У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Чернівецький національний університет

Чернівецький національний університет

імені Юрія Федьковича

Веприк Наталія Петрівна

УДК 911.5 (477.85)

ЗМІНИ ЛАНДШАФТІВ ПІВНІЧНОЇ БУКОВИНИ

У КІНЦІ ХVІІІ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ

11.00.01 – фізична географія, геофізика і геохімія ландшафтів

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата географічних наук

Чернівці – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті географії НАН України.

Науковий керівник: доктор географічних наук,

старший науковий співробітник

Пащенко Володимир Михайлович,

Інститут географії НАН України,

головний науковий співробітник.

Офіційні опоненти: доктор географічних наук, професор

Денисик Григорій Іванович,

Вінницький державний педагогічний

університет імені Михайла Коцюбинського,

завідувач кафедри фізичної географії.

кандидат географічних наук, доцент

Штойко Павло Іванович,

Львівський національний університет

імені Івана Франка, доцент кафедри

раціонального використання природних ресурсів

і охорони природи.

Провідна установа: Київський національний університет

імені Тараса Шевченка (кафедра фізичної

географії та геоекології) Міністерства освіти і

науки, м. Київ.

Захист відбудеться “6” листопада 2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К.76.051.04 у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича: 58012, м.Чернівці, вул. Коцюбинського, 2, к. IV, ауд. 24.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (58012, м.Чернівці, вул. Лесі Українки, 23).

Автореферат розіслано “19” вересня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Рибак І.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження.

У кінці ХVІІІ – на початку ХХ ст. зміни ландшафтних комплексів (ЛК) Північної Буковини під впливом антропогенної діяльності відбувались набагато інтенсивніше, ніж від їх природної еволюції. З’ясування головних складових історичних змін ЛК в цей добре документований період і набутого досвіду природокористування (негативного та позитивного), крім науково-пізнавального інтересу, має безпосереднє прикладне значення. З огляду на сучасні тенденції в природокористуванні всієї України це важливо для визначення шляхів раціоналізації майбутнього природокористування. Подібність соціально-економічних чинників розвитку природокористування, зокрема у приватній власності на землю в минулому і тепер, може бути врахована при проведенні земельної реформи. Досвід раціонального і нераціонального природокористування, набутий у цей період представниками кількох поколінь, сприятиме уникненню небажаних наслідків, що були властиві земельній реформі у минулому. Все це і складає актуальність історико-ландшафтознавчих досліджень Північної Буковини документованого періоду.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація є складовою частиною дослідницької теми відділу ландшафтознавства Інституту географії НАНУ (номер держреєстрації 0199U002042 “Ландшафтне різноманіття рівнинної території України: методологія дослідження та систематики”, 1998-2001 рр.)

Мета і завдання дослідження. Головна мета дослідження – виявити зміни ЛК Північної Буковини, набуті під впливом природних та антропогенних чинників у період із кінця ХVІІІ – до початку ХХ ст. Метою дослідження також є оцінювання інтенсивності антропогенного впливу на ЛК регіону, вдосконалення теоретико-методичних складових регіональних історико-ландшафтознавчих досліджень змін природи та встановлення позитивного історичного досвіду природокористування у регіоні для запровадження його у сучасному природокористуванні.

Основні завдання дослідження:

· з’ясувати, уточнити і використати придатні теоретико-методичні та джерелознавчі напрацювання – історико-географічні та історико-ландшафтознавчі – для проведення регіонального дослідження змін ландшафтів у часі;

· визначити етапи змін ландшафтів регіону та найістотніші чинники впливу на природокористування (етнічні, соціально-економічні);

· створити серію історико-ландшафтознавчих картосхем;

· дослідити просторові особливості природокористування у ландшафтах Північної Буковини, визначити їх вплив на ЛК; для ключових ділянок і регіону в цілому реконструювати стани антропогенно змінених ЛК різних часових зрізів, з’ясувати перебіг і ступінь антропогенізації ландшафтів Північної Буковини;

· ввести в ландшафтознавче і прикладне географічне застосування відомості про різні етнокультурні традиції буковинців у природокористуванні.

Об’єкти і предмет дослідження. Вибір об’єктів дослідження – ландшафтів Північної Буковини і їх змін природокористуванням різних видів і різними етносами у кінці XVIII на початку XX ст. – зумовлений кількома чинниками:

різноманітністю природокористування різних видів у ландшафтах регіону (сільськогосподарського, лісогосподарського, транспортного і водогосподарського).

недостатністю вивчення змін ЛК і особливостей природокористування в регіоні на досліджуваний період;

поліетнічністю Північної Буковини;

високою ландшафтною різноманітністю краю, поєднанням на відносно невеликій території ландшафтів трьох класів (рівнинних, передгірських, гірських) та численної кількості інших класифікаційних різновидів ЛК.

Предметом дослідження є з’ясування змін у ландшафтах Північної Буковини у кінці XVIII – на початку XX століття під впливом сільськогосподарського, лісогосподарського, транспортного і водогосподарського природокористування.

Методи дослідження. Методика дослідження історичних змін ландшафтів під впливом природокористувань різних видів – складна. У роботі використані принципи, підходи й методи досліджень філософського, загальнонаукового та конкретно-наукового методологічних рівнів пізнання. З філософського рівня пізнання застосовані принципи об’єктивності, взаємозв’язку і розвитку, причинності; з-поміж загальнонаукових принципи узагальнення, самоорганізації, історичності та інші. Із принципів конкретно-наукового рівня методології науки в цьому історико-ландшафтознавчому дослідженні використані принципи територіальної цілісності та еволюційності. Продуктивними в історико-ландшафтознавчому використанні виявились дослідницькі підходи: загальнонаукового рівня – історичний та екологічний і конкретно-наукового методологічного рівня пізнання – географічний. Для дослідження часових змін ландшафтів залучені картографічний, картографо-статистичний, мікропопонімічний методи, метод порівняння історико-ландшафтознавчих зрізів, метод актуалізму, методи математичної статистики. Зазначенні методи тісно пов’язані між собою, тому для досягнення наміченої мети у роботі щоразу використовувались кілька методів у поєднанні. Наприклад, історичний, географічний та картографічний – або картографо-статистичний.

Наукова новизна одержаних результатів. У роботі вдосконалено методику проведення регіональних історико-ландшафтознавчих досліджень змін ландшафтів за документований період, зокрема обґрунтовано слушність використання в таких дослідженнях мікротопонімів. Виділені етапи і чинники антропогенних змін ландшафтів регіону дослідження, розкрито зміст кожного етапу і чинника ландшафтних змін, розглянуто вплив природних чинників на зміни ЛК. Через подібність соціально-економічних чинників розвитку природокористування у приватній власності на землю у минулому (середина ХІХ ст. – початок ХХ ст.) і тепер – з’ясовано, як впливали на антропогенізацію ЛК Північної Буковини тодішні відносини власності на землю і як позитивний поліетнічний досвід можна застосовувати у сучасному природокористуванні. Зміни у ландшафтах за досліджуваний період розкриває вперше створена серія різномасштабних історико-ландшафтознавчих та історико-географічних картосхем. Це побудовані для трьох історичних зрізів картосхеми лісистості, розораності, густоти річкової мережі, ступеню антропогенної зміненості та інші для виділів фізико-географічного районування (ландшафтних районів і областей) і адміністративного поділу (окремих громадських земель), а для ключових ділянок – карти станів антропогенно змінених ЛК, теж на три часові зрізи, які доповнюються відображеннями сучасної ландшафтної структури.

Практичне значення одержаних результатів. Результати виконаного дослідження можуть бути корисними щодо наступного: для з’ясування майбутніх перспектив раціоналізації природокористування у Північній Буковині в цілому та на землях дрібних і середніх селянських господарств; для уникнення негативних явищ і негативного досвіду, які мали місце в минулому й полягали у роздрібненості землеволодінь і недосконалому землеустрої; для збагачення можливостей раціоналізації природокористування; для вивчення етнокультури природокористування загалом і зокрема у Північній Буковині; для просвітницько-виховної роботи і патріотичного та геоекологічного спрямування. Методичні здобутки можуть бути корисними при здійсненні дослідження часових змін ЛК в інших регіонах.

Особистий внесок здобувача. При написанні дисертації здобувачем особисто зібрано різноманітний матеріал: архівний – описовий, статистичний, картографічний; літературний; польовий; на основі всебічного опрацювання зібраних матеріалів із приведенням їх у зіставний стан, придатний для дослідження історичних змін ландшафтів, створено серію оригінальних різномасштабних історико-ландшафтознавчих та історико-географічних картосхем; проведено кількісний аналіз змін, набутих ЛК переважно під дією антропогенних чинників; встановлено кореляційний зв’язок між виявленим скороченням протяжності річок і збільшенням розораності та збезлісенням; за кадастровими картами зібрана та опрацьована мікротопонімія Північної Буковини, обґрунтовано нові можливості використання в історико-ландшафтознавчих дослідженнях мікротопонімічного методу; у формі рекомендацій викладено набутий у минулому досвід позитивного природокористування у ландшафтах регіону.

Апробація роботи. Основні положення дисертації апробовані на міжнародних наукових і науково-методологічних конференціях “Людина в ландшафті XXI століття: гуманізація географії” (Київ, 1998); “Ландшафт як основа науки. Проблеми постнекласичних методологій” (Вінниця, 2000); “Буття ландшафту та буття в ландшафті” (Київ, 2001); “Проблеми ландшафтного різноманіття України” (Київ, 2000); “Наука та освіта в Україні” (Київ, 2000); на семінарі Ради молодих учених та спеціалістів Інституту географії НАНУ “Сучасні проблеми розвитку географії: погляд молодих учених” (Київ, 2000); на засіданнях відділу ландшафтознавства Інституту географії НАН України (2000 – 2002).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 9 одноосібних наукових праць, у тому числі: 8 статей, із них 5 у фахових виданнях, і одні тези. Загальний обсяг публікацій 3,1 д. а.

Структура, обсяг дисертації. Робота має вступ, 5 розділів, висновки, список використаних джерел (літературних – 233, з них 52 латиницею, картографічних – 30, архівних – 297) і 10 додатків. Дисертація нараховує 295 с., із них 148 с. тексту; ілюстрацій – 25, таблиць – 23.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

1. Вихідні теоретичні та методичні положення історико-ландшафтознавчих досліджень змін ландшафтів. Узагальнення досвіду регіональних історико-ландшафтознавчих досліджень природних і антропогенних змін ландшафтів, який стосується документованого періоду, дало можливість покласти в основу виконаного дослідження комплексний підхід як головний стрижень запропонованої методики регіонального вивчення часових змін ЛК. Суть цього підходу полягає у виявленні змін і оцінюванні ступеню зміненості ландшафтів, що знаходяться під впливом чинників природних та антропогенних – соціально-економічних і етнічних. Це здійснюється через аналіз історичного впливу на ландшафти природокористувань різних видів: сільськогосподарського, лісогосподарського, транспортного, водогосподарського – і для оптимізації кожного з цих природокористувань тепер.

За основу авторської класифікації антропогенно змінених ЛК були прийняті схеми, в яких враховані господарська функція та генезис ландшафтів [Ф.М.Мільков, 1973, С.П.Романчук, 1998; Г.І.Денисик, 2001].

Дослідження історичних змін ландшафтів регіону відбувалося за складною методикою, з істотним залученням картографічних і картографо-статистичних методів. Зміни ландшафтів досліджуваного регіону відображені вже згаданими історико-ландшафтознавчими та історико-географічними картосхемами. Основою для створення цих картосхем був різноманітний картографічний, статистичний і літературний матеріал. Відповідно до першоджерел, отримано п’ять груп картосхем: 1) перетворено-похідні щодо первинних картосхем; 2) вибірково-перетворені; 3) перетворено-статистичні за довідковими матеріалами; 4) архівно-(описово)-джерельні та 5) літературно-джерельні.

Досвід застосування в історико-ландшафтознавчих дослідженнях мікротопонімічного методу використано із збагаченням. На думку здобувача, мікротопоніміка заслуговує дослідницької уваги ландшафтознавця у двох різних аспектах. Перший полягає в дослідженні семантичної відповідності назви об’єкта його властивостям, з виявленням ступеню зміненості геооб’єкта в часі (часткова, значна). Другий – у дослідженні мікротопонімів як джерел означень відносно невеликих об’єктів, що можуть бути використані у ландшафтознавчій термінології (на що вказували А.А.Відіна, І.І.Мамай, Н.А.Солнцев [1963, 1970] ).

Мікротопоніми Північної Буковини досліджені за належністю до кількох груп: агроніми, дрімоніми, мікроойконіми, мікроороніми. Для дослідження ступеню зміненості геооб’єктів у часі нами були обрані три градації: 1) проста семантична відповідність назви властивостям геооб’єкта; 2) свідчення незначної (часткової) зміненості геооб’єкта; 3) свідчення значної зміненості геооб’єкта.

2. Загальні риси природи Північної Буковини. Дослідження історичних змін ландшафтів, особливо у регіонах істотного ландшафтного різноманіття, як Північна Буковина, потребують урахування визначальних чинників розвитку природокористування – природних. Значна кількість природокористувань різних видів у Північній Буковині зумовлена різноманітністю й контрастністю природи регіону, яка проявляється у будові надр, рельєфу, ґрунтового й рослинного покривів, в особливостях гідрокліматичних умов. Відповідно до цього відбувалось і формування ландшафтів трьох класів (рівнинні, передгірські та гірські), численної кількості інших різновидів ЛК. Цим була зумовлена і нерівномірність заселення ЛК у просторі й часі, а відповідно – і різне за тривалістю та інтенсивністю їх освоєння: найбільше – рівнинних Прут-Дністровського межиріччя і найменше – середньогірських. Саме цим обґрунтовувався вибір для дослідження змін ландшафтів, особливостей та інтенсивності прояву в них природокористування – трьох різних ключових ділянок: рівнинної, передгірської та гірської.

Оцінювання природних змін ландшафтів також представлене в роботі, здійснене для змін природних властивостей ландшафтів, найбільших за відносно короткий час (140 років), а саме – для горизонтальних деформацій руслових ЛК. Визначалася мінімальна, середня і максимальна інтенсивність їх деформацій за рік.

3. Етапи та чинники антропогенних змін ландшафтів. Етапи антропогенних змін ландшафтів Північної Буковини визначались із урахуванням найінтенсивнішої взаємодії різних чинників природокористування – природних із антропогенними, соціально-економічними та етнічними. У Північній Буковині за досліджуваний період чітко виділяються два етапи антропогенних змін ландшафтів. Під час першого етапу (кінець XVIII – перша половина ХІХ ст.) відбулося значне і найбільше (через міграційні процеси) збільшення кількості населення, а тому виникали потреби в освоєнні нових земель та інтенсивнішому використанні агроландшафтів. Тоді відбувся перехід від перелогової до трипільної системи землеробства із розорюванням великих площ перелогів; цей етап був примітний значним втручанням людини в антропогенно малозміненні гірські ландшафти, особливо середньогірські, де для промислового використання та під пасовища й сіножаті вирубувались великі площі лісів. Значні антропогенні зміни мали місце і в передгірських ЛК, зокрема, у мало зручних для господарського використання заболочених урочищах долин Сірету і Малого Сірету й Багненського ландшафтного району тощо. На другому етапі (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) у ландшафтах більшої частини краю відбувся перехід до багатопільної системи землеробства із регулярним обробітком ґрунтів та більшим внесенням добрив, органічних і подекуди мінеральних; збільшилась роздрібненість землеволодінь; значного розвитку набули осушувальні меліорації та започатковано будівництво залізниць; у регіоні відбувалось подальше зростання площ орних угідь та обезлісення тощо.

Соціально-економічний чинник. З кінця XVIII (1774 рік) і до початку ХХ ст. (1914 рік) Північна Буковина – частина Австрійської (з 1867 р. – Австро-Угорської) імперії. Зміни, які відбулися у соціально-економічному житті регіону упродовж зазначеного періоду, і справили свій вплив на ландшафти, були безпосередньо пов’язані з цим геополітичним фактом і переходом від однієї суспільно-історичної формації до іншої. На час приєднання Північної Буковини до Австрійської імперії у регіоні панував суспільний лад, який, на думку істориків, нагадував епоху середньовіччя. З кінця XVIII – до середини ХІХ ст. пануючими у регіоні вже були панщинно-кріпосницькі відносини, які у другій половині ХІХ поступились капіталістичним. Цими та іншими соціально-економічними змінами було зумовлене інтенсивніше освоєння ландшафтів і зміни їх на більших просторах. Найвідчутніший вплив таких чинників на ландшафти регіону спостерігався на локальному рівні – у межах окремих громад та різних за розмірами господарств.

Безпосередній вплив на антропогенізацію ЛК регіону, особливо в пізні імперські часи, мали відносини власності. Більшої антропогенізації набували ті ландшафти, землі яких належали дрібним землевласникам. У рівнинному лісостепу і передгір’ї це відбувалось переважно за рахунок інтенсивнішого зростання площ ріллі на таких землях, у горах – через збільшення площ пасовищ і сіножатей. Головними причинами були дефіцит землі на душу населення через існування великого землеволодіння на майже половині території Північної Буковини та значна кількість сільського населення. Між основними категоріями власників (дрібними та великими) у пореформений період, у другій половині ХІХ ст., землі розподілялись майже рівномірно, проте для Північної Буковини таке співвідношення було далеко не оптимальним. У роботі проаналізовано, яким був цей розподіл у ландшафтах різних типів, і як це вплинуло на ЛК.

Етнічний чинник. Північна Буковина – поліетнічна. У дослідженні вона розглядається у період активного її заселення представниками різних етносів: українського, румунського, німецького, польського, росіянами-старообрядцями та іншими. Під поліетнічним краєм (регіоном) ми розуміємо територію, яка: 1) перебуває під впливом соціально-економічних, політичних та інших чинників і при цьому має етнічну неоднорідність; 2) у результаті тривалого спільного проживання представників різних етносів має певні внутрішні етнічні відмінності та поліетнічну спільність, зокрема і в здобутках матеріальних і духовних культур; 3) характеризується диференційованістю набутків різних етносів по території (відповідно до центрів компактного проживання їх представників) – і, через запозичення досвіду господарювання, – синтезованістю таких набутків.

Дослідження етнічної складової природокористування у ландшафтах Північної Буковини стосувались виявлення особливостей розселення представників різних етносів по території Північної Буковини та з’ясування просторових відмінностей в організації територій окремих їхніх господарств.

Головними чинниками, які в досліджуваний період впливали на розміщення поселень колоністів у ландшафтах Північної Буковини, були господарське життєзабезпечення етносу (сільськогосподарське – рільництво, тваринництво, садівництво; лісогосподарське; промислове) та особливості природних угідь. У розміщенні поселень колоністів – представників окремих етносів, відповідно до властивого їм життєзабезпечення та особливостей природних місцевостей Північної Буковини, простежувались певні закономірністі, найчіткіші у німців і росіян-старообрядців (липованів). Відмінності також виявлені щодо поселень українського, румунського й німецького етносів із Буковинського Передкарпаття і щодо поселень українців і румунів у Буковинських Карпатах.

З часом відмінності у природокористуванні, зумовлені етнічно, у Північній Буковині слабшали, особливо – у сільськогосподарському природокористуванні. Цьому сприяло досконаліше пристосування до ландшафтних умов.

4. Ландшафти Північної Буковини в кінці ХVІІІ – на початку ХХ століття, природокористування в них та їх зміни. З кінця ХVІІІ і до початку ХХ століття освоєння ландшафтів Північної Буковини відбувалось із неоднаковою інтенсивністю, проте всюди – з нарощенням. Найбільшого розвитку за площами землевідведень у цей період набули сільськогосподарське природокористування (землеробство і тваринництво) та лісогосподарське, значно менше – водогосподарське і транспортне.

Частка агроландшафтів за досліджуваний період істотно зросла у найпридатнішій для розвитку землеробства рівнинній частині Прут-Дністровського межиріччя, найбільше – за рахунок колишніх пасовищно-сінокісних угідь. Площі агроландшафтів у цій частині регіону збільшились майже втричі. На початок XX ст. розораність земель у ландшафтах саме цієї частини Північної Буковини була найбільшою в регіоні – 76,09%. Лише невеликі ділянки окремих схилів балок, які призначались під пасовища й сіножаті, а також малопридатні для обробітку землі залишились на той час нерозораними. В окремих громадах орні угіддя на початок ХХ ст. займали 90% території і більше.

Друга половина ХІХ – початок ХХ ст. для Північної Буковини є періодом зародження капіталізму з вільним розвитком різних форм власності. У цей час під орні угіддя відводились значні площі колишніх лісів, пасовищ і сіножатей, і не тільки у сприятливих для поширення землеробства ЛК, а й на землях малопридатних. Виконаний у роботі аналіз щодо ЛК дав можливість виявити наступну закономірність: чим більша частка угідь була у дрібному землеволодінні, тим більшим було розорювання земель у ландшафтах. Зумовлено це було тим, що господарства з невеликими ділянками орної землі, які були у більшості селян, потребували постійного розширення за рахунок розорювання пасовищ і сіножатей. Саме тому розораність земель дрібних власників Північної Буковини була майже вдвічі більшою, ніж земель у великих господарствах. За таких умов співвідношення між пасовищно-сінокісними, лісовими та агроландшафтами було далеко не оптимальним і це було одним із чинників активізації різних за інтенсивністю ерозійних процесів.

Найбільше зростання площ пасовищно-сінокісних ЛК спостерігалось у передгірській та гірський частинах регіону на колишніх лісогосподарських угіддях в ЛК широколистянолісового і хвойнолісового типів.

Інтенсивність експлуатації агроландшафтів, менше – пасовищно-сінокісних ЛК різних частин регіону і у різні часи зумовлювалась особливостями тодішнього землеробства. Інтенсивнішою експлуатація ЛК була за багатопільної системи землеробства, що існувала у ландшафтах більшої частини Північної Буковини з кінця ХІХ ст., найменшою –– у кінці ХVІІІ ст. при перелоговій системі з прямо пропорційною залежністю між періодом експлуатації орних угідь і природною родючістю ґрунтів.

Північна Буковина – регіон майже повсюдного природного поширення лісових ЛК у минулому. З появою перших поселень ці ЛК почали зазнавати антропогенного впливу, виконували певну господарську функцію і були фактично лісогосподарськими. Протягом досліджуваного періоду зміни лісогосподарських ЛК Північної Буковини відбувалась у різних напрямах і з різною інтенсивністю, наслідки також були різними. При вирубуванні лісу для отримання поташу (кінець XVIII – друга половина XIX ст.) у лісах неподалік населених пунктів з’являлися підприємства із виготовлення поташу – буди. Переважна їх кількість була розміщена в ЛК широколистянолісового типу: якість поташу там була вищою. Деревина хвойних порід дерев давала поташ низької якості та майже не використовувалась. Через цей промисел найбільше постраждали букові та дубові ліси, у межах яких були суцільні та вибіркові рубки.

При вирубках лісу для потреб деревообробної промисловості, що тривали без перерв, втрати лісу були більшими, найдужче постраждали лісогосподарські ЛК Буковинських Карпат і Передкарпаття (рис. 1).

У гірських ландшафтах антропогенними змінами лісової рослинності на лучну зумовлені й зміни існуючих умов формування бурих гірсько-лісових ґрунтів. На порубах, які тривалий час використовувались під пасовища і сіножаті, склались умови для активізації процесу дерновоутворення і формування дерново-буроземних ґрунтів. У ХІХ ст. у ландшафтах гірської та передгірської частин Північної Буковини були поширеними суцільні рубки. Вони зумовили більше зволоження ґрунтів, перезволоження їх та розвиток поверхневого і внутріпрофільного оглеєння.

Дією антропогенного чинника в цей час також були зумовлені модифікації лісогосподарських ЛК через зміни віку і видового складу лісів. З кінця ХVІІІ ст. частка старших за віком дерев постійно зменшувалась, найбільше – у горах. Штучні лісонасадження в цей час порівняно з масштабами вирубок були незначні, представлені відносно скороспілою ялиною. Створені монокультурні ялинові деревостани порушували межі висотних поясів рослинності, у смузі ялицево-букових лісів вони були недовговічними та нестійкими до хвороб і шкідників, вітровалів і буреломів. Насадженні за межами їх природного ареалу, чисті ялинові ліси започаткували часткову заміну ЛК низькогірного широколистянолісового (смуга букових лісів) і хвойно-широколистянолісового типів (смуга ялицево-букових лісів) на ЛК хвойнолісові (смуга ялинових лісів).

Із природокористуванням водогосподарського типу у Північній Буковині в досліджуваний період було пов’язане істотне вторгнення людини у природні, руслові та заплавні ЛК. Об’єкти водогосподарського природокористування у межах таких ЛК були представлені штучно створеними заболоченими заплавними і обводнюваними комплексами, водосховищами, каналами, ставками. У їх межах застосовували заходи із вирівнювання русел річок і захисту берегів річок від переробки; також зарегульовували річковий стік, будували штучні гідротехнічні споруди для потреб лісосплаву.

Зі сталим функціонуванням млинів на річках краю забезпечувалось певне регулювання руслового процесу. Повсюдне і тривале – упродовж століть розміщення млинів, особливо на малих річках, визначало усталення обводнених заплавних ЛК зі своїм гідрохімічним режимом, рослинністю тощо. Більшість млинів була зосереджена на річках Прут-Дністровського (149) і Прут-Сіретського (154) межиріччя, значно менше – на річках гірської частини Північної Буковини (64). Зарегульованість річок Північної Буковини млинами була різною, проте майже всюди високою, про це свідчить густота млинових ставків на річках краю.

Частина руслових комплексів Північної Буковини у досліджуваний період зникла, найбільше – через значне розорювання та зведення лісів, це підтверджено істотним кореляційним зв’язком між трьома змінними – розораності, лісистості та густоти річкової мережі для середини ХІХ – початку ХХ ст. Найбільше зникнення руслових комплексів було у передгірській частині Північної Буковини, саме там, де вплив природокористування характеризувався найбільшою різноманітністю.

Загальна оцінка антропогенної зміненості ландшафтів природокористуванням різних видів наведена майже за стосорокарічний період щодо трьох часових зрізів (кінець ХVІІІ, середина ХІХ і початок ХХ століття) за виділами фізико-географічного районування (ландшафтними районами) та адміністративного поділу (громадських земель). Отримані за цією методикою результати дослідження порівнювальні між собою і порівняні із сучасними. Загальна оцінка антропогенної зміненості ландшафтів представлена коефіцієнтом (Каз) та ступенем їх антропогенної зміненості за вперше залученою до історико-ландшафтознавчого дослідження методикою К.Г.Гофмана – П.Г.Шищенка (1999) для кінця ХVІІІ, середини ХІХ і початку ХХ ст. Отримані за цією методикою показники Каз були розподілені на п’ять категорій: найменше змінені (від 2,6 до 3,30); слабозмінені (3,31 – 5,30); середньозмінені (5,31 – 6,50); сильнозмінені (6,51 – 7,40); найбільше змінені (понад 7,41).

З’ясовано, що за досліджуваний період найбільшого антропогенного впливу зазнали ландшафти передгірської частини регіону. На початок ХХ ст. ландшафти цієї частини регіону за ступенем антропогенної зміненості були слабозміненими та середньозміненими. Найкраще уявлення про масштаби таких змін можна отримати із фрагментів картосхем станів антропогенно змінених ЛК передгірської ключової ділянки с. Старі Бросківці (рис. 2 і 3).

5. Етнокультурні особливості природокористування у ландшафтах Північної Буковини. Знаннями про етнокультуру природокористування органічно доповнюються відомості про традиційне природокористування. Поняття “традиційне природокористування” за своїм змістом різнопланове. Традиційним вважаємо природокористування, що протягом тривалого часу мало місце в тому чи іншому регіоні. Традиційним є і природокористування, що адаптоване до навколишніх ландшафтів [С.П.Романчук, 1998]. За результатами дослідження з’ясовано, що в один і той же час на відносно малих територіях, урочищах однієї місцевості (зокрема, у межах двох сусідніх землеволодінь середнього та дрібного розмірів) мало місце і раціональне, і нераціональне природокористування. Раціональне – у минулому в ландшафтах Північної Буковини мало локальні прояви. Зокрема, таке сільськогосподарське природокористування було зафіксоване для середини ХІХ – початку ХХ ст.

Дослідження позитивного досвіду традиційного природокористування різних видів доцільно проводити за наступною схемою.

1. Відомості про дбайливе ставлення до складових ЛК (ґрунтів, цінної рослинності) у сільському господарстві, які були вироблені протягом тривалого часу в процесі трудової діяльності. Складають галузево-практичний блок знань щодо традиційного природокористування.

2. Інформація про діяльність у регіоні різноманітних виробничих спілок, товариств, союзів, які сприяли раціоналізації природокористування. Ця інформація утворює адміністративно-господарський блок знань щодо традиційного природокористування.

3. Блок геоеколого-світоглядних знань. Цей блок включає відомості про навколишній світ, які відображаються у різноманітних святкових обрядах, звичаях, землеробському річному календарі, і які набуті упродовж тривалого часу в процесі трудової діяльності.

4. Блок знань про етнотрадиції. До цього блоку входять знання про національні традиції і звичаї гармонійного співіснування з природою, знання про свою землю, свій край, про любов до них, що були звіддавна спадкоємні та властиві в поколіннях краян, а також знання про шляхи виховання шанобливого ставлення їхніх предків до ландшафтів і загалом до світу природи, із усвідомленням її життєдайної самоцінності.

ВИСНОВКИ

1. Для прикладного природничо-географічного вивчення природокористування різних видів і антропогенних змін ландшафтів, з виходом на сучасне використання отриманих результатів, потрібне ретроспективне, зокрема історико-ландшафтознавче дослідження. Опрацьовані на сьогодні теоретико-методологічні положення історико-ландшафтознавчих досліджень і наявні регіональні ландшафтознавчі знання дали підстави для порівняльного виконання завдань цієї дисертаційної роботи: порівняння в просторі щодо рівнинних, передгірських, гірських ландшафтів Північної Буковини; порівняння у часі щодо стану природокористування на кінець ХVIII, середину ХІХ і на початок ХХ століть.

2. Зміни ландшафтів регіону відбувались під впливом природних і антропогенних чинників. Проте істотніші зміни у ландшафтах регіону за досліджуваний період були зафіксовані через різні за інтенсивністю антропогенні чинники – соціально-економічні та етнічні. З цих двох чинників на зміни у ландшафтах істотніший вплив мали соціально-економічні чинники і найбільше на локальному рівні – у межах громад і в окремих господарствах. Зокрема, далися взнаки відносини власності: більшою антропогенізація ЛК була у дрібних землеволодіннях, меншою – у великих. Дослідження особливостей природокористування представників різних етносів Північної Буковини у ландшафтах, які для них були спільними протягом кінця ХVІІІ – початку ХХ ст., дало можливість не тільки пізнати збіжні напрями і складові загальної антропогенізації природного довкілля, але і виявити в них етнічно зумовлені риси відмінності у розміщенні сільськогосподарських угідь і садиб, у їх площах, типах поселень тощо.

3. Основні наслідки антропогенної діяльності на території Північної Буковини виявили себе у змінах біотичних і водних компонентних складових ландшафтів. Значними вирубками лісів були створені умови для активізації дернового процесу ґрунтоутворення і формування в низькогірних і середньогірних ландшафтах на місці гірськолісових ґрунтів – дерново-буроземних під вторинною лучною рослинністю. Місце колишніх широколистянолісових, хвойно-широколистянолісових і хвойних лісів Буковинського Передкарпаття і Карпат зайняли сіножаті й пасовища; в середньогірних ландшафтах істотно зросли площі гірських пасовищ – полонин. Як наслідок, у передгір’ї і в горах змінилися межі ареалів типів ландшафтів. На водозборах і заплавах Північної Буковини змінилися умови формування поверхневого стоку, що спричинене зменшенням водності малих річок, їх обмілінням та відмиранням верхніх ланок. Історико-ландшафтознавче дослідження регіону з кінця XVIII – початку XX ст. засвідчило антропогенно зумовлену тенденцію до ксерофітизації рівнинних лісостепових ландшафтів унаслідок значної розораності перелогів (на цьому часовому рубежі відзначалося зростання розораності перелогів з 20-25% до 70-80%). Значні масштаби антропогенних змін ландшафтів Північної Буковини мали місце практично впродовж усього досліджуваного періоду, а найбільше – в періоди найінтенсивнішого поєднання розвитку природокористування різних видів.

4. У Північній Буковині та взагалі в регіонах, де спостерігався дефіцит земельних ресурсів у минулому і де він є тепер, важливо з’ясувати етнокультурні традиції у природокористуванні і через них – усі складові досвіду одноосібного господарювання: позитивного досвіду – для раціоналізації дрібновласницького природокористування, і негативного – для уникнення небажаних наслідків антропогенізації природи у майбутньому.

Основні публікації по темі дисертації

1. Агроландшафти і землеробство Північної Буковини у кінці ХVІІІ – на початку ХХ століття // Науковий вісник Чернівецького університету. – 2002. – Вип. 138. – Сер. Географія. – С. 135-149.

2. Вплив природокористування на ландшафти поліетнічної Північної Буковини // Фізична географія та геоморфологія. – 2002. – Вип. 43. – С. 77-81.

3. Історико-ландшафтознавчий аналіз лісогосподарського природокористування (на прикладі Північної Буковини у кінці ХVІІІ – на початку ХХ ст.) // Науковий вісник Чернівецького університету. – 2001. – Вип. 120. – Сер. Географія. – С. 156-171.

4. Мікротопоніми як джерело історико-ландшафтознавчих досліджень (на прикладі Північної Буковини) // Наукові записки Вінницького педагогічного університету. – 2001. – Вип. 2. – Сер. Географія. – С. 47-52.

5. Основні напрямки антропогенної трансформації аквальних комплексів Північної Буковини у кінці ХVІІІ – на початку ХХ століття // Наукові записки Тернопільського педагогічного університету. – 2001. – Вип. 2. – Сер. Географія. – С. 3-8.

6. Досвід природокористування в умовах реформування сільського господарства (на прикладі Північної Буковини) // Ландшафти і сучасність. – Київ – Вінниця: Гіпаніс, 2000. – С. 234-239.

7. Етнокультурні традиції природокористування в ландшафтах Північної Буковини // Людина в ландшафті ХХ ст... Гуманізація географії. Проблеми постнекласичних методологій. – К., 1998. – С. 144-147.

8. Особливості природокористування на території Північної Буковини в кінці ХVІІІ – на початку ХХ ст. // Проблеми ландшафтного різноманіття України. – К., 2000. – С. 197-202.

9. Про прикладне і наукове значення досліджень традицій природокористування (на прикладі Північної Буковини) // Географічна наука та освіта в Україні. – К.: Фітоцентр, 2000. – С. 40.

Анотація

Веприк Н.П. Зміни ландшафтів Північної Буковини у кінці ХVІІІ – на початку ХХ століття. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук за спеціальністю 11.00.01 – фізична географія, геофізика і геохімія ландшафтів. – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, географічний факультет, Чернівці, 2002.

Зміни у ландшафтах Північної Буковини упродовж кінця ХVІІІ – початку ХХ століття представленні через вплив природокористування різних видів – сільськогосподарського (землеробства і тваринництва), лісогосподарського, водогосподарського та транспортного. В основу методики регіонального вивчення часових змін ландшафтів покладений комплексний підхід як головний її стрижень. Його суть полягає у виявленні змін ландшафтів на різні історичні зрізи та оцінюванні ступеню зміненості ландшафтів, що знаходились під впливом чинників природних і антропогенних (соціально-економічних і етнічних), за умов для природокористування різних видів. Зібрана і опрацьована мікротопонімія Північної Буковини. Розкриті нові можливості мікротопонімічного методу дослідження в історичному ландшафтознавстві. Визначені етапи антропогенних змін ландшафтів Північної Буковини. Через подібність розвитку приватної власності на землю у минулому (середина ХІХ – початок ХХ ст.) і тепер, виявлені негативні та позитивні моменти у природокористуванні того періоду, з’ясовано, як впливали тодішні відносини власності на антропогенізацію у ландшафтах. Вперше для досліджуваного періоду створена серія історико-ландшафтознавчих та історико-географічний картосхем. Визначено вагу природних та антропогенних чинників у змінах ландшафтів наприкінці ХVІІІ – на початку ХХ ст. У вигляді рекомендацій щодо раціоналізації сучасного природокористування викладені основні позитивні складові традиційного (адаптованого до ландшафтів) природокористування, що мало місце в минулому.

Ключові слова: історичні зміни ландшафтних комплексів (ЛК), природокористування різних видів, стани антропогенно змінених ЛК, ступінь та глибина антропогенної зміненості ЛК, традиційне (адаптоване до ландшафтів) природокористування, поліетнічний досвід.

Аннотация

Веприк Н.П. Изменения ландшафтов Северной Буковины в конце ХVІІІ – в начале ХХ столетия. - Рукопись.

Дисертация на соискание ученой степени кандидата географических наук по специальности 11.00.01 – физическая география, геофизика и геохимия ландшафтов. – Черновицкий национальный университет имени Юрия Федьковича, географический факультет, Черновцы, 2002.

Изменения в ландшафтах Северной Буковины на протяжении конца ХVІІІ – начала ХХ века представлены через влияние природопользования разных видов – сельскохозяйственного (земледелия и животноводства), лесохозяйственного, водохозяйственного и транспортного. В основу методики регионального изучения временных изменений ландшафтов был положен комплексный подход как главный ее стержень. Сущность подхода состоит в выявлении изменений ландшафтов для разных исторических срезов и оценивании степени измененности ландшафтов, которые находились под влиянием факторов природных и антропогенных (социально-экономических и этнических), при условии существования природопользования разных видов. Методические наработки, представленные в работе, могут бути полезными при проведении исследований исторических изменений ландшафтов в других регионах.

Собрана и проработана микротопонимия Северной Буковины. Раскрыты новые возможности микротопонимического метода исследования в историческом ландшафтоведении. Микротопонимы использованы для определения степени измененности геообъектов, в названиях которых прочитываются свидетельства естественных или антропогенных состояний и свойств ландшафтов, по трем градациям: 1) простое семантическое соответствие названия свойствам геообьекта; 2) свидетельство незначительной (частичной) измененности геообьекта; 3) свидетельство значительной измененности геообьекта.

Определены два этапа антропогенних изменений ландшафтов Северной Буковины: конец XVIII – первая половина ХІХ ст., и вторая половина ХІХ – начало ХХ ст.

Определены отрицательные и положительные моменты природопользовании ввиду сходства в развитии частной собственности на землю в прошлом (в середине ХІХ – начале ХХ ст.) и теперь, выяснено, как учитывать влияние отношений собственности на антропогенизацию ландшафтов.

Впервые для исследуваемого периода создана серия историко-ландшафтоведческих и историко-географических картосхем, которые в соответствии с первоисточником представлены: 1) преобразованно-производными по отношению к изначальным картосхемам; 2) выборочно-производными; 3) преобразованно-статистическими по справочным материалам; 4) архивно-(описательно)-изначальными и 5) литературно-изначальными. Картосхемами трех временных срезов (конца ХVІІІ ст., середины ХІХ ст. и начала ХХ ст.) в роботе представлены: состояния антропогенно измененных ландшафтных комплексов для трех ключей (равнинного, предгорного и горного), для всего региона исследования – распаханость, лесистость, распространение пастбищ и сенокосов, плотность речной сети, степени антропогенной измененности ландшафтов по выделам физико-географического районирования – ландшафтным районам, областям и административного деления – общинным землям.

В виде рекомендаций для рационализации современного природопользования и для избежания нежелательных явлений, имевших место в Северной Буковине в прошлом на землях мелких и средних хозяйств, изложены основные составные традиционного (адаптированого к ландшафтам) природопользования .

Ключевые слова: исторические изменения ландшафтных комплексов (ЛК), природопользование разных видов, состояния антропогенно измененных ЛК, степень и глубина антропогенной измененности ЛК, традиционное (адаптованное к ландшафтам) природопользование, полиэтнический опыт.

SUMMARY

Vepryk N.P. The Changes of the Landscapes in the Northern Bukovyna at the End of the 18th Century – the Beginning of the 20th Century. – Manuscript.

Thesis for a candidate degree in Geography for speciality 11.00.01 – Physical Geography, Geophysics and Geochemistry of Landscapes. – Chernivtsi National University named after YU. Fedkovych, Faculty of Geography, Chernivtsi, 2002.

During the end of the 18th century – the beginning of the 20th century the changes in the landscapes of the Northern Bukovyna were represented by the different kinds of nature utilization: agriculture (farming and stock-raising), forestry, water resources management, transport, settlihg. The methods of regional studies of the landscapes time changes base on the integrate approach as the main core of them. These methods imply showing up the landscapes changes for different historical periods and estimation of their changing degree, which were under the influence of the natural and anthropology (social-economical and ethnic) factors for nature utilization of various kinds. The microtoponymy of the Northern Bukovyna had been collected and examined. The new opportunities of the microtoponymy research method in the historical landscape studies were singled out. The stages of the anthropological landscape changes of the Northern Bukovyna were defined. The development of the land private property in the past (the mid of the 19th century – the beginning of the 20th century) and nowadays is similar, consequently, the negative and positive sides were studied in nature utilization of that period; the influence of the past property relations on the anthropologization in the landscapes are shown. For the first time the tier of the historical-landscape maps


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

АНАЛІЗ ТА ОЦІНКА РЕСУРСІВ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ ДЛЯ АКТИВІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦТВА - Автореферат - 23 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ ЗДІБНОСТЕЙ У МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ - Автореферат - 29 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ФАКТОРИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОЗВИТКУ ЦУКРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ (на матеріалах Поліського регіону) - Автореферат - 30 Стр.
СТИЛІСТИКА СОНГІВ У БЕРТОЛЬТА БРЕХТА - Автореферат - 27 Стр.
ЗАЛЕЖНІСТЬ БІОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ ЛІПОПОЛІСАХАРИДІВ RALSTONIA SOLANACEARUM (Smith, 1896) ВІД ЇХ СКЛАДУ ТА СТРУКТУРНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ - Автореферат - 28 Стр.
ЕЛІПТИЧНІ І ПАРАБОЛІЧНІ КРАЙОВІ ЗАДАЧІ З ПОХІДНОЮ ЗА ЧАСОМ В КРАЙОВІЙ УМОВІ В ПЛОСКОМУ КУТІ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ В ЗАДАЧАХ З ВІЛЬНИМИ МЕЖАМИ - Автореферат - 15 Стр.
КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНА ОЦІНКА СТРУКТУРИ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ПРИ ГЕПАТИТАХ В І С - Автореферат - 25 Стр.