У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ ІМЕНІ Б

Національна академія Прикордонних військ України імені БОГДАНА Хмельницького

Якубовська Лариса Павлівна

УДК 378.14:378.147

ВИКОРИСТАННЯ НАВЧАЛЬНО-РОЛЬОВИХ ІГОР ПРОФЕСІЙНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ у процесі навчання ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

майбутніх офіцерів-прикордонників

Спеціальність 20.02.02

Військова педагогіка та психологія

А в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Здобувач Якубовська Л. П.

Хмельницький - 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національній академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, Державний комітет у справах охорони державного кордону України.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор Сметанський Микола Іванович, Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського, кафедра педагогіки, завідувач кафедри, м. Вінниця.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор Пометун Олена Іванівна, Київський інститут внутрішніх справ МВС України, кафедра соціальної педагогіки і психології, професор кафедри, м. Київ;

кандидат філологічних наук, доцент Святчик Катерина Валентинівна, Технологічний університет Поділля, кафедра іноземної філології, завідувач кафедри, м. Хмельницький.

Провідна установа: Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова, Міністерство освіти і науки України, м. Київ.

Захист відбудеться “11” квітня 2002 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К.70.705.02 Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, за адресою:

29003, м. Хмельницький  , вул. Шевченка, 46, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (29003, м. Хмельницький  , вул. Шевченка, 46).

Автореферат розіслано “6” березня 2002 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат педагогічних наук,

доцент Галімов А.В.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Інтеграція України до єдиного світового простору викликає необхідність якісної підготовки висококваліфікованих кадрів для Прикордонних військ, які могли б гідно представляти свою державу перед світовим співтовариством. Серед основних завдань Національної академії Прикордонних військ України, поставлених Державним комітетом у справах охорони державного кордону України, є посилення практичного спрямування підготовки фахівців, вироблення у них навичок та умінь використовувати набуті знання на практиці. Це стосується і навчання іноземних мов, тому що сьогодні офіцер-прикордонник повинен досконало володіти не лише знаннями прикордонного контролю чи оперативно-розшукової роботи, але й вільно спілкуватися з іноземцями у різних службових ситуаціях. Виконання цих завдань потребує пошуків нових освітніх технологій, застосування активних методів і прийомів навчання.

У Національній доктрині розвитку освіти у XXI столітті відзначається, що стратегічним завданням сучасної системи освіти є виховання творчої соціально-активної особистості. Розвиток творчого потенціалу та інтелектуальних здібностей потребує перегляду цілей освіти: вона має бути більш динамічною, пов’язаною з ініціативною поведінкою суб’єктів навчання.

Такі жорсткі вимоги соціального замовлення вимагають нових підходів до організації навчання, зокрема при вивченні іноземних мов. Для досягнення поставлених цілей необхідним залишається пошук шляхів, засобів, методів активізації пізнавальної діяльності курсантів і на цій основі розвиток їхнього творчого мислення та самостійності.

Виникає необхідність у заміні традиційного репродуктивного принципу підготовки спеціалістів індивідуально-творчим. За словами А. О. Вербицького, орієнтація на активне навчання стає одним із важливих компонентів диверсифікації освіти. Таке навчання значно активізує, пришвидшує процес набуття соціально та особистісно необхідних інтелектуальних і технологічних знань, сприяє творчому професійному становленню.

Для вирішення питання набуття курсантами необхідного рівня мовної підготовки, формування їх як високоінтелектуальних спеціалістів і особистостей, які вміють творчо мислити, виникає протиріччя між високим соціальним замовленням та існуючими методами і засобами навчання іноземної мови.

Усунути наявне протиріччя значною мірою допомагає впровадження у навчальний процес активних методів навчання. Одним із яких є навчально-рольова гра професійної спрямованості. Це підтверджує І.А. Бім, яка вважає, що “широке застосування у вузі повинні знайти ділові ігри із використанням іноземної мови, проведення таких форм роботи, які можуть знадобитися майбутньому спеціалістові у подальшій практичній діяльності”.

У вітчизняній науці та практиці за останні роки значно посилився інтерес до використання таких технологій у навчальному процесі вищих закладів освіти. Накопичено позитивний досвід використання навчально-рольових ігор у різноманітних ланках системи підготовки кадрів (О.Ф.Волобуєва, А.М.Воробйов, П.М.Городов, В.А.Губін, О.І.Гуськов, В.П.Давидов, В.П.Іванов, М.С.Кравчук, В.Д.Лопатка, Т.І.Олійник, О.Б. Тарнопольський, О.В.Торічний та ін).

Разом з тим, аналіз наукової літератури та практики із проблеми, що досліджується, показав, що відсутність необхідних посібників, сценаріїв ігор та ігрових матеріалів стає на заваді запровадженню ігрових методів. Крім того, навіть за наявності таких матеріалів, викладач, не володіючи ігротехнічними вміннями, не в змозі кваліфіковано провести гру. Ігри-ситуації, які використовуються у вищих військових закладах освіти, теж не повною мірою сприяють виконанню цілей навчання – прогнозувати та приймати рішення (в тому числі - в нестандартних життєвих і службових ситуаціях), усувати труднощі, які можуть виникати в реальному житті та при виконанні службових обов’язків.

Причину цих недоліків ми вбачаємо у тому, що недостатньо висвітлено сутність ігрової пізнавальної діяльності, її дидактичні можливості та функції в активізації навчальної діяльності курсантів і досягненні цілей навчання в процесі вивчення ними англійської мови. Також недостатньо реалізований на практиці системно-динамічний підхід до створення сценарних ігор, які поступово ускладнюються.

У зв’язку з цим і виникла необхідність у проектуванні навчально-рольових ігор, які стимулюють курсантів до різноманітних міжособистісних взаємодій усіх суб’єктів навчального процесу, та які є засобом формування професійної комунікативної компетенції. Цим і пояснюється актуальність вибору теми нашого дослідження: “Використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості у процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з планом науково-дослідних робіт Прикордонних військ України у рамках НДР 299-2101 І “Відбір лексичного мінімуму при навчанні професійно-орієнтованого перекладу”.

Об’єкт дослідження – навчально-пiзнавальна діяльність майбутніх офіцерів-прикордонників в процесі вивчення іноземної мови.

Предмет дослідження – педагогічні умови використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості у процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників.

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови ефективного використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості у процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників.

Гіпотеза дослідження полягає у тому, що ефективне використання навчально-рольових ігор у процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників визначається сукупністю педагогічних умов: послідовне проведення різних типів ігор з урахуванням рівня комунікативної підготовки курсантів, фази і стратегії навчання; імітаційне й ігрове моделювання предметно-соціального контексту професійної діяльності, налагодження партнерської взаємодії і співробітництва учасників гри на основі суб'єкт-суб'єктних відносин, орієнтація викладача на діалогічну форму спілкування з курсантами, оптимальне співвідношення ігрового і дидактичного планів навчально-ігрової діяльності; забезпечення проблемності змісту імітаційної моделі та процесу його розгортання в ігровій діяльності.

Завдання дослідження:

1. Розкрити сутність, структуру і функції навчально-рольової гри як активного методу навчання.

2. Обґрунтувати педагогічні умови ефективного використання навчально-рольових ігор в процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників.

3. Розробити типологію та методику використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості у процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників.

4. Експериментально перевірити методику розробки і проведення різних типів навчально-рольових ігор в процесі навчання курсантів іноземної мови.

Методологічну основу дослідження склали: теорія ігрового імітаційного моделювання (Д. Б. Ельконін); теорія розвитку особистості в діяльності i спілкуванні (Л. С. Виготський, О. М. Леонтьєв, С. Д. Максименко, С. Л. Рубінштейн); теоретичні основи професійної підготовки військово-службовців (О. В. Барабанщиков, Д. В. Іщенко, О. Д. Сафін); теорія управління пізнавальною діяльністю (А. А. Деркач, А. Ф. Єсаулов, Г. А. Китайгородська, Г. В. Рогова, М. Н. Скаткін, Н.Ф.Тализіна, А. В. Фурман); концепція особистісно-орієнтованого навчання (Г. О. Балл, І. Д. Бех, I. А. Зимня); теорія мовленнєвого спілкування (О.О. Леонтьєв, Л.В.Щерба), ділової комунікації (Г. М. Сагач).

Для розв'язання поставлених завдань використовувалися такі методи дослідження: теоретичний аналіз наукової літератури з теми дослідження з метою відбору й осмислення фактичного матеріалу; аналіз концепцій, теорій і методик, що мав на меті виявлення шляхів розв’язання досліджуваної проблеми; соціологічні методи (анкетування, бесіда, інтерв’ю, тестування, спостереження) для виявлення та подальшого аналізу досліджуваних явищ; моделювання комунікативно-ігрових ситуацій, максимально наближених до майбутньої професійної діяльності курсантів; педагогічний експеримент, спрямований на перевірку дидактичної ефективності розроблених типів навчально-рольових ігор; аналіз результатів діяльності курсантів у процесі їх підготовки до іншомовного професійного спілкування; статистичні методи обробки отриманих даних з метою виявлення кількісних та якісних характеристик результативності дослідно-експериментального навчання.

Експериментальною базою дослідження була Національна академія Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (м. Хмельницький). Дослідження проводилося з 1998 по 2002 рік і складалося з декількох взаємопов’язаних етапів.

На першому етапі (1998-1999 рр.) визначалися теоретико-методологічні передумови, вихідні принципи та методики дослідження, робоча гіпотеза та завдання, уточнювався понятійний апарат, обґрунтовувалася структурна модель ігрової пізнавальної діяльності курсантів, розроблялася класифікація навчально-рольових ігор професійної спрямованості, складалася програма констатуючого й формуючого етапів експериментального дослідження.

На другому етапі (2000-2001 рр.) здійснювався формуючий експеримент, спрямований на перевірку вірогідності сформульованої гіпотези, апробовувалися методики розробки та проведення різних типів навчально-рольових ігор професійної спрямованості, перевірялася сукупність педагогічних умов, що забезпечують ефективне використання навчально-рольових ігор під час навчання курсантів іноземної мови.

На третьому етапі (2001-2002 рр.) аналізувалися й узагальнювалися матеріали дослідження, оброблялися експериментальні дані, формулювалися загальні висновки, розроблялися й впроваджувалися в практику діяльності у вищих військових закладах освіти науково-методичні рекомендації щодо ефективного використання навчально-рольових ігор у процесі навчання курсантів іноземної мови.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:

вперше обґрунтовано педагогічні умови ефективного використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості в процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників: імітаційне й ігрове моделювання предметно-соціального контексту професійної діяльності, налагодження партнерської взаємодії та співробітництва учасників гри на основі суб'єкт-суб'єктних відносин, орієнтація викладача на діалогічну форму спілкування з курсантами; оптимальне співвідношення ігрового і дидактичного планів навчально-ігрової діяльності; дотримання принципу проблемності змісту імітаційної моделі та процесу його розгортання в ігровій діяльності;

визначено показники оцінювання ефективності застосування навчально-рольових ігор у процесі навчання курсантів іноземної мови;

розроблено типологію навчально-рольових ігор професійної спрямованості для занять з іноземної мови (тренувальні, ситуативні, професійно-діяльнісні, змагально-інструментальні);

уточнено сутність та структуру організації навчально-iгpoвoї діяльності майбутніх офіцерів-прикордонників в процесі їх навчання іноземної мови.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що:

запропоновано методику ефективного застосування навчально-рольових ігор в процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів прикордонників;

розроблено сценарії навчально-рольових ігор військової спрямованості, які можуть використовуватися в процесі навчання іноземної мови з метою формування у майбутніх офіцерів умінь іншомовного професійного спілкування. Ці результати впроваджено у навчально-виховний процес НАПВУ ім. Богдана Хмельницького (акт реалізації від 25 вересня 2001 року), Кам’янець–Подільського військово-інженерного інституту при Подільській державній аграрно-технічній академії (акт реалізації від 15 листопада), Технологічного університету Поділля (акт реалізації від 20 жовтня). Матеріали дослідження можуть бути використані у навчально-виховному процесі вищих військових закладів освіти, а також на курсах підвищення кваліфікації та перепідготовки офіцерських кадрів.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, висновки, рекомендації й результати дослідження доповідалися на міжнародній науково-практичній конференції “Психолого-педагогічні проблеми на рубежі тисячоліть: саморозвиток особистості”, проведеній у Технологічному університеті Поділля (Хмельницький, 2001); міжвузівській науково-теоретичній конференції “Морально-психологічне забезпечення службової та навчально-виховної діяльності”, проведеній у Національній академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (Хмельницький, 2001). Також результати дослідження обговорювалися на засіданнях предметно-методичної комісії кафедри англійської мови, доповідалися на спільних засіданнях кафедр англійської мови, німецької та другої іноземної мови, кафедри педагогіки та психології Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького. Впровадження результатів дослідження здійснювалося також шляхом викладання практичних курсів англійської мови та військового перекладу в Національній академії Прикордонних військ України.

Публікації за темою дисертації. Основні результати дослідження відображено у п’яти наукових статтях, опублікованих у фахових виданнях, рекомендованих ВАК України.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, двох розділів, списку використаних джерел та додатків. Основний текст дисертації викладено на 177 сторінках. Ілюстративний матеріал подано у 10 таблицях і 16 рисунках. Бібліографія включає 193 найменування.

Основний зміст Дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено об’єкт, предмет і мету дослідження, сформульовано гіпотезу та завдання, розкрито методологічну основу дослідження, висвітлено наукову новизну, теоретичне та практичне значення роботи, наведено відомості про апробацію дисертації та впровадження її результатів у практику.

У першому розділі “Теоретичні основи використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості у процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників” проаналізовано сучасний стан проблеми у психолого-педагогічній та методико-лінгвістичній літературі, розглянуто значення рольової гри як активного методу навчання іноземної мови, уточнено сутність і структуру навчально-ігрової діяльності курсантів, розроблено типологію рольових ігор професійної спрямованості, обґрунтовано педагогічні умови їх ефективного застосування в процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників.

Проблемі навчально-рольової гри як активного методу навчання приділяється певна увага у науковій літературі як вітчизняній так і зарубіжній. У своїх працях цей метод навчання описують такі відомі вчені як Ю.К.Бабанський, О.І.Вишневський, Д.Б.Єльконін, Д.В.Іщенко, І.А.Китайгородська, В.С.Лозниця, Є.І.Пассов, Г.В.Рогова, М.Ф.Стронін, О.Б.Тарнопольський, А.В.Фурман. Особлива увага ігровому методу при вивченні іноземної мови приділяється британськими лінгвістами та методистами такими як В.Авз, Д.Бетерідж, К.Лівінгстоун, А.Малей, К.Олрайт А.Райт, Джон та Ліз Сорз, Д.Хандфільд.

Було простежено, що навчально-рольова гра у колах науковців має най- різноманітніші назви: навчально-ситуативна (М.Ф.Стронін), ситуативно-імітаційна (І.В.Драгомирецький), ділова (О.Н.Краснянська), рольова гра (О.Г.Штепа, Т.І.Олійник). Єдиного визначення поняття „рольова гра” поки що не існує. Одні автори визначають її як активний метод навчання, інші – як методичний прийом.

Аналіз дидактичної сутності навчально-рольової гри професійної спрямованості як активного методу навчання дає підстави стверджувати, що її сутність полягає в спільній творчій проблемно-пошуковій діяльності суб’єктів навчального процесу, в ситуаціях, що моделюють майбутню професійну діяльність.

Вивчення науково-методичної літератури свідчить про відсутність серед спеціалістів єдиної точки зору щодо функцій навчально-рольових ігор. В працях вітчизняних педагогів та психологів описані такі функції навчально-рольових ігор як навчальна, мотиваційна, спонукальна, виховна, комунікативна. Більшість британських та американських методистів наголошують на психотерапевтичній функції ігор навчанні іноземної мови. Ми виділяємо наступні функції навчально-рольових ігор професійної спрямованості в процесі навчання курсантів іноземної мови: мотиваційно-спонукальну, інформаційно-навчаючу, евристичну, виховну, комунікативну, рефлексивно-оціночну, контрольно-психотерапевтичну.

Спираючись на існуючі підходи визначення структури навчально-рольових ігор, ми виділяємо такі компоненти ігрової пізнавальної діяльності курсантів у процесі вивчення іноземної мови: 1) предмет - ігрова ситуація професійної спрямованості; 2) діяльність викладача щодо вибору змісту навчального матеріалу, постановки завдань, організації і керування ігровою пізнавальною діяльністю курсантів; 3) діяльність курсантів (ролі, посади у грі); 4) правила гри; 5) ігрове поле (модель середовища).

Чітке виділення структурних компонентів ігрової пізнавальної діяльності дає можливість зрозуміти сутнісні особливості навчально-рольової гри, що є основою для дослідження характерних ознак навчально-рольової гри як засобу активізації навчальної діяльності курсантів.

Ми пропонуємо виділяти чотири типи навчально-рольових ігор, які поступово ускладнюються і забезпечують цілеспрямоване набуття курсантами знань, умінь і навичок, що засвоюються у певному порядку: від одного рівня підготовки до іншого на основі адаптивних відносин викладача та курсантів. Психологічною основою нашої класифікації навчально-рольових ігор є обґрунтована С.Л.Рубінштейном концепція аналізу через синтез, згідно з якою об’єкт вивчення необхідно розглядати з різних точок зору, включаючи його щоразу у нову систему зв’язків. На практиці ця теорія реалізується у вигляді актуалізації логічних операцій, специфічних для кожного типу ігор, які поступово ускладнюються. Тип гри відповідає рівням пізнавальної діяльності, що якісно відрізняються між собою та відповідають етапам і стратегіям навчання: репродуктивній, продуктивній, стратегії комбінування та творчій (евристичній).

На основі вивчення теорії ігор та практичного досвіду їх використання вважаємо за доцільне в основу своєї типології покласти такі критерії: 1) змістова доцільність навчально-рольової гри; 2) етап навчання; 3) стратегія навчання; 4) відповідність змісту гри темі та знанням, умінням і навичкам гравців; 5) мотивація учіння, показники пізнавального інтересу; 6) відповідність ігрової ситуації змісту професійної діяльності, яка імітується (моделювання); 7) проблемність, інтелектуальна трудність прийняття рішень; 8) наочність, ігрове поле; 9) різноманітність зв’язків між типами ігор; 10) взаємодія викладача і курсантів у процесі поєднання індивідуальної, групової та колективної форм навчання.

На основі розглянутих критеріїв ми виділяємо чотири типи комунікативних навчально-рольових ігор професійної спрямованості: тренувальні ігри, ігрові етюди; ситуативні навчально-рольові ігри; професійно-діяльнісні навчально-рольові ігри; інструментально-змагальні навчально-рольові ігри.

Тренувальні ігри та ігрові етюди моделюють мовленнєву поведінку курсантів через відповідні ролі: офіцера КПП, перекладача, туриста, офіцера митниці і т. д. Стрижневим елементом ігрового етюду виступає моделювання умов мовленнєвої діяльності курсантів у різних професійних ситуаціях. Під час тренувальних ігор та етюдів створюється атмосфера, за якої курсанти, моделюючи професійну діяльність, відпрацьовують уміння і навички монологічного мовлення, аудіювання, ведення діалогу.

Ситуативні навчально-рольові ігри проводяться на продуктивному етапі навчання. Він характеризується значним поглибленням смислового аспекту іншомовної комунікації, наявністю елементів проблемності, самостійності, динамічності. Ігри цього типу мають сценарій, який складається з серії комунікативних ситуацій професійної спрямованості. Причому маються на увазі не статичні, а динамічні ситуації, які постійно розвиваються. Ситуативні ігри базуються на комплексі комунікативно-рольових вправ, які спрямовані на формування вмінь аналізу комунікативного та ігрового (тактичного) завдання. Комунікативна функція навчально-рольових ігор другого типу реалізується у більш повному обсязі, ніж в іграх попереднього типу.

Навчально-рольові ігри третього типу (професійно-діяльнісні) застосовуються на третьому і четвертому етапах навчання. Вони, як і ігри другого типу, здійснюються за заздалегідь розробленим сценарієм, який характеризується більшою складністю завдань, кількістю ситуацій, проблем (6-8 замість 4 в іграх другого типу) і ролей, ускладненістю обладнання ігрового поля, різноманітністю реквізитів, які виконують функцію управління розумовою іншомовною діяльністю курсантів та їх предметними діями. В іграх третього типу комунікативна функція іноземної мови реалізується у максимальному обсязі.

Інструментально-змагальні навчально-рольові ігри застосовуються на найвищому, творчому рівні навчання, який характеризується відносно високим ступенем комунікації і досягається на кінцевому етапі вивчення іноземної мови курсантами. Вони несуть у собі дух змагання, що стимулює творчу активність курсантів, сприяє розвитку їхньої ініціативи та емоційно-ціннісних відносин. Інструментально-змагальні ігри забезпечують повну саморегуляцію та самооцінку “команд”, що грають, сприятливий психологічний клімат, високу мотивацію навчально-пізнавальної діяльності, розвиток професійного мислення, вдосконалення мовленнєвих умінь.

Усі чотири типи навчально-рольових ігор професійної спрямованості, що поступово ускладнюються, утворюють систему, всі компоненти якої тісно взаємопов’язані. Спільними для них є загальна мета, професійна зорієнтованість, високий мотиваційний та активізуючий потенціал. У процесі вивчення іноземної мови може використовуватися серія різних за тематикою і змістом ігор певного типу, які враховують індивідуальні особливості та рівень підготовки курсантів.

Слід підкреслити, що саме по собі використання навчально-рольових ігор не гарантує підвищення ефективності навчальної діяльності курсантів. Їх ефективне конструювання і застосування у процесі навчання курсантів іноземної мови можливе за таких педагогічних умов: послідовне проведення різних типів ігор з урахуванням рівня комунікативної підготовки курсантів, фази і стратегії навчання; імітаційне й ігрове моделювання предметно-соціального контексту професійної діяльності; налагодження партнерської взаємодії і співробітництва учасників гри на основі суб'єкт-суб'єктних відносин; орієнтація викладача на діалогічну форму спілкування з курсантами, яка забезпечує сприятливий психологічний мікроклімат, атмосферу творчості і спонтанності під час занять, емоційний контакт із курсантами; оптимальне співвідношення двох планів навчально-ігрової діяльності – власне ігрового і дидактичного; забезпечення проблемності змісту імітаційної моделі і процесу його розгортання в ігровій діяльності.

У другому розділі “Методика використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості в процесі навчання курсантів іноземної мови” подається методика практичного застосування різних типів навчально-рольових ігор, описується організація формуючого експерименту, аналізуються його результати.

Експериментальна перевірка ефективності розробленої системи навчально-рольових ігор професійної спрямованості здійснювалася на базі Національної академії Прикордонних військ України. Для експерименту було відібрано контрольні та експериментальні групи з приблизно однаковим складом і вихідним рівнем знань курсантами іноземної мови.

В експериментальних групах у процесі навчання іноземної мови застосовувалась експериментальна методика з використанням навчально-рольових ігор професійної спрямованості, у контрольних групах навчання здійснювалось за традиційними методиками. Всі інші умови, які могли впливати на результати навчальної діяльності курсантів, ми намагалися врівноважити.

Організаційна схема експериментального дослідження передбачала послідовне здійснення трьох етапів: констатуючого, формуючого та підсумкового.

Програма експерименту передбачала розв’язання комплексу взаємопов’язаних завдань:

1) активізацію пізнавальної діяльності курсантів на основі моделювання ситуацій мовленнєвої взаємодії (спілкування іноземною мовою в ситуаціях, наближених до реальних умов професійної взаємодії, використання спеціальних ігрових прийомів і методів активізації пізнавальної діяльності, навчання техніки спілкування);

2) посилення професійної спрямованості вивчення іноземної мови засобами навчальних ігор, розв’язання комунікативних завдань, пов'язаних з майбутньою спеціальністю курсантів;

3) оптимальне поєднання "природного" і "навчального" спілкування в грі залежно від рівня підготовки курсантів і етапу навчання (моделювання труднощів у процесі оволодіння іноземним мовленням, послідовне ускладнення комунікативної діяльності на репродуктивному, продуктивному і творчому рівнях);

4) формування сприятливого психологічного клімату шляхом розвитку в курсантів інтересу до іноземної мови й навчально-рольової гри на основі особистісно-орієнтованого підходу до вирішення комунікативних завдань.

Під час визначення ефективності експериментальної методики навчально-рольових ігор враховувалися чотири основні показники: 1) рівень пізнавальної активності курсантів; 2) структура мотивації навчальної діяльності; 3) ставлення курсантів до іноземної мови як навчальної дисципліни; 4) рівень навчальної успішності курсантів з іноземної мови.

Відповідно до плану дослідження було проведено два діагностичні зрізи: перед початком формуючого експерименту і після його завершення. На констатуючому етапі в експериментальних і контрольних групах виявлявся вихідний рівень пізнавальної активності курсантів, структура їх навчальної мотивації, ставлення до іноземної мови та рівень успішності.

Під час першого зрізу, що проводився перед початком формуючого експерименту, контрольна та експериментальна групи практично не відрізнялися за рівнем пізнавальної активності курсантів (див. рис. 1).

Рис. 1. Динаміка розвитку рівнів пізнавальної активності курсантів експериментальної і контрольної груп

Для більшості слухачів в обох групах характерним був середній, пошуково-репродуктивний рівень пізнавальної активності. Високий, творчий, рівень виявляли 18% курсантів експериментальної групи і 17% – контрольної. Для майже третини курсантів властивим був низький, репродуктивний рівень пізнавальної активності.

Після формуючого експерименту в експериментальній групі суттєво збільшився відсоток курсантів з високим, творчим (з 18% до 34%) та середнім (з 49% до 60%) рівнем пізнавальної активності і, відповідно, зменшилась кількість слухачів з низьким рівнем (з 33% до 6%). Застосування непараметричного критерію Вілкоксона для пов’язаних пар спостережень засвідчило, що виявлені зміни є статистично достовірними на рівні р=0,05.

У контрольних групах теж відбулася незначна природна динаміка рівнів пізнавальної активності курсантів, однак ці зміни не досягають рівня статистичної значущості. Таким чином, отримані результати дають підстави стверджувати, що застосування в процесі викладання іноземної мови навчально-рольових ігор сприяє підвищенню пізнавальної активності курсантів.

Внаслідок формуючого експерименту вдалося також сформувати у курсантів збалансовану структуру мотивації учіння, в якій в оптимальній пропорції поєднуються внутрішні та зовнішні мотиви навчальної діяльності (див. рис. 2).

Як бачимо, в експериментальній групі, на відміну від контрольної, суттєво зросло значення професійної і пізнавальної мотивації, а також мотивів самовипробування та самовдосконалення. Застосування навчально-рольових ігор професійної спрямованості, організація навчальної взаємодії викладача та курсантів на основі принципів діалогу і творчого співробітництва сприяла зниженню питомої ваги негативних мотивів у структурі мотивації навчальної діяльності курсантів і посиленню мотивів професійного росту та особистісного самовдосконалення. Використання непараметричного критерію Вілкоксона засвідчило статистичну достовірність цих змін (р=0,05), що підтверджує позитивний вплив розроблених навчально-рольових ігор на розвиток навчання мотивації курсантів.

Рис. 2. Динаміка мотивів навчальної діяльності курсантів

експериментальної та контрольної груп

1. професійний мотив; 2. почуття обов'язку; 3. мотив самоствердження; 4. інтерес до знань; 5. мотив уникнення неприємностей; 6. мотив самовипробування; 7. демонстрація власних можливостей; 8. почуття власної гідності; 9. мотив самовдосконалення; 10. вимоги викладачів; 11. мотив досягнення; 12. мотив уникнення осуду; 13. мотив уникнення невдачі; 14. пізнавальний мотив; 15. прагматичний мотив.

Позитивні трансформації в структурі мотивів навчальної діяльності курсантів експериментальної групи проявились також у зміні їх ставлення до навчальної дисципліни “Іноземна мова”. Зокрема, в експериментальній групі суттєво зріс інтерес до занять з іноземної мови (зміни статистично достовірні на рівні р=0,05). На відміну від контрольної групи тут підвищилося усвідомлення курсантами важливого значення іноземної мови для успішного оволодіння майбутньою професійною діяльністю. Цьому значною мірою сприяло моделювання у навчанні за допомогою рольових ігор ситуацій, з якими доведеться зустрітися випускникам у майбутній професійній діяльності. Навчальна діяльність набула для курсантів особистісного смислу, оскільки в ній проглядалися контури майбутньої професії, засвоювалися знання та уміння, важливі для ефективного виконання практичної діяльності.

Важливим об’єктивним показником, який враховувався нами під час дослідження ефективності розроблених навчально-рольових ігор, виступала успішність засвоєння курсантами знань, умінь і навичок з іноземної мови. З метою визначення динаміки навчальної успішності курсантів нами були розроблені тестові завдання, які застосовувалися на початку і після формуючого експерименту. Після формуючого експерименту показник успішності в експериментальній групі зріс на 21% і становив 89%. У контрольній групі хоча й відбулися певні позитивні зрушення в успішності засвоєння курсантами іноземної мови, однак вони не досягають рівня статистичної значущості.

Таким чином, контрольні виміри засвідчують, що побудований у відповідності з обґрунтованими у роботі педагогічними умовами формуючий експеримент сприяв підвищенню пізнавальної активності курсантів, структурній перебудові їх навчальної мотивації, формуванню позитивного ставлення до вивчення іноземної мови, що в комплексі забезпечило підвищення успішності курсантів. Проведений педагогічний експеримент підтвердив дидактичну ефективність розробленого комплексу навчально-рольових ігор професійної спрямованості, а також обґрунтованість педагогічних умов їх застосування в процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників. Наш досвід використання у процесі вивчення іноземної мови навчально-рольових ігор професійної спрямованості свідчить, що за їх допомогою ефективно розв’язується цілий комплекс важливих завдань: активізація процесу навчання, надання йому творчого характеру; набуття курсантами досвіду іншомовного спілкування в контексті майбутньої професії; розвиток не тільки пізнавальних, але й професійних мотивів; формування цілісного уявлення про майбутню професійну діяльність, її специфіку та функції; вдосконалення комунікативних умінь і навичок соціальної взаємодії, індивідуального і колективного прийняття рішень; підвищення навчальної успішності курсантів.

ВИСНОВКИ

За результатами теоретичного аналізу літературних джерел та дослідно-експериментальної роботи за темою дисертації було зроблено такі висновки.

1. Аналіз психолого-педагогічної літератури дає підстави стверджувати, що одним з ефективних методів професійної підготовки військових фахівців є навчально-рольова гра. Сутністю навчально-рольової гри є розгорнута форма спільної творчої проблемно-пошукової ігрової діяльності суб’єктів на основі навчальної ситуації професійної спрямованості.

2. Проведене дослідження дало можливість виділити основні функції навчально-рольових ігор: мотиваційно-спонукальну, інформаційно-навчальну, розвивально-виховну, комунікативну, рефлексивно-оціночну та контрольно-психотерапевтичну.

3. Було уточнено, що структура ігрової пізнавальної діяльності курсантів містить у собі такі компоненти: предмет - ігрова ситуація професійної спрямованості; діяльність викладача щодо відбору змісту навчального матеріалу; постановка завдань та організація управління ігровою пізнавальною діяльністю; діяльність курсантів (ролі, посади у грі), правила, функціональні обов’язки гравців; ігрове поле (модель середовища).

4. Нами обґрунтовано чотири типи навчально-рольових ігор професійної спрямованості: тренувальні ігри та ігрові етюди, ситуативні, професійно-діяльнісні та інтструментально-змагальні. Як системне утворення кожна гра складається з п’яти компонентів: мета, предмет, ігрове поле, діяльність курсантів (ролі, посади у грі), правила гри.

5. Важливою педагогічною умовою ефективного використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості є поетапність їх підготовки та проведення. Засобом підготовки курсантів до ігрової навчальної діяльності є тренувальні ігри (І тип), а також ігрові етюди як фрагменти майбутніх навчально-рольових ігор. В їх основі лежать знакові моделі на рівні ігрової пізнавальної діяльності.

6. Ситуативні та професійно-ділові ігри (ІІ, ІІІ тип) доцільно застосовувати на продуктивному і творчому рівнях навчальної діяльності. В їх основі теж лежать знакові моделі пізнавальної діяльності, але головним структурним компонентом виступає динамічна професійна ситуація або каскад ситуацій, об’єднаних однією фабулою. Для курсантів ігрові дії набувають особистісного змісту, оскільки в них явно простежуються контури їх майбутньої професійної діяльності.

7. Інструментально-змагальні навчально-рольові ігри (ІV тип) сприяють активізації розумової діяльності курсантів, забезпечують комфортний емоційний мікроклімат навчання. Ігри цього типу несуть у собі дух змагальності, сприяють вияву творчої активності та розвитку уяви курсантів. Їх проведення доцільне на вищій (евристичній) стадії навчання, коли курсанти вже володіють прийомами драматизації, імпровізації тощо.

8. Було встановлено, що ефективність навчально-рольових ігор у підготовці курсантів до професійного іншомовного спілкування визначається сукупністю педагогічних умов: послідовне проведення різних типів ігор з урахуванням рівня мовної підготовки курсантів, фази і стратегії навчання; імітаційне й ігрове моделювання предметно-соціального контексту професійної діяльності; налагодження партнерської взаємодії та співробітництва учасників гри на основі суб'єкт-суб'єктних відносин; орієнтація викладача на діалогічну форму спілкування з курсантами, яка забезпечує сприятливий психологічний мікроклімат, атмосферу творчості і спонтанності під час занять, емоційний контакт із курсантами; оптимальне співвідношення двох планів навчально-ігрової діяльності – власне ігрового й дидактичного; забезпечення проблемності змісту імітаційної моделі та процесу його розгортання в ігровій діяльності.

Експериментальна перевірка ефективності розробленої з урахуванням обґрунтованих умов методики використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості у навчанні курсантів іноземної мови дає підстави стверджувати, що вона сприяє розвитку пізнавальної активності курсантів, формуванню пізнавальної і професійної мотивації учіння, посиленню професійної спрямованості, а також, підвищенню успішності засвоєння іноземної мови.

Обґрунтована методика може стати одним із резервів підвищення якості підготовки військових фахівців до професійного іншомовного спілкування.

9. Подальше дослідження проблеми використання навчально-рольових ігор доцільно проводити за такими напрямами: використання навчально-рольових ігор в процесі вивчення другої іноземної мови; удосконалення системи показників ефективності застосування навчально-рольових ігор; функціональні особливості взаємодії викладача та курсантів в процесі вивчення англійської мови за сучасними методиками.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1.

Якубовська Л. П. Роль взаємовідносин в системі “той, хто навчає, та ті, хто навчаються” в історії педагогічної практики // Збірник наукових праць № 14, частина ІІ – Хмельницький: Вид-во Національної академії ПВУ, 2000 – С. 271-278.

2.

Якубовська Л. П. Професійна спрямованість навчально-рольових ігор на заняттях з іноземної мови у вищих військових навчальних закладах // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Педагогіка – 2001 - № 8. – С. 84-88.

3.

Якубовська Л. П. Методика розробки та проведення професійно-орієнтованої навчально-рольової гри на занятті з іноземної мови //Теоретичні питання освіти та виховання: збірник наукових праць. Випуск 17. – Київ: Видавничий центр КДЛУ, 2001 – С. 81-83.

4.

Якубовська Л.П. Використання навчально-рольової гри професійної спрямованості в процесі вивчення курсанами іноземної мови //Наукові записки. Серія: Педагогіка і психологія. – Випуск 5. – Вінниця: РВВ ДП “Державна картографічна фабрика”, 2001 – С. 101-105.

5.

Якубовська Л. П. Дидактична сутність та структура ігрової пізнавальної діяльності у військовому вузі // Збірник наукових праць № 17 (спеціальний випуск), частина ІІ – Хмельницький: Вид-во Національної академії ПВУ, 2001 – С. 198-203.

6.

Якубовська Л. П. Рольова гра як метод навчальної діяльності на занятті з іноземної мови // Збірник наукових праць № 18, частина ІІ – Хмельницький: Вид-во Національної академії ПВУ, 2001 – С. 253-258.

АНОТАЦІЇ

Якубовська Л.П. Використання навчально-рольових ігор професійної спрямованості у процесі навчання іноземної мови майбутніх офіцерів-прикордонників. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 20.02.02 – військова педагогіка та психологія. Національна академія Прикордонних військ України імені Б.Хмельницького, м.Хмельницький, 2002.

Дисертація присвячена обґрунтуванню педагогічних умов ефективного використання навально-рольових ігор у підготовці майбутніх офіцерів-прикордонників до іншомовного спілкування в професійній діяльності. На основі теоретичного та дослідно-експериментального вивчення проблеми визначено структуру організaції навчально-iгpoвoї діяльності курсантів в процесі навчання їх іноземної мови, розроблено типологію навчально-рольових ігор професійної спрямованості (тренувальні, ситуативні, професійно-діяльнісні, змагально-інструментальні), обґрунтовано педагогічні умови їх ефективного використання в процесі вивчення курсантами іноземної мови.

Розкриті специфічні особливості процесу навчання, в якому реалізується імітаційно-ігровий підхід, визначені основні етапи підготовки та проведення навчально-рольових ігор, розкрито їх багатофункціональний характер, вплив на мотивацію навчальної діяльності курсантів, їх пізнавальну активність і успішність засвоєння іноземної мови.

Ключові слова: навчально-рольова гра, іншомовне професійне спілкування, пізнавальна активність, педагогічні умови, мотивація навчальної діяльності.

Якубовская Л.П. Использование учебно-ролевых игр профессиональной направленности в процессе обучения курсантов иностранному языку. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 20.02.02 – военная педагогика и психология. Национальная академия Пограничных войск Украины им. Б. Хмельницкого, г. Хмельницкий, 2002.

Диссертация посвящена обоснованию педагогических условий эффективного использования учебно-ролевых игр в подготовке будущих офицеров-пограничников к иноязычному общению в профессиональной деятельности. На основе теоретического и экспериментального изучения проблемы определена структурная модель организации учебно-игровой деятельности курсантов на занятиях по иностранному языку, разработана типология учебно-ролевых игр профессиональной направленности (тренировочные, ситуативные, профессионально-деятельностные, инструментально-соревновательные), обоснованы педагогические условия их эффективного использования в процессе обучения курсантов иностранному языку.

Раскрыты специфические особенности процесса обучения, в котором реализуется имитационно-игровой подход, определены основные этапы подготовки и проведения учебно-ролевых игр, раскрыт их многофункциональный характер, влияние на мотивацию учебной деятельности курсантов, их познавательную активность и эффективность овладения иностранным языком.

Ключевые слова: учебно-ролевая игра, педагогические условия, иноязычное общение, познавательная активность, мотивация учебной деятельности.

L.P.Yakubovs’ka . The usage of professionally oriented role-plays in the process of teaching cadets the foreign language. – Manuscript.

This thesis is for obtaining a scientific degree of the Candidate of Pedagogical Sciences on the specialty 20.02.02.-Military Pedagogy and Psychology – The National Academy of the Border Guard Troops of Ukraine named after Bohdan Khmelnitsky, 2002.

This thesis is dedicated to giving the grounds of usage the professionally oriented role-plays in the process of teaching cadets the foreign language. It contains the results of the experimental research of the efficiency of usage the system of professionally oriented role-plays.

Analysis of pedagogical literature showed that a role-play is one of the active methods of foreign language teaching and also an efficient method of military specialist’s professional training. A professionally oriented role-play is determined as an open form of cooperative, creative and problem-solving activity based on topical situation of professional orientation.

The conducted research gives an opportunity to point out the main functions of the role-play as the method of teaching: informative, educative, communicative, motivating, developing, training, reflexively evaluating and control-psychotherapeutic.

The author finds out that the organizational structure of cognitive role-play activity includes: subject, - that is professional topical situation; teacher’s activity as for selection of teaching material, giving tasks and execution the control of cadet’s role-play cognitive activity; cadets activity as for performing their roles, observing rules and fulfilling functions in the game, play field (model of the surrounding).

After analysis of existing classifications of educational games the author suggests the following classification which includes four types of games: 1) training games and playing etudes 2) situational role-plays 3) professional activity role-plays 4) applied competitive games. This classification is based on such criteria as content relevance of the game, teaching phase, learning strategy, motivation for study, cognitive interest, topical situation relevance to the professional activity content, problematic approach, intellectual difficulty in taking decisions, visual aids, play field, relations variety between types of games, teacher’s and cadet’s interaction in the process of individual, group and collective work form combination.

All types of games are united into a system and each type, as a system element, includes five components: aim, subject, play field, cadet’s activity (their roles in game), established rules.

The author recommends using the first type of game according to reproductive strategy of foreign language teaching. This type is considered to be an effective training device for developing language skills and is a good preparation for further types of game.

Role-plays of the second and third types should be employed according to productive and creative strategy. The communicative function of these role-play types is completely realized. The scenario of these role-plays includes professional communicative problematic situations, which are to be solved.

The role-plays of the fourth type are employed according to the creative strategy of foreign language teaching. They are competitive by their nature and require cadets` initiative and educationally evaluating relations. Games of this type create favorable psychological atmosphere and develop cadet’s imagination and creative activity.

The efficiency of the role-play implementation in the process of teaching cadets the foreign language is determined by the combination of the following pedagogical conditions: successive conduction of different type role-plays, with regard to the level of communicative proficiency, teaching phase and strategy; role-play modeling of subject-social context of professional activity; teacher’s orientation on cadet’s communicative interaction and arranging special cooperation which is based on dialogue form of interactions; arrangement of psychologically favorable microclimate, creative atmosphere and improvisation; emotional contact with cadets; optimal correlation of two sides of teaching role-play activity - role-play itself, and didactic one; provision of the problematic subject


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОМАНТИЗМ ЯК СПОСІБ ОСМИСЛЕННЯ ДЕРЖАВИ ТА НАЦІЇ У ПОЛІТИКО-ПРАВОВИХ КОНЦЕПЦІЯХ МИСЛИТЕЛІВ НІМЕЧЧИНИ XVIII-XIX СТОЛІТЬ - Автореферат - 23 Стр.
ПЕРЕХРЕСНИЙ КОРЕЛЯЦІЙНИЙ АНАЛІЗ РЕАКЦІЙ НУКЛЕОФІЛЬНОГО ЗАМІЩЕННЯ. ЯВИЩЕ ІЗОПАРАМЕТРИЧНОСТІ ТА СТРУКТУРА ПЕРЕХІДНИХ СТАНІВ - Автореферат - 32 Стр.
АРХІТЕКТУРНО-ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ СВІТЛОВОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ - Автореферат - 29 Стр.
ВІНОК СОНЕТІВ В УКРАЇНСЬКІЙ ПОЕЗІЇ ГЕНЕЗИС ТА ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ - Автореферат - 27 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ХІРУРГІЧНОЇ ТАКТИКИ У ХВОРИХ З КРОВОТОЧИВОЮ ВИРАЗКОЮ ШЛУНКА ТА ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ І ПРОГНОЗУВАННЯ РЕЦИДИВУ КРОВОТЕЧІ - Автореферат - 25 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ В ОРГАНАХ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ - Автореферат - 56 Стр.
ПОЛІТИЧНА СОЦІАЛІЗАЦІЯ МОЛОДІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МІЖНАРОДНОГО І УКРАЇНСЬКОГО ДОСВІДУ - Автореферат - 24 Стр.