У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

КИЇВСЬКА МЕДИЧНА АКАДЕМІЯ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ

ОСВІТИ ім. П.Л. ШУПИКА

ЗАГОРІЙ Володимир Антонович

УДК 615.012/.014:661.12:658.2:615.45 (083.774).002.2

КОМПЛЕКСНЕ ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВЕ УПРАВЛІННЯ

ВИРОБНИЦТВОМ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УМОВАХ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРАВИЛ GMP НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

15.00.01 – технологія ліків та організація фармацевтичної справи

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора фармацевтичних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київській медичній академії післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика, Міністерство охорони здоров'я України.

Офіційні опоненти: доктор фармацевтичних наук, професор

Волох Дмитро Степанович,

Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця, завідувач кафедри фармації

доктор фармацевтичних наук, професор

Толочко Валентин Михайлович,

Інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації Національної фармацевтичної академії України, завідувач кафедри управління та економіки фармації

доктор фармацевтичних наук, доцент

Гладишев Віталій Валентинович,

Запорізький державний медичний університет, доцент кафедри технології ліків

Провідна установа: Державний науковий центр лікарських засобів, лабораторія оптимізації біофармацевтичних властивостей, Міністерство охорони здоров'я і Національна академія наук України, м.Харків.

Захист відбудеться “15” березня 2002 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.613.04 при Київській медичній академії післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика за адресою: 04112, м.Київ, вул.Дорогожицька, 9.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київської медичної академії післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика (04112, м.Київ, вул.Дорогожицька, 9).

Автореферат розісланий “14” лютого 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Пилипчук Л.Б.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Лікарські засоби, як специфічна продукція, мають надзвичайно важливе значення у вирішенні соціальних проблем населення України. Кожна країна, яка випускає і постачає фармацевтичну продукцію, має свої досить жорсткі вимоги щодо організації і управління виробництвом та контролю якості ліків. Отже управління підприємством фармацевтичної індустрії є специфічним, особливо на фоні загальних політичних і економічних змін в Україні. Ринкова стихія, конкуренція, європейські вимоги GМР до виробництва ліків, зовнішньо-економічна діяльність в державі, створили відповідні проблеми в управлінні підприємством на сучасному етапі просування ліків на вітчизняному та зарубіжному фармацевтичному ринку.

Комплексне програмно-цільове управління виробництвом лікарських засобів, наукове обґрунтування особливостей та специфіки управління фармацевтичним підприємством в умовах ринку полягають у гармонізації комплексного рішення виробничих, санітарно-гігієнічних та кадрових проблем згідно з вимогами GМР: технології “чистих приміщень”, виробництва, обладнання, персоналу, його професійної кваліфікації та стану здоров'я в умовах шкідливого виробництва та ін.

Такі проблеми набувають особливу актуальність, у зв'язку з проголошенням України про поетапне входження до Європейського Союзу та переходу фармацевтичної промисловості до 2002 року до вимог GМР. Однак, вирішення назрілих проблем виробництва ліків стикається з певними труднощами, а саме: відсутність наукового досвіду, одночасне вирішення багатьох різних за напрямком, але взаємопов'язаних проблем. Таким чином, накопичені проблеми, враховуючи їх взаємозв'язок, слід вирішувати комплексно. Отже, комплексне програмно-цільове управління виробництвом ліків, модернізація технологічного процесу і реконструкція промислових приміщень, відповідна кваліфікація персоналу в умовах впровадження правил GМР на фармацевтичному підприємстві, є завданням надзвичайно актуальним для України.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика МОЗ України (номер державної реєстрації 0198U009051).

Мета і задачі дослідження. Метою даної роботи є вивчення і наукове обґрунтування системи комплексного програмно-цільового управління виробництвом лікарських засобів в умовах дотримання міжнародних вимог GМР і на цій основі підвищення якості, продуктивності та конкурентноздатності ліків власного виробництва.

Для здійснення поставленої мети нами вирішувалися такі завдання:

·

провести аналіз накопиченого досвіду країн світу з питань виробництва, реалізації, організації та контролю якості лікарських засобів;

· визначити об'єкти дослідження, відібрати валідні та розробити оригінальні наукові методи аналізу отриманих результатів;

· провести структурно-статистичний аналіз захворюваності з тимчасовою втратою працездатності працюючих на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця";

· науково обґрунтувати критерії вибору оптимальних науково-технічних рішень реконструкції і модернізації підприємства АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця";

· розробити, втілити у практику та упорядкувати нормативну базу з питань післядипломного навчання персоналу, їх атестації;

· розробити проектно-технологічні схеми комп'ютерних технологій комплексного управління виробництвом та системи контролю якості лікарських засобів;

· оптимізувати технологічні процеси, що забезпечують умови безвідходного виробництва, підвищення продуктивності, конкурентноздатності ліків, та якісних показників діяльності АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця";

Об'єкт дослідження. Комплексне програмно-цільове управління фармацевтичним підприємством. Організаційно-технологічні процеси створення і виробництва лікарських засобів згідно зі світовими вимогами GMP. Виробничий персонал: підготовка, навчання, перепідготовка та атестація кадрів. Показники діяльності фармацевтичного підприємства.

Предмет дослідження. Реконструкція і модернізація підприємства, створення безвідходного виробництва м'яких та ін'єкційних лікарських засобів на AT “Фармацевтична фірма “Дарниця”. Санітарно-гігієнічні стандарти та вимоги щодо виробництва ліків належної якості. Кадровий склад, їх рівень кваліфікації та нормативно-правовий статус у реалізації їх права на післядипломне навчання.

Методи дослідження. При проведенні аналізу кадрового складу персоналу та обгрунтуванні обсягів потреби у їх післядипломному навчанні використовувалися загальновизнані методи та формули математичної обробки, а також розроблені нами інструктивно-методичні рекомендації. Для забезпечення валідного контролю якості лікарських засобів на всіх етапах реконструкції, модернізації підприємства та виробництва ліків, дотримання санітарно-технічного, технологічного режиму, використовувалися спеціально розроблені нами оригінальні методики та методи досліджень, ідеологія яких побудована на принципах, вимогах та стандартах GMP.

Методики розрахункового визначення категорій виробничих приміщень за вибухопожежною (пожежною) небезпечністю, розроблені у відповідності до стандарту ОНТП 24-86 згідно із загальними правилами вибухонебезпечності для хімічних та нафтопереробних виробництв.

Результати структурно-статистичного аналізу захворюваності здійснювалися за методиками ретроспективного аналізу, методів зглажування, вирівнювання та екстраполяції рангових рядів, спрощених методик розрахунків коефіцієнтів постійних та перемінних витрат, пов'язаних з втратою працездатності, розроблених нами.

У процесі дослідження застосовувалися інші методи: математико-статистичні, системного аналізу, експертних оцінок, анкетування, структурно-логічні, графічні, безпосереднього спостереження.

Наукова новизна одержаних результатів:

·

вперше у фармацевтичній промисловості України розроблена система комплексного програмно-цільового управління підприємством з виробництва лікарських засобів, у відповідності до вимог GМР та умов ринкових відносин;

· вперше в Україні запропоновані та науково обґрунтовані концептуальні під-ходи щодо проведення реконструкції та модернізації технологічного процесу фар-мацевтичного підприємства, відповідно до міжнародних стандартів та вимог GМР;

· вперше в Україні розроблена система управління контролю якості лікарських засобів згідно з стандартами GМР, GLP;

· вперше науково обґрунтована необхідність організації і проведення перманентного післядипломного навчання та атестації спеціалістів, зайнятих у сфері створення, виробництва та реалізації ліків;

· вперше розроблені і запропоновані пакети нормативних документів організації і створення професійних товариств (об'єднань), орієнтованих на захист вітчизняного виробника та усіх суб'єктів фармацевтичної діяльності;

· вперше оптимізовані технологічні процеси, що забезпечують безвідхідну технологію ліків.

Практичне значення одержаних результатів. На основі наукових розробок проведена технічна реконструкція і модернізація цеху м'яких лікарських засобів та цеху ін'єкційних розчинів, що дозволило, під керівництвом автора, вперше в Україні впровадити у виробництво АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" сучасні технологічні схеми промислового виробництва мазей, ін'єкційних та інших лікарських засобів, у відповідності до вимог GМР.

На основі розробленої, та науково обґрунтованої автором, концепції безперервного післядипломного навчання та удосконалення персоналу фармацевтичного сектору охорони здоров'я, створена кафедра промислової фармації при Київській медичній академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика.

Вперше в Україні на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" впроваджена система комплексного програмно-цільового управління виробництвом лікарських засобів в умовах правил GМР.

За підсумками досліджень розроблені та впроваджені у практику роботи підприємств, фірм фармацевтичної індустрії та у навчальний процес профільних ВУЗів:

·

посібник “Лицензирование в Европейском Союзе: фармацевтический сектор” (Рекомендовано Міністерством охорони здоров'я України як учбовий посібник для фармацевтів, провізорів, лікарів різних спеціальностей, студентів, аспірантів, магістрів фармацевтичних і медичних учбових закладів, слухачів курсів підвищення кваліфікації);

· посібник “Надлежащая производственная практика лекарственных средств. Good Manufacturing Practice for Medicinal Products” (книга видана у рамках Ради із співпраці в області охорони здоров'я Співтовариства Нових Незалежних Держав. Рекомендована до затвердження як методичний посібник для: співпрацівників контрольно-дозвільних органів та інших державних службовців, які працюють у сфері фармації, медичної і мікробіологічної промисловості, дистриб'юторів фармацевтичної продукції, аптек, викладачів, студентів і аспірантів вищих учбових закладів фармацевтичного і медичного профілю, для науковців дослідних і проектних організацій, слухачів курсів підвищення кваліфікації);

· посібник “Фармацевтические и микробиологические аспекты лекарств”. У 2-х томах (Рекомендовано Науково-методичною комісією по фармації Міністерства освіти України як посібник для інтернів, слухачів інститутів і факультетів післядипломної освіти і підвищення кваліфікації спеціалістів фармації);

· інструктивно-методичні рекомендації з аналізу, контролю та дотримання санітарно-технічного, гігієнічного і технологічного режиму підприємств промислової фармації в умовах вимог GMP (затверджені Держкоммедбіопромом 30.01.98 р.);

· інструктивно-методичні рекомендації з аналізу захворюваності з тимчасовою втратою працездатності у зв'язку з умовами праці та дотримання стандартів GМР на підприємствах промислової фармації (затверджені Держкоммедбіопромом 30.01.98 р.);

· інструктивно-методичні рекомендації з аналізу кадрового складу працівників підприємств фaрмацевтичної індустрії та визначення потреб у їх післядипломній підготовці (затверджені Держкоммедбіопромом 30.01.98 р.);

· програма та навчальний план спеціалізації за фахом "Провізор-аналітик" (затверджено МОЗ України 02.11.2000 р.);

· банк тестових питань для комп'ютерних технологій контролю знань "Організація і економіка фармації" (затверджено МОЗ України 06.11.2000 р.);

· програма та навчальний план спеціалізації за фахом "Провізор-організатор" (затверджено Міністерством охорони здоров'я України 06.11.2000 р.);

· положення про базове підприємство промислової фармації для кафедр промислової фармації інститутів, академій, факультетів перепідготовки та удосконалення кадрів виробничої сфери (затверджено наказом Держкоммедбіопрому № 23 від 25.02.98 р.);

· положення про атестацію спеціалістів у сфері розробки, створення, виробництва, контролю якості та оптової реалізації лікарських засобів (затверджено наказом Держкоммедбіопрому № 103 від 30.09.97р.);

· інструктивний лист Держкоммедбіопрому “Про внесення доповнень до колективних договорів” щодо надбавок до посадового окладу за кваліфікаційну категорію від 20.01.98 р. № 545/12-06-06;

· положення про уповноважену організацію – Центр для виконання робіт з стандартизації у галузі медичної промисловості (затверджено спільним наказом Міністерства охорони здоров'я України та Держкоммедбіопрому № 69/162 від 17.06.98 р.);

· пакет нормативних документів по створенню Фармацевтичної асоціації України (затверджено 28.04.98р. делегатами першого установчого з'їзду Фармацевтичної асоціації України);

· проект закону України "Про фармацевтичну діяльність" (Рекомендовано Вченою радою Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика МОЗ України. Протокол № 3 від 07.03.2001р.);

· інструктивно-методичні рекомендації з розробки адаптаційних графологічних блок-схем алгоритмів стандартних технологій введення та використання нормативно-правових чинників в області виробництва та реалізації лікарських засобів (Рекомендовані Вченою радою Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика МОЗ України протокол № 4 від 17.04.2001р, Погоджені з Міністерством охорони здоров'я України від 30.04.2001р. та Київським фармацевтичним товариством протокол № 3 від 14.03.2001р.).

Дані розробки втілені і використовуються на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", підприємствах фармацевтичної промисловості України та учбовому процесі Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, Національної фармацевтичної академії, Київського, Запорізького та Львівського медичних університетів, Військово-медичній академії Міноборони України (акти впровадження від 01.07.2000 р., 26.10.2000 р., 28.10.2000 р., 30.10.2000 р., 09.10.2000 р., 24.10.2000 р., 20.10.2000 р., 21.06.2001 р., 08.10.2001 р., 24.10.2001 р.).

Практичне втілення наукових розробок з організації сучасних технологічних процесів сприяло підвищенню продуктивності праці та якості лікарських засобів, що стверджується нижчезазначеним: АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" за останні роки є експортером ліків у Болгарію, Польщу, СНД, деякі інші країни світу, стала володарем п'яти міжнародних срібних і однієї бронзової медалі, одержаних на різних ярмарках.

Особистий внесок здобувача:

·

здобувачем самостійно здійснено літературний пошук з питань організації та вдосконалення системи управління фармацевтичним підприємством згідно з міжнародними вимогами GМР;

· науково обґрунтовані концептуальні характеристики інструктивно-методичних рекомендацій щодо підготовки підприємства з виробництва ліків в умовах дотримання норм та стандартів GМР і учбово-методичної бази для здійснення післядипломного навчання персоналу фармацевтичних підприємств;

· розроблена та втілена у практику науково обґрунтована комплексна програма організації і управління процесом реконструкції і модернізації дільниці м'яких лікарських форм та цеху ін'єкційних розчинів АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця";

· науково обґрунтовані комплексні програми втілення технологічних та апаратурних схем, реєстраційних процедур з виробництва м'яких та ін'єкційних лікарських форм згідно з вимогами GМР. Отримані реєстраційні посвідчення Фармакологічного центру МОЗ України на право виробництва їх на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця": мазей (“Стрептонітол”, “Нітацид”, “Мірамістин”) та ін'єкційних розчинів (“АТФ”, “Трифтазин”, “Фторурацил”, “Дитилін”, “Гентаміцин”, “Відеін”);

· проведено структурно-статистичний аналіз захворюваності з тимчасовою втратою працездатності на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" за основними нозологічними формами;

· з окремих проблем здобувач працював разом з фахівцями Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, Державним науковим Центром лікарських засобів (м. Харків), Держкоммедбіопромом, “Медінстатом” Київського Головного управління охорони здоров'я, які є співавторами публікацій;

· особистий внесок здобувача логічно підтверджується позитивною динамікою основних показників діяльності, значним зростанням продуктивності праці та рівня рентабельності АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця".

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження доповідалися на наукових конференціях, конгресах, з'їздах: науково-практичній конференції “Актуальні питання педагогіки експериментальної та клінічної медицини” (Донецьк, 1995); науково-практичній конференції на честь 5-річчя Української асоціації народної медицини (Київ, 1997); науково-практичній конференції, присвяченій 75-річчю Української фармацевтичної академії (Харків, 1996); Українській науково-методичній конференції “Проблеми підготовки медичних та фармацевтичних кадрів України” (Одеса, 1997); науково-практичних конференціях Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика (Київ, 1998, 1999, 2000; 2001); першому установчому з'їзді Фармацевтичної асоціації України (Київ, 1998); V Національному з'їзді фармацевтів України (Харків, 2000); науково-практичній конференції, присвяченій 80-річчю ДНЦЛЗ (Харків, 2000); науково-практичній конференції з міжнародною участю "Актуальні проблеми екстремальної і військової фармації" (Київ, 2000); результати висвітлювались у профільних газетах: "Щотижневик АПТЕКА(1999; 2000; 2001); "Ваше здоров'я" (2000; 2001).

Публікації. По темі дисертації опубліковано: 63 наукових праць, із них 4 посібники, 42 статті у наукових журналах та у збірниках наукових праць, 1 авторське свідоцтво, 6 інструктивно-методичних рекомендацій та Положень, 10 тез доповідей на конференціях.

Cтруктура та обсяг дисертації. Дисертація викладена на 361 сторінці машинопису, містить 54 таблиці, рисунків та фото, 37 додатків і складається з вступу, огляду літератури, 5 розділів власних досліджень, висновків, списку літератури, який складає 408 джерел, у тому числі 97 іноземних.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

Організаційні аспекти стану виробництва лікарських засобів в Україні, деяких зарубіжних країнах та дотримання сучасних вимог до їх якості згідно з

нормами GМР

На початок 1998 року підприємства медичної і мікробіологічної промисловості України самостійно виробляли більш ніж 1300 препаратів. Близько 81% усього обсягу виробництва припадає на фармацевтичну продукцію (ліки). Реалізація лікарських засобів, була орієнтована на препарати не власного, а іноземного виробника, що не стимулює вітчизняне виробництво ліків та їх просування на світовому ринку.

Разом з тим, перспектива розвитку фармацевтичної промисловості в Україні, здебільшого, може бути обумовлена виходом її продукції гарантованої якості на національні, регіональні і міжнародні ринки збуту. Визнанням гарантованої якості лікарських препаратів на стадії їх виробництва є сертифікація і ліцензування фармацевтичних підприємств та їх продукції згідно з міжнародними вимогами GМР та введення відповідних змін до нормативних документів з технології та контролю якості ліків. Зміни, зокрема, стосуються гармонізації національних технічних стандартів та укладання міжнародних угод про взаємне визнання результатів робіт з сертифікації, що потребує модернізації підприємства з втіленням сучасних технологій виробництва, “чистих виробничих приміщень” (ЧВП) та їх валідації. Для доведення того, що ЧВП та виробничі процеси, дійсно відповідають поставленій меті і ефективно виконують функцію важливого ланцюга гарантованої безпечності виробництва, обґрунтовувались складні процедури валідації, що забезпечують належний контроль якості ліків. Однак традиційна система якості ліків була орієнтована на виявлення наслідків (браку кінцевої продукції). В Україні не існувало комплексної системи управління якістю, як того вимагають стандарти GМР. Не розроблено також сучасних комп'ютерних технологій управління виробництвом та збутом лікарських засобів.

Виробництво лікарських засобів, ефективне його функціонування і забезпечення якості ліків залежать від відповідної підготовки персоналу. Міжнародні стандарти GМР, у розділі “Персонал”, висвітлюють основні вимоги щодо кваліфікації, підготовки та удосконалення кадрів, їх оптимального розміщення та використання таким чином, щоб забезпечити виконання завдань на сучасному рівні. 3 точки зору теорії і практики GМР новопризначені працівники повинні пройти навчання у відповідності з їх посадовими обов'язками. Слід, відзначається у вимогах GМР ЄС, організувати безперервне навчання персоналу та контроль за його якістю. Персонал чи інші особи, які не пройшли відповідного навчання, не повинні допускатися до виробничих приміщень та лабораторій з контролю якості ліків. Однак, у нашій державі до цього часу не існувало системи післядипломного навчання для працюючих у сфері створення, виробництва та оптової реалізації ліків, що ускладнювало процес входження фармацевтичної галузі до ЄС та виконання вимог GМР щодо персоналу.

Методи досліджень, наукове обґрунтування та розробка організаційно-управлінських рішень і програм підготовчого етапу реконструкції та

модернізації АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця"

згідно з вимогами GМР

Процеси поетапної модернізації та реконструкції АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" у методологічному та методичному плані розглядаються у взаємозв'язку із санітарно-гігієнічними вимогами до персоналу та виробництва продукції згідно з стандартами GМР, а також із захворюваністю працюючих та заходами зниження рівня показника тимчасової непрацездатності. У зв'язку з цим реалізація розроблених нами вперше в Україні інструктивно-методичних рекомендацій з аналізу, контролю до дотримання санітарно-технічного і технологічного режиму підприємств промислової фармації згідно з вимогами GМР та їх практичне втілення передбачає наступні етапи:

Етап 1. Організаційно-адміністративний.

Етап 2. Розробка методів суб'єктивної, об'єктивної (інструментальної) оцінки умов праці.

Етап 3. Вивчення та розробка заходів впровадження техніки безпеки та зниження травматизму.

Етап 4. Аналіз результатів дослідження санітарно-гігієнічних та виробничих умов праці.

Етап 5. Техніко-економічні обґрунтування проекту програми технологічного переоснащення фірми (підприємства).

Етап 6. Попередній розгляд та погодження розробленого проекту комплексної програми управління підприємством та управління якістю ліків.

З метою мінімізації шкідливого впливу специфічного виробництва ліків, на етапах модернізації АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" та створення належних умов праці персоналу згідно з вимогами GМР нами окремо розроблені оригінальні інструктивно-методичні рекомендації для працюючих та забезпечення заходів щодо його зниження.

Відомо, що якість фармацевтичної продукції не може бути забезпечена лише втіленням у виробництво сучасних технологій, техніки, обладнання та устаткування без професійно підготовленого персоналу. Отже, з одночасною розробкою концепції реконструкції і модернізації підприємства АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" нами, вперше в Україні, обґрунтовані науково-методичні підходи щодо втілення у практику повноцінного післядипломного навчання, перепідготовки, удосконалення та атестації персоналу. Потреба у післядипломному навчанні визначалася за формулою (1):

м = (1)

де м – місячна розрахункова потреба у підвищенні кваліфікації по і-тій спеціальності;

5 – періодичність післядипломного навчання згідно з наказом Держкоммедбіопрому № 103 від 30.09.97 р.;

60 – константа;

В – умовне вибуття кадрів по і-тій спеціальності;

К – кількість спеціалістів по і-тій спеціальності.

Вперше в Україні нами розроблені методичні підходи щодо проведення атестації персоналу, їх кваліфікаційної відповідності до вимог GМР. Запропоноване положення про атестацію спеціалістів у сфері розробки, створення, виробництва, контролю якості та оптової реалізації лікарських засобів затверджене наказом Держкоммедбіопрому від 30.09.97р. за № 103, передбачає спеціальності, за фахом яких проводиться атестація: спеціаліст-менеджер промислової фармації; спеціаліст-технолог з виробництва лікарських засобів; спеціаліст-аналітик з контролю якості лікарських засобів; провізор загального профілю з промислової фармації. У відповідності до наведених та юридично визнаних в Україні спеціальностей персоналу промислової фармації, нами розроблені учбово-методичні плани та програми для перманентного післядипломного навчання.

При розробці інструктивно-методичних рекомендацій, які затверджені Держкоммедбіопромом України, та учбово-методичних планів, програм, здійснювалась тісна співпраця з галузевими ЦК профспілки працівників охорони здоров'я України; ЦК працівників нафтохімічної промисловості, Центральною методичною лабораторією МОЗ України при КМАПО ім. П.Л. Шупика, Медінстатом Головного управління охорони здоров'я м.Києва.

Порівняльний структурно-статистичний аналіз захворюваності з

тимчасовою втратою працездатності робітників АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" та деяких галузей народного господарства

Захворюваність та заходи щодо зниження її рівня, як і санітарно-гігієнічні вимоги та їх дотримання – одна із найважливіших умов фармацевтичного виробництва згідно з вимогами GМР. Навіть здорова людина в умовах виробництва ліків є потенційно найнебезпечнішим об'єктом мікрозабруднення робочих зон, зон дихання, приміщень тощо. Апріорно можливо визначити розміри витрат, яких зазнає підприємство, у разі виявлення на ньому бактеріоносіїв, спалахів епідемічних захворювань, карантинів. Отже, вивчення захворюваності, її профілактика і упередження впливу негативних факторів на її розвиток має як виробничі, так і соціально-економічні наслідки: підвищення чи зниження продуктивності праці, якості ліків, економії кошт на лікування.

Для ствердження цієї тези нами методом суцільної вибірки проаналізовано 9057 лікарняних листів непрацездатності за 1991-1999 роки.

Встановлено, як видно із табл. 1, рис. 1, що динаміка захворювань по 16 нозології (усі хвороби разом) до 1993 року не мала різких розбіжностей серед працюючих АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" та деяких основних галузей народного господарства. Однак, починаючи з 1993 року цей показник серед працюючих АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" у 1995 році, більш ніж у 2 рази став вище показників інших контингентів працюючих: 113,1 на 100 працюючих АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця"; 48,1 – серед 100 працюючих основних галузей народного господарства України та 68,0 – по м. Києву.

Проводячи подальший поглиблений аналіз структури та рівня захворюваності з тимчасовою втратою працездатності (ТВП), встановлено, що 74,9% у загальній структурі захворювань з ТВП припадає на три основні нозологічні групи: хвороби нервової системи; кровообігу; органів чуття. Ці хвороби, як відомо, тісно пов'язані з напругою в роботі, специфікою хіміко-фармацевтичного виробництва іншими санітарно-гігієнічними та соціально-побутовими умовами.

Отже, відповідно до розроблених нами інструктивно-методичних рекомендацій, під час реконструкції та модернізації АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", реалізовані заходи щодо покращення умов праці, стану здоров'я працюючих та підвищення працездатності.

Таблиця 1

Порівняльний аналіз показників рівня тимчасової непрацездатності

(у випадках на 100 працюючих) на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця"

та основних галузей народного господарства м. Києва, України

за 1991-1999 рр.

Галузі народного господарства Показники тимчасової непрацездатності у випадках на 100 працюючих за 16 рядком нозологічних груп

1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999

Основні галузі на-родного господарства України 70,3 69,7 55,4 48,3 48,1 44,6 40,9 37,5 34,4

Основні галузі на-родного господарства м.Києва 98,5 87,3 83,3 66,0 68,0 58,7 53,1 48,1 43,5

Основні галузі на-родного господарства по Харківському ра-йону м.Києва 111,7 85,7 76,4 62,5 66,5 61,5 59,4 53,0 47,3

Основні галузі на-родного господарства по Дарницькому ра-йону м.Києва 98,6 80,3 85,9 73,9 73,9 68,3 63,9 59,8 56,0

Легка промисловість м.Києва 115,0 99,5 97,6 73,7 68,6 64,9 50,2 45,0 40,3

Хімічна та нафтохіміч-на промисловість м.Києва 105,5 91,0 83,9 69,8 79,0 64,5 58,9 53,8 49,1 “

Фармацевтична фірма “Дарниця” 99,9 77,6 83,5 89,6 113,1 90,6 90,4 47,5 49,7

Рис. 1. Порівняльний аналіз показників рівня тимчасової непрацездатності

(у випадках на 100 працюючих) на АТ "Фармацевтична фірма

"Дарниця" та основних галузей народного господарства по м.Києву (Україні)

3 метою запобігання негативних тенденцій нами запропоновані і втілені у практику заходи, які активно впливають на подальше зниження рівня захворюваності з тимчасовою втратою працездатності. Зокрема, за науково обґрунтованою програмою “Здоров'я” передбачено і здійснено зміцнення матеріально-технічної бази виробничих дільниць при реконструкції підприємства в умовах дотримання GМР та санітарного режиму, де враховані фактори, які сприяли негативному фону, екологічному ризику, дискомфорту працюючих тощо.

Результати опитування персоналу АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", проведені у 1998 році, показали, що після реконструкції та модернізації АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" 78,2% респондентів задоволені змінами в організації їх роботи, 57,8% вважають, що ці зміни пов'язані із покращенням умов праці.

За рахунок науково обґрунтованих заходів захворюваність з ТВП за нозологічними групами: нервової системи; кровообігу; органів чуття, знизилася відповідно понад 2,2; 3,7 і 2,3 разів. За 16 підсумковою нозологічною групою (усі хвороби разом) ТВП знижена у 1998 році по відношенню до 1995 року до 2,38 разів.

Умовний економічний ефект лише на 2-х дільницях АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" від зниження захворюваності та за рахунок підвищення продуктивності (збільшення товарної продукції, обсягів реалізації та економії витрат на відшкодування кошт за лікарняні листки) склав за 5 років (1995 – 1999 рр.) понад 2,5 млн. грн. Ці кошти направлені на зміцнення та розвиток соціально-побутових потреб та вдосконалення виробництва ліків належної якості згідно з вимогами GМР. Як це видно із представленого статистичного аналізу, показники захворюваності за 1996-1999 роки значно покращилися, що має свій відгук і на підвищення продуктивності праці.

Організаційні та науково-технологічні обґрунтування модернізації виробництва м'яких лікарських засобів на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця"

у відповідності до вимог GМР

За схемою розроблених нами інструктивно-методичних рекомендацій з аналізу, контролю та дотриманням санітарно-технічного, гігієнічного та технологічного режиму підприємств промислової фармації, проведена попередня розробка щодо наукового обґрунтування модернізації і реконструкції цехів, дільниць згідно з сучасними вимогами GМР.

Вперше в Україні наукові обґрунтування потребували пошуку та розробки нових концептуальних підходів до архітектурно-планувальних рішень технологій “чистих приміщень”, перехідних шлюзів, спецпідлог, стель, комунікацій, автоматики, комп'ютеризації процесу виробництва та управління. Окремі дослідження були націлені на проблеми розміщення спеціального обладнання, монтажно-технологічних та апаратурних схем при виробництві мазей та ін'єкційних розчинів (табл. 2). Промпроводка. Ситуаційні плани фірми, таке інше.

Однак у деяких випадках відгукувалась несумісність поєднання технічних процесів у єдиному замкненому виробничому циклі, наприклад, пакування туб у паки та укладання їх в гофрокороби запропоновано і здійснено на автоматичних модулях, які відповідають стандартам GМР, власного виробництва АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця".

На першому етапі науково обґрунтована перспектива виробництва мазей “Нітацид”, “Стрептонітол”, “Мірамістин”. Проектна потужність – 7,98 млн. туб на рік. Одночасно проведена розробка та впровадження іноваційних технологій виробництва білкового препарату “Відеін”, за втілення в практику якого отримано патент на винахід (№ 2033160 від 20.04.95 р.).

Розробка робочої документації та наукове обґрунтування реконструкції цеху м'яких лікарських форм (МЛФ) згідно з стандартами GМР здійснено у відповідності до сучасних вимог РД 64-125-91 та МВ 64У-1-97.

Пріоритет щодо першочергової реконструкції цеху МЛФ обумовлений тим, що в Україні низький рівень задоволеності потреби у МЛФ, особливо протимікробної та протизапальної дії. Отже, у рамках визначеної мети нами вперше поставлено та вирішено народно-господарче завдання – насичення фармацевтичного ринку ефективними м'якими лікарськими засобами власного виробництва.

Таблиця 2

ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА ВИРОБНИЦТВА

М'ЯКИХ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ НА ФІРМІ “ДАРНИЦЯ”

ВР.1.1. Підготовка приміщень

ВР.1.2. Підготовка персоналу

ВР.1.3. Підготовка технологічного одягу

КМО ВР.1. Санітарна підготовка

ВР.1.4. Підготовка обладнання та інвентаря

КМО

ВР.1.5. Підготовка дезінфекційних розчинів

КМО

ВР.1.6. Підготовка повітря робочої зони

КМО виробничих приміщень

 

ВР.1.7. Заходи по запобіганню під час

КМО приготування дезрозчинів,

дотримання техніки безпеки

ТП.2.1. Підготовка сировини (зважування)

КТ ТП.2. Приготування мазі

КТ, КХ

ТП.2.2. Отримання води очищеної

КТ

ТП.2.3. Приготування суспензії

КТ Збитки

ТП.2.4. Приготування первинної емульсії

КТ

ТП.2.5. Введення суспензії до емульсії

КТ

Туби

ТП.3. Дозування (фасування мазі)

ТП.3.1. Прогляд туб КТ

ТП.3.2. Фасування мазі у туби

Збитки

Пачки, інструкції

ПМВ.4.4. Пакування туб у пачки

КТ УМО.4. Оформлення та упакування

КТ, КХ готової продукції

Гофрокороби

Готова продукція

ПМВ.4.2. Пакування пачок у гофрокороби

КТ

КТ – контроль технологічний; ВР – виробничі роботи;

КХ – контроль хімічний; ТП – технологічний процес;

КМО – контроль мікробного ПМВ – пакування, маркування,

обсіменіння; відвантаження

Згідно з діючою нормативно-технологічною документацією та стандартами GМР виробничі приміщення цеху м'яких лікарських форм приведені у відповідність з вимогами 3А; 3Б класів чистоти.

Доведено, що оптимальним обладнанням при технічному переозброєнні для виробництва та фасування цих мазей є устаткування фірми “Olsa” (Італія), тубонаповнюючі автомати фірми “IWKA” (Німеччина). Для пакування туб у паки та укладання їх у гофрокороби використані автомати власного виробництва АТ "Фармацевтичної фірми "Дарниця".

Технологічна схема виробництва м'яких лікарських форм приведена у табл.2.

Одночасно вирішено питання перманентної підготовки, перепідготовки та атестації кадрів згідно з вимогами GМР.

На підставі експертних оцінок провідних спеціалістів і вчених нами визначені основні організаційно-управлінські етапи комплексної розробки, монтажу та введення в дію основних модульних комплексів технологічного, вентиляційного обладнання для ефективної роботи “чистих виробничих приміщень” (ЧВП), а також забезпечення ультрафільтраційного двомодульного очищення води від емульгуючих жирів. Саме такий науково обґрунтований підхід гарантує виробництво ліків згідно з вимогами GМР, при модернізації та реконструкції фірми (підприємства), оптимізуючи роботу існуючої системи суміжних виробництв без збільшення їх обсягів та лімітних обмежень (табл.3).

Таблиця 3

Розрахункова ємність основних енергоресурсів дільниці

по виготовленню мазей у АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця"

Тип енергоносія Ємність

на 1 годину на 1 добу

Електроенергія 83,31 кВт 917,52 кВт

Пара 0,131 Гкал 0,592 Гкал

Повітря 38 Нм3 376 Нм3

Водопостачання загальне 8,71 м3 15,53 м3

Водовідведення загальне 8,64 м3 15,35 м3

Формуючи політику модернізації виробництва м'яких лікарських засобів, ми теоретично визначили і врахували з одного боку, чітке дотримання вимог і стандартів GМР, а, з іншого боку – власні ресурсні потужності та ресурсні можливості регіону з одночасним прогнозуванням робіт, пов'язаних з моральним старінням основних засобів виробництва та планового їх відновлення. Тому такі обґрунтування були обмежені жорсткими рамками – ресурси не повинні збільшувати енергоємкість існуючих потужностей, а це надзвичайно важка, але необхідна умова, якої треба дотримуватись. Наприклад, із табл. 3 видно, що загальне водопостачання і водовідведення балансується, а перевищення лімітних обмежень коливається у межах припустимих відхилень + 0,2 м3 на добу (15,53-15,35 м3). Електро-, паро-, повітряспоживання вписується також у нормативні “ліміти”, що відведені для АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця".

При реконструкції фармацевтичного підприємства та “прив'язки” лікарського засобу (форми) до серійного виробництва розроблена схема перепланування відповідних робочих приміщень, які за характеристиками, площами, габаритами погоджуються з стандартами GМР. Науково-теоретичні, науково-практичні підходи до реконструкції і модернізації підприємства є базою концепції реструктуризації та вдосконалення сфери виробництва ліків і, що надзвичайно важливо, формування політики АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" на перспективу. Тому наукові розробки препарату, який має юридичне право на серійний випуск, не закінчуються його реєстрацією, фармакопейною статтею чи регламентом. Процес втілення у виробництво є продовженням наукового процесу по конкретному препарату.

Науково-технічні та технологічні обґрунтування реконструкції та модернізації

ампульного виробництва на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця"

відповідно до вимог GМР

Маркетингові дослідження, проведені на АТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", визначили розрахункову асортиментну потребу по кожному із ін'єкційних розчинів. Згідно з основною концепцією реконструкції ампульного цеху – з введенням в експлуатацію проектуючої дільниці не відбудеться збільшення потужності по ампульному виробництву (460 млн. на рік), а здійснюється його відродження на якісно новому рівні, відповідно до вимог GМР.

Розрахунки плануючих потужностей ми проводили за такою формулою (2):

+, (2)

де: – середньорозрахункова потужність виробництва ампульної продукції після проведення реконструкції та модернізації ампульного цеху АТ “Фармацевтична фірма “Дарниця”, ампул/рік;

– плануюча потужність ампульного виробництва фірми у 1995 році (до проведення реконструкції цеху), ампул/рік;

М – приріст потужностей після введення в експлуатацію нового технологічного обладнання, ампул/рік.

Згідно з цим стартовий обсяг розрахункових потужностей виробництва ін'єкційних розчинів складе 375 млн. ампул на рік:

М = + М = 345+ 30 = 375 млн. ампул.

Таким чином, як видно із наших обґрунтувань, запас на перспективне збільшення та розвиток виробництва складає 85 млн. ампул на рік (460-375=85 млн. ампул), що ми і передбачили у змісті проектно-технічного завдання.

Особливі умови передбачають забезпечення основних параметрів повітря “чистих” приміщень відповідних класів чистоти. Якість повітря, яке подається у “чисту” кімнату, відповідає вимогам не гірше 2-го класу (бажано клас “1000” за стандартом 209 США). Вимоги приведених класів забезпечують відповідну чистоту у будь-якій частині “функціонуючого” приміщення у відсутності персоналу.

Для зменшення мікрооточення та запобігання проникнення мікроорганізмів із повітроводів, систем вентиляції у чисті приміщення, з метою очищення повітря, забезпечення можливості продовження розливу підготовлених реактивів у випадку пошкодження основного вентиляційного обладнання, система кондиціонування повітря, яке надходить у “чисту” кімнату, досягається 100% дублюванням обладнання для гарантування у ній заданих параметрів на протязі 8 годин роботи.

Вентиляція не кваліфікуючих за чистотою приміщень відповідає вимогам ГОСТ 12.1.005-88 або іншим державним нормам, наприклад, СНіП 2.04.05-91.

Обґрунтована доцільність виробництва на дільниці ін'єкційних розчинів, стерильних розчинів, лікарських засобів та фасування їх у асептичних умовах в ампули на лінії фірми “Італком-Болонія” (Італія). Випуску у вигляді продукції підлягають ін'єкційні розчини: АТФ, трифтазин, фторурацил, дитилін та гентаміцин. На дільниці розроблена організація випуску і інших препаратів за умови, що ці ін'єкційні розчини будуть незаймистими рідинами та допускається ротація при виробництві на одному і тому ж обладнанні. Виробництво розчинів та випуск продукції на дільниці буде носити епізодичний за часом характер, тобто деякий час буде випускатися, наприклад, один препарат у необхідній для ринку кількості, потім інший і так далі. А тому потужність виробництва по тому чи іншому препарату може бути різною.

Враховуючи це, розрахункова потужність дільниці асептичного розливу не може бути визначена величиною більше 10000 ампул на годину. Дільниця асептичного розливу розміщується на площах діючого ампульного цеху і після введення в експлуатацію входить до його складу. Отже організація і управління трудовою дія-льністю дільниці буде такою ж, якою вона склалася на час проведення реконструкції і модернізації підрозділу та структури взаємозв'язку з іншими підрозділами. Логічним у цьому випадку є і те, що кооперація та виробничі зв'язки дільниці зі службами фірми здійснюються через відповідні служби ампульного цеху. Це стосується отримання і зберігання субстанцій, матеріалів, відвантаження готової продукції, організації планово-профілактичних ремонтів, транспортних перевезень.

Науково-практичні підходи реалізації програми комплексно-цільового

управління фармацевтичним підприємством: системи якості лікарських

засобів, підготовки, перепідготовки та атестації персоналу, підвищення

продуктивності праці згідно з вимогами GМР

Важливе значення у сучасному виробництві приділяється безвідхідній і екологічно безпечній технології виробництва, що призводить до скорочення (економії) витрат, підвищення ефективності виробництва. Оптимізуючи виробничі процеси, нами були розроблені та втілені на Лубенському хіміко-фармацевтичному заводі (1985-1987 рр.) технології безвідходного виробництва з використанням шротів – відходів фітохімічного виробництва. За нашими дослідженнями у 1987 році промислові відходи (шроти) складали на: Харківському об'єднанні “Здоров'я трудящих” – 60 тон, Хімфармоб'єднанні “Дарниця” – 468 тон, Львівському хімфармзаводі – 2694 тон, Лубенському хімфармзаводі – 1368 тон. Використання шротів з подальшою переробкою дали значний економічний ефект.

Багаторічний досвід вивчення безвідходних технологій та його втілення у реальне фармацевтичне виробництво, дозволив нам оптимально спрямувати зусилля на мінімізацію відходів, припустимого браку та їх подальше використання при виготовленні якісних ліків у відповідності до питомих норм витрат та вимог GМР. Питомі норми витрат матеріалів, за видами передбачених до випуску препаратів, взяті на підставі промислових регламентів виробництва (табл.4).

Таблиця 4

Кількість відходів основної сировини при сучасних технологіях,

згідно з вимогами GМР (на прикладі 5% розчину фторурацилу)

Найме-нування препа-рату Стадії виробництва Усього

Приготуван-ня та фільтрація розчину Наповнення та запайка Перевірка на герме-тичність Маркіруван-ня та упакування Переробка відходів

Поворотні Безпово-ротні Поворотні Безпово-ротні Поворотні Безпово-ротні Поворотні Безпово-ротні Поворотні Безпово-ротні

Фтор-урацил 5% 5 мл 1,5 3,75 1,7 4,25 0,9 2,25 2,0 5,0 2,2 5,5 0,7 1,75 3,3 0,5 Поворотних 7,2 9,75 безповоротних 5,6 12,75

* чисельник – відходи, %;

знаменник – кількість відходів у вигляді розчину препарату в л.

Однак, не всі шроти мають надійні технології щодо їх переробки. На підставі наших наукових обґрунтувань, переробці підлягають, наприклад, усі ампули, відбраковані у результаті неякісної запайки, недоливу та механічних включень.

Одночасно, вперше в Україні, нами розроблена і втілена у виробництво усіх видів продукції, комплексна система управління якістю лікарських засобів дозволила у 2000 році знизити, порівнюючи з 1996 роком, у 4 рази показник невідповідності ампульної продукції.

Для забезпечення гармонізованих комплексно-цільових технологій управління виробництвом та реалізацією лікарських засобів нами розроблені та науково обґрунтовані методичні підходи щодо адаптації та втілення локальних комп'ютерних систем управління. При обґрунтуванні та створенні системи нами зроблено акцент на технології та дії мереж Intranet, Extranet та Internet.

Система передбачає забезпечення прозорості і, разом з тим, безпеку мережі для об'єднання у галузі фармації різноманітних партнерів з бізнесу, організацій або окремих осіб за допомогою Internet-технологій.

Одним із невід'ємних і обов'язкових складових при переході підприємства до стандартів GМР – виконання вимог щодо персоналу, його підготовки та перепідготовки, що є обов'язковою умовою при міжнародній сертифікації фармацевтичного підприємства. Так як організація і підтримка на належному рівні задовільної системи забезпечення якості, правильне виробництво лікарських засобів залежить від персоналу.

Така концепція GМР ЄС уже введена з 1 січня 1993 року. Основна ідея безперервного навчання персоналу, як видно із вимог GМР ЄС, полягає у обов'язковому підвищенні кваліфікації усіх працюючих у сфері виробництва ліків. Однак традиційна система перепідготовки та удосконалення кадрів у нашій країні принципово відрізняється від міжнародної практики навчання персоналу


Сторінки: 1 2