У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЛИСЕНКО МИКОЛА ДМИТРОВИЧ

УДК 658.14/17

КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЯК СУБ’ЄКТІВ РЕҐІОНАЛЬНИХ І ГАЛУЗЕВИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН

Спеціальність 08.06.01 — | економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

ХАРКІВ — 2003

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Харківському державному економічному університеті, Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор

Пономаренко Володимир Степанович,

Харківський державний економічний університет,

ректор, завідувач кафедри інформаційних систем.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, доцент

Сазонець Ігор Леонідович,

Дніпропетровський національний університет,

завідувач кафедри економіки народного господарства;

кандидат економічних наук, доцент

Волик Ірина Миколаївна,

Харківське відділення Інституту економіки НАН України,

вчений секретар.

Провідна установа — | Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна,

кафедра маркетингу.

Захист відбудеться “04” грудня 2003 р. о 13  00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.055.01 у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9а.

Автореферат розіслано “ 1 ” листопада 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради М.С. Дороніна

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Створення підґрунтя ринкової економіки в Україні пов'язане з процесами виваженої інтенсифікації розвитку всіх галузей і особливо промисловості, як однієї з базових. Основною умовою їх успішного перебігу є інвестиційна діяльність промислових підприємств як суб’єктів реґіональних і галузевих економічних відносин. З огляду на це особливого значення набуває проблема подальшого вдосконалення теоретичної бази, яка б з'ясовувала особливості й сутність інвестицій, сприяла розробленню методичного забезпечення щодо підходів і механізмів розбудови й впровадження інвестиційних стратегій, визначення шляхів ефективної реалізації інвестиційних програм в умовах трансформаційного середовища. Потребують також докладного вивчення та аналізу сучасні тенденції розвитку, реґіональні й галузеві особливості функціонування інвестиційного середовища в Україні, що дасть змогу розробити дійові та адекватні сучасній ситуації підходи і методи управління цілісними територіальними комплексами, галузевими кластерами підприємств й окремими господарськими промисловими структурами. Оскільки підприємства як суб’єкти реґіональних і галузевих економічних відносин мають певні відмінності в управлінні інвестиційними процесами, щодо інструментів і процедур, а водночас і певну подібність щодо сутності, природи інвестування та цілей інвестиційної діяльності, то виникає об'єктивна необхідність у розробленні теоретико-прикладного забезпечення, яке можна було б застосовувати до будь-яких промислових організаційних утворень з метою врахування інтересів окремих територіальних громад, індивідуальних учасників інвестиційних процесів, реґіональних спільнот, суспільства в цілому. В умовах перехідної економіки, коли може виникати неузгодженість соціально-економічних інтересів учасників інвестиційної діяльності, розв’язання цієї проблеми набуває особливої актуальності.

Широке коло питань і методів їх вирішення, пов'язаних з підвищенням ефективності управління інвестиційною діяльністю суб'єктів господарювання, висвітлюється у працях вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів І. Бланка, В. Бочарова, Л. Гітмана, А. Гойка, В. Гриньової, М. Джонка, А. Ідрисова, Дж. Кейнса, А. Маршалла, І. Мейо, А. Пересади, В. Пономаренка, К. РейліВ. Федоренка, Р. Холта, В. Шеремета, У. Шар-па, А. Яковлєва, О. Ястремської та ін.

Узагальнюючи праці провідних вчених, можна зробити висновок, що незважаючи на проведення глибоких і обґрунтованих досліджень за інвестиційною тематикою, яка є надзвичайно важливою для України, вивчення кола проблем щодо капіталовкладень не можна вважати завершеним через багаторазову зміну умов інвестування. Цей факт підтверджує необхідність здійснення подальших досліджень підходів, методів управління процесом інвестування підприємств з метою визначення інвестиційно привабливих об'єктів реальних капіталовкладень, розроблення механізмів їх групування й формування портфеля реальних інвестицій за переважними для інвесторів критеріями. Цим зумовлені актуальність, теоретична новизна та практична значущість теми дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до планів наукових досліджень Харківського державного економічного університету і провадилося згідно з темами фундаментальних науково-дослідних робіт, що фінансувалися Міністерством освіти і науки України: "Стратегія управління підприємством в трансформаційний період" (№ ДР U004438) у 2000 –  рр.; "Стратегічне інвестування підприємств промисловості в умовах трансформації соціально-економічних відносин" (№ ДР 0103U000460) у 2003 р.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування і розроблення науково-методичного забезпечення та практичних рекомендацій щодо активізації інвестиційної діяльності промислових підприємств на основі комплексного оцінювання їх інвестиційної привабливості з урахуванням реґіональних і галузевих особливостей функціонування.

Для досягнення цієї мети було поставлено і вирішено наступні логічні взаємопов'язані задачі:

визначено сукупність актуальних для трансформаційного середовища чинників впливу на інвестиційну активність суб’єктів господарювання, що запропоновано використовувати як класифікаційні ознаки інвестицій;

розроблено концептуальний підхід до здійснення інвестиційної діяльності як до процесу прийняття управлінського рішення промисловим підприємством;

досліджено стан і основні тенденції розвитку інвестиційних процесів в Україні у реґіональному і галузевому аспектах;

виявлено організаційно-економічні реґіональні та галузеві особливості управління інвестиційною діяльністю суб'єктів господарювання;

розроблено узагальнений методичний підхід до визначення інвестиційно привабливих об'єктів капіталовкладень на підставі дослідження переваг і недоліків наявних теоретико-практичних рекомендацій;

обґрунтовано використання удосконаленої системи принципів формування портфелів реальних інвестицій;

удосконалено класифікацію інвестиційних портфелів реальних капіталовкладень з урахуванням додаткових ознак щодо процесу прийняття управлінських рішень;

розроблено методичний підхід до формування портфеля реальних інвестицій підприємства на основі критерію інвестиційної привабливості об'єктів, що включені до його складу.

Предмет і об'єкт дослідження. Об'єктом дисертаційного дослідження є процес визначення інвестиційно привабливих об'єктів капіталовкладень з урахуванням їх зовнішнього і внутрішнього середовища. Предметом — методи комплексного оцінювання інвестиційної привабливості промислових підприємств як суб’єктів реґіональних і галузевих економічних відносин.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи є фундаментальні положення загальної економічної теорії, вітчизняні й зарубіжні дослідження вчених-економістів з питань управління інвестиційною діяльністю в умовах ринкового реформування.

Методологічні й теоретичні дослідження категоріального базису інвестиційної діяльності, підходів, методів і механізмів її управління ґрунтуються на принципах діалектики як загального способу пізнання. Для вирішення поставлених задач використано метод логічного узагальнення (для визначення класифікаційних ознак інвестицій та інвестиційного портфеля, принципів його формування з інвестиційно привабливих об'єктів), аналізу і синтезу, системний і комплексний підходи, метод узагальнення даних і порівняльного співставлення (для виявлення основних тенденцій розвитку інвестиційних процесів в Україні та вибору методів управління ними), методи багатовимірного факторного та портфельного аналізу (для обґрунтування і розроблення методичного підходу до визначення інвестиційно привабливих об'єктів капіталовкладень), метод лінійного програмування (для розроблення методичного підходу до формування оптимального портфеля інвестицій на основі визначення складу інвестиційно привабливих об'єктів за критерієм прибутковості).

Інформаційну базу дисертаційного дослідження склали опрацьовані й узагальнені первинні дані статистичної звітності промислових підприємств міста Харкова, дані статистичних щорічників Держкомстату України та Харківського обласного управління статистики щодо результатів роботи галузей промисловості й реґіонів України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробленні й обґрунтуванні нових підходів до комплексного визначення інвестиційної привабливості промислових підприємств з урахуванням особливостей їх внутрішнього і зовнішнього (реґіонального і галузевого) середовища в умовах трансформації. Це дасть змогу удосконалити процес управління інвестиційною діяльністю суб’єктів підприємництва і відображено у таких конкретних положеннях:

вперше

обґрунтовано й розроблено узагальнений методичний підхід до визначення комплексної оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств у динаміці з урахуванням особливостей їх функціонування у системі реґіональних і галузевих економічних відносин, що уможливить суб'єктам управління приймати виважені управлінські рішення щодо капіталовкладень та застосовувати методи управління інвестиційними процесами, адекватні наявним ситуаціям;

удосконалено

класифікацію інвестицій за ознаками, що згруповані за значущими для об’єкта і суб'єкта інвестування чинниками їх внутрішнього і зовнішнього середовища та характеризують інвестиції за таксономічним рівнем, новизною, видом економічної діяльності, мотивацією; уточнено види інвестицій за ознакою „об'єкт вкладення”, до складу яких запропоновано включити трудові (інвестиції в трудові ресурси —людський капітал);

класифікацію портфелів реальних інвестицій за ознакою перестороги або запобігання виникненню ризику, яка є переважною в умовах трансформації економіки України; як такі портфелі запропоновано використовувати превентивний та уточнений; перший формується за критерієм інвестиційної привабливості, тобто потенційної прибутковості об'єктів його складу, а другий — фактично досяжної прибутковості інвестиційних проектів;

принципи формування портфеля реальних інвестицій на основі додатково запропонованих: покроковості, перестороги або запобігання, безумовної прибутковості, використання яких сприятиме підвищенню обґрунтованості прийняття інвестиційних рішень;

дістали подальшого розвитку

концептуальний підхід до здійснення інвестиційної діяльності як до процесу прийняття управлінських рішень суб'єктом інвестування, основними етапами якого є аналіз зовнішнього і внутрішнього середовища з метою визначення інвестиційно привабливих об'єктів і покрокове формування інвестиційних портфелів — превентивного та уточненого — за критерієм прибутковості;

пропозиції визначення інтеґрального показника інвестиційної привабливості реґіональних, галузевих і промислових об’єктів капіталовкладень у динаміці з урахуванням прихованих зв’язків між їх первинними характеристиками;

методичні рекомендації з формування превентивного портфеля реальних інвестицій для досягнення очікуваного рівня прибутковості капіталовкладень, які базуються на використанні оптимізаційної моделі складу інвестиційно привабливих об’єктів.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертаційному дослідженні пропозиції, підходи та методичні рекомендації щодо комплексного визначення інвестиційної привабливості об'єкта підприємницької діяльності з урахуванням особливостей його внутрішнього і зовнішнього середовища дають можливість включити їх в єдиний процес інвестиційно-інноваційного розвитку економіки України. Практичне значення положень, обґрунтувань і висновків дисертації полягає в їх безпосередньому використанні у практичній діяльності промислових підприємства, органів реґіонального управління і місцевого самоврядування як конкретних рекомендацій з активізації інвестиційної діяльності суб'єктів підприємництва відповідного таксономічного рівня.

Науково-прикладні результати дисертаційної роботи реалізовано в практичній діяльності промислових підприємств міста Харкова, що підтверджено відповідними довідками. Зокрема, методичні рекомендації щодо визначення інвестиційної привабливості галузей і підприємств впроваджено на ЗАТ „Завод „Південкабель” (довідка №1/126 від 26.08.03.), методичні рекомендації з формування превентивного портфеля реальних інвестицій впроваджено на ВАТ „Турбоатом” (довідка № 1-40/23-42 від 01.09.03.), рекомендації щодо визначення рівня інвестиційної привабливості реґіонів використовуються Головним управлінням промисловості, транспорту і зв’язку Харківської облдержадміністрації (довідка № 1675 від 04.09.03.).

Особистий внесок здобувача в роботах згідно зі списком опублікованих праць за темою дисертації полягає в тому, що автором самостійно досліджені та обґрунтовані напрями вдосконалення аналізу інвестиційної привабливості промислових підприємств як суб’єктів регіональних і галузевих економічних відносин, застосування яких сприятиме активізації їх інвестиційної діяльності.

Апробація результатів дисертації. Основні результати роботи, висновки та пропозиції були темою доповідей, обговорені й схвалені на 2-й Міжнародній міждисциплінарній науково-практичній конференції "Сучасні проблеми гуманізації та гармонізації управління" (м. Харків, 2001р.), 3-й Міжнародній науково-практичній конференції "Дослідження й оптимізація економічних процесів "Оптимум-2001" (м. Харків, 2001р.), Міжнародній науково-практичній конференції "Концепція стратегії розвитку Харківської області" (м. Харків, 2001р.), 3-й Міжнародній міждисциплінарній науково-практичній конференції "Сучасні проблеми науки та освіти" (м. Ужгород, 2002р.), 4-й Міжнародній міждисциплінарній науково-практичній конференції "Сучасні проблеми науки та освіти" (м. Ялта, 2003р.) і наукових семінарах Харківського державного економічного університету.

Публікації. Результати дисертаційного дослідження знайшли відображення в 11 наукових публікаціях, які належать особисто авторові, загальним обсягом 3,19 ум.-друк. арк., з них у фахових виданнях — 7 публікацій обсягом 2,82 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації — сторінок, у тому числі основний обсяг (вступ, основна частина, висновки) має 175 сторінок. Матеріали дисертації проілюстровано 32 таблицями — 25 сторінок, 20 рисунками — 15 сторінок, 13 додатками — 55 сторінок, бібліографічний список літературних джерел налічує 170 найменувань — 14 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дано загальну характеристику дисертаційної роботи, обґрунтовано вибір теми дослідження та її актуальність, визначено мету, задачі, об’єкт, предмет, методи дослідження, охарактеризовано наукову новизну і практичне значення, наведено дані щодо апробації одержаних результатів.

Перший розділ – "Теоретичні засади управління інвестиційною діяльністю" — присвячено аналізу особливостей інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання, обґрунтуванню концептуального підходу щодо її здійснення, удосконаленню класифікації інвестицій, дослідженню особливостей управління інвестуванням на рівнях держави, реґіону, галузей та окремих підприємств, їх взаємозв’язку та взаємо-зумовленості.

Проведені дослідження сутності інвестицій та наявних класифікацій виявили значні відмінності в підходах до побудови останніх, що спонукає зробити висновок про необхідність критичного осмислення і удосконалення системи класифікаційних ознак, яка має враховувати специфіку внутрішнього і зовнішнього середовища суб’єкта господарювання та об’єкта інвестування в період трансформації. Результати досліджень довели, що основними факторами внутрішнього середовища підприємства, які відображують його особливості й інтереси в процесі капіталовкладень, є: об'єкт вкладення, форма власності, прибутковість, термін, рівень новизни; а факторами зовнішнього середовища, що зумовлюють особливості позиції інвестора, — форма його участі, таксономічний рівень, національно-державна приналежність, реґіональна, галузева ознаки або вид економічної діяльності, обсяг суми інвестування, джерела вкладень, ризикованість, мотивація інвестора, взаємозв'язок. Усі означені фактори є значущими і пріоритетними щодо впливу на процеси капіталовкладення. Це доводить необхідність їх використання як класифікаційних ознак, на базі яких запропоновано удосконалену класифікацію інвестицій. Новими ознаками цієї розширеної класифікації є: таксономічний рівень, новизна проектних пропозицій, вид економічної діяльності, мотивація інвестора; за ознакою „об’єкт вкладення” запропоновано додатково ввести такий вид інвестицій, як трудові, тобто вкладення у людський капітал, що відповідає тенденціям соціалізації економіки і постіндустріальній моделі її розвитку.

Прийняти обґрунтовані управлінські рішення про доцільний вид інвестицій у конкретній ситуації промисловому підприємству допоможе використання розробленого концептуального підходу щодо здійснення інвестиційної діяльності як управлінського процесу з урахуванням реґіональних і галузевих особливостей та відмінностей. Його основними етапами є проведення аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища можливих об’єктів капіталовкладень з метою визначення інвестиційно привабливих, покрокове формування превентивного та уточненого портфеля інвестицій за критерієм прибутковості, що є вирішальним для інвестора (рис. 1).

Головною перевагою запропонованого концептуального підходу є створення можливості обґрунтованого управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств, що базується на комплексному дослідженні тенденцій розвитку інвестиційних процесів в Україні.

У дисертаційній роботі представлено результати аналізу інвестиційної діяльності, які полягають у наступному. Останніми роками переважні інвестиційні ін'єкції в Україні спрямовуються у промисловість, яка є традиційно інвестиційною галуззю для всіх інших.

Серед галузей промисловості збільшується обсяг капіталовкладень в обробну промисловість, а саме в ті її підгалузі, які забезпечені платоспроможним попитом і характеризуються високою оборотністю капіталу. Відтворювальна структура інвестицій є проґресивною, бо значна кількість коштів вкладається у модернізацію і технічне переозброєння виробництва. Щодо реґіональної спрямованості інвестиційних потоків, то вони характеризуються нерівномірністю, тяжінням до адміністративного центру – столичного реґіону і промислово розвинутих областей України. Така нерівномірність вимагає створення додаткових сприятливих умов для пожвавлення інвестиційних процесів на всій території країни, а особливо в реґіонах. Для того, щоб оперувати дійовими типовими та персоніфікованими методами управління інвестуванням відповідно до економічного потенціалу реґіонів, галузей (видів економічної діяльності) і підприємств, необхідно розвивати відповідне методичне забезпечення щодо визначення інвестиційно привабливих об'єктів з урахуванням особливостей їх економічних відносин. У роботі доведено, що його використання підприємствами, органами державного управління і місцевого самоврядування дасть змогу вибрати пріоритетні, результативні методи управління, доцільні джерела інвестування, а також відповідні процедури контролю за цими процесами.

Застосування запропонованого методичного забезпечення інвесторами дасть їм можливість обґрунтувати напрямки та об'єкти інвестицій, вкладення в які забезпечить отримання очікуваного рівня прибутковості й пожвавить загальний підприємницький інтерес до інвестиційної діяльності. Проведені дослідження довели, що підвищення ефективності процесів капіталовкладень на рівні держави й реґіонів можливе завдяки реалізації фіскально-монетарних та організаційних заходів, які, зокрема, полягають у маніпулюванні відсотковими ставками та видами місцевих податків і зборів, в емісії муніципальних обліґацій, у сприянні створенню регіональних фінансово-кредитних установ та організації їх роботи, що, у свою чергу, активізує інвестиційну діяльність, сприятиме розвиткові інфраструктури інвестиційного ринку, залученню додаткових коштів, забезпеченню інноваційної спрямованості інвестування. На рівні підприємств доцільно створювати спеціальні підрозділи — інвестиційні відділи, функціями яких має стати обґрунтування їх інвестиційної політики, її реалізація, контроль і мотивація персоналу, що причетний до цих процесів.

Таким чином, у дисертаційному дослідженні обґрунтовано об’єктивну необхідність вдосконалення методичного забезпечення комплексного оцінювання інвестиційної привабливості підприємств, що має враховувати як особливості протікання їх внутрішніх процесів, так і характерні риси, котрі властиві функціонуванню зовнішнього реґіонального і галузевого середовища і впливають на активність інвестиційної діяльності.

Другий розділ — " Методичні засади визначення інвестиційної привабливості промислових підприємств як суб’єктів реґіональних і галузевих економічних відносин " — містить аналіз методичних підходів до визначення інвестиційної привабливості реґіональних і галузевих об’єктів капіталовкладень, обґрунтоване і розроблене методичне забезпечення комплексного оцінювання привабливості промислових підприємств та його апробацію на статистичних даних результатів функціонування об’єктів капіталовкладень їх зовнішнього середовища.

Виходячи з висновків першого розділу щодо необхідності вдосконалення методичного забезпечення оцінювання інвестиційної привабливості об’єктів інвестування, представлено аналіз наявних підходів з цієї проблеми та обґрунтовано й розроблено комплексний методичний підхід, узгоджений за вертикаллю — об’єктами оцінювання за економічними рівнями управління, тобто зовнішнім середовищем промислових підприємств, та горизонталлю — методами, що є ідентичними для кожного об’єкта, незалежно від його приналежності певному рівню територіально-економічної ієрархії (рис. 2).

За запропонованим методичним підходом комплексне оцінювання інвестиційної привабливості промислового підприємства (див. рис.2) включає три рівні, які відображають ієрархію його зовнішнього середовища (реґіону й галузі) та внутрішнього, а також являють певний інтерес для потенційних інвесторів. На кожному рівні розрахунки щодо визначення оцінки інвестиційної привабливості об’єкта доцільно провадити трьома етапами.

На першому етапі запропоновано здійснювати виділення кластерів (об'єктів інвестування) за допомогою портфельного методу на основі матриці “Продуктивність праці — обсяг виробництва”. Значення продуктивності праці розраховується відношенням обсягу доданої вартості, створеної об’єктами господарювання для реґіону та галузі, до середньорічної чисельності промислово-виробничого персоналу за об’єктами відповідно. Таким чином, матриця характеризує стан об’єкта дослідження в динаміці у контексті інвестування. До того ж, параметри, які використано при побудові матриці, дають можливість визначити модель динаміки індустріальної структури реґіонів, урахувати характеристики капіталомісткості та наукоємності галузей та порівняти різні своєю потужністю промислові підприємства за їх ресурсними (фінансово-економічними) особливостями. Результатом цього етапу є кластери реґіонів, галузей за виділеними регіонами, та підприємств, що складають певну галузь.

Другий етап допомагає виявити складові інвестиційної привабливості та їх значення для елементів кластерів, виділених на першому етапі за допомогою багатовимірного факторного аналізу. Його результатом є фактори, сукупність вагомих показників яких характеризує однорідність елементів кластерів за спорідненими складовими інвестиційної привабливості.

Третій етап дає змогу остаточно кількісно визначити комплексну оцінку інвестиційної привабливості об’єкта певного економічного рівня управління незалежно від його приналежності внутрішньому чи зовнішньому середовищу підприємств за допомогою інтеґрального показника, який відображує перевагу позитивної або неґативної динаміки складових привабливості. Інтеґральний показник (ІП) інвестиційної привабливості об’єкта господарювання розраховується за такою формулою:

де — показник позитивної динаміки складових стимуляторів і дестимуляторів;—

показник неґативної динаміки складових стимуляторів і дестимуляторів.

Показник позитивної динаміки складових визначається як:

де j — номер складової (j=1…m);

— значення j-ої складової–стимулятора за період

t та (t-1) відповідно;

— значення j-ої складової–дестимулятора за період t та (t-1) відповідно.

Показник неґативної динаміки складових стимуляторів і дестимуляторів визначається як:

Запропонований методичний підхід апробовано на статистичних даних результатів функціонування та розвитку регіонів України, що дало можливість виявити головні тенденції, обґрунтувати методи управління їх інвестиційною діяльністю.

У третьому розділі — "Науково-методичне забезпечення визначення інвестиційної привабливості об’єктів капіталовкладень та управління процесом інвестування" — досліджено чинники впливу, тенденції зміни активності інвестиційної діяльності промислових підприємств з урахуванням галузевої приналежності та видів економічної діяльності, визначено комплексну оцінку їх інвестиційної привабливості за розробленим науково-методичним забезпеченням, удосконалено принципи формування інвестиційних портфелів та їх класифікацію, запропоновано оптимізаційну модель для превентивного інвестиційного портфеля за критерієм прибутковості, до складу якого входять підприємства за ознакою інвестиційної привабливості.

Згідно із запропонованим методичним підходом визначено рівень інвестиційної привабливості галузей і підприємств машинобудування та металообробки Харківської області. Значення інтеґрального показника інвестиційної привабливості підприємств (ІПп), розрахованого за обґрунтованим узагальненим методичним підходом, наведено у табл. 1.

Таблиця 1

Значення інтеґрального показника інвестиційної

привабливості підприємства

Підприємство | Значення ІПп | Місце

серед

підприємств

2000 р. | 2001 р. | середнє

ЗАТ "Завод "Південкабель" | 5,15 | 0,39 | 2,77 | 2

ВАТ "Завод "Гідропривід" | 0,61 | 0,55 | 0,58 | 5

ВАТ "Харківський дослідний завод технологічного обладнання" | 0,32 | 0,93 | 0,62 | 4

ВАТ "Харківський завод штампів та пресформ" | 7,04 | 1,79 | 4,42 | 1

ЗАТ "Лозівський завод "Трактородеталь"– | 0,76 | 1,14 | 0,19 | 7

ВАТ "Завод "Форез" | 0,47– | 0,27 | 0,10 | 8

ВАТ "Завод "Кондиціонер"– | 0,58 | 0,51– | 0,03 | 9

АТЗТ ХЗЕМВ– | 1,81– | 0,27– | 1,04 | 13

ДП ХЕМЗ– | 0,98 | 0,66– | 0,16 | 10

ВАТ "Завод "Електромаш"– | 0,7 | 1,93 | 0,62 | 4

ВАТ "Завод "Турбоатом" | 0,06 | 0,83 | 0,45 | 6

ВАТ "Завод "Точприлад"– | 0,99 | 3,09 | 1,05 | 3

ЗАТ "НВП "Турбоенергосервіс"– | 0,62– | 0,49– | 0,56 | 11

ЗАТ "Харківський інструментальний завод"– | 1,69– | 0,98– | 0,84 | 12

Застосування запропонованого методичного підходу дало змогу комплексно оцінити рівень інвестиційної привабливості промислових підприємств з урахуванням особливостей їх функціонування у реґіональному та галузевому зовнішньому економічному просторі у динаміці, що є підставою для прийняття обґрунтованих управлінських рішень суб’єктами процесу капіталовкладень.

Сучасна інвестиційна діяльність промислових підприємств пов’язана з визначенням певного переліку об’єктів, котрі є привабливими для вкладення коштів, тому вона вимагає застосування портфельної теорії для їх додаткового відбору з огляду на обмеженість в інвестиційних ресурсах і необхідність досягнення поставлених цілей інвестування, що можуть вступати у суперечність внаслідок багатоаспектності процесу капіталовкладень та мінливості ринкової ситуації. Зважаючи на це, у дисертації запропоновано нові положення подальшого розвитку методичних положень формування інвестиційного портфеля, що базуються на удосконаленій класифікації та системі принципів. Доведено, що наявну систему, до складу якої входять принципи: забезпечення реалізації інвестиційної стратегії, відповідності портфеля інвестиційним ресурсам, оптимізації співвідношення дохідності й ризику, оптимізації співвідношення дохідності й ліквідності, забезпечення керованості, доцільно доповнити додатковими принципами: покроковості, перестороги або запобігання, безумовної прибутковості, використання яких сприятиме підвищенню рівня обґрунтованості прийняття управлінських рішень щодо формування інвестиційного портфеля.

Спираючись на додатково запропоновані принципи, а також характеристики, фактори, які впливають на склад портфеля, уточнено його класифікацію за ознакою перестороги або запобігання щодо забезпечення очікуваного рівня прибутковості, котрий переважає у швидкомінливих, трансформаційних умовах господарювання в Україні. Доведено, що які такі доцільно використовувати превентивний та уточнений портфелі. Перший запропоновано формувати за критерієм інвестиційної привабливості, тобто потенційної прибутковості об'єктів його складу, а другий – фактично досяжної прибутковості інвестиційних проектів тих підприємств, що увійшли до превентивного портфеля.

У дисертаційному дослідженні обґрунтовано необхідність оптимізації складу превентивного інвестиційного портфеля згідно з критерієм прибутковості за інтеґральним коефіцієнтом інвестиційної привабливості об’єкта з використанням методу лінійного програмування. Як цільову функцію обрано максимізацію прибутку, обмеження — обсяг інвестицій, що передбачається вкладати суб’єктом господарювання, та потрібні суми вкладень за кожним об’єктом.

Результати оптимізації превентивного портфеля наведено у табл. 2.

Таблиця 2

Оптимальна структура превентивного портфеля

Підприємство | Обсяг капітало-

вкладень, тис. грн. | Відхи--

лення,

тис. грн.

початковий | резуль-татний

ЗАТ "Завод "Південкабель" | 166,1 | 166,10 | 0,00

ВАТ "Завод "Гідропривід" | 11,7 | 0,00 | 11,7

ВАТ "Харківський дослідний завод технологічного обладнання" | 17,31 | 17,31 | 0,00

ЗАТ "Лозовський завод "Трактородеталь" | 7,34 | 7,34 | 0,00

ВАТ "Завод "Електромаш" | 75,9 | 75,9 | 0,00

ВАТ "Завод "Турбоатом" | 78,7 | 3,35 | 75,35

ЗАТ "НВП "Турбоенергосервіс" | 13,24 | 0,00 | 13,24

Використання методичного підходу до формування превентивного портфеля допомагає підвищити його прибутковість і оптимізувати склад об’єктів потенційного інвестування.

ВИСНОВКИ

1. Сучасний стан економіки України характеризується трансформаційними умовами, наслідки яких впливають на активність перебігу інвестиційних процесів, що змінює склад і тлумачення категоріального базису інвестування, його ознак; з'являються нові чинники впливу, котрі характеризуються розгалуженістю, невизначеністю терміну дії, слабкою прогнозованістю. Такий стан процесів капіталовкладень вимагає подальшого розвитку й удосконалення науково-методичних засад інвестиційної діяльності.

2. Дослідження категорії інвестицій та чинників впливу інвестиційного середовища дали можливість удосконалити їх класифікацію за вагомими у трансформаційних умовах ознаками, що розподілені за приналежністю до внутрішнього та зовнішнього середовища промислового підприємства як основного об’єкта, суб’єкта інвестиційної діяльності. До нових запропонованих ознак відносяться: рівень новизни, таксономії, вид економічної діяльності, мотивація; уточнено види інвестицій за ознакою „об'єкт вкладення”, до складу яких запропоновано включити інвестиції в трудові ресурси (людський капітал). Практичне застосування удосконаленої класифікації сприятиме кращому усвідомленню сутності інвестування в умовах нестабільного середовища та запобіганню помилковим висновкам щодо методів управління ним.

3. З метою підвищення наукової обґрунтованості управління процесом капіталовкладень в роботі запропоновано концептуальний підхід до інвестиційної діяльності як до процесу прийняття управлінських рішень промисловим підприємством як суб’єктом реґіональних і галузевих економічних відносин, особливостями якого є: аналіз його внутрішнього і зовнішнього середовища, що включає визначення інвестиційно привабливих об'єктів і формування превентивного інвестиційного портфеля за критерієм потенційної прибутковості об'єктів. Перевагою запропонованого підходу є можливість його використання на всіх економічних рівнях управління завдяки уніфікованості наведених етапів і процедур.

4. Комплексне оцінювання інвестиційної привабливості промислових підприємств доцільно провадити з урахуванням тенденцій перебігу інвестиційних процесів у реґіонах, галузях і безпосередньо на об’єктах інвестування за допомогою методів портфельного, багатовимірного факторного аналізів і розрахунку інтеґрального показника, що враховує його динаміку та спрямованість розвитку.

5. Формування інвестиційного портфеля доцільно здійснювати за системою методичних принципів, до якої входять: забезпечення реалізації інвестиційної стратегії; відповідність портфеля інвестиційним ресурсам; оптимізація співвідношення дохідності й ризику та дохідності й ліквідності; забезпечення керованості портфеля; покроковість відбору об’єктів до його складу; пересторога або запобігання виникненню ризику в процесі формування портфеля; його безумовна прибутковість.

6. Уточнена класифікація портфелів реальних інвестицій передбачає застосування додаткової класифікаційної ознаки — пересторога або запобігання виникненню ризику, що була запропонована згідно з виявленими чинниками впливу на процес інвестування та якій відповідають превентивний і уточнений види портфелів.

7. Для формування превентивного портфеля інвестицій побудовано модель, що дає можливість на основі інтеґрального коефіцієнта інвестиційної привабливості промислових підприємств оптимізувати його структуру за складом і обсягом фінансування інвестиційних проектів та максимізацією потенційної прибутковості. Це сприяє суб’єктам інвестування приймати науково обґрунтовані рішення щодо управління їх інвестиційною діяльністю.

8. Використання теоретичних положень і практичних рекомендацій дисертаційного дослідження органами реґіонального управління та місцевого самоврядування, менеджерами промислових підприємств в управлінні інвестиційними процесами дасть змогу обґрунтовано і комплексно оцінити інвестиційну привабливість об’єктів капіталовкладень як об’єктів регіональних і галузевих економічних відносин, сформувати керовані й прибуткові інвестиційні портфелі, що активізує бізнес-процеси суб’єктів ринку і дасть можливість промисловим підприємствам підвищити ефективність своєї інвестиційної діяльності.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Лисенко М.Д. Реґіональні аспекти інвестиційної політики // Вісник ХДЕУ. — 2000. — №4(16).— С.59–62.

2. Лисенко М.Д. Аналіз методичних підходів до визначення інвестиційної привабливості реґіону // Вісник ХДЕУ. — 2001. — №3(19). — С.5–8.

3. Лисенко М.Д. Роль банківської системи в активізації інвестиційної діяльності // Вісник ХДЕУ. — 2001. — №4(20). Спецвипуск. — С.39–41.

4. Лисенко М.Д. Елементи методичного підходу до визначення інвестиційної привабливості реґіону // Вестник НТУ "ХПИ". — 2001. — Вып. 24. — С. 71–73.

5. Лысенко М.Д. Комплексный подход к оценке инвестиционной привлекательности субъекта хозяйствования Проблеми науки. — . — №6. — С. 21–27.

6. Лисенко М.Д. Комплексна оцінка Харківського реґіону та галузей його промисловості як об'єктів інвестування // Економіка розвитку. — 2003. — №1(25). — С. 9–14.

7. Лисенко М.Д. Методичні рекомендації з формування портфеля реальних інвестицій // Сб. науч. тр. "Экономика: проблемы теории и практики". — 2003.— №180. — С. –179.

8. Лысенко Н.Д. Проблемы использования заемных средств как основного источника инвестирования // Матеріали 2-ї Міжнар. міждисципл. наук.-практ. конф. "Сучасні проблеми гуманізації та гармонізації управління" — Х.: ХНУ, 2001. — С.67–68.

9. Лисенко М.Д. Пропозиції визначення інвестиційної привабливості об'єктів капіталовкладень // Матеріали 3-ї міжнар. міждисципл. наук.-практ. конф. "Сучасні проблеми науки та освіти. — Х.: ХНУ, УНУ, 2002. — С.61.

10. Лисенко М.Д. Визначення інвестиційної привабливості реґіону // Труды III Междунар. науч.-практ. конф. "Исследование и оптимизация экономических процессов ". — Х.: НТУ "ХПИ", 2001. — С.154–155.

11. Лисенко М.Д. Формування портфеля інвестицій // Матеріали 4-ї Міжнар. міждисципл. наук.-практ. конф. "Сучасні проблеми науки та освіти". — Х.: ХНУ, 2003. — С.70.

АНОТАЦІЯ

Лисенко М.Д. Комплексна оцінка інвестиційної привабливості підприємств як суб’єктів реґіональних і галузевих економічних відносин. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 — економіка, організація і управління підприємствами. — Харківський державний економічний університет, Харків, 2003.

Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретичних і науково-методичних засад комплексного оцінювання інвестиційної привабливості промислового підприємства з урахуванням його внутрішнього й зовнішнього середовища (реґіонального та галузевого). Запропоновано концептуальний підхід до здійснення інвестиційної діяльності, удосконалено класифікацію інвестицій. Розроблено науково-методичне забезпечення комплексного оцінювання інвестиційної привабливості підприємства, що є узгодженим за вертикаллю, тобто економічними рівнями управління (зовнішнім і внутрішнім середовищем) , та горизонталлю — застосованими методами, які є ідентичними для всіх об’єктів інвестування. Дістали подальшого розвитку принципи формування портфелів реальних інвестицій та їх класифікація. Запропоновано оптимізаційну модель для формування превентивного інвестиційного портфеля.

Ключові слова: підприємство, визначення комплексної оцінки інвестиційної привабливості, внутрішнє середовище, зовнішнє реґіональне та галузеве середовище, превентивний інвестиційний портфель.

АННОТАЦИЯ

Лысенко Н.Д. Комплексная оценка инвестиционной привлекательности предприятий как субъектов региональных и отраслевых экономических отношений. — Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата экономических наук по специальности — экономика, организация и управление предприятиями. — Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2003.

Диссертация посвящена развитию теоретических и научно-методических основ управления инвестиционной деятельностью промышленных предприятий: разработке положений по комплексной оценки их инвестиционной привлекательности с учетом воздействия факторов внешней (региональной и отраслевой) и внутренней среды, а также дальнейшему усовершенствованию методических подходов к управлению инвестиционным портфелем в соответствии с критерием прибыльности объектов, входящих в его состав.

Проанализированы условия и результаты управления инвестиционными процессами в Украине на уровне страны в целом, ее регионов, отраслей, предприятий, на основе чего был сделан вывод о необходимости дальнейшего совершенствования теоретических и науч-но-методических основ управления инвестиционной деятельностью субъектов хозяйствования.

Исследована сущность инвестиций на современном этапе развития экономики, факторы, влияющие на активность инвестиционной деятельности, на основании чего была усовершенствована классификация инвестиций, состав признаков которой предложено представлять с позиций факторов внешней и внутренней среды субъектов и объектов инвестирования, а также расширить с учетом дополнительных признаков: новизна инвестиционных предложений, уровень таксономии, вид экономической деятельности, мотивация инвестора, и уточнить вид инвестиций в соответствии с признаком объекта вложений.

Предложен концептуальный подход к осуществлению инвестиционной деятельности как к процессу принятия управленческих решений промышленными предприятиями с учетом их региональных и отраслевых особенностей и экономических отношений. Его основными этапами являются: оценка инвестиционной привлекательности объекта капиталовложений и формирование на ее основе превентивного портфеля по критерию прибыльности.

Обоснован и разработан обобщающий методический подход к определению комплексной оценки инвестиционной привлекательности промышленного предприятия, согласованный по горизонтали, то есть по применяемым методам, и вертикали — по объектам инвестирования, находящимся на различных экономических уровнях управления с учетом внешней среды их деятельности. Представленный подход апробирован на статистических данных регионального, отраслевого уровня и совокупности предприятий машиностроения и металлообработки, что подтверждает его практическую значимость.

Получили дальнейшее развитие теоретические положения по формированию инвестиционного портфеля на базе:

усовершенствованной классификации, учитывающей признак предупреждения возникновения риска инвестирования, в соответствии с которым предусмотрено создавать превентивный и уточненный портфели с учетом критериев потенциально-ожидаемой и практически достижимой прибыльности соответственно;

расширенной системы принципов формирования портфеля, состав которой предложено дополнить принципами пошагового отбора объектов, предупреждения возникновения риска и безусловной прибыльности.

На основе представленных теоретических положений разработан методический подход к формированию оптимальной структуры превентивного портфеля инвестиций при помощи метода линейного программирования в соответствии с критерием прибыльности, объекты которого отобраны с учетом уровня их инвестиционной привлекательности.

Ключевые слова: предприятие, определение комплексной оценки инвестиционной привлекательности, внутренняя среда, внешняя региональная и отраслевая среда, превентивный инвестиционный портфель.

ABSTRACTS

Lysenko M.D. Integrated Assessment of Investment Attractiveness of Enterprises as Subjects of Regional and of Branch Economic Relations. — Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree of economical sciences by speciality 08.06.01 — Enterprises Economics, Organization and Management. — Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2003.

The dissertation is devoted to grounds of theoretical and scientifically-methodical bases of integrated assessment of investment attractiveness of industrial enterprise with consideration of its inlying and external environment (regional and of branch). Is offered conceptual approach to realization of investment activity, is improved an investments classification. Is elaborated up a scientifically-methodical providing of integrated assessment of enterprises investment attractiveness, which co-ordinate on vertical line, that is on economic management (by external and inlying environment) levels, and by horizontal line by applied methods, which are identical for all of investing objects. Got further development briefcases forming principles of real investments and their classification. Is offered a optimization model for forming of preventive investment briefcase.

Key words: enterprise, providing of integrated assessment of investment attractiveness, inlying environment, external regional and of branch environment, preventive investment briefcase.

ЛИСЕНКО МИКОЛА ДМИТРОВИЧ

КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЯК СУБ’ЄКТІВ РЕҐІОНАЛЬНИХ І ГАЛУЗЕВИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН

Спеціальність 08.06.01 — | економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск О.М. Ястремська

Підписано до друку 27.09.2003

Формат 60 х 84 1/16. Папір офсетний. Гарнітура Arial.

Друк RISO. Умовн. друк. арк. 0,8.

Замовлення № 1240/03. Тираж 100 прим. Ціна договірна.

Видавництво ЗНАДУ, 61002, м. Харків-МСП, вул. Петровського, 25

Свідоцтво державного комітету інформаційної політики, телебачення та

радіомовлення України про внесення суб’єкта видавничої справи до державного

реєстру видавців, виготівників та розповсюджувачів видавничої продукції,

серія ДК № 897 від 17.04.2002 р.

 






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕКОЛОГО-ГЕОГРАФІЧНІ ПРОБЛЕМИ СЕРЕДНІХ І ВЕЛИКИХ УРБОСИСТЕМ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Автореферат - 23 Стр.
ЛЬВІВСЬКЕ ПОРТРЕТНЕ МАЛЯРСТВО КІНЦЯ ХУІІІ – ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ СТ.: ХУДОЖНЬО-СТИЛЬОВІ ОСОБЛИВОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
ЕПІДЕМІОЛОГІЯ, КЛІНІЧНИЙ ПАТОМОРФОЗ ХЛАМІДІЙНОЇ І ЗМІШАНОЇ УРОГЕНІТАЛЬНОЇ ІНФЕКЦІЇ, КОМПЛЕКСНА ДІАГНОСТИКА, ЛІКУВАННЯ, ПРОФІЛАКТИКА - Автореферат - 40 Стр.
ВЖИВАННЯ ЧАСОВИХ ФОРМ ДІЄСЛОВА В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ (на матеріалі трьох функціональних стилів) - Автореферат - 27 Стр.
ХВИЛЬОВІ ПРОЦЕСИ В ПИЛОВІЙ ПЛАЗМІ КОСМОСУ - Автореферат - 19 Стр.
ІТАЛО-ТУРЕЦЬКИЙ КОНФЛІКТ В КОНТЕКСТІ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 30 Стр.
ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МОЛОДШИХ СПЕЦІАЛІСТІВ З БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ I – II РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ - Автореферат - 29 Стр.