У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

ВАНЬКОВИЧ Данило Володимирович

УДК 336.717.18+334.722.8+330.342.22(477)

ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВ У ПЕРЕХІДНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ

(на прикладі відкритих акціонерних товариств)

Спеціальність 08.02.03 –

організація управління, планування і регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів і кредиту Львівського національного університету

імені Івана Франка Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, професор

КРУПКА МИХАЙЛО ІВАНОВИЧ

Львівський національний університет імені Івана Франка,

завідувач кафедри фінансів і кредиту

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

ДАНИЛЮК МИКОЛА ОЛЕКСІЙОВИЧ

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу,

завідувач кафедри економіки підприємства

кандидат економічних наук, доцент

ТУРКО ФЕДІР МИХАЙЛОВИЧ

Львівський банківський інститут,

доцент кафедри банківських дисциплін

Провідна установа: | Національний університет “Львівська політехніка”

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економіки підприємства та менеджменту

Захист дисертації відбудеться “3” січня 2003 р. о 13.30 год на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.051.01 Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою 79008, м. Львів, проспект Свободи, 18, аудиторія 115.

З дисертацією можна ознайомитися у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка (м. Львів, вул. Драгоманова, 5)

Автореферат розіслано “29” листопада 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради проф. Панчишин С.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Успішний соціально-економічний розвиток України на шляху ринкових перетворень можливий за умови ефективного функціонування підприємств. Підвищення результативності їх діяльності забезпечує зростання економічного потенціалу держави, і навпаки, виникнення кризових явищ на окремих підприємствах негативно відбивається на економічній системі в цілому. За цих умов саме підприємства повинні стати у центрі подальших економічних реформ з метою створення функціонально ефективної, стратегічно зорієнтованої та демократичної економіки.

Динамічний розвиток підприємницької діяльності в Україні супроводжується значними економічними суперечностями, що зумовлені особливістю ринкової трансформації. Однією із найважливіших проблем з якою стикаються вітчизняні підприємства є недостатня ефективність організації забезпечення та управління їх фінансовими ресурсами в умовах переходу до ринку. З врахуванням того, що фінансові ресурси – найважливіший чинник економічного зростання, організацію управління фінансовими ресурсами підприємств необхідно трактувати як центральну ланку усього комплексу заходів спрямованих на його забезпечення. У зв’язку з цим перехід України до ринкових відносин потребує від науковців та практиків здійснення систематизації та доповнення теоретичних уявлень про організацію управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України, виявлення причин її недоліків, розроблення окремих рекомендацій щодо їх усунення на рівні підприємства та економіки в цілому.

Вагомий внесок у розвиток теорії та практики організації управління фінансовими ресурсами підприємств зробили такі вчені, як: А.М. Александров, Д.А. Аллахвердян, Г.В. Базарова, І.Т. Балабанов, О.І. Барановський, С.Б. Барнгольц, А.М. Бірман, І.А. Бланк, Б.Г. Болдирєв, О.І. Бородіна, О.Д. Василик, В.І. Верба, Е.О. Вознесенський, Ю.М. Воробйов, А.П. Грицай, І.В. Дем’яненко, В.П. Дьяченко, П.Н. Жевтяк, Л.О. Збаразька, І.В. Зятковський, М.Я. Карасик, А.М. Ковальова, В.В. Ковальов, М.Я. Коробов, О.Б. Крутік, І.О. Луніна, В.С. Павлов, Л.П. Павлова, В.Г. Пансков, В.Л. Перламутров, М.А. Пессель, Г.Б. Поляк, Ю.А. Пупятін, В.К. Сенчагов, М.Т. Сичьов, М.І. Солопенко, К.С. Стоянова, В.І. Терьохін, М.І. Ткачук, Т.М. Точильніков, М.І. Туган-Барановський, Р.Н. Холт, І.П. Хомініч, С.М. Циганков, М.С. Шумов, М.П. Яснопольський та інші. Проте залишається ще багато невирішених питань особливо в галузі розробки теоретичних та практичних основ організації управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України. У зв’язку із цим практика формування державної, регіональної та виробничо-господарської політики з організації управління фінансовими ресурсами підприємств стикається з відсутністю теоретичних основ, які б відповідали реаліям сьогодення.

Актуальність і важливість вищезазначеного зумовила вибір теми дисертаційної роботи, визначила її мету, структуру та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Вибраний напрямок дослідження є складовою частиною комплексної наукової теми “Удосконалення фінансово-кредитного механізму підприємництва” (Реєстраційний № 0197V017013), що виконувалася кафедрою фінансів і кредиту Львівського національного університету імені Івана Франка.

Мета і завдання дослідження. Метою даної дисертації є розроблення теоретичних положень і практичних рекомендацій з удосконалення організації управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України.

З огляду на цю мету поставлено такі завдання:

- з’ясувати сутність організації управління фінансовими ресурсами підприємств;

- розробити інформаційну модель управління фінансовими ресурсами підприємств в умовах ринкової трансформації економіки України;

- визначити зміст системного підходу в управлінні фінансовими ресурсами підприємств в умовах переходу до ринку;

- розробити методику визначення ціни управлінської (фінансової) інформації;

- проаналізувати стан організації управління фінансовими ресурсами підприємств України, що функціонують в організаційно-правовій формі відкритих акціонерних товариств та з’ясувати причини її недостатньої ефективності в сучасних умовах;

- виробити рекомендації щодо підвищення ефективності організації управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України.

Об’єктом дослідження даної роботи є системи управління фінансовими ресурсами підприємств галузі машинобудування та металообробки Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей, що функціонують в організаційно-правовій формі відкритих акціонерних товариств. Предметом дослідження є теоретичні основи та практичні аспекти організації управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України.

Методологія дослідження. Дисертація ґрунтується на фундаментальних роботах вітчизняних та іноземних вчених, у яких розглянуто сучасні наукові погляди на проблеми організації управління фінансовими ресурсами підприємств. Розроблення наукових положень, методичних і практичних рекомендацій здійснено на підставі опрацювання статистичних даних та вивчення результатів виробничо-господарської діяльності низки досліджуваних підприємств, що функціонують у вигляді відкритих акціонерних товариств, за період 1996-2001 рр., вітчизняного законодавства з питань підприємницької діяльності та оподаткування, матеріалів періодичної преси. Теоретичною основою дисертації є загальна методологія економічної науки. У роботі використовуються як загальнонаукові методи досліджень – аналіз, синтез, конкретизація, абстрагування, індукція, моделювання, системний аналіз, так і конкретно-наукові (емпіричні) – гіпотетичний метод, формалізація, розрахунково-аналітичні прийоми, спостереження, впровадження результатів дослідження у практичну діяльність.

Наукова новизна та практична цінність дисертаційної роботи. Проведене в роботі дослідження дало змогу систематизувати та доповнити теоретичні уявлення про організацію управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України, виявити причини її недоліків, розробити окремі рекомендації щодо їх усунення на рівні підприємства та економіки в цілому. А саме:

- уточнено зміст понять “фінансові ресурси підприємств”, “управління фінансовими ресурсами підприємств”, “організація управління фінансовими ресурсами підприємств”, “система управління фінансовими ресурсами підприємства” стосовно умов переходу до ринку;

- запропоновано інформаційну модель управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України;

- сформульовано концептуальні засади застосування системного підходу до вирішення проблем, які виникають у галузі управління фінансовими ресурсами підприємств в умовах ринкової трансформації економіки України;

- розроблено методичний інструментарій визначення величини плати за інформацію, яка може бути використана в процесі прийняття управлінських рішень;

- запропоновано методики аналізу ефективності організації управління фінансовими ресурсами підприємств, які ґрунтуються на визначенні тенденцій зміни їх вартості, а також оцінці їх інвестиційного потенціалу в умовах переходу до ринку;

- обґрунтовано пропозиції щодо покращення характеристики систем управління фінансовими ресурсами підприємств, завдяки удосконаленню їх комунікацій шляхом використання зворотного зв’язку;

- розроблено економіко-математичну модель процесу прийняття рішень у системі управління фінансовими ресурсами підприємств та обґрунтовано можливість її використання в управлінні активами, а також модель приросту необоротних активів, що враховує ефект запізнення.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення доповідалися на семи наукових конференціях, у тому числі: Міжнародній науково – практичній конференції “Ризикологія в економіці та підприємництві” (Київ, 2001) та Другій Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінанси, грошовий обіг та кредит в забезпеченні суспільного добробуту” (Київ, 2001).

Сформульовані в дисертації рекомендації впроваджено на ВАТ “Львівський завод гідромеханічних передач” (Довідка № 586 від 03.07.2002 р.). Окремі положення роботи використано під час розроблення робочих програм з дисциплін “Інвестування” та “Інвестиційний менеджмент” на фінансово-економічному факультеті Інституту підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів Львівського національного університету імені Івана Франка (Довідка №90 від 27.06.2002 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 14 праць, з яких 7 у фахових виданнях, затверджених ВАКом України. Загальний обсяг публікацій 3 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертація загальним обсягом 157 сторінки складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 268 найменувань, 4-х додатків обсягом 38 сторінки, ілюстрована 25 рисунками і містить 16 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, зазначено мету і задачі, конкретизовано об’єкт, предмет, методи дослідження, сформульовано практичне та теоретичне значення основних положень дисертації, її новизну, ступінь апробації і перелік публікацій за результатами дослідження.

У першому розділі дисертації “Теоретико-методологічні основи організації управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України” розглянуто теоретичні аспекти економічної природи та призначення фінансових ресурсів підприємств, а також сутність організації управління ними в умовах ринкової трансформації економіки України.

В економічній сфері ще не вироблено єдиного, загальноприйнятого погляду на фінансові ресурси, особливо на рівні підприємств. Питання пов’язані з їх визначенням досліджували і досліджують багато вчених, зокрема М.І. Туган-Барановський, М.П. Яснопольський, О.Д. Василик. Крім пошуку відповіді на питання про сутність і зміст фінансових ресурсів, велика увага в їхніх роботах приділяється практичній реалізації фінансових відносин, дослідженню джерел формування фінансових ресурсів і варіантів їх використання. У зазначених наукових дослідженнях сформовано цілісне та детальне уявлення про процеси формування та використання фінансових ресурсів підприємств. Водночас майже не нагромаджено теоретичного та практичного досвіду розроблення шляхів їх цільового формування та ефективного використання в умовах перехідної економіки. В результаті виникає потреба комплексного дослідження процесів формування та розподілу фінансових ресурсів в умовах ринкової трансформації економіки України, що дасть змогу забезпечити більш повне та всебічне висвітлення сутності фінансових ресурсів підприємств. У контексті цієї роботи акцент робиться на процес розподілу фінансових ресурсів, а не їх формування. Під фінансовими ресурсами підприємств, у цій дисертаційній роботі, розуміємо грошові кошти фондового та нефондового характеру, що є в розпорядженні підприємств і використовуються ними для споживання, трансформації в інші види ресурсів або виконання фінансових зобов’язань.

Ефективність використання фінансових ресурсів підприємств значною мірою залежить від раціонального перебігу процесу розроблення та реалізації управлінських рішень, у сфері взаємовідносин суб’єкта підприємницької діяльності з навколишнім економічним середовищем, тобто від досконалості управління. На нашу думку, найбільш правильним, за сучасних економічних умов, є трактування управління фінансовими ресурсами підприємств як процесу навчання управлінським діям у сфері використання грошових коштів фондового та нефондового характеру, тобто як науки.

У дисертаційній роботі запропоновано схему процесу прийняття рішень з управління фінансовими ресурсами підприємств в умовах ринкової трансформації економіки України. (див.рис.1)

Поряд з управлінням, в економічній науці та практиці господарювання часто використовують поняття “організація”. Остання як об’єкт цього дослідження відрізняється від функції процесу управління. В нашому розумінні, організація пов’язана з утворенням системи і забезпеченням її стійкого функціонування, а управління – з процесами, що відбуваються в системі, створеній організацією. У зв’язку з цим, під організацією управління фінансовими ресурсами підприємств розуміємо створення ефективної управлінської системи та її удосконалення.

Рис. 1. Схема процесу прийняття рішень з управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України.

У дисертації пропонуємо систему управління фінансовими ресурсами підприємства трактувати як функціональну єдність об’єкта системи управління (фінансових ресурсів і фінансових відносин), що виконує три функції, а саме відтворювальну, виробничу, контрольну; суб’єкта системи управління (фінансової служби підприємства), що прогнозує фінансові стани (ситуації), в яких може опинитися підприємство, планування діяльності щодо управління фінансовими ресурсами, регулювання грошового обороту, облік витрат і результатів виробничої та інвестиційної діяльності, аналіз та оцінка ефективності використання та розподілу фондів грошових коштів, контроль за використанням та одержанням грошових коштів на усіх етапах виробничо-господарського циклу; зовнішнього економічного середовища.

У другому розділі “Аналіз ефективності організації управління фінансовими ресурсами підприємств в умовах ринкової трансформації економіки України” розкрито основні проблеми та можливості вдосконалення інформаційного забезпечення аналізу ефективності організації, запропоновано методику його проведення, що ґрунтується на оцінці інвестиційного потенціалу підприємств, а також механізм визначення тенденцій зміни вартості підприємств як критерію ефективності організації управління їхніми фінансовими ресурсами у перехідній економіці України.

Найважливіше питання, яке виникає під час пошуку необхідної управлінської (фінансової) інформації, на наш погляд, формулюється так: яка інформація є важливою і яка розумна плата за неї? Щоб відповісти на це запитання треба визначитися з тим, чого допоможе досягнути кожне з інформаційних повідомлень, тобто яким буде дохід від їх використання в процесі управління фінансовими ресурсами підприємств. Приріст доходу в цьому випадку і буде тією максимальною грошовою сумою, яку було б доцільно заплатити за інформаційну послугу.

Цінність додаткової фінансової інформації має особливе значення під час проведення аналізу альтернативних варіантів управлінських рішень, які реалізуються в системі управління фінансовими ресурсами підприємства.

У процесі його проведення потрібно відповісти на такі запитання: 1) чи приймати управлінське (фінансове) рішення, керуючись лише власним досвідом управління та наявними даними? 2) скільки грошових коштів можна витратити на одержання додаткової фінансової інформації щодо кожного з варіантів управлінського рішення? 3) якщо приймаючий управлінське рішення володіє лише обмеженою кількістю грошей (часу) на оцінку, то як їх найефективніше використати?

Якщо припустити, що існують необмежені можливості реалізації управлінського рішення і управлінець володіє повною фінансовою інформацією, то, оцінювана у теперішній момент часу, ефективність рішення, згідно з нашими міркуваннями, розраховується за такою формулою:

, (1)

де ЧТВ – показник Чистої теперішньої вартості, який використовують для оцінки ефективності управлінських рішень у фінансовій сфері; ГПt – грошовий потік, що генерується в межах інтервалу планування t; а – відповідний множник дисконтування; n – загальна тривалість життєвого циклу управлінського рішення у фінансовій сфері; t – індекс інтервалу планування.

На практиці, навіть за найсприятливіших умов, особа, що приймає рішення, вважатиме величину грошових потоків випадковими змінними. У ситуації, коли ці величини розглядатимемо як незалежні нормально розподілені випадкові змінні з середнім значенням m(t) та дисперсією v(t), очікуване значення ефективності управлінського рішення, з погляду теперішнього моменту часу, m дорівнюватиме

. (2)

Звідси максимальна величина фінансових ресурсів, які можна сплатити за процедуру пошуку додаткової фінансової інформації, становитиме

, (3)

де МЦДФІ – максимальна ціна додаткової фінансової інформації.

Окремої уваги, на нашу думку, заслуговують стратегії пошуку (збору даних), що пов’язані з витратами на інформаційні дослідження. Якщо величина дослідницьких зусиль, які треба затратити для розроблення управлінського рішення, залежить лише від характеристик самого рішення, то процес пошуку називається статичним. Якщо навпаки кількість праці, що витрачається на розроблення варіанту, залежить від наявності раніше виявлених можливостей, то стратегія пошуку називається динамічною.

У процесі функціонування системи управління фінансовими ресурсами підприємства важливе значення має визначення його інвестиційного потенціалу. Під терміном “інвестиційний потенціал” ми розуміємо сукупність наявних матеріальних і нематеріальних, трудових та організаційно-управлінських ресурсів підприємства, що характеризують його спроможність прийняти та освоїти фінансові ресурси. Здебільшого, оцінка інвестиційного потенціалу передбачає проведення фінансового аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства, що дає змогу оцінити варіант управлінського рішення в дії, відчути сильні та слабкі його сторони. Таке призначення аналізу висвітлено у працях багатьох іноземних і вітчизняних вчених, зокрема: Є. Мниха, В. Ковальова, Г. Савицької, І. Бланка, А. Шеремета, М. Баканова, В. Глазунова, К.Хедервіка, Б. Рес, І. Рима.

У цій дисертаційній роботі запропоновано методику визначення інвестиційного потенціалу підприємств, що охоплює два етапи: контроль, який реалізується за допомогою розробленого на підприємстві механізму проведення постійного спостереження за найважливішими поточними результатами його виробничо-господарської діяльності; оцінку інвестиційного потенціалу підприємства.

Питання оптимізації набору показників, за якими здійснюється контроль, вирішує кожне підприємство самостійно. В дисертаційній роботі для цілей контролю розроблена збалансована система показників, що враховує найважливіші аспекти діяльності суб’єкта підприємницької діяльності (споживацький, господарський, інноваційний, фінансовий) (див. табл. 1).

Таблиця 1

ЗБАЛАНСОВАНА СИСТЕМА ПОКАЗНИКІВ ПІДПРИЄМСТВА

Аспект діяльності підприємства | Показники | Нормативне значення | 1 | Фінанси: оцінка стану підприємства з позицій інвесторів | Коефіцієнт поточної ліквідності | 1,0-1,3 та більше | Коефіцієнт фінансової незалежності(автономії) | >=0,5 | Коефіцієнт фінансової стійкості | 0,85-0,9 та більше | Коефіцієнт забезпечення оборотних активів власними коштами | >0,1 | Рентабельність капіталу | >0 | Рентабельність активів | >0 | Коефіцієнт оборотності активів | 2,0-3,0 та більше | Коефіцієнт оборотності власного капіталу | 1,0-1,4 та більше | 2 | Клієнт: оцінка стану підприємства з позицій клієнтів | Частка нових товарів і послуг серед реалізованої продукції | >60% | Частка реалізації постійним клієнтам | >50% | 3 | Процеси: оцінка господарських процесів, що ведуть до досягнення максимальних результатів | Приріст кількості нових клієнтів у регіоні | >=30% | Частка виконаних контрактів без затримки | >=90% | 4 | Персонал, навчання: здатність збереження гнучкості та можливості покращення стану підприємства | Кількість пропозицій щодо покращення діяльності на одного працівника | >20 |

Другий етап реалізації вищезгаданої методики запропоновано проводити шляхом впровадження Булевих змінних

(4)

і розрахунку величини інвестиційного потенціалу підприємства за допомогою формули

(5)

Чим більшим буде значення Іn, тим більшим інвестиційним потенціалом володіє підприємство. На основі тієї чи іншої величини Iп у дисертаційній роботі запропоновано робити висновок про його інвестиційну привабливість. Треба керуватися такими правилами: якщо Іп>=0,5, то підприємство інвестиційно-привабливе; якщо ж Іп<0,5, то підприємство не є інвестиційно-привабливим.

У процесі дослідження нами розраховано показники інвестиційного потенціалу для декількох підприємств галузі машинобудування і металообробки Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей: (ВАТ “Пресмаш” (м. Івано-Франківськ); ВАТ “Дрогобицький завод автомобільних кранів” (м. Дрогобич); ВАТ “Бориславський експериментальний ливарно-механічний завод” (м. Борислав); ВАТ “Прикарпатпромарматура” (м. Львів), ВАТ “Закарпатський арматурний завод” (с. Кобилецька Поляна), ВАТ “Ужгородський завод “Електродвигун”” (м. Ужгород), ВАТ “Львівський завод гідромеханічних передач” (м. Львів)), що дало змогу визначити їхню інвестиційну привабливість.

У перехідній економіці України орієнтація на збільшення своєї вартості повинна сприйматися підприємствами як заданий ззовні кількісний цільовий норматив, як головна мета функціонування їх систем управління фінансовими ресурсами. В цих умовах важливе значення має визначення тенденції зміни вартості підприємства. Це дає змогу забезпечити ефективний розподіл наявних фінансових ресурсів з метою кінцевої максимізації вартості.

У дисертаційній роботі вартість підприємства пропонуємо представляти у вигляді деякої неперервної функції

, (6)

де ВП – вартість підприємства; Хt – дохідність використання інвестиційного потенціалу підприємства в момент часу t.

З врахуванням цього, для кожного підприємства виникає можливість визначення тенденції зміни його вартості шляхом розрахунку кутового коефіцієнта дотичної до графіка функції у. Він визначається як значення границі, до якої прагне відношення приросту вартості підприємства до приросту дохідності його потенціалу при прямуванні останнього до нуля

. (7)

Значення похідної функції ВП є кутовим коефіцієнтом дотичної до графіка функції ВП у точці Хt

. (8)

Якщо є ситуація, коли tg>0, то простежується тенденція щодо зростання вартості підприємства; якщо є ситуація, коли tg<0, то простежується тенденція до зниження вартості підприємства; якщо tg=0, то зміна вартості підприємства не простежується.

У третьому розділі “Шляхи удосконалення організації управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України” проаналізовано шляхи підвищення ефективності організації управління фінансовими ресурсами підприємств за рахунок застосування зворотного зв’язку та методів економіко-математичного моделювання в процесі розробки управлінських рішень, врахування “ефекту запізнення” в ході реалізації рішень, та удосконалено моніторинг ефективності організації управління фінансовими ресурсами підприємств.

Підвищення ефективності функціонування системи управління фінансовими ресурсами повинне передусім стосуватися вдосконалення процесу розроблення та прийняття управлінських рішень щодо використання грошових коштів підприємств фондового та нефондового характеру. Важливим інструментом цього є методи економіко-математичного моделювання. В цій роботі функціонування системи управління фінансовими ресурсами підприємства пропонуємо описувати за допомогою моделі процесу прийняття управлінських рішень.

Для того щоб записати модель функціонування системи управління фінансовими ресурсами підприємства, треба ввести такі позначення: і – індекс виду активу; Хi – змінна значення якої характеризує чи буде управлінське рішення реалізоване (Xi=1) чи (Xi=0); КВі – величина фінансових ресурсів, що будуть витрачені на реалізацію управлінського рішення (на придбання і-го активу); КБt – величина фондів фінансових ресурсів, що можуть бути використані для реалізації управлінських рішень (придбання активів) в момент часу t; ВАі – дохід від використання і-го активу (значення показника ЧТВ) (див. формула 1).

Врахувавши введені позначення, модель функціонування системи управління фінансовими ресурсами підприємства запишемо так:

Цільова функція:

. (9)

Обмеження:

. (10)

Підвищення ефективності функціонування системи управління фінансовими ресурсами підприємства можна досягнути, впровадивши в її структуру зворотний зв’язок, як це зображено на рис. 2.

Рис. 2. Система управління фінансовими ресурсами підприємства.

X – вплив зовнішнього середовища на об’єкт системи управління фінансовими ресурсами; Y – реакція об’єкта системи управління фінансовими ресурсами на вплив X. Зв’язок, за допомогою якого суб’єкт системи управління фінансовими ресурсами впливає на об’єкт цієї ж системи управління, називається зворотним. Вхідним сигналом для зворотного зв’язку є вихідний сигнал системи Y. Якщо цей сигнал не відповідає цілям управління, тоді суб’єкт системи управління фінансовими ресурсами здійснює вплив А, що разом з X впливає на об’єкт системи управління.

На виробничих підприємствах більшість рішень, що приймаються в сфері управління їх фінансовими ресурсами стосуються необоротних активів. В умовах фінансово-господарської самостійності підприємств надзвичайно актуальним є питання доцільності прийняття рішень щодо заміни технічно застарілих об’єктів необоротних активів. Щоб підтримати та збільшити виробничі потужності підприємств, обов’язково треба врахувати в процесі здійснення капітальних вкладень час, потрібний для їх освоєння.

У проведеному дослідженні ми розробили економіко-математичну модель потоку необоротних активів, яка враховує запізнення, що виникає в процесі реалізації управлінських рішень.

Для побудови моделі ввели такі позначення: r – проміжок часу, протягом якого фінансові ресурси перетворюються в необоротні активи; t – момент часу, в який відбувається зміна необоротних активів; (t-r) – момент часу, коли відбулося виділення фінансових ресурсів; P(t) – функція, що описує приріст необоротних активів; В(t) – функція, що описує вибуття необоротних активів; K(t) – функція балансової вартості необоротних активів; I – об’єм фінансових ресурсів, що освоєні в процесі здійснення капітальних вкладень; а – норма амортизації відповідної групи необоротних активів.

Враховуючи це, модель приросту необоротних активів P(t) у неперервному варіанті матиме такий вигляд:

(11)

Формула (11) є рівнянням із запізненням. Величина r називається параметром запізнення і визначається значенням лагу, тобто часу, який треба для освоєння капітальних вкладень.

Економічну ефективність діяльності системи управління фінансовими ресурсами підприємства пропонуємо розраховувати за наступною формулою

, (12)

де ЕЗП – коефіцієнт економічного зростання підприємства; ВРПt – приріст виручки від реалізації продукції за період t; ВРПt-1 – виручка від реалізації продукції в попередньому періоді.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено розробку теоретичних положень і практичних рекомендацій з удосконалення організації управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України.

До основних наукових і практичних результатів, які одержані в дисертації та містять формулювання розв’язаної наукової проблеми належать:

1. Враховуючи широке використання системного підходу в сучасних наукових дослідженнях ми зробили висновок щодо його призначення в управлінні фінансовими ресурсами підприємств. Воно полягає в тому, щоб створити працездатну організаційну структуру для вирішення складних проблем управління фінансовими ресурсами, а саме: сформувати таку систему управління фінансовими ресурсами підприємств, що функціонально організовує загальний процес вирішення проблеми; визначити параметри системи, які задають структуру необхідну для вирішення проблеми; описати модель системи та її можливості, що дасть змогу здійснювати ітерацію альтернативних виходів процесу вирішення проблеми. Основними характеристиками такої системи повинні бути: структура (склад її основних частин); комунікації (її інформаційні зв’язки); функціональність (механізм її діяльності).

2. В ринкової трансформації економіки України для організації управління фінансовими ресурсами підприємств актуальними є пропозиції щодо можливого вдосконалення діяльності підприємств на базі використання на практиці методики оцінки інвестиційного потенціалу, яку розробили в ході проведеного дослідження. Вона покликана допомагати системі управління фінансовими ресурсами підприємств у виборі найкращого варіанту вкладення капіталу і може стати на користь як окремому підприємству-реципієнту при визначенні власних можливостей, так і органам регіонального управління інвестиційною діяльністю при створенні бази даних підприємств регіону, що потребують зовнішніх вкладень і правильної оцінки їхніх оптимальних обсягів.

3. У результаті проведеного аналізу стану організації управління фінансовими ресурсами підприємств України, розроблено економіко-математичну модель процесу прийняття управлінських рішень у системі управління фінансовими ресурсами підприємств та обґрунтовано можливість її використання в управлінні активами підприємства, а саме щодо вибору активу, який доцільно придбати з метою максимізації його вартості.

4. Враховуючи необхідність забезпечення: відповідного рівня фінансової безпеки та фінансової гнучкості підприємств, ритмічності та доцільної швидкості здійснення циклів фінансово-господарської діяльності, зменшення залежності підприємства від зовнішнього середовища, отримання додаткових доходів за рахунок використання тимчасово вільних коштів розроблено та запропоновано для практичного використання, в процесі організації управління фінансовими ресурсами, економіко-математичну модель з ефектом запізнення. Практичне використання цієї моделі дає змогу точно передбачити величину необоротних активів, які будуть введені в дію на будь-яку дату планового періоду, а як наслідок, оптимальніше розподілити фінансові ресурси. Крім того, це дає змогу визначити величину основних засобів, які будуть введені на конкретну дату, за умови, що відома величина капітальних вкладень, а це допоможе визначити потребу в останніх.

5. На базі розробленої моделі управління фінансовими ресурсами підприємств обґрунтовано необхідність включення в систему управління фінансовими ресурсами підприємств зворотного зв’язку. Його врахування дає змогу системі самовдосконалюватися, тобто ставати менш вразливою до змін умов ведення виробничо-господарської діяльності.

6. Вивчення особливостей управління фінансовими ресурсами підприємств допомогло нам описати цей процес у вигляді моделі, що охоплює такі етапи (блоки): стимули (фінансова ситуація, що зумовила виникнення проблеми); досвід управління фінансовими ресурсами підприємств; формулювання проблеми в сфері управління фінансовими ресурсами підприємств; пошук рішення; збір даних чи їх прогнозування; визначення критеріїв ефективності; прийняття управлінського рішення; реалізація прийнятого рішення; результат реалізації рішення.

7. Враховуючи вимоги щодо якості, обсягу та вартості інформації, які необхідні для прийняття раціональних управлінських рішень розроблений та запропонований механізм визначення вартості інформації в процесі управління фінансовими ресурсами підприємств. Максимальною грошовою сумою, яку доцільно заплатити за інформацію, є приріст доходу внаслідок її використання. Практичне значення в роботі також має запропонована концепція розподіл управлінських зусиль щодо збору додаткових даних. Чим більше ми маємо інформації про реальні значення результату, тим меншим є її додатковий обсяг, який ми б хотіли одержати і навпаки, якщо ми маємо мало інформації про деякий результат, ми більш зацікавлені в одержанні додаткової інформації про нього.

8. Практичним результатом проведених досліджень є розробка методики визначення тенденцій зміни вартості підприємства. Вона дозволяє забезпечити ефективний розподіл наявних фондів грошових коштів з метою кінцевої максимізації вартості, тобто приймати системі управління фінансовими ресурсами раціональні рішення. Вартість промислового підприємства необхідно представляти у вигляді деякої неперервної функції. З врахуванням цього для кожного підприємства виникає можливість визначення тенденцію зміни його вартості шляхом розрахунковому визначенню кутового коефіцієнту дотичної до графіку цієї функції.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Ванькович Д. Роль фінансової безпеки підприємства в управлінні його фінансовими ресурсами // Формування ринкової економіки в Україні. Науковий збірник. Випуск 4. – Львів.: Інтереко. – 1999. – С. 131-135.

2. Ванькович Д.В. Оцінка взаємозв’язку реального інвестування та часу у процесі управління фінансовими ресурсами // Формування ринкової економіки в Україні. Науковий збірник. Випуск 6. – Львів.: Інтереко – 2000. – С. 214-219.

3. Ванькович Д.В. Оцінка інвестиційної привабливості промислового підприємства як джерело інформаційного забезпечення процесу управління фінансовими ресурсами. // Труди Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Частина 2. – Донецьк: ДонНУ. – 2000. – С. 267-269.

4. Ванькович Д.В. Роль системного підходу в управлінні фінансовими ресурсами промислових підприємств. // Проблеми розвитку фінансової системи та обліку. Збірник тез доповідей. Львів: ДУ “Львівська Політехніка”. – 2000. – С. 60-61.

5. Ванькович Д. Забезпечення фінансової безпеки в процесі побудови системи управління фінансовими ресурсами підприємства // Матеріали міжнародної наукової студентсько-аспірантської конференції “Економічна система України: європейський вибір”, Львів, 3-5 травня 2000 р. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка. – 2000. – С. 11-12.

6. Ванькович Д.В. Вдосконалення термінологічного забезпечення процесу управління фінансовими ресрусами // Формування ринкової економіки в Україні. Науковий збірник. Випуск 8. – Львів.: Інтереко. – 2001. – С. 410-414.

7. Ванькович Д.В. Організація системного підходу в управлінні фінансовими ресурсами // Регіональна економіка. – 2001. – №3. – С. 225-231.

8. Ванькович Д.В. Оцінка вартості інформації в процесі управління фінансовими ресурсами промислових підприємств // Збірник тез науково-методичної конференції “Українське державотворення: уроки, проблеми, перспективи”. Львів. – 2001. – С. 56-58.

9. Ванькович Д.В. Оцінка інвестиційних ризиків в процесі управління фінансовими ресурсами прромислових підприємств. // Матеріали міжнародної наукової студентсько-аспірантської конференції “Україна в ХХІ ст.: формування економічної системи”. Львів: ЛНУ імені Івана Франка. – 2001. – С. 44-45.

10. Ванькович Д.В. Оцінка інвестиційної привабливості підприємства як інструмент забезпечення реалізації інвестиційної стратегії // Вісник Львівського національного університету. Серія економічна. Випуск 30. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка. – 2001. – С. 207-214.

11. Ванькович Д.В. Оцінка невизначеності та ризику в системі управління фінансовими ресурсами промислових підприємств // Фінанси України. – 2001. – №9. – С. 79-86.

12. Ванькович Д.В., Крупка М.І. Взаємозв’язок інвестиційного ризику та показників фінансово-інвестиційного аналізу. // Ризикологія в економіці та підприємництві. Збірник наукових праць за матеріалами міжнародної науково–практичної конференції (27-28 березня 2001 року). – К.: КНЕУ, Академія ДПС України. – 2001. – С. 58-59. (Особистий внесок – пропозиції щодо групування інвестиційного ризику).

13. Ванькович Д.В. Застосування механізму банкрутства в процесі структурної перебудови промисловості України // Матеріали міжнародної наукової студентсько-аспірантської конференції “Актуальні проблеми формування економічної системи України”. Львів. ЛНУ імені І.Франка. – 2002. – С. 30-31.

14. Ванькович Д.В. Роль автоматизації інформаційного забезпечення в процесі вдосконалення системи управління фінансовими ресурсами промислових підприємств // Фінанси України. – 2002. – №7. – С. 44-50.

АНОТАЦІЯ

Ванькович Данило Володимирович. Організація управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України (на прикладі відкритих акціонерних товариств). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03. – організація управління, планування і регулювання економікою. Львівський національний університет імені Івана Франка. – Львів, 2002.

У дисертаційній роботі проведено пошук шляхів удосконалення організації управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України. Систематизовано та доповнено теоретичні уявлення про організацію управління фінансовими ресурсами підприємств у перехідній економіці України, виявлено причини її недоліків та запропоновано окремі рекомендації щодо їх усунення на рівні підприємства і економіки в цілому. Проаналізовано шляхи підвищення ефективності організації управління фінансовими ресурсами підприємств за рахунок застосування зворотного зв’язку та методів економіко-математичного моделювання, врахування “ефекту запізнення” та вдосконалення моніторингу ефективності організації управління фінансовими ресурсами підприємств на прикладі відкритих акціонерних товариств.

Ключові слова: фінансові ресурси, управління, організація управління, система управління, підприємства, відкриті акціонерні товариства.

АННОТАЦИЯ

Ванькович Данило Владимирович. Организация управления финансовыми ресурсами предприятий в переходной экономике Украины (на примере открытых акционерных обществ). - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук за специальностью 08.02.03. - организация управления, планирования и регулирования экономикой. Львовский национальный университет имени Ивана Франка. - Львов, 2002.

В диссертационной работе проведен поиск путей усовершенствования организации управления финансовыми ресурсами предприятий в переходной экономике Украины. Систематизированы и дополнены теоретические представления об организации управления финансовыми ресурсами предприятий в переходной экономике Украины, выявлены причины ее недостатков и предложены отдельные рекомендации относительно их устранения, как на уровне предприятия, так и экономики в целом. Проанализированы направления повышения эффективности организации управления финансовыми ресурсами предприятий за счет применения обратной связи и методов экономико-математического моделирования, учета “эффекта опоздания”, а также усовершенствование механизма оценки эффективности в организации управления финансовыми ресурсами предприятий на примере открытых акционерных обществ.

Ключевые слова: финансовые ресурсы, управление, организация управления, система управления, предприятия, открытые акционерные общества.

ANNOTATION

Vankovych Danylo Volodymyrovych. Organization of operation of financial resources of enterprises in the transitional economy of Ukraine ( for example open join-stock company). – Manuscript.

The thesis for scientific degree of the candidate of economic science by speciality 08.02.03 – organization of management, planning and regulation by economics. Ivan Franko National University. – Lviv, 2002.

The purpose of this thesis is the search for the ways of improving the organizations of operation of financial resources in the transitional economy of Ukraine. The object of the research of this work is the system of operation of financial resources of enterprises in the field of machine-building in Lviv’s, Ivano-Frankivsk’s, Uzgorod’s region, that functions in the operational-legal form of open stock company. The subject of the research is the theoretical fundamentals and the practical aspects of operation of financial resources of enterprises in transitional economy of Ukraine.

The research which was done in this work makes it possible to systematize and add theoretical idea about operation of financial resources of enterprises in transitional economy of Ukraine, to find out the causes of deficiencies in it, and to work out separate recommendations on their removing in the enterprises level and in economy as whole. There were specified the essence of such meanings like: “financial resources of enterprises”, “the operation of financial resources of enterprises”, “the organization of operation of financial resources of enterprises”, “the system of operation of financial resources of enterprises”; there was suggested the information model of operation of financial resources of enterprises in the transitional economy of Ukraine; there was formulated the principles of using system approach in the process of dissolving problems, that arises in field of the operation of financial resources of enterprises in the transitional economy of Ukraine; worked out the methodological instrument of estimation of the price for information, which can be used during the adopting management’s decision; the were suggested the methods of analyze of the efficiency of operation of financial resources, which were based on estimation the tendencies towards the changing of their value, and appraisal of their investal potential in the conditions of transition to market; improved the system’s characters of operation of financial resources owing to improving it’s communication by using reverse connection; worked out economically-mathematics model adopting decisions in the system of operation of financial resources and motivates opportunity of it’s using in managing of assets and model of increment of no circulating assets which take into account the effects of delay.

In the first part of this thesis “Theoretically-methodological bases of organization of operation of financial resources of enterprises in transitional economy of Ukraine” is considered the theoretical aspects of economical nature and the purpose for financial resources of enterprises and essence of it’s managing in the conditions of transitional economy of Ukraine.

In the second part “The analyze of efficiency of operation of financial resources of enterprises in transitional economy of Ukraine ” reveals the main problems and possibilities of improving informational maintenance of analyze suggested the methods of analyze the efficiency of operation financial resources which grounds on appraisal of investing potential of enterprises and mechanism of estimation the tendencies towards changing of enterprise’s value as criterion of efficiency of operation of financial resources of it in transitional economy of Ukraine.

In the third part “The ways of improving the operation of financial resources of enterprises in transitional economy of Ukraine” are analyzed the ways of raising the efficiency of operation of financial resources by using the reserve connection and methods of economically-mathematics designing in the process of working out the


Сторінки: 1 2