У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кримський державний аграрний університет

Миколаївський державний аграрний університет

Немирович Світлана Миколаївна

УДК . 16 : (663.2. /3+65.01.12)

Обґрунтування критеріїв оцінки та удосконалення економічної роботи
на підприємстві (на матеріалах виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК Криму)

08.06.01 - економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового
ступеня кандидата економічних наук

Миколаїв - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Кримському державному аграрному університеті Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Зінов’єв Фелікс Володимирович,
Кримський державний аграрний університет,
зав. кафедри агробізнесу та ЗЕД.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,
академік УААН, заслужений діяч
науки і техніки України

Месель-Веселяк Віктор Якович,
Інститут аграрної економіки УААН,
зав. відділом форм господарювання;

кандидат економічних наук,
старший науковий співробітник

Черемісіна Світлана Георгіївна,

Інститут винограду та вина “Магарач”,
старший науковий співробітник відділу економіки.

Провідна організація: Національний аграрний університет, кафедра менеджменту, Кабінету Міністрів України, м. Київ.

Захист відбудеться “27” червня 2003р. о 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 38.806.01 у Миколаївському державному аграрному університеті за адресою: 54010, м. Миколаїв, вул. Паризької Комуни, 9, конференцзала.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці миколаївського державного аграрного університету за адресою: 54010, м. Миколаїв, вул. Карпенка, 73.

Автореферат розісланий 25.05. 2003 р.

Вчений секретар спеціалізованої
вченої ради Клочан В.Ф.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Знання економічних закономірностей і передбачення їх змін, котрі виникають у ході формування ринкових механізмів, а також аналіз стану аграрної економіки, ресурсного потенціалу, рівня життя сільських жителів дозволяють визначити модель нового господарського механізму, що включає систему принципів управління в умовах незбалансованого аграрного ринку.

Трансформація економіки, пошук ефективних господарських механізмів в аграрному секторі супроводжуються не тільки необгрунтованістю прийнятих рішень, але і недостачею підприємницьких ресурсів – висококваліфікованих спеціалістів, що відповідають вимогам нових умов господарювання, у яких необхідність і значення економічної роботи різко зростає. Виникає потреба в розробці і впровадженні в практику економічної роботи підприємств якісно нових механізмів. Практичні аспекти їх удосконалення, різноманітні аспекти праці економістів розглядали Гаврилов О.Г., Завадський Й.С., Зінов’єв Ф.В., Червен І.І., Макаренко П.М., Калініченко І.Л., Коваленко С.О., Месель-Веселяк В.Я., Павлов В.М., Репп Х.О., Саблук П.Т., Спіцин А.І., Черемісіна С.Г., Чікуркова А.Д. та інші.

Формування сучасного ринку, яке супроводжується фінансовою нестабільністю, скороченням обсягів виробництва, зниженням ресурсного потенціалу підприємств, домінуванням тіньових механізмів господарювання, значною втратою трудової мотивації обумовлює істотні зміни у змісті роботи економістів.

Економічне обґрунтування сукупності складних процесів, що відбуваються у виноградарсько-виноробному підкомплексі, потребують від економістів якісно нових знань та досконалого володіння ними новими методами фахової діяльності. Практика господарювання показує, що вистояли, в основному, великі підприємства, які дієво використовують ефект масштабу виробництва. Вони істотно трансформували механізми господарювання, проте зберегли свій організаційно-правовий статус, ресурсний потенціал, адаптувалися до нових умов господарювання, стабілізують обсяги виробництва і переробки продукції.

Розвиток і підвищення ефективності функціонування таких підприємств у значній мірі визначається потенціалом економічної служби, вмінням спеціалістів раніше і глибше інших передбачати що необхідно здійснити, прогнозувати можливості виникнення ризикових ситуацій і т.д. Тому дослідження трансформації функцій економічних служб в умовах перехідної економіки, обґрунтування критеріїв оцінки і розробка заходів, спрямованих на удосконалення методів економічної роботи, безсумнівно, актуальні.

Зв’язок роботи з планами наукових досліджень. Тема дослідження входить у план НДР Кримського державного аграрного університету по проблемі “Наукове забезпечення галузей АПК Криму, розробка й удосконалення технологій виробництва і переробки сільськогосподарської продукції в нових умовах господарювання” (Державний реєстраційний номер 0102 V 000127). Тема затверджена вченою радою Кримського державного аграрного університету 29 грудня 2001 р. (протокол № 2).

Мета та завдання дослідження. Метою дослідження є розробка заходів для удосконалення економічної роботи у великих виноградарсько-виноробних підприємствах.

Для досягнення зазначеної мети в роботі поставлені і вирішуються такі завдання:

- сформулювати сутність і зміст роботи економістів підприємств виноградарсько-виноробного підкомплексу, розкрити методи їх роботи в нових умовах господарювання;

- розробити системний підхід до дослідження ефективності економічної роботи на підприємствах;

- дати оцінку змісту роботи економістів у нових умовах господарювання;

- обґрунтувати критерії оцінки економічної роботи, адаптувати їх до нових умов господарювання;

- запропонувати напрямки удосконалення економічної роботи у виноградарсько-виноробних підприємствах.

Об’єктом дослідження є економічна діяльність виноградарсько-виноробних підприємств Криму, а предметом дослідження - ефективність роботи економічної служби в нових умовах господарювання.

Методи дослідження. У ході дослідження автором використовуються: методика оцінки розміру людського капіталу спеціаліста (для вартісної оцінки його потенціалу); методика оцінки рівня організації роботи, методи дослідження мотивації спеціалістів (для дослідження умов діяльності економіста); методи експертних оцінок, хронографії, самофотографії, анкетування (для дослідження функцій і змісту роботи економістів); метод парних порівнянь на основі багатомірного шкалювання, метод матриць-координат, методика оцінки легальних втрат, оцінка ризиків (для дослідження легальних аспектів економічної діяльності); методика визначення обсягів тіньового виробництва, тіньової зайнятості, тіньових прибутків (для оцінки тіньових механізмів господарювання). Для оцінки ефективності економічної роботи використані уточнені автором критерії оцінки ефективності реалізації потенціалу економіста.

У якості аналітичного матеріалу використовувалися дані Держкомстату Криму, Міністерства агропромислового комплексу Криму, комбінату “Кримрадгоспвинпром”, спеціалізованих виноградарсько-виноробних підприємств Криму, а також результати особистих розробок автора. Дослідження охоплюють період з 1991 по 2001 роки.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що:

- вперше розроблено системний підхід дослідження діяльності економічної служби й ефективності економічної роботи у виноградарсько-виноробних підприємствах, що узагальнює використовувані раніше підходи до оцінки окремих сфер економічної роботи на підприємстві з адаптацією їх до умов ринкової економіки;

- складено рейтинг методів економічних досліджень по ступеню їх значимості в практиці економічної роботи, спрямований на виділення найбільш значимих методів досліджень у різноманітних сферах діяльності економіста;

- уточнено методику оцінки ефективності роботи економістів у особистому та загальногосподарському аспектах, що включає розроблені автором критерії оцінки та більш досконалі розрахунки коефіцієнтів, які відображають рівень організації праці;

- запропоновано методи роботи економістів у нових умовах господарювання, що припускають наявність в економіста більших організаційних повноважень, крім традиційних функцій планово-аналітичної та нормативної діяльності.

Практична цінність роботи полягає в розроблених рекомендаціях по удосконаленню організації та підвищенню результативності роботи економістів, розробленій професійно-кваліфікаційнїй моделі та запропонованих підходах до оцінки окупності потенціалу економіста. Функціональне положення економіста і критерії оцінки його роботи прийняті до впровадження Міністерством агропромислового комплексу Криму (довідка №843 від 26 листопада 2002р.). Вони можуть бути застосовані на будь-якому підприємстві агропромислового комплексу.

Методика дослідження діяльності економістів і ефективності економічної роботи на підприємстві викладається в курсі “Методика економічних досліджень”, функціональне положення економіста - у курсі “Управління персоналом”, а практичний досвід роботи економістів - у курсі “Методика економічного навчання”. Ці розробки автора також впроваджені у навчальний процес в Кримському державному аграрному університеті (довідка № 1823 від 8 листопада 2002р.). Матеріал колективної монографії “Економічна робота на підприємствах” може слугувати основою для спецкурсу, що формує у економістів (випускників вузів) навички майбутнього спеціаліста.

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що приведені в роботі результати дослідження отримані автором самостійно. У колективній публікації, підготовленій у співавторстві, автору належать: у статті “Оцінка ефективності труда господарських керівників і спеціалістів” – методика і оцінка ефективності роботи спеціалістів; у колективній монографії “Економічна робота на підприємствах” – автором розкриті особливості діяльності економістів у нових умовах господарювання, зміст роботи економістів, мотиви і стимули, критерії оцінки діяльності економістів.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження доповідались і обговорювались на науково-практичних конференціях: “Механізми господарювання та проблеми економічного росту в АПК України”, ЛНАУ, м. Луганськ, березень 2002р., “Формування ринкового середовища господарювання”, КДАУ, м. Сімферополь, травень 2002р., “Трансформація агропромислового комплексу Криму у ринкових умовах”, КДАУ, м. Сімферополь, листопад 2002р., “Проблеми та перспективи розвитку транзитивної економіки”, ТНУ ім. В.І. Вернадського, м. Сімферополь, грудень 2002р.

Публікації. Матеріали дослідження знайшли відбиток у п’яти статтях, опублікованих у фахових наукових виданнях, брошурі “Ефективність економічної роботи в підприємстві”, колективній монографії “Економічна робота на підприємствах” загальним обсягом 9,2 друкованих аркуша.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (102 найменування), додатків. Робота викладена на 155 сторінках машинописного тексту, містить 41 таблицю, 8 рисунків, 3 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі дисертації “Теоретичні і методичні основи організації економічної роботи в умовах перехідної економіки” розглянуті сутність і зміст роботи економіста в сучасних умовах, досліджені особливості формування нових практичних методів і прийомів економічної роботи, уточнені й удосконалені методичні прийоми дослідження стану економічної роботи в підприємствах.

Для проведення повного і вичерпного аналізу змісту роботи сучасного економіста, розробки перспективних напрямків і механізмів її удосконалення необхідна порівняльна оцінка функціонального кола обов’язків економіста агропромислового підприємства в умовах адміністративно-планової економіки і сучасних ринкових умовах.

Раніше економісти були кабінетними спеціалістами, “теоретиками” виробництва. Проте, вивчаючи досвід економістів кращих підприємств Криму, можна зробити висновок, що в наш час прийоми їх роботи істотно змінюються . Якісно новими завданнями в діяльності спеціаліста економічної служби агропромислових підприємств стають: розробка бізнес-планів, організація цінового моніторингу; розробка й обґрунтування систем ефективного ресурсоспоживання, розробка механізмів забезпечення конкурентоспроможності продукції підприємства, аналіз ефективності реалізаційної діяльності та ін.

Зміни в механізмах господарювання наклали істотний відбиток на особливості формування нових методів економічної роботи. Дослідження змісту функцій, стану й ефективності економічної роботи у виноградарсько-виноробних підприємствах здійснено нами за допомогою комплексного підходу, що включає дослідження й оцінку потенціалу спеціалістів, умов їх діяльності, функцій і змісту роботи, особисту і суспільногосподарську оцінку ефективності економічної роботи.

Рис. 1. Система методичного обґрунтування економічної роботи у нових умовах господарювання

Наявність в структурі господарських механізмів у підприємствах виноградарсько-виноробного підкомплексу нелегальних, тіньових елементів обумовила необхідність застосування в роботі диференційованого методичного підходу, що дозволив вивчити легальні аспекти економічної діяльності підприємств, а також дослідити і оцінити масштаби тіньових механізмів господарювання.

У відповідності із трансформацією системи внутрішньогосподарських економічних механізмів істотно змінюється діяльність економістів у сфері методичного обґрунтування їх функціонування. Системи і сфери господарських механізмів, їх структурні складові визначають необхідність розширення й удосконалення методичної бази економічної роботи в підприємстві.

Тому, діяльність економіста по формуванню нових економічних механізмів господарювання повинна здійснюватися за допомогою сукупності методів і методик (рис. 1). Внутрішньогосподарські механізми створюють основу для системи прийняття управлінських рішень, що, у свою чергу, також лежать в основі економічної роботи та, водночас, є її ціллю й змістом.

У другому розділі дисертації “Практична діяльність економічних служб виноградарсько-виноробних підприємств Криму” розкрито сучасний зміст роботи економіста, досліджено практичні аспекти діяльності економістів по формуванню нових механізмів господарювання, оцінено ефективність їх діяльності у виноградарсько-виноробних підприємствах.

Для вивчення і оцінки стану й ефективності економічної роботи нами були досліджені великі виноградарсько-виноробні підприємства, що зуміли вистояти в умовах трансформації виробничих відносин, механізмів господарювання й економічної системи в цілому, використовуючи ефект масштабу, недоступний більшості реформованих підприємств.

Аналіз змісту роботи головних економістів виноградарських господарств виявив істотні зміни в характері їх діяльності. Тривалість трудового процесу головного економіста агропромкомбінату “Виноградний” за останні 10 років змінилася незначно, проте трансформувалася структура тимчасових витрат часу на виконання окремих функцій (табл. 1). На організацію і безпосередньо економічну роботу припадає майже 20% робочого часу. Скоротились витрати на внутрішні переміщення, виконання невластивих функцій, незначно зросли втрати робочого часу.

Найбільшу питому вагу в структурі витрат робочого часу головних економістів займають: одержання інформації, аналіз господарської діяльності, планування (табл. 2). Проте з метою якнайшвидшої адаптації економічної діяльності великих виноградарсько-виноробних підприємств необхідно удосконалення прийомів економічної роботи, їх відповідність вимогам нових умов господарювання: оцінці легальних і тіньових втрат, оцінці розміру податкового тягара і розробці механізмів його оптимізації, оцінці ризиків, вивченню ринкової, маркетингової інформації, а також розробці механізмів забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

Таблиця 1 – Зміст роботи головного економіста АПК “Виноградний”*

Функції і методи
їх реалізації | 1991р.** | 2001р.

хвилин | % | хвилин | %

Організація економічної роботи | 26 | 5,3 | 41 | 7,7

Планування, формування механізмів господарювання | 49 | 9,9 | 63 | 11,9

Вивчення нормативних документів і кореспонденції | 20 | 4,0 | 47 | 8,9

Аналіз господарської діяльності | 47 | 9,5 | 50 | 9,4

Участь у ревізійній діяльності | 18 | 3,6 | 20 | 3,8

Оформлення результатів аналітичної роботи | 25 | 4,6 | 35 | 6,6

Організація економічного навчання | 16 | 3,2 | 19 | 3,6

Методична допомога | 10 | 2,2 | 9 | 1,7

Прийом відвідувачів | 11 | 2,2 | 16 | 3,0

Вивчення передового досвіду | 8 | 1,6 | 6 | 1,1

Упорядкування, перевірка документів | 15 | 3,0 | 19 | 3,6

Виробничі наради | 40 | 8,1 | 20 | 3,8

Внутрішньогосподарські переміщення | 32 | 6,5 | 22 | 4,2

Поїздки за межі господарства | 120 | 24,2 | 110 | 20,8

Невластиві функції | 45 | 9,1 | 30 | 5,7

Втрати робочого часу | 15 | 3,0 | 23 | 4,3

Разом | 495 | 100,0 | 530 | 100,0

* - визначені на основі самофотографій і хронометражних спостережень

** - дані подані за результатами досліджень наукового керівника

Аналіз використання робочого часу головного економіста агрофірми “Золота балка”, проведений на основі фотографії робочого часу й узагальнення отриманих даних, дозволяє відзначити, що по періодах року тривалість праці коливається від 498 до 562 хв. У весняно-літній період чистий робочий час головного економіста агрофірма “Золота балка” (без врахуванням втрат і невластивих функцій) складає 435 хв. (87,3%), більше часу витрачається на аналітичну і ревізійну роботу, а в осінньо-зимовий період – 408 хв., які використовуються на упорядкування статистичної звітності й уточнення перспективних планів.

Велике значення має те, в яких умовах і як трудяться спеціалісти економічної служби господарства, який рівень організації їх праці, що визначається, у першу чергу, ступенем і якістю інформаційного, кадрового забезпечення, трудомісткістю виконуваної роботи, технічною оснащеністю робочого місця, а також, деякою мірою, фінансово-економічними можливостями даного підприємства.

Таблиця 2 – Зміст роботи головних економістів агрофірми “Золота балка”
і агропромислового комбінату “Виноградний”, 2001р.

Функції і методи їх реалізації | АФ “Золота
балка” | АПК
“Виноградний”

хвилин | % | хвилин | %

Одержання інформації | 67 | 13,1 | 68 | 10,0

Планування | 85 | 16,8 | 63 | 11,5

Аналіз господарської діяльності | 86 | 16,8 | 63 | 9,4

Контроль | 37 | 7,2 | 39 | 7,4

Документація | 30 | 5,9 | 30 | 6,6

Координація, організація | 40 | 7,9 | 69 | 13,0

Прийом відвідувачів | 25 | 4,9 | 16 | 3,0

Виробничі наради | 30 | 5,9 | 20 | 3,8

Пересування | 65 | 12,7 | 132 | 24,9

Втрати і невластиві витрати часу | 45 | 8,8 | 53 | 10,0

Разом | 510 | 100,0 | 530 | 100,0

Проведена функціональна оцінка діяльності економічних служб великих виноградарських підприємств виявила поліпшення результатів їх роботи: на 17 днів скоротилися терміни розробки річних виробничо-фінансових планів, на 20 днів – терміни доведення завдань підрозділам, забезпечення виробництва економічними нормами і нормативами досягла 80%, рівень організації праці зріс з 0,79 до 0,84 в агрофірмі “Золота балка” і з 0,69 до 0,78 – в агропромисловому комбінаті “Виноградний”, підвищилася ефективність системи ресурсозбереження господарств (табл. 3).

Падіння обсягів виробництва валової продукції, деградація ресурсного потенціалу більшості аграрних підприємств Криму призвели до значного зниження показників економічної ефективності їх діяльності. З 36 підприємств, що входять у комбінат “Кримрадгоспвинпром” 19 є збитковими, загальна рентабельність виробництва комбінату в 2001р. склала усього 2,4%, у тому числі промисловості – 5,5%.

Проведена оцінка результатів виробничо-фінансової діяльності, а також ділової активності та ефективності господарської діяльності підприємств у цілому свідчить про достатньо високу ефективність функціонування і рівні економічної роботи АФ “Золота балка”: чистий прибуток у 2001р. склав майже 6 млн. грн., рівень виробничої рентабельності досяг 25,9%, рентабельність продажів - 23,4%, рентабельність власного капіталу - 18,7% .

Проте, необхідно, відзначити, що критерії ефективності діяльності спеціалістів-економістів нового профілю повинні охоплювати не тільки конкретні показники діяльності підприємств (виробничі, фінансові, організаційні, соціальні), а і скорочення (недопущення) втрат матеріальних, фінансових ресурсів, запобігання штрафних санкцій, збільшення джерел формування власних оборотних коштів, легалізацію тіньового виробництва при зберіганні вигод для господарства.

Таблиця 3 – Функціональна оцінка діяльності економічної служби агрофірми
“Золота балка” і агропромислового комбінату “Виноградний”, 1998-2001рр.

Найменування показників | АФ “Золота балка” | АПК “Виноградний”

1998-99рр. | 2000-01рр. | Відхилення +/- | 1998-99рр. | 2000-01рр. | Відхилення +/-

Розробка річного виробничо-фінансового плану | 20-25. 02 | 03-08. 02 | -17 днів | 22-27. 02 | 05-10. 02 | -17 днів

Доведення річних госпрозрахункових завдань підрозділам | 25-28. 02 | 05-07. 02 | 21 день | 26-28. 02 | 07-09. 02 | 19 днів

Забезпечення виробництва економічними нормативами, % | 75 | 80 | +5% | 75 | 80 | +5%

Рівень організації праці | 0,79 | 0,84 | -0,02 | 0,69 | 0,78 | -0,04

Розроблено ресурсозберігаючих технологічних карт вирощування культур, шт. | 8 | 14 | +6 | 2 | 6 | +4

Ефективність ресурсозбереження, тис. грн. | 250,3 | 317,0 | +66,7 | 20,0 | 31,0 | +11,0

Укладено господарських договорів, комплектів | 27 | 39 | +12 | 71 | 55 | -16

Звернулося за консультаціями нормативно-методичного характеру, чол. | 64 | 58 | -6 | 14 | 18 | +4

Проведено економічних занять | 5 | 12 | +7 | 6 | 16 | +10

Наявність інформаційних джерел | 7 | 18 | +11 | 5 | 14 | +9

Скорочення розмірів легальних і тіньових втрат – один з основних напрямків підвищення ефективності економічної роботи у виноградарсько-виноробних підприємствах. Виявлено, що розмір врахованих втрат в АФ “Золота балка” у 2001р. склав 196,8 тис. грн. (або 4% від величини валової продукції), в агрокомбінаті “Виноградний” втрати склали 363,6 тис. грн. (8,8% від валової продукції). Проте це тільки вершина айсберга. Розмір неврахованих втрат досягає співвідношення 1,5:1 по відношенню до валової продукції. Обсяги тіньового виробництва в агрофірмі “Золота балка” у 2001р. склали 0,8 млн. грн, в агрокомбінаті “Виноградний” – 0,5 млн. грн. Реальне виробництво продукції в даних господарствах перевищує офіційне у 1,08 та 1,06 рази відповідно.

У третьому розділі дисертації “Удосконалення організації й оцінки економічної роботи підприємств” запропоновані основні напрямки удосконалення економічної роботи в нових умовах господарювання, розроблена й апробована методика оцінки ефективності використання потенціалу економіста.

У процесі трансформації адміністративної економіки були втрачені такі функції економіста, як перспективне планування економічного і соціального розвитку підприємства, визначення складу і раціональних розмірів підрозділів. Найбільш типовими в нових умовах господарювання для економіста стають: розробка бізнес-планів, диверсифікація, механізми оцінки і скорочення втрат і непродуктивних витрат, практичні аспекти ресурсозбереження, легалізація тіньової сфери функціонування підприємства, оцінка і запобігання або зменшення міри ризику.

Ефективність економічної роботи багато в чому визначається мірою інформованості фахівців, їх компетентністю в господарсько-правовому законодавстві. Ефективність ситуаційного управління визначається високою мірою інформованості, що дозволяє ухвалювати обґрунтовані рішення. Вузькопрофесійної компетенції і кваліфікації для рішення широкого спектра економічних та соціальних проблем вже недостатньо.

Аналіз об’єктивного впливу чинників зовнішнього середовища, а також дослідження комплексу внутрішніх суб’єктивних обмежувачів дозволяють сформулювати і систематизувати найбільш уразливі сторони діяльності економіста в сучасних умовах. Негативний вплив на діяльність спеціалістів економічних служб здійснює ряд чинників: складність адаптації до нових економічних умов (12,3%), недосконалість механізмів державного контролю за дотриманням законодавчих норм (8,8%), відсутність дійових заходів підтримки виробників із боку держави (7,6%), відсутність обґрунтованості критеріїв завершеності аграрних реформ (7,0%), стан ресурсного потенціалу підприємства (6,6%), результати господарської діяльності минулих періодів (6,5%) та ін.

У сфері професійної економічної роботи явними недоліками є низька ефективність економічного обґрунтування політики ресурсозбереження, недостатність економічного навчання, відсутність системи ефективних критеріїв обґрунтованості рішень, що приймаються, слабке володіння новими методиками і методами дослідження.

Вміння спеціалістів планувати свою працю, ефективно застосовувати прийоми самоменеджменту відіграє значиму роль у процесі економічної діяльності виноградарсько-виноробного підприємства. У підприємстві необхідно складати план економічної роботи на рік, квартал, місяць, на день. Складанню плану повинен передувати аналіз трудомісткості і повторювальності робіт. Основні напрямки в роботі спеціалістів економічної служби необхідно передбачити в річному плані роботи й особистих планах спеціалістів.

Об’єктивна і своєчасна оцінка змісту, рівня організації і результативності діяльності фахівців дозволяє виявити кращих, постаратися підняти рівень їх досягнень і раціоналізувати використання кадрового потенціалу. Високий рівень роботи сучасних економістів немислимий без хорошої технічної озброєності. На жаль, багато які підприємства не мають мінімально необхідного набору оргтехніки, немає можливості підвищення рівня комп’ютеризації економічної служби, оскільки фахівці мають недостатній рівень технічної підготовки і комп’ютерних знань.

У якості практичного підходу до визначення ефективності економічної роботи підприємства пропонується застосування зіставлення розміру витрат на придбання необхідного набору технічних засобів із можливим розміром економії від зниження витрат на різноманітні консультаційні послуги спеціалізованих організацій (складання договорів, контрактів, розробка бізнес-планів, пакету установчих документів і т.ін.). Можлива вигода (у даному випадку загальний ефект для одного господарства в результаті економії засобів на ряді консультаційних послуг) складе 33,21 тис. грн. на рік.

Для оцінки ефективності діяльності економічної служби можна застосовувати індекс сукупного управлінського ефекту, що визначається по десятибальній шкалі і по восьми ознаках: якості управління виробництвом, якості продукції, фінансовому становищу, ефективності використання ресурсного потенціалу, ефективності кадрової політики, величині довгострокових капіталовкладень, здібності до інновацій, відповідальності перед суспільством і природою.

Пропонуємо оцінювати ефективність роботи економістів в загальногосподарському аспекті по сукупності показників. Розрахунок повинен засновуватися на структуруванні показників всередині ряду часткових, адаптованих критеріїв: фінансово-виробничого; соціального, організаційного, адміністративно-правового.

У контексті дослідження нами був застосований спрощений комбінований підхід до грошової оцінки потенціалу економіста, що включає базову структуру людського капіталу спеціаліста, “модель корисності” і “хронологічну” модель витрат. У результаті сумування всіх елементів сукупних витрат, одержуємо вартісну оцінку потенціалу економіста, що дорівнює 368,5 тис. грн.

Ефективність економічної роботи, ефективність діяльності спеціалістів економічної служби господарства повинні оцінюватися: розміром одержуваного прибутку, характером і спрямованістю мотивації, сьогоднішньою цінністю майбутніх вигод, окупністю з грошової точки зору і т.д.; ефективністю запропонованих рішень; функціональною оцінкою діяльності; ефективністю загальногосподарської діяльності. Рівень одержуваних прибутків і, як наслідок, якість життя спеціаліста можна розглядати як один з аспектів ефективної реалізації потенціалу економіста. Нами було проведене дослідження й оцінено рівень прибутків економістів підприємств.

Співставляючи обсяг інвестицій, вкладених у “створення” спеціаліста і визначеного розміру річних прибутків (33,8 тис. грн.), одержуємо, що спеціаліст економічної служби підприємства окупить вкладені в нього 368,5 тис. грн. за 10,9 року. Якщо ж порівняти вкладення тільки з зарплатою (5340 грн.), то термін окупності складе 69 років, тобто інвестиції не окуповуються.

ВИСНОВКИ

1. Аналіз змісту роботи головних економістів виноградарсько-виноробних підприємств виявив істотні зміни в характері їхньої праці. На організацію і безпосередньо економічну роботу припадає лише 23% робочого часу, найбільшу питому вагу в структурі витрат робочого часу головних економістів займають: одержання інформації, аналіз господарської діяльності, планування. З метою якнайшвидшої адаптації економічної діяльності великих підприємств до нових умов необхідно подальше удосконалювання методів економічної роботи.

2. Діяльність економістів у нових умовах трансформується у якісно нові напрямки роботи: розробку й обґрунтування економічно ефективних механізмів функціонування підприємства, розробку бізнес-планів, інноваційних і інвестиційних проектів, організацію цінового моніторингу; розробку й обґрунтування систем ресурсозбереження, механізмів забезпечення конкурентоспроможності підприємства, аналіз ефективності реалізаційної діяльності, оцінку легальних і тіньових аспектів господарської діяльності, оцінку й аналіз ризиків функціонування підприємства.

3. Проведена функціональна оцінка діяльності економічних служб великих виноградарсько-виноробних підприємств виявила поліпшення результатів їх роботи: на 17 днів скоротилися терміни розробки річних виробничо-фінансових планів, на 20 днів – терміни доведення завдань підрозділам, забезпеченість виробництва економічними нормами і нормативами досягла 80%. Рівень організації праці в економічних службах кращих господарств достатньо стабільний.

4. На зміст економічної роботи найбільш негативно впливає недостатній рівень кваліфікації і статус спеціалістів, низький рівень інформованості спеціалістів та великі втрати робочого часу. У сфері професійної економічної роботи явними хибами є низька ефективність обґрунтування політики ресурсозбереження, недостатність економічного навчання, відсутність системи ефективних критеріїв обґрунтованості прийнятих рішень, слабке володіння новими методиками і методами дослідження.

5. Вища школа не відреагувала адекватно на нові умови господарювання і вимоги до підготовки сучасних економістів. Фахова підготовка спеціалістів у вузах не повністю відповідає реальним вимогам виробництва. У програмі підготовки економістів відсутній запропонований автором заключний курс “Організація економічної роботи на підприємстві”, що завершує їх формування як спеціалістів. Введення такого спецкурсу дозволить молодим спеціалістам швидше адаптувати свої знання до сучасних умов виробництва, вивчити конкретні механізми і прогресивні методи роботи економістів-практиків.

6. Скорочення розмірів легальних і тіньових втрат – один з основних напрямків підвищення ефективності економічної роботи у виноградарсько-виноробних підприємствах. Виявлено, що розмір втрат навіть у кращих господарствах складає: по агрофірмі “Золота балка” у 2001р. – 196,8 тис. грн., по агропромисловому комбінаті “Виноградний” – 363,6 тис. грн. Обсяги тіньового виробництва в агрофірми “Золота балка” у 2001р. склали 14,3 млн.грн., в комбінаті “Виноградний” – 13,3 млн.грн. Реальне виробництво сільськогосподарської продукції в даних господарствах перевищує офіційне у 2,3 та 2,5 рази відповідно.

7. Для комплексного вивчення стану економічної роботи пропонується оцінювати потенціал економіста й умови його діяльності, трансформацію й зміст виконуваних функцій, легальні і тіньові аспекти господарювання, ефективність діяльності. Кожний із цих аспектів потребує специфічних методів і методик, сформульованих і запропонованих автором стосовно до нових умов господарювання.

8. Дослідження засвідчили, що потенціал кращих економістів оцінюється в 368,5 тис.грн. і не може окупитися існуючою зарплатою (термін окупності 69 років), а по доходах може окупитися за 10,9 років. Зарплата складає в доходах лише 15,8%, тобто трудова мотивація навіть професіоналів-економістів незадовільна.

9. Для підвищення трудової мотивації економіста підприємства пропонується розширити практику контрактів, що укладаються відповідно до трудового законодавства і гарантують забезпечення гідного рівня життя. Умови оплати праці економістів повинні встановлюватися в залежності від результатів виробничої діяльності підприємства, від виконання конкретних обов’язків і завдань, що сприяють підвищенню ефективності діяльності підприємства і реалізації продукції, росту прибутку, підвищенню рентабельності та конкурентоспроможності продукції.

10. У якості критеріїв діяльності економічної служби пропонується використовувати апробовані автором методики оцінки потенціалу економіста, рівня організації праці, стилю і культури роботи, виконання функціональних обов’язків, соціально-економічної ефективності функціонування підприємства, а для особистої оцінки – окупність вкладень у спеціаліста.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових наукових виданнях:

1. Немирович С.Н. Планирование и организованность в труде экономиста //Сборник научных трудов ЛГАУ. – Луганск, 2001.-С. 88-93.

2. Немирович С.Н. Содержание труда экономиста в условиях экономики переходного периода// Экономика и управление. – 2001. – №5. – С.26-28.

3. Токарев О.Н., Немирович С.Н. Оценка эффективности труда хозяйственных руководителей и специалистов //Экономика и управление – 2001. – №6. – С.19-20.

4. Немирович С.Н. Формирование эффективных работников экономических служб в новых условиях хозяйствования // Сборник научных трудов КГАУ, №70. – 2002. – С.172-175.

5. Немирович С.Н. Экономические инновации в деятельности сельскохозяйственных формирований// Экономика и управление. – 2002. – №1. – С.14-15.

У інших виданнях:

6. Немирович С.Н. Эффективность экономической работы в предприятии –Симферополь: Таврия, 2002. – 56с.

7. Зиновьев Ф.В., Немирович С.Н. Экономическая работа на предприятиях. – Симферополь: Таврия, 2002. – 144с.

АНОТАЦІЯ

Немирович Світлана Миколаївна. Обґрунтування критеріїв оцінки та удосконалення економічної праці на підприємстві (на матеріалах виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК Криму). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 - економіка, організація та управління підприємствами. Миколаївський державний аграрний університет, Миколаїв, 2003.

У дисертації сформульовані сутність і зміст праці економістів виноградарсько-виноробних підприємств і методи їх роботи в нових умовах господарювання; розроблено системний підхід до дослідження ефективності економічної роботи на підприємствах; оцінено зміст праці економістів у нових умовах господарювання.

Уточнено методику оцінки ефективності праці економістів у особистому (окупність людського капіталу спеціаліста; функціональна оцінка діяльності) і суспільногосподарському (ефективність запропонованих рішень; ефективність загальногосподарської діяльності) аспектах.

Побудовано рейтинг методів економічних досліджень за ступенем їх значимості і придатності у практиці економічної роботи підприємств виноградарсько-виноробного підкомплексу. Запропоновано напрямки удосконалення економічної роботи, розроблено ефективні механізми і методи роботи економістів у нових умовах господарювання.

Ключові слова: економічна робота, економічні механізми, потенціал спеціаліста, ефективність реалізації потенціалу економіста, ефективність економічної роботи, критерії ефективності.

АННОТАЦИЯ

Немирович Светлана Николаевна. Обоснование критериев оценки и совершенствование экономической работы на предприятии (по материалам виноградарско-винодельческого подкомплекса АПК Крыма). – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. Николаевский государственный аграрный университет, Николаев, 2003.

Новые условия хозяйствования существенно трансформировали направленность и содержание труда экономистов. Резко возрастает значение экономической работы. Необходимы разработка и внедрение в практику экономической работы предприятий качественно новых, совершенных механизмов деятельности.

Развитие и повышение эффективности функционирования предприятий виноградарско-винодельческого подкомплекса в значительной степени предопределяются потенциалом экономической службы.

Проведенный анализ содержания труда экономиста в современных условиях, разработка перспектив, направлений, механизмов его совершенствования, предопределялся сравнительной оценкой функционального круга обязанностей экономиста агропромышленного предприятия в условиях административно-плановой экономики и в современных рыночных условиях.

Исследования показали, что наиболее приоритетными и значимыми приемами и методами работы специалистов экономической службы в современных условиях становятся: разработка бизнес-планов, организация ценового мониторинга; разработка и обоснование систем эффективного ресурсопотребления, разработка механизмов обеспечения конкурентоспособности продукции предприятия, анализ эффективности реализационной деятельности и др.

Качественные изменения содержания механизмов экономической работы оказали существенное влияние на систему методов исследования данных процессов. В диссертации предложен комплексный методический подход к исследованию содержания, функций, состояния и эффективности экономической работы в предприятиях, позволивший также дифференцированно изучить легальные аспекты экономической деятельности предприятий, а также исследовать и оценить масштабы теневых механизмов хозяйствования.

Анализ, оценка состояния и эффективности экономической работы, совершенствование методических аспектов исследования проводились на примере крупных виноградарско-винодельческих предприятий, сумевших выстоять в условиях трансформации экономики и продолжающих совершенствовать механизмы хозяйственной деятельности и приемы экономической работы.

Исследование функций, содержания труда главных экономистов, а также состояния экономической работы в целом в данных хозяйствах осуществлялось: в историческом аспекте (за период с 1991 по 2001 гг.), позволившем изучить, проанализировать и сопоставить характерные особенности деятельности главных экономистов агрокомбината “Виноградный” в разных условиях хозяйствования; во временном аспекте, позволившем проанализировать труд главного экономиста агрофирмы “Золотая балка” в наиболее и наименее напряженные периоды; по месту нахождения; по выполняемым функциям.

Проведенный анализ содержания труда главных экономистов виноградарских хозяйств выявил существенные изменения в характере их работы, а также определил необходимость совершенствования приемов экономической работы, отвечающих требованиям новых условий хозяйствования.

Важное значение имеют условия работы специалистов экономической службы хозяйства, определяющие уровень организации их труда. В ходе исследования установлено, что за период с 1998-2001гг. уровень организации труда специалистов экономической службы АФ “Золотая балка” возрос с 0,79 до 0,84, а АПК “Виноградный” - с 0,69 до 0,78.

В процессе исследования были сформулированы и систематизированы наиболее уязвимые стороны деятельности экономиста в современных условиях, построен приоритетный ряд факторов, оказывающих негативное влияние на деятельность специалистов экономических служб.

Разработаны методические, практические подходы к определению эффективности экономической работы предприятия. Предложены основные направления совершенствования экономической работы в предприятии (с учетом объективного воздействия новых условий хозяйствования), разработаны критерии эффективности деятельности специалистов экономической службы.

Ключевые слова: экономическая работа, экономические механизмы, потенциал специалиста, эффективность реализации потенциала экономиста, эффективность экономической работы, критерии эффективности.

ANNOTATION

Nemirovich S. N. Estimation criterions basing and perfection of economic work on enterprise (on materials vine-making enterprises of Crimea AIC). – Manuscript.

Dissertation on winning of scientific candidate degree in economics by speciality 08.06.01 - an economy, organization and management by enterprises. - Nikolaiev state agrarian university, Nikolaiev, 2003.

In dissertation is formulated an essence and economists labour maintenance of grape-vine-making enterprises and methods of their work in new management conditions; developed system approach to research of effectiveness of economic work on enterprises; estimated economists labour maintenance in new management conditions. Specified an economists labour effectiveness estimation methods in personal (recoupment of human specialist capital; functional activity estimation ) and all of farm (effectiveness of offered decisions; effectiveness all of farm of activity) aspects. Building a methods rating of economic researches for means degree and fitness in practice of economic enterprises work. Offered areas of perfecting of economic work, developed the effective mechanisms and economists work methods in new management conditions.

Key words: economic work, economic mechanisms, specialist potential, economist potential realization effectiveness, effectiveness of economic work, effectiveness criterions.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВПЛИВ АКТИВАЦІЇ МІТОХОНДРІАЛЬНОЇ ПОРИ НА ДІЯЛЬНІСТЬ СЕРЦЯ - Автореферат - 33 Стр.
ОЦІНКА ГЕНЕТИЧНОЇ ГЕТЕРОГЕННОСТІ ПОПУЛЯЦІЙ КУРЕЙ РІЗНОГО НАПРЯМКУ СЕЛЕКЦІЇ ЗА КІЛЬКІСНИМИ ОЗНАКАМИ - Автореферат - 19 Стр.
РОЗРОБКА САМОЗАХИСНОГО ПОРОШКОВОГО ДРОТУ ДЛЯ ЗВАРЮВАННЯ НИЗЬКОЛЕГОВАНИХ СТАЛЕЙ В УСІХ ПРОСТОРОВИХ ПОЛОЖЕННЯХ - Автореферат - 24 Стр.
НОВОСЯДЛИЙ СТЕПАН ПЕТРОВИЧ ФІЗИКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СУБМІКРОННИХ СТРУКТУР ВЕЛИКИХ ІНТЕГРАЛЬНИХ СХЕМ - Автореферат - 44 Стр.
РОЛЬ СПАДКОВИХ ФАКТОРІВ В ФОРМУВАННІ ЗАТРИМКИ СТАТЕВОГО РОЗВИТКУ ТА ОПСОМЕНОРЕЇ - Автореферат - 29 Стр.
МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ БАГАТОФАЗНИХ СЕРЕДОВИЩ В ЗЛИВКУ, ЩО ТВЕРДНЕ - Автореферат - 23 Стр.
КОМПЛЕКСНИЙ ВПЛИВ ЕЛЕМЕНТІВ НА СТРУКТУРУ ТА ВЛАСТИВОСТІ СТАЛЕЙ 07ЮТ, 09Г2С, ЩО ОБРОБЛЕНІ ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ДОБАВКАМИ З ВІДХОДІВ МАРОК ДТ - Автореферат - 27 Стр.