У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ

ВЕНГЕР Володимир Михайлович

УДК 796. 32. 071.5:15

СТРУКТУРА ТА ДІАГНОСТИКА СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ БЕЙСБОЛІСТІВ

24.00.01 - Олімпійський і професійний спорт

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук

з фізичного виховання і спорту

Київ - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, професор

ЛАТИШКЕВИЧ ЛЕОНІД АНТОНОВИЧ, Національний університет фізичного вихо-вання і спорту України, професор кафедри спортивних ігор.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

КОРЯГІН ВІКТОР МАКСИМОВИЧ, Націо-нальний університет “Львівська Політехніка”, професор кафедри фізичного виховання;

кандидат педагогічних наук, професор

ПОЛІЩУК ВІТАЛІЙ ДМИТРОВИЧ, Національний університет фізичного виховання і спорту України, професор кафедри легкої атлетики.

Провідна установа:

Харківська державна академія фізичної культури, кафедра спортивних ігор, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м. Харків.

Захист відбудеться “23” квітня 2002 р. о 14 год. 30 хв. на засі-данні спеціалізованої вченої ради К 26.856.01 Державного науково-дослідного інституту фізичної культури і спорту (03680, Київ-150, вул. Фізкульту-ри, 1).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного університе-ту фізичного виховання і спорту України (03680, Київ-150, вул. Фізкульту-ри, 1).

Автореферат розісланий “23” березня 2002 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат педагогічних наук В.Г.Олешко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. Спеціальна фізична підготовка - одна з найважли-віших складових частин тренувального процесу, яка значною мірою визна-чає можливість спортсменів у досягненні високих спортивних результатів у спортивних іграх, зокрема, у бейсболі [Корягін В.М., 1997; Петровський В.В., 1978; Платонов В.М., 1997]. Багато авторів [Верхошанський Ю.В., 1966; Годик М.А., 1980; Запорожанов В.О., 1978 та ін.] визначають спеціальну фізичну підготовленість спортсмена як складову підготовки, яка взаємодоповнює комплекс його якос-тей та спроможностей, і вказує на необхідність диференційо-ваного підходу до її розвитку.

Спеціальна фізична підготовка спрямована на розвиток рухових якостей відповідно до вимог, які висуваються специфікою й особливостя-ми конкретного виду спорту, а також особливостями передбачуваної змагальної ді-яльності [Платонов В.М., 1988].Ці вимоги необхідно постійно враховувати під час організації про-цесу спеціальної фізичної підготовленості спортсменів. Зокрема, як підкреслює [Платонов В.М., 1997], переважному впливу повинні бути піддані ті м’язо-ві групи та їхні антагоністи, які несуть основне навантаження у змагальній діяльності.

Оскільки кількість різних виявів окремих рухових якостей дуже велика, то й удосконалення кожного з них вимагає диференційованої мето-дики. У спортивних іграх виникає проблема швидкого реагування на не-сподівані дії суперників, прояв високих швидкісних якостей при вико-нанні окремих технічних прийомів гри, швидкості орієнтування, прийняття рішень, атакуючих переміщень і захисних дій в умовах гострого дефіциту часу, перешкод із боку суперників, злагодженої групової взаємодії з парт-нерами і суперниками. Все це необхідно враховувати у процесі удосконалення спеціальної фізичної підготовки і забезпечувати реалізацію такої методики, яка дозво-лила б спортсмену не тільки мати досить високі показники розвитку про-фільних фізичних якостей, але і забезпечувати спроможність до їхньої реа-лізації за умов зростаючого стомлення.

Однак, спеціальну фізичну підготовленість розглядають або умовно [Матвєєв Л.П., 1978; Попов Е.В., 1967], або виділяють деякі складові, які найбільш повно характеризують спеціальну фізичну підготовленість спортсмена в цілому [ Данилов В.А., 1972; Онищенко І.М., 1967].

Побудова тренувального процесу, який спрямований на переважальний розвиток спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів передбачає наукове обгрунтування структури спеціальної фізичної підготовленості спортсменів, виділення головних чинників, які визначають рівень її виявів з урахуванням кваліфікації спортсменів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Те-ма дисертаційної роботи відповідає тематиці зведеного плану НДР Держа-вного комітету України з питань фізичної культури і спорту 2.2.3 "Підвищення ефективності тренувального процесу і змагальної діяльності спортсменів високої кваліфікації у спортивних іграх" (державний реєстраційний № 910026116).

Мета роботи - оптимізація тренувального процесу висококваліфі-кованих бейсболістів на підставі вивчення структури спеціальної фізичної підготовленості та способів її діагностики у спорт-сменів різної кваліфікації.

Виходячи з вищевикладеного, у роботі вирішувалися такі задачі:

1. Дослідити структуру спеціальної фізичної підготовленості бейс-болістів високої кваліфікації, виявити значимість і взаємодію окремих її компонентів.

2. Розробити методику діагностики спеціальної фізичної підготов-леності бейсболістів високої кваліфікації з урахуванням кваліфікаційних особливостей її виявів.

3. Обгрунтувати комплексну методику вдосконалення спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів високої кваліфікації.

Об’єкт дослідження – тренувальний процес бейсболістів високої кваліфікації.

Предмет дослідження – структура спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів.

Методи дослідження: педагогічне спостереження; педагогічне тестування; хронометрія; медико-біологічне тестування; психологічне тестування; методи математичної статистики.

Наукова новизна проведеного дослідження полягає у тому, що вперше у практиці спортивного тренування отримані наукові дані, які від-бивають структуру спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів. Ви-ділені компоненти, які обумовлюють рівень спеціальної фізичної підготов-леності бейсболістів різної кваліфікації. Розроблена комплексна методика діагностики спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів, яка пере-дбачає як цілісну її оцінку, так і діагностику окремих компонентів за сумою їх визначення.

Практична значимість дослідження полягає у науковому обгрун-туванні структури та змісту спеціальної фізичної підготовленості бейсболі-стів різної кваліфікації; програми тренувальних впливів, яка має переважальну спрямованість у розвитку основних компонентів, які формують ви-сокий рівень спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів; у розробці методики динаміки спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів на різних етапах тренувального процесу. Отримані в результаті досліджень дані використовувались під час читання лекцій на курсах підвищення кваліфікації тренерів із бейсболу, ле-кцій для студентів спеціальних вузів під час читання курсу спеціалізації. За деякої корекції з урахуванням виду спортивної гри можуть бути вико-ристані в інших спортивних іграх.

Особистий внесок дисертанта полягає у визначенні напрямів до-сліджень, їхньої безпосередньої організації та проведенні, виконанні основ-ного обсягу теоретичної роботи, аналізі та теоретичній інтерпретації отри-маних результатів.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень допові-далися на кафедральних, республіканських і міжнародних наукових кон-ференціях, частково використовувалися під час читання лекцій студентам НУФВСУ.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 7 робіт, із них 4 статті у профільних виданнях.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, шести розділів, висновків, практичних рекомендацій, списку вико-ристаної літератури та додатку. Текст дисертації викладений на 178 стор., вміщує 30 таблиць і 2 рисунки. У роботі використано 235 літературних джерел, із них - 20 іноземних авторів.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Методи й організація досліджень. Для розв’язання поставлених задач застосовувалися такі методи досліджень: вивчення й аналіз наукової і нау-ково-методичної літератури; педагогічні спостереження; педагогічне тес-тування; хронометрія; динохроногоніографія, лабораторний експеримент із використанням реоплетимозграфії і таких діагностичних методик: оцінка рухливості нервових процесів (ПНН); методика Шульте (оцінка спроможності до переключення уваги); оцінка швидкості переробки ін-формації (тест Ландольта); модифікована методика Хильченко для оцінки функціональної рухливості нервових процесів; оцінка оперативної пам’яті; оцінка сенсорно-м’язової координації; методика оцінки швидкості зорово-моторної реакції; методика оцінки типу уваги; методи математичної стати-стики.

Дослідження проведене у три етапи у період вересень-травень 1997-1999 рр. на кафедрі спортивних ігор Національного університе-ту фізичного виховання і спорту України, в Науково-дослідному інституті фізичної культури і спорту при Національному університеті фізичного виховання і спорту України та на тренувальних базах бейсбо-льних команд "Газ-Дніпро" м. Київ, "Атма" м. Київ і "Зоряний міст" м. Київ.

У дослідженні брали участь бейсболісти високої кваліфіка-ції ( від І спортивного розряду до майстра спорту України) загальною кількістю 67 осіб, серед них: майстрів спорту України – 27, кандидатів у майстри спорту - 16, спортсменів 1 спортивного розряду – 24 особи.

Результати досліджень. З метою обгрунтування змісту і спрямованості тренувального про-цесу бейсболістів високої кваліфікації, які мають переважальну спрямова-ність на розвиток спеціальної фізичної підготовленості, необ-хідні показники, які характеризують вихідний рівень спортсменів, специфічний для ви-ду спортивної гри, розвитку рухових спроможностей, психічного стану і функціональних можливостей спортсменів, а також науково обгрунтовані оптимальні програми тренувальних впливів, під час використання яких можна забезпечити достатній рівень розвитку спеціальної фізичної підго-товленості бейсболістів і ефективність їхньої змагальної діяльності.

Одним з ефективних методів вивчення структурних взаємовідносин є факторний аналіз, який дозволяє виявити комплекс основних чинників, які обумовлюють досягнення у визначеному виді спорту, визначити залеж-ність між цими чинниками, а також установити ступінь впливу кожного чинника на результат змагальної діяльності.

У нашому дослідженні факторний аналіз був використаний для ви-значення структури спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів ви-сокої кваліфікації, виявлення значимості основних чинників, які забезпе-чують успіх в ігровій діяльності бейсболістів, а також для створення необ-хідних теоретичних і методичних передумов до обгрунтування комплекс-ної методики оцінки спеціальної фізичної підготовленості.

Успіх у розв’язанні проблеми оптимізації тренувального процесу бейс-болістів значною мірою залежить від чіткого уявлення про ті чинники, які переважно визначають рівень СФП.

З метою одержання такої інформації нами проведена факторизація матриць інтеркореляції, у результаті чого у бейсболістів — майстрів спор-ту, було виявлено 6 збірних чинників, а у групи спортсменів І спортивного розряду - 7 (табл. 1).

Аналіз структури спеціальної фізичної підготовленості висококва-ліфікованих бейсболістів дозволив наблизити теорію спортивного трену-вання до запитів конкретної спортивної спеціалізації і скоротити час, необ-хідний для досягнення бейсболістами високого рівня спеціальної фізичної підготовленості. Саме це і стало підґрунтям для наукового обгрунтування програм тренувальних впливів, які мають переважальну спрямованість у розвитку й удосконалюванні умінь і навичок, найбільш значимих для фор-мування високого рівня спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів, а також системи комплексної підготовки кваліфікованих бейсболістів з метою забезпечення принципів наукового керування й оптимізації процесу спортивного тренування спортсменів.

Під час проведення основного педагогічного експерименту, не по-рушуючи загальноприйнятої структури тренувального процесу, були вне-сені зміни до його змісту, який враховує виявлені кваліфікаційні особливо-сті процесу спеціальної фізичної підготовки. В основному ці зміни стосу-валися розвитку спроможності кваліфікованих бейсболістів до точного від-творення основних характеристик руху, зменшення часу складної рухової реакції за рахунок підвищення обсягу уваги і швидкості переробки зорової інформації, підвищення спроможності до виконання складно-координаційних дій в умовах ігрової ситуації, яка змінюється швидко. Найважливішою задачею проведеного педагогічного експерименту була апробація розроб-леної системи діагностики спеціальної фізичної підготовленості бейсболіс-тів із метою визначення її адекватності та оперативності.

Експериментальна програма тренування кваліфікованих бейсболіс-тів розроблена на підставі існуючої системи підготовки бейсбольних ко-манд на передзмагальному етапі.

Зберігаючи прийняте в існуючій системі підготовки спортсменів співвідношення видів підготовки та їхню структуру, уточнений і конкрети-зований зміст спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів різної кваліфі-кації з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей.

Значне зростання можливостей бейсболістів у менш точній - 50 % диференціації зусиль і уповільнене їхнє удосконалювання у більш точній - 25% диференціації пояснюється нестачею досвіду ігрової діяльності, і, у той же час, вказує напрям подальшої роботи зі спортсменами даної квалі-фікації (І розряд). Деяке чисельне погіршення (у 0,65 раз) показників тепінгтесту, стосовно проміжного тестування, вказує на другорядність дано-го параметру у визначенні стану тренованості бейсболістів і рівня вияву спеціальної фізичної підготовленості.

Чотири показники тестів із групи, яка характеризує психічні спро-можності бейсболістів, вірогідно поліпшилися в результаті спрямованого тренувального впливу, який виражався у значному поліпшенні їхніх чисе-льних значень (табл.2,3).

Обсяг уваги виріс на 17,27 %, швидкість переробки зорової інфор-мації — на 0,48 бит/с, що послужило підґрунтям для поліпшення показників часу складної рухової реакції та реакції на об’єкт, який рухається (відповідно на 9 і 10 мс).

Це свідчить про значне зростання можливостей спортсменів швидко орієнтуватися при виконанні складних техніко-тактичних дій.

Відсутність зростання показників швидкості простої рухової реакції узгоджується з даними про високу інертність даного показника стосовно тренувальних впливів із метою його поліпшення. Відсутність же поліп-шення показника обсягу сприйнятої зорової інформації вказує на неадеква-тність даного показника як критерію діагностики спеціальної фізичної під-готовленості бейсболістів другої кваліфікаційної групи.

Таким чином, аналіз даних проміжного і підсумкового тестування бейсболістів другої кваліфікаційної групи переконливо свідчить, що, вико-ристовуючи цілеспрямовані тренувальні впливи на зміст процесу спеціаль-ної фізичної підготовки кваліфікованих спортсменів, можна досить суттєво впливати на формування тих профільних спроможностей бейсболістів, оп-тимальний розвиток яких багато в чому забезпечує досягнення високого рівня спеціальної фізичної підготовленості і загальної тренованості бейс-болістів даної кваліфікації.

Таблиця 1

Факторна структура спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів різної спортивної кваліфікації

Кваліфікаційні групи

Майстри спорту | 1 спортивний розряд

Назва фактору | Провідні показники | Коефіцієнт кореляції | % внеску фактору у загальну дисперсію вибірки | Назва фактору | Провідні показники | Коефіцієнт кореляції | % внеску фактору у загальну дисперсію вибірки

1. Швидкість та швидкісна витривалість | Біг 30 м, с

Човниковий біг 3х10 м, с | 0,71

0,77 | 16,2 | Швидкість та швидкісна витривалість | Біг 30 м, с

Човниковий біг 3х10 м, с | 0,69

0,73 | 16,6

2. Техніко-тактична підготовленість | -

відбивання з гармати з 21 разу;

-

метання бейсбольного м’яча на дальність;

-

метання бейсбольного м’яча на швидкість;

-

метання бейсбольного м’яча на точність;

-

обробка м’яча, який котиться, і передача на 1 базу;

-

“підставка” з гармати з 21 разу | 0,59

0,49

0,57

0,60

0,61

0,54 | 13,9 | Працездатність під час виконання прийомів гри | - PWC170 кгм/хв1

-

метання бейсбольного м’яча на швидкість, с;

-

метання бейсбольного м’яча на точність;

-

метання бейсбольного м’яча на дальність, м; | 0,81

0,57

0,51

0,49 |

13,3

3. Швидкісно силова та силова підготовленість | -

час згинання та розгинання рук в упорі лежачі 10 разів;

-

стрибок у довжину з місця, см;

-

стрибок у гору з місця, | 0,35

0,48

0,68 | 10,4 | Загальна працездатність | - PWC170 кгм/хв1 | 0,93 | 7,9

Продовження таблиці 1

см;

-

потрійний стрибок у довжину з місця, см;

-

жим штанги від грудей з положення лежачі на спині макс. вага, кг;

-

динамометрія 100%, кг. |

0,46

0,58

0,77

4. Функційний стан центральної нервової системи | -

рухливість нервових процесів;

-

швидкість переробки зорової інформації, бит/с;

-

оперативна пам’ять;

-

латентний період складної зорово-моторної реакції (червоний колір), мс;

-

латентний період складної зорово-моторної реакції (зелений колір), мс; | 0,53

0,68

0,49

0,77

0,83 |

9,7 | Здатність до диференціації просторово- часових характеристик руху. | -

точність та своєчасність виконання дії – 1

-

точність та швидкість виконання рухової задачі;

-

динамометрія 25% від максимальної;

-

відбивання з гармати з 21 разу. | 0,64

0,70

0,62

0,59 | 7,0

5. Точність виконання рухових задач | -

точність та своєчасність виконання дії – 1, кінематометр;

-

точність виконання дії – 2,

-

точність та швидкістьвиконання дії (градуси) – 3;

-

сила м’язів кисті – 25% від максимуму | 0,64

0,71

0,71

0,62 | 7,2 | Швидкісно-силові та силові здібності | -

час згинання та розгинання рук в упорі лежачі 10 разів;

-

стрибок у довжину з місця, см;

-

стрибок у гору з місця, см;

-

потрійний стрибок у довжину з місця, см;

-

динамометрії 100%, кг. | 0,35

0,48

0,68

0,46

0,77 | 6,0

Продовження таблиці 1

6. Психологічна підготовленість | -

швидкість обробки зорової інформації;

-

здатність до переключення уваги;

-

функційна рухливість нервових процесів (Хільченко);

-

широкий зовнішний тип уваги. | 0,68

0,59

0,73

0,52 |

5,0 | Функціональний стан центральної нервової системи | - лабільність нервової системи | 0,81 | 5,4

7. | Технічна підготовленість | -

“Підставка” з гармати з 21 разу;

-

обробка ролінгу та передача на базу;

-

відбивання бейсбольного м’яча з 21 разу (з гармати);

-

метання бейсбольного м’яча на швидкість, с. | 0,54

0,28

0,59

0,32 | 5,0

Реалізація експериментальної програми тренування у другий і пер-шій кваліфікаційних групах відбувалася на передзмагальному етапі підго-товчого періоду, коли команди вирішували конкретні задачі підготовки до основних змагань сезону.

Запропоновані засоби корекції спрямованості й змісту процесу підготовки гравців зазначених кваліфікаційних груп припускали цілеспрямований розвиток спроможностей бейсболістів різної кваліфікації, який був визна-чений на першому етапі досліджень як головний у процесі досягнення ви-сокої спеціальної фізичної підготовленості спортсменів.

Після закінчення педагогічного експерименту бейсболісти першої кваліфікаційної групи пройшли підсумкове тестування, результати якого виявили достовірне (t > tгр.) поліпшення більшості (11 із 13) показників, які увійшли у комплекс засобів діагностики спеціальної фізичної підготовле-ності.

Так, із шести показників, які характеризують рухові спроможності бейсболістів, у результаті спрямованого тренувального впливу вірогідно зросли чотири, що виразилося у значному поліпшенні їхніх чисельних зна-чень. Так, максимальна динамометрія сильнішої руки збільшилася на 7,22 кг, швидкість пробігання 30 м поліпшилася на 0,06 с; висота вистри-бування з місця поштовхом двох ніг підвищилася на 23,86 см. Це вказує на зростаючі можливості спортсменів у виконанні складно-координаційних специфічних дій і рухів швидкісно-силового характеру.

Статистично недостовірні (t > tгр.) зростання показників сили ки-сті і швидкості пробігання 30-ти метрового відрізку узгоджується з твердженням фахівців про необхідність більш тривало-го часу для удосконалення силових і швидкісних спроможностей спортсменів. У групі майстрів спорту України (1 кваліфікаційна група) всі показники, які характеризують їх здатність до точної диференціації основних характеристик руху (час, простір, зусилля), достовірно поліпшились, що вказує на можливості бейсболістів під час виконання складно-координаційних точнісних дій, які зросли. Це знайшло відображення у зменшенні величини погрішності похибки зусилля (на 0,45 кг), часу (на 0,07 с) та відстані (на 0,19 см) при 25% просторово-часовій диференціації зусилля.

Таблиця 2

Результати попереднього тестування рівня вияву психічних здібностей бейсболістів першої кваліфікаційної групи (n=19)

Статистичні параметри | Швидкість рухових реакцій, мс | Коректурний тест

Обсяг уваги, % | Швидкість переробки інформації, бит/с | Обсяг інформації, бит

X | 213 | 139 | 2,89 | 52,61

G | 11 | 32,22 | 0,49 | 16,47

m | 2 | 6,58 | 0,10 | 3,36

V | 5,21 | 23,18 | 17,10 | 31,30

P | 0,95 | 0,95 | 0,95 | 0,95

Таблиця 3

Результати підсумкового тестування рівня вияву психічних здібностей бейсболістів першої кваліфікаційної групи (n=19) після закінчення експерементальної тренувальної програми

Статистичні параметри | Швидкість рухових реакцій, мс | Коректурний тест

Обсяг уваги, % | Швидкість переробки інформації, бит/с | Обсяг інформації, бит

X | 203 | 158,20 | 3,27 | 62,71

G | 6,1 | 28,02 | 0,34 | 13,73

m | 1,7 | 5,72 | 0,07 | 2,80

V | 3,04 | 17,71 | 10,61 | 21,85

t | 3,52 | 2,19 | 3,12 | 2,30

P | 0,95 | 0,95 | 0,95 | 0,95

Також достовірно поліпшились усі показники, які характеризують психічні спроможності бейсболістів першої кваліфікаційної групи. Значно зросли показники обсягу уваги (на 19,2%),обсягу зорової інформації,яка сприймається, (на 10 бит) та швидкість її переробки (на 0,38 бит/с), що стало підставою для зменшення швидкості складної рухової реакції (на 10 мс).

Покращення даних психічних можливостей спортсменів вказує на зрослі можливості до швидкої та більш точної оцінки ігрової ситуації та прийняття правильного рішення ігрових задач.

Таким чином, суттєві покращення рівня вияву профільних спроможностей бейсболістів різних кваліфікаційних груп дозволили зробити передбачення про успішну реалізацію накопиченого потенціалу в умовах змагальної діяльності, що підтверджується актами впровадження результатів проведеного педагогічного експерименту у практику підготовки бейсбольних команд вищої ліги “ГАЗ –Дніпро” Київ, “Атма” – Київ, “Зоряний міст” – Київ.

 

ВИСНОВКИ

1. Вивчення та аналіз наукової та науково-методичної літератури, узагальнення передового досвіду спортивного тренування бейсболістів та результати власних досліджень дозволили констатувати, що структуру спеціальної фізичної підготовленості спортсменів визначає рівень їх спортивної кваліфікації.

Особливості спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів різних кваліфікаційних груп виражаються у кількості та якості збірних факторів, що і визначає вибір засобів і методів тренування, а також комплекс показників, які необхідні для діагностики рівня спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів.

У бейсболістів різної кваліфікації співвідношення компонентів, які формують рівень спеціальної фізичної підготовленості, неоднакові, що пояснюється значною економізацією функцій систем організму спортсменів з підвищенням їх кваліфікації за рахунок накопичення змагального досвіду та удосконалення техніко-тактичної майстерності.

2. Нами встановлена ефективність організації навчально-тренувального процесу бейсболістів високої кваліфікації, яка передбачає диференційований підхід до тих, хто займається, на підставі врахування особливостей структури їх спеціальної фізичної підготовленості.

Такий підхід до процесу тренування бейсболістів дозволив підви-щити за період реалізації експериментальних програм тренувальних впли-вів обсяг уваги бейсболістів на 12 %, обсяг сприйнятої зорової інформації -на 19 %, швидкість переробки зорової інформації — на 13 %, поліпшити спроможність до вияву складної рухової реакції “вибору” - на 3,8 %, збільшити швидкість виконання специфічних складно-координаційних дій в умовах дефіциту часу - на 3,9 %, зменшити похибку зусилля, часу, від-стані при 25 % диференціації зусилля - на 22,8 %.

3. Індивідуальні особливості структури спеціальної фізичної підго-товленості бейсболістів можуть бути кваліфіковано оцінені за допомогою комплексу показників, який складається із шести груп і характеризує:

-

стан кардіо-респіраторної системи організму бейсболістів;

-

спроможність до просторово-часової та силової диференціації зу-силь;

-

функційний стан периферійної нервової системи;

-

спроможність до вияву простої та складної рухової реакції і реакції на об'єкт, який ру-хається;

-

спроможність до орієнтованої діяльності;

-

рівень вияву основних рухових спроможностей.

Ці показники об'єктивно характеризують структуру спеціальної фі-зичної підготовленості бейсболістів високої кваліфікації і можуть викорис-товуватися як засоби етапного контролю за станом тренованості спортсме-нів.

4. Виділені показники умовно складають два блоки. Перший вклю-чає показники, які характеризують стан системи енергозабезпечення, пе-риферійної нервової системи, рівня вияву основних рухових спроможнос-тей. Кореляція цих показників із показниками рівня спортивної майстерно-сті бейсболістів складає в межах - г = 0,235 - 0,459.

Другий блок складають показники просторово-часової та силової диференціації зусиль, аналізаторної й орієнтованої діяльності. Ці показни-ки виявилися більш інформативними, а їхня валідність складає від 0,580 до 0,807.

5. У разі підвищення кваліфікації спортсменів найбільш значимими при оцінці рівня спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів є показни-ки, які характеризують рівень просторово-часової диференціації зусиль ( г = 0,410 - 0,788), аналізаторної діяльності (т = 0,589 - 0,844) і вияви основ-них рухових навичок ( г = 0,609 - 0,683). Разом з цим з’ясовано пряму зале-жність показників просторово-часової диференціації зусиль, аналізаторної та орієнтованої діяльності від рівня спортивної майстерності бейсбо-лістів. Так, значимість коефіцієнтів кореляції відповідних показників у спортсменів другої та першої кваліфікаційних груп складає відповідно 0,821:0,824.

На цьому тлі виявлена зворотна залежність показників, які характе-ризують рухові спроможності бейсболістів ( г = 0,632; 0,609).

Результати досліджень дозволили виявити найбільш значимі показ-ники, які характеризують рівень спеціальної фізичної підготовленості бей-сболістів високої кваліфікації, до числа яких належать показники стану аналізаторної діяльності спортсменів.

6. З метою оптимізації процесу тренування висококваліфікованих бейсболістів на передзмагальному етапі показана ефективність викорис-тання програми тренувальних впливів, побудованих з урахуванням індиві-дуальних особливостей структури спеціальної фізичної підготовки спорт-сменів різної кваліфікації.

Підґрунтя змісту експериментальних тренувальних програм повин-ні складати вправи швидкісно-силового характеру і спрямованості ( до 40 % часу) і вправи, які спрямовані на вдосконалення технічних прийомів гри в умовах максимально швидких пересувань — до 50 % часу занять. Тривалість виконання цих вправ не повинна перевищувати трьох хвилин, а інтервали відпочинку між ними — не більше півтори хвилини. Відпочинок між групами вправ повинен використовуватися для удосконалення аналізатор-ної й орієнтованої діяльності бейсболістів - не більш 50 % часу занять.

Встановлено, що для бейсболістів другої кваліфікаційної групи найбільш ефективним було удосконалення техніки виконання прийомів гри в умовах максимально швидких пересувань обсягом до 50 % часу за-няття і розвиток спеціальної швидкісної витривалості обсягом до 30 % ча-су, удосконалення аналізаторної й орієнтованої діяльності за рахунок запо-внення інтервалів між групами вправ до 5 % часу. Показано доцільність проведення занять за методом “кругового тренування”.

7. Запропоновано систему комплексного розвитку спеціальної фізичної спрямованості бейсболістів високої кваліфікації, яка заснована на врахуванні виявлених у процесі дослідження головних фізичних і психофізіологічних спроможностей спортсменів, до числа яких належать:

- спроможності до просторово-часової диференціації зусиль;

- спроможності до вияву складних типів рухової реакції;

- спроможності до виконання спеціальної складно-координаційної дія-льності в умовах дефіциту часу.

Розроблена система оперативної діагностики дозволила зафіксувати достовірне ( Р = 0,95) поліпшення головних структурних компонентів спе-ціальної фізичної підготовленості в результаті реалізації запропонованих експериментальних програм тренувальних впливів, складених з урахуванням індивідуальних особливостей структури спеціальної фізичної підгото-вленості в різних кваліфікаційних групах бейсболістів.

8. Обгрунтовано найбільш індивідуальні показники, які складають систему оперативної діагностики стану рухової функції спортсменів, які володіють високою прогностичною надійністю для бейсболістів двох ква-ліфікаційних груп. Розроблено модельні характеристики з урахуванням кваліфі-кації бейсболістів і критерії оцінки рівня їх спеціальної фізичної підготов-леності, які можуть використовуватися з метою прогнозування зростання спортивної майстерності гравців.

Оперативний діагностичний комплекс включає вісім специфічних пока-зників, які дозволяють об'єктивно описати: –

спроможності відтворювати просторово-часові характеристики руху при 25% диференціації зу-силля;

- обсяг уваги сприйнятої зорової інформації і швидкість її переробки;

- спроможність до специфічних складно-координаційних дій в умовах де-фіциту часу.

9. Розроблено практичні рекомендації з оптимізації тренувального процесу висококваліфікованих бейсболістів, підґрунтям яких стали експе-риментально обгрунтовані модельні характеристики стану спеціальної фі-зичної підготовленості і норми фізичних навантажень, які забезпечують оптимальний розвиток специфічних умінь і навичок для бейсболістів висо-кої кваліфікації.

СПИСОК РОБІТ, ЯКІ ОПУБЛІКОВАНІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1.

Венгер В.М. Специальная физическая подготовка бейсболистов // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: Сб. науч. тр. - Харьков: ХХПИ, 1999. - № 2. - С. 12-16.

2.

Венгер В.М. Состояние системной кардиодинамики в состоянии покоя // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. – Харків: ХХПІ, 2000. - № 10. – С.38-45.

3.

Венгер В.М. Специальная физическая подготовленность бейсболистов высокой квалификации // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. – Харків: ХХПІ, 2000. - № 18. – С.44-56.

4.

Венгер В.М. Основные требования к уровню физической подготовленности бейсболистов // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. – Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2002. - № 1. – С.74-81

5.

V.M.Venger. Special phyical preparation of baseball players // Modern olympic sport: Proceedings of the 3rd international scientific congress / Akademia wychowania fiziczhedo Jozefa Pilsudskiego w Warszawie. – Warszawia, 1999. – P. 287-288 (Wwchowania fiziczhe i sport. Vol. XLIII).

6.

Венгер В.М. Структура и диагностика специальной физической подготовленности бейсболистов // Олимпийский спорт и спорт для всех: проблемы здоровья, рекреации, спортивной медицины и реабилитации: IV международный конгресс. -Киев - 2000. - С. 16.

7.

Венгер В.М. Специальная физическая подготовленность бейсболистов высокой квалификации // Методическая разработка. — Киев, Олимпийская литература. 2000. - 19 с.

Венгер В.М. - Структура та діагностика спеціальної фізичної підго-товленості бейсболістів. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізич-ного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.01 - Олімпійський і профе-сійний спорт. – Державний науково-дослідний інститут фізичної культури і спорту, Київ, 2002 р.

У дисертації висвітлені питання, які стосуються структури спеці-альної фізичної підготовленості бейсболістів. Виявлені значущі фактори, які впливають на рівень спеціальної фізичної підготовленості бейсболістів і зумовлюють ефективність їх змагальної діяльності. Для кожного рівня кваліфікації бейсболістів визначений комплекс факторів та показників, які забезпечують високий рівень спеціальної фізичної підготовленості; виділе-ні компоненти, які зумовлюють рівень спеціальної фізичної підготовленос-ті бейсболістів різної кваліфікації.

На підставі отриманих результатів досліджень визначена система діагностики рівня підготовленості спортсменів у процесі становлення та вдосконалення спортивної майстерності.

Основні результаті роботи знайшли застосування у навчально-тренувальному процесі бейсболістів команд вищої ліги першості України "Атма" — Київ і "Зоряний міст" — Київ.

Матеріали досліджень використовувались у лекційному курсі для студентів кафедри спортивних ігор Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Ключові слова: фактори, структура, діагностика, спеціальна фізична підготовка, підготовленість.

Венгер В.М. Структура и диагностика специальной физической подготовленности бейсболистов. — Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.01 - Олимпийский и профессиональный спорт. –Государственный научно-исследовательский институт физической культуры и спорта, Киев, 2002 г.

В диссертации рассмотрены вопросы, касающиеся влияния уровня специальной физической подготовленности бейсболистов высокой квали-фикации на эффективность их соревновательной деятельности.

Специальная физическая подготовка — одна из важнейших составных частей тренировочного процесса, которая в значительной степени определяет возможность достижения высоких спортивных результатов в спортивных играх, в частности, в бейсболе.

Специальная физическая подготовка направлена на развитие двигательных качеств строго в соответствии с требованиями, предъявляемыми спецификой и особенностями конкретного вида спорта, особенностями предполагаемой соревновательной деятельности. Поскольку количество различных проявлений отдельных двигательных качеств очень велико, то и совершенствование каждого из них требует дифференцированной методики.

В спортивных играх возникает проблема быстрого реагирования на неожиданные действия соперников, проявления высоких скоростных качеств при выполнении отдельных технических приемов игры, быстроты ориентировки, принятия решений, перемещений, атакующих и защитных действия в условиях острого дефицита времени, помех со стороны соперников, слаженного группового взаимодействия с партнерами и соперниками.

Все это необходимо учитывать в процессе специальной физической подготовки и обеспечить реализацию такой методики, которая позволила бы спортсмену не только иметь достаточно высокие показатели развития профильных физических качеств, но и обеспечить способность к их реализации в условиях возрастающего утомления. Построение тренировочного процесса, направленного на преимущественное развитие специальной фи-зической подготовленности бейсболистов, предполагает научное обоснование структуры специальной физической подготовленности спортсменов, выделение ведущих факторов, определяющих уровень ее проявления с учетом квалификации спортсменов.

В нашем исследовании факторный анализ был использован для определения структуры специальной физической подготовленности бейсбо-листов высокой квалификации, выявления значимости основных факторов, обеспечивающих успех в игровой деятельности бейсболистов, а также для создания необходимых теоретических и методических предпосылок к обоснованию комплексной методики оценки специальной физической под-готовленности.

Проведенный факторный анализ позволил выявить, что у спортсменов-бейсболистов, мастеров спорта, установлено 6 основных факторов, а у спортсменов І спортивного разряда 7 основных факторов, существенно влияющих на формирование высокого уровня специальной физической подготовленности бейсболистов.

При этом установлено, что каждый из значимых факторов у спорт-сменов исследуемых групп вносит различный вклад в общую дисперсию выборки, а также определяется различными переменными.

На основе результатов исследований разработана комплексная ме-тодика диагностики уровня специальной физической подготовленности бейсболистов различной квалификации.

Основные результаты диссертационной работы нашли применение в учебно-тренировочном процессе бейсбольных команд высокой квалифи-кации "Атма" - Киев и "Звездный мост" -Киев.

Ключевые слова: факторы, структура, диагностика, специальная физическая подготовка, подготовленность.

V.M. Venger - Structure and diagnostics of special physical readiness of baseball players. - Manuscript

Dissertation for a candidate degree in Physical Education and sport. Speciality - 24.00.01 - Olympic and Professional Sport. –The State Scientific Research Institute of Physical Culture and Sport, Kyiv, 2002.

Dissertation shows the questions concerning the structure of special physical readiness of baseball players. Significant factors influencing the level of special physical readiness of baseball players and stipulating an efficiency of competitive activities are revealed- Determining complex of factors and indexes which ensure the high level of special physical readiness is characteristic for each level of baseball players' qualification; the components stipulating the level of special physical readiness of baseball players of different qualification are singled out

Basing the received results of the research the system of diagnostics of the level of readiness of sportsmen within the process of formation and improvement of sport skills is determined.

Basic results of work were used in the study-training process of baseball players of the teams of major league of the championship of Ukraine "Anna" — Kiev and "Star bridge" - Kiev.

Materials of researches were used in the lecture course for the students of the sport games department of NUPHES.

Key words: factors, structure, diagnostics, special physical training, readiness.

8.