У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

Національна академія Прикордонних військ України

ім. БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

КРУК Станіслав Леонідович

УДК 351: 355: 37

ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ

У КУРСАНТІВ -ПРИКОРДОННИКІВ

Спеціальність 13.00.04

Теорія і методика професійної освіти

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Здобувач Крук С. Л.

Хмельницький – 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національній академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, Державний комітет у справах охорони державного кордону України.

Науковий керівник - кандидат педагогічних наук, доцент Грязнов Ігор Олександрович, Національна академія Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, начальник докторантури.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор Романишина Людмила Михайлівна, Тернопільська державна медична академія ім. І. Я. Горбачевського, кафедра неорганічної і органічної хімії, завідувач кафедри;

кандидат педагогічних наук, доцент Чупира Володимир Володимирович, Технологічний університет Поділля, доцент кафедри історії і краєзнавства.

Провідна установа – Національна академія Служби безпеки України, кафедра оперативної психології та педагогіки, м. Київ.

Захист відбудеться “ 10 “ жовтня 2003 р. о 10 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.705.02 Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького за адресою: 29003, м. Хмельницький – 3, вул. Шевченка, 46.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького

(29003, м. Хмельницький – 3, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розіслано “ 1 “ вересня 2003 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат педагогічних наук,

доцент А. В. Галімов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розбудова незалежної правової держави України, громадянського суспільства, кардинальні зміни, що відбуваються у всіх сферах життя, визначають широку потребу у вихованні нового покоління свідомих громадян, патріотів нації, країни, захисників її кордонів, потребу в удосконаленні системи виховання, у тому числі військових кадрів.

Проблема моральної культури – це частина загальної соціальної проблеми взаємовідносин між людьми, що визначаються їх суспільними відносинами, ідеологією та мораллю. В умовах демократичної дійсності – це частина проблеми педагогічного аспекту гуманізму, морального виховання, професійної етики, питань відповідності змісту морального виховання характеру суспільної моралі як важливої об’єктивно існуючої закономірності виховного процесу.

В сучасних умовах рівень моральної культури громадян нашого суспільства викликає серйозні побоювання. Егоїзм в особистих стосунках активно тіснить колективізм і гуманізм. Рівень моральної культури як суспільства, так і окремих осіб різко знизився. Військова організація завжди була складовою суспільства, тому все, що характеризує культуру суспільства, поширюється і на військові формування.

Президент України Л. Д. Кучма в своєму Указі “Про невідкладні додаткові заходи щодо зміцнення моральності у суспільстві та утвердження здорового способу життя” № /2002 від 15 березня 2002 року, виходячи з недостатності здійснюваних заходів щодо зміцнення моральних та етичних засад у суспільстві, з метою посилення захисту моралі, а також збереження вікових культурних традицій українського народу від негативного впливу культу насильства, жорстокості, наркоманії та інших ганебних явищ, які продовжують руйнувати суспільну мораль, перешкоджають належному вихованню молодого покоління, створюючи все відчутнішу загрозу національній безпеці держави, майбутньому українського народу, постановив вжити додаткових заходів для утвердження високих морально-етичних принципів у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Питання моральної культури з глибокої давнини були в центрі уваги мислителів, філософів, подвижників світових релігій. Серед них Кришна, Лао-цзи, Гаутама Будда, Конфуцій, Мойсей, Ісус Христос, Заратустра, Магомет, Сократ, Платон, Аристотель, Сенека, Локк, Спіноза, Шопенгауер, Швейцер та ін.

Проблема виховання курсантів у прикордонному вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ) розглядалась у роботах В. Балашова, В. Вдовюка, С. Гречка, Д. Іщенка, Д. Коцеруби, В. Чернявського, В. Шевчук.

Проте, проблема формування моральної культури у військовослужбовців не була предметом спеціального дослідження. особливої значущості в сучасних умовах набуває дослідження процесу формування моральної культури такої категорії військовослужбовців, як курсанти Національної академії Прикордонних військ України ім. Б. Хмельницького (НАПВУ) – майбутні офіцери-прикордонники.

Недостатня теоретична розробка цієї проблеми в психолого-педагогічній літературі, потреба вдосконалення навчально-виховного процесу курсантів, зокрема, розвитку їх моральної культури, обумовили вибір теми дисертаційного дослідження: “Формування моральної культури у курсантів-прикордонників”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно плану науково-дослідних робіт Прикордонних військ України (ПВУ) у рамках НДР (шифр 201-00761 “Стиль”) І – 1060 – 1 – ІІ ИВ № 1060 та НДР “Професійна етика військовослужбовців Прикордонних військ” (шифр 202-001 К “Етика”).

Об’єкт дослідження: навчально-виховний процес курсантів НАПВУ.

Предмет дослідження: формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

Мета дослідження: визначити та обґрунтувати організаційно-педагогічні умови формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

Гіпотеза дослідження: формування моральної культури курсантів-прикордонників буде ефективним за умов:

а) розвитку у офіцерського складу умінь та навичок організації формування моральної культури у курсантів;

б) широкого впровадження у навчально-виховний процес форм та методів морального виховання, що сприяють формуванню у курсантів моральної культури, таких як: переконання, прикладу, вправ, змагання, заохочення, критики і самокритики;

в) усвідомленого та зацікавленого ставлення курсантів до морального самовдосконалення як важливого елементу професійного становлення майбутнього офіцера;

г) забезпечення комплексного підходу до формування моральної культури у курсантів.

Згідно з метою та гіпотезою були визначені такі завдання дослідження:

1. Визначити сутність і структуру моральної культури курсанта-прикордонника.

2. Визначити основні організаційно-педагогічні умови формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

3. Обґрунтувати критерії та показники сформованості моральної культури.

4. Розробити та експериментально перевірити комплексну програму формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

5. Розробити методичні рекомендації щодо формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

Методологічною основою дослідження є висновки сучасної науки: про культуру як важливий засіб цілісного формування особистості; про вирішальну роль культури в перетворенні суспільного життя країни та Прикордонних військ України; про сутність навчально-виховного процесу як специфічної форми суспільної діяльності. Вивчення питання здійснювалося на основі концептуального підходу до аналізу діалектичної єдності загальнолюдського, національного і особистісного. При цьому враховувалися реальні соціально-педагогічні чинники, загально-філософські положення теорії особистості.

Дослідження здійснювалось на основі концепції безперервної та цілісної професійної підготовки кадрів у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ) і спиралось на методологічну сутність системного підходу до аналізу педагогічних явищ і процесів, на фундаментальні положення вітчизняної психологічної та педагогічної науки.

Для розв’язання поставлених у дослідженні завдань, перевірки сформульованої гіпотези використовувався комплекс теоретичних і емпіричних методів дослідження:

теоретичні методи (контент-аналіз, синтез, порівняння, моделювання, узагальнення) використовувалися з метою вивчення психолого-педагогічної літератури і визначення сутності та структури моральної культури курсанта-прикордонника;

емпіричні методи (анкетування, бесіда, пряме і непряме спостереження, метод експертних оцінок, самооцінювання, тестування) застосовувалися з метою вивчення сформованості моральної культури у курсантів-прикордонників;

педагогічний експеримент використовувався з метою перевірки ефективності обґрунтованих теоретичних розробок щодо формування моральної культури у курсантів-прикордонників;

методи математичної статистики застосовувалися для опрацювання отриманих даних і встановлення кількісних залежностей між досліджуваними явищами та процесами.

Етапи і дослідно-експериментальна база дослідження. Дослідження за темою дисертації проводилося поетапно на базі НАПВУ (м. Хмельницький).

На першому етапі (1997 - 1998 рр.) визначався стан вивчення проблеми в психолого-педагогічній літературі, аналізувалася практика роботи ВВНЗ, формувалася гіпотеза і завдання дослідження, розроблялася методика експериментального дослідження.

На другому етапі (1998 - 2000 рр.) – шляхом використання методів спостереження, бесіди, опитування, анкетування, аналізу результатів діяльності курсантів, контент-аналізу документів здійснювалося проведення педагогічного експерименту, метою якого було обґрунтування основних теоретичних розробок щодо формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

На третьому етапі (2000 - 2002 рр.) здійснювався теоретичний аналіз і узагальнення матеріалів, отриманих в період дослідно-експериментальної роботи, впровадження висновків і рекомендацій у практику ВВНЗ, літературне оформлення дисертації.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:

1) вперше визначено організаційно-педагогічні умови формування моральної культури у курсантів-прикордонників: розвиток у офіцерського складу умінь та навичок організації формування моральної культури у курсантів; розвиток морального виховання курсантів; стимулювання самовиховання курсантів у процесі формування моральної культури;

2) визначено сутність і структуру моральної культури курсанта-прикордонника;

3) удосконалено критерії та показники сформованості моральної культури у курсантів-прикордонників: а) інформаційно-пізнавальний, показниками якого виступають: наявність знань норм і принципів загальнолюдської моралі; глибина і повнота моральних знань курсанта у військовій сфері; здатність самостійно оцінювати наслідки службової діяльності; б) якісно-особистісний, який виявляється в таких показниках: наявність у курсанта моральних якостей та почуттів; повнота і виразність моральних звичок курсантів; моральний характер стосунків з товаришами; в) операційно-дійовий, показниками якого є: ступінь єдності знань, переконань і практичних дій; справедливість у розв’язанні конфліктних ситуацій; наявність моральних аспектів поведінки в критичних службових ситуаціях;

4) дістали подальший розвиток методичні рекомендації щодо формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

Практична значущість результатів проведеного дослідження полягає в його спрямованості на підвищення рівня навчально-виховного процесу в НАПВУ на основі запровадження комплексної програми формування моральної культури у курсантів-прикордонників. Розроблена у дослідженні комплексна програма може використовуватися не тільки викладацьким складом ВВНЗ України з метою підвищення ефективності навчально-виховного процесу майбутніх офіцерів, а й в інших вузах. Запропоновані у дисертації діагностичні методики можуть використовуватись під час професійного відбору абітурієнтів та вивчення індивідуальних особливостей курсантів.

Зроблені в дослідженні висновки і розроблені методичні рекомендації впроваджені в навчально-виховний процес НАПВУ (акт реалізації від 22.10.2002, № 3518) і проведення наукових досліджень в Науково-дослідному інституті Прикордонних військ України (акт реалізації від 03.12.2002, № 116).

Отримані результати та висновки роботи доповідалися на засіданнях кафедр соціально-економічних дисциплін, педагогіки та психології НАПВУ (20 лютого 2002 р., 10 листопада 2002 р.).

Особистий внесок здобувача. У статті “Особливості процесу формування моральної культури у курсантів-прикордонників” у співавторстві з С. Казьмірчуком особистим внеском здобувача є обґрунтування критеріїв і показників ефективності формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

Апробація результатів дослідження. Отримані результати дослідження оприлюднені у ході виступів з науковими повідомленнями на науково-методичних конференціях: Міжнародній науково-практичній конференції “Духовно-психологіні аспекти медицини майбутнього” (Хмельницький, 2000), Всеукраїнській науковій конференції “Релігія і Церква в Подільському регіоні: історія та сучасність” (Хмельницький, 2001), міжвузівській науково-теоретичній конференції “Морально-психологічне забезпечення службової та навчально-виховної діяльності” (Хмельницький, 2001), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Психолого-педагогічні засади професійного становлення особистості практичного психолога і соціального педагога в умовах вищої школи” (Тернопіль, 2003).

Публікації. За матеріалами дослідження автором опубліковано 8 наукових статей, з них 5 у фахових виданнях.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Основний текст дисертації викладено на 167 сторінках. Ілюстративний матеріал подано в 11 таблицях і на 5 рисунках. Бібліографія містить 230 найменувань.

Основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, визначено об’єкт, предмет і мету дослідження, сформульовано гіпотезу та завдання, розкрито методологічну основу дослідження, висвітлено наукову новизну, практичне значення роботи та особистий внесок здобувача, наведено відомості про апробацію дисертації та впровадження її результатів у практику.

У першому розділі – “Теоретичні основи формування моральної культури у військовослужбовців” проаналізовано сучасний стан проблеми у філософській, соціологічній і психолого-педагогічній літературі, розглянуто основні наукові підходи до вивчення феноменів культури та морально-етичної сфери. Визначено поняття моральної культури курсанта-прикордонника та її значення у формуванні свідомості майбутнього офіцера.

Різноманітні аспекти моральної культури особистості неодноразово вивчались у психології та педагогіці вітчизняними і зарубіжними дослідниками: моральна свідомість (Б. Додонов, А. Зосимовський, Л. Рувинський); моральні цінності (А. Кочергин, Л. Лисе, В. Семенов, А. Федь); моральні знання (О. Богданова, А. Глущенко); моральні почуття (Л. Громова, Б. Додонов); моти-ви моральної поведінки (П. Симонов, П. Якобсон); моральний вибір (Ю. Дроб-ницький, В. Мухина, А. Титаренко); моральний розвиток (Е. Субботський, В. Чудновський); моральна вихованість (В. Киричок, Н. Кузьмина).

Аналіз психолого-педагогічної літератури, дисертаційних досліджень дав можливість визначити сутність і структуру моральної культури курсанта-прикордонника.

Моральна культура курсанта-прикордонника – це характеристика особистості з точки зору цілісності її морального розвитку, сукупність моральних якостей, властивих майбутнім офіцерам, які характеризують їх моральну свідомість і поведінку у повсякденній службовій діяльності. Її структура включає: культуру моральної свідомості, культуру моральних відносин, культуру професійного спілкування. В культурі моральної свідомості виділено теоретичний і психологічний рівень. До теоретичного рівня відносяться: етичні знання, моральні погляди, ідеали, переконання, норми та потреби. Психологічний рівень включає: емоції, симпатії, антипатії, уявлення про моральне та аморальне, моральні правила, нрави, звички. Структуру моральної культури курсанта-прикордонника відображає рис. 1.

У другому розділі – “Основні організаційно-педагогічні умови формування моральної культури у курсантів-прикордонників” – розкрито сутність основних організаційно-педагогічних умов процесу формування моральної культури, реалізованих в комплексній програмі формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

Використання в дисертаційному дослідженні методу групових експертних оцінок дало можливість визначити основні організаційно-педагогічні умови формування моральної культури у курсантів-прикордонників, якими є: розвиток у офіцерського складу умінь та навичок організації формування моральної культури у курсантів; розвиток морального виховання курсантів; стимулювання самовиховання курсантів у процесі формування моральної культури.

1. Розвиток у офіцерського складу умінь і навичок організації формування моральної культури у курсантів полягає в реалізації заходів, спрямованих на забезпечення повсякденної взаємодії суб’єктів і об’єктів виховання на основі комплексної програми формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

У якості основних складових організації формування моральної культури у курсантів були визначені такі: цілі та задачі формування моральної культури у курсантів; суб’єкти і об’єкти цього процесу; планування заходів щодо навчання суб’єктів формування моральної культури у курсантів і забезпечення їх реалізації в повсякденній практиці; керівництво формуванням моральної культури у курсантів в підрозділах; аналіз результатів зазначеного процесу і своєчасне його коригування; вивчення, узагальнення і впровадження в практику передового досвіду.

Рис. 1.Структура моральної культури курсанта-прикордонника.

На підставі вивчення військово-педагогічної літератури і керівних документів виділено: форми навчання суб’єктів процесу формування моральної культури у курсантів; форми керівництва зазначеним процесом.

2. Розвиток морального виховання в процесі формування моральної культури полягає в тому, що воно здійснюється значною мірою без повчань, моралізування, завчання моральних істин. Вирішальну роль у моральному вихованні курсантів-прикордонників грає особистість вихователя, її авторитет, особистий приклад, а також приклад інших авторитетних людей, морально-психологічний клімат колективу, його традиції, весь уклад його життєдіяльності, діяльність суспільних організацій.

Важливе місце в системі засобів морального виховання особового складу займають: оперативно-службова діяльність, художня література і мистецтво, засоби масової інформації, усна і наочна агітація, читацькі конференції, ритуали, ушановування гідних військових.

У процесі підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників підвищується роль їхніх особистих зусиль у моральному розвитку. Високоморальнісним майбутній офіцер стає не за примусом, а за внутрішнім переконанням.

3.Стимулювання самовиховання курсантів у процесі формування моральної культури – це активний, свідомий, цілеспрямований процес формування і розвитку у курсанта позитивних і зменшення негативних якостей, це – постійна, систематична робота зі здобуття знань, умінь і навичок, що відповідають моральним вимогам до сучасної особистості майбутнього офіцера-прикордонника.

В проведеному дослідженні розкрито сутність методики самовиховання курсантів в процесі формування їх моральної культури. Виділено такі етапи самовиховання: 1) пізнання курсантом самого себе, своїх чеснот і недоліків; 2) планування курсантом перспективних і найближчих цілей самовиховання; 3) безпосередня робота курсанта над самим собою по формуванню й розвитку позитивних та усуненню негативних якостей та звичок; 4) самозвіт про виконану роботу над собою та самоаналіз результатів; 5) самокоректування роботи над собою.

Експериментальна робота дала можливість визначити основні завдання, що стоять перед командиром як організатором самовиховання в процесі формування моральної культури у своїх підлеглих, а саме: 1) формування у курсантів прагнення до самоспонукання; 2) підтримка і стимулювання прагнення курсантів виправити недоліки у власній поведінці та характері й розвивати у себе позитивні якості; 3) надання допомоги курсантам особисто або через колектив в об’єктивному самопізнанні самого себе, своїх дій та вчинків, в оволодінні навичками самооцінки; 4) надання допомоги в складанні програми самовиховання, у виробленні особистих зобов’язань; 5) своєчасна рекомендація курсантам найбільш доцільних і ефективних шляхів, прийомів і засобів самовпливу по викоріненню негативних і вихованню позитивних якостей.

У третьому розділі – “Експериментальна перевірка результативності формування моральної культури у курсантів-прикордонників” – подаються результати експериментальної перевірки комплексної програми та методичні рекомендації щодо формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

З урахуванням визначених організаційно-педагогічних умов була розроблена комплексна програма формування моральної культури у курсантів-прикордонників, основними складовими якої є: оглядові лекції; планові бесіди з курсантами; факультативні виступи щодо морального вибору курсантів під час виконання оперативно-службових завдань; вивчення навчально-методичної літератури з проблем морального самовдосконалення; тематичні вечори; розповсюдження та популяризація морально-виховного досвіду кращих вихователів та педагогів, командирів курсантських підрозділів; читацькі конференції з військово-етичної проблематики; робота в гуртках із морально-виховною спрямованістю; методичні розробки з метою оцінки проведених курсантами занять та самовиховних заходів; участь курсантів у громадській роботі; виїзди на прикордонні застави з метою ознайомлення з особливостями виховної роботи; тематичні диспути; етичні бесіди.

З метою обгрунтування критеріїв і показників моральної культури у курсантів було проведене експертне опитування серед командного та професорсько-викладацького складу НАПВУ. Шляхом використання методу експертних оцінок було визначено, що основними критеріями та показниками сформованості моральної культури у курсантів є:

1) інформаційно-пізнавальний критерій, показниками якого виступають: наявність знань норм і принципів загальнолюдської моралі; глибина і повнота моральних знань курсанта у військовій сфері; здатність самостійно оцінювати наслідки службової діяльності;

2) якісно-особистісний критерій, який виявляється в таких показниках: наявність у курсанта моральних якостей та почуттів; повнота і виразність моральних звичок курсантів; моральний характер стосунків з товаришами;

3) операційно-дійовий критерій, показниками якого є: ступінь єдності знань, переконань і практичних дій; справедливість у розв’язанні конфліктних ситу-ацій; наявність моральних аспектів поведінки в критичних службових ситуаціях.

На основі вивчення теоретичних джерел, аналізу стану виховної роботи в підрозділах академії в дослідженні були розроблені та науково обґрунтовані три рівні розвитку моральної культури у курсантів-прикордонників.

Високий рівень моральної культури. На цьому рівні моральна культура курсанта постійно яскраво виявляється у різних видах діяльності. Знання теоретичних положень етики глибокі і пов’язуються з особливостями військово-професійної діяльності. Особистість, як правило, перевищує норми

і вимоги щодо моральних якостей та почуттів. Курсант має сформовану життєву позицію, володіє колективістськими рисами гуманізму, відповідальності за доручену справу, високим почуттям обов’язку, повсякденно дотримується норм моральної поведінки.

Середній рівень моральної культури. Моральна культура особистості курсанта і протилежна якість виявлені не рельєфно й у цілому врівноважують одна одну. Є знання основного теоретичного матеріалу з етики, але вони в недостатній мірі пов’язані з військово-педагогічною практикою. Моральні якості та почуття не повністю відповідають існуючим вимогам. Курсант цього рівня розвитку моральної культури цінує громадську думку. Йому властиве почуття сорому за погані вчинки, він вміє обмежувати свої бажання. Моральна поведінка курсанта має суперечливий характер, без помітного переважання позитивних або негативних вчинків.

Низький рівень моральної культури курсанта характеризується тим, що вона постійно не виявляється у різних видах діяльності. Етичні знання не глибокі та слабо використовуються в практичній діяльності; моральні якості та почуття, як правило, не відповідають існуючим вимогам. Курсант не завжди дотримується моральних норм поведінки, почуття обов’язку у курсанта цього рівня розвитку моральної культури перебуває в початковому стані, курсант не вміє обмежува-ти свої бажання. Зовні доброзичливий, невимогливий до себе і до товаришів.

На початку дослідження був проведений констатуючий експеримент. Який підтвердив висунуту робочу гіпотезу щодо вихідного рівня розвитку моральної культури у курсантів контрольної та експериментальної груп.

З метою перевірки теоретичних розробок щодо формування моральної культури у курсантів-прикордонників було проведено формуючий експеримент, який включав підготовчий, основний та заключний періоди.

Підготовчий період: 1) доповідь командуванню академії про мету експерименту, його завдання, зміст; 2) коректування плануючих документів, які визначають зміст навчально-виховної роботи в експериментальній групі; 3) визначення складу учасників експерименту, їх інструктаж та забезпечення необхідними матеріалами та інструментарієм; 4) початковий замір рівня розвитку моральної культури у курсантів.

Основний період: 1) практична реалізація комплексної програми форму-вання моральної культури у курсантів на різних курсах навчання; 2) виконання положень методичних рекомендацій щодо вдосконалення змісту та методики діяльності професорсько-викладацького та командного складу по формуванню моральної культури у курсантів; 3) здійснення замірів рівня розвитку моральної культури у курсантів експериментальної та контрольної груп.

Заключний період: 1) проведення кінцевого заміру рівня розвитку моральної культури у курсантів експериментальної та контрольної груп; 2) узагальнення, систематизація та класифікація отриманих даних, визначення динаміки розвитку моральної культури у курсантів; 3) експериментальна вибіркова перевірка теоретичних висновків та методичних рекомендацій у ВВНЗ України; 4) обговорення результатів експерименту з професорсько-викладацьким складом НАПВУ на зборах; 5) літературне оформлення отриманих у ході експерименту даних.

Для проведення формуючого експерименту залучалися по дві навчальні групи на кожному курсі другого факультету НАПВУ. Було створено одну експериментальну кількісттю 114 курсантів, другу контрольну – 110 курсантів. При відборі курсантів експериментальної та контрольної груп враховувалися такі фактори: спільність керівництва навчальною діяльністю, єдність планування та організації навчального процесу, наявність однакових планів виховної роботи та інші фактори.

Для оцінної діяльності була сформована група експертів, до якої ввійшли різні категорії вихователів та професорсько-викладацького складу академії загальною кількістю 58 чоловік. В експериментальній групі використовувалась: комплексна програма формування моральної культури у курсантів-прикордонників. Контрольна група працювала за традиційною програмою.

Результати експерименту (табл. 1) підтвердили правильність гіпотези та творчих узагальнень, які зроблені автором у другому розділі дисертаційного дослідження. Середній динамічний бал в експериментальній групі склав 0,21 бала, тоді як в контрольній 0,02 бала.

Таблиця 1

Підсумкові дані формуючого експерименту

Групи | Фактичний бал | Динамічний бал | Середній
динамічний бал

1 зам. | 2 зам. | 3 зам. | 1-2 зам. | 2-3 зам.

1-ек. | 3,62 | 3,78 | 3,96 | 0,16 | 0,18 | 0,17

2-ек. | 3,74 | 3,92 | 4,12 | 0,18 | 0,20 | 0,19

3-ек. | 3,94 | 4,15 | 4,38 | 0,21 | 0,23 | 0,22

4-ек. | 4,15 | 4,39 | 4,65 | 0,24 | 0,26 | 0,25

середн. | 3,86 | 4,06 | 4,28 | 0,20 | 0,22 | 0,21

1-к. | 3,63 | 3,64 | 3,65 | 0,01 | 0,01 | 0,01

2-к. | 3,76 | 3,78 | 3,80 | 0,02 | 0,02 | 0,02

3-к. | 3,95 | 3,97 | 3,99 | 0,02 | 0,02 | 0,02

4-к. | 4,14 | 4,16 | 4,20 | 0,02 | 0,04 | 0,03

середн. | 3,87 | 3,89 | 3,91 | 0,02 | 0,02 | 0,02

На основі виконаного дослідження запропоновано методичні рекомендації органам управління ПВУ, командуванню, навчальному відділу, відділу виховної роботи НАПВУ, командирам підрозділів, частин та з’єднань, офіцерам виховних структур ПВУ, врахування та реалізація яких будуть сприяти формуванню моральної культури у майбутніх офіцерів.

Органам управління ПВУ доцільно:

а) у планах роботи передбачати регулярне проведення нарад, семінарів, конференцій з обговорення стану моральної вихованості військовослужбовців ПВУ, узагальнення передового досвіду здійснення морального виховання, а також вироблення заходів щодо вдосконалення процесу формування моральної культури;

б) під час розробки наказів та директив, в яких звертається увага на особисті якості офіцера, внести наступне положення: рівень моральної культури відображати у службових характеристиках, а також при атестації офіцерів, використовуючи запропоновані в дослідженні критерії та показники оцінки рівня розвитку моральної культури;

в) у системі додаткової освіти передбачити перепідготовку і підвищення кваліфікації офіцерського складу, призначеного на посади заступників командирів з виховної роботи та у виховні структури;

г) передбачити в газеті “Прикордонник України” рубрику матеріалів за назвою “Моральна культура прикордонника”.

Командуванню, навчальному відділу, відділу виховної роботи НАПВУ під час планування та організації навчально-виховного процесу рекомендується:

а) в системі професійної підготовки офіцерів ввести спецкурс “Моральна культура офіцера ПВУ”;

б) видати для самостійної роботи по вдосконаленню рівня моральної культури курсантів НАПВУ навчальний посібник “Моральна культура офіцера ПВУ та умови її формування”;

в) запропонувати розроблену в дисертаційному дослідженні комплексну програму формування моральної культури у курсантів для використання у ВВНЗ України;

г) розробити і впровадити в систему професійної підготовки професорсько-викладацького та командного складу НАПВУ спеціальний курс “Кодекс професійної честі офіцера-прикордонника”.

Командирам підрозділів, частин та з’єднань, офіцерам виховних структур ПВУ рекомендується:

а) поширювати передовий досвід командирів і вихователів, що володіють високим рівнем розвитку моральної культури, досягають високих і стійких результатів у вихованні та навчанні підлеглих, шляхом використання різних форм і методів роботи: наради, теоретичні конференції, навчально-методичні збори, семінари тощо;

б) використовувати у процесі формування моральної культури силу впливу офіцерської спільноти шляхом розгляду та обговорення на зборах офіцерів частин і підрозділів, на нарадах офіцерських товариських судів честі нестатутної, аморальної поведінки окремих командирів і вихователів;

в) більш ретельно здійснювати підбір і призначення кадрів на посади командирів та вихователів. Особливу увагу звертати на моральну вихованість, на рівень розвитку моральної культури офіцерів.

ВИСНОВКИ

1. Результати дослідження свідчать про те, що питання формування моральної культури курсантів є вирішальним фактором виховання майбутніх офіцерів. Моральна культура курсанта-прикордонника – це характеристика особистості з точки зору цілісності її морального розвитку, сукупність моральних якостей, властивих майбутнім офіцерам, які характеризують їх моральну свідомість і поведінку у повсякденній службовій діяльності. Її структура включає: культуру моральної свідомості, культуру моральних відносин, культуру професійного спілкування. В культурі моральної свідомості виділено теоретичний і психологічний рівень. До теоретичного рівня відносяться: етичні знання, моральні погляди, ідеали, переконання, норми та потреби. Психологічний рівень включає: емоції, симпатії, антипатії, уявлення про моральне та аморальне, моральні правила, нрави, звички.

2. Визначення рівня сформованості моральної культури у курсантів проводилось на основі комплексного врахування наступних критеріїв і показників:

а) інформаційно-пізнавального, показниками якого виступають: наявність знань норм і принципів загальнолюдської моралі; глибина і повнота етичних знань курсанта у військовій сфері; здатність самостійно оцінювати наслідки службової діяльності;

б) якісно-особистісного, який виявляється в таких показниках: наявність у курсанта моральних якостей та почуттів; повнота і виразність моральних звичок курсантів; моральний характер стосунків з товаришами;

в) операційно-дійового, показниками якого є: ступінь єдності знань, переконань і практичних дій; справедливість у розв’язанні конфліктних ситуацій; наявність моральних аспектів поведінки в критичних службових ситуаціях. Врахування визначених критеріїв дало можливість виділити три рівні сформованості моральної культури у майбутніх офіцерів: низький, середній та високий.

3. У проведеному досліджені визначені основні організаційно-педагогічні умови формування моральної культури у курсантів-прикордонників, а саме: розвиток у офіцерського складу умінь і навичок організації формування моральної культури у курсантів; розвиток морального виховання курсантів; стимулювання самовиховання курсантів у процесі формування моральної культури.

4. Основними складовими комплексної програми формування моральної культури у курсантів-прикордонників є: оглядові лекції; планові бесіди з курсантами; факультативні виступи щодо морального вибору курсантів під час виконання оперативно-службових завдань; вивчення навчально-методичної літератури з проблем морального самовдосконалення; тематичні вечори; розповсюдження та популяризація морально-виховного досвіду кращих вихователів та педагогів, командирів курсантських підрозділів; читацькі конференції з військово-етичної проблематики; робота в гуртках із морально-виховною спрямованістю; методичні розробки з метою оцінки проведених курсантами занять та самовиховних заходів; участь курсантів у громадській роботі; виїзди на прикордонні застави з метою ознайомлення з особливостями виховної роботи; тематичні диспути; етичні бесіди.

Підтверджена ефективність формування у курсантів моральної культури в результаті застосування комплексної програми формування моральної культури у курсантів-прикордонників засвідчує істинність сформульованої гіпотези.

5. На основі досліджень розроблені методичні рекомендації органам управління ПВУ, командуванню, навчальному відділу, відділу виховної роботи НАПВУ, командирам підрозділів, частин та з’єднань, офіцерам виховних структур ПВУ щодо формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів розглянутої проблеми. Доцільно його продовжити за наступними напрямками: педагогічні основи керівництва процесом формування моральної культури у курсантів-прикордонників; формування моральної культури курсантів-прикордонників у період військового стажування; розвиток та вдосконалення моральної культури командирів підрозділів НАПВУ.

Список опублікованих автором праць

за темою дисертації:

1. Крук С. Л. Організація процесу формування моральної культури у курсантів. // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Педагогіка. – 2002, № 7. – С. 150-152.

2. Крук С. Л. Методологічні підходи до формування етичної культури особистості військовослужбовця. // Збірник наукових праць № 15. Частина ІІ. (Спеціальний випуск). – Хмельницький: Видавництво Національної академії ПВУ, 2001. – С. 187-190.

3. Крук С. Л. Сектантство як антипод духовного розвитку та формування етичної культури офіцерів-прикордонників. // Збірник наукових праць № 16. Частина ІІ. – Хмельницький: Видавництво Національної академії ПВУ, 2001. – С. 280-283.

4. Крук С. Л., Казьмірчук С. О. Особливості процесу формування моральної культури у курсантів-прикордонників. // Збірник наукових праць №20. Частина ІІ. – Хмельницький: Видавництво Національної академії ПВУ, 2002. – С. 131-135.

5. Крук С. Л. Розвиток у командирів підрозділів знань, умінь та навичок в організації формування моральної культури у курсантів. // Збірник наукових праць № 19. Частина ІІ (спеціальний випуск). – Хмельницький: Видавництво Національної академії ПВУ, 2002. – С. 161-164.

6. Кириченко Т. Ф., Гаврилькевич В. К., Ерметов І. О., Крук С. Л. Медико-психологічні наслідки діяльності деструктивних сект. // Духовно-психологічні аспекти медицини майбутнього: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (25-26 березня 2000 р.) // За заг. ред. академіка АМТН України, проф., докт. психол. наук, канд. мед. наук Компанця В. С. – Хмельницький: Подільський культурно-просвітительський центр ім. М. К. Реріха, 2000. – С. 35-36.

7. Крук С. Л., Ерметов І. О., Гаврилькевич В. К. Психосоціальний аналіз парапсихічної феноменології в релігійних практиках. // Релігія і Церква в Подільському регіоні: історія та сучасність. Науковий збірник // За заг. ред. В. М. Олуйка, А. М. Колодного. – Хмельницький: Видавництво Хмельницького інституту регіонального управління та права, 2002. – С. 208-212.

8. Гаврилькевич В. К., Ерметов І. О., Крук С. Л. Парапсихічні феномени в контексті ціннісних орієнтацій молоді: психофізіологічні й патопсихологічні аспекти. // Психолого-педагогічні засади професійного становлення особистості практичного психолога і соціального педагога в умовах вищої школи: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. ІІІ частина. – Тернопіль: Ви-давництво Тернопільського державного педагогічного університету, 2003. – С. 187-191.

АНОТАЦІЇ

Крук С. Л. Формування моральної культури у курсантів-прикордонників. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – “Теорія та методика професійної освіти”. – Національна академія Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, Хмельницький, 2003.

У дисертації досліджуються питання формування моральної культури у курсантів-прикордонників. На підставі аналізу психолого-педагогічної літератури, дисертаційних досліджень сформульовано сутність та структуру моральної культури курсанта-прикордонника. Проведено педагогічно-психологічний аналіз проблеми, визначено й обґрунтовано основні організаційно-педагогічні умови формування моральної культури, а саме: розвиток у офіцерського складу умінь і навичок організації формування моральної культури у курсантів; розвиток морального виховання курсантів; стимулювання самовиховання курсантів у процесі формування моральної культури. Розроблено комплексну програму та методичні рекомендації щодо формування моральної культури у курсантів-прикордонників.

Ключові слова: моральна культура, організаційно-педагогічні умови, моральне виховання, моральне самовиховання, комплексна програма формування моральної культури, організація формування моральної культури, курсант-прикордонник.

Крук С. Л. Формирование моральной культуры у курсантов-пограничников. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – “Теория и методика профессионального образования”. – Национальная академия Пограничных войск Украины им. Богдана Хмельницкого, Хмельницкий, 2003.

В диссертации исследуется вопрос формирования моральной культуры у курсантов-пограничников. Проведен педагогическо-психологический анализ проблемы, уточнена сущность и структура моральной культуры курсанта-пограничника, определены и обоснованы основные организационно-педагогические условия формирования моральной культуры у курсантов пограничников.

Результаты исследования свидетельствуют о том, что вопрос формирования моральной культуры курсантов является определяющим фактором воспитания будущих офицеров. Моральная культура курсанта-пограничника - это характеристика личности с точки зрения целостности ее морального развития, совокупность моральных качеств, свойственных будущим офицерам, которые характеризуют их моральное сознание и поведение в повседневной служебной деятельности. Ее структура включает: культуру морального сознания, культуру моральных отношений, культуру профессионального общения. В культуре морального сознания выделено теоретический и психологический уровень. К теоретическому уровню относятся: этические знания, моральные взгляды, идеалы, убеждения, нормы и потребности. Психологический уровень включает: эмоции, симпатии и антипатии, представление о моральном и аморальном, моральные правила, нравы, привычки.

Определение уровня сформированности моральной культуры у курсантов проводилось на основе комплексного учета следующих критериев и показателей: 1) информационно-познавательного, показателями которого являются: наличие знаний норм и принципов общечеловеческой морали; глубина и полнота этических знаний курсанта в военной сфере; способность самостоятельно оценивать последствия служебной деятельности; 2) качественно-личностного, который проявляется в таких показателях: наличие у курсанта моральных качеств и чувств; полнота и выразительность моральных привычек курсантов; моральный характер отношений с товарищами; 3) операционно-деятельностного, показателями которого являются: степень единства знаний, убеждений и практических действий; справедливость в разрешении конфликтных ситуаций; наличие моральных аспектов поведения в критических служебных ситуациях. Учет данных критериев дал возможность выделить три уровня сформированности моральной культуры у будущих офицеров: низкий, средний и высокий.

В проведенном исследовании определены основные организационно-педагогические условия формирования моральной культуры у курсантов-пограничников, а именно: развитие у офицерского состава умений и навыков организации формирования моральной культуры у курсантов; развитие морального воспитания курсантов; стимулирование самовоспитания курсантов в процессе формирования моральной культуры.

Основными составляющими разработанной в исследовании комплексной программы формирования моральной культуры у курсантов-пограничников являются: обзорные лекции; индивидуальные беседы с курсантами; факультативные выступления относительно морального выбора курсантов во время исполнения оперативно-служебных заданий; изучение учебно-методической литературы по проблемам морального самосовер-шенствования; тематические вечера; распространение и популяризация морально-воспитательного опыта лучших воспитателей и педагогов, командиров курсантских подразделений; читательские конференции по военно-этической проблематике; работа в кружках с морально-воспитательной направленностью; методические разработки с целью оценки проведенных курсантами занятий и самовоспитательных мероприятий; участие курсантов в общественной работе; выезды на пограничные заставы с целью ознакомления с особенностями воспитательной работы; тематические диспуты; этические беседы.

Подтвержденная эффективность формирования у курсантов-пограничников моральной культуры в результате применения разработанной комплексной программы свидетельствует об истинности сформированной гипотезы.

На основе исследований разработаны методические рекомендации органам управления ПВУ, командованию, учебному отделу, отделу воспитательной работы НАПВУ, командирам подразделений, частей и соединений, офицерам воспитательных структур ПВУ по формирования моральной культуры у курсантов-пограничников.

Ключевые слова: моральная культура, организационно-педагогические условия, моральное воспитание, моральное самовоспитание, комплексная программа формирования моральной культуры, организация формирования моральной культуры, курсант-пограничник.

Kruk S. L. Forming moral culture of border guard cadets. – Manuscript.

Thesis on gainding the scientific degree of a candidate of pedagogical science on specialty 13.00.04 – “Theory and method of professional education.”. – The National Academy of the Border Guard Troops of Ukraine named after B. Khmelnitskiy, Khmelnitskiy, 2003.

In this dissertation considerating question about forming moral culture of border guard cadets. On the base of analysis of the pedagogical-psychological literature of thesis research the essence and structure of moral culture of the frontier guard cadets. Has been conducted pedagogical-psychological analysis of problem, fixed and grounded the main organisation-pedagogics conditions of forming moral culture, Namely: development of abilities and skills of officers personal of organization forming moral culture of border guard cadets; development of moral code of border guard cadets; encouraging self motivation in process of moral cultural development.

The complex program and methodical recommendation for increasing efficiency process forming of moral culture of the border guard cadets was worked out.

Key words: moral culture, organisation-pedagogics conditions, moral upbringing, moral selfupbringing, complex program of forming moral culture, organization of forming moral culture, border guard cadets.