У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ghjgjklgh

національний авіаційний університет

Мухамед Жихад Алі Мансур

УДК 629.735.083.02/06:681.3 (043.3)

управління якістю робіт авіаційних спеціалістів

при технічному обслуговуванні Повітряних суден

05.22.20 - Експлуатація і ремонт засобів транспорту

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі збереження льотної придатності авіаційної техніки Національного авіаційного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:

кандидат технічних наук, доцент Бурлаков Вадим Іванович, професор кафедри збереження льотної придатності АТ Національного авіаційного університету,

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Іщенко Сергій Олександрович, Національний авіаційний університет, завідувач кафедрою аеродинаміки ПС та безпеки польотів

кандидат технічних наук, Сикорський Євген Олександрович, Державний департамент авіаційного транспорту України, начальник відділу Українського Центру з науково-методичного забезпечення експлуатації авіаційної техніки

Провідна установа:

Харківський інститут ВПС України

Захист дисертації відбудеться "15"_квітня_2003 р. об _1500_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.03 при Національному авіаційному університеті за адресою: 03058, м.Київ, проспект Космонавта Комарова, 1 (корпус 1).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, м.Київ, проспект Космонавта Комарова, 1.

Автореферат розісланий "_5_"_березня_2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор технічних наук Запорожець О.І.

загальна характеристика роботи

Актуальність роботи. Якість технічного обслуговування (ТО) авіаційної техніки (АТ) являється одним з найважливіших елементів системи технічної експлуатації (ТЕ) повітряних суден (ПС), які підлягають державному регулюванню на основі авіаційних правил, що передбачає обов'язкову сертифікацію систем забезпечення якості ТО експлуатантів та організацій ТО АТ.

Розробка авіаційних правил, норм та вимог в сфері управління якістю ТО, а також порядку контролю й інспектування діяльності суб'єктів системи ТО, розглядається як важливі умови впровадження нової високоефективної технології технічної експлуатації виробів АТ в умовах зростання самостійності підприємств та посилення державного контролю за забезпеченням безпеки польотів (БП).

Система управління якістю ТО АТ являє собою організаційно-технічну систему, що забезпечує збереження льотної придатності АТ в процесі експлуатації, й охоплює як матеріально-технічні об'єкти (вимоги до виробів АТ, наземному обладнанню, технологічному оснащенню), так й організаційно-методичне управління виробничими процесами (методи управління технічним станом (ТС), оцінку ефективності та якості процесів ТО, програми підготовки кадрів і інші сфери людської діяльності).

Значний розвиток та практичне використання в роботі інженерно-авіаційної служби (ІАС) набули нові методи й засоби діагностування ПС, удосконалюються методи і форми організації ТО, ведуться роботи по управлінню технологічними процесами, але якість ТО все в більшому ступені стала визначатися властивостями обслуговуючого персоналу.

Помилка людини при ТО стала причиною низки авіаційних пригод (АП), що призвело до зростання їх кількості з вини обслуговуючого персоналу на 65% протягом останнього десятиріччя.

За даними звіту JAA з якості ТО за 2001 рік одна з головних причин зниження рівня безпеки польотів (більш як 50% загальної кількості відмов виробів АТ в польоті) приходиться на долю обслуговуючого персоналу.

Під час розслідування АП, причиною яких була помилка людини при ТО, не враховується та обставина, що помилка виникає через організаційні умови, й відповідальність за такий недогляд слід покладати на керівників і організаторів підприємств, котрі не забезпечили виконання програм ТО ПС у повному обсязі й не передбачили достатність та ефективність процедур з "гарантії якості" технологічних процесів ТО АТ.

Розробка конкретних рекомендацій, що сприяють забезпеченню якості робіт авіаційних спеціалістів, є важливою й невід'ємною частиною заходів системи управління якістю ТО та збереження льотної придатності ПС в експлуатації.

Зв'язок роботи з планами науково-дослідницьких робіт. Дослідження, які склали основний зміст роботи, виконувалися у відповідності з такими темами:

- №810-ДБ98 "Розробка сучасних методів збереження льотної придатності та управління якістю технічного обслуговування парку повітряних суден України";

- ДБ-954-00 "Розробка системи управління технічним станом АТ і якістю технічного обслуговування ПС в процесі експлуатації".

Метою проведених досліджень є забезпечення якості робіт авіаційних спеціалістів при ТО для підвищення ефективності заходів, які спрямовані на збереження льотної придатності ПС в експлуатації.

В роботі поставлені такі задачі:

·

аналіз факторів, що впливають на якість роботи авіаційних спеціалістів при виконанні ТО АТ;

·

побудова моделей типових робіт, які виконуються технічним персона-лом при ТО ПС, вибір та розробка методів оцінки показників якості;

·

моделювання та оцінка показників якості технологічних процесів ТО ПС;

·

управління якістю ТО АТ і розробка автоматизованої системи формування завдання на добу для технічного персоналу по ТО з урахуванням індивідуальних якостей виконавців.

Наукова новизна роботи:

·

досліджено основні характеристики людини як елементу системи "людина-машина" й надані результати зміни властивостей обслуговуючого персоналу в залежності від низки експлуатаційних факторів;

·

розроблені математичні моделі типових робіт з ТО ПС, які враховують технологію та якість їх виконання;

·

запропоновано методологію управління якістю ТО АТ з урахуванням діяльності обслуговуючого персоналу та якості проведення робіт;

Практична значимість роботи:

·

розроблена методологія формування та удосконалення технологічних процесів ТО АТ, які направлені на забезпечення необхідної якості робіт та збереження льотної придатності ПС в експлуатації;

·

створена база для управління якістю робіт з ТО АТ, яка адаптована до заданих умов експлуатації, завантаженістю роботою та кваліфікації обслуговуючого персоналу;

·

створена автоматизована система формування завдання на добу технічному персоналу по ТО АТ з урахуванням індивідуальних якостей виконавців, що забезпечить ефективність управління та використання людських ресурсів.

Особистий внесок здобувача. Основні результати дослідження, котрі увійшли в дисертаційну роботу, отримані особисто автором. В роботах зі співавторами здобувачу належить частина отриманих ним характеристик ІКС та прийняття участі в обговорюванні методики досліджень й отриманих результатів.

Апробація результатів роботи. Результати досліджень, які надані в дисертаційній роботі, докладалися автором й обговорювалися на міжнародних конференціях ("АВІА-99", "АВІА-2000", "АВІА-2001", "АВІА-2002"), конференціях та наукових семінарах НАУ.

Публікації. По темі дисертації опубліковано 7 наукових статей та глава звіту по держбюджетній темі ДБ-954-00 "Розробка системи управління технічним станом АТ та якістю технічного обслуговування ПС в процесі експлуатації", номер держреєстрації 01.00U004020.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, чотирьох глав, заключення, списку літературних джерел з 102 найменувань. Обсяг роботи складає 164 сторінки машинописного тексту, 52 рисунка й 6 таблиць.

Зміст роботи

У вступі обгрунтована актуальність дослідження, сформульовані мета та задачі наукової роботи, визначена наукова новизна, й практична значимість дослідження.

В першій главі розглянуто концепції управління процесами ТЕ АТ, методологічні аспекти формування програм ТО ПС, досліджено методи та моделі управління якістю ТО АТ, надано аналіз результатів експлуатації ПС і якості ТО АТ.

Аналіз найбільш характерних математичних моделей ТО показує, що вони дозволяють оцінювати вплив заходів з управління ТО системи тільки на окремі характеристики і властивості технічних пристроїв, при допущеннях, котрі не повністю відбивають умови експлуатації виробів АТ. Так, у багатьох випадках, характеристики безвідмовності систем і елементів визначають функції тільки однієї періодичності виконання ТО, при цьому повнота ТО, ефективність контролю та якості робіт не враховується. Для виробів АТ існує багатоетапне ТО (профілактичні заходи виконуються багаторазово, мають різні види і номенклатуру робіт) й кожний вид відрізняється своїм значенням повноти відновлення, періодичністю та якістю ТО.

Використання на літаках нового покоління бортових систем контролю, висока ремонтопридатність систем забезпечують низьку трудомісткість планових робіт, а при появі відмов та збоїв, викликає значне зростання частки непланових робіт та їх ускладнення при ТО.

Це призводить до перерозподілу помилок від однієї категорії людей до іншої, що створює потенційну можливість АП через поєднання технічних відмов з помилками експлуатаційного персоналу при ТО ПС.

Кількість серйозних АП та інцидентів через відмови авіатехніки і помилки, які допускаються в процесі ТО ПС досягло 40%, спостерігається зростання кількості катастроф з вини обслуговуючого персоналу в середньому на 4% за рік.

Причини помилок авіаційних спеціалістів пов'язані з недотриманням технологічної дисципліни (32,5%), неякісним виконанням заміни агрегатів (16,0%) та регулювальних робіт (4,5%); порушенням вимог авіаційних пра-вил, інструкцій (14,5%), з керівництвом буксирування ПС та під'їздом спец-транспорту (8%), з недоліками професійних знань спеціалістів (6%) та інш.

Недоліки у підготовці персоналу, плануванні та забезпеченні замовлених рейсів визначають виключно високий рівень аварійності в сфері нерегулярних перевезень й авіаційних робіт.

Враховуючи актуальність проблеми зниження експлуатаційних витрат, нами було проведено дослідження, результати якого дозволили кількісно оцінити витрати часу на ТО ПС, виконати аналіз показників ефективності експлуатації ПС й провести порівняльний аналіз показників із закордонними аналогами.

При сертифікації експлуатант повинен показати, що ним створена система забезпечення якості ТО, що регламентує виробничу діяльність підприємства ТО, технологію процесів і механізми управління якістю на сертифіковані види ТО АТ, й він може забезпечити її функціонування, що повністю узгоджується з вимогами міжнародних стандартів серії ISO 9000-2000 та Авіаційних правил України №204 і №205 від 29.05.98.

Рішення поставлених задач проведено у відповідності зі схемою досліджень, наданій на рис.1.

В другій главі подані результати дослідження властивостей авіаційного персоналу в залежності від впливу низки експлуатаційних факторів. Робота авіаційного персоналу має низку специфічних особливостей, зумовлених великим різноманіттям функцій, що виконуються, різновидом парку ПС, використанням різного технологічного обладнання, нерівномірністю надходження заявок на ТО та інш.

Визначено основні задачі, що вирішуються інженерно-авіаційною слу-жбою експлуатанта (організації ТО) і в залежності від функцій, що виконуються, вибрані математичні моделі роботи авіаційних спеціалістів (організатора, диспетчера, контролера, виконавця) та визначені параметри, що необхідні для їх побудови.

Представлені результати досліджень якості роботи авіаційних спеціа-лістів в залежності від таких факторів, як тривалість зміни, характер роботи, складність операцій, оснащення підприємств та інш., побудовані функції розподілу впливу цих факторів на якість ТО АТ (рис. 2-4).

Моделювання любого реального процесу здійснюється у вигляді суку-пності обмеженого набору типових функціональних структур, для котрих ро-зробляються математичні залежності для оцінки їх кількісних характеристик.

Третя глава присвячена побудові моделі технологічних процесів ТО АТ й розробці типових функціональних структур, характерних для ТО виро-бів АТ, на основі яких й вирішуються задачі оптимізації процесів ТО АТ.

З метою урахування різних факторів, які впливають на якість ТО, під-приємства ТО розглядаються як трудова система, що визначається як об'єкт виду <X, H, S, F, Y>, де X - предмети праці (авіаційна техніка); H - суб'єкти праці (авіаційні спеціалісти); S - знаряддя праці (технічні засоби); Y - продукт праці (збереження льотної придатності ПС); F - трудовий процес, в результаті виконання якого забезпечується Y об'єктів експлуатації X за допомогою H і S.

Завдання на якісне ТО сформулюємо у такому вигляді:

знайти такі X, H, S і F, при котрих:

РY (H, X, S, F) РдY

СY (X, H, S, F) min,

де: РY (X, H, S, F) - функціонал, що характеризує залежність ймовірності відсутності помилок авіаційного персоналу при ТО АТ; СY (X, H, S, F) - функціонал, що характеризує середні витрати на проведення ТО; РдY - мінімально припустиме значення РY;

Управління якістю ТО являє собою зміну властивостей елементів сис-теми H, S і властивостей трудового процесу F, при якому мета системи Y залишається незмінною, але необхідним чином змінюються показники якості РY та вартості СY досягнення мети.

Якість функціонування ергатичної системи залежить від правильності планування ТО й забезпеченості процесів ТО необхідними ресурсами, проду-ктивності й властивості системи зберігати стійкість запланованого процесу функціонування.

Ефективність ергатичної системи (Ес) досягається через показники якості її функціонування Fс, показники продуктивності, показники надійності з урахуванням можливих зовнішніх впливів системного рівня Zс та управляючих факторів Хс:

Ес = f [Fс, Хс, Zс].

Показники Fс залежать від показників якості виконання окремих задач Fз і структури їх логіко-часового взаємозв'язку Lс-з:

Fс = [Fзі, Хзі, Zзі, Lс-з, Uс-з, Ус-з],

де Хз - керовані фактори; Zзі - збурення, що впливають на якість виконання задачі; Uз - обмеження, що впливають на структуру; Уз - керовані фактори структури.

Аналогічно показники якості виконання задачі Fз залежать від якості виконання окремих операцій Fо та логіко-часової структури операцій Lз-о:

Fз = [Fоі, Хоі, Zоі, Lз-о, Uо, Уо],

де Хоі, Zоі - керовані фактори та збурення, які впливають на якість робіт; Uо, Уо - керовані фактори і обмеження, які впливають на структуру.

Дана схема формування показників якості процесів ТО має такі принципові особливості:

-

порівневе обчислення показників Fі, що дозволяє розчленити складні процеси на більш простіші;

-

окреме урахування параметрів і структури системи дає можливість як структурної, так й параметричної оптимізації;

-

порівневе урахування збурюючих і керуючих факторів дозволяє оцінювати їх вплив на відповідному їх масштабі рівні.

У відповідності з наведеною схемою (рис.5) отримаємо такі оцінки показників якості робіт по ТО АТ.

На рівні операцій:

Fо = {В1і, М(Ті), Д(Ті), ri},

де В1і - ймовірність безпомилкового виконання і-ї операції; М(Ті), Д(Ті) - математичне очікування та дисперсія часу виконання і-ї операції; ri - витрати.

На рівні задачі:

Fз = {П1з, М(Тз), Д(Тз)},

де П1з – ймовірність безпомилкового виконання задачі; М(Тз), Д(Тз) - математичне очікування та дисперсія часу виконання задачі.

На рівні системи:

Fс = {П1с, Q1с(t), U(r)},

де П1с - ймовірність безпомилкового рішення усіх задач, які стоять перед організацією ТО; Q1с(t) – ймовірність своєчасного рішення усіх задач; U(r) - ймовірність достатності відведених ресурсів для рішення задач.

Якість виконання робіт К залежить від низки таких складових:

K = [P(x), S, U, Y, Q],

де P(x)- можливості виконання робіт по ТО в умовах Х; S - ступінь готовності ергатичної системи до виконання ТО; U - своєчасність початку виконання робіт; Y - ступінь успішності виконання робіт по ТО в умовах Х (виконавець, дотримання технології, безпомилковість, точність); Q - властивість, яка характеризує якість контролю виконання заданих функцій.

Логіко-ймовірносна модель процесів ТО являє собою орієнтований граф, що складається з двох частин: декомпозиційної та агрегаційної, деком-позиція здійснюється за логіко-часовою послідовністю подій, а агрегації за формою проявлення або характеру результату (рис.6).

Відповідність окремого процесу вимогам (невідповідність) помічені "1" ("0"). Признані (ідентифіковані) як правильно (неправильно) виконаний процес помічені другим індексом "1"("0").

При дослідженні процесів ТО деякі із складових можуть не враховуватися. Для цього в модель введені булеві змінні lі іlі, котрі свідчать про наявність в моделі наступної за нею і-функції.

Вмістовне розшифрування результуючих подій: l - успішне закінчення сукупності робіт; (z) - безрезультатне закінчення сукупності робіт; z - за-кінчення робіт зі скритними дефектами; gg (gz) - переривання процесу через виявлення помилок; rr (rz) - переривання процесу через проявлення структур-но-організаційної відмови; hh (hz) – несвоєчасний початок ТО.

В агрегаційній частині моделі об'єднання можна проводити за двома ознаками: І - за формою проявлення, у відповідності з наведеними вище позначеннями; ІІ - за характером результату процесу ТО в цілому.

На основі приведеної моделі розроблені моделі типових функціональ-них структур робіт і визначені математичні залежності для оцінки кількісних значень якості праці, окремі приклади яких надані на рис.7-8.

Четверта глава присвячена розробці конкретних рекомендацій на основі отриманих в даній роботі результатів, що спрямовані на управління якістю ТО та збереження льотної придатності ПС в експлуатації.

Запропонована методика розрахунку показників якості робіт авіаційних спеціалістів з використанням моделей типових функціональних структур і принципів забезпечення якості робіт (рис.9).

Інтенсивність надходження заявок на виконання ТО за відповідними формами різних типів та модифікацій ПС формується на основі:

-

розкладу польотів регулярних рейсів ПС;

-

заявок на виконання чартерних рейсів;

-

наробіток ПС на запланований період;

-

позапланових заявок на проведення ТО або усунення несправностей ПС.

План обслуговування ПС формується виходячи з степеневої функції наявного часу знаходження ПС в аеропорту.

Таким чином, задача розбивається на два взаємозв'язаних блока - блок формування вимог на проведення ТО та блок формування плану ТО.

Особливістю урахування індивідуальних фізико-психологічних харак-теристик авіаційного персоналу є створення облікової картки спеціаліста, яка передбачає його завантаженість протягом робочої зміни з різним рівнем інтенсивності праці в різних умовах праці.

Прийнято три рівня напруженості праці (оптимальний, підвищений, граничний); в облікових картках вказані значення рівнів завантаженості й побудовані графіки для кожного рівня напруженості при температурах від t < - 150С до t > + 250С з інтервалом t = 100С протягом робочої зміни.

З підвищенням кваліфікації спеціаліста відбувається “згладжування” кривої можливих перевантажень, що в основному пов'язано з накопиченням досвіду роботи в нештатних ситуаціях, придбання психологічної стійкості до стресів.

Для забезпечення зручності сприйняття та аналізу інформації, розраху-нок варіантів розподілу навантаження й складання добового завдання авіаці-йним спеціалістам (рис.10) проводиться у форматі середовища “Excel”, що не вимагає спеціального навчання персоналу і при необхідності дозволяє вико-ристання для аналізу даних широкі можливості вбудованих засобів “Excel”.

В роботі надані приклади розрахунку завдання на зміну бригаді авіаційних спеціалістів по оперативним видам ТО ПС.

Основні результати роботи

1. В роботі проведена подальша розробка питань забезпечення якості технічного обслуговування складних систем ПС. Розвиваються відомі та пропонуються нові методи управління якістю робіт авіаційних спеціалістів при ТО АТ в процесі експлуатації.

Розглянуті особливості дослідження надійності ергатичних систем, описані методи їх оцінки з урахуванням діяльності авіаційного персоналу, показана необхідність урахування можливостей інженерно-технічного персоналу при формуванні програм ТО АТ.

2. На основі аналізу статистичних даних за результатами експлуатації виробів АТ встановлено, що кількість інцидентів через неякісне ТО виросло до 40%, спостерігається зростання кількості авіаційних пригод з вини інженерно-технічного складу в середньому на 4% за рік, біля 50% виробів АТ знімається з експлуатації необгрунтовано, питома трудомісткість ТО літаків СНД перевищує у 2,14 рази трудомісткість робіт, яка заявлена Розробниками АТ. Представлені результати досліджень властивостей обслуговуючого персоналу в залежності від впливу зовнішнього середовища, визначені основні причини відмови АТ з вини ІТС.

Розроблена класифікація помилок авіаційного персоналу й надано їх розподіл по технологічним операціям, що виконуються при ТО АТ. Побудована математична модель експлуатаційної надійності систем ПС, яка враховує вид та якість виконання технологічних операцій. Отримані результати призначені для безпосереднього впливу на джерело самої помилки – зниження ймовірності помилок виконавців при ТО ПС.

3. Розглянуто основні задачі, які вирішуються ІАС експлуатанта (орга-нізації ТО) і в залежності від функцій, що виконуються ІТС вибрані матема-тичні моделі роботи авіаційних спеціалістів (організатор, диспетчер, контро-лер, виконавець) та визначені параметри, які необхідні для їх побудови.

Представлені результати досліджень якості роботи авіаційних спеціалістів в залежності від таких факторів, як тривалість робочої зміни, характер роботи, складність операції, оснащення підприємства та побудовані функції розподілу впливу цих факторів на якість ТО. Ці результати доцільно використовувати для удосконалення організації робіт при ТО АТ.

4. Побудована модель процесів ТО АТ, яка надає можливості оціню-вати якість роботи фахівців усіх категорій. Моделювання технологічних про-цесів ТО різних типів ПС і форм регламенту проводиться на основі розро-блених моделей типових функціональних структур робіт, які виконуються авіаційними спеціалістами при ТО. Для цих моделей визначені математичні залежності оцінки показників якості, в залежності від структури робіт, і контролю якості їх виконання. Подані результати моделювання ефективності контролю правильності виконання робіт в залежності від якості ТО АТ.

Результати цих досліджень призначені для оптимізації стратегій "пере-хоплення помилок" за рахунок введення контролю правильності виконання технологічних операцій або перевірок, які підтверджують якісне виконання робіт, реалізація котрих здійснюється на основі управлінських та організацій-них рішень.

5. Запропоновано показники якості робіт (ймовірність безпомилкового та своєчасного виконання роботи), принциповою особливістю обчислення яких є рівнева оцінка й окреме урахування характеристик діяльності та структури системи. Розроблена методика розрахунку показників якості робіт авіаційних спеціалістів при ТО АТ.

6. Для реалізації результатів досліджень в роботі запропоновані блок-схема автоматизованої системи і алгоритм формування індивідуального добового завдання авіаційним фахівцям, котра може бути складовою частиною автоматизованої системи управління якістю ТО й інформаційної підтримки процесів технічної експлуатації АТ.

7. Прикладний характер та основні результати досліджень доцільно використовувати при управлінні якістю ТО ПС й призначені як інструмент для оптимізації програм ТО АТ з метою забезпечення необхідної якості робіт та збереження льотної придатності ПС в експлуатації.

Список опублікованих робіт

1.

Мансур Жихад, Мутлак Нуралдин, Ханан Ясер. "Пути повышения эффективности использования парка воздушных судов государственной авиакомпании Сирии". Сборник научных трудов. Проблемы информатизации и управления. -Киев: КМУГА, 1997. С.111-115.

2.

Ханан Ясер, Мансур Жихад, Бурлаков В.И. "Проблемы обеспечения качества ТО изделий АТ в эксплуатации". Сборник научных трудов – Проблемы информатизации и управления: -Киев: КМУГА, 1998. С.304-309.

3.

Ханан Ясер, Мансур Жихад, Василенко В.А., Бурлаков В.И. "Альтернирующий метод технического обслуживания сложных резервированных систем воздушных судов". Сборник научных трудов – Проблемы информатизации и управления. Выпуск 3. -Киев: КМУГА, 1998. С.297-300.

4.

Ханан Ясер, Бурлаков В.И., Мансур Жихад. "Анализ факторов, влияющих на качество технического обслуживания ВС". Сборник научных трудов – Проблемы системного подхода в экономике: - Киев: КМУГА, 1999. С.67-71.

5.

Бурлаков В.И., Ясер Ханан, Жихад Мансур "Управление качеством технического обслуживания изделий авиационной техники". НАУ. "Вісник НАУ", 1999. с.208-213.

6.

"Разработка системы управления техническим состоянием АТ и качеством технического обслуживания ВС в процессе эксплуатации" Отчет по НДР ГБ-954-00 номер госрегистрации 01.00U004020. -Київ: НАУ, 2001.

7.

Мансур Жихад "Модель роботи авіаційного спеціаліста, який обслуговує АТ". Матеріали ІV Міжнародної науково-технічної конференції: -Київ: НАУ, 2002. С.31-34.

8.

Бурлаков В.І., Юрченко О.І., Мансур Жихад, Саустенко В.О. "Аналіз ефективності ергатичного комплексу "повітряне судно – обслуговуючий персонал – програма ТОіР". Матеріали ІV Міжнародної науково-технічної конференції: -Київ: НАУ, 2002. С.35-39.

Анотації

Мансур Жихад. Управління якістю роботи авіаційних спеціалістів при технічному обслуговуванні повітряних суден. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.22.20 – Експлуатація і ремонт засобів транспорту. – Національний авіаційний університет, Київ, 2003.

В роботі надані результати досліджень забезпечення якості авіаційних спеціалістів при технічному обслуговуванні складних систем ПС.

На основі аналізу статистичних даних подані результати досліджень властивостей обслуговуючого персоналу в залежності від впливу зовнішнього середовища, визначені основні причини відмов АТ з вини ІТС.

Розроблена класифікація помилок авіаційного персоналу й побудовані математичні моделі роботи авіаційних спеціалістів (організатор, диспетчер, контролер, виконавець); визначені параметри, необхідні для їх побудови. Запропонована модель процесів ТО АТ, яка дозволяє оцінювати якість роботи спеціалістів. Моделювання технологічних процесів ТО проводиться на основі розроблених моделей типових функціональних структур робіт, що виконуються авіаційними спеціалістами при ТО. Для цих моделей визначені математичні залежності оцінки показників якості, в залежності від структури робіт, й контролю якості їх виконання.

Запропоновані показники якості робіт (ймовірність безпомилкового та своєчасного виконання роботи), принциповою особливістю обчислення котрих є порівнева оцінка та окреме урахування характеристик діяльності й структури системи. Розроблена методика розрахунку показників якості робіт авіаційних спеціалістів при ТО АТ.

Прикладний характер і основні результати досліджень доцільно використовувати при управлінні якістю ТО ПС й призначені як інструмент для оптимізації програм ТО АТ з метою забезпечення необхідної якості робіт та збереження льотної придатності ПС в експлуатації.

Ключові слова: якість, льотна придатність, технічний стан, модель, технологічні процеси, кваліфікація, напруженість праці, помилки при ТО, людський фактор, аналіз, оперативні види ТО.

Аннотации

Мансур Жихад. Управление качеством работы авиационных специалистов при техническом обслуживании воздушных судов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.22.20 – Эксплуатация и ремонт средств транспорта. – Национальный авиационный университет, Киев, 2003.

В работе представлены результаты исследований обеспечения качества авиационных специалистов при технического обслуживания сложных систем воздушных судов.

Рассмотрены особенности исследования надежности эргатических систем, описаны методы их оценки с учетом деятельности технического персонала, показана необходимость учета возможностей инженерно-технического персонала при формировании программ ТО АТ.

На основе анализа статистических данных о результатах эксплуатации изделий АТ установлено, что число инцидентов из-за некачественного ТО возросло до 40%, наблюдается рост числа авиационных происшествий по вине инженерно-технического состава в среднем на 4% в год, около 50% изделий АТ снимается с эксплуатации необоснованно, удельная трудоемкость ТО самолетов СНГ превышает в 2,14 раза трудоемкость работ, заявленную Разработчиками АТ.

Причины ошибок авиационных специалистов связаны с несоблюдением технологической дисциплины (32,5%), некачественным выполнением работ по замене агрегатов (16,0%) и регулировочных работ (4,5%); с недостатками профессиональных знаний специалистов (6%); плохим руководством буксировкой ВС и подъездом спецтранспорта (8%); нарушением требований авиационных правил, инструкций (14,5%) и др.

Представлены результаты исследований свойств обслуживающего персонала в зависимости от влияния внешней среды, определены основные причины отказов АТ по вине ИТС.

Разработана классификация ошибок авиационного персонала и представлено их распределение по технологическим операциям, выполняемых при ТО АТ.

Рассмотрены основные задачи, решаемые ИАС эксплуатанта (организации ТО) и в зависимости от функций, выполняемых ИТС выбраны математические модели работы авиационных специалистов (организатор, диспетчер, контролер, исполнитель) и определены параметры необходимые для их построения.

Представлены результаты исследований качества работы авиационных специалистов в зависимости от таких факторов, как продолжительность смены, характер работы, сложность операции и др., и построены функции распределения влияния этих факторов на качество ТО.

Предложена модель процессов ТО АТ, позволяющая оценивать качество работы специалистов. На основе использования функционально-структурной теории, при исследовании влияния человека на надежность объектов эксплуатации, проведена оценка показателей качества работы всех категорий ИТС.

Моделирование технологических процессов ТО различных типов ВС и форм регламента проводится на основе разработанных моделей типовых функциональных структур работ, выполняемых авиационными специалистами при ТО. Для этих моделей определены математические зависимости оценки показателей качества, в зависимости от структуры работ, и контроля качества их выполнения. Представлены результаты моделирования эффективности контроля правильности выполнения работ в зависимости от качества ТО АТ.

Предложены показатели качества работ (вероятность безошибочного и своевременного выполнения работы), принципиальной особенностью вычисления которых является поуровневая оценка и раздельный учет характеристик деятельности и структуры системы. Разработана методика расчета показателей качества работ авиационных специалистов при ТО АТ.

Для реализации результатов исследований в работе предложены блок-схема автоматизированной системы и алгоритм формирования индивидуального суточного задания авиационным специалистом.

Прикладной характер и основные результаты исследований целесообразно использовать при управлении качеством ТО ВС и предназначены как инструмент для оптимизации программ ТО АТ с целью обеспечения требуемого качества работ и сохранения летной годности ВС в эксплуатации.

Ключевые слова: качество, летная годность, техническое состояние, модель, технологические процессы, квалификация, напряженность труда, ошибки при ТО, человеческий фактор, анализ, оперативные виды ТО.

Annotations

Mansour Jihad. Management by quality work of aviation specialists to preventive maintenance on aircraft. - Manuscript.

Dissertation on competition learned candidate degree of technical sciences on speciality 05.22.20 Exploitation and transport funds repair. - National aircraft university, Kiev, 2003.

In work are represented the quality guaranteeing researches results of aircraft specialists attached to technical attendance on complicated aircraft systems.

On analysis base of statistic data are represented the properties researches results of attendant personnel in dependence on dominance of external environment, are definite the basic aircraft refusals causes on guilt engineering-technical composition.

Is worked up a mistakes classification of aircraft personnel and built mathematical work models of aircraft specialists (organizer, controller, inspector, executor); are definite the parameters necessary for their construction. Is offered a processes model preventive maintenance, allowing to value specialists work quality.

Modeling of technological processes preventive maintenance takes on base of worked up models of type functional works structures, done by aircraft specialists attached to preventive maintenance. For these models are definite mathematical quality indexes estimation dependences, in dependence on works structure, and quality control of their implementation.

Are offered the works (probability of faultless and timely implementation of work quality indexes, by principled calculation peculiarity of which is levels estimation and separate calculation of activity descriptions and system structures. Is worked up a works quality indexes computation methods of aircraft specialists attached to preventive maintenance aircraft.

Applied nature and basic results of researches can be used attached to management by quality preventive maintenance aircraft and destined as tool for programs optimization preventive maintenance aircraft by way guaranteeing of required works quality and preservation of flying aircraft fitness in exploitation.

Key words: quality, flying fitness, technical state, model, technological processes, qualification, labour tensity, mistake attached to preventive maintenance, human factor, analysis, efficient appearance preventive maintenance.

Підписано до друку . Формат 60х84/16. Папір типогр. Офсетний друк. Ум.фарбовідб. 5. Ум. Друк. Арк. 0,93 Обл.-вид. Арк. 1,0.

Тираж 100 прим. Замовлення № . Вид. № .

Видавництво НАУ

03058. Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛОМ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 22 Стр.
ТЕПЛОФІЗИЧНІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНІКИ ЗБЕЗВОДНЮВАННЯ РІДИННИХ МАТЕРІАЛІВ У ДИСПЕРГОВАНОМУ СТАНІ - Автореферат - 54 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ У ВИРОБНИЧО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМАХ - Автореферат - 19 Стр.
СИНДРОМ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРЯННЯ ПСИХОЛОГА-КОНСУЛЬТАНТА: ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ, ПРОФІЛАКТИКА ТА КОРЕКЦІЯ - Автореферат - 21 Стр.
РИНОК КОРПОРАТИВНИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ В УКРАЇНІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Автореферат - 32 Стр.
МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ПОЛІВ З ГВИНТОВИМ ТИПОМ СИМЕТРІЇ МЕТОДОМ R-ФУНКЦІЙ - Автореферат - 19 Стр.
ПОКАЗНИКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ЕНДОТЕЛІЮ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2-ГО ТИПУ - Автореферат - 27 Стр.