У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Харківська державна академія міського господарства

Міністерство освіти і науки України

Харківська державна академія міського господарства

Андренко Ірина Борисівна

УДК 332.146.2 (477.54):640.41

Організаційно-економічні аспекти розвитку готельного господарства регіону

08.10.01 – розміщення продуктивних сил і регіональна економіка

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2003

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Харківській державній академії міського господарства

Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Кайлюк Євген Миколайович

Харківська державна академія міського господарства, завідувач кафедри менеджменту та маркетингу в міському господарстві

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Сич Євген Миколайович

Київський університет економіки і технологій транспорту,

завідувач кафедри економіки підприємств транспорту

кандидат економічних наук, доцент

Яцун Леонід Миколайович

Харківський державний університет харчування та торгівлі,

завідувач кафедри менеджменту

Провідна установа: Рада з вивчення продуктивних сил України НАН України,

відділ дослідження проблем розвитку і розміщення галузей соціальної сфери, м. Київ

Захист відбудеться “12” листопада 2003 р. о 14 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради К 64.089.01 в Харківській державній академії міського господарства за адресою: 61002, Україна, м. Харків, вул. Революції, 12

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківської державної академії міського господарства за адресою: 61002, Україна, м. Харків, вул. Революції, 12

Автореферат розісланий “10” жовтня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Лелюк Н.Є.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Подальший соціально-економічний розвиток України можливий за умов розширення внутрішнього ринку і підвищення конкурентоспроможності національної економіки, її окремих виробництв та галузей. Одним з пріоритетних напрямів такого розвитку країни є туризм, який зараз посідає друге місце в світовій економіці. Україна має всі об’єктивні передумови, щоб стати однією з розвинених туристських держав світу. Саме туризм здатний подолати розбіжності в розвитку окремих регіонів країни, які значно посилилися останнім часом. Але існує і багато перешкод для цього розвитку, однією з яких є стан готельного господарства, що не відповідає сучасним світовим стандартам.

У зв’язку з політичними та економічними перетвореннями, що відбуваються в Україні, значно розширилися ділові й культурні зв’язки нашої країни із світом. Це сприяє збільшенню контактів між підприємствами та підвищенню кількості іноземних та вітчизняних туристів, які прибувають в окремі регіони України. Виникла необхідність розміщення гостей у комфортабельних готелях з відповідним рівнем сервісу.

Незважаючи на те, що сфера послуг набуває все більшого розвитку в нашій країні, розвиток і функціонування готельного господарства ускладнюється цілою низкою проблем. Однією з причин подібного протиріччя є відсутність надійної та достовірної інформації про стан ринку готельних послуг та відсутність належного сервісу. Наслідком цього є використання готелів не за призначенням, зниження конкуренції на ринку готельних послуг, що ще більше погіршує стан готельного господарства та затримує вихід України на світовий туристський ринок.

Розвиток готельного комплексу України характеризується адаптацією реформованих підприємств цієї сфери до ринкового середовища, комплексним вирішенням актуальних проблем підвищення ефективності та конкурентоспроможності ринку готельних послуг, що почав поступово наближатись до світових стандартів.

В умовах становлення ринкової економіки подальший розвиток готельного господарства вимагає підвищення конкурентоспроможності готельних підприємств на внутрішньому й світовому туристському ринку. Однак неможливо розробити пропозиції, єдині для усіх готельних підприємств, які забезпечили б гарантований успіх. Рекомендації з удосконалення та розвитку готельного господарства найбільш доцільні для кожного конкретного ринку (міжнародного, внутрішнього, регіонального, місцевого). Тому в сучасних умовах значної нерівномірності розвитку регіонів України необхідно особливу увагу приділяти розробці регіональних стратегій розвитку готельного господарства, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності й економічної ефективності регіональних готельних комплексів, що й обумовило вибір об’єкта, предмета і мети дослідження.

Наукова проблема дослідження організаційно-економічних аспектів розвитку готельного господарства є актуальною в перехідний період становлення ринкової економіки, але поки що малодослідженою, бо потребує виявлення регіональних особливостей функціонування кожного окремого регіонального ринку готельних послуг і подальшої розробки теоретичних та практичних рекомендацій щодо його розвитку, які забезпечували б підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності готельних підприємств регіону.

Дане дослідження є актуальним для розвитку готельного господарства, для подальшого розвитку туризму й економічного розвитку України в цілому. Підвищення конкурентоспроможності окремих готельних підприємств сприятиме підвищенню конкурентоспроможності всього туристського продукту, що є основною метою Державної програми розвитку туризму в Україні на 2002-2010 рр., забезпеченню комплексного розвитку туристських центрів та курортополісів, що є одним з ключових завдань Концепції Державної програми економічного та соціального розвитку України на 2003 р. Створення конкурентного середовища є головним напрямком прискорення реформування житлово-комунального господарства на 2002-2005 рр. та на період до 2010 р.

Теоретичною та методологічною базою дисертаційного дослідження є роботи українських і закордонних вчених В.І. Азара, С.І. Байлика, Р.А. Браймера, Дж. Боуена, Н.І. Кабушкіна, Є.М. Кайлюка, Г.А. Карпової, В.І. Карсекіна, В.А. Квартальнова, Г.В. Ковалевського, Ф. Котлера, А.Л. Лесніка, Дж. Мейкенза, Г.А. Папіряна, Т.І.Тка-ченко, Дж. Уокера, В.К. Федорченка, Л.М. Яцуна та інших з сучасних соціально-економічних та організаційно-правових проблем ринкової економіки в сфері готельного господарства і туризму. Теоретичним та практичним аспектам розвитку регіонів, формуванню і функціонуванню регіональних ринків присвячені чисельні роботи Н.М. Внукової, О.І. Гонти, В.Ф. Савченка, Є.М. Сича, Д.М. Стеченка. Різні аспекти конкуренції знайшли відображення в роботах Г.Л. Азоєва, М. Портера, Р. А. Фатхутдинова, А.Ю. Юданова та інш.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертація пов’язана з напрямами науково-дослідних робіт кафедри менеджменту та маркетингу в міському господарстві ХДАМГ за темами “Удосконалення менеджменту та маркетингу в міському господарстві, готельному господарстві і туризмі”, “Реформування житлово-комунального господарства Харкова”. Результати досліджень відображено в науково-технічних звітах кафедри за темами бюджетних науково-дослідних робіт “Удосконалення менеджменту та маркетингу в міському господарстві, готельному господарстві і туризмі” за 2000 рік №729 від 24.04.2002 р., за 2001 рік №736 від 4.07.2002 р. та за 2002 рік №757 від 15.05.2003 р.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є дослідження особливостей функціонування підприємств на регіональному ринку готельних послуг і розробка теоретико-практичних рекомендацій щодо його розвитку для формування соціально-орієнтованого, конкурентоспроможного та високоефективного готельного комплексу, здатного задовольнити широкі потреби клієнтів.

Досягнення мети дослідження зумовило вирішення наступних задач:

§ виявити місце і роль готельного господарства в економіці регіону, висвітлити загальні тенденції та виявити проблеми розвитку готельної справи в Україні і в досліджуваному регіоні;

§ розкрити природу та сутність конкуренції та конкурентоспроможності, як найважливіших факторів розвитку готельного господарства в умовах становлення ринкової економіки, розглянути етапи та стратегії підвищення конкурентоспроможності готельних підприємств, особливу увагу приділивши сегментуванню ринку;

§ узагальнити вітчизняний і світовий досвід ціноутворення на готельні послуги та використання цінової конкуренції готельними підприємствами, обґрунтувати значення прогнозування попиту з урахуванням сезонних коливань та урахування ризику при ціноутворенні;

§ проаналізувати стан регіонального ринку готельних послуг та перспективи його розвитку, дослідити конкуренцію на ринку готельних послуг Харківського регіону;

§ розробити пріоритетні напрямки стратегічного розвитку готельного господарства Харківського регіону на основі дослідження і врахування регіональних особливостей формування конкурентоспроможного готельного комплексу.

Об’єктом дослідження є виробничо-господарська діяльність суб’єктів готельного господарства в ринкових умовах на прикладі Харківського регіону.

Предметом дослідження є розвиток форм і методів підвищення конкурентоспроможності підприємств на регіональному ринку готельних послуг.

Методи дослідження. Вибір методів дослідження обумовлено поставленою метою і специфікою предметної області. Автором використовувались загальнонаукові методи аналізу, синтезу і узагальнення при дослідженні стану і тенденцій розвитку готельного господарства України, особливостей функціонування регіонального ринку готельних послуг; систематизації – для розробки класифікації ділового туризму; а також спеціальні методи: методи збору і первинної обробки інформації, методи дослідження, оцінки і узагальнення отриманої інформації – при дослідженні ринку готельних послуг Харківського регіону; графічний метод – для ілюстрації процесів і оформлення результатів аналізу; моделювання – для розробки моделі формування конференц-пакету; дисперсійний аналіз – для побудови конкурентних карт ринку готельних послуг регіону; методи прогнозування – під час обґрунтування актуальності врахування сезонних коливань попиту на готельні послуги і врахування ризику при ціноутворенні.

Інформаційну базу дослідження склали законодавчі й нормативно-правові акти України та ВТО; дані Держкомстату України та Харківського обласного управління статистики; статистичні, інформаційно-аналітичні та нормативно-методичні матеріали Державної туристичної адміністрації України, Управління житлово-комунального господарства Харківської обласної державної адміністрації, Управління з фізичної культури, спорту та туризму Харківської обласної державної адміністрації. В роботі використані матеріали міжнародних конференцій. Значний фактичний матеріал зібрано з каталогів готелів, рекламних проспектів, прес-релізів, корпоративних звітів та інших документів готельних підприємств, з мережі Інтернет, публікацій у вітчизняній і закордонній періо-дичній пресі.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше:

· розроблено класифікацію ділового туризму, яка включає п’ять компонент – політичну, наукову, комерційну, професійну та суспільну, що дає найбільш повне уявлення про склад цього сегмента споживачів готельних послуг;

· запропоновано використання готельними підприємствами контрольних карт Шухарта оцінки контрольованості та не контрольованості процесу для врахування ризику при встановленні тарифу на готельні послуги, що дає змогу оцінити ризик і управляти їм;

· для регіонального готельного ринку побудовано конкурентні карти, що дозволяє готельним підприємствам виявити роль і місце в конкурентному середовищі, простежити останні тенденції і розробити сучасну стратегію;

удосконалено:

· методичні основи сегментування ринку споживачів для готельних підприємств, що дозволить найбільш точно виділити цільові ринки для готелів і орієнтувати діяльність саме на них;

набуло подальшого розвитку:

· процес створення і використання системи взаємного інформування для готелів і форм необхідних аналітичних документів для цієї системи, що полегшить створення і ефективне функціонування в регіоні моніторингової системи стану готельного ринку;

· модель формування і розрахунку конференц-пакету, що дозволяє підприємствам готельного господарства найбільш точно виявити склад і ціну послуг, що включаються до нього.

Практичне значення одержаних результатів. Висновки й пропозиції, що наводяться в дисертації, можуть бути враховані при розробці регіональних програм розвитку готельного господарства та туризму, для прогнозування розвитку галузі, а також використовуватись керівниками готелів при формуванні стратегії розвитку підприємств.

Результати досліджень отримали схвалення і прийняті до використання у практичній діяльності на підприємствах готельного господарства України. Так, результати, отримані в дисертації, визнані актуальними і прийняті для використання у практичній діяльності АТЗТ “Готель “Мир” (акт впровадження №25 від 28 травня 2003 року).

Теоретичні положення дисертації можуть використовуватись в навчальному процесі при викладанні дисциплін “Міжнародний досвід організацій сфери послуг”, “Організація туризму в країні і за кордоном”, “Маркетинг в готельному господарстві і туризмі”, “Ціноутворення” у вищих і спеціальних навчальних закладах України. Результати дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Харківської державної академії міського господарства (акт впровадження №3086 від 1 жовтня 2003 р.), Міжнародного Слов’янського університету. Харків (акт впровадження №167 від 5 червня 2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою роботою. Всі статі одноосібні.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційного дослідження доповідалися і обговорювалися на Міжнародній науково-практичній конференції “Сталий розвиток міст” (Харків, 2002), на IV міжнародній науково-практичній конференції “Туристський феномен: економічні, соціальні, екологічні та культурно-історичні передумови і наслідки” (Донецьк - Святогірськ, 2002), на IV Міжнародній конференції “Фінансово-економічні аспекти розвитку країн з перехідною економікою” (Миколаїв, 2002), на Першій всеукраїнській науковій конференції студентів та аспірантів “Проблеми та перспективи економічної глобалізації” (Харків, 2002), на Першій обласній конференції молодих науковців “Тобі, Харківщино, - пошук молодих”, що проводилась у межах обласного форуму “Освіта, наука, виробництво – шляхи інтеграції” (Харків, 2002), на III і IV міських науково-практичних конференціях “Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих вчених Харківщини” (Харків, 2000, 2001), на XXX і XXXI науково-практичних конференціях викладачів, аспірантів та співробітників Харківської державної академії міського господарства (Харків, 2000, 2002).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 6 наукових статей, у тому числі 4 у фахових виданнях, і 3 тези доповідей загальним обсягом 1,65 друкованих аркуші. Всі роботи написано без співавторів.

Структура і обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів та висновків, викладених на 240 сторінках, серед них 5 таблиць і 5 рисунків (разом 10 окремих сторінок), списку використаної літератури із 150 найменувань (12 сторінок) і 10 додатків (46 сторінок).

Основний зміст роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного роботи, сформульовано мету і задачі дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі “Функціонування і розвиток готельних підприємств в нових умовах господарювання” виявлено місце і роль готельного господарства в контексті регіонального розвитку, проаналізовано сучасний стан і загальні тенденції розвитку ринку готельних послуг та виявлено проблеми розвитку готельної справи в Україні та в регіоні.

Для України існує тільки один можливий шлях довгострокового стабільного зростання – це розширення внутрішнього ринку та підвищення конкурентоспроможності національної економіки, її окремих виробництв і галузей.

Внаслідок дії різноманітних історичних, природно-географічних, економічних факторів, а також неоднакових темпів проведення реформ, змін у системі господарювання та структурі власності в регіонах України значно збільшилася територіальна диференціація рівня економічного розвитку і можливостей соціального забезпечення громадян, що призводить до суттєвих негативних наслідків. Нерівномірність розвитку окремих регіонів країни або районів всередині якого-небудь регіону в окремих випадках можна здолати за допомогою туризму. Відсталі в економічному відношенні регіони зі слабким розвитком продуктивних сил можуть отримати можливість оживлення свого економічного життя завдяки капіталовкладенням в цілеспрямований розвиток туризму.

Сьогодні значно розширилися ділові й культурні зв’язки нашої країни з усім світом, що сприяє збільшенню контактів та підвищенню кількості іноземних і вітчизняних туристів, що прибувають в регіони України. Виникла необхідність розміщення гостей у комфортабельних готелях з відповідним рівнем сервісу.

Розвиток готельного комплексу України характеризується адаптацією реформованих готельних підприємств до ринкового середовища, комплексним вирішенням назрілих проблем підвищення ефективності та конкурентоспроможності ринку готельних послуг, який почав поступово підтягуватися до світових стандартів.

Основні проблеми готельного господарства на сучасному етапі: скорочення чисельності готелів і номерного фонду; проблема забезпеченості готельними місцями; проблеми МТБ готелів; проблема сертифікації готельних послуг в Україні; складні економічні умови, в яких вимушені виживати готелі – значні витрати на утримання та експлуатацію номерного фонду і проблема платежів готелів за комунальні послуги, значний податковий тиск, високі тарифи на готельні послуги. Це призвело до скорочення переліку послуг готельних підприємств, низької якості обслуговування, що викликало зменшення попиту на готельні послуги, зниження завантаженості готелів. Слабка підтримка готельної діяльності з боку держави, проблема інвестиційної активності, сезонність завантаження і нерівномірність завантаження по регіонах України, виникнення конкуренції на готельному ринку між готельними підприємствами та індивідуальними засобами не готельного типу, використання готелів не за призначенням, відсутність надійної і достовірної інформації про стан ринку готельних послуг і відповідної конкуренції на цьому ринку ще більше погіршує стан і затримує вихід України на світовий туристський ринок.

У цих умовах необхідна розробка регіональних стратегій розвитку готельного господарства, що повинно забезпечити спочатку виживання, а потім і надійний захист конкурентних переваг готельних підприємств. Однак, наукова проблема дослідження організаційно-економічних аспектів розвитку готельного господарства в перехідний період до ринкової економіки залишається поки що малодослідженою, бо потребує виявлення особливостей функціонування кожного окремого регіонального ринку готельних послуг і подальшої виробки теоретичних і практичних рекомендацій щодо його розвитку, забезпечуючи підвищення економічної ефективності і конкурентоспроможності готельних підприємств регіону.

Підвищення конкурентоспроможності готельного господарства на внутрішньому і міжнародному ринку є найважливішим фактором розвитку готельного господарства в нових умовах господарювання. Конкурентоспроможність готельного комплексу України на міжнародному ринку буде можлива лише за умови підвищення конкурентоспроможності регіональних готельних комплексів.

Формування конкурентоспроможного регіонального готельного комплексу обумовлено взаємодією факторів, явищ і процесів, що стимулюють розвиток конкурентоспроможності в сфері надання готельних послуг і споживання, характеризують зв’язки між потребами і виробництвом, попитом і пропозицією, доходом і споживанням.

Неможливо розробити пропозиції єдині для всіх готельних підприємств, які б забезпечили гарантований успіх; рекомендації з підвищення конкурентоспроможності доцільні для кожного конкретного ринку (міжнародного, внутрішнього, регіонального, місцевого). Тому для дослідження нами обрано готельний комплекс прикордонного промислово-аграрного Харківського регіону, який є великим науковим центром і транспортним вузлом України.

Аналіз загального стану ринку готельних послуг Харківського регіону за період 1992-2002 рр. дозволяє зробити висновок про неефективне його функціонування, про що свідчить зниження завантаженості готельних підприємств при скороченні кількості останніх на 33 одиниці (майже на 1/3) і одноразової місткості на 4564 місця (більше ніж на 50%), а також збитки від експлуатаційної діяльності підприємств, і підтвердити актуальність розробки регіональної стратегії розвитку го-тельного комплексу.

У даному дослідженні під Харківським регіоном розуміється територія Харківської області, а при дослідженні ринку готельного господарства регіон доцільно обмежити територією міста Харкова і Харківського району.

Під “регіональним готельним комплексом” або “готельними комплексом регіону” вважаємо за доцільне розуміти сукупність готельних підприємств, що надають послуги розміщення в регіоні.

Більшість публікацій, присвячених дослідженню конкуренції і конкурентоспроможності, належить закордонним вченим, досвід яких, однак, не можна автоматично перенести на сучасні умови України. Тому потрібна розробка як теоретичних, так і практичних рекомендацій з розвитку регіонального ринку готельних послуг, що дозволить сформувати соціально-орієнтований, конкурентоспроможний і високоефективний готельний комплекс, здатний задовольнити широкі потреби клієнтів і збільшити доходи регіону і країни.

У другому розділі “Конкурентоспроможність готельних підприємств – найважливіший фактор розвитку готельного комплексу регіону” розкрито природу й сутність конкуренції та конкурентоспроможності як складових ринкової економіки, розглянуто сучасні методи аналізу конкуренції та конкурентоспроможності, базові стратегії досягнення конкурентоспроможності, особливу увагу приділено стратегії сегментування ринку, що дозволило запропонувати удосконалену методику сегментування ринку споживачів для готельних підприємств.

Сучасний стан готельного господарства обумовлений переходом нашої країни до ринкової економіки, в якій конкуренція виконує роль регулюючого і контролюючого механізму. На ринку туристських послуг виділяють функціональну, видову і маркетингову конкуренцію. З точки зору механізму і методів здійснення конкуренцію поділяють на цінову й нецінову.

Формування конкурентоспроможного готельного комплексу можливе лише за умови формування конкурентоспроможної ринкової стратегії окремими готельними підприємствами регіону, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності готельного комплексу регіону і країни і підвищенню конкурентоспроможності всього туристського продукту. Поведінка й успіх окремого підприємства залежать від виявлення конкурентних переваг і розробки конкурентної стратегії. Конкурентна стратегія кожного підприємства розробляється згідно із структурою попиту, своїм станом в галузі й на конкретному ринку, тому розробка ефективної конкурентної стратегії можлива тільки після ретельного аналізу самого конкурентного ринку і діяльності конкурентів.

Нами запропоновано алгоритм формування конкурентоспроможної стратегії готельного підприємства (рис.1).

Єдиної методики аналізу конкуренції і конкурентів, виявлення конкурентних переваг, порівняння конкурентоспроможності підприємств та послуг (товарів) на сьогодні не існує. Збирання усіх даних, необхідних для аналізу конкурентів, на практиці майже завжди неможливе. Тут широко використовується закордонний досвід.

Формування конкурентоспроможного регіонального готельного комплексу обумовлюється ринковим середовищем, тому доцільно досліджувати фактори його формування і сам ринок готельних послуг як складові організаційно-економічного механізму готельного господарства.

Систему факторів формування готельного комплексу регіону можна об’єднати в такі групи: фактори макросередовища (природні, економічні, демографічні, технологічні, соціальні й політичні) і фактори мікросередовища (конкуренти, постачальники, партнери, посередники, споживачі, держава).

Для розробки конкурентної стратегії необхідна також оцінка готельного ринку як конкурентного середовища готельного підприємства. Треба оцінити ємкість ринку, інтенсивність конкуренції. Для виявлення місця підприємства на регіональному готельному ринку потрібна побудова конкурентних карт.

Рис. 1 - Алгоритм формування конкурентоспроможної стратегії готельного підприємства

Поведінка окремого підприємства готельного господарства обумовлена ринковими умовами і конкуренцією. Підприємство змушено не тільки реагувати на зміну структури галузі, але й вибирати свою позицію в цій структурі. Конкурентна стратегія – реакція підприємства на сили, що знаходяться за межами її контролю або впливу, розробляється згідно із структурою попиту, позицією в галузі і на конкретному ринку. Три базові стратегії, що помітно відрізняються у своєму підході до досягнення конкурентоспроможності, ідентифікував М. Портер: стратегія лідерства за рахунок економії витрат, диференціація, спеціалізація. Г.Л. Азоєв виділяє вже п’ять базових стратегій: зниження собівартості, диференціація продукції, сегментування ринку, впровадження нововведень, негайне реагування на потреби ринку.

У світовій практиці існують різні підходи до сегментування споживацьких ринків і споживачів, точки зору на переваги сегментування, як однієї із стратегій досягнення конкурентоспроможності, але єдиного способу сегментування ринку немає. Вибір вимог, критеріїв сегментування залежить від специфіки кожного ринку.

Нами удосконалено методичні основи сегментування ринку споживачів для готельних підприємств (див. рис.2), що дозволяє найбільш швидко визначити готельному підприємству цільовий сегмент (сегменти) споживачів, концентрування зусиль на якому забезпечить для підприємства успіх у конкурентній боротьбі.

У сучасних умовах на ринку готельного господарства широко застосовується цінова конкуренція. Готельні підприємства вільні в питаннях ціноутворення і широко використовують ціноутворення в якості основного механізму конкурентної стратегії, що потребує ретельної розробки управлінських рішень щодо встановлення цін на послуги (тарифів).

Нині існують різні підходи до ціноутворення, більшість з яких відомі в Україні і використовуються вітчизняними готельними підприємствами, але існують і не дуже поширені методи: “Правило 1/1000” і “Формула Хуббарт”.

Вибір оптимальної стратегії ціноутворення на готельні послуги ускладнюється низкою особливостей і проблем готельного господарства, значне місце серед яких займає сезонне коливання попиту. Більшість готельних підприємств розраховують тарифи, користуючись підходом “витрати плюс”, тобто шляхом сумування всіх витрат готелю визначають собівартість однієї ліжко-доби при певній плановій (інколи середній) завантаженості готелю до якої додають визначений процент рентабельності.

Сучасний стан готельного господарства обумовлює необхідність встановлювати тарифи на готельні послуги з урахуванням прогнозування попиту. Нами розраховані сезонні індекси для одного з готельних підприємств на основі дослідження попиту на послуги підприємства за 5 років (1998-2002) і зпрогнозовано попит помісячно на 2003 рік. Наведена схема може використовуватись будь-яким готельним підприємством для прогнозування попиту на свої послуги.

Відповідно до попиту повинна бути скоригована і конкурентна стратегія підприємства, активно використовуватись цінова конкуренція. Зокрема застосування знижок для стимулювання попиту не завжди доцільне для готельного підприємства.

Для гнучкості ціноутворення необхідне врахування ризику при встановленні тарифів на готельні послуги. Доповнюючи існуючі методичні основи розрахунку ризику при ціноутворенні на готельні послуги залежно від завантаженості готелю (аналогічно використання абсолютного натурального показника – кількості наданих ліжко-діб), запропоновано використання контрольних карт Шухарта (рис.3). Це дозволить постійно оцінювати контрольованість та неконтрольованість ситуації на готельному підприємстві. За допомогою цих карт можна виявити розбіжності між змінністю технологічного процесу внаслідок випадкових і невипадкових причин.

Процедура використання цих карт полягає в наступному:

1. Через однакові відрізки часу проводиться вибірка об’ємом n і розраховується вибіркове середнє, наприклад, кожної доби розраховуємо готелю.

2. Отримане значення наносимо на контрольну карту.

Етап 1: Попереднє дослідження

Етап 2: Ідентифікація ринкових сегментів та їх оцінка

Етап 3: Позиціювання на ринку

Рис. 2 - Сегментування ринку споживачів для готельних підприємств

3. Якщо вибіркове значення знаходиться за межею регулювання, проводиться виявлення невипадкових причин варіації (переглядається встановлений тариф).

4. Якщо два послідовно отриманих значення вибіркового середнього знаходяться між попереджуючою межею і межею регулювання приймаються негайні заходи (припинення процесу надання послуг за існуючими тарифами, стимулювання попиту і т.п.).

5. Якщо значення на карті утворюють виразний зростаючий або спадаючий тренд, вживають заходи навіть у випадках, коли ці значення знаходяться у попереджуючих межах. Цей тренд може стати індикатором наявності невипадкових причин (наприклад, зменшення попиту на готельні послуги внаслідок зниження ділової активності).

Рис. 3 - Контрольна карта вибіркового середнього (карта Шухарта)

Запропоновані методичні основи можуть бути використані готельними підприємствами, як один з модулів при створенні свого програмного продукту, а також як схеми для ручного розра-хунку.

Розробка практичних рекомендацій з розвитку регіонального готельного комплексу можлива лише після дослідження регіональних особливостей формування готельного ринку і оцінки конкуренції на ринку готельних послуг. Тому в третьому розділі “Розробка пріоритетних напрямків стратегічного розвитку готельних підприємств регіону” проаналізовано фактори формування готельного комплексу регіону, оцінено ринок готельних послуг Харківського регіону, що дозволило запропонувати рекомендації з удосконалення роботи готельних підприємств.

Розробка пріоритетних напрямків стратегічного розвитку готельних підприємств регіону обумовлює необхідність дослідження регіональних особливостей формування його готельного комплексу, що включає аналіз факторів формування (аналіз факторів макро- і мікросередовища). При аналізі макросередовища приділена увага природним факторам регіону, враховані економічні передумови розвитку гостинності, проаналізовано технологічне середовище і роль державного регулювання готельної діяльності.

Залежно від мети візиту рекреаційний потенціал має вирішальне, більше або менше значення. Окремі види туризму, наприклад діловий, можуть розвиватися в регіонах, що не мають значних рекреаційних ресурсів. Для розвитку в регіоні, наприклад, таких видів туризму, як пізнавальний, оздоровчий, складова “природно-рекреаційний потенціал” має першорядне значення. Забезпечення значних грошових надходжень, в тому числі валютних, в результаті використання природно-рекреацій-них ресурсів рекреантами і туристами, можливе за умови наявності великих запасів цінних видів туристських ресурсів, що користуються значним попитом у поєднанні з відносно високим рівнем соціально-економічного рівня регіону, наявністю розвиненої інфраструктури. Харківський регіон має значні рекреаційні ресурси.

Рівень соціально-економічного розвитку регіону має велике значення для розвитку туризму в регіоні і відповідно для розвитку готельного комплексу регіону. Для Харкова властива поліфункціональна структура, в якій провідна роль належить промисловості. Це один з найбільших транспортних вузлів України, великий науковий центр України.

Рівень забезпеченості технологічними засобами помітно варіюється як всередині окремого готельного підприємства, так і між різними підприємствами галузі.

Харківський регіон, залишаючись одним з провідних промислових регіонів країни і інтенсивним сільськогосподарським виробником, найближчим часом не зможе перетворитися у великий курортний центр або велику туристсько-рекреаційну зону. Через несприятливу екологічну ситуацію, незважаючи на значний рекреаційний потенціал, в регіон майже неможливо залучити великі туристські потоки, але це ще не означає, що немає передумов для розвитку тут готельного господарства. Саме місто Харків як важливий економічний центр, виступає об’єктом ділового туризму. Це підтверджується тим фактом, що більшість клієнтів готельних підприємств міста протягом багатьох десятиріч ХХ ст. – це “відряджені”, а не туристи. Залежно від мети відрядження їх цікавлять не визначні пам’ятки, а специфічні об’єкти їх інтересів, причому для кожного виду ділового туризму існують свої – наукові й науково-дослідницькі установи, проектні інститути (для наукового туризму), банки, підприємства, організації і т.п.

При аналізі мікросередовища розглянуто постачальників, партнерів, посередників готельного господарства.

Для розробки конкурентних стратегій потрібна оцінка регіонального готельного ринку – конкурентного середовища, що включає дослідження ємкості ринку, виявлення (ідентифікацію) конкурентів і оцінку інтенсивності конкуренції. Це дозволяє зробити висновки про перспективи розвитку готельного ринку регіону.

Виявлення місця окремого готельного підприємства на регіональному ринку готельних послуг здійснюється за допомогою побудови конкурентних карт.

Враховуючи регіональні особливості формування готельного комплексу, конкурентну позицію на ринку і зробивши аналіз внутрішнього середовища, підприємство має змогу розробки найбільш оптимальної конкурентної стратегії, тобто настає етап розробки конкурентної стратегії і позиціювання або її впровадження.

Доцільною є розробка пріоритетних напрямків стратегічного розвитку готельного комплексу регіону.

Завдяки промисловому, науковому, транспортному значенню, Харків має значні можливості для розвитку ділового туризму .

Відсутність єдиної думки про структуру ділового туризму перешкоджає виробці пропозицій щодо розвитку цього сегмента споживачів готельних послуг, що обумовило необхідність розробки класифікації ділового туризму. Розроблена класифікація ділового туризму (рис.4) включає п’ять компонент: політичну, наукову, комерційну, професійну і суспільну.

Рис.4 – Класифікація ділового туризму

Більшість ділових заходів відбуваються в готелях, здатних комфортно розмістити учасників. Подібні готельні підприємства відрізняються від традиційних готелів. Багато готельних підприємств, що функціонують сьогодні, не маючи категорію 4*, 5*, все ж мають спеціалізовані приміщення для ділових заходів.

Особливі вимоги ставляться до обладнання конференц-залів. На базі аналізу досвіду світових готелів складено приблизний перелік обладнання сучасного конференц-залу.

Розглянуто особливості, переваги й вимоги ділових клієнтів готелю. Складено приблизний перелік додаткового обладнання номерів для ділових гостей.

Однак основне джерело прибутку для готельного підприємства від обслуговування ділових туристів – це не стільки оренда приміщень і надання розміщення, скільки запропонований повний комплекс обслуговування: проживання, харчування, заключний банкет або фуршет і т.п. Запропоновано модель формування і розрахунку конференц-пакету, яка допоможе найбільш точно визначити склад послуг, що включаються до конференц-пакету і його вартість. Це дозволить успішно конкурувати на ринку аналогічних послуг:

,

де - ціна конференц-пакету; - тариф на проживання в номері; - кількість номерів; - термін проживання; - вартість оренди конференц-залу; - вартість оренди (прокату) обладнання; - витрати на харчування і напої; - транспортні витрати на обслуговування заходів; - додаткові послуги (вартість виготовлення роздавального матеріалу, екскурсійні програми, розважальні заходи і т.п.) та інші витрати; - податки і збори; - знижки, надавані окремим клієнтам; - кількість учасників заходу, або середня очікувана їх кількість.

Враховуючи важливість володіння інформацією про готельний ринок, запропоновано створення моніторингової системи – системи взаємного інформування, що дозволяє аналізувати інтерактивні відносини між готелем, конкурентами, ринком, завдяки чому готельне підприємство постійно може знати дійсну ціну за якою надавати послуги і добре орієнтуватись на ринку.

Обмін інформацією здійснюється за наступною схемою: 1) щотижня відомості від готелів згідно з розробленою формою надсилаються до Управління за факсом або електронною поштою; 2) отримана інформація в Управлінні аналізується і зводиться до єдиної таблиці; 3) зведені дані у вигляді звітів і діаграм надсилаються до готелів – учасників системи взаємного інформування.

Створення загальноміської бази даних про стан готельного ринку дозволить потенційним інвесторам приймати обґрунтовані рішення. Порівняльні аналітичні показники дозволять керівництву готельного підприємства володіти оперативною інформацією про стан ринку готельних послуг і виявити місце кожного готелю на ринку, контролювати ситуацію, визначити стратегію продаж. Кожного місяця є можливість розробляти конкурентні карти готельного ринку, бо відомостей для її складання достатньо, що дозволить відстежити ситуацію на місцевому ринку готельних послуг. Управлінню, що координує роботу готельних підприємств, система взаємного інформування дасть змогу організовувати розробку і реалізацію міських цільових програм з розвитку готельного господарства, координувати діяльність установ, підприємств, організацій незалежно від форм власності, які функціонують в сфері готельного господарства.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі дослідження організаційно-економічних аспектів розвитку готельного господарства на прикладі Харківського регіону.

Головні наукові і практичні результати проведеного дисертаційного дослідження полягають у наступному:

1. Узагальнено і систематизовано проблеми готельного господарства України і Харківського регіону, що дозволило дійти висновку про необхідність підвищення конкурентоспроможності готельного комплексу шляхом посилення конкурентоспроможності окремих готельних підприємств.

2. Удосконалено методичні основи сегментування ринку споживачів для готельних підприємств, що дає змогу найбільш швидко визначити для готельного підприємства цільовий сегмент і орієнтувати саме на нього свою діяльність, що забезпечить успіх у конкурентній боротьбі.

3. Запропоновано використання контрольних карт Шухарта оцінки контрольованості та неконтрольованості процесу для урахування ризику при встановленні тарифів на готельні послуги, що дає можливість оцінити ризик та управляти ним.

4. Для регіонального готельного ринку побудовано конкурентні карти, що дозволяють готельним підприємствам виявити роль і місце в конкурентному середовищі, простежити останні тенденції і розробити сучасну стратегію.

5. Досліджено особливості формування готельного комплексу, що дозволило запропонувати напрямки стратегічного розвитку готельних підприємств регіону, для формування соціально-орієнтованого, високорентабельного і конкурентоспроможного регіонального готельного комплексу.

6. Запропоновано рекомендації з удосконалення роботи готельних підприємств (на прикладі Харківського регіону) шляхом розвитку нових сегментів споживачів – ділових туристів.

7. Розроблено класифікацію ділового туризму, яка включає п’ять компонент: політичну, наукову, комерційну, професійну та суспільну, що дає найбільш повне уявлення про склад цього сегмента споживачів готельних послуг.

8. Запропоновано модель формування і розрахунку конференц-пакету для готельного підприємства, яка дозволяє найбільш точно визначити склад послуг, що включаються до конференц-пакету і його ціну.

9. Враховуючи важливість володіння інформацією про готельний ринок, запропоновано створення моніторингової системи – системи взаємного інформування. Викладено механізм роботи системи, розроблено форму початкових даних для системи взаємного інформування, що полегшить створення в регіоні моніторингової системи, яка дозволяє підприємству визначити своє місце на ринку і найбільш вірно обрати конкурентну стратегію.

Таким чином, отримані результати і рекомендації є науково-методичною та практичною базою для розвитку форм і методів підвищення конкурентоспроможності підприємств на регіональному ринку готельних послуг.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Андренко И. Б. Классификация делового туризма // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып. 50. Серия: Экономические науки. - К.: Техніка, 2003. – С. 222 - 226.

2. Андренко И. Б. Перспектива гостиниц Харьковского региона – ориентация на деловых туристов // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып. 37. Серия: Экономические науки. – К.: Техніка, 2002. – С. 201-204.

3. Андренко И. Б. Потенциал Харьковского региона для развития туризма // Вестник Международного Славянского Университета (г. Харьков). Серия “Экономика. Социология”. – 2002. – Т.5, №2. – С. 22-24.

4. Андренко И. Б. Сегментация рынка для гостиничных предприятий // Вестник Международного Славянского Университета (г. Харьков). Серия “Экономика. Социология”. – 2002. – Т.5, №5. – С. 44-46.

5. Андренко И. Б. Роль учета риска при выборе ценовой стратегии гостиницы // Вісник Харківського університету №456. Частина 1. – Харків: Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, 2000. – С. 194-197.

6. Андренко И. Б. Совершенствование методики расчета тарифов на услуги гостиниц. Учет аспекта риска // Вісник Харківського університету №506. Частина 1. – Харків: Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, 2001. – С. 246-248.

7. Андренко И. Б. Конкуренция на гостиничном рынке города: гостиницы и индивидуальные средства размещения негостиничного типа // Программа и тезисы докладов XXXI научно-технической конференции преподавателей, аспирантов и сотрудников Харьковской государственной академии городского хозяйства. Часть 3. Общественно-экономические науки. – Харьков: ХГАГХ, 2002. – С. 12-13.

8. Андренко И. Б. Роль бизнес-гостиниц и бизнес-центров в развитии делового туризма // Материалы IV Международной научно-практической конференции “Туристский феномен: экономические, социальные, экологические и культурно-исторические предпосылки и последствия”. – Донецк: Донецкий институт туристического бизнеса. – 2002. – С. 111-114.

9. Андренко И. Б. Установление тарифов – актуальная проблема гостиничного хозяйства Украины // Программа и тезисы докладов XXX научно-технической конференции преподавателей, аспирантов и сотрудников Харьковской государственной академии городского хозяйства. Часть 3. Общественно-экономические науки. – Харьков: ХГАГХ, 2000. – С. 14-15.

АНОТАЦІЇ

Андренко І. Б. Організаційно-економічні аспекти розвитку готельного господарства регіону. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.10.01 – “Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка”. – Харківська державна академія міського господарства, Харків, 2003.

Дисертацію присвячено теоретичному узагальненню і практичному вирішенню актуального науково-практичного завдання дослідження організаційно-економічних аспектів розвитку готельного господарства регіону. Удосконалено методичні основи сегментування ринку споживачів для готельних підприємств, як однієї з сучасних ринкових стратегій. Обґрунтовано необхідність прогнозування попиту для готельних підприємств з урахуванням сезонних коливань. Запропоновано використання контрольних карт Шухарта оцінки контрольованості та не контрольованості процесу для урахування ризику при встановлені тарифів на готельні послуги. Досліджено особливості формування конкурентоспроможного готельного комплексу на прикладі Харківського регіону і запропоновано теоретичні і практичні рекомендації щодо його розвитку. Розроблено класифікацію ділового туризму. Запропоновано модель формування і розрахунку конференц-пакету. Запропоновано створення в регіоні системи взаємного інформування і викладено механізм її роботи.

Ключові слова: конкурентоспроможність, готельне господарство, ринкова стратегія, сегментування ринку, ризик, контрольні карти Шухарта, діловий туризм, конференц-пакет, система взаємного інформування.

Андренко И. Б. Организационно-экономические аспекты развития гостиничного хозяйства региона. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.10.01 – “Размещение производительных сил и региональная экономика”. – Харьковская государственная академия городского хозяйства, Харьков, 2003.

Диссертация посвящена теоретическому обобщению и практическому решению научной задачи исследования организационно-экономических аспектов развития гостиничного хозяйства региона.

Обобщены и систематизированы проблемы гостиничного хозяйства Украины и Харьковского региона, что позволило сделать вывод о необходимости развития конкурентоспособности гостиничного комплекса путем повышения конкурентоспособности отдельных предприятий.

Усовершенствованы методические основы сегментирования рынка потребителей для гостиничных предприятий – одной из современных рыночных стратегий, которая позволяет наиболее быстро определить для предприятия целевой сегмент и ориентировать на него свою деятельность, что обеспечит успех в конкурентной борьбе.

Предложено использование контрольных карт Шухарта оценки контролируемости и неконтролируемости процесса для учета риска при установлении тарифов на гостиничные услуги, что позволяет оценить риск и управлять им.

Исследованы особенности формирования конкурентоспособного гостиничного комплекса в Харьковском регионе. Проанализированы факторы формирования гостиничного комплекса региона и рынок гостиничных услуг.

Проведенные исследования позволили предложить направления стратегического развития гостиничных предприятий региона, что позволит сформировать социально-ориентированный, высокорентабельный и конкурентоспособный гостиничный комплекс. Предложены рекомендации по совершенствованию


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

КООРДИНАЦІЙНI СПОЛУКИ 3d-МЕТАЛIВ З N-АЦИЛЬОВАНИМИ АМIНОКИСЛОТАМИ ТА ПХ ПОХІДНИМИ - Автореферат - 20 Стр.
ГІПЕРГОМОЦИСТЕЇНЕМІЯ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ: ЗВ’ЯЗОК ІЗ СТАНОМ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ, ГІПЕРЛІПІДЕМІЄЮ ТА НЕДОСТАТНІСТЮ ВІТАМІНІВ В2, В6, В12 - Автореферат - 27 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСІВ ТЕПЛОМАСОПЕРЕНОСУ В ПОЛІДИСПЕРСНИХ ПОРИСТИХ СЕРЕДОВИЩАХ - Автореферат - 50 Стр.
ТЕХНОЛОГІЯ БІСКВІТНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ СОРГОВОГО БОРОШНА - Автореферат - 23 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЯЛОВИЧИНИ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Автореферат - 25 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОЇ Я-КОНЦЕПЦІЇ ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНІХ ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Автореферат - 30 Стр.
ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Автореферат - 31 Стр.