У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ РИНКУ ТА ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНИХ

ДОСЛІДЖЕНЬ

Доба Наталія Михайлівна

УДК 338.242

РИНКОВІ ІНСТРУМЕНТИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ
ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА

Спеціальність 08.07.01 — Економіка промисловості

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса — 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеському національному політехнічному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник | доктор економічних наук, професор

ПРОДІУС Іван Прокопович,

Одеський національний політехнічний

університет Міністерства освіти і науки

України, завідувач кафедри менеджменту

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Валуєв Борис Іванович,

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України,

науковий співробітник

доктор економічних наук, професор

Лапко Олена Олександрівна,

Інститут економічного прогнозування

НАН України, завідувач відділу

Провідна установа | Інститут економіки НАН України,

відділ промислового потенціалу, м. Київ

Захист відбудеться "30" жовтня 2003 р. о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.177.01 в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

Автореферат розісланий “27” вересня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Тараканов М.Л.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В період трансформації українського суспільства гостро стоїть питання реструктуризації економіки і створення ефективно діючих підприємств. Ці процеси потребують використання нових інструментів в управлінні виробництвом.

Ефективність функціонування виробництва залежить від комплексу показників трьох сфер ринку: попиту на товар – у споживанні; якості товару та витрат – у виробництві; ціни, обсягу продаж та кількості конкурентів на ринку – в збуті. В кожній з перелічених сфер є свої інструменти, що забезпечують виробнику не тільки виживання, але й достатній рівень прибутковості.

Різні концепції формування попиту, витрат та ціни, проблеми розробки їх механізмів в умовах ринку, а також механізми аналізу максимізації прибутку виробника розглядаються в наукових працях вітчизняних вчених. В працях І. Бубенка, С. Бубенка, Б. Буркінського, Ю, Гончарова, А. Длігача, Ю. Долгорукова, І. Єрухимовича, О. Зозулі, В. Коринєва, В. Кириленко, О. Лапко, І. Ліпсіца, В. Майорченка, С. Мочерного, М. Писарєва, О. Растяпина, В. Сергієва, В. Тарасєвича, М. Тарасюк, Д. Юровського та інших вчених досліджуються проблеми удосконалювання концепцій та механізмів формування попиту, витрат, ціноутворення, максимізації прибутку в умовах ринку.

Аналіз наукових публікацій показує, що у вітчизняних виробників все ще немає системного підходу до аналізу економічної діяльності і механізмів формування таких ринкових інструментів як попит, обсяг випуску, витрати, ціна, прибуток. Діючі механізми не взаємопов’язують їх та сфери ринку. Досі в промисловості в практиці ціноутворення використовується витратний механізм і майже не враховується з метою мінімізації витрат і максимізації прибутку вплив факторів сфери споживання та конкурентів. При формуванні ціни не застосовуються нові методи аналізу: граничні величини, альтернативний підхід, а також методи математичного і графічного моделювання.

Є ще багато збиткових виробництв у промисловості, які не пристосувались до ринкових умов господарювання, очікують державних дотацій та збільшують збитки. Хоча обсяг прибутків рентабельних виробництв за 1996-2000 роки збільшився на 75%, обсяг збитків нерентабельних підприємств за цей же період зріс майже в 5 разів.

Така ситуація суттєво стримує ефективний розвиток економіки держа-ви. Для її усунення необхідна розробка нових економічних механізмів управ-ління фінансово-господарчою діяльністю.

Комплексне урахування зовнішніх і внутрішніх чинників та їх взаємо-зв’язок в умовах ринку при формуванні попиту, обсягу випуску, витрат і ціни може забезпечити система ринкових інструментів. Застосування системи ринкових інструментів з метою мінімізації витрат та максимізації прибутку в умовах конкуренції буде сприяти ефективній діяльності як окремих виробників, так і галузі в цілому. При цьому така система може стати інструментом управління оптимізації економічної та виробничо-господарської діяльності.

Актуальність концептуальних та методичних основ формування і реалізації ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва визначили вибір теми дисертаційної роботи, її мету та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалась у відповідності з тематичними планами науково-дослідних робіт Одеського національного політехнічного університету 1998-2002 р.р. ЇЇ результати були використані при виконанні держбюджетної НДР "Дослідження процесів організації і розвитку малого бізнесу в Україні", номер державної реєстрації 231-71; при виконанні таких НДР: "Розробка концепції стратегічного маркетингу підприємства", номер державної реєстрації 1335-71; “Розробка концепції реструктуризації підприємств”, номер державної реєстрації 1345-71. У межах виконуваних тем автором запропоновано модель та механізм максимізації прибутку, концепція та система ринкових інструментів підвищення ефективності виробництва, методика вибору ринкових інструментів і алгоритм максимізації прибутку в металообробній галузі.

Мета і завдання дослідження. Метою даної роботи є розроблення концепції і методичних основ формування системи ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва.

Для досягнення зазначеної мети необхідно було:

·

провести порівняльний аналіз понятійно-категоріального апарату у взаємозв’язку і за сферами ринку та на основі різних напрямків, шкіл і підходів визначити структуру і зміст ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва;

·

проаналізувати діючі моделі формування ціни та максимізації прибутку виробника;

·

класифікувати, з метою максимізації прибутку, зовнішні та внутрішні чинники, що впливають на попит, обсяг випуску, витрати та ціну;

·

сформувати механізми ринкових інструментів: попиту, пропозиції товару, витрат, ціноутворення, максимізації прибутку;

·

обгрунтувати можливість використання механізмів попиту, пропозицій, витрат, ціноутворення і максимізації прибутку в практиці металообробного виробництва;

·

сформувати концепцію ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва;

·

розробити систему ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва;

·

розробити методику вибору ринкових інструментів і алгоритм максимізації прибутку в металообробному виробництві;

·

обгрунтувати використання елементів механізму мікроекономічного аналізу для формування ринкових інструментів в металообробній галузі.

Об’єкт дослідження – процес максимізації прибутку в умовах ринку.

Предмет дослідження складають теоретичні та методичні основи формування системи ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва.

Методи дослідження. В процесі дослідження використовувались методи: класифікації з метою уточнення змісту, структури окремих категорій та системи ринкових інструментів в цiлому; причинно-наслідкового і системного аналізу, з метою виявлення взаємозв’язку і взаємообумовленості економічних показників виробництва; економіко-статистичного аналізу з метою впровадження результатів дослідження в практичну діяльність виробників; середніх, сукупних і граничних величин для визначення продуктивності працi, витрат та доходу; графічного моделювання при розробленні механізмів ринкових інструментів попиту, пропозицій, витрат, ціноутворення і максимізації прибутку.

Як джерело інформації використовувались законодавчі акти Верховної Ради, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України щодо регулювання ціноутворення в ринкових умовах, проектні та звітні матеріали виробників металообробної галузі, наукові публікації, результати авторських досліджень, моделі функціонування зарубіжних виробників в ринкових умовах.

Наукова новизна результатів дослідження.

Уперше запропоновано:

·

концептуальна модель формування системи ринкових інструментів підвищення ефективності виробництва, головні з яких – інструменти попиту, випуску, мінімальних витрат виробництва, ціноутворення і прибутку;

·

методичний підхід до розрахунку, аналізу і вибору за сферами ринку кожного ринкового інструменту максимізації прибутку.

Одержало подальший розвиток:

·

теоретичні і концептуальні положення мікроекономічної теорії в частині урахування комплексного впливу ринкових інструментів на ефективність промислового виробництва;

·

теоретичні аспекти використання ринкових інструментів підвищення ефективності виробництва за критерієм максимізації прибутку.

Удосконалено:

·

процес максимізації прибутку на основі використання системи ринкових інструментів;

·

механізм економічного аналізу у металообробній промисловості на основі методів мікроекономічного аналізу: оптимізаційного, рівноважного і альтернативного підходів, граничних величин, графічного моделювання;

·

методика проведення економічного аналізу в різних напрямках управління фінансово-економічною і виробничою діяльністю у металообробній галузі за рахунок використання елементів системи ринкових інструментів.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації концептуальні та методичні положення, практичні рекомендації дають можливість:

·

сформувати механізми попиту, пропозиції, витрат виробництва, ціноутворення і максимізації прибутку з урахуванням сфер ринку та їх взаємозалежності, а також концепцію ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва на основі мікроекономічного аналізу;

·

використовувати граничні величини, оптимізаційні та альтернативні підходи, методи математичного і графічного моделювання в управлінні максимізацією прибутку;

·

максимізувати прибуток в різні часові періоди у виробництві металопродукції на основі використання системи ринкових інструментів;

·

застосовувати розроблену концепційну систему формування ринкових інструментів, методику проведення мікроекономічного аналізу та вибору ринкових інструментів а також алгоритм максимізації прибутку для підвищення ефективності фінансово-економічної і виробничої діяльності в металообробній галузі.

Результати дослідження можуть бути використані в оперативному і стратегічному фінансовому менеджменті виробниками різних галузей промисловості. Дослідження проведені та апробовані на підприємствах м. Одеси: ВАТ "Стальканат" та ЗАТ "Стальметиз". Зокрема, у ВАТ "Стальканат" та ЗАТ "Стальметиз" знайшли практичне застосування рекомендації щодо механізму максимізації прибутку, методики вибору ринкових інструментів та алгоритму максимізації прибутку (довідки про впровадження результатів дисертаційного дослідження № 66 від 17.01.2003 р., № 1423 від 25.03.2003 р.).

Результати дисертаційного дослідження викладаються в Одеському національному політехнічному університеті при підготовці фахівців за спеціальністю "Менеджмент організацій" в дисциплінах "Управлінський аналіз", "Антикризове управління", "Фінансовий менеджмент", “Ціни та ціноутворення”, “Конролінг”.

Особистий внесок здобувача. Автором дисертації самостійно одержано теоретичні, методичні та практичні результати обгрунтування дослідженя основ формування системи ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва. На основі мікроекономічного аналізу визначено ринкові механізми попиту, пропозиції, витрат, ціноутворення і максимізації прибутку. Розроблено методичні пропозиції проведення мікроекономічного аналізу, вибору ринкових інструментів та алгоритм максимізації прибутку в металообробній галузі. Надано пропозиції щодо використання механізму мікроекономічного аналізу для формування ринкових інструментів.

Результати дослідження викладено у 14 наукових публікаціях: дві - належать особисто автору. З наукових публікацій в співавторстві в дисертаційній роботі використані лише ті положення, які є результатом самостійного дослідження автора.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дослідження доповідались і обговорювались на конференціях: Всеукраїнській науковій конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання" (м. Донецьк – 2000р.); 2-ій міжнародній науковій конференції студентів і молодих учених "Економіка та маркетинг в XXI віці" (м. Донецьк, 20-22 квітня 2001р.); міжнародній науково-практичній конференції "Управління персоналом: економіка, інновації, освіта" (м. Львів, 19 жовтня 2001 р.); Першій Всеукраїнській науково-практичній конференції "Україна наукова 2001" (м. Дніпропетровськ – м. Харків – м. Одеса, 5-7 листопада 2001р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону" (м. Дніпропетровськ, 6-7 листопада 2001р.); ІІІ міжнародній науково-практичній конференції "Теорія і практика перебудови економіки" (м. Черкаси, 25-27 листопада 2002р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Проблеми формування та реалізації інвестиційної стратегії господарюючого суб’єкта" (м. Дніпро-ськ, 12-13 грудня 2002р.).

Публікації. За результатами проведеного дослідження опубліковано 14 наукових праць, з яких 6 статей в наукових фахових виданнях; 8 тез доповідей на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях. Загальний обсяг друкованих праць складає 3,4 ум. друк. арк., в тому числі особисто автору належить 2,4 ум. друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури з 167 найменувань. Загальний обсяг роботи складає 190 сторінок комп’ютерного тексту; у тому числі 57 рисунків на 12 сторінках і 30 таблиць на 11 сторінках; список використаних джерел включає 167 найменувань на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У ВСТУПІ обгрунтовано актуальність дослідження, визначено мету і завдання роботи, визначено методи дослідження. Показано наукову новизну; теоретичну і практичну цінність одержаних результатів; зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами; особистий внесок здобувача в дослідженні теми; апробацію результатів роботи.

У ПЕРШОМУ РОЗДІЛІ "Теоретичні і методичні аспекти формування системи ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва" проведено теоретичні дослідження формування основ системи ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва. Вивчено класичний та маржинальний підходи для визначення структури ринкових інструментів за сферами. Виявлено етапи їх формування.

Об’єктом дослідження представників шкіл класичного напрямку була сфера виробництва, предметом вивчення - економічні категорії: вартість товару, витрати виробництва та додана вартість. Вони розрізняли мінову та споживчу вартість. Мінову вартість визначали витратами виробництва на працю, капітал, землю. Концепція споживчої вартості не розглядалась. В основу витратної концепції була покладена вартість. Виявлено, що вітчизняні виробники, котрі знаходяться у процесі переходу до ринку, досі ще при формуванні цін і в економічному аналізі користуються витратною концепцією.

Досліджено праці учених-економістів маржинального напрямку з метою виявлення теоретичних аспектів формування споживчої вартості у сферах споживання та взаємозв’язку її з міновою у сфері виробництва. “Маржиналісти” розглядали сферу споживання первинною відносно сфери виробництва і доповнили зміст економічного аналізу на мікрорівні ринковими категоріями: корисність, перевага, цінність, попит; використовували нові методи аналізу: граничні величини, математичного та графічного моделювання.

З метою виявлення механізмів формування ціни та максимізації прибутку в умовах ринків досконалої та недосконалої конкуренції, були проаналізовані праці учених з теорії ринків. Виявлено різноманітні моделі механізмів формування ціни і прибутку в залежності від структури ринку. Аналіз різноманітних теорій “класиків”, “маржиналістів” та теорії ринків з недосконалою конкуренцією дозволив визначити ринкові інструменти за сферами, їх пріоритети і взаємозв’язок між ними. Система ринкових інструментів за сферами: споживання, виробництво і реалізація визначила структуру та зміст економічного аналізу на мікрорівні.

Методологічні, теоретичні та методичні розробки щодо формування цих показників в подальшому були використані в теорії мікроекономічного аналізу. Це передусім методи: оптимізаційні, граничних величин, мінімізації та максимізації економічних показників, графічного та математичного моделювання, альтернативний підхід. Застосування таких методів дозволяє розглянути множину альтернативних варіантів кожного ринкового інструменту підвищення ефективності виробництва з урахуванням чинників мікро та макрорівнів і вибрати необхідні з них.

У ДРУГОМУ РОЗДІЛІ "Аналіз та структура діючих ринкових іструментів підвищення ефективності промислового виробництва" розглядаються концепції та методи формування механізмів попиту, пропозицій, витрат та ціноутворення як складових елементів системи ринкових інструментів. При формуванні механізму попиту виявлено і класифіковано його чинники. Визначено причини їх змін, що впливають на рівень кожного з них:

чинники |

причини змін

споживчі нахили | реклама, зміни моди, переваги споживачів,

поява нового продукту;

число покупців | збільшення або зменшення кількості

споживачів в ринку;

ціна на сполучені

товари | зміна ціни взаємозамінюючого

або взаємодоповнюючого товару;

ціна самого товару | зміна ціни товару;

доход споживача | відношення до товарів нормальних

та нижчої категорії;

зміни в структурі

населення | зміни в співвідношенні

вікових груп;

очікування | споживчі очікування відносно цін, наявність їх та прибуток в майбутньому;

економічна політика уряду | збільшення пенсій, допомог, заробітної платні працівникам бюджетної сфери, зміни податків.

Досліджено вплив ринкового попиту на формування пропозицій. Для аналізу коливання попиту, в залежності від зміни чинників та впливу цих змін на прибуток виробника, використано графічні моделі та концепцію еластичності. Класифіковано фактори еластичності попиту за ціною, причини її зміни та вплив на доход виробника. Розроблено механізми попиту на товар і пропозицій в залежності від попиту. Надано рекомендації щодо формування моделі механізму попиту для кожного товару окремо, з урахуванням чинників та притаманних їм причин змін. Використання запропонованих механізмів, з метою максимізації прибутку у промисловому виробництві, дозволить своєчасно змінювати попит та обсяг випуску продукції в необхідному напрямку.

В роботі сформовано механізм витрат виробництва і систему ринково-го ціноутворення на промислову продукцію, визначено основні інструменти. Для цього досліджено логічну послідовність етапів визначення ціни; способи її формування; функції; фактори та методи ціноутворення, які існують у рин-ковій економіці, в тому числі, ті, що використовуються в Україні.

Чинники ціноутворення класифіковано в залежності від специфіки сфери ринку. Розроблену систему ціноутворення та її основні інструменти можна використовувати у практиці формування цін на промислову продукцію (рис. 1).

Рис. 1. Система ціноутворення та її основні інструменти

Системний підхід до проблеми формування ціни, використання альтернативних і графічних методів мінімізації витрат та максимізації прибутку дозволить промисловим виробникам взяти під постійний контроль процес ціноутворення, гнучко змінювати ціну, пристосовуючи її до ситуації, що склалася, а значить управляти ефективністю виробництва.

З метою виявлення напрямків максимізації прибутку в економічному аналізі господарсько-фінансової діяльності ВАТ "Стальканат" і ЗАТ "Стальметиз" були використані елементи розроблених механізмів попиту, пропозицій, витрат та ціноутворення в умовах монополістичної конкуренції.

В аналізі ступінь впливу змін ціни на коливання попиту визначалась за допомогою коефіцієнта еластичності (Ер) :

зміна обсягу попиту зміна ціни

Ep = : .

попередній обсяг попиту попередня ціна

Проведений аналіз визначив аспекти неефективного виробництва:

·

випуск продукції не завжди відповідає попиту;

·

не враховуються альтернативні співвідношення між зміною ціни і попиту, не використовуються показники еластичності попиту;

·

виробничі ресурси використовуються неефективно: продуктивність працi знижується, а кількість найманих робітників зростає;

·

не аналізуються граничні витрати та їх вплив на середній, а значить невідомий, обсяг випуску продукції, при якому витрати мінімальні;

·

не враховується при формуванні кінцевої ціни тип ринку.

Аналіз допоміг визначити:

·

рівноважний випуск продукції, котрий дорівнює попиту, без лишків виробництва і дефіциту; оптимальне співвідношення між змінами величини попиту та ціни, яке забезпечить збільшення доходу;

·

фактичні залежності між середнім і граничним продуктом праці, середніми та граничними витратами дозволяють визначити максимальну продуктивність праці та мінімізувати витрати;

·

оптимальний обсяг випуску продукції з урахуванням типу ринку, за межами якого нарощувати виробництво недоцільно, та ціну, нижче якої не можна опускатися, так як виробництво буде збитковим.

Впровадження розроблених механізмів попиту, пропозицій, витрат і ціноутворення, як власних елементів системи ринкових інструментів, в прак-тику планування і аналізу економічної і фінансової діяльності металооброб-ного виробництва допоможуть знайти нові напрямки збільшення прибутку.

В ТРЕТЬОМУ РОЗДІЛІ "Формування концепції ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва (на прикладі металообробної галузі)" розроблено теоретичні, методичні положення та рекомендації щодо формування концепції ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва на основі мікроекономічного аналізу. Розроблено модель механізму максимізації прибутку в металообробному виробництві, головна задача якої – постійно сприяти його збільшенню. Об’єктами цього механізму є величина прибутку, процес його максимізації, систематичний аналіз та його контроль в різні інтервали часу. Модель складається з шести модулів (рис. 2).

Рис. 2. Модель механізму максимізації прибутку

Кожний модуль на рис.2 – окремий механізм формування певного ринкового інструменту.

Розроблено систему мікроекономічного аналізу як сукупність ринкових інструментів управління ефективністю виробництва, в основу якої покладено модель механізму максимізації прибутку. Визначено структурно-логічні зв’язки між окремими елементами системи. Система включає та взаємозв’язує чотири сфери: споживання, виробництва, реалізації і державну сферу; механізми формування інструментів максимізації прибутку (попиту, пропозиції витрат, ціни); основні методи аналізу, обробки та відбору інформації.

Безперервний аналіз відхилень фактичних значень інструментів від цільової їх величини, їх корегування, з метою досягнення необхідного прибутку, здійснюється за допомогою моделі, відображеної на рис. 3.

Кожний модуль на рис.3 описує окремий етап роботи алгоритму, запропонованої системи ринкових інструментів максимізації прибутку.

Рис. 3. Система ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва

Запропоновано методику вибору ринкового інструменту (попиту, ціни покупця, обcягу випуску, середніх, граничних та мінімальних витрат, ціни продавця, кінцевої ціни), показано взаємозв’язок між ними за сферами ринку та їх вплив в цілому на прибуток.

Розроблено алгоритм управління процесом максимізації прибутку, який дозволяє визначити послідовність формування ринкових інструментів в металообробній галузі.

Надано рекомендації щодо використання механізму мікроекономічно-го аналізу для формування ринкових інструментів в різноманітних напрямах дiяльності галузі: в фінансовому, бізнес-поточному і стратегічному плануванні; при розробці інвестиційних проектів, з метою виявлення найбільш ефективного з них; в контролінгу, з метою виявлення відхилення на проміжних етапах фактичних значень економічних показників від цільового значення в процесі своєчасного коригування максимізації прибутку.

Аналіз інвестиційних бізнес-планів деяких виробників в металообробній галузі показав, що, як правило, пошук альтернативних варіантів вкладення фінансових коштів не проводиться, нові методи економічного аналізу на мікрорівні не використовуються. При розрахунку ефективності різних варіантів проектів враховується в основному тільки фактор часу. Більш глибокий економічний аналіз інвестиційних вкладень з використанням системи ринкових інструментів та механізму мікроекономічного аналізу не виконується.

Розроблено модель пошуку ефективного напрямку вкладення інвестиційних коштів, з метою максимізації прибутковості проекту, з урахуванням елементів механізму мікроекономічного аналізу.

Впровадження системи мікроекономічного аналізу, як системи ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва у практику господарської діяльності промислового сектора вітчизняної економіки дозволить розглядати множину альтернативних варіантів значень попиту, обсягу випуску продукції, витрат та ціни і вибрати з них такий рівень кожного показника, який разом з іншими забезпечить максимізацію прибутку у кожному періоді.

ВИСНОВКИ

В дисертації приведено теоретичне обгрунтування і показано вирішення наукової задачі формування концепції ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва (на прикладі металообробного виробництва). Виконане дисертаційне дослідження дозволяє сформулювати такі висновки і рекомендації:

1.

Вивчено теоретичні і методичні основи формування системи ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва. Порівняння та аналіз різних теорій дозволили визначити структуру та зміст ринкових інструментів за сферами, їх пріоритети, взаємопов’язати їх між собою. Система ринкових інструментів за сферами: споживання, виробництва і реалізації визначила структуру та зміст економічного аналізу на мікрорівні.

2.

Проаналізовано діючі моделі формування ціни та максимізації прибутку за типами ринку, з метою відбору і наступного використання в металообробній галузі найбільш відповідної з них.

3.

Класифіковано внутрішні та зовнішні чинники, що впливають на попит, обсяг випуску, витрати та ціну з метою одержання основи для формування моделі механізмів окремих ринкових інструментів.

4.

Розроблено на основі теорії мікроаналізу методологію формування механізмів: попиту – у сфері споживання; пропозиції, витрат – у сфері виробництва; ціни – у сфері реалізації та механізму максимізації прибутку.

5.

За результатами проведеного аналізу обґрунтовано можливість використання механізмів попиту, пропозицій, ціноутворення і максимізації прибутку в практичній діяльності виробників металопродукції.

6.

Сформовано концептуальну основу для побудови системи ринкових інструментів: мета системи – максимізація прибутку; теоретичні основи побудови системи – мікроекономічний аналіз; методи аналізу – граничний, оптимізаційний, графічного моделювання; вибір показників – альтернативний підхід; облік чинників – внутрішні, зовнішні.

7.

Розроблено систему ринкових інструментів підвищення ефективності виробництва, що охоплює три сфери ринку: попиту, виробництва, реалізації, а також державну сферу з урахуванням механізмів формування інструментів: попиту і ціни покупця; затрат і ціни виробника; оптимального обсягу випуску і кінцевої ціни, впливу цінових та нецінових чинників за сферами, вибору методів аналізу і напрямків управління за критерієм максимізації прибутку.

8.

Запропоновано методику вибору ринкових інструментів максимізації прибутку за сферами: в сфері споживання - попит і ціна покупця; в сфері виробництва - обсяг випуску продукції, середні, граничні і мінімальні витрати та ціна продавця; в сфері реалізації - оптимальний випуск продукції і кінцева ціна. Визначено роль кожного інструменту в процесі максимізації прибутку.

9.

Розроблено алгоритм управління процесом максимізації прибутку, який дозволяє визначити послідовність формування ринкових інструментів максимізації прибутку та їх взаємозалежність від відповідних інструментів інших сфер.

Розроблені рекомендації можуть бути використані: виробниками різних галузей при формуванні попиту, обсягу випуску продукції, витрат, ціни і максимізації прибутку; фінансовими менеджерами а також в підготовці та перепідготовці фахівців, які несуть відповідальність за ефективність функціонування промислових підприємств.

ПУБЛІКАЦІЇ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Доба Н. М. Предельный анализ и эффективность производства // Економіка: проблеми теорії та практики.Збірник наукових праць. Вип. 114. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. - С.– 49-62.

2.

Доба Н. М. Теория ценообразования и эффективность производства. Труды Одесского политехнического университета. – Одесса: Одесский государственный политехнический университет, 2002. - Вып.1(17). – С.– 239-242.

3.

Продиус И. П., Доба Н. М. Спрос на товар и прибыль предприятия // Труды Одесского политехнического университета. – Одесса: Одесский государственный политехнический университет, 2001 - Вып.1(13). – С.– 239-241.

Особистий внесок здобувача – визначення рівноважного обсягу виробництва продукції, рівноважної ціни з метою максимізації прибутку.

4.

Доба Н. М., Продиус О. И. Эластичность спроса, предложения и доход предприятия // Труды Одесского политехнического университета. – Одесса: Одесский государственный политехнический университет, 2001. - Вып.2(14). – С.– 211-214.

Особистий внесок здобувача – визначення різних видів еластичності попиту і пропозиції та вплив їх на величину прибутку.

5.

Доба Н. М., Продіус О. І. Формування механізму мікроекономічного аналізу на підприємстві // Науково-виробничий журнал "Держава та регіони". Серія: економіка та підприємництво. Випуск 2. – Запоріжжя: Гуманітарний університет “ЗІДМУ”, 2002. - №4. С.– 246-249.

Особистий внесок здобувача – розробка моделі механізму мікроекономічного аналізу на підприємстві.

6.

Доба Н., Продиус Ю. Микроэкономический анализ как инструмент управления эффективностью производства // Вісник Тернопільської академії народного господарства. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. - №7/3. – С.– 189-192.

Особистий внесок здобувача – проаналізовано можливості використання мікроекономічного аналізу в процесі управління виробництвом; запропоновано алгоритм мікроекономічного аналізу як інструменту підвищення ефективності управління підприємством.

7.

Продиус И. П., Доба Н. М. Оптимизация анализа финансовой отчетности для целей налогообложения // Матеріали Першої Всеукраїнської науково-практичної конференції "Україна наукова 2001". – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С.– 29-31.

Особистий внесок здобувача - визначено етапи аналітичних досліджень доходності підприємства з метою виконання податкових обов'язків.

8.

Продиус И. П., Доба Н. М Повышение аналитичности финансовой отчетности для целей налогообложения // Матеріали Першої Всеукраїнської науково-практичної конференції "Україна наукова 2001". – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С.– 31-32.

Особистий внесок здобувача - ставлення питання про розробку механізму аналізу бухгалтерської та податкової звітності.

9.

Доба Н. М., Продиус О. И. Проблеми санації підприємства // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції "Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону". - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С.– 74-75.

Особистий внесок здобувача – визначення програми санаційного аудиту діяльності виробника.

10.

Продиус И. П., Доба Н. М, Запорожан Д. В. Аудиторское обслуживание финансово несостоятельных предприятий // Труди Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання". Ч. 2. – Донецьк: ДонНУ, 2000– С. – 172-175.

Особистий внесок здобувача – визначено етапи управління фінансово-неспроможними підприємствами.

11.

Доба Н. М., Скляренко А. В. Анализ влияния эластичности спроса и предложения на прибыль предприятия // Матеріали 2-ої міжнародної наукової конференції студентів і молодих учених “Экономика и маркетинг в XXI веке". – Донецьк: ДонНУ, 2001. – С.– 50-51.

Особистий внесок здобувача – визначено вплив різних коефіцієнтів еластичності на доходи підприємства.

12.

Доба Н. М. Управление персоналом как фактор социально-экономической оптимизации организационных структур // Тези доповідей на міжнародній науково-практичній конференції “Управління персоналом: економіка, інновації, освіта”. – Львів: ЛЦНТЕІ, 2001. – С.– 105-109.

13.

Доба Н. М., Продиус Ю. І. Микроэкономический анализ как инструмент контроллинга массы прибыли // Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції "Теорія і практика перебудови економіки". – Черкаси: ЧДТУ, 2002. – С.– 61-64.

Особистий внесок здобувача — запропоновано систему планування, аналізу і контролю максимізації прибутку підприємства на основі мікроекономічної теорії.

14.

Доба Н. М., Продиус Ю. И. Микроэкономический анализ как инструмент повышения эффективности использования инвестиционных ресурсов // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Проблеми формування та реалізації інвестиційної стратегії господарчого суб’єкта”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. – 94-95.

Особистий внесок здобувача — запропоновано модель пошуку ефективного напрямку вкладення інвестиційних ресурсів.

АНОТАЦІЯ

Доба Н.М. Ринкові інструменти підвищення ефективності промислового виробництва — Рукопис

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.01 — Економіка промисловості. Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, Одеса, 2003.

Дисертація присвячена теоретичним та методичним питанням формування і реалізації системи ринкових інструментів підвищення ефективності промислового виробництва.

В роботі досліджено різні економічні школи, напрямки, концепції вчених класичної теорії, “маржиналістів” та теоретиків ринків досконалої і недосконалої конкуренції. Аналіз різних теорій дозволив визначити пріоритети і взаємозв‘язок ринкових інструментів різних сфер, які внаслідок визначили структуру та зміст економічного аналізу на мікрорівні. Сформовано механізми цих інструментів з урахуванням зовнішніх і внутрішніх чинників та різних сфер ринку. Розроблено моделі механізмів попиту і пропозицій, витрат і ціноутворення на промислову продукцію. Обгрунтовано використання методів: рівноважного та оптимізаційного підходів, граничних величин, математичного і графічного моделювання для аналізу альтернативних варіантів максимізації прибутку. Виявлено неефективні напрямки виробництва металопродукції.

Розроблено модель механізму максимізації прибутку. Представлено методику відбору значення кожного ринкового інструменту, показано взаємозв‘язки між ними за сферами та їх вплив в цілому на максимізацію прибутку виробника.

Ключові слова: ефективність, промисловість, рівноважний попит, оптимальний випуск, оптимальна ціна, монополістична конкуренція, модель, максимізація прибутку, інвестиції.

АННОТАЦИЯ

Доба Н.М. Рыночные инструменты повышения эффективности промышленного производства — Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.01 — Экономика промышленности. Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины, Одесса, 2003.

Исследованы различные школы, направления и взгляды ученых классической теории и маржиналистов. Проанализированы основные экономические теории в сфере производства: стоимость товара, затраты производства, прибавочная стоимость.

Изучены труды ученых маржинального направления с целью выявле-ния структуры и содержания рыночных инструментов в сфере потребления. Дополнена их структура на микроуровне, использованы категории: полез-ность, предпочтение, ценность, спрос; введены дополнительные методы анализа: предельных величин, математического и графического моделирования и взаимоувязана потребительская стоимость с меновой.

Проанализированы труды ученых по теории рынков с целью выявления механизмов формирования цены и максимизации прибыли в условиях рынков совершенной и несовершенной конкуренции. Исследованы различные модели механизмов формирования цены и прибыли в зависимости от структуры рынка.

Анализ различных теорий позволил определить приоритеты и взаимосвязь сфер потребления, производства и сбыта продукции; структуру и содержание рыночных инструментов, от которых в значительной мере зависит величина прибыли и эффективность промышленного производства.

Обозначены основные рыночные инструменты максимизации прибыли по сферам: спрос, цена покупателя, объем производства, издержки, цена продавца и цена с учетом действия конкурентов на рынке. Сформированы механизмы этих инструментов. С этой целью классифицированы факторы, определены причины их изменений. Для анализа колебаний значений инструментов в зависимости от их изменения и влияния на прибыль, использованы графические модели.

Исследованы, с целью формирования механизма ценообразования: логическая последовательность этапов определения цены; способы ее формирования; функции; методы ценообразования, которые существуют в рыночной экономике, в том числе, применяемые в Украине.

Обосновано использование методов: равновесного и оптимизационного подходов, предельных величин, математического и графического моделиро-вания при анализе альтернативных вариантов максимизации прибыли, а также значений эластичности в системе анализа рыночных инструментов.

С целью выявления направлений повышения эффективности в металлообрабатывающей отрасли были использованы элементы разработанных механизмов спроса, предложения, издержек и ценообразования. В результате анализа выявлены неэффективные направления деятельности в металлообрабатывающем производстве. Даны рекомендации по увеличению прибыли.

Разработаны теоретические и методические положения и рекоменда-ции по формированию системы рыночных инструментов повышения эффек-тивности производства на основе микроэкономического анализа.

Сформирована модель механизма максимизации прибыли. Определена его структура. Разработана система рыночных инструментов, основу которой составляет механизм максимизации прибыли. Система включает и взаимосвязывает четыре сферы: потребления, производства, реализации и государственную; механизмы формирования инструментов максимизации прибыли; основные внешние и внутренние факторы, которые влияют на их уровень, а также методы анализа, обработки и отбора информации по сферам. Предложен алгоритм максимизации прибыли; дана методика выбора значения каждого рыночного инструмента; показаны взаимосвязи между ними по сферам и их влияние в целом на максимизацию прибыли.

Даны рекомендации по использованию системы рыночных инструментов повышения эффективности промышленного производства в разных направлениях управления финансово-экономической и производственной деятельностью в металлообрабатывающей отрасли с целью: получения планируемого размера прибыли; финансового оздоровления и предупреждения банкротства; планирования предпринимательской деятельности; выбора наиболее эффективного направления вложения финансовых средств; проведения контроллинга для получения информации в процессе максимизации прибыли о причинах отклонения значений экономических показателей от нужной величины и их своевременной ликвидации.

Ключевые слова: эффективность, промышленность, равновесный спрос, оптимальный выпуск, оптимальная цена, монополистическая конкуренция, модель, максимизация прибыли, инвестиции.

SUMMARY

Doba N. Market tools for increasing industry efficiency - Manuscript.

Thesis for a scientific degree of the candidate of economic sciences by scpeciality 08.07.01 – Economy of industry. - Institute of problems of market and economical-ecological researches NAS of Ukraine. Odessa, 2003.

The dissertation is devoted to theoretical and methodical questions of formation and realization system of market tools of increase efficiency in metal-working production.

In work different schools, directions, concepts of scientists of classical theory, marginalists and theorists of the markets of the perfect and imperfect competition are investigated. The analysis of various theories has allowed to determine priorities and interrelation of spheres of consumption, manufacture and selling of production, structure and the contents of the economic analysis at a microlevel. The basic tools of increase of production efficiency are designated in system of the microeconomic analysis. Mechanisms of these tools are generated in view of external and internal factors; different spheres of the market. Use of methods is proved: equilibrium and optimization approaches, marginal magnitude, mathematical and graphic modelling at the analysis of alternative variants of maximization of the profit.

The model of the mechanism of maximization of the profit, system of the microeconomic analysis as set of tools of increase of a production efficiency are developed. The algorithm of system of the microeconomic analysis is offered. The reckoning procedure, the analysis and selection of necessary significance of each tool is given, interrelations between them on spheres and their influence as a whole on maximization of the profit are shown.

Recommendations on use of elements of the developed system in various directions of production management of metal products are given.

Key words: management, efficiency, industry, equilibrium demand, optimum output, the optimum price, a monopolistically competition, model, maximization of the profit, investment.