У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальность темы

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ім. М.ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

 

УДК 330.322 : 336.71

ГНЕДОВ КОСТЯНТИН МИХАЙЛОВИЧ

ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ІНВЕСТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Донецьк - 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім.М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор Бєлопольський Микола Григорович, Донецький державний університет економіки і торгівлі ім.М.Туган-Барановського, професор кафедри маркетингу та комерційної справи.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Поклонський Федір Юхимович, Інститут економіки і господарчого права (м.Донецьк), професор кафедри бухгалтерського обліку, аудиту і економічного аналізу.

кандидат економічних наук, доцент Бєлявцев Михайло Іванович, Донецький національний університет, завідувач кафедри маркетингу.

Провідна установа: Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля (м.Луганськ), кафедра менеджменту.

Захист відбудеться “26” вересня 2003 року о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім.М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького держав-ного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського за адре-сою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий “26” серпня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Виноградова О.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Вирішення проблем стабілізації та відродження економіки України, розвиток виробничого потенціалу промислового підприємства й галузі в цілому значною мірою залежать від ефективної роботи банківської системи, що є важливим елементом ринкової економіки в будь-якій країні. Короткострокове й довгострокове кредитування, інвестування і ряд інших послуг, що здійснюють банки, сприяють функціонуванню промислових підприємств, організацій і фірм у сучасних умовах. За результатами аналізу діяльності банківської системи можна прогнозувати зміни фінансової, виробничої й інвестиційної активності різних сфер економіки. Тому вирішення завдань удосконалювання комерційної діяльності банків, їхньої інвестиційної взаємодії з підприємствами та регіональними органами управління є важливим напрямком, який сприяє підвищенню ефективності господарювання конкурентоспроможності шляхом забезпечення фінансовими джерелами впровадження інновацій на підприємстві.

Створення цілісної, високоефективної системи управління банками з метою забезпечення інвестиційними ресурсами підприємств, регіонів і економіки України в цілому вимагає розробки нових принципів її формування і розвитку адекватно умовам трансформаційного періоду. У зв'язку з цим удосконалювання банківської системи інвестування промислових підприємств є одним з важливих напрямків розробки та використання методів управління комерційними банками й системою інвестування промисловості.

Необхідність розробки та практичної реалізації науково-методичних рекомендацій з удосконалення системи регулювання взаємин банків і промислових підприємств із метою підвищення ефективності інвестиційної діяльності підкреслює важливість і актуальність проблеми.

Дослідження показують, що глибокі фундаментальні наукові праці і практичні рекомендації з проблем інвестиційної взаємодії підприємств і комерційних банків в умовах трансформаційного періоду розроблені ще недостатньо. Необхідність удосконалення форм і методів встановлення взаємовигідних відносин підприємств і банків в інвестиційній сфері та забезпечення їхньої результативності визначила актуальність і спрямованість цього дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до напрямку досліджень, проведених в Інституті економіки промисловості НАН України з теми “Регіональні аспекти національної безпеки (в економічній і соціальній сферах)” (2001-2003 р., № держреєстрації 0101U001123). У рамках теми автором на основі аналізу банківської системи сформульовано пропозиції з активізації інвестиційних процесів у промисловості регіону. Також автор був виконавцем при підготовці наукової доповіді “Управління кредитними інвестиціями в системі “підприємство - комерційний банк-регіон”.

Мета і задачі дослідження Метою дисертаційної роботи є розробка механізму управління інвестуванням на основі узгодження інтересів промислових підприємств і комерційних банків.

Для реалізації мети дослідження були поставлені і вирішені наступні завдання:

проведено дослідження економічного середовища інвестування підприємств;

виявлено особливості здійснення інвестицій в умовах трансформаційного періоду;

визначено роль банків у системі інвестування підприємств;

проаналізовано ефективність функціонування комерційного банку;

виконано оцінку рівня забезпеченості підприємств кредитними коштами банку;

здійснено аналіз процесу формування кредитних ресурсів банку й інвестування за їх рахунок підприємств;

сформульовано рекомендації з удосконалення структури комерційного банку як фактора стимулювання інвестиційної активності підприємств;

розроблено пропозиції по впровадженню автоматизованої банківської системи інвестиційного обслуговування підприємств;

обґрунтовано методичний підхід до управління кредитними інвестиціями в системі “підприємство - комерційний банк-регіон”.

Об'єкт дослідження – процес формування, залучення та використання інвестиційних ресурсів промислових підприємств.

Предметом дослідження є методи управління інвестуванням промислових підприємств в умовах становлення ринкових відносин.

Методи дослідження. Методологічною й методичною основою дослідження стали положення класичної економічної теорії, праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, фінансистів, юристів, соціологів, закони України, укази Президента України, рішення Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, статистичні дані Державного комітету статистики України, Донецького обласного управління статистики, нормативні документи й акти з розглянутого питання.

У процесі дослідження застосовувалися загальнонаукові і спеціальні методи пізнання: логічний аналіз при визначенні економічної сутності операцій між комерційними банками і підприємствами, факторний аналіз при обґрунтуванні формування раціональної структури комерційного банку, економіко-математичне моделювання при створенні автоматизованої системи обслуговування клієнтів банку, індексний метод при розробці методики фінансово-господарського стану банку, статистичні методи при вивченні впливу банківської системи на інвестування підприємств регіону.

Джерелами інформації послужили також матеріали первинного обліку і звітності банків Донецького регіону, зокрема акціонерного банку “Ікар - банк” і його клієнтів, результати спеціальних обстежень і спостережень, узагальнення практичної роботи автора в розглянутій галузі комерційної діяльності.

Головний науковий результат дослідження полягає у визначенні основних принципів і умов формування системи регіонального управління інвестуванням промислових підприємств і обґрунтуванні напрямків ефективної управлінської взаємодії регіональних структур, комерційних банків як джерел інвестування з промисловими підприємствами споживачами інвестиційних ресурсів (кредитів), а також органами управління.

Наукова новизна дисертації полягає в наступному

Уперше:

обґрунтовано необхідність створення системи управління інвестиційним кредитуванням комерційними банками промислових підприємств шляхом організації в складі управління облдержадміністрації структур, які забезпечать координаційну взаємодію між органами регіонального управління, комерційними банками і суб'єктами господарювання;

розроблено рекомендації з удосконалення методів управління кредитно-господарською діяльністю комерційних банків за рахунок переходу на горизонтальний рух потоків фінансових ресурсів, централізації нагромаджень вільних коштів, демонополізації банків, урахування економічного ризику, підвищення контролю проведених операцій і застосовуваних норм та нормативів, інтеграції банків з господарюючими суб'єктами шляхом участі в акціонерному капіталі промислових підприємств;

запропоновано підхід до формування моделі системи інвестиційної взаємодії комерційних банків і промислових підприємств, яка включає комплекс взаємодоповнюючих елементів, факторів і умов та створює передумови одержання синергетичного ефекту при використанні вільних фінансових коштів для реалізації інвестиційних проектів.

Удосконалено:

методи забезпечення ефективного взаємозв'язку комерційних банків і підприємств з урахуванням необхідності здійснення взаємного контролю за проведеними кредитними операціями, гарантування таємниці і схоронності використовуваних фінансових джерел, застосування автоматизованої системи обслуговування клієнтів як складової частини інформаційної системи “комерційний банк - підприємства”;

і реалізовано на практиці науково-методичні підходи до створення автоматизованої системи “комерційний банк - підприємства”, які дозволяють здійснювати оперативний контроль за дотриманням умов кредитних договорів на основі визначення комплексних показників діяльності банку і підприємства з метою забезпечення їхньої ефективної взаємодії.

Одержали подальший розвиток

методи аналізу економічного середовища інвестування, оцінки ефективності функціонування інвестора, аналізу рівня забезпеченості підприємств кредитними засобами банку, а також процесу формування кредитних ресурсів банку й інвестування за їхній рахунок підприємств.

Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в можливості застосування на практиці розробленого методичного підходу до формування взаємоприйнятних і взаємовигідних відносин між регіоном, банками і господарюючими суб'єктами, що створить передумови для забезпечення їхньої господарської стабільності, підвищення конкурентоспроможності й зниження економічного ризику, створення нових робочих місць та одержання очікуваного прибутку за рахунок реалізації інвестиційних проектів.

Методичні положення з управління кредитними інвестиціями в системі “підприємство - комерційний банк-регіон” використовуються в роботі комісій Донецької міськради (лист №. 01-1476 від 20 грудня 2002 р.). Методичні рекомендації з удосконалення системи інвестування підприємств використовуються в діяльності акціонерного банку “Ікар-банк”. У результаті досліджень отримано загальний економічний ефект у сумі 4,1 млн. грн., у тому числі внесок автора складає 850 тис. грн.( довідка № 15 від 20 грудня 2002 р.).

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації, її висновки і пропозиції доповідалися і були схвалені на міжнародній науковій конференції “Проблеми економічної інтеграції України в Європейський Союз: теорія і стратегія” (м. Ялта - Форос, 2000 р.), на міжнародному науково-практичному семінарі “Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект” (м. Слов’яногорск, 2001 р.), на науково-практичній конференції молодих вчених “Проблемы и перспективы повышения инвестиционной привлекательности украинских предприятий” (м. Донецьк, 2002 р.).

Публікації результатів дослідження. За темою дослідження автором опубліковано 8 робіт, які відображають основні положення дисертації, загальним обсягом 9,6 ум. друк. аркушів, підготовлено особисто 9,5 ум. друк. аркушів.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Її загальний обсяг - 182 сторінки тексту, включаючи 31 рисунок на 31 сторінці, 20 таблиць на 16 сторінках, 154 найменування використаної літератури, 2 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі “Об'єктивна необхідність створення ефективної системи інвестування підприємств” охарактеризовано економічне середовище інвестування підприємств, виявлено сутність, специфіку й особливості здійснення інвестицій в умовах трансформаційного періоду та визначено роль банків у системі інвестування. Стале економічне зростання в Україні може бути досягнуте за умов відновлення промислового виробництва на основі новітніх техніки і технологій. Глибокі перетворення у виробничому потенціалі можливі тільки при інвестуванні багатоміліардних коштів, джерела одержання яких обмежені. Проведений аналіз економічних і виробничих умов формування інвестиційних ресурсів, включаючи й управління ними на регіональному рівні, дозволяє стверджувати, що регіони мають значний потенціал і можуть сприяти швидкій віддачі від інвестованих на виробництво коштів. Таким регіоном є Донбас і, в першу чергу, Донецька область - досить могутній виробничо-господарський і соціально-економічний регіон, по ряду показників не тільки порівнянний, але і перевищуючих багато країн світу. Для його розвитку необхідно модернізувати технічні засоби, технології виробництва на основі реструктуризації галузей промисловості на високому науково-технічному рівні, програмування оптимізації виробництва і його розміщення.

Реалізація цих напрямків вимагає широкомасштабних інвестицій, оскільки накопичені в регіоні промислово-виробничі фонди зношені на 47,5%, а в обробній промисловості - на 55,3%. Уведення нових основних фондів за останнє десятиліття перебуває на рівні 1,5 - 4% на рік, тому відновлення виробництва при існуючих темпах буде тривати багато десятків років. Зміни макроекономічних умов функціонування держави, різке скорочення доходів Держбюджету України, перехід до здійснення принципу децентралізації інвестицій привели до різкого скорочення централізованих інвестицій в основний капітал і, при практичній відсутності власних засобів у господарюючих суб'єктів, обумовили падіння обсягу інвестицій в Україні за 000 р. до 31,2% від рівня 1985 р., у тому числі централізованих - до 2%. Частка останніх у структурі інвестицій склала 5%.Аналогічна тенденція мала місце в Донецькому регіоні, де до 2001р. централізовані інвестиції в основний капітал скоротилися в загальному обсязі до 7,3%, а їхній обсяг в Донецькій області за 2001 р. склав лише 2,9 млрд. грн., що не можна вважати позитивним моментом.

Стан джерел інвестиційних ресурсів Донецького регіону представлений в таблиці 1. Нерозв'язаність проблеми інвестування визначає необхідність мобілізації додаткових джерел інвестиційних ресурсів.

Практика країн з розвиненою ринковою економікою свідчить, що одним з важливих джерел інвестицій є кредит. Однак в Україні інвестиційні вкладення комерційних банків розвинуті ще недостатньо. У Донецькій області цей вид джерел інвестицій у 2001 р. склав лише 3,4%, у виробничі інвестиції - 3,8%.

Банківська система Донецької області - одна із самих могутніх в Україні. Вона включає більш 180 банків різних форм власності і їхніх філій. Обслуговуючи численних клієнтів, основу яких складають підприємства й організації провідних галузей промисловості, банки області роблять їм фінансову підтримку. Це, в основному, короткострокові позички, які за залишками на початок 2001 р. склали 82,1% в загальному обсязі, тоді як довгострокові - близько 18%. Надані на перспективний розвиток виробництва довгострокові позички на початок 2002 р. склали лише 8%.

Інвестування безпосередньо пов'язане із процесом розширеного відтворення і являє собою діяльність з розробки і впровадження проектів, а також залучення коштів для їх реалізації. Особливості перехідного періоду не дозволяють у повному обсязі скористатися різними видами інвестицій, тому найбільш розповсюдженими на цей час є вкладення у статутний капітал підприємства, а портфельні, ризикові й ануїтет застосовуються досить обмежено, що обумовлено нестабільністю економічної ситуації і недостатнім розвитком фондового ринку

Таблиця 1

Джерела інвестицій в основний капітал Донецької області

(у фактичних цінах) |

1997 р. | 2001 р.

млн. грн. | % | Усього | у т.ч. виробничі

млн.грн. | % | млн.грн. | %

Інвестиції в основний капітал | 1499,1 | 100 | 2901,0 | 100 | 2595,9 | 100

Джерела фінансування:

державні централізовані
| 166,4
| 11,1
| 210,4
| 7,3
| 205,3
| 7,9

кошти місцевих бюджетів | 32,4 | 2,2 | 45,3 | 1,6 | 8,0 | 0,3

власні засоби підприємств і організацій | 1214,3 | 81,0 | 2077,9 | 71,6 | 1905,2 | 73,4

кредити комерційних банків | - | - | 99,4 | 3,4 | 89,1 | 3,8

засобу іноземних інвесторів | - | - | 318,7 | 11,0 | 318,6 | 12,3

інші джерела фінансування, включаючи кошти населення | 86,0 | 5,7 | 149,3 | 5,1 | 59,7 | 2,3

 

Особливо важливим питанням у процесі інвестування є визначення джерел інвестицій. Аналіз свідчить про тенденції переваги децентралізованих засобів над централізованими, в тому числі засобів комерційних банків. Але засоби комерційних банків займають незначну частку у структурі інвестиційних джерел, що обумовлено комплексом загальноекономічних і специфічних проблем підприємств, які отримують кредит, і комерційних банків. Подоланню цих проблем сприяє комплекс організаційних, економічних, правових заходів, які дозволять збільшити статутний капітал, перешкодити зниженню прибутковості банківської діяльності і забезпечать залучення вкладення коштів у довгострокові проекти виробничого розвитку підприємств.

Нерозв'язаність проблеми інвестування визначає необхідність мобілізації додаткових джерел інвестиційних ресурсів. Практика розвинених країн з ринковою економікою свідчить, що одним з основних джерел інвестицій є кредит. Однак в Україні інвестиційні вкладення комерційних банків розвинуті ще недостатньо, тому потрібна розробка механізмів, які дозволили б задіяти цей важливий інвестиційний ресурс як на макро-, так і на мікроекономічному рівні.

Дослідження різних напрямків в управлінні комерційними банками Донбасу показали, що розвиток регіонального напрямку є однією з умов забезпечення інвестиційними ресурсами економічного зростання промисловості. Структурна перебудова промисловості регіону вимагає створення могутньої банківської системи на підставі розвитку процесів роздержавлення власності, формування змішаної економіки, здатної до здійснення масштабних інвестицій у розвиток виробництва. Фактори реалізації приватизаційних процесів впливають на формування банківської системи в державі і підвищення рівня господарської діяльності підприємств. У цілому ці процеси взаємопов’язані і взаємозалежні. Напрямки, які дозволяють забезпечити ефективне використання інвестиційних можливостей комерційного банку, представлені в таблиці 2.

Таблиця 2

Напрямки, які дозволяють забезпечити ефективне використання інвестиційних можливостей комерційного банку

На макроекономічному рівні | На галузевому рівні | На рівні комерційного банку | Підтримка з боку держави. Перегляд нормативів оподатковування |

Перехід на економічні методи взаємодії з комерційними банками | Орієнтація на якість виконання договірних зобов'язань клієнтами в минулому при прийнятті рішень про видачу кредитів | Установлення стимулів й економічних нормативів обов'язкового резервування банку | Зниження контролю НБУ над формуванням резерву | Підвищення відповідаль-ності керівників банків за схоронність банківських коштів і виконання зобов'язань перед акціонерами | Створення і розвиток сис-теми страхування внесків | Використання системи мінливих тарифів |

Управління активізацією переорієнтації системи комерційних банків на довгострокове кредитування вимагає здійснення комплексу організаційних, економічних і правових заходів: створення управлінської системи й механізму взаємодії комерційних банків, регіональних владних структур і підприємств для вирішення проблем, які представляють інтерес для всіх трьох сторін системи.

У другому розділі “Дослідження діяльності джерел інвестування промислових підприємств”. проаналізовано ефективність функціонування комерційного банку, виконана оцінка рівня забезпеченості підприємств кредитними засобами банку, проаналізовано процес формування кредитних ресурсів банку як джерела інвестування підприємств. Для аналізу стану інвестора використовуються методи, які дозволяють оцінити його внутрішню й зовнішню інфраструктуру. При цьому програма капіталізації банку й оцінка її виконання є найважливішими показниками раціональної організації кредитно-господарської діяльності інвестора. Не менш важливим аспектом виступає аналіз фінансового стану інвестора шляхом структурування даних консолідованого балансу банку, згрупованих з урахуванням потенційної ліквідності, а також динаміки формування і напрямків інвестиційного використання кредитних ресурсів.

Комерційні банки як інвестиційно-фінансовий інститут, у якому сконцентрований значний капітал, створюють передумови для підйому і розвитку виробничо-господарського потенціалу за допомогою інвестиційного кредитування інновацій підприємств і об'єднань. Однак кредитування - не єдина сторона діяльності комерційних банків. Продукція банків має вартісний характер і формується з платіжних власних і позикових засобів. Кредитно-господарська діяльність банків включає організацію розрахунків (платіжного обігу) в безготівковій і наявній формах через внески, кредитування, поручництва, гарантії, консультації. Особливість взаємодії з промисловими підприємствами-споживачами банківських послуг проявляється в ефекті самозростаючої вартості, коли доход від надання банком послуг нарощує капітал і бере участь у його наступному обороті.

Реалізація взаємозв'язків, взаємодії, взаємодоповнення і взаємовигідності відносин комерційних банків і промислових підприємств на прикладі комерційного банку “Ікар-банк” представлена на рисунку 1. Ця система потребує використання принципів і формується відповідно до програми капіталізації власного капіталу, а також обсягу і структури притягнених ресурсів банку, організаційної структури банку, напрямків кредитних вкладень і їхніх результатів, аналізу фінансового стану, методів стимулювання працівників й управління безпосередньо кредитно-господарської діяльності комерційного банку.

Рис.1. Система взаємин комерційних банків і промислових підприємств

Сфера діяльності банку поширюється на широке коло промислових підприємств, а також комерційних структур. Дослідженнями встановлено, що у структурі наданих банком кредитів інвестування підприємств займає незначну частку. Виявлено причини, які негативно впливають на обмежені обсяги кредитування, в тому числі - величина заборгованості підприємств з позичок або їхнього неповернення, які погіршують фінансове становище банку. У рішенні цієї проблеми важливе місце належить удосконаленню управління кредитними інвестиціями як на рівні комерційних банків і підприємств, так і на регіональному рівні. Для оцінки стійкості і фінансової надійності банку використовуються нормативи, які забезпечують захист інтересів клієнтів і дозволяють визначити рівень забезпеченості кредитами промислових підприємств.

Крім того, виконується аналіз структури доходів і витрат, рівня прибутку і рентабельності активів та капіталу. Поряд з традиційними, використовуються специфічні показники, зокрема визначається рентабельність клієнта і встановлюються гнучкі тарифи на зміст поточного рахунка, що дозволяє приймати обґрунтовані рішення на вибір підприємства, яке отримує кредит.

Не менш важливим аспектом виступає система заходів для управління ризиками, а також формування резервів і забезпечення захисту інформаційно-аналітичних систем банку. Ефективність функціонування банку залежить від організаційної складової системи управління, яка включає інститут керуючих рахунками і методи стандартизації, що дозволяє забезпечити розподіл прав та відповідальність за рівнями ієрархії, облік, контроль, оцінку, регулювання і координацію діяльності.

Особливості кредитно-господарської діяльності сучасних комерційних банків в умовах трансформаційного періоду, основними з яких є: перехід на горизонтальний рух потоків фінансових ресурсів, нагромадження вільних фінансових засобів юридичних і фізичних осіб, демонополізація спеціалізованих банків, облік ризику, участь в акціонерному капіталі промислових підприємств, дозволяють сформувати структуру і здійснювати організацію управління банком, адекватну зазначеним умовам. При цьому досить важливим представляється рейтингова оцінка потенціалу банку з погляду можливостей, що встановлюються за показниками величини капіталу, структури кредитно-інвестиційного портфеля, співвідношення чистих активів і зобов'язань, структури депозитів і рівня фінансових результатів. Крім того, виконується оцінка динаміки заборгованості з кредитів, структури кредиторів, співвідношення відкритих і закритих рахунків, обсягу і структури кредитів, наданих корпоративним клієнтам.

Управління ефективним функціонуванням банку повинне включати, поряд із традиційними методами керування кредитними засобами, застосування методів інвестиційного забезпечення підприємств. Ці методи дозволяють забезпечити розподіл і сприяють раціональному використанню кредитних ресурсів банку для інвестування проектів з модернізації, технологічного відновлення виробництва, включаючи пільгове кредитування підприємств базових галузей промисловості регіону.

У третьому розділі “Формування механізму інвестиційної взаємодії комерційних банків і підприємств” сформульовані рекомендації з удосконалювання структури комерційного банку з погляду забезпечення стимулювання інвестиційної активності підприємств, розроблені пропозиції стосовно впровадження автоматизованої банківської системи інвестиційного обслуговування підприємств, а також обґрунтований методичний підхід до управління кредитними інвестиціями в системі “підприємство- комерційний банк-регіон”.

Світова практика виробила стандарти, при яких структура банку спрямована на комплексне обслуговування вимог конкретного клієнта, а не надання окремого виду банківських послуг. Організаційна структура управління АБ “Ікар-банк” складається із трьох рівнів управління : колегіальні органи управління (правління, кредитний комітет, казначейство); служба внутрішнього аудиту і служба безпеки; функціональні управління. Ця структура дозволяє забезпечити чіткий розподіл функцій, прав, обов'язків керівників і їхніх підлеглих ; високу мобільність реалізації прийнятих рішень; підвищення ділової активності всього банківського персоналу; посилення контролю за чиненими в банку операціями.

Важливим аспектом формування раціональної структури комерційного банку є побудова системи автоматизації банківських операцій з використанням сучасних технічних і програмних засобів, що є на ринку або розроблених фахівцями “Ікар-банку”. Основними технічними елементами системи є: банківські термінали, які встановлюються в банках і відділеннях; банкомати для одержання готівки по інтелектуальних пластикових картках; електронні центри комутації, що забезпечують управління інформаційними потоками; шлюз із внутрібанківською системою автоматизації; сервер компенсації, що забезпечує зарахування і списання засобів з рахунків клієнтів.

Комплексна система інвестиційного обслуговування (рис.2) включає в себе ряд комплексів і модулів. Основними комплексами з них є :” Операційний день банку”; “Кредитні операції”; “Аналіз стану банку”; ”Прогноз роботи банку”, а також розроблювальний комплекс зв’язку з системою “Підприємство - комерційний банк - регіон”.

Комплекс “Операційний день банку” призначений для автоматизованого ведення рахунків банку, обліку й контролю проведення операцій по балансових і позабалансових рахунках банку. Він забезпечує введення інформації про клієнтів і проведені операції в бази даних, їхню обробку і розрахунок балансу банку за будь-який період часу, що задається, по рахунках першого і другого порядків, нормативних коефіцієнтах діяльності банку; нараховує відсотки за проведення операцій і касове обслуговування; передбачає відновлення інформації в аварійних ситуаціях, видачу звітної і контрольної документації. Система “Клієнт-банк” дозволяє банку і його клієнтам обмінюватися підписаними і зашифрованими пакетами платіжних і інших документів по телефонних лініях зв'язку. Пакет документів клієнта може містити: довільну кількість платіжних документів, замовлення виписок по рахунках за довільний період часу, будь-які текстові та інші файли.

Пакет документів банку може містити: повідомлення про проходження платіжних документів, замовлені виписки по рахунках, будь-які текстові та інші файли. Система складається з модуля “Телезбір”, установленого під UNIX, модуля “Клієнт”, що встановлюється на ПК клієнтами модуля “Оброблювач”, що здійснює зв'язок між модулями і комплексом “Операційний день банку”. У системі використовується криптографічний електронний підпис інформації.

Комплекс “Кредитні операції” надає можливість автоматизованого введення, обліку, контролю виконання договорів зобов'язань, обліку суми кредитів і депозитів при розрахунку коефіцієнтів ліквідності банку, прогнозу стану кредитних ресурсів банку до заданого моменту часу, прогнозу впливу передбачуваного договору на фінансовий стан банку; підготовку тексту договору за мінімальний час; дозволяє одержувати повну виписку окремого договору і зведену звітну документацію; забезпечує ведення і контроль пайових договорів, нарахування дивідендів пайовикам банку, виходячи з гарантованої процентної ставки або виділеної суми прибутку.

Модуль “Аналіз діяльності відділень” забезпечує введення інформації про фінансові операції, одержання зведеного балансу, включаючи валютні операції, облік діяльності відділень при підведенні зведеного балансу банку, можливість аналізу балансів з розрахунком контрольних коефіцієнтів по них або їхніх регіональних групах.

Комплекс “Контроль розподілу акцій” призначений для автоматизації роботи з розподілу й обліку акцій та дивідендів. Комплекс передбачає розрахунки із двох типів акцій (простих і привілейованих).

Комплекс “Аналіз фінансового стану комерційних банків” робить розрахунки понад 100 абсолютних і відносних показників, які відбивають реальний фінансовий стан комерційного банку в по наступних групах: структура активів; структура пасивів; структура доходів; структура витрат; ліквідність; фінансова стійкість; збитковість і прибутковість; ділова активність; грошові потоки з активних операцій.

Комплекс “Прогноз роботи банку” розроблено з метою гнучкого планування діяльності банку, управління кредитними ресурсами й оптимальним їхнім розміщенням. Планування роботи банку може здійснюватися на термін від дня до року. Дані для розрахунків поступають з програм “Кредитні операції” і “Операційний день банку”. Програма максимально наближена до балансу банку.

При плануванні кредитної роботи враховуються всі можливі фактори, що впливають на прибуток і кредитні ресурси, в тому числі: прогноз терміну повернення кредиту; прогноз зростання (зниження) ставок і пені. Враховується також вплив на кредитні ресурси результатів роботи інших відділів. Керівник, задавши необхідну суму прибутку на кінець планового періоду, може одержати рекомендації щодо розмірів коштів, які необхідно залучити, а також терміни і відсотки, під якими їх потім треба повернути. Залучаючи і видаючи ресурси, програма може прогнозувати, до яких наслідків ці рішення приведуть, як вони вплинуть на прибуток банку.

Таким чином, використання економіко-математичних методів та інформаційних технологій створює передумови вибору промислових підприємств і організацій, які доцільно кредитувати в першу чергу й одержати очікуваний прибуток як банком, так і господарюючими суб'єктами. Суть автоматизованої системи обслуговування підприємств полягає в сукупному обліку зацікавленості всіх, хто бере участь як з боку комерційного банку, так і його клієнтів, а також задоволення цієї зацікавленості в реальному режимі часу.

Однією з головних функцій і головних джерел доходів комерційних банків є надання кредитів позичальникам. Тому в основі економічної політики банку лежить прагнення витягти з кредитування максимальний доход, що обумовлено постійним лавіруванням між двома суперечливими устремліннями: збереженням, з одного боку, високого рівня привабливості банку, а з другого - високих банківських відсотків

Результати ведення переговорів про величину ставки визначають можливість відобразити в ній велике число факторів, серед яких співвідношення попиту та пропозиції, характер і специфіка позички, термін кредитування, форма виплати кредиту, стан конкуренції між банками, встановлений законом максимальний розмір ставки для даного виду кредиту і багато інших, включаючи традиції банків і позичальників.

Факторами, які враховуються при аналізі кредитоспроможності позичальника, є: дієздатність і репутація позичальника, його здатність одержати доход, володіння активами (сучасною технікою, запасом товарів) і загальний стан економічної кон'юнктури (зокрема імовірність настання економічного спаду до моменту повного погашення позички). З огляду залежності попиту на кредит від величини кредитної ставки можна стверджувати про наявність у кожен момент оптимального значення цієї ставки, тобто такої, яка забезпечує максимальний доход від кредитування, і за певних умов знаходити це оптимальне значення. Практичне рішення задачі визначення величини кредитної ставки на основі запропонованих методів не представляє особливих труднощів і вимагає незначного обсягу інформації про щоденні підсумки у сфері кредитування. Встановлено, що на даний час величина кредитної ставки становить 55-60% річних.

Таким чином, організаційна система обслуговування клієнтів забезпечує не тільки підвищення сервісу раціонального використання вільних засобів своїх інвесторів, клієнтів, вкладників і одержання гарантованого доходу, а й надає рекомендації з науково обґрунтованої величини кредитної ставки в залежності від кредитоспроможності позичальника, зовнішніх економічних умов і кон'юнктури ринку.

В умовах трансформаційного періоду і триваючого процесу регіоналізації особливо гостро постає проблема вдосконалення регіональної управлінської взаємодії між комерційними банками й промисловими підприємствами. Метою регіонального управління є збалансований пропорційний розвиток регіону, нарощування й ефективне використання його ресурсного потенціалу. Досягнення цієї мети збігається з інтересами комерційних банків і промислових підприємств, обумовлює необхідність формування та організаційної побудови системи взаємозв'язків органів регіонального управління з комерційними банками і підприємствами, розташованими на території регіону.

Результати аналізу стану інвестиційних ресурсів регіону вказують на необхідність залучення кредитних ресурсів комерційних банків для реалізації програм науково-технічного розвитку Донецької області. При цьому потрібне використання механізму, який забезпечить поєднання економічних інтересів комерційних банків, підприємств і органів регіонального управління, що створюють передумови ефективної реалізації програм інноваційного відновлення виробництва й економічного зростання.

Органи регіонального управління шляхом розробки відповідних програм, упровадження відповідних методів та інструментів їхньої реалізації повинні стимулювати комерційні банки до розподілу накопичених інвестиційних ресурсів з урахуванням пріоритетів регіонального розвитку, а промислові підприємства - до повного використання виробничих потужностей, підвищення обсягів і ефективності виробництва, що приводить до збільшення ресурсної бази комерційних банків. У складі управлінь облдержадміністрації (фінансового і капітального будівництва) доцільно створити під керівництвом заступника голови структуру, у функції якої ввійде здійснення координаційної взаємодії з комерційними банками й виробничими суб'єктами, розробка обґрунтованих пропозицій, рекомендацій та інших управлінських рішень, накопичення інформаційних даних у системі „регіон - комерційний банк – підприємство” (рис.3).

Важливою функцією цієї структури повинне стати узгодження з Національним Банком України, комісіями Верховної Ради України законодавчих, нормативних, інструктивно-методичних і інших затверджуваних ними матеріалів, що стосуються інтересів регіонів. Таке узгодження передбачене Концепцією державної регіональної політики України і повинне здійснюватися на стадії розробки документів до їхнього затвердження. Пропозиції виробляються в результаті взаємодії всіх ланок системи “регіон - комерційний банк – підприємство”. Особливого значення набуває наділення регіональної структури функцією контролю, постійний моніторинг заходів управлінського впливу, що реалізуються в системі “регіон - комерційний банк – підприємство”, розподіл і використання інвестиційних кредитних ресурсів при виконанні планових програмних документів.

Нова структура буде розробляти та використовувати механізми реалізації заходів для забезпечення кредитними ресурсами і виконання програмних і планових документів розвитку регіону в цілому і підприємств, які знаходяться на його території.

Як елемент такого механізму може бути застосовано договір між облдержадміністрацією й комерційним банком (або групою банків), у якому будуть передбачені права, обов'язки і відповідальність сторін по наданню, з одного боку, кредитних інвестиційних ресурсів, з іншого боку - виконання зобов'язань (заходів), що стимулюватимуть банки до розподілу кредитних ресурсів відповідно до пріоритетних напрямків розвитку регіону.

Для ефективного функціонування системи взаємодії регіону з комерційними банками і господарюючими суб'єктами необхідно удосконалювати взаємини і взаємозв'язки комерційних банків із суб'єктами кредитування, економічні методи управління комерційними банками. Варто розвивати нові напрямки в управлінні банками: узгодження управління господарською діяльністю банків (кредиторів) з підприємствами (позичальниками) на договірній основі; підвищення взаємної відповідальності й контролю, гарантування комерційної таємниці про зміст договору, попередження економічного ризику на базі глибокого аналізу й оперативного вирішення виникаючих проблем; використання автоматизованих систем обслуговування клієнтів. Це створить передумови для виявлення значних інвестиційних ресурсів на підприємствах і їхньої централізації в банках.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі досліджено комплекс проблем, пов'язаних з забезпеченням ефективної інвестиційної взаємодії підприємств і комерційних банків в умовах трансформаційного періоду. За результатами виконаної роботи сформульовані й обґрунтовані наступні висновки.

1. Господарська діяльність промислових підприємств, їхня ефективність у значній мірі залежать від своєчасного введення в експлуатацію нової техніки й технології, тобто від інновацій і інвестицій. Проведений аналіз формування інвестиційних ресурсів показав, що в умовах становлення ринкових відносин одним із джерел інноваційних ресурсів є комерційні банки як акумулятори вільних коштів для інвестування структурних перетворень і технічного переозброєння підприємств. Удосконалення управління комерційними банками в напрямку розвитку взаємозв'язків і взаємодії їх з промисловими підприємствами створює передумови для підвищення ефективності господарської діяльності останніх.

2. Методи управління банківською системою в цілому і конкретних банків, які використовувались у планово-адміністративній економіці, не відповідають новим умовам господарювання. Результати аналізу теоретичних і методичних сторін управління комерційними банками дозволили обґрунтувати основні напрямки їхнього вдосконалювання.

3. У процесі удосконалення управління комерційними банками необхідно враховувати корінні зміни, які відбулися безпосередньо в самому виробництві (ціль виробництва, розходження у формах власності, повна господарська самостійність підприємств у своїх діях: вибір виду продукції, яка випускається, постачальників сировини, матеріалів і палива, виборі покупців, джерел фінансування нової техніки і технології), а також сформовані зовнішні і внутрішні умови та, пов'язаний з кризою і нестабільністю зовнішнього середовища економічний ризик.

4. Ефективність господарювання підприємства залежить багато в чому від використання зовнішніх інвестицій, одним із джерел яких є комерційний банк. У свою чергу зазначені економічні умови потребують нового підходу до формування як банківської системи, так і комерційних банків. Банківська система, комерційні і квазібанківскі (позабанківські) установи на умовах конкуренції покликані задовольняти потреби населення країни і народного господарства в банківських послугах. Комерційний банк виступає фінансовим інститутом, який здійснює реалізацію економічних інтересів суспільства і створює умови для стабілізації й розвитку національної економіки в цілому й кожного підприємства окремо.

5. Організація регіонального управління впливає на нормалізацію економічної ситуації в регіоні, на стимулювання комерційних банків до розподілу накопичених інвестиційних ресурсів з урахуванням пріоритетів регіонального розвитку, а промислових підприємств - до повного використання виробничих потужностей, підвищення обсягів і ефективності виробництва, що приводить до збільшення ресурсної бази комерційних банків. Створення у складі органів регіонального управління відповідної структури забезпечить ефективну координаційну взаємодію з комерційними банками і підприємствами.

6. Система інвестування підприємств являє собою комплекс методичних і організаційних положень з формування і фінансового забезпеченню реалізації регіональних програм інноваційного розвитку їхнього виробничого потенціалу. Формування ринкових відносин, здійснення принципу децентралізації інвестування, нова Концепція державної регіональної політики в умовах дефіциту інвестиційних ресурсів забезпечують реальну можливість і необхідність ефективної взаємодії регіональних органів влади, комерційних банків, підприємств, між якими існує єдність інтересів з фінансового забезпечення регіональних програм розвитку й економічного зростання виробництва.

Список опублікованих праць за темою дисертації:

Статті у провідних наукових фахових виданнях:

1. Гнедов К.М. Роль банківської системи в піднятті промислового потенціалу Донбасу // Схід.-2000.-№ 5.-С.22-26.

2. Гнедов К.М. Банковская система в условиях рыночной экономики //Социально-экономические аспекты промышленной политики.-Сб. науч. трудов. - Донецк:ИЭП НАН Украины,2000.-С.379-391

3. Гнедов К.М. “ИКАР-БАНК” в условиях переходной экономики //Экономические проблемы и перспективы стабилизации экономики Украины.- Сб. науч. трудов. - Донецк:ИЭП НАН Украины,2000.-С.122-129.

4. Егоров П.В., Гнедов К.М., Стариченко И.Д. Программно-методологические подходы к разработке основных подсистем контроллинга коммерческого банка // Сборник науч.трудов ДонНУ Серия:Экономическая.-Вып.4.Донецк:УкрНТЭК.-2000.-С.19-24.

Особистий внесок: визначення основних елементів контролінгу комерційного банку: прогнозні оцінки доходу банку (0,1 друк.арк.).

5. Гнедов К.М. Роль банков в активизации внешнеэкономической деятельности Донецкого региона // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций:региональный аспект.-Ч.2.-Сб. науч. трудов. - Донецк:ДонНУ.-2001.-С.527-529.

6. Гнедов К.М.Управление инвестициями: предприятие, банки, регион.// Менеджер.-2002.-№6(22).-С.89-93.

Інші:

7. Гнедов К.М. Роль банков в повышении производственного потенциала региона.-Донецк:ИЭП НАН Украины,2001.-136 с.

8. Гнедов К.М.Организация управления банками: методы и механизмы взаимодействия с предприятиями.- Донецк:ИЭП НАН Украины,2001.-150 с.

АНОТАЦІЯ

Гнедов К.М. Формування системи інвестування підприємств в умовах ринкових відносин. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами – Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського, Донецьк, 2003

У дисертації розглянуто питання взаємодії комерційних банків і промислових підприємств регіону в умовах ринкових відносин. Проаналізовано стан інвестиційних ресурсів, виконана оцінка діяльності комерційного банку як важливого інвестиційного інституту, що сприяє ефективному функціонуванню підприємств, які співробітничають з ним.

Розроблено і реалізовано на практиці в “Ікар - банку” рекомендації зі створення автоматизованої системи інвестиційного обслуговування підприємств “комерційний банк - підприємство”. Ця система забезпечує здійснення оперативного контролю за дотриманням умов кредитних договорів, розрахунку комплексних показників діяльності банку і підприємства для прийняття рішень по забезпеченню їхньої ефективної інвестиційної взаємодії.

Запропоновано створення структури на рівні облдержадміністрації для координації дій між органами регіонального управління, комерційними банками і промисловими підприємствами з метою забезпечення виконання програм економічного розвитку регіону і стимулювання банків до вкладення засобів в інвестиційні й інноваційні проекти підприємств.

Ключові слова: комерційний банк, інвестиційний інститут, автоматизована система інвестиційного обслуговування підприємств, інвестиційні ресурси, інвестиційна взаємодія.

SUMMARY

Gnedov K.M. Formation of the System of Investing the Enterprises under Market Relations.-Manuscript.

Thesis for a Candidate’s degree in economic sciences in speciality 08.06.01 - Economics, Organization and Management of Enterprises. - Donetsk State University of Economy and Trade named after М.Тugаn-Baranovsky, Donetsk, 2003

The thesis deals with the issues related to interaction between industrial enterprises and commercial banks in the region under market relations. The state of investment resources is analyzed and


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕВОЛЮЦІЯ ІСТОРИЧНОЇ ПОВІСТІ В УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Автореферат - 33 Стр.
ПРАВО ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНА НА САМОЗАХИСТ ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я ВІД ПРОТИПРАВНИХ ПОСЯГАНЬ - Автореферат - 25 Стр.
Вплив заморожування і сублімаційного висушування на збереження молозива корів - Автореферат - 29 Стр.
Управління підприємствами автомобілебудівної промисловості УКРАЇНИ в умовах протекціонізму - Автореферат - 23 Стр.
Система оптимізації межичної допомоги у збройних силах україни (НАУКОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ І Реалізація) - Автореферат - 53 Стр.
ОРТОГОНАЛЬНІ ПОЛІНОМИ НА ОДИНИЧНОМУ КОЛІ, РІЗНИЦЕВI РІВНЯННЯ СЕГЬО ТА УНІТАРНІ ОПЕРАТОРИ ХЕССЕНБЕРГА - Автореферат - 22 Стр.
Комплексна оцінка та механізм регулювання зайнятості населення у контексті соціально-економічного розвитку регіону - Автореферат - 27 Стр.