У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Брадул Олександр Михайлович

УДК 657.471:622.012

Облік і аналіз затрат
гірничодобувних підприємств
(на прикладі шахт ДАК “Укррудпром”)

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Київ 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: доктор економічних наук, доцент
Кузьмінський Юрій Анатолійович,
Київський національний економічний університет, завідувач кафедри обліку базової підготовки

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор
Валуєв Борис Іванович,
Одеський державний економічний університет,
завідувач кафедри обліку та аудиту

кандидат економічних наук, доцент
Лучко Михайло Романович,
Тернопільська академія народного господарства,
проректор з навчальної роботи, завідувач кафедри обліку та контролю у невиробничій сфері

Провідна установа: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, м. Київ

Захист відбудеться “21” листопада 2003 р. о 14:00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 при Київському національному економічному університеті за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1, аудиторія 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1, аудиторія 201.

Автореферат розісланий “20” жовтня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, професор Поддерьогін А.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах переходу до ринкової економіки, визначення стратегії розвитку гірничодобувної галузі і поліпшення структури гірничо-металургійного комплексу є важливим завданням економічної політики держави. Для зменшення економічної залежності України головним завданням є розвиток ефективних технологій виробництва, в тому числі на вітчизняних гірничодобувних підприємствах в особливості з підземним способом видобутку в Криворізькому басейні, який найбільш відповідає вимогам державної програми ресурсозбереження.

Розвиток гірничодобувної галузі включає: зміну технології видобутку руди, зменшення затрат на виробництво, розвиток інфраструктури, побудову потужної маркетингової служби, виведення з експлуатації збиткових шахт, ефективне управління та контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємств галузі.

Успішне управління діяльністю гірничодобувних підприємств неможливе без вдосконалення системи обліку та аналізу виробничих затрат та собівартості видобутої руди. Прийняття оперативних управлінських рішень щодо доцільності використання ресурсів, розміру та видів затрат і формування собівартості руди підземного видобутку, стає можливим за допомогою бухгалтерського обліку і аналізу затрат, від яких в основному залежить якість і оперативність управління виробництвом.

Дослідженню питань обліку і аналізу затрат в умовах ринкових економічних відносин присвячені праці фахівців, зокрема Ф.Ф. Бутинця, Б.І. Валуєва, А.М. Герасимовича, В.І. Єфименка, Г.Г. Кірейцева, М.В. Кужельного, А.М. Кузьмінського, В.Г. Линника, В.В. Сопка, М.Г. Чумаченка. Окремо слід відмітити роботи з обліку і аналізу затрат та визначення собівартості руди таких відомих вчених, як Ю.С. Ігумнова, В.Г. Корєнєва, А.С. Маргуліса, В.В. Осмоловського, Г.В. Реви.

Діюча методика обліку та аналізу затрат на гірничодобувних підприємствах (підземного видобутку) України не відповідає сучасним умовам господарювання. Потребують подальшого дослідження і вирішення наступні питання: вдосконалення класифікації затрат для фінансових та внутрішньогосподарських (управлінських) цілей; визначення виробничої собівартості руди підземного видобутку; побудова ефективної системи внутрішньогосподарського обліку; удосконалення обліку затрат в умовах використання ЕОМ; вдосконалення методів аналізу затрат гірничодобувного підприємства і можливості їх прогнозування з високою ймовірністю для прийняття управлінських рішень.

Необхідність подальшої розробки питань обліку і аналізу затрат на підприємствах гірничодобувної галузі в сучасних умовах господарювання обумовила вибір теми дослідження та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Київського національного економічного університету з теми “Організація і методологія обліку, аналізу і контролю в галузях народного господарства (номер державної реєстрації 0198U000785)”. В процесі розробки теми, особистий внесок здобувача полягає: в запропонованій класифікації затрат і структури собівартості руди підземного видобутку; розробці проекту галузевого плану рахунків; розроблених методах і варіантах побудови внутрішньогосподарського обліку затрат; розробці моделі факторного аналізу затрат; адаптації існуючих програмних продуктів для обліку і аналізу затрат гірничодобувних підприємств; уточненні і доопрацюванні методики нормування затрат.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є вдосконалення методики бухгалтерського обліку і аналізу затрат на підприємствах гірничодобувної галузі, з підземним способом видобутку, розробка практичних рекомендацій стосовно їх вдосконалення на основі використання сучасних облікових і аналітичних систем, форм, та методик.

Відповідно до поставленої мети дисертаційної роботи передбачено вирішення наступних конкретних завдань:

-

розкрити основні характерні особливості гірничодобувної галузі, які впливають на побудову обліку та аналізу;

-

критично оцінити нормативно-правову базу, теоретичні положення, які викладені в спеціальній літературі;

-

обґрунтувати доцільність діючої системи обліку і аналізу затрат на гірничодобувних підприємствах з підземним способом видобутку;

-

визначити роль обліку і аналізу затрат на гірничодобувних підприємствах в умовах конкретного виробництва;

-

дослідити склад і класифікацію затрат на рудних шахтах у фінансовому та внутрішньогосподарському обліку;

-

дослідити діючу методику обліку затрат та калькулювання виробничої собівартості руди у фінансовому обліку та визначити напрямки її удосконалення;

-

дослідити особливості технології і організації виробництва на шахтах і їх впливу на організацію внутрішньогосподарського обліку затрат та обчислення повної собівартості руди;

-

удосконалити методику обліку затрат в умовах автоматизованих систем обробки економічної інформації і використання пакетів прикладних програм;

-

розробити рекомендації щодо системи економічного аналізу затрат на рудних шахтах;

-

запропонувати вдосконалення методики системного та прогнозного аналізу затрат на гірничодобувних підприємствах.

Об'єктом дослідження є облік і аналіз затрат на підприємствах гірничодобувної галузі.

Предметом дослідження є діюча практика обліку і аналізу затрат на гірничодобувних підприємствах з підземним способом видобутку.

Методи дослідження. Методологічною основою досліджень є системний підхід щодо визначення категорії затрат їх формуванню, обліку і аналізу. В процесі дослідження використовувались загальнонаукові методи індукції та дедукції, абстрагування та конкретизації, групування, моделювання, аналізу та синтезу, що ґрунтується на основі матеріалістичної діалектики.

Теоретичною основою дисертаційного дослідження є роботи українських та закордонних фахівців в галузі бухгалтерського обліку, аналізу і контролю затрат, економічної теорії, закони і постанови Верховної Ради України, Укази Президента України, Кабінету Міністрів України, що стосуються вдосконалення облікової і економічної політики і господарського механізму, а також дані поточного обліку і звітності гірничодобувних підприємств ДАК “Укррудпром”.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

-

вперше розроблено класифікацію затрат окремо для фінансового та внутрішньогосподарського обліку на рудних шахтах;

-

доповнено номенклатуру статей затрат і калькулювання собівартості руди;

-

уточнено та розукрупнено план синтетичних рахунків гірничодобувних підприємств враховуючи галузеві особливості;

-

уточнено основні етапи списання розподілених постійних (сталих) загальновиробничих затрат;

-

запропоновано модель побудови внутрішньогосподарського обліку затрат на гірничодобувних підприємствах;

-

уточнено методику нормування затрат при організації внутрішньогосподарського (управлінського) обліку затрат;

-

удосконалено облік затрат на шахтах в умовах застосування ЕОМ;

-

розроблено концепцію системного аналізу затрат на гірничодобувних підприємствах і методи управління затратами;

-

удосконалено методику факторного аналізу затрат і собівартості видобутої руди;

-

запропоновано новий напрямок прогнозування затрат гірничодобувних підприємств на основі використання пакетів прикладних програм (STATGRAPHICS).

Практичне значення одержаних результатів полягає у використанні практичних розробок і рекомендацій, які запропоновані у дисертаційному дослідженні, в діяльності на гірничодобувних підприємствах (шахтах) Криворізького басейну України. Це дозволило більш повно і ефективно використовувати обліково-аналітичну інформацію про затрати на кожному етапі процесу видобутку, впливати на їх розмір шляхом виявлення резервів і приймати оперативні управлінські рішення.

Внесені пропозиції, щодо покращення системи обліку і аналізу затрат на видобуток руди на підприємствах ДАК “Укррудпром” знайшли своє впровадження на ВАТ “Суха Балка” (довідка № 668 від 27.02.2003р. ), ШУ КДГМК “Криворіжсталь” (довідка № ШУ-1142 від 28.03.2003р. ), ВАТ “Криворізький залізорудний комбінат” (довідка № 53-01/ВР від 4.04.2003р.).

Апробація результатів дисертації. Основні положення та висновки дисертації доповідались на Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми розвитку бухгалтерського обліку в умовах реформування економіки України” (Полтава, Полтавський кооперативний інститут, 2001); Першій всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова 2001” (Дніпропетровськ – Донецьк – Харків, ДНУ, 2002); Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта - 2002” (Дніпропетровськ – Житомир – Донецьк, ДНУ, 2002) та Міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень” (Дніпропетровськ – Донецьк – Харків, ДНУ, 2002).

Публікації. За підсумками дисертаційного дослідження опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 2 друкованих аркуша (в тому числі у співавторстві 0,2 друкованих аркуша).

Структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. ?????? ????? ?????? - 281 ????????, ? ???? ????? 19 ???????, ?? ????????? ?? 19 ?????????, 35 ???????? ?????????? ?? 34 ?????????, 17 ????????, ?????????? ?? 44 ?????????. ?????? ???????????? ?????? ??????? 180 ??????????? ? ?????? 16 ????????.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність дисертаційної роботи, визначена мета та основні завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, наукова новизна і практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 “Особливості побудови системи обліку і аналізу затрат на гірничодобувних підприємствах” досліджено стан та перспективи розвитку гірничодобувної галузі України; розкрито вплив технологічних, організаційних, геологічних особливостей процесу видобутку руди підземним способом, на побудову обліку і аналізу затрат; критично оцінено діючу методику обліку і аналізу затрат на шахтах ДАК “Укррудпром”; визначено напрямки удосконалення класифікації затрат на гірничодобувних підприємствах.

??????????? ????? ??????????????? ?????? ??????????, ?? ???? ? ?????? ? ????????????? ??????? ????????? ???????????? ???????. ?? ???????? ??????????????? ??????? ???????? ???????? ?? ??? ???????????? ??? ? ??????????? ????? ???????.

???????? ???? ??????????????? ??????????? ???????????????? ???????? ??????????? ???????: ??????? ????????? ??????, ??????? ???? ???????? ???????, ????????? ?????????? ???????????, ?????????? ??????????? ???????? ?? ??????????? ?????????? ???????????, ?????? ?????? ???????? ?????????.

????????? ??????????? ???????? ???????? ??????????????? ???????????, ????????? ???????? ??? ???????, ???’?????? ?? ??????????? ???????????????? ??????, ????????? ??????? ?? ???????????? ?????????? ??????????? ??’????? (????), ??????????????? ???????????, ?????????? ?????????????? ?????????????? ???????.

?? ????????? ????? ???????? ?????????? ???????? ?? ??????????????? ????????????? ??????? ??????? ???????????? ???????? ?? ???????, ? ?????? ???? ??????? ???????? ??????????????, ? ? ?????? – ?? ?????????? ?? ????????????? ???????????. ??????? ???????? ??? ????? ?????? ??????? ?????????? ?, ??????? ?? ???????? ??????? – ?????????????? ?????.

Аналіз діючої системи обліку і аналізу затрат гірничодобувних підприємств показав, що вона не може задовольнити інформаційні потреби управлінців, оскільки має ряд недоліків, а саме: відсутня інтеграція всіх видів обліку для забезпечення керівництва необхідною інформацією; внутрішньогосподарський облік затрат не ведеться за місцями їх виникнення і центрами відповідальності; інформація про відхилення фактичних показників від планових не фіксується в базах даних персональних комп’ютерів, за допомогою локальних мереж, і не використовується в прийнятті оперативних управлінських рішень; контроль і аналіз затрат обмежується ретроспективним дослідженням фактичної собівартості руди, коли втрати і перевитрати неможливо попередити.

Вдосконалення системи бухгалтерського обліку і аналізу затрат має будуватися на раціональній їх класифікації з врахуванням змін, які відбулися на сучасному етапі, розумінні їх суті і контрольних функцій, раціональному використані ресурсів гірничодобувних підприємств.

При побудові класифікаційних моделей затрат в економічній літературі багато авторів допускають змішування економічних ознак, немає чіткості у віднесенні тих чи інших затрат до певного їх виду. При цьому недостатня увага приділяється тим ознакам класифікації, які б в умовах ринку, найбільш повно сприяли виконанню бухгалтерським обліком і економічним аналізом функції створення інформаційної бази для управління затратами.

Класифікацію затрат підприємств гірничодобувної галузі потрібно будувати так, щоб вона відображала не тільки розміри окремих видів затрат, а перш за все охоплювала б вартісний обсяг споживання конкретних видів ресурсів за факторами, які визначають процес видобутку, а також його організацію і управління.

Враховуючи специфіку підприємств зайнятих видобутком руд, технологію та організацію виробництва, всі затрати, у фінансовому обліку, групуються за трьома ознаками:

- за загальноекономічним змістом;

- за економіко-правовим та планово-обліковими ознаками;

- за відношенням до податкової системи.

Завдяки фінансовому обліку досягається мета кількісного відображення якісних (вартісних) характеристик процесів, хід процесу видобутку руди, процес формування (нарощування) затрат, тобто формування виробничої собівартості, визначення фінансового результату і відповідних податкових розрахунків з бюджетом.

Відповідальність за результати роботи пов’язана не лише з кількісними та якісними (вартісними) характеристиками використання ресурсів і формування собівартості видобутої руди, а й на основі проведених затрат, розробкою управлінських рішень.

На практиці роботи гірничодобувних підприємств безпосередню відповідальність за вартісні характеристики видобутої руди несе конкретний робочий у забої, що на даний час не враховується при побудові внутрішньогосподарського обліку та класифікації затрат. Для їх врахування потрібна додаткова інформація про місця, центри затрат, ініціаторів економії або винуватців перевитрат.

Потребують уточнення прямі та непрямі затрати. Прямі затрати доцільно уточнити терміном “індивідуальні”, а непрямі терміном “загальні”.

Доцільно ввести такі поняття: затрати, які контролюються, затрати які не контролюються, короткострокові та довгострокові, значні та незначні, середні та граничні, що будуть враховані при побудові класифікаційної моделі затрат у внутрішньогосподарському обліку гірничодобувних підприємств.

Для забезпечення управління гірничодобувним підприємством додатковою інформацією про затрати, розроблено класифікацію затрат у внутрішньогосподарському обліку, в якій запропоновано нові (порівняно з існуючими класифікаціями) ознаки групування і види затрат (табл. 1.)

Таблиця 1.

???????????? ?????? ???????????????? ???????????? (?????) ? ???????????????????????? ??????

№ з/п | Ознака класифікації | Види затрат

1 | 2 | 3

1 | За способом включення у собівартість | - прямі;

- непрямі;

2 | За відношенням до обсягу виробництва | - постійні (сталі)

- змінні (пропорційні, прогресивні, регресивні);

3 | За економічним змістом | - засобів праці;

- предметів праці;

- живої праці;

4 | За роллю у господарському процесі | - чисті;

- додаткові (затрати на перевезення руди);

5 | За доцільністю | - продуктивні;

- непродуктивні;

6 | За участю у процесі видобутку руди | - основні (технологічні);

- накладні (організаційні)

7 | За часом виникнення і списання затрат | - поточного періоду;

- минулого періоду;

- майбутнього періоду;

8 | За стадіями виробничого процесу | - геологорозвідувальні;

- гірничо капітальні;

- гірничопідготовчі;

- експлуатаційно-розвідувальні;

- нарізні;

- очищувальні;

9 | За залежністю | - залежні;

- незалежні;

10 | За охопленням кошторисом | - заплановані;

- незаплановані;

11 | За розміром впливу на собівартість видобутої руди | - значні;

- незначні;

12 | За можливістю контролю | - контрольовані;

- неконтрольовані;

13 | За охопленням нормуванням | - нормовані;

- ненормовані;

14 | По відношенню до собівартості | - що відносяться на собівартість;

- що відносяться на фінансовий результат;

15 | За видами затрат | - елементи затрат;

- статті затрат;

16 | За повнотою охоплення затрат | - дільничні;

- цехові;

17 | За функцією управління | - виробничі;

- збутові;

- адміністративні;

Продовження таблиці 1

18 | За строком планування | - короткострокові;

- довгострокові;

19 | За відношенням до прийняття управлінських рішень | - релевантні;

- не релевантні;

20 | За тенденцією використання у виробництві | - середні;

- граничні;

У розділі 2 “Методика обліку затрат та калькулювання собівартості продукції гірничодобувних підприємств” досліджено організаційні та методологічні основи побудови системи фінансового і внутрішньогосподарського (управлінського) обліку затрат і калькулювання собівартості продукції гірничодобувних підприємств, для прийняття оперативних управлінських рішень. Запропоновано удосконалити визначену систему за допомогою систем керування базами даних та локальних комп’ютерних мереж.

При дослідженні методики фінансового обліку затрат гірничодобувних підприємств встановлено, що вона ґрунтується на основі інструкцій, положень, законів та чинного законодавства і потребує певних уточнень.

В роботі сформовано загальну структурну схему побудови фінансового обліку затрат гірничодобувних підприємств (рис 1.).

Примітка: МЗ - матеріальні затрати;

ЗОП - затрати на оплату праці;

ЗСП - затрати на страхування працюючих;

ЗА - затрати на амортизацію;

ІОЗ - інші операційні затрати

Рис. 1 Загальна структурна схема побудови бухгалтерського фінансового обліку затрат гірничодобувних підприємств

Система рахунків, яку використовують підприємства з підземним способом видобутку руди, не досконала, про що свідчить Наказ МФУ №1012 та економічне трактування окремих рахунків. Так, рахунок 23 “Виробництво” виконує одночасно три функції: матеріальний (на ньому обліковують незавершене виробництво); збірно-розподільчий та калькуляційний. Також у системі рахунків відсутні такі, як “Зведення елементів затрат”, “Зведення статей затрат”, “Випуск продукції”. Ці недоліки плану рахунків компенсуються робочим планом рахунків, розробленим здобувачем для гірничодобувного господарства.

Уточнено методику списання (розподілу) нерозподілених загальновиробничих затрат на рахунок №94, субрахунок 949 “Інші затрати операційної діяльності“.

Враховуючи думки окремих вчених стосовно систем та варіантів побудови внутрішньогосподарського обліку затрат виробництва і специфіку гірничодобувної галузі, сформовано загальну схему постанови нормативного обліку затрат гірничодобувних підприємств (рис. 2)

В дисертаційному дослідженні обґрунтовано, що найбільш ефективним варіантом побудови внутрішньогосподарського обліку затрат на шахтах Криворізького басейну є варіант неповних затрат з їх нормуванням. Тобто інтегрована форма двох методів.

Аналіз методики нормування затрат показав, що не всі норми відповідають вимогам ефективного господарювання, тому автором запропоновано більш економічно ефективну методику нормування затрат гірничодобувних підприємств (шахт).

При калькулюванні фактичної собівартості руди не повністю відображається втрати і затрат на виробництво, що обумовлено не досконалою номенклатурою статей затрат. З метою покращення методики і достовірності калькулювання собівартості видобутої руди і визначення її повної собівартості, запропоновано для використання на шахтах ДАК “Укррудпром” номенклатуру статей затрат та їх шифрів, в основу якої покладено специфіку технології і організації добувного виробництва.

Значна увага в роботі приділена удосконаленню обліку затрат за умови використання комп’ютерних систем. На основі проведених досліджень пропонується застосовувати трирівневу систему АРМ бухгалтера, на основі впровадження систем керування базами даних (СКБД). Комплекс забезпечує оперативність обробки облікової інформації про затрати виробництва і підвищує її ефективність.

У розділі 3 “Методика аналізу затрат гірничодобувних підприємств” досліджено сучасні варіанти побудови економічного аналізу затрат на підприємствах гірничодобувної галузі, виявлено основні чинники зниження собівартості 1т. видобутої руди, запропоновано до використання методику прогнозного аналізу на основі пакету STATGRAPHICS.

Проведене дослідження аналітичної роботи на підприємствах гірничодобувної галузі свідчить про те, що аналіз затрат зводиться до оцінки виконання кошторису затрат, що здійснюються після випуску продукції, такий підхід до аналізу є малоефективним. Дослідження показали, що на гірничодобувних підприємствах не в повній мірі проводиться перспективний аналіз з врахуванням специфіки галузі. Суттєвим недоліком при цьому є відсутність аналітичного дослідження співвідношення таких важливих показників, як обсяг продукції, затрати на виробництво і фінансові результати діяльності. Це в свою чергу робить неможливим прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Для вирішення цього питання запропоновано модель аналізу елементів затрат в умовах використання ЕОМ (рис. 3).

Враховуючи особливий характер і специфіку видобутку руди підприємствами гірничодобувної галузі розроблено спеціальну методику чинникового аналізу собівартості видобутої руди.

Дослідження в економічній літературі парних та множинних математичних залежностей дозволило обмежити число чинників та показників, що включені в економіко-математичну модель собівартості руди на шахтах Криворізького басейну.

При проведені дослідження, визначено вплив на собівартість руди основних чинників, зокрема, річного обсягу видобутку руди, річного зниження рівня гірничих робіт, величини основних виробничих засобів та їх активної частини, питомих затрат електроенергії та інших, і визначено напрямки зменшення їх негативного впливу.

Облікова частина Аналітична частина

Рис. 3 Схема технологічного процесу аналізу елементів затрат в гірничодобувній промисловості в умовах застосування ЕОМ

Визначено шляхи та резерви зниження собівартості залізної руди на підприємствах ДАК “Укррудпром” (ВАТ “Кривбасзалізрудком” та ВАТ “Суха Балка). При визначенні їх економічної ефективності, їх поділено за двома основними ознаками:

-

елементи виробництва – праці, предмети праці та засоби праці;

-

умови виробництва та характер заходів, спрямованих на удосконалення технології видобутку руди, що визначають зниження затрат праці і засобів праці на 1 т. видобутої руди.

При дослідженні роботи шахт ДАК “Укррудпром” встановлено, що прогнозний аналіз затрат не використовується, що негативно впливає на управління виробництвом і на рівень витрачання ресурсів.

В дисертаційному дослідженні доведено разом з традиційними методами прогнозування доцільність використання методики прогнозування затрат гірничодобувними підприємствами за допомогою пакету STATGRAPHICS, на основі квадратичного тренду.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення та практичне вирішення наукової задачі з питань обліку і аналізу затрат на гірничодобувних виробництвах.

На основі проведеного дослідження можна зробити наступні висновки і пропозиції.

1.

Підприємства гірничодобувної галузі є складовою частиною економіки України і переживають характерні для неї процеси подолання кризових явищ і стабілізації виробництва з одночасними ресурсозберігаючими програмами. Таким програмам, в більшій мірі, відповідають підприємства, що зайняті підземним способом видобутку корисних копалин, яким в сучасних умовах потрібно приділяти більше уваги.

Саме обліку та аналізу належить вирішальна роль в пошуках нових підходів до управління гірничодобувною галуззю.

2.

Облік затрат на гірничодобувних підприємствах повинен здійснюватися єдиною бухгалтерською системою з поділом інформації у двох напрямках – фінансовому та внутрішньогосподарському (управлінському).

Для обліку затрат, в системі фінансового обліку, слід використовувати номенклатуру елементів затрат. Система внутрішньогосподарського (управлінського) обліку повинна здійснюватися за статтями затрат з метою калькулювання повної собівартості руди, контролю за витрачанням ресурсів за місцями виникнення затрат і за центрами відповідальності.

3.

Затрати, які здійснюються гірничодобувними підприємствами в процесі діяльності на етапі планування, обліку і калькулювання собівартості можуть класифікуватись за різними ознаками. В дисертаційному дослідженні розглянуто різні підходи, як вітчизняних так і зарубіжних авторів, до питання класифікації затрат і запропоновано окремі класифікації затрат для фінансового та внутрішньогосподарського обліку, які доцільно використовувати при побудові обліково-аналітичних систем.

4.

Фінансовий облік затрат гірничодобувних підприємств ґрунтується на основі інструкцій, положень, законів та чинного законодавства України. Існуюча система рахунків, що використовується на добувних підприємствах потребує удосконалення, тому ці недоліки компенсовані розробкою робочого плану рахунків для гірничодобувних підприємств.

Основним етапом побудови фінансового обліку затрат на видобуток руди має бути групування і перегрупування елементів затрат. Воно повинно будуватися за об’єктами та суб’єктами господарського процесу, елементами виробничої собівартості і перегрупуванням елементів затрат в статті затрат.

5.

Основними чинниками, що впливають на побудову внутрішньогосподарського обліку затрат гірничодобувних підприємств є: характер видобутої руди, спосіб її одержання, технологія видобутку та особливості організації виробництва. При цьому основу має складати групування затрат за місцями виникнення затрат (центрами затрат) і центрами відповідальності на основі їхнього взаємозв’язку. Облік затрат і калькулювання собівартості видобутої руди має здійснюватися на основі попроцесного методу.

6.

На гірничодобувних підприємствах можливі найрізноманітніші варіанти побудови внутрішньогосподарського обліку затрат та калькулювання собівартості. Але найбільш ефективним є варіант неповних затрат з їх нормуванням, що підтверджується розробками у дисертаційному дослідженні. При цьому сформовано систему нормативного обліку і детальну характеристику методів нормування затрат.

7.

Основу калькулювання повної собівартості видобутої руди необхідно розглядати як складову двох елементів: елементів затрат у складі одноелементних статей і елементів затрат у складі комплексних статей собівартості. При калькулюванні необхідно враховувати вплив економічних, організаційних, технічних та природних чинників. Запропоновано шифри статей затрат (номенклатуру) собівартості руди підземного видобутку, що відповідає новим умовам господарювання.

8.

Суттєвий вплив на вдосконалення обліку затрат, їх розподіл і перерозподіл має запровадження в практику господарської діяльності гірничодобувних підприємств сучасних інформаційних систем і відповідного програмного забезпечення (пакетів прикладних програм та систем керування базами даних). Це сприятиме більш оперативному отриманню економічної інформації, її опрацюванню (аналізу) і визначенню впливу на існуючі невідповідності в процесі господарювання.

9.

Основою методології комплексного економічного аналізу є системний підхід до дослідження економічних процесів. Такий підхід використовується при вдосконаленні методології аналізу і пропонує досягнення мети найбільш раціональним шляхом. В процесі детального розгляду системи аналізу затрат гірничодобувних підприємств виділено її окремі складові, зокрема, підсистеми і елементи та побудована відповідна модель, яка має цільовий характер і реалізується з метою мінімізації затрат і максимізації прибутку.

10.

В умовах нестабільної економічної ситуації, особливо в гірничодобувній галузі, методика аналізу затрат і собівартості значно змінюється. Вагомим стає аналіз взаємозв’язку між собівартістю, обсягом виробництва і прибутком. Його запровадження дає змогу формувати оптимальну виробничу програму для забезпечення стійкого фінансового стану цих підприємств.

Аналіз парних залежностей та коваріацій дозволив сформувати лінійну модель визначення собівартості руди підземного видобутку, яка дозволяє враховувати 91,6% коливань собівартості руди і приймати відповідні управлінські рішення стосовно виправленого зниження затрат.

11.

Використання пакетів прикладних програм, таких як STATGRAPHICS, при прогнозуванні затрат гірничодобувних підприємств є економічно доцільним. Це створює можливість дотримуватися „золотої середини” між точністю результатів і трудомісткістю збирання даних та виконання аналітичних процедур.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

1.

Брадул О.М. Удосконалення обліку затрат і калькулювання собівартості в гірничодобувній промисловості в умовах ЕОМ // Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наукових праць. –Вип. 127. –Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. –с.16-24. –0,4 д.а.

2.

Брадул О.М. Сучасні підходи до розвитку фінансового обліку затрат на гірничодобувних підприємствах // Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наукових праць. –Вип. 145. –Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. –с.39-42. –0,2 д.а.

3.

Брадул О.М. Сучасні підходи до класифікації затрат гірничодобувних підприємств // Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наукових праць. –Вип. 160. –Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. –с.202-207. –0,3 д.а.

4.

Брадул О.М. Побудова моделі чинникового аналізу собівартості підприємств гірничодобувної галузі // Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наукових праць. –Вип. 164. –Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. –с.197-202. –0,3 д.а.

5.

Брадул О.М. Методика аналізу матеріальних затрат в гірничодобувній промисловості // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. –Вип.3. –Кіровоград: КДТУ, 2002. –с.286-289. –0,15 д.а.

6.

Брадул О.М. Прогнозний аналіз затрат підприємств гірничодобувної галузі // Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наукових праць. –Вип. 173. –Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. –с.51-56. –0,3 д.а.

В інших виданнях:

7.

Ильина С.Б., Быкова Н.Л, Брадул О.М. Проблемы планирования и контроля затрат промышленного предприятия // Збірник тез Першої всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна наукова, 2001”. –Том 11. Економічні науки. –Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. –с.26-27. –0,1д.а., (особисто автору належить - 0,05 д.а., де відображено пропозиції щодо вдосконалення методики контролю затрат).

8.

Шило В.П., Ільїна С.Б., Брадул О.М. Концептуальні підходи до розвитку управлінського обліку в Україні // Науково-практичний журнал. “Регіональні перспективи”, №2-3 (15-16), Кременчук, 2001. –с.135-136. –0,1д.а., (особисто автору належить – 0,05 д.а., де запропоновано напрямки вдосконалення системи управлінського обліку в Україні).

9.

Брадул О.М. Побудова аналітичних систем на підприємствах гірничодобувної галузі // Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень”. Том 19. Економіка. –Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. –с.38-40. –0,15д.а.

10.

Брадул О.М. Удосконалення методики аналізу матеріальних затрат в гірничодобувній промисловості в умовах ЕОМ // Збірник тез V Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта - 2002”. Том 8. Економіка. –Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. –с.8-9. –0,1д.а.

АНОТАЦІЯ

Брадул О.М. Облік і аналіз затрат гірничодобувних підприємств (на матеріалах шахт ДАК “Укррудпром”). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 –“Бухгалтерський облік, аналіз та аудит”. –Київський національний економічний університет, Київ, 2003.

В дисертаційному дослідженні розглянуто комплекс теоретичних і практичних питань, що присвячені методиці обліку і аналізу затрат діяльності гірничодобувних підприємств (з підземним способом видобутку), в умовах переходу до ринкової економіки і реструктуризації галузі.

В роботі знайшло відображення питання побудови фінансового та внутрішньогосподарського обліку затрат, за умови реформування бухгалтерського обліку до вимог міжнародних стандартів. Запропоновано напрямки удосконалення методики нормування обліку і контролю затрат і обчислення собівартості 1т. видобутої руди за різних умов, а також розроблене (за допомогою СКБД) програму обліку затрат, на рудних шахтах, яка дає значний економічний ефект при побудові системи обліку.

Визначено основні напрямки чинникового аналізу затрат і запропоновано можливість їх прогнозування, на основі використання пакетів прикладних програм. Крім того, запропоновано шляхи раціонального використання ресурсів гірничорудних підприємств і зниження собівартості видобутої руди.

Ключові слова: затрати, статті затрат, елементи затрат, калькуляція, собівартість, норми затрат, інформаційні системи, ефективність, руда, виробництво.

АННОТАЦИЯ

Брадул А.М. Учёт и анализ затрат горнодобывающих предприятий (на материалах ГАК “Укррудпром”). –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – “Бухгалтерский учёт, анализ и аудит”. – Киевский национальный экономический университет, Киев, 2003.

В диссертационной работе проведено исследование теоретических и практических вопросов методики учета и анализа затрат деятельности горнодобывающих предприятий (шахт ГАК “Укррудпром”), обеспечивающей формирование оперативной и точной информации о проведенных затратах и скалькулированной себестоимости при переходе к рыночной экономике и реструктуризации горнодобывающей отрасли.

Проведено исследование нынешнего состояния учета и анализа затрат на горнодобывающих предприятиях и определено влияние отраслевых особенностей на их построение. Выявлены основные недостатки в построении учетных и аналитических систем и предложены пути их решения.

Рассмотрены, в экономической литературе и практической деятельности, основные варианты классификации затрат горнодобывающими предприятиями (шахтами) и определены основные несоответствия классификационных моделей требованиям финансовой и внутрихозяйственной бухгалтерии. Предложено отдельную классификацию затрат в финансовом и внутрихозяйственном учете, которые предполагают более эффективно построить систему учета и анализа затрат на рудных шахтах.

В работе нашел отражение вопрос усовершенствования методики финансового и внутрихозяйственного (управленческого) учета к требованиям международных стандартов. Установлено, что в системе финансового учета используется номенклатура элементов затрат. Система внутрихозяйственного (управленческого) учета осуществляется по статьям затрат с целью калькуляции полной себестоимости руды, контроля за расходом ресурсов по центрам возникновения затрат и по центрам ответственности.

Разработан и предложен для использования на шахтах ГАК “Укррудпром” отраслевой план счетов, который позволяет учитывать все особенности финансово-хозяйственной деятельности горнодобывающих предприятий.

Обосновано, что основным этапом построения финансового учета затрат на добычу руды является группирование и перегруппирование элементов затрат. Оно строится по объектам и субъектам хозяйственного процесса, элементам производственной себестоимости и перегруппированием элементов затрат в статьи затрат.

По результатам исследования доказано, что на горнодобывающих предприятиях возможны разные варианты построения внутрихозяйственного (управленческого) учета затрат и калькуляции себестоимости. Но основными факторами, которые влияют на его построение являются: характер добытой руды, способ и технология её добычи, особенности организации производства. При этом наиболее эффективным является вариант неполных затрат с их нормированием.

Предложено пути совершенствования методики нормирования и контроля затрат, расчета полной себестоимости 1т. добытой руды в различных условиях производства.

Разработано компьютерную программу учета затрат и калькуляции себестоимости на рудных шахтах при использовании системы управления базами данных, которая уменьшает трудозатраты, количество бумажных документов и дает значительный экономический эффект.

В диссертационной работе установлено, что сводный учет затрат является информационной базой для формирования себестоимости добытой руды, объемах незавершенного производства и принятии управленческих решений о размерах затрат на производство.

В процессе изучения системы анализа затрат на горнодобывающих предприятиях выделено ее отдельные составляющие: подсистемы, элементы и построено соответствующая модель, которая имеет целевой характер и реализуется с

целью минимизации затрат и максимизации прибыли.

Предложено использование методики анализа взаимосвязей между себестоимостью, объемом производства и прибылью, которая дает возможность формировать оптимальную производственную программу для обеспечения устойчивого финансового положения горнодобывающих предприятий.

Определено основные пути анализа затрат, построено факторную модель, которая определяет до 91,6% изменений себестоимости руды. Предложено возможность прогнозирования затрат на основе использования пакетов прикладных программ (STATGRAPHICS).

Ключевые слова: затраты, системы затрат, элементы затрат, калькуляция, себестоимость, нормы затрат, информационные системы, эффективность, руда, производство.

ANNOTATION

Bradul A. M. Accounting and analysis of mining enterprises expenses (on the materials of State stock company "Ukrrudprom" mines). - Manuscript.

Dissertation for a Candidate of Economic Sciences Degree in specialty 08.06.04 - "Accounting, analysis and audit". Kyiv National University of Economics, Kyiv, 2003.

In dissertational study there is considered complex of theoretical and practical questions dedicated to technique of expenses stocktaking and analysis of mining enterprises activities (with underground method of mining) in conditions of transition to market economics and restructurization of the industry.

In the work the question of constructing financial and intraeconomic stocktaking of expenditures on condition of accounting reformation according to requirements of international standards found reflection. There are offered ways of improving methods of expenses stocktaking and control with calculation of cost value for It of produced ore in different conditions, and also here is developed (with system of data base control help) the program of expenses stocktaking at ore mines with gives considerable economic effect at construction of accounting system.

The main ways of expenditures analysis are identifier and possibility of their prognostics on the base of using applied programs packets is suggested. Besides there are proposed methods of rational usage of mining plants resources and lowering of produced ore cost price.

Key words: expenses, cost items, elements of expenses, calculation, cost price, rates of expenses, information systems, efficiency, ore, production.