У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

Донецька державна академія управління

Лук’янченко Віталій Олександрович

УДК 351.82+336+332.14

ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ФІНАНСОВО-КРЕДИТНОГО МЕХАНІЗМУ управління РОЗВИТКОМ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

Спеціальність 25.00.04 – Регіональне управління

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

Донецьк – 2003

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано в Донецькій державній академії управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк)

Науковий керівник - кандидат економічних наук, доцент

Циганов Олександр Рувімович,

Донецька державна академія управління Міністерства освіти і науки України, професор кафедри біржової та банківської справи (м.Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук Василенко Валерій Миколайович, Інститут економіко-правових досліджень НАН України, заступник директора (м.Донецьк)

кандидат економічних наук Ханін Віктор Іванович, міський голова (м.Вугледар)

Провідна установа - Київський національний торговельно-економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки підприємництва (м. Київ)

Захист відбудеться 29 травня 2003 року о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.107.01 Донецької державної академії управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінцев, 163а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Донецької державної академії управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінцев, 163а.

Автореферат розісланий 25 квітня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Клейнер Я.С.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Ефективне функціонування регіональної економіки, забезпечення високих темпів її розвитку в значній мірі обумовлено рівнем підприємницької активності.

Проблема управління розвитком малого підприємництва на регіональному рівні є однією з вагомих щодо поліпшення соціально-економічного стану України. Для прийняття обґрунтованих управлінських рішень при розробці регіональних програм соціально-економічного розвитку необхідно удосконалення науково-методичного забезпечення щодо застосування фінансово-кредитних важелів та стимулів до малого підприємництва. Подальший розвиток малого підприємництва України потребує формування і здійснення ефективної та гнучкої регіональної політики державного управління.

Проблеми державного управління розвитком малого підприємництва, як і підприємництва в цілому, в колишньому СРСР практично не досліджувалися, увага до них виникла лише з початком ринкових трансформацій у країнах СНД. Виконані дослідження присвячені питанням становлення та розвитку малого підприємництва в умовах формування ринкової економіки в Україні, особливостям розвитку малих форм підприємництва в окремих галузях економіки та в системі регіонального ринку.

Однак, проблема формування регіонального фінансово-кредитного механізму розвитком малого підприємництва у вітчизняній літературі залишається недостатньо розробленою. Немає праць, у яких би комплексно розглядалось мале підприємництво як об’єкт державного управління, недостатньо обґрунтовано необхідність, сутність та форми фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва, зверхньо досліджується вплив регіональних та галузевих особливостей малого підприємництва на розробку політики державного управління. Отже, об'єктивно висока роль фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва на регіональному рівні, його недостатнє науково-теоретичне обґрунтування та відсутність вітчизняного досвіду обумовили вибір теми, мету та задачі дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана і виконувалася у межах науково-дослідної теми Донецької державної академії управління Міністерства освіти і науки України „Удосконалення економічних методів управління суб’єктами ринкових відносин” (номер державної реєстрації 0102U004435). У рамках цієї теми автором досліджено теоретичні і практичні основи державного регіонального управління розвитком малого підприємництва, обґрунтовано необхідність державної фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва, розроблено концептуальні основи формування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва, які знайшли втілення у оптимізації державного впливу податкових важелів та стимулів, обґрунтуванні засад діяльності регіонального фонду підтримки малого підприємництва. Розроблено адаптивну адресну модель державного управління фінансуванням та кредитуванням суб’єктів малого підприємництва.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних положень, методичних основ та практичних рекомендацій щодо ефективних форм співробітництва держави та регіонального малого бізнесу в фінансово-кредитній сфері.

Для реалізації мети дослідження було поставлено та вирішено такі задачі:

сформувати регіональний фінансово-кредитний механізм управління розвитком малого підприємництва;

обґрунтувати функції державного управління розвитком малого підприємництва, розробити критерії ефективності взаємодії держави і малого бізнесу у фінансово-кредитній сфері;

оптимізувати вплив державного управління на формування податкової політики малого підприємництва;

розробити засади функціонування регіонального фонду підтримки малого підприємництва;

обґрунтувати пропозиції щодо мінімізації фінансових ризиків при видачі кредитів за рахунок ресурсів або під гарантію органів місцевого самоврядування;

побудувати адаптивну адресну модель державного управління фінансуванням і кредитуванням суб'єктів малого підприємництва.

Об’єктом дослідження є державне управління розвитком малого підприємництва.

Предметом дослідження є принципи, методи і практичні аспекти щодо формування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є діалектичний метод, фундаментальні положення теорії державного управління та економічної теорії, загальнонаукові принципи проведення комплексних наукових досліджень. Теоретичною основою дослідження послугували наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі державного управління економічними процесами.

Інформаційну базу дослідження становлять законодавчі та нормативні акти, що регулюють розвиток малого підприємництва, рішення органів місцевого самоврядування, офіційні статистичні та інформаційно-аналітичні матеріали, дані фінансової та статистичної звітності малих підприємств.

В роботі використано системно-структурний аналіз (при дослідженні особливостей територіального та галузевого розвитку малого підприємництва). Метод кореляційно-регресійного аналізу було використано при визначенні внеску малого підприємництва у розв’язання проблем безробіття в регіоні, для аналізу впливу основних економічних показників малих підприємств на обсяг виробництва та величину фінансових ресурсів, сформованих за рахунок зовнішніх джерел фінансування. Анкетне обстеження проводилося з метою визначення впливу державного управління на податкову політику малого підприємництва. Для оптимізації державного впливу податкових важелів та стимулів на мале підприємництво застосовувалися методи економіко-математичного моделювання. Для побудови адаптивної адресної моделі державного управління фінансуванням та кредитуванням суб’єктів малого підприємництва застосовувалися методи економічного аналізу (метод відстаней, вертикальний та горизонтальний аналіз фінансової звітності, коефіцієнтний аналіз).

Наукова новизна результатів дослідження. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у розробці науково-методичних основ формування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва в контексті підвищення ефективності регіональної політики державного управління соціально-економічними процесами.

До найбільш суттєвих результатів, що характеризують наукову новизну дисертаційної роботи, відносять такі ідеї, положення і розробки:

вперше:

сформовано регіональний фінансово-кредитний механізм управління розвитком малого підприємництва, що уявляє собою сукупність форм і методів прямого та опосередкованого впливу органів місцевого самоврядування на якісний і кількісний стан фінансових та інвестиційних ресурсів малого підприємництва;

запропоновано створення регіонального фонду підтримки малого підприємництва, розроблено засади його функціонування та взаємодії з органами місцевого самоврядування, дорадче-інформаційною радою по малому підприємництву, громадськими об’єднаннями малих підприємців та фінансово-кредитними установами;

побудовано адаптивну адресну модель державного фінансування та кредитування суб’єктів малого підприємництва, що враховує їх фінансовий стан, пріоритетність діяльності для регіону, галузеву приналежність, в основі якої лежить метод відстаней;

дістали подальший розвиток:

наукове уявлення про мале підприємництво як важливіший структуроутворюючий елемент ринкової економіки та системний об’єкт державного управління: сформульовано поняття „територіального” та „галузевого” розвитку малого підприємництва як об’єктів державного управління, висунуто гіпотезу про територіальні та галузеві закономірності розвитку малого підприємництва в умовах формування ринкової економіки України;

функції державного управління розвитком малого підприємництва, що реалізують принципи і змістовно спрямовані на пом'якшення його „основного протиріччя” - між високою соціально-економічною роллю та нестійкістю; відображено взаємозв’язки органів місцевого самоврядування та малого підприємництва в принципах державного управління,

систематизовано та доповнено:

форми та методи взаємодії органів місцевого самоврядування та малого підприємництва в фінансово-кредитній сфері;

удосконалено:

податкові важелі та стимули розвитку малого підприємництва: побудовано економіко-математичну модель, яка дозволяє встановити розмір ставки єдиного податку в залежності від рівня середньої рентабельності суб’єктів малого підприємництва регіону, розвинуто механізм стягнення єдиного податку для умов розширення податкових повноважень органів місцевого самоврядування;

методику оцінки фінансового стану позичальника, яку засновано на інтеграції методу фінансових коефіцієнтів та експертного методу в залежності від розміру суб’єкта малого підприємництва, що дозволяє знизити кредитний ризик під час надання позик під гарантію чи за рахунок фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційної роботи полягає в тому, що науково-методичні рекомендації щодо формування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва доведено до рівня конкретних пропозицій та впроваджено у Донецькій обл. Вони можуть бути використані також в інших регіонах України. Застосування цих рекомендацій на практиці сприятиме підвищенню ефективності суспільного господарства, досягненню суттєвих економічних та соціальних ефектів.

Результати дослідження знайшли практичну реалізацію при розробці та впровадженні заходів програми „Донецька область-2010”, „Програми науково-технічного розвитку Донецької області до 2020р.”, Стратегічних напрямів соціально-економічного розвитку Донецької області до 2020р. „Донбас у XXI столітті. Уроки реформ. Стратегія розвитку”, Комплексної програми державної підтримки малого підприємництва Донецької області на 2003-2004рр. (довідка №7-9-872 від 15.11.2002р.).

Розробки автора щодо організаційно-економічного механізму функціонування Регіонального фонду підтримки малого підприємництва буде впроваджено в Донецькій області в 2003р. (довідка №1-7/477 від 19.11.2002р.).

Запропоновані підходи до визначення ставок та стягування єдиного податку доведено до конкретних рекомендацій (довідка №19592/10/31-1-113 від 19.11.2002р.). Розробки автора щодо обґрунтування мінімальної обов’язкової суми інвестицій, що надають право на податкові пільги, знайшли своє застосування у функціонуванні спеціальної економічної зони „Донецьк” (довідка №967 від 18.11.2002р.).

Методику взаємодії Регіонального фонду підтримки малого підприємництва з комерційними банками схвалено та рекомендовано до впровадження в Донецькому обласному управлінні АК Промінвестбанку (довідка № 15-35/2 від 10.12.2002р.).

Окремі положення і розробки дисертації використовуються в учбовому процесі Донецької державної академії управління Міністерства освіти і науки України при викладанні курсів „Муніципальний менеджмент”, „Муніципальні фінанси” (довідка № 01-12/644 від 29.12.2002р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційну роботу виконано автором самостійно. Результати проведених здобувачем досліджень знайшли своє відображення в наукових роботах, опублікованих без співавторів. Внесок автора в опубліковані колективні роботи конкретизовано в списку публікацій.

Дисертант є ініціатором, керівником і безпосереднім учасником практичного впровадження отриманих наукових і прикладних результатів дослідження.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації докладались на V Міжнародній науково-практичній конференції „Наука і освіта – 2002” (м. Дніпропетровськ), на міжнародній конференції студентів та молодих вчених (м. Донецьк, 2001р.), на міжрегіональній науково-практичній конференції, присвяченій 6-річчю створення Державної податкової адміністрації в Донецькій обл. (м. Донецьк, 2002р.), на конференціях за підсумками роботи за 2001р. професорсько-викладацького складу Донецького державного університету економіки та торгівлі ім. М. Туган - Барановського, Донецької державної академії управління Міністерства освіти і науки України.

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 13 наукових робіт. У їх числі: 3 статті у фахових наукових виданнях з проблем державного управління (у тому числі 1 – у співавторстві), 2 статті – у збірниках матеріалів науково-практичних конференцій (1 з них – у співавторстві). Загальний обсяг публікацій 4,1 д.а., із яких 3 д.а. особисто належить здобувачу.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації 232 сторінки, у тому числі 28 рисунків (10 сторінок), 25 таблиць (16 сторінок), список використаних джерел із 200 найменувань (19 сторінок), 14 додатків (49 сторінок).

Основний зміст дисертації

Розділ 1. Теоретичні основи управління розвитком малого підприємництва. На основі вивчення літератури, закордонної та вітчизняної практики розвитку малого підприємництва виявлено дві групи чинників, що обумовлюють необхідність зростання політико-економічного впливу держави. Перша група чинників пов’язана із високою соціально-економічною роллю малого підприємництва, друга – із більш несприятливими порівняно із великим бізнесом умовами внутрішнього та зовнішнього середовища.

В дисертації показано, що одним із найбільш важливих критеріїв ефективності системи державного управління розвитком малого підприємництва є врахування його „основного протиріччя”. Формами розв’язання “основного протиріччя” є державна та інтеграційна підтримка малого підприємництва, самоорганізація малих підприємств та міжнародна фінансова допомога. Проведений аналіз дозволив зробити висновок про незадовільний стан державної підтримки малого підприємництва в Україні, зокрема, фінансово-кредитної. Це призводить до загострення “основного протиріччя” малого підприємництва в сучасний момент.

Виділено функції державного управління розвитком малого підприємництва, що реалізують принципи і змістовно спрямовані на зм'якшення його „основного протиріччя”, а саме: створення рівних умов господарювання для суб’єктів підприємництва різного розміру та виду діяльності, використання спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку для пожвавлення ділової активності суб’єктів малого підприємництва, орієнтація на зростання кількості робочих місць, проведення кредитної політики компенсаційного типу, пом’якшення бюджетно-податкової політики, стимулювання розвитку кредитного кооперативного руху, створення кредитно-гарантійних установ, розміщення державних замовлень у суб’єктів малого підприємництва, адресне стимулювання малих підприємств, діяльність яких має пріоритетне значення для регіону та галузі.

В роботі виконано характеристику малого підприємництва як системного об’єкту державного управління. На підставі аналізу закордонного та вітчизняного досвіду розроблено класифікацію підприємництва за розміром: мікропідприємства, малі, середні та великі підприємства. Вона дає можливість виявити і проаналізувати сильні та слабкі сторони кожної групи (категорії) підприємств, визначити оптимальні варіанти їхнього співвідношення та взаємодії, основні напрями відповідної державної підтримки.

Для обґрунтування сутності регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва було досліджено досвід здійснення фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва в Україні та за кордоном. Встановлено, що сприяння та підтримка малого підприємництва є самостійною складовою державної економічної політики в багатьох країнах, де існують спеціальні органи управління (координації) та підтримки малого бізнесу, а саме: національні адміністрації малого бізнесу, державні корпорації по фінансуванню та страхуванню кредиту, асоціації кредитної гарантії, підприємства спільного фінансування, товариства взаємного гарантування, спеціалізовані фонди. Основними напрямами фінансово-кредитної підтримки є безповоротна фінансова допомога, цільове субсидіювання, позики на пільгових умовах, надання гарантій повернення кредиту, страхування кредитів, створення спеціальних фірм за допомогою банків та страхових компаній, що беруть участь у капіталі малих та середніх підприємств.

В результаті узагальнення української практики фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва виділено наступні її основні джерела: фінансова допомога міжнародних фінансових організацій та фондів, фінансування з українських фондів підтримки підприємництва та з місцевих бюджетів, позики комерційних банків та кредитних спілок, лізинг, надання кредитів та гарантій з боку Кредит-но-гарантійної установи підтримки малого та середнього підприємництва.

В дисертації показано, що кількісні та якісні показники розвитку малого підприємництва істотно різняться за регіонами України. Визначено, що Донецька область має добрі абсолютні показники розвитку малого підприємництва, але відносні показники значно гірші, ніж в інших регіонах України. Це потребує формування фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва в Донецькій області.

Регіональний фінансово-кредитний механізм управління розвитком малого підприємництва пропонується визначати як сукупність форм і методів прямого та опосередкованого впливу органів місцевого самоврядування на якісний та кількісний стан фінансових та інвестиційних ресурсів малого підприємництва.

Розділ 2. Дослідження практики регіонального управління розвитком малого підприємництва (на прикладі Донецької обл.).

На основі статистичних даних, систематизованих в аналітичних рядах динаміки, було досліджено процеси розвитку малого підприємництва, що відбувалися на рівні України, у масштабі галузі та регіону, на щаблі окремого підприємства.

Визначено, що у період 1991-1994рр. мала місце стала тенденція до росту кількості малих підприємств в Україні та Донецькій обл., зокрема. Збільшення державою податкового тиску у 1994р. призвело до зниження темпів росту кількості малих підприємств. Деяке пожвавлення почалося у 1996р. у зв’язку з прийняттям програми регіональної підтримки розвитку малого підприємництва. На 2000р. припадає найбільший сплеск ділової активності малих підприємств та починається стабілізація їх чисельності.

Аналіз динаміки розвитку малого підприємництва свідчить, що за десятирічний період з 1991 по 2001рр. відбулися істотні зміни у галузевій структурі малого бізнесу як України, так і Донецької області, зокрема. В перші роки реформ більшість малих підприємств працювала в сфері промисловості та будівництва. Починаючи з 1996р., малий бізнес орієнтується переважно на торгово-посередницьку діяльність. Визначено причини таких змін у спеціалізації малих підприємств: підприємства, що працюють в сфері промислового виробництва мають більш високий податковий тиск, потребують більш високих капітальних вкладень в основний капітал, мають більш високу тривалість операційного та фінансового циклу.

Загальносвітові тенденції розвитку малого підприємництва пов’язані з орієнтацією малого бізнесу розвинутих країн переважно на інноваційну діяльність, внутрішнє йому притаманну. Тому в нашій країні малий бізнес, що набув найбільшого поширення у традиційних галузях економіки (торгівля, громадське харчування, будівництво), що не зв'язані безпосередньо з процесами виникнення і реалізації нововведень, знаходиться на початковому етапі свого розвитку. Опрацьовування української практики та закордонного досвіду дозволило встановити, що пріоритетними напрямками фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва повинна стати інноваційна діяльність та діяльність в сфері матеріального виробництва.

В результаті дослідження територіальних особливостей розвитку малого підприємництва в Україні визначено його бурхливий розвиток у великих містах на початковому етапі реформ. Розвиток малого бізнесу Донецької області також має чітку регіональну диференціацію. Більшість малих підприємств зосереджено у великих промислових містах області, однак, намітилася тенденція до зниження темпів росту малих підприємств у містах і збільшенню в районах. Така переорієнтація пов’язана, насамперед, з реформуванням структури й умов роботи сільськогосподарського виробництва, а також з появою в зв'язку з цим малих підприємств по переробці сільгосппродукції.

В роботі встановлено, що малі підприємства за сучасних умов мають дефіцит внутрішніх та зовнішніх джерел фінансування їх діяльності. В роботі обґрунтовано причини дефіциту внутрішніх (низька питома вага амортизації в структурі собівартості, незадовільні фінансові результати діяльності) та зовнішніх джерел фінансування малих підприємств (великі процентні ставки та вимоги до забезпечення кредитів, що надаються малим підприємствам комерційними банками; недостатній обсяг позичкового фонду кредитних спілок та фондів підтримки малого підприємництва).

В дисертації доведено, що найбільший вплив на розвиток малого підприємництва, його кількісний та якісний склад, мають податкові важелі. Впровадження спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва сприяло певному пожвавленню їх ділової активності, але рівень податкового тягарю залишається занадто високим.

Розділ 3. Розробка пропозицій щодо формування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва.

В дисертації обґрунтовано, що розмір ставки єдиного податку повинен ґрунтуватися на середній рентабельності малих підприємств. В результаті побудови економіко-математичної моделі було встановлено, що точкою безумовного переходу малого підприємства на сплату єдиного податку є рівень рентабельності, вищий за 20%. Для визначення розміру податку було отримано наступну модель

Х < 0,3 * Р, (1)

де Х – ставка єдиного податку у випадку сплати малим підприємством податку на додану вартість, Р – середня рентабельність малих підприємств, %.

В роботі обґрунтовано необхідність зниження ставок єдиного податку та їх розмір. Запропоновано зміни до організаційного механізму встановлення та сплати єдиного податку. Законодавство повинно визначати лише його граничні ставки, а встановлення індивідуально еквівалентних ставок має бути прерогативою місцевих органів влади в залежності від галузевої приналежності, економічної та соціальної значущості діяльності малого підприємства.

В роботі досліджено особливості оподаткування підприємств в умовах спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку. Встановлено, що суб’єкт малого підприємництва не спроможний задовольнити існуючим вимогам, які дають право на пільговий режим інвестиційної діяльності. Доведено, що зниження обов’язкової ставки інвестицій до 100 тис. грн. сприятиме притоку приватного капіталу у сільське господарство, промисловість, будівництво, транспорт та зв’язок на території із спеціальними режимами інвестування.

В дисертації запропоновано засади функціонування регіонального фонду підтримки підприємництва (РФП) та його взаємодії з органами місцевого самоврядування, малим бізнесом та фінансово-кредитними установами.

Організаційну схему функціонування РФП наведено на рис.1.

Регіональним Фондом підтримки малого підприємництва пропонується вважати некомерційну організацію, що створюється з метою фінансування програм, проектів і заходів, спрямованих на підтримку і розвиток малого підприємництва, шляхом акумулювання бюджетних коштів, надходжень від приватизації державного і комунального майна, доходів від власної діяльності, добровільних внесків фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних, доходів від випуску і розміщення цінних паперів, а також доходів, що одержано по відсотках від пільгових кредитів, виділених на конкурсній основі суб'єктам малого підприємництва.

У контексті підвищення якості інформаційного та аналітичного забезпечення державного управління на підставі систематизації та критичного вивчення методик аналізу фінансового стану та кредитоспроможності підприємства розроблено галузеві нормативи фінансових коефіцієнтів для малих підприємств регіону (табл.1).

Порівняльний аналіз методу фінансових коефіцієнтів, що застосовуються українськими банками під час надання власних кредитів та кредитів за лініями міжнародних фінансово-кредитних установ, дозволив зробити наступні висновки: методика оцінки кредитоспроможності, розроблена НБУ, та методики українських банків, що поклали її в основу, передбачають більшу кількість оціночних показників, ніж закордонні; вимоги до критичних значень фінансових коефіцієнтів в методиках оцінки кредитоспроможності позичальника українських банків є більш жорсткими. Внаслідок критичного фінансового стану українські малі підприємства не завжди можуть задовольняти вимоги комерційних банків та одержати кредит.

Рис. 1. Організаційна схема функціонування Регіонального фонду підтримки малого підприємництва в Донецькій області

Розроблено принципи та методи визначення рейтингу малого підприємства, який розглядається як елемент конкуренції в отриманні ним зовнішнього фінансування. Узагальнення підходів до визначення рейтингу дозволили виділити такі методи: фінансових коефіцієнтів, статистичний, експертний. Надано принципову характеристику цих методів та сфер їх застосування. Запропоновано методику визначення рейтингу, що виключає застосування „систем відсічень” малорентабельних підприємств малого бізнесу, які в найбільшій мірі потребують фінансово-кредитної підтримки.

В дисертації розроблено критерії якості кредитів малим підприємствам, виходячи із таких методологічних посилок: діяльність малого підприємства, з одного боку, тісно пов'язана з його господарською спрямованістю, а з другого — з особистістю керівника (власника) підприємства. Критеріями оцінки якості кредитів малим підприємствам пропонується вважати інтеграцію критеріїв оцінки кредитів юридичним та фізичним особам: чим менший обсяг господарської діяльності, тим важливіша роль критеріїв для оцінки кредитів фізичним особам.

Таблиця 1

Галузеві нормативи фінансових коефіцієнтів малих підприємств

Найменування показник | Всього | Сільське господарство, мисливство та лісове господарство | Промисловість | Будівництво | Оптова й роздрібна торгівля; торгівля транспортними засобами; послуги з ремонту | Готелі та ресторани | Транспорт та зв’язок | Операції з нерухомістю, здавання під найом та послуги юридичним особам | Колективні,

громадські та особистих послуг

1. Розмір власних оборотних коштів (функціонуючий капітал) | 0,15 | 1,05 | 29,65 | 45,9 | -79,1 | 0,15 | 3,60 | 3,05 | -3,45

2. Маневреність власного капіталу | -0,02 | 0,15 | 0,13 | 0,19 | -0,28 | -0,01 | -0,08 | -0,06 | -0,13

3 Коефіцієнт поточної ліквідності | 1,01 | 1,19 | 1,22 | 1,56 | 0,94 | 1,02 | 1,00 | 0,92 | 0,84

4 Коефіцієнт швидкої ліквідності | 0,82 | 0,69 | 0,84 | 0,52 | 0,26 | 0,67 | 0,40 | 0,37 | 0,38

5. Коефіцієнт абсолютної ліквідності | 0,06 | 0,07 | 0,14 | 0,22 | 0,03 | 0,12 | 0,10 | 0,14 | 0,10

6. Коефіцієнт концентрації власного капіталу | 0,45 | 0,44 | 0,56 | 0,57 | 0,20 | 0,78 | 0,54 | 0,66 | 0,56

7. Коефіцієнт концентрації позикового капіталу | 0,55 | 0,56 | 0,44 | 0,43 | 0,80 | 0,23 | 0,46 | 0,34 | 0,44

Побудовано адаптивну модель адресної фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого підприємництва, що враховує його фінансовий стан, пріоритетність діяльності для регіону, галузеву приналежність, в основі якої лежить метод відстаней.

Значення рейтингової оцінки малого підприємства визначається за формулою

, (2)

де Rj - рейтингова оцінка для j-ого підприємства; X1j, X2j.... Xnj, - стандартизовані показники j-ого аналізованого підприємства.

Для більш повного використання положень даної методики на практиці пропонується враховувати особливості малих підприємств по галузях та регіонах. Мова йде про відокремлення галузей матеріального виробництва від галузей, зайнятих комерційною діяльністю, та підтримку малих підприємств в регіонах з низьким рівнем розвитку підприємництва. Тому комплексна рейтингова оцінка визначається за формулою

Rjк = (1-Кпг) * (1-Кпр)*Rj, (3)

де Rjк - комплексна рейтингова оцінка підприємства, Кп – коефіцієнт пріоритетності галузі, в якій працює мале підприємство, Кпр – коефіцієнт пріоритетності регіону.

Підприємства ранжуються в порядку убування рейтингової оцінки. Найвищий рейтинг має підприємство з мінімальним значенням Rjк.

В роботі запропоновано прямі та непрямі показники ефективності функціонування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва. Прямий ефект становить перевищення доходів над витратами регіональної системи управління на підтримку розвитку малого підприємництва. Доходи системи становлять податкові надходження від малих підприємств у місцевий бюджет та вхідні потоки регіонального фонду підтримки малого підприємництва. Видатки системи являють собою субсидії органів місцевого самоврядування та вихідні потоки регіонального фонду підтримки малого підприємництва. Непрямий ефект складається в створенні робочих місць та пожвавленні інноваційної діяльності, спрямованої на поліпшення екологічної обстановки, прискорення науково-технічного прогресу.

ВИСНОВКИ

На підставі комплексного системного дослідження питань організаційного та методичного забезпечення управління розвитком малого підприємництва, узагальнення закордонного та вітчизняного досвіду формування систем державної підтримки та результатів діяльності малих підприємств, вироблено ряд наукових висновків та рекомендацій, зміст яких полягає у такому:

1. Обґрунтовано, що незадовільний стан державної підтримки малого підприємництва потребує формування регіонального фінансово–кредитного механізму управління його розвитком. Це дозволить пом’якшити “основне протиріччя” малого підприємництва.

2. Визначено елементи фінансово–кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва: прямі заходи включають надання субсидій та позик, формування державних фондів, створення спеціалізованих фінансових установ; до непрямих заходів відносять податкові знижки (або повне звільнення від сплати податків); податкові пільги; прискорену амортизацію; знижки на науково-дослідні витрати, на витрати, пов'язані з підготовкою кадрів для підприємницької діяльності тощо. Функціонування розробленого механізму дозволить зміцнити фінансові ресурси розвитку малого підприємництва та пожвавити його ділову активність.

3. Визначено кількісні та якісні показники розвитку малого підприємства в Україні в територіально-галузевому аспекті. Це дозволило обґрунтувати приоритетні напрями регіональної програми підтримки малого підприємництва: інноваційна діяльність, діяльність в сфері матеріального виробництва, стимулювання підприємницької активності у невеликих містах та селах.

4. Встановлено, що найбільший вплив на розвиток малого підприємництва, його кількісний та якісний склад мають податкові важелі. Розроблено пропозиції щодо удосконалення обчислення та справляння єдиного податку, що дозволить зменшити податкове навантаження на мале підприємництво, а як наслідок, масштаб тіньового сектору економіки.

5. Дослідження умов надання пільгового режиму інвестиційної діяльності у спеціальних економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку дозволило зробити висновок про їх неприйнятність для суб’єктів малого підприємництва. На підставі обчислення розмірів середніх активів та середнього капіталу малих підприємств обґрунтовано розмір мінімальної обов’язкової ставки інвестицій з метою сприяння притоку приватного капіталу у сільське господарство, промисловість, будівництво, транспорт та зв’язок.

6. Розроблено засади функціонування регіонального фонду підтримки малого підприємництва, визначено форми та методи його взаємозв’язків з органами місцевого самоврядування. Розроблено адаптивну модель адресної фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого підприємництва, що враховує його фінансовий стан, пріоритетність діяльності для регіону, галузеву приналежність, в основі якої лежить метод відстаней. Це дозволить підвищити обґрунтованість надання державної фінансової підтримки.

7. Обґрунтовано засади управління формуванням та використанням фінансових ресурсів регіонального фонду підтримки малого підприємництва: розроблено галузеві нормативи фінансових коефіцієнтів для малих підприємств регіону, принципи та методи визначення рейтингу малого підприємства, який розглядається як елемент конкуренції в отриманні зовнішнього фінансування малим підприємством. Визначено підходи до побудови методики оцінки фінансового стану позичальника, яку засновано на інтеграції методу фінансових коефіцієнтів та експертного методу в залежності від розміру суб’єкта малого підприємництва. Розроблені пропозиції сприятимуть мінімізації ризиків державного фінансування та кредитування суб’єктів малого підприємництва.

8. Запропоновано показники ефективності функціонування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва. Прямі показники ефективності дозволять оптимізувати витрати органів місцевого самоврядування на фінансову підтримку малого підприємництва, непрямі показники - скоригувати приоритетні напрями підтримки розвитку малого підприємництва.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації

1. Лукьянченко В.А. Особенности процедуры кредитования малых предприятий по программам международных финансовых организаций // Менеджер. – 2001. - №4 (16). – С.93-99.

2. Лук’янченко В.О. Критерії ефективності системи державної підтримки малого підприємництва // Збірник наукових праць ДонДАУ: „Соціальний менеджмент: управління інформаційними процесами”: серія „Державне управління”, т. III, вип. 18. – Донецьк: ДонДАУ, 2002. – С.206-211.

3. Лук’янченко В.О., Циганов О.Р. Обґрунтування моделі державного управління розвитком малого підприємництва в Україні // Управління та регулювання діяльності підприємств, установ і організацій: серія “Державне управління”. – т. III, вип.10. – Донецьк: ДонДАУ, 2002. – С.41-45.

Особистий внесок здобувача: проаналізовано існуючі моделі державного управління розвитком малого підприємства та виконано їх адаптацію до умов України.

4. Лук’янченко В.О. Методика фінансово – економічного аналізу при наданні мікрокредитів / Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 116. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. – С.117-125.

5. Косова Т.Д., Лук’янченко В.О. Формування механізму фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва в Донецькій області // Фінанси України. – 2002. - №12. – С.37-41.

Особистий внесок здобувача: узагальнено практику функціонування механізму фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва в Донецькій області.

6. Циганов О.Р., Лук’янченко В.О. Роль кредитних спілок у фінансуванні малого підприємництва регіону // Схід. – 2002. - №4 (47). – С.30-32.

Особистий внесок здобувача: надано критичну оцінку Закону України „Про кредитні спілки в Україні”, узагальнено практику функціонування кредитних спілок у Донецькому регіоні.

7. Косова Т.Д., Лук’янченко В.О. Методика фінансового аналізу малих підприємств// Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Випуск 13. Том 3/ Відп. Ред. О.О.Шубін – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002.- С.70-75.

Особистий внесок здобувача: розроблено класифікацію коефіцієнтів фінансового стану малого підприємства.

8. Косова Т.Д., Лук’янченко В.О. Економічний стан та перспективи розвитку малого підприємництва Донецького регіону // Вісник ДонДУЕТ. – 2002. - №4(16)- С.78-83.

Особистий внесок здобувача: узагальнено статистичний матеріал, що характеризує стан розвитку малого підприємництва у регіоні.

9. Косова Т.Д., Лук’янченко В.О. Єдиний податок: проблеми реформування обчислення та справляння // Финансы, учет, банки. Сборник научных трудов. Випуск 8. Часть 1 / Под общ. ред. д.э.н., проф. П.В.Егорова. – Донецк: ДонНУ, 2002. – С.84-88.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано оптимальну ставку єдиного податку.

10. Косова Т.Д., Лук’янченко В.О. Класифікаційні ознаки малого підприємництва // Вісник Макіївського економіко-гуманітарного інституту „Слово”. - 2001. – №8.- С.119-122.

Особистий внесок здобувача: виконано систематизацію класифікаційних ознак малого підприємництва, що містяться у різних нормативно-правових актах.

11. Косова Т.Д., Лук’янченко В.О. Статистичне моделювання показників кредитоспроможності малих підприємств // Вісник Макіївського економіко-гуманітарного інституту „Слово”. - 2002. – №9,10. - С.76-80.

Особистий внесок здобувача: запропоновано підходи до аналізу кредитоспроможності малих підприємств.

12. Лук’янченко В.О. Вплив галузевих особливостей на розвиток малого підприємництва // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції „Наука і освіта – 2002”. – Том 12. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С.32-33.

13. Лукьянченко В.А., Толкацер Д.Я. Особенности финансового менеджмента в малом бизнесе // Финансовый и банковский менеджмент: опыт и проблемы. Тезисы докладов и выступлений на международной конференции студентов и молодых ученых. Общ. ред. д.э.н., проф. Егорова П.В. – Донецк: ДонНУ, 2001. – с.150.

Особистий внесок здобувача: визначено вплив зовнішнього середовища на стратегію і тактику управління малим підприємством.

Анотація

Лук’янченко В.О. Формування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління за спеціальністю 25.00.04 – Регіональне управління. - Донецька державна академія управління Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2002.

В дисертації розроблено науково-методичні основи формування регіонального фінансово-кредитного механізму управління розвитком малого підприємництва. Розкрито сутність малого підприємництва, його територіального та галузевого розвитку як об’єктів державного управління. Систематизовано форми і методи взаємозв’язків органів місцевого самоврядування та малого підприємництва. Здійснено оптимізацію впливу податкових важелів та стимулів на мале підприємництво. Розроблено основи функціонування регіонального фонду підтримки малого підприємництва. Обґрунтовано пропозиції з підвищення якості інформаційного та аналітичного забезпечення державного управління розвитком малого підприємництва. Побудовано адаптивну адресну модель державного управління фінансуванням та кредитуванням малого підприємництва.

Ключові слова: державне управління, місцеве самоврядування, мале підприємництво, регіональний фонд, фінансування, кредитування.

Аннотация

Лукьянченко В.А. Формирование регионального финансово-кредитного механизма управления развитием малого предпринимательства. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата наук по государственному управлению по специальности 25.00.04 – Региональное управление. - Донецкая государственная академия управления Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2002.

В диссертации разработаны научно-методические основы формирования регионального финансово-кредитного механизма управления развитием малого предпринимательства. В работе выполнена характеристика малого предпринимательства как системного объекта государственного управления. Разработана классификация предпринимательства по размеру, позволяющая выявить и проанализировать сильные и слабые стороны каждой группы предприятий, определить основные направления государственной поддержки.

Выявлены факторы, обуславливающие состояние „основного противоречия” - между высокой социальной значимостью и нестойкостью малого предпринимательства. Исследована роль предпринимательства в решении проблем безработицы. Показана необходимость и определены основные направления усиления политико-экономического влияния государства на развитие малого предпринимательства.

Сформирован региональный механизм финансово-кредитного управления развитием малого предпринимательства, определены его элементы. На основе изучения зарубежного и отечественного опыта систематизированы основные направления финансово-кредитной поддержки малого предпринимательства. Выявлены отраслевые и региональные закономерности развития малого предпринимательства в Украине.

Проанализировано состояние финансирования деятельности малых предприятий. Выявлены проблемы самофинансирования, причины дефицита внешних источников финансирования малых предприятий. Определена зависимость размера внешнего финансирования от основных показателей деятельности малого предприятия. Обобщена практика финансовой поддержки малого предпринимательства за счет средств государственных фондов и программ международных финансовых организаций.

Определено, что наибольшее влияние на развитие малого предпринимательства, его количественный и качественный состав, имеют налоговые рычаги. Построена экономико-математическая модель ставок единого налога. Обоснованы предложения по реформированию начисления и уплаты единого налога с целью снижения налогового давления на малые предприятия.

Разработаны предложения по активизации малого предпринимательства в условиях специальных экономических зон и территорий приоритетного развития за счет снижения размера минимальной обязательной суммы инвестирования.

Предложены основы функционирования регионального фонда поддержки предпринимательства и его взаимодействия с органами местного самоуправления, малым бизнесом и финансово-кредитными учреждениями. Разработаны принципы управления формированием, распределением и использованием финансовых ресурсов фонда.

В контексте повышения качества информационного и аналитического обеспечения государственного управления на основе систематизации и критического анализа методик анализа финансового состояния и кредитоспособности предприятия разработаны отраслевые нормативы финансовых коэффициентов для малых предприятий региона.

Обоснованы принципы и методы определения рейтинга малого предприятия, который рассматривается как элемент конкуренции в получении внешнего финансирования. Предложена методика рейтинговой оценки, исключающая применение „систем отсечений” малорентабельных предприятий малого бизнеса, в наибольшей мере нуждающихся в финансово-кредитной поддержке. Разработаны критерии качества кредитов малым предприятиям. Построена адаптивная модель адресной финансово-кредитной поддержки субъектов малого предпринимательства.

Предложены прямые и косвенные показатели эффективности функционирования механизма финансово-кредитной поддержки на региональном уровне. Прямой эффект составляет превышение доходов над расходами региональной системы управления на поддержку развития малого предпринимательства. Косвенный эффект состоит в создании рабочих мест и оживлении инновационной деятельности, направленной на улучшение экологической обстановки, ускорение научно-технического прогресса.

Ключевые слова: государственное управление, местное самоуправление, малое предпринимательство, региональный фонд, финансирование, кредитование.

Summary

Lukaynchenko V. A. Formation of the regional financial and credit mechanism of management of development of small business. - Manuscript.

Thesis for Candidate’s Degree in State Management on speciality 25.00.04 - Regional management. - Donetsk state academy of management of Ministry of education and science of Ukraine, Donetsk, 2002.

In the thesis the scientific - methodical bases of formation of the regional financial and credit mechanism of management of development of small business are developed. The essence of small business, it’s territorial and branch development as objects of administration of government is disclosed. The forms and methods of interrelations of local self-management and small business are systematized. The optimization of state influence of tax levers and endorsements on small business is carried out. The bases of functioning of regional fund of support of small business is developed. The offers on increase of quality of information and analytical maintenance of administration of government by development of small business are justified. The adaptive address pattern of administration of government by financing and crediting of small business is constructed.

Keywords: administration of government, local self-management, regional fund, financing, crediting.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ ПІДГОТОВКИ МЕНЕДЖЕРІВ МОДЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ - Автореферат - 24 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЇ КОМПЕНСАЦІЇ МАГНІТНОГО ПОЛЯ ПОБЛИЗУ НИЗЬКОВОЛЬТНИХ КОМПЛЕКТНИХ ПРИСТРОЇВ - Автореферат - 42 Стр.
ФормУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ: детермІнантИ, проблемИ, перспективИ (соцІально-фІлософсЬкий аналІз) - Автореферат - 43 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ УЧНІВ 8-9 КЛАСІВ СІЛЬСЬКОЇ ШКОЛИ НА СФЕРУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА В ПРОЦЕСІ ТРУДОВОГО ПРОФІЛЬНОГО НАВЧАННЯ - Автореферат - 29 Стр.
МЕТОДИЧНІКИ ОСНОВИТЕХНОЛОГІЙ ТА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯ БАНКОМУ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМТОПОГРАФІЧНИХ ЦИФРОВИХ КАРТ - Автореферат - 41 Стр.
Моделювання інтелектуальних інформаційних систем з індуктивною компонентою - Автореферат - 23 Стр.
ПРАВОВА РЕФОРМА В ЧЕХІЇ І СЛОВАЧЧИНІ В УМОВАХ ПОСТСОЦІАЛІСТИЧНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ: ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ - Автореферат - 58 Стр.