У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Новіков Дмитро Георгійович

УДК 658.012.4 (043.3)

МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ БЮДЖЕТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного

університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник | доктор економічних наук, доцент

Андрієнко Володимир Миколайович,

Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Амітан Венiамiн Наумович, АТЗТ ДАНКО, віце-президент (м. Донецьк)

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Хижняк Володимир Іванович, Донецький інститут економіки та господарського права, заступник завідувача кафедри вищої математики та економіко-математичних методів (м. Донецьк)

Провідна установа

Харківський національний університет ім. В.Н Каразіна Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики (м. Харків)

Захист дисертації відбудеться 24 вересня 2003 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий конференцзал.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул.Університетська, 24.

Автореферат розісланий 18 серпня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Сучасний етап розвитку економіки України характеризується високою динамікою її складових, що обумовлює невизначеність зовнішнього середовища підприємст-ва, яка багаторазово збільшує ризики його функціонування та істотно ускладнює процес управління різними видами діяльності. При цьому слід наголосити, що ефективність управління підприємством залежить насамперед від управління його фінансовими ресурсами, що визначають не тільки економічні показники (рентабельність, ліквідність, платоспроможність та інші), але й можливість функціонування у майбутньому. Це потребує пошуку і застосування нових механізмів управління фінансами підприємства, які дозволяють на етапі планування проводити оцінку майбутньої фінансово-господарської діяльності, виявляти латентні джерела росту витрат, а також розкривати потенційні резерви підвищення прибутковості та якості виробленої продукції.

Перехід підприємств до роботи у нових економічних умовах викликав суттєве збільшення вимог до якості системи фінансового планування. Невідповідність існуючих методів та процедур планування сучасним умовам ведення фінансово-господарської діяльності, інформаційний вакуум, безперервні та здебільшого непередбачувані зміни в економічній, політичній та соціальній сферах призвели до того, що розроблені плани швидко втрачають свою значущість у зв’язку з тим, що значно розбігаються з мінливою дійсністю. Тому в умовах трансформаційної економіки необхідно використовувати підходи до управління підприємством, що ґрунтуються на стратегічному та оперативному плануванні всіх видів діяльності, аналізі та контролі за виконанням планів, розробці індикаторів фінансового стану підприємства, що заздалегідь сигналізують про негативні тенденції та дозволяють виявляти причини дестабілізації для прийняття відповідних корегуючих впливів. Переліченим вимогам відповідає система бюджетування підприємства, що є складовою частиною його системи фінансового менеджменту.

Проблемам розробки моделей механізмів функціонування системи фінансового менеджменту підприємства присвячено багато робіт вітчизняних і зарубіжних вчених і дослідників, зокрема, Амітана В.Н., Андрієнка В.М., Бланка І.О, Брейлі Р., Данілочкіної Н.Г., Ільдемєнова С.В., Колласа Б., Лисенка Ю.Г., Майєрса С., Стоянова Є.С., Хорна Ван Дж.К., М.Г. Чумаченка та інших.

Однак питання моделювання системи бюджетування підприємства і побудови на основі цього комп’ютерної системи розроблено недостатньо, що визначає актуальність проведеного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами. Дисертаційну роботу виконано у відповідності: з держбюджетними і господарськими темами Донецького національного університету: “Дослідження і розробка системи управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України” (шифр і номер держреєстрації – 01-1ВВ/25, 0101U005372), “Моделювання процесів фінансового менеджменту вищого навчального закладу” (шифр і номер держреєстрації – Г-00/42, 0100U005081), “Інтегрована система бухгалтерського обліку вищого навчального закладу” (замовник Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, шифр – 00-075-41).

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є моделювання процесів бюджетування підприємства.

Об'єктом дослідження є процеси планування, оперативного управління, обліку, аналізу та контролю за виконанням системи бюджетів підприємст-ва. Основні результати отримані при дослідженні процесів управління потоками платежів у наступних організаціях: Донецькому національному університеті, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, Горлівському технікумі при Донецькому національному університеті, Державному виробничому підприємстві “Укрпромводчормет”. У зв’язку з тим, що перелічені вищі навчальні заклади як і інші навчальні заклади України, ведуть різноманітну госпрозрахункову діяльність, основними видами продукції якої є підготовка фахівців різних рівнів кваліфікації та наукові розробки, їх можна розглядати як підприємства, що надають специфічні послуги.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є підвищення ефективності процесів фінансового менеджменту підприємства, що функціонує у трансформаційній економіці України, за рахунок використання нової концепції організації системи бюджетування, що передбачає створення нових і удосконалення існуючих механізмів управління, підвищення оперативності і вірогідності обробки інформації.

Досягнення мети здійснюється в процесі вирішення поставлених у дисертації задач:

дослідити особливості управління фінансами підприємства на основі системи бюджетування;

розробити та запропонувати концепцію організації системи бюджетування підприємства;

розробити модель формування бюджету підприємства;

синтезувати модель механізмів аналізу фінансового стану підприємства на основі даних його бюджету;

розробити моделі механізмів управління системою бюджетування підприємства;

розробити структуру комплексу інформаційної системи підтримки прийняття рішень в системі бюджетування підприємства;

дослідити особливості побудови системи бюджетування у вищому навчальному закладі.

Теоретичною і методологічною основою дослідження були розробки вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі фінансового менеджменту, системного аналізу, економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації здійснено постанов-ку та вирішення нової актуальної задачі моделювання системи бюджетування підприємства у сучасних умовах економіки України.

Новими науковими результатами, що одержано у дисертаційній роботі, є:

концепція організації процесно-орієнтованої системи бюджетування підприємства, що базується на основних ідеях контролінгу, реінжинірингу та сучасних інформаційних технологіях і забезпечує ефективне використання ресурсів підприємст-ва за рахунок оперативності і точності прийнятих рішень, несуперечності наданої аналітичної інформації, зниження витрат на її функціонування;

модель формування системи бюджетів в процесно-орієнтованій системі бюджетування підприємства, що забезпечує ефективний розподіл та використання ресурсів;

моделі розрахунку показників агрегованого балансу, абсолютних показників фінансової стійкості та основних фінансових коефіцієнтів на основі системи бюджетів підприємства, що дозволяють заздалегідь проводити оперативний аналіз його фінансового стану та оцінку управлінських рішень, що приймаються;

моделі механізмів у системі бюджетування підприємства, що дозволяють проводити оперативну оцінку їх виконання, своєчасно виявляти “вузькі” місця в фінансово-господарській діяльності та отримувати необхідну для прийняття ефективних управлінських рішень інформацію про фінансовий стан підприємства;

структура інформаційної системи підтримки прийняття рішень в системі бюджетування підприємства, основу функціонування якої становить інтегрована база даних, що забезпечує наявність єдиного інформаційного простору підприємства, синхронізацію процесів обліку договірної діяльності, бюджетування та бухгалтерського обліку, що дозволяє значно скоротити термін підготовки звітів у системах управлінського та фінансового обліків.

Практична значимість отриманих результатів. Запропоновані у дисертації механізми, моделі і засоби їхньої реалізації у системі бюджетування є досить універсальними і придатними для використання на підприємст-вах будь-якої форми власності. Їх застосування дозволяє підвищити ефективність функціонування зазначеної системи за умов трансформаційної економіки. Основні результати дослідження були використані при створенні системи управління потоками платежів і інформаційно-обчислювальної системи підтримки прийняття рішень у Донецькому національному університеті, Горлівсь-кому технікумі при Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі імені М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України. Економічний ефект від впровадження результатів дисертаційного дослід-ження, підтверджений актами, склав 320 тис. грн.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на Четвертій Всеукраїнській конференції з проблем економічної кібернетики (1999 р., м. Донецьк), Всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стійкий економічний зріст” (2000 р., м. Донецьк), Всеукраїнській конференції-семінарі “Моделювання процесів фінансового менеджменту ВНЗ” (2000 р., м. Донецьк), П’ятій Міжнародній науково-практичній конференції “Наука й освіта” (2002 р., м. Дніпропетровськ), на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики у Донецькому національному університеті (1998-2002 рр., м. Донецьк).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 14 наукових праць загальним обсягом 4,62 д.а., з яких автору належить 3,19 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел з 133 найменувань, 3 додатків. Робота викладена на 163 сторінках машинописного тексту. Текст дисертації містить 9 рисунків, 5 таблиць.

Основні положення дисертаційної роботи

У дисертаційній роботі розроблено концепцію процесно-орієнтованої системи бюджетування підприємства, що базується на основних ідеях контролінгу, реінжинірингу і сучасних інформаційних технологіях та надає можливість приймати обґрунтовані рішення щодо оптимізації фінансово-господарської діяльності підприємства, проводити оперативний моніторинг виконання системи бюджетів та запобігати виникненню кризових явищ.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, предмет, об’єкт і методологію дослідження, показано наукову новизну, теоретичну і практичну значимість роботи.

У першому розділі “Особливості управління фінансами підприємства на основі системи бюджетування” наведено класифікацію бюджетів підприємства і проаналізовано їх особливості. Розглянуто структуру та існуючі підходи до формування системи бюджетів підприємства, виявлено їх переваги та недоліки.

Системою бюджетування називається комплекс взаємопов’язаних методів, засобів, форм та організаційних структур, що забезпечує формування ефективних виробничо-економічних та фінансових планів, управлінських рішень та вірогідної фінансової звітності, спрямований на досягнення поставлених перед підприємством цілей.

Концептуальну модель процесно-орієнтованої системи бюджетування підприємства наведено на рис. 1.

На основі аналізу вимог споживачів проводиться формування плану реалізації послуг або продукції, що виробляється підприємством. Аналіз споживчого ринку дозволяє сформулювати оперативні цілі підприємства, що потребують досягнення в періоді бюджетування.

Формування процесно-орієнтованих бюджетів підприємства виконується розробленими моделями його бізнес-процесів. Виходячи з оперативних цілей підприємства встановлюються цільові показники виконання окремих бізнес-процесів в періоді бюджетування, проводяться розрахунки споживання ресурсів, надходження та витрачання коштів, отримання прибутків чи збитків, прогнозного балансу.

На основі сформованої системи бюджетів проводиться аналіз фінансового стану підприємства, що досягається при її виконанні, а також ефективності функціонування існуючих бізнес-процесів. Результатом аналізу є рішення про затвердження бюджетів підприємства або внесення корегувань, проведення реінжинірингу окремих бізнес-процесів.

В процесі здійснення фінансово-господарської діяльності проводиться оперативний моніторинг виконання бюджетів на основі первинних документів управлінського та бухгалтерського обліків, формування індикаторів та економічних показників фінансового стану підприємства.

Зазначені показники та індикатори використовуються для своєчасного виявлення кризових явищ та прийняття управлінських рішень в процесі фінансово-господарської діяльності підприємства.

На рис. 2 представлено часову діаграму системи бюджетування підприємства. Процесам відповідають лінії різних типів і товщини. Крапками визначаються моменти часу, коли відбуваються зміни у системі бюджетування підприємства.

Розглянуті концептуальна модель і часова діаграма системи бюджетування підприємства лежать в основі розробки їх економіко-математичних моделей.

У другому розділі “Моделі механізмів системи бюджетування підприємства” представлено моделі формування системи бюджетів підприємства та розрахунку на їх основі економічних показників фінансово-господарської діяльності.

Формування процесно-орієнтованого бюджету підприємства здійснюється на основі моделі бізнес-процесів, що представлена у вигляді орієнтованого графу.

Бізнес-процеси підприємства упорядковуються за рівнями представлення.

Множина має наступну структуру:

,

Бізнес-процеси характеризуються значенням вектору цільових показників.

Для класифікації бізнес-процесів вводяться визначення фронтальних і підпорядкованих бізнес-процесів, цільові показники виконання яких відповідно не залежать і визначаються цільовими показниками виконання інших бізнес-процесів.

Множина ребер графу представлена у вигляді бінарного відношення:

.

Належність ребра множині відображає залежність вектора цільових показників бізнес-процесу від вектора цільових показників бізнес-процесу .

Кожному елементу із множини поставлено у відповідність функцію , що формує вектор цільових показників бізнес-процесу в залежності від вектора цільових показників бізнес-процесу .

Позначимо через множину функцій зв’язку бізнес-процесів.

Вектор цільових показників довільного підпорядкованого бізнес-процесу розраховується за формулою:

Позначимо – множину ресурсів, необхідних для ведення операційної діяльності, – множину характеристик операцій, що виконуються в межах бізнес-процесу .

– множина характеристик операцій, що виконуються в межах бізнес-процесів підприємства. .

Характеристиками кожної операції є: – функція, що визначає умовний показник обсягу виконання -ї операції в межах бізнес-процесу в залежності від вектору цільових показників ; – функція, що визначає вектор обсягів споживання ресурсів, необхідних для виконання -ї операції в межах бізнес-процесу в залежності від умовного показника обсягу виконання -ї операції та часу її виконання ().

Вектор обсягів споживання ресурсів, необхідних для виконання бізнес-процесу із встановленими цільовими показниками за час , визначається за формулою:

.

Вектор обсягів споживання ресурсів, які необхідні для ведення операційної діяльності підприємства в періоді часу продовженням із цільовими показниками фронтальних бізнес-процесів, що визначаються вектором , розраховується за формулою:

.

Позначимо – модель бізнес-процесів підприємства; – вектор, компонентами якого є ціни одиниці кожного виду продукції, що виробляється на підприємстві; – вектор, компонентами якого є вартості одиниці ресурсів, що споживаються при реалізації бізнес-процесів в межах операційної діяльності; – вектор, компонентами якого є значення зовнішніх факторів, що зумовлюють діяльність підприємства; – схема формування операційного бюджету підприємства, що представлена множиною функцій, кожна з яких формує показники відповідної позиції операційного бюджету.

Операційний бюджет підприємства представлено у вигляді функції:

, | (1)

значенням якої є вектор . Компоненти вектора відображають доходи та видатки у вартісному виразі за відповідними позиціями операційного бюджету підприємства.

Позиції операційного бюджету поділено на два види: доходні та видаткові. Позначимо – множини функцій, що відповідно формують доходні та видаткові позиції операційного бюджету, причому , .

Прогнозний звіт про прибутки та збитки за період бюджетування розраховується на основі даних операційного бюджету підприємства за формулою:

. | (2)

Бюджет капітальних видатків позначимо

, | (3)

Бюджет руху грошових коштів представимо у вигляді: |

(4)

З урахуванням введених позначень систему бюджетів підприємства представимо четвіркою об’єктів:

,

компоненти якої визначаються співвідношеннями (1) – (4).

Модель формування прогнозного балансу підприємства визначається:

,

На основі системи бюджетів та прогнозу агрегованого балансу проводиться аналіз абсолютних показників фінансової стійкості підприємства, розрахунок основних економічних показників: коефіцієнтів автономії, ліквідності, покриття, рентабельності, оборотності капіталу, запасів і витрат.

На етапі формування системи бюджетів підприємства необхідно розглянути варіанти його діяльності, зумовлені різними цільовими показниками фронтальних бізнес-процесів, цінами продукції та ресурсів, що споживаються.

Нехай альтернативні умови діяльності підприємства в періоді бюджетування представлені множиною систем бюджетів . Ефективність системи бюджетів будемо визначати на основі рейтингової оцінки фінансово-господарської діяльності підприємства за бальним методом:

Задача вибору оптимальної системи бюджетів на множині альтернативних систем бюджетів представима у вигляді:

.

Впровадження процесно-орієнтованої системи бюджетування підприємства дає змогу оцінити економічну ефективність виконання операцій та бізнес-процесів, а також визначити в разі необхідності пріоритети послідовності проведення їх реінжинірингу.

Позначимо – коефіцієнт, що характеризує значимість бізнес-процесу при досягненні цільових показників, заданих вектором , за час . Цей коефіцієнт визначається експертним шляхом, причому ; – вартісні витрати, що проводяться в результаті виконання бізнес-процесу при досягненні цільових показників, заданих вектором , за час ; – питомі вартісні витрати бізнес-процесу .

Кожному бізнес-процесу поставимо у відповідність пріоритет:

. | (5)

На основі пріоритету, що визначається згідно з формулою (5), встановлюється порядок перепроектування бізнес-процесів: вибір бізнес-процесів підприємства для проведення реінжинірингу проводиться в порядку зменшення пріоритету.

У третьому розділі “Інформаційно-обчислювальна система підтримки прийняття рішень в системі бюджетування підприємства” розглядається побудова оригінальної структури інформаційно-обчислювальної системи підтримки прийняття рішень, що представлена на рис. 3. Вона містить обліковий, управляючий та допоміжний блоки (блоки 1,2 і 3 відповідно), розподілену базу даних (блок 4), підрозділи підприємства (блок 5) і зовнішнє середовище (блок 6).

Обліковий блок (блок 1) складається з наступних облікових підсистем: договірної діяльності, касових і банківських операцій, розрахунків з контрагентами, витрат на виробництво, невиробничих витрат, капітальних витрат і виконує функції збору, обробки і зберігання інформації. Операції, що реалізуються у процесі ведення фінансово-господарської діяльності підприємства (стрілка 7), відображаються в облікових підсистемах (стрілка 8) та змінюють інформаційний простір підприємств згідно з встановленими правилами (стрілки 9 і 10).

Узгодженість функціонування облікових підсистем, оперативність, несуперечливість та достовірність інформації забезпечується єдиним інформаційним простором підприємства, що реалізовано розподіленою базою даних (блок 4).

Управляючий блок (блок 2) є ключовим у структурі інформаційно-обчислювальної системи підтримки прийняття рішень в системі бюджетування підприємства і реалізує моделі механізмів, що представлені в другому розділі: формування системи бюджетів підприємства (блок 2.1), організація оперативного обліку виконання системи бюджетів (блок 2.2), розрахунок прогнозного балансу та економічних показників (блок 2.3), формування індикаторів виконання системи бюджетів (блок 2.4).

Допоміжний блок (блок 3) інформаційної системи виконує функції збору та надання аналітичної інформації внутрішнім та зовнішнім користувачам (стрілка 11) і містить у собі наступні блоки: “Надання інформації внутрішнім користувачам через мережу Internet/intranet” та “Отримання та надання інформації зовнішнім користувачам через мережу Internet”. Надання інформації для прийняття управлінських рішень керівництвом підприємства (стрілка 12) здійснюється на основі формування інтерактивних HTML-сторінок спеціалізованим сервером, який надсилає запити до серверів, що обслуговують розподілену базу даних. Для зовнішніх користувачів організовано доступ до інформаційних ресурсів підприємства з обов’язковою аутентифікацією та встановленими обмеженнями на перегляд та зміну інформації (стрілка 13). За допомогою допоміжного блоку досягається інтеграція споживачів та постачальників у бізнес-процеси підприємства, що надає йому додаткові переваги у конкурентній боротьбі за рахунок оперативності отримання інформації та організації більш якісної роботи з контрагентами.

Особливістю системи бюджетування підприємства є наявність значної кількості центрів відповідальності – віртуальних утворень в його межах, що наділені певними повноваженнями для прийняття та реалізації рішень при веденні фінансово-господарської діяльності. Система бюджетів формується для кожного центру відповідальності. Загальна система бюджетів підприємства формується шляхом об’єднання бюджетів всіх центрів відповідальності.

Основні висновки дисертації

У дисертаційній роботі розглянуті теоретичні, методологічні та практичні питання моделювання системи бюджетування підприємства, що дозволяє зробити наступні висновки:

1. В умовах трансформаційної економіки особливу значимість набувають питання стратегічного та оперативного планування фінансово-господарської діяльності підприємства, розробки та впровадження системи управління фінансами, що враховує особливості організаційної структури, надає можливість оперативно отримувати несуперечливу та вірогідну інформацію про фінансово-економічний стан підприємства, розробляти заходи уникнення кризових явищ. Ефективність ведення фінансово-господарської діяльності значною мірою залежить від системи управління фінансами, що використовується на підприємстві та зумовлює його економічну стійкість. У дисертації доведено, що найбільш ефективною системою управління фінансами є система бюджетування підприємства.

2. На основі введеної класифікації бюджетів підприємства, дослідження ієрархічної структурі та існуючих підходів до формування його системи бюджетів сформульовано концепцію організації системи бюджетування підприємства, що ґрунтується на процесно-орієнтованому підході до формування системи бюджетів, оперативному аналізі і контролі за їх виконанням та забезпечує ефективний розподіл та використання ресурсів.

3. Розроблено модель формування системи бюджетів в процесно-орієнтованій системі бюджетування підприємства. Запропоновано алгоритм формування системи бюджетів в процесно-орієнтованій системі бюджетування. На основі системи бюджетів підприємства розроблені моделі механізмів розрахунку показників агрегованого балансу, абсолютних показників фінансової стійкості та основних фінансових коефіцієнтів: автономії, ліквідності, рентабельності, оборотності. Розроблено модель механізму встановлення послідовності перепроектування бізнес-процесів підприємства, що ґрунтується на аналізі співвідношення їх значимості та здійснених витрат. Розроблені моделі дозволяють своєчасно виявляти “вузькі” місця в фінансово-господарській діяльності підприємства та отримувати необхідну для прийняття управлінських рішень оперативну інформацію про його фінансовий стан.

4. Розроблено модель обліку виконання операційного бюджету підприємства та бюджету руху грошових коштів. Запропоновані моделі розрахунку індикаторів виконання бюджетів, що дозволяють проводити оперативну оцінку виконання системи бюджетів, своєчасно виявляти виникнення кризових явищ, отримувати релевантну інформацію про фінансовий стан підприємства для прийняття управлінських рішень. Використання сучасних інформаційних технологій і спеціального програмного забезпечення у вигляді інтегрованої системи підтримки прийняття рішень забезпечує необхідний рівень оперативності, вірогідності і несуперечності інформації.

5. Реалізація концептуальної моделі здійснена з використанням інформаційної системи підтримки прийняття рішень у системі бюджетування підприємства, в основі якої лежить інтегрована інформаційна розподілена база даних. При проектуванні інформаційної системи використано наступні інформаційні технології: реляційний підхід при проектуванні інтегрованої бази даних; об’єктно-орієнтований підхід до розробки програмного забезпечення, сучасні апаратні і програмні засоби, що підтримують n-рівневу технологію “клієнт-сервер”. Використання інформаційних технологій дозволяє значно скоротити термін підготовки звітів в системах управлінського та фінансового обліків.

6. Досліджено особливості побудови системи бюджетування вищого навчального закладу. Розглянуто особливості його функціонування, що визначаються змішаним типом фінансування та формуванням значної кількості центрів відповідальності, визначено коло задач, що реалізуються системою бюджетування. Запропонована система оперативного обліку виконання бюджетів, що базується на інтеграції системи бюджетування та підсистем бухгалтерського обліку. Адекватність запропонованої системи бюджетування ВНЗ підтверджена результатами впровадження в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України, Горлівському технікумі при Донецькому національному університеті, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі Міністерства освіти і науки України.

7. Розроблені концептуальна модель організації системи бюджетування підприємства, моделі механізмів планування, оперативного управління, обліку та контролю за виконанням системи бюджетів, що реалізовані на базі інтегрованої системи підтримки прийняття рішень, забезпечили економічний ефект від впровадження результатів дослідження в сумі 320 тис.грн.

Список опублікованих автором робіт за темою дисертації

у провідних фахових виданнях

1. Новиков Д.Г., Мичкивский С.Н., Мищенко С.Г. Разработка и исполнение бюджетов в системе контроллинга предприятия // Новое в экономической кибернетике: Модели контроллинга / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонГУ, №4, 1999. – С. 47–61. Особистий внесок автора розроблено моделі бюджетів підприємства та система контролю за їх виконанням.

2. Андриенко В.Н., Васильев А.А., Новиков Д.Г. Моделирование подсистем бюджетирования предприятия // Вісник технологічного університету Поділля №4, 2000 г. Економічні науки, ч.2 (23). – Хмельницький, 2000. – С. 174–178. Особистий внесок автора розроблено моделі аналізу виконання бюджету підприємства.

3. Андриенко В.Н., Новиков Д.Г. Планирование, контроль и анализ в системе бюджетирования предприятия // Вісник Донецького державного університету економіки і торгівлі (“Економічні науки”).-Донецьк: ДонДУЕТ, №7, 2000.– С. 140–144. Особистий внесок автора класифіковано змінні, та розроблено модель формування бюджету підприємства.

4. Новиков Д.Г., Смоктий К.В. Учет договоров в системе бюджетирования предприятия // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы финансового менеджмента. / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко.– Донецк: ДонГУ, №3, 2000.– С. 41–50. Особистий внесок автора визначено й описано структуру блоку планування в концептуальній схемі бюджетування підприємства.

5. Смоктій К.В., Новіков Д.Г. Економіко-математичне моделювання перепроектованих бізнес-процесів вищого навчального закладу // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Випуск 12. Том 2 / Відп. ред. О.О. Шубін. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2001.– С. 203–208. Особистий внесок автора формалізовані методи взаємодії підсистем обліку виконання господарських договорів і бюджетів ВНЗ.

6. Новиков Д.Г. Реинжиниринг бюджетирования ВУЗа // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы реинжиниринга систем управления. / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, №4, 2000.– С. 129–138.

7. Новиков Д.Г. Бюджетирование в финансовом менеджменте государственного высшего учебного заведения // Новое в экономической кибернетике: Модели финансового менеджмента государственных учреждений и предприятий. / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г. Лысенко. – Донецк: ДонНУ, № 1, 2001. – С. 14–19.

8. Новиков Д.Г. Виртуальные образования центров ответственности в системе бюджетирования предприятия // Новое в экономической кибернетике: Модели виртуальных образований экономических объектов / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г. Лысенко. – Донецк: ДонНУ, № 3, 2001. – С. 65–70.

9. Новиков Д.Г. Моделирование процесса составления бюджета предприятия // Модели управления в рыночной экономике / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г. Лысенко. – Донецк: ДонНУ, Спец. выпуск, 2002. – С. 373–379.

10. Новиков Д.Г. Функциональная модель системы бюджетирования предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля („Економічні і технічні науки”). – Луганськ: СНУ, 2002. – №2(48). – С. 104–108.

за матеріалами конференцій

1. Новиков Д.Г. Бюджетирование в системе финансового менеджмента ВУЗа // Материалы IV Всеукраинской конференции по проблемам экономической кибернетики. Общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий государственный университет. – Донецк: ДонГУ, 1999. – С.39-40.

2. Новиков Д.Г. Роль и место бюджетирования в системе финансово-хозяйственной деятельности предприятия // Труди Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Частина 2 / Ред кол. Ступін О.Б. (голова), Александров І.О. (заступник голови), та ін. – Донецьк: ДонНУ, 2000. – С. 293.

3. Новиков Д.Г. Формирование бюджетов предприятия // Моделирование процессов финансового менеджмента ВУЗа. Общая редакция Ю.Г. Лысенко; Донецкий национальный университет. – Донецк: ДонНУ, 2000. – С. 13-15.

4. Новиков Д.Г. Модель анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия. // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта–2002”. – Том 18. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С.33–34.

Анотація

Новіков Д.Г. Моделювання системи бюджетування підприємства в умовах трансформаційної економіки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2003 р.

У дисертаційній роботі класифіковано бюджети підприємства, досліджено їх ієрархічну структуру та підходи до формування. Запропоновано концепцію організації системи бюджетування підприємства, що ґрунтується на процесно-орієнтованому підході до формування системи бюджетів, оперативному аналізі і контролі за її виконанням.

Розроблено моделі: формування системи бюджетів в процесно-орієнтованій системі бюджетування підприємства; механізмів розрахунку на основі системи бюджетів показників агрегованого балансу, абсолютних показників фінансової стійкості, коефіцієнтів автономії, ліквідності, рентабельності, оборотності; механізму встановлення послідовності перепроектування бізнес-процесів підприємства, що ґрунтується на аналізі співвідношення їх значимості та здійснених витрат; обліку виконання операційного бюджету підприємства та бюджету руху грошових коштів; розрахунку індикаторів виконання бюджетів.

Запропоновано структуру інформаційної системи підтримки прийняття рішень у системі бюджетування підприємства. Розглянуто особливості побудови системи бюджетування вищого навчального закладу.

Ключові слова: бюджет, бюджетування, економіко-математичне моделювання, контролінг, реінжиніринг, система підтримки прийняття рішень, підприємство.

Аннотация

Новиков Д.Г. Моделирование системы бюджетирования предприятия в условиях трансформационной экономики. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2003 г.

Для трансформационной экономики характерна высокая динамика изменения состояния ее составляющих, следствием которой является неопределенность внешнего окружения предприятия, многократно увеличивающая риски его функционирования и существенно усложняющая процесс управления различными видами деятельности. Накопление, обработка и выбор релевантной информации для принятия эффективных решений по управлению финансами предприятия достигается за счет применения современных информационных технологий и разработки математических моделей экономических механизмов.

В диссертационной работе классифицированы бюджеты предприятия, исследована их иерархическая структура и основные подходы к формированию системы бюджетов. Предложена концепция организации системы бюджетирования предприятия, основанная на процессно-ориентированном подходе к формированию системы бюджетов, оперативном анализе и контроле за ее исполнением.

Разработаны модели формирования системы бюджетов в процессно-ориентированной системе бюджетирования предприятия, механизма расчета на основе системы бюджетов показателей агрегированного баланса, абсолютных показателей финансовой устойчивости, коэффициентов автономии, ликвидности, рентабельности и оборачиваемости; механизма определения последовательности перепроектирования бизнес-процессов предприятия, основанного на анализе соотношения их значимости и производимых затрат; учета исполнения операционного бюджета и бюджета движения денежных средств; расчета индикаторов исполнения системы бюджетов, которые позволяют проводить оперативную оценку исполнения системы бюджетов, своевременно выявлять возникновение кризисных явлений и получать релевантную информацию о финансовом состоянии предприятия для принятия управленческих решений.

Предложена структура информационной системы поддержки принятия решений в системе бюджетирования предприятия в основу которой положена интегрированная информационная распределенная база данных.

Рассмотрены особенности формирования системы бюджетирования высшего учебного заведения, определяемые смешанным типом финансирования и формированием значительного числа центров ответственности.

Ключевые слова: бюджет, бюджетирование, контроллинг, реинжиниринг, система поддержки принятия решений, экономико-математическое моделирование, предприятие.

Summary

Novikov D.G. Modeling of the enterprise’s budgeting system in the conditions of transformational economy. – Manuscript.

Thesis for a scandidate’s degree on economic sciences jn the speciality 08.03.02 – Economic-mathematical modeling. Donetsk National University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2003.

In the Kandidat thesis enterprise budgets are classified as well as their structure and ways of formation are researched. A concept of the enterprise’s budgeting system is given in the work which is based on the activity-based approach to forming the system of budgets, on operative analysis and control over their fulfilment.

The following models are worked out: formation of the system of budgets in the activity-based enterprise’s budgeting system; mechanisms of calculating the indexes of aggregated balance, absolute indexes of financial stability, coefficients of autonomy, liquidity, profitability and turnover based on the system of budgets; mechanism of establishing the sequence of reengineering of the business process at the enterprise which is based on the analysis of correlation between their importance and expenses involved; accounting of fulfilment of the enterprise’s operational budget and the budget of money movement; working out the indicators of budget.

A structure of information system to support decision-making in the enterprise’s budgeting system is proposed in the work. Peculiarities of how the budgeting system is formed in a higher education institution are also shown in the thesis.

Key words: budget, budgeting, controlling, decision-making support system, economic and mathematical modeling, enterprise, reengineering.

 






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Динаміка формування моторних команд у сенсомоторній корі котів при виконанні цілеспрямованих рухів - Автореферат - 24 Стр.
Краудіони як нелінійні збудження тривимірної кристалічної ґратки - Автореферат - 26 Стр.
ФОТОПРУЖНИЙ ЕФЕКТ В КУБІЧНИХ КРИСТАЛАХ З НЕОДНОРІДНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ - Автореферат - 19 Стр.
ВАРІАНТНІСТЬ РОСІЙСЬКИХ ТЕРМІНІВ ЮРИСПРУДЕНЦІЇ В СИСТЕМНОМУ ТА КОМУНІКАТИВНО-ПРАГМАТИЧНОМУ АСПЕКТАХ - Автореферат - 37 Стр.
ТВОРЧІСТЬ ПОЛЬСЬКИХ КОМПОЗИТОРІВ ЛЬВОВА В КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ МУЗИЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ (1792-1939) - Автореферат - 22 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ МЕТОДІВ АВТОМАТИЗОВАНОГО ДІАГНОСТУВАННЯ БЕНЗИНОВИХ ДВИГУНІВ НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ ПАРАМЕТРІВ В ЇХ СИСТЕМАХ - Автореферат - 24 Стр.
АБДОМІНОКРАНІАЛЬНА ТРАВМА ПОЄДНАНА З АЛКОГОЛЬНОЮ ІНТОКСИКАЦІЄЮ (КЛІНІКО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА. ЛІКУВАЛЬНО-ДІАГНОСТИЧНА ТАКТИКА) - Автореферат - 25 Стр.