У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність тими

ХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

Гуторова Ельвіра Анатоліївна

УДК 657.411.3

УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ ЦІННИХ

ПАПЕРІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

 

Спеціальність 08.06.04 - Бухгалтерський облік, аналіз і аудит

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Житна Інна Павлівна,

Східноукраїнський національний

університет імені Володимира Даля

Міністерства освіти і науки України,

завідуюча кафедрою обліку і аудиту.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Сопко Василь Васильович, Київський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри обліку і аудиту в промисловості (м. Київ);

кандидат економічних наук, доцент Кабанова Галина Михайлівна, Луганський національний аграрний університет Міністерства аграрної політики України, доцент кафедри обліку і аудиту (м. Луганськ).

Провідна установа – Львівський національний університет ім. І. Франка Міністерства освіти і науки України, кафедра обліку і аудиту (м. Львів).

Захист відбудеться 3 липня 2003 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, Луганськ - 34, кв. Молодіжний, 20-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 2 червня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Розвиток ринкової економіки в Україні, зміна форм власності та економічних відносин між господарюючими суб’єктами і державою зумовлюють необхідність удосконалення методичних та організаційних аспектів управління господарством. Принципово важливого значення в управлінні набувають фінансові важелі, до яких належать і цінні папери. Їх застосування потребує окремого вивчення нових об’єктів обліку і потоків облікової інформації, виникає необхідність контролю, оцінки та прийняття відповідних рішень.

В той же час цінні папери у фінансово-господарській практиці України недостатньо вивчені і не до кінця досліджені. Зарубіжний досвід обігу цінних паперів та існуючі науково-методичні розробки є лише орієнтиром в питаннях обліку і оцінки цінних паперів. Економічний розвиток України та реформування обліку обумовлюють необхідність істотного удосконалення діючих методичних розробок з урахуванням вимог міжнародних і національних стандартів бухгалтерського обліку і нормативів аудиту.

Створена за останні роки система національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку і звітності, а також інші нормативні документи відображають основні вимоги щодо облікової і звітної інформації про цінні папери підприємств, регламентують порядок її формування. Однак критичний аналіз свідчить про те, що, незважаючи на важливість прийнятих нормативів, деякі питання ще не вивчені або вивчені недостатньо повно. Накопичений світовий досвід використання цінних паперів не можна цілком застосувати в зв’язку з існуючими різницями умов господарювання, розвитку фондового ринку та національних особливостей економіки України.

Отже, існує об’єктивна необхідність удосконалення діючої системи обліку та контролю цінних паперів в Україні, що обумовило вибір теми дисертаційної роботи, її актуальність, цільову спрямованість та загальноекономічне значення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно з тематикою наукових досліджень кафедри обліку і аудиту Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за темою ГН-50-99 “Формування методології управління підприємствами в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 0195У007049). Внесок автора полягає в розробці рекомендацій з удосконалення обліку формування акціонерного капіталу та контролю цінних паперів підприємств.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка рекомендацій і пропозицій з удосконалення обліку і контролю цінних паперів на підприємствах.

Відповідно до цільової спрямованості дисертаційної роботи на дослідження поставлені такі завдання:

дослідити економічну сутність цінних паперів, їх характеристики, класи-

фікацію та роль і значення в діяльності підприємств;

вивчити методику обліку і контролю цінних паперів, розрахунків з акціо-

нерами по внесках до статутного капіталу, регістри аналітичного обліку акцій, облігацій і формування статутного капіталу;

визначити значимість забалансової інформації про цінні папери та необхідність поширення її у складі звітних даних;

дослідити стан забалансового обліку цінних паперів з метою підвищення його облікових і контрольних функцій;

провести критичний аналіз діючих методичних прийомів нарахування дивідендів та розробити пропозиції з вдосконалення їх з застосуванням комп’ютерних технологій;

розробити пропозиції щодо удосконалення обліку вексельних операцій на підприємствах;

запропонувати шляхи удосконалення обліку і контролю операцій з цінними паперами з використання міжнародних та національних стандартів бухгалтерського обліку і аудиту.

Об'єктами дослідження є процеси бухгалтерського обліку і контролю операцій з ціними паперами.

Предметом дослідження обрано теоретичні і методичні аспекти удосконалення обліку і контролю цінних паперів на підприємствах.

Методи дослідження. Теоретичною і методичною основою дисертаційного дослідження послужили праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, законодавчі і нормативні документи в сфері регулювання обігу цінних паперів, міжнародні та національні стандарти обліку і аудиту. В роботі використано метод логічного аналізу (при визначенні проблем і тенденцій обліку цінних паперів та направлення його удосконалення); порівняльного аналізу (при оцінці альтернатив цінних паперів, що використовуються в Україні та за кордоном); методи фінансово-економічного аналізу (при оцінці ефективності фінансових укладень в цінні папери); експертних оцінок (при обстежені використання цінних паперів підприємствами); статистичні (при виборі способів збирання інформацій та її групування); анкетування (при дослідженні складу і змін акціонерного капіталу, нарахування дивідендів, інформаційного забезпечення). Крім того, використовувалися загальнонаукові методичні прийоми аналізу, аналогії, моделювання, абстрагування, конкретизації операцій з цінними паперами, їх облік і контроль.

Інформаційною базою дисертаційної роботи є офіційні статистичні матеріали, дані бухгалтерського обліку, внутрішнього контролю та фінансової звітності досліджуваних підприємств, законодавство, нормативно-правові акти з питань обігу цінних паперів, їх обліку і контролю, наукові праці та публікації у періодичних виданнях вітчизняних та зарубіжних вчених і практиків за напрямом теми дослідження,

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у формуванні принципових підходів до вирішення комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку, контролю і аналізу цінних паперів з метою підвищення ефективності їх використання у фінансово-господарської діяльності підприємств. Наукова новизна найбільш суттєвих результатів дослідження, які виносяться на захист, полягає у такому:

доповнено і уточнено класифікації цінних паперів, акцій і облігацій, в основу яких покладено групувальні ознаки і характеристики за їх економічним змістом, що більш повно розкриває різноманітність й інвестиційну привабливість цінних паперів; конкретизовано функції цінних паперів як способів акумуляції коштів в руках емітента для забезпечення його діяльності та досягнення позитивних фінансових результатів;

розроблено принципові основи удосконалення обліку цінних паперів та розрахунків з акціонерами з внесків до статутного капіталу;

удосконалено процес аналітичності обліку та ефективності контролю гарантій і зобов’язань шляхом розробки нових та вдосконалення діючих форм облікових регістрів, а саме відомостей обліку видачі акцій; обліку акцій у акціонерів; обліку власних акцій підприємства; особистого рахунку власника облігації, книжки акціонера, журналу обліку дисконтних векселів, відомостей забалансового обліку векселів отриманих і виданих, що відображають гарантії та зобов’язання;

обгрунтовано процедуру обліку операцій з акціями і векселями на балансових і позабалансових рахунках із застосуванням комп’ютерних технологій;

розроблено спосіб вдосконалення нарахування дивідендів шляхом авансового накопичення джерел за рахунок чистого прибутку з метою забезпечення гарантій акціонерам отримання прибутків від своїх укладень, що сприяє підвищенню привабливості акцій та збільшенню капіталу підприємства;

визначено комплексний підхід до змісту та послідовності контролю акцій на усіх етапах їх функціонування та перевірки вексельних операцій.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації підходи, засоби й отримані результати є методичною основою з удосконалення обліку і контролю цінних паперів підприємств та спрямовані на підвищення ефективності діяльності акціонерних підприємств, залучення додаткових джерел для розширення та розвитку виробництв і особистої зацікавленості в цьому акціонерів.

До числа рекомендацій, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо :

порядку обліку розрахунків з акціонерами за акції, емітовані підприємством;

удосконалення аналітичного обліку вексельних операцій, яке забезпечить одержання інформації з результатів кожної операції;

впровадження нових і удосконалення діючих форм регістрів з обліку опе-

рацій з цінними паперами;

методики позабалансового обліку зобов`язань і гарантій з метою під-вищення контрольних функцій облікової інформації за повнотою і своєчасністю

розрахунків та запобігання шахрайству;

порядку нарахування дивідендів та створення їх резерву, що сприяє підви-

щенню привабливості акцій;

методики комплексного здійснення контролю операцій з акціями.

Результати дисертаційної роботи підготовлено до практичного використання у формі рекомендацій, впроваджені експериментально на промислових підприємствах, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатку до дисертації: ЗАТ Луганська швейна фірма “Стиль”, (довідка № 536 від 7.12.2001р.); ЗАТ Луганська фірма “ЛУТРИ”, (акт впровадження від 11.10.2001 р.); ЗАТ “Агроленд”, м. Луганськ, (довідка № 43 від 24.12.2002 р.); ТОВ фірма “Аверс” м. Красний Луч, (довідка № 18 від 12.07.2002 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки, висновки та рекомендації дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених досліджень автора у галузі удосконалення обліку і контролю операцій з цінними паперами. Внесок автора в колективно опубліковані роботи конкретизований у списку публікацій

Апробація результатів дослідження. Результати дисертаційного дослідження доповідалися, обговорювались і були схвалені на ІV, V і VІІ Міжнародних науково-практичних конференціях “Університет і регіон” (м. Лу-ганськ 1998, 1999, 2000, 2001, 2002 рр.); на науково-практичній конференції “Проблеми вдосконалення бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки” (м. Полтава 1999 р.); ІІ-й міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації” (м. Дніпропетрівськ 2001 р.); ІV міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг: теорія і практика” (м. Луганськ - Ялта, СУДУ, 2000 р.).

За результатами впровадження Луганським центром науково-технічної і економічної інформації видано інформаційні листки № 42-98, № 2-99, №38-2000.

Результати наукових досліджень використовуються в навчальному процесі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля при вивченні дисциплін “Контроль та ревізія” і “Аудит”.

Публікації. За результатами проведених досліджень за темою дисертації опубліковано 11 наукових праць, з них 7 статей у фахових збірниках наукових праць, 3 статті у інших наукових виданнях, одна публікація - у матеріалах наукових конференцій загальним обсягом 3,0 д.а., з яких 2,3 д.а. належать автору.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів і висновку, викладених на 175 сторінках друкованого тексту, у тому числі 26 таблиць, 8 рисунків, наведених на 24 сторінках. Список використаних джерел з 200 найменувань вміщено на 16 сторінках, 12 додатків - на 24 сторінках.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У дисертаційній роботі за результатами проведених досліджень захища-ються такі основні положення.

Розділ 1. Цінні папери, емітовані підприємствами, стан їх обліку і контролю. Передумови виникнення цінних паперів та їх призначення досліджено в поступовому історичному аспекті з врахуванням розвитку економічних відносин та змін форм власності. В умовах формування і розвитку ринкових відносин цінні папери набувають значної ваги. Вони відображають двосторонні речовинно-грошові відносини, засновані на взаємному інтересі їх учасників: з одного боку - право на одержання передбаченого договором, з іншого - зобов’язання з задоволення потреб і прав першої сторони.

Існує декілька визначень цінних паперів. Перше їх трактування було таким, що це - документ, пред’явлення якого необхідне для здійснення вираженого в ньому права. Законом України “Про цінні папери та фондову біржу” це тлумачення зведено до того, що вони є грошовими документами, які засвідчують право володіння, або відносини позики, визначають стосунки між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам. Але, по-перше, фактично цінні папери не тільки засвідчують право володіння або відносини позики, а, по-друге, “як правило, виплата доходу у вигляді дивідендів” також не завжди є правилом, коли відсутні джерела для їх виплати.

Дослідженням встановлено, що загальне поняття про цінні папери відпо-відає поняттю про документи в класичному варіанті. Тому цінні папери - це діловий документ установленого зразку, грошового або майнового змісту, що має юридичну силу. Цінні папери - це також особлива форма існування капіталу, вони можуть передаватися замість нього самого, обертатися на ринку як товар і приносити прибуток. Суть їх в тому, що самого капіталу немає, але є на нього усі права, зафіксовані цінними паперами. Це в певній мірі відповідає нормам Цивільного кодексу України, прийнятому Верховною Радою України 15 січня 2003 р.

Зроблено висновок, що в системі економічних відносин цінні папери виконують ряд функцій. Зокрема, вони: перерозподіляють грошові кошти (капітал) між галузями і сферами економіки; територіями та державами; населенням і державою; забезпечують можливість одержання доходу на капітал, або повернення самого капіталу. Установлено, що підприємства-емітенти України за допомогою цінних паперів нарощують капітал. Це особливо важливо на сучасному етапі для розвитку економіки як підприємств, так і держави.

За результатами проведеного дослідження нормативно-правового регулювання операцій з цінними паперами виявлено чимало розроблених законодавчих документів. Але вони не зовсім досконалі, оскільки до них виходить багато доповнень та різних змін за короткий після публікації час. Це негативно впливає на діяльність підприємств, бо інформація до кожного із 25-ти досліджених підприємств своєчасно не доходить. До того ж, її джерелами є в основному комерційні періодичні видання, котрі не мають юридичної сили.

Рішення і вказівки відносно обліку цінних паперів приймають урядові органи, Державна Комісія з цінних паперів і фондового ринку та Міністерство фінансів. Те, що рішення з методології обліку приймають органи різного рівня й призначення, інколи призводить до розбіжностей в прийнятих положеннях, вказівках. В результаті виникає багато доповнень до них та змін. Це, в свою чергу, негативно впливає на якість інформації та її використання.

Детально розглянуто види цінних паперів підприємств, що дозволило конкретизувати класифікацію цінних паперів взагалі, акцій і облігацій зокрема. Класифікація засновується на узагальненні існуючих в науці ознак про цінні папери, але вони лише систематизовані та розширено їх коло, що найбільш повно розкриває їх можливості.

Проведено порівняння характеристик акцій України і Сполучених Штатів Америки (США) за їх видами. Результати показують, що акції України мають обмежену характеристику, різноманітність, а це не сприяє поширенню їх обігу і привабливості. Коли характеристика акцій більш повна, то інвестор і емітент мають змогу вибору більш ефективних вкладень фінансових інвестицій або їх залучення.

Дослідження привабливості акцій та облігацій показують: коротко-строкові облігації поряд з акціями мають в півтора рази більший рейтинг. Це обумовлюється тим, що власник облігацій сам вибирає емітента, вид облігації, обумовлює її строк й усі інші умови придбання та повернення свого капіталу, а

також його розмір.

Проведено дослідження методики обліку і контролю операцій з цінними паперами, тобто при формуванні статутного капіталу, реалізації та викупу акцій, визначення прибутку та витрат з вексельних операцій, з облігаціями. Обґрунтовано напрямки удосконалення методики обліку та контролю цінних паперів щодо забезпечення більш високого рівня аналітичності облікової інформації та діючої системи контролю за ефективністю вкладень акціонерів.

Розділ 2. Вдосконалення обліку цінних паперів на підприємствах. Дослідження обліку цінних паперів показали, що вони послідовно переходять з одного стану у інший, неодночасно змінюють свій зміст. Спочатку вони є бланками, які крім того, що повинні бути суворого обліку, нічого не відбивають. З моменту оформлення цінний папір стає документом, закріпляючим права або обов’язки власника. Такий же документ, як акція, ще і відображає еквівалент вартості акціонерного капіталу, у складі якого виділяються неоплачений та вилучений капітал.

Враховуючи те, що акціонерний капітал створюється безпосередньо акціонерами, для обліку розрахунків з ними повинен бути виділений бухгалтерський рахунок. Дійсно, він є: 67 “Розрахунки з учасниками”. Але, згідно з інструкцією № 291 про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку призначений для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов’язані з розподілом прибутку (дивіденди тощо). Не передбачено ведення рахунків з сплати за акції і по інших бухгалтерських рахунках. На рахунках капіталів, як за планом рахунків, так і згідно з методологією обліку, також неможливо вести облік з акціонерами. Для вирішення цього питання у дисертації пропонується на рахунку 37 “Розрахунки з різними дебіторами”, субрахунку 377 “Розрахунки з іншими дебіторами” здійснювати аналітичний облік по усіх розрахункових операціях стосовно викупу, продажу, передачі та інших операцій з акціями з кожним акціонером. Для того, щоб виділити цю інформацію, можна до субрахунку 377 ввести додатково ознаку “1”. Залишок коштів на субрахунку показує суму заборгованості акціонера за акції, яка може дорівнювати сумі неоплаченого капіталу (рахунок 46), або меншої за неї, чи відрізнятимуться на вартість акцій, не охоплених підпискою.

Реалізація акцій тісно пов’язана з їх оплатою грошима, майном та іншими коштами, передбаченими статутом акціонерного підприємства. Для того, щоб об’єктивно визначити долю кожного акціонера в статутному капіталі та його внесок в одержані фінансові результати підприємства, у дисертації пропонується вести аналітичний облік акціонерних вкладень не тільки за формою, але і конкретно за видами. Для цього розроблено та запропоновано до впровадження “Особистий рахунок акціонера” та “Книжку акціонера” (табл.1).

Особистий рахунок відкривається один і повинен бути в бухгалтерії. В ньому доцільно давати повну інформацію відносно акціонера та розрахунків з ним. Книжка акціонера призначена особисто кожному, в ній також повинно відображатися все те, що і в особистому рахунку.

Запропоновано нараховувати дивіденди методом щоквартального резервування їх фонду зростаючим підсумком з початку року за рахунок чистого залишку прибутку. Це забезпечує високі гарантії їх виплати, підвищуючи водночас привабливість акцій. Щоб не ускладнювати роботу бухгалтерів, розроблено і схематично показано місце і процедури формування фонду дивідендів у загальній підсистемі “Бухгалтерський облік”. Приведено структурно-логічну схему його формування та блок-схему алгоритму автоматизованої обробки облікових даних з утворенням фонду дивідендів.

Розроблено регістри оперативного та аналітичного обліку акцій, облігацій та векселів на балансових і забалансових рахунках (відомості обліку власних акцій підприємства, обліку акцій у акціонерів, обліку видачі акцій, журнал обліку виданих та одержаних векселів, відомості обліку гарантій та обліку зобов’язань) з застосуванням комп’ютерних технологій.

В дисертації показана доцільність відображення гарантій та зобов’язань на забалансових рахунках з новим визначенням усіх даних, що сприяє контролю своєчасного виконання угод.

В зв’язку з відсутністю у затверджених Міністерством фінансів України звітних формах за балансової інформації запропоновано внести її до складу звітності у вигляді довідкової. Для цього доцільно у Примітці до фінансових звітів ввести ще один розділ - № 13 “Забалансові дані”.

Проведено дослідження обліку операцій з облігаціями, яке стверджує відсутність єдиної методології їх відображення на балансових рахунках, недостатній рівень аналітичності інформації. Ліквідація цих недоліків у дисертації вирішена розробленням форми особистого рахунку покупця і продавця облігації, ведення якого відбиває повні дані відносно облігації, умов її продажу (купівлі) та погашення, що забезпечує ефективність контролю за розрахунками по відсотках, дисконтом, преміями та виконання інших угод. Запропоновано схему обліку операцій з облігаціями власної та невласної емісії.

Дослідження розрахунків з допомогою векселів показують багатоступінчастість відносин їх учасників. Це пов’язано з тим, що поруч з операціями з прийому-передачі векселя та вексельних розрахунків з’являються ще і зобов’язання та гарантії, облік котрих з 2000 року не передбачено. Ураховуючи досвід зарубіжних держав та наукових досліджень, запропоновано вести забалансовий облік гарантій та зобов’язань на рахунках (субрахунках) за видами цінних паперів і розрахунків (забалансові рахунки: 05 - “Гарантії і забезпечення видані”, 06 - “Гарантії і забезпечення одержані”).

У роботі зроблено висновок, що дисконт і відсотки по векселю не слід відображати у складі витрат або прибутків майбутніх періодів. Це відповідає

викладеним у П(С)БУ-1 принципам нарахування та відповідності прибутків і витрат, а також превалювання змісту над формою. В дисертації запропоновано відображати їх нарахування водночас з погашенням векселя.

Враховуючи попит підприємств на аналітичну інформацію з вексельного обігу, запропонована форма рахунку, котра відображає повну аналітичну інформацію руху конкретного векселя. Пропонується відкривати один рахунок, тоді як звичайно підприємства на кожен вексель відкривають особистий рахунок. Для обліку дисконтних векселів розроблена форма журналу, в якому вексель відображається за номінальною та купівельною вартістю, а також сума дисконту, витрати, доходи і результат кожної операції.

Досліджено облік вексельного обігу та процедури оформлення векселів в Україні, США та Росії. Відзначено, що найменше захищений вексельний обіг в Україні, оскільки законодавчими положеннями передбачена можливість видачі векселя у будь-якому випадку завершення торгової операції (тобто за товари або надання послуг та ін.). Таке поширене використання векселя на регіональному рівні означає, що інформація, необхідна для здійснення контролю за своєчасним погашенням векселів та ефективністю їх використання, повинна формуватися більш чітко та оперативно. Ефективність використання цінних паперів значною мірою обумовлена справедливою їх оцінкою, котра з кожного виду цінних паперів має свої особливості.

Дослідження оцінки цінних паперів в умовах ринкових відносин та відсутність стабільності у сфері економіки показують, що вартість цінних паперів, гарантій та зобов’язань, забезпечених ними, повинна відповідати дійсній оцінці з урахуванням змін, що відбуваються, і передбачати наступні. Таким чином, при оцінці акцій необхідно виробити коригування вкладень акціонерів диференційно їх складових елементів: за основними засобами застосовувати коефіцієнт індексації і ділової активності; за вкладеннями грошовою готівкою - інфляційний коефіцієнт, ціну акції облікувати за прибутковістю, рівню дивідендів.

Розділ 3. Методика контролю операцій з цінними паперами підприємств. Досліджено теоретичні і практичні питання контролю і аналізу операцій з цінними паперами. Встановлено, що контроль за ними більш різноманітний, незалежно від того, що він є складовою частиною загального господарського контролю. Як і операції з цінними паперами, його результати характеризують окремі, на перший погляд, зовсім не пов’язані між собою показники, факти, об’єкти, події. Зацікавленими суб’єктами вони розглядаються з різних позицій, що відповідають їх інтересам.

Дослідження діючої системи контролю операцій з цінними паперами показують, що вона складається з державного, внутрігосподарського, громадського та незалежного контролю. Державний контроль переважає усі інші його види, оскільки тільки він втілює в собі одночасно сукупність інтересів держави, кожного господарюючого суб’єкта та фізичних осіб, володіє монополією контролю держави за діяльністю усіх суб’єктів, і, разом з тим, дає право на функціонування інших видів контролю самостійно і незалежно від державного.

В умовах розвитку ринкових відносин значення державного контролю ще більш зростає. Поряд з цим відбувається зміщення та розмежування функціональних зобов’язань контролюючих органів. Це стосується відомчого і позавідомчого реформування контролю у зв’язку із зміною форм власності. Так, з утворенням акціонерних підприємств державний контроль поширив свої функції, деталізувалося та збільшилося число його об’єктів, мережа контролюючих і спеціалізованих органів. Крім того, система контролю цінних паперів включає в себе незалежний, аудиторський контроль, результати якого цікавлять усіх суб’єктів господарювання. Автором запропоновано схему системи контролю операцій з акціями за рівнем виконавців, рис.1. Визначено цілі і функції кожного контролюючого суб’єкта за етапами та ознаками часу проведення операцій: попередній, поточний та ретроспективний. В дисертаційній роботі відзначається необхідність підвищення ролі і значення громадського контролю за використанням чистого прибутку та дотриманням керівництвом підприємства умов за розподілом прибутку для нарахування дивідендів акціонерам. Забезпеченню такого контролю сприятиме запропонована в дисертації книжка акціонера.

Дослідження організації контролю вексельних операцій показують, що з боку урядових органів цій важливій ділянці фінансових операцій мало приділено

уваги. Розроблено методичні рекомендації лише Головним контрольно-ревізійним управлінням України. Але вони не доводяться до загального використання в системі контролю на усіх етапах, починаючи з операцій планово-організаційного характеру і завершуючи завершальною вексельною операцією. Автором систематизовано і рекомендовано перелік об’єктів та їх складових, які дають користувачу загальну орієнтацію напрямків перевірки векселів усіх видів.

В роботі досліджено основні питання, пов’язані з фінансовим аналізом операцій з цінними паперами при формуванні статутного капіталу акціонерних підприємств. Проведений аналіз дозволив зробити висновок про взаємозв’язок формування статутного капіталу з обігом акцій і акціонерних вкладень та його вплив на результати діяльності підприємства.

За характером рішень автором згруповано аналітичні блоки та систематизовано напрямки фінансового аналізу операцій з цінними паперами. Визначено, що залучення інвестицій або фінансових вкладень у цінні папери інших підприємств можуть бути ефективними при дотриманні їх оптимальних розмірів, які визначаються при порівнянні очікуваних доходів та витрат. Для цього потрібно володіти повною інформацією про підприємство, та провести прогнозний аналіз ефективності операцій з цінними паперами.

Існує чимало методик оцінки фінансових вкладень, але в їх основі відсутня однозначність, не визнається можливість інфляції. Мають місце випадки, коли окремі вчені вважають, що коефіцієнт інфляції відбивається у відсотковій ставці, орієнтованій на банківську. У дисертації доведено, що це зовсім не відповідає реальності, оскільки відсоткова ставка має самостійне значення. Враховуючи це, дисертант вважає доцільним ввести в розрахунки ефективності інвестицій ще один співмножник - коефіцієнт інфляції, відповідно терміну, який аналізується. Проведено теоретичне дослідження ефективності вкладень в облігації і акції за єдиних умов. Їх результати показали, що з десяти підприємств лише у трьох одержано більш високі результати від власної емісії облігацій. Більша частина підприємств мала значні позитивні результати від інвестицій, внесених при придбанні короткострокових облігацій. У дисертації доведено, що доки існує нестабільність економіки, довгострокові грошові вкладення в цінні папери не доцільні через часті і різкі зміни банківської відсоткової ставки та наявність інфляції.

В акціонерних підприємствах статутний капітал по суті інвестиційний і є основною складовою частиною власного капіталу. Згідно міжнародному стандарту 25 “Облік інвестицій”, він повинен мати чисту оцінку, а короткостроковий - ринкову. Національними стандартами бухгалтерського обліку в Україні внесено значні зміни у звітній інформації відносно інвестицій, акціонерного капіталу, цінних паперів. Положення про фінансову звітність розроблялося у період гіперінфляції в Україні, однак коригування статей балансу та інформація інших звітних форм на інфляційний коефіцієнт не передбачено, без чого реальна дійсність як діючої звітності, так і очікуваних даних відбивається не повною мірою. Виходячи з цього, у дисертації запропоновано в розрахунках оцінки інвестицій брати до уваги інфляційний коефіцієнт і коефіцієнти кредитного та відсоткового ризику.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі виконано теоретичне обґрунтування і вирішення актуального науково-практичного завдання з удосконалення обліку і контролю операцій з цінними паперами на підприємствах, що дозволяє посилити дієвість інформаційної і контрольної функцій обліку. Основні висновки та результати, які одержано в ході проведених досліджень, зводяться до такого.

1. Економічні перетворення в Україні, пов’язані з переходом до ринку,

передбачають ефективне функціонування цінних паперів. Узагальнено функції цінних паперів в системі економічних відносин як спосіб акумуляції засобів емітенту для забезпечення його економічних інтересів. Уточнено характеристику видів цінних паперів взагалі і основних з них : акцій, облігацій та векселів; конкретизовано їх класифікацію. До основних критеріїв та ознак їх поділу запропоновано ще такі: мета випуску, участь в статутному капіталі, права власників.

2. Визначено роль і значення цінних паперів у формуванні та розвитку економіки підприємств, які дають їх власнику право на капітал, участь в управлінні підприємством та забезпечують можливості одержання доходу на нього і право повернення самого капіталу. Вони являються діловими документами установленого зразку, грошового або майнового змісту, володіють свідоцтвом юридичної сили про боргові зобов’язання.

3. Встановлено, що існуюча методика обліку цінних паперів має істотні недоліки і не відповідає умовам формування повної аналітичної інформації про операції з цінними паперами та результатами їх використання. Реформування системи бухгалтерського обліку в Україні не вирішує проблем стосовно методології обліку і контролю цінних паперів. В роботі визначено основні напрямки удосконалення обліку та контролю з врахуванням вимог користувачів та орієнтацією на загальноприйняті в світовій і вітчизняній практиці стандарти бухгалтерського обліку з використанням комп’ютерних технологій.

4. Для удосконалення облікового і контрольного процесу на підприємстві розроблено облікові регістри для формування балансової і забалансової інформації, використання якої вирішує проблеми: аналітичності, оперативності та повноти інформації, необхідної для забезпечення своєчасного контролю за операціями з цінними паперами та їх ефективністю. Запропоновано відомості обліку видачі акцій та обліку у акціонерів, які дозволяють відображати кількість акцій за власниками відносно підприємства: члени колективу чи сторонні юридичні або фізичні особи, та з їх видів – прості іменні на пред’явника та привілейовані; відомість обліку вилучених акцій за їх видами в якої показується як вони використані чи анульовані. Особовий рахунок володаря облігації дозволяє відображати інформацію з допомогою якої можливо контролювати своєчасність нарахування відсотків та Ії відображення у складі витрат, виплати відсотків і погашення облігації. Розроблено відомості з обліку векселів виданих і одержаних, які також забезпечують інформацією для здійснення контролю оплати векселя згідно установлених умов.

5. З метою ефективного використання вкладень акціонерів в статутний капітал підприємства та найбільш точної оцінки і ефективності запропоновано конкретизувати частку кожного акціонера – учасника у власному капіталі підприємства за допомогою коефіцієнта ділової активності. Щоб забезпечити таку можливість, пропонується вести облік за формами вкладень та кожному об’єкту, коли внесок зроблено майном.

6. Удосконалено методику обліку операцій з цінними паперами із врахуванням вимог національних та міжнародних стандартів, запропоновано внести доповнення до плану рахунків за окремими балансовими і забалансовими субрахунками.

7. Обґрунтовані нові методичні підходи щодо економічної оцінки цінних паперів підприємств в умовах інфляції для визначення їх справедливої вартості в поточному моменті та очікуваної вартості на перспективу, що важливо для ефективного управління фінансово - господарськими процесами. Визначено особливість оцінки акцій та векселів, з урахуванням яких розроблено алгоритми розрахунків їх вартості.

8. Для підвищення привабливості акцій, та збільшення надходжень фінансових вкладень слід розвивати зацікавленість укладачів, для чого розроблено та впроваджено пропозиції щодо поквартального авансового нарахування дивідендів з утворенням їх фонду з застосуванням засобів комп’ютерних технологій.

9. Розроблено схему системи контролю операцій з акціями за його виконавцями. Визначено етапи контролю, основні елементи його системи, послідовність проведення та обов’язки кожного контролюючого суб’єкта. Для підвищення значимості внутрішньогосподарського контролю за участю акціонерів запропоновано видача книжки акціонера.

10. Узагальнено методику фінансово-економічного аналізу операцій з цінними паперами. Визначено блоки: аналіз складу капіталу; інвестиційних якостей цінних паперів та дивідендних виплат, що дає змогу оцінити результати діяльності підприємства, а також визначити його інвестиційну привабливість.

Запропоновано аналізувати прибутковість фінансових вкладень з застосуванням інфляційного коефіцієнту.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Гуторова Э.А., Гуторова Г.А. Особенности контроля операций с акциями // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. - 1999. - № 86. - С. 50-56.

Особистий внесок автора: запропоновано систему контролю операцій з акціями та етапи його здійснення суб’єктами господарювання.

2. Гуторова Э.А. Вексельные расчеты в маркетинге, организация их учета // Маркетинг: теорія і практика: Зб. наук. праць Східноукраїнського державного

університету. Вип. 3. - Луганськ : СУДУ, 1999. - С. 114-121.

3. Гуторова Г.А., Гуторова Э.А. Система контроля за учетом акций и пути его совершенствования // Вісник Східноукраїнського державного університету. - 1999. - № 5 (20). - С. 249-250.

Особистий внесок автора: визначено особливості контролю цінних паперів, що відрізняють його від загального контролю фінансово-господарської діяльності, та розроблено система контролю за рівням виконавців.

4. Гуторова Э. Движение собственных акций акционерных предприятий // Бизнес-Информ. - 1999. - № 13-14. - С. 144-145.

5. Житна И.П., Гуторова Э.А. Прогнозный анализ и экспертная оценка эффективности операций с ценными бумагами // Вісник Східноукраїнського державного університету. - 2000. - № 3 (25). - С. 91-98.

Особистий внесок автора: обгрунтовано варіанти експертної оцінки інвестицій з позиції інвестора і їх одержувача.

6. Гуторова Э.А. Исследование вопросов анализа операций с ценными бумагами // Вестник Харьковского государственного политехнического универ-ситета. - 2000. - № 96. - С. 31-36.

7. Гуторова Э.А. Ценные бумаги : определение и назначение // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національ-ного університету імені Володимира Даля. Вип. 6. - Луганськ : СНУ, 2001. - С. 80-85.

8. Житна И.П., Гуторова Э.А. Учет ценных бумаг в акционерных обществах // Украинская информационная корпорация “УкрНТИ” Луганский ЦНТЕИ Информационный листок. - 1998. - № 42.-98.

Особистий внесок автора: запропоновано визначення дивідендів з їх коригуванням за принципом коефіцієнту трудової участі.

9. Гуторова Г.А., Гуторова Э.А. Учет уставного капитала акционерного общества // Украинская информационная корпорация “УкрНТИ” Луганский ЦНТЕИ Информационый листок. - 1999. - № 2-99.

Особистий внесок автора: викладено результати досліджень з обліку внесків акціонерів до статутного капіталу, запропоновано виділяти суму статутного капіталу відповідно вартості проведеної підписки.

10. Гуторова Э.А. Учет обязательств по векселям и вексельных операций // Українськая інформаційна корпорація “УкрНТІ” Луганський ЦНТЕІ Информационный листок. - 2000. - № 38. - С. 4.

11. Гуторова Э.А. Оптимизация оценки акций в маркетинговой стратегии // Тези доповідей IV міжнародної науково-практичної конференції “Маркетинг: теорія і практика”. Том 1. - Луганськ : СУДУ, 2000. - С. 74-75.

АНОТАЦІЯ

Гуторова Е.А. Удосконалення обліку і контролю цінних паперів на підприємствах. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2003.

В дисертаційній роботі викладено результати наукових досліджень і апробації методичних рекомендацій з удосконалення обліку, контролю і аналізу операцій з цінними паперами.

Удосконалено класифікаційні характеристики цінних паперів, розкрито їх роль і значення в діяльності підприємства. Викладено результати досліджень діючої методики обліку цінних паперів. Визначено недоліки формування аналітичної та оперативної інформації, внесено пропозиції щодо удосконалення обліку цінних паперів на балансових і забалансових рахунках. Запропоновано внести зміни до чинних положень та плану рахунків бухгалтерського обліку стосовно обліку розрахунків акціонерів з підписки на акції – на балансових рахунках; гарантій і зобов’язань - на забалансових.

Удосконалено форми регістрів бухгалтерського обліку, що забезпечують формування аналітичної інформації з цінних паперів та методику їх оцінки з використанням комп’ютерних технологій.

Сформовано систему контролю і аналізу операцій з акціями, удосконалено і конкретизовано інформаційні блоки аналізу, розроблено рекомендації щодо удосконалення прогнозного аналізу фінансових інвестицій.

Ключові слова: цінні папери, облік, контроль, векселі, акції, облігації, дивіденди, удосконалення.

АННОТАЦИЯ

Гуторова Э.А. Совершенствование учета и контроля ценных бумаг на предприятиях. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2003.

В диссертационной работе изложены результаты научно-теоретических исследований и апробации методических рекомендаций по совершенствованию учета, контроля и анализа операций с ценными бумагами. Произведено научно-теоретическое исследование экономической сущности и определений ценных бумаг, что позволило сделать вывод об отсутствии единой точки зрения по формированию понятия о ценных бумагах. Сделан вывод, что они представляют собой деловые документы установленного образца, денежного или имущественного содержания, обладающие свидетельством юридической силы о долговых обязательствах. Конкретизированы функции ценных бумаг, как орудие аккумуляции средств в руках эмитента для обеспечения его производственной деятельности, а также оказывающие прямое и косвенное воздействие на стабилизацию экономики и уровень инфляции. Рассмотрены вопросы классификации ценных бумаг, их роль и значение в деятельности предприятия. Уточнены и дополнены классификационные признаки акций и облигаций. Исследованы акции Украины в сопоставлении с акциями США. Сделан вывод, что


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Грошово-кредитні механізми структурного розвитку економіки в умовах ринкової трансформації - Автореферат - 22 Стр.
Рух Опору і націоналістичне підпілля на Півдні України та в Криму в період окупації. 1941-1944 рр. - Автореферат - 25 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ ПАРОДОНТАЛЬНОЇ ПОВ'ЯЗКИ "ПРОФІПАР" У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ - Автореферат - 30 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ ХІМІЧНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ВИНОГРАДУ ЯК ПРИЙОМУ ЗАХИСТУ ВІД СІРОЇ ГНИЛІ - Автореферат - 24 Стр.
Деякі задачі теорії усереднення сингулярно збурених диференціальних рівнянь - Автореферат - 10 Стр.
РОЗПОДІЛ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ГІДРОЕКОСИСТЕМІ ПРІСНОЇ ВОДОЙМИ (НА ПРИКЛАДІ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО СТАВУ) - Автореферат - 29 Стр.
РІД МАРКОВИЧІВ-МАРКЕВИЧІВ У КУЛЬТУРНО- ГРОМАДСЬКОМУ ЖИТТІ УКРАЇНИ: “НОВА СІМЕЙНА ІСТОРІЯ” - Автореферат - 26 Стр.