У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Національний університет
фізичного виховання і спорту України

НІКОЛУ ПАНАГІОТІС ІОАННІС

УДК 796 – 053.7

СИСТЕМА ОЦІНКИ
УСПІШНОСТІ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ
У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ ГРЕЦІЇ

24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук
з фізичного виховання і спорту

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту.

Науковий керівник – кандидат педагогічних наук, доцент

Давиденко Олена Віталіївна,

Національний університет фізичного

виховання і спорту України, доцент

кафедри теорії та методики

фізичного виховання, рекреації

і оздоровчої фізичної культури

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор, Вільчковський Едуард Станіславович, Львівський державний інститут фізичної культури, професор кафедри теорії та методики фізичного виховання,

кандидат педагогічних наук, доцент Петровська Тетяна Валентинівна, Національний університет фізичного виховання і спорту України, доцент кафедри психології та педагогіки.

Провідна організація – Дніпропетровський державний інститут фізичної культури, кафедра теорії і методики фізичного виховання, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться “21” листопада 2003 року о 16–00 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.829.01 Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ-150, вул. Фізкультури, 1).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ-150, вул. Фізкультури, 1).

Автореферат розіслано “20” жовтня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.І.Воронова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Теорія і методика шкільного фізичного виховання розвивається останніми роками великими темпами, поповнюючись новими даними і набуваючи все більшого практичного значення. Нові науково обґрунтовані теоретичні і методичні розробки великою мірою сприяють досягненню і підтримці стабільного рівня здоров'я, гармонійного фізичного розвитку підростаючого покоління. Багато аспектів проблеми фізичного виховання учнів початкової школи вже вирішено (Я.С. Вайнбаум, 1986; В.С. Язловецький, 1991; О.П. Фальков, Л.П. Сергієнко, 1994; M.S.1997 та ін.).

Цілі фізичного виховання у різних країнах світу мають свої специфічні відмінності, але значною мірою і збігаються (Д.А. Фарбер, А.Г. Хрипкова, 1990; Е.П. Ільїна, 1994; H.іmos, 1995; М.В. Максимова, 1997; Е.С. Вільчковський, 1997; M.S.1997). Однак, мета фізичного виховання може бути досягнута тільки за умови грамотного керування педагогічним процесом через реалізацію певних закономірностей. Ефективність цього процесу багато в чому залежить від урахування соціальних закономірностей, серед яких одне з головних місць посідає програмно-нормативне забезпечення.

Греція – країна із стародавніми традиціями фізичного ("тілесного") виховання. Але тільки у 1988 році Міністерством освіти Греції видана обов'язкова для всіх шкіл країни "Аналітична програма і вказівки до проведення занять з фізичного виховання у початковій школі". І тільки у 1993 році у штатному розкладі початкових шкіл країни з'являється посада вчителя фізичної культури. Програма змінює зміст шкільного фізичного виховання, орієнтуючи його, крім спрямованості на "тілесне виховання", ще й на викладання фізичної культури, яка передбачає різнобічний розвиток людської особистості.

Особливої уваги вимагає методичне забезпечення вчителів фізичної культури навчальними посібниками (С. Токмакидис, А. Явроглу, 1984; V.іssouras, 1997).

Актуальною залишається проблема оцінювання успішності з фізичної культури у початковій школі Греції. Вона суб'єктивна, а відсутність критеріїв, що характеризують індивідуальну і комплексну ефективність засвоєння знань, умінь, навичок і розвитку рухових якостей на уроках, не дозволяє протягом навчального року обґрунтовано удосконалювати методику проведення уроків і планування з метою поліпшення процесу шкільного фізичного виховання.

Зв'язок роботи з планами і темами НДР. Обраний напрямок досліджень пов’язаний з темою 2.2.1 (№ державної реєстрації 0196U0542) Зведеного плану НДР України на 1996–2000 рр. і відповідає проблемі 2.2.Система забезпечення рухової активності і масового спорту" і з темою 2.1.11. "Удосконалення системи державних тестів і нормативів фізичної підготовленості школярів і молоді, яка навчається" (№ державної реєстрації 0101U004940) Зведеного плану НДР Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту на 2001–2005 рр.

Об'єкт дослідження – навчально-виховний процес фізичного виховання у початковій школі Греції.

Предмет дослідження – оцінювання успішності з фізичної культури як критерій ефективності процесу фізичного виховання у початковій школі Греції.

Мета роботи: розробити і науково обґрунтувати критерії оцінювання успішності з фізичної культури як методичне підґрунтя програмного забезпечення процесу фізичного виховання і підвищення його ефективності у початковій школі Греції.

Завдання:

1. Здійснити аналіз спеціальної літератури з проблеми організації та забезпечення процесу фізичного виховання учнів початкової школи.

2. Вивчити ефективність викладання навчальної дисципліни "фізична культура" у початковій школі Греції за результатами функціональних і педагогічних досліджень.

3. Розробити й обґрунтувати критерії оцінювання успішності учнів з фізичної культури як один з методичних аспектів програмного забезпечення процесу фізичного виховання і підвищення його ефективності у початковій школі Греції.

4. Розробити практичні рекомендації щодо застосування обґрунтованої системи оцінювання успішності учнів з фізичної культури для вчителів початкової школи Греції.

Для вирішення поставлених завдань були використані такі методи дослідження: аналіз та узагальнення даних спеціальної літератури; соматометричні, фізіологічні, педагогічні методи дослідження і статистичні методи обробки отриманих результатів. Вибір методик зумовлений станом апаратного забезпечення польових досліджень в умовах початкової школи Греції.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що:

– уперше представлений новий більш об'єктивний і гуманний підхід до оцінки фізичної підготовленості молодших школярів на початку навчального року за системою: “відповідає”, “відстає” чи “випереджає”, середньо ста-тистичні значення нормативного результату віково-статевої групи в прояві конкретної рухової здатності. Оцінка фізичної підготовленості протягом навчального року залежить від характеру динаміки у прояві рухових здатностей учнів;

– уперше розроблені й обґрунтовані об'єктивні критерії оцінки знань і рухового досвіду в системі оцінки успішності учнів Греції відповідно до вимог Аналітичної програми;

– запропоновано систему контролю методичної підготовленості вчителів фізичної культури початкової школи Греції на підставі об'єктивної оцінки успішності учнів за придбані знання, руховий досвід і фізичну підготовленість з урахуванням вимог Аналітичної програми.

Практична значущість роботи. Практичне значення отриманих результатів полягає в розробці практичних рекомендацій для вчителів початкових шкіл Греції щодо використання системи оцінювання успішності з фізичної культури як методичного підґрунтя програмного забезпечення.

Запропоновані й обґрунтовані альтернативні тести і нормативи, на вибір учителів, для оцінки рівня розвитку швидкісних здібностей з урахуванням забезпечення шкіл стадіонами і спортивними майданчиками.

У практику контролю з боку Міністерства освіти Греції запропоновано впровадити об'єктивну оцінку методичної підготовленості вчителів фізичної культури на підставі аналізу успішності учнів конкретних класів і шкіл в цілому.

Особистий внесок дисертанта полягає у виборі напряму досліджень, глибокому аналізі спеціальної літератури з досліджуваної проблеми грецьких, американських, польських, німецьких, українських, російських та інших авторів; проведенні педагогічних і функціональних досліджень у Греції; аналізі та трактуванні отриманих даних; розробці й обґрунтуванні системи оцінювання.

Апробація результатів роботи. Результати дослідження доповідалися на трьох наукових конференціях: ІІ–й науковій конференції аспірантів "Молода спортивна наука України", Львів 1998; ІV–му Міжнародному науковому конгресі "Олімпійський спорт і здоров'я для усіх: проблеми здоров'я, рекреації, спортивної медицини і реабілітації", Київ 2000; Другій міжнародній науковій конференції студентів "Спортивна наука на рубежі сторіч", Київ, 2000.

Результати досліджень впроваджені в практику роботи з фізичного виховання державної початкової школи № 22 м. Салоніки (Греція). Акт впровадження № 1/2002 від 17.06.02 р.

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 6 самостійних друкованих праць, серед яких 3 – статті у спеціалізованих фахових виданнях ВАК України.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота викладена на 182 сторінках комп'ютерної верстки складається із вступу, п'яти розділів, висновків, практичних рекомендацій, списку використаних джерел і 6 додатків. Список літератури включає 195 джерел, серед яких – 20 грецьких авторів та 75 – іншими іноземними мовами. Робота вміщує 41 таблицю, 4 рисунки.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

У вступі обґрунтована актуальність обраної теми досліджень для початкових шкіл Греції, сформульовані об'єкт, предмет, мета, завдання, наукова новизна і практична значущість роботи, особистий внесок автора й апробація отриманих результатів досліджень.

У першому розділі "Актуальні аспекти проблеми фізичного виховання у початковій школі" подано аналіз даних спеціальної літератури, який відображає специфічність процесу фізичного виховання у початковій школі, що ґрунтується на загальних закономірностях і особливостях розвитку організму дітей віком 7–10 років. А також розкрито зміст програмного, організаційного, кадрового і ресурсного забезпечення процесу фізичного виховання у початковій школі Греції.

Детальний аналіз наукових праць грецьких вчених дозволив виявити недостатність забезпечення вчителів фізичної культури початкової школи спеціальною літературою для підвищення рівня їх кваліфікації. Відсутність критеріїв ефективності не дозволяє контрольним органам освіти Греції об'єктивно оцінити успіхи і прорахунки вчителів, які проводять уроки, а отже рівень їх методичної підготовленості. У розділі обґрунтовується необхідність розробки об'єктивних критеріїв оцінювання успішності з фізичного виховання як методичного підґрунтя програмного забезпечення навчального процесу фізичного виховання у початковій школі Греції.

У другому розділі "Методи та організація досліджень" описані методи дослідження: антропометричні, фізіологічні і педагогічні, а також методи статистичної обробки отриманих результатів.

Для вирішення завдань дисертаційного дослідження використовувалися теоретичний аналіз і систематизація даних спеціальної літератури; каліперометрія, спірометрія, пульсометрія, динамометрія; проби із затримкою дихання; функціональна проба з дозованим фізичним навантаженням (Руф’є); педагогічні спостереження, тестування; педагогічний експеримент. З методів математичної статистики використовувалися: визначення середньостатис-тичних значень досліджуваних показників, а також метод парної кореляції; кожна вибірка перевірялася щодо нормальності розподілу, і, залежно від цього, для визначення зв'язку між досліджуваними параметрами, обчислювали коефіцієнти кореляції Пірсона і Спірмена. Для оцінювання результатів впровадження використовували критерій Ван дер Вардена.

Дослідження проводилися у чотири етапи:

1997–1998 рр. – вивчення об'єктивних умов організації і здійснення процесу фізичного виховання в міських початкових школах Греції. Аналіз наукової літератури, систематизація, складання бібліографії.

1998–1999 рр. – вивчення стану фізичного розвитку, фізичної підготов-леності, працездатності, показників статичного здоров'я і виявлення факторів, що впливають на ефективність фізичного виховання грецьких школярів 7–10 років;

2000–2001 рр. – опис результатів аналізу констатуючого експерименту. Визначення та обґрунтування суб'єктивних і об'єктивних критеріїв оцінки успішності з фізичного виховання в початковій школі Греції.

2001–2002 рр. – підготовка практичних рекомендацій і висновків. Проведення їхньої апробації та аналіз результатів на підставі аналітико-статистичної обробки отриманих результатів.

У третьому розділі дисертаційної роботи "Характеристика фізичного стану контингенту, який перебуває під спостереженням" викладені дані формуючого експерименту для визначення значень основних показників антропометрії та функціонального стану, а також фізичної підготовленості і працездатності 272-х грецьких школярів віком 7–10 років.

Аналіз отриманих результатів засвідчив, що середньостатистичні значення окремих характеристик фізичного стану за показниками морфологічного розвитку випробуваних не мали вірогідних розходжень з аналогічними у дослідженнях Г. Георгіадіса (1989–1991 рр.). Оцінювання фізичного розвитку виявило 33,45% школярів з низьким і нижче середнього, 58% – з середнім і 8,5% – з високим і вище середнього рівнями (рис. 1).

Рис. 1. Розподіл грецьких школярів за рівнем

фізичного розвитку залежно від віку (%)

З числа досліджених (272 учнів) 197 дітей мали гармонійний розвиток, при цьому кількість дисгармонійно розвинутих зростала зі збільшенням віку від 7 до 9 років (рис. 2).

Рис. 2. Динаміка гармонійності фізичного розвитку

грецьких школярів 7–10 років

Як видно з графіка кількість гармонійно розвинутих хлопчиків та дівчат 7–8 років відносно рівна; у 9 літних хлопців гармонійно розвинутих 50%, а у дівчат – 88,2%, у 10 річних гармонійно розвинутих дівчат 97%, а хлопців – 64,7%.

Стан серцево-судинної системи випробуваних має свої особливості. Значення ЧСС і АД в умовах відносного спокою у контингенту, який спостерігається, відповідає верхній межі віково-статевої фізіологічної норми. Вірогідність цих даних підтверджують дані А.Delіgіannes (1997) для грецьких школярів цього віку.

Стан респіраторної системи характеризували значення життєвої ємності легень і проб із затримкою подиху, які перебували у межах вікової норми. Стан аеробних можливостей організму за значеннями подвійного добутку (індексу Робінсона) відповідав рівню вище середнього для більшості випробуваних.

Виявлено низький рівень фізичної працездатності школярів та анало-гіч-ний результат адаптаційної реакції їх організму за результатами проби Руф’є.

Рівень розвитку фізичних здібностей за результатами усіх тестів відповідав середньостатистичним груповим значенням, отриманим Г. Георгіадісом за період 1989–1991 рр. У наших дослідженнях рівень загальної витривалості на порядок вищий, ніж у дослідженнях Г. Георгіадіса (табл. 1), що підтверджують прогностичні значення індексу Робінсона. Рівень аеробних можливостей реалізується у виявленні аеробних здібностей.

Таблиця 1

Порівняльні результати тесту
"човниковий біг 20 м" на витривалість, кіл-ть 20 м/хв (Mx+Sx)

Вік, років | Стать | Г. Георгіадіс | Власні дані

7 | хл | 2,3 1,3 | 2,9 1,11

д | 1,8 0,9 | 2,48 0,93

8 | хл | 3,0 1,5 | 3,54 1,26

д | 2,3 1,0 | 3,15 1,21

9 | хл | 3,5 1,7 | 4,42 1,18

д | 2,8 1,3 | 3,23 0,95

10 | хл | 4,2 1,7 | 4,9 1,36

д | 3,2 1,2 | 3,86 1,00

Примітка: в усіх групах p > 0,05.

Виявлені особливості фізичного стану контингенту, який спостерігався, були враховані під час розробки оцінки успішності з фізичного виховання учнів початкової школи Греції.

Четвертий розділ дисертації "Обґрунтування оцінювання успішності як методичного підґрунтя програмного забезпечення фізичного виховання у початковій школі Греції" розкриває методологію розробки системи оцінки успішності з фізичного виховання.

На сьогодні установленим критерієм є: наявність спортивної форми, систематичне відвідування уроків фізичної культури та активна участь у них, а також заняття фізичними вправами крім уроків в школі в години дозвілля.

Згідно цього оцінку “А” отримують учні, які відповідають всім трьом критеріям; оцінку “В” – діти, які іноді пропускають окремі уроки або відносно мало активні на уроках при систематичній їх участі та не мають спортивної форми; оцінку ”Г” – діти без спортивної форми, мало активні та іноді пропускають уроки без поважної причини.

Позитивною стороною такої системи оцінювання успішності з фізичної культури учнів молодшого шкільного віку є її гуманна сторона. Оцінюється не успіх, а дисциплінованість та активність. Така оцінка не викликає негативної реакції на неї, однак вона не може бути мотивом до підвищення інтересів учнів до уроків фізичної культури та прагнення їх до власного фізичного вдосконалення.

Таким чином, оцінка успішності практично не відображає успіху, старанності та помилок дітей в засвоєнні учбового матеріалу та, тим більш, не дозволяє контролювати об’єктивність вчителів в оцінці учня. Оскільки всі оцінки (А, В та Г) практично позитивні, вони не несуть інформації про кваліфікацію вчителя щодо виконання вимог програми.

Якщо у учнів 1–х класів така суб’єктивна оцінка успішності може бути обґрунтована тим, що діти звикають до умов навчання в школі, то вже з 2–го класу в оцінці повинні бути передбачені критерії, які необхідно розробити та обґрунтувати.

Виходячи з реальності вирішення завдань фізичного виховання, видається можливим посилити увагу до результатів засвоєння "Аналітичної програми уроків фізичного виховання у початковій школі" (1995) на підставі виявлення об'єктивних критеріїв оцінювання успішності з фізичної культури, починаючи з другого класу.

Зазначене вище можливе лише за умови чіткого планування навчального матеріалу з конкретним визначенням тем з основ знань, які будуть опановувати учні у конкретних класах; змістом конкретних ігор, танців і змагальних дій, якими вони будуть користуватися для опанування і закріплення умінь, навичок і розвитку рухових якостей за певний період навчання (місяць, триместр, рік).

Такий підхід до планування навчальної роботи вимагатиме від учителів корекції їх методичного рівня і забезпечить підвищення їх мотивації до самоосвіти.

Для всебічного оцінювання успішності учнів 2, 3 і 4-х класів шкіл Греції з фізичної культури вихідними передумовами у нашій роботі стали вимоги Аналітичної програми (1995); регіонально-етнічні особливості морфофункці-онального статусу молодших школярів Греції, отримані у наших дослідженнях, та які містилися в роботах інших грецьких вчених; наявна методика оцінювання успішності у початкових школах Греції; ресурсне забезпечення шкіл Греції інвентарем та устаткуванням; кадрове забезпечення необхідного процесу фізичного виховання; фактичні результати педагогічного тестування учнів віком 7–10 років кожної статі.

Протягом першого року навчання у школі нам видається обґрунтованим використання наявної у Греції системи оцінювання успішності. Однак у процесі засвоєння програми 1-го класу необхідно звернути увагу на те, щоб школярі набували вмінь виконувати вправи, які будуть використані як тестові для визначення рівня розвитку рухових здібностей.

Починаючи з 2-го року навчання, пропонується така система оцінювання успішності, яка враховуватиме усі три необхідні компоненти: знання, руховий досвід і динаміку рівня фізичної підготовленості.

На початку навчального року проводиться первинне тестування фізичної підготовленості як орієнтовний рівень розвитку рухових здібностей і фізичної підготовленості в цілому за системою: "відповідає" середньовіковим нормам, "відстає" чи "випереджає" норму.

У кінці триместру оцінюються знання, руховий досвід і фізична підготовленість за такими критеріями:

Знання: "Відмінно" – А (альфа) – якщо учень може пояснити, що нового він довідався за оцінюваний період з теоретичних тем, які були заплановані на триместр. "Добре" – В (вітта) – якщо учень за допомогою навідних питань вчителя розповідає, що він засвоїв. "Задовільно" – Г (гама) – в усіх інших випадках.

До переліку спеціальних знань з фізичної культури відносяться теми чинної Аналітичної програми, що відображають вирішення соціальних, етичних, пізнавальних і життєвих завдань відповідно до особливостей зростання і розвитку (фізичного та інтелектуального) конкретної дитини у певному віці.

Руховий досвід оцінюється за такою системою: "А" – якщо школяр опанував більше 1/2 вправ, що розучуються за певний період; "В" – якщо школяр опанував 1/2 вправ; "Г" – якщо школяр опанував менше 1/2 вправ.

Фізична підготовленість оцінюється за результатами педагогічного тестування з визначенням позитивної динаміки в результатах тестів порівняно з попереднім тестуванням: "А" – якщо поліпшився результат у двох чи більше тестах; "В" – якщо поліпшився результат в одному тесті; "Г" – якщо збереглися колишні результати та у всіх інших випадках.

Якщо результати знизилися, необхідно з'ясувати причину і врахувати її можливий негативний вплив у подальшій індивідуальній роботі зі школярем.

Загальна оцінка успішності визначається за перевагою однієї з трьох оцінок. За наявності різних оцінок за знання, руховий досвід і фізичну підготовленість перевага надається оцінці за фізичну підготовленість.

Така система оцінювання успішності створює умови для підвищення мотивації до успішного засвоєння навчальної програми не тільки з метою поліпшення фізичної підготовленості школярів; вона спонукає вчителів підвищувати свій методичний рівень у питаннях планування і викладання навчального матеріалу шкільної програми з фізичного виховання навіть в умовах зміни вимог програми з метою її удосконалення в майбутньому.

Крім того, така конкретизація оцінювання успішності вдосконалює систему перевірки діяльності та кваліфікації вчителів фізичної культури з боку адміністрації та радників Міністерства освіти Греції. Порівняння рівня знань, рухового досвіду і фізичної підготовленості учнів із запланованим на цей період навчальним матеріалом допоможе особі, яка перевіряє і контролює, чітко визначити рівень кваліфікації і ступінь творчого підходу вчителя до планування та методики проведення уроків за динамікою засвоєння учнями навчальної програми.

Оцінювання рівня фізичної підготовленості вимагає наявності прийнятного для умов грецьких шкіл І і ІІ циклів навчання комплексу тестових вправ.

Основною вимогою до контрольної вправи-тесту стала його придатність для характеристики конкретної рухової якості (здібності) школярів, доповнена наявністю значного кореляційного взаємозв'язку із значеннями морфофункці-ональних показників організму.

Аналіз значень коефіцієнтів кореляції між результатами бігу на 30 м (найчастіше використовуваний тест для визначення рівня розвитку швидкісних здібностей) і результатами в бігу на 20 м, 10 з ходу і бігу 10 х 5 м (Eurofіt) дозволяє констатувати, що школярі в усіх тестах виявили свої максимальні можливості, про що свідчать значення коефіцієнтів взаємозв'язку (табл. 2).

Таблиця 2

Матриця взаємозв'язку результатів бігу на 30 м

з результатами інших тестів на швидкість (r)

Вік, років | Стать | r з результатами бігу на 30 м

20 м | 10 м с хода | 10х5 м

7 | хл | 0,995 | 0,988 | 0,986

д | 0,997 | 0,972 | 0,986

8 | хл | 0,856 | 0,840 | 0,738

д | 0,994 | 0,994 | 0,853

9 | хл | 0,997 | 0,990 | 0,943

д | 0,925 | 0,965 | 0,932

10 | хл | 0,857 | 0,966 | 0,989

д | 0,987 | 0,966 | 0,968

Таким чином, кожен з цих тестів може бути використаний у якості альтернативи під час визначення рівня швидкісних здібностей молодших школярів. Забезпечення шкіл Греції спеціальними спортивними майданчиками і стадіонами обмежене, а в гірській та острівній частинах країни біля школи важко обладнати 30 метрову пряму. Тому для використання найзручнішою є дистанція 20 м, вона може бути використана для проведення тесту на прояв швидкості, а також кардіореспіраторної витривалості за системою Eurofіt. Для всіх тестів нами розроблені нормативи за допомогою методу перцентилів. У 96,7% випадків оцінка результатів різних тестів на виявлення швидкісних здатностей за розробленими нами нормативами збігалася.

Виявлено значний кореляційний зв'язок результатів тестів на прояв швидкості із значеннями морфофункціональних показників організму учнів, що дозволило за динамікою цих результатів оцінити оздоровчу ефективність уроків фізичного виховання за визначений період (місяць, триместр, рік). Зміна значень коефіцієнтів кореляції між результатами в тестах і значеннями функціональних показників у віковому аспекті підтверджує гетерохронність дозрівання функціональних систем організму дітей віком від 7 до 10 років.

Контрольними вправами для визначення рівня силових здібностей, гнучкості і рівноваги слугували тести системи Eurofіt, оскільки вони були рекомендовані цієї системою і розроблялися за участю грецького вченого V.іssouras (1997). У наших дослідженнях результати цих тестів мали значні коефіцієнти кореляції із значеннями функціональних показників і, отже, могли побічно характеризувати стан систем організму, які забезпечують рівень прояву цих якостей. Такими тестами для оцінки швидкості є біг з високого старту 20 м, 30 м, 10 х 5 м; біг 10м з ходу (тести альтернативні). Для оцінки сили використовується комплекс з 2-х тестів – стрибок в довжину з місця та підйом тулуба у сід з положення лежачи на спині; при наявності кистьових динамометрів додається 3-й тест (тести не альтернативні). Для оцінки витривалості – біг із заданою швидкістю (20 м). Для оцінки спритності – “човниковий біг 4 х 9 м”. Для оцінки гнучкості – нахил сидячи. Для оцінки рівноваги – тест “Фламінго” (Eurofіt). Якість тестів в комплексі – за вибором вчителя, однак комплекс повинен бути незмінним для всього періоду навчання у початковій школі з метою проведення “наскрізного тестування”.

Розроблені нормативи для оцінки тестів вірогідно не відрізнялися від номограми Г. Георгіадіса (1992), що підтверджує репрезентативність нашої вибірки. Слід відзначити, що лише середні групові результати у прояві витривалості в наших випробуваних були вірогідно вищі, ніж у дослідженнях Г. Геогіадіса за період 1989–1991 рр., що підтверджує рівень значень індексу Робінсона як опосередковану характеристику аеробних можливостей організму.

Рекомендовані контрольні вправи, які можна використати під час складання комплексу тестів для визначення рівня фізичної підготовленості учнів, що є найпридатнішими для умов конкретної школи і особливостей контингенту з дотриманням вимоги не змінювати цей комплекс при наскрізному тестуванні одних і тих же учнів в І і ІІ циклах навчання.

Апробація системи оцінювання успішності з фізичного виховання проводилася на базі державної початкової школи № 22 м. Салоніки (Греція). В експерименті брали участь 18 учнів 2х – 4х класів.

Експеримент містив оцінку фізичної підготовленості на початку курсу спостережень за системою "відповідає", "відстає", "випереджає" вікову середньостатистичну норму у кожному тесті. Через 2,5 місяці, без втручання в методику проведення уроків фізичного виховання, оцінювали рівень знань на підставі опитування школярів за трьома теоретичними темами, вивченими за цей період; ступінь опанування техніки 5-ти розучених за цей період рухів (руховий досвід) і динаміку результатів у тестах.

П'ятий розділ "Обговорення результатів досліджень" підводить підсумок виконаної роботи. У розділі підтверджені дані літератури про стан морфофун-кціонального розвитку організму дітей віком 7–10 років на контингенті грецьких школярів; розширено уявлення про можливість використання якісних і кількісних критеріїв в оцінюванні успішності відповідно до змісту програм з фізичного виховання у початковій школі Греції. Отримані нові дані: про стан гармонійності фізичного розвитку молодших школярів Греції; про значення ЧСС і АТ у стані відносного спокою, які відповідають верхній межі функціональної норми; про підвищення рівня кардіо-респіраторної витривалості за останні 10 років, які підтверджують значення індексу Робінсона, як характеристику стану аеробних можливостей організму грецьких школярів.

Обґрунтована система оцінювання успішності з фізичного виховання з використанням об’єктивної оцінки знань, умінь, навичок і розвитку рухових якостей, що дозволяє оцінити ефективність цього педагогічного процесу, а також методичну кваліфікацію вчителя фізичного виховання.

На підставі аналізу отриманих результатів розроблено практичні рекомендації оцінки успішності учнів початкової школи Греції для вчителів фізичної культури і проведено апробацію в школі № 22 м. Салоніки (акт впровадження від "17" червня 2002 р.)

ВИСНОВКИ

1. Аналіз літератури з проблеми організації, забезпечення і методики фізичного виховання початкової школи дозволив виявити напрямки вдосконалення системи оцінки успішності з фізичного виховання, як один з факторів, що сприяє підвищенню мотивації школярів до активної участі в уроках фізичної культури та методичної кваліфікації вчителів.

2. Зміст "Аналітичної програми і вказівок проведення занять з фізичного виховання у початковій школі" Греції відображає організацію цього навчального процесу; дозволяє використовувати широкий спектр різних рухів; дає можливість і створює умови для розвитку рухових здатностей; покращує розуміння значення систематичних занять фізичними вправами для зміцнення здоров'я під час уроків фізичного виховання і завдяки їм. Однак відсутність об'єктивних якісних і кількісних оцінок знань, рухового досвіду і фізичної підготовленості в оцінюванні успішності, не дозволяє оцінити ефективність цього процесу для кожного учня, конкретного класу і школи в цілому.

3. Об'єктивними причинами недостатньої ефективності процесу фізичного виховання у початковій школі Греції на підставі аналізу педагогічного спостереження визначено: незадовільний стан кадрового забезпечення – вчителі часто не мають спеціальної освіти і необхідного рівня кваліфікації; недостатність забезпечення вчителів вітчизняними методичними посібниками, розробками, рекомендаціями з нових технологій, що застосовуються під час уроків фізичного виховання.

4. Морфологічний статус школярів, що перебувають під спостереженням, вірогідно не змінився за останні 10 років. Отримані нові дані про гармонійність фізичного розвитку грецьких дітей віком 7–10 років свідчать, що кількість дисгармонійно розвинутих школярів підвищується, в міру збільшення віку, з 27,8% до 35,3%.

5. Значення функціональних показників кардіореспіраторної системи грецьких школярів характеризують відсутність відмінностей в порівнянні з європейськими стандартами. Значення ЧСС і АД в умовах відносного спокою у контингенту, що спостерігається, відповідає верхній границі віково-статевої фізіологічної норми.

6. Запропоновані тести для оцінювання рівня розвитку рухових якостей в результаті визначення характеристик фізичного стану 272 грецьких школярів віком 7–10 років і наявності значних коефіцієнтів кореляції на рівні r = 0,457 – 0,746 (при критичному r = 0,129) між результатами педагогічного тестування і значеннями функціональних показників організму, що дозволило побічно характеризувати оздоровчу ефективність процесу фізичного виховання.

7. Розроблений новий підхід до оцінювання фізичної підготовленості школярів Греції віком 8–10 років за системою: "відповідає", "відстає" чи "випереджає" середньостатистичні віково-статеві нормативи в рухових тестах під час первинного тестування, а через визначений період занять – за динамікою результатів в тестах. Для оцінок фізичної підготовленості учнів початкової школи Греції в позакласній і позашкільній роботі з видів організованої рухової активності рекомендується використовувати розроблену нами шестирівневу номограму.

8. Порівняльний аналіз даних наших досліджень і наведених в літературі показав, що за останні 10 років у школярів початкової школи Греції вірогідно (при p<0,05) підвищився до задовільного рівень кардіореспіраторної витривалості, що підтверджують і значення індексу Робінсона як опосередкованої характеристики аеробних можливостей організму. Стан фізичної підготовленості за проявом швидкості, сили, гнучкості і спритності залишився на тому ж рівні, який був виявлений Г. Георгіадісом в дослідженнях 1989–1991 рр.

9. Розроблено і обґрунтовано систему оцінювання успішності учнів з фізичного виховання у початковій школі Греції, яка дозволяє:–

оцінити освітню сторону навчального процесу фізичного виховання: рівень набутих знань, умінь і навичок;–

оцінити оздоровчу ефективність навчального процесу за характером динаміки фізичної підготовленості;–

оцінити правильність підбору і планування навчального матеріалу на триместр, рік; а також виправданість засобів і методів для вирішення поставлених завдань, тобто оцінити рівень кваліфікації вчителя фізичної культури.

Оцінка зберігає гуманний характер.

СПИСОК РОБІТ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.Николу Панагйотис. Объективная оценка успеваемости как критерий эффективности процесса физического воспитания в начальной школе Греции // Сб. научных трудов “Физическое воспитание студентов творческих специальностей”. – Харьков: ХХПИ. – № 7. – 2002. – С. 85–90.

2. Николу Панагйотис. Характеристика физического состояния школьников Греции в возрасте 7–10 лет // Збірник наукових праць “Педагогіка, психологія та медико – біологічні проблеми фізичного виховання і спорту”. – Харків: ХХПІ. – № 20. – 2002. – С. 65–70.

3. Николу Панагйотис. Контроль эффективности физического воспитания в начальной школе Греции // Сб. научных трудов “Физическое воспитание студентов творческих специальностей”. – Харьков: ХППИ.. – № 3. – 2003. – С. 130–137.

4. Николу Панагйотис. Обґрунтування оздоровчої ефективності програм фізичного виховання в школах Греції // Матеріали другої наукової конференції аспірантів “Молода спортивна наука України”. – Львів, 1998. – С. 93–97.

5. Николу Панагйотис. Особенности физического развития и подготовленности школьников – цыган, проживающих в Греции // Спортивная наука на рубеже столетий. Вторая международная научная конференция студентов. – К., 2000. – С. 171–173.

6. Николу Панагйотис. Этнические особенности физического состояния греческих цыган в возрасте 7–10 лет // Четвертий міжнародний науковий конгрес “Олімпійський спорт і спорт для всіх: Проблеми здоров’я, рекреації, спортивної медицини та реабілітації ”. – К., 2000. – C. 402.

АНОТАЦІЯ

Ніколу Панагіотіс Іоанніс. Система оцінки успішності з фізичного виховання в початковій школі Греції. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.02. – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення. – Національний університет фізичного виховання і спорту України, Київ, 2003.

У дисертації розглядається проблема обґрунтування і розробки об'єктивної системи оцінки успішності з фізичного виховання школярів Греції 7–10 років та використання її в початковій школі Греції.

Розроблена система оцінки успішності з фізичного виховання обґрунто-вана вибором об’єктивних критеріїв з урахуванням вимог "Аналітичної програми та вказівок до проведення занять з фізичного виховання в початковій школі" та аналізу результатів педагогічних та функціональних досліджень школярів Греції віком 7–10 років.

Отримано нові дані про адаптаційні та аеробні здатності організму молодших школярів віком 7–10 років, учнів І та ІІ циклів навчання в загальноосвітній школі Греції.

Запропоновано як складові оцінок успішності з фізичного виховання кількісні та якісні критерії, що відповідають віковому фізичному та психічному стану 8–10-річних учнів Греції, а також особливостям змісту "Аналітичної програми та вказівок до проведення занять з фізичного виховання в початковій школі".

Проведені дослідження дозволили виявити досить задовільний рівень аеробних можливостей та відповідний рівень загальної витривалості.

Розроблена система оцінок може бути використана як об'єктивна оцінка методичної підготовки вчителів фізичного виховання.

Ключові слова: початкова школа Греції, оцінка успішності з фізичного виховання, тест, знання, руховий досвід, рухові здатності, методична кваліфікація вчителів.

АННОТАЦИЯ

Николу Панагиотис Иоаннис. Система оценки успеваемости по физическому воспитанию в начальной школе Греции. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидат наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.02 – Физическая культура, физическое воспитание разных групп населения.– Национальный университет физического воспитания и спорта Украины, Киев, 2003.

Диссертация посвящена проблеме обоснования и разработки объективной системы оценки успеваемости по физическому воспитанию греческих школьников в возрасте 7–10 лет и использования ее в начальной школе Греции.

Изменения ориентиров программы школьного физического воспитания в начальной школе Греции с “телесного воспитания” на преподавание физической культуры предусматривает развитие и других сторон личности ребенка на основе знаний об Олимпийской идее и движении; гигиене и первой помощи во время занятий физическими упражнениями; о пользе системати-ческих занятий двигательной активностью и т.д. Такой подход к содержанию уроков физического воспитания повышает интерес учащихся и образова-тель-ную эффективность уроков, позволяет школьникам сознательно использовать средства физической культуры и спорта для укрепления здоровья и обеспечения нормальной жизнедеятельности.

Степень усвоения знаний как уровень образовательной подготовленности учащихся не находит отражения в существующей системе оценки по физическому воспитанию младших школьников Греции, так же как и степень усвоения двигательных умений и формирования двигательных навыков, из которых складывается двигательный опыт.

Разработанная система оценки успеваемости по физическому воспитанию обоснована выбором объективных качественных и количественных критериев с учетом требований “Аналитической программы, указаний для проведения занятий по физическому воспитанию в начальной школе Греции” и анализа результатов педагогических и функциональных исследований 272 детей Греции, учащихся I и II циклов обучения в начальной школе в возрасте 7–10 лет по 34 испытуемых в каждой возрастной группе.

Получены новые данные о характере и динамике физического развития греческих школьников по мере увеличения их возраста от первого к четвертому году обучения, однако среднестатистические значения показателей их физического развития за 10 лет (с 1991 г. по 2001 г.) достоверно не изменились.

К особенностям функционального состояния кардиореспираторной системы греческих школьников можно отнести тот факт, что значения ЧСС и АД в условиях относительного покоя соответствовали верхней границе возрастно-половой нормы; ЖЕЛ и ЧД – в пределах физиологической нормы.

Анализ полученных данных о состоянии аэробных возможностей организма младших школьников Греции позволил выявить повышение их уровня (по значению индекса Робинсона), что отразилось в улучшении кардиореспираторной выносливости по результатам теста “челночный бег 20 м – Eurofіt” до удовлетворительного уровня по сравнению с данными Г.Георгиадиса 1989–1991 гг. Уровень развития быстроты, силы, гибкости и равновесия за последние 10 лет достоверно не изменился.

Обосновано использование в качестве составляющих оценки успеваемости по физическому воспитанию количественных и качественных критериев, которые отвечают возрастному, физическому и психическому состоянию 8–10 летних учащихся Греции, а так же особенностям содержания “Аналитической программы и указаний для проведения занятий по физическому воспитанию в начальной школе Греции”.

В предлагаемой системе оценки успеваемости учитываются и оцениваются три основных критерия: знания, двигательный опыт и физическая подготовленность. Для оценки каждого из критериев предлагаются объективные показатели. На основе сочетания оценок за каждый из критериев ставится общая оценка по физическому воспитанию, при этом сохраняется принятая в Греции градация оценок: “отлично” – А (альфа); “хорошо” – В (витта); “удовлетворительно” – Г (гамма).

В разработанной системе образовательная сторона учебного процесса оценивается на основе объективного анализа качества усвоения школьником знаний за оцениваемый период (триместр, год): “отлично” – если ученик четко объясняет, что он узнал для себя нового из бесед на запланированные темы; “хорошо” – если отвечает с помощью наводящих вопросов; “удовлетво-ри-тельно” – во всех остальных случаях. Двигательный опыт оценивается в зависимости от количества приобретенных за намеченный срок двигательных умений и навыков (более 50%; 50%; менее 50% соответственно). Физическая подготовленность при первичном тестировании в начале учебного года оценивается по системе: “опережает”, “соответствует” или “отстает” от значений среднестатистических результатов своей возрастно-половой группы. Через определенный период занятий (триместр) разработанная система оценки, физическая подготовленность оценивается по динамике улучшения результатов в тестах: “отлично” – если улучшились результаты двух и более тестов; “хорошо” – хотя бы в одном тесте; “удовлетворительно” – во всех остальных случаях. Оценка физической подготовленности по системе: “соответствует”, “отстает” или “опережает” средневозрастные нормативы не травмируют психику детей оценками “плохо”, “очень плохо”, сохраняет гуманный характер, стимулирует интерес учащихся к участию в уроках физического воспитания, к получению знаний в области физической культуры и спорта, олимпийском движении, гигиене и т.п.

Разработанная система оценки, учитывающая уровень усвоения знаний и умений, приобретение навыков и повышение уровня развития двигательных качеств предлагается для использования в качестве оценки методической квалификации учителей физической культуры.

Ключевые слова: начальная школа Греции, оценка успеваемости по физическому воспитанию, тест, знания, двигательный опыт, двигательные способности, методическая квалификация учителей.

ANNOTATION

Nikolou Panagiotis Ioannis. System of evaluating success in physical education in elementary school Greece. – Manuscript.

Dissertation for obtaining Candidate’s Degree in physical education and sport in speciality 24.00.02 – Physical culture, physical education of different population groups. – National University of Physical Education and Sport of Ukraine, Kуiv, 2003.

The Dissertation deals with the problem


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ СИСТЕМНОГО ОСТЕОПОРОЗУ У ЛЮДЕЙ СТАРШИХ ВІКОВИХ ГРУП - Автореферат - 23 Стр.
РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 61 Стр.
ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ ЗАСОБИ ПОБУДОВИ КОРПОРАТИВНИХ КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ АСУ В ДИНАМІЦІ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ - Автореферат - 43 Стр.
АНТИДЕМПІНГОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В СИСТЕМІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВ‘ЯЗКІВ УКРАЇНИ - Автореферат - 29 Стр.
Обґрунтування критеріїв оцінки та удосконалення економічної роботи на підприємстві (на матеріалах виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК Криму) - Автореферат - 22 Стр.
ВПЛИВ АКТИВАЦІЇ МІТОХОНДРІАЛЬНОЇ ПОРИ НА ДІЯЛЬНІСТЬ СЕРЦЯ - Автореферат - 33 Стр.
ОЦІНКА ГЕНЕТИЧНОЇ ГЕТЕРОГЕННОСТІ ПОПУЛЯЦІЙ КУРЕЙ РІЗНОГО НАПРЯМКУ СЕЛЕКЦІЇ ЗА КІЛЬКІСНИМИ ОЗНАКАМИ - Автореферат - 19 Стр.