У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Харківська державна академія міського господарства

Кизилов Геннадій Іванович

УДК 338.45:69:330.131.7

ДІАГНОСТИКА ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО РИЗИКУ
ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕНДЕНЦІЙ ЙОГО ЧИННИКІВ У БУДІВНИЦТВІ (НА ПРИКЛАДІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ)

Спеціальність 08.07.03 – економіка будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Харків – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківський державній академії міського господарства Міністерства освіти і науки України, м. Харків.

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Чечетова Наталія Федорівна,

Харківська державна академія міського господарства,
доцент кафедри “Облік і аудит”

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Горєлов Дмитро Олександрович,

Харківський національний автомобільно-дорожній університет, завідувач кафедри економіки підприємства

кандидат економічних наук, доцент

Мовчан Анатолій Андрійович

Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури, доцент кафедри організації будівельного виробництва

Провідна установа: | Науково-дослідний економічний інститут Мінекономіки України, відділ міжгалузевих та структурних проблем виробництва (м. Київ)

Захист відбудеться 17 вересня 2003 р. о _12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.089.01 в Харківській державній академії міського господарства за адресою: 61002, м. Харків, вул. Революції, 12

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківської державної академії міського господарства за адресою: 61002, м. Харків, вул. Революції, 12

Автореферат розісланий 04 липня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, доцент | Лелюк Н.Є

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Трансформаційні процеси, що відбуваються в економіці України, обумовлюють нові аспекти підприємницького ризику. На створених за часів адміністративно-командної системи економічних відносин будівельних підприємствах виникла гостра необхідність визначення перспективи функціонування й розвитку. За період 1991-2001 рр. в Україні здійснено реформування відносин власності – роздержавлення сфери будівництва та інших галузей економіки, а також лібералізацію господарських зв’язків. Сформовані основи законодавчої бази, що регулюють ринкові відносини та ряд інститутів ринкової інфраструктури. У нових умовах суб’єктам підприємницької діяльності необхідно самостійно орієнтуватись на кон’юнктуру ринку та платоспроможний попит. Крім того, нестабільна економічна ситуація минулого десятиріччя обумовила ряд проблем економічного й фінансового характеру, що ставлять будівельні підприємства перед загрозою банкрутства. У Посланні Президента України до Верховної Ради України цей період називається роками кризи, що характеризується скороченням обсягу ВВП на 59,2%, реальної заробітної плати в 3,82 разів. За словами Президента України “… наявний інструментарій економічної політики, який сформовано в попередній період, ще не націлений на забезпечення якісних перетворень – інноваційного розвитку, оновлення структури виробництва, подолання глибокої диференціації доходів та ін.“.

Дослідження зарубіжних і вітчизняних учених показують, що в сучасних цивілізаційних процесах важливого значення набувають правильна постановка цілей і вміння передбачувати зміни в навколишньому середовищі. Окремі теоретичні питання цих проблем висвітлюються в працях відомих учених Д.Аакера, І.Ансоффа, І.Бланка, В.Буянова, О.Градова, В.Герасимчука, П.Дойля, П.Друкера, Е.Короткова, Б.Кузина, М.Лапусти, Р.Мертона, І.Мазура, Г.Мінцберга, М.Портера, А.Рекитара, А.Томпсона, В.Федоренко та ін., огляд яких наводить на висновок, що розвиткові кризових явищ на мікрорівні може протидіяти стратегічне прогнозування та своєчасна переорієнтація цілей залежно від тенденцій зовнішніх і внутрішніх чинників. Водночас без вирішення теоретичних проблем щодо горизонту прогнозування і ранньої діагностики небажаного напряму змін така переорієнтація неможлива. Процес ранньої діагностики підприємницького ризику та прогнозування його чинників стримується також відсутністю цілісної економічної теорії його сутності відповідно до сучасних трансформаційних умов.

Концептуальними засадами стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки до ключових завдань віднесено упорядкування відносин власності, а також удосконалення механізмів корпоративного управління, реалізації та демократизації акціонерної власності. Передбачається, що нова стратегія розвитку має спиратись на національні пріоритети, індикативне планування та прогнозування. Але діюча практика цілеспрямованості функціонування і розвитку на підприємствах продовжує ґрунтуватись здебільшого на інтуїції і досвіді, що був придбаний за часів адміністративно-командної економіки.

Отже, виникнення проблемної ситуації в теорії і на практиці зумовили необхідність цього дослідження й вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до направленості держбюджетної наукової роботи кафедри “Облік і аудит” Харківської державної академії міського господарства. Результати дослідження є складовою частиною звітів кафедри за темою “Проблеми рівноваги економічних систем у ринкових умовах” за 2000 рік № 697 від 15.01.01 р. і за 2001 рік № 716 від 25.02.02 р.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка механізму ранньої діагностики підприємницького ризику за несприятливих умов зовнішнього середовища та прогнозування тенденцій його суттєвих чинників.

Для досягнення цієї мети вирішувались такі задачі:

ідентифікація чинників підприємницького ризику в будівництві;

встановлення рівня систематичного і несистематичного ризиків зростання операційних витрат;

виявлення міри зв’язку між податковим тиском і тенденціями зростання зобов’язань будівельних підприємств;

прогнозування тенденцій кредиторської і дебіторської заборгованості;

розробка механізму ранньої діагностики ризику неплатоспроможності будівельних підприємств.

Предмет і об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процеси діагностики, прогнозування та нейтралізації підприємницького ризику функціонування і розвитку будівельних підприємств. Предметом дослідження – чинники підприємницького ризику та їх причинно-наслідковий зв’язок з тенденціями функціонування будівельних підприємств в умовах трансформаційних процесів.

Методологія та методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження стали: узагальнені теоретичні положення сучасної економічної теорії, теорії менеджменту, законодавчі акти України, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів.

Використана статистична інформація про результати діяльності підприємств будівельної галузі, узагальнені результати вибіркових обстежень.

Для вирішення поставлених задач застосовувались системний підхід, імовірнісно-статистичні методи, методи експертних оцінок, кореляційно-регресійного аналізу, методи аналізу часових рядів.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше:

Ё

ідентифіковані суттєві чинники ризику скорочення обсягів підрядних робіт і прибутку від операційної діяльності та визначені їх ранги;

Ё

здійснено оцінку рівня систематичного ризику зростання операційних витрат;

Ё

установлено причинно-наслідковий зв’язок між податковим тиском і зростанням поточних зобов’язань підприємств. Обґрунтовано форму та визначено параметри зв’язку податкового тиску зі співвідношенням кредиторської й дебіторської заборгованост-ей;

Ё

визначено граничну величину середніх ставок податків (у відсотках до доходу від операційної діяльності), перевищення якої обумовлює ризик неплатоспроможності;

Ё

запропоновано механізм попереджувальної діагностики ризику неплатоспроможності, що ґрунтується на адаптації теореми Байєса.

Удосконалено:

Ё

методику прогнозування кредиторської заборгованості на підставі полінома третього степеня з додаванням синусоїдних гармонічних компонент;

Ё

методику прогнозування дебіторської заборгованості на підставі застосування Авторегресійної моделі з Проінтегрованою Ковзкою Середньою (ARIMA-моделі).

Практичне значення одержаних результатів. Дисертаційне дослідження містить конкретні висновки щодо визначення зовнішніх чинників: неплатоспроможності замовників і податкового тиску як найбільш суттєвих, що призвели до кризових явищ на підприємствах. Розроблені та апробовані економетричні моделі залежності мінливості середнього рівня операційних витрат від мінливості скорочення обсягів підрядних робіт дають підставу виявити підприємства, на яких ризик прискорення зростання рівня витрат значною мірою обумовлюється не зовнішніми факторами, а неефективними управлінськими рішеннями. За допомогою цих моделей підприємства можуть своєчасно оцінювати власний вплив на розвиток негативних тенденцій, здійснити коригування операційного левереджу, а також визначеної в минулому стратегії функціонування й розвитку. Прогнозування кредиторської та дебіторської заборгованості за допомогою ARIMA і регресійних моделей забезпечує можливість проведення ранньої діагностики ймовірності кризового фінансового стану, що створює підґрунтя для розробки заходів щодо попередження банкрутства.

Практична цінність здобутих результатів підтверджується їх впровадженням у господарську діяльність будівельних підприємств, зокрема, в акціонерному товаристві “Харківстальконструкція” (довідка від 13.02.2001 р. №43), акціонерному товаристві „Харківжитлобуд” (акт від 15.10.2002р.), закритому акціонерному товаристві „Харківське спеціалізоване управління №541” (акт від 28.11.2002р. №154).

Особистий внесок здобувача в опубліковані у співавторстві роботи полягає в наступному: у роботі [] – відображено тенденцію випереджаючого зростання рівня кредиторської заборгованості порівняно із зростанням рівня дебіторської не тільки на будівельних підприємствах м. Харкова та Харківської області, а й в цілому по галузі; у роботі [] – запропоновано схему знаходження апостеріорної ймовірності платоспроможного стану підприємств на підставі теореми Байєса.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження оприлюднені на конференціях: “Становлення і розвиток підприємництва в Україні” (м. Хмельницький, 1999 р.), викладачів, аспірантів і співробітників Харківської державної академії міського господарства (м. Харків, 2000 р.), “Сучасні проблеми розвитку виробництва” (м. Харків, 2000 р.), “Исследование и оптимизация экономических процессов” (м. Харків, 2000 р.), “Актуальные проблемы современной науки в исследованиях молодых ученых Харьковщины” (м. Харків, 2001 р.), “Актуальні проблеми та перспективи розвитку фінансово-кредитної системи України” (м. Харків, 2001 р.), “Сталий розвиток міст” (м. Харків, 2002 р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 10 наукових статей, із них 7 у фахових наукових виданнях за переліком ВАК України і 2 тези доповідей на науково-практичних конференціях. Загальний обсяг складає 2,63 друк. арк., з них особисто автору належить 2,2 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, списку використаних джерел і додатків. Вона викладена на 273 сторінках машинописного тексту та містить 46 таблиць (3 повних сторінки), 14 рисунків (1 повна сторінка); список використаних джерел містить 158 найменувань (13 сторінок), 18 додатків (114 сторінок). Обсяг основного тексту дисертації становить 142 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність обраної теми, сформульовані мета і завдання дисертації, визначені об’єкт і предмет дослідження, наукова новизна та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі “Сутність підприємницького ризику в умовах трансформаційних процесів” здійснено огляд і зіставлення наукових напрямків визначення сутності підприємницького ризику та концепцій його узагальненої оцінки; проведено оцінку відповідності їх сучасним трансформаційним процесам; визначені зовнішні й внутрішні фактори, що обумовлюють проблеми практичного використання методів нейтралізації підприємницького ризику; обґрунтована необхідність ранньої діагностики чинників на підставі прогнозування їх тенденцій.

У наукових працях концепції оцінки підприємницького ризику ґрунтуються на інтерпретації його сутності. Огляд їх дозволив виділити тут три напрямки. Пов’язуючи економічний ризик тільки з небезпекою втрат (перший напрямок досліджень) або з метою одержання прибутку (другий напрямок), автори на підставі різних ознак наводять його класифікації і таким чином демонструють багатоскладовість всупереч однобічній спрямованості інтерпретації їх сутності. Враховуючи багатоскладовість економічного ризику, а також концепцію сутності за третім напрямком досліджень, орієнтовану на цілеспрямованість об’єкта управління, в дисертації підприємницький ризик пов’язується з цілями функціонування й розвитку будівельних підприємств в умовах трансформаційних процесів.

Аналіз динаміки економічних процесів у будівельній галузі доводить, що в сучасних умовах ринкових перетворень на більшості підприємств зберігаються симптоми кризи: скорочення долі ринку, зниження прибутковості, недостатність власних обігових коштів, втрата ліквідності. На підставі теоретичного узагальнення праць вітчизняних і зарубіжних авторів теорії стратегічного та антикризового управління, досвіду управління економічними процесами на мікрорівні в країнах із розвиненою економікою зроблено висновок, що цілі функціонування й розвитку підприємства в ринкових умовах залежать від його позицій у зовнішньому середовищі, функцій, внутрішньої структури, а також від початкових умов. Враховуючи сучасні економічні позиції будівельних підприємств, у дисертаційній роботі сутність підприємницького ризику визначається як можливість відхилення від цілей функціонування й розвитку підприємства під впливом внутрішніх і зовнішніх чинників.

У дисертації обґрунтована доцільність узагальненої оцінки підприємницького ризику в сучасних умовах ринкових перетворень на підставі тестування фінансового стану як найбільш доступного методу за умов обмеженої інформації для зацікавлених осіб: інвесторів, акціонерів, кредиторів, менеджерів, постачальників. Тривалий нестабільний стан створює передумови банкрутства підприємств. Досвід зарубіжних країн свідчить, що процедура банкрутства також призводить до суттєвих втрат: власного капіталу для інвесторів, акціонерів і кредиторів; заробітної плати для працівників; податкових надходжень до державного й місцевого бюджетів. Враховуючи складність виходу підприємств із кризового стану, в роботі обґрунтована необхідність прогнозування тенденцій чинників, що обумовлюють такий стан.

Встановлено, що проблеми використання поширених у західних країнах методів нейтралізації підприємницьких ризиків на будівельних підприємствах обумовлені як зовнішніми, так і внутрішніми чинниками:

кризовими явищами в усіх галузях економіки України;

нерозвиненістю ринкових інститутів: фондових, товарних бірж, страхових компаній;

інерційністю мислення управлінського персоналу підприємств, неготовністю до стрімкого перебігу змін;

некваліфікованістю, недосвідченістю управлінського персоналу підприємств;

нечесністю окремих підприємців.

Для кожного підприємства існує своє співвідношення зовнішніх і внутрішніх чинників. До останніх відносяться: наявність і використання ресурсів, принципи діяльності, стратегія підприємства, нерозуміння з боку менеджерів походження негативних тенденцій у внутрішньому стані підприємства, їх обумовленості внутрішніми чи зовнішніми чинниками. На підставі вивчення досвіду країн з розвиненою ринковою економікою у дисертаційній роботі зазначається, що, незважаючи на мінливість зовнішнього середовища, підприємство може протистояти негативним тенденціям, змінюючи внутрішні процеси або застосовуючи попереджувальні заходи на підставі постійного моніторингу основних компонентів зовнішнього середовища та визначення своїх нових цілей. У працях зарубіжних вчених висловлюється думка, що конкретними причинами банкрутства частіше є недостатній рівень кваліфікації керівництва, а економічний спад, який також негативно впливає на галузь або на підприємство, відіграє другорядну роль. Тому пропонується ідентифікувати найважливіші чинники за допомогою сучасних методів, визначити їх причинно-наслідкові зв’язки з негативними тенденціями у функціонуванні підприємств, а також здійснювати діагностику можливих відхилень від цілей функціонування не за показниками, що оцінюють фактичний стан явищ на підприємствах, а попереджувальну – на підставі їх прогнозу. Прогнозування і рання діагностика дозволяють своєчасно розробити систему заходів для нейтралізації негативного впливу чинників на відхилення від цілей.

У другому розділі “Аналіз тенденцій розвитку підприємств будівельної галузі і чинників підприємницького ризику” здійснено аналіз динаміки економічних процесів у будівельній галузі та в спеціалізованих будівельних підприємствах; визначена ієрархія чинників підприємницького ризику й моделей для його діагностики, виконано оцінку міри впливу зовнішніх і внутрішніх чинників зростання відносного рівня операційних витрат; встановлено причинно-наслідковий зв’язок між тенденціями ліквідності та податковим тиском.

На підставі аналізу динаміки економічних процесів на спеціалізованих будівельних підприємствах встановлено, що зберегти свої функції та утримати конкурентні позиції в ринковому середовищі спроможна менша їх частина. Про це свідчать темпи скорочення обсягів підрядних будівельних робіт, виконаних власними силами (рис. 1), а також стійке зростання відносного рівня операційних витрат до доходу. П’ять із шести підприємств у 1999-2001 рр. стали збитковими, тоді як у 1995 р. всі були прибутковими.

У дисертаційній роботі ідентифіковані чинники скорочення обсягів виробництва й реалізації робіт, а також прибутку. На підставі рангових кореляцій експертних оцінок встановлені ранги чинників за суттєвістю впливу. За результатами експертних оцінок головними визначено неплатоспроможність покупців і податковий тиск. Внутрішньогосподарським чинникам, серед яких і недосконалість управлінських рішень, спеціалістами відводиться за значенням сьоме місце. Дослідження впливу неплатоспроможності замовників показало, що її наслідком на будівельних підприємствах є велика питома вага дебіторської заборгованості у валюті балансу, в тому числі простроченої.

Грошові кошти, що надходять від дебіторів із великим запізненням після оформлення актів виконання робіт, мають нижчу купівельну спроможність ніж на початку цих робіт і тому не можуть забезпечити поточних потреб для нового виробничого циклу. Внаслідок цього рівень забезпеченості власними обіговими коштами на більшості підприємств у 2002 р. складав менше половини рівня 1996 р. На окремих підприємствах він мав від’ємне значення. Це свідчить про те, що у складі кредиторської заборгованості міститься заборгованість не тільки за оборотні активи, а також і за необоротні. Проведені дослідження дозволили встановити випереджаюче зростання поточних зобов’язань порівняно із збільшенням дебіторської заборгованості (рис. 2). На окремих підприємствах кредиторська заборгованість на кінець 2001 р. перевищувала величину річного доходу від операційній діяльності. Це показує, що підприємства втрачають підґрунтя платоспроможності. Ієрархічну схему чинників підприємницького ризику та методів його діагностики наведено на рис. 3.

Визначено, що зростання рівня операційних витрат в значній мірі було обумовлено зовнішніми (ринковими) факторами. Зокрема, на сучасному етапі розвитку ринкової економіки в Україні до таких факторів можна віднести скорочення обсягів підрядних робіт у зв’язку із скороченням державних інвестицій та слабким розвитком інвестиційних процесів за іншими джерелами фінансування. Для оцінки кількісної міри систематичного ризику зростання відносного рівня операційних витрат до доходу, що обумовлюються дією зовнішніх чинників, а також несистематичного ризику, що обумовлюється дією внутрішніх чинників, розроблено регресійні моделі для п’яти спеціалізованих будівельних підприємств. Моделі відображають залежність швидкості зростання рівня операційних витрат від швидкості скорочення обсягів підрядних робіт. Для всіх підприємств зростання індексу відносного рівня операційних витрат до доходу прискорюється при наближенні індексу обсягу підрядних робіт до нуля. За допомогою цих моделей підприємства зможуть виявити, якою мірою ризик зростання рівня операційних витрат обумовлюється неефективними підприємницькими рішеннями, своєчасно оцінювати власний вплив на розвиток негативних тенденцій з метою коригування операційного левереджу, а також обраної в минулому стратегії розвитку.

У дисертаційній роботі встановлено, що зростання рівня кредиторської заборгованості є наслідком не тільки неплатоспроможності замовників, а й податкового тиску. Динаміка структури кредиторської заборгованості характеризується зростанням долі зобов’язань за розрахунками з бюджетом і державними цільовими фондами, починаючи з 1998 року. Незважаючи на реформи податкової системи в Україні, розпочаті у 1996 р., податковий тиск на підприємницьку діяльність будівельних підприємств не знизився порівняно з цим роком.

Про це свідчить динаміка співвідношень нарахованих сум податків і доходу від звичайної діяльності (середніх ставок податків), наведена в табл.1. Найбільший податковий тиск підприємства відчували у 1998-2000 рр. Проте спостерігались розбіжності значень середніх ставок податків, що були обумовлені наявністю на окремих підприємствах ділянок землі для виробничих баз, транспортних засобів, пільг, різною політикою оплати праці.

Таблиця 1

Співвідношення нарахованих сум податків і доходу від звичайної діяльності

Роки | Підприємства

ЗАТ-1 | ЗАТ-2 | ЗАТ-3 | ЗАТ-4 | ЗАТ-5

1996 | 0,177 | 0,127 | 0,224 | 0,258 | 0,216

1997 | 0,328 | 0,189 | 0,281 | 0,290 | 0,323

1998 | 0,477 | 0,303 | 0,398 | 0,394 | 0,385

1999 | 0,454 | 0,317 | 0,408 | 0,362 | 0,295

2000 | 0,351 | 0,301 | 0,425 | 0,295 | 0,298

2001 | 0,336 | 0,228 | 0,380 | 0,305 | 0,297

Підвищений податковий тиск відчувають підприємства, які в 1995 р. мали обсяги будівельних робіт більші ніж 600 тис. грн., оскільки саме в них налічуються на балансі виробничі бази й транспортні засоби, що в умовах інвестиційного спаду та скорочення обсягів робіт не використовуються повною мірою. Незважаючи на це відповідно до чинного законодавства податки на землю і з власників транспортних засобів повинні нараховуватись.

Розроблені для оцінки впливу податкового тиску регресійні моделі показують, що на трьох підприємствах перевищення кредиторської заборгованості над дебіторською більше ніж на 91% було обумовлено зростанням середніх ставок податків. На інших двох міра впливу складала близько 80%. Несвоєчасні розрахунки з податкових зобов’язань спричиняють значні штрафні санкції й пеню, податкову заставу активів, що створює на будівельних підприємствах ризик банкрутства.

На основі розроблених економетричних моделей розраховано критичні значення середніх ставок податків. Вони знаходяться в межах 0,21-0,23. За цими межами співвідношення кредиторської і дебіторської заборгованостей перевищують одиницю, а підприємства втрачають ліквідність балансу.

У третьому розділі “Діагностика і прогнозування чинників платоспроможності” запропоновано механізм ранньої діагностики платоспроможності будівельних підприємств, що ґрунтується на визначенні за теоремою Байєса ймовірнісної оцінки здатності будівельних підприємств виконувати поточні зобов’язання (рис.4). На відміну від оцінок за миттєвим станом активів чи усереднених за даними року, що розглядаються в наукових працях і використовуються на практиці, запропонований механізм діагностики враховує комбіновану ймовірність чинників платоспроможності, а саме питомої ваги кредиторської й дебіторської заборгованостей у валюті балансу. Він забезпечує можливість безперервно переглядати попередні висновки щодо платоспроможності підприємств із надходженням нової інформації про тенденції змін чинників як за фактичним станом, так і за прогнозом.

Враховуючи наявність у складі ліквідних активів будівельних підприємств значної частини дебіторської заборгованості віком понад шість місяців, а на деяких – понад дванадцять місяців, індикатором платоспроможності в сучасних умовах функціонування пропонується прийняти ймовірність безпечного рівня коефіцієнта поточної ліквідності (покриття).

Для прогнозування одного з чинників платоспроможності – питомої ваги кредиторської заборгованості у валюті балансу для двох підприємств запропоновано регресійні моделі трендів, що мають такий загальний вигляд:

,

де – питома вага кредиторської заборгованості у валюті балансу підприємства; – параметри, для яких одержані статистичні оцінки; – часовий такт (квартал); – регресійні залишки.

Статистичні характеристики моделей вказують на їх високу прогностичну силу: не менше 82% варіації питомої ваги кредиторської заборгованості збільшувалось у часі.

За результатами аналізу регресійних залишків після вилучення тренду розроблені моделі для прогнозу залишків у вигляді лінійної комбінації гармонічних компонент:

,

де – порядковий номер гармоніки: – для синусоїдної компоненти, – для косинусоїдної компоненти; – коефіцієнти гармонік, для яких одержані статистичні оцінки; – період ().

Прогнози питомої ваги кредиторської заборгованості на підставі моделей тренду з додаванням гармонічних компонент характеризуються малими абсолютними середніми відносними помилками, що може свідчити про їх високу точність. Проте у випадках повільних змін показника відношення відхилень до базових значень виявляється незначною величиною, що створює ілюзію високої якості прогнозу. Тому для переконливості пропонується здійснювати додаткову перевірку якості за допомогою U – статистики Тейла, що ґрунтується на співвідношенні середніх квадратів відхилень прогнозних і фактичних приростів.

Для прогнозування питомої ваги дебіторської заборгованості у валюті балансу запропоновано моделі, що ґрунтуються на ARIMA-процесах. Процедура ідентифікації і оцінювання ARIMA-процесів здійснюється шляхом випробування класу моделей Авторегресії з Проінтегрованою Ковзкою Середньою (АРПКС), які пізніше підганяються і перевіряються за допомогою мінімізації суми квадратів помилок і критерію Бартлета. На підставі діагностичної перевірки ідентифікованих моделей за системою критеріїв (вибіркових автокореляцій, сукупного критерію згоди Льюнга-Бокса, t-статистик і стандартних помилок вибіркових оцінок параметрів) для прогнозування на підприємствах питомої ваги дебіторської заборгованості обґрунтована модель АРПКС (1,2,0). Прогнозування запропоновано здійснювати за формулами:

для першого підприємства

,

,

, ,

де – питома вага дебіторської заборгованості у валюті балансу; – різниця між поточним і попереднім значеннями : ;

для другого підприємства

,

,

, .

Нестабільні зовнішні умови підприємницької діяльності не дозволяють робити довгострокові прогнози. Високу точність показали прогнози, одержані на підставі розроблених регресійних і АРПКС-моделей тільки на чотири-п’ять кварталів. Для прогнозування на наступний період історичний ряд чинників x1 пропонується подовжувати на фактичні значення, що надійшли за період попереднього прогнозування. Незважаючи на те, що параметри наступних прогнозних моделей і попередніх відрізняються незначно, уточнені прогнозні моделі забезпечують вищу якість прогнозу на новий період, ніж це було за попередніми моделями.

Прогнози чинників платоспроможності – питомої ваги кредиторської і дебіторської заборгованостей – забезпечують прогнозування ймовірності платоспроможного стану підприємств не за фактичним настанням подій, а з упередженням часу. Це дає практичну можливість виробити попереджувальну систему управлінських рішень щодо стратегії підприємства.

Висновки

За результатами досліджень зроблені наступні висновки і пропозиції:

1. У сучасних умовах ринкових перетворень для більшості підприємств будівельної галузі характерні тенденції, які у розвинених країнах вважаються симптомами кризи: зниження прибутковості, скорочення долі ринку, втрата ліквідності. Розвиток цих симптомів несе небезпеку втрати позицій функціонування підприємств і обумовлює високу ймовірність ризику банкрутства. Враховуючи результати наукових досліджень вітчизняних і зарубіжних авторів, а також особливості ринкового середовища, що розвивається, підприємницький ризик пропонується пов’язувати з відхиленням від цілей функціонування і розвитку підприємств.

2. Здійснення діагностики економічного стану підприємств на підставі оцінки фактичних невідповідностей, відхилень, вразливих точок, як це пропонується в наукових працях, не дає можливості застосувати попереджувальні заходи для змен-шення ризику розвитку симптомів кризи.

3. Виконана в роботі ідентифікація чинників, що ґрунтується на рангових кореляціях експертних оцінок, забезпечує можливість розробляти ієрархію методів для ранньої діагностики розвитку негативних тенденцій у функціонуванні будівельних підприємств.

4. Запропонована методика оцінки кількісної міри ризику зростання рівня операційних витрат на основі розроблених економетричних моделей, що відображають причинно-наслідковий зв’язок між швидкістю скорочення обсягів підрядних робіт і швидкістю зростання рівня витрат, дозволяє виявити підприємства, на яких цей ризик обумовлюється більшою мірою неефективними управлінськими рішеннями, ніж ринковими чинниками. За допомогою цих моделей підприємства можуть контролювати мінливість рівня операційних витрат, своєчасно коригувати операційний левередж, а також стратегію розвитку, яку було визначено в минулому.

5. Встановлено, що зростання рівня кредиторської заборгованості є результатом не тільки неплатоспроможності замовників, а й податкового тиску. Внаслідок стійкого перевищення рівня кредиторської заборгованості до доходу над рівнем дебіторської підприємства стали неплатоспроможними. Статистичні характеристики запропонованих моделей діагностики впливу податкового тиску засвідчують, що на досліджуваних підприємствах перевищення рівня кредиторської заборгованості над рівнем дебіторської на 80-91% було обумовлене зростанням співвідношення сум нарахованих податків і зборів до доходу (середніх ставок податків).

6. Розроблені регресійні моделі причинно-наслідкового зв’язку між середньою ставкою податків і співвідношенням кредиторської та дебіторської заборгованості дають підставу визначити критичне значення співвідношення сум нарахованих податків до чистого доходу підприємств, за якою баланс підприємств стає неліквідним: суми поточних зобов’язань перевищують суми очікуваних надходжень коштів від дебіторів.

7. Запропоновано механізм діагностики ймовірності платоспроможності підприємств на підставі адаптації теореми Байєса, який враховує апостеріорні ймовірності чинників платоспроможності, що визначаються шляхом прогнозування. Такий підхід дозволяє безперервно переглядати висновки щодо платоспроможності підприємств і переоцінювати їх з надходженням нової інформації про ймовірні тенденції чинників.

8. Для прогнозування одного з чинників платоспроможності підприємств – питомої ваги кредиторської заборгованості у валюті балансу – запропоновано моделі трендів у вигляді поліномів третього степеня з додаванням синусоїдних гармонічних компонент, що показали велику прогностичну силу. Розроблені на їх основі прогнози мають високу якість, що підтверджується малими абсолютними середніми відносними помилками і U- статистикою Тейла.

9. Для прогнозування питомої ваги дебіторської заборгованості у валюті балансу запропоновано Авторегресійну модель з Проінтегрованою Ковзкою Середньою, оскільки статистичний ряд інформації виявився нестаціонарним.

10. Нестабільні зовнішні умови підприємницької діяльності не дозволяють робити надійні довгострокові прогнози. Високу точність показали прогнози, одержані на підставі розроблених регресійних і АРПКС-моделей тільки на чотири-п’ять кварталів. Для прогнозування на наступний період історичний ряд чинників xt пропонується подовжувати на отримані фактичні значення, які надійшли за період попереднього прогнозування. Незважаючи на те, що параметри наступних прогнозних моделей і попередніх відрізняються незначно, уточнені прогнозні моделі забезпечують вищу якість прогнозу на новий період, ніж це було за попередніми моделями.

Прогнози чинників платоспроможності – питомої ваги кредиторської і дебіторської заборгованостей – забезпечують прогнозування ймовірності платоспроможного стану підприємств не за фактичним настанням подій, а з упередженням часу. Це дає практичну можливість виробити попереджувальну систему управлінських рішень щодо стратегії підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Кизилов Г.І. Предпринимательский риск и влияние на него налоговой политики // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып.16. – К: Техніка, 1998. – С. 165-168.

2.

Кизилов Г.И. Исследование влияния налогов на снижение объемов продаж строительной продукции // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. Вып. 122. – Харьков: ХДПУ, 2000. – С.216-219.

3.

Кизилов Г.І. Попередження ризикованих ситуацій у діловому партнерстві // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып.26. Серия: Экономические науки.– К: Техніка, 2000. – С. 125-129.

4.

Кизилов Г.І. Розпізнавання чинників підвищеного ризику // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып.28. Серия: Экономические науки. – К: Техніка, 2001. – С. 124-128.

5.

Кизилов Г.І. Моделювання структури часових рядів рівня зобов’язань підприємства для прогнозу їх траєкторії на підставі аналітичних методів // Вісник Національного технічного університету “ХПІ”: Збірник наукових праць. – Харків: НТУ “ХПІ”, 2002. – №8-1.– С. 95-98.

6.

Кизилов Г.І. Вибір моделей для прогнозування кредиторської заборгованості будівельного підприємства // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып.46. Серия: Экономические науки. – К: Техніка, 2002. – С. 118-122.

7.

Чечетова Н.Ф., Кизилов Г.І. Тенденції фінансового стану будівельних підприємств регіону // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып.37. Серия: Экономические науки. – К.: Техніка, 2002. – С. 43-46.

8.

Кизилов Г.И. Прогнозирование уровня текущих обязательств предприятия // Актуальні проблеми та перспективи розвитку фінансово-кредитної системи України: Збірник наукових статей. – Харків: Основа, 2001. – С.163-164.

9.

Кизилов Г.И. Проблемы роста текущих обязательств // Вісник Харківського університету. Сер.: Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих вчених м. Харкова. Ч.1. – Харків: ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2001. – № 506. – С. 235-237.

10.

Кизилов Г.І. Визначення межі підприємницького ризику від деяких зовнішніх факторів // Становлення і розвиток підприємництва в Україні: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Хмельницький, 1999. 28-29 квітня. – С. 117-120.

11.

Кизилов Г.І. Про деякі фактори виникнення ризику платоспроможності підприємств // ХХХ научно-техническая конференция ХГАГХ: Тезисы докладов. – Ч.3. – Харьков: ХГАГХ, 1999 – С. 48-49.

12.

Чечетова Н.Ф., Кизилов Г.І. Діагностика ризику неплатоспроможності будівельних підприємств // Сучасні проблеми розвитку виробництва: Збірник матеріалів Четвертої науково-практичної конференції молодих економістів. – Харків: Модель Всесвіту, 2000 – С.148-150.

АНОТАЦІЯ

Кизилов Г.І. Діагностика підприємницького ризику та прогнозування тенденцій його чинників у будівництві (на прикладі спеціалізованих будівельних підприємств). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.03 – економіка будівництва. – Харківська державна академія міського господарства, Харків, 2003.

Дисертація присвячена розробці науково обґрунтованих пропозицій і практичних рекомендацій для ранньої діагностики підприємницького ризику в будівництві в ринкових умовах на підставі прогнозування тенденцій його основних чинників.

У роботі підприємницький ризик пов’язується з відхиленням від цілей функціонування й розвитку будівельних підприємств. Обґрунтована доцільність його узагальненої оцінки в сучасних трансформаційних умовах на підставі тестування фінансового стану. Визначені проблеми практичного використання методів нейтралізації підприємницького ризику на будівельних підприємствах. Ідентифіковані чинники скорочення обсягів будівельних робіт і прибутку. На підставі рангових кореляцій експертних оцінок встановлені ранги чинників за суттєвістю впливу. Побудована ієрархія методів діагностики ризику. Запропоновано механізм ранньої діагностики ризику неплатоспроможності з адаптацією теореми Байєса. Розроблено методику прогнозування чинників неплатоспроможності.

Ключові слова: підприємницький ризик, будівельні підприємства, скорочення обсягів підрядних робіт, зростання рівня операційних витрат, перевищення рівня кредиторської заборгованості над рівнем дебіторської, податковий тиск, неплатоспроможність, рання діагностика, прогнозування.

SUMMARY

Kizilov G.I. The diagnostics of enterprise risk and prognostication of its factors tendencies, its factors development tendencies in construction (using the example of specialized construction enterprises). – Manuscript.

The dissertation for obtaining the scientific degree of Candidate of Economic Science on the speciality 08.07.03 – Economics of Construction. – Kharkiv State Academy of Municipal Economy, Kharkiv, 2003.

The dissertation is devoted to the development of scientifically grounded suggestions and practical recommendations for early diagnostics of enterprise risk in construction under market conditions on the basis of its main factors development prognostication.

In the dissertation enterprise risk is connected with the deviation from the purposes of functioning and development of building enterprises. The expediency of general evaluation for enterprise risk under the condition of transformation period using financial state testing is substantiated. The problems of practical use for enterprise risk neutralising methods at building enterprises are specified. The factors for reduction of construction work volume and profit are identified. On the basis of rank correlation of expert valuations the factors are ranked taking into consideration the importance of their influence. The hierarchy of methods for risk diagnostics is developed. The mechanism of early diagnostics of insolvency risk using of Baise theorem adaptation is suggested. The technique for insolvency factors prognostication is developed.

Key words: enterprise risk, building enterprises, reduction of contract works volume, growth of operational charges level, creditor debts excess over debtor debts, tax pressure, insolvency, early diagnostics, prognostication.

АННОТАЦИЯ

Кизилов Г.И. Диагностика предпринимательского риска и прогнозирование тенденций его факторов в строительстве (на примере специализированных строительных предприятий). – Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.03 – экономика строительства. – Харьковская государственная академия городского хозяйства, Харьков, 2003.

Диссертация посвящена разработке научно обоснованных предложений и практических рекомендаций по ранней диагностике предпринимательского риска в строительстве в рыночных условиях, основывающейся на прогнозировании тенденций его основных факторов.

Обосновано, что в условиях динамичных рыночных преобразований сущность предпринимательского риска следует связывать с возможностью отклонений от целей функционирования и развития предприятий под совокупным влиянием внутренних и внешних факторов. Установлена целесообразность выполнения его обобщающей оценки на основании тестирования финансового состояния.

Определены проблемы практического использования методов нейтрализации предпринимательского риска на строительных предприятиях.

Идентифицированы факторы сокращения объемов строительных работ и прибыли. На основе ранговых корреляций экспертных оценок установлены ранги факторов в зависимости от значимости их влияния. Предложена иерархическая схема факторов и методов диагностики предпринимательского риска. Для количественной оценки меры влияния рыночных и внутренних факторов на увеличение относительного уровня операционных расходов разработаны регрессионные модели для пяти строительных предприятий, на основании которых получен вывод, что с уменьшением базисного индекса подрядных робот происходит ускоренное увеличение базисного индекса уровня операционных расходов.

Установлено устойчивое опережение роста относительного уровня кредиторской задолженности по сравнению с ростом уровня дебиторской задолженности на всех исследуемых предприятиях, а также превышение суммы кредиторской задолженности на конец года над величиной годового дохода от операционной деятельности на их большей части.

Обосновано, что опережающее возрастание относительного уровня кредиторской задолженности является в основном следствием налогового давления. Установлено, что наибольшее налоговое давление строительные предприятия испытывали в 1998-2000 гг., о чем свидетельствует динамика рассчитанных средних ставок налогов (соотношения начисленных сумм всех налогов к доходу). На основании разработанных регрессионных моделей зависимости соотношений кредиторской и дебиторской задолженностей от средних ставок налогов определено критическое значение соотношения суммы начисленных налогов и сборов и дохода, превышение которого приводит к неплатежеспособности предприятий.

Предложен механизм ранней диагностики платежеспособности строительных предприятий, который основывается на определении вероятностной оценки их возможности выполнять текущие обязательства. Он обеспечивает возможность непрерывно пересматривать предыдущие выводы о платежеспособности предприятий в соответствии с поступившей новой информацией об изменении тенденций факторов платежеспособности не только фактических, но и прогнозных, учитывая комбинированную вероятность удельного веса в балансе кредиторской и дебиторской задолженностей.

Для прогнозирования удельного веса кредиторской задолженности предложены эконометрические модели в виде полиномов третьей степени с добавлением синусоидальных гармонических компонент, которые описывают поведение остатков после выделения тренда. Они обеспечивают высокое качество прогноза.

Для прогнозирования удельного веса дебиторской задолженности разработаны Авторегрессионые модели с Проинтегрированной Скользящей Средней.

Прогнозы вероятности факторов удельных весов кредиторской и дебиторской задолженностей в валюте баланса обеспечивают прогнозирование вероятности платежеспособного состояния не по фактическим событиям, а с упреждением времени. Это обеспечивает возможность разработать систему управленческих решений по стратегии предприятий предупреждающую развитие негативных явлений.

Ключевые слова: предпринимательский риск, строительные предприятия, сокращение объёмов подрядных работ, рост уровня операционных расходов, превышение уровня кредиторской задолженности над уровнем дебиторской, налоговое давление, неплатежеспособность, ранняя диагностика, прогнозирование.