У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА МУЗИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ ІМ

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

Бандура Звенислава Любомирівна

УДК 657.47.012.32

ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ

ОБЛІКОВИХ ПОТОКІВ УПРАВЛІННЯ

ВИТРАТАМИ ВИРОБНИЦТВА

Спеціальність 08.06.04 - Бухгалтерський облік,

аналіз і аудит

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2003

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі обліку і аудиту Львівського національного університету імені Івана Франка Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Мних Євген Володимирович

Львівський національний університет імені Івана Франка,

завідувач кафедри обліку і аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Валуєв Борис Іванович

Одеський державний економічний університет,

завідувач кафедри бухгалтерського обліку і аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Задорожний Зеновій Васильович

Тернопільська академія народного господарства,

доцент кафедри обліку і аудиту в інвестиційній сфері

Провідна установа: Київський національний економічний

університет Міністерства освіти і науки України

кафедра обліку в промисловості (м.Київ)

Захист відбудеться 18 вересня 2003 р. о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради (К.35.840.01) у Львівській комерційній академії за адресою : 79005, м.Львів, вул.Туган-Барановського, 10.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Львівської комерційної академії за адресою : 79005, м.Львів, вул.Туган-Барановського, 10.

Автореферат розісланий 12 серпня 2003 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, кандидат

економічних наук, доцент В.І.Блонська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Для промислового підприємства основу системи менеджменту складає управління процесом виробництва та його витратами. Проблема побудови оптимальної системи управління витратами виробництва є актуальною практично для будь-якої системи господарювання і її ефективність в значній мірі залежить від інформаційного забезпечення. Виникнення і формування інформаційної системи зумовлюється системним характером внутрішніх і зовнішніх зв`язків кожного суб`єкта господарювання. У працях вітчизняних та закордонних науковців розглядаються методичні та організаційні основи побудови інформаційного забезпечення управління витратами виробництва, проте темпи економічних реформ та зміни курсу економічної політики породжують нові проблеми, які вимагають досліджень та розробок пропозицій можливих шляхів вирішення.

Основу інформаційної системи підприємства складають потоки облікової інформації. Отже, ефективність системи управління є прямозалежною від ефективності системи бухгалтерського обліку. В сучасному суспільстві існує складна мережа взаємовідносин між підприємством, з однієї сторони, та зовнішнім середовищем, з іншої, а також всередині підприємства формується найскладніша мережа відносин, які підлягають відображенню в бухгалтерському обліку. Така мережа виробничих взаємовідносин між працівниками різних рівнів управління визначає потребу в обліковій інформації та її потоках. Формування оптимальних інформаційних облікових потоків (ІОП) – завдання складне і вимагає індивідуального підходу до підприємств, що зумовлене складністю організаційної будови виробничих систем, ієрархією системи управління витратами виробництва, різноманітним складом рішень, що приймаються, а також колом чинників, що враховуються при виборі прийнятних варіантів управлінських рішень. Ця проблема посилюється кардинальними змінами щодо розуміння витрат та їх визнання в системі бухгалтерського обліку з введенням в дію національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, зміною підходів до процесу калькулювання та ціноутворення.

Проблемою при формуванні інформаційних облікових потоків управління витратами виробництва (ІОПУВВ) на сучасному етапі є, фактично, формування і становлення самого бухгалтерського обліку та системи його організації в напрямку об`єктивного відображення ринкових факторів впливу на діяльність підприємства і забезпечення аналітичної бази управлінських рішень. Вирішення цієї проблеми передбачає проведення наукових досліджень за декількома напрямками, а саме :

-

параметризація ІОП, дослідження та побудова ефективної системи управління витратами виробництва,

-

визначення якісних характеристик облікової інформації,

-

параметризація ІОП, дослідження та побудова ефективної системи управління витратами виробництва,

-

організація підсистеми управлінського обліку, побудова автоматизованої системи обробки економічної інформації.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Львівського національного університету ім.І.Франка і належать до державно-бюджетної теми “Розроблення теоретичних основ механізму системи дерегуляції та державної підтримки малого підприємництва” /№ державної реєстрації 0197V017010/ (довідка б/н від 11.04.2002р). Особисто автором сформовано концептуальні засади побудови ІОПУВВ.

Мета і завдання дослідження полягає у визначенні методики формування ІОПУВВ, його параметризації та адаптації в системі багаторівневого управління витратами виробництва.

Реалізація поставленої мети дисертаційної роботи визначила необхідність вирішення таких завдань:

визначити сучасну концепцію побудови ІОПУВВ ;

визначити параметри ІОПУВВ;

дати оцінку характеру впливу системи управління витратами виробництва на формування ІОП;

провести аналіз та дати оцінку передумови створення та функціонування системи управлінського обліку, як основи ІОП;

обґрунтувати доцільність створення та запровадження автономної системи бухгалтерського обліку;

розробити інтегровану систему облікової інформації про витрати виробництва за рівнями управління;

розробити ендогенну управлінську звітність підприємства за рівнями управління, обґрунтувати її структуру та періодичність представлення.

Об`єктом дослідження є інформаційні облікові потоки, що виникають в процесі управління підприємством.

Предметом дослідження є методика формування інформаційних облікових потоків на промислових підприємствах з індивідуальним виробництвом, методологічні питання організації управлінського обліку і розробки ендогенної звітності.

Методи дослідження базуються на постулатах маржинальної мікроекономічної теорії, оперативного та стратегічного аналізу витрат, основних положеннях управлінського обліку, а також методах техніко-економічного аналізу. Інформаційною базою є : законодавчі та нормативні акти України, праці вітчизняних та зарубіжних економістів, дані бухгалтерського оперативного та статистичного обліку досліджувальних підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що на підставі системного вивчення сутності та функцій управління витратами виробництва та обліку витрат обґрунтовано методологічні положення і рекомендації щодо їх практичного використання, а саме :

·

уточнено зміст понять “інформаційного облікового потоку”, “параметризація інформаційного облікового потоку” стосовно умов конкретного середовища;

·

розроблено рекомендації з питань створення економічної концепції інформаційного забезпечення управління витратами, використання якої сприятиме підвищенню ефективності управління на мікро- та макрорівні;

·

розроблено концепцію облікових потоків на промислових підприємствах визначені параметри ІОПУВВ та обґрунтовані передумови і чинники, що визначають організацію управлінського обліку;

·

сформовано систему ендогенно-управлінської звітності підприємства з ранжируванням за рівнями управління;

·

визначено класифікаційні ознаки і розроблено класифікації внутрішньої звітності промислового підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів проведеного дослідження полягає в тому, що впровадження в практику методики формування ІОПУВ і запропонованої методики бухгалтерського обліку затрат з використанням автоматизованих систем обробки інформації забезпечить своєчасне одержання необхідної інформації керівництвом для здійснення контролю за формування собівартості окремих видів найменувань готової продукції в розрізі центрів відповідальності і оперативного впливу. Результати дисертаційного дослідження, крім наукового, мають також практичне значення і можуть бути використані при організації управлінського обліку чи створенні системи інформаційного забезпечення управління витратами виробництва на промислових підприємствах.

Окремі пропозиції автора розглянуті та впровадженні в практику на промислових та комерційних підприємствах. вони пройшли апробацію на : Львівському казенному підприємстві засобів пересування та протезування (Акт № 01-57 від 15.01.2002р.); ТзОВ “ЛУКойл-Галичина” (Акт № 35 від 15.08.2001р.); ТзОВ НВП “Фірма АНОНС” (Акт № 54-VIII від 30.08.2001р.).

Основні положення дисертаційної роботи використані у навчальному процесі Львівського національного університету імені Івана Франка для читання лекцій та проведення практичних занять (довідка б/н від 11.04.2002р), а також у навчально-методичній роботі Інституту підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів Львівського національного університету імені Івана Франка (довідка б/н від 09.04.2002р).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих в співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, які отримані в результаті особистої роботи здобувача, і становлять індивідуальний внесок автора.

Апробація результатів дисертації. Результати наукового дослідження обговорювалися на засіданнях та наукових семінарах кафедри обліку і аудиту Львівського національного університету імені Івана Франка. Окремі положення дисертації доповідалися та одержали позитивний відгук на наукових та науково-практичних конференціях : Міжнародній науково-практичній конференції “Вдосконалення обліку та аналізу господарської діяльності на основі впровадження нових положень (стандартів) в Україні. (м.Київ, 2000р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Розвиток науки про бухгалтерський облік” (м.Житомир, 2000р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Бухгалтерський облік на початку ХХІст.” (м.Львів, 2001р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 17 наукових праць загальним обсягом 3,63 д.а. У фахових виданнях опубліковано 8 наукових праць загальним обсягом 2,32 д.а.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків.

Текст роботи викладено на 213 сторінках машинописного тексту, містить 4 таблиці, 19 рисунки, додатків 31. Список опрацьованих джерел містить 193 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі “Інформаційний обліковий потік управління витратами виробництва і його параметризація” представлено загальну характеристику системи інформаційного забезпечення управління витратами, досліджено наукові передумови формування ІОП. Розглянуто хронологію наукових підходів до класифікації обліково-аналітичної інформації, її якісної характеристики та функцій, що дозволило на підставі їх систематизації розробити “комплексний” підхід до формування інформаційного забезпечення на підставі ІОП. Досліджено стан якості бухгалтерської інформації в управлінні підприємством і розкрито основні напрями її підвищення.

В процесі обробки і використання облікова інформація перебуває в постійному русі. Одним з основних елементів системи інформаційного забезпечення управління витратами є потоки інформації, кількість потоків, їх інтенсивність та структура визначаються індивідуальними особливостями функціонування підприємства та галузевою приналежністю. Раціоналізація потоків має за мету виключити дублювання інформації, мінімізувати маршрути її проходження і забезпечити раціональний обмін інформацією між центрами управління.

На наш погляд, визначення поняття ІОП та його параметризації можливе лише на основі системного підходу. Тому необхідно дослідити дві взаємопов`язані сторони проблеми, а саме :

-

наукове обґрунтування поняття ІОПУВВ та визначення його параметрів, а також вибір наукових методів дослідження;

-

розробку механізму формування потоку облікової інформації як елементу інтегрованої бази даних для забезпечення управління витратами виробництва на підприємстві.

Досліджуючи ІОП, приділено увагу хронології розвитку наукової думки щодо інформаційної функції бухгалтерського обліку і як результат виділено “комплексний” підхід до формування ІОП, що повинен :

-

мати диференційований підхід до вибору інформації в залежності від рівня ієрархії системи управління та розподілу відповідальності;

-

зменшувати ентропію системи при прийнятті управлінських рішень;

-

відповідати встановленим параметрам, що в свою чергу, передбачають оптимізацію вибору даних при формуванні ІОП.

-

Запропонований підхід до формування інформаційного забезпечення управління витратами реалізовується через облікову модель із виділеними параметрами.

Поняття “параметри” в даному контексті слід розуміти не як математичну категорію, а за первісним трактуванням. В перекладі з грецької мови “параметри” означають межі, величини, числові значення, що є істотною характеристикою явища, процесу, матеріалу. Особливості параметризації облікових процесів у вітчизняній практиці були визначені і обґрунтовані в працях В.Макарова, А.Кашаєва, М.Білухи, А.Шмігіля, Д.Пільментштейна, Я.Соколова, Р.Рашитова. і узагальнені в роботі А.Шапошнікова “Класификационные модели в бухгалтерском учете”. В теорії обліку встановлено тісний взаємозв'язок організації обліку з параметрами, що визначають технічно – економічну характеристику об'єкта обліку (підприємства, виробництва, технологічної ділянки і ін.). До таких параметрів різні автори відносять рівень організації і масштаби виробництва, рівень технічної оснащеності, ступінь внутрішньозаводської спеціалізації, кооперування і комбінування, структура підприємства, технологічні особливості виробництва, кількість номенклатурно-відокремлених видів виробів і багато інших ознак. Сукупність факторів, що характеризують обліковий об'єкт з технологічної, технічно – економічної, виробничої сторін, визначається як основа параметризації організації обліку (табл.1).

Таблиця 1

Основні аспекти параметризації ІОПУВВ

Предметна область

параметризації | Деталізація показників параметризації | 1 | 2 | Управлінська | -

технологія бізнесу;

-

особливості оподаткування;

-

організація системи управління витратами;

-

ранжування функцій за рівнями управління;

-

організація системи управління витратами | Виробнича | - рівень організації і масштаб виробництва;

-

рівень технічної оснащеності;

-

ступень спеціалізації;

-

кооперування та комбінування;

-

технологічні особливості | Технічна | - інформаційна ємність потоку;

-

засоби утворення інформації;

-

обсяг і щільність потоку;

-

засобі і ступінь обробки;

-

ступінь постійності інформації;

-

ступінь взаємозв`язок інформації;

-

рівень автоматизації системи обробки інформації

Облікова | -

принципи побудови інформаційних потоків;

-

якісна характеристика облікової інформації;

-

методика обліку витрат;

-

структура і форми внутрішньої звітності |

Дисертантом було проведено анкетне дослідження, об`єктами вивчення якого були документовані повідомлення, процеси формування показників та документів, маршрути руху документів. Опитані респонденти належать до керівників різних рівнів управління (серед них 43% - працівники, уповноважені приймати оперативні управлінські рішення, 45% - стратегічні, 12 % - тактичні).

Дослідженням виявлено, що 75% усієї інформації є нерегулярного представлення, що зумовлено відсутністю регламентації внутрішніх документів з точку зору термінів розробки, оформлення і порядку проходження по виробничих підрозділах; питома вага первинної інформації становить 60-70% загального обсягу облікової інформації; ймовірність виявлення недостовірної інформації в діючих системах первинного обліку є досить висока – 20%, при цьому 80% помилок залежить від людського чинника; 40-50% усієї управлінської інформації є надлишковою в інформаційному потоці і в цей же час в обліку нестача оперативної інформації для цілей управління складає 50%. Результати проведеного дослідження дають підстави оцінити існуючі системи інформаційного забезпечення управління витратами як неефективні і доводять початкову потребу їх оптимізації на основі руху ІОП.

Таким чином, оптимізація процесу управління витратами з метою запобігання небажаних тенденцій припускає інтегрований підхід до взаємодії усієї сукупності функцій управління шляхом своєчасного науково-обґрунтованого впливу на процеси, які в ньому відбуваються. Одним з основних напрямків рішення цієї проблеми є створення незалежного інформаційного забезпечення в напрямку інтеграції ІОП і створення на цій основі інтегрованої системи обробки даних.

У другому розділі “Основні етапи формування інформаційних облікових потоків управління витратами виробництва” розкрито ІОПУВВ є складовою частиною системи інформаційного забезпечення управління витратами підприємства і являє собою впорядкований рух облікової інформації від джерела виникнення до конкретно визнаного адресата. Тому структура, порядок формування та визначення адресності ІОП цілком і повністю залежать від інформаційної системи управління виробництвом та його витратами, від необхідності та достатності облікової інформації за рівнями управління.

Для побудови інформаційних облікових потоків необхідно визначити основні якісні характеристики облікової інформації та її параметризацію у межах облікової інформаційної моделі. При цьому важливе місце слід приділити методу бухгалтерської оцінки господарських процесів, активів при їх визнанні. З метою визначення впливу елементів облікової оцінки і політики в цілому на достовірність інформації ІОП було проведено дослідження генерації його та структури.

На наш погляд, основними чинниками, що визначають ІОП є облікова політика підприємства, нормативно-правове регулювання господарської діяльності, технологія бізнесу підприємства, система калькуляції, які мають значний вплив на інтенсивність і ефективність їх руху. Потік облікової інформації можна визначити як взаємозв`язок трьох взаємопов`язаних елементів, а саме : системи обліку витрат, ендогенної звітності та основних показників, які характеризують діяльність підрозділу (рис.1).

Технологічні процеси | Облікова політика підприємства | Нормативне регулювання | Система калькулювання

Інформаційно-обліковий потік управління витратами |

Система обліку витрат | Система управлінської звітності | Система економічних показників діяльності |

Рис.1. Схема генерації інформаційно-облікового потоку управління витратами

Як показало дослідження, при організації обліку витрат на казенних протезно-ортопедичних підприємствах доцільніше застосовувати автономний варіант зв’язку управлінського і фінансового обліку, що передбачає введення відносно розмежованих підсистем обліку. Запровадження такого варіанту організації управлінського обліку мотивується галузевими особливостями функціонування підприємства, а саме:

·

законодавче регулювання ціноутворення та рентабельності, що породжує необхідність постійного контроль за витратами виробництва;

·

робота в межах державного контракту передбачає чіткий, оперативний контроль за виконанням виробничої програми;

·

пільгове оподаткування основної діяльності;

·

увага облікових та управлінських кадрів фокусується на контролі витрат;

·

результати фінансового обліку та звітності мають обмежене коло користувачів.

Дослідженням встановлено, що підприємства, які мають велику номенклатуру калькуляційних об`єктів, для систематизації затрат на виробництво за видами продукції можна застосовувати власні облікові регістри. Визначені форми ведення обліку витрат повинні бути максимально орієнтовані на внутрішню звітність підприємства за рівнями управління, яка, на нашу думку, по-суті є продуктом ІОП.

Система управлінської звітності – це один з найбільш складних і важливих елементів управлінського обліку, який дозволяє, з однієї сторони, зрозуміти межі своїх можливостей в отриманні необхідної інформації від виконавців, а також можливості інформаційних і технічних служб, а з другої сторони – отримати цю інформацію належним чином, тобто в тому вигляді, в якому користувачам зручно було б використовувати для прийняття управлінських рішень.

Дослідження діючої практики використання внутрішньої звітності на підприємствах дає усі підстави вважати дану ділянку облікової роботи однією з найбільш слабких як в теоретичному, так і в практичному аспекті. В дисертації подані розроблені форми ендогенної звітності, обґрунтовано їх зміст та структуру, терміни представлення на підставі ретельного аналізу горизонтальних та вертикальних управлінських зв`язків.

Управлінська ендогенна звітність – це елемент управлінського обліку, тобто складова частина інформаційно-аналітичного забезпечення адміністрації підприємства. Вона є продуктом руху ІОП підприємства, які визначаються і регулюються:

1.

Робочим планом рахунків бухгалтерського управлінського обліку.

2.

Бюджетами центрів відповідальності (місця виникнення затрат).

3.

Первинною і зведеною документацією, здатною до реєстрації інформації.

4.

Складом і періодом отриманням внутрішньої і зовнішньої звітності.

Узагальнюючи результати наукового дослідження методичних підходів та механізму формування внутрішньої звітності підприємства, можемо виділити її класифікацію за наступними ознаками: за видами, за періодом представлення, за способом використання.

Внутрішні ендогенні звіти використовуються як вертикальна звітність за рівнями управління, узагальнюючи інформацію про діяльність центру витрат, центру відповідальності чи прибутку для вищестоящих керівників, і мають чітко визначені в рамках господарської системи форми та періоди представлення. Зведені таблиці ж, на нашу думку, частіше використовуються в горизонтальних управлінських зв’язках за однорідними рівнями управління і мають довільні форми та періоди представлення.

У третьому розділі “Комп`ютерні технології формування інформаційного облікового потоку управління витратами виробництва” – розглянута автоматизація інформаційних потоків на підприємстві, яка не є самоціллю, а лише одним з важливих елементів створення ефективної системи управління підприємством. Така система дає можливість суттєво скороти обліково-контролюючий апарат шляхом зменшення помилок, що виникають по причині людського фактору.

Проблеми формування ефективної автоматизованої системи обробки облікової інформації є не нові, їх вирішення приділено велику увагу в працях Ю.Васильєва, Е.Гільде, І.Зубко, А.Бухарова, О.Вершиніна, В.Лібермана, Я.Соколова, П.Подольського, Т.Шапошникова і інших, однак еволюція наукової та технічної думки, кардинально нові підходи та можливості вимагають постійних пошуків та резервів створення оптимальних підходів до технології обробки облікової інформації. Зауважимо, що більшість досліджень проблем автоматизації обробки економічної інформації зосереджена саме на обліковій інформації, оскільки, як зазначалось раніше, за своїми якісними характеристиками вона найбільш придатна для обробки, має необхідні та достатні властивості для зберігання та подальшого використання.

Перевагою автоматизації ІОП є надання в реальному часі об`єктивної і вичерпної інформації керівництву підприємства для прийняття оперативних рішень. В умовах швидкої зміни кон`юнктури ринку це може бути вирішальним фактором. Зменшення затрат на утримання управлінського апарату та жорсткий контроль за матеріальними ресурсами можливий завдяки використанню автоматизованих систем обробки економічної інформації, та призводить до суттєвого зменшення витрат на обслуговування виробничого процесу. Ще раз необхідно зауважити : автоматизація – це лише необхідний інструмент. Ефективність роботи інформаційної системи залежить від вдалого вибору економічної моделі підприємства, системи обліку та її точного опису в автоматизованій системі.

Отже, організація бухгалтерського обліку на підприємстві потребує створення певного технологічного ланцюга з обробки інформації, здійснення управління обліковим апаратом та створення сприятливих умов для роботи бухгалтерів. Бухгалтерія – такий самий підрозділ підприємства, як і всі інші адміністративні служби, і якщо рядовий виконавець свою діяльність спрямовує на збирання і групування звітних даних, то бухгалтер на підприємстві виступає ще і організатором обліку – в своїй роботі він повинен виконувати всі управлінські функції : створювати та вдосконалювати структуру та техніку облікового підрозділу, планувати бухгалтерську роботу, контролювати правильність і своєчасність облікових даних. Організація обліку потребує грунтовного інформаційного забезпечення та ефективної комунікації; створення, налагодження та функціонування системи бухгалтерського обліку передбачає оцінку можливих варіантів, вибір з кількох альтернатив – тобто прийняття управлінських рішень.

В дисертаційній роботі на основі напрямку моделювання облікової інформації при їх обробці, визначено чинники, які впливають на послідовність процесу обробки і запропоновано інтегровану інформаційну систему управління витратами за схемою “первинний документ – зведений облік витрат – ендогенна звітність” із виділенням горизонтальних та вертикальних зв`язків.

ВИСНОВКИ

Проведене дисертаційне дослідження з проблем формування інформаційного облікового потоку управління витратами виробництва в умовах реформування облікової системи показало невідповідність вивчення цих питань сьогоднішньому рівню розвитку бухгалтерського обліку та міжнародній обліковій практиці.

На основі досягнутих результатів дисертаційного дослідження можна зробити такі висновки-пропозиції:

1.

Інформаційний обліковий потік - це рух облікової інформації, яка відповідає якісним характеристикам, від джерела виникнення будь-якому напрямку.

2.

Параметризація інформаційного облікового потоку – це визначення основних якісних характеристик, вихідних даних та вимог до облікової інформації та її трансформації в інформаційний потік.

3.

Інформаційні система забезпечення управління витратами виробництва складається з взаємопов’язаних інформаційних потоків економічної інформації. Основу інформаційної системи складають потоки облікової інформації, а отже ефективність інформаційного забезпечення управління витратами виробництва залежить від інтенсивності потоків облікової інформації та їх впорядкованості.

4.

Інформаційний обліковий потік управління витратами виробництва формується в підсистемі управлінського обліку. Основу інформаційного облікового потоку є систему обліку витрат. Отже, для формування облікового інформаційного потоку керуватись методично-теоретичним забезпеченням управлінського обліку.

5.

При виборі конкретної методології управлінського обліку враховувати такі три аспекти управління бізнесом, як технологію бізнесу в цілому та конкретного виду діяльності зокрема, облікову політику підприємства, нормативно-правове регулювання конкретного виду діяльності. При формування підсистеми управлінського обліку слід виділити три взаємопов’язані складові, а саме система обліку витрат, система управлінської ендогенної звітності, систему основних показників діяльності, параметри і зміст яких слід визначити самостійно виходячи з умов функціонування підприємства. Саме виходи з такої генерації підсистеми управлінського обліку слід розробляти механізми формування облікових інформаційних потоків.

6.

Система ендогенної управлінської звітності – це елемент управлінського обліку, тобто складова частина інформаційно-аналітичного забезпечення адміністрації підприємства та є результатом руху інформаційних облікових потоків. Інформація наведенні в ендогенній звітності повинна ранжуватися за рівнями управління.

7.

Дисертаційне дослідження виявило проблеми організації управлінського обліку та механізму формування облікових інформаційних потоків. Ці проблеми умовно можна поділити на проблеми організаційного характеру та проблеми методичного забезпечення. Розв`язання проблем організаційного характеру можливе шляхом використання теоретичних підходів та основних положень даного дисертаційного дослідження. І, насамперед, це організація обліку витрат за центрами відповідальності, а також їх забезпечення інформаційно-обчислювальними системами шляхом поєднання автоматизованих робочих місць з інформаційно-пошуковими системами.

Автоматизація інформаційних потоків на підприємстві не є самоціллю, а лише одним з важливих елементів створення ефективної системи управління підприємством. Така система дає можливість суттєво скороти обліково-контролюючий апарат шляхом зменшення помилок, що виникають по причині людського фактору.

Ще однією перевагою автоматизації є надання в реальному часі об`єктивної і вичерпної інформації керівництву підприємства для прийняття оперативних рішень. В умовах швидкої зміни кон`юнктури ринку це може бути вирішальним фактором. Зменшення затрат на утримання управлінського апарату та жорсткий контроль за матеріальними ресурсами можливий завдяки використанню автоматизованих систем обробки економічної інформації, та призводить до суттєвого зменшення витрат на обслуговування виробничого процесу. Ще раз необхідно зауважити : автоматизація – це лише необхідний інструмент. Ефективність роботи інформаційної системи залежить від вдалого вибору економічної моделі підприємства, системи обліку та її точного опису в автоматизованій системі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових наукових виданнях :

1.

Сеник З.Л. Прізвище змінено у відповідності до вимог чинного законодавства Облігації внутрішньої державної позики на фондовому ринку України. / Науковий збірник “Формування ринкової економіки в Україні”. Випуск 2, - Львів. – 1997. - с.103-105. - 0,16д.а.

2.

Сеник З.Л. Особливості аудиторських перевірок при перетворенні державних підприємств у відкритті акціонерного товариства. / Вісник Львівського університету. Серія економічна. Випуск 27. - Львів. – 1996. - с.93-96. – 0,27д.а.

3.

Сеник З.Л. Інформаційне забезпечення в системі управління витратами на виробництві. / Вісник Львівського університету. “Україна на шляху до ринку”. Серія економічна. Випуск 28. – Львів. – 1998. - с.122-125. – 0,22д.а.

4.

Бандура З.Л. Переоцінка національних валют та їх вплив на фінансову звітність. / Вісник Львівської комерційної академії. Серія економічна. Випуск 4. - Львів. – 1998. - с.234-239. – 0,49д.а.

5.

Бандура З.Л. Проблеми інформаційного забезпечення управління. / Матеріали наукових праць “Актуальні проблеми економіки перехідного періоду”. Львів. “Інтереко”. – 1999. - с.262-267. – 0,3д.а.

6.

Бандура З.Л. Амортизація як фінансове джерело перебудови економіки України. / Вісник Львівського державного аграрного університету. Економіка АПК. № 6. - Львів. – 1999. - с.293-297. – 0,29д.а.

7.

Бандура З.Л. Сучасний підхід до бухгалтерського обліку в інформаційній системі підприємства./ Наукові записки “Проблеми реформування економіки, обліку, контролю та аналізу підприємства”. Випуск 1. - Тернопіль. – 1999. - с.11-13. – 0,15д.а.

8.

Бандура З.Л. Проблеми обліку основних засобів на промисловому підприємстві. / Щорічник наукових праць “Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Інвестиції і реструктуризація економіки регіону”. Випуск 11. - Львів. – 2000. - с.450-463. – 0,44д.а.

В інших виданнях :

1.

Сеник З.Л. Проблемні питання оподаткування підприємств. / Збірник наукових праць “Реформа фінансово-кредитної системи перехідної економіки України”. - Луцьк. – 1998. - с.217-219. – 0,08д.а.

2.

Сеник З.Л. Проблеми податкового обліку підприємств. / Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Облік, аналіз та контроль в системі управління економікою підприємства”. - Київ. – КНЕУ. – 1997. - с.62-66. – 0,13д.а.

3.

Сеник З.Л. Аудит економічної ефективності інвестицій підприємства. / Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Реструктуризація економіки та інвестиції в Україні”. - Чернівці. – 1998. - с.132-134. – 0,1д.а.

4.

Бандура З.Л. Дивіденди : нарахування, виплата та облік. / Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми удосконалення бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки”. - Полтава. – 1999. - с.82-85. – 0,17д.а.

5.

Бандура З.Л. Сучасний підхід до бухгалтерського обліку як основи інформаційної системи підприємства. / Збірник тез та доповідей. - Львів. - ДУ “Львівська політехніка”. – 2000. - с.4-5. – 0,07д.а.

6.

Бандура З.Л. Організація управлінського обліку на промисловому підприємстві. / Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції “Удосконалення обліку та аналізу господарської діяльності на основі впровадження нових положень (стандартів) бухгалтерського обліку в Україні”. - Київ. - КНЕУ. – 2000. – с.8-10. – 0,06д.а.

7.

Бандура З.Л. Інформаційні облікові потоки управління витратами виробництва. / Збірник тез та текстів виступів на міжнародній науково-практичній конференції “Розвиток науки про бухгалтерський облік”. - Житомир. – 2000. - с.12-17. – 0,22д.а.

8.

Бандура З.Л. Ендогенна звітність підприємств як складова системи інформаційного забезпечення управління підприємством. / Труди Всеукраїнської конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем : глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Частина 2. - Донецьк. – 2000. - с.263-264. – 0,19д.а.

9.

Бандура З.Л. Методичні засади формування інформаційних облікових потоків управління витратами виробництва. / Тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції “Бухгалтерський облік в Україні на початку ХХІ століття”. - Львів. – 2001. - с.272-277. – 0,29д.а.

АНОТАЦІЯ

Бандура З.Л. Формування інформаційних облікових потоків управління витратами виробництва – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 - Бухгалтерський облік, аналіз і аудит.

У дисертаційному дослідженні доведено необхідність розробки науково-обґрунтованих підходів до створення системи ефективного інформаційного забезпечення управління витратами виробництва на базі оптимальних інформаційних облікових потоків. Запропоновано концепцію побудови інформаційних облікових потоків, їх генерацію і структуру, на базі критичного аналізу підходів до методології та організації обліку витрат у вітчизняній та зарубіжній практиці. Розроблено методику аналітичного та синтетичного обліку витрат при автономному способі організації бухгалтерського обліку, побудовану на засадах “витрати – випуск” в розрізі центрів виникнення витрат і центрів відповідальності. Розроблено методику економічного контролю рівня витрат і результатів в господарській діяльності на базі запропонованої ендогенної звітності, яка ранжується за рівнями управління та об`єктами контролю.

Ключові слова : інформаційне забезпечення, облік витрат, інформаційний обліковий потік, система кодування, внутрішня звітність, управлінський контроль, управління витратами, управлінський облік.

АННОТАЦИЯ

Бандура З.Л. Формирование информационных учетных потоков управления затратами производства. – Рукопись.

Диссертация на получение научной степени кандидата экономических наук за специальностью 08.06.04 - Бухгалтерский учет, анализ и аудит.

В диссертационной работе рассмотрены теоретические и практические проблемы и возможности системы информационного обеспечения управления затратами производства.

Анализ экономической ситуации, сформировавшийся на отечественных промышленных предприятиях в процессе перехода к рынковой системе хозяйствования, а также обзор научных работ, посвященных исследованию управления затратами производства не содержит достаточной и необходимой информации для целей менеджмента. Существует реальная необходимость реформаций информационной системы предприятия с целью ее оптимизации.

В диссертационном исследовании доказана необходимость разработки научно-обоснованных подходов к созданию системы эффективного информационного обеспечения управления затратами производства на базе оптимальных информационных учетных потоков. Предложена концепция построения информационных учетных потоков, их генерацию и структуру, на базе критического анализа подходов к методологии и организации учета затрат в отечественной и зарубежной практике. Разработана методика аналитического и синтетического учета затрат при автономном способе организации бухгалтерского учета, построенную на основах “затраты – выпуск” в разрезе центров возникновение затрат и центров ответственности. Разработана методика экономического контроля уровня затрат и результатов в хозяйственной деятельности на базе предложенной эндогенной отчетности, которая ранжируется за уровнями управления и объектами контроля.

В первом разделе диссертационной работы “Информационный учетный поток управления затратами производства и его параметризация” раскрыта сущность учетной информации, определены ее классификационные признаки, обосновано понятие информационного учетного потока, его параметризации, а также определены тенденции и закономерности их формирования в нестабильных условиях хозяйствования.

Во втором разделе диссертационной работы “Основные этапы формирования информационных учетных потоков управление затратами производства” раскрыто концепцию формирования информационных учетных потоков в системе управленческого бухгалтерского учета. Рассмотрено классические подходы к организации учета затрат производства и их влияние на выделение структурных информационных учетных потоков за фактом производства и видами деятельности предприятий. Обосновано методические предпосылки к разработке структурных информационных учетных потоков и их генерация. Предусмотрено формирование системы эндогенной отчетности, как результата трансформации учетной информации.

В третьем разделе “Компьютерные технологии формирования информационного учетного потока управление затратами производства” предлагается формирование интегрированной автоматизированной системы обработки экономической учетной информации. Выделено основные критерии и этапы построения технологий обработки учетной информации на базе автоматизированных рабочих мест.

Исследования методов учета затрат и калькулирования себестоимости в отечественной и зарубежной практике сделали возможным разработку методологических рекомендаций относительно автономного варианта организации учета внедрения учета затрат по неполной себестоимости.

Ключевые слова : информационное обеспечение, учет затрат, информационный учетный поток, система кодирования, внутренняя отчетность, управленческий контроль, управление затратами, управленческий учет.

ANNOTATION

Bandura Z.L. Formation of the information registration control flows by costs of production - Manuscript.

Thesis on obtaining of a scientific degree of the candidate of economic sciences behind a speciality 08.06.04 – Accounting registration, analysis and audit.

In thesis research the necessity of mining scientific-justified of approaches to creation of a system of an effective supply with information of control of costs of production on the basis of optimum information registration flows is proved. The concept of construction of information registration flows, their generation and frame, on the basis of critical analysis of the approaches to a methodology and organization of the registration of costs in domestic and foreign practice is offered. The technique of the analytical and synthetic registration of costs is developed at an autonomous way of organization of book keeping constructed on the bases “input - output” in a cut of centers origin of costs and centers of the responsibility. The technique of the economic control of a level of costs and result ins of economic activities on the basis of offered endogenic reporting, which one of the behind levels of control and objects of the control is developed.

Keywords: a supply with information, registration of costs, information registration flow, encoder, internal reporting, administrative control, control of costs, administrative registration.

Підп. до друку 12.07.03. Формат 60х84/16

Папір офсетний. Друк на різографі. Умовн. друк. арк. 0,9.

Тираж 100. Зам. № 220

Видавництво та друк – Копі-центр ПП “Горді”

м.Львів, вул.Словацького, 18/3, тел. 98-01-06






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ВИРОБНИЧИХ ВИТРАТ В СКОТАРСТВІ - Автореферат - 26 Стр.
ПРОГРАМИ ТРЕНУВАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ В АТЛЕТИЗМІ, ЩО ПОБУДОВАНІ ЗАЛЕЖНО ВІД ІНДИВІДУАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ МЯЗОВОЇ МАСИ СПОРТСМЕНІВ - Автореферат - 24 Стр.
МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ДАНИХ В АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМАХ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО УПРАВЛІННЯ - Автореферат - 26 Стр.
М.П. ДАШКЕВИЧ: ОСОБИСТІСТЬ, НАУКОВА ТА ПЕДАГОГІЧНА СПАДЩИНА ВЧЕНОГО - Автореферат - 23 Стр.
ДИДАКТИЧНІ УМОВИ ЗАСТОСУВАННЯ ГІПЕРТЕКСТОВИХ ПРОГРАМ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН (на матеріалі історії музики) - Автореферат - 21 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ КРІАС-ПОРОШКІВ ІЗ ВИНОГРАДНИХ ВИЧАВКІВ У ВИРОБНИЦТВІ БОРОШНЯНИХ ВИРОБІВ - Автореферат - 28 Стр.
Порядок фінансування видатків на утримання центральних органів виконавчої влади України - Автореферат - 27 Стр.