У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Колот Анатолій Михайлович

УДК 658.32

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ

РЕГУЛЮВАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

І ШЛЯХИ ЙОГО ВДОСКОНАЛЕННЯ

(на матеріалах промислових підприємств України)

Спеціальність 08.06.01 - Економіка підприємства і

організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора економічних наук

Київ 1998

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано на кафедрі управління трудовими ресурсами Київського національного економічного університету Міносвіти України

Офіційні опоненти:

Провідна установа: | доктор економічних наук, професор, академік АН вищої школи України

Покропивний Сергій Федорович,

Київський національний економічний університет, професор-консультант кафедри економіки підприємств;

доктор економічних наук, професор

Бондар Інтерна Касянівна,

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України, завідувач відділу проблем праці, політики доходів і соціального захисту населення;

доктор економічних наук

Лібанова Елла Марленівна,

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, завідувач відділу людського розвитку

Інститут економіки НАН України, відділ економіки праці і зайнятості населення, м. Київ

Захист відбудеться “18 “ _грудня_ 1998 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.04 в Київському національному економічному університеті за адресою: 252057, м.Київ, пр. Перемоги, 54/1, ауд. 214

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 252057, м.Київ, пр. Перемоги, 54/1.

Автореферат розісланий “16 “ _листопада1998 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук О.С.Федонін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. З-поміж проблем, безпосередньо пов'язаних із відбудовою економіки України, її трансформацією на ринкових засадах, винятково важлива роль належить формуванню нових організаційно-економічних відносин у сфері праці, яка була й залишається основою соціально-економічного розвитку. Провідною складовою трудових відносин є ті, що пов'язані з інтересами їхніх суб'єктів, оплатою праці найманих працівників.

Заробітна плата є однією з найскладніших економічних категорій. Її винятково важлива роль у функціонуванні економіки зумовлена тим, що вона має одночасно та однаково ефективно виконувати принаймні п'ять функцій – відтворювальну, мотивуючу, регулюючу, соціальну й оптимізаційну. Якщо не виконується хоча б одна із зазначених функцій, заробітна плата, як переконливо свідчить вітчизняний і зарубіжний досвід, взагалі перестає відповідати своєму соціально-економічному призначенню.

Кожна система господарювання має притаманний їй організаційно-еконо-мічний механізм регулювання заробітної плати. Перехід від планової централізованої економіки до економічної системи, заснованої на ринкових відносинах, потребує запровадження принципово нового організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати.

Реформування заробітної плати в Україні здійснюється без належного науково-методичного забезпечення. Відтак на практиці не сталося чіткого розмежування державного й договірного регулювання заробітної плати, не відпрацьовано нових підходів до них, залишаються низькими обсяг та ефективність роботи з оптимізації регулювання заробітної плати на національному, галузевому, регіональному й виробничому рівнях.

Одна з особливостей перехідного періоду до ринку в Україні полягає в тім, що за лібералізації соціально-трудових відносин держава вже не здійснює тотального контролю за розмірами заробітної плати, а ринкові регулятори ще не працюють на повну силу. Замість колишньої позаринкової моделі організації заробітної плати на рівні держави фактично діє її позаринкова модель на рівні підприємства. Це призвело до того, що процеси у сфері оплати праці набули стихійного, безсистемного, нерегульованого характеру.

Деформації у сфері оплати праці набули таких масштабів і глибини, що сталося фактичне перетворення заробітної плати у різновид соціальної виплати, не пов'язаної з кількістю, якістю і результатами праці. Праця і заробітна плата як ціннісні орієнтири втрачають своє значення, що руйнує основи економічного й соціального розвитку суспільства.

Відсутність концептуально цілісного й методологічно обгрунтованого організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати в період трансформації економічних відносин в Україні зумовлює необхідність і актуальність системного дослідження цієї проблеми.

Ступінь дослідженості проблеми. Методологічні, методичні та прикладні питання багатопланової проблеми регулювання заробітної плати завжди були предметом наукових досліджень. Різні аспекти цієї проблеми за умов реформування еко-номіки досліджували вчені України – Андрієнко В.Ф., Базилюк А.В., Богиня Д.П., Бондар І.К.,Бугуцький О.А.,Гальчинський А.С.,Данюк В.М.,Дем'яненко С.І., Єщен-ко П.С., Завіновська Г.Т., Кир'ян Т.М., Куліков Г.Т., Лагутін В.Д., Лібанова Е.М., Ломанов І.Ф., Лук'янченко Н.Д., Мандибура В.О., Махненко М.М.,Малік М.Й., Новіков В.М., Онищенко В.П., Онікієнко В.В.,Павловська Н.О., Палкін Ю.І.,Пе-тюх В.М., Плаксов В.А., Покропивний С.Ф., Ревенко А.Ф., Тимофєєв В.О., Турець-кий О.А., Уманський О.М., Фільштейн Л.М., Чухно А.А. та інші. Проблемі регулювання заробітної плати присвячені роботи вчених країн СНД – Абалкіна Л.І., Волгіна Н.А., Головачова А.С., Жукова А.Л., Капустіна Є.І. , Карпухіна Д.М. , Кокіна Ю.П., Колосової Р.П., Костіна Л.А., Кунельського Л.Е., Ракитського Б.В. , Слезінгера Г.Е., Шкурко С.І., Яковлева Р.А. та інших.

У працях цих вчених досліджуються зміни в системі розподільних відносин, констатуються негативні процеси в соціально-трудовій сфері, розглядаються окремі аспекти вдосконалення чинного механізму регулювання заробітної плати. Проте висновки щодо причин, які зумовили деформації у сфері оплати праці, та напрямів їх подолання є надто неоднорідними, а іноді навіть полярно протилежними.

Вагомий внесок у розробку проблем регулювання заробітної плати здійснили економісти далекого зарубіжжя Барр Р., Брю С.Л., Гелбрейт Дж.К., Кейнс Дж.М., Макконнелл К.Р., Маршалл А., Мескон М.Х., Пігу А., Самуельсон П., Сміт Р.С., Ерхард Л. та інші. Узагальнюючи практику регулювання заробітної плати на національному, галузевому, регіональному рівнях і в різних фірмах, ці автори дотримуються різних поглядів, що свідчить, передовсім, про неможливість некритичного копіювання зарубіжного досвіду. Їхні висновки не можна розглядати як універсаль-ні навіть щодо країн з розвиненою ринковою економікою. Крім того, як правило, у працях цих авторів не відображено специфіки країн з перехідною економікою.

Отже, існує нагальна потреба продовжити дослідження теоретичних і прикладних аспектів організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати, розглядаючи цю проблему системно, з урахуванням особливостей перехідного періоду та сучасних світових тенденцій розвитку соціально-трудових відносин.

Зв'язок роботи з науковими темами. Тема дисертації тісно пов'язана з науково-дослідними роботами, що проводяться у Науково-дослідному інституті економічно-го розвитку при Київському національному економічному університеті, зокрема за темою № 55/793 від 05.06.98р. “Підготовка рекомендацій щодо вдосконалення державно-договірного регулювання оплати праці”, на кафедрі управління трудовими ресурсами за темою “Шляхи забезпечення ефективної зайнятості населення Украї-ни в перехідній економіці” (Розділ: “Мотивація і стимулювання праці та регулювання заробітної плати”), що її включено до Координаційного плану наукових досліджень з проблем зайнятості населення і ринку праці України на 1996-2000 роки, затвердженого НАН України і Мінпраці України від 06.05.96 р., а також в Інституті економіки НАН України (на замовлення Адміністрації Президента України) за темою № 2/1199 від 05.09.97р. “Захист і шляхи вдосконалення оплати праці”, виконання яких здійснюється за участю автора дисертації.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є наукове обгрунтування нових концептуальних засад щодо структури та змісту організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати на промислових підприємствах і розробка на цій основі методичних і практичних рекомендацій, спрямованих на виконання заробітною платою функцій, що притаманні їй в економіці ринкового типу.

Досягнення цієї мети зумовило необхідність постановки та розв'язання комплексу завдань:

1) розкрити теоретико-методологічні засади визначення вартості й ціни послуг робочої сили;

2) на основі критичного аналізу існуючих теорій розробити наукову концепцію соціально-економічної сутності заробітної плати, дослідити принципи її організації за умов ринкової трансформації економіки; обгрунтувати класифікацію функцій заробітної плати, дослідити їхній зміст і розробити принципову модель взаємодії; дослідити мотиваційний потенціал заробітної плати, її місце у системі мотивації трудової діяльності;

3) обгрунтувати складові організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати й розробити концепцію функціонування цього механізму з урахуванням особливостей перехідного періоду; дослідити сучасний стан регулювання заробітної плати на національному, галузевому, регіональному та виробничому рівнях;

4) здійснити теоретико-методологічне обгрунтування необхідності посилення ролі держави в оптимізації регулювання заробітної плати;

5) визначити напрями і завдання розвитку соціального партнерства як основи договірного регулювання заробітної плати;

6) опрацювати теоретико-методологічне обгрунтування напрямів удосконалення побудови тарифної системи;

7) розробити наукову концепцію ефективного застосування форм і систем заробітної плати, сформулювати методичні підходи до посилення ролі премій і винагород, доплат і надбавок у реалізації мотивуючої функції заробітної плати;

8) обгрунтувати методологічні підходи до вдосконалення нормування праці, підвищення його ролі в регулюванні заробітної плати;

9) узагальнити зарубіжний досвід матеріальної мотивації трудової діяльності й обгрунтувати можливість та доцільність його використання на промислових підприємствах України.

Предмет та об'єкт дослідження. Предметом дослідження є економічні й соціальні відносини, що виражають зміст основних складових і в цілому організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати. Об'єктом дослідження є промислові підприємства з різними організаційно-правовими формами господарювання.

Теоретичні й методологічні засади дослідження. Теоретичною основою проведеного дослідження є критичне осмислення та синтез концепцій і положень найвідоміших шкіл сучасної економічної науки, що стосуються предмета дослідження.

Методологічною основою дослідження є системний підхід до аналізу соціаль-но-економічних проблем і діалектичний метод пізнання взаємопов'язаних процесів у організаційно-економічному механізмі регулювання заробітної плати.

Під час підготовки дисертації використовувалися такі методи: порівняльно-економічного, економіко-статистичного, соціологічного аналізу, абстрактно-логічний метод, методи програмування, анкетування, класифікації та типології, експертних оцінок.

Інформаційна база дослідження. Інформаційною базою підготовки дисертації стали ма-те-ріали науково-дослідних робіт, виконаних під керівництвом та за безпосередньої участі ав-тора на замовлення Мінмашпрому України, Мінекономіки України, Мінпраці України, Ад-мі-ністрації Пре-зидента України; масив інформації з договірного регулювання оплати праці Фе-де-рації проф-спі-лок України; матеріали Міжнародної організації праці; статистичні дані Держ-ком-стату Ук-ра-ї-ни; матеріали науково-дослідних організацій; дані соціологічних опитувань, про-ведених автором на промислових підприємствах України; соціально-економічна ін-фор-ма-ція з різноманітних публікацій у пресі.

Наукова новизна дослідження. Наукові результати, що одержані автором і виносяться на захист, полягають у розробці нових теоретико-методологічних і методичних засад та обгрунтуванні прикладних рекомендацій з удосконалення й підвищення ефективності організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати, а їхня наукова новизна полягає у наступному:

1) сформульовано концепцію формування вартості й ціни послуг робочої сили, яка враховує наявні надбання теорій трудової вартості, граничної корисності та ряду інших; обгрунтовано теоретико-методологічні засади впливу ринку праці на формування ціни послуг робочої сили та визначено допустимі межі цього впливу;

2) розроблено цілісну теорію соціально-економічної сутності заробітної плати, обгрунтовано принципи її організації та нові підходи до визначення структури і змісту функцій заробітної плати виходячи з концепції забезпечення реалізації інтересів роботодавців і найманих працівників як основних суб'єктів соціально-трудових відносин;

3) сформульовано концепцію мотиваційного потенціалу заробітної плати й обгрунтовано фактори, що впливають на підвищення рівня матеріальної мотивації;

4) обгрунтовано складові і зміст організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати з урахуванням особливостей перехідного періоду;

5) на засадах системного підходу оцінено ефективність функціонування чинного організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати, виявлено причини, що призвели до поглиблення деформацій у сфері оплати праці;

6) доведено хибність політики штучного обмеження заробітної плати та обгрунтовано концепцію зростання заробітної плати в контексті з реформуванням інших складових механізму господарювання, реалізація якої є однією з основних умов економічного зростання;

7) обгрунтовано необхідність і напрями підвищення ролі держави в регулюванні заробітної плати, сформульовано концептуальні підходи до вдосконалення порядку визначення та затвердження мінімальної заробітної плати і забезпечення реалізації її регулюючої і со-ці-аль-ної функцій;

8) розроблено комплекс правових, економічних, організаційних заходів, спрямованих на підвищення ролі договірного регулювання оплати праці, запропоновано наповнити принципово новим змістом генеральну, галузеві, регіональні угоди й колективні договори;

9) розроблено нову модель тарифної системи, побудованої на застосуванні гнучкої єдиної сітки з охопленням усіх категорій персоналу і встановленням “вилок” тарифних ставок (окладів) для кожного із 17-ти розрядів;

10) обгрунтовано концептуальні підходи до вибору форм й систем заробітної плати, посилення ролі премій і винагород, доплат і надбавок у реалізації мотивуючої функції заробітної плати;

11) опрацьовано методичні засади й запропоновано науково-практичні рекомендації щодо вдосконалення нормування як засобу регулювання міри праці та її оплати;

12) подано якісну оцінку та обгрунтовано рекомендації щодо використання зарубіжного досвіду регулювання оплати праці.

Відмінність одержаних наукових результатів від наявних методологічних і методичних підходів і розробок полягає у системному вирішенні завдань з оптимізації регулювання заробітної плати на основі формування відповідного організаційно-економічного механізму на державному, галузевому, регіональному й виробничому рівнях.

Практичне значення проведеного дослідження полягає в тім, що основні положення, викладені автором у дисертації, доведено до рівня методичних розробок та прикладних рекомендацій. Їх призначено для використання під час опрацювання програм соціально-економічного розвитку економіки України, підготовки проектів законодавчих і нормативних актів з питань реформування оплати праці, розробки механізмів реалізації “Основних напрямів соціальної політики на 1997-2000 роки”, удосконалення складових організації заробітної плати на промислових підприєм-ствах України.

Наукові розробки автора використовуються органами законодавчої і виконавчої влади України, громадськими та іншими організаціями, промисловими під-приємствами, що підтверджується відповідними листами (довідками), зокрема, листами Мінекономіки України – від 30.06.98р.; Мінпраці України – від 06.08.98 р.; Міністерства промислової політики України – № 01/5-1-740 від 17.09.98 р., Комісії з питань соціального захисту населення при Президентові України – № 5 від 01.02.96р., № 2 від 20.05.98р., Комісії з питань соціальної політики та праці Верховної Ради України № 06-3/11-810 від 05.06.95 р., Держкомстату України – від 20.05.98р., ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” – № 0111/8 від 06.10.98р. Ці розробки впроваджуються також у навчальний процес в Київському національному економічному університеті та інших вищих закладах освіти.

Декларація особистого внеску дисертанта у розробку наукових результатів, що виносяться на захист:

концепція формування вартості й ціни послуг робочої сили, яка уможливлює розширення та поглиблення існуючих уявлень і трактувань, встановлення тіснішого зв'язку її наукових положень з теорією і практикою розподільних відносин;

цілісна теорія соціально-економічної сутності заробітної плати та принципів її організації за умов становлення ринкових відносин; нові підходи до визначення структури і змісту функцій заробітної плати, формулювання механізму їх взаємодії;

концепція мотиваційного потенціалу заробітної плати, формулювання чинників, що впливають на рівень матеріальної мотивації;

системне обгрунтування складових та змісту організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати стосовно економіки перехідного періоду;

аналітична оцінка ефективності функціонування чинного механізму регулювання заробітної плати та визначення причин деформацій у сфері оплати праці;

напрями та механізми вдосконалення державно-договірного регулювання оплати праці;

концепція зростання заробітної плати як провідна складова її реформування;

методичні розробки й рекомендації щодо оптимізації тарифного регулювання заробітної плати, вибору її форм і систем, формування правил матеріального заохочення;

методичні засади й адаптовані до ринкових умов господарювання науково-практичні рекомендації щодо вдосконалення нормування праці, побудови системи преміювання, посилення ролі премій і винагород, доплат і надбавок у реалізації основних функцій заробітної плати.

Апробація та впровадження результатів дослідження. Матеріали дослідження відображено в монографіях, брошурах, навчальних посібниках, статтях, проектах законодавчих актів, концепціях, міжгалузевих та галузевих програмах, методичних розробках.

Основні теоретичні і практичні положення дисертаційної роботи доповідалися на 12 між-на-родних і вітчизняних науково-практичних конференціях, апробовані на понад 50-ти про-мис-ло-вих підприємствах України, засіданнях “Круглих столів”, організованих Федерацією профспілок України у 1994-1998 рр., Міністерством праці та соціальної політики України в 1995-1998 рр., на засіданнях Ради соціального партнерства (1994-1998 рр.).

Методологічні положення, що містяться в дисертації, використано в процесі підготовки “Концепції реформи оплати праці в Україні”, “Основних напрямів соціальної політики на 1997-2000 роки”, затверджених Указом Президента України від 18 жовтня 1997 р. № 1166/97; у проектах законодавчих актів, у тім числі в проектах Законів України “Про оплату праці”, “Про внесення змін до окремих законів України щодо оплати праці”, “Про соціальне партнерство”.

Пропозиції автора щодо посилення економічних і соціальних функцій заробітної плати, підвищення її рівня, удосконалення форм і систем оплати праці враховано під час опрацювання щорічної доповіді Президента України про внутрішню і зовнішню політику України в 1995 р. та підготовки Звернення Президента України зі щорічним посланням до народу, Верховної Ради України (травень 1998 р.).

Окремі методологічні положення, що містяться в дисертації, у 1994-1998 рр. були оформлені у вигляді доповідних записок і пропозицій Федерації профспілок України і використані апаратом Федерації профспілок України у практичній діяльності, зокрема, у проектах генеральних угод, розробках нормативно-методичних матеріалів з розвитку соціального партнерства на національному, галузевому, регіональному й виробничому рівнях.

Результати дисертаційного дослідження відображені в низці прикладних науково-дослідних праць, виконаних під керівництвом автора, а саме:–

“Дослідження, аналіз і методичне забезпечення вдосконалення заробітної плати і трудових відносин на підприємствах міністерства” на замовлення Міністер-ства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України (Мінмашпром України), номер державної реєстрації 0193ИО31013 (1993 р.);–

“Розробка організаційно-методичних матеріалів щодо вдосконалення управління працею на підприємствах України” на замовлення Мінмашпрому України, номер державної реєстрації 0194ИО17128 (1994 р.);–

“Розробка рекомендацій з організації виробництва, праці та управління продуктивністю на підприємствах Мінмашпрому за умов переходу до ринкових відносин” на замовлення Мінмашпрому України, номер державної реєстрації 0196ИО06183 (1995 р.);–

“Рекомендації щодо вдосконалення трудових відносин на основі розвитку соціального партнерства” на замовлення Міністерства економіки України, номер державної реєстрації 0197ИО05363 (1997 р.);–

“Підготовка рекомендацій щодо вдосконалення державно-договірного регулювання оплати праці” на замовлення Міністерства економіки України, номер державної реєстрації 0198ИО07058 (1998 р.).

Публікації результатів дослідження. За результатами досліджень опубліковано 52 наукові праці, що відображають основний зміст дисертації, загальним обсягом 192,4 друк. арк., з яких автору належить 70,5 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, шести розділів, висновків, списку використаної літератури з 179 найменувань і включає 39 таблиць, 9 рисунків, 1 додаток. Повний обсяг дисертації становить 380 сторінок машинописного тексту, у тому числі таблиць 26, рисунків 6, списку використаної літератури – 14, додатку – 3.

ОCНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертаційному дослідженні захищаються нові концептуальні, методичні та науково-практичні положення з формування, функціонування та підвищення ефективності організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати на промислових підприємствах України.

Розділ 1. Теоретико-методологічні аспекти вартості й ціни послуг робочої сили на ринку праці

1. Результативне реформування заробітної плати можливе лише з урахуванням динамічних змін на ринку праці, що зумовлює необхідність наукових досліджень теоретико-методологічних основ ринку праці та механізму його функціонування.

Аналіз складних проблем заробітної плати передовсім передбачає з'ясування природи особливого товару, який купується і продається на ринку праці. Твердження про купівлю-продаж робочої сили як здатності людини до праці, що домінує в економічній літературі, є безпідставним, адже робоча сила невіддільна від людини-працівника. Купити чи продати працю на ринку неможливо, оскільки її як такої ще немає. Праця – це доцільна діяльність людини, її функціонування у процесі виробництва, яке здійснюється після укладання угоди між роботодавцем і найманим працівником. Виходячи з цього, працю також не можна розглядати як об'єкт купівлі-продажу на ринку.

Ураховуючи форми і зміст трудової діяльності, особливості ринку праці, специфіку актів купівлі-продажу на ньому, доходимо висновку, що роботодавець купує не робочу силу або працю, а послуги робочої сили, право на тимчасове розпоряджання нею.

2. Фундаментальною складовою економічної теорії і господарської практики є визначення вартості специфічного товару “послуги робочої сили”, навколо якої відбувається коливання ціни на ринку праці. Запропонована й реалізована у дисертаційному дослідженні методологічна схема визначення вартості товарів передбачає застосування основних положень теорії трудової вартості і граничної корисності, їх синтез та перенесення на з'ясування механізму формування вартості послуг робочої сили.

Вартість товару “послуги робочої сили”, яка відповідає його суспільній оцінці, має встановлюватися на рівні, який узгоджує граничну корисність праці (цінність послуг для покупця – роботодавця) з умовами відтворення послуг робочої сили. Знаючи одночасно умови і попиту (корисності), і пропонування (витрат), можна визначати вартість послуг робочої сили. Вона є усередненим еквівалентом життєзабезпечення типового представника асоційованої групи людей, об'єднаних спільністю інтересів і цілей, умов проживання та результатів праці, рівнів інтелектуального й культурного розвитку. У процесі визначення вартості послуг робочої сили неприпустимою є недооцінка як витрат на відтворення робочої сили (потреб працівників), так і результатів (корисності) послуг. Іншими словами, розв'язуючи проблему формування вартості послуг робочої сили неможливо ігнорувати інтереси ані найманих працівників, ані роботодавців.

Основними чинниками, які обумовлюють відхилення цін на послуги робочої сили від їхньої вартості, є: співвідношення сил суб'єктів соціально-трудових відносин, від якого залежить розподіл зновоствореної вартості; політика доходів, якої дотримується держава; співвідношення попиту і пропонування робочої сили в конкретних сегментах ринку праці; діюча модель ринку праці (конкуренції, монополії тощо). Водночас на ціну послуг робочої сили, як доведено в дисертації, впливають певні чинники неринкового характеру (талант, непривабливість, непрестижність деяких видів робіт, наявність на ринку праці неконкуруючих груп тощо).

Ціна послуг робочої сили в дисертації розглядається з різних методологічних позицій, у тім числі як ринкова вартість цього специфічного товару, складова фактичних витрат роботодавця, форма необхідного продукту. При цьому заробітна плата розглядається лише як частка загальних витрат роботодавця на утримання робочої сили.

3. Викладений в дисертації механізм формування вартості послуг робочої сили є ключем до розв'язання проблеми, яка протягом багатьох років була дискусійною серед науковців і практиків у колишньому Радянському Союзі і залишається такою ж у новітній історії України, а саме: як роботодавець повинен платити найманому працівникові виходячи з витрат чи з результатів. Оскільки вартість послуг робочої сили формується з урахуванням як витрат на робочу силу, так і результатів її функціонування, то й заробітну плату як основну складову цієї вартості (ціни) треба визначати на основі одночасної оцінки витрат (кількості та якості праці) і результатів виробництва (індивідуальних і колективних).

Розділ 2. Сутність і роль заробітної плати у функціонуванні ринкової економіки

4. Аналіз поширених в економічній літературі визначень сутності заробітної плати, які до останнього часу домінували у вітчизняній економічній літературі й панують і досі за браком сучасної цілісної теорії заробітної плати, свідчить, що наявним підходам до розуміння заробітної плати властива ціла низка недоліків. По-перше, ці визначення ігнорують товарність послуг робочої сили й об'єктивну необхідність їх вартісної оцінки. Невизнання товарності послуг робочої сили зумовило надто широку “експлуатацію” закону розподілу за працею, незважаючи на те, що його було сформульовано К.Марксом для економічної системи, що в ній відсутні товарно-грошові відносини. По-друге, такi визначення не вiдбивають сутi заробiтної плати, а лише орієнтують на окремі принципи розподiлу частини суспiльного продукту (нацiональ-ного доходу) мiж учасниками виробництва. По-третє, недостатньо точно i конкретно визначаються джерела заробiтної плати (сукупний суспiльний продукт, нацiональний дохід тощо). По-четверте, iз більшості визначень випливає, що заробiтна плата розподiляється лише за кiлькiстю i якiстю працi, що не відповідає дійсності.

5. У сучасній змішаній економіці, яка грунтується на багатоманітності форм власності й господарювання, послуги робочої сили є різновидом товару. Тому тра-ктувати сутність заробітної плати слід з урахуванням вартісної оцінки послуг робочої сили, розглядаючи її як вихідну в процесі з'ясування природи заробітної плати. Необхідно також урахувати, що: по-перше, заробiтна плата формується на перетині виробництва та вiдносин обмiну робочої сили; по-друге, заробiтна плата має забез-печувати об'єктивно необхiдний для вiдтворення робочої сили й ефективного функ-цiонування виробництва обсяг життєвих благ, якi працiвник має отримати в обмiн за виконану роботу; по-третє, заробiтна плата є водночас i макро-, i мiкроекономiчною категорiєю; по-четверте, заробiтна плата – це важлива складова виробництва, її рiвень пов'язаний як з потребами працiвника, так i з самим процесом виробництва, його результатом, оскiльки джерела коштiв на вiдтворення робочої сили створюються у сферi виробництва, а їх формування не виходить за межi конкретного пiдприємства. Спираючись на цi вихiднi положення, маємо можливість розкрити сутність заробiтної плати, яку слід розглядати принаймні з п'яти позицій.

По-перше, заробiтна плата – це економiчна категорiя, що вiдображає вiдносини мiж власником пiдприємства (або його представником) i найманим працiвником з приводу розподiлу новоствореної вартостi (доходу). По-друге, заробiтна плата – це винагорода, яку за трудовим договором власник або вповноважений ним орган сплачує працiвниковi за виконану роботу. По-третє, заробiтна плата – це елемент ринку працi, що виступає як цiна, за якою найманий працiвник продає послуги робочої сили. З огляду на це заробiтна плата виражає ринкову вартiсть використання найманої робочої сили. По-четверте, для найманого працiвника заробiтна плата – це його трудовий дохід, який вiн отримує в результатi реалiзацiї здатностi до працi, i який має забезпечити об'єктивно необхiдне вiдтворення робочої сили. По-п'яте, для пiдприємства заробiтна плата – це елемент витрат на виробництво, що включаються до собiвартостi продукцiї, робiт (послуг), i водночас головний чинник забезпечення матерiальної заінтересованості працiвникiв у досягненнi високих кiнцевих результатiв працi.

Правомірним є також погляд на заробітну плату як форму доходу від використання “людського капіталу”, власником якого є найманий працівник.

Формування заробітної плати на принципах оцінки вартості послуг робочої сили не означає, що в сучасній економічній системі розподіл за працею взагалі не діє. Визнання витрат і результатів, як основних складових вартості означає визнання впливу розподілу за працею на формування вартісних характеристик послуг робочої сили. Водночас не можна погодитися з економістами, які стверджують, що за ринкової економіки заробітна плата регулюється одночасно і законом розподілу за вартістю (ціною) послуг робочої сили, і законом розподілу за працею.

6. Важливою складовою цілісної теорії соціально-економічної сутності заробітної плати та з'ясування її ролі у функціонуванні економіки ринкового типу мають бути методологічні основи визначення природи, класифікації і формулювання змісту функцій заробітної плати. Подані в економічній літературі класифікації функцій заробітної плати та їхнього змісту здебільшого не мають достатніх методологічних обгрунтувань, що не можна визнати правомірним.

На наш погляд, в основу класифікації функцій заробітної плати треба покласти необхідність реалізації інтересів головних суб'єктів соціально-трудових відносин, тобто найманих працівників, роботодавців і суспільства. На підставі цього методологічного засновку автором запропоновано й обгрунтовано нову класифікацію функцій заробітної плати, що включає відтворювальну, регулюючу, соціальну, мотивуючу і оптимізаційну функції. Останні дві функції у відомих досі класифікаціях відсутні й виокремлені автором уперше.

Кожна зі згаданих функцій заробітної плати має власних персоніфікованих носіїв (носія), тобто суб'єктів (суб'єкта), які найбільш заінтересовані в її реалізації. Так, у реалізації відтворювальної та мотивуючої функцій найбільше заінтересовані наймані працівники. До регулюючої функції найбільш “схильні” державні органи, що заінтересовані в повноцінному функціонуванні ринку праці. У реалізації соціальної функції заробітної плати заінтересовані переважно наймані працівники, а також держава як гарант прав і свобод трудящих та соціальної справедливості в суспільстві. У реалізації оптимізаційної функції найбільш заінтересований роботодавець, оскільки саме він повинен отримати певний виробничий результат від використання найманої робочої сили, бо тільки це дає йому змогу мати очікуваний дохід і водночас власний зиск – прибуток.

Основні функції заробітної плати тісно взаємопов'язані і лише за їхньої сукупної наявності досягається ефективна організація заробітної плати. Протиставлення, а тим більше гіпертрофія будь-якої з них неминуче призводить до кризових явищ в економіці. Механізм реалізації основних функцій заробітної плати зображено на рис. 1.

7. Заробітній платі як основній формі доходу найманих працівників належить провідна роль у матеріальній мотивації, під якою розуміється прагнення добробуту,

Рис.1

достатнього рівня матеріальних стандартів життя. Матеріальну мотивацію трудової діяльності варто розглядати як похідну від комплексної дії низки макро- і мікроекономічних чинників, у тім числі рівня заробітної плати, наявності прямої залежності рівня трудових доходів від кількості, якості й результатів праці, диференціації заробітної плати в організації та суспільстві в цілому, структури особистого доходу, матеріального забезпечення наявних грошових доходів.

Розділ 3. Основи теорії організації заробітної плати

8. Необхідність урахування всіх чинників, що впливають на параметри заробітної плати , потребує створення і функціонування певної організації заробітної плати. Під останньою треба розуміти організаційно-економічний механізм оцінювання трудового внеску найманих працівників і формування параметрів заробітної плати відповідно до цієї оцінки, вартості послуг робочої сили та стану ринку праці.

Перехід від планової централізованої економіки до економіки ринкових відносин потребує переходу від позаринкового механізму оцінки трудового внеску найманих працівників до ринкового, тобто переходу від формування заробітної плати як частки працівника у загальнонародному фонді споживання або доході підприємства (залежно від того, яка роль надається підприємству в реалізації розподільних відносин) до формування її як ціни послуг робочої сили.

Узагальнення практики організації заробітної плати у країнах з розвиненою й перехідною економікою та власні дослідження дають змогу стверджувати, що функціонування заробітної плати в економіці ринкового типу здійснюється через поєднання: а) ринкового саморегулювання, включаючи кон'юнктуру ринку праці; б) державного регулювання; в) договiрного регулювання через укладання генеральної, галузевих, регiональних (регiонально-галузевих) угод i колективних договорiв на рiвнi пiдприємств, трудових договорів з найманими працівниками; г) механiзму визначення iндивiдуальної заробiтної плати безпосередньо на пiдприємствi (у структурному пiдроздiлi) з використанням таких елементiв, як заводська тарифна система, нормування працi, форми й системи заробітної плати (рис.2).

9. Суттєво важливим є визначення принципів, якими слід керуватися у практичній діяльності з організації заробітної плати на етапі становлення ринкових відносин. Нині в економістів немає єдиного розуміння сутності цих принципів.

Різне тлумачення поняття “принципи організації заробітної плати” призводить до багатоваріантності їхньої класифікації за кількістю і змістом. Принципи не завжди пов'язуються з дією економічних законів, які регулюють розподільні відносини, з функціями заробітної плати, що, зрозуміло, не можна визнати за правомірне.

Принципи організації заробітної плати слід розглядати як основні “правила гри”, як пер-шо-основу функціонування розподільних відносин на засадах визначення вартості (ціни) робочої сили, як сукупність науково обгрунтованих заходів, спрямованих на реалізацію функцій заробітної плати.




































Рис. 2. Організація заробітної плати за ринкової економіки

До основних принципів організації заробітної плати, які притаманні соціально орієнтованій ринковій економіці, автор дисертації відносить: роздержавлення й демонополізацію тарифікації заробітної плати; встановлення мінімальної заробіт-ної плати та регулярний її перегляд залежно від прожиткового мінімуму, рівня еко-номічного розвитку, доходів та зміни вартості життя; регулювання коштів, виділе-них на споживання, за допомогою системи оподаткування; введення компенсацій-них виплат та індексації доходів працюючих у зв'язку з інфляцією та зростанням цін; демократичне регулювання ціни послуг робочої сили з урахуванням складнос-ті, кваліфікації, умов застосування праці, співвідношення попиту і пропонування на ринку робочої сили на основі угод і колективних договорів; державне регулювання рівня і динаміки заробітної плати працівників бюджетних галузей.

10. Важливою складовою організаційно-економічного механізму регулювання оплати праці є участь держави у визначенні та реалізації політики заробітної плати. Функції держави (виконавчої й законодавчої влади) як суб'єкта організації заробітної плати в суспільстві багатоманітні й неоднозначні. Держава водночас виступає у трьох ролях: власника, захисника інтересів найманих працівників та гаранта дотри-мання трудового законодавства. В економічній системі, що грунтується на ринкових відносинах, втручання держави в заробітну плату має, з одного боку,переважно непрямий соціально орієнтований характер, а з іншого, – передбачає пряму участь у визначенні умов оплати праці. При цьому, на переконання дисертанта, за сучасних умов господарювання необхідно зберегти достатньо сильні позиції держави у проведенні політики заробітної плати, що обумовлюється об'єктивними обстави-нами: значними масштабами державної власності в Україні, браком багатьох ринкових механізмів, недосконалістю системи соціального партнерства, невідпрацьованістю механізмів регулювання оплати праці, які традиційно є функцією держави.

11. Відповідно до запропонованої та обгрунтованої в дисертаційному дослідженні концепції основна роль у регулюванні й забезпеченні оптимізації заробітної плати на перехідному етапі до ринку має належати договірному регулюванню, яке є найважливішою складовою системи соціального партнерства.

Стрижнем функціонування і каталізатором розвитку системи соціального партнерства є творче застосування принципів тристоронньої співпраці підприємців, найманих працівників та органів державної влади. Причому соціальне партнерство треба розглядати не як традицію чи специфічну складову механізму формування й регулювання трудових відносин в окремих країнах, а притаманну економіці ринкового типу форму погодження інтересів суб'єктів таких відносин. Становлення й розвиток системи соціального партнерства – це результат об'єктивних реалій, що випливають із нової ролі та статусу суб'єктів ринку праці.

12. Досліджуючи організаційно-економічний механізм регулювання заробітної плати, автор наголошує на такій принциповій обставині. Процес формування заробітної плати не є одномоментним актом, він має складну багаторівневу структуру. Можна виокремити два основні рівні формування індивідуальної заробітної плати. Перший – це ринок праці, на якому роботодавець і найманий працівник ведуть переговори і домовляються щодо умов купівлі-продажу послуг робочої сили. Результатом такої домовленості є укладення трудового договору (контракту, угоди), що в ньому закріплюється трудова функція працівника та розмір тарифної ставки (посадового окладу). Укладення трудового договору означає й поширення на найманого працівника також і норм колективного договору, а отже, й загального порядку та умов встановлення доплат, надбавок, інших видів постійних чи одноразових винагород. На другому рівні – безпосередньо на підприємстві (структурно-му підрозділі) відбувається “матеріалізація” умов купівлі-продажу робочої сили встановленням трудового регламенту, норм трудових витрат, доведенням нормованих завдань, конкретних показників та умов преміювання, порядку підвищення чи зниження винагороди залежно від індивідуальних і колективних результатів діяльності тощо. На практиці ця “матеріалізація” здійснюється через запровадження механізму диференціацїї індивідуальної заробітної плати.

Проблема диференціації заробітної плати є однією з головних в теорії і практиці розподільних відносин. Як вітчизняна, так і зарубіжна практика господарювання переконливо свідчать, що будь-які збочення у диференціації заробітної плати, включаючи зрівнялівку чи надмірні відмінності у рівнях оплати праці, мають вкрай негативні наслідки, адже вони порушують принцип соціальної справедливості, призводять до неповноцінного відтворення робочої сили, знижують мотиваційний потенціал оплати праці. Тому забезпечення об'єктивної диференціації заробітної плати – неодмінна умова виконання оплатою праці її основних функцій і передусім відтворювальної, мотивуючої та соціальної.

Організаційно-економічний механізм диференціації індивідуальної заробітної плати не є ізольованою складовою визначення винагороди за послуги праці, він тісно пов'язаний з елементами державно-договірного її регулювання та ринковим саморегулюванням. Водночас він є винятково важливим самостійним елементом організації заробітної плати, який має конкретне призначення, сфери застосування, “технологію” формування тощо.

Об'єктивними чинниками, які обумовлюють відмінності у рівнях заробітної плати конкретних виконавців, є: складність роботи (кваліфікація, відповідальність); умови праці (шкідливість, важкість, професійний ризик, інтенсивність, привабли-вість); кількість праці (відпрацьований час у межах норми, понадурочний час тощо); результати праці (виконання нормованих завдань, норм виробітку, якісних показників). Обов`язковість урахування цих чинників і забезпечення відтак належної диференціації індивідуальної заробітної плати потребують створення певного механізму, складовими якого слід розглядати тарифну систему, нормування праці, форми й системи заробітної плати.

Розділ 4. Аналіз організації заробітної плати в промисловості України

13. Ефективність організаційно-економічного механізму регулювання заро-бітної плати значною мірою залежить від того, якою є державна політика заробітної плати, наскільки вдало використовуються органами державної влади прямі й непрямі важелі впливу на рівень, структуру й динаміку заробітної плати.

Оцінюючи дії органів законодавчої й виконавчої влади щодо регулювання заробітної плати на підставі Закону України “Про оплату праці”, можна дійти висновку, що жоден із важелів державного впливу на організацію заробітної плати належним чином не спрацьовує. Недосконалою була й залишається практика встановлення мінімальної заробітної плати, регулювання фонду оплати праці на підприємствах-монополістах, оподаткування доходів працівників, встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній і комунальній власності, захисту заробітної плати за хронічних затримок її виплати та інфляційних процесів. Через недосконалість державної економічної політики останнім часом на організацію заробітної плати, її рівень та динаміку все більший вплив почали справляти чинники, які за нормальних умов взагалі не визначають порядок оплати праці. Ідеться про кризу платежів, заборгованість із виплати заробітної плати, “бартеризацію” економіки, значний податковий прес у частині, що стосується нарахувань на фонд оплати праці тощо.

Упродовж останніх років суттєвою перешкодою у проведенні зваженої державної політики у сфері оплати праці було сприймання владними структурами та ідеологами ринкових реформ в Україні заробітної плати тільки крізь призму дефіциту державного бюджету та інфляційних процесів. Відтак практичні дії владних структур протягом цих років (особливо у 1993-1995 рр.) були спрямовані не стільки на реформування, скільки на постійне обмеження заробітної плати за одночасної “обвальної” лібералізації цін.

14. Визнаючи наявність певних здобутків у договірному регулюванні заробітної плати на національному, галузевому, регіональному й виробничому рівнях, дисертант доводить, що і цей важіль оптимізації оплати


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗВИТОК МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УМОВАХ РОЗБУДОВИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ (90-ті роки ХХ століття – початок ХХІ століття) - Автореферат - 24 Стр.
ОцінЮвання та регулювання конкурентоспроможності продукції промислового призначення - Автореферат - 30 Стр.
ЗАПОБІГАННЯ НАСИЛЬНИЦЬКИМ ЗЛОЧИНАМ ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ В УКРАЇНІ - Автореферат - 27 Стр.
КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ СТАНОВЛЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ РАЦІОНАЛЬНОСТІ - Автореферат - 30 Стр.
РОЗРОБКА НАУКОВО-ОРГАНІЗАЦІЙНИХ МЕТОДІВ ЗАПОБІГАННЯ АВАРІЯМ ТА ТРАВМАТИЗМУ НА ОСНОВІ ВСТАНОВЛЕННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ЇХ ПРОЯВЛЕННЯ У ВУГІЛЬНИХ ШАХТАХ УКРАЇНИ - Автореферат - 39 Стр.
КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЯК СУБ’ЄКТІВ РЕҐІОНАЛЬНИХ І ГАЛУЗЕВИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - Автореферат - 24 Стр.
ЕКОЛОГО-ГЕОГРАФІЧНІ ПРОБЛЕМИ СЕРЕДНІХ І ВЕЛИКИХ УРБОСИСТЕМ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Автореферат - 23 Стр.