У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Харківський національний університет

Харківський національний університет

імені В.Н.Каразіна

Журавльов Денис Володимирович

УДК 94 (477.54/. 62) “165-175”

ВІЙСЬКОВА СПРАВА В СЛОБІДСЬКИХ КОЗАЦЬКИХ ПОЛКАХ

У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XVII – ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XVIII СТ.

Спеціальність: 07.00.01 – Історія України

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата історичних наук

Харків – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі історії України Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна

Науковий керівник: доктор історичних наук, професор

Калініченко Володимир Вікторович

Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна,

завідувач кафедри історії України

Офіційні опоненти:

доктор історичних наук Горобець Віктор Миколайович

старший науковий співробітник Інституту історії України

Національної Академії наук України (м. Київ);

 

кандидат історичних наук Маслійчук Володимир Леонтійович, старший викладач кафедри історії та філософії Харківської державної зооветеринарної академії.

Провідна установа: Донецький національний університет, кафедра історії України.

Захист відбудеться “20” червня 2003 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64. 051. 10 в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, пл. Свободи, 4, ауд. 4-65.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського національного університету

ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, пл. Свободи, 4.

Автореферат розісланий “14” травня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Пугач Є.П.

І. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Власні збройні сили і сьогодні є необхідним атрибутом абсолютної більшості державних утворень. З набуттям Україною в 1991 р. статусу незалежної держави і утворенням її збройних сил як ніколи важливим є вивчення історії українського війська, української військової традиції, що яскраво проявила себе саме в добу існування козацтва в різних регіонах України. Одним із таких регіонів є Слобідська Україна, де в другій половині XVII – XVIII ст. існували козацькі полки, котрі зіграли надзвичайно важливу роль у заселенні краю та в захисті від кочовиків. Тому, на думку автора, потреба в комплексному дослідженні військової історії козацьких військових формувань, зокрема слобідського козацтва, є на сьогодні очевидною.

Саме військовий аспект історії слобідських козацьких полків на сьогодні є недостатньо дослідженим. Абсолютна більшість праць авторів, що займалися дослідженням даної теми в XIX – XX ст., присвячена проблемам заселення Слобідської України, козацькому військово-адміністративному устрою, соціально-економічній історії регіону тощо. У цих працях військово-історична проблематика або відсутня, або є периферійним питанням, котрому приділено небагато уваги.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обрана тема дисертації є складовою частиною досліджень кафедри історії України історичного факультету Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна “Соціально-економічний розвиток та політичне становище України у другій половині XVII – XVIII ст. ”

Темою кандидатської дисертації є військова справа в слобідських козацьких полках у другій половині XVII – першій половині XVIII ст.

Метою дисертаційного дослідження є, використовуючи комплексний аналіз історичних джерел та спеціальної наукової літератури, зясувати причини появи слобідських полків, чинники, що протягом довгого часу впливали на розвиток тут військової справи, розкрити особливості цього розвитку, зясувати місце слобідських полків у військовій структурі тогочасного степового прикордоння Російської держави.

У відповідності до мети дослідження дисертант поставив перед собою такі завдання:

-

охарактеризувати стан військової справи в слобідських козацьких полках другої половини XVII – першої половини XVIII ст.;

-

проаналізувати розвиток окремих галузей військової справи, а саме: принципів організації та утримання слобідського козацького війська у згаданий період, бойового використання окремих родів військ (кінноти, піхоти, артилерії), роль укріплених ліній, міських фортифікацій та річкового флоту у військовій історії Слобідської України даного періоду;

-

дослідити участь слобідських козацьких полків у війнах та збройних конфліктах другої половини XVII – першої половини XVIII ст.

Обєктом дослідження автора дисертації виступає військова історія слобідських козацьких полків другої половини XVII – першої половини XVIII ст.

Предметом даного дослідження є комплекс історичних закономірностей, що спричинив появу, розвиток і занепад на території Слобідської України такого явища як слобідські козацькі полки, зумовив подібні та відмінні риси розвитку військової справи у даному регіоні в порівнянні з рештою українських земель.

Хронологічні рамки теми обмежені часом утворення більшості слобідських козацьких полків як військово-адміністративних одиниць на російському прикордонні (кінець 50-х – початок 60-х рр. XVII ст.) та скасуванням російським урядом козацького військового устрою в даному регіоні й перетворенням полків на регулярні частини російської армії (1765 р).

Територіальними межами дослідження є територія пяти колишніх слобідських козацьких полків: Ізюмського, Острогозького, Охтирського, Сумського та Харківського, тобто сучасних Харківської, Сумської, північної частини Луганської та Донецької областей України, а також південних районів Бєлгородської та південно- західних районів Курської та Воронезької областей Російської федерації.

Методологічною основою дослідження стали принципи об’єктивності, історизму та діалектичного підходу до вивчення подій. Для виконання поставлених завдань автор використав загальнонаукові методи аналізу та класифікації, а також спеціально-історичні методи: історико-порівняльний метод, методи синхронного, діахронного та структурно-функціонального аналізу.

Наукова новизна дисертації полягає в тому, що:

-

вперше здійснено всебічний, комплексний аналіз військової справи в слобідських козацьких полках протягом усього часу їх існування;

-

проаналізовано стан розповсюдження різних видів озброєння в середовищі слобідського козацтва XVII – XVIII ст.;

-

зясовано кількісні та якісні характеристики слобідської полкової та міської артилерії, уточнена її роль у боротьбі з кочовиками;

-

проаналізовані склад, роль і місце слобідського річкового військово-транспортного флоту у військовій структурі збройних формувань російського прикордоння;

-

повніше досліджено історію фортифікаційних споруд Слобідської України – укріплених ліній та міських фортифікацій;

-

вперше у вітчизняній історіографії докладно висвітлене питання участі слобідських козацьких полків у війнах та збройних конфліктах, у яких брала участь Росія наприкінці XVII – у першій половині XVIII;

-

на відміну від попередніх досліджень, що здебільшого стосувалися лише боротьби слобідського козацтва зі степовою загрозою, автор спробував всебічно висвітлити якомога більше аспектів більш ніж сторічного бойового шляху слобідських козацьких полків, зокрема, їхню участь у далеких походах у складі збройних сил Росії.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в можливості їх використання при подальшому науковому дослідженні військової історії України XVII – XVIII ст., у процесі написання узагальнюючих праць з історії козацьких військових формувань, при підготовці підручників та навчально-методичних посібників з історії України. Результати дослідження можуть бути використані в спецкурсах та загальних курсах з історії України у вищих навчальних закладах.

Основні положення дисертації були апробовані: на засіданні Харківського історико-філологічного товариства (травень 2001 р.) та на 53-й науковій конференції молодих вчених “Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії” при ХНУ (27-28 квітня 2000 р.), на конференції, присвяченій 100-й річниці XII археологічного зїзду (25-26 жовтня 2002 р.) а також в опублікованих працях дисертанта – трьох статтях у фахових виданнях та одних тезах.

Структура дисертаційної роботи обумовлена метою та завданнями дослідження. Обсяг становить 174 друкованих сторінок. Робота побудована згідно з проблемно-хронологічним принципом і складається зі вступу, трьох розділів, поділених на параграфи, висновків, списку використаних джерел та літератури (138 позицій).

II. ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обгрунтовано вибір теми, її актуальність, розкрито мету, завдання, обєкт та предмет, визначено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів, показано шляхи їх апробації.

У першому розділі “Історіографія та джерельна база дослідження” проаналізовано стан вивчення теми в історіографії, дано характеристику джерельної бази.

Одними з перших за хронологією праць, що мали відношення до військової історії Слобідської України, були історичні розвідки видатного українського письменника Г.Ф.Квітки-Основяненка, присвячені історії слобідських полків11 Квітка-Основяненко Г.Ф. О слободских полках // Твори. Т.7. –Київ: Наукова думка, 1970. –С. 30-51. та гарматам Харківської фортеці22 Там же. –С. 104-108.. Важливим кроком на шляху розвитку історіографії Слобідської України стала поява “Историко-статистического описания Харьковской епархии” архієпископа Харківського і Чернігівського Філарета (Д.Г.Гумільовського)11Филарет (Гумилевский). Историко-статистическое описание Харьковской епархии. Ч. II и III. -М., 1858.–605с..

Праця М.Гербеля, колишнього офіцера, була, за його ж власними словами, першою в Російській імперії спробою написання історії армійського полку (Ізюмського)22 Гербель Н..И. Изюмский слободской казачий полк. –СПб., 1852. –164 с.. В ній, так само, як і в дещо пізніших за часом появи “Слободских казачьих полках ” П.Головинського33 Головинский П.И. Слободские казачьи полки. –СПб., 1864. –246 с., доволі детально розглянуті військовий аспект козацького устрою відповідно Ізюмського і всіх слобідських полків, їхній бойовий шлях у війнах XVII – XVIII ст. Праці Є.Альбовського44 Альбовский Е.А. История Харьковского Слободского казачьего полка. – Харьков, 1895. –218 с., відомого дослідника історії Слобожанщини, притаманне ширше залучення джерел, більш детальне дослідження військової історії Харківського полку. Колишньому офіцерові Харківського драгунського полку, Є.Альбовському вдалося створити одну з кращих праць з даної проблематики, проте, зрозуміло, через сто років і вона потребує значних доповнень і уточнень.

Якщо М.Гербель, П.Головинський та Є.Альбовський у своїх працях приділяли чимало уваги саме військовому аспекту історії Слобідської України, то такі вчені, як І.І.Срезневський55 Срезневский И.И. Историческое обозрение гражданского устройства Слободской Украины со времени ее заселения до преобразования в Харьковскую губернию. –Харьков, 1883. –24 с., В.Данилевич66 Данилевич В. Из истории управления Слободской Украиной в XVII столетии. –Харьков, 1906. –9 с., М.Петров77 Петров Н.И. К истории колонизации Слободской Украины // Киевская старина.Т.21. – К., 1888. – С. 23-51, 314-340. та І.Теличенко88 Теличенко И.В. К истории финансов в Малороссии и Слободской Украине // Киевская старина. Т.21. –К., 1888. –С. 10-15.у своїх статтях та розвідках здебільшого досліджували окремі сторони козацького ладу на Слобідській Україні (проблеми заселення регіону, час і обставини утворення козацьких полків, історія фінансів, окремих осіб із числа слобідської старшини тощо). Статті та розвідки згаданих авторів, прямо не стосуючись історії слобідського козацького війська, все ж містять інколи дуже цінні матеріали, необхідні для реконструкції загальної картини стану військової справи на Слобожанщині.

Вивчати військову історію слобідських полків неможливо без знання класичних військово-історичних праць другої половини XIX ст., авторами котрих є Ф.Ласковський99 Ласковский Ф. Материалы для истории инженерного искусства в России. Ч.1. –СПб., 1858. –315 с., Д.Ф.Масловський110 Масловский Д.Ф. Русская армия в Семилетней войне. Т.I. –М., 1886. –332с., 288 с.

11 Байов А. Русская армия в царствование императрицы Анны Иоанновны. Война с Турцией в 1736-1739 гг. –СПб., 1906. –556 с.0, О.Байов11. На основі суджень авторів, професійних військових істориків, можна скласти певне уявлення як про загальний стан військової справи в Російській державі згаданого періоду, так і про стан знань про цей предмет у другій половині XIX ст., на час написання цих праць.

Поява праць найвидатнішого дослідника Слобідської України Д.І.Багалія11 Багалей Д.И. Очерки из истории колонизации степной окраины Московского государства. М., 1887. –614 с.; Багалій Д.І. Історія Слобідської України. –Харків: Союз, 1918. –256 с. знаменувала собою початок детального, комплексного, всебічного дослідження козацького ладу XVII – XVIII ст. на Слобожанщині. Не останнє місце серед досліджуваних Д.І.Багалієм проблем займали питання боротьби Московської держави й українських переселенців проти нападів кочовиків на Слобідську Україну, поява та функціонування тут козацького військово-адміністративного ладу, проблеми військового будівництва міст та укріплених ліній. Проте очевидним є також те, що Д.І.Багалій не створив жодної праці, котру можна було б назвати комплексним військово-історичним дослідженням минулого Слобідської України козацької доби.

Переселенські рухи з різних регіонів України на Слобожанщину розглядаються і в другій частині восьмого тому монументальної “Історії України-Руси” М.С.Грушевського22 Грушевський М.С. Історія України - Руси. Т.VIII. Ч.2. –К.: Наукова думка, 1995. –224 с. . Безперечна цінність розділів праці М.С.Грушевського, присвячених заселенню Слобідської України, - саме у державницькій, загальноукраїнській постановці питань; певне значення зберігають також дані, що стосуються раннього етапу заселення Слобожанщини, етапу, що передував утворенню тут козацьких полків.

Важливі проблеми, повязані з непростими стосунками гетьманського уряду, Запорізької Січі та слобідської адміністрації на початку XVIII ст. висвітлені в третьому томі “Історії запорозьких козаків” Д.І.Яворницького33 Яворницький Д.І. Історія запорозьких козаків. Т.III. –К.: Наукова думка, 1993. –557 с..

Протягом початку XX ст. та перших десятиліть Радянської влади слобідську козацьку тематику, або принаймні питання, що з нею перетиналися, розробляли В.Юркевич44 Юркевич В. Еміграція на схід і залюднення Слобожанщини за Б.Хмельницького.-К., 1932. –191 с., В.В.Іванов55 Іванов В.В. Прапори слобідських полків. Окремий відтиск. Б.м., б.р. – 3 с., С.Томашівський66 Томашівський С. Із записок каролинців про 1708/09 рр.// Записки наукового товариства ім. Т.Г.Шевченка.Т.92. –Львів, 1909. –С. 66-92., В.Дубровський77 Дубровський В. Про Гилянський похід 1725 р. // Ювілейний збірник на пошану М.С.Грушевського. –К., 1928. –С. 227-233.

та інші українські немарксистські історики. До наших часів неабияку цінність являє двотомна синтетична праця І.Крипякевича та Б.Гнатевича88 Крипякевич І., Гнатевич Б. Історія українського війська. Т.I. – Львів: Вид-во І.Тиктора, 1936. –288 с. , присвячена історії українського війська з найдавніших часів і до початку XX ст. В її першому томі автори коротко розглядають і військову справу в слобідських козацьких полках.

Для кращих із числа праць радянських істориків, що стосуються згаданої проблематики, характерні глибокий науковий підхід, широке використання джерельних матеріалів (і введення в науковий обіг великої кількості джерел), детальний аналіз предмету дослідження. До сьогодні для будь-якого дослідника, що займається військово-історичною проблематикою, велику цінність зберігає вперше видана ще на початку 30-х рр. XX ст. енциклопедична праця В.Є.Маркевича11 Маркевич В.Е. Ручное огнестрельное оружие. –СПб.:Полигон, 1995. –580 с., присвячена історії ручної вогнепальної зброї з найдавніших часів до початку XX ст. Праця І.С.Прочка22 Прочко И.С. История развития артиллерии. –СПб.: Полигон, 1994. –495 с., що вперше вийшла друком у 1945 р., важлива для розуміння загальної картини стану й тенденцій розвитку артилерії в Росії XVII-XVIII ст.; автор докладно аналізує еволюцію матеріальної частини артилерії в добу до появи регулярної армії.

В працях А.Г.Слюсарського33 Слюсарський А.Г. Слобідська Україна. - Харків: Харківське книжково-газетне вид-во, 1954. –279 с. та О.С.Компан44 Компан О. Міста України в другій половині XVII ст. –К.: Вид-во АН УРСР, 1963. –387 с. досить докладно аналізує розвиток ремесла в містах Правобережної, Лівобережної та Слобідської України XVII-XVIII ст., зокрема, розвиток зброярства. Цінні дані щодо виробництва ручної вогнепальної та холодної зброї, а також гармат, в містах України містить стаття П.Гнипа55 Гнип П.І. Розвиток металургії на Україні в XVII і XVIII ст.// Нариси з історії техніки. –К., 1956. –С. 75-94. та нарис В.О.Сидоренка66 Сидоренко В.О. Зброя XVI-XVII ст. на Україні - памятка історії та мистецтва.-К.: Б.в, 1970. –19 с., автори яких детально аналізують види й типи зброї, що вироблялась на Україні протягом XVI – XVIII ст., зясовують специфіку української козацької зброї на прикладі експонатів музейних колекцій міст України, а також писемних джерел. Ще один важливий аспект військової історії слобідського козацтва, мистецтво фортифікації, знайшов часткове висвітлення в статті Я.Г.Іванюка77 Іванюк Я.Г. Міста-фортеці Охтирка і Суми у XVII-XVIII ст.// Український історичний журнал. –1980. –№9. -С. 101-105., присвяченій міським укріпленням Сум та Охтирки у XVII – XVIII ст. Автор статті не лише систематизував відомий джерельний матеріал по даній проблемі, але й зробив спробу прослідкувати основні тенденції до змін стосовно різних видів міських укріплень згаданих полкових центрів Слобідської України.

Важливі питання про місце різних військових формувань степового прикордоння, зокрема, слобідських полків, у військовій структурі Російської держави другої половини XVII ст. розглянуто в праці О.Чернова88 Чернов А. Вооруженные силы Русского государства в XV- XVII веках. –М.: Воениздат, 1954. –224 с., при написанні котрої була використана різноманітна документація Розрядного приказу, котрому на ранньому етапі існування підпорядковувалися слобідські козацькі полки (ці документи стосуються як повсякденної боротьби на кордоні, так і походів козаків за межі регіону).

Вичерпний аналіз причин та ходу будівництва, а також бойового функціонування укріплених ліній XVII ст. (Бєлгородської та Ізюмської), безпосередньо повязаних з військовою історією Слобідської України, містять праці В.П.Загоровського11 Загоровский В.П. Белгородская черта. –Воронеж: Изд-во Воронежского ун-та, 1969. –304 с.; Його ж. Изюмская черта. –Воронеж: Изд-во Воронежского ун-та, 1980. -238 c..

Фактично єдиною комплексною монографією, що охоплює всі аспекти військової справи лівобережного, запорізького та, дещо меншою мірою, слобідського козацтва першої половини XVIII ст., до сьогодні залишається відома праця О.М.Апанович22 Апанович О.М. Збройні сили України першої половини XVIII ст. –К.: Наукова думка, 1969. –223 с. , невтомної дослідниці козацької доби в історії України. В написаній із залученням великої кількості архівних та опублікованих джерел, а також спеціальних військово-історичних праць, монографії О.М.Апанович ретельно проаналізовано військову організацію українського козацтва, поділ на роди військ та допоміжні служби, бойове використання козацьких підрозділів (здебільшого під час російсько-турецької війни 1736-1739 рр.), належної оцінки дано бойовим вмінням та навичкам українських козаків. Разом із тим обрані автором вузькі хронологічні межі (перша половина XVIII ст., а фактично – період російсько – турецької війни 1735-1739 рр.), даючи змогу вельми глибоко вивчити предмет дослідження, водночас не сприяють створенню широкої картини, що включала б у себе причини виникнення, еволюцію військової справи, відмінності козацького ладу в різних регіонах України.

Чималий інтерес з точки зору можливостей порівняльного аналізу являє собою стаття В.А.Дядиченка, присвячена українському козацькому війську кінця XVII – початку XVIII ст.33 Дядиченко В.А. Украинское казацкое войско в конце XVII – начале XVIII в.// Полтава. Сборник статей.-М.: Изд-во АН СССР, 1959. –С. 246-268.

, опублікована в ювілейному збірнику до 250-річчя Полтавської битви (і тематично привязана до питання бойових дій на Україні під час Північної війни).

Важливе значення для розуміння принципів організації боротьби з кочовиками на степовому прикордонні Російської держави до появи слобідських полків, функціонування укріплених ліній, сторож тощо має фундаментальна праця А.А.Новосельського44 Новосельский А.А. Борьба Московского государства с татарами в первой половине XVII века. – М.; Л.: Изд-во АН СССР, 1948. – 447 с.. Авторові вдалося також розкрити причини підвищеної агресивності татар щодо осілого населення лісостепу, підрахувати збитки, що їх завдавали російському прикордонню щорічні набіги кочовиків.

Чимало радянських авторів займалися й іншою складовою історії військової справи – дослідженням історії воєн і збройних конфліктів, які так чи інакше або зачіпали територію Слобідської України, або в них брали участь слобідські козаки. Цінні праці, що стосуються часів повстання С.Разіна, К.Булавіна належать перу, відповідно, К.І.Стецюк11 Стецюк К.І. Вплив повстання Степана Разіна на Україну. –К.: Вид-во АН УРСР, 1947. –117 с., А.П.Пронштейна та Н.О.Мінінкова22 Пронштейн А.П., Мининков Н.А. Кондратий Афанасьевич Булавин. –М.: Просвещение, 1988. –133 с.. Питання, повязані з бойовими діями на Слобідській Україні під час Північної війни, знайшли висвітлення на сторінках праць Є.В.Тарле33 Тарле Е.В. Северная война и шведское нашествие на Россию. М.: Соцэкгиз, 1958. –480 с., М.І.Павленка та В.О.Артамонова44 Павленко Н., Артамонов В. 27 июня 1709. –М.: Молодая гвардия, 1989. –270 с.; участь населення Слобідської України в партизанській війні проти армії Карла XII детально (хоч і дещо тенденційно) досліджувалася В.Є.Шутим55 Шутой В.Є. Народна війна на Україні проти шведських загарбників у 1708-1709 рр. –К.: Політвидав УРСР, 1951. –238 с.; Його ж. Борьба народных масс против нашествия армии Карла XII (1700-1709). –М.: Соцэкгиз, 1958. - 448с..

Якщо вищезгадані дослідники здебільшого спиралися на російські джерела епохи Північної війни, то відомий український історик О.Оглоблін, мешкаючи після 1945 р. в діаспорі, у відповідних розділах своєї фундаментальної монографії, присвяченої діяльності І.С.Мазепи66 Оглоблін О. Гетьман Іван Мазепа та його доба. - Нью-Йорк; Париж; Торонто: Б.в, 1960. – 408 с., намагається якомога точніше зясувати причини партизанської війни та відтворити хід бойових дій на Слобожанщині 1708-1709 рр., спираючись на свідчення як російських та українських, так і великого масиву шведських джерел. Заслуговують на увагу думки автора щодо місця Слобідської України в політичних планах гетьмана І.С.Мазепи та причин того, чому ці плани не знайшли в даному регіоні підтримки.

Кінець 80-х – початок 90-х рр. XX ст. знаменував собою початок нового етапу у розвитку вітчизняної історіографії взагалі й історіографії Слобідської України зокрема. Цей етап був повязаний зі здобуттям Україною політичної незалежності, відходом від старих доктрин і штампів у змалюванні історичних подій, переоцінкою багатьох історичних осіб та явищ минулого. Для історичних праць цього періоду характерне різноманіття науково-теоретичних підходів, плюралізм в оцінках тих чи інших подій минулого. Кілька праць, створених у даний період, містять більш чи менш детальний огляд військової справи козацьких часів. Це стосується, зокрема, грунтовних монографій І.К.Свєшнікова77 Свєшніков І.К. Битва під Берестечком. –Львів: Слово, 1993. –302 с., І.С.Стороженка88 Стороженко І.С. Богдан Хмельницький і воєнне мистецтво у Визвольній війні українського народу середини XVII ст. –Дніпропетровськ: Вид-во ДДУ, 1996. –320 с., присвячених розвитку військової справи запорозького та “городового” козацтва часів їхнього розквіту – доби Б.Хмельницького.

Праця Б.Якимовича11 Якимович Б. Збройні сили України: нарис історії. –Львів: Просвіта, 1996.–360 с., створена з урахуванням досягнень сучасної військово-історичної науки, з позицій української державницької школи доволі детально висвітлює ранню історію козацтва, епоху Української козацької держави, історію запорозького, слобідського козацтва тощо.

Історія зброярства на Україні, розвиток окремих видів озброєння знайшли відображення у цінній книзі А.Панібудьласки та Б.Канцелярука22 Панібудьласка А., Канцелярук Б. Історія української зброї. –К., 1993. –128 с.; аналіз деяких особливостей козацького озброєння та зважена оцінка сильних і слабких сторін іррегулярної кінноти за умов боротьби з різними супротивниками містяться у праці російського дослідника В.В.Тараторіна33 Тараторин В.В. Конница на войне. –Минск: Харвест, 1999. –431 с., присвяченій історії кінноти з найдавніших часів до початку XIX ст.(дана праця є однією з небагатьох сучасних комплексних робіт з історії кінноти).

Окремі питання, повязані з участю українського козацтва у війнах проти Туреччини та Кримського ханства, висвітлено в працях російського дослідника О.Б.Широкорада44 Широкорад А.Б. Русско-турецкие войны 1676-1918 гг. – М.: АСТ, 2000. –751 с. та українського – В.М.Заруби55 Заруба В.М. Студії з історії України. –К.: Освіта, 1995. –192 с..

Відзначимо також появу в 90-х рр. XX ст. кількох цінних праць з історії Слобідської України та слобідського козацтва, що належать перу місцевих істориків та краєзнавців. Зокрема, неабияку цінність являє своєрідний довідник по козацькій старшині Харківського полку другої половини XVII ст., створений харківським дослідником В.Л.Маслійчуком66 Маслійчук В.Л. Козацька старшина Харківського слобідського полку (1654-1706). –Харків: Б.в, 1999. –122 с..

Цікаві дані щодо ранньої історії Можеського острогу (а згодом - міста Валки), важливого елемента оборонної системи Ізюмської лінії, певну інформацію про мистецтво фортифікації XVII ст. містить праця І.Ф.Скотаря77 Скотар І.Ф. Валківська старовина. –Харків: Оригінал, 1993. –80 с..

Окрім праць українських та російських дослідників, що безпосередньо чи опосередковано стосуються теми нашого дослідження, слід відзначити також кілька робіт західних авторів, що з тих чи інших причин являють інтерес для дослідника козацької доби взагалі і слобідських полків зокрема.

Неабияку цінність являє собою перший том скороченого українського перекладу праці всесвітньо відомого англійського філософа історії А.Дж.Тойнбі88 Тойнбі А.Дж. Дослідження історії.Т.I. –К.: Основи, 1995. –614 с. . Серед багатьох інших проблем автор монументального “Дослідження історії” розглядає і феномен козацтва, що зявився в умовах неспокійного прикордоння цивілізації та степу.

До наших часів велике наукове значення зберігають також класичні, вперше видані в першій половині XX ст. військово-історичні праці англійського історика Б.Ліддел Гарта11 Лиддел-Гарт Б. Энциклопедия военного искусства. –М.: АСТ, 1999. -653 с. та німецького – Г.Дельбрюка22Дельбрюк Г. История военного искусства в рамках политической истории. Т.IV. –М.: Госвоениздат СССР, 1938. –421 с.. Для дослідника бойового шляху козацтва вони цікаві своїм зваженим підходом до проблем участі в бойових діях минулих століть іррегулярних кінних підрозділів. Певний інтерес для дослідника, що займається питаннями участі слобідських козаків у вирішальному етапі Північної війни, становить праця сучасного шведського історика П.Енглунда33 Энглунд П. Полтава. Рассказ о гибели одной армии. –М.: Новое литературное обозрение, 1995. –287 с.

.

Як ми можемо пересвідчитися, процес дослідження проблем, повязаних з темою даної дисертації, мав своїм результатом появу численних праць різної наукової ваги. Рівень дослідженості даної теми в історичній літературі на сьогодні залишається неоднорідним – деякі аспекти (козацький устрій, заснування міст-фортець Слобідської України) досліджені значно краще за решту. Логічним продовженням досліджень у цьому напрямку була б поява узагальнюючих праць, в котрих детально і всебічно розглядалися б усі аспекти військової справи протягом усього часу існування слобідських козацьких полків. Завдання створення подібної праці залишається й досі актуальним.

 

Джерельна база дисертації складається з опублікованих та рукописних матеріалів. Рукописні джерела зберігаються у фондах ЦДІА України у Києві – Ф.1725 (Харківська полкова канцелярія) та Ф.1817 (бригадна канцелярія слобідських полків). Численні справи даних фондів містять у собі офіційну вихідну та вхідну документацію згаданих установ: рапорти сотенних та полкових канцелярій, протоколи оглядів особового складу полків та стану укріплень Слобідської України , промеморії, донесення, відомості стосовно наявного особового складу полків та сотень, кількості козаків, відправлених у походи, втрат, яких зазнавали слобідські полки в ході бойових дій. Згадана документація містить також чимало важливої, а інколи навіть унікальної інформації про озброєння козаків, стан справ у слобідській артилерії, особливості фортифікації тощо. Висвітлені в згаданих документах і окремі сторони бойової діяльності слобідських козаків в ході воєн і походів першої половини XVIII ст. – Гилянського походу, війни за польський спадок, російсько-турецької війни 1735-1739 рр., Семирічної війни.

У дисертації використано низку опублікованих у різний час джерел. Використані джерельні матеріали можна поділити на такі групи:

-

актові матеріали (документи Розрядного приказу, Військової колегії, численні переписи, реляції, промеморії тощо);

-

літописи та історичні твори (літопис С.Величка, літопис родини Квіток);

-

описово-статистичні твори (описи міст, описи Харківського намісництва);

-

мемуари та епістолярні джерела (спогади К.Манштейна, А.Т. Болотова, М.О.Милорадовича, листи Петра I, щоденники Я.Марковича, шведських офіцерів-учасників Північної війни);

-

літературні твори XVIII ст. (панегірик І.Орновського, присвячений родині Донців – Захаржевських, “Псальма терківська та бербениська” З.Дзюбаревича).

Найбільшим за обємом та значенням є, безумовно, масив різноманітних актових матеріалів другої половини XVII – першої половини XVIII ст., опублікованих у XIX – XX ст. Найважливішими публікаціями є “Описание документов и бумаг, хранящихся в Московском архиве министерства юстиции”11 Описание документов и бумаг, хранящихся в Московском архиве министерства юстиции. – М., 1869. - Кн. 1. – 430 с.; 212 с.; Кн. 4. - 1884. – 534 с.; 534 с.; Кн. 6. - 1889. – 276 с.; 212 с.; Кн. 9. 1894. – 361 с.; 161 с.; Кн. 10. - 1896. –526 с.; 38 с.; Кн. 12. - 1901. –551 с.; 76 с.; Книга 13. – 1903. – 546 с.; 82 с.; Книга 14. – 1905. – 336 с.; 84 с., “Акты Московского государства”22 Акты Московского государства. –СПб., 1894. –Т.II. –773 с.; -Т. III.-1901. –674 с., “Дополнения к актам историческим”33 Дополнения к актам историческим, собранные и изданные археографическою комиссиею. –СПб., 1875. –Т.IX. –353 с.; а також “Материалы для истории колонизации и быта степной окраины Московского государства в XVI – XVIII ст.”44 Багалей Д.И. Материалы для истории колонизации и быта степной окраины Московского государства в XVI – XVIII ст. –Харьков, 1890. –Т.I. –222 с.; Т.II. - 1905. -112 с. та “Материалы для истории г. Харькова в XVII веке”55 Його ж. Материалы для истории г. Харькова в XVII веке. –Харьков, 1905. -112 с., зібрані Д.І.Багалієм.

Надзвичайно цінним джерелом з історії раннього етапу існування Харківського полку є “розбірні книги черкасам”(перепис козаків, селян та міщан, що проживали в містах та селах полку) 1660 р. Даний документ був знайдений і опублікований В.Юркевичем як додаток до статті “Харківський перепис 1660 р.”66 Юркевич В. Харківський перепис 1660 р.// Записки історико-філологічного відділу ВУАН. Книга XX. –К., 1928. –С. 129-173. Певні важливі дані про військову організацію ранніх переселенців на Слобожанщину середини XVII ст., їхнє озброєння, передумови формування слобідських козацьких полків містять офіційні російські документи, опубліковані у відомому ювілейному збірнику “Воссоединение Украины с Россией”77 Воссоединение Украины с Россией. Документы и материалы в трех томах. Т.I. –М.: Изд-во АН СССР, 1953. –585 с.; Т.II. – 560 с.; Т.III. – 647 с. ; маловідомі подробиці бойового шляху слобідських полків висвітлені в “Материалах для истории Воронежской и соседних губерний”88 Материалы для истории Воронежской и соседних губерний. Т.I. –Воронеж, 1887. –420 с. та “Материалах для очерка служебной деятельности Шидловских в Слободской Украине в 1696-1727 гг.”11 Материалы для очерка служебной деятельности Шидловских в Слободской Украине в 1696-1727 гг. –СПб., 1896. –266 с.

Загалом джерельна база дослідження є цілком достатньою та достовірною для розвязання основних завдань дисертації.

У другому розділі “Виникнення, організація, роди військ у слобідських козацьких полках другої половини XVII – першої половини XVIII ст.” розглянуто принципи організації та комплектування слобідських полків, створення та функціонування укріплених ліній, міські фортифікації та артилерію Слобідської України, річковий військово-транспортний флот, а також козацьку ручну вогнепальну та холодну зброю.

Зясовано, що військова організація українських переселенців на Слобідській Україні, котра набула вигляду слобідських козацьких полків, стала відповіддю на постійні руйнівні напади з боку степовиків (татарських та калмицьких орд), для яких згаданий регіон у другій половині XVII ст. перетворився на серйозну перешкоду на шляху до внутрішніх районів Російської держави.

Слобідський полково-сотенний козацький устрій, започаткований в згаданому регіоні переселенцями з інших регіонів України, безумовно, мав багато спільного з іншими моделями козацького устрою, особливо з внутрішнім ладом Української козацької держави. Це стосується самого полково-сотенного поділу, станового принципу комплектації війська, а також принципу самозабезпечення козака всім необхідним – зброєю, амуніцією, одягом, провіантом. Самозабезпечення могло відбуватися або за рахунок родини самого козака, або покладалося на особливу категорію підпомічників, котрі внаслідок соціально-майнової диференціації козацтва вже не могли самі нести козацьку службу.

Основа системи козацького самозабезпечення – вільне зайняття промислами та безмитна торгівля водночас сприяли швидкому соціально-майновому розшаруванню в середовищі слобідського козацтва наприкінці XVII – в першій половині XVIII ст. (подібні ж процеси характерні і для Української козацької держави). Подібне розшарування призводило до появи козаків, що дуже різнилися за рівнем озброєності, спорядженості та бойової підготовки.

Однією з ранніх спроб зберегти козацьку систему самозабезпечення війська (котра робила слобідське козацтво дешевим і, на певному етапі його існування, дуже вигідним для російського керівництва) слід вважати офіційний поділ слобідського козацтва у 1700 р. на різні за чисельністю та військовими функціями категорії: виборних (компанійців) з одного боку, підпомічників і підсусідків – з іншого. У тому ж руслі йшов розвиток козацького ладу і в Українській козацькій державі.

Подібні заходи російського уряд давали лише короткотерміновий ефект, адже процес розшарування козацтва, збагачення старшини та частини виборного козацтва і зубожіння решти виборних та підпомічників, втрата частиною з них козацького статусу, а в результаті – падіння боєздатності слобідського козацького війська, тривали аж до 60-х рр. XVIII ст., тобто до його ліквідації.

Значною відмінністю слобідського козацтва від війська Української козацької держави було безпосереднє підпорядкування слобідського війська російському військовому командуванню (спочатку – бєлгородському воєводі, згодом – командирові Української дивізії та Військовій колегії). Наслідком цього було надзвичайно широке залучення слобідського козацтва до участі майже в усіх війнах, що їх вела Росія в другій половині XVII – XVIII ст., а також широкі можливості втручання у внутрішній устрій Слобідської України. Ці втручання почастішали у XVIII ст., з початком перебудови Російської імперії та її збройних сил за західноєвропейським зразком.

Ще однією суто військовою відмінністю слобідського війська від класичної козацької моделі XVII ст. було значення та питома вага окремих родів військ. З самого початку існування полків основна увага приділялася формуванню легкої рухливої іррегулярної кінноти, озброєної якомога більшою кількістю вогнепальної зброї. Спеціального формування піхоти не провадилося (через специфіку основного ворога та театру бойових дій). Слобідська піхота, котру представляли здебільшого гарнізони фортець та інших укріплень, формувалася за “залишковим принципом” з числа “черкас городової служби” (фактично - міщан) та бідних безкінних слобідських козаків.

Натомість у лісостеповій зоні Слобідської України, де було дуже небагато природніх перешкод на шляху вторгнень кочовиків, першочергового значення набувало мистецтво фортифікації.

Дерев?яно-земляні фортифікації Слобожанщини були представлені двома видами: міськими укріпленнями та суцільними укріпленими лініями.

При побудові ліній за наказом російського командування використовувався російський і почасти європейський досвід побудови подібних укріплень, міста ж здебільшого укріплювалися самими українськими переселенцями згідно зі своїм “черкасским” зразком, що вимагав менше витрат матеріалу, часу та робочої сили.

Типи міських укріплень у слобідських містах загалом еволюціонували від простіших (острог) до більш складних (земляна фортеця з бастіонами).

Незважаючи на певні недоліки, слобідські укріплені лінії та міста-фортеці загалом успішно впоралися зі своєю історичною місією – спираючись на них, протягом XVII - XVIII ст. успішно відбувався процес народного заселення значних територій Слобідської України.

Попри те, що основним родом військ у слобідських полках була кіннота, важливу роль також відігравала артилерія, що поділялася на власне полкову похідну, сотенну та міську.

Згідно з даними, проаналізованими автором, більшість гармат для поповнення слобідської артилерії, так само, як і велика частина запасів пороху та снарядів, постачалися на Слобожанщину з російських міст як у другій половині XVII, так і у XVIII ст., другорядними джерелами поповнення слобідського артилерійського пороху були гармати, привезені переселенцями з України, трофеї та гармати, відлиті в деяких полкових містах регіону.

Основну свою функцію слобідська артилерія успішно виконувала, відбиваючи напади татар на населені пункти регіону, а також стримуючи їх від масштабніших дій.

Утримання та обслуговування слобідської полкової артилерії здійснювалося на тих самих засадах, що і в Українській козацькій державі; міська артилерія у другій половині XVII ст. обслуговувалася здебільшого російськими служилими людьми – пушкарями, а згодом перейшла до рук козацької адміністрації.

Авторові вдалося з’ясувати кількісні та якісні характеристики слобідської артилерії, котру здебільшого складали мідні та (у XVIII ст.) чавунні гармати середніх калібрів.

Річковий військово-транспортний флот, що складався з вітрильно-гребних суден – стругів, будар, байдаків та човнів, відігравав досить помітну роль у житті тих слобідських полків, на території яких протікали значні водні артерії (Сіверський Донець, Дон тощо), які, відігравали певну роль у заселенні краю у XVII ст., продовжували використовуватися як водні шляхи і протягом XVIII ст.

Автором на основі різноманітних джерел проаналізований комплекс озброєння слобідського козака XVII-XVIII ст., вказано на основні зміни протягом згаданого періоду; доведено, що офіційні реляції, змальовуючи озброєння, що його повинен був мати при собі козак у поході, нерідко були доволі далекі від реального стану речей, котрий, безумовно, обумовлювався матеріальними можливостями того чи іншого козака.

Дисертантом проаналізований ступень розповсюдженості тих чи інших видів зброї серед слобідських козаків XVII – XVIII ст., а також докладно розглянуті деякі основні види вогнепальної і холодної зброї; на архівному матеріалі, що стосується слобідських полків, підтвердилася думка про широке розповсюдження серед козаків XVIII ст. нарізної вогнепальної зброї.

Слобідський козацький комплекс озброєння, що все ж мало чим відрізнявся від загальноукраїнського, виник як противага озброєнню кочовиків, котрі нечасто користувалися вогнепальною зброєю. Для озброєння козаків характерна велика різноманітність зразків зброї різного походження і різної якості; особливо це справедливо для XVII ст. У XVIII ст. постачання слобідських полків зброєю було до певної міри усталено: більша частина вогнепальної зброї надходила тепер з російських заводів, холодна зброя вироблялася на Лівобережній і Слобідській Україні (у великих містах, де було значне ремісниче виробництво).

Слобідські козаки, використовуючи високе сідло та короткі стремена, вміло билися в розсипному строю та так званою “лавою” – довгою шеренгою, котру застосовували й інші козацькі кінні формувань (донські козаки, запорожці XVIII ст. тощо).


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РЕЛІГІЙНА ТЕРМІНОЛОГІЯ СУЧАСНОЇ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ: ГЕНЕЗА, СЕМАНТИКА, ФУНКЦІОНУВАННЯ - Автореферат - 26 Стр.
ОСНОВНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ВПЛИВУ ТЕПЛОФІЗИЧНИХ УМОВ КРИСТАЛІЗАЦІЇ МЕТАЛУ ПІД ЧАС ЕЛЕКТРОННО-ПРОМЕНЕВОЇ ПЛАВКИ НА СТРУКТУРУ І ВЛАСТИВОСТІ ЗЛИВКІВ - Автореферат - 39 Стр.
ПРОГНОЗУВАННЯ і ПРОФІЛАКТИКА АКУШЕРСЬКОЇ ТА ПЕРИНАТАЛЬНОЇ ПАТОЛОГІЇ У ЗДОРОВИХ ВАГІТНИХ - Автореферат - 48 Стр.
РОЗРОБКА ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГО- ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧОЇ ТЕХНОЛОГІЇ СПИРТУ ЕТИЛОВОГО ТЕХНІЧНОГО З ВУГЛЕВОДВМІСНОЇ СИРОВИНИ - Автореферат - 23 Стр.
ФІЗИКО-ХІМІЧНА ВЗАЄМОДІЯ ОКСИДІВ КАРБОНУ ТА ВУГЛЕВОДНІВ ІЗ КАТІОНАМИ Ag+ і Cu2+ У ЦЕОЛІТАХ М, Х та Y - Автореферат - 24 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ, КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНОї ДІАГНОСТИКИ І ЛІКУВАННЯ АЛЕРГІЧНОГО РИНІТА У ДІТЕЙ - Автореферат - 25 Стр.
СТАН МІНЕРАЛЬНОЇ ЩІЛЬНОСТІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ПРИ УРАЖЕННЯХ ГЕМОПОЕТИЧНОЇ ТА ГЕМОСТАТИЧНОЇ СИСТЕМ: ПРОГНОЗУВАННЯ ПАТОМОРФОЗУ І ДИФЕРЕНЦІЙОВАНІ МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ - Автореферат - 46 Стр.