальства понад 70 %), що обумовлює доцільність удосконалення фінансово-економічних, законодавчо-нормативних, організаційно-правових основ забезпечення інвестиційної активності.

3.

Особливості інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства (залежність відтворення основного капіталу від імпорту, значна капіталомісткість) повинні знайти відповідне відображення у вітчизняному законодавстві. На основі дослідження існуючих законодавчих аспектів регулювання господарської, у тому числі інвестиційної, діяльності підприємств океанічного флоту з погляду урахування галузевої специфіки пропонується ряд змін і доповнень в чинне законодавство, спрямованих на послаблення податкового тиску при відтворенні основного капіталу підприємств океанічного рибальства.

4.

Брак власного оборотного капіталу підприємств океанічного рибальства обумовлює залежність їх відтворювальних процесів від вимог іноземних фірм-посередників, які фінансують експлуатаційні витрати суден. Це не забезпечує достатній рівень конкурентноздатності підприємств та є однією з причин неефективності їх роботи. Однак при максимальному використанні продуктивності технологічного обладнання та зміні комерційної практики реалізації рибної продукції в існуючих умовах підприємства океанічного рибальства потенційно мають можливості самофінансування, або достатній рівень інвестиційної привабливості (строк окупності судна може бути 5-8 років, а при існуючій комерційній практиці – 16 років).

5.

Досліджено особливості різних методів амортизації основного капіталу підприємства океанічного рибальства стосовно відтворення активної частини основного капіталу – суден промислового флоту. Для визначення доцільної для підприємства системи амортизації з метою подолання відтворювальних диспропорцій необхідно порівнювати величину її нарахування з відповідною сумою коштів, які потенційно можуть спрямовуватися на інвестування.

6.

Враховуючи специфіку відтворювальних процесів підприємств океанічного рибальства, яка досліджена на прикладі ВО “Керчрибпром” і ВПП “Південрибпошук” за період 1995-2000 рр., для оцінки можливостей відтворення основного капіталу пропонується показник, який характеризує потенційні можливості підприємства в утворенні внутрішніх інвестиційних ресурсів – інвестиційний грошовий потік. Його відношення до суми нарахованої амортизації утворює показник “коефіцієнт відтворювальної здатності” (або “коефіцієнт акумулювання внутрішніх інвестиційних ресурсів”), що як індикатор інвестиційного потенціалу підприємств флоту характеризує можливості фінансування розширеного відтворення основного капіталу. За результатами розрахунку коефіцієнтів відтворювальної здатності (у 1997-1999 рр. – у середньому близько 30 %) на підприємствах флоту виявлено брак внутрішніх джерел фінансування відтворення основного капіталу.

7.

Виявлено ряд диспропорцій у відтворенні основного капіталу досліджуваних підприємств: вибуття основного капіталу не компенсується інвестиціями на їх відновлення; коефіцієнті вибуття та оновлення дуже низькі (у цілому менше 0,05); близько 90 % інвестицій спрямовуються в невиробничу сферу. Інерційне (трендове) прогнозування вартості та рівня зношеності основного капіталу підприємств вказує на посилення тенденції погіршення його стану: так, прогнозований рівень зношеності основного капіталу на 01.01.2004 р. складе 84,6 % у ВО “Керчрибпром” і 95,2 % у ВПП “Південрибпошук”, що буде означати практично повне зруйнування їх матеріально-технічної бази.

8.

Обґрунтовано складові елементи стратегії розвитку інвестиційної діяльності в океанічному рибальстві, яка має два етапи, що відрізняються джерелами, умовами, обсягами, об’єктами інвестування. На першому етапі потрібні лише незначні обсяги інвестицій для подолання відтворювальних деформацій і забезпечення переходу до другого етапу, який буде пов’язаний зі значною активізацією інвестиційної діяльності. Усі наступні висновки та пропозиції конкретизують елементи цієї стратегії.

9.

Запропоновано методику оцінки бюджетної ефективності державної інвестиційної підтримки підприємств океанічного рибальства, яка враховує технологічну взаємодію підприємств рибної галузі. Розроблені нами економіко-математичні моделі дозволяють здійснити прогнозування величини грошових податкових надходжень від підприємств галузі в залежності від обсягу реалізації продукції на внутрішньому ринку, а також обґрунтувати ціну кредитних ресурсів.

10.

Удосконалено методичне забезпечення оцінки ефективності інвестиційних проектів підприємств океанічного рибальства з погляду галузевої специфіки виробничо-фінансової діяльності підприємств і умов трансформаційного періоду в Україні. При визначенні грошового потоку в показнику NPV пропонується використовувати балансовий метод, який враховує динаміку заборгованостей, особливості руху коштів від реалізації рибної продукції. Об’єктивне визначення ставки дисконту для підприємств океанічного рибальства також дозволяє підвищити обґрунтованість інвестиційних розрахунків.

11.

Для підвищення інвестиційної привабливості підприємств океанічного рибальства та залучення інвестицій необхідні організаційно-структурні перетворення. Вони пов’язані зі зміною економічного механізму взаємодії підприємств галузі шляхом їх інтегрування з фінансовими структурами в рамках єдиного відтворювального циклу на регіональному рівні. Водночас необхідно законодавчо врегулювати цей процесу, оскільки існуючі норми не повною мірою відбивають специфіку даної інтеграції.

12.

Виявлено можливості застосування фінансового лізингу для оновлення суден підприємств океанічного рибальства України (його вартість, оподаткування і схеми зовнішнього та внутрішнього фінансування), на основі чого обґрунтовано доцільність зміни порядку його обкладання ПДВ, що дозволяє знизити вартість лізингу (віднесення витрат на придбання об’єкта лізингу до складу основного капіталу лізингодавця).

13.

Поповнення обігових коштів підприємств океанічного рибальства України на основі короткострокового кредитування дозволить збільшити обсяги реалізації рибної продукції на внутрішньому ринку та створити необхідні грошові накопичення для фінансування інвестицій, а також поліпшити забезпеченість берегових переробних підприємств галузі сировиною, підвищити наповнюваність бюджету. З урахуванням специфіки виробничої діяльності підприємств флоту розроблено методичне забезпечення механізму такого кредитування, що дозволяє оцінити його ефективність, визначити величину приросту обігових коштів, граничні термін кредиту та процентну ставку.

14.

Запропоновані напрямки розвитку інвестиційної діяльності у вигляді системи взаємозалежних фінансово-економічних, законодавчо-нормативних та організаційно-правових заходів є складовими елементами ефективного механізму, який забезпечує стимулювання розвитку інвестиційної діяльності і ефективність інвестицій підприємств океанічного рибальства України в умовах трансформаційного періоду.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗДОБУВАЧА ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Новик Л.И., Ушаков В.В. Экономическая сущность инвестиций как объекта вложений капитала //Аграрная экономика в период модернизации российского общества: Сб. науч. тр. – Саратов: Изд-во Саратовского ун-та, 2001. – С.131-135.

2.

Ушаков В.В. Деякі аспекти застосування фінансового лізингу в розвитку підприємств океанічного промислового флоту України //Фінанси України. – 2000. – №11. – С.59-63.

3.

Ушаков В.В. Амортизационный фонд в инвестиционном процессе предприятий океанического промыслового флота //Экономика и управление. – 1999. – №4. – С.6-7.

4.

Ушаков В.В. Необходима поддержка государственных предприятий океанического промыслового флота //Экономика и управление. – 1999. – №5. – С.18-20.

5.

Ушаков В.В. Особенности оценки эффективности инвестиций в предприятия океанического промыслового флота //Экономика и управление. – 2000. – №1. –С.8-9.

6.

Ушаков В.В. Законодательно-нормативное регулирование инвестиционной деятельности предприятий океанического промыслового флота Украины //Экономика и управление. – 2000. – №4. – С.8-10.

7.

Ушаков В.В. Способ расчета эффективности кредитования оборотных средств предприятий океанического промыслового флота //Экономические науки: Сб. науч. тр. – Симферополь: Изд-во Крым. гос. аграр. ун-та, 1999. – Вып. 59. Ч. III. – С. 117-125.

8.

Ушаков В.В. Инвестиционная деятельность предприятий океанического промыслового флота Украины: закономерности и пути развития //Экономические науки: Сб. науч. тр. – Симферополь: Изд-во Крым. гос. аграр. университета, 2000. – Вып. 63. – С.173-179.

9.

Ушаков В.В. Структурная реорганизация предприятий океанического промыслового флота Крыма как фактор развития инвестиционной деятельности в рыбной области //Культура народов Причерноморья. – 2000. – №12. – С.75-76.

10.

Ушаков В.В. К вопросу об инвестиционной деятельности океанического промыслового флота в развития Черноморского региона //Экономические инновации. Международное и межрегиональное экономическое сотрудничество в Черноморском бассейне: Сб. науч. тр. – Одесса: Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины, 1999. – Вып.4. – С.113-115.

11.

Ушаков В.В. Особенности формирования внутренних инвестиционных ресурсов предприятий океанического промыслового флота Украины //Проблеми теорії і практики становлення соціально орієнтованої ринкової економіки. Мат.-ли конференції. – Харків: ХДАДТУ, 1999. – С.146-147.

АНОТАЦІЇ

Ушаков В.В. Розвиток інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за фахом 08.07.02 – Економіка сільського господарства і АПК. – Харківський державний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Харків, 2002.

Дисертацію присвячено вирішенню проблеми розвитку інвестиційної діяльності підприємств океанічного рибальства України в сучасних умовах.

Уточнено економічну сутність поняття “інвестиції” в трансформаційному періоді; визначено особливості інвестування в океанічному рибальстві. Досліджено особливості амортизації океанічних суден. Доведено необхідність удосконалення законодавчої бази регулювання інвестиційної діяльності в цій сфері.

Виявлено фактори, які обумовлюють відтворювальні процеси, та основні джерела формування інвестиційних ресурсів підприємств флоту, розроблено критерії оцінки їх інвестиційного потенціалу, виявлено та проаналізовано основні тенденції в інвестиційній сфері.

Уточнено стратегію розвитку інвестиційної діяльності в океанічному рибальстві України. Розроблено методики вдосконалення інвестиційних розрахунків з урахуванням галузевої специфіки, механізм накопичення грошових коштів та його методичне забезпечення. Досліджено можливості інтегрування підприємств рибної галузі з кредитно-фінансовими структурами та особливості застосування лізингу в океанічному рибальстві.

Ключові слова: інвестиції, підприємства океанічного рибальства, відтворювальні процеси, інвестиційний грошовий потік, внутрішні джерела фінансування інвестицій, інтегрована система підприємств, лізинг, кредитування.

Ушаков В.В. Развитие инвестиционной деятельности предприятий океанического рыболовства. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 – Экономика сельского хозяйства и АПК. – Харьковский государственный аграрный университет им. В.В. Докучаева, Харьков, 2002.

В диссертации рассматривается проблема развития инвестиционной деятельности предприятий океанического рыболовства Украины. Ее решение заключается в разработке научно-методологических основ и методического обеспечения оценки состояния и эффективности инвестиционной деятельности предприятий, а также комплекса мероприятий по ее развитию в условиях трансформационного периода с учетом отраслевой специфики.

Прежде всего, уточнена экономическая сущность понятия “инвестиции” в условиях


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФРАКТАЛЬНА ПРИРОДА АНІЗОТРОПІЇ ФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ДЕФОРМОВАНИХ МЕТАЛЕВИХ СИСТЕМ З КУБІЧНИМИ РЕШІТКАМИ - Автореферат - 46 Стр.
ВПЛИВ ВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ НА СПЕКТРАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН РОДИНИ SOLANACEAE - Автореферат - 22 Стр.
КОНЦЕПТ “ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО” В ІСТОРІЇ ТА ТЕОРІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ДУМКИ - Автореферат - 24 Стр.
РОЗРОБКА ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ГІБРИДІВ СОНЯШНИКА РІЗНИХ ГРУП СТИГЛОСТІ В ОСНОВНИХ ПОСІВАХ ПРИ ЗРОШЕННІ - Автореферат - 22 Стр.
Клініко-патогенетична характеристика та хірургічне лікування ускладнених форм бешихи - Автореферат - 27 Стр.
УдосконалЕння режимів твердіння бетонів ДЛЯ ОБ`ЄКТІВ транспортного призначення - Автореферат - 19 Стр.
наукові Основи комплексної методики розслідування корисливих злочинів у сфері підприємництва - Автореферат - 49 Стр.