У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ЭФФЕКТИВНОСТЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ (НА П РИМЕРЕ ГРАЖДАНСКОЙ АВИАЦИИ)

Національний авіаційний університет

РОДРІГ ЕЛІАС МЕРХЕЖ

УДК 338.47 (0.76.5)

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ АВІАКОМПАНІЄЮ

В УМОВАХ КОНКУРЕНЦІЇ

08.07.04 – економіка транспорту і зв'язку

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному авіаційному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - | доктор економічних наук, професор

Загорулько Валентин Миронович,

Національний авіаційний університет, заступник завідуючого кафедри маркетингу та ресурсозабезпечення

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Ященко Леонід Андрійович,

Національний авіаційний університет, професор

кафедри організації авіаційних перевезень

кандидат економічних наук

Бойко Володимир Іванович,

авіакомпанія “Міжнародні авіалінії України”,

віце-президент з корпоративного планування та фінансів

Провідна установа - | Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, відділ міжгалузевих та структурних проблем виробництва, м. Київ.

Захист відбудеться “24” травня 2003 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02 у Національному авіаційному університеті за адресою: 03058, Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1, корп.2, ауд.418.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, м. Київ-58, пр. Космонавта Комарова, 1.

Автореферат розісланий “24” квітня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук Матвєєв В.В.

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний етап розвитку світової економіки характеризується динамічністю й суперечливістю процесів, що відбуваються. Швидке зростання нових видів і форм попиту супроводжується загостренням конкуренції, інтенсивніше використовуються досягнення науково-технічного прогресу і новаторські розробки. Вихід із кризи і залучення в процеси глобалізації вимагають від українських підприємств ефективної адаптації до нових умов господарювання.

Особливо гостро ці проблеми стоять перед вітчизняними авіакомпаніями, про ступінь інтеграції яких у світовий авіаційний ринок свідчать такі дані. Перевезення пасажирів на міжнародних лініях у 2001 р. склали 82% від загального обсягу і виросли в порівнянні з попереднім роком на 15,5% (загальні обсяги перевезень зросли на 10,1%), а перевезення вантажів на міжнародних лініях вже досягли 99,5% від загального обсягу. Авіакомпаніями все більш широко освоюються й експлуатуються сучасні типи повітряних судів іноземного виробництва.

В результаті посилюється конкуренція із закордонними авіакомпаніями й одночасно - між вітчизняними, котра виявляється в інтенсивному перерозподілі ринку авіаційних робіт і перевезень. Більш високі вимоги пред'являються до якості наданих авіатранспортних послуг, змінюється структура й обсяг попиту.

Проблеми росту конкурентноздатності в контексті розвитку зв'язків авіакомпанії із зовнішнім середовищем є об'єктом дослідження стратегічного управління. Вклад у розвиток теоретичних основ внесли Портер М., Ансофф І., Ламбен Ж.Ж., Томпсон А.А., Стрікленд Дж., Хассі Д., Зав'ялов П.С., а також вітчизняні вчені Загорулько В.М., Коба В.Г., Кулаєв Ю.Ф., Кулик В.А., Мова В.В., Щелкунов В.І., Ященко Л.А. та інші. Сформульовані концептуальні основи та поняття, розроблені методи дослідження зовнішнього й внутрішнього середовища як основи для прийняття стратегічних рішень. Плідними є результати застосування методів стратегічного управління в цивільній авіації.

Складність об'єкту дослідження є основною причиною існування ще не вирішених питань. Є потреба в створенні цілісного механізму розробки й застосування стратегій. Результати аналізу та оцінки стану зовнішнього та внутрішнього середовища авіакомпанії повинні ґрунтуватись на параметрах, адекватних явищам, що розглядаються. Методи прогнозування та планування повинні враховувати системний характер процесів, що відбуваються зовнішньому середовищі.

Вищезазначене дозволяє стверджувати, що зараз існує протиріччя між нагальними потребами практики господарювання та рівнем теоретичних розробок. Тому актуальність теми дисертаційної роботи визначається необхідністю подальших досліджень по удосконаленню механізму розробки й реалізації ефективних стратегій діяльності авіакомпаній в умовах динамічно змінюваного зовнішнього середовища та зростаючої конкуренції.

2

Зв'язок роботи з науковими програмами , планами, темами. Результати дисертаційного дослідження використані при виконанні наступних госпдоговірних тем за замовленням Державного департаменту авіаційного транспорту України: "Провести дослідження, розробити і ввести в дію нормативно-правові акти "Положення про порядок передачі в оренду (лізинг) повітряних суден авіакомпаній і авіапідприємств державної форми власності й акціонерних товариств, контрольний пакет акцій яких знаходиться в державній власності" і "Методичні рекомендації з розрахунку орендної (лізингової) плати за здачу в оренду (лізинг) повітряних судів" (договір №348-01 від 02.06.2001 р.) та “Провести дослідження, розробити та ввести в дію нормативно-правовий акт “Методичні рекомендації по визначенню рівня ефективності використання державного майна підприємствами, підпорядкованими Укравіатрансу” (договір № 396 від 08.07.2002 р.).

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є удосконалення механізму управління авіакомпанією в динамічно змінюваному зовнішньому середовищі й зростаючій конкуренції. У відповідності до мети дослідження були поставлені і вирішені такі задачі:

- проаналізувати стан і тенденції розвитку ринку авіаційних робіт і перевезень, його вплив на умови роботи та конкуренції вітчизняних авіакомпаній;

- розглянути сучасні концепції управління підприємствами в динамічно змінюваному і конкурентному середовищі, методи оцінки результатів діяльності й конкурентноздатності та визначити напрямки їх удосконалення;

-

обґрунтувати підхід, сформулювати основні поняття і визначити задачі, які розв'язуються на окремих етапах розробки стратегій розвитку;

-

розробити підхід до оцінки конкурентноздатності на основі характеристики факторів, що визначають її рівень, та визначення форми їх взаємодії;

-

запропонувати метод прогнозування діяльності авіакомпанії в умовах конкурентного середовища;

-

сформулювати та вирішити задачу стратегічного планування по упорядкуванню дій авіакомпанії, пов’язаних з укріпленням конкурентноздатності, з урахуванням обмеженості наявних ресурсів;

виконати розрахунки, визначити рівень практичної значимості отриманих результатів досліджень та виявити закономірності, що обумовлюють раціональне поводження авіакомпанії у зовнішньому середовищі.

Об'єкт дослідження – процес взаємодії авіакомпанії з динамічно змінюваним і конкурентним зовнішнім середовищем.

Предмет дослідження - управління авіакомпанією в умовах динамічно змінюваного зовнішнього середовища й конкуренції в процесі досягнення поставлених цілей.

3

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі використовувались методи дослідження макро- і мікроекономіки, стратегічного управління, системного підходу й аналізу, економіко-математичного моделювання.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні діючих і розробці нових положень ефективного управління авіакомпаніями в динамічно змінюваному зовнішньому середовищі і конкурентному оточенні, зокрема:

вперше

1) розроблений підхід до визначення рівня конкурентноздатності як результату взаємодії ринкового (питома вага в продажах), споживчого (рівень задоволення потреб покупців), економічного (фінансово-економічні можливості підприємства) факторів;

2) розроблені методи прогнозування діяльності авіакомпанії на основі передбачення дій конкурентів по розширенню обсягів реалізації послуг в умовах обмеженого попиту;

3) визначені закономірності, властиві характеру поводження авіакомпанії на ринку в залежності від рівня розробки й реалізації стратегій та її фінансово-економічного стану;

одержали подальший розвиток

4) методи оцінки зовнішнього середовища з точки зору впливу стану його суб’єктів на ймовірність досягнення цілей розвитку авіакомпанії;

5) методи планування на основі сформульованої задачі по упорядкуванню дій авіакомпанії, спрямованих на досягнення поставлених стратегічних цілей, в умовах обмеженості наявних ресурсів;

6) методи порівняльної економічної оцінки стратегій на основі розрахунку чутливості прибутку авіакомпанії до зміни його параметрів;

7) поглиблені поняття стратегічного управління в результаті формулювання системи основних понять і задач, що вирішуються на окремих етапах розробки стратегій.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони лягли в основу нормативно-правових актів, затверджених Державним департаментом авіаційного транспорту України: "Методичні рекомендації по визначенню рівня ефективності використання державного майна підприємствами, підпорядкованими Укравіатрансу”, "Методичні рекомендації з розрахунку орендної (лізингової) плати за здачу в оренду (лізинг) повітряних судів", а також у підвищенні ефективності роботи українських авіаперевізників. Підтвердженням практичної значимості роботи є впровадження результатів дослідження авіакомпаніями: “Українсько-Середземноморські авіалінії”, “Хорс”, “Аеростар".

Особистий внесок здобувача. Основні наукові й практичні результати дисертаційного дослідження отримані автором самостійно [2, 3]. У науковій праці, опублікованій у співавторстві [1],

4

автору належить розроблений метод проведення розрахунків по визначенню обсягів попиту на цільових сегментах ринку та планових показників діяльності.

Апробація результатів дисертації. Матеріали дисертаційної роботи доповідалися й одержали позитивну оцінку на: ІІІ Міжнародній науково-технічній конференції "Авіа-2001" (24-26 квітня 2001 р., Київ, Україна), Науковому семінарі Державного департаменту авіаційного транспорту України (14 листопада 2002 р., Київ).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані в трьох статтях у наукових фахових виданнях ВАК України загальним обсягом 0,4 друкованого аркуша та в двох тезах доповідей.

Обсяг і структура роботи. Основний зміст дисертації викладений на 175 сторінках комп’ютерного тексту. Робота містить 36 рисунків і 30 таблиць. Список використаних у дисертації літературних джерел складає 124 найменування. Структура роботи визначається логічною послідовністю вирішення поставлених задач і включає вступ, три розділи, висновки і чотири додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі сформульовані актуальність, мета й задачі дослідження, визначені наукова новизна, об'єкт, предмет і метод дослідження,

У першому розділі "Застосування сучасних концепцій управління авіакомпаніями України" розглянуті стан і тенденції розвитку ринку авіаційних робіт і перевезень. Вивчений його вплив на умови роботи авіакомпаній та їхні потреби в застосуванні сучасних методів управління, які лягли в основу конструктивного аналізу концептуальних основ стратегічного управління.

Причинами важкого стану підприємств галузі в 90-х роках є зниження валового внутрішнього продукту, купівельної спроможності населення і зростанням цін на авіапаливо. Вихід економіки України з кризи позитивно позначився на розвитку цивільної авіації (рис.1).

Рис. 1. Динаміка обсягів робіт цивільної авіації України (1993 р. – 100%)

5

Пожвавлення кон'юнктури ринку авіаційних робіт і перевезень супроводжується змінами в структурі попиту. Зараз основними покупцями (близько 2/3 від загального обсягу) є юридичні особи, що визначає більш високі вимоги до якості маркетингу й організації авіатранспортного процесу (рис. 2). Порівняно високими темпами розвиваються перевезення вантажів і пасажирів рейсами на замовлення, послуги ділової авіації. Позитивні підсумки експерименту Міністерства транспорту України по зниженню тарифів на внутрішні авіаперевезення можуть стати початком повернення цивільній авіації статусу масового перевізника.

Рис. 2. Структура попиту (основні сегменти) ринку авіаційних перевезень

На авіаційному ринку пропозиція перевищує попит, що відбивається на умовах роботи авіакомпаній: у середньому 8% від їх загальної кількості щорічно позбавляються сертифіката й ліцензій на право виконання авіаційних робіт і перевезень через відсутність замовлень і приблизно стільки ж його одержують. Основними організаційно-правовими формами авіакомпаній є: державні на базі колишніх об'єднаних авіазагонів, на базі непрофільних підприємств (АНТК “Антонов”, “Мотор-Січ”, АРП-410, ТОВ “САВІ”) чи інших відомств (“Ветеран”, Українська авіаційно-транспортна компанія), недержавної форми власності.

Важливим фактором останнього часу є перерозподіл авіаційного ринку на користь великих авіакомпаній (рис. 3). Більш 70% загального обсягу пасажирських перевезень виконують 4 великі авіакомпанії, така ж їх кількість - 80% обсягу вантажних перевезень. Співставлення графіків рис. 1, 3 свідчить, що збільшення обсягу перевезень вантажів в 2001 р. супроводжувалось зменшенням середньої дальності виконуваних польотів, що привело до відповідного зниження показнику виконаного поштовантажообігу.

У сфері пасажирських перевезень лідерами є авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", "Аеросвіт", "Українсько-Середземноморські авіалінії", "Донбас – Східно-Українські авіалінії". Лідерами вантажних перевезень є авіакомпанії АНТК "Антонов", Українська авіаційно-транспортна компанія, "Ветеран". Такі авіакомпанії в стані забезпечити необхідний рівень авіацій-

6

ної безпеки й високу конкурентноздатність на міжнародному ринку авіаперевезень. Надання послуг ділової авіації можна віднести до сфери діяльності, яка тільки починає розвиватися і де ще немає явного лідера.

а) пасажирообіг, млн.пас.-км б) поштовантажообіг, тис.ткм

Рис. 3. Зміни структури продаж на ринку авіаційних перевезень України

Основний вектор діяльності українських авіакомпаній - виконання міжнародних авіаперевезень, де перспективи зміцнення займаних позицій визначаються такими факторами:

- позитивні – різноманітний парк авіатехніки, висока кваліфікація персоналу і дешевина наданих послуг, розвинута інфраструктура;

- негативні – старіння авіатехніки, відсутність інвестицій для її модернізації й оснащення відповідно до міжнародних вимог щодо забезпечення авіаційної й екологічної безпеки.

Останнім часом підсилюється вплив негативних факторів: знос основних виробничих фондів по цивільній авіації досяг 50,6%, з 1400 судів тільки 327 мають сертифікат льотної придатності, середнє відпрацюння призначеного ресурсу по парку повітряних суден досягло 75%.

Глобальний перерозподіл ринку між авіакомпаніями свідчить про зростання внутрішньогалузевої і міжнародної конкуренції на ринку авіаперевезень. Тому об'єктивно необхідним є удосконалювання механізму управління, який розглядається як сукупність економічних і організаційних структур, форм і методів, що забезпечують раціональне функціонування авіакомпанії у ринковому середовищі.

Теоретичною основою ефективного функціонування підприємств у динамічно змінюваному зовнішньому середовищі є стратегічне управління, об'єктом дослідження якого є механізм взаємодії зовнішнього середовища і суб'єкта господарювання. У її рамках сформульована проблематика досліджень, розроблені інструментарій та система основних понять, методи дослідження.

7

Викликають інтерес погляди Ансоффа І. щодо встановлення основним критерієм оцінки діяльності фірми процес зміцнення нею конкурентних позицій, а стратегії розглядаються як інстру-

мент для досягнення відповідної мети. Плідним виглядає підхід до аналізу конкурентного середовища, запропонований Портером М. і Хассі Д., на підставі розглядання системи зв'язків підприємства із суб'єктами зовнішнього середовища.. Вивчення позицій різних авторів та їх розвитку показав, що концепція стратегічного управління зараз розвивається в напрямку інтеграції розроблених методів в єдину систему.

Складність і новизна задач дослідження обумовили наявність ряду невирішених проблем. Дискусійним залишається питання щодо мети розробки стратегій. Для характеристики стану та визначення напрямків діяльності широко застосовуються методи експертних оцінок, що приводить до необґрунтованого росту суб'єктивного фактора в керуванні підприємством. Методи вивчення стану внутрішнього та зовнішнього середовища підприємств, розробки стратегій поки що не є логічно обумовленими. Тому існує потреба в створенні єдиного механізму розробки стратегій, основою якого може служити застосування параметрів, адекватних суті явищ, що спостерігаються, і методів їхньої обґрунтованої інтеграції. Оцінка конкурентноздатності на основі експертних процедур приводить до нівелювання суттєвих сторін діяльності підприємства, не завжди обґрунтованою виглядає інтеграція параметрів різної природи в їхній статиці й динаміці.

Отримані результати вивчення дозволили сформулювати мету й задачі дисертаційного дослідження.

У другому розділі "Механізм ефективного управління конкурентноздатністю авіакомпанії" описаний розроблений підхід до оцінки, планування й управління авіакомпанією в динамічно змінюваному і конкурентному середовищі.

Стратегії розглядаються як система дій, спрямованих на укріплення позицій авіакомпанії на ринку. Розробка стратегій здійснюється на основі аналізу і прогнозу стану зовнішнього й внутрішнього середовища й відбувається в декілька етапів (рис.4).

Задачами аналізу та оцінки є визначення рівня конкурентноздатності авіакомпанії. Також досліджуються існуючі й потенційні цільові сегменти ринку, специфіка потреб відповідних груп покупців. На етапі прогнозування визначаються ймовірні характеристики стану суб'єктів зовнішнього середовища, та обсяг реалізації авіакомпанії в умовах зіткнення її інтересів з конкурентами. На етапі постановки стратегічних цілей формулюються бажані результати діяльності авіакомпанії на цільових сегментах ринку, що характеризуються обсягами реалізації (питомою вагою в продажах). Тактичні цілі характеризують результати діяльності авіакомпанії по забезпеченню сприятливих умов для реалізації стратегій і розробляються у вигляді системи відповідних дій. На етапі планування вирішується задача упорядкування системи дій по досягненню тактичних цілей за часом по-

8

чатку їхньої реалізації з урахуванням обмеженості наявних ресурсів. Встановлюються також правила поведінки керівництва і персоналу авіакомпанії по відношенню до суб'єктів зовнішнього середовища на період реалізації стратегій.

Рис. 4. Механізм розробки стратегій

Конкурентноздатність розглядається як результат дії певних факторів, які взаємодоповнюють друг - друга та утворюють ієрархічну систему (рис.5). Вираженням і результатом досягнутого рівня конкурентноздатності є ринковий фактор, який визначає питому вагу продаж авіакомпанії на ринку в статиці й динаміці. Споживчий фактор дозволяє виявити причини досягнутого рівня реалізації з позицій відповідності якості авіаперевезень потребам покупців. Економічний визначає ефективність роботи авіакомпанії у порівнянні з її конкурентами, а таким чином – фінансові можливості та її зацікавленість у підтримці й рості споживчих якостей надаваних послуг.

Оцінка споживчого фактора відображає суб'єктивні вимоги покупців до якості та вартості авіатранспортних послуг (робіт) і виконується за допомогою експертних методів, що адекватно відбивають його зміст.

Оцінка економічного фактора здійснюється у формі розрахунку чутливості нерозподіленого прибутку авіакомпанії до зміни його параметрів, яка є результатом порівняння з аналогічними параметрами конкурентів. Об’єктами порівняння вибираються такі, що відображають результат дії

9

конкурентних та маркетингових стратегій авіакомпанії. Таким чином здійснюється порівняльний аналіз ефективності стратегій та визначається їх прибутковість.

Рис. 5. Взаємодія факторів конкурентноздатності

Організаційний та виробничий фактори знаходять свій прояв чи впливають на рівень вже розглянутих. На основі співставлення значень оцінок розглянутих факторів розроблена схема прийняття рішень щодо початку розробки, продовження, коректування чи зміни стратегій.

Кількісна характеристика стану зовнішнього середовища може бути отримана таким чином. Стан його суб’єктів розглядається з позицій впливу на ймовірність досягнення стратегічних цілей авіакомпанії. Перехід до чисельних параметрів здійснюється шляхом ранжування можливого стану суб’єктів відповідно до висунутого критерію та присвоєння їм відповідної величини умовної ймовірності. Її можна підвищити шляхом впливу на суб'єкти зовнішнього середовища в результаті чого вони переходять з поточного в більш сприятливий для авіакомпанії стан.

Стан суб'єктів зовнішнього середовища може бути класифікований за визначеним критерієм. Також можна встановити параметри, на які впливають суб’єкти, що є підставою для розрахунку ймовірності досягнення поставлених цілей як повної події. Визначення можливих дій авіакомпанії по зміні стану суб'єктів зовнішнього середовища та їх реалізація дозволяє підвищити ймовірність досягнення поставлених цілей. Аналіз результатів діяльності може слугувати основою для розробки системи зворотного зв'язку шляхом виконання розрахунків апостеріорної ймовірності подій.

10

Об'єктами прогнозування служать обсяги попиту та реалізації авіакомпанії й конкурентів на цільових сегментах ринку, стан суб'єктів зовнішнього середовища. Якщо за результатами прогнозування сумарне значення обсягів реалізації не відповідає прогнозованому розміру попиту, виконується їх коректування з урахуванням рівня оцінки споживчих факторів авіакомпанії та її конкурентів. Тому параметри, що знаходять свій прояв в споживчому факторі, є для авіакомпанії об'єктами керування: вони відображають взаємозв'язок з покупцями (критерії й ваги відносної значимості) і конкурентами (еталонні значення показників оцінки).

Умовою початку розробки стратегій є незадоволення керівництва авіакомпанії прогнозованим рівнем досягнення поставлених цілей. Тому задачею розробки тактичних цілей є визначення дій по росту споживчих якостей послуг і створенню сприятливих умов для реалізації стратегій. На цьому ж етапі виконуються розрахунки показників, що характеризують результат досягнення поставлених тактичних цілей.

Задачею планування є упорядкування початку дій по досягненню тактичних цілей з урахуванням обмеженості наявних ресурсів. В умовах багатоваріантності вибору відповідних інтервалів часу така задача може бути вирішена із застосуванням методів комбінаторного програмування. Сформульована відповідна задача, яка передбачає використання алгоритму гілок і меж одномірної оптимізації. Критерієм оптимального рішення слугує максимізація обсягів продажів на кінець планового періоду з урахуванням обмеженості розміру нерозподіленого прибутку авіакомпанії на кожному інтервалі планового періоду. Результатом вирішення задачі є вектор незалежних бінарних перемінних, які визначають інтервали часу початку дій по досягненню тактичних цілей.

У третьому розділі "Результати управління конкурентноздатністю авіакомпанії" розглянуті результати практичного застосування розробленого підходу. Проаналізовано виявлені закономірності в поводженні авіакомпаній на ринку з урахуванням їхнього фінансово-економічного становища, сформульовані передумови росту ефективності функціонування.

Розглядання методів і результатів виконання розрахунків і прийняття рішень у процесі розробки стратегій на основі фактичних даних роботи авіакомпаній доказали можливість та ефективність практичного використання отриманих результатів досліджень.

Прикладом їх ефективного застосування є авіакомпанія “Українсько-Середземноморські авіалінії”, яка за три роки діяльності стала одним з лідерів ринку авіаційних робіт і перевезень України. Особливість розроблених і використаних авіакомпанією стратегій полягає в високій споживчій якості послуг, яка досягається за рахунок інвестицій у закупівлю чи модернізацію авіатехніки, установку сучасного аеронавігаційного устаткування й систем життєзабезпечення. Високий рівень сервісу сполучається з порівняно низькими тарифами. Авіакомпанія успішно знайшла свій сегмент рику та запропонувала послуги, які задовольняють його специфічні потреби.

11

Об'єктами дослідження також були сім авіакомпаній, які працюють на різних сегментах ринку. На основі отриманих результатів дослідження для них були розроблені стратегії розвитку та виконаний аналіз ефективності їх реалізації. Він показав, що рівень розробки й реалізації стратегій авіакомпаніями істотно впливає на рівень ефективності їх функціонування (рис. 6). Наведені співвідношення отримані в результаті обробки фактичних даних і експертних оцінок. На графіках (рис. 6, 7) наведені криві, що апроксимують виявлені залежності, та відповідні формули.

Рис. 6. Залежність між рівнями розробки стратегій та досягнення цілей

Були систематизовані основні фактори ризику, які змінюються в залежності від етапу розвитку авіакомпаній. На початковому етапі основні ризики пов'язані з оптимістичними прогнозами у відношенні партнерів по бізнесу, недосконалим маркетингом та недостатнім рівнем початкового капіталу, що не дозволяє реалізувати ефективні стратегії. Ріст конкурентноздатності авіакомпаній і стабільність фінансово-економічного положення обумовлені підвищенням якості й безпеки авіаперевезень (робіт), розширенням обсягів реалізації, пошуком незадоволеного попиту і нових сегментів ринку. На цьому етапі підвищується ризик з боку конкурентів.

Результати обробки статистичних даних про діяльність зазначених авіакомпаній за різні періоди часу показали наступне. Спостерігається стійкий зв’язок між рівнем споживчого фактора та динамікою питомої ваги в продажах авіакомпанії, який можна апроксимувати функцією з високим рівнем достовірності. Таке співвідношення може слугувати основою розробки прогнозу обсягів реалізації та планування діяльності авіакомпаній.

Вивчення результатів фінансово-економічної діяльності показало існування певних співвідношень між ростом продаж, величиною обумовлених витрат (питома вага до постійних витрат) й імовірністю досягнення поставлених цілей (рис.7).

12

Рис. 7. Залежність рівня витрат від динаміки продаж

 

Графік показує, що розширення масштабів діяльності на вже існуючих цільових сегментах ринку супроводжується випереджаючим ростом витрат та стабілізацією значення ймовірності досягнення цілей на певному рівні. Така залежність обґрунтовує економічну доцільність пошуку авіакомпаніями нових цільових сегментів ринку. Вона також підтверджує циклічний характер розвитку авіакомпаній, які розширюють обсяги реалізації: етап розширення супроводжується зниженням рентабельності, а на етапі стабілізації накопичуються певні фінансові резерви для подальшого розширення діяльності.

Для обґрунтування критеріїв розвитку (максимум прибутку чи ріст питомої ваги продажів) досліджений вплив ринкових позицій авіакомпаній на їхнє фінансово-економічне положення. Результати отримані на підставі обробки звітних даних про роботу більше двадцяти державних і недержавних авіакомпаній за декілька років. Вони дозволяють стверджувати, що для підприємств недержавної форми власності стабільність фінансово-економічного положення залежить від розміру обсягів реалізації. Для державних авіакомпаній такої залежності не виявлено. Це пояснюється підвищеними витратами на обслуговування застарілих виробничих фондів, наявністю інших надлишкових ресурсів, повільним реагуванням на зміни, що відбуваються на ринку. Тому умовою ефективної діяльності авіакомпаній є підтримка динамічної рівноваги між величиною їхнього потенціалу й масштабами продажів.

Розглянуті питання ефективного впровадження сучасних методів управління в практику господарювання авіакомпаній. Результати дослідження дозволили зробити висновок, що організація управління та прийняття рішень в авіакомпаніях повинна відповідати специфічним вимогам цільових сегментів ринків. Аналіз умов впровадження в практику господарювання авіакомпаній

13

України сучасних методів управління послужив основою для розробки пропозиції щодо створення відповідної структури в системі цивільної авіації України, яка б займалася питаннями розробки, впровадження й координації робіт у цій сфері діяльності.

ВИСНОВКИ

Дослідження з теми дисертації дозволили прийти до наступних основних результатів і висновків:

1. У дисертації на основі узагальнення практичного досвіду і теоретичних досліджень запропоновано нове рішення проблеми ефективного функціонування авіакомпаній в умовах динамічно змінюваного зовнішнього середовища й конкуренції.

2. Вивчення основ і виявлення невирішених проблем у рамках стратегічного управління дозволили обґрунтувати власний підхід до розробки стратегій, особливості якого полягають у наступному. Визначена мета розробки стратегій – підвищення конкурентноздатності. Сформульовані основні логічно взаємообумовлені поняття і задачі, які розв'язуються на окремих етапах розробки стратегій. Застосування поняття умовної ймовірності події для виміру якісних характеристик суб'єктів зовнішнього середовища служить основою функціонування цілісного механізму розробки стратегій.

3. Відмітними рисами розробленого підходу є:

- аналіз і оцінка передбачають виявлення рівня адаптації авіакомпанії до стану зовнішнього середовища, зміни в якому можуть відбуватися в результаті її цілеспрямованих дій;

- застосування чисельних методів для виміру кількісних і якісних параметрів стану зовнішнього й внутрішнього середовища авіакомпанії дозволяє застосовувати інтегрований підхід до розробки стратегій;

- результати прогнозування відображають умови конкурентної боротьби, а планування - можливі наслідки активної поведінки авіакомпанії.

4. Формулювання конкурентноздатності як результату взаємодії ряду факторів відбиває істотні сторони діяльності авіакомпанії як відкритої системи, є основою її оцінки.

5. Розроблений підхід до прогнозування, заснований на роздільній екстраполяції попиту й продажів на цільових сегментах ринку, дозволяє передбачати характер зіткнення інтересів авіакомпанії з її конкурентами. Тому на етапі розробки прогнозу з'являється можливість формулювання ефективних тактичних цілей.

6. Розробка тактичних цілей передбачає аналіз параметрів, що характеризують зв'язки авіакомпанії з найбільш впливовими суб'єктами зовнішнього середовища. У результаті в контур керу-

14

вання складовою частиною входить забезпечення раціонального поводження авіакомпанії в зовнішнім середовищі.

7. Сформульована задача стратегічного планування дозволяє забезпечити підвищення ефективності господарювання за рахунок оптимального вибору часу початку дій по досягненню тактичних цілей з урахуванням обмеженості наявних ресурсів.

8. Результати практичного застосування розробленого підходу дозволили виявити закономірності, властиві характеру поводження авіакомпанії на ринку, які можуть враховуватися при розробці стратегій та прийнятті рішень щодо вибору раціональної поведінки на ринку авіаційних робіт і послуг.

9. Основними напрямками удосконалення системи управління є включення в його контур параметрів, що визначають рівень споживчих якостей надаваних послуг, стан зовнішнього середовища та ймовірні зміни в ньому. Система прийняття рішень повинна відповідати вимогам та специфічним особливостям цільових сегментів ринку. Вихід на ринок нових авіакомпаній або укріплення позицій уже діючих обумовлені певними витратами капіталу, які не можуть розглядатися об’єктами економії.

10. Актуальною задачею для цивільної авіації є ефективне впровадження в практику господарювання сучасних методів управління. Можливим варіантом її вирішення є створення відповідної структури, яка б займалася питаннями впровадження, виконанням розробок, координацією виконуваних у даному напрямку робіт. Необхідність координації діяльності підприємств в цій галузі пов’язана також з питаннями ефективного маркетингу, залученням інвестицій.

ПУБЛІКАЦІЇ

статті в фахових виданнях

1. Мерхеж Р., Тофанчук А.Т. Методика выполнения плановых расчетов в условиях рыночной экономики // Проблемы системного подхода в экономике. Выпуск 4-й. - К.: КМУГА. – 2000. - С.71-74.

2. Мерхеж Р.Э. Методика разработки стратегий активной деятельности предприятий гражданской авиации // Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. Випуск 6. – К.: НАУ. – 2001. - С.164-167.

3. Мерхеж Р.Э. Сущность стратегий хозяйственной деятельности // Проблеми підвищення інфраструктури. Випуск 7. – К.: НАУ. – 2001. - С.148-151.

тези доповідей

4. Мерхеж Р.Э. Стратегия в предпринимательской деятельности // ІІІ Міжнародна науково-технічна конференція (24-26 квітня 2001 р.). – К.: НАУ. – 2001. - С.13.30-13.32.

15

5. Акопян А.А., Мерхеж Р.Э. Пути развития предпринимательства в гражданской авиации Украины / ІІІ Міжнародна науково-технічна конференція (24-26 квітня 2001 р.). – К.: НАУ. – 2001. - С.13.26-13.29.

АНОТАЦІЯ

Р.Е. Мерхеж. Удосконалення механізму управління авіакомпанією в умовах конкуренції. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04 – економіка транспорту і зв’язку. - Національний авіаційний університет, Київ, 2003.

Дисертація присвячена питанням удосконалення механізму управління авіакомпаніями в умовах конкуренції. В дисертації на базі світового і вітчизняного досвіду розглянуті питання адаптації сучасних методів управління до умов діяльності авіакомпаній.

Аналіз стану й тенденцій розвитку ринку авіаційних перевезень показав, що зараз відбувається тотальна зміна ринкових позицій авіакомпаніями в результаті конкуренції.

В роботі проаналізовані основні поняття і методи стратегічного управління. В контексті удосконалення системи зв’язків авіакомпанії розглянуті питання основ конкуренції та управління конкурентоспроможністю. Визначена головна мета розробки й застосування стратегій – необхідність укріплення авіакомпанією своїх ринкових позицій. Це дозволило обґрунтувати зміст та систему основних понять, механізм розробки та реалізації стратегій.

Визначено основні фактори конкурентоспроможності та встановлений характер їх взаємовпливу. Обґрунтований підхід до їх оцінки та методика розрахунків. Особливістю розробленого підходу до прогнозу діяльності є визначення характеру зіткнення інтересів авіакомпанії з конкурентами. Планування розглядається як система активних дій авіакомпанії, коли встановлюється оптимальне упорядкування початку дій авіакомпанії, спрямованих на досягнення тактичних цілей.

Результати практичного застосування розробленого підходу дозволили встановити закономірності раціонального поводження авіакомпанії на ринки. Виявлені також залежності між результатами господарчої діяльності та рівнем розробки стратегій, ринковими позиціями авіакомпаній.

Ключові слова: конкуренція, конкурентноздатність, зовнішнє середовище, стратегія, планування, прогнозування, оцінка, авіакомпанія.

АННОТАЦИЯ

Р.Э. Мерхеж. Совершенствование механизма управления авиакомпанией в условиях конкуренции. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04 – экономика транспорта и связи. - Национальный авиационный университет, Киев, 2003.

16

Диссертация посвящена вопросам управления авиакомпаниями в условиях конкуренции. На базе мирового и отечественного опыта рассмотрены вопросы адаптации современных методов управления к условиям деятельности авиакомпаний.

Анализ состояния и тенденций развития рынка авиационных перевозок показал, что сейчас происходит тотальное изменение рыночных позиций авиакомпаний в результате конкуренции. Ее ужесточение служит предпосылкой внедрения авиакомпаниями современных методов управления и повышения конкурентоспособности.

Проанализирована сущность основных понятий и методов стратегического управления. В контексте развития связей авиакомпании с внешней средой рассмотрены вопросы конкуренции и управления конкурентоспособностью. Сформулирована главная цель разработки и применения стратегий – необходимость укрепления или завоевания новых стратегических позиций. Это позволило сформулировать содержание и систему основных понятий, принципы функционирования механизма выработки и реализации стратегий. Его основными этапами выделены анализ и оценка конкурентоспособности, прогнозирование, постановка тактических целей и планирование.

Предложено рассматривать качественные параметры состояния субъектов внешней среды с позиций их влияния на вероятность достижения поставленных авиакомпанией стратегических целей.

Определены основные факторы конкурентоспособности и установлен характер их взаимовлияния. Обоснованы подход к их оценке и методика выполнения расчетов, механизм принятия решений на основе определения их уровня. Особенностью разработанного подхода к прогнозу деятельности является выявление столкновения интересов авиакомпании с конкурентами. Постановка системы тактических целей предполагает разработку действий по росту конкурентоспособности авиакомпании и воздействию на состояние внешней среды в благоприятном для авиакомпании направлении. На этапе планирования решается задача упорядочения действий авиакомпании с учетом ограниченности имеющихся в ее распоряжении ресурсов. Разработан специальный алгоритм, основанный на применении метода ветвей и границ для задач одномерной оптимизации на каждом интервале планируемого периода времени.

Результаты практического применения разработанного подхода позволили установить закономерности в поведении авиакомпаний с учетом их финансово-экономического положения, уровня разработки и реализации стратегий. Выявлены и охарактеризованы взаимосвязи между качеством удовлетворения потребностей покупателей и динамикой удельного веса продаж авиакомпании. Также выявлены закономерности поведения развивающейся авиакомпании на рынке.

Ключевые слова: конкуренция, конкурентоспособность, внешняя среда, стратегия, планирование, прогнозирование, оценка, авиакомпания.

17

ANNOTATION

R.E. Merhej. Perfection of the mechanism of management airline in conditions of a competition. - Manuscript.

The dissertation on competition for the scientific degree of economic sciences candidate of speciality 08.07.04 – economics of transport and communication. - National Aviation University, Kiev, 2003.

This dissertation is devoted to questions of management of airlines in conditions of a competition. On the basis of world and domestic experience the questions of adaptation of modern methods of management to conditions of activity of airlines are considered.

The analysis of a status and tendencies of development of the market of air transportation has shown that now there is a total change of market positions of airlines as a result of a competition.

The essence of the basic concepts and methods of strategic management is analysed. In a context of development of system of communications of airline with external environment the questions of a competition and management of competitiveness are considered. The overall objective of development and application of strategy - necessity of strengthening or gain of new strategic positions is formulated. It has allowed formulating the contents and system of the basic concepts, mechanism of development and realisation of strategy.

The major factors of competitiveness are determined and the character them influence is established. The approach to their rating and technique of performance of accounts is proved. Feature of the developed approach to the forecast of activity is revealing collision of interests of airline with the competitors.

The results of practical application of the developed approach have allowed establishing laws in behaviour of airlines in the market in view of their financial and economic situation.

Keywords: competition, competitiveness, external environment, strategy, and planning, forecasting, rating, airline.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗВИТОК УРБАНІСТИЧНОГО СЕРЕДОВИЩА ЛЬВІВСЬКОГО СЕРЕДМІСТЯ У 2 ПОЛОВИНІ ХІІІ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ - Автореферат - 23 Стр.
синтез конденсованих гетероциклічних сполук на основі продуктів реакції меєрвейна - Автореферат - 22 Стр.
Використання показників продуктивності праці в управлінні господарською діяльністю підприємства - Автореферат - 24 Стр.
ВИБОРИ ДО ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ - Автореферат - 26 Стр.
КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КЛІЩОВОГО ЕНЦЕФАЛІТУ НА ВОЛИНІ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 26 Стр.
ФЕНОМЕН ВЛАСНОСТІ ЯК ОБЄКТ ФІЛОСОФСЬКОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ЗА РАННІМИ ТВОРАМИ К. МАРКСА - Автореферат - 24 Стр.
Органи внутрішніх справ як суб’єкти виконавчого Провадження в справах про адміністративні правопорушення - Автореферат - 30 Стр.