У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Співробітництво Японії та Європейського Союзу було й залишається ва жливою темою двосторонніх дискусій

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ УКРАЇНСЬКОЇ АРХЕОГРАФІЇ ТА ДЖЕРЕЛОЗНАВСТВА

ім. М.С. ГРУШЕВСЬКОГО

МИКАЛ ОЛЕНА КОСТЯНТИНІВНА

УДК 327 (52) (4) "199"

ПОЛІТИЧНІ ВІДНОСИНИ ЯПОНІЇ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

у 90-ті рр. ХХ ст. (на матеріалах англомовних джерел)

07.00.02. – Всесвітня історія

Автореферат дисертації на здобуття

наукового ступеня кандидата історичних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у відділі вивчення та публікації зарубіжних джерел з історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України.

Науковий керівник: доктор історичних наук, професор

ПОТУЛЬНИЦЬКИЙ Володимир Арнольдович,

Інститут української археографії та джерелознавства

ім. М.С. Грушевського НАН України,

відділ вивчення та публікації зарубіжних джерел з історії України,

провідний науковий співробітник

Офіційні опоненти: доктор історичних наук, професор

ВАРВАРЦЕВ Микола Миколаєвич,

Інститут історії України НАН України,

відділ всесвітньої історії та міжнародних відносин, головний науковий співробітник

кандидат історичних наук

ПОПОК Андрій Андрійович,

Державний комітет України у справах національностей та міграції,

начальник управління у справах української діаспори та міжнародних зв’язків

Провідна установа: Дипломатична Академія при Міністерстві закордонних справ України, кафедра зовнішньої політики та міжнародного права (м. Київ)

Захист відбудеться " 27 " листопада 2003 р. о 10.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.228.01 в Інституті української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України (01001, Київ – 1, вул. Трьохсвятительська, 4)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України (01001, Київ – 1, вул. Трьохсвятительська, 4)

Автореферат розісланий "23" жовтня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Песчаний О.О.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Співробітництво Японії та Європейського Союзу було й залишається важливою темою двосторонніх дискусій. За останні десятиріччя дві провідні сили світової економіки - Японія та Європейський Союз - стали відігравати все більш активну роль в політичній сфері міжнародного життя. Першими спробами політичного співробітництва можна вважати кінець 60-х - початок 70-х років, коли американські стратеги запропонували концепцію трилітаризму - політичне і військове партнерство між США, країнами Західної Європи та Японією. Але в 70-х роках ХХ ст. за рядом обєктивних причин так і не вдалося втілити ідею політичної увязки Японії, ЄЕС та США. Тим не менш, доктрина Тріади не зникла з порядку денного і набула нового імпульсу в кінці 80-х - на початку 90-х років минулого сторіччя після закінчення холодної війни. Укладання Маастрихтської угоди 1992 р. щодо створення Європейського Союзу, підписання у липні 1991 року Спільної Декларації про відносини між Європейським Співтовариством та його країнами–членами і Японією свідчили, що виникла необхідність наукового аналізу політичного співробітництва Японії та Європейського Союзу. Розвиток нових тенденцій у побудові партнерства та їх вплив на загальний стан відносин між країнами є однією з найважливіших тем міжнародного життя.

Значення вказаного напрямку в системі зовнішньополітичних пріоритетів України зростатиме з розширенням відносин та співробітництва з усіма країнами Європейського Союзу та Японією.

Актуальність дослідження політичних відносин Японії та Європейського Союзу обумовлюється: по-перше - потребою вивчення та висвітлення політичного співробітництва двох могутніх суб’єктів міжнародних відносин; по-друге - значимістю вивчення можливостей впливу Японії та Європейського Союзу на міжнародні події, перш за все у політичній сфері; по-третє - необхідністю для проведення успішної зовнішньої політики України щодо співпраці із Європейським Союзом, досконало вивчити розвиток відносин Європейського Союзу з його основними партнерами, серед яких Японія та США займають провідне місце; по-четверте – необхідністю з’ясування нових тенденцій та перспектив розвитку у сферах політичного життя і безпеки між ЄС і Японією.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дослідження обраної теми проводилося згідно плану науково-дослідницької діяльності Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, до якого увійшло вивчення проблем всесвітньої історії і міжнародних відносин.

Мета дослідження полягає в розкритті становлення і розвитку політичних відносин Європейського Союзу та Японії в 90-то рр. ХХ ст., а також впливу інших країн на ці відносини.

Відповідно до мети дисертаційного дослідження здобувач визначив наступні завдання:

1)

проаналізувати концепції і теорії розвитку зовнішньої політики Японії;

2)

визначити основні чинники, які вплинули на розробку спільної зовнішньої політики європейських країн щодо Японії та простежити формування зовнішньої політики ЄС щодо Японії;

3)

розкрити передумови започаткування японо-європейського політичного діалогу;

4)

виділити та окреслити основні етапи розвитку японо-європейського політичного співробітництва;

5)

дослідити партнерство Японії та ЄС і визначити спільні інтереси у забезпеченні безпеки;

6)

проаналізувати роль та вплив інших країн на розвиток співробітництва;

7)

визначити головні аспекти японо-європейського політичного співробітництва, що можуть бути корисними для України при розробці її зовнішньополітичного планування на шляху до європейської інтеграції та східного вектору політики.

Виходячи із зазначеної наукової проблеми об’єктом дослідження виступають відносини Європейського Союзу (до 1993 р. Європейського Економічного Співтовариства) та Японії. Слід також зазначити, що у даній роботі назва інституції “Європейський Союз” відповідає термінам “Європа” “Західна Європа”, “європейські країни”, оскільки у багатьох наукових працях спостерігається та ж сама тенденція.

Предметом дослідження є політичні відносини Японії та ЄС в період, що досліджується.

Методи дослідження. У процесі роботи над дисертацією для якнайповнішого розкриття теми, виявлення проблематики і виконання завдань, дисертант користувався методологією морфології історії, методами гомології з елементами аналогії та компаративістики. Згідно методології морфології історії автор дослідив два об’єкти пізнання, Японію та Європейський Союз, як різні за походженням рівноцінні об’єкти. Метод гомології з елементами аналогії дозволив проводити порівняння подібних за формою і водночас різних за походженням об’єктів та творити на цій основі синтез. У даному дослідженні Японія та Європейський Союз розглядаються кожен окремо як гомологічні явища, що при порівнянні є аналогічними у співвідношенні один до одного.

В основу вироблення первинної концепції роботи, її плану та структури, а також коригування теми, плану і структури дисертації в процесі її поетапного дослідження, були покладені методи, розроблені професором В.А. Потульницьким та апробовані ним в ряді дослідницьких робіт. Це методологічний підхід “ідеї – територія – альтернативи”, що дозволила періодизувати систему двосторонніх відносин в контексті політичного розвитку обох об’єктів пізнання і виділити спільне для них, а також схема “концепція нації – роль територій – бачення держави”, що дала можливість визначити відмінне у політичному розвиткові обох об’єктів.

Вирішення означеної проблематики було досягнуто також за допомогою системно-структурного та синтетично-аналітичного підходів, а також традиційних прийомів та методів історичної науки, поєднання історичного та логічного методів.

Хронологічні рамки роботи охоплюють 90-ті роки ХХ сторіччя. У 1991 р. підписанням 18 червня Спільної Декларації щодо відносин між Європейським Співтовариством та його країнами-членами та Японією було започатковано політичне співробітництво Японії та Європейського Співтовариства. Разом з тим для проведення грунтовного історичного дослідження дисертант також розглядав події більш широкого хронологічного періоду, наслідки яких позначилися на започаткуванні політичного діалогу і розвиткові подальшого політичного співробітництва Японії та ЄС. Так, він брав до розгляду події початку 1960-х років, коли розпочиналося співробітництво Японії з Європейським Економічним Співтовариством, на основі котрого на початку 1990-х рр. відбулося започаткування політичного діалогу, що з 2001 р. став укріплюватися і розширюватися.

Наукова новизна одержаних результатів визначаються насамперед постановкою і розвязанням досліджуваної теми із залученням нових методів та концептуальних підходів. Здобувач уперше у вітчизняній історіографії на основі грунтовного вивчення і критичного аналізу наукової літератури і використання широкого масиву оригінальних матеріалів і джерел, здійснив спробу узагальнюючого системного дослідження передумов, становлення і розвитку політичного діалогу Японії та Європейського Союзу, ролі і впливу США, Китаю, Росії на цей процес, що дало автору змогу виявити найважливіші тенденції і виділити основні етапи його розвитку. Головним чином досліджувана проблема взаємовідносин Японії та ЄС знаходиться в полі зору економістів. Політичний аспект співробітництва Японії з Європейським Союзом не знайшов належного комплексного висвітлення і не став предметом спеціального вивчення як в українській, так і в зарубіжній історіографії. Отже, на основі аналізу великої кількості опрацьованих і використаних більшістю англомовних джерел та літератури, що була написана загалом англійською мовою як західними, так і японськими і китайськими науковцями, досліджується еволюція відносин Японії та Європейського Союзу, їх взаємодія у вирішенні спільних питань.

Крім того, дослідником введено у обіг значну кількість нових джерел, дана нова інтерпретація відомих фактів і подій в плані обраної теми і визначених завдань дослідження. На оригінальній джерельній базі визначені теоретичні засади, виявлені характерні особливості й специфіка позиції ЄС та Японії щодо подальшого співробітництва.

Практичне значення дисертаційної роботи визначається як її політичною актуальністю, так і науковою новизною і полягає в тому, що:

результати дослідження допоможуть глибше зрозуміти витоки і характер японо-європейського політичного партнерства;

матеріали дисертаційного дослідження можуть бути використані в подальших дослідженнях проблем історії міжнародних відносин, при підготовці вузівських курсів, спецкурсів, написанні підручників і посібників з новітньої історії та міжнародних відносин, зовнішньої політики Європейського Союзу, зовнішньої політики країн Азії, країнознавства та ін.

матеріали дослідження також можуть бути використані фахівцями Міністерства закордонних справ та інших політичних установ при розробці й перспективному плануванні пріоритетних завдань реалізації далекосхідного та західноєвропейського напрямів зовнішньої політики України;

запропоновані висновки могли б стати корисними для налагодження більш ефективного, інтенсивного співробітництва України з Європейським Союзом та Японією.

Особистий внесок здобувача. В опублікованій у співавторстві з проф. Л.М. Гордієнком статті дисертанту належить розробка і написання тексту статті на основі спільно розроблених напрямів та плану проведення дослідження.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження викладено в наукових публікаціях автора, доповідях на міжнародних конференціях “Роль ЄС у світі та його партнери: до нових тристоронніх відносин – ЄС, Японія та США” (м. Брюссель, 2 грудня 1999р.), “Європа між трансформацією та інтеграцією” (м. Варшава, 24-30 вересня 1997 р.), міжнародному науково-практичному семінарі “Врегулювання криз по закінченню Холодної війни” (м. Київ, 12-13 грудня 1997 р.), Літній школі “Зовнішні зносини Європейського Союзу” (м. Київ, 29 червня – 17 липня 1998 р.), V Міжнародній літній школі Саварія “Європа на початку нового тисячоліття: нові ідеї” (м. Кьосег, Угорщина, червень – липень 2000 р.), ІІІ Всесвітньому форумі українців (м. Київ, 18-20 серпня 2001 р.)

Результати дисертаційного дослідження обговорювалися та отримали схвалення на засіданні відділу вивчення та публікації зарубіжних джерел з історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України.

Структура роботи підпорядкована меті та основним завданням дослідження. Дисертаційне дослідження складається із вступу, трьох розділів, які поділено на параграфи, висновків, списку використаних джерел і літератури. Обсяг рукопису – 241 сторінки, з них 29 сторінок (410 найменувань) списку джерел і літератури.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано важливість та актуальність проблеми, визначено мету, завдання, предмет та об’єкт дослідження, його хронологічні межі, охарактеризовано наукову новизну та практичне значення наукової розробки даної теми, подано інформацію про апробацію її основних положень.

У першому розділі “Теоретико-методологічні, джерелознавчі та історіографічні аспекти дослідження політичного співробітництва Японії та ЄС” розкрито теоретико-методологічне підґрунтя дослідження, проаналізовано джерельну базу і стан наукової розробки означеної теми.

У параграфі "Методологія та концептуалізація дослідження" окреслено теоретичну і методологічну суть дослідження, визначено методологію та методи, за допомогою яких була досягнута мета дослідження – розкрито становлення і розвиток політичних відносин Японії та ЄС у 90-ті рр. ХХ ст. Було також виділено допоміжні традиційні методи і підходи історизму, об’єктивності, багатофакторності, аналізу історичних джерел, за допомогою яких проблема аналізувалася і вирішувалася.

Коротко розглянуто і дано характеристику та співвідношення формаційного й цивілізаційного підходів у сучасній історичній науці на терені колишнього Радянського Союзу. Подано переваги застосування цивілізаційного підходу, що під час дослідження дозволяв враховувати матеріальні, духовні, культурні та релігійні особливості у вирішенні поставлених завдань. Відповідно до обраного цивілізаційного підходу визначено методологію морфології історії як основну методологію, на основі якої було проведено дослідження. Відповідно до морфології історії застосовано концепцію гомології, в контексті якої Японія та Європейський Союз розглядалися кожен окремо як гомологічні явища.

У параграфі "Джерельна база та історіографія дослідження" проведено аналіз джерельної бази та літератури, якою користувався автор під час проведення дослідження.

Зокрема, вивчено й використано документи бібліотек Європейської Комісії, Інституту Європейських досліджень (м. Брюссель), НАТО, поточного архіву Посольства Японії в Україні, а також матеріали та літературу, з якою була можливість ознайомитися у фондах бібліотек Вільного Університету м. Брюссель, Культурного центру Японії в Бельгії, Національної бібліотеки ім. В.І.Вернадського, Культурного центру Японії в Україні.

Враховуючи, що на нинішньому етапі дослідження специфіка теми не дає можливості широко використати архівні матеріали, особливе значення для розв’язання визначених у дисертації завдань мали матеріали бібліотеки Європейської Комісії. Завдяки цим матеріалам вдалося більш повно з’ясувати становлення й основні моменти у побудові політичного партнерства між ЄС та Японією, простежити формування позицій Європейського Союзу та Японії щодо побудови цих відносин.

Для кращого розуміння суті проблематики були цінними зустрічі і обговорення питання співробітництва із представниками відділу по відносинах із Японією у Європейській Комісії, представниками дипломатичної місії Японії при Європейському Союзі, науковцями і політиками, які помогли краще зрозуміти основні аспекти досліджуваного питання.

Корисною для дисертанта була також участь у міжнародній конференції "Роль Європейського Союзу у світі і його партнери: до нових тристоронніх відносин – ЄС, Японія, США” (м. Брюссель, грудень 1999 р.), на якій вченими, експертами, політичними діячами обговорювалися конкретні питання теми даного дослідження, а саме – участь Європейського Союзу та Японії у демократичних перетвореннях і врегулюванні кризових явищ.

Аналіз різноманітної за походженням, формою та змістом джерельної бази дозволив аргументовано вирішити поставлені у дисертаційному дослідженні завдання.

Документальну базу дисертаційної роботи складають офіційні документи, виступи, промови, декларації та інші джерела, які умовно поділено на кілька груп. Першу групу джерел складають перекладені на англійську мову зовнішньополітичні документи Японії, зокрема офіційні промови прем’єр-міністрів і міністрів закордонних справ, інформаційні бюлетені міністерства закордонних справ Японії, договори Японії з іншими країнами світу Policy Speech by Prime Minister Keizo Obuchi to the 145th Session of the Diet. - The Ministry of Foreign Affairs of Japan. - 19 January 1999; Policy Speech by Minister for Foreign Affairs Yohei Kono to the 147th Session of the Diet. - The Ministry of Foreign Affairs of Japan. - 28 January 2000; etc..

На особливу увагу заслуговує промова колишнього міністра закордонних справ Й. Коно у Французькому Інституті міжнародних відносин 13 січня 2000 р., в якій він, зокрема, порівнював культурну спадщину Японії, на яку вплинула культура і писемність Китаю, та Європу, яка на початку свого становлення була під впливом Середземноморської цивілізації Policy Speech on Japan-Europe Relations by Foreign Minister Yohei Kono at the French Institute of Foreign Relations. - The Ministry of Foreign Affairs of Japan, 13 January 2000.. У такий спосіб він порівняв Японію та Європи, як культури, що, незважаючи на далеку відстань і різний історичний досвід, мають багато спільних елементів, особливо враховуючи вплив інших культур на їх розвиток.

Для кращого розуміння проблематики дослідження дисертант ретельно ознайомився з щорічниками міністерства закордонних справ Японії – “Дипломатичними синіми книгами”, - де ретельно розглядалися відносини Японії із усіма країнами і провідними структурами світу, зокрема Європейським Союзом Gaiko Seisho 1993. – Tokyo: Gaimusho, 1994; Gaiko Seisho 1994. – Tokyo: Gaimusho, 1995; Gaiko Seisho 1995. – Tokyo: Gaimusho, 1996; Gaiko Seisho 1996. – Tokyo: Gaimusho, 1997; Gaiko Seisho 1997. – Tokyo: Gaimusho, 1998; Gaiko Gaimusho 1998. – Tokyo: Gaimusho, 1999.. Інформацію про зміни у доктрині безпеки Японії і еволюцію Сил самооборони Японії, що безпосередньо відноситься до співробітництва Японії із Європою у сфері безпеки, було почерпнуто з щорічників "Оборона Японії" Defence of Japan-1996. – Tokyo: Ministry of Defence, 1997; On the Mid-Term Defence Program 1991-1995, Defence of Japan. – Tokyo: Ministry of Defence, 1992; On the Mid-Term Defence Program 1996-2000, Defence of Japan. – Tokyo: Ministry of Defence, 1998..

До документів, що вивчалися автором, входить договірно-правова база відносин Японії із іншими країнами, зокрема США, Росією, Китаєм. Це дало змогу проаналізувати політичні відносини Японії із ЄС у контексті її відносин із іншими країнами, які так чи інакше впливали на формування зовнішньополітичних пріоритетів як Японії, так і Європейського Союзу Токийская декларация о российско-японских отношениях. – Ежегодник Япония. 1993. – М., 1994; Japan-China Joint Declaration On Building a Partnership of Friendship and Cooperation for Peace and Development. - 26 November, 1998; Joint Communique of the Government of Japan and the Government of the People's Republic of China. – Peking, 29 September 1972; Treaty of mutual cooperation and security between Japan and the United States of America. – Washington, 19 January 1960; Treaty of Peace and Friendship between Japan and the People's Republic of China. – Peking, 12 August 1978..

На противагу ЄС, який розробляє і офіційно розповсюджує матеріали з розвитку своїх відносин із Японією, Токіо, якщо і розробляє, проте не поширює їх. З цієї ж причини дисертант не ознайомився із аналітичними документальними матеріалами Японії, в яких би містився аналіз стосунків, висвітлювалася оцінка співробітництва з Європою і давалося своє бачення його подальшого розвитку. Водночас навіть ті матеріали, над якими працював автор, дали йому змогу оцінити і проаналізувати офіційну позицію і підхід Японії до інтеграційних процесів у Західній Європі.

Другу групу джерел складають документи Європейського Союзу. Ознайомлення із договорами про заснування цього об’єднання дало авторові загальне чітке уявлення про Європейський Союз. Так, Римські угоди 1957 р. про заснування Європейського Економічного Співтовариства (ЄЕС) і Євратом дозволили простежити етапи формування ЄЕС, а Маастрихтський договір 1992 р. про заснування Європейського Союзу містив чіткі пояснення щодо структури і механізмів функціонування Союзу Treaty on the European Union. – Brussels, 1992; Consolidated Version of the Treaty establishing the European Community; Consolidated Version of the Treaty on the European Union; The Treaties establishing the European Communities and certain related acts..

Особливе значення для розв’язання визначених у дисертації завдань мало ознайомлення з європейськими аналітичними джерелами, що містять аналіз і подальші перспективи партнерства між Японією та ЄС. Серед них відмітимо, перш за все, видані Європейською Комісією у 1992 р. "Послідовний і всезагальний підхід: нові принципи Європейської Комісії щодо відносин із Японією", де пояснювалися основні досягнення і невдачі співпраці з Японією та містилися пропозиції щодо покращення ситуації A Consistent and Global Approach: New European Commission Guidelines for Relations with Japan. – Brussels, 21 May 1992. – COMM/92/219 Final.; у 1995р. - "Європа та Японія: наступні кроки", де головним моментом був заклик поставити політичне співробітництво на один рівень із економічною співпрацею Europe and Japan: The Next Steps. – Brussels, 1995. - Doc. COM (95/73 Final).; та у 1999 р. – Робочий документ по відносинах з Японією, де йшлося про необхідність інтенсифікації політичного діалогу, особливо з питань безпеки обох регіонів Commission Working Document on Japan // Commission of the European Communities. – 21 April 1999. - SEC (1999) 524 Final..

На особливу увагу заслуговує третя група джерел, до якої входять спільні японсько-європейські документи з досліджуваного питання Joint Declaration on relations between the European Community and its Member States and Japan, The Hague, 18 July 1991; EU-Japan political relations, Brussels, 1998; Joint press statement. Fourth Japan-EU Summit, Paris, 19 June 1995; Joint press statement. Fifth EU-Japan Summit meeting, Tokyo, 30 September1996; Joint press statement. EU-Japan Summit, The Hague, 25 June 1997; Joint press statement. Seventh EU-Japan Summit, Tokyo, 12 January 1998; 10th EU-Japan Summit Meeting Outline and Evaluation. – Brussels, 9 December 2001. An Action plan for EU – Japan Cooperation. - European Union – Japan Summit. - Brussels, 2001.. Основним документом, що заклав підвалини формуванню відносин та механізми співпраці у політичній сфері, стала Гаазька політична декларація 1991 р. На основі вивчення та аналізу цих документів дисертант мав змогу ретельно дослідити становлення і розвиток японо-європейського співробітництва у напрямі досягнення поставлених в Гаазькій політичній декларації 1991 р. цілей.

Крім двосторонніх документів, прийнятих під час проведення японо-європейських зустрічей на вищому рівні, до дослідження також залучалися інші спільні джерела, які дозволили детально прослідкувати еволюцію відносин Японії та Європи Commission – Japan High Level Consultations. – Tokyo, 9-10 July 1987. – MEMO/87/79; EC – Japan Financial Consultations. – 9 July 1987. – IP/87/281; EC Commission – Japan Task Force Meeting. – 7 November 1991. – IP/91/982; EC Commission – Japan Task Force Meeting. – Tokyo, 7 November 1991. – IP/91/982; EC-Japan Consultations on Development Policy. – 25 October 1991. – IP/91/945; EC-Japan High Level Consultations. – 10 March 1992. – IP/92/161; EC Commission – Japan Task Force Meeting. – Tokyo, 7 November 1991. – IP/91/982; EC-Japan Consultations on Development Policy. – 25 October 1991. – IP/91/945; EC-Japan High Level Consultations. – 10 March 1992. – IP/92/161. EU-Japan economic and trade relations, Brussels, 1999; EU-Japan Ministerial Meeting. – 11 January 2000. – IP/00/15; EU-Japan Ministerial Meeting. – 12 November 1998. – IP/98/886; EU-Japan Ministerial Meeting. – 9 November 1998. - IP/98/878; EU-Japan Ministerial Meeting: Statement by the European Commission. – 29 April 1996. - IP/96/357; EC-Japan High Level Consultations: EC Side Seeks Faster Market Access. – 26 October 1990. – IP/90/867; EC-Japan Joint Statement: EC-Japan Industrial Policy and Industrial Cooperation Dialogue. – 15 January 1993. – IP/93/19; EC-Japan Journalists’ Conference. – Berlin, 5 August 1988. – IP/88/506; EC-Japan Ministerial meeting. – Brussels, 15 January 1993. – IP/93/24.. Крім цього, використовувалися численні матеріали британських, японських, американських, російських, українських, австралійських, китайських та інших періодичних видань (усього понад 40 видань), які органічно доповнили офіційні документальні матеріали і тим самим дали можливість включити нові факти в історичний контекст.

Що стосується стану наукової розробки теми, то її окремі аспекти в певній мірі висвітлюються у працях зарубіжних дослідників, які з метою їх наукової оцінки можна умовно поділити на кілька груп. У вітчизняній історіографії досі не існує узагальненої праці з проблеми політичного виміру японо-європейських відносин.

До першої групи літератури відносяться монографії, статті, брошури, наукові праці, зокрема Д.Гаддіса, В. Макнейла, З. Бжезінського, Г. Кіссінджера, С. Хантінгтона, А. Тойнбі та інших, які вивчають загальну проблематику проблем міжнародних відносин і дають розуміння світоустрою Gaddis J.L. Now we know. Rethinking cold war history. - Oxford, 1997; Max Weber and his Contemporaries // ed. by W. J. Mommsen and J. Osterhammel. – London, Boston, Sydney: Allen&Unwin, 1987. – 593 p.; McNeil W.H. The Rise of the West, Chicago – London, 1963; SIPRI Yearbook 1999: Armaments, Disarmament and International Security. - Oxford: Oxford University Press, 1999; Бжезінський З. Велика шахівниця. – Львів, Івано-Франківськ, 2000. – 236 с.; Дюрозель Ж.-Б. Історія дипломатії від 1919 р. до наших днів. – К.: Основи, 1995. – 903 с.; История дипломатии. – М., Л., 1945, в 3-х тт.; Киссинджер Г. Дипломатия. – М.: Ладомир, 1997. – 848 с.; Huntington S. P. The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order. - New York: Simon & Schuster, 1996. – 367 p.; Пахомов Ю.Н., Крымский С.Б., Павленко Ю.В. Пути и перепутья современной цивилизации. – К., 1998. – 432 с.; Современные буржуазные теории международных отношений (критический анализ) / Отв. ред. Гантман В.И. - М.: Наука, 1976 – 486 с.; Тойнбі А. Постижение истории. – М.: Прогресс, 1991. – 736 с.. Оскільки питання становлення і розвитку політичних відносин Японії та Європейського Союзу розглядалося із врахуванням зовнішнього, міжнародного середовища, то автор користувався літературою, яка характеризує це міжнародне середовище. Це дозволило простежити і проаналізувати історію відносин між країнами, етапи, що передували формуванню сучасного світоустрою, в якому відбувається розвиток японо-європейських відносин. Хоча і написано ці праці дещо з упереджених позицій, проте їх значний фактичний матеріал в міру необхідності (звичайно, під критичним кутом зору) було використано при написанні дисертації.

До другої групи літератури відносяться праці науковців О. Норгаарда, Т. Педерсена, Н. Петерсена, Г. та В. Валласів та інших, присвячені вивченню Європейського Союзу, історії його заснування, структурі, механізму прийняття рішень та ролі у світовій політиці Bretherton S., Vogler J. The European Union as a global actor. – N.Y., L.: Routlege, 1999. – 376 p.; The European Union and China: A European Strategy for the 21st century / ed. by Grant R. – L.: The Royal Insitute of International Relations, 1995. – 106 p.; Norgaard O., Pedersen T., Petersen N. The European Community in world politics. – N.Y., London: Pinter Publishers, 1993. – 218 p.; Petersen J., Europe and America: The Prospects for Partnership. – 2nd ed. – L., N.Y.: Routlege, 1996. - 240 p.; Redmond J. The external relations of the European Community: the international response to 1992. – N.Y.: St. Martin Press; L.: The Macmillan Press, 1992. - 186 p.; Wallace H., Wallace W. Policy-making in the European Union. – Oxford: Oxford University Press, 1996. – 509 p.; Барановский В.Г. Политическая интеграция в Западной Европе: некоторые вопросы теории и практики. – М.: Наука, 1983. - 264 c.; Муссіс Н. Вступ до Європейського Союзу. Право, економіка, політика: Пер. з англ. – 1-16 частини. - К.: Центр Європейських студій, Інститут міжнародних відносин, ВЦ “Київський Університет, 1999.. А. І. Уткін послідовно і ретельно аналізує у своїх роботах відносини між трьома головними світовими партнерами – США, Західною Європою, Японією – під американським кутом зору Уткин А. И. США - Япония: Вчера, сегодня, завтра.- М.: Наука. - 1990.- 231с.; Уткин А.И. Американская футурология международных отношений в ХХ в. – М.: Наука, 1990. – 174 с.; Уткин А.И. Доктрины атлантизма и европейская интеграция. – М.: Наука, 1979. - 211 с.; Уткин А.И. Стратегия глобальной экспансии: Внешнеполитические доктрины США. — М.: Международные отношения, 1986. — 287 с.; Уткин А.И. Тихоокеанская ось: Взаимоотношения США и Японии. – М.: Молодая гвардия, 1988. – 159 с.; Уткин А.И. Американская стратегия для ХХI в. – М., 2000. – 272 с.; Уткин А. И. Сомнения сверхдержавы // США-ЭПИ. – 1994. - №11. - С. 3-17; Уткин А.И. США и Западная Европа // Свободная мысль. – 1999. - № 10. – С.78-95; Уткин А.И. США – Япония: прогнозы на следующее десятилетие // США-ЭПИ. – 1995. - № 4. – С. 29-41.. Ознайомлення з його працями сприяло авторові у дослідженні ставлення і впливу США на розвиток європейських інтеграційних процесів, їх намагання створити ще на початку 1970-х років Тріаду – спільні дії Європи, США, Японії у сфері політики і безпеки. Загалом ознайомлення із працями А.І.Уткіна допомогло розглянути питання японо-європейських відносин в контексті новітньої історії і в системі формування міжнародного простору.

Питання становлення Європи як гомологічного явища розглядає А.О. Чубар’ян у монографії “Європейська ідея в історії. Проблеми війни та миру” Чубарьян А.О. Европейская идея в истории. Проблемы войны и мира. – М.: Международные отношения, 1987. – 352 с.. В кінці роботи він дійшов висновку, що об’єднання європейських країн неможливе. Проте стрімкий розвиток інституцій Європейського Союзу демонструє протилежний процес.

Третю групу складають монографії і статті, які сприяли дослідженню і кращому аналізу зовнішньої політики Японії. Це роботи Р.Ш.-А. Алієва, Р.Хашімото, Л.Д. Грішельової, Н.І. Чегодарь, Я. Накасоне, М.І. Крупянко, Р.Скалапіно, К. Джонсона і багатьох інших науковців Hashimoto R. Vision of Japan. A Realistic Direction for the 21st century. - Tokyo, London, 1994; Lebra T.S. Japanese patterns of behavior. – Honolulu: Honolulu University Press, 1976. - 295 c.; Lincoln E.J. Japan’s new global role. – Washington D.C.: The Brookings Institution, 1993. – 320 p.; Вербицкий С. И., Япония в поисках новой роли в мировой политике. - М.: РАН. Институт Востоковедения, 1992.- 268 c.; Вербицкий С.И. Япония на пороге ХХI века. – М.: Знание, 1988. – 64 с.; Кимура Х. Курильская проблема: История японо-европейских переговоров по пограничным вопросам. Пер. с яп. – К.: Юринком, 1994. - 196 с.; Крупянко М.И. Япония в системе Восток-Запад: политика, экономика. – М.: Наука, 1991. – 248 с.; Крупянко М.И., Япония после “холодной войны”. Политика обеспечения национальной безопасности. – М.: Издательская фирма “Восточная литература” РАН, 2001. – 271 с.; Накасонэ Я. Политика и жизнь. Мои мемуары: Пер. с яп. - М.: Прогресс-Универсал, 1994.- 336с.; После “холодной войны”: Пер. с яп. / Накасонэ Я., Мураками Я., Сато С., Нисибэ С. – М.: Прогресс-Универсал, 1993. – 320 с.; Новикова З. Интересы Японии в зоне стран АСЕАН: (Современная зарубежная историография): научно-аналитический обзор. – М.: АН СССР, ИНИОН, 1990. – 56 с.; Панов А.Н. Японская димломатическая служба. – М.: Международные отношения, 1988. – 180 с.; Петров Д.В. Внешняя политика Японии после второй мировой войны. – М.: Международные отношения, 1965. – 400 с.; Петров Д.В., Колониальная экспансия США в Японии в середине ХІХ в. – М.: Госполитиздат, 1955. – 280с.; Петров Д.В., Япония в мировой политике. - М.: Международные отношения,1973.- 295 с.; Поспелов Б.В. Отношения Японии со странами АТР: социально-идеологические аспекты. - М.: Наука, 1993. – 287 с.; Рубель В.А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. – К.: Аквілон-Прес, 1997. – 256с.; Седнев В.В. Япония: тайфун милитаризма. – К.: Политиздат Украины, 1987. – 199 с.; Buzan B. Japan’s defence problematique // The Pacific Review. – 1995. – Vol. 8, No. 1. – P. 25-43; Chai S.-K. Entrenching the Yoshida Defense Doctrine: Three Techniques for Insitutionalization. – International Organization. – 1997. – Vol. 51, No. 3 – P. 389-412; Funabashi Y. Japan and the new world order // Foreign Affairs. – 1991/92. – Vol. 70, No. 5. – P.58-74; Funabashi Y. Tokyo’s Depression Diplomacy // Foreign Affairs. – 1998. - Vol. 77, No. 6. - P. 26-36..

Провести якісне дослідження зовнішньої політики Японії було б неможливо без ознайомлення із літературою, присвяченою культурологічним аспектам японського суспільства. Так, спільна робота Л.Д. Грішельової та Н.І. Чегодарь “Японська культура нового часу. Епоха Мейдзі” присвячена дослідженню процесу становлення японської культури нового часу, де вони розглядали вплив європейської культури на її формування Гришелева Л.Д., Чегодарь Н.И. Японская культура нового времени. Эпоха Мейдзи. – М.: Издательская фирма “Восточная литература” РАН, 1998. – 240 с..

При аналізі теорії розвитку японської нації і культури слід особливо відзначити роботу Х. Каваї “Самовигляд Японії: що відрізняє японців?”, яка сприяла проведенню порівняння західних та японських рис мислення Kawai H. Japan’s Self-Image: What Distinguishes the Japanese // Japan Review of International Affairs. –1998. - Vol. 12, No.2.- P.143-156.. Він відзначає, що західній ментальності характерне сприйняття "правда – кривда", водночас японцям притаманна триполюсна логіка, що передбачає існування перехідного стану між правдою і кривдою.

Більшість робіт цієї групи літератури дає загальну характеристику зовнішній політиці Японії, її зв’язкам із країнами світу, і тому в цих роботах надається увага розвитку відносин країн Західної Європи з Японією у контексті саме такого підходу.

До четвертої групи літератури входять праці, які заклали підвалини для комплексного об’єктивного, грунтовного дослідження становлення і розвитку політичних відносин Японії та ЄС. Це, зокрема, роботи Р. Тейлора, Ж.-П. Лехманна, В.Є. Молодякова, Д. Сігала, Т. Тейлора та інших науковців Global security: North America, European and Japanese interdependence in the 1990s / ed. by Grove E. – London: Brassye’s Defense Publications, 1991. – 109 p.; Redmond J. The external relations of the European Community: the international response to 1992. – N.Y.: St. Martin Press; L.: The Macmillan Press, 1992. – 186 р.; Молодяков В.Э. “Образ Японии” в Европе и России второй половины ХІХ – начала ХХ века. – М.: Институт Востоковедения РАН, 1996. – 184 с.; Сергеев Е.Ю. Политика Великобритании и Германии на Дальнем Востоке 1897 – 1903 гг. – М.: ИВИ РАН, 1998. – 230 с.; Freudenstein R. Japan and the new Europe // The World Today. – 1991. – Vol. 47, No. 1. – P. 11-16.; Kirchner E., Sperling E. Security, Trade and Regionalism: Implications for EU-US-Asian Relations // Speech at the Conference “The EU’s Changing Role in the World and its Partners: Towards New Trilateral Relations – EU, Japan, and USA”. - Brussels, 2 December, 1999; Langdon F. Is Japan ready to become a full Western ally? // The Pacific Review. – 1988. – Vol. 1, No. 1. – P. 63-78; Lehmann J.-P. Reorganizing Western cooperation: a prescription for collective PaxAmericana // The Pacific Review. – 1994. – Vol. 7. No. 2. – P. 141-152; Lehmann J.-P. Tearing Down Opaque Walls // The World Today. – 1997. - Vol. 53, No. 5. - P. 136-139; Segal G. Thinking Strategically about ASEM: the Subsidiary Question // The Pacific Review. – 1997. - Vol. 10, No. 1. -P. 124-134; Stares P., Regaud P. Europe’s role in Asia-Pacific Security // Survival. –1997. - Vol. 39, No. 4. - P. 117-139; Taylor T. Japan and global security: A European view // The World Today. – 1993. – Vol. 49, No. 1. – P. 235-239; Ueta T. Japan and the Kosovo crisis // Speech at the Conference “The EU’s Changing Role in the World and its Partners: Towards New Trilateral Relations – EU, Japan, and USA”. - Brussels, 2 December, 1999; Wallraf W. Common Security in the Pacific: Another European View. – The Pacific Review. – 1989. – Vol. 2, No. 3. – P. 226-235..

Важливою була наукова стаття С. Нуттала “Японія та Європейський Союз: неохочі партнери” Nuttal S. Japan and the European Union: Reluctant Partners // Survival. – 1996. - Vol. 38, No. 2. - P. 104-120.. Спираючись на свій власний досвід роботи в Європейській Комісії та аналізуючи культурні розбіжності між двома партнерами, він розглядає повномасштабне політичне співробітництво Японії та Європейського Союзу як недосяжну мрію. Водночас він зазначає, що стереотипи сприйняття європейцями Японії як загадкової країни з абсолютно незрозумілою мовою, культурою, традиціями, мають відійти в минуле, і молоде покоління, яке незабаром прийде до влади, буде абсолютно інакше розглядати розвиток відносин між ЄС та Японією. Науковець також відзначає, що для Європи та Японії партнером номер один є Сполучені Штати, тому слід підняти японо-європейські відносини до європейсько-американського рівня за рахунок масштабів

співробітництва, характеру спільних питань і процедури їх вирішення. Праця С. Нуттала відзначається прагматизмом і виваженим підходом до японо-європейського співробітництва. Це одна з небагатьох робіт, що присвячена дослідженню саме японо-європейського співробітництва, до того ж у прагматичному ракурсі.

Надзвичайно корисною для написання дисертації була монографія Т. Кувабари “Японія і Західна цивілізація: есе щодо порівняння культур”, де він проводить порівняння


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРИНЦИП ВІРТУОЗНОСТІ В РОСІЙСЬКІЙ ХУДОЖНІЙ КУЛЬТУРІ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ ТА ЕВОЛЮЦІЯ ЖАНРУ РОСІЙСЬКОГО РОМАНТИЧНОГО ФОРТЕПІАННОГО КОНЦЕРТУ - Автореферат - 29 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ АМІКСИНУ В КОМПЛЕКСНІЙ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА ЕНТЕРОВІРУСНІ МЕНІНГІТИ - Автореферат - 30 Стр.
ОКИСЛЮВАЛЬНА КОНВЕРСІЯ ЕТАНОЛУ В АЦЕТАЛЬДЕГІД КЛІТИНАМИ МЕТИЛОТРОФНИХ ДРІЖДЖІВ - Автореферат - 30 Стр.
РОЗРОБКА ПАРАМЕТРІВ ПУЛЕРНИХ МЕХАНІЗМІВ ШВЕЙНИХ МАШИН - Автореферат - 22 Стр.
НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ СТУДЕНТІВ ЯК ЗАСІБ АКТУАЛІЗАЦІЇ ПРОФЕСІЙНО ЗНАЧУЩИХ ЗНАНЬ (на базі вивчення іноземних мов) - Автореферат - 23 Стр.
“ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ УЧАСТІ ГРОМАДЯН В ОХОРОНІ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ І БОРОТЬБІ З ПРАВОПОРУШЕННЯМИ” - Автореферат - 28 Стр.
КОНСТИТУЦІЙНИЙ СТАТУС СУБ’ЄКТІВ ПРАВА ЗАКОНОДАВЧОЇ ІНІЦІАТИВИ - Автореферат - 25 Стр.