У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

БОБОКАЛ АНАТОЛІЙ МИКОЛАЙОВИЧ

УДК 616.314 -76 -77:615.46:666.3

КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ КЕРАМІЧНОЇ МАСИ "УЛЬТРОПАЛІН" ПРИ НЕЗНІМНОМУ ПРОТЕЗУВАННІ

1 4.01.22 – стоматологія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Київ –2003

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматологі Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця МОЗ України.

Науковий керівник: доктор медичних наук, професор Фліс Петро Семенович,

Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця

кафедра ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології, завідувач

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук, професор Павленко Олексій Володимирович,Київська медична академія післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика МОЗ України, кафедра стоматології, завідувач

кандидат медичних наук, професор Макєєв Валентин Федорович, Львівський державний медичний університет ім.Данила Галицького МОЗ України, кафедра ортопедичної стоматології, завідувач

Провідна установа:

Українська медична стоматологічна академія МОЗ України, кафедра пропедевтики ортопедичної стоматології та ортодонтії (м. Полтава)

Захист дисертації відбудеться 18.09.2003 р. о 13-30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.003.05 при Національному медичному університеті м. О.О. Богомольця МОЗ України за адресою: 03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1, стоматологічний корпус.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця МОЗ України за адресою: 03057, м. Київ, вул. Зоологічна,1.

Автореферат розісланий 27.06.2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Остапко О.І.

загальна характеристика роботи

Актуальність теми. В загальній системі лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я населення, велику роль відіграє стоматологічна допомога, зокрема ортопедична. В умовах складної екологічної та демографічної ситуації (наслідки Чорнобильської катастрофи, збільшення кількості людей похилого віку в загальній чисельності населення) потреба в протезуванні зубів і зубних рядів залишається високою в похилому, та зростає у молодому віці (Фліс П.С.,1991; Косенко К.М.,1994; Онищенко В.С.,1995; Лабунец В.А., 2000; Павленко О.В., 2002).

Крім цього на сучасному етапі розвитку ортопедичної стоматології перед лікарями постає задача не тільки відновити цілісність зубів та зубних рядів, але й забезпечити комплексне відновлення жувальної, мовної та естетичної функцій зубо-щелепного апарату.

Сучасні досягнення ортопедичної стоматології значною мірою базуються на використанні нових технологій і матеріалів. Останнім часом в практиці ортопедичної стоматології дедалі ширше застосовуються суцільнолиті металопластмасові та металокерамічні протези для заміщення дефектів зубів та зубних рядів. Вони, безперечно, мають суттєві переваги перед штампованими металевими і пластмасовими коронками та штамповано-паяними мостоподібними протезами (Каральник Д.М. с соавт., 1982; Василенко З.С.,
1984; Фліс П.С., 1991; Варес Е.Я., 1992).

Однак, суцільнолиті металопластмасові протези мають і деякі недоліки: значний об’єм препарування опорних зубів, зміна, з часом, кольору покриття, присутність залишкового мономеру, мікропористість та недостатня міцність прикріплення до металевого каркасу (Фліс П.С., 1991; Абакаров С.И., 1998; Скрипник І.Л., 2001).

Металокерамічні коронки та мостоподібні протези поєднують в собі переваги суцільнолитих протезів з естетичними можливостями та біологічними властивостями кераміки. Вони мають підвищену міцність, щільно прилягають до препарованого зубу, не впливають негативно на тканини пародонту, слизової оболонки ротової порожнини та організму в цілому. Зубні протези, облицьовані керамікою, за естетичними властивостями не відрізняються від зубів пацієнта, не змінюють з часом свого кольору, не піддаються руйнівній дії ротової рідини. На цих протезах зубний наліт утворюється навіть в меншій кількості, ніж на природніх зубах, вони легко очищуються гігієнічними засобами (Бырса Г.Г., 1988; Каламкаров Х.А. с соавт., 1998; O’Brien W.J., 1985; Yamamoto M., 1994; Лельевр Ф., 1999; Celland N., Willaroel S., 2001).

В Україні при незнімному протезуванні переважно використовують керамічні маси провідних світових виробників (IPS-Classic, Duceram, Vita-Omega, Ceramco, Vintage). Проте, металокерамічні зубні протези, виготовлені з цих керамічних мас в більшості випадків недоступні за ціною для переважної більшості населення, що потребує протезування. Тому назріла потреба в розробці та впровадженню в практику ортопедичної стоматології високоякісної, технологічної та економічно вигідної вітчизняної керамічної маси для металокерамічних зубних протезів.

Зв'язок роботи з науковими планами, програмами, темами

Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Національного медичного університету ім.О.О.Богомольця і є складовою частиною комплексної науково-дослідної роботи кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології НМУ “Підвищення індиферентності до тканин порожнини рота ортодонтичних апаратів та зубних протезів” (державна реєстрація № 0198 U007750). Здобувач був виконавцем окремих фрагментів вищеназваної теми.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є підвищення ефективності незнімного зубного протезування шляхом розробки та впровадження у лікувальну практику вітчизняної керамічної маси “Ультропалін” на підставі клініко-експериментального обґрунтування ефективності її використання в практичній ортопедичній стоматології.

Для досягнення поставленої мети були визначені наступні задачі:

1. Розробити склад керамічної маси “Ультропалін” для облицювання незнімних зубних протезів.

2. Дослідити фізико-хімічні властивості керамічної маси “Ультропалін”.

3. Провести токсиколого-гігієнічні випробування керамічної маси “Ультропалін”.

4. Провести порівняльну медико-біологічну оцінку нової керамічної маси “Ультропалін” з іншими керамічними масами, що застосовуються в практиці ортопедичної стоматології.

5. Вивчити ефективність використання керамічної маси “Ультропалін” при незнімному протезуванні та надати науково-обгрунтовані рекомендації щодо її застосування в ортопедичній стоматології.

Об'єкт дослідження – хворі з дефектами зубів та зубних рядів, експериментальні тварини.

Предмет дослідження – керамічна маса “Ультропалін”, незнімні зубні протези.

Методи дослідження. В роботі були використані клінічні та лабораторні методи дослідження для оцінки ефективності ортопедичного лікування хворих з використанням керамічної маси “Ультропалін”, експериментальні – для вивчення фізико-хімічних, токсиколого-гігієнічних властивостей керамічної маси “Ультропалін” та її впливу на окремі імунологічні показники, статистичні – для оцінки достовірності отриманих результатів.

Наукова новизна отриманих результатів. Вперше в Україні розроблена і впроваджена в лікувальну практику вітчизняна керамічна маса “Ультропалін” для незнімного зубного протезування.

У роботі вперше, в порівнянні з іншими керамічними масами, досліджені фізико-хімічні властивості керамічної маси “Ультропалін”, підтверджені високоякісні параметри маси, яка не поступається світовим аналогам.

Вперше проведені експериментальні та клінічні дослідження керамічної маси “Ультропалін”. Встановлено, що керамічна маса “Ультропалін” має низький показник гістотоксичності, не впливає на імунобіологічні властивості ротової рідини та її кислотність, не викликає запальних процесів слизової оболонки порожнини рота. Клінічними дослідженнями доведена висока функціональна ефективність застосування незнімних зубних протезів, облицьованих керамічною масою “Ультропалін”.

Пріоритетність досліджень підтверджена рішенням про видачу Деклараційного патенту України на винахід № 36966А від 16.04.2001 “Опакер для виготовлення металокерамічних зубних протезів”.

Практичне значення результатів дослідження. Керамічна маса “Ультропалін” відповідає основним вітчизняним і міжнародним вимогам до сучасних керамічних мас, економічно вигідна. Вона може бути успішно використана для виготовлення незнімних зубних протезів, що підвищить доступність та ефективність ортопедичного лікування населення України.

Склад керамічної маси “Ультропалін”, рекомендації щодо її практичного використання обґрунтовані в матеріалах дисертації та впроваджені в лікувальну практику ортопедичних відділень стоматологічних поліклінік міст Львова, Полтави, Києва, в тому числі, стоматологічної поліклініки МОЗ України при Національному медичному університеті ім. акад. О. О. Богомольця. Маса зареєстрована і дозволена до використання в медичних закладах України. Наказ МОЗ України № 148 від 14. 06.99 року. Реєстраційне свідоцтво № 779 / 99.

Матеріали дисертації та безпосередньо сама керамічна маса “Ультропалін” впроваджені в учбовий процес та лікувальну практику на кафедрах ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології НМУ ім. акад. О.О. Богомольця, ортопедичної стоматології Львівського державного медичного університету ім. Д. Галицького, ортопедичної стоматології Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, ортопедичної стоматології Української медичної стоматологічної академії (м. Полтава), Інституті стоматології АМН України (м. Одеса).

Особистий внесок здобувача. Автором особисто проаналізована наукова література з проблеми, що досліджується, сформульовані мета та завдання дослідження, складено план роботи. Самостійно проведено клініко-лабораторні обстеження хворих, статистичну обробку та аналіз даних клінічних та лабораторних досліджень.

За безпосередньою участю автора розроблена керамічна маса “Ультропалін”. Фізико-хімічні властивості керамічної маси досліджені автором спільно із співробітниками НВФ “Крістар”(генеральний директор С.А.Горбань), лабораторії високотемпературної хімії (керівник – к. ф.-м.н. В.І.Стьопкін) ООО "Джендентал-Україна, відділу пористих речовин та матеріалів (завідуючий віддлілом д.х.н. В.В.Ільїн) Інституту фізичної хімії НАН України, відділу фізичної електроніки (завідуючий відділом д.ф.-м. н., професор А.Г.Наумовець) Інституту фізики НАН України, відділу автоматизації наукових досліджень (завідуючий відділом к. ф.-м. н. Кременицький В.В) Технічного центру НАН України.

Токсиколого-гігієнічні та імунологічні дослідження були проведені автором спільно із співробітниками відділу токсикології полімерів медичного призначення (завідуючий відділом д.б.н. Н.А.Галатенко) Інституту хімії високомолекулярних сполучень НАН України, лабораторії патофізіології та імунології (завідуючий лабораторією д.мед.н., проф. О.Ф.Мельников) Інституту отоларингології ім. проф.О.С.Коломійченка АМН України. Автор щиро вдячний співробітникам вищезгаданих закладів за допомогу в проведенні спільних досліджень

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень дисертації повідомлені та обговорені на Всеукраїнській науково-практичній конференції лікарів-стоматологів України “Основні стоматологічні захворювання, їх профілактика та лікування” (м. Полтава, вересень 1996 р.), І Республіканській конференції “Сучасна стоматологія та щелепно-лицьова хірургія” (м. Київ, 15-16 січня 1998 р.), спеціалізованій міжнародній виставці “Стоматологія, медицина” (м. Харків, січень 1999 р.), на I (VIII) з’їзді Асоціації стоматологів України (м. Київ, 30 листопада – 2 грудня 1999 р.).

Публікації. Основні положення дисертації повністю відображені в опублікованих 10 наукових працях, в тому числі в 5 наукових статтях (з них
3 статті у виданнях, рекомендованих ВАК України, 2 статті в інших виданнях), одному деклараційному Патенті України на винахід та 4 тезах наукових доповідей в матеріалах конференцій та зїздів.

Структура та обсяг дисертації. Вся робота викладена на 142 сторінках комп'ютерного тексту та складається із вступу, огляду літератури, трьох розділів власних досліджень, заключення, висновків, практичних рекомендацій, списку літератури. Основний текст дисертації складає 117 сторінок. Робота ілюстрована 32 таблицями та 24 малюнками.

Список літератури містить 189 джерел, з них 93 – іноземні.

Основний зміст роботи

Матеріали та методи досліджень. Для вирішення поставлених мети та задач роботи проведені експериментальні, лабораторні та клінічні методи дослідження.

Дослідження властивостей металокерамічної маси. При розробці та вдосконаленні керамічної маси "Ультропалін" нами ретельно були вивчені її фізико-хімічні властивості.

Основні властивості металокерамічної маси “Ультропалін” визначали за методиками, які відповідають вимогам світових стандартів – ISO International Standart 9693, ANSI ADA 38.

При дослідженні хімічного складу різних видів керамічних мас для металокерамічного протезування використовували метод кількісного рентгенівського мікроаналізу. Аналіз характеристичного рентгенівського випромінювання дає як якісну, так і кількісну інформацію про області поверхні розміром в декілька мікрометрів. Ступінь адгезії кераміки до металу визначали за методом Швікерата (1982) в спеціалізованому комплексі для механічних досліджень “Керам”. Згідно з вимогами ISO 9693 випробування адгезії проводили за методом триточкового вигину. Для випробувань використовували Co-Cr та
Ni-Cr сплави – Wirobond та Remanium CSE, відповідно. Температурний коефіцієнт лінійного розширення визначали на кварцовому дилатометрі ДКВ-5А, порівнюючи із дентином маси IPS-Classic. Випробовували по 2 зразки мас опакеру, дентину, емалі, транспаранту. Міцність на вигин та на стискання визначали на спеціалізованому комплексі для механічних досліджень “Керам”. Метод випробувань полягав у навантаженні зразка, що лежить вільно на двох опорах, силою тиску металевого штоку, прикладеною на однаковій відстані від опор в умовах короткочасного квазістатичного навантаження. Досліджували зразки опакеру, дентину, емалі та транспаранту. Перевірку мікротвердості здійснювали на приладі ПМТ-3. Розподіл частинок за розміром досліджували за допомогою методу вібраційного ситування та методу седиментації Такий метод дозволяє визначити кількість частинок в діапазоні розмірів 0,5-20 мкм. Кількість же частинок більшого розміру можна визначити за допомогою ситового аналізатору, використовуючи сита різних розмірів. Дослідження також проводили для порівняння на масах “Duceram-Plus” та IPS-Classіс.

Прозорість дентину, емалей та транспаранту визначали за допомогою фотометру ФОУ-5. Виготовляли зразки матеріалів у вигляді дисків діаметром близько 10 мм та товщиною близько 1,5 мм. Спечені в вакуумній пічці "Еліта" зразки шліфували до отримання плоских та параллельних поверхонь і спікали повторно. Після цього за допомогою мікрометру визначали товщину зразків та визначали оптичне поглинання та оптичну густину. За цими показниками визначали прозорість складових частин порцелянової маси "Ультропалін".

Паралельно з дослідженнями фізико-хімічних властивостей керамічної маси “Ультропалін” були проведені токсиколого-гігієнічні дослідження.

Для проведення комплексних токсиколого-гігієнічних досліджень зразків кераміки “Ультропалін” для металокерамічних зубних протезів були використані методики, які дозволили в повній мірі судити про ступінь нешкідливості матеріалу при контакті з ротовою порожниною пацієнта. Були проведені: санітарно-хімічні дослідження, дослідження кераміки методом тканинової культури, токсикологічні дослідження – вивчення подразнюючої і сенсибілізуючої дії витяжок із кераміки та вивчення реакції тканин при імплантації кераміки.

Дослідження впливу керамічної маси "Ультропалін" на клітини імунної системи (in vitro). Використовували зразки вагою 500 мг спечених дентинів А2, А3 та транспаранту Т маси "Ультропалін", які мали приблизно подібну форму та поверхню. Для порівняння вивчали також дію зразків 4D – дентину IPS-Classic (Ліхтенштейн); дентину А3-металокерамічної маси Noritake – (Японія); акрілпластмаси – Сінма-М (Україна). Для вивчення впливу екстрактів на метаболічно малоактивні клітини типу еритроцитів та ідентифікації їх руйнування застосовували спектрофотометричний спосіб по визначенню гемоглобіну. Вплив на маркерні ознаки лімфоцитів крові визначали за допомогою моноклональних антитіл (МКАТ), які дозволяють провести диференційований аналіз основних типів лімфоцитів: Т, В и NK. Активність фагоцитозу визначали за методом Фан-Фифи та співавт. (1977) із використанням радіоізотопної методики. У якості фагоцитуючих клітин були клітини “білої” крові практично здорових донорів.

Клінічні дослідження були проведені на базі кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології НМУ протягом п’яти років (1997-2002 рр.). Проведено комплексне обстеження та лікування 182 пацієнтів з дефектами зубів та зубних рядів віком від 19 до 60 років з них 78 чоловіків та 104 жінки (табл. 1).

В основній групі пацієнтів (124 чол..) було проведено ортопедичне лікування із застосуванням незнімних протезів, облицьованих керамічною масою “Ультропалін” – виготовлено і зафіксовано 235 металокерамічних протезів:
87 коронок та 148 мостоподібних протезів (370 опорних коронок та 243 фасеток) – всього 700 одиниць.

Таблиця 1

Загальна характеристика пацієнтів, яким було проведено ортопедичне лікування із застосуванням незнімних протезів облицьованих керамічною масою “Ультропалін”, IPS-Classic, Duceram, Vita-Omega

Групи | Загальна кількість пацієнтів | Стать | Вік, років

Чоловіки | Жінки | 20-30 | 31-45 | 46-60

Кіль-кість | % | Кіль-кість | % | Кіль-кість | % | Кіль-кість | % | Кіль-кість | % | Кіль-кість | %

Маса Ультропалін | 124 | 100 | 56 | 45 | 68 | 55 | 27 | 22 | 58 | 47 | 39 | 31

Інші маси | 58 | 100 | 22 | 38 | 36 | 62 | 15 | 26 | 24 | 41 | 19 | 33

Всього | 182 | 100 | 78 | 43 | 104 | 57 | 42 | 23 | 82 | 45 | 58 | 32

В контрольній групі (58 пацієнтів) протезування було проведено металокерамічними протезами, облицьованими керамічними масами зарубіжного віробництва: IPS-Classic, Duceram, Vita-Omega. Було виготовлено та зафіксовано 113 металокерамічних незнімних протезів – 39 одиночних коронок та 74 мостоподібних протезів (в них 156 опорних коронок та 112 фасеток) – всього 307 одиниць.

Показаннями до виготовлення протезів були: необхідність заміщення дефектів зубних рядів високоестетичними мостоподібними протезами, протезування коронкової частини зуба., шинування при генералізованому пародонтиті, лікування патології прикусу та окремих зубів ортопедичним шляхом, заміна інших протезів внаслідок їх фізичного і морального старіння.

Обстеження ортопедичних хворих і підготовку до протезування проводили за загальноприйнятими методами, які включають детальний збір анамнезу, загальне обстеження та обстеження зубо-щелепно-лицевої ділянки за допомогою основних та додаткових методів.

Клінічну оцінку якості металокерамічних протезів проводили за такими показниками: оцінювали скарги хворих, цілістність керамічного покриття, зміну блиску та кольору протезів, стан твердих тканин зубів-антагоністів, тканин пародонту опорних зубів, стан слизової оболонки ясен в ділянці проміжної частини протезів та коронок, гігієнічний стан ротової порожнини. За необхідності проводили рентгенологічне обстеження опорних зубів.

Для оцінки стану слизової оболонки ясен та наявності запалення використовували цитологічні дослідження. Цитологічні дослідження слизової оболонки ясен в місцях прилягання незнімних зубних протезів проводили за методикою Василенко З.С. (1953). Для визначення інтенсивності запального процесу ясен в ділянці опорних зубів та проміжної частини протезів використовували індекс гінгівіту (GI), Loe (1963), який підраховували до протезування металокерамічними протезами та після їх фіксації через 1, 6, 12 місяців (потім 1 раз на рік) в основній та контрольній групах пацієнтів.

З метою вивчення впливу незнімних металокерамічних протезів, облицьованих керамічною масою “Ультропалін”, на гігієнічний стан ротової порожнини та властивості ротової рідини визначали індекс гігієни ротової порожнини за G.Green та R.Vermillion (1964) та показник кислотності PH ротової рідини у ті ж терміни.

Стан місцевого імунітету та факторів неспецифічної резистентності вивчали за вмістом секреторної та мономерної форм імуноглобуліну А в ротовій рідині, наявності у слині імуноглобуліну G, лейкоцитів, лімфоцитів та клітин епітелію, згідно з рекомендаціями О.В.Дюміна та співавт (1990).

Результати дослідження та їх обговорення. При розробці та вдосконаленні керамічної маси "Ультропалін" нами ретельно були вивчені її фізико-хімічні властивості. За основними властивостями маса “Ультропалін” в повній мірі відповідає вимогам міжнародних стандартів – ISO International Standart 9693, ANSI ADA 38.

Фазовий склад. Як і переважна більшість сучасних керамічних мас, “Ультропалін” за фазовим складом представляє собою скляну матрицю з розподіленими в ній мікрокристалітами лейциту. Аналогічний склад мають такі маси, як IPS-Classic, Duceram, Vita-VMK, Vita-Omega, Carmen, Ceramco, Synspar, Creation, Noritake EX-3 та ін.

Термічне розширення. Коєфіцієнт термічного розширення маси “Ультропалін” відповідає показникам найбільш поширених керамічних мас. Температурний коефіцієнт лінійного розширення (ТКЛР) керамічної маси “Ультропалін” становить 13,2 + 0,5 х 10-6 К-1. В порівнянні ТКЛР Vita-Omega 900 – 13,4 х 10-6 К-1, IPS-Classic – 13,2 х 10-6 К-1, Duceram – 13,2 х 10-6 К-1. Таке значення ТКЛР маси “Ультропалін” дозволяє успішно використовувати її при виготовленні протезів з більшістю відомих неблагородних сплавів: Remanium 2000, Rexillium, Wiron 88, Wiron 99, Degudent U94, Bego Pal 300, Bego Star, КХС, Целіт та іншими, що мають значення ТКЛР в межах 13,8 – 14,4 х 10-6 К-1.

Керамічна маса “Ультропалін” має міцність на вигин 100-110 + 3 МПа при нормі 50 Мпа (p<0,001), адгезію до металів – 37+ 2 МПа при нормі 25 Мпа (p<0,001) як для кобальто-хромових, так і для нікель-хромових сплавів. Згідно системам міжнародних стандартів контролюються дві основні характеристики міцності металокерамічних мас: міцність на вигин (норма 50 МПа) та адгезія опакеру до металів (норма 25 МПА). Із даних, що наведені вище, випливає, що металокерамічна маса “Ультропалін” з великим запасом відповідає цим вимогам (Рис. 1).

Незначна усадка при спіканні, стабільність маси під час моделювання та широка гама кольорів керамічної маси "Ультропалін" дають можливість відтворювати найтонші деталі та відтінки при виготовленні незнімних зубних протезів. Наявність опалових мас, інтенсив-дентинів дозволяє створювати оптичні ефекти, ідентичні натуральним зубам, відбудовувати їх анатомо-топографічну структуру.

Рис.1. Діаграма міцності на вигин найбільш поширених керамічних мас

 

Токсиколого-гігієнічні дослідження свідчать про те, що керамічна маса “Ультропалін” не впливає на характер обмінних процесів в оточуючих тканинах. Активність окислювально-відновних ферментів клітинних елементів у піддослідних тварин достовірно не відрізнялася від контролю. Структурних і функціональних змін у паренхіматозних органах порівняно з контролем не виявлено. На підставі гістологічних досліджень встановлено, що керамічна маса не спричиняє подразнюючої дії на навколишні тканини, не викликає атипії клітинних елементів у піддослідних тварин.

При дослідженні впливу керамічної маси "Ультропалін" на клітини імунної системи (in vitro) негативних результатів не виявлено. Вивчення впливу екстрактів керамічної маси “Ультропалін” на метаболічно малоактивні клітини типу еритроцитів не виявило підвищення руйнування еритроцитів. Аналіз впливу екстрактів на життєздатність клітин епітелію та лімфоїдного ряду при сумісному культивуванні протягом 18 годин показало, що досліджувані екстракти не впливали на життєздатність клітин епітелію у культурі. Із наведених в роботі даних видно, що популяції лімфоцитів не реагували на вплив екстрактів із кераміки.

При вивченні фагоцитарної активності не було визначено суттєвих змін у рівні активності під впливом різних екстрактів (таблиця 2).

Таблиця 2

Фагоцитарна активність клітин крові донорів під впливом екcтрактів
із зубопротезних матеріалів (in vitro)

Матеріал | М | +-m | n | p

Контроль | 22,8 | 4,8 | 10–

А2 | 20,0 | 6,0 | 10 | >0,05

A3 | 25,6 | 7,9 | 9 | >0,05

T | 22,8 | 7,0 | 10 | >0,05

4D | 22,0 | 6,5 | 8 | >0,05

Noritake | 19,8 | 6,0 | 9 | >0,05

Пластмаса | 17,6 | 5,5 | 10 | >0,05

Таким чином, проведені дослідження in vitro по вивченню впливу екстрактів з матеріалів для протезування зубів свідчать про те, що різні за гістогенетичним походженням клітини по-різному чутливі до речовин, що містяться в зразках матеріалів та можуть виходити з них у водний розчин. В інтегральному визначені найбільш негативний вплив був зафіксований від дії речовин, що виходили з акрилових пластичних матералів.

Клінічні дослідження. При обстеженні після протезування всі пацієнти основної і контрольної груп були задоволені якістю протезування. Протези влаштовували їх як в естетичному, так і в функціональному відношенні. При контрольних обстеженнях через 1, 6, 12 місяців (потім 1 раз на рік), у більшості пацієнтів порушень цілісності керамічного покриття протезів, облицьованих масою "Ультропалін" та зарубіжними масами, не виявлено. Незначний відсоток ускладнень (3,5%), пов'язаний з порушенням цілісності кераміки, достовірно не відрізняється від такого в контрольній групі пацієнтів, а також від даних літератури.

Колір облицювання не змінювався протягом всього часу користування протезами (до п’яти років), поверхня їх залишалася гладкою, легко очищувалася від зубного нальоту. Значного абразивного зношення (стирання) поверхні протезів та зубів-антагоністів не виявлено. Клінічними дослідженнями також встановлено, що протези, виготовлені із застосуванням керамічної маси "Ультропалін", легко піддаються обробці абразивними матеріалами під час припасовки та оклюзійної корекції, добре коректуються за формою та кольором, добре глазуруються. Остання властивість сприяє мінімальній адгезії зубного нальоту до поверхні протезу, що разом із високою міцністю та кольоростійкістю характеризує високу функціональну ефективність керамічної маси “Ультропалін”.

Крім основних, були проведені додаткові клінічні та клініко-лабораторні дослідження пацієнтів основної та контрольної груп.

Цитологічні дослідження слизової оболонки ротової порожнини проводили за методикою Василенко З.С. (1953) в основній та контрольній групах пацієнтів. Аналіз цитологічних досліджень слизової оболонки ротової порожнини показав, що в місцях прилягання протезів, облицьованих керамічною масою “Ультропалін”, протягом першого місяця після протезування в мазках-відбитках 22% пацієнтів було виявлено збільшення кількості лейкоцитів та епітеліальних клітин, що свідчило про наявність незначного запального процесу в ділянці опорних зубів. Подібні результати (19%) були виявлені при дослідженні пацієнтів контрольної групи. При повторних обстеженнях через 6, 12 місяців (потім 1 раз на рік) результати аналізів були в межах норми.

Як було вище зазначено для оцінки вираженості запального процесу ясен в області опорних зубів та проміжної частини протезів використовували визначення індексу гінгівіту (GI), а також для оцінки стану гігієни ротової порожнини – індекс гігієни OHI-S за Green-Vermillion. Хворих основної і контрольної груп обстежували до протезування, а також після протезування через 1, 6, 12 місяців, потім один раз на рік. У більшості пацієнтів обох груп (93%) до початку препарування зубів стан гігієни ротової порожнини був хороший (індекс гігієни GV 0.3 0.04), гінгівальний індекс (GI) дорівнював 0.05 0.01, що свідчило про відносне клінічне благополуччя. Після протезування в обох групах пацієнтів індекс гігієни залишився без суттєвих змін, гінгівальний індекс через
1 місяць в 24% пацієнтів дещо підвищився до 0.2 0.02. Під час наступних оглядів (через півроку, рік і т.д.) ми відмітили тенденцію до його нормалізації (0,1 0,01).

Нами досліджено вплив металокерамічних протезів, облицьованих масою “Ультропалін” та іншими масами, на рівень рН змішаної слини. Пацієнти були розподілені на дві групи:основну – у яких металокерамічні протези були облицьовані масою “Ультропалін”, контрольну – у яких протези були облицьовані керамічними масами IPS-Clаssic, Ducera, Vita-Omega. За весь час досліджень (до протезування, через 7 днів, 1 місяць, 6 місяців, через 1 рік після протезування, потім – 1 раз на рік), значення рН слини в основній і контрольній групах практично не змінювалось і знаходилось в межах норми (6,8 0,21).

Результати представлені в таб. 3.

Таблиця 3

Середні показники рН слини у пацієнтів,
протезованих металокерамічними протезами (М +-m)

Групи пацієнтів | РН в різні строки до і після протезування

До протезування | 1 місяць | 6 місяців | 1 рік | 2 роки | 3 роки | 4 роки

Основна | 6,7±0,27

n = 124 | 6,8±0,23

n = 120 | 6,8±0,27

n = 116 | 6,7±0,26

n = 107 | 6,6±0,28

n = 96 | 6,8±0,23

n = 87 | 6,7±0,32

n = 84

Контрольна | 6,6 ±0,19

n = 56 | 6,7±0,22

n = 53 | 6,7±0,21

n = 50 | 6,8±0,37

n = 51 | 6,7±0,38

n = 52 | 6,8±0,21

n = 49 | 6,8±0,28

n = 48

 

Результати імунологічного дослідження змішаної слини (ротоглоткового секрету) свідчать про те, що при використанні металокерамічних протезів, облицьованих керамічною масою “Ультропалін”, не виявлено достовірних змін вмісту як секреторної (0,88 – 1,01), так і мономерної (0,09 – 0,1) форм імуноглобуліну А порівняно з контрольною групою.

Таким чином, позитивні результати експериментальних та клінічних досліджень дозволяють рекомендувати вітчизняну керамічну масу "Ультропалін" для впровадження в широку стоматологічну практику для облицювання незнімних зубних протезів та покращення якості зубного протезування.

ВИСНОВКИ

В дисертації приведено узагальнення проведених клініко-експериментальних досліджень та вирішено актуальну науково-практичну задачу стоматології – підвищення ефективності ортопедичного лікування шляхом розробки та впровадження у лікувальну практику першої вітчизняної керамічної маси “Ультропалін” для незнімного зубного протезування.

1. Розроблено та вивчено фізико-хімічні властивості керамічної маси "Ультропалін", яка застосовується для виготовлення незнімних зубних протезів, представлено клінічні результати та експериментальні дані щодо її застосування.

2. Висока міцність кераміки “Ультропалін”, стабільність в часі дозволяє використовувати її для виготовлення довговічних та надійних протезів. За основними властивостями керамічна маса “Ультропалін” в повній мірі відповідає вимогам міжнародних стандартів. Маса має міцність на вигин 100-110 + 3 МПа при нормі 50 МПа, адгезію до металів – 37+ 2 МПа при нормі 25 Мпа, коефіцієнт термічного розширення 13,2 + 0,5 х 10-6 К-1. За цим показником маса для металокераміки "Ультропалін" добре узгоджується зі сплавами КХС, Целіт, Remanium 2000, Wiron 88, Wiron 99, та іншими, що використовуються при незнімному протезуванні.

3. Широка гама складових частин керамічної маси “Ультропалін” дає можливість відтворювати найтонші деталі структури зубів та відтінки кольору при виготовленні протезів. Наявність опалових мас, інтенсив-дентинів, прозорих мас, дозволяє за рахунок оптичних ефектів виготовляти протези, близькі за виглядом до натуральних зубів.

4. Токсиколого-гігієнічні дослідження свідчать про те, що керамічна маса “Ультропалін” має низький показник гістотоксичності, не впливає на характер обмінних процесів оточуючих тканин, не викликає структурних і функціональних змін в паренхіматозних органах, а також не спричиняє подразнюючої дії на тканини у піддослідних тварин.

5. Результати клініко-лабораторних та імунологічних досліджень ротової рідини свідчать про те, що при використанні незнімних зубних протезів, облицьованих керамічною масою “Ультропалін” не відбувається суттєвих змін імунобіологічних властивостей слини, протези мають низьку імунотропну токсичність.

6. Незнімні зубні протези, виготовлені із застосуванням керамічної маси “Ультропалін”, легко корегуються при необхідності за кольором і формою, добре глазуруються. Ця властивість сприяє мінімальній адгезії зубного нальоту до поверхні протезів, що разом з достатньою міцністю та кольоростійкістю підтверджує високу функціональну ефективність таких протезів.

7. Аналіз безпосередніх та віддалених (до п’яти років) клінічних результатів лікування показав, що застосування протезів, облицьованих вітчизняною керамічною масою “Ультропалін”, не викликає змін кислотності (рН) ротової рідини, покращує показники гігієни порожнини рота, не спричиняє запальних процесів слизової оболонки в місці безпосереднього її контакту з керамікою і ротової порожнини в цілому.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. Керамічну масу “Ультропалін” рекомендується використовувати для виготовлення металокерамічних коронок та мостоподібних протезів пацієнтам різного віку та в різних клінічних ситуаціях.

2. Для виготовлення незнімних зубних протезів, облицьованих вітчизняною керамічною масою “Ультропалін”, слід використовувати кобальто-хромові та нікель-хромові сплави, що мають значення коефіцієнту термічного розширення в межах 13,2 + 0,5 Ч 10-6 К-1

3. Для створення оптичних ефектів в протезах, притаманних природнім зубам пацієнтів різних вікових категорій, слід використовувати повний набір керамічної маси “Ультропалін”, який має в своєму складі опалові, надпрозорі емалі, різні інтенсив-дентини, глазурні фарби.

4. Доцільно широко застосовувати керамічну масу “Ультропалін” для виготовлення незнімних зубних протезів, що значно підвищить економічну доступність протезування металокерамічними зубними протезами та ефективність ортопедичного лікування взагалі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Украинская масса для металлокерамики “Ultropalinе”. Клинические возможности и перспективы // Дент Арт. – Полтава – 1998. – № 4. С. . (Співавтори: Фліс П.С., Горбань С.А., Стьопкін В.І.). Дисертантом проведено пошук та аналіз наукової літератури, збір клінічного та експериментальних матеріалів, обробка результатів.

2. Термоциклічні випробування металокерамічної маси “Ультропалін” // Вісник стоматології. Науково-практичний журнал. – Одеса. – 2000. – № 1. С. . Дисертантом проведено експериментальні дослідження, аналіз наукової літератури, обробка та узагальнення результатів.

3. Клиническая оценка эффективности протезирования металлокерами-ческими зубными протезами, облицованными отечественной керамической массой “Ультропалин.” – Современная стоматология. – Киев. – № 4(20). – 2002. – С. . (Співавтор: П.С.Фліс.). Дисертантом проведено клініко-лабораторні дослідження, обгрунтування методик дослідження та застосування маси “Ультропалін”, аналіз отриманих результатів.

4. Новый керамический материал “Ultropaline”// Проблемы медицины. – Киев. – 1998. – № 2, – С. . (Співавтори: Фліс П.С., Горбань С.А., Стьопкін В.І.) Дисертантом проведено експериментальні дослідження, аналіз наукової літератури, обробка та узагальнення результатів.

5. Масса для металлокерамики “Ultropalinе” – дебют на российском рынке. //Институт стоматологии (научно-практический журнал). – Санкт-Петербург. – 2000. – № 4(9). – С. . (Співавтори: Фліс П.С., Мишкун Б.П., Висоцький В.В., Горбань С.А., Стьопкін В.І.) Підготовлена з рівною часткою науково-практичної участі кожного.

6. Деклараційний патент на винахід України № 36966А. Опакер для виготовлення металокерамічних зубних протезів // Заявл. 01.03.2000; Опубл.: Промислова власність. Офіційний бюллетень. – 2001. – № 3. – С. .36-1.37. (Співатори: Фліс П.С., Горбань С.А., Стьопкін В.І., Скрипник І.Л., Шаховалов О.О.). Дисертантом розроблена формула винаходу, проведено патентний пошук, оформлена патентна документація.

7. .Экспериментальное обоснование применения отечественной керамической массы “Ультропалин” в ортопедической стоматологии при изготовлении несъемных зубных протезов // Матеріали доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції лікарів-стоматологів. “Основні стоматологічні захворювання, їх профілактика та лікування”. – Полтава – 1996. – С. . (Співавтори: Фліс П.С., Горбань С.А., Мишкун Б.П.). Здобувачем проведено експериментальні дослідження, статистична обробка даних, аналіз результатів.

8. Применение отечественной массы “Ультропалин” при изготовлении несъемных зубных протезов // Сборник тезисов І Республиканской конференции “Современная стоматология и челюстно-лицевая хирургия”. – Киев – 1998. – С. . (Співавтори: Фліс П.С., Горбань С.А.. Скрипник І.Л.). Дисертантом проведено клініко-лабораторні дослідження, обгрунтування методик дослідження, аналіз отриманих результатів.

9. Клінічний досвід застосування незнімних протезів, облицьованих вітчизняною керамічною масою “Ультропалін” // Матеріали І (VIII) з’їзду Асоціації стоматологів України. – Київ. – 30 листопада-2 грудня 1999. – С. . (Співавтори: Фліс П.С., Горбань С.А., Стьопкін В.І., Скрипник І.Л.). Здобувачем проведені клінічні дослідження, статистична обробка даних та узагальнення результатів дослідження.

10. Українська металокерамічна маса “Ультропалін”: економічне значення та аспекти застосування // Матеріали І (VIII) з’їзду Асоціації стоматологів України. – Київ. – 30 листопада-2 грудня 1999. – С. . (Співавтори: Фліс П.С., Горбань С.А., Стьопкін В.І.). Дисертантом проведено клініко-лабораторні дослідження, обгрунтування застосування маси “Ультропалін”, аналіз отриманих результатів.

АНОТАЦІЯ

Бобокал А.М. “Клініко-експериментальне обґрунтування використання керамічної маси “Ультропалін” при незнімному протезуванні”. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.22 – стоматологія. – Національний медичний університет ім.О.О. Богомольця, Київ, 2003.

Дисертацію присвячено розробці та дослідженню керамічної маси “Ультропалін” для металокерамічних протезів. Дослідження  фізико-хімічних властивостей керамічної маси “Ультропалін” та порівняння їх з властивостями інших поширених мас показали високий рівень її основних характеристик та повну відповідність вимогам міжнародних стандартів.

Токсиколого-гігієнічні дослідження показали, що керамічна маса “Ультропалін” характеризується низьким показником гістотоксичності.

Аналіз безпосередніх та віддалених (до 5 років) результатів клініко-лабораторних та імунологічних досліджень показав, що застосування протезів, облицьованих вітчизняною керамічною масою “Ультропалін”, не викликає негативних змін ротової рідини та показників гігієни порожнини рота, не спричиняє запальних процесів слизової оболонки в місці безпосереднього її контакту з керамікою і ротової порожнини в цілому, протези мають низьку імунотропну токсичність.

Ключові слова: металокерамічні протези, пацієнти, керамічна маса, фізико-хімічні властивості, токсикологія, імунологія, клінічні дослідження, гігієнічні показники.

АННОТАЦИЯ

Бобокал А.Н. “Клинико-экспериментальное обоснование применения керамической массы “Ультропалин” при несъемном протезировании”. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.22-стоматология. – Национальный медицинский университет им. А.А. Богомольца, Киев, 2003.

Диссертация посвящена разработке и изучению основных физико-химических свойств керамической массы “Ультропалин” для металлокерамических протезов, изучению эстетических и функциональных возможностей этой массы, проведению ее токсиколого-гигиенических исследований, иммунологических исследований – влияние массы на состояние ротовой полости и ротоглоткового секрета, проведению клинико-лабораторных исследований пациентов, при лечении которых использовали несъемные протезы, облицованные керамической массой “Ультропалин” в сравнении с зарубежными керамическими массами.

Исследование физико-химических свойств керамической массы “Ультропалин” и сравнение их со свойствами других распространенных масс показали высокий уровень ее основных характеристик и полное соответствие требованиям международных стандартов. Масса имеет прочность на изгиб 100-110 Мпа при норме международных стандартов 50 Мпа. По таким важным характеристикам, как максимальная прозрачность, усадка при спекании, химическая растворимость, масса “Ультропалин” также не уступает наиболее распространенным зарубежным массам для металлокерамических протезов. Все это в комплексе дает возможность создавать долговечные и надежные протезы с высокими эстетическими характеристиками.

Исследования рабочих характеристик массы показали, что несъемные зубные протезы, изготовленные с использованием керамической массы “Ультропалин”, легко коррегируются при необходимости по цвету и форме, хорошо глазурируются. Это качество способствует минимальной адгезии зубного налета к поверхности протеза, что вместе с достаточной прочностью и цветостойкостью подтверждает высокую функциональную эффективность таких протезов. Широкая гамма составных частей керамической массы “Ультропалин” дает возможность воссоздавать самые тонкие детали и оттенки при изготовлении протезов. Наличие опаловых масс, интенсив-дентинов, прозрачных масс, позволяет за счет оптических эффектов изготовлять протезы, близкие по виду к натуральным зубам, которые не уступают протезам, изготовленным из наиболее распространенных масс для металлокерамического протезирования, таких, как Ducerаm, IPS-Classic, Synspar, Vita Omega и др.

В результате токсиколого-гигиенических исследований показано, что керамическая масса “Ультропалин” характеризуется низким показателем гистотоксичности, не влияет на характер обменных процессов окружающих тканей, не вызывает структурных и функциональных изменений в паренхиматозных органах, а также не производит раздражающего действия на окружающие ткани подопытных животных.

Результаты клинико-лабораторных и иммунологических исследований ротовой жидкости свидетельствуют о том, что при использовании несъемных зубных протезов, облицованных керамической массой “Ультропалин”, не происходит существенных изменений иммунобиологических свойств слюны, протезы имеют низкую имунотропную токсичность.

Анализ непосредственных и отдаленных (до 5 лет) клинических результатов лечения 124 пациентов показал, что при применении протезов, облицованных отечественной керамической массой “Ультропалин” не изменяется кислотность (рН) ротовой жидкости, улучшаются показатели гигиены полости рта, не возникают воспалительные процессы слизистой оболочки в месте непосредственного ее контакта с керамикой и полости рта в целом.

Ключевые слова: металлокерамические протезы, пациенты, керамическая масса, физико-химические свойства, токсикология, иммунология, клинические исследования, гигиенические показатели.

SUMMARY

Bobokal A.N. Clinical experimental basing of application of ceramic material “Ultropaline” for fixed prosthesis. – Manusсript.

Thesis for a candidate's degree by speciality 14.01.22 – stomatology. – The National Medikal University, Kyiv, 2003.

The thesis is devoted to a development of the ceramic material "Ultropaline" for metal ceramic dentures and to a study of its main physical-chemical characteristics.

Investigations of physical-chemical properties of the ceramic material "Ultropaline'' had showed a high level of material characteristics. They meet the requirements of international standards completely. Due to this durable and reliable dentures can be manufactured from this ceramic.

The toxicological and hygienic examinations revealed a low level of histotoxity of ceramic "Ultropaline".

An analysis of the results clinical, laboratory and immunological investigations of treatment of 124 patients were conducted. It showed, that using of veneered with "Ultropaline" dentures give no


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОРТОПЕДИЧНЕ ВІДНОВЛЕННЯ ЗУБІВ, ЗРУЙНОВАНИХ НИЖЧЕ РІВНЯ ЯСЕН, КУКСОВИМИ ШТИФТОВИМИ ВКЛАДКАМИ З БІОІНЕРТНИМ ПОКРИТТЯМ - Автореферат - 23 Стр.
АДАПТАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ БАВОВНЯНОЇ ГАЛУЗІ ДО РИНКОВИХ УМОВ - Автореферат - 30 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ ХІМІОТЕРАПЕВТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ ТЕРАПІЇ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ІНВАЗІЙНИХ ХВОРОБ ТВАРИН - Автореферат - 48 Стр.
ЛОГІСТИЧНІ СИСТЕМИ НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ: ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ - Автореферат - 27 Стр.
ПІРОЛІТИЧНИЙ СИНТЕЗ ТА ВЛАСТИВОСТІ ПОВЕРХНІ ВУГЛЕЦЕВИХ НАНОРОЗМІРНИХ ТРУБОК - Автореферат - 22 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ РЕСУРСНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ПІДПРИЄМСТВА В ПОТОЧНОМУ Й ОПЕРАТИВНОМУ УПРАВЛІННІ - Автореферат - 23 Стр.
ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ВЕРТИКАЛЬНИХ МОНТАЖНИХ З'ЄДНАНЬ СТІНКИ РУЛОНОВАНИХ РЕЗЕРВУАРІВ - Автореферат - 28 Стр.