У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ КРИВОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДУДНІЧЕНКО Наталя Володимирівна

УДК 371.13

РОЗВИТОК ТВОРЧОГО СТИЛЮ ДІЯЛЬНОСТІ

ПЕДАГОГА ЗАСОБАМИ

МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ ШКОЛИ

13.00.04 - теорія і методика професійної освіти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Кривий Ріг - 2003

Дисертація є рукопис.

Робота виконана в Криворізькому державному педагогічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор

Кондрашова Лідія Валентинівна,

Криворізький державний педагогічний університет,

проректор з наукової роботи,

завідувач кафедри педагогіки

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Цокур Ольга Степанівна,

Південноукраїнський державний педагогічний університет

ім. К.Д.Ушинського,

завідувач кафедри педагогічної і вікової психології

кандидат педагогічних наук, доцент

Вієвська Муза Георгіївна,

Криворізький економічний інститут Київського національного

економічного університету,

доцент кафедри менеджменту

 

Провідна установа: Херсонський державний педагогічний університет,

Міністерство освіти і науки України

кафедра педагогіки та психології

Захист відбудеться "15" травня 2003 року о 10.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 09.053.01 у Криворізькому державному педагогічному університеті за адресою: 50086, м.Кривий Ріг, пр. Гагаріна, 54, ауд. 230.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Криворізького державного педагогічного університету (50086, м. Кривий Ріг, пр. Гагаріна, 54).

Автореферат розісланий "14" квітня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Штельмах Г.Б.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. Сучасний стан соціально-економічного розвитку України характеризується значними змістовними та структурно-організаційними змінами, які спрямовані на формування національної системи освіти та її інтеграцію в міжнародний освітній простір.

Зміна суспільних відносин, змісту громадського життя, ціннісних орієнтирів зумовили важливість такої проблеми, як досягнення якісно нових високих результатів навчально-виховного процесу. На вирішення завдань, пов’язаних з нею, спрямована Державна національна доктрина розвитку освіти в Україні.

За таких обставин надзвичайно зростає роль учителя як основного і вирішального фактора, що забезпечує формування й розвиток всебічно розвиненої, творчої особистості. Це вимагає забезпечення високого професійного рівня педагогів, постійного зростання фахової майстерності, розвитку педагогічної творчості й ініціативи. Особливої ваги набуває питання організації науково-обґрунтованої і цілеспрямованої методичної роботи, яка передбачає залучення до систематичного професійного самовдосконалення практично всіх педагогічних працівників, що повинно стати предметом постійного розвитку творчого стилю діяльності педагога.

Тому актуальність дисертаційного дослідження зумовлена необхідністю усунення суперечності між потребою у підвищенні рівня творчого стилю діяльності педагогів, що визначається зростаючими вимогами суспільства, та недостатньою спрямованістю методичної роботи школи на розвиток його як показника високого рівня професіоналізму.

Дослідження педагогів і психологів останніх років підтверджують тезу про те, що ефективність педагогічної діяльності ґрунтується на рефлексивній взаємодії вчителя й учнів початкових класів при керівній ролі педагога. У зв’язку з цим цілком обґрунтована нова парадигма особистісно орієнтованого навчання, що забезпечує становлення творчої особистості, яка вміє не тільки ставити і нестандартно вирішувати навчально-виховні завдання, але і залучати учнів до їх розв’язання.

Не випадково стимулювання педагогічної творчості, створення умов для розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів - одна з важливих задач методичної роботи сучасної школи.

Вітчизняний та зарубіжний досвід засвідчують, що рівень професіоналізму вчителів початкових класів все ще не відповідає світовому рівню, у їх підготовці вищий навчальний заклад використовує переважно інформацію про передовий педагогічний досвід ніж готовність до творчої професійної діяльності, перевага репродуктивного підходу до виконання професійних функцій над педагогічним нестандартним, творчим вирішенням навчально-виховних задач.

Особливо значущими є питання щодо підготовки вчителя до здійснення функцій творчої, професійної діяльності. Окремі з них досліджувалися в таких аспектах: інноваційні технології підготовки педагогів (О.М.Алексюк, А.М.Богуш, І.А.Зязюн); адаптація випускників вищих навчальних закладів до професійної діяльності (О.Г.Мороз); підвищення професійної кваліфікації педагогічних кадрів (М.Г.Вієвська, В.Г.Кузь, З.Н.Курлянд, Н.Г.Нічкало, О.П.Рудницька, Л.О.Савченко, О.С.Цокур та інші).

Питання, пов’язані з розвитком творчого стилю діяльності педагога, розглядали вчені: Б.Г.Ананьєв, В.О.Кан-Калік і Н.Д.Нікандров, Н.Ю.Посталюк, М.М.Поташник, С.О.Сисоєва, які подають характеристику творчо працюючого вчителя; Л.В.Кондрашова, в роботі якої висвітлено структуру творчого стилю діяльності педагога, як особистісного утворення людини; Р.І.Хмелюк, у працях якої приділяється увага діагностиці професійної придатності до роботи вчителя; С.Г.Мельничука, який пропонує використання принципу виховання у "Концепції громадської освіти в Україні".

Варто зазначити, що в професійній діяльності вчителя чільне місце посідає методична робота.

Предметом наукового інтересу є праці С.Я.Батищевa, Ю.З.Гільбухa, Л.М.Василенка, Л.Іллєнка, К.П.Кіндрата, Н.П.Комаренка, В.І.Лозової, А.М.Новікова, Т.І.Оліфіренка, М.М.Поташника, С.Х.Чавдарова, які розглядають організацію методичної роботи.

У роботах Ю.К.Бабанського, І.П.Жерносека, С.М.Смирнової робиться спроба обrрунтувати систему методичної роботи як засоба підвищення кваліфікації вчителів у міжкурсовий період; А.П.Владиславлєва, А.М.Новікова, Т.І.Оліфіренка, Л.М.Портнова, А.П.Ситника, багато уваги приділяється методичній роботі, як системі безперервної освіти; А.Д.Демінцева, Е.Заруді, В.Маркєєвої, М.Х.Махомеда, Р.М.Міркіної, В.С.Пікельної, О.А.Удода розглядається структура методичної роботи.

Сьогодні пошуки оптимальної структури, змісту, форм методичної роботи, уточнення її статусу в закріпленні та розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів є актуальними, оскільки не всі можливості методичної роботи школи оптимально використовуються у стимулюванні творчості в діяльності педагога. Головним недоліком організації методичної роботи школи залишається ігнорування в її системі самої особистості вчителя. Аналіз стану наукової розробленості проблеми розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів засобами методичної роботи дозволяє говорити про те, що поряд із певними успіхами у вирішенні окремих аспектів цієї проблеми, в цілому досягнутий рівень її вирішення не можна вважати належним. Сьогодні відчувається нагальна потреба у розробці теоретичних і практичних аспектів з розвитку творчого стилю діяльності педагога, конкретизації понятійного апарата, структурних компонентів, критеріїв і показників складного особистісного утворення, у виявленні педагогічних умов, що підвищують результативність методичної роботи з розвитку цього складного особистісного утворення.

Однак, як засвідчує аналіз літературних джерел, питання щодо сутності методичної роботи як важливого чинника в формуванні творчого стилю діяльності вчителів початкових класів до сьогодні не знайшли належного відображення в науковій і методичній літературі.

Окрім того, залишається недослідженими питання щодо визначення умов, шляхів та засобів, які сприяють розв'язанню протиріч між низькою результативністю методичної роботи та творчим виконанням професійних функцій педагогів початкових класів, теоретичним потенціалом методичного навчання і результатами його практичної реалізації.

Зрозуміло, що сам по собі розвиток творчого стилю діяльності педагогів початкових класів не є стихійним процесом, бо розвиток цього показника професіоналізму – це систематична та цілеспрямована методична робота сучасної школи.

З огляду на теоретичну нерозробленість і практичну потребу в теоретичних положеннях та методичних рекомендаціях щодо розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів, темою дисертаційного дослідження було обрано “Розвиток творчого стилю діяльності педагога засобами методичної роботи школи”.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконувалася відповідно до державної програми науково-дослідних робіт у галузі формування творчої особистості вчителя і договору Криворізького державного педагогічного університету з Міністерством освіти і науки України за темою “Формування творчої особистості майбутнього вчителя” (№2 - 96). Тема затверджена координаційною радою з наукових досліджень АПН України (протокол №6 від 20 червня 2000 року).

Об’єктом дослідження обрано процес розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів.

Предметом дослідження стали педагогічні умови організації методичної роботи як засобу розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів.

Концептуальна ідея дослідження. Творчий стиль діяльності педагогів початкових класів як система творчих дій, що спрямовані на розв'язання навчально-виховних задач; як динамічна величина, що розвивається під впливом цілеспрямованої методичної роботи школи. У зв'язку з цим виникає необхідність вивчення педагогічних умов, що позитивно впливають на підвищення рівнів творчого стилю діяльності педагогів початкових класів.

Мета дослідження: теоретичне обґрунтування сутності, змісту, структурних елементів, рівнів творчого стилю діяльності педагогів початкових класів та виявлення педагогічних умов організації методичної роботи у практиці загальноосвітньої середньої школи, які позитивно впливають на розвиток цього складного особистісного утворення як важливої характеристики педагогічного професіоналізму.

Припущення дослідження: розвиток творчого стилю діяльності вчителя-практика початкових класів засобами методичної роботи школи здійснюватиметься успішно, якщо при її організації дотримуватися таких педагогічних умов: створення активно-творчого клімату на методичних заняттях; цілеспрямованість методичної роботи на особистість вчителя початкових класів; варіативність змісту методичної роботи у відповідності з структурними елементами творчого стилю діяльності педагогів початкових класів; використання різноманітних форм методичної роботи.

Відповідно до припущень розв’язувалися завдання дослідження:

1.

На основі вивчення, аналізу наукової літератури і педагогічної практики визначити сутність, зміст, структурні елементи, рівні творчого стилю діяльності педагогів початкових класів.

2.

З’ясувати особливості методичної роботи, що забезпечують розкриття творчого потенціалу вчителя початкових класів.

3.

Теоретично обґрунтувати педагогічні умови організації методичної роботи, що забезпечують високий і достатній рівень розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів.

4.

Експериментально перевірити можливість методичної роботи у забезпеченні позитивної динаміки рівня творчого стилю діяльності педагогів початкових класів.

Методологічну основу дослідження складають концепції вітчизняних і зарубіжних учених про творчу сутність особистості; теорія розвитку творчого стилю діяльності педагога початкових класів як показника професіоналізму; про вплив методичної роботи на розвиток творчого стилю діяльності педагога.

Вихідні положення дослідження базуються на Законі Україні “Про загальну середню освіту”, національній доктрині розвитку освіти в Україні, національній програмі “Освіта” (Україна ХХІ століття), “Положенні про методичний кабінет середньої загальноосвітньої школи”, "Положенні про науково-методичну раду з питань освіти Міністерства освіти і науки України".

Теоретичну основу дослідження складають праці про формування особистості вчителя (А.М.Бойко, Ф.М.Гоноболін, Л.В.Кондрашова, С.Г.Мельничук, В.О.Сластьонін); адаптацію вчителя до професійної діяльності (О.Г.Мороз, А.П.Сманцер, Р.І.Хмелюк); педагогічну творчість (О.С.Анісімов, Д.Б.Богоявлевська, В.О.Кан-Калік, Е.Е.Карпова, Н.В.Кичук, Н.В.Кузьміна, Ю.Н..Кулюткіна, М.Д.Нікандров, Н.Ю.Посталюк, М.М.Поташник, С.О.Сисоєва, Г.П.Щедровицький); структуру і організацію методичної роботи в школі (Ю.К.Бабанський, А.Єрмолова, І.П.Жерносек, Л.П.Кібардіна, М.Ю.Красовицький, В.ІЛозова, А.М.Новіков, Т.І.Оліфіренко, О.Тодчук, С.Х.Чавдаров та інші).

Методи дослідження: критично-аналітичний аналіз філософських, психолого-педагогічних і методичних джерел, що передбачав з’ясування шляхів розв’язання досліджуваної проблеми; соціологічні методи (анкетування, бесіди, рейтинг, соціометрія, спостереження, інтерв’ювання) для виявлення і подальшого аналізу досліджуваного явища; моделювання, яке використовувалося для розробки творчих ситуацій, вправ, завдань і виявлення рівнів творчого стилю діяльності педагога; експеримент (констатуючий, формуючий, контрольний) з метою перевірки висунутих припущень; аналіз результатів творчого стилю педагогічної діяльності; статистичні методи обробки отриманих даних з метою виявлення кількісних та якісних характеристик результативності дослідно-експериментальної роботи.

Експериментальна база дослідження: констатуючий експеримент здійснювався на базі шкіл Дніпропетровської області. Всього було охоплено 964 вчителя. Формуючий експеримент здійснювався на базі ЗСШ №4, ЗСШ №5, ЗСШ №6, ЗСШ №9, ЗСШ №10, НЗСШ №14, ЗСШ №15, ЗСШ №19, школи-садка "Джерельце" м. Нікополя. В ньому взяло участь 150 вчителів.

Організація дослідження. Дослідження здійснювалося поетапно. На першому етапі (1999-2000 рр.) вивчалася філософська, психологічна, педагогічна і методична література, аналізувався стан методичної роботи і досвід учителів-практиків початкових класів, творча робота учнів початкових класів.

На другому етапі (2000-2001 рр.) здійснювався констатуючий експеримент для визначення результативності методичної роботи, з’ясування рівнів розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів та впливу методичної роботи на динаміку цього складного особистісного утворення.

На третьому етапі (2001-2002 рр.) на основі отриманих даних у ході констатуючого експерименту було розроблено програму дослідно-експериментальної роботи, здійснювався формуючий експеримент, перевірялася ефективність педагогічних умов організації методичної роботи, що сприяють розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів; аналізувалися, уточнювалися й узагальнювалися матеріали дослідження, кількісно і якісно оброблялися отримані експериментальні дані, апробувався і впроваджувався у практику розроблений план семінару методичної роботи, спрямований на розвиток творчого стилю діяльності педагога; завдання, вправи і тренінги для вироблення показників цього особистісного утворення.

Наукова новизна дослідження полягає: конкретизовано сутність творчого стилю діяльності педагогів початкових класів, пропоновано критерії визначення даної якості, охарактеризовано рівні її сформованості; теоретично обґрунтована програма розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів засобами методичної роботи, дослідження якої забезпечує розвиток усіх показників цього складного особистісного утворення, що виступає показником рівня професіоналізму.

Теоретичне значення дослідження полягає в тому, що отримані дані доповнюють теорію формування творчого стилю діяльності педагога, розкривають його сутність як показника професіоналізму, зміст, основні характеристики цього складного особистісного утворення, структурні елементи і рівні його становлення, сукупності педагогічних умов організації методичної роботи, які стимулюють її вплив на динаміку рівнів творчого стилю діяльності педагога в позитивний бік.

Теорія творчого стилю діяльності педагога, поетапного його розвитку та положення про необхідність дотримання педагогічних умов організації методичної роботи, що поєднує в собі дві групи: суб’єктивні умови (особистісні) та об’єктивні (зовнішні), яка стимулює позитивну динаміку цього показника професіоналізму вчителя початкових класів.

Практичне значення здобутих результатів роботи полягає: розроблено і впроваджено план методичного семінару "Розвиток творчого стилю діяльності педагогів початкових класів"; набір тренувальних і творчих завдань, вправ.

Результати можуть бути використані обласними, міськими, шкільними методичними об'єднаннями та методичними кабінетами.

Вірогідність і обґрунтованість результатів забезпечена адекватністю методів, що реалізують мету, завдання дослідження; репрезентативністю вибірки шкіл, що брали участь в експериментальній роботі; дослідно-експериментальної перевірки висунутих припущень; єдністю кількісного і якісного аналізу експериментальних даних.

Апробація та впровадження в практику результатів дослідження здійснювалися у ході дослідницько-експериментальної роботи через публікацію матеріалів дисертації, що мають теоретичний та практичний характер. Основні положення, висновки, рекомендації та результати дослідження доповідалися на науково-методичних семінарах, конференціях: Міжнародній науково-практичній конференції “Активізація навчальної діяльності у вищій і загальноосвітній школі” 27-28 вересня 2000 р., м. Кривий Ріг; науково-методичному семінарі “Діагностика навчання, виховання та розвитку учнів як умова індивідуалізації та диференціації навчально-виховного процесу” 4 лютого 2001 р., ЗСШ №5 м. Нікополя; методичній конференції “Програмно-цільове управління навчальним процесом на діагностичній основі як умова підвищення ефективності розвитку особистості учня” 20 квітня 2002 р., ЗСШ №24 м.Нікополя; використовувалися на курсах підвищення кваліфікації вчителів, методичних об’єднаннях шкіл м.Нікополя , плануванні та прогнозуванні методичної роботи в школах Дніпропетровської області.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 6 робіт (з них - 4 у збірниках, затверджених ВАК України). Загальний обсяг опублікованих праць з теми дослідження складає 1.36 друк. арк. Усі публікації одноосібні.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел (229 найменування), 4 додатків. Основний зміст викладений на 164 сторінках тексту, до складу якого входять 17 рисунків, 18 таблиць.

На захист виносяться:

1.

Програма розвитку творчого стилю діяльності педагога початкових класів засобами методичної роботи школи.

2.

Критерії та рівні сформованості творчого стилю діяльності педагога.

3.

Педагогічні умови організації методичної роботи школи, які позитивно впливають на розвиток творчого стилю діяльності педагога.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено об'єкт, предмет, мету, сформульовані припущення, поставлено завдання, висвітлено основні етапи експерименту, розкрито наукову новизну, теоретичну й практичну значущість дослідження, викладено основні методи, а також відомості про апробацію та впровадження результатів наукової роботи.

У першому розділі "Теоретичні основи розвитку творчого стилю діяльності педагога в умовах сучасної школи" показано специфіку творчого стилю діяльності педагога, що виступає показником професіоналізму сучасного педагога, подаються рівні цього складного особистісного утворення, визначено можливості методичної роботи з розвитку творчого стилю діяльності педагога, виявлено сукупність педагогічних умов, при дотриманні яких можливий успіх методичної роботи у забезпеченні позитивної динаміки рівня творчого стилю діяльності педагога.

Творчий стиль діяльності педагога - це особливий вид діяльності, в якій поєднуються процеси мотивоутворення і цілеутворення. Тому оновлення методичної роботи у практиці сучасної школи пов’язано зі зміною звичайних і впровадженням нових підходів до її організації, в основі якої на перший план виступає творчий стиль діяльності як обов’язковий компонент практичної діяльності, а особистість учителя - як активний суб’єкт, організатор та виконавець професійних функцій.

Ефективність методичної роботи з розвитку творчого стилю діяльності педагога у більшості випадків залежить від стійкої установки вчителя на постійний розвиток власних творчих сил, стимулюючи в учнів мотивації творчого пошуку під час розв’язання навчально-пізнавальних завдань, усвідомлення учнями структури і механізму практичної творчості.

Творчий стиль діяльності педагога - це стійка система творчих дій педагога, нестандартний підхід, що сформувався для розв’язання практичних навчальних і виховних завдань, у яких визначаються манери, судження, нахили, здібності, потенції кожного вчителя як особистості.

Творчий стиль діяльності педагога - складне особистісне утворення, що має багатокомпонентну структуру, елементами якої виступають:

-

мотиваційно-цільовий, який передбачає постановку загальних цілей (ідеального уявлення результатів педагогічної діяльності), визначення шляхів їхнього досягнення, цілереалізації та затвердження;

-

інформаційно-змістовний - конкретизує знання та вміння, якими повинен володіти вчитель, щоб мати можливість побачити та нестандартно вирішити поставлені перед ним задачі;

-

процесуально-діяльний, який передбачає науково-вмотивований, методично-усвідомлений і технологічно виправданий вибір методів, які позитивно впливають на творчу діяльність учителів, на їх інноваційну працю;

-

контрольно-коригувальний, який передбачає набуття цілісного уявлення про результати формування творчого стилю вчителів;

-

оціночно-результативний компонент, який забезпечує оцінку та самооцінку результатів творчої діяльності (професійний ріст учителів, оволодіння новими методами і прийомами навчання і виховання).

Основу творчого стилю діяльності педагога становлять такі показники: творча уява, креативність мислення, вміння взяти ініціативу, широта кругозору, комунікативність, гнучкість мислення, здатність до перетворень, здатність побудувати припущення, здатність ризикнути, методична компетентність.

У дисертації дається детальна характеристика показників творчого стилю діяльності педагога.

Ми встановили розвиток творчого стилю діяльності педагога за такими рівнями: високий, достатній, низький. Кожному рівню творчого стилю діяльності педагога властиві показники в більшому чи меншому ступені прояву.

Високий рівень творчого стилю діяльності педагога - це найвищий ступінь прояву показників. Педагог здатний вирішувати педагогічні проблеми на принципово нових засадах, що характеризуються новизною, оригінальністю та високою результативністю. Для цього рівня характерними є високий ступінь оволодіння пошуковими методами навчання; здатність до перетворень; побудова припущень; уміння взяти ініціативу; високий прояв творчої уяви, креативного мислення, комунікативності, гнучкості мислення, широти кругозору.

Достатній рівень творчого стилю діяльності педагога – на цьому ступені вчитель посилається на власний досвід, має достатній ступінь прояву творчої уяви, здатності побудувати припущення, щось перетворювати, комунікативність, вміння взяти ініціативу, креативне мислення, гнучкість мислення.

Низький рівень - учитель здійснює свою педагогічну діяльність на основі традиційних, уже відомих і впроваджених методик, не має особистісної позиції та при цьому проявляє низький рівень таких показників: творчої уяви, широти кругозору та комунікативності.

Результативність складних завдань, що постають сьогодні перед системою освіти, багато в чому визначається високим рівнем творчого стилю діяльності вчителя. Проблема пошуку нових шляхів реформування педагогічної освіти пов’язана з уточненням мети, змісту, методики і технології професійної підготовки вчителів, що узгоджується з тенденціями розвитку всієї системи освіти.

Критичний аналіз практики підготовки педагогічних кадрів і рівня їхнього професіоналізму підготовки свідчить про нагальну потребу кардинальних змін у методичній роботі школи. Проблема реформування полягає в тому, що розвиток творчого стилю діяльності вчителів-практиків визначається створенням умов, у яких вчителі мали б змогу вдосконалювати професійні здібності, були активними учасниками методичної роботи, суб’єктами власної освіти. У зв’язку з цим потрібні нові підходи до організації методичної роботи, серед завдань якої особлива роль відводиться розвитку творчого стилю педагогічної діяльності педагогів початкових класів. Формалізм та догматизм у професійній діяльності школи породжується репродуктивною діяльністю вчителя. Це закріплює певний стереотип поведінки: вчитель погано орієнтується в професійних ситуаціях, не може знаходити оптимальний вихід з них, не має власної думки щодо вирішення педагогічних завдань.

Перевага творчої діяльності вчителів у практиці школи сприяє зростанню рівня знань учнів, допомагає самостійно визначати шляхи та способи вирішення завдань, які постають перед ними.

Рівень творчого стилю діяльності вчителя - це не постійна величина. Вона характеризується як динамічна, мінлива якість, виступає одним із показників професіоналізму сучасного вчителя. Ця якість може розвиватися у процесі творчої, систематичної педагогічної роботи. Але її розвиток відбувається не самовільно, стихійно, а під впливом систематичної методичної роботи.

Завдання методичної роботи полягає в тому, щоб навчити вчителів діяти у нестандартних педагогічних ситуаціях, бачити протиріччя, доводити істинність свого погляду, формулювати, ставити і самостійно вирішувати навчальну проблему. Розв’язання цього завдання стає можливим лише в процесі розвитку творчого стилю діяльності вчителя засобами методичної роботи школи у спеціально створених умовах.

Методична робота - це систематична, колективна та індивідуальна, теоретична та практична діяльність учителя, спрямована на вдосконалення професіоналізму і майстерності. Її мета полягає в тому, щоб підвищити ефективність навчально-виховного процесу. Методична робота служить одним із засобів керування названим процесом. Одним із напрямів внутрішньошкільної методичної роботи є навчання вчителів, впровадження у їх роботу ефективних, раціональних методів викладання, а також використання технічних засобів навчання з метою розвитку творчого стилю діяльності педагога.

У ході дослідження виявлено поетапний характер розвитку цієї важливої складової педагогічного професіоналізму і залежність його результативності від організації методичної роботи.

Доведено, що успіх з розвитку творчого стилю діяльності педагога засобами методичної роботи як складного особистісного утворення визначається ступенем активності педагогів у методичній роботі. Активна творча діяльність у методичній роботі є джерелом творчої фантазії вчителів щодо вибору способів оптимального розв'язання педагогічної проблеми, об’єктивної самооцінки власних творчих дій під час пошуку істини. Індивідуальний підхід дозволяє перебороти формалізм і догматизм у педагогічній роботі; особистісний характер методичної роботи дає можливість враховувати індивідуальні особливості, здібності та інтереси вчителя.

Успішне використання різноманітних форм методичної роботи сприятиме співпраці і співтворчості педагогів, забезпечує можливість реалізувати творчий потенціал кожного вчителя.

У змісті методичної роботи передбачення поетапного розвитку творчого стилю діяльності педагога стимулює у вчителя потребу в професійному самовихованні, допомагає усвідомити себе як творчу індивідуальність.

Варіативність змісту методичної роботи у відповідності з структурними елементами творчого стилю діяльності педагога полягає у введені методичного навчання, запровадженні діагностичних методик для з'ясування рівнів цього особистісного утворення.

Розвиток творчого стилю діяльності педагога протікає успішно у сукупності і взаємодії педагогічних умов під час організації методичної роботи: створення активно-творчого клімату на методичних заняттях; цілеспрямованість методичної роботи на особистість вчителя початкових класів; варіативність змісту методичної роботи у відповідності з структурними елементами творчого стилю діяльності педагога; використання різноманітних форм методичної роботи.

У другому розділі "Дослідно-експериментальна перевірка педагогічних умов, які забезпечують результативність методичної роботи з розвитку творчого стилю діяльності педагога" подається аналіз стану педагогічної практики з досліджуваної проблеми, з’ясовуються причини низької результативності методичної роботи з розвитку творчого стилю діяльності педагога як складного особистісного утворення, розкривається методика проведення експериментальної роботи, конкретизується її зміст і умови проведення, аналізуються результати педагогічного експерименту.

Констатуючий експеримент проводився на базі загальноосвітніх середніх шкіл Дніпропетровської області.

На етапі констатуючого експерименту було виявлено, що вчителі загальноосвітніх шкіл мають перевагу низького рівня творчого стилю діяльності педагогів. На відвіданих більш як 1465 уроках у різних класах високий рівень творчого стилю діяльності становить 30%, достатній - 19%, низький - 51% Проаналізувавши плани-конспекти уроків у 964 вчителів, ми встановили, що в 596 учителів (61,8%) переважає репродуктивний характер діяльності.

За результатами анкетування у 75% вчителів низький рівень творчого стилю діяльності пояснюється недостатністю літератури, відсутністю нових технологій; 57% учителів серед причин вказали відсутність методичних рекомендацій, методичних посібників, розробок уроків творчих учителів; 67% вчителів вказали на те, що під час методичної роботи використовуються одноманітні форми.

У ході констатуючого експерименту ми встановили залежність між проявом низького рівня показників творчого стилю діяльності педагога і характером, змістом і засобами методичної роботи. Проведена нами анкета дала можливість з'ясувати ставлення педагогів до методичної роботи: 56% учителів байдуже ставляться, 32% - негативно, 12% - позитивно.

Зібрані дані в ході констатуючого експерименту визначили завдання, зміст і характер дослідно-експериментальної роботи, яка проходила у кілька етапів, на базі загальноосвітніх середніх шкіл №4, №5, №6, №9, №10, №14, №15, №19, НВК "Джерельце" м. Нікополя.

Програма формуючого експерименту мала за мету структурування змістовної сторони методичної роботи; розробку і перевірку результативності технології методичного навчання з розвитку творчого стилю діяльності педагога; експериментальну перевірку педагогічних умов, що забезпечують успішність методичної роботи у позитивній динаміці рівнів творчого стилю діяльності педагога.

При доборі змістового аспекту завдань формуючого експерименту послуговувалися такими принципами:

-

принцип інтегративності, тобто зв’язку педагогічної науки із системою соціальних і загальноосвітніх дисциплін, що складають основу методичного плану;

-

принцип синергетики, що переносить акценти з вивчення інваріантів системи, положень рівноваги на вивчення нового, нетрадиційного, незвичного, спрямований на розвиток самоорганізації, самоствердження вчителів у нестандартних умовах педагогічної діяльності;

-

принцип інноваційності, що передбачає свідомий аналіз професійної діяльності на основі мотивів і диспозицій, розмаїтості думок, вихід за межі норми; наділення особистісним змістом досліджуваної педагогічної інформації. Ці принципи ми реалізовували під час впровадження методичного навчання, добору завдань і вправ для підвищення показників творчого стилю діяльності вчителя у методичній роботі.

Знайомство педагогів зі значенням творчого стилю діяльності, його показниками та засобами розвитку проходило через методичне навчання, що введено у зміст методичної роботи.

Методичне навчання для педагогiв-практиків має ефективнi результати за такими формами: евристична бесiда; диспут; семінар; конференція, які допомагають педагогам набути теоретичну базу про значення творчого стилю діяльності педагога, його показники та засоби впливу на розвиток творчого стилю діяльності педагогів.

Дослідною програмою передбачалася організація різноманітних форм методичної роботи, які вимагають від учителів творчої діяльності. Ми керувалися тим, що розвиток творчого стилю успішно проходить в активних формах методичної роботи: педагогічні фестивалі, читання, аукціони, референдуми, диспути, телемости, теледебати тощо. У ході роботи шляхом розв’язування педагогічних завдань накреслюється алгоритм розвитку власного творчого підходу. Так, у творчих лабораторіях з безлічі варіантів необхідно вибрати найбільш оптимальний спосіб творчого розв'язання проблеми; на аукціонах - учитель пропонує власне творче розв’язання цієї проблеми, логічно розгортаючи власні аргументи; інші форми методичної роботи допомагають учителям ознайомитися із теоретичною базою творчого стилю діяльності педагога. Різноманітні форми методичної роботи сприяють розвиткові в учителів власного творчого підходу до розв’язання реальних професійних ситуацій.

При розробці програми формуючого експерименту прагнули забезпечити варіативний зміст методичної роботи, як засобу закріплення знань у галузі особливостей творчого стилю діяльності вчителя, розвитку методичного мислення, створення методичних нововведень. Пропоновані завдання мали на меті забезпечити усвідомлення вчителями механізму вироблення творчого стилю діяльності педагога, вправи у методичній роботі використовувалися для відпрацювання різних творчих дій.

Для розвитку педагогічних умінь у зміст дослідних завдань вводилися педагогічні ситуації, максимально наближені до реальних. Нами практикувалися предметні ситуації (зовнішня обстановка, знання учнів), широко використовувалися стандартні та нестандартні проблемні ситуації.

Активно-творчий клімат на методичних заняттях сприяв методичній підтримці творчої індивідуальності кожного вчителя за рахунок переваги розвивального навчання над традиційними.

Під час організації методичної роботи кожен учитель залучався у різноманітні ситуації та форми педагогічного процесу. Завдання цієї роботи полягало в тому, щоб стимулювати психологічні, творчі механізми, що забезпечували б самореалізацію та самовираження особистості кожного вчителя, який бере участь у творчій діяльності, стимулювали б його творчий пошук і активність.

Для творчої активності під час методичної роботи кожному вчителеві пропонувалися конкретні завдання для розробки певної теми. З цією метою колективну тему: “Індивідуально-диференційований підхід у навчанні” ми поділили на підтеми: “Індивідуальний підхід під час перевірки домашнього завдання”, “Використання наочності під час індивідуального підходу”, ”Варіативні завдання для сильних учнів”, враховуючи бажання, інтереси і досвід методичної роботи вчителів.

Для створення творчого клімату у педагогічному колективі практикувалася робота у творчих групах. Учасникам цих груп пропонувалися творчі завдання, розробка проблемних питань, пошук нестандартних підходів до їх розв'язку.

Для заохочення вчителів була створена стіннівка “ Досвід наших учителів-новаторів”, у якій пропонувалися методичні нововведення: розробки уроків, приклади розв’язання цікавих педагогічних ситуацій тощо.

У ході дослідно-експериментальної роботи вивчалася динаміка підвищення рівнів показників творчого стилю діяльності педагогів. За результатами проведення уроків, написання планів-конспектів, активною участю в методичній роботі виявлено зріст творчого стилю діяльності педагогів у позитивний бік. Зібрані дані оформлено в табл. 1.

Таблиця 1

Рівні сформованості творчого стилю діяльності педагогів

Рівні творчого стилю діяльності педагога | Констатуючий експеримент | Формуючий експеримент

Низький | 58% | 10%

Достатній | 36% | 76%

Високий | 6% | 14%

За табл.1 простежується позитивна динаміка всіх показників творчого стилю діяльності педагога. По завершенню дослідної роботи низького рівня творчого стилю діяльності педагога виявлено 10%.

Значно збільшилася кількість учителів (на 8%), що мають високий рівень творчого стилю діяльності.

Лінійна кореляція залежності впливу методичної роботи на розвиток творчого стилю діяльності педагогів початкових класів становить 99%.

Аналіз отриманих результатів дозволяє стверджувати, що процес розвитку творчого стилю діяльності педагога засобами методичної роботи школи при дотримані сукупності педагогічних умов виявився значно успішним і забезпечує позитивну динаміку рівнів цього особистісного утворення.

Результати дослідження довели, що реалізація запропонованої експериментальної програми забезпечила динаміку рівнів творчого стилю діяльності вчителів у позитивну сторону.

Під час проведення дослідно-експериментальної роботи ми переконалися, що цілеспрямованість методичної роботи на особистість вчителя початкових класів сприяє позитивній динаміці розвитку структурних елементів творчого стилю діяльності педагога. Раціональний добір варіативного змісту методичного навчання, різноманітних форм і методів його, адекватних логіці творчої діяльності, створення активно-творчого клімату на методичних заняттях дали змогу якісно підвищити всі показники цього особистісного утворення.

Отримані результати дозволяють говорити про ефективність розробленої і апробованої на практиці дослідно-експериментальної програми, що при дотриманні сукупності педагогічних умов забезпечує зростання достатнього і високого рівня творчого стилю діяльності педагога.

У висновках узагальнюються результати дослідження.

Творчий стиль діяльності сучасного вчителя є результат успішного впровадження творчих розв’язань педагогічної проблеми у шкільній практиці. З'ясовано, що творчий стиль діяльності педагога є складним особистісним утворенням. Досліджене особистісне утворення складається в цілому із взаємозумовлених показників: творча уява, креативність мислення, вміння взяти ініціативу, широта кругозору, комунікативність, гнучкість мислення, здатність до перетворень, побудувати припущення, ризикнути, методична компетентність.

Теоретично обґрунтовано, що методична робота позитивно впливає на розвиток творчого стилю діяльності педагога, якщо спрямувати її на особистість вчителя початкових класів; конкретизувати з урахуванням особливостей творчого характеру педагогічної праці, цілі, мотиви, засоби і умови організації методичного навчання, створення активно-творчого клімату.

Дослідження підтвердило закономірність поетапного розвитку творчого стилю діяльності педагога засобами методичної роботи, що сприяє успішному розвитку мотиваційної сфери засвоєння досвіду творчої педагогічної діяльності, більш повному і швидкому усвідомленню сутності набутої якості особистості, своєчасному виявленню недоліків з розвитку окремих елементів творчого стилю діяльності і оперативному коректуванню рівня його розвитку в позитивну сторону.

Доведено, що результативність методичної роботи з розвитку творчого стилю діяльності педагогів початкових класів забезпечується педагогічними умовами: цілеспрямованість методичної роботи на особистість вчителя початкових класів; варіативним змістом її у відповідності з структурними елементами творчого стилю діяльності педагогів початкових класів; створення активно-творчого клімату на методичних заняттях, використання різноманітних форм методичної роботи.

Процес розвитку творчого стилю діяльності педагога є складним, динамічним і багатогранним, кінцевий результат якого достатній і високий рівень його сформованості.

Встановлено, що технологія процесу формування творчого стилю діяльності педагогів - певна проекція теорії й методики на реалізацію мети і завдань методичної роботи.

Технологія формування творчого стилю діяльності педагога передбачала: реалізацію педагогічної взаємодії, співробітництво і співтворчість у процесі методичної роботи; формування стосунків, активного, емоційного підкріплення творчої діяльності; індивідуальну і групову роботу на заняттях методичного семінару, актуалізацію досвіду творчої діяльності і подолання психологічних бар'єрів, створення проблемних ситуацій (робота над нерозв'язаними проблемами, діалоги, дискусія, евристична бесіда з людьми альтернативних поглядів на одне і теж питання).

Використання засобів і способів розвитку творчого стилю діяльності педагога сприяє більшому усвідомленню мотивів включення вчителів у творчу методичну роботу, збагачення теоретичних знань з досліджуваної проблеми, вдосконаленню процесуальних, конструктивних умінь засвоєння нового, передового педагогічного досвіду, виявлення стійкої тенденції до вирівнювання показників сформованості окремих показників досліджуваної якості особистості педагога.

Проведене дослідження є однією зі спроб знайти теоретичний і практичний підход до розв’язання проблеми розвитку творчого стилю діяльності педагога.

У майбутньому доцільним є проведення спеціальних досліджень з питань залежності методичної роботи від індивідуальних особливостей педагогів, взаємозв'язку різноманітних форм підготовки педагогів до творчої діяльності і готовності до засвоєння передового педагогічного досвіду.

Основні положення дисертації викладено в публікаціях:

1. Дудниченко НВ. Методическая работа в системе подготовки учителя к творческому выполнению профессиональных функций // Педагогічні науки: Зб. наук. праць. - Херсон: Айлант, 1999. - Вип. 8. - С.79-85.

2. Дудніченко Н.В. Різні підходи до визначення поняття “творчий стиль” педагога // Теорія і практика педагогічного процесу: Проблеми сучасного мистецтва і культури: Зб. наук. праць. - Харків: Каравела, 2000. - С. 45-49.

3. Дудніченко Н.В. Педагогічні умови розвитку творчого стилю діяльності педагога // Наукові записки: Педагогічні науки: Зб. Наук. праць. - Кіровоград, 2002. – Вип. 45. - C.123-125.

4. Дудніченко Н.В. Творчий стиль діяльності вчителя як фактор творчого становлення особистості школяра // Науковий вісник: Зб. наук. праць. - Одеса: ПДПУ ім. К.Д.Ушинського, 2002. – Вип. 1-2. - С. 173-175.

5.

Дудніченко Н.В. Активні форми організації методичного навчання починаючих педагогів // Активізація навчальної діяльності у вищій і загальноосвітній школі: Зб. наук. тез ( за підсумками роботи Міжнародної Конференції “Активізація навчальної діяльності у вищій і загальноосвітній школі” - 27-28 вересня 2000 р.) / Під ред. В.К.Буряка, Л.В.Кондрашової - Кривий Ріг, 2000. - С. 30-32.

6. Дудніченко Н.В. Методична робота у системі професійної підготовки вчителя // Педагогіка вищої та середньої школи: Зб. наук. праць. - Кривий Ріг: КДПУ, 2001. - Вип. 3. -С. 86-90.

АНОТАЦІЯ

Дудніченко Н.В. Розвиток творчого стилю діяльності педагога засобами методичної роботи школи. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 - теорія і методика професійної освіти. - Криворізький державний педагогічний університет, Кривий Ріг, 2003.

Дисертацію присвячено проблемі розвитку творчого стилю діяльності педагога засобами методичної роботи школи. У дослідженні розкрито специфіку розвитку творчого стилю діяльності педагога у процесі методичного навчання.

Уточнено поняття "творчий стиль діяльності педагога", "методична робота", конкретизовано структуру, показники і рівні сформованості творчого стилю діяльності педагога; визначено завдання, зміст, форми, методи і педагогічні умови організації методичної роботи.

Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено результативність методичного навчання педагогів щодо розвитку творчого стилю діяльності в умовах школи.

Виявлено і перевірено сукупність педагогічних умов, що забезпечують результативність методичного навчання з формування високого і достатнього рівня творчого стилю діяльності педагогів початкових класів: варіативність змісту методичної роботи у відповідності з структурними елементами творчого стилю діяльності педагога; створення активно-творчого клімату на методичних заняттях; використання різноманітних форм методичної роботи; цілеспрямованість методичної роботи на особистість вчителя початкових класів.

Встановлено, що технологія методичного навчання забезпечує досягнення позитивних результатів, які підтвердилися під час аналізу результатів формуючого експерименту.

Ключові слова: творчий стиль діяльності педагогів, структура творчого стилю діяльності педагогів, методична робота, методичне навчання, педагогічні умови.

АННОТАЦИЯ

Дудниченко Н.В. Развитие творческого стиля деятельности педагога средствами методической работы школы. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 - теория и методика профессионального образования. - Криворожский государственный педагогический университет, Кривой Рог, 2003.

В исследовании рассматривается проблема развития творческого стиля деятельности педагога средствами методической работы школы.

В работе уточнено понятие "творческий стиль деятельности педагога", "методическая работа", конкретизированы структура, показатели, уровни творческого стиля деятельности педагога; определены содержание, формы, методы и педагогические условия организации методической работы.

В диссертации теоретически обоснована система методической подготовки педагогов начальных классов к творческой деятельности в аспекте усовершенствования их профессионального облика, выявлены возможности методической работы в развитии творческого стиля деятельности как важной характеристики педагогического профессионализма. В ходе констатирующего эксперимента установлены причины низкой результативности методической работы школы в развитии творческого стиля деятельности учителя начальных классов.

В ходе исследования подтверждено доминирование низкого уровня творческого стиля деятельности учителя начальных классов, что предопределило необходимость целенаправленных и систематических мер по повышению действенности методической работы в подготовке педагогов начальных классов к творческому выполнению профессиональных функций.

Целенаправленность методической работы на развитие творческого потенциала педагогов начальных классов предусматривала развитие и саморазвитие его личности, формирование знаний в сфере специфических особенностей этого сложного личностного образования, развитие мышления, создание методических нововведений.

В работе раскрываются цели, задачи, содержание методического обучения, принципы отбора вариативного содержания, формы и методы, адекватные логике творческой деятельности учителя начальных классов.

В исследовании технология методического обучения представлена как совокупность дидактических средств, методов и приемов, стимулирующих педагогов начальных классов к творческому решению учебно-воспитательных задач. Доминирующая роль при этом принадлежит тренингам, упражнениям по отработке творческих действий.

Определены и экспериментальным путем проверены педагогические условия повышения результативности методической работы в развитии творческого стиля деятельности педагогов начальных классов.

Разработаны и экспериментально проверены: технология методического


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Біоекологічні особливості видів роду сосна (Pinus L.) в урбанізованому середовищі правобережного лісостепу України - Автореферат - 31 Стр.
ФОРМУВАННЯ І ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Автореферат - 25 Стр.
ПРОСТОРОВО-ФУНКЦІОНАЛЬНА СТРУКТУРА ПОСЕЛЕНЬ КРЯЧКІВ В ЕКОСИСТЕМАХ БАСЕЙНУ ВЕРХНЬОЇ ТЕЧІЇ Р. ДНІСТЕР 03. . – екологія - Автореферат - 25 Стр.
ЄВРОПЕЙСЬКА СИСТЕМА БЕЗПЕКИ: МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ - Автореферат - 28 Стр.
РОЗРОБКА І ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПРЕСОРА КАСКАДНО-ТЕПЛОВОГО СТИСКУ ДЛЯ НАДДУВУ ЧОТИРИТАКТНОГО ДВИГУНА - Автореферат - 23 Стр.
РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ ОСНОВ ОЦІНКИ ХАРАКТЕРИСТИК ФУНКЦІОНУВАННЯ катіонІТнИХ ФіЛЬТРіВ для ОБРОБки ТЕПЛОНОСІЇВ ЕНЕРГОУСТАНОВОК - Автореферат - 21 Стр.
Динаміка соціальної структури і зайнятості польського населення Західної України у міжвоєнний період (20-ті – 30-ті рр. XX ст.) - Автореферат - 29 Стр.