У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кудінов Дмитро Геннадійович

УДК 658.012.4 (043.3)

МОДЕЛЮВАННЯ МЕХАНІЗМІВ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ ФІНАНСОВИМИ КОШТАМИ У РЕГІОНІ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник | доктор економічних наук, професор

Лисенко Юрій Григорович,

Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк).

Офіційні опоненти

доктор економічних наук, професор Заруба Віктор Яковлевич, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингового менеджменту (м. Харків),

кандидат економічних наук, доцент Оліфіров Олександр Васильович, Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри комп’ютерних технологій (м.Донецьк).

Провідна установа

Харківський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики (м. Харків).

Захист дисертації відбудеться 24 вересня 2003 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а (8 навч. корпус), великий конференцзал.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 18 серпня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. У трансформаційному циклі економіки України зростає роль організацій, які контролюють поповнення і цільові витрати коштів державного бюджету, що спрямовані на забезпечення задач і функцій, які виконуються органами державної влади різних рівнів управління, а також підприємствами, закладами й установами (економічними об’єктами), діяльність яких забезпечується фінансовою підтримкою держави. У зв’язку з тим, що в сучасних умовах збільшується інтенсивність фінансових потоків, ускладнюється попередній і поточний контроль за цільовим використанням коштів, що виділяються державою для підтримки фінансово-господарської діяльності економічних об’єктів. Однією з таких організацій є Державне казначейство, яке розглядається як підрозділ Міністерства фінансів України, що покликане забезпечити ефективне управління бюджетними коштами й оперативність їх витрат у рамках наявних фінансових ресурсів.

Особливість економічних перетворень трансформаційного циклу щодо діяльності Державного казначейства полягає в її зосередженні в регіонах, і значному зростанні відповідальності регіональних управлінь за цільове використання бюджетних і позабюджетних коштів державними бюджетними підприємствами, закладами і установами.

Часові обмеження на виконання попереднього і поточного контролю в умовах високої динаміки законодавчих документів визначають підвищене навантаження на працівників регіональних управлінь Державного казначейства (УДК), вимагають удосконалення форм і методів роботи в сучасних умовах і визначають відмінні риси їхньої роботи від організацій, що виконують наступний контроль (аудит) виконаних операцій (контрольно-ревізійного управління, податкової інспекції й інших).

У роботах провідних вітчизняних і закордонних учених - економістів Бєлова Н.Г., Белухи Н.Т., Бутинця Ф.Ф., Данилевського Ю.А., Калькутіна В.А., Крамаровського Л.М., Мурашка В.М., Просвєткіна Е.Д., Соловйова Г.А. - освітлені проблеми методики проведення, аналізу і контролю фінансово-господарської діяльності підприємств на етапі наступного контролю (контрольно-ревізійним управлінням, податковою адміністрацією, аудиторською фірмою). Моделі процесів господарської й організаційної діяльності підприємств розглядаються в роботах Гузя М.Г., Заруби В.Я., Єгорова П.В., Лисенка Ю.Г., Пушкаря О.І., Чумаченка М.Г. Теоретичні і практичні питання побудови систем фінансового менеджменту підприємств розглянуто в роботах Андрієнка В.М., Балабанова І.Т, Друрі К., Уткіна Э.А., Фатхутдінова Р.А. Однак питання моделювання ефективних механізмів управління попереднім і поточним контролем регіональних УДК, що функціонують у складі загальнодержавної казначейскої системи, у даний час розроблено недостатньо, що потребує пошук нових і удосконалення існуючих механізмів і методів функціональної діяльності регіонального УДК і визначає актуальність проведеного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами. Дисертаційна робота виконана відповідно до держбюджетної теми Донецького національного університету “Моделювання процесів фінансового менеджменту”. Шифр і номер державної реєстрації теми: Г – 00/42, № 0100U005081.

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є моделі процесів управління функціональною діяльністю регіонального УДК, що функціонує в умовах трансформаційного циклу економіки України.

Об'єктом дослідження є процеси попереднього контролю зобов’язань, поточного контролю платежів, використання тимчасово вільних грошових коштів і руху фінансових потоків регіонального УДК.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є підвищення ефективності системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК за рахунок застосування моделей механізмів, що поліпшують кількісні і якісні показники контролюючих функцій, оперативності і точності обробки облікової інформації.

Досягнення мети здійснюється шляхом вирішення таких поставлених у дисертації задач:

дослідження особливостей функціональної діяльності регіонального УДК і його підрозділів у сучасних умовах господарювання;

розробки концепції організації корпоративної системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК;

застосування засобів реінжинірингу для організації віртуальних утворень у складі системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК;

розробки моделей механізмів:

попереднього контролю зобов'язань,

поточного контролю платежів, використання тимчасово вільних коштів,

тендерної оцінки постачальників продукції (послуг),

що забезпечують підвищення кількісних і якісних показників контролюючої діяльності;

розробки структури економічної інформаційної системи регіонального УДК.

Теоретичною і методологічною основою дослідження були розробки вітчизняних і закордонних вчених в області менеджменту, підприємництва, системного аналізу, економіко-математичного моделювання й інформаційних технологій.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертаційній роботі здійснено постановку і вирішення нової актуальної задачі моделювання процесів функціональної діяльності регіонального УДК у нових економічних умовах.

Новими результатами, отриманими у дисертаційній роботі, є:

вперше розроблено концепцію організації функціонування системи управління регіонального УДК, з використанням основних ідей реінжинірингу і нових інформаційних технологій, що забезпечує ефективність цієї системи за рахунок підвищення якісних і кількісних показників виконання контролюючих функцій;

розроблено моделі механізмів системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК, які побудовані з використанням теоретико-множинного підходу, методів дослідження операцій, використання яких забезпечує проведення більш жорсткого контролю і ефективного використання державних коштів розпорядниками й одержувачами;

розроблено модель „віртуального УДК”, що визначає процес зв’язку між регіональним управлінням і одержувачем грошових коштів, яка побудована з використанням ідей реінжинірингу і забезпечує оперативність виконання платежів за рахунок попереднього контролю заявок на платіж;

розроблено структуру економічної інформаційної системи регіонального УДК, що забезпечує високу технологічність обробки контролюючої інформації, представлення нормативної, законодавчої і довідкової інформації, вилучений доступ по каналах мережі Internet до компонентів віртуального УДК.

Практична значимість отриманих результатів. Запропоновані в дисертаційній роботі механізми, моделі і методи їхньої реалізації в системі управління функціональною діяльністю регіонального УДК є досить універсальними і придатними для використання в аналогічних контролюючих об'єднаннях. Їхнє застосування дозволяє підвищити ефективність функціонування зазначеної системи в умовах нестабільного економічного середовища. Основні результати дослідження було використано при створенні системи управління функціональною діяльністю УДК Донецької області.

Економічний ефект від впровадження результатів дисертаційного дослідження, підтверджений актом, склав 480 тис. грн.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й знайшли схвалення на П'ятій міжнародній науково-практичній конференції “Наука й Освіта - 2002” (Дніпропетровськ, 2002 р.), Сьомій Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (Запоріжжя 2002 р.), на наукових семінарах у Донецьком національному (1999-2002 р.р.), і Харківському національному (1999 р.) університетах.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 8 наукових праць загальним обсягом 2,5 д.а., з яких автору належить 2,0 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел з 125 найменувань і двох додатків. Робота викладена на 158 сторінках. Текст дисертації містить 10 рисунків, 5 таблиць.

Основні положення дисертаційної роботи

У дисертаційній роботі розроблено концепцію організації системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК, що забезпечує ефективне проведення попереднього та поточного контролю платежів економічних об’єктів, які використовують кошти державного бюджету. Запропонована концепція підвищує показники діяльності регіонального УДК за рахунок використання економіко-математичних моделей і сучасних інформаційних технологій у процесах його функціонування.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, предмет, об'єкт і методологію дослідження, показано наукову новизну, теоретичну і практичну цінність роботи.

У першому розділі “Методичні основи моделювання і концепція організації системи управління функціональної діяльності регіонального УДК” досліджено особливості функціонування регіонального УДК у трансформаційний період економіки України, визначено його задачі, місце і роль у системі управління державним сектором економіки. Обґрунтовано необхідність побудови ефективної системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК із застосуванням методів контролінгу та реінжинірингу на базі сучасних інформаційних технологій.

Доведено, що реалізація функцій Державного казначейства визначає необхідність розробки моделей механізмів, що забезпечують ефективне управління бюджетними коштами за рахунок створення єдиної системи обліку їх розподілу по кожному одержувачу, які витримують часові обмеження на тривалість попереднього контролю, ефективного цільового використання бюджетних коштів, оперативного контролю постатейного виконання бюджету.

Для реалізації цього у дисертаційній роботі розроблено концепцію організації системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК та наступні моделі механізмів, використання яких підвищує якісні і кількісні показники його роботи:

аналіз ретроспективи договірної діяльності і планів бюджетів підприємств;

оперативного управління платежами договірної діяльності державного економічного об’єкту;

раціонального використання тимчасово вільних коштів кореспондентського рахунку УДК;

тендерної оцінки договорів на постачання продукції (виконання послуг).

Усі перераховані механізми взаємозалежні і припускають використання засобів обчислювальної техніки для їхньої реалізації.

Виділення задач Державного казначейства, визначення його основних функцій і актуальність їхньої реалізації з використанням економіко-математичних моделей перерахованих механізмів, а також виділення зовнішніх контрагентів дозволили розробити концептуальну модель організації системи управління функціональної діяльності регіонального УДК, яку представлено у вигляді схеми на рис. 1.

У концептуальній моделі представлені контрагенти регіонального УДК (верхня і нижня частини рис. 1): Державне казначейство України і державні економічні об’єкти. Зв'язок між ними на період планування бюджетів показано за допомогою лінії ліворуч на рис. 1. У період нормального функціонування бюджетні кошти надходять з Національного банку України на реєстраційні рахунки економічного об’єкту в розрахункову палату УДК (зв'язок представлений за допомогою ліній у правій частині рис. 1). Використання цих засобів державними економічними об’єктами здійснюється при наявності дозволу регіонального УДК.

У центральній частині рис. 1 розташовані механізми, що підвищують якісні і кількісні показники функціональної діяльності регіонального УДК, і перераховано його основні функції.

Розглянуті механізми покладені в основу розробки економіко-математичних моделей їхньої реалізації і економічної інформаційної системи регіонального УДК.

У другому розділі “Моделі механізмів системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК” наведено формалізоване представлення механізмів, які присутні у концептуальній моделі (рис.1).

Одним з напрямків діяльності регіонального УДК є контроль прийняття і виконання зобов'язань розпорядниками й одержувачами коштів з державного бюджету. Найбільш розповсюдженою формою зобов'язань є договір на виконання робіт (надання послуг, постачання продукції), у якому розпорядник (одержувач) бюджетних коштів виступає як замовник.

Для множини економічних об’єктів , що входять до складу регіону, розглянемо j – ий період бюджетування Tj , що характеризується термінами початку і закінчення, відповідно :

.

Кошторис (бюджет) SMij i – го економічного об’єкту в j – ому періоді бюджетування представимо у вигляді множини:

,

де - к - ий елемент множини кодів економічної класифікації витрат (КЕКВ);

- плановий показник виділених Міністерством фінансів і затверджений головним розпорядником бюджетних коштів по к - му КЕКВ; ;

- бінарне відношення, що характеризує планові моменти часу і суми надходжень бюджетних коштів по к - му КЕКВ; , де - загальне число бюджетних надходжень по к - му КЕКВ;

- сума перехідного залишку фактичного виконання кошторису (j - 1) – го періоду, що утворився в результаті зміни умов договору (j>0);

- сума фактичного виконання кошторису j – го періоду по .

При цьому:

.

Позначимо через m – ий договір i – го економічного об’єкту. Структура має вигляд:

,

де - номер m – го договору по внутрішньому для і – го економічного об’єкту кодуванню;

- дата підписання m – го договору;

- відповідно дати початку і закінчення дії m – го договору;

- бінарне відношення, що визначає моменти часу і суми оплат за договором m;

- бінарне відношення, що визначає моменти часу і розміри сплат за договором m з урахуванням зміни умов сплати;

- код контрагента, з яким укладено договір m. , де - множина економічних об’єктів, що ведуть певний вид діяльності на території регіону;

- КЕКВ кошторису, за рахунок якого буде здійснюватися сплата за договором m.

Укладення (m+1) – го договору i – го економічного об’єкту в j – ому періоді бюджетування дозволяється, якщо воно забезпечено фінансуванням по , тобто якщо:

.

Величина

визначає суму збільшення договірних відносин (у момент укладення договору dmi бінарні відносини (tagmi, sagmi) і (tag(mi)’, sag(mi)’) збігаються).

Рівняння

визначає суму перехідного залишку виконання кошторису в j – ому періоді при складанні кошторису (j+1) – го періоду.

Позначимо через

відношення фактичного надходження коштів i – го економічного об’єкту у j – ому періоді бюджетування. t визначає сучасний момент часу, tr – момент надходження суми sr по коду економічної класифікації витрат kekz; r tr t.

Величина визначає суму всіх надходжень коштів i – го економічного об’єкту в j – ому періоді бюджетування по КЕКВ K*. Визначимо множину платежів i – го економічного об’єкту у j – ому періоді бюджетування як:

.

Тоді структура plu наступна:

plu={Npl, Dpl, Spl, Nag, Kekz},

де Npl – номер платіжного доручення;

Dpl – дата виписки платіжного доручення;

Spl – сума платежу;

Nag – номер договору, відповідно до якого здійснюється платіж;

Kekz - код економічної класифікації витрат, відповідно до якого здійснюється платіж.

Умовами включення платежу pl* у множину Plij є:

умова 1.

умова 2.

умова 3. ;

умова 4. .

Можливі стратегії використання тимчасово вільних грошових коштів регіонального УДК:

стратегія 1. Надання коштів розпорядникам і одержувачам, яким частково чи цілком не профінансовано суми коштів за визначені тимчасові проміжки;

стратегія 2. Розміщення тимчасово вільних коштів на депозитний внесок.

При реалізації стратегії 1 можливі два підходи:

підхід 1. Розподіл тимчасово вільних коштів з урахуванням комерційної діяльності економічного об’єкту;

підхід 2. Розподіл тимчасово вільних коштів без урахування комерційної діяльності економічного об’єкту з максимізацією ефективності асигнувань.

Заявки на погашення заборгованостей по договірних зобов'язаннях по к – му КЕКВ можуть бути сформовані на підставі множин

.

При цьому якщо

то це - ідеальний варіант, коли всі заявки можуть бути задоволені.

Припустимо, що .

Можливі варіанти розподілу тимчасово вільних коштів:

варіант 1 - пропорційний розподіл тимчасово вільних коштів відповідно до заявок на погашення договірних зобов'язань;

варіант 2 - підтримка економічних об’єктів із низькою питомою вагою комерційної діяльності;

варіант 3 - мотивація залучення позабюджетних коштів.

Реалізація підходу 2 стратегії 1 припускає використання критерію ефективності розподілу тимчасово вільних коштів регіонального УДК, який вибирається особою, що приймає рішення (ОПР).

Нехай Ei(t) – міра ефективності використання розподілу тимчасово вільних коштів регіонального УДК i – ому економічному об’єкту в момент часу t;

xi – індикатор, що показує можливість включення чи невключення економічного об’єкту i у процес розподілу тимчасово вільних коштів регіонального УДК.

Ставиться задача: розподілити тимчасово вільні кошти регіонального УДК таким чином, щоб максимізувати сумарну ефективність від отриманого розподілу при обмеженні на загальну суму виконаних запитів, тобто:

 

, | (1)

, | (2)

x,1}. | (3)

Розглянемо кілька можливостей визначення міри ефективності Ei(t):

можливість 1. Міра ефективності визначається моментом останнього фактичного надходження бюджетних коштів. Нехай - проекція відносини по к – ому КЕКВ, а kvi – його кардинальне число. Тоді визначає останній момент часу надходження бюджетних коштів. Визначимо міру ефективності розподілу тимчасово вільних коштів для i – го економічного об’єкту за формулою:

.

Для економічних об’єктів j1 і j2 міра ефективності розподілу вище у того об’єкта, момент останнього надходження бюджетних коштів у якого менше, тобто Ej1 > Ej2 , якщо ;

можливість 2. Міра ефективності визначається розміром заборгованості бюджетного фінансування на момент часу t. Визначимо міру ефективності i -го економічного об’єкту за формулою:

.

Для економічних об’єктів j1 і j2 міра ефективності розподілу вище в того, заборгованість бюджетного фінансування в якого більше;

можливість 3. Міра ефективності визначається моментом останнього фактичного надходження бюджетних коштів і розміром заборгованості:

.

Задача (1) – (3) відноситься до класу задач цілочисельного програмування і може бути вирішена стандартними методами (наприклад, методом “гілок і границь”). При зміні обмеження (3) на x 0 вона приводиться до задачі лінійного програмування і може бути вирішена симплекс – методом.

При реалізації стратегії 2 регіональне УДК виступає як інвестор. У цьому випадку важливо обрати партнера – банк чи інше комерційне підприємство з вигідними для інвестора значеннями процентної ставки на період нарощення коштів.

Тому нижче розглядається модель прибутковості депозитних внесків.

,

де – первісний розмір депозиту;

S – нарощена сума грошей;

n – термін, число місяців нарощення;

і – ставка нарощення;

I – відсотки за весь термін внеску;

t – число днів внеску депозиту;

,

,

,

,

,

,

де К – число днів у році (тимчасова база);

C - нарощена сума з урахуванням інфляції;

h – темп інфляції.

Модель тендерної оцінки контрагентів, що є кандидатом на постачання продукції (надання послуг), задається наступною послідовністю співвідношень:

,

,

P ={pj = (Aj, bj, cj, Dj, Fj, Ej):

, bj=(b1j,b2j), cj=(c1j,c2j),

Dj = {djh=(d1jh,d2jh): d1jh < d2jh, d1j1 < d2jL, d1jh >0, d2jh>0},

b1j 0, b2j 0, c1j 0, c2j 0, , , },

де p вектор характеристик контрагента;

Aj множина сум фінансових операцій з j-им контрагентом за рік;

bj вектор заборгованості;

cj вектор ціни і витрат на транспортування;

Dj множина тимчасових характеристик виконання замовлення по етапах;

Fj множина ознак, що характеризують контрагента;

Ej множина відгуків про точність, своєчасність і якість виконання замовлень j-м контрагентом за рік;

критерії оцінки різних параметрів k-го контрагента;

i важільні коефіцієнти критеріїв оцінки.

Приведені моделі механізмів покладені в основу економічної інформаційної системи регіонального УДК.

У третьому розділі “Принципи побудови економічної інформаційної системи регіонального УДК” розглянуті питання взаємодії підсистем економічної інформаційної системи (ЕІС): системи обробки даних, інформаційної системи управління, системи підтримки прийняття рішень.

В основі побудови ЕІС є клієнт-серверна технологія, яка передбачає розподіл усієї системи на клієнтську частину і базу даних. Зв’язок між ними виконує програмне забезпечення, що міститься на сервері додатків. Доступ із зовнішнього середовища виконується через Web – сервер по мережі Internet. Така побудова ЕІС забезпечує виконання обчислювальних функцій із заданою ефективністю і гарантує цілісність, безпеку і санкціонований доступ до даних, що зберігаються на сервері баз даних.

Особливе місце у ЕІС відведено „віртуальному УДК” на період здійснення фінансових операцій між регіональним УДК і його контрагентом, що дозволяє здійснювати попередній контроль платежів в електронній формі. Одним із компонентів віртуального утворення є програмне забезпечення, яке реалізує узгодження структур даних, що зберігаються на сервері баз даних регіонального УДК і в інтегрованій інформаційній системі контрагента.

Використання обчислювальної техніки на всіх ланках функціональної діяльності регіонального УДК визначає підвищені вимоги до професійного рівня і комп’ютерної грамотності його робітників. Одним із методів підвищення кваліфікаційного рівня робітників регіонального УДК є дистанційна освіта з використанням обчислювальної техніки і комунікаційних засобів зв’язку. Дистанційна освіта передбачає використання сховищ неструктурованої інформації, що потребує організації електронного архіву документів, основні принципи побудови якого розглянуто в роботі.

Основні висновки дисертаційної роботи

У дисертаційній роботі представлені результати дослідження функціонування управління Державного казначейства великого промислового регіону в трансформаційній економіці і запропоновано нове рішення задачі підвищення ефективності управління його функціональною діяльністю. Отримано наступні результати:

1. У трансформаційній економіці підвищується роль організацій, що контролюють поповнення і витрати коштів державного бюджету. Це обумовлено обмеженістю державного бюджету, високою динамікою зміни кількості розпорядників і одержувачів бюджетних коштів, недосконалістю законодавчої бази, що визначає умови використання коштів, які виділено на цільові витрати. Збільшення економічних порушень, що свідомо або несвідомо допускаються як керівниками, так і рядовими співробітниками економічних об'єктів при витраті коштів державного бюджету визначають необхідність збільшення жорсткості попереднього і поточного контролю за правильністю витрат бюджетного фінансування, виконання якого покладено на регіональні управління Державного казначейства. Особливо це стосується УДК великих промислових регіонів.

2. Перелік об'єктів контролю постійно збільшується за рахунок зміни форм власності, розміщення державних замовлень, розширення повноважень УДК. У цих умовах особлива значимість надається забезпеченню прозорості виконання державного бюджету, що обумовлює необхідність підвищення інтенсивності і поліпшення якості роботи працівників регіонального УДК. У таких умовах необхідно здійснювати пошук нових механізмів управління функціональною діяльністю регіонального УДК, особливо УДК великого промислового регіону, де дія факторів, що перераховані, значно підсилюється кількістю і різноманіттям об'єктів, що підлягають перевіркам.

3. Такими механізмами є: аналіз ретроспективи договірної діяльності і планування бюджетів економічних об'єктів, оперативне управління платежами, раціональне використання тимчасово вільних коштів, тендерна оцінка постачальників продукції (послуг). Перераховані механізми дозволяють:

розраховувати перехідні залишки бюджету попереднього періоду в зв'язку зі зміною умов договірних зобов'язань;

визначати можливість укладання нових договорів за конкретним кодом економічної класифікації витрат з урахуванням раніше укладених договорів;

забезпечувати прозорість виконання бюджетів кожного економічного об'єкту за рахунок накопичення даних про кожний його платіж;

формалізувати процес розподілу тимчасово вільних коштів відповідно до обраної стратегії їхнього використання;

здійснювати експертну оцінку постачальників продукції (послуг), що претендують на укладення договірних зобов'язань.

Підвищення якісних і кількісних показників функціональної діяльності досягається за рахунок застосування зазначених механізмів при чіткій і ефективній організації робіт на всіх етапах контролю з застосуванням економіко-математичних моделей і сучасних комп'ютерних технологій.

4. Розроблені в дисертаційній роботі моделі механізмів припускають використання великих обсягів інформації при централізованому її збереженні в базі даних регіонального УДК. Ефективність використання моделей залежить від оперативності надання і накопичення інформації в базі даних регіонального УДК, що в сучасних умовах забезпечується за рахунок організації віртуальних утворень між регіональним УДК і економічним об'єктом. При цьому кардинально переосмислюються і радикально перепроектуються контролюючі бізнес - процеси, значно поліпшуються показники функціональної діяльності при індуктивному підході до використання сучасних інформаційних технологій, що є основою сучасної концепції менеджменту – реінжинірингу бізнес - процесів.

5. Розроблені моделі механізмів управління функціональною діяльністю регіонального УДК, індуктивний підхід до використання сучасних інформаційних технологій покладено в основу концептуальної моделі системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК.

6. Запропоновано підхід до організації “віртуального УДК” на основі створення єдиного інформаційного простору за рахунок об'єднання технічних, програмних і інтелектуальних засобів об'єктів контролю з економічною інформаційною системою регіонального УДК.

Економічна інформаційна система представля сукупність взаємозалежних підсистем, що реалізують специфічні функції управління: систем обробки даних, інформаційних систем управління, системи підтримки прийняття рішень.

Розглянуто засіб конвертації даних об'єктів ревізії в структури даних регіонального УДК.

7. Використання сучасних інформаційних технологій у функціональній діяльності регіонального УДК, а також високі вимоги до якості контролю, визначають необхідність постійного удосконалювання кваліфікаційного і професійного рівня підготовки і комп'ютерної грамотності працівників регіонального УДК. Однією з найбільш прогресивних форм рішення цієї проблеми є дистанційна освіта з використанням засобів обчислювальної техніки.

В умовах дистанційної освіти, а також при організації електронного обміну неструктурованою інформацією в процесі виконання функціональної діяльності підвищується значимість організації і використання електронних архівів документів. У роботі розглянутий один з підходів до організації електронного архіву неструктурованої інформації.

8. Концептуальна модель системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК, моделі механізмів попереднього і поточного контролю використання бюджетних коштів, структура економічної інформаційної системи, що розроблені в дисертації, впроваджені в Донецьком обласному УДК. Економічний ефект від упровадження розробок складає 480 тис. грн., що підтверджено актом.

Список опублікованих автором робіт за темою дисертації:

у наукових фахових виданнях

1.Богомол Н.И., Кудинов Д.Г. Механизм планирования сроков ревизии // Вісник Східноукраїнського національного університету. – Луганськ: СНУ, №9(43), 2001.- С. 32-38. Автором запропоновано метод вирішення задачі планування терміну проведення ревізій на об'єктах.

2. Кудинов Д.Г. Анализ функциональной структуры Государственного казначейства Украины // Модели управления в рыночной экономике / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, Спец. выпуск, 2000. - С.71-76.

3. Кудинов Д.Г. Структура государственного контроля финансово-хозяйственной деятельности предприятия // Новое в экономической кибернетике: Модели финансового менеджмента государственных предприятий и учреждений / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецьк: ДонНУ, № 1, 2001. – С. 104-110.

4. Кудинов Д.Г. Концептуальная модель системы управления регионального Государственного Казначейства // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы стратегического управления / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, № 2, 2001. - С. 124-130.

5. Кудинов Д.Г. Метод выбора контрагентов в организациях и учреждениях бюджетного финансирования // Модели управления в рыночной экономике / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, 2002. – С. 356 - 366.

6. Кудинов Д.Г., Миронов Р.А. Виртуальные образования в моделях интеграции подсистем // Новое в экономической кибернетике: Модели виртуальных образований экономических объектов / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, № 3, 2001. - С.19-24. Автором розглянуто підхід до інтеграції програмних комплексів у віртуальних утвореннях.

за матеріалами конференцій

1. Кудинов Д.Г. Модели виртуальных образований в корпоративных системах // Материалы Пятой международной научно-практической конференции “Наука и образование - 2002”.- Том 18. - Днепропетровск, “Наука й освіта”.- 2002. - С. 17-18.

2. Кудинов Д.Г. Выбор контрагентов в организациях и учреждениях бюджетного финансирования // Тези доповідей VІІ Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики”. – Запоріжжя, 2002. – С. 97-98.

Анотація

Кудінов Д.Г. Моделювання механізмів управління державними фінансовими коштами в регіоні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет, Донецьк, 2003 р.

Проведено дослідження функціонування регіонального управління Державного казначейства (УДК) в умовах трансформаційної економіки. Виявлено зростаючу відповідальність та напруженість роботи виконавців попереднього та поточного контролю витрат підприємств, що використовують кошти державного бюджету. Обумовлено необхідність розробки моделей механізмів, що підвищують ефективність функціональної діяльності регіонального УДК.

Досліджено умови використання засобів реінжинірингу при побудові віртуальних утворень у складі системи управління функціональною діяльністю регіонального УДК. Запропоновано концепцію організації такої системи управління. Розроблено моделі механізмів попереднього контролю зобов'язань, поточного контролю платежів, використання терміново вільних грошових коштів, тендерної оцінки постачальників продукції (послуг), що забезпечують підвищення кількісних та якісних показників контролюючої діяльності.

Розроблено структуру економічної інформаційної системи регіонального УДК, що використовує сучасні інформаційні технології для забезпечення високих показників оперативності та достовірності інформації, яка обробляється.

Ключові слова: державний бюджет, економічна інформаційна система, моделі механізмів, попередній контроль, поточний контроль, терміново вільні кошти, тендерна оцінка, управління Державного казначейства.

Аннотация

Кудинов Д.Г. Моделирование механизмов управления государственными финансовыми средствами в регионе. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико - математическое моделирование. Донецкий национальный университет, Донецк, 2003 г.

Исследованы особенности функционирования управления Государственного казначейства (УГК) в условиях трансформационного периода экономики Украины. Отмечено возрастание количества объектов контроля, сложности представления и контроля отчетной документации по ведению финансово-хозяйственной деятельности, несовершенство законодательной базы, способствующее возникновению сознательного или несознательного нарушения законов руководством экономического объекта. Перечисленные факторы повышают нагрузки на исполнителей регионального УГК, осуществляющих предварительный и текущий контроль затрат экономического объекта, использующих средства государственного бюджета.

Предложена концептуальная модель организации системы управления функциональной деятельностью регионального УГК, включающая в свой состав: механизмы и экономико-математические модели их реализации, повышающие качественные и количественные показатели его функционирования; идеи реинжиниринга; методы контроллинга; современные информационные технологии.

В качестве механизмов, улучшающих показатели функциональной деятельности регионального УГК рассматриваются: анализ ретроспективы договорной деятельности и планов бюджетов предприятия; оперативный контроль текущих платежей в виртуальном образовании Государственного казначейства; эффективного использования временно свободных денежных средств; тендерная оценка договоров на поставку продукции (предоставления услуг).

Используется процессная ориентация выполнения контролирующих процедур и индуктивный подход к использованию современных компьютерных технологий, лежащих в основе реинжиниринга бизнес-процессов регионального УГК.

Разработана структура экономической информационной системы регионального УГК, содержащая системы обработки данных, информационную систему управления, систему поддержки принятия решений. В её основе лежит трехуровневая технология “клиент-сервер”, использующая интегрированную базу данных. Разработаны модели виртуальных образований для клиентов, имеющих доступ к глобальной сети Internet, упрощающих процедуру текущего контроля платежных поручений предприятий и ускоряющих процесс перечисления бюджетных денежных средств их контрагентам.

Организован электронный архив документов неструктурированной информации, доступ к которому осуществляется с удаленных рабочих мест сотрудников регионального УГК. Электронный архив предоставляет оперативную информацию по законодательным и нормативным документам и обеспечивает реализацию дистанционного образования в ходе повышения квалификационного и профессионального уровня работников регионального УГК.

Ключевые слова: временно свободные средства, государственный бюджет, модели механизмов, предварительный контроль, текущий контроль, тендерная оценка, управление Государственного казначейства, экономическая информационная система.

Summary

Kudinov D. G. Modeling of mechanisms of management of state financial assets in region. Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree on economic sciences on the speciality 08.03.02 - Economic-mathematical modelling. Donetsk National University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2003.

The researches of functioning of regional management of State exchequer (MSE) in conditions transformation of economy are carried out(spent). The growing responsibility and intensity of work of the executors of the preliminary and current control of expenses of the enterprises is revealed which use means of the state budget. The necessity of development of models of mechanisms is caused which raise efficiency of functional activity regional MSE.

The conditions of use of means reengineering are investigated at construction of virtual formations(educations) in structure of a corporate control system of functional activity regional MSE. The concept of organization of such control system is offered. The models of mechanisms of the preliminary control of the obligations current control of payments, use temporarily of free money resources, tender of a rating of the suppliers of production (services) are developed which provide increase of quantitative and qualitative parameters of functional activity.

The structure of computer system of support of acceptance of the decisions regional MSE is developed which uses modern information technologies for maintenance of high parameters of efficiency and reliability is processable the information.

Key words: the State budget, economic information system, management of State exchequer, model of mechanisms, preliminary control current control, temporarily free means, tender a rating.