У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕРЕНКОВА ЛЮБОВ ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК 658.5

УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВА

В РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – |

кандидат економічних наук, професор

Афанасьєв Анатолій Олександрович,

Харківський державний економічний університет, професор кафедри фінансів

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Перерва Петро Григорович,

Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, завідувач кафедри

організації виробництва і управління персоналом

кандидат економічних наук, доцент

Азаренкова Галина Михайлівна,

Українська академія банківської справи, Харківська філія, Національного банку України,

завідуюча кафедрою обліку та фінансів

Провідна установа – | Східноукраїнський національний університет

імені Володимира Даля, кафедра менеджменту,

Міністерство освіти і науки України, м. Луганськ.

Захист відбудеться 26 грудня 2003 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9а.

Автореферат розісланий 26.11.2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

В сучасних умовах господарювання основним джерелом фінансових ресурсів розвитку підприємств є прибуток, величина якого визначається як різниця доходу від реалізації виробів (робіт, послуг) і поточних витрат на їх створення і збут. Наявність на ринку жорсткої конкуренції, низький рівень платоспроможності споживачів продукції значною мірою обмежують можливості підприємства збільшувати прибуток, підвищуючи ціну. Тому зростання прибутковості виробництва здійснюється переважно за допомогою управління витратами.

Витрати є одним із важливих критеріїв вибору оптимальних рішень у процесі управління усіма аспектами виробничо-господарської діяльності підприємства. В його поточних витратах має своє грошове вираження обсяг ресурсів на операційну діяльність, пов’язану з виробництвом і збутом продукції, а також управлінням підприємством. Обґрунтування планових поточних витрат, здійснення їх своєчасного контролю та регулювання є передумовою економії усіх видів ресурсів, зростання прибутку підприємства.

В ринковій економіці на розмір, структуру і динаміку витрат впливає як внутрішнє, так і зовнішнє середовище, зміни якого найчастіше відбуваються швидко і раптово, що вимагає організації системи забезпечення керівників підприємства релевантною інформацією щодо витрат на продукцію, аналіз якої в сукупності з даними досліджень зовнішнього середовища дає змогу приймати обґрунтовані управлінські рішення, спрямовані на досягнення стратегічних цілей та поточних задач діяльності підприємства, а також удосконалення методів планування і контролю витрат.

Актуальність теми. Питання, пов’язані з управлінням витратами підприємства, знайшли відображення в роботах вітчизняних і зарубіжних авторів: Г. Азаренкової, І. Бланка, В. Голова, Г. Григоряна, А. Дайле, Н. Данілочкіної, І. Денісової, Е. Долана, К. Друрі, В. Завгороднього, Т. Карпової, Т. Клебанової, С. Котлярова, Г. Краюхіна, В. Левіна, К. Макконелла, П. Орлова, В. Палія, П. Перерви, В. Пономаренка, М. Пушкаря, Д. Хана, Д. Шима, А. Яругової та ін. Незважаючи на велику кількість наукових праць, значні досягнення в теорії та практиці управління витратами є низка питань, недостатнє розроблення яких знижує ефективність управління витратами на вітчизняних підприємствах.

Так, не до кінця обґрунтованими залишаються такі важливі аспекти методичного забезпечення управління витратами, як класифікація витрат, вибір методів обліку витрат і калькулювання собівартості продукції в залежності від інформаційних потреб користувачів інформації, технології бюджетного планування та контролю поточних витрат на виробництво продукції з використанням центрів відповідальності. Потребують подальшого удосконалення методики прийняття управлінських рішень на основі маржинального аналізу витрат і прибутку. Вказані обставини зумовили вибір теми, постановку мети і задач дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до планів науково-дослідних робіт кафедри фінансів Харківського державного економічного університету за темами: "Управління розвитком підприємств у ринковій економіці" (номер державної реєстрації 0101U001965) - відповідальний виконавець підрозділу "Формування виробничої програми підприємства на основі маржинального аналізу витрат і прибутку"; "Управління інвестиційними ресурсами на підприємстві" (номер державної реєстрації 0102U000220) - відповідальний виконавець підрозділу "Мета і зміст управління витратами".

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування та розроблення методичних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності управління витратами підприємства в ринковій економіці.

Для досягнення поставленої мети було сформульовано і вирішено наступні задачі:

визначення сутності та особливостей витрат підприємства як об'єкта управління;

узагальнення сучасних теоретичних і методичних підходів щодо управління витратами підприємства в ринковій економіці;

обґрунтування інформаційної системи прийняття рішень в управлінні витратами;

визначення тенденцій та економічних проблем розвитку промислових підприємств в Україні;

оцінювання ефективності управління витратами на промислових підприємствах;

обґрунтування напрямів удосконалення методичного забезпечення управління витратами;

розроблення методичних і практичних рекомендацій щодо ефективного управління витратами промислового підприємства.

Об'єктом дослідження є витрати на виробництво і збут продукції в процесі виробничо-господарської діяльності підприємства.

Предметом дослідження є управління витратами підприємства в ринковій економіці.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою роботи є фундаментальні положення загальної економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених у галузі управління витратами, закони і нормативні акти України, що регулюють діяльність підприємств і формування їхніх витрат у звітності.

Для досягнення поставленої в роботі мети було використано такі методи дослідження: аналізу, синтезу і теоретичного узагальнення – для визначення теоретичних основ та обґрунтування методичних підходів щодо управління витратами підприємства в ринковій економіці; системного підходу – для обґрунтування інформаційної системи управління витратами та її елементів, зокрема, класифікації витрат, методів їх обліку і калькулювання собівартості продукції; групування та економічного аналізу – для виявлення тенденцій і проблем розвитку підприємств в Україні; порівняння – для зіставлення фактичних економічних показників діяльності підприємств звітного періоду з даними попередніх років для оцінювання ефективності управління витратами; ідеалізації – для розроблення методики формування виробничої програми підприємства; формалізації та економіко-математичного моделювання – для визначення зв’язку між показниками витрат, обсягу виробництва продукції та її кількісної оцінки з метою розроблення практичних рекомендацій щодо бюджетування поточних витрат підприємства; графічний – для наочного представлення результатів дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

вперше:

розроблено методичний підхід щодо формування бюджетів виробничих витрат підприємства на основі уточненого з позицій теорії маржиналізму складу виробничих і невиробничих витрат і обґрунтування методів їх планування, що створює умови для об’єктивного контролю виробничих витрат за місцем виникнення і центрах відповідальності на підставі визначення причин відхилення фактичних витрат від планових і встановлення причетних до цього осіб;

удосконалено:

класифікацію витрат підприємства на основі їх адресної декомпозиції, що дає можливість уточнити цільове призначення і використання інформації про витрати, провести економічний аналіз для розроблення стратегії й поточного планування діяльності підприємства, реалізувати функції планування і контролю поточних витрат у повному обсязі;

дістали подальший розвиток:

теоретико-методичні аспекти управлінського обліку підприємства як інформаційної системи прийняття рішень в управлінні витратами на базі визначення рівнів управління витратами, встановлення інформаційних зв’язків між ними, обґрунтування методів обліку витрат і калькулювання собівартості продукції відповідно до інформаційних потреб користувачів;

методичний підхід щодо комплексного здійснення поточного і кінцевого контролю витрат підприємства на основі поділу часових періодів їх планування, розмежування сфер застосування методів управління за цілями і відхиленнями, визначення змісту аналізу і реґулювання витрат виробничими та адміністративно-управлінськими центрами відповідальності, що дає можливість оперативно реагувати на будь-яке відхилення у встановленому процесі витрат ресурсів на виробництво, а також оцінювати ефективність діяльності підрозділів підприємства і ступінь досягнення цілей управління;

методичні рекомендації щодо формування центрів відповідальності за витрати на підставі встановлення кола рішень, які приймаються у регулюванні витрат, що значною мірою допомагає здійснити поточний і кінцевий контроль витрат, оцінити ефективність діяльності виробничих і управлінських підрозділів підприємства щодо досягнення поставлених перед ними цілей управління витратами.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення дисертаційної роботи полягає в підвищенні ефективності управління витратами підприємства в сучасних умовах господарювання. Висновки здійсненого дослідження у формі методичних рекомендацій щодо формування виробничої програми підприємства на основі маржинального аналізу витрат і прибутку, складання планових бюджетів виробничих витрат, проведення їх контролю по центрах відповідальності впроваджено у ВАТ "Турбоатом" (довідка № 1-40/09-386 від 05.04.2002), ВАТ "Старокраматорський машинобудівний завод" (довідка № 360 від 05.04.2002).

Особистий внесок здобувача. З наукових праць, виконаних у співавторстві, у дисертації використано лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача і становлять його індивідуальний внесок, а саме: у роботі [1] автором розроблено рекомендації щодо визначення нижньої ґраниці ціни на підставі аналізу витрат.

Апробація результатів дисертації. Основні результати проведених досліджень викладені у доповідях і одержали схвалення на Третьому міжнародному молодіжному форумі “Радіоелектроніка і молодь у XXI ст.” (Харків, 1999 р.), Міжнародній науковій конференції “Проблеми теорії і практики становлення соціально-орієнтованої ринкової економіки” (Харків, 1999 р.), Третій міській науково-практичній конференції “Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих вчених Харківщини” (Харків, 2000 р.), Третій міжнародній науково-практичній конференції “Дослідження та оптимізація економічних процесів (Оптимум = 2001)” (Харків, 2001 р.), Четвертій міській науково-практичній конференції “Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих вчених Харківщини” (Харків, 2001 р.), Першому обласному форумі “Освіта, наука, виробництво – шляхи інтеґрації” (Харків, 2002 р.).

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи відображено в 17 наукових працях, з яких 14 опубліковано в наукових виданнях, затверджених ВАК України. Загальний обсяг - 4,17 ум.-друк. арк. Особисто автору належить 4,10 ум.-друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додатків. Робота викладена на 219 сторінках машинописного тексту, у тому числі 27 таблиць – на 19 сторінках, 29 рисунків – на 17 сторінках, список використаних літературних джерел з 186 назв – на 14 сторінках, 5 додатків – на 17 сторінках. Обсяг основного тексту дисертації становить 152 сторінки.

???????? ????? ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, предмет і об'єкт дослідження, відображено наукову новизну отриманих результатів, показано практичне значення запропонованих рекомендацій.

В першому розділі "Теоретичні основи управління витратами підприємства в ринковій економіці" – проведено аналіз сутності витрат у трудовій теорії вартості і в маржиналізмі, визначено економічний зміст витрат у ринковій економіці та їхні особливості як об’єкта управління; розкрито функції управління витратами та узагальнено методи їх здійснення; побудовано функціональну декомпозицію інформаційної системи управління витратами; узагальнено та обґрунтовано методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції для задоволення потреб користувачів інформації в управлінні витратами.

У ринковій економіці управління витратами як засіб досягнення високого економічного результату виробничо-господарської діяльності підприємства орієнтується не тільки на їх зниження, а й спрямовується на зростання прибутку і забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

Завдяки порівняльному аналізові формування витрат за концепціями трудової теорії вартості і маржиналізму доведено, що в ринковій економіці теоретичним підґрунтям управління витратами має стати маржиналізм, в якому взаємопов’язано економічний і бухгалтерський підходи до грошової оцінки витрат і прибутку, розроблено критерії підвищення ефективності діяльності підприємства та оптимізації використання факторів виробництва. В роботі підкреслено, що особливостями витрат як об’єкта управління є динамізм, проблеми щодо їх оцінювання й аналізу.

Вивчення праць вчених-економістів у галузі управління витратами показало, що в сучасних розробках елементи управлінського циклу – планування, організація, мотивація, контроль та реґулювання – змішані з елементами системи інформаційної підтримки прийняття рішень – обліком витрат, калькулюванням собівартості продукції, що зумовило необхідність узагальнення функцій управління витратами і визначення методів їх реалізації.

В роботі обґрунтовано взаємозв’язок планування поточних витрат на виробництво, збут продукції та управління зі стратегічним і поточним плануванням діяльності підприємства, в процесі якого на підставі аналізу витрат і результатів з урахуванням впливу зовнішнього середовища визначаються можливі варіанти розподілу ресурсів, здійснюється їх аналіз та оцінювання економічної ефективності.

При стратегічному і поточному плануванні діяльності підприємства мобілізація резервів зниження поточних майбутніх витрат, ефективніше використання його наявних ресурсів досягаються завдяки створенню комплексного методичного забезпечення, до якого входять: аналіз беззбитковості виробництва, маржинальний аналіз витрат і прибутку, функціонально-вартісний, техніко-економічний аналіз.

Дослідженням встановлено, що планування поточних витрат здійснюється за допомогою нормативного методу шляхом розроблення бюджету потреб у матеріалах, бюджету прямих витрат на оплату праці, бюджету загальновиробничих витрат, бюджету цехової собівартості продукції, бюджету витрат на збут, бюджету загальногосподарських витрат на базі бюджету реалізації продукції.

Визначено, що функція організації в управлінні витратами полягає у формуванні виробничих і адміністративно-управлінських центрів відповідальності. В роботі узагальнено принципи виділення таких центрів й показано, що виробничі центри відповідальності впливають безпосередньо на витрати ресурсів у натуральному вираженні, а адміністративно-управлінські – на види, величину, структуру, рівень і динаміку витрат. Зміст мотивації і стимулювання полягає в пошуку таких способів впливу на працівників підприємства, які спонукають їх на досягнення цілей управління витратами.

На підставі синтезу наявних розробок у сфері управління витратами і положень загальної теорії менеджменту конкретизовано зміст поточного і кінцевого контролю витрат по центрах відповідальності (табл. 1). В роботі обґрунтовано, що тільки комплексне здійснення поточного і кінцевого контролю витрат забезпечує досягнення запланованих показників витрат і цілей управління ними, оскільки різні види контролю виконуються різними центрами відповідальності на базі спеціально підготовленої інформації про відхилення.

Таблиця 1

Порівняльна характеристика видів контролю витрат

Критерій

порівняння | Контроль витрат

поточний | кінцевий

1. Період планування | Оперативно-виробниче планування витрат на декаду місяць | Планування поточних витрат на квартал, рік

2. Метод

реґулювання | Управління по відхиленнях | Управління по цілях

3. Об'єкти

контролю | Величина виробничих витрат | Величина поточних витрат, їх рівень, динаміка і структура

4. Суб’єкти контролю | Виробничі центри відповідальності | Адміністративно-управлінські центри відповідальності

5. Мета

регулювання | Забезпечення виконання планових показників виробничих витрат; економія матеріальних, трудових і фінансових ресурсів | Забезпечення відповідності стану системи управління витратами змінам внутрішнього й зовнішнього середовища діяльності підприємства

6. Методичний підхід до аналізу витрат та їх відхилень | Визначення причин зміни витрат, винуватців перевитрати ресурсів, а також ініціаторів економії за допомогою аналізу відхилень витрат по місцях виникнення та виробничих центрах відповідальності | Етап 1. Виявлення загальних тенденцій зміни витрат, визначення основних чинників, що зумовили зростання або економію витрат у звітному періоді

Етап 2. Визначення змін собівартості продукції за допомогою аналізу звітних і планових калькуляцій витрат по виробах, по статтях витрат, а також у динаміці

Етап 3. Визначення факторів і причин зміни витрат, винуватців перевитрати ресурсів, а також ініціаторів економії за допомогою аналізу відхилень витрат по місцях виникнення, виробничих та адміністративно-управлінських центрах відповідальності

7. Зміст

реґулювання | Оперативне запобігання непродуктивним витратам або їх мінімізація | Оцінювання вірогідності, точності й обґрунтованості планових показників по витратах; оцінювання обґрунтованості норм і нормативів витрат; коригування масивів нормативної і планової інформації; оцінювання ефективності діяльності виробничих і адміністративно-управлінських центрів відповідальності та ефективності витрати ресурсів; удосконалення методів управління витратами

.

Для підвищення об’єктивності та результативності аналізу відхилень у роботі запропоновано вдосконалену класифікацію факторів впливу на поточні витрати, що діють у зовнішньому і внутрішньому середовищі, в якій їх розподілено за ознакою можливості контролю, здійснюваного керівництвом підприємства. До факторів, які воно не може контролювати, віднесено економічні й політичні фактори зовнішнього середовища непрямого впливу, а також законодавчі та нормативно-правові фактори зовнішнього середовища прямого впливу. До факторів, що можна частково контролювати, віднесено фактори збуту, фактори постачання та природні фактори зовнішнього середовища прямого впливу. До факторів, що повною мірою контролюються, віднесено конструкційні, технологічні та організаційні внутрішньовиробничі фактори. Певні центри відповідальності стежать лише за відхиленнями витрат по контрольованих факторах.

Для обґрунтованого планування витрат, комплексного здійснення їх контролю і регулювання необхідно забезпечити керівників центрів відповідальності релевантною інформацією та організувати комунікації між ними, що вимагає створення інформаційної системи управління витратами. В роботі визначено рівні управління витратами, встановлено інформаційні зв’язки між ними, розроблено функціональну декомпозицію інформаційної системи управління витратами. (рис. 1).

Рис. 1. Функціональна декомпозиція інформаційної системи управління витратами: 1 – інформація щодо планових умов виробництва, збуту продукції та управління підприємством; 2 – дані щодо динаміки, структури, рівня витрат; 3 – інформація щодо абсолютної величини планових поточних витрат по місцях виникнення і центрах відповідальності; 4 – інформація щодо величини витрат виробничих ресурсів по місцях виникнення і виробничих центрах відповідальності; 5 – дані оперативного обліку витрат на виробництво по місцях виникнення і виробничих центрах відповідальності; 6 – визначення причин і винуватців відхилень фактичної витрати ресурсів від запланованої, інформація для регулювання витрат; 7 – інформація щодо фактичних витрат по центрах відповідальності, видах продукції, замовленнях, видах діяльності; 8 – результати оцінювання ефективності діяльності виробничих і адміністративно-управлінських центрів відповідальності, інформація щодо регулювання діяльності центрів відповідальності.

Доведено, що в ринковій економіці функціональною підсистемою інформаційної системи управління витратами виступає управлінський облік, який виконує функції надання апаратові управління спеціально підготовленої інформації для прийняття рішень та її руху між рівнями управління.

В дисертації підтверджено, що управлінський облік пов’язаний з виробничим. Завдяки уточненню цілей надання інформації виробничим обліком, аналізові та узагальненню наявних ознак витрат удосконалено класифікацію витрат, що забезпечує їх адресне групування для складання звітності, а також для прийняття рішень на всіх рівнях управління витратами (рис. 2).

У роботі систематизовано методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції; доведено, що на підприємстві доцільність їх застосування визначається цілями отримання інформації про витрати.

У другому розділі "Оцінювання ефективності та аналіз методичного забезпечення управління витратами промислових підприємств" – висвітлено проблеми фінансово-економічного розвитку низки підприємств України і для їх розв’язання сформульовано основні задачі управління витратами; виконано дослідження розвитку, сучасного стану методів управління витратами підприємств і ефективності їх застосування; обґрунтовано напрями підвищення ефективності управління витратами.

Проведений аналіз фінансово-економічного стану промислових підприємств України, і зокрема Харківської області, свідчить про те, що поряд із позитивними процесами зростання обсягів виробництва і реалізації продукції, відновлення основних фондів у реальному секторі економіки зберігаються негативні тенденції збільшення собівартості продукції, зниження прибутку та рентабельності і спостерігається наявність збитків. З огляду на це, зростає актуальність ефективного управління витратами, яке має забезпечити вирішення задач економії витрат виробничих ресурсів, оптимізації витрат на випуск продукції, покриття збитків і зростання прибутку.

У дисертації зазначено, що особливістю становлення й розвитку управління витратами в Україні є те, що із заміною адміністративно-планової моделі господарювання на ринкову керівники підприємств були змушені переходити від централізованого до самостійного управління витратами, що потребує вибору й застосування методів планування і контролю витрат, адекватних цілям і задачам управління ними, а також створення системи управлінського обліку.

Рис. 2. Класифікація витрат залежно від цілей надання інформації

Результати дослідження 18 машинобудівних підприємств міста Харкова показали, що на багатьох з них спостерігається скорочення обсягів виробництва і реалізації продукції, залишається високий рівень витрат на 1 грн. товарної продукції (табл. 2), відбуваються негативні змінення структури і динаміки витрат, що свідчить про низьку ефективність управління витратами.

Таблиця 2

Динаміка витрат на 1 грн. товарної продукції

на машинобудівних підприємствах міста Харкова

Підприємство | Витрати на 1 грн. товарної продукції, по роках

2000 | 2001 | 2002

1. ВАТ “ХТЗ” | 1,21 | 1,09 | 1,12

2. ВАТ “Турбоатом” | 1,35 | 0,68 | 0,54

3. ВАТ “Харківський підшипниковий завод” | 0,83 | 0,98 | 0,96

4. ВАТ “Світло шахтаря” | 0,83 | 0,78 | 0,70

5. ВАТ “Серп і молот” | 1,92 | 1,65 | 2,44

6. ВАТ “ХЗТД” | 1,72 | 1,92 | 2,12

7. ВАТ “Автрамат” | 1,18 | 1,28 | 1,04

8. ВАТ “Харківський завод тракторних самохідних шасі” | 1,93 | 2,41 | 2,93

9. ВАТ “Гідропривод” | 0,90 | 0,93 | 0,89

10. ВАТ “Харківхолодмаш” | 1,70 | 1,31 | 1,24

11. ВАТ “Харківський завод агрегатних верстатів” | 1,17 | 1,14 | 0,83

12. ВАТ “Завод ім. Фрунзе” | 0,71 | 0,71 | 0,79

13. ВАТ “Електропобутприлад” | 1,07 | 1,00 | 1,36

14. ВАТ “Будгідравліка”– | 1,71 | 1,07

15. ЗАТ “Електротерм” | 0,99 | 0,98 | 0,99

16. ВАТ “Харківський завод спеціального технологічного обладнання” | 1,04 | 0,98 | 1,22

17. ВАТ “Електромаш” | 0,85 | 0,80 | 1,54

18. ЗАТ “Завод турбокомпресорів” | 0,75 | 0,79 | 1,41

За результатами дослідження можна стверджувати, що на підприємствах нормативний метод обліку витрат як основа управлінського обліку не набув достатнього застосування. Практично не ведеться облік витрат за системою директ-костингу, що надає інформацію для прийняття короткострокових управлінських рішень.

У даний час поточне планування витрат здійснюється окремо від стратегічного і поточного планування діяльності підприємств. Їхнє керівництво приділяє недостатню увагу моделюванню та врахуванню чинників, які впливають на поточні витрати, – через це на підприємствах залишаються невикористаними можливості підвищення ефективності операційної діяльності. Вимагають подальшого вдосконалення методи планування поточних витрат.

На досліджених підприємствах відсутня організація системи центрів відповідальності; облік виробничих витрат характеризується слабкою аналітичністю й оперативністю, він не спрямований на надання інформації для прийняття рішень та оцінювання діяльності підрозділів, внаслідок чого здійснити ефективне регулювання не є можливим. Крім того, недостатньо розвинуто мотиваційні аспекти діяльності працівників, а оцінювання ефективності роботи адміністративно-управлінських відділів взагалі не провадиться.

У третьому розділі "Розроблення методичних рекомендацій щодо ефективного управління витратами підприємства" – подано методичні й практичні рекомендації стосовно забезпечення ефективного управління поточними витратами підприємства на базі вдосконалення методики формування його виробничої програми, впровадження методів бюджетного планування і контролю поточних витрат.

В роботі представлено методику формування виробничої програми підприємства на підставі маржинального аналізу витрат і прибутку, який дає змогу використовувати всі можливості зростання обсягу виробництва на засадах задоволення потреб покупців і застосування принципу гнучкого планування (рис. 3). В результаті визначення та врахування вимог споживачів на підприємстві формується програма виробництва продукції, виконання якої забезпечує йому зниження питомих постійних витрат, зростання ефективності виробництва і прибутку.

У дисертації розроблено методичний підхід до складання бюджетів виробничих витрат на основі уточненого складу виробничих і невиробничих витрат з позицій теорії маржиналізму. До виробничих витрат віднесено прямі витрати матеріалів, прямі витрати на оплату праці і виробничі накладні витрати, що включають витрати на обслужування та експлуатацію машин й устаткування, транспортних засобів, спеціальних пристосувань та оснащення, виробничих будинків і споруд. До невиробничих витрат віднесено витрати на управління виробничою діяльністю цехів, окремих виробництв і підприємства в цілому, а також витрати на збут.

Для визначення загальної суми виробничих витрат їх величина розраховується в цілому по підприємству, а для узгодження та координації планових розрахунків витрат і здійснення контролю бюджети виробничих витрат складаються по місцях виникнення за допомогою нормативного методу планування.

Рис. 3. Алгоритм формування виробничої програми підприємства за допомогою маржинального аналізу витрат і прибутку: Pj – ціна реалізації продукції j-го виду, j = 1,…,n; n – кількість видів продукції, які підприємство може зробити і реалізувати; Vpj – змінні витрати на виробництво продукції j-го виду; Qj – обсяг виробництва продукції j-го виду; F – сукупні постійні витрати підприємства; Pmin – мінімальна ціна пропозиції на продукцію за додатковим замовленням; Vpk – змінні витрати на виробництво продукції за додатковим замовленням; Vpk – приріст змінних витрат, зумовлений виробництвом продукції за додатковим замовленням; Fpk – місячний приріст постійних витрат, зумовлений виконанням додаткового замовлення; Tk – кількість місяців, на які припадає приріст постійних витрат; Qk – обсяг виробництва продукції за додатковим замовленням; P – ціна на продукцію за додатковим замовленням покупця.

Запропоновано як місця виникнення виробничих витрат виділяти основні і допоміжні цехи та дільниці підприємства, що об’єднуються в основні, допоміжні й обслуговуючі центри витрат залежно від характеру виробничих процесів у них. У роботі розроблено методичні рекомендації щодо складання гнучких бюджетів виробничих накладних витрат, які є основним інструментом їх контролю, а також рекомендації з узгодження бюджетів різних виробничих центрів витрат.

Відмінною рисою рекомендованої методики складання бюджетів виробничих витрат по центрах витрат є віднесення на ці центри лише витрат, безпосередньо потрібних для їхньої діяльності. Витрати на управління цехами, виробництвами і підприємством не включаються до бюджетів виробничих центрів, а плануються по адміністративно-управлінських центрах відповідальності.

Для контролю і регулювання формування виробничих витрат, оцінювання ефективності діяльності підрозділів підприємства система бюджетного планування виробничих витрат інтегрується з його організаційною та інформаційною структурами (рис. 4).

У дисертації запропоновано методичні підходи до формування виробничих центрів відповідальності на основі сполучення центрів виникнення виробничих витрат з виробничою структурою підприємства і використанням класифікації витрат залежно від ступеня регулювання, а також адміністративно-управлінських центрів відповідальності - на основі сполучення управлінських підрозділів підприємства з виконуваними ними функціями управління виробничою діяльністю і використанням класифікації витрат залежно від ступеня контролювання.

У роботі розроблено рекомендації щодо організації обліку виробничих витрат по центрах, аналізу виявлених відхилень, визначення їхніх причин, а також відповідальних осіб. Оцінювання ефективності діяльності виробничих центрів відповідальності здійснюється шляхом зіставлення відхилень фактичних витрат ресурсів на виробництво продукції і запланованих. Оцінювання роботи адміністративно-управлінських центрів відповідальності провадиться визначенням економії виробничих витрат за рахунок змін норм і нормативів витрат ресурсів на виробництво, які групуються за внутрішньовиробничими факторами, що можна повністю контролювати, а також по центрах відповідальності.

Рис. 4. Організація контролю виробничих витрат по центрах відповідальності

????????

Результати, одержані в даній роботі, в сукупності вирішують важливу науково-практичну задачу – розроблення методичних рекомендацій щодо забезпечення ефективного управління витратами підприємства в сучасних умовах господарювання.

Проведені дослідження дають змогу зробити наступні висновки.

1. У ринковій економіці сутність категорії "витрати" доцільно визначати з позицій теорії маржиналізму. Особливості витрат як об'єкта управління полягають в їхній різноманітності, постійному зміненні під впливом зовнішнього і внутрішнього середовища, різній динаміці у різні періоди часу. Усе це призводить до ускладнення точного кількісного оцінювання величини, динаміки, рівня витрат, визначення їхнього впливу на економічні результати діяльності підприємства і вимагає створення нових методів вирішення будь-яких задач управління витратами.

2. Успішне функціонування підприємства в сучасних умовах господарювання залежить від управління витратами, у процесі якого приймаються рішення, спрямовані на підвищення ефективності його виробничо-господарської діяльності, конкурентоспроможності й прибутковості. В дослідженні обґрунтовано, що управлінські рішення розробляються і приймаються у перебігу планування витрат, що здійснюється з урахуванням стратегічних цілей і поточних задач діяльності підприємства. Реалізація прийнятих управлінських рішень у повному обсязі забезпечується поточним і кінцевим контролем витрат, що покладається на виробничі й управлінські центри відповідальності, працівники яких були цілеспрямовані на виконання поставлених перед ними завдань управління витратами і плановими показниками діяльності.

3. Ефективність планування і контролю витрат залежить від своєчасного забезпечення релевантною інформацією всіх рівнів управління витратами. Обґрунтовано, що в ринковій економіці управлінський облік виступає функціональною підсистемою інформаційної системи управління витратами. У дисертації з погляду необхідності адресного надання інформації для прийняття рішень уточнено класифікацію витрат підприємства, систематизовано методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції, обґрунтовано сфери їх застосування.

4. У перебігу досліджень визначено, що поряд із позитивними тенденціями зростання обсягів виробництва і реалізації продукції на підприємствах спостерігаються низький рівень рентабельності виробничо-господарської діяльності, наявність збитків. Тому в сучасних умовах ефективне управління витратами набуває особливої актуальності.

5. Аналіз розвитку методів управління витратами підприємств підтверджує: для забезпечення економних витрат ресурсів, зростання ефективності виробництва і збільшення прибутку потрібні удосконалені методики обґрунтування управлінських рішень на основі аналізу витрат, широке застосування нових методичних підходів до обліку витрат і калькулювання собівартості продукції, розроблення механізму бюджетного планування і контролю виробничих витрат.

6. Для вирішення задач досягнення беззбитковості й одержання максимально можливого прибутку розроблено методику формування виробничої програми підприємства на базі маржинального аналізу витрат і прибутку, здійснюваного за даними, отриманими у процесі нормативного обліку і калькулювання собівартості продукції за змінними витратами. Її застосування уможливлює гнучке реагування на змінення попиту покупців, що сприяє зростанню ефективності виробничої діяльності завдяки зниженню відносних постійних витрат.

7. Задля забезпечення ефективного управління поточними витратами розроблено: методичний підхід до складання планових бюджетів виробничих витрат на принципах їх формування з позиції маржиналізму; методичні рекомендації з формування виробничих і адміністративно-управлінських центрів відповідальності; практичні рекомендації щодо здійснення аналізу причин відхилень фактичних виробничих витрат від запланованих.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Афанасьев А.А., Колесникова Л.А. Формирование ценовой политики предприятия на основе маржинального анализа затрат // Вісник ХДЕУ. – 1998. – № 2 (6) . – С. 90 – 91.

2. Колесникова Л.А. Классификация затрат и снижение себестоимости продукции // Вісник ХДПУ. Зб. наук. праць. – 1999. – Вип. 36. – С. 67 – 69.

3. Колесникова Л.А. Новые подходы к классификации затрат // Вісник ХНУ. Екон. серія. – 1999. – № 457. – С. 176 – 178.

4. Колесникова Л.А. Рыночный подход к калькулированию себестоимости продукции // Вісник ХДЕУ. – 1999. – № 3 (11). – С. 70 – 72.

5. Колесникова Л.А. Управленческий учет затрат // Вісник ХДЕУ. – 1999. – № 2 (10). – С. 61 – 62.

6. Меренкова Л.А. К вопросу составления смет затрат в рыночной экономике // Вісник ХНУ. Сер. “Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих вчених м. Харкова”. – 2000. – № 456. – Ч. 1. – С. 187 – 190.

7. Меренкова Л.А. К вопросу учета затрат по центрам ответственности // Вісник ХДПУ. Сер. “Технічний проґрес та ефективність виробництва”. – 1999. – Вип. 86. – С. 28 – 31.

8. Меренкова Л.А. Методические подходы к проведению контроля производственных затрат // Коммунальное хозяйство городов. Науч.-техн. сб. Сер. “Экон. науки”. – Киев: Техніка, 2001. – Вып. 31. – С. 98.– 101.

9. Меренкова Л.А. Методический подход к составлению бюджетов текущих затрат предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип. 183: В 3 т. Т. II. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – С. 539 – 547.

10. Меренкова Л.А. Методы контроля затрат предприятия // Коммунальное хозяйство городов. Науч.-техн. сб. Сер. “Экон. науки”. – Киев: Техніка, 2003. – Вып. 52. – С. 55 – 61.

11. Меренкова Л.А. Оперативный контроль затрат в снижении себестоимости продукции // Вісник ХДПУ. Зб. наук. праць. – 1999. – Вип. 62. – С. 129 –131.

12. Меренкова Л.А. Планирование и контроль – инструмент снижения себестоимости продукции в рыночных условиях // Фінансово-економічні проблеми розвитку економіки України. Зб. наук. праць. – Харків: АТ “Бізнес Інформ”. – 1999. – С. 124 –133.

13. Меренкова Л.А. Система управления затратами предприятия // Вісник ХДЕУ. – 2000. – № 4 (16). – С. 85-86.

14. Меренкова Л.А. Формирование производственной программы предприятия в условиях меняющейся внешней среды //Технічний проґрес та ефективність виробництва: Вісник Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”. Зб. наук. праць. – Харків: НТУ “ХПІ”, 2001. – Вип. 24. – Ч. 1. – С. 238-240.

15. Колесникова Л.А. Управление себестоимостью и компьютерные системы // Матер. 3-го Міжнар. молодіжного форуму “Радіоелектроніка і молодь у ХХI ст.”, 20 – 23 квітня 1999 р. – Ч. 1. – Харків: ХДТУР. – 1999. – С. 319 – 322.

16. Меренкова Л.А. Вопросы обоснования снижения себестоимости продукции в рыночной экономике // Матер. міжнар. наук. конф. “Проблеми теорії і практики становлення соціально-орієнтованої ринкової економіки”, 17 – 19 листопада 1999 р. – Харків: ХДАДТУ, 1999. – С. 196 – 197.

17. Меренкова Л.А. Системный подход к управлению затратами предприятия // Вісник ХНУ. Сер. “Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих вчених м. Харкова”. – 2001. – № 506. – Ч. 1. – С. 85 –86.

АНОТАЦІЯ

Меренкова Л.О. Управління витратами підприємства в ринковій економіці. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Харківський державний економічний університет, Харків, 2003.

Дисертаційне дослідження присвячене теоретичному обґрунтуванню та розробленню методичних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності управління витратами підприємства в ринковій економіці.

У роботі визначено сутність й особливості витрат підприємства, узагальнено сучасні теоретичні і методичні підходи до управління його витратами в умовах ринку. Уточнено зміст поточного і кінцевого контролю витрат підприємства по центрах відповідальності. Обґрунтовано інформаційну систему прийняття рішень в управлінні витратами. Визначено рівні управління витратами, встановлено інформаційні зв’язки між ними, уточнено класифікацію витрат на основі їх адресної декомпозиції, систематизовано методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції відповідно до інформаційних потреб користувачів.

Здійснено оцінювання ефективності управління витратами на вітчизняних підприємствах; для її підвищення розроблено методику формування виробничої програми підприємства на підставі маржинального аналізу витрат і прибутку; запропоновано науково-методичні рекомендації щодо бюджетного планування виробничих витрат підприємства та здійснення їх контролю по центрах відповідальності.

Ключові слова: класифікація витрат, управлінський облік, планування витрат, бюджет витрат, контроль витрат, центр відповідальності.

АННОТАЦИЯ

Меренкова Л.А. Управление затратами предприятия в рыночной экономике. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2003.

Диссертационное исследование посвящено теоретическому обоснованию и разработке методических рекомендаций, направленных на повышение эффективности управления затратами предприятия в рыночной экономике.

В работе проведен сравнительный анализ формирования затрат в трудовой теории стоимости и маржинализме. Определены сущность затрат предприятия и их особенности как объекта управления в условиях рынка.

Управление затратами представлено как процесс реализации функций планирования, организации, мотивации и контроля. Установлена взаимосвязь стратегического и текущего планирования деятельности предприятия и планирования затрат на производство, сбыт продукции и управление. На основе конкретизации содержания текущего и заключительного контроля затрат предприятия по центрам ответственности предложен комплексный подход к его проведению.

Определены уровни управления затратами предприятия, установлены информационные связи между ними. Обосновано, что в качестве функциональной подсистемы информационной системы управления затратами выступает управленческий учет, который связан с производственным учетом затрат и предоставляет данные для принятия решений на разных уровнях управления. В работе уточнена классификация затрат на основе их адресной декомпозиции, систематизированы методы учета затрат и калькулирования себестоимости продукции в соответствии с информационными потребностями пользователей.

Определены финансово-экономические проблемы предприятий и поставлены задачи их решения с помощью управления затратами. Проведена оценка эффективности управления затратами на машиностроительных предприятиях города Харькова, исследовано развитие и современное состояние методов управления затратами. Доказано, что в современных условиях хозяйствования эффективное управление затратами невозможно без совершенствования методик принятия управленческих решений, методов планирования и контроля текущих затрат, использования новых методов учета затрат и калькулирования себестоимости продукции.

Для решения задач достижения безубыточности и получения максимально возможной прибыли разработана методика формирования производственной программы предприятия на основе маржинального анализа затрат и прибыли.

Разработаны методические рекомендации по бюджетному планированию и контролю производственных затрат предприятия. Предложенный методический подход к составлению плановых бюджетов производственных затрат основан на уточнении состава производственных и непроизводственных затрат с позиций теории маржинализма.

Для проведения контроля предложено составлять бюджеты производственных затрат по местам их возникновения, в качестве которых выступают участки основного и вспомогательного производства, объединенные в основные, вспомогательные и обслуживающие центры затрат в зависимости от характера протекающих в них процессов. Разработаны рекомендации по составлению и согласованию бюджетов разных центров затрат.

Для проведения объективного и результативного контроля производственных затрат разработаны методические рекомендации по организации производственных и административно-управленческих центров ответственности на предприятии.

Ключевые слова: классификация затрат, управленческий учет, планирование затрат, бюджет затрат, контроль затрат, центр ответственности.

SUMMARY

Merenkova L.A. Costs management of enterprise at the market economy. – Manuscript.

Thesis for a degree of the candidate of economic sciences by speciality 08.06.01 – economics, organization and management of enterprises. – Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2003.

The dissertation is devoted to the theoretical foundations of the costs management and elaboration of methodical and practical recommendations for providing their effective managing.

The essens of the costs of enterprise and their peculiarities have been discovered, the modern theoretical and methodical approaches to the costs management at the market economy have been generalized.


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

УКРАЇНСЬКІ ЛІБЕРАЛЬНО-ДЕМОКРАТИЧНІ ПАРТІЇ В РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 24 Стр.
ПРАВЛЯЧА ПОЛІТИЧНА ЕЛІТА УКРАЇНИ: СУТЬ ТА ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ - Автореферат - 19 Стр.
СТИЛЬОВА ЕВОЛЮЦІЯ ТВОРЧОСТІ В.І. ЗАРЕЦЬКОГО В КОНТЕКСТІ МИСТЕЦЬКОГО НОНКОНФОРМІЗМУ 60-80-х років ХХ століття - Автореферат - 34 Стр.
Тенденції культурного будівництва в Україні: становлення недержавних некомерційних організацій (90-ті роки ХХ ст.) - Автореферат - 28 Стр.
Психологічні особливості забезпечення особистісної самореалізації майбутніх психологів у процесі фахової підготовки - Автореферат - 28 Стр.
Геоекологічний аудит впливу техногенного забруднення на довкілля та здоров 'я населення (на прикладі регіону Покуття) - Автореферат - 24 Стр.
ДИРИГЕНТСЬКО-ХОРОВЕ МИСТЕЦТВО ГАЛИЧИНИ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ - ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 22 Стр.