У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ім. М.ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

ДЕМ'ЯНЕНКО ГАЛИНА ЄВГЕНІВНА

УДК 338.246: 339.17

ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Омелянович Лідія Олександрівна, Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри фінансів.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук

Барановський Олександр Іванович, Український Центр економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова Міністерства освіти і науки України, провідний експерт;

кандидат економічних наук, професор

Власова Наталя Олексіївна, Харківська державна академія технології та організації харчування Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економіки підприємств харчування і торгівлі

Провідна установа – Львівська комерційна академія Укоопспілки (м. Львів)

Захист відбудеться "11" грудня 2003 р. о 10.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий "11" листопада 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Виноградова О.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стабільне функціонування, зростання економічного потенціалу будь-якого підприємства в умовах ринкових відносин багато в чому залежить від наявності надійної системи економічної безпеки. Це цілком відноситься і до торговельних підприємств. Більш того, торгівля має безпосередні чисельні зв’язки та взаємодію з виробниками-постачальниками товарів, посередниками, споживачами, галузями і підприємствами, що надають різні послуги для оснащення і належної організації торговельно-технологічного процесу. А звідси, торгівля є найбільш вразливою галуззю від зовнішнього середовища. Крім того, специфіка торговельної діяльності, необхідність постійного забезпечення комфортного для покупців торговельного процесу, урахування сукупності факторів, що впливають на якісне виконання функцій торгівлі, свідчать і про об’єктивну можливість виникнення внутрішніх проблем, які необхідно оперативно вирішувати, або своєчасно передбачати і упереджувати їх появу.

Практика і наукові дослідження показують те, що організація сучасної торговельної діяльності підприємств потребує відпрацювання і створення системи економічної безпеки, яка б ураховувала ті негативи, що може спричинити кожна сторона або економічна дія щодо торговельного підприємства. Наукові аспекти економічної безпеки держави як складової національної безпеки досліджені в наукових працях вітчизняних і зарубіжних вчених. Серед них: Г. Андрощук, О. Архипов, О. Барановський, Н. Болва, Н. Власова, В. Геєць, О. Грунін, Г. Дарнопих, В. Захарченко, Є. Іванов, В. Картавцев, О. Новікова, Г. Пастернак-Таранушенко, Л. Омелянович, В. Сенчагов, Н. Сергієнко та ін. Із зарубіжних вчених, погляди яких вивчалися в процесі дослідження, слід відзначити В. Ойкена, І. Шумперта, Я. Корнаі.

Вивчення теоретичної спадщини дозволило зробити висновок про те, що більшість вчених свої дослідження присвячували або аналітичному огляду негативів, що відбиваються на економічній безпеці, або прогностичним підходам до зміни внутрішнього і зовнішнього середовища підприємств. Крім цього, приділяється увага проблемам побудови ризик-менеджменту підприємств, у тому числі торговельних, хоча апробація цієї системи і її діагностика саме з позиції економічної безпеки не проводилась. Наголосимо і на тому, що до цих пір відсутня методологія визначення чинників забезпечення економічної безпеки, а також правова база регулювання цих питань і в цілому концепція економічної безпеки торговельного підприємства. Доцільність дослідження визначається також необхідністю пошуку нових форм і методів забезпечення економічного захисту торговельних підприємств.

Таким чином, недостатня розробка проблеми економічної безпеки торговельних підприємств, її доцільність і затребуваність обумовили вибір теми дисертації, її цільову спрямованість і структуру.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності до планів науково-дослідної роботи Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського на 1999-2003 рр. Дисертація є складовою науково-дослідної держбюджетної фінансованої теми “Соціальна політика і її ресурсне забезпечення: теорія і практика” (№ державної реєстрації 0198U005304) – подано аналіз соціальної безпеки держави як складової національної безпеки; "Розробка науково-методичних рекомендацій з нових фінансово-кредитних дисциплін навчального плану (спеціальності 8050104 "Фінанси")"– видано навчальний посібник з грифом Міністерства освіти і науки України у співавторстві “Податки і податкові системи”, де має місце дослідження податкової безпеки підприємств; госпдоговірних науково-дослідних робіт: №722/2000 “Оцінка факторів економічної безпеки торговельного підприємства” – визначені чинники небезпек для торговельного підприємства та сформовано систему їх класифікації за рівнем ризику; №802/2001 “Фінансово-кредитна і соціальна безпека підприємства” (№ державної реєстрації 0101U005502) – надається обґрунтування необхідності створення системи фінансової безпеки, проведено комплексний огляд номенклатури справ торговельного підприємства-замовника і визначені ті, що мають комерційну таємницю; № 830/2001 “Стратегія фінансової діяльності підприємства” (№ державної реєстрації 0102U000363) – визначені стратегічні підходи до етапізації моделі економічної безпеки торговельного підприємства; № 817/2001 “Кредитна діяльність торгового підприємства і можливості її активізації” (№ державної реєстрації 0102U000362) – запропоновані показники урахування кредитоспроможності позичальника при визначенні його внутрішньої економічної безпеки; № 842/2002 “Забезпечення економічної безпеки підприємства в сучасних умовах” (№ державної реєстрації 0102U000364) – представлено методичні поради та рекомендації щодо забезпечення податкової, соціально-економічної та ресурсної безпеки торговельного підприємства, № 873/2002 “Фінансові інструменти в управлінні діяльністю підприємства” (№ державної реєстрації 0102U004875) – запропоновано у якості визначальних інструментів в управлінні діяльністю підприємства використовувати складові економічної безпеки; № 874/2002 “Фінансова оптимізація діяльності підприємства з орієнтацією на визначені пріоритети” (№ державної реєстрації 0102U004876) – розроблено та впроваджено систему забезпечення економічної безпеки підприємства.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка упорядкованої системи економічної безпеки для торговельного підприємства на основі комплексного аналізу та наукового обґрунтування.

Відповідно до встановленої мети поставлені і вирішені такі задачі:

-

визначити сутність економічної безпеки шляхом поетапного дослідження ролі економічної безпеки у забезпеченні національної безпеки України, економічної безпеки регіону та окремого суб’єкта господарювання;

-

розкрити зміст методологічного арсеналу теорії економічної безпеки торговельного підприємства в загальній економічній системі держави;

-

систематизувати окремі небезпеки у групи чинників, що впливають на стан та рівень економічної безпеки підприємства;

-

розробити методики визначення окремих видів економічної безпеки;

-

визначити і дослідити зони економічної безпеки торговельних підприємств Донецької області на базі авторської методики і встановити тісноту зв’язку між рівнем небезпек та фінансовими результатами діяльності підприємств;

-

розробити програму економічної безпеки торговельного підприємства та систему її послідовного забезпечення;

-

визначити напрямки захисту інформації торговельного підприємства шляхом впровадження комерційної таємниці.

Об'єктом дослідження є господарська діяльність торговельних підприємств України і Донецької області різноманітних форм власності і організаційно-правових форм господарювання в умовах нестабільного зовнішнього економічного середовища, внутрішніх економічних диспропорцій, невизначеності та ризику.

Предметом дослідження є економічні взаємовідносини торговельних підприємств з контролюючими державними органами, фінансово-кредитними установами, контрагентами ринку товарів та послуг, які регулюють забезпечення економічної безпеки на різних рівнях.

Інформаційною базою дослідження послужили дані Державного комітету статистики України та Управління статистики Донецької області, Державної податкової адміністрації України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, Комітету у справах захисту прав споживачів. Також використано широке коло інформації, що зібрана автором шляхом авторської експертної оцінки і анкетного обстеження сукупності торговельних підприємств Донецької області, а також систематизації негативних процесів та явищ у торгівлі.

Методи дослідження. З метою одержання обґрунтованих висновків у процесі роботи над дисертацією були використані методи наукової абстракції, аналізу і синтезу (для уточнення сутності економічної безпеки торговельного підприємства), а також економіко-статистичні методи: групування (при формуванні системи показників економічної безпеки торговельного підприємства), кореляційно-регресійний аналіз (для встановлення тісноти зв’язку між рівнем небезпек і фінансовими результатами діяльності торговельного підприємства), економіко-математичного моделювання (при визначенні рівня економічної безпеки торговельного підприємства), а також метод порівняльних характеристик (у процесі співставлення розроблених нормативних показників з фактично отриманими у ході обстеження). Обробка інформації здійснювалася з використанням сучасних інформаційних технологій та комп’ютерних програм.

Наукова новизна отриманих результатів. В дисертаційній роботі на основі теоретичного обстеження проблем економічної безпеки держави, регіону і підприємств та глибокого аналізу негативів, що є чинниками небезпеки для торговельних підприємств у економічній сфері, обґрунтовано концепцію економічної безпеки торговельного підприємства як модель послідовних дій з моменту визначення її сутності та видів до моменту розробки комплексу заходів щодо забезпечення економічної безпеки.

Автором отримані наступні наукові результати:

конкретизовано сутність економічної безпеки як складової національної безпеки держави та уточнено поняття економічної безпеки для торговельного підприємства. Під системою економічної безпеки держави пропонується розуміти такий упорядкований комплекс взаємовідносин в країні, в якому безперервно відбуваються процеси взаємодії економічних інтересів суб’єктів економічної безпеки і внутрішніх та зовнішніх загроз цим інтересам;

вперше обґрунтовано складові загальної економічної безпеки торговельного підприємства та визначено їх кількісні параметри. До складових пропонується включити економіко-правову (кількісним критерієм є коефіцієнт правової захищеності, що пропонується), податкову (критерій – показник податкового ризику), економіко-соціальну (критерієм є співвідношення соціальної бази торговельного підприємства та наявних умов соціального забезпечення у державі), економічну безпеку внутрішньої діяльності (обґрунтовується система показників, що забезпечує оцінку ефективності функціонування торговельних підприємств), економічну безпеку зовнішньої діяльності (дисбаланс експортно-імпортних операцій торговельних підприємств), організаційно-економічну (вибір оптимальної організаційної структури торговельного підприємства), ресурсну (наявність та показники руху матеріальних ресурсів, можливість адаптації торговельного підприємства до технологічних новацій та реагування на технічне оновлення торговельного процесу);

запропоновано:

методику аналізу економічних негативів для торговельних підприємств Донецького регіону, які створюють умови їх небезпеки, що дозволяє обирати найбільш ефективні та дійові шляхи захисту торговельної діяльності. Доведено, що між факторами, які визначають рівень економічної безпеки підприємства, існує тісний зв'язок, і, таким чином, підтверджена необхідність комплексного застосування пропонованих індикаторів;

новітню систему економічної безпеки торговельного підприємства, яка полягає в створенні комплексної діагностичної програми забезпечення економічної безпеки та її оперативного регулювання в залежності від зміни середовища.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в тому, що основні положення дисертації у певній мірі є внеском у економічну теорію обґрунтування економічної безпеки і чинників, що її визначають з позиції стабільної операційної діяльності торговельних підприємств.

Отримані наукові результати впроваджені в практику роботи підприємств торгівлі Донецької області і м. Донецька. Найсуттєвішими з них є: розробка методики оцінки стану економічної безпеки та її складових (акт впровадження ТОВ “ВІСТ” від 31.03.2002), обґрунтування чинників, що визначають соціальну безпеку торгівлі (довідка про впровадження наукових досліджень по темі “Соціальна політика і її ресурсне забезпечення: теорія і практика”), класифікація небезпек, що впливають на діяльність підприємства за рівнем ризику і розробка заходів щодо їх попередження (акт впровадження ТОВ “Едем” від 21.02.2001), запропоновано при оцінці кредитоспроможності позичальника-торговельного підприємства додатково визначати рівень економічної захищеності (акт впровадження регіонального відділення КБ Приватбанк від 10.10.2001), систематизовані інформаційні потоки підприємства, що є комерційною таємницею підприємства (акт впровадження ВАТ підприємство електричних мереж “Енерговугілля” від 30.12.2001).

Результати дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі у викладанні дисциплін “Фінансова діяльність суб’єктів господарювання”, “Фінанси підприємств”, “Податкова система”, “Стратегічне управління підприємством” для студентів економічних спеціальностей, при виконанні курсових і дипломних робіт студентами спеціальностей “Фінанси”, “Облік і аудит”. Матеріали дисертації можуть послужити також основою для створення нормативно-правової бази Концепції економічної безпеки України.

Особистий внесок здобувача. Теоретичні обґрунтування, практичні розробки, висновки та рекомендації, які містяться в роботі, одержані автором самостійно на основі аналізу та узагальнення теоретичного і практичного матеріалу.

Апробація результатів дисертації. Положення дисертації доповідалися автором на 11 наукових, науково-практичних і науково-методичних конференціях, в тому числі на міжнародній конференції "Глобалізація економіки: нові можливості чи загроза людству?" (м. Донецьк, 23-24 березня 2001 р.); міжнародному науково-практичному симпозіумі "Розповсюдження інновацій з економіки сталого розвитку" (м. Донецьк, 15-16 березня 2001 р.); міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених "Проблеми та перспективи розвитку фінансів, кредиту і бухгалтерського обліку" (м. Донецьк, 21 березня 2002 р.); міжнародній науково-практичній конференції "Підприємництво, маркетинг, менеджмент" (м. Донецьк, 2002 р.), міжрегіональній науково-практичній конференції, присвяченій 6-річчю з дня створення Державної податкової адміністрації “Оподаткування в промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку” (м. Донецьк, 2003 р.), науково-практичному семінарі "Фінансово-економічний аналіз підприємства" при Центрі підготовки кадрів для фінансової системи України (м. Київ, 2000 р.), а також на наукових конференціях професорсько-викладацького складу Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського і Донбаської державної академії будівництва і архітектури у 1999-2003 рр.

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 15 наукових робіт загальним обсягом 5,5 д.а., з них 3,4 д.а. належить особисто автору, 5 наукових статей опубліковано у фахових виданнях.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів і висновків. Повний обсяг роботи становить 186 сторінок. Робота містить 31 таблицю на 18 сторінках, 23 рисунків на 10 сторінках, 20 додатків, список використаних джерел з 168 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дослідження, висвітлено стан розробки питань, що розглядаються, обґрунтовано практичну значущість обраного напряму дослідження для стабільного функціонування торговельних підприємств, проведено зв'язок роботи з напрямами наукових досліджень. Сформульовано мету та задачі дослідження, визначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Концепція національної економічної безпеки України” на основі аналітичних досліджень сучасної економічної теорії і практики розглянуто основні положення і складові національної безпеки України. Велике значення для забезпечення національної безпеки має саме торговельна політика держави, її зовнішні і внутрішні складові. Це пояснюється, в першу чергу, тим, що торгівля товарами народного споживання безпосередньо впливає на здоров’я людини-споживача. Визначено, що економічна безпека виступає важливою підсистемою національної безпеки, охоплює всі рівні економіки і має складну структуру. Обґрунтовано доцільність і необхідність забезпечення економічної безпеки на рівні держави, регіону та торговельних підприємств. Встановлено, що проблема забезпечення безпеки сформувалася паралельно з становленням держави.

Однак дослідження проблем економічної безпеки показало, що це достатньо новий напрямок забезпечення безпеки. В дисертації висвітлено досвід визначення сутності економічної безпеки у різні часи і на цій основі запропоновано власне поняття економічної безпеки (під економічною безпекою слід розуміти захищеність економічних інтересів держави, суспільства та особистості, з одного боку, відпрацювання та впровадження оптимальної соціально орієнтованої економічної політики, з іншого).

Економічна безпека як результат діяльності із забезпечення безпеки особистості, суспільства і держави повинна мати множинну предметність. В одному випадку - вона є здатністю системи запобігати збитку життєво важливим принципам особистості, в іншому - стан захищеності, у третьому - властивість розвитку системи заходів безпеки. Усе залежить від конкретного історичного періоду існування держави, сили чи слабкості його владних, виконавських і судових структур, характеру суспільних відносин.

З огляду на це, розглянуті деякі важливі макроекономічні показники України, які значно впливають на стан національної економіки. Охарактеризована група показників, що безпосередньо пов’язані з державною заборгованістю.

Динаміка державної зовнішньої заборгованості України характеризується постійним зростанням. Якщо на початку становлення України як незалежної держави заборгованість складала 5,1% від ВВП, то в останні роки її обсяг досягає 52,8%. За європейськими стандартами обсяг боргу не повинен перевищувати 60% ВВП. У випадку, коли це відбувається, країні загрожує банкрутство. З наведених розрахунків видно, що обсяг заборгованості стрімко наближається до граничної позначки, а з урахуванням і внутрішнього боргу, її перевищив.

Сплата боргів залишається зараз одним з гострих питань бюджету, яке зумовлює виникнення більш вагомої проблеми - сплата по обслуговуванню боргу. Видатки на обслуговування довгострокового зовнішнього боргу відносно обсягів експорту товарів та послуг постійно зростали і у 2002 році становили 14,5% (1994р. – 11,2%; 1995р. – 8,0%; 1996р. – 6,6%; 1997р. – 7,5%; 1998р. – 12,5%; 1999р. – 15,4%; 2000р. – 14,5%; 2001р. – 14,5%). Видатки з обслуговування державного боргу становили 2,6% до ВВП або 9,9% від загальної суми видатків.

Таким чином, обсяг державного боргу являє собою найбільшу загрозу економічній безпеці країни. Тому необхідно розробити систему заходів щодо упередження критичної величини боргу.

Розв’язання цієї проблеми тісно пов’язано з проведенням ефективної податкової політики, від якої значною мірою залежать формування і стан державного бюджету. Податки являють собою істотний державний інструмент впливу на розвиток економіки. У структурі доходної частини Зведеного бюджету за 2002 рік найбільшу питому вагу становили податкові надходження – 74,7% (45,4 млрд. грн.), неподаткові надходження складали 25,3% (15,4 млрд. грн.). У 2002 році податкові надходження становили близько 21% ВВП. Такий стан пояснюється нераціональною структурою системи оподаткування, невиконанням принципів її побудови, тощо.

На сьогоднішній день ще триває процес прийняття Податкового кодексу України, в якому закладені підстави щодо проведення ефективної податкової політики. Отже, правомірно стверджувати, що податкова складова також повинна бути включена до системи показників оцінки економічної безпеки держави.

Оцінюючи стан економічної безпеки держави, не можна не враховувати показники соціального блоку. Співставлення рівня і якості життя з граничними значеннями дозволить визначити існуючі загрози у даній сфері, розробити і вжити заходи щодо підвищення ефективності соціальної політики держави.

Соціальний блок показників може бути представлений наступними складовими: обсяг ВВП на душу населення, розбіжність між доходами 10% високодохідних і 10% низькодохідних груп населення, тривалість життя, рівень злочинності, рівень безробіття, платоспроможний попит та ін.

Розглядаючи соціальний аспект економічної безпеки, необхідно враховувати і додаткові фактори, які періодично виникають у країні (заборгованість по заробітній платі, стипендіям, пенсіям, тощо) і викликають соціальну напруженість у суспільстві. В цілому, економічні і соціальні проблеми є взаємопов’язаними і взаємозалежними, тому вирішувати їх потрібно тільки у комплексі.

У процесі дослідження доведено те, що до об'єктів економічної безпеки належить не тільки держава з її економічною системою, але і суспільство та особистість. Основи забезпечення економічної безпеки закладаються відповідними правовими документами, що прийняті і впроваджені в державі.

Стрімкий розвиток підприємницької діяльності в Україні вимагає адекватного правового забезпечення і підтримки. Визначено, що існуючі законодавчі та нормативні акти, що регулюють питання економічної безпеки підприємств, потребують детального дослідження, узгодження та удосконалення. Значна кількість нормативно-правової документації призводить до заінформованності підприємців та підприємств, не дозволяє систематизувати їх, вірно і своєчасно застосовувати.

Встановлено, що на цей час в Україні відсутні основоутворювальні законодавчі і нормативні документи в області забезпечення економічної безпеки (Закон України “Про економічну безпеку в Україні”, Закон України “Про торгівлю в Україні” та ін.), що знижує рівень правової захищеності торговельного підприємства і підвищує його чутливість до впливу різноманітних чинників небезпеки як зовнішнього, так і внутрішнього характеру.

Теоретичне дослідження, що проведено в дисертації, дозволило перейти до аналізу стану економічної безпеки, який і був виконаний на матеріалах діяльності торговельних підприємств України та Донецької області.

Другий розділ “Торговельне підприємство як об’єкт забезпечення економічної безпеки” присвячений дослідженню складових економічної безпеки торговельного підприємства та визначенню її критеріїв. В процесі аналізу були розглянуті сутність і структура економічного середовища торговельного підприємства (рис. 1). Так, під економічним середовищем торговельного підприємства варто розуміти сукупність взаємообумовлених внутрішніх і зовнішніх економічних умов організації торгівлі.

Згідно наведеної класифікації економічні загрози, що виникають, також були поділені на загрози зовнішнього та внутрішнього економічного середовища.

Діагностика економічного середовища торговельного підприємства показала, що на його економічну безпеку впливає значна кількість чинників як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. При цьому, забезпечувати економічну безпеку торговельного підприємства доцільно за встановленими видами: економіко-правова, податкова, економіко-соціальна безпека, економічна безпека внутрішньої діяльності, економічна безпека зовнішньої діяльності, організаційно-економічна, ресурсна економічна безпека.

В дисертаційній роботі сформульовані поняття кожного виду економічної безпеки торговельного підприємства та виявлені індикатори їх забезпечення. Так, економіко-правова безпека суб’єкта господарювання передбачає створення системи захисту від чисельної кількості можливих загроз з боку законоутворювальної діяльності держави. Враховуючи особливість даного виду безпеки для торговельного підприємства, запропоновано ввести такий узагальнюючий показник як коефіцієнт правової захищеності, який розраховується як співвідношення кількості законодавчих обмежень на здійснення торговельної діяльності з кількістю сприятливих законодавчих умов здійснення торговельної діяльності. При цьому необхідно згрупувати у відповідні блоки чинники небезпеки (законодавчі обмеження) і сприятливі умови згідно значущості їх впливу. В результаті аналізу визначено, що торговельне підприємство функціонує в межах зони правової захищеності, отже має всі підстави для забезпечення економіко-правової безпеки.

Дослідження податкової безпеки торговельного підприємства обумовило введення загального критерію податкової безпеки для галузі – індикатор відношення підприємства до групи податкового ризику (Пгр).

Пгр = ППЗПГ х 100% / ППЗ, (1)

де ППЗПГ – кількість порушень податкового законодавства підприємствами галузі,

ППЗ – кількість порушень податкового законодавства підприємствами за усіма галузями економіки.

При цьому встановлено, якщо індикатор становитиме до 20%, то галузь підприємства податково безпечна. В інших випадках виникає необхідність в аналізі системи додаткових показників (коефіцієнт вилучення, навантаження, вагомості, сплати).

За даними ДПА у Донецькій області розраховано індикатор відношення торговельних підприємств до групи податкового ризику (табл. 1) і розраховані спеціальні показники податкової безпеки торговельних підприємств. Таким чином, зафіксовано існування реальних загроз податковій безпеці торговельного підприємства.

Таблиця 1

Загальний аналіз рівня податкової безпеки торговельних підприємств Донецької області за 1997-2002рр.

Показники | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002

Кількість порушень податкового законодавства підприємствами, од:

у тому числі підприємствами торгівлі |

28159

11004 |

24540

10703 |

21460

13735 |

18044

10514 |

17428

9200 |

22734

12414

Індикатор відношення до групи податкового ризику, % |

39,1 |

43,6 |

64,0 |

58,3 |

52,8 |

54,6

При забезпеченні економіко-соціальної безпеки найбільш значущими є такі індикатори: чисельність населення у територіальному розрізі як потенційних покупців торговельного підприємства; демографічне навантаження; культурно-освітній рівень населення; диференціація населення за рівнем доходів.

В цілому слід зазначити, що хоча на діяльність торговельного підприємства впливають умови зовнішнього характеру, однак його безпечне функціонування, у першу чергу, залежить від внутрішніх чинників. В зв’язку з цим подальша оцінка економічної безпеки торговельного підприємства проводилась за такими видами як: організаційно-економічна безпека та ресурсна економічна безпека.

У даному випадку особливу увагу приділено саме дослідженню останньої. При цьому розгляд ресурсної безпеки проводився через відповідні підвиди: технічну безпеку; технологічну безпеку; просторову безпеку; трудову безпеку; фінансову безпеку; інформаційну безпеку. Для кожного підвиду ресурсної безпеки були визначені кількісні та якісні параметри.

Для апробації запропонованих показників та індикаторів проаналізовано діяльність 20 торговельних підприємств Донецької області за 2002 рік. Оскільки рівень захищеності торговельного підприємства значно залежить від його зовнішніх умов та результатів функціонування, то виникла необхідність у корегуванні окреслених показників з урахуванням ряду неекономічних обмежень.

Для розробки узагальнюючого висновку про стан економічної безпеки торговельного підприємства розрахована середня величина за індикаторами, що відображають чинники небезпеки.

Доцільність використання запропонованих індикаторів і їх тісний зв’язок доведено за допомогою економіко-математичних методів. За допомогою багатофакторного регресійного аналізу встановлено явний вигляд такої залежності та кількісно оцінений вплив різних факторів на процес, що досліджується.

Таким чином, великі та середні підприємства Донецької області знаходяться у зоні нормальної безпеки, а малі підприємства – у зоні безпеки. Аналіз індикаторів економічної безпеки за групами підприємств ще раз довів, що основні загрози формуються безпосередньо на рівні самого торговельного підприємства.

Дослідження показало, що без розробки і впровадження системи забезпечення економічної безпеки неможливо досягти виходу з кризи, стабілізувати економічний стан, створити ефективний та надійний механізм забезпечення економічної безпеки.

У третьому розділі “Організація економічної безпеки торговельних підприємств” розроблена програма забезпечення економічної безпеки торговельного підприємства. Наявність значної кількості загроз економічній безпеці потребує розробки основних напрямків їх усунення, головним з яких є розробка системи економічної безпеки торговельного підприємства.

Система економічної безпеки торговельного підприємства – це комплекс заходів щодо забезпечення його стабільного розвитку через створення сприятливих умов, а також нейтралізації і ліквідації зовнішніх та внутрішніх загроз.

У загальному вигляді формування системи економічної безпеки торговельного підприємства передбачає проходження ряду послідовних етапів (рис. 2).

Для створення надійної системи безпеки торговельного підприємства необхідно провести комплекс підготовчих заходів. Дослідження показало, що від цієї роботи багато в чому залежить вибір рішень, які будуть прийняті в цьому напрямку; склад органів безпеки, що будуть сформовані; вибір фінансових, матеріальних і людських ресурсів, а у кінцевому рахунку - ефективність забезпечення безпеки функціонування торговельних підприємств.

Для здійснення такої оцінки повинні бути сформовані відповідні інформаційні масиви. В цілому, інформаційні потоки на торговельному підприємстві характеризуються складністю і взаємообумовленістю. Безпосередня обробка інформативного масиву повинна здійснюватись у службі безпеки або обмеженим колом осіб, які мають доступ до конфіденційної інформації підприємства.

На нашу думку, до складу служби безпеки торговельного підприємства доцільно включати: групу охорони торговельного підприємства і групу економічної безпеки торговельного підприємства.

Для проведення оцінки системи економічної безпеки торговельного підприємства за встановленими індикаторами автором розроблена та апробована комп'ютерна програма, за допомогою якої можна вести їх відстеження.

Комп’ютерна програма “Оцінка економічної безпеки торговельного підприємства” розроблена за допомогою програмної платформи “C++ Builder 4”.

Дана програма передбачає наступний алгоритм дій:

1. Реєстрація користувача і введення паролю для входу в програму.

2. За встановленим переліком вхідних показників функціонування торговельного підприємства в економічному середовищі введення відповідних значень, що необхідні для визначення індикаторів економічної безпеки.

3. Оцінка кінцевого значення індикаторів за видами економічної безпеки підприємства і визначення за кожним зони безпеки (або нормальної безпеки, або небезпеки). Індикатори і зони функціонування торговельного підприємства автоматично розраховуються на основі вихідних даних.

4. Відповідно визначеним індикаторам за видами економічної безпеки встановлюється загальний рівень захищеності торговельного підприємства і зона безпеки (або нормальної безпеки, або небезпеки) за період, що розглядався.

Використання програми “Оцінка економічної безпеки торговельного підприємства” дозволить торговельному підприємству, з одного боку, знизити трудомісткість робіт, що пов’язані з визначенням індикаторів і відповідно до них встановленням зон, а, з іншого боку, отримати економію коштів за рахунок, наприклад, зниження чисельності фахівців, які здійснюють програмне забезпечення, а, як наслідок, і зменшення витрат на оплату праці. Доведено, що оцінку безпеки в рамках розробленого програмного продукту може здійснювати лише один фахівець.

У формуванні системи економічної безпеки торговельного підприємства необхідним етапом є розробка комплексу заходів з її забезпечення, які визначаються у відповідності до встановлених загроз. При цьому здійснюється розрахунок необхідної кількості матеріально-технічних та інших ресурсів, засобів захисту й охорони об'єктів безпеки; визначення необхідної кількості людських ресурсів і витрат на їх утримання і стимулювання праці; визначення фінансових витрат, необхідних для забезпечення безпеки підприємства; співставлення необхідних витрат з можливим збитком від впливу небезпек і загроз.

Встановлено, що заходи із забезпечення економічної безпеки на підприємстві можуть принести бажаний результат за умов дотримання комерційної таємниці. У зв’язку з цим, в системі економічної безпеки торговельного підприємства передбачено в якості самостійного блоку підсистему щодо захисту комерційної таємниці.

На сьогодні небагато торговельних підприємств піклується про зберігання у таємниці інформації, що за статусом може бути віднесена до конфіденційної. Така постановка проблеми не випадкова. Це пояснюється тим, що незначна чисельність керівників торговельних підприємств розуміє важливість і необхідність організації системи захисту комерційної таємниці.

Розроблена система захисту комерційної таємниці торговельного підприємства охоплює ряд умовно послідовних етапів:

1)

Розробка переліку відомостей, що становлять комерційну таємницю.

2)

Зазначення часу існування різних видів конфіденційної інформації.

3)

Затвердження переліку відомостей, що становлять комерційну таємницю торговельного підприємства.

4)

Встановлення носіїв відомостей, що становлять комерційну таємницю торговельного підприємства.

5)

Визначення кола осіб, які володіють конфіденційною інформацією за різними напрямками діяльності підприємства.

6)

Вибір способів захисту комерційної таємниці.

7)

Контроль за дотриманням заходів безпеки.

Таким чином, формування системи економічної безпеки торговельного підприємства повинно здійснюватись в умовах узгодженості державної економічної політики з напрямками і заходами забезпечення економічного захисту суб’єкту господарювання. При цьому особливе місце належить створенню системи захисту комерційної таємниці торговельного підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі проведено наукове і практичне визначення стану економічної безпеки торговельного підприємства та чинників, що на нього впливають. Дисертаційне дослідження економічної безпеки торговельних підприємств в сучасних економічних умовах в Україні дало змогу дійти наступних висновків:

1. Встановлено, що торговельні підприємства функціонують в умовах невизначеності і ризику, що вимагає захисту їх економічних інтересів. Саме торгівля є найбільш вразливою галуззю з боку зовнішнього середовища.

2. Виявлено, що економічна безпека - це визначений вид національної безпеки, один з її елементів. Звичайно, поняття "національна безпека" набагато ширше поняття "економічна безпека" і містить у собі такі складові як військову, екологічну, інформаційну, соціальну та інші види безпеки. Усі ці види безпеки тісно взаємопов’язані і взаємодоповнюють один одного: кожний з видів національної безпеки може досить яскраво виявлятися в сфері дії іншого, доповнюючи чи послабляючи його вплив.

3. Уточнено поняття “економічна безпека”, яка являє собою захищеність економічних інтересів держави, суспільства та особистості, з одного боку, відпрацювання та впровадження оптимальної соціально орієнтованої економічної політики, з іншого.

4. Проведене дослідження дало змогу виявити, що у даний час існує гостра потреба у відповідному правовому забезпеченні економічної безпеки торговельного підприємства. Насамперед, встановлено, що в Україні відсутні Закони України “Про економічну безпеку”, “Про торгівлю в Україні” та інші законодавчі і нормативні акти, які сприяли б створенню діючої системи економічної безпеки торговельного підприємства.

5. Для оцінки стану економічної безпеки визначено економічне середовище торговельного підприємства, яке складається із: законодавчих умов, умов оподаткування, соціальних, загальноекономічних, ресурсних умов і умов організації менеджменту. Відповідно до цієї класифікації виявлені чинники небезпеки, що впливають на стан економічної безпеки торговельного підприємства.

6. В результаті аналізу економічного середовища торговельного підприємства були визначені види економічної безпеки: економіко-правова, податкова, економіко-соціальна безпека, економічна безпека внутрішньої діяльності, економічна безпека зовнішньої діяльності, організаційно-економічна і ресурсна безпека. На цій основі розроблена система показників (індикаторів), які призначені для виявлення загроз різного порядку, що впливають на рівень економічної безпеки.

7. Розроблені критеріальні оцінки економічної безпеки для торговельного підприємства, які значно поширюють коло параметрів економічної безпеки, що пропонувались раніше. Відповідно з цим обґрунтовані зони економічної безпеки для торговельного підприємства: зона безпеки, нормальної безпеки і небезпеки. Виконана в роботі кількісна та якісна оцінка фактичного стану економічної безпеки торговельних підприємств в Україні, Донецькій області показала, що в цілому вони знаходяться у зоні нормальної безпеки.

8. Встановлено за допомогою економіко-математичних методів тісний зв’язок між розробленими показниками (індикаторами) економічної безпеки. Таким чином, доведено необхідність комплексного їх застосування в процесі оцінки стану економічної безпеки на рівні торговельного підприємства.

9. В роботі підкреслено, що вплив на стан економічної безпеки здійснюється за умов зовнішнього та внутрішнього характеру. Поряд з цим доведено, що економічний захист підприємства, у першу чергу, залежить від узгоджених управлінських рішень. Тому доцільним є формування системи економічної безпеки на торговельному підприємстві.

10. Процес формування системи економічної безпеки торговельного підприємства запропоновано розглядати як послідовність етапів: формування інформаційної бази за визначеними індикаторами, оцінка рівня економічної безпеки торговельного підприємства і встановлення зони його функціонування, розробка комплексу заходів із забезпечення економічної безпеки торговельного підприємства, аналіз ефективності розроблених заходів.

11. В роботі обґрунтована необхідність автоматизації процесу дослідження системи економічної безпеки можлива шляхом впровадження комп’ютерної програми “C++ Builder 4”. В рамках програми на вході містяться показники господарської діяльності торговельного підприємства та загальні показники його функціонування у зовнішньому економічному середовищі. На виході користувач отримує повну характеристику зони безпеки підприємства та індикаторів, що її визначають.

12. В межах системи економічної безпеки запропонована програма відповідних заходів щодо захисту торговельного підприємства. Програма дозволяє нейтралізувати, а в подальшому і запобігти негативного впливу чинників небезпек на торговельне підприємство.

13. Як самостійний блок системи економічної безпеки торговельного підприємства встановлена система захисту комерційної таємниці. Систематизовано за основними напрямками інформацію, яка становитиме комерційну таємницю на торговельному підприємстві: кадрова політика, фінансова діяльність підприємства, цінова політика підприємства, збутова діяльність підприємства, забезпечення безпеки підприємства, тощо. Відповідно до цього запропонований комплекс заходів щодо забезпечення захисту комерційної таємниці в умовах функціонування торговельного підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії:

Сорока І.В., Омелянович Л.О., Яркова Н.І. Торгівля в період ринкової трансформації економіки України. Монографія. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. – С. 77-91 (розділ 2.3. “Аналіз якості товарів в торгівлі і забезпечення безпеки споживання”). Особистий внесок: сформульовані методологічні підходи до аналізу діяльності торговельних підприємств в умовах невизначеності і ризику. - 0,7 д.а.

Статті у провідних фахових виданнях:

1. Поваляєва Г.Є. Фінансова криза в Україні // Торгівля і ринок України. Тем. збірник наук. праць з проблем торгівлі та громадського харчування. Випуск 7. – Донецьк: ДонДУЕТ, 1999. – С.93-97.

2. Дем’яненко Г.Є. Проблеми забезпечення економічної безпеки торговельних підприємств // Торгівля і ринок України. Тем. збірник наук. праць з проблем торгівлі та громадського харчування. Випуск 10, том 2. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2000. – С. 290-295.

3. Кононенко А.Ф., Дем’яненко Г.Є. Роль державного казначейства у формуванні доходної частини бюджету. // Вісник ДонДУЕТ. – 2000. – С.40-45. Особистий внесок: досліджено місце державного казначейства як суб'єкту забезпечення національної безпеки України. - 0,4 д.а.

4. Дем’яненко Г.Є. Аналіз стану економічної безпеки України в сучасних умовах // Торгівля і ринок України. Тем. збірник наук. праць з проблем торгівлі та громадського харчування. Випуск 12, том 4. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. – С. 104-108.

5. Дем’яненко Г.Є. Методика оцінки економічної безпеки регіону // Торгівля і ринок України. Тем. збірник наук. праць з проблем торгівлі та громадського харчування. Випуск 13, том 1. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – С. 54-59

6. Дем’яненко Г.Є. Правовий аспект забезпечення захисту комерційної таємниці в Україні // Торгівля і ринок України. Спец. випуск 14, том 2. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – С.141-146.

 

Матеріали конференцій та тези доповідей:

1. Дем’яненко Г.Є. Еволюція терміну “безпека” у міжнародному аспекті.// Матеріали міжнародної конференції “Глобалізація економіки: нові можливості чи загроза людству?”, 2 том. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. – С. 11-14

2. Кононенко А.Ф., Дем’яненко Г.Є. Соціальний аспект економічної безпеки.// Матеріали міжнародного науково-практичного симпозіуму “Розповсюдження інновацій з економіки сталого розвитку”. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. – С. 100-102. Особистий внесок: проведено аналіз економічної безпеки з позицій забезпечення соціального захисту в державі. - 0,1 д.а.

3. Дем’яненко Г.Є., Серебрянська Я.М. Система моніторингу фінансової безпеки.// Матеріали міжнародної наукової конференції студентів та молодих вчених “Проблеми та перспективи розвитку фінансів, кредиту і бухгалтерського обліку”. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – С. 56-58. Особистий внесок: розкрито значення і сутність системи моніторингу фінансової безпеки. - 0,1 д.а.

4. Дем’яненко Г.Є., Топорова Е.О. Стан економічної безпеки України.// Матеріали міжнародної наукової конференції студентів та молодих вчених “Проблеми та перспективи розвитку фінансів, кредиту і бухгалтерського обліку”. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – С. 64-65. Особистий внесок: досліджено сучасний стан економічної безпеки України. - 0,1 д.а.

5. Дем’яненко Г.Є., Федчик В.В. Податкова політика в сучасних умовах.// Матеріали міжнародної наукової конференції студентів та молодих вчених “Проблеми та перспективи розвитку фінансів, кредиту і бухгалтерського обліку”. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – С. 66-68. Особистий внесок: встановлено місце податкової політики як елемента державного управління і, таким чином, чинника забезпечення економічної безпеки країни. - 0,1 д.а.

6. Дем’яненко Г.Є., Канєєва І.І. Податок на нерухомість у світі сучасної системи оподаткування в Україні.// Матеріали міжрегіональної науково-практичної конференції, присвяченої 6-річчю з дня створення Державної податкової адміністрації в Донецькій області “Оподаткування в промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку”. – Донецьк, 2002. – С. 56-58. Особистий внесок: досліджено місце державного казначейства як суб'єкту забезпечення національної безпеки України. - 0,3 д.а.

Інше. Навчальні посібники з грифом Міністерства освіти і науки України:

Омелянович Л.О., Кононенко А.Ф., Дем’яненко Г.Є. та ін. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: Навчальний посібник. (Рекомендований Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів спеціальності “Фінанси” вищих навчальних закладів, № 14/18.2 – 14/18 від 03.10.2001 р., ISBN 966-7634-21-3). – Донецьк: ДонДУЕТ ім. М. Туган-Барановського, 2002. – С. 43-75. Особистий внесок: розроблена тема: “Оцінка вартості майна”, де обґрунтовані методики оцінювання майна підприємства. - 1,2 д.а.

Омелянович Л.О., Папаїка О.О., Орлова В.О., Дем’яненко Г.Є., Сєвка В.Г. Податки і податкові системи: Навчальний посібник. (Рекомендований Міністерством освіти і науки України як


Сторінки: 1 2