У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХМЕЛЕНКО ОЛЕКСІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

УДК 336.761

ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ПОРТФЕЛЯ ЦІННИХ

ПАПЕРІВ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Харків, 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор
Гриньова Валентина Миколаївна,
Харківський державний економічний університет,
завідувач кафедри бізнесу та підприємництва

Офіційні опоненти: доктор економічних наук

Українська Лариса Олегівна,

Харківський державний економічний університет,

професор кафедри економічної теорії

кандидат економічних наук, професор

Чечетов Михайло Васильович,

Голова Фонду державного майна України

Провідна установа – Харківський національний університет

ім. В. Н. Каразіна, кафедра маркетингу

Міністерство освіти і науки України, м. Харків

Захист відбудеться "__03_" _липня________ 2003 р. о _1300__годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий "_31_" __травня ______ 2003 р.

В. о. вченого секретаря
спеціалізованої вченої ради Т. С. Клебанова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Економіка України знаходиться на надзвичайно відповідальному етапі становлення ринкових відносин, ефективність яких підтверджена світовою практикою.

Зараз відбувається перехід від адміністративної системи до економіки, що базується на підприємницькій ініціативі і непрямому державному регулюванні, на механізмі конкуренції, що забезпечує соціально–економічний добір найбільш ефективних підприємств із найменшими витратами виробництва й у той же час ринкові потреби, що найбільш повно задовольняються.

Актуальність теми. Розвиток товарного виробництва на певному етапі призводить до появи в його учасників гострої потреби в додатковому інвестиційному капіталі, необхідному для подальшого розширення виробництва, або необхідності вкладення тимчасово вільних коштів у ліквідні активи.

В Україні провідна роль в інвестиційному процесі належить інституціональним інвесторам: фондам, компаніям, пенсійним фондам, довірчим товариствам, страховим компаніям і подібним організаціям. На сучасному етапі виділяються також підприємства, які мають вільні кошти завдяки особливостям виробництва або кон’юнктурі ринка. Вкладаючи кошти в цінні папери, інвестори прагнуть досягти цілком конкретних цілей: безпеки, прибутковості, ліквідності й збільшення або одержання додаткових прибутків, що можливо при використанні портфельного інвестування.

Проблеми функціонування та розвитку фондового ринку, управління формуванням портфеля цінних паперів розглядаються на теоретичному і методологічному рівнях у фундаментальних роботах таких вітчизняних учених–економістів, як Алексєєв М. Ю., Альохін Б. І., Амитан В. Н., Амоша О. І., Бланк І. О., Гриньова В. М., Дюран Н., Клебанова Т. С., Кизим М. О., Лауфер М., Мендрул О. Г., Міркін Я. М., та закордонних: Уотшем Т. Дж., Паррамоу К., Хастингс Н., Пікок Дж., Шарп У., Александер Г., Ерлих А. А., Ентоні Хербст, Едвін Дж. Елтон, Мартін Дж. Грубер, Гаррі М. Марковіц, Джеймс Тобін, Дж. Холтон, Уілсон Бєрри.

Узагальнення літературних джерел дозволяє зробити висновок про недостатнє вивчення ряду питань формування та управління оптимальним портфелем цінних паперів, що породжує відсутність адаптації і гнучкості інвесторів при виборі стратегії і тактики поведінки в складних економічних умовах періоду становлення українського фондового ринку. Саме цим визначається актуальність теми дисертаційного дослідження, його мети та завдань.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана з основними науковими результатами, теоретичними положеннями і висновками досліджень, які проводились за особистою участю автора на кафедрі бізнесу і підприємництва Харківського державного економічного університету у 2000–2003 роках за темою 55/ 2001–2004 “Теоретичне обґрунтування стратегії корпоративного управління підприємством”, номер державної реєстрації 0101U003157.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є узагальнення і розвиток теоретичних засад, а також розробка методичних і практичних рекомендацій щодо формування портфеля цінних паперів підприємства з оптимальною його структурою та організації управління ним.

Для досягнення цієї мети були вирішені такі завдання:

аналіз існуючого ринку цінних паперів підприємств, його складу і структури;

аналіз законодавчої бази, що регламентує діяльність на фондовому ринку;

розгляд індикаторів акцій, що присутні на українському ринку цінних паперів підприємств, виявлення їхнього впливу на акції конкретних підприємств і їхнього зв'язку з досвідом країн з розвинутим фондовим ринком;

розробка методики добору акцій підприємств з урахуванням їхніх економічних характеристик і цілей інвестування;

аналіз й упорядкування методики структурування видів специфічних ризиків, притаманних фондовому ринку України;

розробка методики оцінки ділової активності на фондовому ринку;

розробка методики формування і управління портфелем акцій підприємств на основі реальних даних із застосуванням економіко–математичного моделювання.

Об'єктом дослідження є процес формування і розвитку фондового ринку України в сучасних умовах .

Предмет дослідження – теоретичні, методичні розробки щодо організації управління портфелем цінних паперів з оптимальною структурою.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертації є наукові праці вітчизняних і закордонних учених в галузі управління портфелем цінних паперів, закони і нормативні акти, що регулюють економічні процеси на фондовому ринку України.

У роботі використано наступні методи та прийоми дослідження: теоретичне узагальнення – для визначення теоретичних основ і тенденцій управління портфелем цінних паперів; системного аналізу – для узагальнення основних мотивів впровадження портфельного інвестування і необхідності постійного управління портфелем; методи позитивного і нормативного аналізу – для вироблення рекомендацій з державного регулювання фондового ринку та управління портфелем цінних паперів; порівняння – для співставлення фактичних даних про економічні показники діяльності підприємств звітного періоду з даними попередніх років; графічного моделювання – для наочного представлення результатів дослідження.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

розроблено науково–теоретичний підхід до обґрунтування основних чинників, які впливають на стан фондового ринку, що дозволяє попереджувати їх дестабілізуючий вплив на формування портфеля цінних паперів на підприємствах;

удосконалено:

методику аналізу стану фондового ринку на основі авторегресійних інтегрованих моделей, параметри яких дозволяють підприємствам гнучко реагувати на зміну курсу акцій;

методичний підхід до обґрунтування критеріїв оптимізації портфеля цінних паперів, що забезпечує можливість підприємствам ефективного управління ними;

методику формування інвестиційного портфеля підприємства з урахуванням принципів і вимог на основі узагальнення класичної та сучасної теорії, яка дозволяє науково обґрунтовано здійснювати формування і управління ним;

отримали подальший розвиток:

понятійний апарат із визначення структури фондового ринку, який дозволяє зняти протиріччя у трактуванні понять;

рекомендації щодо сегментації вітчизняного фондового ринку, які сприяють більш обґрунтованому вибору найприйнятнішої стратегії поведінки інвесторів і підприємств на основі результатів кластерного аналізу;

методичний підхід до визначення завдань оптимізації портфеля цінних паперів підприємства з урахуванням мети інвестування та запропонованої класифікації інвесторів за типами.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх використання в практичній діяльності дозволить науково обґрунтовано формувати портфель цінних паперів і управляти ним. Прикладне значення мають методики авторегресійних інтегрованих моделей, які дають можливість застосування даного типу моделей для прогнозу курсів акцій залежно від часу.

Отримані результати дослідження і методичні рекомендації знайшли своє застосування в діяльності Фонду державного майна України (довідка про використання №2/02–58 від 03.12.2002 р.) та навчальному процесі Харківського державного економічного університету (довідка про використання № 86/02–139а від .12.2002 р.).

Апробація результатів дослідження. Основні результати виконаних досліджень, висновки і рекомендації представлені на Четвертій науково-практичній конференції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва” до 70-річчя ХДЕУ, Харків, 2000; секції “Економічні механізми стимулювання інвестиційних процесів в Україні” в рамках Міжнародного інвестиційного форуму, 2002; Міжнародній науково-практичній конференції студентів і аспірантів “Світова економіка: сьогодення та майбутнє”, Харків, 2003.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 6 наукових робіт, у яких відображено загальний зміст дисертації (5 статей у фахових виданнях з економіки і тези доповідей на науковій конференції). Загальний обсяг публікацій становить 1,37 ум.-друк. арк. Особисто автору належить 1,29 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, що налічує 140 найменувань. Робота викладена на 177 сторінках машинописного тексту, містить 18 таблиць, що займають 10 сторінок, 22 рисунки (16 сторінок), список використаних джерел (11 сторінок). Обсяг основного тексту дисертації становить 140 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, предмет та об'єкт дослідження, відображено наукову новизну, практичне значення отриманих результатів і запропонованих рекомендацій.

У першому розділі – “Теоретичні основи функціонування ринку цінних паперів” – узагальнено теоретичні підходи до визначення поняття, складу та структури ринку цінних паперів, здійснено економіко-правову характеристику цінних паперів, які обертаються на фондовому ринку України, досліджено фондові індекси.

Розвиток сучасного виробництва зумовлює гостру потребу в додатковому капіталі, який використовується для залучення робочої сили, придбання засобів виробництва тощо. Основними джерелами такого капіталу можуть бути власні, залучені та позичкові кошти. Останні опосередовано проходять через фінансовий ринок, головною метою функціонування якого є акумулювання й ефективне розміщення капіталу на підприємствах і в економіці країни в цілому. Фінансовий ринок становить механізм перерозподілу капіталу між кредиторами та позичальниками за допомогою посередників на основі попиту та пропозиції, що включає сукупність кредитно-фінансових інститутів. Основними складовими фінансового ринку є: кредитний, валютний, страховий ринки та ринок капіталів. Останній включає ринок цінних паперів.

Враховуючи те, що національний ринок цінних паперів формувався в умовах існування у світі багатьох моделей, необхідним є вирішення двох завдань: аналізу національних законодавств інших країн і детального дослідження існуючих умов нашої країни. Важливим у цих умовах стає створення ефективної інфраструктури ринку цінних паперів, до складу якої входять різні суб’єкти: емітенти, що зацікавлені в мобілізації вільних коштів; інвестори, що мають такі вільні кошти та прагнуть вигідно їх розташувати; посередники, що забезпечують обмін цінних паперів емітентів на грошові кошти інвесторів.

Крім того, важливою умовою існування і ефективного функціонування ринку цінних паперів є наявність державного органу, основні функції якого полягають у регулюванні обігу цінних паперів і забезпеченні необхідною нормативно-правовою базою. Таким органом є Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України.

Головною особливістю українського фондового ринку є відсутність сталих відносин між його учасниками, що є однією з важливих причин виходу підприємств з нього одразу після першої емісії цінних паперів. Схема відносин між суб’єктами ринку цінних паперів наведена на рис. 1.

У роботі розглянуто такі принципи створення та функціонування ринку цінних паперів: соціальної справедливості, надійності захисту інвесторів, гнучкості, контрольованості, ефективності, правової упорядкованості, прозорості, конкурентності. Їх реалізація можлива за умови створення широкого кола акціонерів, розробки процесу торгів акціями на первинному ринку, реєстрації прав власності на акції, масового пільгового продажу акцій робітникам підприємств у процесі їх приватизації, створення конкуренції між суб’єктами ринку.

Рис. 1. Суб'єкти фондового ринку

Об’єктивна оцінка динаміки цінової ситуації на ринку цінних паперів може бути забезпечена завдяки використанню фондових індексів, які в змозі створювати необхідну точку відліку для аналізу поведінки інвесторів і портфельних менеджерів.

Саме така оцінка надає можливість порівнювати обрану інвестиційну стратегію з точки зору випередження (або програшу) ринку.

Виявлені особливості розвитку і функціонування, проаналізовані причини і фактори недостатнього розвитку фондового ринку в Україні дають можливість для поліпшення і більш повної адаптації ринку акцій до сучасних умов і обґрунтування основних напрямків удосконалення існуючого стану.

Другий розділ – “Науково-прикладні аспекти портфельного інвестування” – присвячено аналізу стану фондового ринку України, тенденцій його розвитку, дослідженню цілей та складу портфельного інвестування, методичного забезпечення процесу формування інвестиційного портфеля.

Дослідження стану фондового ринку України свідчить про те, що обсяги операцій з цінними паперами постійно збільшуються. Причому таке збільшення забезпечується за рахунок комісійних операцій, в той час як комерційні банки зменшили обсяг власної частини операцій на фондовому ринку цінних паперів (рис. 2).

Рис. 2. Структура обсягу торгів

Щодо окремих фінансових інструментів, то найбільшу питому вагу у 2002 році мали векселі й акції (табл. 1).

Таблиця 1

Обсяг торгів по окремих фінансових інструментах у 2002 році

Фінансовий інструмент | Обсяг торгів, млн. грн. | Частка в загальному

обсязі, %

Акція | 11 540,42 | 29,45

Вексель | 21 797,56 | 55,65

Депозитний сертифікат | 257,175 | 0,66

ОВДЗ | 2 538,989 | 6,48

Облігація підприємств | 220,259 | 0,56

Ощадний сертифікат | 2 467,266 | 6,30

Інвестиційний сертифікат | 370,255 | 0,94

Всього | 39 191,924 | 100

Вивчення розвитку сучасних фондових ринків свідчить про зростання впливу портфельного інвестування. Це обумовило необхідність узагальнення основних висновків сучасної класичної теорії і формулювання основних постулатів побудови теорії формування портфеля цінних паперів. Аналіз дозволив виділити різні задачі оптимізації, що випливають з мети інвестування, а саме: підвищення прибутковості, надійності, двовимірна оптимізація (прибутковість – надійність).

Вирішення завдання формування інвестиційного портфеля складається з декількох етапів, дослідження яких знайшли відображення в роботі з урахуванням запропонованих принципів формування і вимог до портфеля цінних паперів на підставі класичної і сучасної теорій.

У роботі запропоновано класифікацію портфелів цінних паперів за видами, виходячи з кон'юнктури ринку, що спрощує вибір відповідних стратегій для потенційного інвестора, а також систематизовано процес формування інвестиційного портфеля з використанням декількох етапів.

З метою вибору найбільш прийнятного портфеля цінних паперів використано криві байдужості, що становлять різні коливання ризику та доходності, які інвестор сприймає як рівноцінні.

Вони побудовані у вигляді двовимірного графіка, наведеного на рис. 3, на якому А, В – рівноцінні цінні папери, Рі – ринковий портфель, r – очікувана доходність, – рівень ризику.

Рис. 3. Криві байдужості фондового ринку

Ухвалення рішення про вкладання коштів інвестором, за теорією Марковица, здійснюється на основі розгляду ефективної множини портфелів, яка дозволяє отримати ринкову лінію з урахуванням безризикових активів.

Оскільки будь-яке вкладання коштів пов'язане з ризиком втрати благ, це викликало необхідність подальшого розгляду різних ризиків і їхньої класифікації за видами, виходячи з ризиковості поведінки інвестора.

На підставі узагальнення існуючих підходів у роботі обґрунтовано критерії оптимізації та умови формування оптимального портфеля акцій підприємств:

ефективна множина містить ті портфелі, що одночасно забезпечують і максимальну очікувану прибутковість при фіксованому рівні ризику, і мінімальний ризик при заданому рівні очікуваної прибутковості;

передбачається, що інвестор вибирає оптимальний портфель з їхньої ефективної множини;

оптимальний портфель інвестора ідентифікується з точкою перетинання кривих байдужності інвестора з ефективної множини;

диверсифікованість портфеля призводить до зменшення ризику;

співвідношення прибутковості цінного папера і прибутковості індексу ринку відоме як ринкова модель;

прибутковість індексу ринку не визначає прибутковості цінного папера в цілому. Непояснені елементи включаються у випадкову похибку ринкової моделі;

відповідно до ринкової моделі загальна ризиковість цінного папера складається з ринкового і власного ризику.

У роботі розглянуто три основних завдання оптимізації портфеля цінних паперів: цільова функція – прибутковість (інше – в обмеженнях); цільова функція – надійність (інше – в обмеженнях); двовимірна оптимізація за параметрами "надійність – прибутковість" з наступним дослідженням оптимальної безлічі рішень.

У третьому розділі дисертаційної роботи – “Методичні основи моделювання розвитку ринку цінних паперів” – розроблено методичне забезпечення проведення аналізу і вибору акцій, формування й оптимізації портфеля цінних паперів на основі застосування методів економіко-математичного моделювання.

У дисертації запропоновано методику розрахунку ринкових індикаторів акцій, що обертаються на українському ринку. Вона базується на аналізі впливу індексу Позабіржової фондової торговельної системи (ПФТС) на рівень прибутковості акцій чотирьох підприємств України, встановленні відповідних залежностей, що дозволяє надалі більш точно прогнозувати тенденції щодо зміни курсу акцій. Графік залежності прибутковості акцій від зміни індексу ПФТС наведено на рис. 4, а значення коефіцієнтів для них – у табл. 2.

Таблиця 2

Значення коефіцієнтів для акцій підприємств

Коефіцієнт | Підприємство

АЗОТ | Бердичівський молокозавод | ВАЛСА | ДАЕК “

Київенерго”

0,3656 | 0,0512– | 0,3742 | 0,1617

1,3360 | 0,9347 | 1,0481 | 1,1010

б – ?ереднє відхилення фактичної прибутковості від очікуваної;

в – ?тупінь чутливості спекулятивної прибутковості цінного папера до прибутковості ринку.

Подальший розвиток отримав процес формування портфеля і розрахунок його показників та окремих акцій у його складі, що дозволяє отримати більш збалансовану структуру та можливість управляти портфелем на основі аналізу економічної ситуації. Це дозволило зробити висновок про необхідність прогнозування самого індексу, для чого розроблені відповідні формули залежності індексу ПФТС від ряду макроекономічних факторів.

Рис. 4. Залежність прибутковості акції ДАЕК “Київенерго” від зміни

фондового індексу ПФТС

Економіко-математична модель вибору портфеля акцій включає такі етапи: побудови економетричної моделі індексу ПФТС; комплексу моделей часового ряду; визначення, аналізу діапазонів і прогнозування ділової активності фондового ринку. На основі використання економіко-математичного моделювання отримано таку економетричну модель:

PtPFTS = 0,0061 – 0,2544 PtINF + 0,3082 PtCUR + 0,0351 PtTRD +

+ 0,4382 Pt–1VYROB + 0,1791 Pt–2VVP + 0,4437 Pt–1PFTS ,

де PtPFTS, PtINF, PtCUR, PtTRD, Pt–1VYROB, Pt–2VVP, Pt–1PFTS – відповідно темпи приросту індексу ПФТС, індексу споживчих цін, курсу грн./долар, обсягу торгів у ПФТС, обсягу виробництва, обсягу ВВП, індексу ПФТС (за минулий період) .

Перевірка наявності тренду в дисперсії та в середньому для адитивної форми часових рядів підтвердила можливість використання отриманої моделі. Її точність підтверджено розрахунком коефіцієнтів детермінації.

Вивчення українського ринку цінних паперів свідчить про значну залежність фондового ринку від діяльності держави і великих інвесторів. Це викликає необхідність урахування й аналізу ділової активності фондового ринку для визначення тенденції його розвитку. Проведений у роботі кластерний аналіз дозволяє здійснювати сегментацію українського ринку, урахування якої призводить до можливості вибору найбільш прийнятної стратегії поводження інвестора. Послідовність побудови діапазонів ділової активності фондового ринку представлена на рис. 5.

Рис. 5. Послідовність побудови діапазонів ділової активності фондового ринку

Діапазони його ділової активності з використанням кластеризації наведено на рис. 6, а дискримінантні функції для них – в табл. 3

При аналізі ситуації інвестором виробляється управлінське рішення у вигляді стратегії формування портфеля акцій, що складається з “блакитних фішок” – консервативного портфеля акцій; у якому велика частка “блакитних фішок” – консервативно-агресивного портфеля акцій; що має велику частку спекулятивних акцій – агресивно-консервативного портфеля акцій; що складається цілковито зі спекулятивних акцій – агресивного портфеля акцій.

Рис. 6. Діапазони ділової активності фондового ринку

Таблиця 3

Дискримінантні функції діапазонів ділової активності

Діапазон

ділової

активності

ринку | Значення факторів

Вільний член | Індекс інфляції | Обсяг виробництва | Курс грн./

дол. | Обсяг ВВП | Обсяг

торгів ПФТС | Індекс ПФТС

Дуже

низький– | 100,2– | 2,94 | 0,00797 | 36,3 | 0,00323 | 0,026428 | 1,22

Низький– | 92,4– | 2,93 | 0,00996 | 35,29 | 0,00264 | – 0,080703 | 0,8904

Середній– | 130,2– | 2,88 | 0,00701 | 36,25 | 0,00277 | 0,24860 | 1,537

Високий– | 124,7– | 2,78 | 0,00912 | 34,44 | 0,00217 | 0,103544 | 1,66442

Дуже високий– | 119,2– | 2,79 | 0,00709 | 35,41 | 0,00367– | 0,0175 | 1,8068

Кожна стратегія передбачає купівлю акцій певного виду (агресивних чи консервативних) з метою подальшого розпорядження чи володіння ними. У результаті аналізу функціонування фондового ринку розробляється стратегічна матриця, що відбиває відповідність ділової активності фондового ринку і стратегії поведінки інвестора на фондовому ринку (табл. 4)

У даній матриці прийнято такі позначання: "+" – найбільш привабливі стратегії поводження інвестора для даних діапазонів ділової активності; знаком "–" – стратегії, що не застосовуються в діапазонах, що аналізуються; “±” – менш вигідні стратегії; “<>” – стратегії і тактики, що можуть застосовуватися лише в крайніх випадках (якщо застосування найбільш вигідних стратегій неможливе). У розрізі цих чотирьох стратегій пропонується виділити три основних тактичних рішення, що застосовні для кожного виду портфеля і залежать від зміни напряму руху індексу ПФТС: відсутність гри, гра на підвищення та гра на зниження.

Таблиця 4

Стратегічна матриця діапазонів ділової активності

Стратегія

формування

портфеля акцій | Рівень ділової активності

Дуже

низький | Низький | Середній | Високий | Дуже

високий

агресивного––– | ± | +

агресивно-

консервативного–– | <> | + | ±

консервативно-

агресивного– | <> | ± | <>–

консервативного | <> | ± | +––

Відсутність гри передбачає володіння акціями, тобто це тактичне рішення характерне для консервативної частини портфеля акцій.

Гра на підвищення (зниження) – це процес купівлі (продажу) акцій з метою їхнього подальшого продажу (купівлі). Тому основними моментами для ухвалення такого рішення є зміна: тенденції руху курсової вартості самих акцій та тенденції руху індексу ПФТС.

Вивчення коливань індексу ПФТС дає інвестору додаткові інструменти для передбачення оптимального варіанту фондової гри, оскільки індекс ПФТС відбиває стан фондового ринку. Причому якщо довгострокова тенденція відбиває загальну активізацію чи спад ринку, то короткострокова характеризує дії основної маси інвесторів і свідчить про певну гру на ринку. Це потребує вивчення циклічних коливань індексу ПФТС, у залежності від яких і будуть визначатися тактичні рішення.

Таблиця відповідності зміни циклічні складової індексу і тактики поводження інвестора наведена в табл. 5.

Таким чином, інвестор, використовуючи стратегічну і тактичну таблиці, може однозначно вибрати стратегію і тактику свого поводження на фондовому ринку, а отже, і вид портфеля акцій.

Таблиця 5

Тактична таблиця поводження інвестора для агресивної частини в

портфелі акцій

Напрямок зміни

циклічної складової

індексу | Зростання | Падіння | Незначна зміна

Тактика поведінки | Гра на

підвищення | Гра на

зниження | Відсутність

гри

У роботі проведено альтернативний аналіз із застосуванням методу авторегресійних інтегрованих моделей з ковзної середньої, який свідчить про можливість застосування даної моделі для прогнозу курсів акцій у залежності від часу. Так, вони мають такий вигляд: для ДАЕК “Львівобленерго” – ?Z= at + + 0,16871 at – 1; для ДАЕК “Київенерго” – ?Z = at + 0,390757 at – 1.

Такі моделі прогнозування поведінки курсу акцій на фондовому ринку дозволяють отримувати науково обґрунтоване значення прогнозу та адекватно передбачати нестабільність цього процесу.

ВИСНОВКИ

Дослідження питань організації управління формуванням портфеля цінних паперів, наведені у дисертаційній роботі, дозволили зробити наступні висновки:

1.

Виявлені в процесі аналізу особливості розвитку і функціонування фондового ринку України, проаналізовані причини і фактори його недостатнього розвитку дають можливість для поліпшення і більш повної адаптації ринку акцій до сучасних умов і вказують на основні напрямки удосконалення існуючого стану.

2.

Розгляд розвитку сучасних фондових ринків свідчить про зростання впливу портфельного інвестування. Аналіз класичної і сучасної теорій дозволив виділити завдання оптимізації, що випливають з мети інвестування, а саме: підвищення прибутковості, надійності, двовимірна оптимізація (прибутковість – надійність).

3.

Розроблена класифікація портфелів цінних паперів за видами, з урахуванням кон'юнктури ринку спрощує вибір відповідних стратегій для потенційного інвестора. Поділ процесу формування інвестиційного портфеля на кілька етапів забезпечує можливість його систематизації.

4.

Аналіз впливу індексу ПФТС на рівень прибутковості акцій підприємств України й отримані залежності дозволяють прогнозувати тенденції щодо ряду акцій у майбутньому. Подальший розвиток отримав процес формування портфеля і розрахунок показників портфеля й окремих акцій у його складі, що дозволяє досягти збалансованої структури і дозволить управляти портфелем на основі аналізу економічної ситуації.

5.

Вивчення українського ринку цінних паперів підтверджує значну залежність фондового ринку від діяльності держави і великих інвесторів. Це викликає необхідність урахування й аналізу ділової активності фондового ринку для визначення тенденції його розвитку. Проведений кластерний аналіз дозволяє здійснювати сегментацію українського ринку, врахування якої призводить до можливості вибору найбільш прийнятної стратегії поводження інвестора.

6.

Здійснене комплексне дослідження теоретичних, методичних і нормативних основ формування портфеля акцій дозволило визначити місце фондового ринку в Україні і виділити найбільш привабливі для інвестора інструменти фондового ринку.

7.

Аналіз макроекономічного оточення фондового ринку України дозволяє говорити про зростання ролі ринку акцій в отриманні додаткового прибутку і підвищує роль управління й аналізу при формуванні портфелів цінних паперів.

8.

Виходячи з аналізу даних індексу ПФТС і ряду макроекономічних факторів, можна зробити висновок про наявність на фондовому ринку ряду діапазонів ділової активності, що підтверджено результатами кластерного аналізу. Наведені тактичні таблиці можуть бути використані інвестором для ухвалення рішень на фондовому ринку.

9.

Розроблена методика формування оптимального портфеля дозволяє знайти оптимальні рівні консервативних і агресивних акцій за умови максимізації прибутку і мінімізації ризиків, що дозволить підвищувати якість і оперативність ухвалення управлінських рішень в умовах нестабільності українського ринку та зменшувати імовірності втрат, і забезпечувати максимізацію прибутку інвестора.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Хмеленко А. В. Рынок ценных бумаг и инвестирование развития производ- ства // Вестник ХГПУ. Выпуск 122. Ч. 1– 2000. – Харьков: ХДПУ. – С. 233 – 236.

2.

Хмеленко А. В., Гринева В. Н. Характеристика эффективности деятельности предприятий, изменивших форму собственности в процессе приватизации // Научно-техн. сб. “Коммунальное хозяйство городов”. Выпуск 31. Серия: Экономические науки. – К.: Техника, 2001. – С. 91 – 95.

3.

Хмеленко А. В. Исследование развития фондового рынка Украины // Зб. матер. четвертої науково-практичної конф. молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва”. До 70-річчя ХДЕУ. – Харків: Модель Всесвіту, 2000. – С. 144 – 146.

4.

Хмеленко А. В. Исследование деятельности институтов приватизации // Вісник Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. – 2001. – №12(46). – С. –239.

5.

Хмеленко А. В. Методика расчета рыночных индикаторов акций и их применение на украинском рынкеНаучно-техн. сб. “Коммунальное хозяйство городов”. Выпуск 46. Серия: Экономические науки. – К.: Техника, 2002. – С. 91 – 96.

6.

Хмеленко А. В. Анализ структуры и проблем формирования фондового рынка УкраиныЗб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Випуск 167.– Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – С. 59 – 65.

АНОТАЦІЯ

Хмеленко О. В. Організація управління формуванням портфеля цінних паперів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами. – Харківський державний економічний університет, Харків, 2003.

У роботі уточнені поняття "фондовий ринок", "портфель цінних паперів". Обґрунтовано необхідність використання біржових індексів при аналізі фондового ринку та портфеля цінних паперів.

На основі дослідження курсів акцій підприємств України здійснено альтернативний аналіз із застосуванням авторегресійних інтегрованих моделей, який свідчить про можливість використанням даного типу моделей для прогнозу курсів акцій у залежності від часу.

Розроблено методику аналізу фондового ринку України при формуванні й подальшому управлінні та оптимізації портфелю цінних паперів, виходячи з вибраної стратегії й тактики інвестора.

Ключові слова: акція, портфель цінних паперів, вид портфеля цінних паперів, фондовий ринок, управління портфелем цінних паперів, фондові індекси, інвестор, ринковий ризик, ділова активність, стратегії інвестора.

АННОТАЦИЯ

Хмеленко А. В. Организация управления формированием портфеля ценных бумаг. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2003.

Диссертация посвящена разработке теоретических основ и методических рекомендаций по управлению формированием портфеля ценных бумаг, усовершенствованию анализа рынка ценных бумаг в соответствии с существующим положением на украинском фондовом рынке, а также применению биржевых индексов при анализе акций предприятий.

В работе была проанализирована и усовершенствована структура фондового рынка Украины, что дает возможность анализа структуры рынка.

Выделены основные факторы, влияющие на состояние фондового рынка, такие, как спрос и предложение, ситуация на смежных рынках, технические и субъективные факторы.

Проведен анализ состояния фондового рынка Украины за несколько лет и определены тенденции дальнейшего развития, что позволяет сделать вывод о росте роли фондового рынка в экономике Украины.

Анализ существующих теорий (классической и современной) позволил выделить различные задачи оптимизации исходя из цели инвестирования: доходность, надежность, двумерную оптимизацию (доходность – надежность).

На основе классической и современных теорий разработаны принципы формирования и требования к портфелю ценных бумаг и их классификация по видам исходя из конъюнктуры рынка, что упрощает выбор соответствующих стратегий для потенциального инвестора.

Систематизирован процесс формирования инвестиционного портфеля путем разбивки на несколько этапов и проведена классификация инвесторов по типам.

Выработаны критерии оптимизации портфеля ценных бумаг и сделаны выводы, основываясь на которых можно сформировать оптимальный портфель акций предприятий.

Проанализировано влияние индекса ПФТС на уровень доходности акций ряда предприятий Украины и получены соответствующие зависимости, что позволяет в дальнейшем более точно предугадывать тенденции по ряду акций.

Дальнейшее развитие получил процесс формирования портфеля и расчет показателей портфеля и отдельных акций в его составе, что позволяет создать более сбалансированную структуру, которая дает возможность управлять портфелем на основе анализа экономической ситуации.

Изучение украинского рынка ценных бумаг свидетельствует о сильной зависимости фондового рынка от деятельности государства и крупных инвесторов, что приводит к необходимости учета и анализа деловой активности фондового рынка для определения тенденции его развития. Проведенный кластерный анализ показывает сегментацию украинского рынка, учет которой приводит к возможности выбора наиболее приемлемой стратегии поведения инвестора.

На основе анализа курсов акций предприятий Украины проведен альтернативный анализ с применением метода авторегрессионых интегрированных моделей со скользящей средней, который указывает на возможность применения данной модели для прогноза курсов акций в зависимости от времени.

Ключевые слова: акция, портфель ценных бумаг, виды портфеля ценных бумаг, фондовый рынок, управление портфелем ценных бумаг, фондовые индексы, инвестор, принципы управления портфелем, рыночный риск, деловая активность, стратегии инвестора.

SUMMARY

Khmelenko A. V. Organization of Management of Securities Portfolio Formation. – Manuscript.

Thesis for scientific degree of Candidate of Economic Sciences in speciality 08.06.01. – Economics, Organization and Enterprise Management. – Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2003.

The notions "stock market", "securities portfolio" are specified. The necessity of stock indexes usage to analyse stock market and the securities portfolio has been grounded.

On the basis of share rates analysis of Ukrainian enterprises, the alternative analysis with the autoregressive integrated models has been carried. It proved the possibility of using the given type of the models to forecast the share rate depending on time.

The methods of the Ukrainian stock market analysis in the process of formation, further management and optimisation of the securities portfolio have been worked out according to the chosen by investor strategy and tactics.

Key words: share, securities portfolio, kinds of securities portfolio, stock market, securities portfolio management, share indexes, investor, market risk, business activity, investor strategy.

ХМЕЛЕНКО ОЛЕКСІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ПОРТФЕЛЯ ЦІННИХ

ПАПЕРІВ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск к.е.н., доц. М. М. Новикова

Підписано до друку 2003 р. Папір офсетний. Друк офсетний.

Формат 6084/16. Умов.-друк. арк. Обл.-вид. арк.

Тираж 100 прим. Зам. №

ХНУРЕ, Україна, 61166, Харків, просп. Леніна, 14. | Надруковано в учбово-виробничому

видавничо-поліграфічному центрі ХНУРЕ

ХНУРЕ, Україна, 61166, Харків, просп. Леніна, 14.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ У ЗЕМЛЕРОБСТВІ ПРИ ЗРОШЕННІ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПІВ ПРОГРАМУВАННЯ ВРОЖАЇВ У ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ (На прикладі території Сумської області) - Автореферат - 46 Стр.
ГРОМАДСЬКИЙ РУХ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ (державно-управлінський аспект) - Автореферат - 31 Стр.
Формування української політичної нації: передумови та перспективи - Автореферат - 25 Стр.
ЕКОЛОГО-ЕНЕРГЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПЕРЕВЕДЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО ХОЛОДИЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ НА АЛЬТЕРНАТИВНІ ХОЛОДОАҐЕНТИ - Автореферат - 26 Стр.
клінічне значення ВІЛЬНОГО ТА ЗВ’ЯЗАНОГО з імунними комплексами фібронектину ПРИ Гострій та хронічній HBV-інфекції - Автореферат - 25 Стр.
СИСТЕМНЕ ФОРМУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ АВТОМОБІЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ЗА КРИТЕРIЯМИ ЕНЕРГО-I РЕСУРСОВIДДАЧI - Автореферат - 55 Стр.
МІЦНІСТЬ, ДЕФОРМАТИВНІСТЬ, ТРІЩИНОСТІЙКІСТЬ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ БАЛОК ПРИ ДІЇ АГРЕСИВНОГО СЕРЕДОВИЩА - Автореферат - 26 Стр.