У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

Гориславський Кирило Олександрович

УДК 342.72./73

ПРАВО ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНА

НА САМОЗАХИСТ ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я

ВІД ПРОТИПРАВНИХ ПОСЯГАНЬ

Спеціальність: 12.00.02 – конституційне право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі загальноправових дисциплін

Донецького інституту внутрішніх справ при Донецькому

національному університеті.

Науковий керівник – кандидат юридичних наук, доцент

Коваль Микола Васильович,

Академія державної податкової служби України,

професор кафедри адміністративного і

податкового розслідування

Офіційні опоненти: доктор юридичних наук, професор

Погорілко Віктор Федорович,

Інститут держави і права

ім. В.М. Корецького НАН України,

заступник директора інституту

кандидат юридичних наук, доцент

Серьогін Віталій Олександрович,

Національний університет внутрішніх справ,

доцент кафедри конституційного

та міжнародного права

Провідна установа – Національна академія внутрішніх справ України

Захист відбудеться 25 вересня 2003 р. о 16.00 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 26.001.04 у Київському національному

університеті імені Тараса Шевченка за адресою:

01033, м. Київ, вул. Володимирська, 60.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Київського

національного університету імені Тараса Шевченка за адресою:

01033, м. Київ, вул. Володимирська, 58.

Автореферат розісланий 5 серпня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.Г. Шукліна

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. З прийняттям на п’ятій сесії Верховної Ради Конституції України було закладено якісно нові підвалини для розвитку, затвердження, забезпечення прав людини в нашій державі. Згідно зі ст. Основного Закону, саме права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Постійний розвиток суспільства вимагає від кожної держави створення ефективного механізму захисту прав та свобод людини, адже зараз усю увагу світового співтовариства, міжнародних та національних урядових і неурядових організацій сконцентровано на проблемі забезпечення прав людини.

Слід зазначити, що серед усіх прав та свобод, які визнано та закріплено за кожною людиною, окреме місце посідають такі природні права, як право на життя та здоров’я. Проте будь-яке право втрачає свій сенс, якщо не створено законодавчого механізму, який би належним чином його закріплював та забезпечував. Ст. Конституції України закріпила за кожною людиною право на життя і, відповідно, за державою – обов’язок щодо захисту цього права. Однак нестабільність криміногенної ситуації в України, іноді неспроможність державних органів вжити реальних заходів щодо захисту життя та здоров’я, прав, свобод та законних інтересів людини та громадянина створюють в нашій державі сприятливі умови для злочинних посягань на життя людини.

Враховуючи те, що в розвиненому суспільстві кожна особа повинна мати максимум можливостей для захисту порушених прав, держава на конституційному рівні закріпила право кожного на самостійний захист свого життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань (ст. 27 Конституції України). Це положення підкріплюється цілою низкою відповідних статей та принципів Конституції нашої держави, які надають кожній особі можливість уникнути небезпеки для власного життя та здоров’я різними засобами в разі посягань на ці блага та вжити заходів самозахисту проти правопорушника.

Необхідно зауважити, що ці положення мають важливе значення, адже в жодній з радянських конституцій не було закріплено за особою права самостійно захищати себе від протиправних посягань, а відповідні положення містили тільки норми кримінального, адміністративного та деяких інших галузей права. Цим можна пояснити відсутність в межах конституційного права комплексних досліджень щодо права кожної людини на самозахист свого життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань.

Слід відзначити, що дослідженням питань захисту життя та здоров’я в межах кримінального права займалися ще такі відомі російські дореволюційні вчені як А.А. Бєрлін, О.Ф. Коні, П.С. Ромашкін, М.С. Таганцев.

Пізніше ці питання досліджували Ю.В. Баулін, В.М. Козак, І.І. Слуцький, І.С. Тишкевич, В.І. Ткаченко, Т.Г. Шавгулідзе, М.І. Якубович та ін. В межах адміністративного права окремі аспекти питання самозахисту було досліджено у роботах Л.В. Коваля, О.П. Корєнєва, О.С. Фролова та ін. Деяким питанням самозахисту цивільних прав присвячені окремі роботи вчених-цивілістів В.П. Грібанова, Л.П. Гурєєва, Г.Я. Стоякіна та ін. Деякі питання щодо самозахисту життя та здоров’я від протиправних посягань осіб, які виконують правоохоронні та правозастосовчі функції, знайшли своє відображення у роботах В.С. Новікова, В.І. Осадчєго, Е.Ф. Побєгайла та ін. Також використані розробки щодо прав людини таких вітчизняних вчених як А.М. Колодій, В.В. Кравченко, С.Л. Лисенков, А.Ю. Олійник, В.Ф. Погорілко, П.М. Рабінович, Ю.М. Тодика, О.Ф. Фрицький, Н.Г. Шукліна та ін.

Однак комплексного дослідження конституційного права на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань проведено не було. Саме це обумовило вибір даної теми дослідження і визначає його актуальність та новизну.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в межах напрямку “Наукове забезпечення розвитку і вдосконалення української державності, системи правоохоронних органів” п.1 тематики пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень на період 2002-2005 р. р. (затверджених наказом МВС України від 30 червня 2002 р. № 635). Дисертаційне дослідження пов’язане також із розробкою на кафедрі загальноправових дисциплін Донецького інституту внутрішніх справ при Донецькому національному університеті кафедральної теми “Захист прав, свобод, законних інтересів громадян у процесі здійснення правоохоронної діяльності”.

Мета і задачі дослідження. Метою запропонованого дослідження є комплексний аналіз реалізації конституційного права людини та громадянина на самозахист та обґрунтування низки питань, пов’язаних з реалізацією зазначеного права.

Відповідно до цього акцент у дисертаційному дослідженні зосереджено на вирішенні таких питань:

Дати на основі положень Конституції України, галузевого законодавства та аналізу існуючих в науковій літературі поглядів поняття самозахисту.

Виявити основні етапи формування цього права людини та громадянина, а також особливості його розвитку в Україні.

Розкрити зміст конституційного права на самозахист життя і здоров’я людини від протиправних посягань.

Проаналізувати реалізацію відповідних положень Конституції України, які визначають право на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань, в галузях національного законодавства та встановити основні його елементи й гарантії.

Розглянути нормативно-правову базу України з метою виявлення відповідності реалізації конституційного права на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань в галузях права: кримінальному, цивільному, адміністративному.

На основі аналізу поточного законодавства встановити розбіжності між правом на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань людини та відповідним правом громадян згідно з їх конституційно-правовим статусом.

Вирішити основні нормативні та організаційні проблеми щодо створення державою умов для самозахисту життя та здоров’я працівників правоохоронних органів.

Об’єктом дисертаційного дослідження є суспільні відносини, які виникають у процесі реалізації та забезпечення конституційного права людини та громадянина на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань.

Предметом дослідження є система правових актів, які визначають порядок та умови реалізації конституційного права людини та громадянина на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань.

Методи дослідження. Основу даної роботи становлять фундаментальні положення і висновки юридичної науки. У процесі дослідження використовувалися такі методи наукового пізнання, як традиційні юридичні, так і інші методи: діалектичний, історичний, логічний, порівняльно-правовий, соціологічний, статистичний.

Універсальний діалектичний метод пізнання використовувався в роботі з огляду на те, що конституційне право людини та громадянина на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань перебуває в органічному зв’язку з нормами міжнародного права та національного законодавства. Механізм реалізації цього права не є чимось сталим, а постійно розвивається, вдосконалюється. З метою визначення закономірностей розвитку права самозахисту (як загальних, так і закономірностей розвитку цього права на території України) використовувався історичний метод. Порівняльно-правовий метод був використаний для аналізу нормативно-правової регламентації використання особою права на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань з метою визначення правових чинників існуючих проблем, а також шляхів їх вирішення. За допомогою соціологічного методу були вивченні думки працівників, які виконують правоохоронні та правозастосовчі функції, щодо нормативного та організаційного забезпечення державою умов для реалізації ними права на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань під час виконання службових завдань, а також їх міркувань щодо доцільності надання громадянам додаткової можливості для самозахисту: легалізації зберігання, носіння та застосування короткоствольної вогнепальної зброї. З метою аналізу даних щодо кількості злочинних проявів проти життя та здоров’я громадян і, зокрема, працівників правоохоронних органів, а також для вивчення досвіду інших держав щодо ефективності надання цивільному населенню вогнепальної зброї для самозахисту було використано статистичний метод.

Наукова новизна одержаних результатів визначається тим, що вперше в науці конституційного права України проведено комплексний аналіз питань, пов’язаних з реалізацією права людини та громадянина на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань як комплексного багаторівневого поняття, що знаходить свій розвиток в галузях права України: кримінальному, цивільному, адміністративному.

Відповідно до цього наукову новизну роботи визначають такі теоретичні положення, які сформульовані та обґрунтовані автором у дисертаційному дослідженні:

сформульовано дефініцію поняття конституційного права на самозахист життя здоров’я людини та громадянина від протиправних посягань – це надана та гарантована державою міра можливої поведінки, що може виявлятися як в інтелектуальній, так і безпосередньо у фізичній діяльності особи, і здійснюється з метою відстоювання природних прав людини, передбачених як внутрішньодержавними, так і міжнародними нормами і базується на засадах права та інших соціальних норм поведінки, що не суперечать загальнолюдським правилам проживання. Основними ознаками цього права є: а) надана та гарантована державою можливість певним чином діяти; б) виявляється як в інтелектуальній, так і фізичній діяльності особи; в) виконується з метою відстоювання природного права на життя і здоров’я, передбаченого як нормами міжнародного права, так і чинним законодавством України; г) відповідні дії особи повинні базуватися на соціальних нормах поведінки, у тому числі нормах права. Сутність самозахисту життя та здоров’я від протиправних посягань полягає в тому, що держава, визнаючи виключну цінність таких благ як життя та здоров’я, відповідно до Конституції України, законодавства та норм міжнародного права, надає кожному можливість застосувати до правопорушника будь-які незаборонені заходи задля захисту цих благ;

зроблено висновок, що поняття “самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань” є більш широким поняттям, ніж “необхідна оборона” та “крайня необхідність” і включає до себе вказані нижче поняття, як конкретні складові елементи, що входять до більш загального поняття;

обґрунтовується положення про те, що передбачене ч. ст. та ч. ст. Конституції України право людини та громадянина на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань є універсальним суб’єктивним правом. Воно встановлюється не тільки Основним Законом, але й іншими нормативно-правовими актами України та нормами міжнародного права;

зроблено висновок, що між правом на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань людини та відповідним правом громадянина є певні розбіжності, що пояснюється поділом на правовий статус людини та правовий статус громадянина та наявністю у деяких громадян спеціального правового статусу;

обґрунтовано необхідність вдосконалити законодавче визначення необхідної оборони у Кримінальному кодексі України з метою реального гарантування особі можливості захистити себе від злочинців, а саме, прямо зазначити на тому, що в разі посягання злочинцем на життя, здоров’я (тобто блага, які мають виключну цінність), особа має право вжити будь-яких незаборонених заходів, у тому числі спричинити смерть нападникові;

запропоновано внести відповідні зміни та доповнення до деяких законодавчих актів України (Закон України “Про міліцію”, Закон України “Про Службу безпеки України”, Дисциплінарний статут Збройних Сил України), що має на меті посилити охорону прав відповідних службовців, зокрема, передбачити, що на їх діяльність поширюються обставини, які виключають злочинність діяння, обмеження прав цих громадян припустиме лише у виняткових, спеціально передбачених випадках та неприпустиме обмеження природного права на самозахист життя та здоров’я;

обґрунтовано пропозицію щодо внесення змін до законопроекту “Про зброю”, у частині надання цивільному населенню права на володіння короткоствольною вогнепальною зброєю самозахисту та зменшення вікового цензу, з якого дозволяється придбання мисливської гладкоствольної та нарізної зброї;

пропонується змінити ст. 19 КУпАП з метою визначення, відповідно до ст. Конституції України, пріоритету об’єктів, які можна захищати за допомогою адміністративно-правової необхідної оборони, зокрема, саме права та свободи людини поставити на перше місце;

Практичне значення одержаних результатів визначається теоретико-прикладною спрямованістю дослідження, а також тим, що сформульовані в ній висновки та пропозиції мають на меті підвищення ефективності функціонування механізму захисту прав людини та громадянина в Україні.

Ці пропозиції та рекомендації використовуються під час викладання курсів “Конституційне право України” і “Судові та правоохоронні органи України” у Донецькому інституті внутрішніх справ (Акт впровадження результатів дисертаційного дослідження № 4/86 від 24 січня 2003 р.), а також в діяльності підрозділів органів внутрішніх справ УМВС України на Придніпровській залізниці (Акт впровадження результатів дисертаційного дослідження від 18 грудня 2002 р.).

Особистий внесок дисертанта полягає в тому, що дисертаційне дослідження виконано самостійно на основі особистих досліджень автора. Всі розроблені науково-теоретичні положення та висновки обґрунтовано на базі власних досліджень та наукових праць. Під час проведення дослідження було опитано 400 працівників правоохоронних органів (співробітників органів внутрішніх справ (міліції) та Державної податкової адміністрації України (податкової міліції)) Дніпропетровської і Донецької областей та м. Києва з питань, які стосуються нормативного й організаційного забезпечення права на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань працівників зазначених правоохоронних органів під час виконання ними службових обов’язків. Також було виявлено їх ставлення до можливості надання цивільному населенню України короткоствольної вогнепальної зброї для самозахисту і, відповідно до цього прогнозування оперативної обстановки.

Із шести праць одна опублікована у співавторстві – стаття “До питання про конституційно-правові засади видання та виконання розпорядження чи наказу”. Ідеї і розробки, що належать М.В. Ковалю, у співавторстві з яким підготовлена наукова праця, у дисертації не використовувались.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення роботи, висновки, рекомендації та пропозиції обговорювалися на засіданнях кафедри загальноправових дисциплін Донецького інституту внутрішніх справ при Донецькому національному університеті (серпень 2001р., грудень 2002 р.) та доповідалися на науково-практичних конференціях: Міжвузівській науково-практичній конференції “Захист прав, свобод і законних інтересів громадян України в процесі правоохоронної діяльності” (Донецьк, 2001 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції, присвяченій 10-річчю незалежності України “Молода Українська держава на межі тисячоліть: погляд в історичне минуле та майбутнє демократичної, правової держави Україна” (Львів, 2001 р.), VІІІ регіональній науково-практичній конференції “Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні” (Львів, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Пріоритетні напрямки діяльності органів внутрішніх справ у боротьбі зі злочинністю в сучасних умовах” (Дніпропетровськ, 2002 р.)

Публікації. Результати дисертаційного дослідження відображені у 6-ти (1 у співавторстві) наукових статтях, які опубліковані в спеціальних виданнях, що визнані ВАК України як фахові з юридичних наук.

Структура та обсяг дисертації. Відповідно до мети, завдань та предмету дослідження, дисертація складається з вступу, трьох розділів, що включають 8 підрозділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг дисертації – 206, із них список використаних джерел – 17 сторінок (219 найменувань), додатки – 6 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Розділі 1 “Поняття та формування права людини та громадянина на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань” досліджується сутність права на самозахист людини і громадянина, розглянуто історичний аспект його виникнення та розвитку в Європі, Америці та на території України.

Підрозділ 1.1 “Визначення та зміст поняття права самозахисту” розкриває сутність, зміст та гарантії права на самозахист. Автор поставив за мету з’ясувати значення поняття “самозахист” і поняття права на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань. Конституція України не містить прямого посилання на термін “самозахист життя та здоров’я”, однак фактично має його на увазі та використовує у ч. 3 ст. 27 Основного закону України, де закріплено таке положення, що кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань.

На основі аналізу думок представників філософсько-правової школи природного права дисертант робить висновок, що право на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань є невід’ємною складовою частиною права на життя, тобто є невідчужуваним природним правом кожної людини.

Спираючись на висновки науковців, коментарі до ст. Конституції України, а також беручи до уваги поняття “самозахист” у тлумачних словниках, дисертант надає власне визначення поняттю “самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань”.

Відповідно до цього, розглядаючи право на самозахист як складне поняття, до структури якої входять певні категорії, автор розрізняє дві основні форми реалізації права на самозахист, а саме: інтелектуальну та фізичну. Також розглянуто основні елементи, які входять до цього права.

Наведено основні відмінності між поняттями “необхідна оборона”, “крайня необхідність” та поняттям “самозахист”; наведено встановлені законодавством межі здійснення зазначеного права, а також основні його гарантії, які містить Конституція України та які деталізуються в галузях національного права.

У підрозділі 1.2 “Історично-правовий аспект виникнення та розвитку права на самозахист життя і здоров’я людиною” на основі правових пам’яток розглядаються загальні тенденції виникнення та розвитку права на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань. Автор доходить висновку, що ще у стародавньому світі за людиною визнавали право захищати себе від небезпеки, яка її загрожувала. Проте чітких меж у правилах поведінки, що встановлювали таку можливість встановлено не було. Можна сказати про те, що існували норми, які казуїстично встановлювали правила поведінки, які в конкретних випадках застосовувалися до тієї чи іншої ситуації.

Досліджуючи нормативне регулювання права на самозахист у період феодалізму можна зробити висновки, що з поступовим розвитком суспільних відносин нормативні акти вже більш чітко встановлюють правила поведінки, які дозволяють людині захищати себе. Крім того, вже оговорюється процедура, згідно з якою особа доводила, що діяла в межах дозволеної поведінки.

Розглядаючи період буржуазно-демократичних революцій в Європі та боротьбу США за незалежність, автор вважає, що саме цей період можна вважати завершувальним у справі відображення ідей природних прав людини у конституціях світу. Саме після прийняття Декларації незалежності, Американської конституції та конституцій Французької республіки поступово європейські країни у своїх основних законах відображали певні природні права і серед них право на самозахист або певні його елементи. Це такі права як право на життя, право робити все, що не заборонено законом, можливість захисту як себе, так і свого житла майна. Конституція Франції 1793 р. вперше в Європі закріпила принцип, згідно з яким особі надавалося право самозахисту від злочинних дій будь якого характеру, які виходили з нормативних актів влади.

Дисертант робить висновок, що первинною формою самозахисту, природно, була саме фізична (необхідна оборона), яка виникла ще з періоду стародавніх часів. З розвитком суспільних відносин законодавець намагається надати певних сталих форм таким правилам поведінки. Поступово, елементи права самозахисту закріплюються у Конституціях європейських країн.

У підрозділі 1.3 “Право самозахисту на різних етапах періодизації історії України” автор розглядає особливості виникнення та розвитку права на самозахист життя і здоров’я на різних етапах існування України. Розглядаючи зазначене право за часів Київської Русі автор зазначає, що саме Руська Правда була першим нормативним актом, який відокремлював необхідну оборону від кровної помсти та дозволяв захищати як себе, так і власне майно й житло.

Пізніше, коли Україна знаходилася під протекторатом Польщі, Литви, Російської імперії, на її території діяли відповідні кодифіковані акти. В них не було чітко встановлених меж самозахисту, а деякі з них обмежували це право.

Аналізуючи кодекс “Права по которым судится малороссийский народ”, автор акцентує увагу на тому, що це був перший нормативний акт на території України, в якому чітко були встановлені межі та правила такого основного елементу самозахисту, як необхідна оборона. До речі саме поняття “необхідна оборона” з’явилося саме в цьому кодексі.

Автор підкреслює, що становлення та розвиток права на самозахист на території України, на відміну від інших європейських країн (де його еволюція проходила під впливом надбань філософії, юриспруденції, ідеї природних прав людини), проходив своєрідним шляхом, що пов’язано у першу чергу з відсутністю власної державності.

Досліджуючи радянський період існування України, дисертант робить висновок, що ані конституції СРСР, ані конституції УРСР, згідно з марксистським поглядом на право, не містили природних прав людини, а закріплювали тільки права трудящих у соціалістичному суспільстві. В жодній з конституцій не було закріплене навіть право на життя. Природне право на самозахист життя та здоров’я кожної людини було трансформоване в обов’язок захищати соціалістичну власність та громадський порядок. Окремо можна назвати тільки Конституцію СРСР 1977 р., в якій було закріплено право на судовий захист від посягань на життя, здоров’я, честь та гідність, свободу та майно (ст. ), право на оскарження неправомірних дій влади (ст. ), проте більшість цих положень залишалася декларативними.

Піддавши аналізу нормативне забезпечення діяльності спеціальних суб’єктів права, автор робить висновок, що тривалий час така можливість самозахисту життя та здоров’я, як відмова від виконання злочинного наказу була відсутня. За часів петровських артикулів (військового та морського) військові навіть не мали права самозахисту проти злочинних дій вищого начальника. Радянське право повністю виключало можливість відмови від виконання наказу, закріпивши принцип беззастережного їх виконання.

Розділ другий “Правове та організаційне забезпечення механізму реалізації права людини на самозахист” складається з двох підрозділів. Відповідно до поділу на конституційно-правовий статус людини й громадянина, в ньому розглядається реалізація конституційного права на самозахист людиною.

У підрозділі 2.1 “Поняття права самозахисту в різних галузях національного права України” автор досліджує нормативне закріплення конституційного права людини на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань. Проаналізувавши право на необхідну оборону у кримінальному та адміністративному праві, він робить висновок, що такий елемент права самозахисту є самостійною формою реалізації цього права, може нагадувати правопорушення та відрізняється правомірністю, позитивним суспільним змістом та користю; такі дії усувають загрозу правам особи, які охороняються законом (в даному випадку життя, здоров’я, недоторканість житла і т. ін.) та виключають настання для особи, яка захищалася ретроспективного аспекту кримінально-правової або адміністративної відповідальності.

Здійснивши науковий аналіз праць вітчизняних науковців та нормативної бази, автор поділяє точку зору тих вчених, які вважають, що не можна встановлювати обмеження для осіб в разі їх самозахисту проти неправомірних дій посадових осіб та органів влади. Будь-яка особа має право як відмовитися від виконання, так і активно протидіяти посадовій особі, яка вчиняє дії від імені держави, на здійснення яких вона не має повноважень, зловживає правом або виконує свої службові повноваження з порушенням чинного законодавства.

Автор вважає, що необхідно внести корективи до відповідної статті Кримінального кодексу про необхідну оборону, а саме передбачити, що у разі посягання на блага, які мають виключне значення для кожної особи (життя, здоров’я), така особа має право вчиняти будь-які захисні дії, у тому числі завдати смерть нападникові. Це повинно полегшити розуміння такого елементу самозахисту пересічними громадянами та уникнути багатьох суперечок та роз’яснень Пленуму Верховного Суду України.

У дисертації акцентовано увагу на недостатньому рівні нормативного регулювання чинним цивільним законодавством власних немайнових відносин, не пов’язаних з майновими, зокрема, права на життя. Також підкреслено, що в Цивільному кодексі України немає поняття самозахисту цивільних прав та й взагалі не закріплено його як спосіб захисту. У зв’язку з цим, автором пропонується закріпити відповідні положення у Цивільному кодексі України.

Запропоновано змінити ст. КУпАП “Необхідна оборона”, з метою втілення принципу ст. Конституції України, яка визнає саме людину найвищою соціальною цінністю, а забезпечення її прав – головним обов’язком держави.

Підрозділ 2.2 “Право цивільного населення на вогнепальну зброю як додаткова гарантія реалізації права на самозахист життя і здоров’я” присвячений питанню доцільності надання громадянам України короткоствольної вогнепальної зброї для самозахисту (за винятком осіб, які володіють вогнепальною зброєю відповідно до виконуваних ними завдань).

Частина 3 ст. 27 а також, ч. 5 ст. 55 Конституції України надає особі право самозахисту, тому законодавчий орган повинен створити такий механізм реалізації цього права, який би дав правові основи законослухняному громадянинові мати реальну можливість дати відсіч особам, які наважуються на порушення прав, свобод та законних інтересів людини чи громадянина або своїми протиправними діями вже їх порушили. Саме отримання зброї у законне володіння має на меті стати реальною гарантією для людини в реалізації права на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань.

Розглянувши досвід вирішення цього питання в інших країнах світу (Великобританія, США, ФРН, Японія), проаналізувавши думки науковців, практиків, статистичні дані, дисертант робить висновок, що в Україні є всі умови для надання права володіти, зберігати та застосовувати короткоствольну вогнепальну зброю для самозахисту. Мисливська зброя не може належним чином забезпечити можливість збройної відсічі злочинцям.

Вивчивши ряд організаційних моментів щодо процедури надання права на володіння зброєю, автор пропонує дещо змінити процедуру її отримання. Проаналізувавши законопроекти про зброю, пропонуються уточнення, які стосуються надання вогнепальної зброї співробітникам правоохоронних органів.

Розділ третій “Особливості реалізації права на самозахист життя і здоров’я особами, які виконують правоохоронні та правозастосовчі функції” складається з трьох підрозділів, в яких розглядається здійснення права на самозахист особами, які виконують правоохоронні та правозастосовчі функції, тобто є працівниками правоохоронних органів.

Підрозділ 3.1 “Право на необхідну оборону” присвячений аналізу особливостей реалізації права на самозахист життя та здоров’я вказаними категоріями громадян. На основі наукового аналізу дисертант розглянув дві основні полярні точки зору щодо здійснення особами, які виконують правоохоронні та правозастосовчі функції, права на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань. Він дійшов висновку, що до захисних дій вказаних осіб на практиці є додаткові вимоги, які не завжди виправдані службовою необхідністю. Підкреслюється, що для таких осіб необхідна оборона, крайня необхідність, затримання злочинця стає не тільки правом, а й юридичним обов’язком.

Вивчаючи нормативну базу, згідно з якою вказані категорії осіб здійснюють право на самозахист, дисертант особливої уваги приділяє міжнародним нормативно-правовим актам, які визначають правові основи застосування сили співробітниками правоохоронних органів. Автор робить особливий акцент на тому, що більшість міжнародних документів, які стосуються діяльності правоохоронних органів та військовослужбовців, в основному, відіграють роль противаги можливим протиправним діям з боку таких осіб та виступають гарантіями дотримання прав людини (наприклад, Конвенція проти катувань та інших жорстоких і нелюдських або принижуючих гідність видів поводження й покарання, Десять основних правозахисних стандартів правильної поведінки для правоохоронних органів і т. ін.) А з таких міжнародних документів, які б мали на меті охорону особистості правоохоронців, можна назвати хіба що тільки Декларацію про поліцію.

У підрозділі особливу увагу приділено аналізу міжнародних нормативних актів, які закріплюють основні права правоохоронців (Кодекс поведінки посадових осіб з підтримання правопорядку, Основні принципи застосування сили та вогнепальної зброї посадовими особами з підтримання правопорядку, Декларація про поліцію). Відповідні норми вказаних документів, які розглядають застосування сили як крайній захід та закликають застосовувати її лише як крайній захід, знайшли відображення в спеціальних нормативних актах, які регулюють діяльність правоохоронних органів в Україні (це, наприклад, Закон України “Про міліцію”, Закон України “Про Службу безпеки України та деякі інші). Проте відповідні положення, які проголошують життя, безпеку, права та свободи вказаних осіб об’єктами, що заслуговують особливої уваги з боку суспільства, не закріплено.

У роботі визначаються основні відмінності здійснення права на самозахист особами, які виконують правоохоронні та правозастосовчі функції, від реалізації права на самозахист звичайними особами.

Автор робить висновок, що в окремих спеціально передбачених законодавством випадках держава надає спеціальний тимчасовий або постійний правовий статус, згідно з яким такі особи мають право як користуватися спеціальними заходами, спрямованими на захист життя, здоров’я таких осіб, членів їхньої родини державою, так і наданням додаткових можливостей щодо самозахисту. До таких він відносить: а) працівників правоохоронних органів, суду та пенсіонерів цих органів; б) осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві; в) народних депутатів України; г) вищих посадових осіб державних органів України.

Зробивши висновки викладеному матеріалу у цьому підрозділу, а також спираючись на результати проведеного анкетування, дисертант пропонує змінити чинне законодавство у бік створення реальних дієвих гарантій, які посилять охорону прав зазначених осіб.

Підрозділ 3.2 “Право відмовитися від виконання злочинних наказів” розкриває зміст актуального для державних службовців мілітаризованого виду державної служби (працівників правоохоронних органів, військовослужбовців) положення ст. Конституції України про можливість відмовитися від виконання злочинних наказів. Дисертант вважає, що таке положення має подвійне значення: є не тільки запобіжним заходом з боку держави щодо захисту прав осіб від зловживання посадовцями своїми владними повноваженнями, але і є додатковим заходом захисту прав осіб, які, відповідно до їх службових функцій та обов’язків повинні підкорятися наказам керівників (начальників). Проаналізувавши міжнародні нормативно-правові акти, зроблено висновок, що положення ст. Основного Закону України є відображенням відповідних принципів, які діють у міжнародному праві (Статут Міжнародного військового трибуналу, Основні принципи застосування сили та вогнепальної зброї посадовими особами з підтримання правопорядку та інші документи).

Наведено основні відмінності такої служби, що передбачає наявність спеціального правового статусу таких осіб: а) особливі умови роботи, пов’язані з ризиком; б) професійна специфіка роботи; в) особливі службові завдання; г) наявність спеціальних відомчих нормативних актів, які відображають особливості проходження такої служби.

Автор вказує на недостатню донедавна увагу юридичної науки щодо дослідження юридичної природи виконання наказу та відсутність у попередній нормативній базі України такого положення, що пов’язано з неможливістю існування такого принципу в конституціях СРСР та УРСР, а також в інших законодавчих актах при адміністративно-командній системі. Через те він пояснює відсутність досі на законодавчому рівні поняття “наказ”, а наявність – тільки доктринального визначення цього поняття. Аналізуючи різні визначення, пропонуються узагальнені вимоги щодо законності наказу і, відповідно, можливості його виконання особою-підлеглим.

Особливу увагу дисертант приділяє співвідношенню питань можливості відмови від виконання злочинного (протиправного) наказу та професійного ризику. Вказано на коло осіб, які повинні здійснювати свої професійні функції, незважаючи на небезпеку для власного життя, здоров’я. Вказано на прогалини у законодавстві стосовно цього питання – відсутність відповідних положень, які б належним чином визначали, що зазначені особи за будь-яких умов повинні виконувати свої службові функції. Відповідно до цього пропонується доповнити спеціальні нормативні акти (закони України “Про міліцію”, “Про Службу безпеки України” та інші нормативні акти, які регулюють діяльність службовців особливого виду державної служби). Розглядається процедура, відповідно до якої можливо відмовитися від виконання злочинного (протиправного) наказу.

У підрозділі 3.3. “Призначення та зміст звільнення особи від юридичної відповідальності у разі виконання нею спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації” розглядається спеціально передбачена законодавством можливість для певного, визначеного законом кола осіб в інтересах боротьби зі злочинністю скоювати протиправні дії.

Організована злочинність є негативним явищем, яке завдає шкоди як правам, свободам та законним інтересам особи, так і суспільству взагалі. Необхідність боротьби зі злочинністю вимагає від держави створення для осіб, які протистоять організованій злочинності (зокрема, діють у злочинному середовищі) створення особливого механізму самозахисту їхнього життя та здоров’я, який би надавав змогу таким особам реально захистити себе.

Дисертант підкреслює, що відповідно до спеціального правового статусу, наданого особам-працівникам правоохоронних органів, крім таких спеціальних гарантій самозахисту, як право на вогнепальну зброю, право відмовитися від виконання злочинних наказів, в окремих випадках таким особам надана можливість скоювати дії, які формально підпадають під ознаки злочину, з метою захисту себе.

Розглянуто відповідне положення Кримінального кодексу України, а також спеціальні нормативні акти, які регулюють впровадження до злочинних організацій осіб, а також можливість вчинення ними протиправних діянь для захисту себе.

Запропоновано привести у відповідність до ст. 60 Конституції України спеціальні нормативні акти, а також Кримінальний кодекс України.

ВИСНОВКИ

У висновках підсумовуються результати дисертаційного дослідження, формулюються загальні теоретичні та практичні рекомендації щодо їх використання для удосконалення реалізації конституційного права на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань. Як найбільш важливі треба визначити такі висновки.

1. Відсутність поняття конституційного права людини та громадянина на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань дозволила запропонувати таке поняття. Його можна визначити як надану та гарантовану державою міру можливої поведінки, яка може здійснюватися як в інтелектуальній, так і безпосередньо в фізичній діяльність особи, що виконується з метою відстоювання природних прав людини, які передбачені як внутрішньодержавними нормами, так і міжнародними та базується на засадах права та інших соціальних норм поведінки, що не суперечать правилам загальнолюдського проживання.

2. Підґрунтям відображення відповідних положень Конституції України, які надають особі право самозахисту (ст. ст. 27, 55) стали теоретичні надбання представників філософсько-правової школи природного права, відповідні конституції Французької республіки та США.

3. Конституційне право на самозахист є системно складною соціально-правовою категорією, основу якої складає Конституція України, а її елементи знаходять відображення в базових галузях національного права України.

4. Не можна стверджувати про різний обсяг права на життя і, відповідно до цього, права самозахисту як природних прав, проте, відповідно до наявності в особи певного правового статусу (правового статусу особи, громадянина або наявності спеціального правового статусу), можна говорити про різні можливості реалізації цього права, що можна пояснити, поперед усе, наявністю у громадян спеціального правового статусу, який надано їм державою відповідно до виконуваних нею функцій.

5. Аналіз правового статусу працівників правоохоронних органів України показує, що реалізація права на самозахист життя та здоров’я від протиправних посягань вказаними особами має відмінності, що пояснюється наявністю спеціальних нормативно-правових актів, які регулюють їх діяльність та відрізняється більш суворою регламентацією. Проте наявність таких спеціальних нормативних актів не може виключати дії загальних, таких як Конституція України, Кримінальний кодекс України.

7. Вивчення основних міжнародних документів, які визначають правові основи застосування особами, які виконують правоохоронні та правозастосовчі функції, та порівняльний аналіз їх з відповідними нормативними актами України показує, що національне законодавство відповідно до цих документів встановлює основні обмеження та принципи застосування ними сили. Проте відповідні положення, що повинні бути гарантіями для прав таких службовців, відображення в національному законодавстві не знайшли.

8. Аналіз реалізації права на самозахист такими службовцями показує, що необхідно: а) створити організаційні умови; б) внести відповідні зміни та доповнення до спеціальних нормативних актів (закріпити, що положення Кримінального кодексу України поширюються на дії таких осіб; закріпити принцип ст. 60 Конституції України): Закону України “Про міліцію”, Закону України “Про Службу безпеки України” та ін.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Гориславський К.О. Філософсько-правові витоки права на життя та його самозахист людиною // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності: Збірник наукових статей. – Донецький інститут внутрішніх справ при Донецькому національному університеті. – 2001. – № 2. – С. 82-91.

2. Гориславський К. Гарантії права людини на самозахист життя та здоров’я // Право України. – 2001. – № 12. – С. 35-38.

3. Гориславський К.О. Історичний аспект виникнення та розвитку права на необхідну оборону // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ при Національній академії внутрішніх справ України. – 2002. – № 2. – С. 212-218.

4. Коваль М.В., Гориславський К.О. До питання про конституційно-правові засади видання та виконання розпорядження чи наказу // Науковий вісник Академії державної податкової служби України. – 2002. – № 2. – С. 199- 206.

5. Гориславський К.О. Додаткові межі та гарантії права самозахисту життя та здоров’я для окремих категорій державних службовців // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності: Збірник наукових статей. – Донецький інститут внутрішніх справ при Донецькому національному університеті. – 2002. – № 2. – С. 53-62.

6. Гориславський К.О. Спеціальний правовий статус як гарантія самозахисту життя та здоров’я особами, які беруть участь у боротьбі зі злочинністю // Науковий вісник Юридичної академії МВС України. – 2003. – № . – С. 205-209.

АНОТАЦІЇ

Гориславський К.О. Право людини та громадянина на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.02 – конституційне право. – Київський національний університет імені Тараса Шевченка. – Київ, 2003.

Дисертацію присвячено дослідженню конституційного права людини та громадянина на самозахист життя і здоров’я від протиправних посягань. У роботі сформульовано дефініцію вищезазначеного суб’єктивного права, розкрито його зміст та основні форми, розглянуто основні відмінності між правом на самозахист людини і правом на самозахист громадянина, зокрема осіб, які виконують


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Вплив заморожування і сублімаційного висушування на збереження молозива корів - Автореферат - 29 Стр.
Управління підприємствами автомобілебудівної промисловості УКРАЇНИ в умовах протекціонізму - Автореферат - 23 Стр.
Система оптимізації межичної допомоги у збройних силах україни (НАУКОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ І Реалізація) - Автореферат - 53 Стр.
ОРТОГОНАЛЬНІ ПОЛІНОМИ НА ОДИНИЧНОМУ КОЛІ, РІЗНИЦЕВI РІВНЯННЯ СЕГЬО ТА УНІТАРНІ ОПЕРАТОРИ ХЕССЕНБЕРГА - Автореферат - 22 Стр.
Комплексна оцінка та механізм регулювання зайнятості населення у контексті соціально-економічного розвитку регіону - Автореферат - 27 Стр.
ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА НОВИХ СУХАРНИХ ВИРОБІВ ПОЛІПШЕНИХ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ - Автореферат - 22 Стр.
АКТИВИ В НАЦІОНАЛЬНИХ СИСТЕМАХ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Автореферат - 27 Стр.