У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна академія внутрішніх справ України

Національна академія внутрішніх справ України

Заросило

Володимир Олексійович

УДК 351.56

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ ТА ПОЛІЦІЇ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН (ВЕЛИКОБРИТАНІЇ, США, КАНАДИ ТА ФРАНЦІЇ)

Спеціальність: 12.00.07 - теорія управління; адміністративне право

і процес; фінансове право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі адміністративного права Національної академії внутрішніх справ України, Міністерства внутрішніх справ України

Науковий керівник Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, доцент Столбовий Володимир Петрович, Національна академія внутрішніх справ України, начальник кафедри адміністративного права

Офіційні опоненти: Доктор юридичних наук, професор Шкарупа Віктор Костянтинович, Академія державної податкової служби України, начальник кафедри адміністративно – правових дисциплін

Кандидат юридичних наук, доцент Олефір Віктор Іванович, Національна академія внутрішніх справ України, начальник кафедри адміністративної діяльності

Провідна установа Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України (м. Київ)

Захист відбудеться: “ 22 “ січня 2003 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої Ради Д 26.007.03 в Національній академії внутрішніх справ України за адресою: 03035, м. Київ, пл. Солом'янська, 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії внутрішніх справ України за адресою: 03035, м. Київ, пл. Солом'янська, 1.

Автореферат розісланий 18. грудня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

Лук'янчиков Є. Д.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження Глибокі і невідворотні демократичні перетворення, що відбуваються в Україні, вимагають перебудови і значного підвищення на цій основі рівня ефективності та якості діяльності правоохоронних органів. У першу чергу ці вимоги стосуються міліції – найчисельнішого загону правоохоронців, оскільки виконання нею завдань сьогодення пов'язане передусім з реалізацією цілого ряду нових принципів, заснованих на визнанні загальнолюдських цінностей: гідного ставлення до особи, посилення охорони прав та свобод громадян, різних форм власності та інших пріоритетів правового, демократичного суспільства, визначених Конституцією України.

Успішне виконання цих завдань неможливе без урахування кращих зразків як попереднього вітчизняного, так і сьогоднішнього закордонного досвіду.

У дисертаційному дослідженні висвітлюються й порівнюються основні, найважливіші проблеми адміністративної діяльності міліції України, та поліції зарубіжних країн (Великобританії, США, Канади та Франції) визначається ступінь її ефективності

В зарубіжних країнах ця діяльність поліції детально регламентована і закріплена в діючому законодавстві. В Україні сьогодні існує цілий ряд неврегульованих законодавством аспектів діяльності міліції, особливо в сфері адміністративного ( виконавчо – розпорядчого) напрямку.

Як свідчить дослідження працівники міліції України в окремих випадках мають ширше поле компетенції ніж поліцейські порівнюваних країн, але ефективність їх роботи значно нижча.

З метою з'ясування причин цього аналізуються та порівнюються законодавчі акти і положення нормативних документів, що регламентують цю діяльність. На основі аналізу пропонуються певні законодавчі та організаційні зміни спрямовані на поліпшення роботи вітчизняної міліції.

Опрацьовані також практичні результати адміністративної діяльності міліції Хмельницької та Житомирської областей з урахуванням позитивних та негативних тенденцій.

В процесі дослідження використовувалися наукові праці вчених України та СНД: Баланкіна Б.Г., Бахраха Д.М., Бельського К.С., Веремеєнка І.І., Голосниченка І.П., Гончарука С.Т., Додіна Є.В., Дорогих М.М., Даньшина І.М., Єропкіна М.І., Захарова В.Ф., Клюшниченка А.П., Коваля Л.В., Кондратьєва Я.Ю., Коренєва О.П., Курілова Б.А., Кузнецової Н.Ф., Манохіна В.М., Масленікова М.Я., Остапенка О.І., Попова Л.Л., Серьогіна О.В., Сорокіна В.Д., Столбового В.П., Соколова Ю.А., Шахунянца Є.М., Шакуна В.І., Шергіна О.П., Якуби О.М., Яценка С.С., та інших зарубіжних країн: Абадинського Г., Веделя Ж., Драго Р., Інсіарді Д., Кенні К., Келлінга Г., Лея Л., Марфі К., Неджаті З., Судерленда Е., Фрідмана Р., Фельтеса Т, Хагана Ф., Школьника Д. та інших.

Незважаючи на важливість і актуальність вивчення досвіду зарубіжних країн та потребу його наукового опрацювання при перебудові роботи міліції України в сфері її адміністративної діяльності, комплексного підходу в цьому напрямку в наукових розробках в нашій державі ще не було. Ця проблема в Україні не була, також предметом жодного монографічного або дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження безпосередньо пов'язаний з програмою реформування правоохоронних органів та наукових досліджень, яку виконує Національна академія внутрішніх справ України, а також з плановими темами кафедри адміністративного права Національної академії внутрішніх справ України. Крім того, він відповідає змістові програми: “Міліція та населення – партнери”, розробленої Національною академією внутрішніх справ України і затвердженої Міністром внутрішніх справ України, та концепції адміністративної реформи в Україні.

Метою та завданнями дисертаційного дослідження є висвітлення стану проблем, пов'язаних з удосконаленням адміністративної діяльності міліції України на основі вивчення і порівняльного аналізу законодавства України та ряду зарубіжних країн, практики його реалізації і наукових досліджень з цих питань.

Для досягнення мети дисертаційного дослідження дисертант поставив такі завдання:

- проаналізувати поняття, принципи та зміст адміністративної діяльності міліції України та поліції Великобританії, США, Канади і Франції;

- розглянути та порівняти правові основи адміністративної діяльності міліції України та поліції названих країн;

- дослідити окремі напрями діяльності поліції зарубіжних країн в сфері адміністративної діяльності та порівняти їх з подібними напрямками діяльності міліції України;

- встановити об'єктивні обставини, які негативно впливають на адміністративну діяльність міліції та розробити пропозиції щодо її покращення на підставі вивчення досвіду роботи поліції зарубіжних країн;

- розробити перспективні напрями вдосконалення адміністративної діяльності міліції України на основі використання результатів дисертаційного дослідження;

- сформувати пропозиції щодо змін та доповнення відповідних законодавчих та інших нормативних актів з метою підвищення ефективності діяльності міліції України.

Об'єктом дослідження є правові норми, які регулюють суспільні відносини, що визначають адміністративну діяльність міліції України та поліцій зарубіжних країн, їх співвідношення та можливість впливу на них шляхом підвищення ефективності адміністративної діяльності.

Предметом дослідження є організація адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн, а також формування напрямів поліпшення цієї діяльності на підставі їх аналізу та порівняння.

Методи дослідження: Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження є діалектичний метод пізнання соціальних процесів та явищ, який дозволяє врахувати взаємопов'язані системи побудови поліції зарубіжних країн та міліції України, форми та методи їх адміністративної діяльності і практичне застосування законодавства.

У дослідженні застосовувались системно – аналітичний, порівняльно – правовий, формально – логічний і типологічний методи, які сприяли логічному аналізу систем права та його застосування в роботі міліції України і поліції зарубіжних країн, а також співставленню форм діяльності правоохоронних структур.

З метою практичного порівняння діяльності міліції та поліції і її аналізу використовувались соціологічні методи: анкетування, спостереження, інтерв'ювання та аналіз документів.

Ці та інші методи наукового дослідження використовувались у їх взаємозв'язку.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що дисертація є першою в Україні спробою із залученням наукових методів зробити порівняльний аналіз адміністративної діяльності міліції України та поліції деяких зарубіжних країн і на основі такого аналізу визначити конкретні шляхи її вдосконалення. Вона відзначається сучасною постановкою проблеми, дослідженням нових ідей і напрямів удосконалення законодавства та практичного поліпшення адміністративної діяльності міліції України.

У дисертації обґрунтовується ряд теоретичних положень та висновків і практичних рекомендацій по удосконаленню чинного законодавства та структурних змін в системі МВС України. Найбільш значущими з них є:

1. Визначення поняття, змісту та принципів адміністративної діяльності міліції України та поліції Великобританії, США, Канади та Франції.

2. Визначення та порівняння правових основ адміністративної діяльності міліції і поліції та їх впливу на ефективність цієї діяльності.

3. Вивчення та порівняння обсягу компетенції міліції України та поліції зарубіжних країн і визначення причин, що знижують ефективність цієї діяльності.

4. Систематизація практичних форм і методів адміністративної діяльності міліції та поліції з метою визначення напрямів її удосконалення.

5. Доведення різниці в підходах до оцінювання адміністративної діяльності з теоретичного боку в Україні та зарубіжних країнах.

6. Обґрунтування необхідності скорочення кількості складів адміністративних правопорушень, справи про які розглядаються посадовими особами органів внутрішніх справ.

7. Обґрунтування пропозицій по вдосконаленню структури МВС України.

8. Пропозиції по підготовці конкретних нормативних документів в окремих напрямах адміністративної діяльності міліції України (охорона громадського порядку та громадської безпеки, боротьба з пияцтвом та алкоголізмом, розповсюдженням наркотичних засобів, проституцією та робота дозвільної системи) з врахуванням досвіду роботи поліції зарубіжних країн.

Емпіричну базу дослідження становлять вивчені та проаналізовані автором понад 120 нормативних документів, які регулюють адміністративну діяльність як міліції України, так і поліції зарубіжних країн. На запитання спеціально розробленої автором анкети відповіли понад 200 працівників міліції та понад 100 працівників поліції, що брали участь у міжнародних миротворчих місіях ООН у колишній Югославії.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому що:

1. Вони можуть бути основою для подальших теоретичних розробок з питань удосконалення організації адміністративної діяльності міліції України.

2. Впровадження запропонованих пропозицій щодо внесення змін до окремих нормативних актів поліпшить зміст і організацію практичної роботи органів внутрішніх справ України.

3. Запропоновані положення та висновки також можуть бути використані для удосконалення структури МВС України;

4.Матеріали дисертації будуть корисними в навчальному процесі, зокрема при підготовці відповідних навчальних посібників та при викладанні курсу “Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ України” і “Основи діяльності поліції зарубіжних країн”

Апробація матеріалів дослідження. Дисертація обговорена на засіданні кафедри адміністративного права Національної академії внутрішніх справ України і дістала позитивний відгук. Основні результати дисертаційного дослідження, теоретичні та практичні висновки і рекомендації оприлюднені автором на: науково - практичній конференції : “Наукові розробки Академії – удосконаленню практичної діяльності та підготовки кадрів органів внутрішніх справ” ( Українська академія внутрішніх справ України, м. Київ, 1994 р.) та на науково – практичній конференції “ Забезпечення захисту прав людини в правоохоронній діяльності” ( Національна академія внутрішніх справ України, м. Київ, лютий 2000 року).

Матеріали дисертаційного дослідження використовуються для підготовки текстів лекцій в Інституті управління Національної академії внутрішніх справ України, а також кафедрою теорії та практики управління при викладанні курсу “ Основи діяльності поліції зарубіжних країн”.

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження відображені у 6 публікаціях: навчальному посібнику та в п'ятьох наукових статтях, чотири з яких у фахових виданнях.

Структура дисертації визначається метою та завданням дослідження, відповідає логіці наукового пошуку та вимогам ВАК і композиційно складається з вступу, двох розділів, п'яти підрозділів, висновків, списку використаних джерел, таблиць та додатків. Повний обсяг дисертації становить 250 сторінок, з них - таблиці на 39 сторінках, додатки на 17 сторінках. Список використаних джерел включає 166 найменувань.

Основний зміст роботи

У вступі обґрунтовується актуальність та новизна теми дослідження, визначається його мета і завдання, об'єкт, предмет, методологічна та науково – теоретична основи, зв'язок з науковими програмами, показані теоретична та практична значимість одержаних результатів, їх впровадження та апробація, наведені дані про публікації і структуру дисертації.

У першому розділі “Адміністративна діяльність міліції України та поліції Великобританії, США, Канади та Франції” аналізуються і порівнюються поняття, принципи, основні види, зміст та правові основи адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн.

В першому підрозділі “Поняття, принципи та зміст адміністративної діяльності міліції України та поліції Великобританії, США, Канади та Франції” розглядаються та порівнюються поняття, принципи та зміст адміністративної діяльності міліції України та поліції Великобританії, США, Канади та Франції.

Адміністративна діяльність в Україні має свої складові, тобто поділяється на адміністративно – управлінську, адміністративно – наглядову, адміністративно – розпорядчу та адміністративно – юрисдикційну. В дисертації аналізується кожен з видів адміністративної діяльності та їх взаємозв'язок.

Поняття, принципи та зміст адміністративної діяльності поліції Великобританії, США, Канади та Франції відрізняються від того як вони розуміються в Україні. Зокрема, термін “адміністративна діяльність” не визначається. Основний його зміст для поліції зарубіжних країн – це підготовка матеріалів для передавання їх до суду та управлінська робота щодо організації діяльності поліції в цілому.

Юридичний словник Блека визначає адміністративну діяльність як “ “практичне управління та керування різними органами та агенціями, які не є частиною державної влади”1.

У діяльності поліції Великобританії термін “адміністративна діяльність” застосовується часто, але на практиці він охоплює діяльність поліції в таких сферах, як підготовка матеріалів для розгляду в судах, додаткові опитування свідків, потерпілих та встановлення додаткових обставин скоєння правопорушення.

Робота ж поліції Великобританії по охороні громадського порядку, попередженню правопорушень, затриманню та ізоляції правопорушників, виданню розпоряджень та нормативних актів, спрямованих на покращення стану громадського порядку та громадської безпеки, адміністративною діяльністю не визнається. Вживається термін “охорона королівського порядку” та запозичене у США визначення - “охорона публічного (громадського) порядку”.

Проте, як свідчить статистика, охорона громадського порядку та громадської безпеки, виявлення, припинення та попередження дрібних правопорушень, доставляння правопорушників до суду, свідчення в судах та інші дії, які в Україні відносяться до адміністративної діяльності, займають понад 60% відсотків всього робочого часу Британської поліції.

Згідно статистичних даних, понад 50% усієї діяльності поліції США – це кропітка, повсякденна робота по охороні громадського порядку та громадської безпеки, виявленню, припиненню та попередженню дрібних правопорушень, підготовці матеріалів до розгляду в судах, участі в розгляді матеріалів у судах та інша подібна діяльність, яка адміністративною теж не називається.

На відміну від країн загального права, поняття “адміністративна діяльність” є чітко сформульованим у Франції. Тут воно сформульоване в

ряді законодавчих актів і його зміст в основному зводиться до виконання завдань щодо: 1.Забезпечення безпеки громадян; 2. Підтримання спокою в суспільстві (або належного порядку); 3. Контролю за дотриманням

санітарно – гігієнічних норм, тобто заходів, спрямованих на охорону здоров'я.

Певні форми адміністративної діяльності поліції проявляються в так званій концепції “комунального ( місцевого, районного) поліціювання”, яка широко впроваджується в життя більшістю зарубіжних країн. У дисертації розглядаються основні засади комунального поліціювання, його мета, методи та форми здійснення. Зазначимо, що в цій концепції також не вживається термін “адміністративна діяльність”, хоча практично вона становить понад 50% усієї діяльності по комунальному поліціюванню.

_______________________________________________________________

1 Black H. C. Black's Law Dictionary, West Publishing Company, Saint Paul, Minnesota, 1990, p. 97.

У підрозділі порівнюється зміст таких термінів, як правопорушення та адміністративне правопорушення.

В результаті аналізу та порівняння, що поділ правопорушень на тяжкі і дрібні в зарубіжних країнах, встановлено, проводиться за іншими, ніж в Україні, підставами. Вони не виділені в окремий Кодекс про адміністративні правопорушення чи інші кодекси. Всі правопорушення в зарубіжних країнах

віднесені до кримінального кодексу, і покарання за правопорушення має право застосовувати лише суд. Це дає додаткову можливість поліції більше приділяти уваги охороні громадського порядку та громадської безпеки.

В другому підрозділі “Правові основи адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн” аналізуються правові основи адміністративної діяльності міліції України та поліції Великобританії, США, Канади та Франції.

В Україні правовими основами діяльності міліції в цілому, та адміністративної діяльності зокрема, є Конституція України, закони України та постанови Верховної Ради України, окремі укази Президента України, відповідні постанови уряду та відомчі нормативні акти.

Правові засади адміністративної діяльності поліції Великобританії, США, Канади та Франції також визначені рядом законодавчих актів, але в цьому питанні є певні відмінності.

У Великобританії офіційної конституції немає. Тому вся діяльність державних органів, у тому числі й поліції, визначається окремими актами парламенту або статутами, які існують протягом століть. Крім того, в правовому полі Великобританії є безліч судових прецедентів, що містять у собі норми, які визначають основи адміністративної діяльності поліції.

У США правовими основами адміністративної діяльності поліції є Конституція країни, Федеральний кримінальний кодекс та правила, кримінальні кодекси окремих штатів, судові прецеденти, а також так звані збірники стандартних ситуацій, розроблені на основі законодавства кожного штату, які визначають діяльність поліції в кожному окремому штаті.

Поліція Канади також діє на підставі статутів, прийнятих парламентом. Основними тут можна вважати Канадський білль про права та Конституційний статут 1987 року. На відміну від Великобританії, в Канаді в 1893 році прийнято Кримінальний кодекс, який також можна вважати правовою основою діяльності поліції. Підставами адміністративної діяльності поліції служать і судові прецеденти, які застосовуються судами при розгляді справ і відповідно впливають на діяльність поліції.

Нормативною основою адміністративної діяльності поліції Франції є Конституція Франції, Декрети уряду Франції, кримінальний та кримінально – процесуальний кодекси. Крім цього існує багато інших нормативних актів.

Адміністративна діяльність поліції та жандармерії Франції має певні відмінності у порівнянні з подібною діяльністю міліції України. Як поліція, так і жандармерія у Франції поділяються на судову та адміністративну. Тому правовими основами діяльності як адміністративної поліції так і жандармерії, є одні нормативні акти, а судової - інші.

У підрозділі порівнюються обсяги компетенції міліції України та поліції зарубіжних країн стосовно окремих аспектів адміністративної діяльності.

Будь - яке затримання громадянина поліцією Великобританії, США та Канади зветься арештом, а не адміністративним затриманням. Поняття адміністративного затримання в практиці роботи поліції зарубіжних країн відсутнє. Обшук правопорушника проводиться поліцейським без присутності свідків. На підставі складеного протоколу, порушник направляється до суду.

Суд, допитавши правопорушника, приймає рішення про його подальше затримання. Згідно офіційних даних, понад 90% правопорушників у США звільняються до розгляду справи по суті і близько 50% з них - шляхом внесення застави.

У випадках скоєння дрібних проступків, наприклад, порушень правил паркування транспортних засобів, порушень правил переходу вулиць та деяких інших громадянин може бути оштрафований поліцейським на місці. В Україні компетенція міліції, щодо притягнення правопорушників до відповідальності є ширшою.

На відміну від країн загального права, у Франції затримання поділяється на попереднє затримання та арешт. Попереднє затримання не повинне перевищувати 24 години. Після цього громадянин мусить бути доставлений до суду, який вирішує всі подальші питання.

В зарубіжних країнах, як зазначалось, відсутні кодекси про адміністративні правопорушення. Правовою основою адміністративної діяльності тут поряд з іншими нормативними актами визнаються кримінальні та кримінально – процесуальні кодекси. У зв'язку з цим компетенція поліції зарубіжних країн в ряді питань є ширшою, ніж в Україні.

В третьому підрозділі “Основні види адміністративної діяльності підрозділів поліції зарубіжних країн Великобританії, США, Канади та Франції” порівнюється практична робота основних підрозділів міліції України та поліції зарубіжних країн – постових нарядів, нарядів дорожньої поліції, а також підрозділів по боротьбі з проституцією, бродяжництвом та здійсненню дозвільної системи.

У Великобританії на більшості поліцейських дільниць відсутня система чергових частин. Кожен інспектор, констебль чи сержант може бути черговим згідно графіку. Крім того, є дільниці, де цілодобове чергування не встановлено. Це стосується дрібних поліцейських дільниць у сільській місцевості та невеликих містах.

У великих містах та районах встановлене цілодобове чергування на яке призначається черговий офіцер та його помічник. Призначається також спеціальний офіцер який займається питаннями затримання правопорушників, їх обшуком та оформленням відповідних документів.

Патрульну службу у Великобританії несуть всі поліцейські, які носять форму (детективи форменого одягу не носять).

Під час патрулюванні поліцейські широко використовують технічні засоби, які встановлюються у розважальних закладах та на вулицях міст. Патрулювання проводиться в основному пішки у відповідності з вимогами комунального поліціювання.

Певні відмінності існують у діяльності поліції і щодо виявлення, припинення та попередження правопорушень пов'язаних з алкогольними напоями. Згідно загального права Великобританії, поява на вулиці в стані сп'яніння не вважається правопорушенням, якщо громадянин не порушує громадський порядок. Розпивання спиртних напоїв у невстановлених місцях, поява в нетверезому стані на робочому місці та розпивання спиртних напоїв на робочому місці у Великобританії правопорушеннями не вважаються.

Діяльність поліції Великобританії щодо виявлення, припинення та попередження правопорушень пов'язаних із наркотичними речовинами також адміністративною не вважається. Будь – яке правопорушення, пов'язане з незаконним обігом наркотичних засобів, вважається злочином.

Поліція Великобританії проводить відповідну боротьбу з проституцією. Згідно із законодавством Великобританії, при виявленні факту проституції перший раз особа попереджається. Факт проституції реєструється в присутності свідка. Повторна спроба заняття проституцією підлягає покаранню, і поліцейський, склавши матеріали, направляє їх до суду магістрату.

Існують певні особливості боротьби поліції Великобританії з бродяжництвом та жебрацтвом. Бродяжництво та жебрацтво в країні заборонені.

Забезпечення належної транспортної дисципліни у Великобританії подібне до діяльності міліції України в цій сфері. Водночас, ця діяльність має і ряд суттєвих відмінностей, які стосуються передусім способів виявлення поліцією правопорушень у сфері дорожнього руху та покарання правопорушників.

Поліцейський має право зупинити будь – який транспортний засіб, коли в нього є достатні підстави вважати, що водій порушив правила дорожнього руху чи перебував у нетверезому стані. Як правило, матеріали про всі правопорушення у сфері дорожнього руху, направляються для розгляду до судів магістрату. Поліція має право притягати до відповідальності лише окремих громадян за дрібні порушення правил дорожнього руху.

Певні відмінності є і в змісті діяльності поліції щодо здійснення заходів, пов'язаних з дозвільною системою, порівняно з подібною діяльністю міліції України. У Великобританії існує загальне правило: громадянин не повинен мати вогнепальної зброї в особистому користуванні. Тому кількість вогнепальної зброї в особистому користуванні в країні значно обмежена.

Певні відмінності існують в змісті, формах та методах адміністративної діяльності поліції США, порівняно з адміністративною діяльністю міліції України. Передусім це стосується організації роботи чергової служби. Згідно з графіками чергування, щоденно на кожній поліцейській дільниці в США, крім великих поліцейських дільниць, заступають на чергування лейтенант і сержант. Лейтенант відповідає за організацію охорони громадського порядку та роботу всіх підрозділів по боротьбі зі злочинністю, а сержант організовує роботу у відділенні. Він обшукує затриманих, контролює підготовку відповідної документації патрульними поліцейськими, доставляє затриманих до суду, слідкує за прибиранням території та дільниці тощо.

Існує певна специфіка в роботі по боротьбі з порушеннями антиалкогольного законодавства. Поява в нетверезому стані в багатьох штатах США є дрібним порушенням (місдімінором). Громадянин, який перебував в громадському місці в нетверезому стані, затримується і доставляється до суду, який і вирішує питання про його покарання. У США не існує правових норм, які б забороняли розпивання спиртних напоїв на виробництві чи в громадських місцях.

У сфері боротьби з правопорушеннями, пов'язаними з наркотичними засобами там діють як федеральні закони, так і закони штатів. Це законодавство досить суворе. Наркотичні засоби поділяються на п'ять класів. У США всі правопорушення, пов'язані з наркотичними засобами, є злочинами.

Є свої особливості і в боротьбі поліції з проституцією. У більшості штатів заняття проституцією є дрібним правопорушенням, а в деяких штатах такі дії правопорушенням не вважаються. При виявленні факту проституції, підозрювані особи заарештовуються та доставляються в поліцію, де стосовно них складаються відповідні матеріали і направляються до суду.

Бродяжництво та жебрацтво у ряді штатів США законом заборонено. В окремих штатах воно не є правопорушенням, якщо громадянин не порушує права приватної власності. Поліція затримує громадянина за бродяжництво та жебрацтво, доставляє його до поліцейської дільниці, де складаються відповідні документи, а потім він доставляється до суду.

Адміністративна діяльність поліції США в питаннях забезпечення належної транспортної дисципліни різноманітна і не має особливих відмінностей від подібної діяльності міліції України. На відміну від законодавства України, управління транспортними засобами в стані сп'яніння в усіх штатах США є злочином.

Діяльність поліції США в забезпеченні правил придбання, відчуження та поводження зі зброєю має великі відмінності порівняно з подібною діяльністю міліції України. В багатьох штатах придбання зброї дозволено будь - кому. Поліція не проводить попередньої перевірки особи, їй не потрібно збирати різні довідки, а достатньо пред'явити будь – яке посвідчення з фотографією і можна придбати зброю. Існують лише окремі обмеження щодо її калібру та видів.

Поліція США не перевіряє умови зберігання зброї. Вона виявляє лише порушення, пов'язані з носінням, передачею, відчуженням, та інші протиправні дії стосовно зброї.

В питаннях організації охорони громадського порядку та громадської безпеки певні відмінності існують і в Канаді. Щодоби на чергування заступають 3 – 4 поліцейських на чолі з сержантом. Вони координують всю роботу по охороні громадського порядку та громадської безпеки, обшукують затриманих, опитують їх, доставляють їх до суду, забезпечують доставляння свідків та ін.

Певні відмінності є при проведенні заходів по боротьбі з пияцтвом. Спиртні напої в Канаді продаються лише з 09.00. до 21.00. Поява в нетверезому стані в громадських місцях у Канаді не є правопорушенням. Але якщо громадянин порушує порядок, він затримується і доставляється до поліцейської дільниці, де утримується до витвереження, а потім доставляється до суду, який приймає рішення про покарання. Право оштрафувати громадянина, який з'явився в нетверезому стані в громадському місці і порушує порядок, має і сам поліцейський.

У боротьбі з незаконним обігом наркотиків поліція Канади керується Статутом про контроль над наркотиками 1996 року. Згідно Статуту наркотичні засоби поділяються на контрольовані та заборонені. При виявленні у громадянина будь - якої кількості забороненої чи контрольованої речовини він притягається до кримінальної відповідальності.

Проституція в Канаді сама по собі не є правопорушенням. Але особи, які пропонують сексуальні послуги, підшукують клієнтів для занять проституцією, притягаються до кримінальної відповідальності.

За дрібні порушення правил дорожнього руху поліцейські притягають до відповідальності громадянина самостійно, видаючи йому квитанцію про суму штрафу, яку той повинен сплатити. За керування транспортними засобами в стані сп'яніння громадянин заарештовується і доставляється до суду. На відміну від України, в Канаді дозволяється керувати транспортними засобами у випадках, коли рівень алкоголю в крові не перевищує певного встановленого законом порогу.

У Канаді кожний громадянин має право придбати вогнепальну зброю. Але існує список зброї, яку заборонено продавати в особисте користування. Заборонений продаж зброї громадянам, які були засуджені, перебувають під слідством чи умовно звільнені від покарання. Кожен громадянин Канади перед тим як придбати зброю, в обов'язковому порядку повинен пройти курс навчання.

Система поліції та жандармерії Франції склалася в процесі історичного розвитку країни і є своєрідною. Жандармерія, яка обслуговує понад 90 % території країни, де проживає майже 60 % населення, підпорядкована Міністерству оборони і виконує його вказівки. Поліція ж підпорядкована Міністерству юстиції і обслуговує 10 % території та майже 40 % населення.

Організація роботи чергової служби жандармерії та поліції Франції подібна до роботи такої служби в Україні.

У роботі по боротьбі з пияцтвом поліція Франції використовує ті ж методи, що й міліція України, але з певними відмінностями. Поліцейські самі визначають ступінь сп'яніння громадянина за допомогою алкотестерів. Після – громадянин направляється до поліцейського трибуналу.

Спиртні напої у Франції продаються з 9 години ранку до 24 години ночі і відпускаються лише особам, яким виповнилось 18 років. Згідно законодавства напої поділяються на кілька класів. Спиртні напої 3, 4 та 5 класів, тобто горілку, коньяки та інші міцні спиртні напої на розлив продають дуже рідко. Правових норм, які б забороняли розпивання спиртних напоїв у громадських та на робочих місцях, а також появу в нетверезому стані на робочих місцях, у Франції немає.

В боротьбі з незаконним обігом наркотиків робота поліції Франції, порівняно з подібною роботою міліції України, особливих відмінностей не має. Характерним є те, що всі правопорушення, пов'язані з наркотичними засобами є злочинами і за їх скоєння передбачено суворі міри покарання.

В другому розділі “Адміністративно процесуальне забезпечення адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн” розглядаються принципи та порядок адміністративно – процесуального забезпечення адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн.

У першому підрозділі “Порівняння адміністративно – процесуальної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн” порівнюються поняття та зміст адміністративно – процесуальної діяльності в Україні та за рубежем. Шляхом співставлення різних точок зору вчених України та країн СНД пропонується визначення адміністративного процесу, як установленого нормами права порядку дій органів державного управління, спрямованих на розгляд індивідуально – конкретних справ у сфері управління, попередження та припинення правопорушень. Адміністративний процес складається з окремих адміністративних проваджень. Кожен етап (ступінь, а їх 5) адміністративного провадження складається з певного числа юридичних дій, визначених у часі, формах і порядку відповідними нормативними актами.

Шляхом аналізу встановлено, що поліція зарубіжних країн у своїй роботі використовує лише кілька стадій, як правило, початкові, а не всі, які здебільшого здійснюються в Україні. Всі інші стадії адміністративного процесу (як правило, центральні і заключні) в зарубіжних країнах - це прерогатива судів. Тому як висновок, - міліція України в багатьох випадках виконує не властиві їй функції.

На підставі порівняння статистики покарань, які застосовуються міліцією України та поліцією зарубіжних країн, встановлено, що поліція зарубіжних країн у негативному плані зустрічається з населенням набагато рідше (маються на увазі затримання, арешти, обшуки, винесення рішень про покарання та ін.). У зв'язку з цим можна констатувати підвищений рівень негативних стосунків працівників міліції з населенням та ступінь меншої довіри до неї з його боку.

В зарубіжних країнах, навпаки, поліція в цілому користується повагою та підтримкою населення. Про це свідчать наведені в дисертаційному дослідженні факти.

Ставлення населення до міліції не залежить в повною мірою від рівня її адміністративної діяльності, проте певним чином результати такої діяльності дещо впливають на його психологію.

У другому підрозділі “Застосування заходів попередження, припинення та покарання в адміністративній діяльності поліції зарубіжних країн та їх відмінність у порівнянні з заходами, які використовуються міліцією України” розглядаються питання застосування заходів попередження, припинення та покарання в адміністративній діяльності міліції та поліції.

На основі порівняльного аналізу, встановлено, що поліція зарубіжних країн в основному використовує заходи попередження та припинення, але значно рідше - покарання.

Близько 30 % діяльності поліції зарубіжних країн це робота з попередження злочинів та інших правопорушень. Основними її об'єктами є місця скупчення молоді, робітничі квартали, райони, населені емігрантами, та інші території, де частіше скоюються правопорушення.

Міліція України застосовує заходи покарання за скоєння близько 30 видів адміністративних правопорушень. При цьому використовуються в основному два види покарання - попередження та штраф.

У висновках містяться підсумки дисертаційного дослідження, формулюються конкретні пропозиції.

З метою покращення адміністративної діяльності міліції України та підвищення її ефективності в цілому пропонуються такі законодавчі та організаційні зміни:

І. Внести обґрунтовані зміни та доповнення до окремих законодавчих актів, зокрема:

1\ Доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення України статтею 178 – 1 наступного змісту: “Поява у громадських місцях в стані наркотичного сп'яніння чи під впливом токсичних речовин – тягне за собою попередження або накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.”

2\ Доповнити статтю 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення після слів “...які перебувають у стані”, словами: “алкогольного чи наркотичного сп'яніння або під впливом токсичних речовин.”

3\ Доповнити Главу 111 Кодексу України про адміністративні правопорушення статтею 31 – 1 – “Громадські роботи”“

Громадські роботи застосовуються на строк до 72 годин з відбуванням їх у місцях, які визначають органи місцевого самоврядування. Встановити, що за один день не може бути відпрацьовано більше, ніж 6 годин. Громадські роботи призначаються районним (міським) судом (суддею).”

4\ Статтю 24 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнити пунктом 7 “Громадські роботи” відповідно пункт 7 вважати пунктом 8.

5\ До статті 106 – 2 після слів “...наркотиковмісних рослин” додати “або адміністративний арешт на строк до 15 діб”.

6\ Посилити санкцію статті 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачивши накладення штрафу в сумі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також громадськими роботами на строк до одного тижня.

7\ Посилити санкцію статті 178 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Суму штрафу пропонується збільшити до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

8\ Частину 2 статті 264 викласти в такій редакції: “Особистий огляд може проводитись уповноваженою на те особою однієї статі з оглядуваним. Під час огляду може бути присутнім лікар або фельдшер”

9\ Частину 4 статті 264 після слів “...якщо вони є...” доповнити словами: “У невідкладних випадках ці речі, предмети можуть бути піддані оглядові уповноваженими на те особами у відсутності власника (володільця)”

ІІ. Підвищити відповідальність за правопорушення, які певною мірою посягають на громадський порядок та громадську безпеку, а саме правопорушення, визначені такими статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення: стаття 95 - порушення правил і норм ядерної безпеки та радіаційної безпеки; статті 122, 123, 124, 128, 129, 130 – порушення правил дорожнього руху, статті 103.1, 103.2 – порушення правил користування електроенергією чи газом, які можуть спричинити порушення громадської безпеки, стаття 107 – порушення ветеринарно–санітарних вимог; стаття 156 – порушення правил торгівлі спиртними напоями; стаття 154 – порушення правил утримання собак та котів.

ІІІ. В процесі розробки нового Кодексу України про адміністративні правопорушення переглянути зміст статті 222 з метою поступового скорочення кількості окремих видів правопорушень, які розглядаються посадовими особами органів внутрішніх справ та передати ці функції судам загальної юрисдикції, чи до системи адміністративних судів.

IV. Здійснити певні організаційні зміни в структурі органів внутрішніх справ - а саме створити дільниці громадської безпеки, які б безперервно займалися питаннями охорони громадського порядку та громадської безпеки, а також попередженням злочинів та інших правопорушень.

V. Посилити служби, які займаються дозвільною системою, та ввести єдиний комп'ютерний облік усієї зброї, яка сьогодні є в наявності у населення.

Список опублікованих праць за темою дисертації:

1. Про необхідність уточнення компетенції правоохоронних органів та заснування адміністративних судів // Удосконалення правового регулювання адміністративної діяльності органів внутрішніх справ. - Київ, МВС України, УАВС, 1995.

2. Громадяни та міліція: Проблема зниження антагонізму // Науковий вісник Української академії внутрішніх справ, № 1, - Київ, УАВС, 1997.

3. Особливості адміністративного законодавства та діяльності поліції республіки Македонія // Науковий вісник Української академії внутрішніх справ, № 2. - Київ, УАВС, 1996.

4. Наркоманія: адміністративні засоби боротьби в Україні та на Заході (порівняльний аналіз) //- Вісник університету внутрішніх справ, Випуск № 11. - Харків. Видавництво Університету внутрішніх справ, 2000.

5. Основні напрями адміністративної діяльності міжнародної поліції ООН в автономному краї Косово // Науковий вісник національної академії внутрішніх справ України, №5. – Київ, НАВСУ, 2001

6. Заросило В.О. Підготовка кандидатів для цивільної поліції ООН: навчальний посібник / За заг. ред. Я.Ю. Кондратьєва. – К.: Національна академія внутрішніх справ України. 2002. – 580 с.

АНОТАЦІЯ

Заросило В.О. Порівняльний аналіз адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн (Великобританії, США, Канади та Франції). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.07 – теорія управління; адміністративне право і процес; фінансове право. – Національна академія внутрішніх справ України. – Київ, 2002.

Дисертація присвячена теоретичним та практичним питанням порівняння адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн (Великобританії, США, Канади та Франції ) і вироблення на цій основі шляхів удосконалення діяльності міліції України.

На підставі аналізу законодавства та практичної діяльності підрозділів міліції України та поліції зарубіжних країн виділено основні напрями поліпшення роботи міліції України.

Досліджуються та порівнюються поняття, принципи, зміст та правові основи адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн з метою розроблення шляхів підвищення ефективності діяльності міліції України. Проаналізована система законодавчого забезпечення діяльності поліції зарубіжних країн і сформульовані пропозиції щодо внесення певних змін та доповнень до законодавства України.

Розглянута система адміністративно – процесуального забезпечення адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн. Доведена потреба окремих змін у зв'язку з перебудовою діяльності міліції України в сфері адміністративно-процесуальної діяльності.

Проаналізована система покарань, яка застосовується за адміністративні правопорушення в Україні та за рубежем, і визначено, що в Україні покарання менш суворі, а тому менш ефективні. З метою підвищення дієвості системи покарань, пропонується внести певні зміни в окремі законодавчі акти.

Розглянута організаційна побудова поліції зарубіжних країн і на цій основі рекомендується внесення певних змін в організаційну структуру міліції України з метою поліпшення її роботи.

Ключові слова: адміністративна діяльність, порівняльний аналіз, міліція України, поліція зарубіжних країн, методи адміністративної діяльності.

АННОТАЦИЯ

В.А.Заросило Сравнительный анализ административной деятельности милиции Украины и полиции зарубежных стран (Великобритании, США, Канады и Франции)

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.07 – теория управления; административное право и процесс; финансовое право.


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Функцiонально-семантичний статус порiвняльних конструкцiй у сучаснiй українськiй мовi - Автореферат - 22 Стр.
МЕТОДИКА УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ПОВІТРЯНИХ СУДЕН - Автореферат - 24 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ СИМБІОТИЧНОЇ АЗОТОФІКСАЦІЇ І ПРОДУКТИВНІСТЬ КОЗЛЯТНИКА СХІДНОГО - Автореферат - 26 Стр.
БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА КЛІНІКО-ЕПІЗООТОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ P.MULTOCIDA В РЕСПІРАТОРНІЙ ПАТОЛОГІЇ ТЕЛЯТ - Автореферат - 27 Стр.
СУЧАСНИЙ ЛІБЕРАЛІЗМ: СОЦІАЛЬНО-ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ - Автореферат - 50 Стр.
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОХОДІВ СУБўЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ НА ПІДСТАВІ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРЯМОГО ОПОДАТКУВАННЯ - Автореферат - 27 Стр.
Стан жовчоутворюючої та жовчовидільної функції печінки при хронічних гепатитах та цирозах печінки у динаміці лікування - Автореферат - 25 Стр.