У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЦІЛЬ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Технологічний університет Поділля

ДУМАНСЬКА КАТЕРИНА СЕРГІЇВНА

УДК 65.011.1:65.012:338.45

Розробка стратегії промислового підприємства на основі системного підходу

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація

і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Хмельницький – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Технологічному університеті Поділля Міністерства освіти і науки України (м. Хмельницький)

Науковий керівник доктор економічних наук, професор

Орлов Олівер Олексійович,

Технологічний університет Поділля

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки підприємств та підприємництва

Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор

Петрович Йосип Михайлович,

Національний університет “Львівська політехніка” Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економіки підприємства та менеджменту

кандидат економічних наук, доцент

Тюріна Ніла Марківна,

Технологічний університет Поділля

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри економіки та менеджменту промислових підприємств

Провідна установа Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського, кафедра менеджменту та маркетингу

Захист відбудеться 22 січня 2004 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.052.01 Технологічного університету Поділля Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький,

вул. Інститутська 11, зал засідань вченої ради.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Технологічного університету Поділля Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 110.

Автореферат розісланий 17 грудня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради К 70.052.01 Скринник Н.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Тенденції несталого розвитку України та високий рівень мінливості ринкового середовища зумовлюють провідне значення проблем розробки стратегії промислових підприємств на основі системного підходу. Це визначено тим, що стратегія підприємства як така являє собою систему заходів з оптимізації його діяльності, а системний підхід щодо її розробки передбачає формування методологічної бази та сукупності різноманітних засобів удосконалення, спрощення й універсалізації зазначеного процесу. Такими засобами є моделі і методи аналізу, оцінки, прогнозування розвитку підприємства та стану контексту його економічної діяльності.

У процесі розвитку економічної науки проблеми розробки стратегії підприємства знайшли відображення у роботах низки українських вчених: В.Г. Герасимчука, А.В. Козаченко, І.А. Колодійчук, А.П. Наливайко, В.В. Пастухової, Й.М. Петровича, О.І. Пушкаря, З.Є. Шершньової та у роботах іно-земних фахівців: Р. Акоффа, І. Ансоффа, В.С. Єфремова, Г. Кунца, Г. Мінц-берга, М. Портера, А. Томпсона, Е.А. Уткіна, П. Хандавалла, B. Хендерсона, А. Чандлера, К. Ендрюса. Проблеми системного підходу в науці висвітлені у роботах таких вітчизняних фахівців як Б.М. Ігумнов, А.В. Козаченко, Л.А. Колесников, В.С. Пономаренко та розглянуті такими іноземними вченими як А.І. Берг, О.А. Богданов, М. Браун, Е.І. Мантаєва, П. Хорват.

У цілому проблеми розробки стратегії промислових підприємств на основі системного підходу в українській науковій літературі висвітлені мало та незначно. Виявляється, що у вітчизняній науці управління недостатньо напрацьований понятійний апарат системного підходу до процесу розробки стратегії, відсутні механізм та системна методика розробки загальнофірмової стратегії, засвоєнню та впровадженню яких у практику функціонування підприємств перешкоджає недостатній досвід керівництва в сфері стратегічного управління та відсутність методологічних розробок у галузі технології прогнозування діяльності підприємств.

Актуальність дисертаційної роботи зумовлена специфікою розвитку вітчизняних підприємств, які нездатні успішно адаптуватися та гнучко розвиватися під впливом умов економічного середовища, що схильне до швидких змін і різноманітних трансформацій. Актуальність досліджень підкреслена необхідністю формування чіткої методологічної бази та механізму розробки стратегії вітчизняних промислових підприємств, які у сукупності здатні забезпечити підвищення ефективності процесу розробки загальнофірмової стратегії, що в свою чергу, зумовлює підвищення рівня успішної діяльності та ефективного розвитку підприємства.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано згідно з планом науково-дослідних робіт Технологічного університету Поділля (м. Хмельницький) Міністерства освіти і науки України в межах теми „Дослідження проблем управління макро- і мікроекономічними процесами в умовах становлення ринкових відносин” (затверджена на засіданні науково-технічної ради університету, протокол №3 від 17 червня 1996 р.) та в межах теми “Удосконалення регулювання оплати праці управлінського персоналу в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації: 0103U007110). Особистий внесок автора полягає у розробці методики, згідно з якою керівники вищої ланки здійснюють процес управління промисловим підприємством.

Метою дисертаційної роботи є розробка теоретико-методологічних положень і практичних рекомендацій щодо формування системної методо-логічної бази створення стратегії вітчизняних промислових підприємств.

Досягнення поставленої мети зумовлює необхідність вирішення таких наукових завдань:

§ проведення комплексного дослідження з питань розробки стратегії підприємства та системних підходів у науці;

§ здійснення аналізу наукових підходів до розробки стратегії підприємства;

§ уточнення основних дефініцій теорії стратегії;

§ доповнення та уточнення теоретико-методологічної бази розробки стратегії промислових підприємств;

§ формування класифікаційних систем;

§ формування системи методів забезпечення всебічної характеристики, оцінки й аналізу контексту економічної діяльності промислового підприємства, позиціонування підприємства у ринковому просторі та формування напрямку розробки його стратегії;

§ вдосконалення окремих методів, що складають системну методо-логічну базу формування загальнофірмової стратегії, яку пропонує автор у вигляді методики розробки стратегії промислових підприємств (МРСПП);

§ формування механізму розробки стратегії промислового підприємства.

Об’єктом дослідження є процес розробки загальнофірмової стратегії промислового підприємства. Предметом дослідження є сукупність моделей, методів і важелів управлінського характеру, що спрямовані на створення системної методологічної бази розробки стратегії вітчизняних промислових підприємств.

Методи дослідження. Теоретико-методологічну базу дисертації формують фундаментальні положення теорії стратегічного менеджменту, теорії системного підходу в науці, теорій стратегії організації, шкіл стратегії, наукові дослідження, положення і розробки провідних вітчизняних та іноземних фахівців у галузі теорії та практики формування загальнофірмової стратегії.

У дисертації застосовані такі методи дослідження: історичним і діалектичним методами здійснюється дослідження генезису напрямів у визначенні вітчизняними та іноземними вченими суті стратегії як економічної категорії; методами порівняння та узагальнення здійснюється аналіз методологічного апарату процесу розробки стратегії промислового підприємства; методом системного підходу розроблено такі класифікаційні системи: систему розподілу факторів впливу на стратегію (ФВС) за компонентами оточення підприємства, класифікацію стратегічних факторних просторів (СФП), класифікацію стратегій вітчизняних промислових підприємств, методику розробки стратегії про-мислового підприємства (МРСПП); методом математичного моделювання сформовано модель контексту економічної діяльності підприємства та системи векторів економічного середовища підприємства.

Інформаційна база дослідження ґрунтується на законодавчих і нормативних актах Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, мате-ріалах Державного комітету статистики України та комітету статистики Хмельницької області, статистичних даних і бухгалтерсько-економічній звітності промислових підприємств, періодичній літературі.

Програмне забезпечення до методики розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП) створено на мовах програмування Delphi 5 і Turbo Pasсаl.

Наукова новизна отриманих результатів. Основними науковими результатами дисертаційної роботи є теоретико-методологічні положення та практичні рекомендації щодо вдосконалення процесу розробки стратегії промислових підприємств. При цьому автором було отримано такі наукові результати:

§ вперше розроблено ряд класифікаційних систем: систему розподілу факторів впливу на стратегію (ФВС) за компонентами оточення підприємства, класифікацію стратегічних факторних просторів (СФП), класифікацію стратегій вітчизняних промислових підприємств, методику розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП);

§ сформульовано авторські визначення понять „стратегія підприємства” та „контекст економічної діяльності підприємства”; запропоновано такі поняття: „фактори впливу на стратегію (ФВС)”, „класифікаційні системи”, „стратегічні факторні простори (СФП)”, „стратегічний потенціал успіху підприємства”;

§ запропоновано механізм процесу розробки загальнофірмової стратегії;

§ сформульовано методику розробки стратегії промислових підприємств;

§ запропоновано оцінну характеристику успішності діяльності підприємства;

§ розроблено метод визначення потенціалу внутрішніх можливостей підприємства;

§ запропоновано метод оцінки ступеня стратегічної адаптації підприємства;

§ вдосконалено метод формування профілю середовища та представлено автором у вигляді методу визначення ступеня впливу факторів економічного середовища на діяльність підприємства; вдосконалено модель Браудела-Вілсона та представлено автором у вигляді методики прогнозування стратегічних змін компонентів економічного середовища підприємства у перспективі; удосконалено метод формування набору стратегічних зон господарювання (СЗГ) та представлено автором у вигляді методу оцінки загального рівня перспективності СЗГ.

Практичне значення отриманих результатів полягає у створенні механізму процесу формування стратегії вітчизняних промислових підприємств і методики розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП). Здобуті результати дозволяють суттєво вдосконалити, спростити та універсалізувати процес розробки стратегії вітчизняних промислових підприємств і підвищити ефективність їх діяльності.

Результати дисертаційної роботи застосовуються у практиці діяльності ДП ВАТ „Адвіс” „Європа-Експорт” (м. Хмельницький), (акт впровадження від 17.02.2003 р.), ВАТ „Темп” (м. Хмельницький), (акт впровадження від 19.02.2003 р.), „Хмельницькмлин” ЗАТ „Агропромтехніка” (м. Хмельницький), (акт впровадження від 4.03.2003 р.). Окремі теоретичні положення та практичні пропозиції проведеного дослідження застосовуються у навчальному процесі при викладанні дисципліни „Управління потенціалом підприємства”, а також у курсовому та дипломному проектуванні студентів.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, у межах якої викладено авторський підхід до обґрунтування теоретико-методологічних положень, практичних рекомендацій та пропозицій з питань розробки стратегії вітчизняних промислових підприємств.

Апробація результатів дисертаційного дослідження здійснювалася на: Міжнародній науково-практичній конференції „Україна на порозі ХХІ століття: економіка, державність” (м. Вінниця, 2000 р.), ІІІ Міжнародній конференції молодих вчених-економістів „Мікроекономіка: проблеми, тенденції, перспективи” (м. Донецьк, 2000 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Антикризове управління підприємством: проблеми і шляхи вирішення в умовах України” (м. Київ, 2000 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Проблеми планування промислового виробництва в умовах ринкової економіки” (м. Алушта, 2000 р.), Х ювілейній Міжнародній науковій конференції „Мова і культура” (м. Київ, 2001р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Інноваційній менеджмент: проблеми формування в умовах перехідної економіки” (м. Київ, 2001 р.), ХІ Міжнародній науковій конференції „Мова і культура” (м. Київ, 2002 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції „Україна наукова-2002” у мережі INTERNET, Міжнародній науково-практичній конференції „Проблеми планування виробництва в умовах переходу до ринку” (м. Алушта, 2002 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених „Економіка підприємства: проблеми теорії та практики” (м. Дніпропетровськ, 2003 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених, аспірантів та студентів „Проблеми ефективного функціонування підприємств в сучасних умовах” (м. Севастополь, 2003 р.).

Публікації. За результатами досліджень у фахових виданнях опуб-ліковано 9 наукових праць загальним обсягом 2,6 друкованих аркушів.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел, додатків. Повний обсяг роботи - 224 сторінки, у тому числі: 29 таблиць, 36 рисунків, перелік використаних джерел, що містить 184 найменування, 20 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Сформульовано мету і завдання дослідження відповідно до обраної теми. Визначено об’єкт і предмет дослідження. Вказано методи та інформаційну базу дослідження. Висвітлено наукову новизну отриманих результатів та їх практичне значення. Зазначено ступінь апробації та впровадження в практику управління промисловими підприємствами основних результатів дослідження. Розкрито особистий внесок здобувача і наведено дані про структуру та обсяг дисертаційної роботи.

У першому розділі „Методологічні основи розробки стратегії підприємства в контексті теорії стратегічного менеджменту на базі сис-темного підходу” досліджено основні підходи до визначення суті стратегії як однієї з категорій менеджменту, досліджено та виведено основні засади системного підходу до процесу розробки загальнофірмової стратегії та розроблено базові теоретичні принципи процесу формування стратегії підприємства.

У трактуванні поняття „стратегія” вітчизняними та іноземними вченими ми виокремлюємо декілька напрямів. Досліджено, що іноземні економісти дотримуються систематизаційного та біхейвіаристського напрямів, а віт-чизняні - ортодоксального та неортодоксального. Прихильники система-тизаційного напряму уявляють стратегію як „паттерн, що інтегрує основні цілі організації, її політику та дії до узгодженої цілісної системи” [Куінн]. Прихильники біхейвіаристського напряму вважають стратегію провідним аспектом поведінки підприємства серед конкурентів. За відсутності певного напряму розвитку питань визначення суті цього поняття в українській економічній літературі вітчизняні вчені частіше за все дотримуються визначень стратегії, що сформульовані прихильниками систематизаційного підходу, тому ми відносимо їх до ортодоксів. Ті ж українські вчені, які є прихильниками неортодоксального підходу, розглядають стратегію ширше та багатогранніше, ніж дозволяють межі систематизаційного та біхейвіаристського напрямів.

Досліджено, що сьогодні в науці управління немає загальноприйнятого визначення стратегії, тому запропоновано авторській підхід до цього поняття. Отже, стратегія - це інструмент внутрішньофірмової політики для визначення напрямів стратегічного розвитку підприємства відповідно до поставлених цілей в межах економічно обґрунтованого часового лагу, застосування якого базується на здійсненні всебічного аналізу економічного оточення підпри-ємства, визначенні ступеня стратегічної адаптації підприємства у ринковому просторі та прогнозуванні його реакцій на зміну умов оточення у майбутньому.

Певний досвід вітчизняних промислових підприємств свідчить про ефективність застосування системного підходу до розробки окремих стратегій великих виробничо-фінансових систем (ВВФС). Тому нами запропоновано спробу розробки загальнофірмової стратегії на основі системного підходу, оскільки дослідження свідчать про те, що він передбачає створення системної методологічної бази та ґрунтовних засад формування, вироблення шляхів реалізації та впровадження стратегії у практику діяльності підприємства.

Авторський системний підхід до процесу розробки стратегії промис-лового підприємства полягає у формуванні класифікаційних систем, що спрямовані на оптимізацію зазначеного процесу. Класифікаційні системи утворюють класифікацію елементів за системними класифікаційними ознаками та забезпечують процес цілеспрямованої розробки загальнофірмової стратегії відповідно до стратегічного напряму розвитку підприємства, його місії та цілей. Саме системні класифікаційні ознаки дозволяють структурувати процес формування методологічної системи з метою розробки стратегії промислового підприємства за конкретними етапами, що забезпечує спрощення, універсалізацію та підвищення ефективності даного процесу. У вигляді класи-фікаційних систем запропоновано: методику розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП), систему розподілу факторів впливу на стратегію (ФВС) за компонентами оточення підприємства, класифікацію стратегічних факторних про-сторів (СФП), класифікацію стратегій віт-чизняних промислових підприємств.

Методика розроб-

ки стратегії промислового підприємства (рис. 1) дозволяє створити єдину методо-логічну систему, яка визначає послідовність і забезпечує формування інформаційної бази процесу розробки стратегії. У роботі МРСПП супроводжується програмним забезпеченням (додаток Т), яке роз-роблено на мовах програмування Delphi 5 і Turbo Pasсаl та представлено у вигляді динамічних таблиць, що увійшли до складу МРСПП і які сприяють оптимізації процесу розрахунку основних показників даної методики, а також забезпечують її поліфункційність.

Вирішення проблеми підвищення ефективності аналізу контексту економічної діяльності підприємства запропоновано шляхом об’єднання факторів впливу на стратегію у систему їх розподілу за компонентами оточення, що забезпечує спрощення та прискорення вищезгаданого процесу, а також створює базу показників прогнозування умов контексту у майбутньому.

Таблиця 1

Класифікація стратегічних факторних просторів

ЗА НАПРЯМКОМ СТРАТЕГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ | ЗА ПОХОДЖЕННЯМ СФП | ЗА КОНФІГУРАЦІЄЮ ГРАФІЧНОГО ЗОБРАЖЕННЯ

СФП | Школа

дизайну | Школа навчання | Школа

конфігурації | Школа

планування | Школа культури | Школа

позиціонування | Школа

зовнішнього середовища | Форма основного графічного об’єкта

Класичні

моделі

стратегічного аналізу і

планування середовища | - | - | Модель ADL/LC

Модель HOFER/ SCHENDEL |

- | - | Модель BCG

Модель GE/McKinsey

Модель Дея

Модель

Монієсона

Модель SHELL/DPM | Модель SPASE | „Матриця”

Моделі та

методи аналізу і оцінки

економічного середовища | Метод SWOT

Метод

формування профілю

середовища

Модель

фінансової оцінки

економічного середовища | Метод „крива досвіду” | - | Метод

стратегічних вікон | Метод „LOTS” | Модель PIMS

Стратегічна модель

„покупець-продавець” | Модель

Браудела-Вілсона

Метод

кластерного аналізу

Метод PEST-аналізу

Модель

конкурентного аналізу

оточення | „Матриця”

„Графік”

„Малюнок-креслення”

„Розрахункові формули”

Моделі та

методи

розробки

стратегії

промислового підприємства | Модель І.Ансоффа

Модель

„продукт-ринок”

Модель

розробки стратегії з урахуванням ринкових

переваг;

Тривимірна модель Д.Абеля | - | - | Двофакторна модель

стратегічного планування

Модель COPE

Модель

відкидань;

Ілюстративна модель

розробки стратегії;

Метод GAP | Метод

„ланцюг цінностей” | Загальна

стратегічна модель

Портера

Матриця

Томпсона і Стрікленда

Модель

дослідження змісту

стратегій | Модель

створення та підтримки конкурентоспроможності фірми

Модель створення іміджу фірми | „Матриця”

„Малюнок-креслення”

„Розрахункові формули”

Розробка класифікації стратегічних факторних просторів (табл. 1) дозволяє сформувати ґрунтовну інформаційно-методологічну базу до процесу створення стратегії промислового підприємства і забезпечує розширення вибору альтернативних шляхів розвитку підприємства, що в цілому підвищує ефективність адаптації стратегії підприємства до умов оточення.

Розробка класифікації стратегій вітчизняних промислових підприємств забезпечує формування чіткої послідовності та напрямів застосування будь-якої із зазначених у класифікації стратегій в межах різних ієрархічних ланок, що підвищує рівень ефективності і раціональності процесу розробки загальнофірмової стратегії. До класифікації увійшли тільки ті стратегії, які застосовуються на промислових підприємствах України, переважна більшість яких розроблена вітчизняними вченими, а решта, запозичена з іноземної еконо-мічної практики, - адаптована українськими вченими та підприємцями до застосування в практиці управління вітчизняними підприємствами.

У другому розділі „Методика розробки стратегії промислового підприємства як ключовий спосіб реалізації системного підходу до процесу розробки загальнофірмової стратегії” запропоновано методику розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП), яка забезпечує формування контексту економічної діяльності підприємства і дозволяє визначити його стратегічний потенціал. МРСПП складає систему моделей та методів, що забезпечують та удосконалюють процес розробки загальнофірмової стратегії. У межах МРСПП автором розроблено та вдосконалено низку окремих методик, які є її складовими.

Запропонований метод визначення потенціалу внутрішніх можливостей підприємства дозволяє оцінити рівень його мобілізаційних можливостей, які є ресурсним базисом його економічної діяльності. У межах методу здійснено такі розробки:

1. Запропоновано спосіб розрахунку величин існуючого () та необхідного () потенціалу можливостей підприємства за компонентами розробки стратегії.

2. Запропоновано спосіб визначення середньої величини потенціалу можливостей на момент дослідження у вигляді коефіцієнта оцінки потенціалу можливостей ().

3. Запропоновано спосіб розрахунку перспективного потенціалу вну-трішньофірмових можливостей за розробленою в дисертації формулою:

(1),

де - потенціал перспективних можливостей підприємства;

- загальний стратегічний рівень перспективних факторів потенціалу можливостей підприємства;

- сума перспективних факторів потенціалу можливостей підприємства.

4. Розроблено таблицю оцінки потенціалу внутрішніх можливостей підприємства.

5. Сформульовано характеристику значень коефіцієнта оцінки потен-ціалу внутрішньофірмових можливостей за компонентами розробки стратегії.

6. Розроблено таблицю оцінки та спосіб визначення стратегічного рівня перспективних факторів потенціалу внутрішньофірмових можливостей.

Запропоновано метод визначення стратегічної адаптації підприємства, який дозволяє розробляти оптимальні варіанти стратегії і оцінювати перспективність конкурентної позиці підприємства на ринку у випадку застосування стратегії, що існує, та у випадку відсутності стратегії. У межах методу здій-снено такі розробки:

1. Запропоновано таблицю оцінки ступеня стратегічної адаптації підприємства.

2. Запропоновано спосіб оцінки ступеня стратегічної адаптації підприємства згідно з кожним можливим варіантом оптимальної стратегії, який здійснюється за розробленою в дисертації формулою:

(2),

де ССАП - ступінь стратегічної адаптації підприємства;

- рівень альтернативних варіантів оптимальної стратегії; - рівень діючої на даний час стратегії.

Запропоновано оцінну характеристику рівня успішності діяльності підприємства у вигляді показника стратегічного потенціалу успіху, величина якого характеризує рівень стратегічного запасу підприємства, необхідного для його успішної господарської діяльності.

Під успішною господарською діяльністю розуміється беззбиткова діяльність підприємства, оскільки на даний час у вітчизняній економіці для більшості підприємств тенденцію до беззбитковості можна охарактеризувати як перспективу успішного розвитку в зв’язку з тим, що за статистичними даними 2001 р. в Україні нараховувалося 42 % збиткових промислових підприємств, за даними Хмельницької області 2001 р. - 48,6 % і за 2002 р. - 45,9 % збиткових промислових підприємств, тобто майже половина промислових підприємств Хмельницької області і України є збитковими, що дозволяє говорити про домінування фактора беззбитковості над фактором прибутковості. Тому на даний час найбільш реальною є характеристика рівня успішності діяльності вітчизняних підприємств за ознакою їхньої беззбитковості, а не прибутковості.

Для розрахунку стратегічного потенціалу успіху підприємства в дисертації розроблено відповідну формулу:

(3),

де - коефіцієнт оцінки потенціалу можливостей підприємства;

- перспективний потенціал можливостей підприємства;

- ступінь стратегічної адаптації підприємства в умовах оптимальної стратегії;

- загальний рівень перспективності стратегічного набору СЗГ підприємства.

Удосконалено метод формування профілю середовища І. Ансоффа та подано автором у вигляді методу визначення ступеня впливу факторів еко-номічного оточення на діяльність підприємства, переваги якого полягають у можливості ранжирування компонентів економічного оточення за рівнями впливу на діяльність підприємства, що дозволяє визначати найбільш впливовий компонент і розробляти загальнофірмову стратегію, спрямовану на зміну його умов і сили його впливу чи адаптацію підприємства до впливу цього ком-поненту. Суть удосконалень:

1. Розроблено спосіб визначення ступеня впливу факторів економічного оточення на діяльність підприємства

2. Розроблено таблицю рівнів впливу середовища на діяльність підприємства, яка передбачає ранжирування ступенів впливу середовища за їх величиною на високий, середній і низький рівні.

Удосконалено модель Браудела-Вілсона та подано автором у вигляді методики прогнозування стратегічних змін компонентів економічного ото-чення підприємства в перспективі, переваги якої полягають у значному роз-ширенні функціональних можливостей зазначеної моделі у вигляді можливості аналізу та оцінки поточного стану всіх компонентів економічного оточення разом з їх складовими факторами, прогнозування їх розвитку у майбутньому та ранжирування можливостей поточного та прогнозованого розвитку за стратегічним і інноваційним аспектами за відповідними рівнями розвитку. Суть удосконалень: запропоновано спосіб прогнозування стратегічних змін економічного оточення підприємства на основі розробленої автором таблиці прогнозування стратегічних змін економічного оточення підприємства в перспективі; розроблено таблицю рівнів прогнозованих змін економічного оточення підприємства в перспективі, яка передбачає ранжирування величин стратегічних змін компонентів економічного оточення на високий, середній і низький рівні; сформульовано понятійний апарат запропонованої методики.

Удосконалено метод формування набору стратегічних зон господарювання (СЗГ) та подано автором у вигляді методу оцінки загального рівня перспек-тивності СЗГ, як методологічної основи формування набору СЗГ підприємства. Суть удосконалень: запропоновано спосіб визначення перспективності СЗГ на основі розробленої автором формули визначення загального рівня перспективності СЗГ:

(4),

де - загальна стратегічна гнучкість СЗГ;

- поточний сумарний внесок даної СЗГ у загальний рівень синергізму СЗГ підприємства;

- загальний рівень майбутньої привабливості СЗГ.

У третьому розділі „Впровадження важелів оптимізації формування загальнофірмової стратегії промислових підприємств до процесу їх управлінської діяльності” проаналізовано результати впровадження меха-нізму процесу розробки загальнофірмової стратегії у практику управлінської діяльності машинобудівних підприємств м. Хмельницького. Запропонований механізм є одним з важелів внутрішньофірмового управління, що сприяє оптимізації діяльності підприємства. Показано, яким чином на основі методики розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП) на практиці здій-снюється формування системної методологічної бази процесу розробки стратегії промислового підприємства. На прикладі ВАТ „Адвіс” і ВАТ „Темп” (м.Хмельницький) продемонстровано практичне застосування механізму процесу розробки загальнофірмової стратегії, який складається з трьох блоків.

Перший блок включає аналіз фінансово-економічного потенціалу під-приємства за 7 років відповідно до таких показників: чистий дохід від ре-алізації, чистий прибуток від реалізації, маржинальний прибуток, постійні витрати, змінні витрати, коефіцієнт беззбитковості, поріг рентабельності, запас надійності, вартість оборотних засобів, оборотність оборотних засобів, вартість активів, оборотність активів, вартість основних фондів, фондовіддача, рентабельність реалізації, рентабельність підприємства.

Другий блок включає аналіз стратегічного потенціалу підприємства на основі результатів впровадження методики розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП) в практику управління.

Третій блок включає формування стратегічної ринкової позиції та вироблення шляхів розвитку промислових підприємств на основі результатів аналізу економічного та стратегічного потенціалів підприємства і результатів впровадження методики розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП) до процесу їхньої діяльності.

За результатами аналізу внутрішньофірмового потенціалу згідно з формулою (1) було з’ясовано, що підприємства мають низький рівень потенціалу внутрішніх можливостей.

За результатами аналізу стратегічної адаптації ВАТ „Адвіс” і ВАТ „Темп”, проведеного згідно з розробленою таблицею (табл. 2) та роз-рахунками за формулою (2), було запропоновано два варіанти оптимальної стратегії розвитку підприємств на наступні 2 роки, кожен з яких являє собою максимально раціональне та ефективне поєднання факторів успіху діючої стратегії у майбутньому та поточних факторів успіху діючої стратегії.

Таблиця 2

Таблиця оцінки ступеня стратегічної адаптації ВАТ „Адвіс” і ВАТ „Темп”

Фактор успіху діючої

стратегії у майбутньому

() |

Оцінка

фактору |

Поточний фактор

успіху діючої стратегії

() |

Оцінка

фактору | Варіант оптимальної

загальнофірмової

стратегії |

Ступінь стра-тегічної адаптації підпри-ємства

1) раціоналізація організаційної

структури і структури управління підприємством | 0,8 | 1) виробництво різноманітного асортименту устаткування для переробки сільськогосподарської продукції | 0,85 |

3,87

2) розробка нових та модер-нізація наявних видів спеціального технічного устаткування | 0,7 | 1)

3) підвищення рівня марке-тингової діяльності з реклами і просування виробленої про-дукції на ринку | 0,65 | 2) використання розвинутої системи взаємозаліків з постачальниками . | 0,7

4) поширення на підприємстві системи стимулювання праці | 0,7 | - | 3,81

5) диверсифікація на росій-ський ринок золототочильних ліній | 0,5

6) диверсифікація на іноземні ринки | 0,6

7) підвищення рівня наукової організації процесу вироб-ництва | 0,8 | 3,87

8) використання вільних

виробничих площ | 0,8

9) підвищення рівня амортизації основних фондів | 0,9

6,45 | 1,55

За результатами оцінки рівня стратегічного потенціалу успіху (формула (3)) та конкурентного статусу досліджуваних підприємств з урахуванням рівня вищезгаданого показника було встановлено, що підприємства мають низький рівень стратегічного потенціалу успіху і середній рівень конкурентного статусу, що зумовлює їх слабку конкурентну позицію в умовах швидкого зростання ринку обладнання для переробки сільськогосподарської продукції і запасних частин до сільськогосподарського обладнання та ринку спеціального технічного устаткування. У ринковій ситуації, яка склалася для зазначених підприємств, запропоновано стратегію часткового скорочення їх діяльності за такими двома етапами, як ліквідація СЗГ3 та скорочення обсягів виробництва обладнання для переробки сільськогосподарської продукції.

За результатами аналізу й оцінки функціонування стратегічних зон господарювання (СЗГ) досліджуваних підприємств, проведеного згідно з роз-робленою таблицею (табл. 3) та розрахунками за формулою (4), було встанов-

Таблиця 3

Оцінка загального рівня перспективності СЗГ ВАТ „Адвіс” і ВАТ „Темп”

Параметри

перспективності | СЗГ1 | СЗГ2 | СЗГ3

Загальна стратегічна гнучкість | 9,95 | 7,52 | 6,34

Синергізм (поточний сумарний внесок) | 10 | 1,7 | 0

Загальний рівень майбутньої привабливості СЗГ | 48,8 | 30,7 | 22,7

Загальний рівень

перспективності СЗГ | 68,75 | 39,92 | 29,04

лено, що найбільш перспективними є СЗГ1 та СЗГ2, які передбачають діяльність у галузі виробництва та реалізації обладнання для переробки сільськогосподарської продукції і запасних частин до сільськогосподарського обладнання (СЗГ1) та спеці-ального технічного устат-кування (СЗГ2).

За результатами досліджень ринкового потенціалу ВАТ „Адвіс” і ВАТ „Темп” їх подальший розвиток передбачає розробку загальнофірмової стратегії на період з січня 2003 до січня 2005 рр. згідно із запропонованими стратегічними напрямами:

1. Перегляд стратегій концентрації, що пов’язані з виробництвом про-відних видів продукції, який, в свою чергу, передбачає такі два напрями розробки загально-фірмової стратегії, як розробка стратегії зміцнення конкурентної позиції СЗГ1 на ринку та розробка стратегії диверсифікації СЗГ1 на російський і білоруський ринки.

2. Горизонтальна інтеграція чи злиття, що передбачає злиття з ком-панією, яка має сильнішу конкурентну позицію на регіональному (вітчизняному) ринку сільськогосподарського устаткування. У такому випадку підприєм-ство здобуває статус дочірнього з вузько спеціалізованим виробництвом. Передбачається, що впродовж періоду з січня 2003 до січня 2005 рр. ВАТ „Адвіс” може стати одним із дочірніх підприємств компанії „Агро-союз” і його спеціалізацією буде виробництво додаткових обсягів запасних частин для сільськогосподарського устаткування та для устаткування по переробці сільськогосподарської продукції.

3. Скорочення, яке передбачає зменшення виробництва промислової продукції (ковшів, захватів, металоконструкцій кабін для екскаваторів, промислових казанів для нагрівання води) і повинно впродовж періоду з січня 2003 до січня 2005 рр. призвести до ліквідації СЗГ3 (промислова продукція).

4. Ліквідація, яка передбачає ліквідацію ВАТ „Адвіс” і ВАТ „Темп” як суб’єктів економічних відносин і зміну їх форми власності на закрите акціонерне товариство. Таким чином, підприємства отримують можливість залишатися „незалежними” підприємствами (тобто не входити до складу якої-небудь більш конкурентоспроможної компанії).

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне обґрунтування та нове розв’язання наукового завдання, що полягає у розробці теоретико-методологічних поло-жень і практичних рекомендацій щодо формування системної методологічної бази процесу створення стратегії вітчизняних промислових підприємств.

1. Вирішення питань формування системної методологічної бази створення стратегії промислового підприємства полягає у розробці класифі-каційних систем, що запропоновані вперше як аспекти системного підходу до формування стратегії. Розроблено такі класифікаційні системи: систему розподілу факторів впливу на стратегію (ФВС) за компонентами оточення підприємства, класифікацію стратегічних факторних просторів (СФП), класифікацію стратегій вітчизняних промислових підприємств та методику розробки стратегії промислового підприємства (МРСПП). У сукупності класифікаційні системи утворюють інформаційну базу методології розробки стратегії.

2. Розширення та доповнення понятійного апарату системного підходу до розробки стратегії відображено у формулюванні таких понять як „класифікаційні системи”, „фактори впливу на стратегію (ФВС)”, „стратегічні факторні простори” (СФП) і новому погляді на поняття „контекст еконо-мічної діяльності підприємства”. За відсутності у вітчизняній науковій літературі загальноприйнятого поняття „стратегія” запропоновано трактування стратегії як інструмента внутрішньофірмової політики для визначення напрямів стратегічного розвитку підприємства відповідно до поставлених цілей в межах економічно обґрунтованого часового лагу, застосування якого базується на здійсненні всебічного аналізу економічного оточення підприємства, визначенні ступеня стратегічної адаптації підприємства у ринковому просторі та прогнозуванні його реакцій на зміну умов оточення у майбутньому.

3. Вирішення проблеми удосконалення системи внутрішньофірмового управління ми бачимо у впровадженні до практики діяльності вітчизняних промислових підприємств розроблених нами важелів оптимізації створення стратегії: механізму процесу формування загальнофірмової стратегії та методики розробки стратегії промислових підприємств (МРСПП). Досвід використання вищезгаданих аспектів оптимізації управління на промислових підприємствах м. Хмельницького підтверджує доцільність їх розробки і свідчить про їхню ефективність та поліфункційність.

4. Впровадження механізму процесу формування загальнофірмової стратегії у практику управління забезпечує підвищення ефективності аналізу фінансово-економічного і стратегічного потенціалу, а також удосконалення процесу формування вигіднішої конкурентної позиції та пошуку адекватних шляхів розвитку у перспективі, що у цілому зумовлює підвищення рівня рентабельності вітчизняних промислових підприємств.

5. Впровадження методики розробки стратегії промислового підпри-ємства у практику управління забезпечує формування системної методології процесу розробки загальнофірмової стратегії. МРСПП створено з метою удосконалення визначення стратегічного потенціалу підприємства та ефективності його ринкової стратегічної діяльності.

6. Досліджено, що успішність діяльності промислових підприємств України характеризується тенденцією досягнення беззбитковості, а не прибутковості, тому що 42 % складають збиткові підприємства. Враховуючи зазначену тенденцію запропоновано оцінну характеристику успішності діяльності підприємства.

7. Розробка методу визначення потенціалу внутрішніх можливостей та методу визначення стратегічної адаптації забезпечує підприємству підвищення ефективності управління внутрішнім та ринковим потенціалом.

8. Удосконалення низки методів в межах МРСПП дозволяє розширити та спростити методологічну базу розробки загальнофірмової стратегії.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у фахових виданнях:

1. Жолобова К.С. Деякі аспекти розробки стратегії підприємства за умов розвитку ринкової економіки в Україні // Вісник ТУП. – Хмельницький: ТУП, 2000. - №2. - С. 151-153.

2. Жолобова К.С. Деякі методологічні основи і правила розробки стратегії організації // Проблеми легкої і текстильної промисловості України. – Херсон, 2000. - №3. - С. 15-17.

3. Жолобова Е.С. Накопление стратегического потенциала успеха как фактор повышения эффективности деятельности фирмы // Вісник ТУП. – Хмельницький: ТУП, 2000. - №4. - С. 138-142.

4. Орлов О.А., Жолобова Е.С. Антикризисное стратегическое управление как фактор стабилизации деятельности предприятия // Наукові праці МАУП. - К.: МАУП, 2001. - Вип. 1. - С. 83-86.

Особисто автору належать пропозиція щодо виходу підприємства з економічної кризи у вигляді системи антикризових стратегій розвитку.

5. Жолобова К.С. Сутність процесу формування стратегії фірми // Вісник ТУП. – Хмельницький: ТУП, 2001. - №4. - С. 131-134.

6. Жолобова Е.С. Исследование процесса реализации стратегии предприятия // Збірник наукових праць ДонНТУ. Серія: економічна. - Донецьк: ДонНТУ, 2001. - Вип. 37. - С. 32-37.

7. Жолобова Е.С. Значение стратегического управления и планирова-ния в процессе формирования стратеги предприятия // Зб. наук. пр. “Еконо-міка: проблеми теорії та практики”. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. - Вип. 125. - С.111-116.

8. Жолобова Е.С. Роль инноваций в процессе разработки стратегии промышленных предприятий // Наукові праці МАУП. - К.: МАУП, 2002 - Вип. 3. - С. 125-127.

9. Жолобова Е.С. Сущность системного подхода к процессу разработки стратегии промышленного предприятия // Зб. наук. пр. “Економіка: проблеми теорії та практики”. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. - Вип. 175. - С.136-146.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

в інших виданнях:

1. Zholobova K.S. Analysis of the Steps of Developing an International Corporative Strategy // Мова і культура. - К.: Видавнич. Дім Дм. Бураго, 2002. - Ч. 1. - Т. 3. - Вип. 4. - С. 91-94.

АНОТАЦІЯ

Думанська К.С. Розробка стратегії промислового підприємства на основі системного підходу. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за фахом 08.06.01 - Економіка, організація і управління підприємствами. - Технологічний університет Поділля, Хмельницький, 2003.

В дисертації обґрунтовано теоретичні положення і розроблено практичні рекомендації щодо удосконалення процесу формування загальнофірмової стратегії вітчизняних промислових підприємств. Проведено комплексне дослід-ження підходів до визначення суті стратегії та системного підходу до розробки положень за темою дисертації. Запропоновано системний підхід до розробки загальнофірмової стратегії. Розроблено низку класифікаційних систем, які уособлюють сутність системного підходу до формування методології про-цесу розробки стратегії.

Вироблено механізм та методику розробки загальнофірмової стратегії промислового підприємства. Запропоновано оцінну характеристику рівня успішності діяльності підприємства. Проведено дослідження тенденцій успішності діяльності промислових підприємств України і Хмельницької області.

За допомогою практичних прикладів доведено необхідність впро-вадження зазначених вище розробок до практики управлінської діяльності віт-чизняних промислових підприємств.

Ключові слова: системний підхід, механізм і методика розробки загальнофірмової стратегії, класифікаційні системи, стратегічні факторні простори, системна методологічна база, рівень успіху.

SUMMARY

Dumanska K.S. Elaboration of industrial enterprise strategy on the basis of system approach. - Manuscript.

The thesis is for obtaining the economic sciences scientific degree on specialty 08.06.01 - Economics, organization and management of enterprises. - Technological University of Podillya, Khmelnitsky, 2003.

Тheoretical statements and practical recommendations on the improvement of firm strategic formation process at domestic industrial enterprises have been substantiated and carried out in the scientific work. Complex investigation of the formulation of system approach and strategy essence concerning the elaboration of statements on the problem under discussion has been done. System approach to firm strategy development has been proposed. A number of classification systems underlining the essential notion of system approach to the formation of methodological process of strategic development have been worked out.

Mechanism and methods of elaboration of industrial enterprise firm strategy has been composed and estimating characteristics of enterprise activity success level has been suggested. At industrial enterprises of Ukraine and Khmelnitsky region there has been carried out investigation of success trends.

With the help of practical implementation of given strategic methods there has been proved the necessity of application of above discussed statements into managerial activity of domestic industrial enterprises.

Key words: system approach, mechanism and methods of elaboration of firm strategy, classification systems, strategic factor spaces, methodological system basis, level of success.

АННОТАЦИЯ

Думанская Е.С. Разработка стратегии промышленного предприятия на основе системного подхода. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 - Экономика, организация и управление предприятиями. - Технологический университет Подолья, Хмельницкий, 2003.

В диссертации обоснованы теоретические положения и разработаны практические рекомендации по усовершенствованию процесса формирования общефирменной стратегии промышленных предприятий Украины. Проведено комплексное исследование подходов к определению сущности стратегии. Сформулирован ряд авторских дефиниций: классификационные системы, факторы влияния на стратегию, стратегические факторные пространства, стратегический потенциал успеха предприятия, и представлены авторские определения понятий “стратегия” и “контекст экономической деятельности”.

Проведено комплексное исследование и уточнено понятие системного подхода к процессу разработки общефирменной стратегии. Предложен системный подход к процессу разработки общефирменной стратегии, сущность которого заключается в факте формирования классификационных систем.

С целью расширения методологической базы, определения логической последовательности и универсализации процесса разработки стратегии промышленного предприятия сформирован ряд классификационных систем: система распределения факторов влияния на стратегию по компонентам окружения, классификация стратегических факторных пространств, классификация стратегий отечественных промышленных предприятий, методика разработки стратегии промышленного предприятия.

В диссертации предложен механизм процесса разработки обще-фирменной стратегии в качестве одного из основополагающих рычагов управленческой деятельности предприятия, применение которого обуслов-ливает повышение уровня эффективности его адаптации и функционирования в текущих и прогнозируемых условиях контекста экономической деятельности.

В качестве системной методологической базы процесса создания общефирменной стратегии предложена методика разработки стратегии промышленного предприятия (МРСПП), которая обеспечивает возможность эффективного определения его стратегического потенциала и выработки адекватных путей дальнейшего развития, а также делает указанный процесс простым и универсальным. В результате исследования существующей методологической базы процесса разработки стратегии был усовершенствован и адаптирован к условиям функционирования отечественных промышленных предприятий ряд методов.

Разработан метод определения потенциала внутренних возможностей предприятия, обеспечивающий оптимизацию оценки внутрифирменных стратегических ресурсов. Предложен метод определения стратегической адаптации предприятия, обеспечивающий формирование и анализ его рыночной позиции в случае применения текущей стратегии (или её отсутствия), прогнозирование положения на рынке в будущем и разработку оптимального варианта стратегии на основе имеющихся возможностей.

На основе проведённого исследования тенденций успешности деятельности промышленных предприятий Украины и Хмельницкой области, которое выявило, что основным фактором успешности за период с 2000 по 2002 гг. является стремление к достижению безубыточности, предложена оценочная характеристика успешности деятельности предприятия, позволяющая опре-делить уровень его рыночного потенциала и выработать адекватное направление разработки стратегии развития.

В рамках разработанных в диссертации методов предложен ряд показателей с указанием способов их расчёта в виде соответствующих формул, к которым относятся: показатель степени влияния среды на деятельность предприятия, коэффициент оценки потенциала внутрифирменных возможностей, перспективный потенциал внутрифирменных возможностей, степень стратегической адаптации предприятия, общий уровень перспективности страте-гической зоны


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ВПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИЩОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ - Автореферат - 30 Стр.
СТВОРЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ПРЕЦИЗІЙНОГО ЗВАРЮВАННЯ ВИБУХОМ ЕЛЕМЕНТІВ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ - Автореферат - 49 Стр.
гЕОЕКОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЗНИЖЕННЯ ВПЛИВУ ЗВОРОТНиХ ВОД ШАХТ ПРИ їХ СКИДАННІ В РІЧКОВІ БАСЕЙНИ (на прикладі р. Самари) - Автореферат - 25 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ УЯВЛЕНЬ ПРО СВОЄ МАЙБУТНЄ У СТАРШОКЛАСНИКІВ ІЗ СОМАТИЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Автореферат - 25 Стр.
КОМП'ЮТЕРНІ ЕКСПЕРТНІ СИСТЕМИ В ПРОФЕСІЙНОМУ НАВЧАННІ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ (НА ПРОПЕДЕВТИЧНОМУ ЕТАПІ) - Автореферат - 25 Стр.
МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ДИФУЗІЙНОГО ПЕРЕНЕСЕННЯ ТЕПЛА І МАСИ У СЕРЕДОВИЩАХ З ТОНКИМИ ПОКРИТТЯМИ ТА ВКЛЮЧЕННЯМИ - Автореферат - 15 Стр.
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Автореферат - 31 Стр.