У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність та ступінь дослідженості теми

ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ ВИХОВАННЯ АПН УКРАЇНИ

Ціхоцька Ольга Аркадіївна

УДК 373.543

Формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників

у процесі вивчення іноземної мови

13.00.07 – теорія і методика виховання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор

Плахотнік Ольга Василівна, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, професор кафедри соціальної роботи і педагогіки.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Пуховська Людмила Прокопівна, Інститут педагогіки і психології професійної освіти АПН України, завідувачка лабораторією порівняльної професійної педагогіки;

кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник

Овчарук Оксана Василівна, Інститут засобів навчання АПН України, завідувачка Інформаційно-аналітичним центром педагогічних інновацій.

Провідна установа: Луганський державний педагогічний університет ім. Т.Г. Шевченка, кафедра педагогіки, Міністерство освіти і науки України, м. Луганськ.

Захист відбудеться “ 25 “ березня 2003 року о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К.26.454.01 в Інституті проблем виховання АПН України за адресою: 04060, м. Київ, вул. М. Берлинського, 9, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту проблем виховання АПН України (04060, м. Київ, вул. М. Берлинського, 9).

Автореферат розісланий “ 25 “ лютого 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г. П. Пустовіт

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність та ступінь дослідженості теми. У сучасних умовах розвитку освіти в Україні пріоритетними завданнями навчально-виховного процесу є формування у підростаючого покоління загальнолюдських цінностей. Останні повязуються з особистісно орієнтованим підходом, який передбачає глибоку аксіологізацію підготовки учнівської молоді.

Основою аксіологічної свідомості є концепція єдиного світу цілісної людини. Тому важливо навчатися бачити те загальне, що не тільки об’єднує людство, але й характеризує кожну окрему людину. Саме в контексті такої свідомості важливо визначати і створювати соціально-педагогічні умови гуманістично зорієнтованого виховання молоді.

Проблема цінностей і ціннісних орієнтацій була предметом дослідження у філософсько-аксіологічному (О. Дробницький, І. Зязюн, М. Каган, Л. Столович), соціологічному (В. Водзінська, Ю. Жуков, Т. Любимова, В. Ольшанський, Ю. Соколовський, В. Ядов), психологічному (К. Абульханова-Славська, І. Бех, М. Боришевський, І. Кон, Б. Круглов, Д. Леонтьєв, Т. Титаренко) та педагогічному аспектах (В. Анненков, Є. Бондаревська, Т. Бутківська, О. Вишневський, Б. Грицюк, І. Дубровіна, Г. Жирська, О. Норов, Ж. Омельченко, О. Плахотнік, Л. Пуховська, О. Рудницька та інші).

Важливе значення у дослідженні ціннісних орієнтацій в сучасних соціокультурних умовах мають роботи О. Алексюк, М. Казакіної, Б. Кобзаря, Т. Мальковської, В. Мухіної, О. Савченко, О. Сухомлинської, Г. Шевченко.

В останні роки проблема ціннісних орієнтацій вивчалась в контексті аналізу їх динаміки як індивідуальних еталонів соціальної оцінки (В. Болотіна), як регуляторів суб’єкт-суб’єктних відносин (Т. Корнілова). Ця проблема визначається як незаперечно актуальна у процесах формування інтересів (Ш. Амонашвілі, Є. Ільїн, О. Ліханов); формування морально-естетичного ідеалу (О. Буров, Н. Вітковська, В. Дряпіка, А. Щербо); виховання на уроках історії (О. Вагін, П. Гора, О. Турянська); формування гуманних взаємин (В. Білоусова, О. Мильнікова, О. Овчарук, Н. Слободяник).

Аспекти гуманістично зорієнтованого виховання учнів знайшли своє відображення в дисертаційних дослідженнях А. Бойко, Н. Гапон, Є. Григор’євої, М. Дячкової, Л. Куренди, В. Штифурака, О. Ященко.

Останнім часом з’явилися дослідження, які свідчать про увагу вчених-педагогів до проблеми виховання молоді в процесі вивчення іноземних мов як у школі, так і у вищому навчальному закладі. Однак, в них здебільшого використовуються не власне виховний потенціал мови для підвищення ефективності формування гуманістичних переконань учнів, а допоміжні засоби, як от: музика, образотворче мистецтво, відеофільми, наочність тощо. Головна увага приділяється ігровій діяльності, формуванню комунікативних умінь, виразному читанню. Названі засоби та види роботи, безумовно, сприяють активізації учнів, спрямовують їх інтерес до вивчення іноземної мови, але в цих роботах практично не досліджуються виховні можливості іншомовного слова як засобу формування в учнів гуманістичних цінностей.

В цьому контексті актуальними є роботи Д. Бондаревської, Л. Галузи, Л. Ігнатенко, Т. Лісінської, Н. Савчак, автори яких досліджували окремі аспекти гуманістичного виховання учнівської і студентської молоді.

Деякі аспекти проблеми формування ціннісних орієнтацій є об’єктом дослідження зарубіжних вчених (Дж. Гудлад, Дж. Налс, Л. Ронн Хаббард, П. Уайт, Дж. Халстед).

Отже, аналіз наукових праць показує, що проблема формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників у процесі вивчення іноземної мови набуває у сучасних умовах нової якості .

Проте в педагогічній літературі відсутні спеціальні праці, присвячені формуванню гуманістичних ціннісних орієнтацій (ГЦО) у старшокласників засобами іноземної мови. Здійснений нами аналіз наукових джерел дозволяє констатувати, що актуальність означеної проблеми проявляється в соціальному, теоретико-методологічному та практичному аспектах.

Соціальна значущість орієнтації учнів на гуманістичні цінності обумовлена необхідністю виявлення і всебічного вивчення педагогічних умов їх формування; теоретико-методологічна – недостатньою розробленістю в педагогіці змісту категорій “гуманістичні цінності”, “гуманістичні ціннісні орієнтації” і початком дослідження стосовно впровадження в педагогічне мислення аксіологічних принципів; практична – потребою вироблення нового погляду на цінності в сучасному українському суспільстві.

Таким чином, соціальна та педагогічна значущість проблеми, її актуальність і недостатнє розкриття в науково-педагогічній літературі обумовили вибір нами теми дисертації: “Формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є частиною комплексної теми “Морально-ціннісні особливості інноваційної поведінки молоді у сучасних умовах розбудови української держави”, номер державної реєстрації теми 0101U006684, яка досліджується факультетом соціології і психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Об’єкт дослідження – процес формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників засобами вивчення іноземної мови.

Предмет дослідження – педагогічні умови і технологія виховання гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників засобами іноземної мови.

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та експериментально апробувати педагогічні умови формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови.

Гіпотеза дослідження. Високого рівня сформованості гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників можна досягти, якщо технологія їх формування спиратиметься на: пізнання і відповідне врахування психологічних особливостей учнів старшої вікової групи, їх цінностей, ідеалів, переконань; можливості виховного потенціалу навчального матеріалу з іноземної мови, що містить значний гуманістичний зміст; взаємопов’язане включення в педагогічний процес пізнавальної, емоційної і вольової сфер особистості учня, розвиток його ціннісної свідомості в контексті гуманізації міжособистісних стосунків, індивідуалізації і активізації навчально-виховної діяльності в процесі вивчення англійської мови.

Досягнення поставленої мети стає можливим внаслідок вирішення таких конкретних завдань:

1.

З’ясувати науково-теоретичні засади формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови;

2.

Розкрити специфіку гуманістично зорієнтованого виховання засобами шкільного предмета “іноземна мова”;

3.

Дослідити педагогічні умови прилучення старшокласників до гуманістичних цінностей у процесі вивчення англійської мови;

4.

Обґрунтувати та експериментально перевірити виховні можливості навчального матеріалу з іноземної мови, його вплив на формування у старшокласників гуманістичних ціннісних орієнтацій і на цій основі розробити методичні рекомендації для вчителів іноземної мови.

Методологічну основу дослідження становлять філософсько-психологічні положення щодо соціальної природи особистості, визначені В. Батіщевим, Л. Виготським, Г. Костюком, О. Леонтьєвим, С. Рубінштейном; діалектичний взаємозв’язок і взаємообумовленість педагогічних явищ і процесів соціально-педагогічної діяльності; необхідність системного підходу як різнобічного та багаторівневого способу аналізу досліджуваних педагогічних проблем; принципи нової парадигми педагогічної науки; законодавчі та нормативні документи про освіту, зокрема Закон України “Про освіту”, “Концепція національного виховання”, Державна національна програма “Освіта” (Україна ХХІ століття), Концепція розвитку загальної середньої освіти, Національна доктрина розвитку освіти України у ХХІ столітті.

Теоретичною основою дослідження виступають основні положення філософської антропології і аксіології, вчення психологів і педагогів про сутність і природу людини, її цінності і ціннісні орієнтації, особливості становлення ціннісних орієнтацій в ранньому юнацькому віці, зміст гуманізації освіти, нові технології гуманістичного виховання молоді.

Суттєве значення для роботи мають праці з гуманізації навчання і виховання у вітчизняній педагогіці (І. Бех, С. Гончаренко, І. Зязюн, Л. Пуховська, О. Савченко, В. Семиченко, В. Сухомлинський, К. Ушинський та ін.).

Дослідження враховує погляди сучасних педагогів і психологів на природу цінностей та ціннісних орієнтацій (С. Анісімов, С. Гессен, О. Здравомислов, В. Мясищев, О. Рудницька, О. Сухомлинська, В. Тугаринов та ін.); ідеї самоцінності людської особистості (Б. Бітінас, Л. Буєва, В. Лутай та ін.); концептуальні положення про формування ціннісних орієнтацій особистості (Д. Бондаревська, Л. Галуза, М. Дячкова, І. Ігнатенко, Т. Лісінська та ін.).

Методи дослідження. Для досягнення мети, вирішення поставлених завдань і перевірки гіпотези нами застосовувались наступні методи:

а) теоретичні: вивчення і аналіз філософської, психолого-педагогічної, лінгвистичної літератури, ретроспективний аналіз, порівняння та узагальнення, праксиметричні (вивчення та узагальнення досвіду, аналіз документів), які були застосовані для здійснення аналізу стану проблеми; систематизація теоретичного матеріалу з метою обґрунтування і визначення педагогічних умов і технології формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників засобами іноземної мови;

б) емпіричні: цілеспрямоване та систематичне спостереження за навчальною діяльністю учнів; констатуючий та формуючий педагогічні експерименти, які були застосовані для здійснення аналізу стану освітніх шкіл, педагогічного оцінювання рівня сформованості гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників; експериментальної перевірки педагогічної технології формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови.

Дослідження проводилось впродовж 1997-2001 років у три етапи. На першому етапі (1997-1998 рр.) здійснювалось вивчення філософської, лінгвістичної, психолого-педагогічної та навчально-методичної літератури з проблеми дослідження, визначались вихідні методологічні та теоретичні положення, об’єкт, предмет, гіпотеза, мета, дослідження, а також комплекс методів, що забезпечують ефективність формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників у процесі вивчення іноземної мови; визначено програму подальшої дослідницької роботи.

Під час другого етапу (1998-2000 рр.) були розроблені і теоретично обґрунтовані педагогічні умови та педагогічна технологія формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників, методики експериментальної роботи, виконано основну експериментальну частину дослідження; систематизовано і проаналізовано експериментальні дані, впроваджено результати дослідження у педагогічну практику загальноосвітніх шкіл.

На третьому етапі (2000-2001 рр.) було проаналізовано і узагальнено результати формуючого експерименту, розроблено методичні рекомендації щодо формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників засобами іноземної мови, здійснено написання і оформлення тексту дисертації.

Експериментальна база дослідження. У дослідженні брали участь 590 учнів середніх шкіл міста Вінниці і Вінницької області, середньої школи №233 м. Києва, Бобровицької СШ №1 Чернігівської області.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що в ньому:

-

вперше розроблена інноваційна технологія формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників;

-

визначені педагогічні умови їх формування у процесі вивчення іноземної мови;

-

обґрунтовані психолого-педагогічний зміст і структура гуманістичних ціннісних орієнтацій особистості;

-

удосконалено інструментарій вивчення та критерії визначення рівнів сформованості гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови;

-

подальшого розвитку набули форми і методи формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у сучасних умовах.

Теоретичне значення дослідження визначається тим, що проблему гуманістично зорієнтованого виховання учнівської молоді доповнено розкриттям змісту та структури гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників, новими педагогічними ідеями та технологією реалізації процесу їх формування засобами іноземної (англійської) мови.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що виявлені педагогічні умови прилучення старшокласників до гуманістичних ціннісних орієнтацій сприяють цілеспрямованому та ефективному управлінню цим процесом. Знання означених педагогічних умов і їх зміст дозволяють зробити учнів суб’єктом навчальної діяльності, а вчителям – побудувати особистісно орієнтоване спілкування з вихованцями, що є нагальною потребою сучасної гуманістичної системи навчання та виховання. Результати дослідження можуть бути основою для удосконалення планування й організації процесу формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників під час викладання іноземної мови. Матеріали дослідження можуть бути використані вчителями загальноосвітніх шкіл, інститутами післядипломної освіти під час організації і проведення курсів для вчителів іноземної мови.

Особистий внесок здобувача полягає у тому, що на основі аналізу наукової літератури, вивчення стану формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови розкрито специфіку гуманістично зорієнтованого виховання засобами англійської мови, виявлено педагогічні умови і експериментально перевірено виховні можливості навчального матеріалу (навчальні тексти, зокрема поетичні, пісенні, краєзнавчі, англійські прислів’я, приказки, мовленнєвий етикет, тощо); розроблено технологію формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення англійської мови.

Надійність та вірогідність результатів дослідження забезпечуються врахуванням стану розробки проблеми, теоретичною обґрунтованістю вихідних положень, використанням комплексу взаємодоповнюючих методів, адекватних об’єкту, предмету й завданням дослідження, кількісним і якісним аналізом теоретичного та емпіричного матеріалу, експериментальною перевіркою в педагогічній практиці розроблених положень та рекомендацій.

Апробація результатів дисертації здійснювалась на науково-теоретичних та науково-практичних конференціях: “Людина і духовність (м. Київ, 1997р.)”, “Управління національною освітою в умовах становлення і розвитку української державності” (м. Київ, 1998р.), “Творчість як спосіб буття дійсного гуманізму” (м. Київ, 1999р.), “Духовність і проблеми розвитку особистості: теорія і практика” (м. Житомир, 1999р.), “Психолого-педагогічні проблеми на рубежі тисячоліть: саморозвиток особистості” (м. Хмельницький, 2001р.) та звітних конференціях кафедри соціальної роботи та педагогіки Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Публікації. Результати дослідження розкрито в 11 публікаціях, зокрема 5 надруковано у наукових фахових виданнях ВАК України, з них 5 одноосібних.

Обсяг та структура дисертації зумовлена логікою дослідження, поставленими в ньому завданнями і складається із вступу, двох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел з 262 найменувань (з них 34 – іноземною мовою), 12 додатків. Її повний обсяг складає 210 сторінок, 165 сторінок – основна частина.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, визначаються об’єкт, предмет, мета, гіпотеза, завдання та методи дослідження, розкриваються наукова новизна, теоретичне і практичне значення роботи, особистий внесок автора, наводяться дані про апробацію та впровадження результатів роботи, структуру дисертації.

У першому розділі “Теоретико-методологічні засади формування гуманістичних ціннісних орієнтацій особистості” здійснено науково-теоретичний аналіз ідей гуманістично зорієнтованого виховання особистості у філософських вченнях, психолого-педагогічній теорії і практиці, розкриваються зміст і структура гуманістичних ціннісних орієнтацій як педагогічної категорії і особливості їх формування у старшокласників в процесі вивчення іноземної мови.

У розділі було проведено аналіз існуючих підходів до розуміння ціннісних орієнтацій як феномену індивідуальної свідомості. Визначено, що гуманістичні ціннісні орієнтації – це позитивно-активне ставлення особистості до оточуючого світу і самої себе, яке ґрунтується на принципі пріоритету загальнолюдських цінностей і відповідній життєвій позиції.

На основі здійсненого вивчення у розділі зазначається, що гуманізм, акумулювавши у собі базові норми моральних відносин між людьми, є однією з найбільш надійних і гнучких ціннісних систем, вироблених людством за останні три тисячоліття. Гуманістичні ідеї розвивались в давньокитайській (Конфуцій) і давньогрецькій філософії (Протагор, Сократ, Платон, Демокріт, Арістотель, Епікур). Могутнім поштовхом в розвитку ідеї гуманізму була епоха Відродження (Данте, Петрарка) з її орієнтиром на визнання права людини на свободу, самоцінності її неповторності, що поступово стало визначати аксіологічну спрямованість гуманістичної педагогічної традиції (Вітторіно да Фельтре (Італія), Франсуа Рабле, Мішель Монтень (Франція), Еразм Роттердамський (Нідерланди), Томас Мор (Англія), Вольфганг Ратке (Німеччина), Ян Амос Коменський (Чехія).

В Україні початок зародження і формування елементів ранньогуманістичної культури більшість дослідників відносять до другої половини XV – початку ХVI ст. Розвиток духовної культури характеризується появою ренесансно-гуманістичних і реформаційних ідей (І. Вишенський, Ю. Дрогобич, С. Оріховський та інші), які поступово оформилися у певні напрями, що з`явилися на ґрунті синтезу духовних здобутків княжої доби з елементами західної вченості.

Поширенню гуманістичних ідей сприяли також діяльність братських шкіл, Острозького культурно-освітнього центру та Києво-Могилянської академії. Видатний український мандрівний філософ Г. Сковорода, “перший глашатай глибокого гуманізму” в Україні (І. Франко) у своїх філософських і літературних творах прагнув знайти відповідь на питання, ким є людина, який зміст її життя, які основні грані людської діяльності.

Новим змістом ідеали гуманізму наповнилися в епоху Просвітництва, особливо в творчості французьких просвітників-енциклопедистів Ф. Вольтера, К. Гельвеція, П.-А. Гольбаха, Д. Дідро, Ш. Монтеск`є, Ж. Ж. Руссо та інших.

Теоретично і практично збагатили педагогічну гуманістику відомі вчені і педагоги Г. Ващенко, М. Монтессорі, М. Пирогов, С. Русова, К. Ушинський, Р. Штайнер.

Розвиток ідей гуманістичного виховання і втілення їх у практику пов`язані з іменами педагогів-реформаторів ХХ ст. С. Френе, Я. Корчака, А. Макаренка, В. Сухомлинського.

Теоретично обґрунтовано, що гуманістичний напрям спирається на фундаментальне положення про те, що особистість дитини є центром педагогічного процесу. Це насамперед праці Г. Жураківського, Т. Коннікова (50-60рр.), І. Синиці, В. Сухомлинського (60-70рр.). В цей період гуманістичні ідеї А. Макаренка розвивали московські педагоги Л. Новикова, О. Куракін, А. Мудрик та ін.

Психолого-педагогічний аспект гуманізму найбільш повно відображення знайшов в таких напрямах сучасної західної психології як гуманістична психологія (А. Маслоу, К. Роджерс, Ф. Перлз, В. Франкл), онтопсихологія (А. Менегетті). Розкриваються також досягнення гуманістичної педагогіки (Дж. Холт, Р. Барт).

З’ясовано, що гуманістичні ідеї були притаманні і вчителям-новаторам різних поколінь колишнього СРСР. Окрім згаданих видатних педагогів-новаторів (А.Макаренко, В. Сухомлинський, Ш. Амонашвілі), слід назвати і вчителів-новаторів 20-х років, таких, як: С. Шацький, В. Сорока-Росинський, С. Рівес, Н. Шульман, М. Пістрак та інших.

У спадщину від минулих років нам залишилися також описи виховних систем педагогів-новаторів: школи Ф. Брюховецького в Краснодарі, В. Караковського в Москві, О. Захаренка на Черкащині та інших новаторів, які відіграли роль бастіонів, що протистояли настановам адміністративно-командної системи у сфері виховання. Не втратили своєї актуальності новаторські здобутки М. Щетініна, В. Шаталова, С. Лисенкової, Є. Ільїна, Т. Гончарової, Є. Пассова, І. Іванова, В. Карманова, М. Гузика, І. Волкова, Т. Сірик, у досвіді яких втілено зразок співробітництва з учнями різного віку на основі загальнолюдських, гуманістичних цінностей.

Результати дослідження дозволяють констатувати, що сьогодні у технології виховання стає пріоритетною “модель суб’єкт-суб’єктної взаємодії” (участь у спільних справах дітей і дорослих). Водночас слід наголосити, що сучасна система освіти в Україні опинилася в парадоксальній ситуації, коли різні гуманістично спрямовані педагогічні програми (“педагогіка серця”, кордоцентричності родинних відносин, співробітництва, вальдорфська педагогіка, екзистенційна, релігійна, педагогіка “нового гуманізму”, школа віри, школа резерву, школа-родина, школа розвитку творчої особистості, особистісно орієнтовані концепції розвитку освіти (Г. Балл, І. Бех, С. Гончаренко, І. Зязюн, Ю. Мальований, О. Савченко, Г. Сагач та ін.) стикаються з прагматичними установками значної частини молоді.

Проведений аналіз психолого-педагогічної літератури свідчить про те, що сьогодні немає єдності у поглядах на дефініцію понять “гуманізм”, “цінності”, “ціннісні орієнтації”. В розділі здійснено обґрунтування змісту та структури гуманістичних ціннісних орієнтацій.

На основі опрацьованої літератури, вивчення особистісних рис, що характеризують гуманістичну спрямованість індивіда, розроблена схема-модель гуманістичних ціннісних орієнтацій. Модель включає в себе сукупність основних ціннісних орієнтацій, якими неодмінно повинна володіти гуманістично спрямована людина.

ГЦО, будучи сферою індивідуальної свідомості, складаються з трьох компонентів: когнітивного, емоційно-вольового і практично-діяльнісного. Кожен з них має відповідні прояви цінності-якості. Зокрема, якості, що визначають змістовний аспект орієнтації (доброзичливість, чуйність, доброта та інші); різні форми вираження орієнтацій (благородство, толерантність, тактовність, делікатність та інші); ставлення до себе (самоповага, аутосимпатія); до світу (непрагматичний вектор спрямування, позитивна емоційна оцінка); до інших людей (повага до гідності, визнання права на життя і щастя кожної особистості).

Доведено, що у процесі вивчення іноземної мови формується поняття єдиного світу, нове гуманістичне мислення, пошана до загальнолюдських цінностей. Існують ряд інших моментів, які визначають специфіку виховання на уроці англійської мови.

Виявлено, що у педагогічній практиці не дивлячись на зростання ролі іноземної мови в різних сферах нашої життєдіяльності, її виховні і розвиваючі резерви у середній школі достатньою мірою до цього часу ще не вивчені.

Встановлено, що обов’язковою та найважливішою умовою, що забезпечує ефективність формування гуманістичної спрямованості учнів старших класів на уроках англійської мови є, на наш погляд, гуманізація навчально-виховного процесу.

Висвітлено специфіку формування їх гуманістичної ціннісної свідомості, яка складається з особливостей цього шкільного предмета й характерних рис, що притаманні даній віковій групі учнів. Виховання ГЦО у старшокласників будується на основі гуманних міжособистісних стосунків учасників педагогічного процесу, індивідуалізації й активізації навчально-виховної діяльності на уроках англійської мови.

У другому розділі “Оптимізація процесу формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старших школярів засобами іншомовного слова” представлені результати аналізу стану практики досліджуваної проблеми та розкрито зміст, методику та технологію досліно-експериментальної роботи, проаналізовано динаміку рівнів сформованості ціннісних орієнтацій старшокласників.

На етапі констатуючого експерименту було проведено анкетування старшокласників і вчителів англійської мови. Аналіз і узагальнення результатів анкетування дозволив визначити критерії оцінки сформованості гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників і на їх основі виявити рівні цієї сформованості (високий, середній, низький).

50% старшокласників, що брали участь в експериментІ, мають середній рівень сформованості ГЦО, 27,5% - високий і 21,4% - низький. Ці дані свідчать про те, що у 77,5% (середній та низький рівень) старшокласників недостатній рівень сформованості ГЦО і лише у 22,5% учнів цей рівень відображає адекватне сприйняття загальнолюдських, гуманістичних цінностей, усвідомлення і переживання їх, як особистісно значущих.

Це підтверджує необхідність впровадження експериментальної технології формування гуманістичних ціннісних орієнтацій.

Розроблена нами технологія – це спосіб вирішення окреслених в дисертації завдань, система пізнавальних процедур і доцільних практичних дій вчителя англійської мови, спрямованих на зміну свідомості учнів у гуманістичному напрямку. Застосування цієї технології дозволяє використати систематизовані гуманістичні ідеї, які подаються у навчальному матеріалі при вивчені анлійської мови, з метою формування гуманістичних переконань та вироблення активних громадянських якостей в учнів.

Виходячи з цього положення, вчитель іноземної мови має конкретну мету: розвиваючи бажання удосконалювати вивчення іноземної мови, навчити учнів умінню самостійно здобувати та поглиблювати гуманістичні якості.

На першому етапі відбувається засвоєння знань гуманістичної спрямованості через оволодіння лексичною базою, вивчення граматичних конструкцій, розмовних кліше, афоризмів. Творча навчально-пізнавальна і виховна діяльність, що забезпечує розвиток таких мисленневих операцій як аналіз, синтез, конкретизація, абстрагування, порівняння, узагальнення, організовується на наступному етапі навчання.

З метою підвищення рівня сформованості гуманістичних поглядів, складовими яких є практичні вміння і навички гуманістичного спілкування, ми використовували різноманітні методи: індивідуальні і колективні бесіди, диспути, проблемні ситуації, анотування, реферування, рольові ігри та інші.

Дані методи забезпечують високу ефективність процесу навчання іноземній мові і збільшують його вплив на формування окремих компонентів гуманістичної позиції старшокласників за умови сприятливого морально-психологічного клімату в класі, особистісної зацікавленості учнів, вмілого використиння вчителем всіх засобів невербальної комунікації з врахуванням індивідуального підходу.

У шкільних підручниках для 10-11 класів є багато текстів, які виховують в учнів патріотизм, здоровий спосіб життя, любов до природи. Це тексти про Україну, її історію, патріотів країни, життя діячів науки й культури, героїзм людей в роки війни, про суспільну діяльність школярів, визначні місця, пам’ятки культури тощо.

Проведений нами аналіз підручників з англійської мови для старших класів показав, що лише деякі з них містять тексти і вправи, спрямовані на виховання в учнів таких гуманістичних якостей і рис як доброта, людяність, чуйність, толерантність, гідність, щирість, ввічливість, великодушність, співчуття, взаємоповага, сумлінність.

Однак, у відповідності до реалізації виховної функції навчання підручник з іноземної мови має бути не просто збірником чисто мовних вправ, необхідність яких ми ніяким чином не заперечуємо, не набором малоцікавих і неефективних з виховної точки зору текстів, а помічником старшокласника у справі його становлення як гуманістично зорієнтованої особистості.

Доведено необхідність вивчення англійської мови з урахуванням глобального компоненту, яке спрямоване на вирішення задачі формування крос-культурної освіченості учнів.

На конкретних прикладах розкриваються можливості навчальних текстів у вихованні гуманістичних цінностей, здатності розуміти і цінувати культуру інших народів (тексти з художніх творів письменників та поетів-гуманістів О. Генрі, В. Шекспіра, Г. Байрона, Р. Бернса, П. Шеллі).

Як дійові виховні засоби використовуються країнознавчі та краєзнавчі тексти; англійські прислів’я та приказки, які порівнюються з їх еквівалентами в українській мові, пропонується виконання найрізноманітніших варіантів роботи над матеріалом народних афоризмів.

Доведено, що важливим джерелом гуманістичних цінностей старшокласників можуть виступати також особливості сучасного англійського (американського) мовленнєвого етикету. Етикет сьогодні – це передовсім засіб спілкування, регуляції відносин людей, що починають спілкування.

.

Отже, ми можемо констатувати, що без знання правил мовленнєвої і не мовленнєвої поведінки й вміння дотримуватися їх неможливо чекати на коректні мовленнєві вчинки з боку старшокласників і адекватних реакцій їх співрозмовників. Саме тому вчителю англійської мови необхідно прищеплювати школярам ці правила, і спеціально створювати ситуації гуманістичної спрямованості, які могли б забезпечити їм необхідне мовленнєве й емоційне тренування й розвиток гуманістичних рис як уособлення головних загальнолюдських цінностей.

Ми гадаємо, що виховання таких рис у старшокласників в процесі навчання англійській мові можливо здійснювати не лише за допомогою використання різних видів текстів, прислів’їв та приказок, фраз мовленнєвого етикету в якості спеціального навчального матеріалу, але й під час вивчення учнями основ фонетики і граматики.

Формуючий експеримент, спрямований на прищеплення старшокласникам гуманістичних ЦО в процесі навчання англійській мові, проводився на основі апробації авторського навчального матеріалу.

У ході формуючого експерименту перевірялися рівні сформованості гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників (контрольний зріз проведений у квітні 2000р.) у процесі вивчення іноземної мови.

Таблиця 1.

Динаміка рівня сформованості

гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників

Рівні гуманістичних

ЦО | Контрольна група

(44 учні) | Експериментальна група

(43 учні)

початок експерименту | кінець експерименту | початок експерименту | кінець експерименту

Абс. | у % | Абс. | у % | Абс. | у % | Абс. | у %

Високий | 13 | 28,6 | 13 | 28,6 | 12 | 27,5 | 13 | 31

Середній | 22 | 50 | 20 | 45,8 | 21 | 50 | 23 | 54,7

Низький | 9 | 21,4 | 11 | 25,6 | 10 | 22,5 | 7 | 15,3

Кінцевий зріз показав, що високий рівень сформованості гуманістичних ціннісних орієнтацій у контрольній групі не змінився, тоді як в експериментальній групі цей рівень зріс до 31%.

Низький рівень контрольної групи зріс до 25,6%. Це відбулося за рахунок переходу старшокласників із середнім рівнем на низький рівень, в той час як в експериментальній групі відсоток учнів з низьким рівнем гуманістичних ціннісних орієнтацій зменшився з 22,5% до 15,3%.

Є динаміка у розвитку рівня сформованості гуманістичних ціннісних орієнтацій як у контрольній групі, так і в експериментальній. Так, в контрольній групі зменшився відсоток учнів з середнім рівнем гуманістичних ціннісних орієнтацій з 50% до 45,8%, а в експериментальній групі даний рівень зріс з 50% до 54,7%.

Дослідженням встановлено, що в аналізі динаміки рівнів сформованості гуманістичних ціннісних орієнтацій необхідно звернути увагу на наступну тенденцію в цьому процесі: у контрольній групі до початку формуючого експерименту кількість старшокласників з високим і середнім складали разом 78,6%, а після завершення формуючого етапу експерименту – відповідно 74,4%. Це свідчить про те, що без цілеспрямованого формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників на уроках англійської мови їх динаміка може змінюватися у напрямі зниження.

У експериментальній групі до початку формуючого етапу експерименту відсоток учнів з високим і середнім рівнем гуманістичних ціннісних орієнтацій складав разом 77,5%. Після його проведення їх відсоток зріс відповідно до 85,7%.

Таким чином, можна зробити висновок про підтвердження висунутої нами раніше гіпотези.

В ході експериментальної роботи були виявлені і теоретично обґрунтовані педагогічні умови формування ГЦО старшокласників:

-

врахування психологічних особливостей раннього юнацького віку;

-

актуалізація і засвоєння гуманістичного змісту навчального матеріалу з англійської мови;

-

активізація і індивідуалізація навчання, стимулювання активності та самосвідомості учнів;

-

розвиток колективної, комунікативної діяльності, діалогічності комунікативних вмінь.

Узагальнення результатів дослідно-експериментальної роботи довело, що навчальний матеріал, який використовується на уроках англійської мови у старших класах, виступає як важливий засіб виховання гуманістичних ціннісних орієнтацій учнів. Це ставить вчителя англійської мови перед необхідністю такого його добору, який забезпечував би вирішення на заняттях не лише навчальних, але й передусім виховних завдань. У кожному конкретному випадку педагогові слід чітко усвідомлювати, вихованню яких гуманних рис особистості може сприяти використання на уроках того чи іншого навчального матеріалу.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і нове вирішення проблеми становлення і формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників в процесі вивчення іноземної (англійської) мови, що виявляється у розкритті сутності і специфіки цього процесу, змісту гуманістичних ціннісних орієнтацій старших школярів, динаміки їх ієрархічної структури, дослідженні факторів впливу на зміст і структуру ціннісних орієнтацій, встановленні їх зв’язку з рівнем самоактуалізації особистості старшокласника та його гуманістичної спрямованості, розробленні та апробації системи розширення ціннісних орієнтацій старшокласників на основі застосування активних методів навчання іноземної мови, поглиблення гуманізації всього навчально-виховного процесу.

1. Оскільки гуманістичні ціннісні орієнтації як феномен індивідуальної свідомості являють систему установок, принципів і переконань, мотивів, інтересів і потреб і виступають важливим компонентом мотиваційної структури особистості, вони є результатом духовно-практичного відображення дійсності, виявляють готовність особистості до реалізації потреби співвідносити власні і загально-визнані цінності.

ГЦО передбачають активно-діяльне ставлення до оточуючого світу і самого себе, яке грунтується на повазі людської гідності, визнанні людського життя найвищою цінністю.

2. Цінності і ціннісні орієнтації є гуманістичними, якщо їх зміст наповнюється усвідомленими нормами етики добра, справедливості, толерантності, поваги до інших, сумлінності, принциповості, непримиренного ставлення до зла, фальші, цинізму, лицемірства.

Гуманістична спрямованість системи ціннісних орієнтацій старшокласника забезпечує його успішну аксіологічну діяльність, сприяє становленню світоглядних позицій та визначенню особистісного смислу життєдіяльності, а тому метою всього навчально-виховного процесу у сучасній середній школі має бути формування гуманістично значущих новоутворень особистісної структури і, перш за все, гуманістичних ціннісних орієнтацій.

3. Ціннісними факторами в аналізі і відборі змісту гуманістично зорієнтованого виховання старшокласників з опорою на гуманістичний аспект освіти можуть стати: орієнтація на неперехідні, загальнолюдські, вічні, гуманістичні цінності, які мають стати ядром ціннісної свідомості особистості учня; надання учням можливості ознайомлення з усією палітрою існуючих цінностей і їх ієрархією при опорі на суспільно значущі цінності;

Розроблена нами схема-модель гуманістичних ціннісних орієнтацій включає когнітивний, емоційно-вольовий, практично-діяльний компоненти, розкриває якості особистості, що визначають змістовий аспект і різні форми вираження її орієнтацій.

4. Психолого-педагогічною основою формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у ранньому юнацькому віці є процес засвоєння цінностей життя і їх перетворення в змістовні елементи ціннісних уявлень. Життєве самовизначення старшокласника як ціннісно-життєвий вибір відбувається на основі загальної орієнтації в соціально-економічній, духовній ситуації в країні, глибокого усвідомлення закономірностей і тенденцій розвитку сучасного цілісного, взаємозалежного і суперечливого світу.

5. Важливим фактором формування гуманістичних ціннісних орієнтацій в учнів старших класів є вивчення іноземної мови, оскільки вона є необхідним засобом спілкування між народами, кращого ознайомлення з культурою інших народів, зміцнення міжнародного співробітництва. Іноземна мова є дієвим інструментом інтеграції у світову цивілізацію, засобом відкриття і пізнання світом України, зближення нашої держави з іншими народами, засобом взаємообміну і взаємозбагачення. Саме тому вона набуває великого виховного значення.

6. Специфіка формування гуманістичної ціннісної свідомості старшокласників у процесі навчання англійській мові складається з особливостей цього шкільного предмету й характерних рис, притаманних цій віковій групі учнів. Воно будується на основі гуманних міжособистісних стосунків учасників педагогічного процесу, індивідуалізації й активізації навчально-виховної діяльності на уроках англійської мови.

Технологія формування ГЦО старшокласників у процесі вивчення іноземної мови, як обгрунтована в логічній послідовності виховна система, реалізується в навчально-практичній діяльності вчителя з метою вироблення активних громадянських якостей в учнів.

7. На основі узагальнення досвіду експериментальної роботи, аналізу результатів впровадження авторської технології формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників нами були сформульовані методичні рекомендації для вчителів іноземної мови.

Процес формування аксіологічних установок учнів старших класів, спрямований на гуманістичний розвиток їх індивідуальності доцільно здійснювати на основі наступних положень:

-

врахування особливостей учнів раннього юнацького віку (особистісне та професійне визначення, формування внутрішньої структури особистості, перебудова внутрішнього світу), який є сензитивним для утворення гуманістичних ціннісних орієнтацій в якості стійкої особистісної риси, що впливає на становлення гуманістичного світогляду учнів-старшокласників;

-

створення умов для гуманізації міжособистісних відносин учасників педагогічного процесу: гуманна організація проведення контрольних робіт, тестів, різноманітних письмових завдань; ефективне використання невербальних засобів – жестів, міміки, пауз, манер;

-

підсилення мотивації досягнення (домінантою визначати саме досягнення, а не невдачу, тобто оцінювання має грунтуватися на гуманістичному, позитивному принципі);

-

при виборі навчального матеріалу використовувати його гуманістичний потенціал. Це ставить вчителя англійської мови перед необхідністю такого його добору, який забезпечував би вирішення на заняттях не лише навчальних, але й передусім виховних завдань.

8. Педагогові треба чітко усвідомлювати, вихованню яких гуманних рис може сприяти використання на уроках потенціалу того чи іншого навчального матеріалу (навчальні тексти, зокрема, поетичні, пісенні, краєзнавчі; англійські прислів’я, приказки та інші педагогічні мініатюри; сучасний мовленнєвий етикет тощо). Завдяки такому підходу вибудовується цілісна система формування гуманістичної планетарної свідомості у старшокласників, усвідомлення ними ідей єдності і багатоманітності культур народів світу, розуміння діалектики загального і особливого в їх історії.

У цьому контексті виникає необхідність вдосконалювати навчальні програми, доповнюючи і розширюючи їх за рахунок включення глобального компоненту, який передбачає вивчення, зокрема, глобальних проблем сучасності, які є своєрідним інтегратором змісту навчальних предметів. Крім цього, глобальний компонент освіти передбачає також необхідність значно підняти статус аксіологічного аспекту, що визначає гуманістичну спрямованість відношень учня до світу (суспільства, природи, самого себе).

9. Вивчення англійської мови з урахуванням глобального компоненту має бути спрямоване на вирішення задачі формування крос-культурної освіченості учнів, що передбачає розвиток здатності розуміти і цінувати культуру інших народів, формування неупередженого погляду на світ, руйнацію усталених, віджилих стереотипів поведінки, навчання культурі спілкування, тобто формування, наряду з мовною компетенцією, соціокультурної і гуманістичної компетенції сучасних старшокласників.

Здійснене дослідження не вичерпує всіх аспектів розглянутої проблеми. Залишається перспективною розробка проблеми запобігання негативним впливам соціуму в умовах навчально-виховного процесу загальноосвітніх шкіл, ставлення молоді до громадського життя, здійснення науково-методичного супроводу модернізації системи освіти та виховання на всіх рівнях та багато інших, які стосуються проблем державної молодіжної політики як важливого чинника соціалізації молодого покоління.

Список

опублікованих праць за темою дисертації

1. Ціхоцька О.А. Проблеми розвитку гуманістичного потенціалу особистості в онтопсихології А. Менегетті // Психологія. Збірник наукових праць. - Вип.2).- К.: НПУ ім. М. Драгоманова, 1999. – С.37-40.

2. Ціхоцька О.А. До питання про формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників // Наукові записки. Збірник наукових статей національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова. Вип. 36. – К.: НПУ, 2000. – Ч.1 (педагогічні та історичні науки). - С.140-147.

3. Ціхоцька О.А. Становлення і розвиток гуманізму як ціннісної орієнтації // Освіта на Луганщині. – 1998. – № 2 (8). – С.88-92.

4. Ціхоцька О.А. Організація експериментально-дослідної роботи щодо вивчення іноземної мови (англійської) в сучасній школі // Наукові записки. Збірник наукових статей національного педагогічного університету ім.М.П.Драгоманова. – К.: НПУ, 2002. – Вип.. 47. – С.219-227.

5. Ціхоцька О.А. Особливості виховання гуманістичної свідомості старшокласників засобами шкільного предмета “Іноземна мова” // Вісник Київського національного університету імені Т. Шевченка. Соціологія. Психологія. Педагогіка. – К.: ВПЦ “Київський університет”, 2002. – Вип.12 – 13. – С.146-151.

6. Ціхоцька О.А. Гуманізація умов розвитку творчого потенціалу студентської молоді // Матеріали 5-ї Міжнародної науково-практичної конференції “Творчість як спосіб буття дійсного гуманізму”. 13-14 травня 1999. Ч.2. –К.: НТУУ “КПІ”, 1999. – С.209-211.

7. Ціхоцька О.А. Особливості формування гуманістичних ціннісних орієнтацій у старшокласників на уроках англійської мови // Психолого-педагогічні проблеми на рубежі тисячоліть: саморозвиток особистості. Збірник наукових праць за результатами міжнародної науково-практичної конференції (22-24 листопада 2001 р., м.Хмельницький). – Хмельницький, 2001. – С.132-137.

8. Ціхоцька О.А. Гуманістична ціннісна орієнтація: витоки і тенденції трансформації на зламі тисячоліть // Людина в сфері гуманітарного пізнання. / В. Андрейцев, Л. Губерський, Г. Горак, О. Ціхоцька, А. Чухно та інші. - К.: Український центр духовної культури, 1998. – С.329-352.

9. Ціхоцька О.А. Технологічний аспект формування гуманістичних ціннісних орієнтацій // Соціальні технології: актуальні проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Київський університет імені Тараса Шевченка, Запорізький державний університет, Одеський державний університет імені І.І.Мечнікова. – Вип.6. – Одеса, 2000. – С.187-199.

10. Ціхоцька О.А. Теоретико-методологічні засади дослідження проблем формування гуманістичних ціннісних орієнтацій молоді, що навчається // Психологія. Збірник наукових праць. – Вип.1 (4). – К.КПУ ім. М. Драгоманова, 1999. – С.20-24.

11. Веретін М.В., Ціхоцька О.А. Реформаційні вчення про гуманістичні цінності та соціальні й духовні реалії кінця ХХ століття // Науковий вісник Чернівецького університету: Збірник наукових праць. – Вип.35: Філософія. – Чернівці: ЧДУ, – 1998. – С.91-95.

АНОТАЦІЯ

Ціхоцька О.А. Формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07. – теорія і методика виховання. – Інститут проблем виховання АПН України. Київ, 2003.

У дослідженні обґрунтовано засади формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови. Розкрито специфіку гуманістично зорієнтованого виховання старшокласників засобами шкільного предмета “іноземна мова”. Виявлено педагогічні умови прилучення старшокласників до гуманістичних ціннісних орієнтацій, котрі сприяють цілеспрямованому та ефективному управлінню цим процесом. Доведено педагогічну доцільність формування гуманістичних ціннісних орієнтацій старшокласників у процесі вивчення іноземної мови. Обґрунтовано та експериментально перевірено виховні можливості навчального матеріалу з англійської мови.

Ключові слова: ціннісні орієнтації, гуманізація, англійська мова, гуманістичні якості, виховні можливості навчального матеріалу.

Цихоцкая О.А. Формирование гуманистических ценностных ориентаций старшеклассников в процессе изучения иностранного языка. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.07. – теория и методика воспитания. – Институт проблем воспитания АПН Украины, Киев, 2003.

В исследовании обосновано формирование гуманистических ценностных ориентаций старшеклассников в процессе изучения иностранного языка. Теоретико-методологические основы формирования гуманистических ценностных ориентаций базируются на том, что идеи гуманистически ориентированного воспитания молодежи имеют тесячелетнии традиции и базируются на философской концепции гуманизма, центральной идеей которого выступает взгляд на человека как наивысшую ценность общества. Такой подход к отбору содержания учебного материала, в свою


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ І ПРОФІЛАКТИКИ ПОРУШЕНЬ ФЕТОПЛАЦЕНТАРНОГО КОМПЛЕКСУ ПРИ ПІЗНІХ ГЕСТОЗАХ - Автореферат - 23 Стр.
Трансформація структури зайнятості населення регіону в умовах економічних перетворень (на прикладі Хмельницької області) - Автореферат - 27 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ - Автореферат - 24 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ - Автореферат - 31 Стр.
ХРОНІЧНИЙ ОСТЕОМІЄЛІТ ДОВГИХ КІСТОК У ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ - Автореферат - 30 Стр.
ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ПЛОМБУВАННЯ БОКОВИХ ЗУБІВ КОМПОЗИЦІЙНИМИ МАТЕРІАЛАМИ В ОСІБ РІЗНОГО ВІКУ - Автореферат - 25 Стр.
КОМБІНАЦІЙНА ЗДАТНІСТЬ МАТОК НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ М’ЯСНОЇ ПОРОДИ СВИНЕЙ У ПОЄДНАННІ З КНУРАМИ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ - Автореферат - 22 Стр.