У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

ГАНУСЯК ІГОР БОГДАНОВИЧ

УДК 331.5

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ

РЕАЛІЗАЦІЇ ПРІОРИТЕТІВ

ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Спеціальність 08.06.02 - | Підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів - 1998

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН України.

Науковий керівник | - | академік НАН України, доктор економічних наук, професор

Долішній Мар’ян Іванович,

Інститут регіональних досліджень НАН України, директор

Офіційні опоненти | - | доктор економічних наук

Крикавський Євген Васильович,

Державний університет «Львівська політехніка», завідувач кафедри

- | кандидат економічних наук

Горін Михайло Петрович,

старший науковий співробітник Інституту регіональних досліджень НАН України

Провідна установа | - | Тернопільська Академія народного господарства,

кафедра економіки підприємств і корпорацій

Захист дисертації відбудеться «29» грудня 1998 року о 10 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 290026, м.Львів,
вул.Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 290026, м.Львів, вул.Козельницька, 4.

Автореферат розіслано «28» листопада 1998 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук |

В.І.Жовтанецький

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність і ступінь розробленості теми. Впровадження ринкових відносин в Україні, роздержавлення і реструктуризація господарської системи створили необхідні передумови розвитку підприємницької діяльності. Впродовж останніх років в Україні кількість суб’єктів підприємництва збільшилася в декілька разів і на 1 січня 1997 року становила 615686 одиниць. Якщо орієнтуватись на аналоги країн розвиненої економіки, то можна передбачати, що в перспективі кількість осіб (юридичних і фізичних), що здійснюватимуть самостійно підприємницьку діяльність, зростатиме.

Це ставить на порядок денний необхідність розробки певного механізму, з допомогою якого можна було б регулювати діяльність підприємницьких структур не тільки задля одержання прибутку, але і у напрямках, які б забезпечували збалансований соціально-економічний розвиток території (області, міста, району, населеного пункту). Створення такого механізму мало б пролягати через своєчасний вибір і стимулювання видів підприємницької діяльності (заходів, інвестиційних проектів) в інтересах розвитку регіону.

Слід відзначити, що проблеми вибору пріоритетів господарської (підприємницької) діяльності були в центрі уваги багатьох наукових шкіл, передусім Інституту економіки НАН України, Інституту регіональних досліджень НАН України, Інституту промисловості НАН України, Науково-дослідного економічного інституту Міністерства економіки України, Інституту економічного прогнозування НАН України, Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України та ін. Міністерством України у справах науки і технологій розроблені і опубліковані «Інструктивно-методичні матеріали по розділу Державного індикативного плану науково-технічного розвитку України на 1999-2005 роки та визначення інноваційних пріоритетів держави». Виконано і захищено ряд дисертацій, в яких досліджуються питання взаємозв’язку розвитку підприємництва і розвитку територій.

Разом з тим ряд питань розробки методології узгодження напрямків підприємницької діяльності задля забезпечення комплексного і збалансованого розвитку території залишається відкритим. Не розроблена класифікація видів і напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону. Вимагає уточнення та доповнення сучасна концепція розвитку підприємництва через розвиток виключно малого бізнесу (що є переважаючою у багатьох дослідників). Не сформовані методичні вимоги щодо державної підтримки пріоритетних напрямків підприємницької діяльності та ін. Необхідність вирішення цих та інших аспектів організації підприємницької діяльності зумовили тему даного дисертаційного дослідження.

Мета і завдання дисертаційного дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка методичних положень обгрунтування вибору і реалізації пріоритетних напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону.

Досягнення поставленої мети забезпечувалось шляхом вирішення наступних завдань:

·

класифікація видів і напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону;

· формування критеріїв оцінки пріоритетності напрямків підприємницької діяльності;

· визначення тенденцій і закономірностей розвитку підприємництва;

· обгрунтування важелів державної (регіональної, муніципальної) підтримки пріоритетних для регіону інвестиційних проектів.

Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та методичні підходи до управління підприємницькою діяльністю щодо вибору та реалізації пріоритетних її напрямків.

Об’єктом дослідження вибрана підприємницька діяльність у м.Львові.

Теоретичні та методологічні основи дисертаційного дослідження.

В якості теоретичних основ дисертаційного дослідження використані: теорія граничної корисності, мотиваційні теорії в підприємництві і в менеджменті та ін. Методологічною базою проведення дослідження послужили: системний підхід, загальна теорія бізнесу, підприємницькі теорії в економіці, методологія економіко-статистичного аналізу тощо.

Інформаційна база дослідження. Інформаційною базою дослідження послужили: Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України щодо розвитку підприємництва в Україні, Постанова Кабінету Міністрів України «Про комплексну програму збереження історичної забудови м.Львова», Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про розробку проекту Програми державної підтримки комплексного розвитку м.Львова», статистичні матеріали Держкомстату України та Львівського обласного управління статистики, розпорядження Львівської обласної державної адміністрації щодо розвитку підприємництва у Львівській області.

Зв’язок дисертаційної роботи з науковими темами, програмами, планами. Виконання даної роботи здійснювалось в рамках планів науково-дослідних робіт Інституту регіональних досліджень НАН України. Матеріали дисертаційного дослідження використовувались при розробці науково-дослідної теми (номер держреєстрації 01970012078).

Наукова новизна дисертації. Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає в обгрунтуванні методичного підходу до вибору і реалізації пріоритетних напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону. На захист виносяться такі результати дослідження:

·

класифікація видів і напрямків підприємницької діяльності, за якою пропонується здійснювати їх вплив на розвиток регіону;

· критерії оцінки пріоритетності напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону;

· опис тенденцій розвитку підприємницької діяльності на етапі формування ринкових відносин в Україні;

· обгрунтування пріоритетів у підприємницькій діяльності в інтересах розвитку території;

· перелік і суть важелів державної (регіональної, муніципальної) підтримки пріоритетних для регіону напрямків підприємницької діяльності та інвестиційних проектів;

· формування організаційно-економічних засад стратегії реалізації пріоритетів підприємницької діяльності розвитку регіону.

Теоретичне значення одержаних результатів. Теоретичне значення одержаних результатів полягає у поглибленні наукових знань про способи і методи вибору пріоритетних напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону та їх державної (регіональної, муніципальної) підтримки.

Кожен з цих напрямків класифіковано за відповідними ознаками підприємницької діяльності.

Особистий внесок здобувача. До основних наукових результатів, що отримані особисто здобувачем, належить:

·

розроблена класифікація напрямків підприємницької діяльності в інтересах збалансованого і комплексного розвитку регіону;

· класифіковано критерії вибору пріоритетних напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону;

· розроблена класифікація видів підприємницької діяльності, яка включає організаційно-комерційну діяльність та інноваційно-технологічну діяльність;

· зроблено опис основних тенденцій розвитку окремих видів і напрямків підприємницької діяльності;

· показано випереджаючі темпи нарощування підприємницької діяльності, що пов’язана з виробництвом продукції та послуг першої необхідності та з наданням послуг транспортного характеру і зв’язку;

· обгрунтовано інвестиційні пріоритети розвитку м.Львова, як господарського, культурного, комунікаційного центру західного регіону України;

· обгрунтована концепція розвитку підприємництва малих форм господарювання в нерозривній єдності з відновленням діяльності великих фірм і корпорацій;

· запропонована структура важелів державної (регіональної та муніципальної) підтримки підприємницької діяльності в інтересах розвитку м.Львова.

Практичне значення отриманих результатів. Результати дисертаційного дослідження можуть бути використані при розробці індикативних програм розвитку підприємницької діяльності в регіонах (областях, містах) України.

Окремі пропозиції автора використані виконкомом Львівської міської Ради народних депутатів при розробці проекту Програми державної підтримки комплексного розвитку м.Львова (Довідка № 1106/425-31 від 13.10.1998 року), при розробці Програми реформування економіки Львівщини (концептуальні засади), схваленої рішенням Львівської обласної Ради народних депутатів №48 від 6 травня 1995 року (Довідка № 5/21-2828-10 від 09.09.1998 року).

Апробація результатів роботи. Основні положення, висновки і рекомендації, що сформульовані в дисертації пройшли апробацію на міжнародній науково-практичній конференції «Становлення нової економічної системи в Україні», 20-21 грудня 1994 року, м.Львів; на міжнародній науково-практичній конференції «Регіональна політика України: наукові основи, методи, механізми», 21-22 травня 1998 року м.Львів; на методологічному семінарі Інституту регіональних досліджень НАН України.

Публікації. На матеріалах досліджень опубліковано 10 наукових робіт, загальним обсягом 9.2 друкованих аркуша, з яких 3.0 д.а. - особистий внесок автора.

Структура і обсяг роботи: Дисертація викладена на 147 стор. Складається з вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел (100 найменувань). У роботі представлені 15 таблиць та 18 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі «Теоретичні основи вибору і реалізації пріоритетних напрямків підприємницької діяльності» досліджується суть підприємництва як способу ділової поведінки людей, обгрунтовуються підходи до класифікації підприємництва за видами та напрямками діяльності, формулюється методичний підхід до вибору пріоритетних напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону.

Категорії «підприємництво», «підприємницька діяльність» з початком впровадження ринкових відносин в Україні набули економікоутворюючого значення. Вони виражають певну концепцію організації продуктивних сил, що грунтується на ринкових цінностях, зокрема таких, як власність на засоби виробництва, власність на продукцію, вільна торгівля, свобода вибору способів ерганізації виробництва та ін. З початком входження України в ринковий простір підприємництво в Україні одержало бурхливий розвиток.

На 1 січня 1997 року в Україні на 1000 чол. населення припадало в середньому 11.84 суб’єкти господарювання (табл.1), тоді як у США в останні роки - понад 75.

Таблиця 1

Кількість об’єктів державного реєстру за ознакою особи

по автономній республіці Крим і областях на 1 січня 1997 року |

Кількість суб’єктів господарювання

Найменування | Насе- | Всього | У тому числі | На

території | лення | юридич- | без права | 1000 чол.

них | юридич- | насе-

тис. чол | осіб | осіб | ної особи | лення

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Україна | 52000 | 615686 | 594714 | 20972 | 11.84

Автономна республіка Крим |

24305 |

28409 |

27417 |

992 |

11.69

Вінницька | 1920 | 14997 | 14305 | 692 | 7.8

Волинська | 1058 | 9486 | 9017 | 469 | 8.9

Дніпропетровська | 3869 | 49896 | 48487 | 1409 | 12.8

Донецька | 5311 | 53549 | 51766 | 1783 | 10.08

Житомирська | 1537 | 12182 | 11516 | 666 | 7.9

Закарпатська | 1245 | 12304 | 11997 | 307 | 9.88

Запорізька | 2074 | 22274 | 21413 | 861 | 10.7

Івано-Франківська | 1413 | 15163 | 14592 | 571 | 10.73

Київська | 1934 | 18285 | 17810 | 475 | 9.45

Кіровоградська | 1228 | 13968 | 13689 | 279 | 11.37

Луганська | 2857 | 25462 | 24050 | 1412 | 8.91

Львівська | 2727 | 33398 | 32374 | 1024 | 12.36

Миколаївська | 1328 | 20534 | 19858 | 676 | 15.46

Одеська | 2624 | 37585 | 36821 | 764 | 14.32

Полтавська | 1747 | 20197 | 19440 | 757 | 11.56

Рівненська | 1164 | 10622 | 10268 | 354 | 9.12

Сумська | 1427 | 13964 | 13228 | 736 | 9.78

Тернопільська | 1164 | 11804 | 11323 | 481 | 10.1

Харківська | 3174 | 47671 | 46181 | 1490 | 15.01

Херсонська | 1237 | 16493 | 15940 | 553 | 13.33

Хмельницька | 1521 | 12830 | 12305 | 525 | 8.43

Черкаська | 1527 | 14095 | 13406 | 689 | 9.23

Чернівецька | 940 | 8834 | 8475 | 359 | 9.39

Чернігівська | 1412 | 10573 | 10080 | 493 | 7.48

м.Київ | 2572 | 74479 | 72490 | 1989 | 28.95

м.Севастополь | 375 | 6632 | 6466 | 166 | 17.68

Для оцінки масштабів і ефективності підприємницької діяльності в інтересах території, в дисертації розроблено класифікацію видів підприємницької діяльності за ознаками:

·

виробничо-технологічна діяльність;

· створення нових видів продукції;

· створення нових видів обслуговування та послуг;

· комерційна діяльність.

Розроблено також класифікацію напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону за ознаками:

·

підвищення ефективності існуючого виробничого потенціалу;

· розвиток економічного потенціалу;

· забезпечення умов життєдіяльності населення.

Будь-яка підприємницька діяльність, що здійснюється на конкретній території, має вплив на соціальний стан цієї території. Цей вплив здійснюється в різних формах: сплата податків; спонсорство; виконання окремих містобудівних чи інших заходів; безпосередня діяльність щодо розбудови об’єктів соціальної інфраструктури; забезпечення зайнятості населення та ін. У значній мірі ефективність цього впливу залежить від запитів і форм зацікавлення підприємницьких структур у виконанні завдань щодо розвитку території з боку органів державної влади, а також від способів стимулювання їх діяльності в інтересах розвитку території. У зв’язку з цим великого значення набуває вибір пріоритетних напрямків розвитку території. У дисертації сформульовано основні критерії реалізації такого вибору пріоритетних напрямків підприємницької діяльності (рис. 1).

У другому розділі дисертації «Основні тенденції розвитку підприємницької діяльності в регіоні» зроблено аналіз розвитку підприємницької діяльності за класифікованими у першому розділі видами та напрямками на матеріалах Львівської області і м.Львова.

Серед видів підприємницької діяльності відносно найбільшого розвитку у Львівській області одержав за оцінкою автора, такий вид підприємницької діяльності як обслуговування та надання послуг. У галузях діяльності, яка може бути класифікована як виробництво послуг, функціонує 35% загальної кількості суб’єктів господарювання (рис.2).

Більше ніж у 1.5 рази (порівняно з 1990 роком) зросли обсяги послуг з ремонту та технічного обслуговування технічних засобів, що належать населенню, з транспортного обслуговування, фінансового обслуговування, послуги перукарень. Виникли господарські суб’єкти, що виробляють нетрадиційні види послуг, зокрема такі як послуги грального бізнесу тощо. Разом з тим суттєво у (1.5 - 3 рази) зменшилися обсяги таких видів послуг як ремонт взуття, індивідуальне пошиття одягу та ін.

Серед напрямків підприємницької діяльності в інтересах регіону відносно стабільною у своєму розвитку в останні роки перебуває діяльність пов’язана з розвитком транспортного обслуговування тощо.

Створення у м.Львові конкурентного середовища в сфері автотранспортного обслуговування дозволило значно покращити вирішення проблеми своєчасних перевезень. Так, у IV кв. 1997 р. автотранспортом було перевезено пасажирів в 1.63 раза більше, ніж у I кв. (див. рис. 3).

Галузеві

Рис.2. Розподіл кількості суб’єктів господарювання

за секторами економіки Львівської області

Тенденції стабілізації і покращення використання виробничого потенціалу досягнуто в основному за рахунок розгортання нових видів підприємництва, в першу чергу стосовно освоєння випуску нових видів продукції і виробництва нових видів послуг, яке здійснено реструктуризованими підприємствами малого бізнесу. У 1997 році малі підприємства Львівщини виробили продукції на 160.7 млн. грн., що становить 6.8% від загальнообласного обсягу промислового виробництва (табл.2).

Таблиця 2

Динаміка вкладу підприємств малого бізнесу

у загальний обсяг виробництва окремих видів продукції, %

Види продукції | 1996 | 1997

Машини сільськогосподарські для рослинництва | - | 4.7

Нафтобітум | - | 3.7

Віконні і дверні блоки | 12.3 | 11.6

Черепиця | - | 11.8

Трикотаж верхній | 2.1 | 15.4

Швейні вироби | 1.4 | 12.4

Шкіргалантерейні вироби | 22.1 | 58.3

Взуття | 13.5 | 21.6

Масло тваринне | 0.8 | 5.1

Сири жирні (включаючи бринзу) | 4.1 | 4.9

Хліб і хлібобулочні вироби | 0.4 | 2.2

Макаронні вироби | 1.8 | 11.7

Мінеральні води | 1.1 | 13.1

Парфумерні вироби | - | 31

Меблі | 1.8 | 4.8

Кришки для домашнього консервування | 3.7 | 7.7

Останнім часом відбулося зростання обсягів підприємницької діяльності, спрямуванням якої є нарощування економічного потенціалу господарського комплексу. Так, у Львівській області у 1997 році підприємства усіх форм власності освоїли капітальних вкладень на 622 млн.грн., що на 6% більше, ніж попереднього року (у 1996 році спад становив 14%).

Відбулися деякі позитивні зміни в технологічній структурі капітальних вкладень. Зросла частка капвкладень, направлених в активну частину основних фондів (обладнання, інструмент, інвентар) - з 34% у 1996 році до 42% - у 1997 році.

Внаслідок нераціональних рішень щодо пріоритетів підприємницької діяльності, прийнятих у минулому, в області накопичився величезний обсяг незавершеного будівництва. На початок 1998 року його розмір становив 2трлн.грн., що у 3.2 раза перевищує обсяг капітальних вкладень, фактично освоєних у 1997 році. Понад 58% коштів «заморожено» на об’єктах виробничого призначення, у тому числі в електроенергетиці - 9%, сільському господарстві, хімічній та нафтохімічній промисловості - на 8%, машинобудуванні - 7% і т.д. Все це підтверджує необхідність розробки наукових методів вибору і реалізації пріоритетних напрямків підприємницької діяльності.

У третьому розділі дисертації «Вдосконалення механізму реалізації пріоритетів підприємницької діяльності» сформульовано організаційно-економічні засади реалізації пріоритетів підприємницької діяльності в інтересах регіону (рис.4) і запропоновано рекомендації щодо вдосконалення регіональної політики організації підприємницької діяльності як фактору розвитку території.

До основних засад регіональної політики розвитку підприємницької діяльності в регіоні в дисертації віднесена передусім організаційна та економічна підтримки суб’єктів господарювання, визначення економічних пріоритетів з боку регіональних органів влади та ін. Суттєвий вплив на поліпшення стану справ у промисловому комплексі кожного регіону повинна мати регіонально-економічна політика, яка має бути виражена в Програмі економічного і соціального розвитку області.

У цій програмі зокрема, доцільно:

·

визначити пріоритетні галузі промисловості, які в стані забезпечити найшвидшу віддачу;

·

визначити групи підприємств (так звані «точки росту»), які б служили фундаментом стабілізації економіки області;

·

визначити заходи протекціоністської політики стосовно найважливіших для регіону галузей та окремих підприємств.

До Програми державної підтримки комплексного розвитку м.Львова за нашою участю розроблені пропозиції щодо пріоритетного розвитку електротранспорту. Показано, що доцільно довести протягом 10 років обсяги електротранспортного перевезення до 75% пасажирів від загальної чисельності (рис.5).

 

Реалізацію засад міжгосподарської кооперації для підприємств Львівської області в дисертації пропонується здійснювати шляхом створення замкнутих технологічних циклів (від переробки сировини до споживача), зокрема таких як: виробництво сирих шкур (споживча кооперація, м’ясопереробні підприємства) - шкіропереробні підприємства; ВАТ «Світанок» - підприємства легкої промисловості (взуттєві, шкіргалантерейні та ін.); виробництво паперу для друкування, пакувального матеріалу (ВАТ Жидачівський ЦПК) - підприємства області; виробництво нафтопродуктів (нафтопереробні підприємства) - споживачі нафтопродуктів (бюджетні організації та підприємства) області; виробництво автотранспортних засобів (Львівський автобусний завод) - «Львівавтотранс» (лізинг транспортних засобів).

У дисертації обгрунтовано, що розвиток економічного потенціалу доцільний через створення великих промислових підприємств нового типу на базі підприємств колишнього військово-промислового комплексу, заводів машинобудівної галузі. Для створення таких підприємств потрібні урядові заходи щодо організації спільних з іноземними партнерами виробництв складної наукомісткої продукції. Для Львівської області це може бути виробництво телевізорів, автобусів, приладів зв’язку і т.п.

Те, що виробничі програми стратегічних підприємств Львівщини є найпріоритетнішими об’єктами інвестування підтвердили результати анкетного опитування, яке провели міжвідомчий відділ регіональної та транскордонної статистики НДІ статистики Держкомстату України та ІРД НАН України і Львівське обласне управління статистики у першому кварталі 1998 року. 85% опитаних банкірів Львівщини висловили готовність фінансувати саме такі програми.

У дисертації сформульовано підходи до вдосконалення системи індикативного програмування розвитку підприємницької діяльності в регіоні. Зокрема, сформульовано пропозиції щодо державної (загальнодержавної, регіональної, муніципальної) підтримки підприємницької діяльності в інтересах розвитку території.

Регіональну і муніципальну підтримку пропонується надавати:

·

інвестиційним проектам, метою яких є розвиток підприємництва, спрямованого на виробництво товарів і послуг першої необхідності - шляхом надання безпроцентних кредитів з спеціального фонду підтримки підприємництва, що створюється в межах міського бюджету;

· інвестиційним проектам, метою яких є створення нових підприємств, або збільшення обсягів виробництва - шляхом надання гарантій вітчизняним банкам, інвестиційним фондам під кредити з мінімальними процентними ставками;

· підприємствам, діяльність яких пов’язана з благоустроєм міста - шляхом зниження ставок податку у місцевий бюджет;

· громадянам міста для реконструкції (системи опалення, енергозабезпечення, фундаменту, даху, водопроводу тощо) - шляхом надання безпроцентних кредитів з фонду вдосконалення житла, що функціонуватиме в рамках міського бюджету;

·

громадянам та підприємствам, що проживають (працюють) в межах районів історичної забудови міста та здійснюють ремонт, реконструкцію своїх будівель - шляхом надання податкових пільг та податкових кредитів на реконструкцію будівель;

·

підприємцям Львова і області, що виробляють продукцію, послуги, яка може бути використана для потреб соціально-побутового комплексу міста - шляхом розміщення замовлення на цих підприємствах;

· підприємствам сфери туризму - шляхом надання пільг в оподатуванні прибутку.

Загальнодержавну підтримку пропонується надавати:

1)

інвестиційним проектам, метою яких є спорудження об’єктів загальнодержавного значення (бюджетні субсидії);

1)

інвестиційним проектам, ініціаторами (основними виконавцями) є діючі підприємства (урядові гарантії під іноземні інвестиції);

1)

інвестиційним проектам, метою яких є освоєння і випуск нових видів продукції (податкові пільги);

1)

інвестиційним проектам, метою яких є нарощування обсягів виробництва (пільгові кредити).

В И С Н О В К И

1.

Підприємницька діяльність усіх суб’єктів господарювання є важливим економіко-, соціально- інфраструктурно утворюючим фактором розвитку регіонів.

1.

В останні роки завдяки розвитку підприємницької діяльності в ряді міст України вдалося значно покращити вирішення проблем транспортного обслуговування, торгівлі, громадського харчування, зв’язку та ін.

1.

Для подальшого забезпечення комплексного і збалансованого розвитку регіонів важливе значення набуває формулювання пріоритетів у здійсненні підприємницької діяльності та розробка заходів щодо їх державної регіональної та муніципальної підтримки.

1.

Основними критеріями вибору державної, регіональної і муніципальної підтримки пріоритетних напрямків підприємницької діяльності в інтересах розвитку регіону є:

·

збільшення зайнятості населення регіону;

· покращення умов життєдіяльності в регіоні, в тому числі благоустрою населених пунктів;

· покращення використання існуючого виробничого потенціалу;

· розвиток економічного потенціалу регіону через впровадження наукомістких технологій і науково-технічних інновацій і використання місцевих, передусім відновлюваних ресурсів тощо.

1.

Важливим чинником реалізації пріоритетів підприємницької діяльності в інтересах регіону є розробка індикативних соціально-економічних програм, в яких:

а) визначаються цільові орієнтири, яких треба досягти в області (районі, місті) задля створення збалансованого розвитку території;

б) визначаються зобов’язання держави (області, міста) щодо підтримки реалізації проектів, спрямованих на досягнення цих орієнтирів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. | Ганусяк І.Б. Деякі аспекти розвитку підприємництва. //Соціально-економічні дослідження в перехідний період (щорічник наукових праць). Випуск IV. - Львів.: ІРД НАН України, 1998 - С.461-468.

2. | Козоріз М.А., Фурдичко О.І., Люткевич О.М., Завійський І.Ф., Ганусяк І.Б. Напрямки розвитку малих форм господарювання в лісовій і деревообробній промисловості. Львів, 1993. - 58 с. (Препр. наук. доп. /НАН України. Львівське відділення Інституту економіки).

Особистий внесок здобувача: обгрунтовано класифікацію малих форм господарювання.

3. | Ганусяк І., Копець Г. Напрямки підвищення престижності праці в умовах перехідної економіки //Становлення нової економічної системи в регіоні: Матеріали міжнародної наук.-практ. конфер., Львів, 20-21 грудня 1994 р. Ч.4. - Львів: Львівський торгово-економічний інститут, 1994. - С.63-64.

Особистий внесок здобувача: пропозиції щодо вдосконалення механізму мотивацій продуктивної праці.

4. | Економічне стимулювання підвищення ефективності виробництва (Методичні вказівки) /О.М.Люткевич, З.І.Самоплавський, В.П.Мікловда, М.І.Пітюлич, О.І.Копилюк, О.Г.Волинський, В.І.Цись, Л.Я.Бековська, Ф.А.Важинський, О.В.Тарасенко, Б.М.Гадзако, Є.С.Барвінська, О.П.Луців, З.В.Семів, С.В.Кондратюк, В.С.Яцюк, І.Б.Ганусяк, З.Ф.Бриндзя, В.Р.Німко. - Львів: Львівське відділення Інституту економіки АН України, 1993. - 43 с.

5. | Організаційно-економічні та правові засади стимулювання творчої активності працівників промислових підприємств (Методичні вказівки) М.Козоріз, О.Фурдичко, О.Люткевич, Г.Копець, В.Цись, В.Худо, І.Ганусяк, С.Медведчук, В.Тришкін, Є.Палига, М.Шморгай, З.Герасимчук. - Львів: ІРД НАН України, 1994. - 42с.

Особистий внесок здобувача: обгрунтовано класифікацію малих форм господарювання.

6. | Побурко О., Волков Є., Ганусяк І. Стратегія формування капіталу підприємства //Регіональна політика України: наукові основи, методи, механізми. /Зб. наук. праць. За матеріалами доповідей міжнар. наук.-практ. конф., Львів, 21-23 травня 1998. Ч.II - Львів: ІРД НАН України, 1998. - С.388-391.

Особистий внесок здобувача: описано особливості становлення підприємств ринкового типу господарювання.

7. | Данилейко Б., Ганусяк І. Про необхідність нової концепції промислового розвитку м.Львова //Регіональна політика України: наукові основи, методи, механізми. /Зб. наук. праць. За матеріалами доповідей міжнар. наук.-практ. конф., Львів, 21-23 травня 1998. Ч.II - Львів: ІРД НАН України, 1998. - С.17-20.

Особистий внесок здобувача: обгрунтована роль промислового підприємництва у розвитку м.Львова.

8. | Матковський С., Кармазін М., Ганусяк І. Інвестиції у будівельній сфері Львівщини //Інвестиційний вісник, Додаток до ж.«Регіональна економіка», 1998 - №2. - С.57-64.

Особистий внесок здобувача: описано тенденції підприємницької діяльності у будівельній сфері.

9. | Заблоцький Б.Ф., Ганусяк І.Б. Продуктивна функція національного капіталу. //Соціально-економічні дослідження в перехідний період (щорічник наукових праць). Випуск IV. - Львів: ІРД НАН України, 1998. - С.140-153.

Особистий внесок здобувача: обгрунтовано виробничо-підприємницький напрям розвитку національної економіки.

10. | Важинський Ф.А., Ганусяк І.Б. Деякі аспекти управління підвищенням технічного рівня виробництва //Соціально-економічні дослідження в перехідний період (щорічник наукових праць). Випуск IV. - Львів: ІРД НАН України, 1998. - С.367-374

Особистий внесок здобувача: обгрунтовано важелі державної підтримки підвищення технічного рівня виробництва.

ГАНУСЯК І.Б. - Організаційно-економічні засади реалізації пріоритетів підприємницької діяльності. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент і маркетинг - Інститут регіональних досліджень НАН України, Львів, 1998.

Досліджуються теоретичні і практичні питання визначення пріоритетів підприємницької діяльності.

Визначені тенденції розвитку основних напрямків підприємницької діяльності в умовах стабілізації економіки, обгрунтовані пріоритетні напрямки розвитку підприємницької діяльності в інтересах комплексного збалансованого розвитку регіону (на прикладі м.Львова).

Ключові слова: програма, пріоритети, регіон, державна підтримка, критерії, вибір.

ГАНУСЯК И.Б. - Организационно-экономические принципы реализации приоритетов предпринимательской деятельности. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 - предпринимательство, менеджмент и маркетинг - Институт региональных исследований НАН Украины, Львов, 1998.

Исследуются теоретические и практические вопросы определения предпринимательской деятельности в интересах региона.

Определены тенденции развития основных направлений в предпринимательской деятельности в условиях стабилизации экономики, обоснованы приоритетные направления развития предпринимательской деятельности в интересах комплексного сбалансированного развития региона (на примере г.Львова).

Ключевые слова: программа, приоритеты, регион, государственная поддержка, критерии, выбор.

Ganusjak I.B. Organizational - economics grounds of realization of enterprising activity priorities. - Manuscript.

The theoretical and practical problems of determination of enterprising activity priorities are investigated.

The tendentions of the development of the main forms of endrprising activity in conditions of establishing of the market relations are determined.

The propities ways of the development of intorpising activity in intereses of complex and balanced development of the region are motivated (Lviv as example).

The Key words: program, prority, region, cri region, choice, state support.

 






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНА ОЦІНКА М'ЯСОПРОДУКТІВ, ЩО РЕАЛІЗУЮТЬСЯ НА РИНКАХ, ТА ЗАХОДИ З ПІДВИЩЕННЯ ЇХ ЯКОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ В ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ (державно-управлінський аспект) - Автореферат - 32 Стр.
ВИВЧЕННЯ ГЕПАТОЗАХИСНОЇ ДІЇ ПРЕПАРАТУ З ТРАВИ ГОРОХУ ПОСІВНОГО - ПІФЛАМІНУ - Автореферат - 28 Стр.
ОРНАМЕНТ СОФІЇ КИЇВСЬКОЇ (ГЕНЕЗА, ТИПОЛОГІЯ, ХУДОЖНЬО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ) - Автореферат - 29 Стр.
зміни метаболізму оксиду азоту при кардіопатії у хворих на ревматоїдний артрит (клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 25 Стр.
СТИЛЬОВІ РИСИ АРХІТЕКТУРИ ПРОВІНЦІЙНОГО КАТОЛИЦЬКОГО БАРОКОВОГО ХРАМУ (НА ПРИКЛАДІ КОСТЬОЛІВ КИЇВЩИНИ І ВОЛИНІ) - Автореферат - 38 Стр.
Судово-медична оцінка ступеня тяжкості нелетальних травм обличчя і головного мозку у дітей та підлітків - Автореферат - 31 Стр.