У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ УКРАИНЫ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

ЛИФАР ВЛАДИСЛАВА ВІТАЛІЇВНА

УДК 658.7.001.2

РОЗРОБКА ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЗАКУПКАМИ І РОЗПОДІЛОМ НА ВЕЛИКОМУ ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ– 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Запорізькому національному технічному університеті

Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

КРИМСЬКА Любов Олександрівна

(Запорізький національний технічний університет,

завідувач кафедри менеджменту та маркетингу).

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

СЕМЕНОВ Григорій Антонович

(Запорізька державна інженерна академія,

завідувач кафедри економіки і організації виробництва).

кандидат економічних наук

ДРОБ Олександр Маркович

(ВАТ “Дніпропетровський трубний завод”,

заступник генерального директора з економіки).

Провідна установа: Національний гірничий університет Міністерства освіти

і науки України, кафедра менеджменту, м. Дніпропетровськ

Захист відбудеться “ 7 липня 2003 р. о 14.00 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 08.084.04 при Національній металургійній академії України за адресою:

49600, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 4

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Національної металургійної

академії України за адресою:

49600, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 4

Автореферат розісланий “ 7 ” червня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради ______________ /Ігнашкіна Т.Б./

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Трансформація української економіки останніх років висунула перед економічною наукою безліч проблем, що вимагають глибокого теоретичного осмислення й обґрунтування шляхів їхнього практичного рішення. Це відноситься і до традиційно сформованих підходів організації систем матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) і збуту на промислових підприємствах. Рішення цих проблем вимагає нових підходів, зокрема , використання концепцій логістики, що не тільки можуть істотно вплинути на ефективність виробництва українських підприємств за рахунок поліпшення якості постачань і скорочення логістичних витрат у сфері обігу, але й дозволять одержати додаткові конкурентні переваги на ринку.

Актуальність теми. Зарубіжні компанії давно й успішно використовують методи логістики в організації своєї діяльності. Однак, інструменти, що успішно використовуються в умовах стабільної економіки розвинених країн, не можуть використовуватися на українських підприємствах як адекватні. Це відноситься і до логістики, можливість та темпи впровадження якої у вітчизняний бізнес необхідно розглядати, з огляду на проблеми і специфіку національної економіки, розробляючи концептуальне обґрунтування і методичне забезпечення такого впровадження.

Після розпаду адміністративно-командної системи господарювання розрив виробничо-господарських зв'язків між підприємствами виявив настійну потребу в заміні вертикальних ієрархічних зв'язків на горизонтальні комерційні, котрі забезпечують в умовах ринку оптимальне рішення проблем підприємництва в сфері закупівель, транспортування та розподілу готової продукції, тобто проблем оптимізації матеріальних, фінансових і інформаційних потокових процесів виробництва та обігу в реальному секторі економіки. Основна ідея роботи полягає в тому, що логістика здатна забезпечити оптимальне управління потоковими процесами з метою одержання додаткових доходів і прибутку.

Серед вітчизняних вчених, роботи яких присвячені дослідженню концепцій і методів логістики, слід відмітити російських - Б.О. Анікіна, О.М. Гаджинського, Л.Б. Міротіна, Ю.М. Неруша, українських – А.Г.Кальченко, Є.В. Крикавського. Основні положення логістики відображені в роботах таких зарубіжних вчених, як М. Мескон, М. Едоус, Д. Бауерсокс та інш. Однак, роботи названих вчених та інші публікації і розробки не охоплюють усього спектра проблем, пов'язаних з логістичною діяльністю підприємств в нових умовах господарювання.

Більш поглиблених досліджень вимагають питання уточнення сутності логістичного управління запасами, ефективності використання логістичних концепцій і методів в управлінні підприємством, принципи створення логістичних систем, вплив логістичного менеджменту на сукупні витрати підприємства, облік логістичних витрат, гармонізація матеріальних потоків. Необхідність рішення цих питань обумовила вибір теми дослідження, мету, структуру і задачі дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до плану науково-дослідної роботи на 2000-2003 роки Запорізького національного технічного університету в рамках теми 07410 "Удосконалення механізму управління розвитком великих промислових підприємств в сучасних умовах трансформації економіки" (протокол № 16 від 18 жовтня 2000 р.). Особисто автором розроблена методика управління запасами на основі АВС- та XYZ-аналізу.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є формування логістичної системи (ЛС) управління підсистемами закупок і розподілу на промисловому підприємстві.

Досягнення поставленої мети обумовлює вирішення таких задач:

- систематизувати основні поняття категоріального апарату логістики;

- виявити особливості керування виробничою підсистемою як ланкою

логістичного ланцюга, що інтегрує підсистеми закупок і розподілу;

- визначити взаємозв’язок логістичного ланцюга з ланцюгом цінності

М. Портера та встановити місце логістики в створенні корисності товару;

- обґрунтувати критерії вибору системи управління запасами і розподільної

стратегії на основі методів АВС- та XYZ-аналізу і провести розрахунок

рівномірності і ритмічності постачань;

- розробити принципи створення структури ЛС із використанням елементів

економічної кібернетики, теорії автоматизованого управління та

міжфірмового маркетингу;

- розробити моделі управління й аналізу матеріальних потоків на вході і виході

системи підприємства;

- розробити методику розрахунку логістичних витрат на основі існуючої

системи бухгалтерського обліку.

Об'єктом дослідження є процес руху матеріальних потоків у підсистемах закупок і розподілу на підприємствах автомобільної галузі. Предметом дослідження - логістичні методи управління матеріальними потоками на промисловому підприємстві, їхня оптимізація й адаптація до умов ринку.

Методи дослідження. Методологічну і теоретичну основу дисертаційної роботи склав синтез результатів фундаментальних і прикладних досліджень в області логістики, сучасні теорії логістики і методи управління товарорухом. У роботі для удосконалення управління запасами в підсистемах закупок і розподілу використовувався АВС- та XYZ-аналіз, при діагностиці даних підсистем - контент-аналіз та економіко-математичні методи, при створенні структури ЛС на промисловому підприємстві - імітаційне моделювання з елементами кібернетичного підходу, для управління матеріалопотоками на вході і виході системи підприємства - методи системного аналізу, методи прогнозування й економіко-математичне моделювання.

Інформаційною базою дослідження є роботи вітчизняних і зарубіжних вчених і фахівців з логістики, документи СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ", статистична й економічна звітність підприємства, результати власних досліджень і спостережень.

Наукова новизна отриманих результатів. Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає в узагальненні і поглибленні теоретико-методологічних положень застосування логістичного підходу в управлінні закупками і розподілом на вітчизняних промислових підприємствах. Основні наукові результати дисертаційного дослідження, запропоновані автором особисто, полягають в тому, що:

- дістало подальшого розвитку розмежування основних понять логістики, зокрема обгрунтовано, що логістичний канал є більш широким поняттям, ніж логістичний ланцюг, і включає всі логістичні ланцюги або їх ділянки, тоді як поняття логістичної мережі і логістичної системи не тотожні, оскільки логістична мережа включає повну численність ланок в рамках досліджуваної логістичної системи, що дозволило провести чітку різницю між цими поняттями;

- виявлені інформаційні зв’язки між елементами виробничої ланки логістичного ланцюга з використанням моделі "чорної шухляди", грунтуючись на кібернетичному підході, з метою урахування підсистеми виробництва без її детального аналізу при створенні ЛС, яка інтегрує підсистеми закупок і розподілу;

- проведена аналогія між логістичним ланцюгом та ланцюгом цінності М. Портера на основі формування і аналізу витрат, встановлено місце логістики в створенні корисності товару і стратегії конкуренції, що підтвердило тісний взаємозв’язок логістики з маркетингом;

- удосконалено процес управління запасами в системах закупок і розподілу на основі інтегрованого використання методів АВС - та XYZ-аналізу, а також методу розрахунку рівномірності і ритмічності постачань;

- створена концептуальна схема структури логістичної системи з використанням теорій економічної кібернетики і автоматизованого управління, що розкрило взаємозв’язки між ланками логістичного ланцюга та сутність логістичного управління на підприємстві;

- обґрунтовано використання принципів міжфірмового маркетингу в логістиці, які уможливлюють створення логістичної системи на рівні підприємств-партнерів за рахунок перерозподілу виконуваних функцій;

- проведено групування логістичних витрат у підсистемах закупок і розподілу, деталізовані складові витрат, що дозволяє оцінити вартість кожної логістичної операції в загальній сумі витрат.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці та реалізації:

- алгоритму прогнозування матеріалопотоків логістичної системи з метою визначення розміру матеріалопотока в плановому періоді;

- моделі гармонізації матеріальних потоків на вході і виході логістичної системи,

заснованої на регулюванні величини цін та обсягів потоків, яка дозволяє прогнозувати бажані параметри результативності матеріальних потоків в логістичних ланцюгах;

- методики розрахунку поточних логістичних витрат, що дозволяє враховувати логістичні витрати на підставі існуючої системи бухгалтерського обліку;

- динамічної економічної моделі для оцінки впливу цінових стрибків на паливо на обсяги продукції підприємства, що постачається в сфері розподілу, тобто на вихідні матеріальні потоки, яка допоможе розрахувати і спрогнозувати фінансове забезпечення матеріальних потоків.

Основні наукові результати дисертаційного дослідження використані в навчальному дисциплінах "Логістика", "Інфраструктура товарного ринку" для студентів денного і заочного відділень за спеціальністю 7.050201 “Менеджмент організацій”, 6.050108 “Маркетинг” факультету економіки і управління Запорізького національного технічного університету (довідка про використання № 37-74/3075 від 22.11.2002 р.).

Практичні пропозиції і рекомендації автора прийняті до впровадження в діяльність СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ" з метою удосконалення управління запасами та матеріалопотоками підприємства, що підтверджується відповідними документами (акт про впровадження № 335 від 24.02.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї і положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження доповідалися й обговорювалися на Міжнародній науково-практичній конференції "Актуальные проблемы управления - 2000" у м. Москва, на Міжнародній науково-практичній конференції "Маркетинг та логістика в системі менеджменту" у м. Львів (2001 р.), на Міжнародній науково-практичній конференції "Актуальные проблемы управления - 2001" у м. Москва.

Публікації. За результатами проведеного дослідження опубліковано 7 робіт (наукові статті, тези доповідей) загальним обсягом 1,6 д. а., зокрема 5 статей - у фахових виданнях.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг роботи - 212 сторінок, в тому числі основний текст - 196 сторінок, 17 з яких цілком займають таблиці і рисунки, 31 таблиця і 40 рисунків, а також 5 додатків на 5 сторінках. Список використаних джерел нараховує 125 найменувань і займає 9 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі дисертаційної роботи "Теоретичне обґрунтування логістичного підходу до управління закупками і розподілом" досліджені сучасні концепції логістики і логістичний підхід до управління підприємством, проаналізовані системи логістики, що використовуються в практиці світового бізнесу, оцінені передумови і проблеми впровадження логістики на українських промислових підприємствах.

На підставі точок зору різних вчених установлено, що на сьогоднішній день не існує єдиного визначення поняття "логістика", і як наслідок, однозначно сформульованої її концепції, і в цілому, залишаються розбіжності у формуванні категоріального апарата логістики. Тому в процесі дослідження проведено чітке розмежування між категоріями „логістичний ланцюг” та „логістичний канал”. Встановлено, що логістичний ланцюг – це послідовність елементів-ланок, кожна з яких представлена одним учасником ЛС, тоді як логістичний канал – це більш широке поняття, яке включає декілька логістичних ланцюгів, що функціонують паралельно.

Аналіз досвіду зарубіжних автомобільних компаній і сучасної економічної ситуації на Україні дозволив виявити можливості і проблеми використання різних логістичних систем на вітчизняних підприємствах, серед яких можна виділити системи „планування потреб в матеріалах” (materіal resource plannіng/ MRP І, ІІ, ІІІ) і „планування розподілу ресурсів” (dіstrіbutіon resource plannіng/ DRP І, ІІ), а також найбільш ефективну мікрологістичну систему KANBAN, засновану на принципі "точно в час" (just-іn-tіme, JІT). Незважаючи на деякі розходження, визначальним у всіх цих системах є попит, а отже, й збут продукції. Тому в роботі обґрунтоване місце збуту продукції та показана різниця між розподільною і збутовою логістикою, які багато авторів трактують ідентично: на відміну від логістики збуту, розподільна логістика є більш широким поняттям та розуміє ефективну організацію збутової діяльності на основі тісного взаємозв’язку з маркетингом.

Оскільки на даний момент в ринковій економіці центральне місце займає комерційна логістика, то, роздивляючись конкретне промислове підприємство з позицій впровадження логістичного підходу до управління, перш за все, звернена увага на можливість створення ЛС, яка інтегрує підсистеми закупок і розподілу. А це, в першу чергу, робить актуальним аналіз та удосконалення управління запасами, руху матеріальних потоків в цих підсистемах. Досліджуючи матеріальні потоки підсистем закупок і розподілу, не можна не враховувати і підсистему виробництва, яка є зв’язуючою ланкою між ними, що особливо важливо при створенні єдиної ЛС. Розгляд виробничої системи в кібернетичному аспекті дозволив виявити інформаційні зв’язки між елементами в ній, зокрема, між підсистемами що управляє і управляється, а також між системою і зовнішнім середовищем.

Значну увагу приділено тісному взаємозв'язку маркетингу і логістики, їхньої ролі у формуванні корисності товару. На основі аналізу складових корисності товару встановлено, що логістика забезпечує корисність місця і часу, тоді як маркетинг - корисність володіння, а також те, що логістика і маркетинг зв'язані саме завдяки вартості володіння товаром. Інтеграція маркетингу і логістики дозволяє вчасно враховувати основні ринкові і вартісні фактори, що підвищує конкурентоздатність підприємства. Особлива роль приділяється принципам міжфірмового маркетингу, який є основою взаємодії партнерів у логістичній системі з позицій розподілу функцій між ними.

Розгляд розвитку горизонтальних зв'язків дозволив обгрунтувати взаємозв’язок логістичного ланцюга з ланцюжком цінності М. Портера, аналогічність яких виявляється в формуванні та аналізі витрат.

В другому розділі дисертаційної роботи "Аналіз та управління запасами в підсистемах закупок і розподілу на основі методів логістики" обґрунтована доцільність використання методів логістики в управлінні запасами, розкрита сутність логістичного управління запасами, їхня роль і місце в системі підприємства, запропоновані шляхи удосконалення управління запасами в підсистемах закупок і розподілу промислового підприємства.

В умовах ринкової економіки підприємства прагнуть до мінімізації рівня запасів, однак це не завжди можливо через внутрішні (інтенсивність використання запасів в залежності від характеру виконуваного замовлення, можливості збереження і витрати на утримання запасів) і зовнішні (коливання попиту на продукцію підприємства, можливості постачальників, оперативність виконання замовлень, витрати на перевезення) фактори.

Створення запасів завжди пов'язано з витратами, що підтвердило необхідність оптимізації рівня запасів на підприємстві. Діагностика роботи підсистем закупок і розподілу на СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ" дозволила виявити ключові проблеми та показала необхідність використання логістики, здатної вирішити основні проблемні ситуації на підприємстві й удосконалити управління запасами. З цією метою в підсистемі закупок був проведений АВС-аналіз для матеріалів, закуповуваних СП, суть якого полягає в розділенні матеріалів на три класи в залежності від вартості і кількості. У роботі оброблений масив даних, ідентичний 10 % номенклатури матеріального потоку. Результати АВС-аналізу та його графічна інтерпретація (рис. 1) підтвердили закон Паретто.

На підставі результатів АВС-аналізу обґрунтований вибір системи управління запасами для кожного окремо взятого класу матеріалів, проведені відповідні розрахунки і побудовані графіки: для класу А найбільш прийнятна система управління запасами з фіксованим розміром замовлення, для класу В - з фіксованим інтервалом часу між замовленнями, для класу С - система "максимум-мінімум". Крім АВС-аналіза, для ефективного управління запасами в підсистемі закупівель розраховані коефіцієнти рівномірності (R) та ритмічності постачань (Кар), що дозволило виявити тих постачальників, робота яких не цілком відповідає вимогам підприємства до якості постачань, і ті комплектуючі, котрі поставляються найменш рівномірно та ритмічно, щоб приділити їм особливу увагу при укладанні договорів. У зв'язку з об'ємністю розрахунків в роботі проведені дослідження тільки по двом постачальникам СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ": підприємство "Вост ГОК” (м. Жовті Води) і НПЧП "Полимермаш" (м. Чернівці). Розрахунок коефіцієнтів проведений як по окремо взятій деталі кожного з двох досліджуваних постачальників, так і в цілому по постачальниках за кожен досліджуваний місяць 2001 р.

У підсистемі розподілу запропоноване інтегроване використання АВС- та XYZ-аналізу, графічна інтерпретація яких представлена на рис. 2 та 3.

Суть XYZ-аналізу полягає в розділенні асортименту наявних на складі виробів на три класи в залежності від частоти їхнього споживання і точності прогнозування потреби. Результатом такої інтеграції є складання матриці, що складається з 9 різних класів виробів (рис. 4). Кожний з виділених класів має дві характеристики: вартість запасів і точність прогнозування потреби в них.

Отримані результати дозволили розробити стратегію управління запасами та стратегію розподілу різних моделей автомобілів, що випускаються СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ".

У третьому розділі "Формування логістичної системи на підприємствах автомобілебудування" запропоноване створення структури логістичної системи (ЛС) на підприємстві з використанням елементів кібернетичного підходу, розроблена методика розрахунку логістичних витрат і моделі гармонізації матеріальних потоків на вході і виході системи підприємства.

У дисертації розглянутий механізм формування ЛС, що інтегрує підсистеми закупок і розподілу промислового підприємства і що забезпечує синергічний ефект, який виявляється: 1) у загальному прискоренні матеріального потоку; 2) у зменшенні сукупних витрат; 3) у підвищенні рівня логістичного сервісу. Для ефективного функціонування логістичної системи досліджена можливість використання кібернетичного підходу, що припускає організацію нової системи обміну інформацією між підрозділами на основі урахування прямих і зворотних зв'язків, а також розгляд деяких ланок системи як "чорних шухляд". В результаті досліджень запропонована схема організаційної структури ЛС (рис. 5). Як критерій ефективності прийнята мінімальна розбіжність між плановими і фактичними даними: , де - планові дані виходу; - фактичні дані виходу.

Використовуючи теорію автоматичного управління, схема, зображена на рис. 5, представлена у виді передатних коефіцієнтів () окремих ланок ЛС з урахуванням входу і виходу кожної з них (рис. 6).

В результаті перетворень, з огляду на паралельне управління підсистемами, отримана передатна функція всієї ЛС:

(1)

Відповідно до запропонованої структури складена функціональна блок-схема управління підсистемами закупок і розподілу і представляє собою порядок розрахунку основних логістичних показників на вході та виході системи підприємства.

Оскільки створення ЛС усередині одного підприємства недостатньо, то для того, щоб підвищити ступінь гнучкості автомобілебудівного заводу "АвтоЗАЗ-ДЕУ" у роботі розглянута можливість логістичної інтеграції підприємств-партнерів на основі принципів міжфірмового маркетингу (рис. 7).

При організації ЛС враховуються не тільки її структура, елементи та функції, але й витрати, пов'язані з виконанням логістичних операцій, що займають значну частку в загальній сукупності витрат. Оскільки для менеджера з логістики при прийнятті рішень важлива будь-яка інформація, то традиційний бухгалтерський облік доповнено управлінським, який дозволяє оперативно контролювати витрати і результати діяльності на різних рівнях системи підприємства.

Для ефективного управління ЛС розроблена методика розрахунку поточних логістичних витрат на основі існуючої системи бухгалтерського обліку. З цією метою деталізована структура логістичних витрат, які виникають при виконанні логістичних операцій, та визначено джерело їх формування.

Важливою складовою частиною ефективного функціонування ЛС є координація та прогнозування вхідних та вихідних товарно-матеріальних потоків підприємства. У дисертаційній роботі розроблено алгоритм прогнозування матеріалопотоків, що містить наступні кроки:

1. Розрахунок по фактичним даним товарообігу складів і кількості відвантажених запасних частин питомого показника обсягу відвантаження.

2. Побудова графіка зміни питомого показника обсягу відвантаження в часі по фактичним даним.

3. Підбор виду рівняння (гіпербола, парабола та інш.), що характеризує загальну тенденцію зміни питомого показника, відповідно до побудованого по фактичним даним графіка.

4. Визначення параметрів цього рівняння.

5. Знаходження апроксимірованих значень питомого показника для звітного періоду й екстрапольовані їхні значення для перспективного періоду.

6. Побудова графіка по розрахунковим даним.

Відповідно до алгоритму проведене прогнозування вихідних потоків запасних частин до моделей „Таврія” і визначена прогнозна величина потоку на найближчий планований період. Для розрахунку відносного показника обсягу відвантажених запчастин, віднесеного до 1 млн. грн. товарообігу складів, використовуємо формулу (2):

(2)

де T – товарообіг складу, млн. грн.; Q – кількість відвантажених запчастин, тис. шт.; - коефіцієнт приведення (дорівнює 1 млн. грн.).

Показник виражений динамічним рядом та представлений на рис. 8 ламаною лінією.

Як показує рис. 8, динамічний ряд фактичних даних кількості відвантажених запчастин на 1 млн. грн. товарообігу дає підставу затверджувати, що його зміна по місяцях 2000 р. нестабільна. Тому загальна тенденція зміни цього показника не може бути прийнята за основу прогнозування характеру його зміни в перспективному періоді. Таким чином, ми можемо провести апроксимацію динамічного ряду фактичних значень розглянутого показника по рівнянню полінома 4-го ступеня, використовуючи метод найменших квадратів:

(3)

 

де y – залежна перемінна; x – незалежна перемінна; a0,…a1 – шукані постійні параметри.

В результаті перетворень одержуємо наступну функцію: і знаходимо апроксиміровані значення показника :

січень

лютий травень серпень

березень червень вересень

квітень липень жовтень листопад

Що стосується прогнозних значень показника в умовах нестабільного економічного середовища, то можна знайти середнє значення фактичних даних та в наступному році орієнтуватися на це значення. У нашому випадку шт./ млн. грн.

Поряд із прогнозуванням натуральних показників потоків запропонована модель гармонізації вартісних параметрів вхідних та вихідних потоків запчастин, призначених для перепродажу. Модель заснована на регулюванні величини цін та обсягів матеріальних потоків, дозволяє прогнозувати бажані параметри результативності матеріальних потоків логістичних систем (коефіцієнт результативності , період покриття витрат , коефіцієнт рентабельності ) і формує напрямок їхньої оптимізації.

Оскільки будь-яка ЛС включає декілька логістичних каналів і логістичних ланцюгів, то необхідно відстежувати та оптимізувати не тільки сукупний матеріальний потік всієї системи, але й матеріальні потоки по кожному логістичному ланцюгу. Як приклад проведені розрахунки результативності матеріального потока по наступному логістичному ланцюгу:

постачальник СП “АвтоЗАЗ-ДЕУ” Бердянське ХРП.

Склад матеріального потоку, що досліджується, включає запчастини покупні та власного виробництва СП „АвтоЗАЗ-ДЕУ”. Оскільки номенклатура запчастин достатньо численна, розрахунки проведені по і-й запчастині. Це елемент фільтруючий, який виробляється ТОВ НВП „Автокомплект”, м. Чернигів. Розглянутий період часу – з серпня 2001 р. по березень 2002 р.

На основі статистичної обробки даних отримані рівняння парної лінійної регресії:

(4)

(5)

Як видно з рівнянь, зі збільшенням коефіцієнта результативності період покриття витрат зменшується, а коефіцієнт рентабельності збільшується. Це видно і на графіку (рис. 9), де показана тісна взаємозалежність зміни досліджуваних показників.

При розробці моделей прогнозування й оцінки матеріальних потоків у логістичних системах була прийнята до уваги нестабільність економіки України, зокрема, раптові стрибки цін на паливо, електроенергію, що негативно позначаються на роботі промислових підприємств. Тому поряд із моделлю гармонізації запропонована динамічна економічна модель для оцінки впливу стрибків цін на паливо на обсяги продукції СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ", що постачається у сфері розподілу, тобто на вихідні матеріальні потоки. Раптові стрибки цін можуть привести до того, що у підприємства в потрібний момент не буде фінансових ресурсів для постачання необхідного обсягу продукції, обговореного в договорі, тобто до тимчасових недопоставок.

Після перетворень, з урахуванням допущень і обмежень дана модель представлена в наступному виді:

(6)

де - зміна вартості 1 л палива; - витрата палива на доставку одного автомобіля, грн.; - виторг від поставлених раніше в період (n-r) автомобілів, що надійшла в період n; - питома вага реалізованих автомобілів, поставлених у період (n-r), виторг від яких надходить на рахунки підприємства в період n; - продажна ціна одного автомобіля; - постійні витрати; - перемінні витрати, що приходяться на один автомобіль; - виторг від продажу частини автомобілів, виготовлених у період n та поставлених у цей же період, що приходиться на один зроблений у період n автомобіль; - питома вага поставлених у період n автомобілів, виготовлених у цей же період.

Використовуючи дану модель, можна розрахувати величину додаткових обігових коштів у випадку припускаємого зростання цін на паливо.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі вирішено важливе науково-практичне завдання – створення логістичної системи управління закупками та розподілом на промисловому підприємстві, яка відповідала б умовам ринкової економіки. Виконане дослідження дозволяє зробити наступні висновки:

1. На сьогоднішній день не існує однозначно сформульованої змістовної концепції логістики і, як наслідок, залишаються розбіжності у формуванні категоріального апарату логістики.

2. Досліджуючи матеріальні потоки підсистем закупок та розподілу, слід враховувати і підсистему виробництва, яка є невід'ємною частиною логістичного ланцюга. Управління матеріальними потоками в рамках внутрівиробничих логістичних систем здійснюється виходячи з двох основних підходів: системи "типу, що штовхає” та системи "типу, що тягне”. Основним завданням в управлінні виробничою підсистемою є формування оптимальної виробничої програми підприємства, найбільш адекватної споживчому попиту.

3. Встановлено, що найбільш ефективною логістичною концепцією у світі вважається японська концепція виробництва за принципом "точно в час" у сфері автомобілебудування і розроблена на її основі мікрологістична система KANBAN, що відноситься до систем "що тягнуть”. Незважаючи на свою ефективність, ця система на даному етапі неприйнятна для більшості українських підприємств за відсутністю значних фінансових засобів, великим моральним та фізичним зносом устаткування, низьким рівнем культури виробництва, взаємозаборгованістю підприємств, необов'язковістю постачальників, а також нестабільністю роботи учасників ринкового середовища.

4. В умовах конкуренції, що загострилася, велику роль грає інтеграція маркетингу і логістики. Проаналізувавши причинно-наслідкові зв'язки маркетингу і логістики, затверджено, що у формуванні корисності товару логістика забезпечує корисність місця і часу, тоді як маркетинг - корисність володіння товаром.

5. З позицій конкурентноздатності проведена аналогія між логістичним ланцюгом та ланцюжком цінності М. Портера на рівні окремого підприємства, що входить у систему ланцюжків цінностей. Це дозволить підприємству співвідносити власні витрати з витратами конкурентів, а також враховувати комплекс показників на вході і виході у партнерів.

6. Аналіз управління запасами показав, що вітчизняні підприємства не можуть відмовитися від запасів подібно японським компаніям, але мають можливості для раціонального управління ними на підставі АВС-аналізу в сфері закупок та АВС- і XYZ-аналізів в сфері розподілу, а також методу розрахунку рівномірності і ритмічності постачань по кожному постачальнику.

7. У дисертації запропонована концептуальна схема організаційної структури ЛС, яка інтегрує підсистеми закупок і розподілу, з урахуванням прямих і зворотних зв'язків. Причому виробнича підсистема, розглянута як "чорна шухляда", є сполучною ланкою між ними, через яку обов’язково проходить матеріальний потік, трансформуючись з сировини та матеріалів в готову продукцію.

На підставі використання теорії автоматизованого управління запропонована схема представлена також у виді передатних коефіцієнтів окремих ланок ЛС з урахуванням входу і виходу кожного з них. Згідно з запропонованою структурою ЛС розроблена функціональна блок-схема управління підсистемами закупок і розподілу, яка розкриває порядок розрахунку основних логістичних показників.

8. Оскільки створення ЛС усередині одного підприємства є недостатнім, в роботі розглянута можливість логістичної інтеграції підприємств-партнерів автомобілебудівного заводу на основі принципів міжфірмового маркетингу. Використання принципів міжфірмового маркетингу припускає вертикальну інтеграцію постачальників, складального підприємства та дистриб’юторів, теоретичним обґрунтуванням якої є ланцюжок цінностей М. Портера.

9. Ефективність ЛС залежить не тільки від її структури, елементів і функцій, які вони виконують, але й від витрат, що в ній формуються. Тому розроблено методику розрахунку поточних логістичних витрат у сферах закупок і розподілу на підставі існуючої системи бухгалтерського обліку.

10. Крім обліку логістичних витрат, важливою складовою частиною функціонування ЛС є координація та прогнозування вхідних і вихідних матеріалопотоків підприємства. В роботі запропоновано алгоритм прогнозування матеріалопотоків, модель гармонізації вартісних параметрів вхідних та вихідних потоків, динамічну економічну модель умовних недопоставок автомобілів „Таврія” споживачам у випадку раптових стрибків цін на паливо.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Лыфарь В.В. Совершенствование управления материальными потоками с использованием методов логистики// Вісник ХДТУ. - № 2(6). – Херсон: ХДТУ. - 1999. – С. 82-83.

2. Лыфарь В. В., Крымская Л. А. Управление запасами с использованием методов логистики// Актуальные проблемы управления – 2000: материалы международной научно-практической конференции. - Выпуск 2. – М: ГУУ. – 2000. - С.113- 115 (особисто автором проведен АВС-аналіз по даним Управління закупок матеріалів СП “АвтоЗАЗ-ДЕУ” та зроблені за отриманими результатами висновки).

3. Лыфарь В.В. “АвтоЗАЗ-DAEWOO”: новый взгляд на старые проблемы//

Логистика. – 2001. - №1. – С. 12-13.

4. Лифар В. В. Комерційна логістика та методика розрахунку логістичних

витрат// Вісник Національного університету “Львівська політехника”. –

№ 416. – Львів: Національний університет „Львівська політехніка”. - 2001. –

С. 293-297.

5. Лыфарь В. В., Крымская Л. А. Проблемы и перспективы развития логистики

на Украине// Материалы II Международной конференции студентов и

молодых ученых “Экономика и маркетинг в XXI веке”. – Донецк: РВА

ДонДТУ. - 2001. – С. 103 - 104 (особисто автору належить виявлення

можливостей і перешкод впровадження логістичних концепцій в Україні на

основі систематизації світового досвіду використання логістики).

6. Лыфарь В. В. Коммерческая логистика и методы учета логистических затрат//

Збірник наукових праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. - Випуск 76. –

Дніпропетровськ: ДНУ. – 2001. – С. 164-175.

7. Лыфарь В. В. Проблемы и перспективы развития логистики на предприятиях

Украины// Вісник Тернопільської академії народного господарства. - Випуск 5.

– Тернопіль: „Економічна думка”. – 2002. – С. 200 - 205.

АНОТАЦІЯ

Лифар В. В. Розробка логістичної системи управління закупками та розподілом на великому промисловому підприємстві. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національна металургійна академія України, Дніпропетровськ, 2003.

У дисертаційній роботі досліджені сучасні концепції логістики, що дозволило уточнити категоріальний апарат логістики, оцінити передумови та проблеми впровадження логістики на вітчизняних промислових підприємствах, визначити взаємозв’язок логістичного ланцюга з ланцюгом цінності М. Портера, обгрунтувати місце логістичного сервісу в створенні конкурентних переваг. Запропоновано використання методів АВС- та XYZ-аналізу, розрахунку рівномірності та ритмічності постачань для удосконалення управління запасами. Розроблені моделі прогнозування і гармонізації матеріальних потоків на вході та виході системи підприємства.

Ключові слова: концепція логістики, логістична система, запаси, міжфірмовий маркетинг, кібернетичний підхід, логістичні витрати, логістичний ланцюг, матеріальний потік, моделі гармонізації і прогнозування.

АННОТАЦИЯ

Лыфарь В. В. Разработка логистической системы управления закупками и распределением на крупном промышленном предприятии. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Национальная металлургическая академия Украины, Днепропетровск, 2003.

Диссертация посвящена вопросам создания логистической системы, интегрирующей подсистемы закупок и распределения, на СП “АвтоЗАЗ-ДЭУ”, а также усовершенствования управления запасами материалов и готовой продукции, оптимизации движения материальных потоков и учета сопровождающих их логистических затрат.

В процессе обоснования логистического подхода к управлению предприятием проанализированы современные концепции и системы логистики, которые используются в практике мирового бизнеса, систематизирован опыт зарубежных компаний, выявлены предпосылки и проблемы внедрения логистики на украинских промышленных предприятиях.

В работе исследована суть понятий „логистическая сеть” и „логистическая система”, указано различие категорий „логистическая цепь” и „логистический канал”.

При рассмотрении развития горизонтальных связей определена взаимосвязь логистической цепи с цепочкой ценности М. Портера, установлено место логистического сервиса в создании конкурентных преимуществ, который находится в прямо пропорциональной зависимости от логистических затрат. Рассмотрение производственного звена логистической цепи с позиций кибернетики позволило выявить его внутреннее содержание и информационные связи.

Для усовершенствования процесса управления запасами в подсистемах закупок и распределения предложено использование методов АВС- и XYZ–анализа, которые оптимизируют уровень запасов на предприятии, увеличивают степень контроля за ними и позволяют выбрать наиболее рациональную стратегию управления, а также использование метода расчета равномерности и ритмичности поставок, который позволяет оценить работу поставщиков.

Поскольку использование методов логистики требует системного подхода, то в работе рассмотрен механизм формирования логистической системы, интегрирующей подсистемы закупок и распределения и обеспечивающей синергический эффект. Для этого использован кибернетический подход и теория автоматического управления. Чтобы повысить степень гибкости автосборочного завода, в работе обоснована интеграция предприятий-партнеров на основе принципов межфирменного маркетинга.

Обязательным условием функционирования логистической системы признана необходимость учета логистических затрат и гармонизации материальных потоков. В результате разработана методика расчета логистических затрат в подсистемах закупок и распределения, осуществлена группировка и детализирована их структура.

В работе предложен алгоритм прогнозирования материалопотоков, в соответствии с которым проведено прогнозирование выходящих потоков запчастей к моделям “Таврия”. Наряду с прогнозированием натуральных показателей потоков использована модель гармонизации стоимостных параметров, которая позволила определить показатели результативности материальных потоков логистических систем.

Приняв во внимание нестабильность экономики Украины, разработана динамическая экономическая модель для оценки влияния ценовых скачков на топливо на объемы поставляемых автомобилей “Таврия” потребителям, что позволило рассчитать финансовое обеспечение материальных потоков.

Ключевые слова: концепция логистики, логистическая система, запасы, межфирменный маркетинг, кибернетический подход, логистические затраты, модели гармонизации и прогнозирования, материальный поток.

THE SUMMARY

Lyfar V. V. Elaboration of the supply and distribution logistics system on the large industrial enterprise. – Manuscript.

Thesis on competition of a scientific degree of the candidate of economical sciences by speciality 08.06.01. – economics, organization and managing of enterprises. – National Metallurgical Academy of Ukraine, Dnipropetrovsk, 2003.

In this thesis contemporary logistics conceptions are investigated and this permit to precise categorial apparatus of logistics, to estimate preconditions and problems of logistics introduction on the Ukrainian industrial enterprises, to determine the intercommunication of logistics chain with the value chain of M. Porter, to substantiate the place of logistics service in the creation of competition advantages. For the improvement of stock managing the usage of ABC- and XYZ-analysis, calculating method of uniformity and rhythm of deliveries are proposed. The prognostication and harmonization models of material flows on the entrance and outlet of enterprise system are designed.

Key words: logistics conception, logistics system, stocks, cybernetic approach, logistics expenditures, interfirm marketing, material flow, prognostication and harmonization models.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФУНКЦІОНАЛЬНЕ ЧИСЛЕННЯ В СПРЯЖЕНИХ ПРОСТОРАХ ФУНКЦІОНАЛІВ НАД КЛАСАМИ ЦІЛИХ ФУНКЦІЙ ЕКСПОНЕНЦІАЛЬНОГО ТИПУ - Автореферат - 15 Стр.
ІнформацІйно-вимірювальна система контролю параметрів життЄдіяльності МОЛОДНЯКу свиней - Автореферат - 29 Стр.
УЛЬТРАЗВУКОВА ЕНДАРТЕРЕКТОМІЯ У ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ ОБЛІТЕРУЮЧИХ УРАЖЕНЬ АРТЕРІЙ СТЕГНОВО-ПІДКОЛІННОГО СЕГМЕНТА - Автореферат - 22 Стр.
Визначення міцнісних характеристик ґрунтів за даними випробування палею-зондом - Автореферат - 28 Стр.
КОЦЕНТРАЦІЯ НАПРУЖЕНЬ НА МІЖФАЗНИХ ПОВЕРХНЯХ КАНОНІЧНОЇ ФОРМИ У В’ЯЗКО-ПРУЖНИХ КОМПОЗИТНИХ МАТЕРІАЛАХ - Автореферат - 14 Стр.
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ АБО ІНШУ НЕЗАКОННУ УГОДУ ЩОДО ПЕРЕДАЧІ ЛЮДИНИ: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Автореферат - 26 Стр.
Діагностичне і прогностичне значення маркерів системного запалення у хворих на гострий коронарний синдром без стійкої елевації сегментА ST на Електрокардіограмі. - Автореферат - 33 Стр.